Page 1


Alles voor het thuisnetwerk

FRITZ!Box 7390 Topprestaties en comfort voor het thuisnetwerk en internet! Met een fantastische uitrusting en innovatieve techniek biedt FRITZ!Box een indrukwekkend aantal functies voor iedere DSL-aansluiting en laat op gebied van communicatie niets te wensen over. Meerdere malen onderscheiden en aanbevolen door de vakpers.

Via DSL met tot wel 100 MBit/s supersnel op internet Flexibele dual-WLAN N met 2 x 300 MBit/s tegelijkertijd Optimaal belcomfort met de telefooncentrale en de DECT-basis USB-printers en opslagmedia (NAS) in het gehele thuisnetwerk FRITZ!OS met mediaserver, MyFRITZ!, cloud-contacten en meer Meer weten? Kijk op fritzbox.eu

FRITZ!Box: Voor elke aansluiting – vermogen, comfort, veelzijdigheid, FRITZ!Fon: Telefoon, e-mail, webradio, FRITZ!Powerline: Thuisnetwerk via de stroomleiding, FRITZ!WLAN Repeater: Meer WLAN-reikwijdte, FRITZ!DECT 200: Intelligente contactdoos, FRITZ!Apps: Onderweg toegang krijgen tot de FRITZ!Box

13/021

En meer dan 600 andere awards voor FRITZ! producten!

fritzbox.eu info@avm.de


AACC|SHiFTmagazine

INHOUD

6-2013

INHOUD

Beeld cover en inhoud: Diverse

Editie – december 2013

p.10

MOBILITY

Smartwatches: de toekomst?

p.13

SPECIAL:

p.23

ENTERTAINMENT

HET BESTE VAN 2013

De ins en outs van Netflix

De kerstdagen komen er weer aan, en wat is er nu sfeervoller dan een tof, ingepakt gadget onder de kerstboom. Wij zoeken de beste voor je uit. AACC P04 Voorwoord P05 Clubnieuws P25 Kortingen en aanbiedingen P34 Servicepagina FOTOGRAFIE P09 Foto van de maand TECHNOVA P07 Online cursussen P07 Action cams P21 Get the best out of P26 Online shoppen

SPECIAL P13 Special: awards MOBILITY P10 Smartwatches P28 Nieuwe iPads P30 Android 4.4 + Nexus 5 P33 Belkin tabletkeyboards

p.28

MOBILITY Nieuwe iPads

ENTERTAINMENT P22 Sonos Play:1 P23 Netflix

Registreren op de website geeft je toegang tot de webshop met voordelige aanbiedingen. Is zó gebeurd, ga naar:

www.aacc.nl/component/comprofiler/registers De AACC en het blad SHiFTmagazine zijn voor medewerkers en oud-medewerkers, ook die van Deutsche Bank, IBM en Royal Bank of Scotland.

PAGINA

3


AACC|SHiFTmagazine

6-2013

VOORWOORD

VOORWOORD SHiFT

SUPER De SHiFTmagazine SUPER scoort een product of dienst met minimaal een rapportcijfer 9.

SHiFT

GOED De SHiFTmagazine GOED scoort een product of dienst met een rapportcijfer tussen 8 en 9.

NIEUWE NAAM De wereld om ons heen verandert snel. Met nieuwe technologie als smartphones, tablets, social media, cloud, die ons werken (Het Nieuwe Werken, Bring Your Own) en ons privéleven sterk heeft veranderd.  We spelen als vereniging een sterke rol hierin, maar ons imago (‘computerclub’) komt nauwelijks meer overeen met wat we daadwerkelijk doen.

‘HET OUDERWETSE COMPUTEREN IS NU WEL VOORBIJ’ Nieuwe doelstelling

SHiFT

BUDGET

Waar voor je geld! De SHiFTmagazine BUDGET is voor een product of dienst met een gunstige prijs.

Daarom hebben we onze doelstelling anders geformuleerd, passend bij de huidige tijd en ontwikkelingen, en ook beter passend bij wat we doen. ‘Het is onze doelstelling om de technologische ontwikkelingen voor iedereen laagdrempelig en toegankelijk te maken voor zowel werk als privé, en daarbij maximaal voordeel te bieden’.  

onze webshops wijzigen. Voor rekening en risico van de leveranciers wordt nu voorraad gehouden in hun webshop, en zij leveren direct aan onze leden, dan wel werken we met consignatievoorraad. Omdat we geen risico van winkeldochters wilden lopen, bestelden we door bij de leveranciers, maar dat duurt ons te lang; we willen onze leden vlot bedienen. Voor vragen of opmerkingen over bestellingen staat nu bij elke aanbieding een direct contact vermeld, en ook voor service en garantie nemen we adressen op. Let wel: Alle leveranciers zijn door ons geselecteerd, dus je mag daar iets van verwachten. Bij herhaalde klachten stellen we de samenwerking absoluut ter discussie. We hebben twee enthousiaste adspirantbestuursleden toegevoegd aan ons gremium. Daarnaast hebben we door mutaties weer ruimte in het bestuur voor enthousiaste kandidaten. Ik zie er naar uit jullie weer te ontmoeten op onze AACC Jaardag op 8 mei, die dan wellicht anders gaat heten.

Nieuwe naam

SHiFT

DESIGN

Vernieuwde vereniging

EVERANC I FL

ER

HO

De SHiFTmagazine DESIGN scoort een product of dienst waarvan de vormgeving er uitspringt.

R

IE

HO

AACC

FL

Wij willen dit ook duidelijk voor het voetlicht brengen. Daarom wordt onze huisstijl aangepast. Het betreft de website, onze communicatie, ons magazine en niet in de laatste plaats onze naam. Jullie ontvingen twee weken geleden een mail met daarin de oproep om mee te denken over de naam van de club. Het bestuur roept je hulp in bij het verzinnen van een naam voor de vernieuwde vereniging. De naam moet klinken als een klok en passen bij alles wat we doen. Alle suggesties zijn welkom. Heb je meer dan één voorstel, stuur ze ons allemaal op. Je kunt al je suggesties sturen naar  nieuwenaam@aacc.nl   

EVERANC

Een Hofleverancier AACC is een bedrijf dat producten aan de AACC ProbeerService levert.

We presenteren de volledig vernieuwde vereniging op de Jaardag op 8 mei 2014. We gaan ook onze ledenbijeenkomsten aanpassen aan de nieuwe tijd. De fysieke opkomst was dermate laag dat we overgaan op moderne communicatiemiddelen zoals bijvoorbeeld videoconferencing en Webex om zoveel mogelijk leden over onze koers te informeren. In april zullen we zo’n eerste bijeenkomst opzetten en we hopen op een overweldigende deelname.

Martin Tokkie, voorzitter personeelsvereniging AACC voorzitter@aacc.nl

Nieuwe webshops

Zoals eerder gemeld gaan we in het nieuwe jaar PAGINA

4


AACC|SHiFTmagazine

6-2013

AACC NIEUWS

AACC EVENEMENTEN LADDER

BEDANKT VOOR JULLIE DEELNAME!

RESULTATEN AACC-LEDENONDERZOEK Tekst: Eugenie Gijsberts

In augustus vroegen we om jullie mening in het ledenonderzoek. Dit resulteerde in een overweldigende respons van 25 procent. Vragen als: ‘wat vinden jullie van de actualiteit van de website’ tot ‘ken je onze Facebook pagina’ passeerden de revue. De winnaars van een bluetooth Avantree luidspreker hebben inmiddels een e-mail ontvangen.

D

Inhoud Shift

e belangrijkste uitkomsten van het onderzoek zijn hieronder weergegeven.

13% Uitstekend

Een dikke 8+

Een breed lezerspubliek

De SHiFT wordt niet alleen door de leden gelezen, maar gaat vaak het hele gezin rond. Het blad wordt door een ruime meerderheid altijd gelezen bij binnenkomst. De inhoud wordt als goed beoordeeld met de kanttekening dat er soms teveel over Apple, fotografie of te technisch wordt geschreven. De huidige frequentie vinden de meeste leden prima. Een aantal stellen voor om er een maandelijkse uitgave van te maken met dezelfde kwaliteitsinhoud of terug te gaan naar een uitgave per kwartaal maar dan wel een dikkere uitgave. Dat nog niet iedereen op de hoogte is van het feit dat de SHiFT via de website ook

FOTOBEWERKING MET LIGHTROOM SENSORREINIGING

AFSPRAAK VIA ACADEMY@AACC.NL

SCANNEN, AUDIO, VIDEO ALLEEN OP AFSPRAAK VIA DIGITAALSERVICE@AACC.NL

16% Voldoende

Het algemene oordeel over de pv AACC is een 8+ waard. We krijgen lovende kritieken als: het is een actieve vereniging, er worden veel initiatieven ondernomen, men heeft interessante aanbiedingen. Aan de andere kant krijgen we ook te horen dat we veel op Amsterdam gericht zijn. We proberen hier jullie in tegemoet te komen. Ervaring leert wel dat we voor regionale bijeenkomsten in het verleden vaak weinig aanmeldingen kregen. In het onderzoek hebben we jullie mening gevraagd over de verschillende kanalen die we inzetten, zoals de SHiFT, Facebook en de aanbiedingenmail.

BASISCURSUS FOTOGRAFIE

DIGITAALSERVICE

1% Onvoldoende 4% Matig

INDIVIDUELE CURSUSSEN DOOR RUDOLF VAN DAELEN:

PVAA-EVENEMENTEN

66% Goed 66% Goed

• SHiFTmagazine valt over het algemeen in de smaak.

digitaal beschikbaar is, zien we terug in de aanvullende opmerkingen.

Online verbeteren

De meerderheid geeft de website een ‘goed’ beoordeling. In alle aanvullende opmerkingen zien we een ander beeld terug: de website wordt nauwelijks bezocht, wordt als rommelig en onsamenhangend ervaren en informatie is niet altijd makkelijk te vinden. Een kritische noot die we ter harte nemen. De komende maanden gaan we hier mee aan de slag. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Onbekend maakt onbemind?

De grote onbekende is onze Facebookpagina, zo blijkt uit het aantal respondenten dat aangeeft deze wel eens te bezoeken.

WIJZIGINGEN AACC-BESTUUR

Op de AACC-bestuursvergadering van vrijdag 11 oktober 2013 is het bestuur uitgebreid met Eugenie Gijsberts en Edwin Post. Hierdoor kunnen de vele bestuurstaken beter verdeeld worden. Het bestuur is blij met deze enthousiaste versterking. Formele aanstelling zal gebeuren rond de ledenbijeenkomst in april 2014. Bestuurslid Aad de Winter zal per die datum aftreden. Op woensdag 13 november is bestuurslid Ric Wesseling afgetreden. We danken hem voor het vele gedane werk voor de vereniging, met name voor de ProbeerService.

PAGINA

5

AACC-leden kunnen behalve AACC-evenementen ook de PVAA-evenementen bezoeken. Zie www.pvabnamro.nl

Brengen heeft de voorkeur

Als het gaat om het verkrijgen van informatie over de AACC, geven de meeste respondenten aan deze het liefst te ontvangen in plaats van te moeten ophalen. Dus e-mail in plaats van Facebook, de SHiFT in plaats van Twitter.

Suggesties

Ruim een derde van de respondenten heeft ook nog een of meerdere suggesties voor ons. Een korte samenvatting van deze suggesties: • Vooral zo doorgaan • Meer reviews en testen in de SHiFT van bijv. iPad en apps • Adhoc mail versturen wanneer er nieuws is op de website • Website beter inrichten met goed werkende links • Workshops op centrale locaties plannen • Een AACC-app • Niet teveel media gebruiken We gaan er de komende tijd mee aan de slag. We behouden wat jullie als uitstekend en goed beoordelen, we gaan verbeteren waar verbeteringen nodig zijn en bekijken of een aantal ideeën uitgevoerd kunnen gaan worden. Nogmaals bedankt voor jullie massale deelname!!! Vragen, reacties etc. over dit onderzoek kun je richten aan redactie@aacc.nl.


PRO

E TH

SPONSOR OF UD

KI

TE

AM

BEL

N

PR

O C Y C LI N

G

IT'S NOT JUST ALL WORK AND NO PLAY For iPad range

QODE keyboards were designed with you in mind to make browsing and typing easier and more efficient. Housed in a sleek and protective body, these tablet keyboards are truly ahead of their time. Discover more at belkin.nl

For Samsung & Universal Android devices

ULTIMATE • SLIM STYLE • THIN TYPE • FASTFIT • YOURTYPE • PORTABLE & COLOUR • STAND ALONE

MR18868_CORE_Shift_Mag_Ad

BELKIN KEYBOARD RANGE


AACC|SHiFTmagazine

6-2013

TECHNOVA

ONLINE CURSUSSEN

SPIJKER ONLINE JE KENNIS BIJ • Voorbeeld van de UvA:

Tekst: Eugenie Gijsberts

MOOC, ik had er nog nooit van gehoord, totdat ik op zoek ging naar de mogelijkheid om online mijn kennis bij te spijkeren. MOOC staat voor Massive Online Open Courses. In 2011 was Stanford University een van de eersten die een open online cursus aanbood.

Een mooi overzicht van aanbieders met hun cursussen vind je op de site www.class-central.com

Aanbod

Dit jaar was het de beurt aan de UvA (Universiteit van Amsterdam) om een MOOC op te starten. Het onderwerp: Communicatie. Iedere week krijg je een video lecture aangeboden in de online omgeving van de UvA. Na het voltooien van een deel, krijg je een aantal multiple choicevragen om je kennis te toetsen. Daarnaast krijg je via een ‘little box a nuance’ allerhande relevante materialen aangeleverd om je verder te verdiepen in het onderwerp. Je kunt ook gebruik maken van het forum om discussie te voeren over onderwerpen gerelateerd aan communicatie. Na 9 weken krijg je een examen, waarna je, als je dit met goed resultaat aflegt, een certificaat ontvangt. Een mooie manier om overal waar je online kan zijn, je kennis met betrekking tot allerhande onderwerpen bij te spijkeren.

Zelf aan de slag

Er zijn een aantal aanbieders van MOOC’s online. De grootsten van dit moment zijn: ∙ Coursera ∙ Udacity ∙ edX

Ook een aanbieder van online onderwijs is Khan Academy. Hier vind je met name materiaal over wiskunde, economie, geschiedenis, sociale wetenschappen, etc.

ACTIECAMERA’S

De donkere dagen komen er aan, een mooi moment om in de wereld van de MOOC’s te duiken en je kennis te verrijken.

STUUR JE FILMPJE!

AVONTUUR OP EEN STOK Tekst: Eugenie Gijsberts

Mijn eerste ontmoeting met een GoPro was een bijzondere. Ik bevond me op 30 meter onder de zeespiegel, voor mij passeerde een rog, gevolgd door een camera op een stok van 1 meter. Dat stokje werd vastgehouden door een mede-duiker. • De GoPro is de populairste ‘action cam’.

Actiecamera

We zien ze steeds meer opduiken, sporters met een camera op hun helm, borst, stuur etc. gemonteerd. Deze camera’s hebben verschillende namen: outdoorcamera, actiecamera, helmcamera. Het biedt de filmer de mogelijkheid om vanuit een ander perspectief zijn belevenissen vast te leggen.

De bekendste maker van actiecamera’s in de markt is momenteel GoPro. Op de IFA (gadgetbeurs in Berlijn) konden we al kennismaken met de Sony Action Cam. Daarnaast is de Contour een veel geziene actiecamera.

Belangrijkste specificaties

Ze zijn klein, robuust en tegen vele elementen van de natuur opgewassen. Naast het maken van video, in een vaak verbazingwekkende kwaliteit, kun je er ook foto’s mee maken. Het belangrijkste bij deze camera’s is dat ze voldoen aan de volgende eigenschappen: PAGINA

7

We zijn benieuwd naar jullie POV (point of view) met een actiecamera! Stuur een link naar je filmpje naar redactie@aacc. nl. De meest bijzondere krijgen een plekje op onze website.

•D  at je er waanzinnige beelden mee kan maken, bewijzen deze filmpjes op Youtube:

Actiecamera + Licht in gewicht + Waterdicht + Verschillende bevestigingsmogelijkheden + Beschikken over fisheye of groothoeklens + Gemakkelijk te bedienen + Slow-motion mogelijkheid + Eventueel beschikken over een afstandsbediening


AACC|SHiFTmagazine

6-2013

ADVERTORIAL

ADVERTORIAL

JAMBO SAFARICLUB, DÉ AFRIKA-SPECIALIST Jambo Safari Club is u graag van dienst bij het samenstellen van een onvergetelijke reis naar Afrika. Afrika is een continent met heel veel mogelijkheden, mede daardoor vergt een geslaagde reis naar dit werelddeel een goede voorbereiding en maakt een goed advies het verschil tussen een mooie of een perfecte reis.

M

et meer dan 30 jaar ervaring in het organiseren van reizen naar Afrika, aangevuld met een zeer uitgebreid persoonlijke reiservaring in de landen die wij aanbieden, kan Jambo Safari Club garanderen dat u een onvergetelijke reis gaat maken! Wij zijn u graag van dienst bij het samenstellen van een maatwerkreis naar een van de 12 bestemmingen die wij aanbieden. In nauw overleg werken wij samen met u aan uw ideale reis die zo optimaal mogelijk aansluit op uw persoonlijke wensen en interesses, waarin een goede balans is tussen inspanning en ontspanning. Als u tijdens uw reis een speciale gelegenheid viert, zoals een verjaardag of een huwelijksjubileum, zorgen wij ervoor dat u deze dag doorbrengt op een bijzondere plek, voor een onvergetelijke herinnering.

Eindeloos Afrika

Het meest veelzijdige continent ter wereld is zonder enige twijfel Afrika. U vindt er dorre woestijnen maar ook besneeuwde

bergtoppen, prachtige stranden en een oceaan vol indrukwekkend leven. In de nationale parken zijn de ‘Big Five’ en vele andere bijzondere diersoorten te bewonderen. De grote steden zijn druk en levendig, de dorpjes laten u kennismaken

‘AFRIKA IS ZONDER TWIJFEL HET MEEST VEELZIJDIG’

met eeuwenoude culturen. Ieder land heeft zijn eigen unieke kenmerken. Denk aan de indrukwekkende wildparken en de prachtige spierwitte kustlijn van Kenia of Tanzania, de mooie steden, heerlijke wijnen en het voortreffelijke eten van Zuid-Afrika, of de ongerepte schoonheid van Botswana en Zambia. In Oeganda vindt u tropische regenwouden en mooie wildparken en kunt u tijdens een tracking de Berggorilla’s in hun natuurlijke omgeving aanschouwen, een onvergetelijke ervaring! Bijzondere aandacht verdient ook Namibië, de onmetelijke afstanden en indrukwekkende flora en fauna maken dit land tot een unieke vakantiebestemming. Wilt u liever een wat rustigere vakantie dan is een bezoek aan de Seychellen met zijn verlaten stranden en wuivende palmen een aanrader. Jambo Safari Club is het adres voor safari’s in Kenia, Tanzania en Oeganda. Maar ook voor reizen naar de Seychellen, Madagaskar, Mauritius, Mozambique, Zambia, Botswana, Namibië en Zuid-Afrika bent u bij Jambo Safari Club aan het juiste adres.

INFORMATIE

Voor een brochure en informatie bel 020-12.12.740 of zie de website www.jambo.nl

PAGINA

8


AACC|SHiFTmagazine

6-2013

FOTO VAN DE MAAND

WEENAHUIS, ADRI ROVERS

FOTO VAN DE MAAND Tekst: Rudolf Werner van Daelen Beeld: Adri Rovers

Het thema van de maand september is architectuur, en Adri Rovers wint deze maand met de foto ‘Weenahuis’. Door een rij lage iso-waarde te nemen, in combinatie met een niet te overdreven klein diafragma, eerder een gemiddelde, creëert hij een foto die overal scherp is. Het gebruik van een groothoekobjectief draagt hier natuurlijk aan bij. Dat de sluitertijd dan vrij lang wordt is niet meer dan logisch. Deze lange sluitertijd geeft hier en daar de indruk van beweging, te zien aan de maan en enkele bladeren aan de boom rechts op de voorgrond. Adri levert een fraaie nachtfoto af binnen het thema architectuur. Een terechte winnaar. •C  amera: Nikon D90 • ISO-waarde: 200 • Sluitertijd: 20 sec. • Diafragma: f/8.0

posterXXL feliciteert ADRI ROVERS

met een grote afdruk op canvas van 90 x 60 cm! t.w.v

€ 64,99 Haal eigen kunst in huis met jouw foto op canvas van posterXXL!

PAGINA

9


AACC|SHiFTmagazine

6-2013

GADGETS

SMARTWATCHES

SMARTWATCHES: DE STAND VAN ZAKEN Tekst: Peter Güldenpfennig en Raymond Luijbregts

Een smartwatch, wat is het en wat kun je ermee? Op het eerste gezicht lijkt een smartwatch een normaal, digitaal horloge. Het verschil is dat dit horloge via Bluetooth continu in verbinding staat met je smartphone. Krijg je een oproep of sms, dan krijg je daarvan een melding op je smartwatch. Hierdoor kun je bij de les blijven en je concentreren op andere zaken dan je smartphone zonder dat je bang hoeft te zijn iets te missen.

•S  amsung pakt flink uit met verschillende kleurtjes, maar hun smartwatch werkt wel alleen met Galaxytoestellen.

SAMSUNG GEAR

Samsung kwam onlangs op de proppen met een slim horloge. De ‘Samsung Gear’ heeft een stijlvol uiterlijk, een scherp display en informeert je over binnenkomende berichten. Ook kun je ‘handsfree’ bellen door in je horloge te spreken. Bizar feitje: het gadget beschikt over een ingebouwde camera. Zo kun je dus echt overal snel een plaatje schieten. De accu moet een dag lang meegaan. De Samsung Gear heeft een grote maar: het horloge werkt alleen met Samsung Galaxy-telefoons. De Galaxy Gear komt in meerdere kleuren.

APPLE

IWATCH

Er gaan al geruime tijd geruchten rond over een iWatch van Apple. Momenteel is er officieel nog helemaal niets bekend, maar er komen wel steeds meer mogelijke details los. Zo zou de smartwatch volgens anonieme bronnen gaan beschikken over een buigbaar scherm. Dat hebben ze gemeld aan de Aziatische krant Chosun. Volgens hen ontwikkelt Apple momenteel drie prototypen, waaronder een smartwatch met een 1,3 inch, 1,4 inch en een 1,5 inch beeldscherm. Die laatste zou bovendien al bestaan en ergens geproduceerd zijn. In 2014 zou de gadget op de markt komen.

•N  og niemand weet of hij echt gaat komen en hoe ‘ie’ eruit gaat zien, maar op internet circuleren al veel afbeeldingen van Apple’s smartwatch. Dit is daar één van.

‘VOLGENS GERUCHTEN KOMT DE IWATCH VOLGEND JAAR’

PAGINA

10


AACC|SHiFTmagazine

PEBBLE

De hype rondom smartwatches is gestart bij deze: de Pebble. Hij heeft nogal wat weg van de SmartWatch van Sony, maar heeft een paar belangrijke verschillen. De allerbelangrijkste: dit horloge werkt niet alleen met Android, maar ook met je iPhone. Naast sms’jes kan de Pebble ook berichten ontvangen van Facebook en iMessage. Daarnaast herinnert het apparaat je aan afspraken uit je kalender en zie je de naam van degene die jou probeert te bellen op het schermpje. Een van de meest coole features zijn de apps die speciaal voor Pebble worden gemaakt. Daarmee kun je het horloge bijvoorbeeld veranderen in een fietscomputer. Nadeel: het beeldschermpje is zwart-wit. Maar het horloge zelf is wel in drie kleuren verkrijgbaar, namelijk wit, zwart en rood. Pebble is alleen te koop via de website: www.getpebble.com

6-2013

GADGETS

•D  e smartwatch-hype is ontstaan bij dit model: de Pebble.

'DE PEBBLE STOND AAN DE WIEG VAN DE SMARTWATCH-HYPE'

SONY

SMARTWATCH 2 Sony was een van de eerste die een SmartWatch op de markt zette. Op deze horloge ontvang je gesprekken en sms’jes, maar ook Facebookberichten kun je laten voorbijkomen. Helaas geen Whatsappberichten, hopelijk komt daar binnenkort een update voor. Naast deze opties is het ding natuurlijk ook nog ‘gewoon’ een horloge. Je kunt kiezen uit enkele digitale variaties, of traditionele klokwijzers, al zijn die laatste natuurlijk ook lcd-projecties. De bediening is vrij simpel: het ding heeft één knop aan de zijkant om te ‘pairen’ met je mobiel. Het schermpje is aanraakgevoelig en via swipes glij je door de keuzes. Via een soort knijpbeweging kun je altijd terug naar het hoofdmenu. De fabrikant heeft inmiddels ook de opvolger gepresenteerd: de SmartWatch 2. Deze heeft een mooier design (vinden wij), een mooier, scherper beeldscherm en meer functies. Maar het meest interessante: het ding draait zelf ook op Android, dus kun je het helemaal volgooien met handige apps.

• De SmartWatch 2 is de opvolger van de vorig jaar geïntroduceerde SmartWatch en draait op Android.

'DE SMARTWATCH 2 VAN SONY KAN OOK FOTO'S NEMEN'

EEN HORLOGE VAN DE TOEKOMST?

Op het moment van schrijven zijn smartwatches vooral leuke hebbedingetjes. Het uiterlijk en de functies weten het gadgetgehalte nog niet echt te ontstijgen. Smartwatches zijn dik, niet bepaald stijlvol en qua functies missen ze toch nog een hoop. Wel is de kans groot dat er sprongen gemaakt gaan worden op smartwatch-gebied. Steeds meer fabrikanten werpen zich namelijk op deze markt. Zo heeft zelfs winkelketen Saturn een Android-smartwatch op de markt gebracht met de I’m Smart. Deze kost je wel 349 euro, maar de kans is groot dat deze snel in prijs daalt. Al met al heeft de smartwatch toekomst, maar hoe deze eruit gaat zien weet nog niemand.

PAGINA

11


Niet geldig in combinatie met andere acties. Geldig t/m 28 februari 2014 op www.megagadgets.nl & in de MegaGadgets Winkel in de Schoolstraat 29 te Den Haag.

DUIZENDEN ORIGINELE CADEAU’S


AACC|SHiFTmagazine

6-2013

AWARDS 2013

DIT WIL JE ONDER JE KERSTBOOM AANTREFFEN

DE BESTE

GADGETS VAN 2013 Tekst: Raymond Luijbregts

De donkere decembermaand is inmiddels aangebroken. Naast veel gezelligheid ook voor velen dé maand jezelf en anderen te verwennen met mooie spullen. De redactie van SHiFTmagazine heeft een selectie gemaakt van de beste gadgets die zij dit jaar onder ogen hebben gehad. Deze producten misstaan absoluut niet onder de kerstboom!

DE BESTE IPAD, VOLGENS ONS

IPAD MINI RETINA Met alle respect voor de nieuwe iPad Air, maar stiekem zijn we verliefd geworden op zijn nieuwe kleine broertje: de iPad Mini Retina. De reden is vrij eenvoudig: je krijgt voor bijna honderd euro minder een apparaat met precies dezelfde specificaties als de nieuwe iPad Air, in een nog compacter formaat. Sterker nog: het beeldscherm van de iPad Air is, in ieder geval op papier, nóg scherper. Apple heeft namelijk dezelfde hoeveelheid pixels (2048 x 1536) geperst op een 8-inch beeldscherm, waar de iPad Air dezelfde hoeveelheid beeldpunten op een groter vlak toont. Niet alleen is het beeldscherm scherper dan die van de Air, ook het gewicht is met 341 gram precies 128 gram minder. Dankzij de geringere afmeting is het apparaat nog een stuk mobieler, de afslankkuur van de Air ten spijt. De iPad Mini Retina beschikt zoals gezegd over alle voordelen van de iPad Air: een 64-bits A7-processor, een uitstekende wifi-chip en een strakke vormgeving. Kortom: heb je eenmaal besloten dat je voor een iPad gaat, dan moet je wel erg veel om extra schermoppervlak geven wil je daarvoor 90 euro meer op de toonbank leggen. Vooralsnog is wat ons betreft de iPad Mini Retina de beste iPad tot nu toe. In ieder geval de iPad met de beste prijs-prestatieverhouding. Hopelijk snapt de kerstman dat ook.

PRIJS: v.a. € 389,INFO: www.apple.com/nl

•D  e iPad Mini Retina heeft eindelijk het scherm dat de eerste versie eigenlijk al zou moeten hebben. Beter laat dan nooit.

PAGINA

13


270mm

18mm

Eén lens voor elk moment

18-270mm

F/3.5-6.3 Di II VC PZD ’s Werelds lichtste en kleinste 15x zoomobjectief voor op reis. Volledig nieuw ontwikkelde Piezo AF motor (PZD), die geruisloze, nauwkeurige en extreem snelle autofocus garandeert. Perfect geschikt voor iedereen die geen objectieven wil wisselen, maar toch alles wil

€30,-

Bij een Ta

m

ron 18-2 Ga naar w 70mm VC ww.transc PZD ontinenta Actieperio .nl/prom de van 25 oties -10-2013 t/m 15-0 1-2014

vastleggen. Voorzien van Tamron’s unieke prijswinnende beeldstabilisatie techniek (VC). De compacte bouw, lichtgewicht constructie en het kunnen gebruiken van macroover het gehele zoombereik zijn een genot voor elke fotografische situatie. De grote veelzijdigheid maakt de Tamron 18-270mm VC PZD snel tot uw ideale reispartner. Canon, Nikon en Sony vatting beschikbaar.

www.tamron.eu

Transcontinenta B.V. t Tel: 0252 - 68 75 55 t tamron@transcontinenta.nl tfacebook.com/tamronnederland

5 JAAR GARANTIE


AACC|SHiFTmagazine

6-2013

AWARDS 2013

TABLET

GOOGLE NEXUS 7 (2013) De eerste Google Nexus 7-tablet, een samenwerking tussen Asus en Google, leverde een succesvolle tablet op die op behoorlijk wat succes kon en kan rekenen. Het formaat is goed, de specificaties waren ook goed. ‘Waren’, want in de huidige markt kan de oude Nexus 7 niet meer mee. Maar het model werd dit jaar vernieuwd en deed weer waar het goed in was: voor weinig geld veel tablet en ‘puur Android’ bieden. Het uiterlijk van de nieuwe Nexus 7 doet op het eerste gezicht hetzelfde aan als zijn voorganger, tot je beter kijkt. Dan valt op dat de voorkant uit een geheel bestaat en ook de bezel voorzien is van Gorilla Glass. Dat geeft helaas wel vingerafdrukken. De achterkant is trouwens voorzien van een prettig, rubberachtig materiaal waardoor

de tablet prima in je hand blijft liggen. Ook het gewicht is lekker, het apparaat weegt zelfs iets minder dan zijn voorganger en die was al niet te zwaar. De opvallendste veranderingen sinds de eerste Nexus liggen in de specificaties. Zo heeft dit model geen Tegra3processor meer. Voortaan zorgt de Snapdragon S4 Pro op 1,5 GHz voor het rekenwerk, terwijl het werkgeheugen is verdubbeld naar 2 GB. De Nexus 7 heeft ook de resolutie van het 7-inch beeldscherm opgeschroefd naar hd kwaliteit. Met 1920 bij 1200 pixels levert dit je een mooi strak beeld op, met goede inkijkhoek en dito kleurweergave. De tablet is een heerlijk snel apparaat, een all-rounder die je in je zak steekt om op te lezen, film op te kijken, te surfen of op te werken. Een nadeel heeft het apparaat overigens ook: een sd-kaartlezer ontbreekt.

PRIJS: € 229,- (16GB) INFO: www.google.nl

•D  e Nexus 7 deed ook dit jaar waar het in 2012 bekendheid mee verwierf: het bieden van een ‘vanilla’ Androidtabletervaring tegen een lage prijs.

TABLET

SONY XPERIA TABLET Z In het voorjaar kwam Sony met een tablet die vriend en vijand verraste. De Xperia Tablet Z was een high-end Android-tablet die ondanks zijn forse schermformaat van 10,1 inch met 495 gram opvallend licht bleef. Datzelfde scherm liet bovendien zien dat Sony wel degelijk in staat is zijn gadgets uit te rusten met kwalitatief hoogwaardige panelen. Ook de snelheid is in orde, dankzij de quadcore Qualcomm Snapdragon S4 Pro-processor kan het alle tablet-taken makkelijk aan en is de Android-ervaring zeer soepel. De behuizing is niet minder opvallend. Het koolstof voelt niet alleen prettig aan, maar dankzij de afsluitende klepjes voor iedere poort is het geheel ook waterdicht, en dat zagen we niet eerder bij een tablet. Een apparaat met dergelijke specificaties en full-hd-scherm vreet de nodige stroom. Toch heeft Sony de accuduur aardig onder controle weten te houden, mede dankzij de forse 6000 mAh-accu. In stand-bystand verbruikt het apparaat nauwelijks stroom en kan het rustig een paar dagen zonder voeding. Zit je echt om accuduur verlegen, dan kun je altijd nog de Stamina-stand inschakelen, waarin het minder stroom verbruikt. Overigens komt ook dit tablet niet helemaal zonder nadelen: geluid uit de speakers klinkt blikkerig, de fotokwaliteit laat te wensen over en

de afleesbaarheid in zonlicht is wat minder. Toch is het absoluut een van de betere tablets die we dit jaar gezien hebben.

•D  e waterdichte, redelijk forse tablet van Sony blijft dankzij slimme materiaalkeuze heerlijk licht.

PAGINA

15

PRIJS: v.a. € 499,INFO: www.sony.com


AACC|SHiFTmagazine

EEN TOREN VAN GELUID

PHILIPS FIDELIO SOUNDTOWERS Audioliefhebbers die liever geen concessies doen wat mogelijkheden voor randapparatuur betreft kunnen hun hart ophalen. Philips heeft een alles-in-een torensysteem uitgebracht binnen de Fidelio-lijn waarop je letterlijk ieder device kunt aansluiten. De twee torens met ingebouwde versterkers zijn sowieso echte ‘lookers’: strak, lang (bijna 1 meter) met een mooie stevige voet. Doordat ze niet breed zijn en weinig snoeren vereisen (1 snoer om beide speakers met elkaar te verbinden en een stekker voor de stroom) passen ze binnen iedere ruimte. Het apparaat heeft een ingebouwde cdspeler, FM-tuner en een dock met zowel een 30-pins connector en een lightning connector. Deze dual dock is uniek in de markt en zorgt ervoor dat je iedere iPhone op de speakers kunt aansluiten. Verder zit er een usb-slot op voor het aansluiten van sticks met muziek

6-2013

AWARDS 2013

Als AACC-lid kun je nu de Philips SoundTowers met korting van 33% van € 799 voor € 539 aanschaffen!! Ga naar de Philips AACC store op philips. ecommerce.sparco.nl en log in met de code abnphilips

en ondersteunen de SoundTowers bluetooth. Achterop vind je nog een coax-, aux- en optische aansluiting voor overige apparatuur. Het verbinden van apparatuur gaat makkelijk en snel, of je nu via de dock, usb of bluetooth muziek wilt afspelen. Ook in combinatie met je TV als homecinema-set doen de SoundTowers hun werk prima! Met een letterlijke druk op de knop heb je kamervullend geluid. En dat geluid is bijzonder hoog van kwaliteit. Helder en breed, zodat de towers eigenlijk in ieder ruimte passen. Ook op hoge volumes vervormt het geluid niet. Met de SoundTowers van Philips weet je je verzekerd van goed geluid en dat in een alles-in-eenpakket. Nooit meer in de weer met verschillende componenten voor hoogwaardige audio dus!

PRIJS: € 229,- (16GB) INFO: www.google.nl

€539,-

'HET VERBINDEN VAN APPARATUUR GAAT MAKKELIJK EN SNEL'

LEAN

BACK

VAN

€ 799,- VOOR


AACC|SHiFTmagazine

6-2013

AWARDS 2013

ULTIEME WINDOWS 8-CONVERTIBLE

LENOVO THINKPAD HELIX Fabrikanten buitelden dit jaar over elkaar heen om hun versie van de ‘convertible’ te presenteren: een apparaat dat het midden houdt tussen een laptop en een tablet. Tot nu toe leverde dat vooral schizofrene gadgets op waarbij je genoegen moest nemen met wrange offers in gewicht of bruikbaarheid. Maar niet bij Lenovo, de Helix is een zeer geslaagd twee-in-één-apparaat. Op het eerste gezicht is de Lenovo Helix een typische, wat saai ogende maar stevige laptop. Echter kun je het scherm in zijn geheel losklikken, waarna je dit kunt gebruiken als tablet. Die is met 884 gram zwaarder dan ‘pure’ tablets, maar dit apparaat huisvest dan ook zeer krachtige ultrabook-waardige hardware: een Core i5-processor met 4 GB geheugen. Bovendien is het beeldscherm allesbehalve misselijk: het ipspaneel zorgt voor grote inkijkhoeken, mooie kleuren en de resolutie is full-hd. Leuk detail: je kunt het beeldschem ook ‘achterstevoren’ PRIJS: € 1699,INFO: www.lenovo.com

EIZO ColorEdge monitoren met zelf-correctie Wanneer u kiest voor een EIZO CX of CS model, ziet u uiterst nauwkeurige en betrouwbare kleuren. En om dit zo te houden zijn de monitoren uitgerust met een geïntegreerde sensor voor zelf-correctie. Inclusief 5 jaar garantie. Meer informatie op www.eizo.nl

op het toetsenbordgedeelte prikken, zodat je het verandert in een presentatiescherm. Zowel in het toetsenbordgedeelte als in het beeldscherm zit een accu. Gebruik je het apparaat als laptop, dan profiteer je van de extra uurtjes zonder netvoeding die daardoor mogelijk zijn; tot zo’n 10 uur achtereen werken is geen uitzondering. De prijs van het apparaat is met 1699 euro niet mals. Maar bedenk daarbij wel dat je met dit apparaat zowel een laptop als een (zeer krachtige) Windows-tablet in huis haalt. Het besturingssyteem is Windows 8.1, dus al je ‘normale’ Windows-software draaien is geen probleem. Gebruik je het apparaat op de werkvloer, dan zal je IT-afdeling blij zijn met alle zakelijke veiligheids- en beheerfeatures en de grote hoeveelheid aansluitingen.


Pack Light. Rock Hard. De JBL Flip is een draagbare speaker met grootse prestaties. De Bluetooth functie en ingebouwde microfoon zijn geschikt voor elk type telefoon, tablet of pc. Nu verkrijgbaar bij de AACC

Š 2013 HARMAN International Industries, Incorporated. All rights reserved. JBL is a trademark of HARMAN International Industries, Incorporated, registered in the United States and/or other countries. The BluetoothŽ word mark and logo are registered trademarks and are owned by the Bluetooth SIG, Inc., and any use of such marks by HARMAN International Industries, Incorporated, is under license. Features, specifications and appearance are subject to change without notice.


AACC|SHiFTmagazine

6-2013

AWARDS 2013

WESTERN DIGITAL MY CLOUD 3TB

WD MY CLOUD ALS BACK-UP

JE EIGEN CLOUD, GEWOON BIJ JE THUIS

Je kunt de My Cloud gebruiken voor back-ups. Bedenk wel dat zolang de My Cloud onder hetzelfde dak staat als de apparaten die je back-upt, je niet beschermd bent tegen bijvoorbeeld brand of diefstal.

Tekst: Jesse Kraal

De cloud is hip en terwijl veel mensen direct denken aan Dropbox of Skydrive kun je ook je eigen cloud beheren. Door de WD My Cloud aan te sluiten op je netwerk, kun je waar je ook bent altijd bij je bestanden.

D

e cloud wordt meestal gezien als een dienst die door een bedrijf wordt aangeboden, maar je kunt ook zelf je eigen cloud bouwen. Met de Western Digital My Cloud bijvoorbeeld. Dit is een kleine NAS (Network Attached Storage) die je dus niet direct aan één van je apparaten hangt maar verbindt met je eigen netwerk. Eenmaal aangesloten heb je overal toegang tot je schijf, ook als je zelf buiten bereik van je netwerk bent. Via een app of desktop-software kun je eenvoudig bestanden opslaan of ophalen, terwijl je eigen cloud veilig met een wachtwoord beschermd is. De behuizing van de My Cloud lijkt meer op die van een externe harde schijf dan op die van een conventionele NAS en is ook niet ingericht op het eenvoudig verwisselen van schijven. In de witte behuizing gaat naar keuze een 2, 3 of 4 TB-schijf verscholen. Wel kun je door middel van een usb3.0poort een tweede harde schijf aansluiten. Deze wordt automatisch herkend en hoeft dus zelf niet aangesloten te zijn op het netwerk. Verdere poorten op de My Cloud beperken zich tot de voeding en een netwerkaansluiting.

Gebruiksgemak

weg bestanden opslaan. Zo is er software die je helpt back-ups te maken, terwijl een ander programma je een eenvoudig overzicht geeft van de status van je schijf en je vrienden en familie toegang kunt geven tot specifieke gedeelde mappen op je drive. Ook het tegenwoordig bijna verplichte mediacenter is aanwezig. Verder zijn er apps, bijvoorbeeld specifiek voor het bekijken, delen en opslaan van foto’s en er is de meer algemene WD My Cloud-app. Met die app kun je alle bestanden bekijken die op je schijf staan en deze bekijken of downloaden. Klein minpuntje is dat WD geen thumbnails laat zien van jpg-afbeeldingen waardoor het met de My Cloud-app lastig is een specifieke foto te zoeken. Daar heb je dus echt de WD Photos-app voor nodig. Verder zijn de apps en programma’s goed ontworpen en eenvoudig in gebruik en kun je zelfs bestanden met Dropbox en andere

bekende clouds uitwisselen. Hier kan ook de grootste digibeet nog mee overweg.

Conclusie

Veel eenvoudiger in installatie en gebruik zal een NAS waarschijnlijk niet snel worden. Het installeren is kinderspel en het gebruik is ‘straigth forward’. De verschillende apps en programma’s maken het gebruik daadwerkelijk nog eenvoudiger en zijn slim ontworpen. WD bespaart je gedoe met verwisselbare schijven terwijl je dankzij de usb3.0-poort toch de capaciteit van je drive kunt uitbreiden. Wat ons betreft is de My Cloud niet alleen een prima alternatief voor online diensten maar ook voor eenvoudige conventionele NAS’en voor thuisgebruik. Western Digital My Cloud 3TB Prijs: € 169,Info: www.wdc.com/nl

9 SHiFT

SUPER

Om de schijf te installeren heb je een computer met Mac of Windows nodig. De schijf configureren met alleen een smartphone, tablet of Chromebook is dus niet mogelijk. Installeren is verder een eitje, wanneer de schijf is verbonden met een netwerkkabel hoef je slechts enkele simpele stappen te doorlopen in de setup-software. Je schijf kun je benaderen via de Verkenner van je pc of met de Finder van je Mac, net als iedere andere schijf die je direct aan je computer zou hangen. Dat maakt het benaderen van je bestanden kinderspel. Dankzij verschillende apps van WD kun je echter nog meer met de schijf dan simpel-

'ZELFS DE GROOTSTE DIGIBEET KAN MET MY CLOUD OVERWEG'

PAGINA

19


Cadeautips!

€22,95

iPad voor senioren

ISBN: 978 90 5905 219 2 Een greep uit de onderwerpen: bediening van de iPad | verbinding maken met Wi-Fi en het mobiele datanetwerk | surfen en e-mailen | apps voor allerlei toepassingen gebruiken | apps downloaden in de App Store | foto, video en muziek | Facebook, Twitter en Skype gebruiken www.visualsteps.nl/ipadvoorsenioren

Inclusief cd-rom met de volledige, Nederlandstalige versie van ArcSoft Collage Creator en oefenbestanden

€15,00

Er is ook een boek voor de Samsung Galaxy Tab 2 en Note verkrijgbaar

€22,95

€19,95

Samsung Galaxy Tab 3 voor senioren

Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren

Een greep uit de onderwerpen: bediening van de Samsung Galaxy Tab 3 | verbinding maken met Wi-Fi en mobiele datanetwerk | surfen en e-mailen | apps voor allerlei toepassingen gebruiken | apps downloaden en installeren | foto’s, video en muziek www.visualsteps.nl/tab3senioren

Een greep uit de onderwerpen: foto’s sorteren en ordenen in albums | foto’s verbeteren en retoucheren | collages en cadeau-cd maken | film en diavoorstelling maken | foto’s afdrukken en delen via internet | foto’s overzetten naar de pc of laptop www.visualsteps.nl/picasasenioren

Er is ook een boek over de iPhone verkrijgbaar

Voor een compleet overzicht van alle voordelig geprijsde Computergidsen: www.visualsteps.nl

ISBN: 978 90 5905 249 9

€22,95

Creatief met digitale foto’s voor senioren

Samsung Galaxy SII, SIII en S4 voor senioren

Een greep uit de onderwerpen: foto’s bewerken en beheren met Windows Live Photo Gallery | online fotoalbum maken, diavoorstelling en film maken | foto’s afdrukken, e-mailen en branden op cd of dvd | foto’s importeren vanaf digitale fotocamera, videocamera, mobiele telefoon en externe harde schijf | collages maken met ArcSoft Collage Creator www.visualsteps.nl/creatiefsenioren

Een greep uit de onderwerpen: bellen en sms’en | internetten en e-mailen | apps voor allerlei toepassingen gebruiken | apps downloaden en installeren | werken met foto’s, video en muziek www.visualsteps.nl/seniorengalaxys

ISBN: 978 90 5905 388 5

Uw digitale foto’s bewerken en beheren

ISBN: 978 90 5905 119 5

Word li d van d www.v e gratis Visua isualst eps.nl/ l Steps-nieuw nieuws brief brief:

ISBN: 978 90 5905 009 9

Slechts €9,95 Windows Live Mail

ISBN: 978 90 5905 059 4 Een greep uit de onderwerpen: e-mail verzenden, ontvangen en beantwoorden | werken met bijlages | opmaken van e-mail | e-mailberichten sorteren en ordenen in mappen | contactpersonen en agenda beheren | tips over veilig e-mailen www.visualsteps.nl/windowslivemail

©Visual Steps B.V. Voor alle gegevens in deze advertentie geldt: wijzigingen voorbehouden.

Geschikt voor iOS 7!

SHiFTmagazine 6.2013  

SHiFTmagazine 6.2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you