Page 1

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

VERANTWOORD INVESTEREN IN JOUW ORGANISATIE

JOUW BEDRIJF EN SOCIAL MEDIA

Alle do’s en don’ts op een rij PAGINA 52

GASTEXPERT

MEER DOEN MET DATA

Ron Augustus vertelt hoe PAGINA 45

DE KPI VAN JOUW BEDRIJF

Breng je prestaties in kaart PAGINA 42


Elite x2

Ontwikkeld voor IT’ers, populair bij klanten Deze stijlvolle tablet en notebook in één met Windows 10 Pro is ideaal voor professionals die echt mobiel willen werken. Nu verkrijgbaar als aantrekkelijke bundel inclusief HP Travel Keyboard en USB-C Docking Station. Voorzien van 4G WWAN zodat u altijd online bent met HP Mobile Connect Pro.

Laat u adviseren over de Elite x2 door onze HP Mobility Specialisten op ikwilmobielwerken.nl/mobilityspecialist

Verkoopadviesprijs

€1.199,- excl. BTW Bundelbestelnr.: BL5H30EA02

Niet alle functies zijn beschikbaar in alle edities of versies van Windows. Systemen hebben mogelijk een hardware-upgrade en/of apart aangeschafte hardware, drivers, software of BIOS-updates nodig om de functionaliteit van Windows volledig te benutten. Windows 10 wordt automatisch bijgewerkt en dit is altijd ingeschakeld. Uw internetprovider kan kosten in rekening brengen en na verloop van tijd kunnen extra vereisten van kracht worden voor updates. Zie microsoft.com. Voor sommige functies, zoals Cortana met spraakondersteuning, schrijven/tekenen met een pen en Continuum is geavanceerdere hardware vereist. Zie microsoft.com/enus/windows/ features. Schermafbeeldingen zijn simulaties. Wijzigingen voorbehouden. Apps uit de Windows Store worden apart verkocht. De beschikbaarheid en mogelijkheden van apps kunnen per land verschillen. Microsoft, Windows en het Windows-logo zijn ofwel gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Microsoft Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen. © Copyright 2016 HP Development Company, L.P.


WELKOM

mkb proof 2016

VERANTWOORD INVESTEREN IN JOUW ORGANISATIE

JOUW BEDRIJF EN SOCIAL MEDIA Alle do’s en don’ts op een rij

V E R A N T W O O R D I N V E S T E R E N I N J O U W O R G A N I S AT I E

WELKOM

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

PAGINA 52

GASTEXPERT

MEER DOEN MET DATA

Ron Augustus vertelt hoe PAGINA 45

DE KPI VAN JOUW BEDRIJF

Breng je prestaties in kaart PAGINA 42

OVER MKB BROOF

COLOFON CLIPBOARD PUBLISHING BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk, Nederland Tel: +31(0)15-7600.700 Tel: +31(0)15-7600.760 info@clipboard-publishing.nl www.clipboard-publishing.ntl UITGEVER Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl MARKETING & PR Ouassim Alahyane Tim Beemer Sven de Heer Giancarlo Idili marketing@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700 HOOFDREDACTEUR Peter Güldenpfennig peter@thecontentgroup.nl REDACTIE Jasper van Bladel Nadja Geskus Peter Güldenpfennig Mark van Harreveld Thomas Keulemans Dré de Man Bart Remmers Menno Visser Daan de Winter redactie@thecontentgroup.nl Tel: +31(0)15-7600.707 VORMGEVING Martijn Herremans Lloyd Troost Ron de Vos SALES Bart Arkesteijn Manon van den Enden Mitchell Koymans Kick van Poeteren Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.770 TRAFFIC Lindsay van Veelen traffic@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700 ABONNEMENTEN abo@clipboard-publishing.nl

‘Voor elke onderneming de juiste oplossing’, een uitspraak die leuk klinkt, maar in feite weinig zegt. Want wat betekent dat, ‘de juiste oplossing’? Betekent dat, dat je je werk sneller kunt doen? Beter kunt doen? Of simpelweg geld bespaart? Want geen enkele onderneming is hetzelfde en de oplossing die voor het ene bedrijf zeer effectief is, is voor het andere bedrijf bijna een reden de handdoek in de ring te gooien. Wat extreem wellicht, maar we hebben het hier over oplossingen, producten en services dus, die vaak gericht zijn op een of enkele doelen. Maar er is een kentering gaande. Bedrijven denken vaker en vaker in services in plaats van in producten. Ze plaatsen zich vaker in de eindgebruiker, in het geval van het magazine wat je nu in je handen hebt het midden- en kleinbedrijf en werknemers die werkzaam zijn bij dit soort bedrijven. Een goed ding? Zeker, maar het maakt positionering van producten tegelijkertijd lastig. Want je kunt niet iedereen tevreden stellen als het product in kwestie een niche beslaat. En iedereen tevreden stellen is absoluut noodzakelijk in een tijd waarin investeringen maar mondjesmaat gedaan worden. Investeringen moeten zich tegenwoordig (snel) terugverdienen, anders zijn ze het niet waard of worden ze uitgesteld. Daar is niemand bij gebaat, fabrikanten die hun producten aan de man willen brengen niet, en bedrijven die hun oplossingen mogelijk goed kunnen gebruiken, ook niet. Oplossingen behoren gewoon te werken, moeten doen wat ze beloven: innovatie en een hogere efficiency mogelijk maken. Dat is in het huidige economische klimaat geen luxe, maar noodzaak om te overleven. Bovendien kun je je een miskoop niet veroorloven, daarvoor staat er te veel op het spel en zijn de middelen te schaars. Wij proberen je te helpen door de beste producten nu op de markt te presenteren in duidelijke en overzichtelijke categorieën. Een miskoop doen? Aan ons zal het niet liggen. Peter Güldenpfennig hoofdredacteur nl.linkedin.com/in/peterguldenpfennig

‘JE KUNT NIET IEDEREEN TEVREDEN STELLEN ALS HET PRODUCT IN KWESTIE EEN NICHE BESLAAT’

DRUKKERIJ Senefelder Misset, Doetinchem DISTRIBUTIE BENELUX Betapress BV, Gilze Imapress, Turnhout, België

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

MKB Proof wil sinds zijn oprichting fungeren als kompas voor het MKB, zowel voor IT’ers als voor bedrijven die het zonder IT-afdeling moeten doen. Ze is voor beïnvloeders en beslissers een baken van advies en hulp als het gaat om vaak kostbare investeringen in informatietechnologie. Alle producten en diensten in MKB Proof zijn ‘100% approved’ door de deskundige redacties van ‘moedermagazines’ WINMAG Pro (business IT) en Baaz (businessmanagement/ondernemerschap). Zij oordelen en selecteren op basis van kwaliteit, prijs/prestatieverhouding, duurzaamheid, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Dat is absoluut noodzakelijk. Investeringen dienen zich tegenwoordig (snel) terug te verdienen, anders zijn ze het niet waard of worden ze uitgesteld. Maar voor de gemiddelde MKB’er zijn alle technologische ontwikkelingen nauwelijks meer te overzien. Voor hen is het van belang dat oplossingen gewoon werken, doen wat ze beloven, innovatie en een hogere efficiency mogelijk maken. Dat is in het huidige economische klimaat geen luxe, maar noodzaak om te overleven. Kijk voor het volledige overzicht op mkbproof.nl

OVER WINMAG PRO Al bijna drie decennia is WINMAG Pro het toonaangevende magazine voor de IT-manager en de prosumer in het MKB. Het informeert en inspireert middels reviews, achtergrondverhalen en tips voor de praktische toepassing van IT op en buiten de werkvloer. WINMAG Pro is kritisch, onafhankelijk en kundig in zijn adviezen. winmagpro.nl

OVER BAAZ Baaz is het business-lifestylemagazine voor ondernemers, CEO’s en C-level management. Het staat vol businessadvies, tips voor de dagelijkse praktijk, interviews met succesvolle ondernemers, maar ook lifestyle-items als fashion, reizen en lifehacking-tips. Baaz verschijnt vier keer per jaar en is voor ondernemers geheel gratis. baaz.nl

3


MKB PROOF 2016

APPROVED! Alle diensten, partijen en producten in dit magazine zijn door de redacties van WINMAG Pro en Baaz ‘MKB Proof’ bevonden. Wat betekent dit?

• Bij de selectie van producten en diensten is de veiligheid van bedrijfsgegevens en privacy van gebruikers en klanten een belangrijke wegingsfactor.

• De producten en diensten in dit magazine zijn veilige investeringen voor het midden- en kleinbedrijf. • Alleen producten en diensten die zichzelf op wat voor manier dan ook terugverdienen krijgen het predikaat ‘MKB Proof ’.

De jury van MKB Proof bestaat uit een team van journalisten en specialisten die samen bepalen welke producten aan de gestelde eisen voldoen. Ons team ziet en weet echter niet alles. Heb jij zelf ervaring met een product of dienst waar je enorm tevreden over bent en denk je dat deze ook de moeite waard kan zijn voor andere ondernemers, laat dan van je horen. Mail ons op mkbproof@clipboard-publishing.nl of spreek ons aan op de socialmediakanalen van WINMAG pro of Baaz. Dat gaat het gemakkelijkst via Facebook en Twitter:

WINMAG

F: facebook.com/winmagpro T: @winmag_pro L: winmagpro.nl/linkedin

BAAZ

F: facebook.com/baazmag T: @baazmagazine L: baaz.nl/linkedin

DE INHOUD VAN DIT MAGAZINE IS OOK ONLINE TE LEZEN. BEZOEK MKBPROOF.NL POWERED BY

• Alle producten en diensten in dit magazine zijn door de strenge redacties van IT-magazine WINMAG Pro en businessmagazine Baaz zorgvuldig bekeken, getest en uitgekozen.

4

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


INHOUD

INHOUD 34 HP ELITEBOOK FOLIO G1

Kracht, design en mobiliteit in één.

12 HARDWARE

Er is weer flink wat nieuwe hardware die we getest hebben. Is het iets voor jouw onderneming?

65 MICROSOFT LUMIA 950 XL Windows 10 op zakformaat.

20 SYNOLOGY RT1900AC-ROUTER

Synology heeft met de RT1900ac een eigen router. Dat is niet vreemd. De Taiwanezen hebben veel ervaring op gebied van netwerk, uitbreiding van de portfolio is dus best wel logisch.

52 SOCIAL MEDIA

Elke organisatie of merk gebruikt social media om gezien te worden. Maar hoe pak je het posten op social media slim aan?

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

81 IT-EVENTS NEDERLAND

Geregeld worden er congressen en evenementen op IT-gebied georganiseerd in Nederland. Van groot en massaal tot klein en intiem, maar altijd inspirerend en informerend.

16 DE ROBOT KOMT ERAAN

De Terminator- en Matrixfilms hebben het stevig verbruid voor robots en kunstmatige intelligentie. We zijn er bang voor geworden. Hoe terecht is dit?

5


bereikbaar zijn zoals jij wilt Vandaag de dag is iedereen 24/7 bereikbaar. Maar, ben je ook altijd beschikbaar? Je hebt een strakke deadline. Je zit in een meeting. Je ligt ziek op bed. Of je onderneemt andere activiteiten buiten kantooruren. We snappen dat je niet altijd beschikbaar kunt of wilt zijn, maar jouw klanten verwachten dit stiekem wel. Hoe los je dit nou op? Wij helpen je hier graag bij. Met ons smart(er) netwerk, waarmee wij naast jouw bereikbaarheid óók de ‘nu even niet’ momenten ondersteunen. Speakup. Bereikbaar zijn zoals jij wilt. Altijd en overal.

www.speakup.nl


INHOUD

INHOUD 72 TECHNOLOGISCHE INFRASTRUCTUUR

Bij de moderne werkplek komt flink wat technologie kijken. Maar aan welke eisen moet die technologie voldoen? En welke keuze hebben we allemaal? MKB Proof zet een en ander op een rijtje.

77 TECH IN DE NABIJE TOEKOMST

29 MICROSOFT SURFACE PRO 4

De technologië rent voor ons uit. Ook 2016 is weer een interessant jaar vol nieuwe technologieen. Voor ondernemers, wetenschappers, early adopters en uiteindelijk ook voor de eindconsument.

Met de surfacetablet laat Microsoft zien dat het steeds beter wordt in hardware.

42 DEBEDRIJF PRESTATIES VAN JOUW IN KAART GEBRACHT Meten is weten. Dat geldt ook voor de prestaties van jouw bedrijf. Maar hoe doe je dat? Met kpi’s. Een korte verkenning van het begrip.

45 MEER DOEN MET DATA IN HET MKB: HET KAN!

Veel MKB’ers zien zeker mogelijkheden om meer te doen met hun data. Het ontbreekt hen echter vaak aan de juiste kennis en skills. Daarom is het belangrijk én stapsgewijs te werk te gaan én te experimenteren.

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

26 LINKSYS AC1900 EA7500 MU-MIMO ROUTER

Razendsnel netwerken met de nieuwe router van Linksys.

7


VOORPROEVEN

Facebook’s DeepText begrijpt wat je schrijft

HACKERS ZIJN AAN DE WINNENDE HAND

Volgens het jaarlijkse Data Breach Investigations Report van Verizon ondervinden hackers maar weinig weerstand en blijken oude vertrouwde tactieken nog altijd succesvol voor het hackervolk.

Meerdere organisaties zoals Google en Microsoft werpen zich op Deep Learning in de ontwikkeling van AI-technologie en ook Facebook doet mee met DeepText. Dit is een Deep Learning-engine die Facebook heeft ontwikkeld om kortgezegd tekst te analyseren en te leren hoe mensen tekst gebruiken op Facebook. Dit is natuurlijk interessant voor gebruikers, want het helpt je bijvoorbeeld de juiste service aan te bieden wanneer je naar iets specifieks op zoek bent. Denk bijvoorbeeld aan het reserveren van een hotelkamer, uiteraard via een tool van Facebook zelf. Daarmee heeft Facebook dus zelf ook veel aan de DeepText-engine. DeepText zoekt naar relevantie Het grootste voordeel is waarschijnlijk het filteren van content en comments. Met andere woorden, de engine kan bepalen wat jij wilt en kan zien. Zo herkent DeepText verschillende emoties in posts, en kan dit bijvoorbeeld relateren aan de context waarbinnen deze post is geplaatst. Neem posts van beroemdheden. Posts van hen leveren vaak honderden of duizenden reacties op. DeepText zou dan in staat zijn om de content te filteren op kwaliteitposts. Uiteraard is DeepText zo ontworpen dat het taalonafhankelijk is en binnen elke taal kan leren. Noodzakelijk natuurlijk, gezien het feit dat Facebook een globale site is. Tekst en visualisaties Er zijn wel wat hobbels op de weg. Zo is veel, zo niet het merendeel, van de content op Facebook, visueel. Dit betekent dat de context van een post ook onderzocht moet worden vanuit de visual. Daarom werkt het DeepText-team nauw samen met het team binnen Facebook dat zich richt op visuele content, zodat er ook met het visuele aspect van posts rekening gehouden kan worden in de ontwikkeling van DeepText.

8

Aanvallen slagen in minuten Telecomaanbieder Verizon analyseerde ruim 100.000 securityincidenten en kwam tot de conclusie dat het hackers in 99 procent van de gevallen maximaal een paar dagen tijd kost om in te breken in systemen. Vaak slaagden zij zelfs al binnen enkele minuten. Volgens het onderzoek doen slachtoffers er, in tegenstelling tot een jaar geleden, langer over om erachter te komen dat hun systeem gehackt is. Phishing is erg succesvol Hackers hebben vooral succes met hun phishing-praktijken - bij het merendeel van de cyberaanvallen blijkt phishing

namelijk een rol te spelen. Hackers gebruiken deze methode bijvoorbeeld om medewerkers wachtwoorden te ontfutselen waarmee ze in het systeem van de werkgever kunnen komen. Verizon raadt tweefactor-authenticatie aan Ook met het installeren van malware en het raden van (zwakke) wachtwoorden weten cybercriminelen regelmatig langs de beveiligingsbarrières te komen. De publieke sector is het grootste doelwit van hackers, gevolgd door de dienstverlenende sector en de productiesector. Verizon raadt bedrijven naar aanleiding van de resultaten aan om gebruik te maken van tweefactorauthenticatie. Een wachtwoord is bij tweefactorauthenticatie namelijk niet genoeg om in te kunnen loggen. Er is ook een unieke code nodig die naar de mobiele telefoon van de gebruiker wordt gestuurd.

Apple verlengt productiecyclus iPhone Apple wil driejarige cyclus Volgens het Japanse Nikkei wil Apple gebruik maken van een driejarige cyclus om nieuwe iPhonemodellen te introduceren. Nu wordt de iPhone nog om het jaar vervangen door een nieuw model. Deze beslissing zou het bedrijf nemen omdat de ruimte om te innoveren met smartphones bijzonder klein is geworden. Het verlengen van de cyclus voor nieuwe iPhone-modellen heeft mogelijk negatieve gevolgen voor Aziatische bedrijven die zwaar leunen op de productie van iPhones. Wel zal dit de receptie van nieuwe iPhones mogelijk verbeteren. De laatste jaren kreeg Apple immers al kritiek te verduren dat er te weinig werd geïnnoveerd met de iPhone. Door de cyclus te verlengen heeft Apple de mogelijkheid om functies toe te voegen die ook daadwerkelijk vernieuwend aanvoelen. Lagere verkoop iPhone Apple verwacht dat de verkoop van het aantal iPhones niet die van 2015 gaat overstijgen. Vorig jaar verkocht Apple rond de 230 miljoen iPhones. Dat komt mogelijk door een verzadiging van de markt. Wel introduceert Apple mogelijk een update van de huidige iPhone 6. Een volledig nieuw model kunnen we dan in 2017 verwachten.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


VOORPROEVEN

Amerikaanse millennials vertrouwen Samsung

10

Apple mag volgens de markt dan het meest waardevolle bedrijf ter wereld zijn, Amerikaanse millennials denken daar anders over. Voor hen is Samsung het bedrijf waar ze volop vertrouwen in hebben.

EIGENSCHAPPEN VAN EEN GOEDE ONDERNEMER

Een ondernemer moet behoorlijk wat in huis hebben. Dit zijn tien eigenschappen die je nodig hebt om successen te boeken met je bedrijf. Wat maakt een ondernemer succesvol? ​ Onderzoeker Sangeeta Bharadwaj Badal en haar team wilden erachter komen hoe ondernemers erin slagen om een bedrijf van de grond te krijgen en groei te realiseren. Ze concludeerde na onderzoek onder 2500 Amerikaanse ondernemers dat tien eigenschappen belangrijk zijn voor succes. Aanleg speelt grote rol ​​Uit het onderzoek blijkt dat de beste ondernemers over deze eigenschappen beschikken. Opleidingen en trainingen kunnen helpen, maar het is natuurlijk beter als je geboren wordt met deze talenten. Bepaal dus waar jouw kracht ligt en ontwikkel die eigenschappen verder om het maximale uit jezelf te halen. Heb je als ondernemer minder aanleg voor bepaalde zaken of heb je er simpelweg geen interesse in? Trek dan mensen aan voor je bedrijf die zich wel onderscheiden op dat vlak, zodat jij je bezig kunt houden met waar je wél goed in bent.

Dit blijkt uit de jaarlijkse lijst van het Reputation Institute. Aan de hand van een zogenaamd RepTraksysteem worden bedrijven gemeten op onder meer producten en services, innovatie, de werkplek, leiderschap en algehele performance. Dit jaar werden meer dan 700 bedrijven meegenomen in het onderzoek.

 akelijke focus - neem 01 Zbesluiten op basis van de (verwachte) winst elfvertrouwen - weet 02 Zwie je zelf bent en probeer anderen te begrijpen

Ook onderzocht het Reputation Institute welke bedrijven het meest worden vertrouwd door Amerikaanse millennials en dat blijkt Samsung te zijn. Het Koreaanse bedrijf staat bovenaan omdat zij millennials persoonlijk aanspreekt via social mediacampagnes, moeite steekt in sociale verantwoordelijkheid en natuurlijk producten maakt die hen het meeste aanspreken. Dit is goed nieuws voor Samsung. Wanneer millennials een bedrijf hoog hebben zitten, zullen zij veel sneller geneigd zijn producten van het bedrijf te kopen, maar ook te investeren in en te werken voor het bedrijf. Na Samsung volgen Nike, Johnson & Johnson en Intel als bedrijven waar millennials het meeste vertrouwen in hebben.

reatief denken 03 Ccreativiteit helpt bij het verbeteren van producten/ideeën ​​

elegeren - durf te 04 Ddelegeren en geef anderen verantwoordelijkheid ​ oorzettingsvermogen 05 D-moeilijk g​ eef niet op als het wordt, maar zet door

nafhankelijkheid - wees 06 Oonafhankelijk, zodat je zelf keuzes kunt maken eergierigheid - ​vergaar 07 Lrelevante kennis waar jouw bedrijf baat bij heeft  romoten -​breng over 08 Pwaar je onderneming voor staat en overtuig anderen  etwerken - ​bouw relaties 09 Nopvooruit met mensen die je kunnen helpen  eem risico’s - een goede 10 Nondernemer kan risico’s managen en beperken

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

9


Verwerk transacties mobiel met draadloze netwerk­ scanners van Kodak Alaris Organisaties integreren steeds vaker smartphones en vergelijkbare apparatuur in hun bedrijfsprocessen. De nieuwste desktopscanners van Kodak Alaris – de Kodak ScanMate i1150WN en de Kodak i1190WN – beschikken over een draadloze en netwerkinfrastructuur en kunnen via smartphones de mobiliteit op de werkplek ondersteunen.

D

e i1150WNen i1190WN-scanners maken kabels en bedrading overbodig. De scanners zijn ideaal voor bedrijven waar medewerkers snel en eenvoudig apparatuur, die documenten kunnen vastleggen, moeten delen. Bovendien beschikken de scanners over eenvoudige aansluitmogelijkheden voor netwerk of via Wi-Fi voor diverse kantooromgevingen. Met de ScanMate+ Mobile App kunnen eindgebruikers vanaf de i1150WN- of i1190WN-scanner snel en gemakkelijk documenten naar een tablet of mobiele telefoon scannen. Met de app kunnen bestanden ook worden gedeeld via e-mail en worden geüpload naar applicaties in de cloud, zo-

Intelligent, connected, and very versatile Kodak i1150WN and i1190WN Series Scanners kodakalaris.com/b2b Benelux-di@kodakalaris.com

als bijvoorbeeld SharePoint. Organisaties die bestanden en documenten liever scannen met behulp van hun eigen mobiele app, kunnen de scanners van integreren met behulp van een API (Application Programming Interface). De i1150WNen i1190WN-scanners beschikken over een zeer geavanceerde beeldverwerking technologie waardoor elk document automatisch in de meest optimale kwaliteit wordt vastgelegd. Eerder dit jaar heeft Buyers Lab, LLC (BLI) Kodak Alaris beloond met de prijs voor 2016 Scanner Line of the Year voor toonaangevende prestaties van de gehele portefeuille van documentenscanners.

Voor meer informatie: www.kodakalaris.com/go/IMnews en www.knowledgeshare.kodakalaris.com

Work at the speed of business. Kodak i1150 and i1190 Scanner Series accelerate workflows, so you can devote time to other important tasks. They easily integrate with software and enterprise applications to scan, capture information, and extract and share data with the business apps you use every day. The new wireless and network Kodak i1150WN and i1190WN Scanners makes life a lot easier and more efficient for any business.

© 2016 Kodak Alaris Inc. The Kodak trademark and trade dress are used under license from Eastman Kodak Company. 06/16


VOORPROEVEN

TIEN VRAGEN AAN JOUW SOLLICITANT

Op zoek naar het juiste personeel dat binnen jouw team past? Dan zijn een of meerdere kennismakingsgesprekken noodzaak. Deze tien vragen helpen je verder. Vraag 1 • Wat was je allereerste baan en wat heb je daarvan geleerd? Vraag 2 • Stel, je geeft een tour voor bezoekers door ons bedrijf. Waar zou je dan zeker bij stil staan voor verdere uitleg? Vraag 3 • Heb je wel eens werk moeten delegeren in het verleden? Vraag 4 • Welke verwachtingen heb je van deze baan? Vraag 5 • Is het ooit voorgevallen dat je absoluut niet wist wat je moest doen? En hoe ben je er uiteindelijk toch uitgekomen? Vraag 6 • Wie is je grootste inspiratie en waarom? Vraag 7 • Wanneer je je eigen onderneming zou kunnen starten, wat zou het zijn? Vraag 8 • Wat is je superkracht? Vraag 9 • Kun je wat verder uitweiden over je hobby’s? Vraag 10 • Hoe maak jij je fouten?

OOK JIJ KUNT GEBRUIK MAKEN VAN EEN KWANTUMCOMPUTER Computers komen in alle soorten en maten, maar een kwantumcomputer ligt buiten het bereik van de meeste mensen. Tot nu dan. IBM heeft namelijk een clouddienst opgezet zodat ook gewone stervelingen gebruik kunnen maken van de rekenkracht van een kwantumcomputer. Kwantumcomputers zijn systemen die nu nog in een experimentele fase verkeren. De systemen maken gebruik van kwantummechanica in plaats van het traditionele binaire systeem waar 'gewone' computers gebruik van maken. Digitale informatie wordt uitgedrukt in qubits in plaats van bits. Informatie in qubits kunnen tegelijkertijd een 0- en 1-positie bevatten, anders dan bits die enkel of een 0-, of een 1-positie kennen met betrekking tot de digitale informatie. In theorie zijn er met qubits dus zeer complexe bewerkingen mogelijk die met 'normale' computers niet mogelijk zijn. Zelf aan de slag met een kwantumcomputer Om onderzoek naar qubits te stimuleren heeft IBM een cloud-portal geopend waar je je voor kunt inschrijven en waarmee je gebruik kunt maken van een 5 qubit-kwantumcomputer. De computer staat in het onderzoekscentrum van IBM in Yorktown Heights, New York. Gebruikers kunnen testen op het systeem doen en simulaties draaien. IBM levert er tutorials bij, dus ook volledige leken kunnen gebruik maken van het systeem.

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

1 OP 10 INNOVERENDE BEDRIJVEN HEEFT WERELDPRIMEUR Ongeveer 19 duizend bedrijven in Nederland gaven aan in de periode 2012-2014 een technologische innovatie te hebben doorgevoerd, een wereldprimeur.

Een Nederlandse wereldprimeur: de Vehicle-to-Grid-laadpaal in Utrecht die in 2015 geplaatst werd en uit de zon opgewekte elektriciteit opslaat.

Het gaat om nieuwe of sterk verbeterde producten of productieprocessen. Een op de tien van deze bedrijven kwam naar eigen zeggen met een wereldprimeur. De resultaten komen uit een tweejaarlijkse internationale enquête onder bedrijven met tien of meer werkzame personen. Bijna de helft van de 51 duizend Nederlandse bedrijven in deze categorie gaf aan te innoveren. Marketinginnovaties Naast technologische innovaties was er ook sprake van organisatorische en marketinginnovaties. Daarmee is het percentage innoverende bedrijven weer terug op het niveau van 2008-2010. Op de vraag of bij de innovaties sprake was van een primeur, antwoordde 10 procent dat het ging om een wereldprimeur, 16 procent had naar eigen zeggen een Europese primeur. Een kwart van de bedrijven gaf aan op nationaal niveau de eerste te zijn. Het gaat bovengemiddeld vaak om grotere bedrijven met minstens vijftig werknemers. Innovaties terug op niveau 2008-2010 Met 48 procent is het niveau van innoverende bedrijven terug op dat van 20082010. In de jaren 2010-2012 was dat nog maar 38 procent. Vooral een daling in het aantal technologische innovaties veroorzaakte de dip. Het herstel is vooral terug te zien in de landbouw en de leer- en metaal-

industrie. Bij reparatie- en installatiebedrijven, in de transportmiddelenindustrie en in de afvalinzameling en -verwerking, bleef de innovatie het meest achter. Afzetmarkt De ongeveer 19 duizend bedrijven die technologisch innoveren mikken vaker dan gemiddeld op de Nederlandse of internationale markt. Voor 48 procent is Nederland de belangrijkste afzetmarkt, 19 procent moet het vooral hebben van de internationale afzet, 33 procent richt zich het meest op de regio. Voor het totaal van de ondervraagde bedrijven geldt dat de lokale of regionale markt de belangrijkste is (51 procent), daarna de nationale (37 procent) en tenslotte de internationale (13 procent). Agribusiness wereldprimeur Een van de sectoren die bovengemiddeld innovatief waren in de periode 2012-2014 was de agribusiness. In deze sector voerde 41 procent van de bedrijven een technologische innovatie door. Bij alle bedrijven samen is dit 37 procent. Innovaties in de agribusiness zijn bijvoorbeeld betere meststoffen om planten en bloemen sneller te laten groeien, ingrediënten in voeding die de gezondheid zouden bevorderen zoals probiotica en cholesterolverlagende middelen of producten die allergieën moeten voorkomen zoals gluten- en lactosevrije producten.

11


HARDWARE

HARDWARE Hoewel we steeds meer denken in services, is het nog steeds hardware dat de basis vormt van hoe we werken. Het vormt het frame waarmee we services vorm geven. Neem nu netwerken. Het nut van een goed netwerk spreekt eigenlijk voor zich, maar wordt toch vaak over het hoofd gezien. Zonder een goed netwerk en een mooie infrastructuur kun je immers niet gebruikmaken van het internet en diverse vormen van communicatie binnen jouw organisatie. Inzoomen op je opties voor je netwerk en infrastructuur is geen slecht idee. Er zijn diverse opties en aanbieders, die allemaal hun eigen voordelen hebben. En veel ontwikkelaars wagen zich nu ook op deze markt. Neem Synology, van oorsprong maker van nassen en andere opslag, nu ook

ontwikkelaar van routers. Vorig jaar kwam haar eerste router op de markt en dat was voor ons een goede reden om deze onder handen te nemen en uiteraard heeft deze een MKB Proof Award gekregen.

lelijk te zijn, zo lijkt het devies waarmee fabrikanten hun producten positioneren. Een fijn iets, want waarom een zakelijke notebook (om maar iets te noemen) een log bakbeest zou moeten zijn, is ons een raadsel.

En dat is maar één oplossing. Er is meer, veel meer op hardewaregebied wat we bespreken, of het nu om een praktische oplossing als een monitor of een notebook gaat, of producten die je netwerk versterken, er valt genoeg te kiezen.

Je leest het al: veel nieuwe producten komen langs. Dit betekent wellicht dat je moet investeren in je netwerk, maar dat is zeker geen slecht vooruitzicht. Want de apparatuur vernieuwt en als jij een goed netwerk hebt, vernieuw jij ook. En dat betekent hopelijk ook new business. Niet onbelangrijk in een ietwat onzekere tijd. Aan je hardware kan het in ieder geval niet liggen. Dus doe er je voordeel mee.

Leuk is dat stijl en functionaliteit steeds meer naar elkaar zijn toegegroeid. Hardware hoeft niet

‘LEUK IS DAT STIJL EN FUNCTIONALITEIT STEEDS MEER NAAR ELKAAR ZIJN TOEGEGROEID’ 12

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


HARDWARE

WEPRESENT 2000

Overal professioneel presenteren De WiPG-2000 is de nieuwste telg in de WePresent-familie van draadloze plug-and-play presentatiesystemen, die ernaar streven de functionaliteit van highend audiovisuele oplossingen te combineren met een zachte prijs, zonder onnodige complexiteit. Met de WiPG-2000 kunnen tot 64 gebruikers tegelijkertijd vanaf ieder apparaat, zoals een smartphone of tablet, draadloos presenteren op een 1080p HDdisplay naar keuze. Interessant is de multitouch-functionaliteit die tot zes aanraakpunten tegelijkertijd aankan. Selecteren en annoteren gaat, zeker via touch, bijzonder snel en vloeiend. Annotaties kunnen eenvoudig worden opgeslagen, geëxporteerd en teruggehaald. Tijdens de demonstratie werd al snel duidelijk waarom de WiPG2000 uitstekend tot zijn recht komt in klaslokalen. Zo kun je overschakelen naar een whiteof blackboard-modus en is het

voor de docent makkelijk om te beheren wie erop mag tekenen en schrijven. Geen touchscreen tot je beschikking? Dan werkt de WiPG-2000 natuurlijk ook met een muis of ander USBapparaat. Met de MirrorOp Presenter app kun je sinds kort ook screen mirroren vanaf ieder Android-model! Daarnaast kun je Powerpoint-, Excel-, Word-, PDFen afbeeldingsbestanden of zelfs de beelden van je camera projecteren. Websites bezoek je met de ingebouwde browser. Wil je mirroren vanaf een iOS-apparaat, dan doe je dat simpelweg via Airplay. Verder waren we onder de indruk van de manier waarop de WiPG-2000 omgaat met gasten. Die hoeven geen ingewikkelde procedures te volgen om te kunnen presenteren. Iedere willekeurige USB-stick wordt in een seconde of tien uitgerust met een wePresenttoken. Vervolgens hoef je de USBstick alleen maar in een apparaat te

'WE WAREN ONDER DE INDRUK VAN DE MANIER WAAROP DE WIPG-2000 OMGAAT MET GASTEN' steken, de token te openen en voilà: de presentatie kan beginnen. Er zijn diverse opties voor het integreren van de WiPG2000 in je netwerk. Het systeem kan fungeren als een draadloos access point, maar je kunt de wifi ook uitschakelen en het apparaat benaderen via je eigen netwerk.

INFO Prijs € 860,Info wepresentwifi.com

IN HET KORT + Multitouch-functionaliteit tot zes aanraakpunten + Laat gasten makkelijk presenteren + Ondersteunt 64 gebruikers tegelijk

WEPRESENT 1600

Draadloze presentatieoplossing voor educatieve doeleinden

INFO Prijs € 630,Info wepresentwifi.com

IN HET KORT + OS-onafhankelijk + Interessante moderator-functie + Lage prijs

WePresent is al even aan de weg aan het timmeren met oplossingen om draadloos te presenteren. Of eigenlijk zijn het oplossingen om beeld te tonen. In die zin zijn de producten van WePresent flexibel inzetbaar. Toch is het vlaggenschip van WePresent, de WePresent 2000 een apparaat met wellicht iets te veel functies voor bepaalde gebruikers. Daarom introduceert

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

het bedrijf nu een WePresent voor educatieve doeleinden. De WePresent 1600 kent in grote lijnen dezelfde functies als zijn grote broer, de WePresent 2000. Via integratie van het systeem in je netwerk kan iedereen gemakkelijk draadloos presenteren en samenwerken. Wat WePresent erg goed voor elkaar heeft is dat het systeem os-onafhankelijk is. Of je nu Windows, OSX, iOS of Android gebruikt, draadloze projecties zijn gewoon mogelijk. Tot aan 64 gebruikers kunnen tegelijkertijd verbonden worden met het systeem wat het natuurlijk uitermate geschikt maakt voor educatieve doeleinden of om mee samen te werken. Ook aan de interactiviteit is gedacht, want met WePresent kun je gewoon gebruik maken van touchscreens

om bijvoorbeeld te annoteren. Gebruikers die de presentatie volgen op hun apparaat, kunnen in eigen tempo de presentatie volgen. Zo missen ze nooit belangrijke informatie als een powerpoint te snel gaat. Interessant is ook de moderatorfunctie. Hiermee wordt één gebruiker toegewezen als leidinggevende aan de presentatie. Dat betekent dat diegene bepaalt welk apparaat op dat moment getoond wordt op het scherm. Zo neemt iedere gebruiker dus actief deel aan de sessie. Het systeem is geschikt voor plekken waar meer presentatieruimtes of klaslokalen voorzien moeten worden van presentatiefuncties, want de prijs ligt lekker laag. Dat kan doordat enkel noodzakelijke functionaliteiten aanwezig zijn.

13


Werk aan de veiligheid van uw onderneming NETGEAR lanceert de nieuwe Arlo Q Plus voor zakelijk gebruik Blijf op elk moment van de dag op de hoogte van wat er gebeurt in uw bedrijf met behulp van de Arlo Q Plus 1080p HD Super scherpe 1080p video’s

Free Cloud Recording Gratis 7 dagen cloudopslag Power over Ethernet Geen stopcontact nodig Audio Ingebouwde microfoon en speaker SD Card Slot Lokale opslag en backup

. Kijk voor meer informatie op: www.arlo.com/eu


HARDWARE

FRITZ!BOX 7580

De router als alleskunner AVM kondigde tijdens CeBIT zeven nieuwe routers aan, waarvan de FRITZ!Box 7580 misschien wel het meeste in het oog springt. Het is een krachtige VDSL-router die

veel mobiele apparaten tegelijkertijd van snel wifi voorziet. De FRITZ!Box 7580 ondersteunt VDSLvectoring, wat tot hogere snelheden leidt. De router kan via de ethernetpoort overigens ook worden gekoppeld aan een kabel- of glasvezelmodem. Interessant aan de 7580 is verder de Multi-User MIMO-feature, dat het signaal op beide frequenties (5GHz en 2.4 GHz) uitzendt met in totaal acht gecombineerde antennes. Het resultaat is dat je op meerdere apparaten gelijktijdig snel én intelligent draadloos internet tot je beschikking hebt. De router is eveneens geschikt voor All IP-verbindingen en biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van telefonie (VoIP, ISDN en analoog). Het toegankelijke besturingssysteem FRITZ!OS brengt nog meer moois met zich mee, zoals een mediaserver, draadloze toegang voor gasten, Smart Hometechnologie en een automatische updatefunctie. AVM bracht de FRITZ!Box 7580 in het tweede kwartaal van 2016 op de markt.

INFO Prijs Op aanvraag Info avm.nl

IN HET KORT + Acht gecombineerde antennes voor signaal op beide frequenties + Ondersteunt VDSLvectoring en werkt ook met kabel of glasvezel + Uitgebreide mogelijkheden voor telefonie: VoIP, ISDN en analoog

ZYXEL USG20-VPN

Een firewall voor elke organisatie Een complete hardwarematige firewall hoeft tegenwoordig helemaal niet zo duur te zijn. Dat bewijst ZyXEL onder meer met de USG20-VPN. Deze betaalbare VPNfirewall zorgt niet alleen voor veilige communicatie tussen twee of meer locaties, maar verbindt ook meerdere VPN’s met elkaar en beschermt het netwerk tegen externe bedreigingen. Het is een oplossing zonder onnodige complexiteit waarmee je een hoop narigheid kunt voorkomen. Die oplossing is hard nodig ook, want de ratrace tussen securitybedrijven en hackers dendert onverminderd voort. Naarmate processors krachtiger en sneller worden, INFO Prijs € 272,59 excl. btw Info zyxel.com

IN HET KORT + Ondersteunt IpV6 + Onder meer uitgerust met een WANpoort,een SFP-poort en een consolepoort + Geleverd met een power adapter en een RJ45-RS232-kab

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

krijgen kwaadwillenden ook meer mogelijkheden om VPN-verkeer te ontsleutelen. Verouderde VPNencryptiealgoritmes als Message Digest 5 (MD5) en Secure Hash Algorithm 1 (SHA-1) zijn daardoor niet langer toereikend en dat weet ZyXEL natuurlijk als geen ander. De Taiwanese fabrikant heeft er daarom voor gezorgd dat de USG20-VPN het meer geavanceerde Secure Hash Algorithm 2 (SHA-2) ondersteunt. Dit is een van de redenen waarom deze firewall een van de beste zakelijke securityoplossingen in zijn prijsklasse is. Een ander groot voordeel is dat het apparaat helemaal in lijn is met Bring Your Own Device (BYOD). De firewall biedt namelijk ondersteuning voor het Layer-2 Tunneling Protocol (L2TP) VPN voor een breed scala aan Android-, iOS- en Windows-devices. Het is slechts een greep uit de securityfuncties van de USG20-VPN. ZyXEL wil zijn klanten niet vermoeien met ingewikkelde en repetitieve handelingen. Het ZyXEL One Network versimpelt

de configuratie, het beheer en troubleshooting, zodat gebruikers zich op hun werkzaamheden kunnen richten. Een van de handige tools is de Zyvel One Network Utility (ZON Utility), waarmee je het netwerk supersnel kunt instellen. ZyXEL Smart Connect zorgt ervoor dat alle netwerkapparatuur van ZyXEL, zoals switches, access points en gateways, elkaar herkent. Daarnaast versimpelt deze tool het onderhoud van het netwerk, ook op afstand. ZyXEL komt regelmatig met beveiligingsupdates. Daar blijft het echter niet bij, want het bedrijf heeft ook de serviceportal van OneSecurity.com geïntegreerd

met de firewall. Deze bevat een schat aan praktische informatie en handleidingen waarmee organisaties en IT-afdelingen hun netwerken kunnen beveiligen. De zeer toegankelijke portal wordt weergegeven in de gebruikersinterface van de USG20-VPN, zodat je in een oogopslag kunt zien of er nieuwe risico’s bij zijn gekomen en wat je moet doen om die te ondervangen. Op deze manier is een veilig netwerk niet alleen meer weggelegd voor specialisten, maar ook voor medewerkers die minder technisch onderlegd zijn.

15


ACHTERGROND

ROBOTISERING LEIDT ZOWEL TOT ANGST ALS TOT KANSEN. TERECHT OF NIET?

DE ROBOT KOMT ERAAN De Terminator- en Matrix-films hebben alles verpest wat maar met kunstmatige intelligentie en robots te maken heeft. De angst voor robots die menselijke taken steeds meer overnemen, groeit. Onterecht, want robots kunnen veel betekenen voor het bedrijfsleven. TEKST PETER GÜLDENPFENNIG

n Japan opende in 2015 Henn-na, het allereerste robothotel ter wereld. 99 procent van de werknemers is mechanisch. Van de medewerkers achter de receptie tot het hulpje in de hotelkamer, het zijn allemaal robots. Wat ontbreekt is de menselijke warmte, maar daar komt wel een hoop efficiëntie voor terug. Verkeerd denken Hoewel de meeste mensen wel de voordelen inzien van robots zoals in hotel Henn-na, worden de voordelen meteen aan de kant geschoven voor de angst die de boventoon voert met betrekking tot robots. Zo zouden ze plekken innemen van menselijke werknemers, waardoor het banentekort oploopt, zijn robots onbetrouwbaar en missen ze vooral de al eerder genoemde menselijke warmte. Hoewel dat laatste klopt, denken we verkeerd over robots. Een robot kan gebouwd worden zoals we zelf willen en kan daarom ook alle taken uitvoeren die we de robot geven, alleen als de bouw en programmering van de robot dat toestaat, natuurlijk.

Secure Autonome Mobile, afgekort SAM. Beeld: Robot Security Systems

16

Een robot als werknemer Dat een robot als werknemer verrijkend kan zijn binnen een organisatie, bewijst Cargill. Het bedrijf is gespecialiseerd in het leveren van producten en services voor diverse markten, met name op agrarisch en farmaceutisch gebied. In 2013 had het bedrijf last van een enorm personeelsverloop in de Cargill-fabriek in New Richland, Minnesota. De reden? Het opzakken van producten, wat werd gedaan met een complexe, door mensen bestuurde machine. Het was lastig de machine onder controle te krijgen en uiteindelijk bleek het werk bijzonder repetitief en saai. Dus gingen mensen zo snel ze konden op zoek naar een andere positie in het bedrijf of zelfs een andere baan. John Jones, procestechnologieleider bij Cargill, besloot hier iets aan te doen. Samen met Luke Reynolds, teamleider bij Cargill en een machineleverancier in Minneapolis, ontwikkelden ze ERMA, afkorting voor Economic Robotic Mechanical Assembler. Deze robot deed 24 uur per dag, zeven dagen per week niets anders dan het vervelende werk wat daarvoor door

mensen gedaan werd. Het resultaat? De werknemerstevredenheid steeg samen met de productiviteit, terwijl downtime van het productieproces werd teruggedrongen. Beveiliging ERMA is geschikt voor productiewerk op grote schaal, maar hoe zit het met andersoortige mechanische medewerkers? Het Nederlandse Robot Security Systems in Den Haag ontwikkelde SAM. Het is een afkorting voor Secure Autonome Mobile en werkt als een intelligente security-oplossing. SAM controleert en registreert menselijke beweging terwijl hij autonoom gebieden en gebouwen kan beveiligen. De robot is te integreren binnen een bestaande beveiligingsinfrastructuur en kan aangesloten worden op een monitoringsysteem. Hij ontwijkt obstakels en kan voorzien worden van allerhande sensoren om rook of gifstoffen op te merken. Ook is de robot uitgerust met een RFID-lezer, die gebruikt kan worden om mensen om hun identiteitskaart te vragen als SAM iemand opmerkt. Gastvrijheid Voor organisaties die op zoek zijn naar een meer menselijke robot is Pepper een goede oplossing. Deze robot, ontwikkeld door Aldebaran, herkent menselijke emotie en stemt daar zijn gedrag op af. Dit is effectief, want in Japan wordt de robot al volop ingezet in winkels van bijvoorbeeld Nestlé, om bezoekers te informeren over nieuwe producten. Ook de zorg heeft baat bij menselijke robots. De grotere broer van Pepper, Romeo, is 140 centimeter groot en is ontwikkeld om oudere mensen te ondersteunen in hun dagelijkse leven. Hij opent deuren, kan de trap op lopen en objecten oppakken. Een dergelijke robot kan daarnaast natuurlijk prima dienst doen in het bedrijfsleven, als gastheer of medewerker voor de vervelende klusjes. De robot ondersteunt dan het huidige personeel en zeg nou zelf, daar kan toch geen enkele organisatie nee tegen zeggen? Robots in de IT-sector Industriële robots zoals die bij Cargill zijn al redelijk ingeburgerd en van een robot zoals ERMA kijken we ook niet op. Menselijke

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


ACHTERGROND

Pepper aan het werk in een supermarkt

robots zoals de modellen die Aldebaran maakt, zijn wat exotischer, maar ook dat is geen vreemd terrein meer. Wanneer we het echter hebben over vervanging van mensen in een werkomgeving, wordt het een ander verhaal. Bedenk je eens: mensen die zij aan zij met robots werken en wellicht ook met hen samenwerken. Het lijkt toekomstmuziek, maar grappig genoeg lijken Nederlandse werknemers overtuigd van het feit dat hun werk binnen afzienbare tijd overgenomen kan gaan worden door robots.

banen? Feit is dat het niet helpt als politici zich hierover uitspreken en die angst voeden. ‘De robots komen eraan. Het huidige arbeids- en sociale zekerheidsstelsel kan dit niet aan. Er zullen “instrumenten” moeten komen. Dat gaat niet met ons huidig stelsel’, zo zei minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) tijdens het SZW congres op 29 september 2014 in Den Haag. Zijn deze uitspraken gefundeerd? Het kan, want niemand weet hoe de toekomst gaat lopen. Robots komen er wel echt aan en daar moeten we mee omgaan.

In het onderzoek ‘Baan van de toekomst’ onderzocht recruitmentbureau Hays de arbeidsmarkt van de toekomst binnen de sectoren IT, technologie en olie & gas. Met name die eerste sector is interessant. Specialisten in die sector werd gevraagd hoe zij naar de arbeidsmarkt van 2030 kijken. Vijftig procent geeft aan dat zij een versmelting van bio-, nano- en high-techtechnologie verwachten. 58 procent denkt dat big data zich zal ontwikkelen, maar op de eerste plek staat robotisering van de productie, waarvan maar liefst 64 procent verwacht dat deze zich zal doorontwikkelen de komende vijftien jaar.

Toch zegt de wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid (WRR) dat we niet bang moeten zijn voor wat komen gaat. In het rapport ‘De robot de baas. De toekomst van werk in het tweede machinetijdperk’ wordt een belangrijke, misschien wel de belangrijkste, constatering gedaan met betrekking tot de robot op de werkvloer. Namelijk dat wij, de mensheid dus, zelf invloed uitoefenen op welke rol robots gaan spelen in onze maatschappij. Hoewel kunstmatige intelligentie en robotica hand in hand gaan, blijft het een door de mens ontworpen technologie. En dus kunnen wij in het ontwerp ook rekening houden met de mogelijke rol. Want hoe intelligent ook, het blijft een kunstmatig gecreëerde intelligentie. Het mooie hiervan is dat we er vooral ons voordeel mee kunnen doen. We hebben het ontwerp tenslotte zelf in de hand.

'WIJ OEFENEN INVLOED UIT OP DE ROL VAN ROBOTS IN ONZE MAATSCHAPPIJ'

Angst Leidt die verwachting van Nederlandse werknemers tot angst, dus angst voor verlies van

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

LEES MEER WRR ‘De robot de baas. De toekomst van werk in het tweede machinetijdperk’

Hays Baan van de toekomst

Cargill Een robot zorgt voor werknemerstevredenheid en meer

17


Bespaar tijd op je boekhouding! Met InformerOnline Robotic Accounting

1 2

Automatisch factuurinformatie herkennen

3

Automatisch facturen boeken

Automatisch bankboeken

A

4

Facturen en bonnen automatisch naar de boekhouding

volden door be an

Ga naar www.informer.nl en neem het 30 dagen vrijblijvend op proef.


HARDWARE

SONY VPL-VW520ES

Betekenisvolle technologie voor beeldprojectie ‘PROJECTIES ZAGEN ER NIET EERDER ZO GOED UIT’ INFO Prijs € 9999,Info sony.com

IN HET KORT + Makkelijk te installeren + Fantastische beeldkwaliteit + Upscaling verbetert niet-4K content

Met de VPL-VW520ES zet Sony een mooie en stevige 4K-projector in de markt. De installatie is heel eenvoudig en de projector heeft een automatische alignment en scherpstelling. De lens is gemotoriseerd en heeft een verticale range van 85 procent en een horizontale range van 31 procent. De kleurruimte kan aangepast worden met een ingebouwde tool, de projector heeft een 3D-functie en de lamp bereikt een sterkte van 1800 ANSI lumens. Ook is een mooie upscalefunctie toegevoegd. Dankzij de Reality Creation-technologie blijft het beeld mooi en strak zonder lelijke

‘blow ups’ en worden de kleuren versterkt. De beeldkwaliteit is zeer goed dankzij de SXRD-panelen in combinatie met Sony’s Triluminostechnologie. De response ligt met 2,5 milliseconden lekker laag, wat de projector dus ook geschikt maakt voor andersoortige content. Denk bijvoorbeeld aan opties om via de

projector samen te werken. Het meeste indruk maakt de dynamische contrastratio van 300.000:1. Door witte en zwarte tinten aan te passen aan desbetreffende scenes en beelden, wordt de kwaliteit behouden. Vergelijkbaar dus met de kwaliteit die we van OLED-displays kennen.

LG 34UB67 GROOTFORMAAT

Optimaal werken op een ultrawide scherm ‘MET DE READER MODE KIES JE MET ÉÉN KNOP VOOR DE PERFECTE HELDERHEID VOOR BEPAALDE TEKSTEN’

INFO Prijs Vanaf € 485,21 Info lg.com/nl

IN HET KORT + In vier schermen op te delen + Dunne behuizing + Verbruikt weinig energie + Helderheid past zich aan via Reader Mode

De LG 34UB67 Grootformaat is met zijn 34-inch IPS-display inderdaad groot: het ultrawidescherm heeft een resolutie van 2560 x 1080 met een aspect ratio van 21:9 en de monitor valt op te delen in maximaal vier schermen. Ideaal voor de multitasker -

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

boekhoudsoftware en rekeningoverzicht kunnen bijvoorbeeld tegelijkertijd open staan zonder dat de gebruiker hoeft te wisselen tussen verschillende programma’s. Andere opdelingen zijn echter ook mogelijk, zoals twee schermen met een 16:5 verhouding of drie schermen waarbij

het bovenste of het onderste programma over de gehele breedte staat. De splitscreens zijn dankzij de Dual Link Up-functie ook tegelijkertijd aan te sluiten, zodat je op twee verschillende apparaten kunt werken. De monitor is met LG’s Smart Energy Saving Mode energiezuinig zonder dat de helderheid van het scherm verlaagd hoeft te worden. De Reader Mode is ook een mooie functie waarmee je voor perfecte helderheid voor bepaalde teksten kunt kiezen. Het scherm is vooral geschikt voor wie in de grafische industrie werkt en veel ruimte nodig heeft. Toch valt de kleurdiepte met 8bit wat tegen. De kleurschaal bedraagt sRGB 99 procent en de inkijkhoek van 178 graden is zeer prettig. Enig nadeel is de omvang van het scherm. De monitor is ook een goede keuze voor IT-professionals die snel en met meerdere apparaten tegelijkertijd moeten werken.

19


HARDWARE

SYNOLOGY RT1900AC-ROUTER

Een toekomstvast bedrijfsnetwerk Een opvallende move van Synology: het uitbrengen van een eigen router, de RT1900ac. Toch is het niet helemaal gek. Het Taiwanese bedrijf heeft met haar nassen al jarenlang ervaring op netwerkgebied, dus is een uitbreiding van haar portfolio met een nieuw netwerkproduct stiekem best logisch. Je bedrijfsnetwerk heb je graag netjes op orde. Bovendien wil je dat de investering die je doet ook toekomstvast is. Daar komt de wifi-standaard ac bij om de hoek kijken. Het is een nieuwe standaard die als grootste voordeel een hogere snelheid heeft, maar die ook zorgt voor een stabielere verbinding. De RT1900ac is een strak ontworpen router die zich direct thuis voelt tussen de NAS- en rack-oplossingen die Synology aanbiedt. Een zelfde zwart design, een stevige kunststof behuizing en natuurlijk het Synology-logo dat bovenop het product is gestanst. Optioneel kun je een kickstand gebruiken die de router in een hoek zet. Achterop vind je nog drie externe antennes. Aan boord heeft de router een dual core cpu van 1,0 GHz en een intern geheugen van 256MB. Qua wifi ondersteunt de router 802.11a/b/g/n en natuurlijk ac. Het is een dual-band router die zowel 2,4GHz (tot aan 600Mbps) als 5GHz (tot aan 1300 Mbps) ondersteunt. Het is een ac-router, dus ook beamforming behoort tot de mogelijkheden voor gerichte hogere data transfers. De RT1900ac is voorzien van vier Gigabit lan-poorten op de router, alsmede een Gigabit wan-poort. Ook vind je een USB-poort en een sd-poort op de router. Dit biedt je opties voor randapparatuur als bijvoorbeeld een printer,

20

'EEN GASTNETWERK KOMT DE VEILIGHEID VAN JE DATA TEN GOEDE'

waarmee je de router ook als printserver in kunt zetten. Maar ook is basic opslaggebruik een mogelijkheid, waarmee de roots van Synology toch nog naar voren komen in het device. Zo hoef je enkel en alleen een extern opslagmedium op de router aan te sluiten en je hebt in feite een NAS. Een groot voordeel dat Synology ten opzichte van de concurrentie heeft, is een hele goede naam op besturingssysteemgebied die perfect in tandem werkt met hun hardware. QuickConnect Synology zet hoog in op QuickConnect, wat de RT1900ac ook ondersteunt. Deze service biedt Synology aan al haar klanten en werkt via een online accountsysteem. Hiermee kun je

je van huis bent. Het is echt gericht op minder technisch onderlegde mensen waarmee Synology, samen met DSM en SRM, geavanceerde netwerkapparatuur toegankelijk maakt voor iedereen. Doelgroep Het is interessant om te kijken welke doelgroep Synology eigenlijk voor ogen heeft met dit product. De zakelijke markt schiet meteen te binnen, maar net zoals de 2- en 4-bay nassen van Synology, leent ook dit apparaat zich prima voor mensen die thuis graag multimedia consumeren door middel van bijvoorbeeld een stream. Volgens de medewerker van Synology zijn beide groepen dan ook een doelgroep. Want de router biedt zowel gemak qua installatie en gebruik, iets wat een pre is voor

‘INSTALLEREN KAN EIGENLIJK NIET MAKKELIJKER’ waar dan ook ter wereld jouw eigen netwerk bereiken, zonder dat je je netwerk moet configureren om dit mogelijk te maken. Handig als je een bestand nodig hebt op je NAS en

CONCLUSIE Wat netwerkopslag betreft is Synology onverslaanbaar, maar ook op routergebied staat het bedrijf zijn mannetje. Daarbij is de prijs ontzettend gunstig en schaf je met deze mooie ac-router ook een toekomstvast device aan. Lig je in de markt voor een router, dan is de RT1900ac een meer dan prima keuze om in te investeren!

INFO Prijs € 130,- exclusief btw Info synology.nl

IN HET KORT + Veel aansluitmogelijkheden + Ondersteunt zowel 2,4GHz als 5GHz + Sterk beheer

consumenten, als verregaande configuraties en tot aan zeventig aangesloten devices, waardoor het apparaat prima functioneert in een midden- en kleinbedrijf.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


HARDWARE

FRITZ!BOX 7490

Flexibele en veelzijdige modemrouter De modemrouter is een apparaat waar zowel professional als gamer goed mee uit de voeten kan. De installatie ervan is eenvoudig: prik je internetverbinding in de 7490 en stel hierna met je browser het apparaat in met gebruiksvriendelijke wizards die je stap voor

‘BELANGRIJKE FEATURE IS DE VEELZIJDIGHEID’ stap door het proces leiden. Een belangrijke feature van de router is de veelzijdigheid. Hij is te gebruiken als hotspot voor je netwerk, maar het apparaat ondersteunt ook DECT-telefonie tot aan

zes toestellen. De modemrouter heeft vier lan-aansluitingen, maar je kunt ook een eigen draadloos netwerk instellen. Mocht je meer met de modemrouter willen doen, zoals er een printserver van maken of er een NAS aan hangen, dan kan dat ook. Hiervoor heb je twee USB 3.0-aansluitingen tot je beschikking. De verbinding is sterk en biedt je razendsnel wifi dankzij 802.11ac-ondersteuning. Je kunt de FRITZ!Box 7490 ook instellen als

hotspot met beperkingen – handig om je gasten wel wifi te geven, maar ze verder van je bedrijfsnetwerk te houden. Via de configuratie van de modem kun je prioriteiten instellen om bijvoorbeeld gegevensdoorvoer van apparaten te beperken, terwijl je je pc (of een ander apparaat) gebruikt. Dit is handig wanneer je alle bandbreedte nodig hebt of tijdens beurzen je gasten en potentiele klanten wifi wilt aanbieden.

INFO Prijs € 289,Info nl.avm.de

IN HET KORT + Eenvoudige installatie + Veelzijdig: als hotspot of voor DECT-telefonie + Sterke en betrouwbare verbinding

FRITZ!POWERLINE 1000 E SET

Een beveiligd alternatief voor wifi Wifi is weliswaar de makkelijkste manier om internettoegang in je gehele kantoor te realiseren, het gaat wel ten koste van je snelheid. FRITZ!Powerline biedt een goed alternatief voor wifi. De FRITZ!Powerline 1000E Set heeft twee adapters met bijbehorende lan-kabels. Eén adapter gaat in het stopcontact, de bijpassende kabel in de router. De andere kabel steek je in je computer, tablet, televisie of ander apparaat dat internet nodig heeft, de bijbehorende adapter gaat in het stopcontact. Je internet gaat nu via het stroomnetwerk, zodat je niet met allerlei kabels zit. Installatie is kinderlijk eenvoudig, weinig uitleg is vereist. Check wel aan de bovenkant of de adapter daadwerkelijk aan staat. De FRITZ!Powerline 1000E Set, gaat in theorie tot 1200 Mbit per seconde, in de praktijk wisselt de snelheid en is deze nooit constant. Dit kan komen door de afstand tussen twee adapters of door een router die bandbreedte knijpt. Toch is hij snel genoeg om bijna alle benodigde taken uit te voeren en heb je meer bereik dankzij de 2x MIMOtechniek. Bij onze test was de snelheid op verschillende verdiepingen en in diverse kamers gelijk. Nadeel is dat je twee stopcontacten moet inleveren bij gebruik van de FRITZ!Powerline.

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

INFO Prijs € 115,54 (Starter Set: 2 x lan kabels, 2 x adapters) Info nl.avm.de

IN HET KORT + Zeer eenvoudige installatie + Voldoende snelheid + Meer bereik dankzij 2x MIMOtechniek

‘GENOEG SNELHEID OM ALLE BENODIGDE TAKEN UIT TE VOEREN’

21


BEREID GAAT U GOED VOOR KT U DAT GO OF N LE DE AN ONDERH ? MT KO HET WEL GOED

ONDERHANDELEN VOLG DE DRIEDAAGSE TRAINING 5 redenen om deel te nemen: • Ben volledig op de hoogte van alle ins-en-outs van onderhandelen • Krijg inzicht in uw sterktes en zwaktes, valkuilen en het effect van uw stijl op anderen • Ontdek hoe u met creativiteit betere resultaten bereikt • Ontwikkel het vermogen om iedere onderhandelingssituatie succesvol af te sluiten • Doorzie dirty tricks, salamitechnieken, straw issues, machtspelletjes en psychologische trucs Volg de training op: 7, 8 en 9 september 2016 in Hotel Postillion Utrecht Bunnik 16, 17 en 18 november 2016 in Hotel Mercure Amsterdam Airport

Nederl an lijke d ink

ts an

Ko n

Chief Human Resources Officer

van Accoun tie t sa

oepsorga Ber ni se

AlexVanGroningen.nl


HARDWARE

IGEL IZ3/UD3

Krachtige zero clients voor veeleisende kenniswerkers Hoewel je bij zero clients vaak denkt aan context-specifieke computerplatformen voor bepaalde businesses, is dat allang al niet meer het geval. Thin clients zijn prima geschikt voor elk type bedrijf, zoals ook de IZ3/UD3-serie van IGEL laat zien. De keuze voor een bepaalde client van IGEL hangt af van INFO Prijs Op aanvraag Info igel.com

IN HET KORT + Veel functionaliteiten + Uitgebreide managementopties + Schaalbaar

je wensen. De serie bestaat uit de IZ3 HDX, de IZ3 RFX, de IZ3 Horizon en twee Universal Desktop-systemen, de UD3 LX en de UD3 W7. Het is een met AMD-cpu’s uitgeruste thin client-serie waar elk bedrijf mee uit de voeten kan. De apparaten zijn voorzien van een AMD Steppe Eagle GX-412HC Quad-core-cpu tot aan 1,6GHz en 2GB aan intern geheugen. Verder heb je tenminste 2GB aan flashgeheugen tot je beschikking wanneer het systeem draait op IGEL Linux, het eigen OS van IGEL, of 8GB wanneer je Windows Embedded Standard 7 draait. De grafische kant wordt ingekleurd door een Radeon R3E-GPU met een maximale resolutie van 3840 x 2160 wanneer je een monitor

aan het DisplayPort hebt gehangen en een resolutie van 1920 x 1200 via de DVIpoort. De kracht van de serie van IGEL steekt vooral in de flexibiliteit. Zo zijn de devices voorzien van genoeg poorten om elk type werker tegemoet te komen. Je hebt de beschikking over drie USB 2.0- en twee USB 3.0-poorten met daarnaast een ethernet-poort. En de security? Het een groot pluspunt dat de IZ3/UD3-clients uitgerust kunnen worden met smartcard-functionaliteiten. Hiermee kun je bijvoorbeeld inlogs managen per user of tweestaps authenticatie-policies invoeren ter bescherming van je infrastructuur. Desgewenst kun je via de optionele connectivity bar ook een anti-diefstal USBpoort realiseren.

EPSON PRINT365

Managed printservice voor MKB’ers

Met Print365 kunnen kleinere bedrijven nu profiteren van een volledig ondersteunde, zorgenvrije printoplossing met lage, vaste kosten. Print365 past de eenvoud van een contract voor mobiele telefonie toe op een managed printservice die speciaal is ontworpen voor eindgebruikers in het midden- en kleinbedrijf en die wordt verkocht via ITresellers. ‘Onze prijzen zijn zo eenvoudig

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

mogelijk: overzichtelijke, lage en vaste kosten voorzien in alle behoeften, gedurende een overeenkomst met een looptijd van 36 maanden’, vertelt Paul Steels, Vice President Business bij Epson Europe. ‘We splitsen de kosten niet uit en er komen geen verborgen of extra vergoedingen bij het geselecteerde printpakket kijken. Het is allemaal heel eenvoudig en overzichtelijk. Andere, soortgelijke diensten voor het MKB zijn vaak zeer complex, maar met Print365 besparen gebruikers tijd en geld, omdat ze niet zelf online de juiste verbruiksartikelen hoeven te zoeken en kopen, geen voorraad hoeven aan te houden of facturen hoeven te voldoen. Print365 is een betrouwbare printservice met volledige dienstverlening, die zorgt voor minder

rompslomp, lagere kosten en minder afval. Dat is redelijk baanbrekend op het gebied van MPS (Managed Print Services), die hiermee ook binnen bereik komen voor kleinere bedrijven en niet alleen voor de grote ondernemingen.’ Als professionele printoplossing neemt Print365 het MKB het vervelende werk uit handen en zorgt voor een effectiever beheer van de printkosten. Dit is de eerste allesomvattende oplossing voor het MKB, zelfs voor bedrijven die maar een of twee printers willen. Een gebruiksvriendelijke portal stelt klanten in staat om eenvoudig hun verbruik, technische problemen, onderhoud, dienstverlening en live updates bij te houden. Er zijn verschillende bundels

beschikbaar, afgestemd op de behoeften van de klant, waaronder een All-YouCan-Print pakket dat vrijwel onbeperkt afdrukken biedt. Met een eenvoudig te installeren assessment-tool kunnen klanten eenvoudig hun printbehoeften analyseren en het best passende pakket kiezen, alvorens ze een contract afsluiten.

INFO Prijs Vanaf € 35,per maand Info epson.nl/print365

IN HET KORT + Overzichtelijke, lage en vaste kosten + Verschillende bundels beschikbaar + Eenvoudig te installeren assessment-tool

23


HARDWARE

EIZO FLEXSCAN EV2730Q

De monitor voor visuele professionals Met de FlexScan EV2730Q haal je ongetwijfeld een opvallende blikvanger in huis. Deze vierkante 26.5-inch monitor met groot 1:1 scherm is een flink gevaarte. De monitor is dan ook niet bedoeld voor licht huis-, tuin- en keukengebruik, maar gericht op de visuele professionals. De monitor kent een resolutie van 1920 bij 1920, waarmee je dus 78 procent meer schermoppervlak tot je beschikking hebt. Dat is een behoorlijk oppervlak, wat verticaal werken enorm vergemakkelijkt. Van scrollen is amper nog sprake en het is opvallend hoe goed het overzicht te houden is, ondanks de veelheid aan informatie op het scherm. EIZO heeft de monitor voorzien van een ontspiegeld ips-paneel. Dit zorgt voor een heldere en duidelijke weergave, ook met de ecoviewmodus aan en wanneer je vanaf een hoek op het scherm kijkt. Op de monitor vind je voor aansluiting op je notebook of desktop een DisplayPort en een dvi-aansluiting. Naast de signaalingangen tref je ook nog drie USB 2.0-poorten aan op de monitor, waarvan één gebruikt wordt als upstreampoort. Handig om als hub te gebruiken voor accessoires. Aangezien er speakers ingebouwd zijn, tref je ook een hoofdtelefooningang aan op de monitor. Dat het met de functionaliteit wel goed zit, mag blijken. We hadden het al over de prima beeldkwaliteit en goede inkijkhoek, en ook de

INFO Prijs € 890,Info eizo.nl

IN HET KORT + DisplayPort en een dvi-aansluiting + Het apparaat is tot 172 graden rechts en links te pivoteren + Vierkante 26.5-inch monitor

monitor is prettig in het gebruik. Zo kun je het apparaat tot 172 graden rechts en links pivoteren, wat je de mogelijkheid geeft visualisaties vanaf elke kant te bekijken. Ook de ergonomische instellingen zijn erg prettig, de monitor is zo instelbaar dat er eigenlijk geen werkplek is waar deze niet tot zijn

recht komt. Interessant zijn de kleurprofielen die mee geïnstalleerd zijn op de monitor, naast twee userspecific profielen die je naar hartenlust zelf kunt aanpassen. We hebben beide profielen uitgetest en met name het Paper-profiel maakte indruk. Door activering van dit profiel worden blauwe tinten verminderd, waardoor je ogen minder snel vermoeid raken en je dus langer ongehinderd kunt werken op de monitor.

EIZO FLEXSCAN EV2750

Veelzijdige monitor voor op je werkplek De monitor is 27-inch groot en met een display die praktisch de gehele voorkant beslaat (de bezel meet slechts enkele millimeters) trekt hij onmiddellijk de aandacht. Dat komt niet alleen door het strakke display, maar ook het design rondom de monitor. Op de monitor vind je een veelvoud aan aansluitingen. Voor een aansluiting op desktop of laptop heb je de keuze uit een DisplayPort, een dvi-d-poort en een hdmi-poort. Verder is er voorzien in een USB-downstreampoort en een INFO Prijs € 879,Info eizo.nl

IN HET KORT + Keuze uit een DisplayPort, een dvi-d-poort en een hdmi-poort + Handig zijn de ingebouwde EcoViewfuncties + De monitor is 27-inch groot, de display beslaat praktisch de gehele voorkant

24

USB-upstream-poort. Handig wanneer je behoefte hebt aan een hub op je werkplek om meerdere USB-apparaten op aan te sluiten. Via een instelbare voet is de monitor aan te passen aan je werkplek door deze in hoogte te verstellen en de hoek aan te passen. Je kunt kabels netjes wegwerken achter de voet, waardoor je werkplek mooi opgeruimd blijft. Voor elk type werk is de monitor voorzien van een profiel dat je instelt via de aanraakgevoelige knoppen rechtsonder. Naast twee profielen waarin je zelf je instellingen kunt bewaren zijn er nog vier vaste profielen om uit te kiezen. In de praktijk werkt de monitor bijzonder prettig. Na het instellen van je gewenste profiel valt direct op dat kleuren diep en natuurgetrouw worden weergegeven, waarbij de monitor een maximum resolutie van 2560 x 1440 ondersteunt. De matte display zorgt ervoor dat je nooit last hebt van glare, ook niet in bijzonder verlichte omgevingen. Handig zijn de ingebouwde EcoViewfuncties. Via een sensor op

de voorkant meet de monitor het omgevingslicht en past de backlight hierop aan om zo energie te sparen. Daarnaast is de monitor voorzien van een EcoView Optimizer-functie die heel prettig werkt. Wanneer je dit geactiveerd hebt, meet de monitor hoeveel wit er op het scherm te zien is en past de helderheid hierop aan. Zo wordt maximale functionaliteit behouden, terwijl er tegelijkertijd energie bespaard wordt.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


HARDWARE

LINKSYS AC1900 EA7500 MU-MIMO ROUTER

Razendsnel netwerken Met een groeiend volume aan data wat we draadloos verzenden, neemt ook de noodzaak toe om te investeren in hardware die deze hoeveelheid ondersteunt. Hardware-fabrikanten springen hier dan groot op in met passende netwerkproducten, waaronder ook Linksys met de EA7500. Niets zo storend als een wegvallend of zwak wifisignaal. Zeker in het geval van streamingcontent waarbij buffering tijd kost en je dus eigenlijk gewoon live wilt streamen, is een slecht signaal een kleine ramp. Veel van deze ergernissen komen voort uit een toenemende belasting op onze netwerken. Netwerken die in feite voor een groot deel leunen op hardware die uit een tijd stamt dat 4K nog exotisch klonk en streamen noodzakelijk met lage bitrates gedaan werd. Behuizing De router is strak vormgegeven, maar wel opvallend groot. Achterop vind je drie antenneaansluitingen, twee USB 3.0 poorten, vier ethernetpoorten om bedrade devices aan te hangen en een ethernet-poort waarop je het internet aansluit. Binnenin de router vind je een Dual Core 1.4 GHz cpu en een wifichipset. Gecombineerd leidt dat tot een gegevenssnelheid van 1,9 Gbps. Een flinke doorvoersnelheid dus, meer dan genoeg om meerdere gebruikers te voorzien van een vloeiende datastroom. Installatie Het installeren van de router is eenvoudig. Via de browser leidt een wizard, de Linksys Smart Wi-Fi set-up, je door het proces. Desgewenst kun je er voor kiezen om eigenhandig de router te installeren. Het klinkt misschien gek omdat we het hier over een wifi-router hebben, maar het is raar dat

26

de router al voorzien is van een wifi-SSID met bijgaand password. Nu zal deze voor elke Linksysrouter uniek zijn, maar het is en blijft een zwakke plek wanneer je deze niet aanpast. Het is echter een klein detail in een verder zeer soepele setup. Specificaties Binnenin de router vind je een Dual Core 1.4 GHz cpu en een wifi-chipset die zowel de 5GHz-als de 2,4GHz-band ondersteunt. De maximale snelheid op de 5GHz-band ligt op 1300 Mbps, die op de 2,4GHz op 600 Mbps. Gecombineerd leidt dat tot een gegevenssnelheid van 1,9 Gbps. Een flinke doorvoersnelheid dus, meer dan genoeg om meerdere gebruikers te voorzien van een vloeiende datastroom. Ieder zijn eigen datastroom De prettige interface van de Linksys Smart Wi-Fi set-up maakt dat eigenlijk iedereen de router kan instellen. Zoals gezegd is de router voorzien van MU-MIMO, een techniek om gericht data te verzenden en ontvangen. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld draadloos streamt, maar komt ook van pas bij het spelen van games. Natuurlijk komt de router

ook tot zijn recht in een kleine kantooromgeving. Praktijk In de praktijk werkt het systeem meer dan prima. De duale functie maakt de router het perfecte apparaat om jouw netwerk in te richten rondom intensief internetgebruik en multimediale verbindingen. Lag behoort tot het verleden en de dekking is beter dan we hadden verwacht, van ‘dead spots’, plekken in je huis of op kantoor waar je geen dekking hebt, is geen sprake. Mobiel Linksys Smart Wi-Fi is ook verkrijgbaar als app. Binnen deze app kun je bijna alles wat je in de browser setup ook kunt. Denk aan het aanpassen van de parental controls, prioriteit geven aan bepaalde apparaten, de details van verbonden apparaten zien en je netwerk controleren. De app is gratis en verkrijgbaar voor zowel iOS als Android. Dit juichen we toe, want je wilt volledige controle over je eigen netwerk met zo min mogelijk hobbels. Linksys heeft dat met de EA7500 helemaal voor elkaar, zo zien we het graag!

CONCLUSIE Ben je in de markt voor een router, dan kun je eigenlijk niet om de Linksys EA7500 heen. De router presenteert relatief nieuwe technologieën als MU-MIMO als standaard, voordat menig concurrent deze heeft geïmplementeerd. Het is hiermee een high end-device, maar wel voor een schappelijke prijs. Zeer de aanschaf waard, dus.

INFO Prijs € 179,99 Info linksys.com

IN HET KORT + Zeer gemakkelijk te installeren + Razendsnelle verbinding + Via de app gemakkelijk aan te passen netwerk

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


HARDWARE

TP LINK ARCHER C5400

Voor intensief dataverkeer bij gaming of videostreaming in 4K De Archer C5400, een nieuwe draadloze gigabit-router van TP-LINK, komt het beste tot zijn recht bij activiteiten die veel van de bandbreedte vragen, zoals online gamen en videostreamen in 4K of allebei tegelijkertijd. Hij stuurt wifi naar meerdere apparaten, verbindt ze op een slimme manier met het netwerk en INFO Prijs Nog niet bekend Info tp-link.com

IN HET KORT + Acht antennes met versterkers en beamforming-technologie + Een krachtige 1,4Ghzprocessor en drie co-processors + Voor intensief dataverkeer bij gaming of videostreaming in 4K

geeft bepaald verkeer prioriteit. Er zit aardig wat geavanceerde routertechnologie in de Archer C5400. Zo bieden de 4-stream en NitroQAM tot 5400Mbps van de totale wifi-doorvoer over één 2,4GHz-band

‘OVERAL IN HUIS ALTIJD MET DE BUITENWERELD VERBONDEN’ (1000Mbps) en twee 5GHzbanden (2167Mbps). MUMIMO versterkt de verbinding van de router met mobiele apparaten en Smart Connect zorgt voor de best mogelijke connectie voor iedereen. Mede dankzij een krachtige 1,4GHz-dualcoreprocessor

en drie co-processors, kun je met de Archer C5400 rekenen op hoge snelheden en nonstop entertainment. De router beschikt verder onder meer over acht antennes met versterkers

en beamforming-technologie voor maximaal bereik. Zo ben je overal in huis altijd met de buitenwereld verbonden.

ZYXEL WAH7706 WIFI LTE ROUTER

Altijd en overal online

Voor iedereen die graag altijd en overal gebruik wil maken van razendsnelle dataverbindingen, introduceert ZyXEL de WAH7706 WiFi LTE-router. Hiermee zet je gemakkelijk een hotspot op voor diverse typen netwerken. De router is zo vormgegeven dat deze prima in je broekzak past. Perfect dus

voor onderweg of op beurzen om jou, je medewerkers of je klanten te voorzien van mogelijkheden om gebruik te maken van wifi. De router ondersteunt 2G, 3G en 4G. Ook 802.11ac dual band wordt ondersteund, zodat de draadloze

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

verbinding altijd optimaal is. Tot aan 32 apparaten kunnen verbonden worden met de router, meer dan genoeg om een kleine tot middelgrote werkgroep te voorzien van een fatsoenlijke verbinding. De router ondersteunt ook carrier aggregation. Dit betekent dat frequenties gestapeld worden en je hiermee een snelheid tot aan 300Mbps haalt. De oplaadbare accu in de router is een 2800mAh lithium polymeerbatterij. Deze is trouwens vervangbaar, dus je kunt je router elk moment voorzien van stroom als dit nodig is. Overigens gaat de router spaarzaam om met stroom. De router kan tot tien uur actief gebruikt worden en blijft tot driehonderd uur

operationeel in stand-by-modus. Het instellen van de router gebeurt via een webinterface. Wat beveiliging betreft ben je aangewezen op WPA/WPA2 PSK & Mixed Mode. De router kan eventueel ook als extra wifiopslag dienen. Via de sd-kaart kun je tot aan 32GB aan opslag delen via wifi. Handig om snel veelgebruikte documenten te verspreiden. INFO Prijs € 139,Info zyxel.com

IN HET KORT + Tot aan 300Mbps downloaden dankzij carrier aggregation + Ondersteuning voor 2G, 3G, 4G en 802.11ac-wifi + Accu gaat mee tot tien uur actief gebruik + Tot aan 32 apparaten kunnen verbonden worden

27


Lifesize is Cloud. Lifesize is Cloud. Mobiliteit. Lifesize is Mobiliteit. Wij leveren Video Conferentie, overal waar u gaat, op elk device.

Neem contact met ons op voor een demonstratie of download een gratis 14 dagen test-account.

Tegenwoordig doen we wereldwijd zaken en wilt u kunnen Video Conferentie, communiceren wanneer uitkomt en op uw eigen overal waar u gaat, het op uelk device.

Neem contact met ons op voor een demonstratie of een gratis 14 dagen test-account.

mobiele device. Lifesize Cloud biedt u deze vrijheid vanuit uw Vandaag de daglaptop, doen we wereldwijd zaken enSkype u wil kunnen vergaderkamer, tablet of mobiel. Zelfs for Business communiceren wanneer gebruikers het u uitkomt en opeenvoudig uw eigen uitgenodigd gebruikers of niet-video kunnen mobiele Lifesize Cloud biedt vanuit uw uw worden. device. U ziet elkaar, ongeacht waaruudeze bent.vrijheid Kortom, verhoog vergaderkamer, tablet of mobiel. productiviteit enlaptop, kies voor Lifesize Cloud.Zelfs Skype for Business

WWW.LIFESIZE.COM

gebruikers of niet-video gebruikers kunnen eenvoudig uitgenodigd worden. U ziet elkaar, ongeacht waar u bent. Kortom, verhoog uw Š 2016 Lifesize, Inc. All rights reserved. Information contained in this document is subject to change without notice. Lifesize and the Lifesize logo are registered trademarks of Lifesiz, Inc. All other trademarks are the property of their respective owners.

productiviteit en kies voor Lifesize Cloud.

WWW.LIFESIZE.COM


HARDWARE

MICROSOFT SURFACE PRO 4

Krachtpatser in tabletvorm De hardware van Microsoft wordt steeds beter. De Surfacetablets zijn daar een goed voorbeeld van. De Surface Pro 4 is de nieuwste telg in de lijn van Surface-tablets Surface Pro 4 verenigt het beste van een tablet en laptop, aldus Microsoft. Het apparaat is 8,4mm dik en heeft achter een kickstand die kenmerkend is voor de Microsoft Surfacelijn. Qua poorten is er strikt het noodzakelijkste: op de zijden slechts een USB 3.0-poort, een mini-DisplayPort en een magnetische aansluiting voor de stroomadapter. Vanwege de gebruikte processor, een

standaardprogramma’s openden waartussen we switchten. Scherm Het 12.3-inch PixelSensedisplay is iets groter dan dat van de Surface 3, het tabletformaat is hetzelfde gebleven. Het karakteristieke Microsoftlogo, dat ook dienst deed als home-knop, ontbreekt. De resolutie meet 2736 x 1824 met een ppi van 267. De tablet geeft daardoor scherper beeld dan vergelijkbare tablets in hetzelfde segment en steekt zelfs de MacBook Air naar de kroon. Opvallend is de goede inkijkhoek in combinatie met weinig glare. Je kunt dus goed met de Surface buiten werken.

‘DE PEN SCHRIJFT PRIMA OVER DE OPPERVLAKTE VAN DE SURFACE’ Intel Core i5-cpu, is koeling noodzakelijk, de behuizing heeft daardoor een rand van waaruit lucht afgevoerd kan worden. Specificaties en accuduur De tablet wordt geleverd met diverse configuraties, ons testexemplaar draait op een Intel Core i5-cpu met 8GB aan intern geheugen. Met 256GB hebben we een respectabele hoeveelheid opslag, uit te breiden via de MicroSD-poort, die onder de kickstand is geplaatst. Aan de achterzijde zit een 8.0 megapixel autofocuscamera waarmee je ook in 1080p kunt filmen. Aan de voorzijde een 5 megapixelcamera die ook gebruikt wordt voor Hello. Volgens Microsoft gaat de accu 9 uur mee, wij kwamen uit op iets minder dan 8 uur, omdat tijdens de test diverse

Deze zit nu met een magnetische sluiting vast aan de zijkant van de tablet. De Surface wordt geleverd met OneNote, dat handig aan de pen gekoppeld is. Met een klik bovenop de pen opent Windows 10 automatisch OneNote. Leuk detail: de drukknop lijkt op een gum en werkt ook zo. De pen ligt lekker in de hand en de drukgevoeligheid ligt met 1024 punten hoog. De pen schrijft prima over de oppervlakte van de Surface en je hebt echt het idee dat de pen perfect contact maakt met het schrijfoppervlak. Windows Hello Een interessante feature is Windows Hello, een biometrische beveiliging met een Microsoft-sausje. De camera op de voorkant dient ook als irisscanner, zodat het apparaat de gebruiker herkent en vervolgens automatisch unlockt.

CONCLUSIE De Surface Pro 4 is een fantastisch apparaat voor zowel gebruikers die op zoek zijn naar vervanging van hun desktop als voor wie echt mobiele kracht nodig heeft. Het apparaat draait zwaardere softwarepakketten zoals beeldbewerkingssoftware moeiteloos. De Surface Pro 4 is niet foutloos; zo kan de accu wat ons betreft wel een oppepper gebruiken en blijft de vertraging bij schermrotaties irritant. Toch denken we dat Microsoft op de goede weg is met de Surface-serie. Een waardige vervanging voor je desktop is een kwestie van smaak wellicht, maar wij zijn overtuigd.

INFO Prijs Vanaf € 999,Info microsoft.nl

IN HET KORT + Design is enorm mooi + Indrukwekkend scherm + Touchscreen en Surface-pen nodigen uit tot gebruik

Een Windows 10-tablet in de praktijk De Surface Pro 4 is een volwaardige vervanger van een notebook en werkt erg lekker. Hij werkt het beste op een keyboard die doubleert als cover en die je met een magnetische sluiting bevestigt. Het presenteert Windows 10 op een intuïtieve manier en werkt op een meer logische manier met het besturingssysteem dan met de Surface-pen.

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

29


HARDWARE

TOSHIBA SATELLITE PRO A30-C-123

Compacte Toshiba voor dagelijks zakelijk gebruik De nieuwe Satellite PRO A30 is voorzien van de zesde generatie Intel Coreprocessors, tezamen met de nieuwste draadloze dockingen displaytechnologie. Om de productiviteit verder te vergroten en mogelijke reflectie te verminderen, is hij uitgerust met een niet-reflecterend scherm voor gebruik buitenshuis en in fel verlichte kantoren. Dat scherm is een 33,8cm groot full hd TFT met ledachtergrondverlichting, IPS technologie en 16:9-formaat. De laptop heeft een Zesde generatie Intel® Core™ i56200U processor met Intel® Turbo Boost Technology 2.0, 8,192 MB, DDR3L RAM (1,600 MHz) en de Intel® HD Graphics 520 zorgt voor de grafische prestaties. De Satellite Pro A30-C

beschikt over een groot aantal aansluitingen die werken zonder dongles, zoals HDMI, RGB en drie USB 3.0-poorten. De SATELLITE PRO A30 heeft een batterijlevensduur van maximaal tien uur. Dankzij de geïntegreerde 3D HDD Impact Sensor zijn de gegevens beschermd tegen een eventuele val en de magnesium behuizing kan tegen intensief dagelijks gebruik. Toshiba geeft daar een garantie op, de zogenoemde Reliability Guarantee. Bij een storing wordt hij gratis gerepareerd en krijgt de koper het aankoopbedrag terug. Ook is de laptop onderworpen aan de Highly Accelerated Life Testing (HALT) door TÜV Rheinland, waaruit de stevigheid van de laptop blijkt. Alle modellen zijn niet alleen

ontworpen met het oog op zakelijk gebruik, maar er is ook rekening gehouden met het milieu. De laptop is EPEAT-gecertificeerd en via de ingebouwde Eco Utility kunnen gebruikers zelf invloed uitoefenen op de milieubelasting van hun laptop. IT-beheerders kunnen de instellingen snel en eenvoudig aanpassen om de energie-efficiëntie te verhogen, het energieverbruik te verlagen en de impact van hun bedrijf op het milieu te verminderen.

INFO Prijs € 699 excl. btw Info toshiba.nl

IN HET KORT + Compact formaat + Degelijk + Goede garantie

KODAK ALARIS I1190WN SCANNER

Draadloos vernuft op je werkplek INFO Prijs € 995,- excl. BTW Info kodakalaris.com

IN HET KORT + Draadloos, dus overal te plaatsen + In de gaten houden van de security van het device + Simpele setup

Eenvoudig te integreren Kodak Alaris is een van de trendsetters wanneer het aankomt op draadloze netwerktechnologie. De nieuwe i1190WN wireless network scanner is daar een uitmuntend voorbeeld van. Iedereen kan gebruik maken van de scanner en doordat hij draadloos is, kun je de Kodak i1190WN gemakkelijk naar elke plek verplaatsen. Daarnaast kan het device alles aan: van ID-bewijs tot ingewikkelde zakelijke documenten. Voordeel is dat je geen dure IT of superkrachtige pc’s nodig hebt om deze Kodak te ondersteunen. De Kodak i1190WN is eenvoudig te integreren in je bestaande business-applicaties. Met de ScanMate+ Mobile App kunnen eindgebruikers vanaf de i1190WN-scanner snel en gemakkelijk documenten naar

30

een tablet of mobiele telefoon scannen. Met de app kunnen bestanden ook worden gedeeld via e-mail en worden geüpload naar applicaties in de cloud, zoals zoals bijvoorbeeld SharePoint. Organisaties die bestanden en documenten liever scannen met behulp van hun eigen mobiele app, kunnen de scanners van integreren met behulp van een API (Application Programming Interface). Security in eigen handen Meerdere personen kunnen gebruik maken van de nieuwe i1190WN wireless network scanner. Ander groot voordeel is dat je de security van het device in de gaten kan houden. Met enkele eenvoudige handelingen stel jij je eigen securityniveau in. De scanner is prima te gebruiken in combinatie met web-based capturing-applicaties. Op zoek naar een web based

capturing-oplossing die krachtig, gemakkelijk in het gebruik en eenvoudig te managen is? Schakel dan de Kodak Info Input Portfolio in voor je scantaken. Perfect Page Alles wat je hoeft te doen bij de setup is een encrypted QR-code scannen die vanuit de setup van de scanner aangemaakt wordt. De i1190WN levert je topkwaliteit scans. Dankzij Kodaks Perfect Page image enhancementtechnologie en betrouwbare invoer voor de documenten. Dankzij een intuïtief displaypaneel is scannen erg gemakkelijk. Op de display zie je precies van wie de scanopdracht is en weet je direct naar welk device het resultaat moet worden verzonden. De scanner werkt eveneens prima met USB, ethernet, draadloze infrastructuur en eveneens draadloze ad-hoc netwerken.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


HARDWARE

NETGEAR WAC720 PROSAFE WIRELESS ACCESS POINT

Altijd een stabiel netwerk voor je business Of je nu een kleine bedrijfsunit wilt voorzien van goede dekking of een geheel kantoorpand, wireless access points zijn je vrienden. Met een WAC720 ProSAFE Access Point van NETGEAR ben je continu verzekerd dat downtime tot het verleden behoort. Het WAC720 ProSAFE Access Point ondersteunt dual band 802.11ac en kent een maximale doorvoer van

INFO Prijs Op aanvraag Info netgear.nl

IN HET KORT + Geaggregeerde doorvoer tot aan 1,2 Gbps + Makkelijk uit te rollen en te beheren + Oog voor schaalbaarheid

'DE INTERFACE OM HET ACCESS POINT IN TE STELLEN SPRINGT ER BEHOORLIJK UIT' 1,2 Gbps (300 Mbps voor de 2,4 GHz-band en 867 Mbps voor de 5 Ghz-band). Een goed geasfalteerde digitale snelweg voor je data dus. Het access point kan zowel stand alone gebruikt worden wanneer je enkel een bepaald gebied wilt voorzien van een stabieler netwerk en betere dekking. Hierbij springt de interface om het access point in te stellen er behoorlijk uit qua gebruiksvriendelijkheid. Zonder moeite neem je het access point op in je netwerk en configureer je dit naar wens. Ook kent het access point een Ensemble mode, waarbij je meerdere

access points in een cluster kunt configureren. Hierbij heb je geen controller nodig tot tien access points, waarmee de WAC720 dus een goede investering is voor bedrijven die verwachten te groeien en graag schaalbare investeringen doen. Bovendien geeft- NETGEAR standaard levenslange garantie en levenslange

vervanging op de volgende werkdag op het product, waarmee het bedrijf aantoont een bijzonder vertrouwen te hebben in haar eigen producten. Mocht je eventueel toch tegen een probleem aanlopen, dan kun je terecht bij NETGEAR voor de levenslange technische klantenondersteuning.

NETGEAR PROSAFE 10-GIGABIT XS716T

Ethernet Smart Managed-switch voor het MKB Uitbreiding van je bedrijfsnetwerk kan nogal wat voeten in de aarde hebben. Toch zijn er oplossingen die deze drempels wegnemen, waar de ProSAFE 10-Gigabit Ethernet Smart Managed Switches van NETGEAR een schoolvoorbeeld van zijn. De serie bestaat uit een viertal switches met 8, 16, 24, of 48 10-Gigabit ethernetpoorten met afhankelijk van het type switch twee gecombineerde SFP+-poorten of vier dedicated SFP+-poorten voor 10G-fiberaansluitingen. De XS716T die wij bespreken heeft 16 ethernetpoorten tot

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

zijn beschikking met twee gecombineerde SFP+-poorten. De switch kan gebruikt worden als hub binnen een werkgroep of als een aggregatiepunt binnen

de 10G-functionaliteiten ook met lagere snelheden volop gebruik kunt maken van een continu bedrijfsnetwerk waar uptime als standaard geldt. De uitrol en het in gebruik nemen van de switch is een fluitje van een cent, waarna je bent voorzien van genoeg bandbreedte voor kleine tot middelgrote werkgroepen. De bandbreedte is intern toe te wijzen en te reguleren via statische routes, waardoor de bandbreedte altijd daar is waar deze het hardst nodig is.

'EEN SCHOOLVOORBEELD VAN EEN DREMPELLOZE OPLOSSING' een groter netwerk. Zodoende is het een rijke investering, want het apparaat is flexibel inzetbaar en dient tevens een doel wanneer het aankomt op schaalbaarheid. Daarbij is de switch backwards compatible, waardoor je ondanks

INFO Prijs Op aanvraag Info netgear.nl

IN HET KORT + Zowel als hub of als onderdeel binnen een groter netwerk te gebruiken + Prettig beheer via een web-interface + Backwards compatible

Verder stel je via het browserbased management de security in die zo ver gaat als je zelf wilt. Ook is de switch voorzien van dual-firmware, waardoor NETGEAR een constante uptime kan garanderen. Een geruststelling wanneer je zeker wilt zijn van een stabiel netwerk.

31


HARDWARE

SYNOLOGY NVR216

All-in-one surveillance-oplossing

INFO Prijs € 475,(excl. btw, 9 kanalen) Info synology.nl

IN HET KORT + Te gebruiken zonder pc + 8TB aan opslag + Uit te breiden tot vier bays + Geleverd met Surveillance Station + O.a. zoomen, panning en object tracking mogelijk tijdens Live View + Live meekijken op afstand via de DS Cam-apps

Preventieve beveiliging door middel van IP-camera’s kan een bedrijf behoorlijke hoofdbrekens opleveren. Synology probeert daar wat aan te doen met een nieuwe netwerkvideorecorder, de NVR216. Voor de NVR216 heb je geen pc nodig. Je plugt een monitor, toetsenbord en muis in het device en het is direct te gebruiken als surveillancesysteem voor jouw bedrijf. Op de netwerkvideorecorder kun je tot negen netwerkcamera’s simultaan aansluiten. Opnames kunnen op de aangesloten monitor live bekeken worden in HD-resolutie. Heb je het maximum van negen IP-camera’s aangesloten, dan is terugkijken met een resolutie van 720p met 30fps mogelijk. Intern vind je twee HDD’s van ieder 8TB voor opslag van opnames. Mocht je hier niet genoeg aan hebben, dan is de NVR216 uit te breiden met behulp van de DX213, die het

aantal beschikbare bays opschroeft van twee naar vier. Met de NVR216 levert Synology ook Surveillance Station, een management interface voor je IP-camera’s. Met Live View kun je gemakkelijk live beelden bekijken, waarbij je diverse functies tot je beschikking hebt waaronder inzoomen, auto panning en object tracking. De software ondersteunt ook joysticks, wat navigeren makkelijk maakt. Voor opnames heb je verschillende modi tot je beschikking, waaronder continuopnames en bewegingsdetectie. Naderhand kunnen opnames bewerkt worden indien nodig.

opnames heen bladeren. De apps bieden je ook een meldsysteem waarbij je een push-melding krijgt wanneer een vooraf ingestelde gebeurtenis plaatsvindt. Zo kun je alert reageren, mocht er iets voorvallen.

Surveillance Station maakt het mogelijk om mobiel mee te kijken naar de opnames van je IP-camera’s. Hierbij kun je gebruikmaken van de DS Cam-app voor iOS en Android. Je kunt tot zes camera’s tegelijkertijd bekijken, inzoomen en via een tijdlijn door

ZYXEL WAC6500 ACCESS POINT

Gemakkelijk migreren naar 802.11ac We schrijven er veel over en dat zal de komende tijd nog wel zo blijven: de 802.11ac-standaard. De migratie naar deze standaard verloopt traag. Dat hoeft helemaal niet. Dit bewijst ZyXEL met de WAC6500 access points. Een modern bedrijf is steeds meer afhankelijk van een stabiel en goed functionerend bedrijfsnetwerk. Als het even kan, is dat netwerk zo draadloos mogelijk. Dat vraagt steeds meer van de router: die is steeds meer een spil tussen al die apparaten onderling en bovendien de link van al

32

die apparaten met het internet. De nieuwe wifi-standaard 802.11ac komt dan ook als geroepen. De WAC6500-serie van access points (ap) maakt het je gemakkelijk. De installatie gaat snel. Ook de additionele installatie, dus het opnemen van de ap in jouw netwerk gaat gemakkelijk als je een ZyXEL-controller hebt. Dankzij de ZyXEL APFlextechnologie hoef je praktisch niets in te stellen. De ap detecteert automatisch een ZyXEL-controller en kiest automatisch voor stand aloneof manage mode. Ook kent de ap automatische ip-toewijzing waarmee deze zichzelf een statisch of dynamisch adres laat toewijzen. De gouden toevoeging aan de serie is ZyXEL’s eigen Smart Antennatechnologie. Hiermee kun je

gemakkelijk migreren naar de ac-standaard, zonder dat de werkomgeving opnieuw gepeild moet worden voor de beste plek om een access point te plaatsen. De antennes in de ap’s kunnen de uitgezonden draadloze patronen zo aanpassen dat deze een optimale dekking geeft in elke werkomgeving. Tevens scant de ap welke apparatuur geschikt is voor welke bandbreedte en zorgt er zo voor dat elk device de meest optimale verbinding heeft als je een nxc-controller gebruikt, en kan zo bijvoorbeeld gebruik van de 5-Ghz-frequentie forceren. Dit zorgt er weer voor dat de 2,4-GHz frequentie minder belast wordt. Met de WAC6500-serie access points is migreren naar de ac-standaard geen issue

meer. Installatie gaat snel en gemakkelijk en je netwerk loopt als een trein. Mocht je specifiekere wensen hebben zoals load balancing, dan gebruik je daarvoor ZyXEL’s handige ONE Network Utility. Een aanschaf waard wanneer je liever nu dan later een razendsnel netwerk wilt hebben om op te kunnen werken. INFO Prijs Op aanvraag Info zyxel.com

IN HET KORT + + + + +

Embedded smart antenna 6 dBi versterking 50 – 60 Hz 100 – 240 V Max 1167 Mbit/s overdrachtssnelheid + 2 Ethernet LAN (RJ-45)poorten

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


ICTen enSecurity SecurityTrainingen Trainingen ICT

Overzicht trainingen: TSTC is een gerenommeerd IT opleidingsinstituut en erkend specialist in informatiebeveiligingen cybersecurity trainingen. TSTC is een gerenommeerd IT opleidings-

instituut en erkend specialist in informatieSecurity professionals kunnen bij TSTC beveiligingen cybersecurity trainingen.

terecht voor bijna vijftig security trainingen op zowel technisch als tactisch- strategisch Security professionals kunnen bij TSTC gebied. Naast alle bekende internationaal terecht voor bijna vijftig security trainingen erkende titels is het ook mogelijk diepgang op zowel technisch als tactisch- strategisch te zoeken in actuele security thema’s.

gebied. Naast alle bekende internationaal erkende titels is het ook mogelijk diepgang te zoeken in actuele security thema’s.

www.tstc.nl/security

• Certified Ethical Hacker (CEH) Overzicht trainingen:

• CyberSec First Responder (CFR) Certified ed Chief Information ••Certifi Ethical Hacker (CEH) Security Offi cer (C|CISO) (CFR) • CyberSec First Responder

• Certified Chief Information •Security CertifiedOffi Information cer (C|CISO)

Security Manager (CISM) • Certified Information • Certified Information Systems Auditor (CISA) Security Manager (CISM) • Certified in Risk and Information • Certified Information Systems Control (CRISC)

Systems Auditor (CISA) • Certified in Risk and Information Systems Control (CRISC)

• Certified Information Systems Security Professional (CISSP) ••Certifi eded Cloud Security Systems Certifi Information Professional (CCSP) Security Professional (CISSP) ••Certifi eded Cyber Forensics Certifi Cloud Security Professional (CCFP) Professional (CCSP)

• Certified Cyber Forensics

• ISO 27001 Lead Implementer Professional (CCFP) • ISO 27001 Lead Auditor

• ISO 27001 Lead Implementer • ISO 27001 Lead Auditor

Want security start bij mensen!!


HARDWARE

HP ELITEBOOK FOLIO G1

Kracht, design en mobiliteit in één De HP EliteBook Folio G1 is een schoolvoorbeeld van een stuk hardware dat zowel de zakelijke gebruiker als de consument aanspreekt - functioneel, gebruiksvriendelijk en een mooi design. Zo heeft de notebook een eenvoudige behuizing met een mat zilveren look en het HP-logo stijlvol op de klep. Met slechts 12,4 mm dikte is de EliteBook Folio de dunste zakelijke notebook die HP ooit heeft gemaakt, verleidelijk is de vergelijking met een MacBook.

Keyboard Opengeklapt heeft de notebook een strakke formfactor, consistent met het uiterlijk van de buitenkant. Het touchpad had iets breder mogen zijn, maar het ontwerp van het keyboard is prima: goede toetsafstanden en een perfecte travel wat het typen zeer plezierig maakt. Specificaties De EliteBook Folio G1 komt in verschillende configuraties. Ons testmodel draait op een Intel Core M5-cpu van 1,10 Ghz. Het intern geheugen bedraagt 8GB, de opslag is 512 GB (effectief 458 GB). Dankzij de specificaties draait de notebook heerlijk zonder vertragingen of abrupte slow-downs. De notebook beschikt over een headphonesingang en twee USBC-poorten aan de buitenkant. Dat lijkt weinig, maar met een uitbreidingsdock kun je de notebook gemakkelijk aan extra poorten helpen. Bovendien kan je de notebook opladen terwijl je tegelijkertijd een poort gebruikt voor andere zaken. Display Het scherm van 12.5-inch kan tot 180 graden gebogen worden. Handig voor samenwerking aan tafel of bureau, of om iemand iets te verduidelijken. Bij het

34

omklappen van het display valt de stevige ophanging op, deze geeft goed mee zonder dat de spanning wegvalt. Van een trillend display (zoals elke treinforens die wel kent) is geen sprake. Het scherm heeft een resolutie van 3840 x 2160 en maakt indruk. Het is touch enabled, wat een logische keuze is met het oog op Windows 10. De combinatie keyboard-touchscreen komt in het nieuwste Microsoftbesturingssysteem tot volle wasdom. De edge-to-edge glasconstructie op het display geeft enige glare, maar zelfs hiermee kun je ook in het volle licht werken. Voor wie niets met touchscreens heeft: er zijn ook modellen zonder verkrijgbaar. De brede inkijkhoek is erg goed waarbij ook de kleur optimaal blijft. Minpunt is de bezel die storend groot is. Conferencing De samenwerking tussen HP en Bang & Olufsen is een voltreffer. De combinatie van kennis over audio en

‘HET SCHERM HEEFT EEN RESOLUTIE VAN 3840 X 2160 EN MAAKT INDRUK’ geluid van B&O met HP’s expertise op zakelijk computergebruik, levert interne audiohardware op waar vooral gebruikers van conferencing tools baat bij hebben. Onderaan heeft Folio G1 aan beide zijden twee speakers die een behoorlijk volume opleveren. HP werkt ook samen met Microsoft’s Skype for Business-team: vandaar de twee Skype-buttons op het keyboard waarmee het gemakkelijk telefoneren is zonder de applicatie waarin je werkt te verlaten. Accuduur De accuduur van vijf a vijfenhalf uur valt tegen. De accu gaat iets langer mee wanneer de helderheid teruggeschaald en netwerkfuncties uitgeschakeld worden. Net als de bezel een beetje jammer, maar verder zeker geen dealbreaker. De EliteBook Folio is een prachtig notebook waar zowel zakelijke gebruikers als consumenten blij van worden.

CONCLUSIE We maken vaak de vergelijking met de Apple MacBook en dat is niet voor niets, de vergelijking gaat gewoon op. Of toch ook weer niet, want HP heeft goede kaarten om de MacBook naar de kroon te steken met de Folio G1. Jammer van de ietwat brede bezel en de middelmatige accuduur, maar daartegenover staat een bloedmooi apparaat dat alles verenigt wat professionele gebruikers, maar ook consumenten, willen zien in een notebook. Klasse.

INFO Prijs € 2081,20 (incl btw) Info hp.com

IN HET KORT + Zeer functioneel en gebruiksvriendelijk + Dun formaat en mooi design + Zowel voor zakelijk als privégebruik

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


HARDWARE

ZYXEL XGS2210-SERIE

Optimale regulering van je netwerkverkeer de switches: 8 tot 48 poorten, al dan niet voorzien van PoE en extra SFP only-poorten. Switches die niet zijn voorzien van SFP only-poorten kennen een combinatie van RJ-45/SFP, de switches zijn dus goed te chainen.

Een druk bedrijfsnetwerk vereist een goede regulering, maar zonder dat dit het verkeer hindert. De XGS2210-serie voorziet hierin: regulering en natuurlijk optimale uptime van bedrijfsnetwerken. De Gigabit switches van ZyXEL komen in verschillende configuraties, afhankelijk van het netwerkgebruik. De minimale capaciteit is 20Gbps met 15Mpps aan forwarding (ZyXEL GS2210-8, ook met PoE-ondersteuning beschikbaar), de maximum capaciteit 176Gbps met 130.9Mpps aan forwarding (XGS2210-52, ook met PoEondersteuning beschikbaar). Het keuzemenu van

De ZyXEL One-lijn aan managementoplossingen vergemakkelijkt zowel de uitrol als het onderhoud van hardware. Helemaal voor gebruikers van andere netwerk-producten van ZyXEL. De ZyXEL One Network-utility (ZON) biedt alle functies die nodig zijn voor netwerkmonitoring en herkenning en integratie van nieuwe devices binnen het netwerk. Bij een flexibel inzetbare switch als deze is meerlaagse beveiliging wenselijk. Dit is niet alleen veiliger in het algemeen, maar biedt ook security binnen de diverse doeleinden waarvoor de switch ingezet kan worden. Zo zal je niet altijd gebruik maken van gastnetwerken, maar wil een organisatie dit toch, dan kan dit geregeld worden via een geconfigureerde VLAN-verbinding die geïsoleerd wordt van de rest van het netwerk. Dat biedt zowel het bedrijfsnetwerk als gasten een veilige netwerkomgeving.

‘COMPLEXE CONFIGURATIES ZIJN VERLEDEN TIJD’ INFO Prijs Op aanvraag Info zyxel.com

IN HET KORT + Eenvoudige uitrol en onderhoud van de switches + Regulering en optimale uptime + Robuuste managementoplossingen + Geschikt voor veel toepassingen

SHUTTLE XPC CUBE BAREBONE SZ170R

Flexibel en schaalbaar barebone-systeem De Shuttle XPC Cube Barebone SZ170R8 is een goede keuze voor bedrijven voor het uitvoeren van specifieke, zwaardere dan gemiddeld, taken. De XPC Cube bestaat uit een robuuste behuizing, een moederbord, 500W voeding en een geruisloze koeling. Voor de processor, opslag, geheugen en eventueel een grafische kaart moet je zelf zorgen. Dat geeft je een hoop flexibiliteit. Het systeem is voorzien van Shuttle’s R8 chassis en heeft een stijlvol kubusvormig design. Ook de interne layout is uitgekiend: alle componenten van de eigen samen te stellen configuratie passen erin zonder clutter. Naast de reguliere poorten zoals audio in en -uit-poorten (7.1 surround), een HDMIpoort en twee DisplayPorts, heeft de SZ170R8 acht USB 3.0-poorten en twee USB 2.0-poorten. De SZ170R8 biedt veel opties voor eigen configuratie. Dankzij

Intel’s Z170-chipset is het systeem geschikt voor een zesde generatie Intel-cpu en zowel Core-cpu’s (i3, i5 en i7) als Pentiumen Celeron-cpu’s worden ondersteund. Verder telt het systeem vier 288-pin-slots, die maximaal 16GB per DIMM ondersteunen wat resulteert in een effectief intern geheugen van 64GB. Voor grafische kaarten beschik je over een PCI-Express x16-poort en een PCI-Express x4-poort. Het systeem ondersteunt ook dual-slot kaarten, waarbij beide poorten gebruikt worden. Het is mogelijk een wifi-kaart in te bouwen, aan te sluiten op de MiniPCIe-poort. Het systeem heeft een WLN-P-accessoire voor meer wifi-mogelijkheden. De SZ170R8 staat synoniem voor schaalbaarheid: voor eventuele configuraties, maar ook voor de opslag. Het systeem telt vier 3.5”-bays waar een HDD of SSD in passen. Het PHD3 HDD rack-accessoire biedt ruimte aan

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

acht 2.5”-drives. Wel geldt een maximum van vier actieve drives doordat het moederbord maar vier SATA-aansluitingen heeft. Weet wat je wilt qua configuratie voordat je dit systeem aanschaft. Heb je dat echter helder, dan is de de SZ170R8 een handzaam en krachtig systeem. En, ook niet onbelangrijk, het systeem ziet er ook nog eens mooi uit.

INFO Prijs € 390,Info shuttle.eu

IN HET KORT + Zeer flexibel te configureren + Ruimte om open af te schalen + Geruisloos

35


SOFTWARE

SOFTWARE Software. Los van enkele zeer hoogbejaarden en een handjevol geïsoleerde indianenstammen: wie is er niet groot mee geworden? oftware is overal. En hoewel het een gangbare term is voor computerprogramma’s, is het veel ouder dan de computer. Software is de tegenhanger van hardware, alles wat tastbaar is. Een platenspeler is hardware, een elpee bevat software. Zonder software geen hardware. En dat geldt voor alles. We kunnen met recht stellen dat software onderhand het kloppend hart van ons universum is. Proberen te omschrijven wat software voor onze samenleving betekent, is dan ook een volstrekt zinloze exercitie waarvoor je een kleine bibliotheek aan documenten nodig zou moeten hebben en een compleet leger van schrijvers. Het is misschien veel eenvoudiger om je een voorstelling te

maken van een wereld zonder software. Hoewel. Een samenleving waarin vrijwel niets meer functioneert zoals we dat gewend zijn? Moeilijk daar een beeld van te krijgen. Zonder software zou zo ongeveer elk productieproces stilvallen: de hele maakindustrie zou stil komen te liggen, ook de voedselindustrie, de distributie. En alle communicatie zou stilvallen. Geen telefoonverkeer meer mogelijk - die smartphone kan linea recta de vuilcontainer in. Een container die nooit meer geleegd gaat worden omdat geen vuilniswagen meer kan rijden. Maar ook geen internet. Geen internet! Wat moeten we dan nog? Het Internet der Geen Enkel Ding. Ander scenario: geen nutsbedrijf zou nog functioneren zwaai maar dag met je handje tegen water

uit de kraan, elektriciteit of verwarming. Ook onze actieradius zou schrikbarend klein worden, alleen oldtimers rijden nog zonder software. Tot hun tank leeg is, want elke moderne pomp is vergeven van de software. Om maar niet te spreken van de olie-industrie. Enfin, vul zelf maar in hoe de nachtmerrie van een softwareloze wereld eruit ziet. Als je durft. Gelukkig is ook software here to stay. Het stelt ons niet alleen in staat om onze wereld draaiende te houden, maar ook steeds sneller steeds grotere stappen te nemen op technologisch gebied en daarmee ons leven en universum keer op keer te re-engineren en vorm te geven. En hopelijk te verbeteren. Software heeft een lange weg afgelegd, en heeft zonder twijfel nog een lange weg te gaan.

'WE KUNNEN MET RECHT STELLEN DAT SOFTWARE ONDERHAND HET KLOPPEND HART VAN ONS UNIVERSUM IS' 36

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


SOFTWARE

EXACT ONLINE

Meer inzicht en betere samenwerking met online boekhouden biedt het de mogelijkheid om beter samen te werken met je accountant, die op afstand met je mee kan kijken terwijl jij de administratie doet,’ zegt Remco Kroes, cloudexpert bij Exact.

‘ALLE LOSSE EILANDJES BINNEN JE ORGANISATIE KUN JE NU MET ELKAAR VERBINDEN’ De huidige situatie voor veel ondernemers is als volgt: je software voor de boekhouding staat ergens opgeslagen, meestal op een werkcomputer en soms zelfs al op afstand op een server. Velen werken met verschillende

oplossingen, waarvan er eigenlijk geen enkele samenwerkt met de ander. ‘Als je verder wilt groeien en professionaliseren, stap dan over naar de cloud. Al je data is altijd en overal beschikbaar en staat veilig opgeslagen. Daarnaast

Nog handiger is het feit dat Exact Online ook samenwerkt met andere programma’s die veel ondernemers gebruiken. ‘Denk bijvoorbeeld aan e-mailmarketingcampagnes. Je kunt de data die je in Exact Online hebt staan heel makkelijk koppelen aan bijvoorbeeld MailChimp. Het is eigenlijk een ecosysteem, waarmee je makkelijk koppelingen legt met je bank, marketingtools en je webshopsoftware, zodat facturen bij verkopen meteen worden ingevoerd. Alle losse eilandjes binnen je organisatie kun je nu met elkaar verbinden.’

INFO Prijs Vanaf € 31,- per maand Info exact.com/nl

IN HET KORT + Op afstand samenwerken met je accountant + Werkt samen met andere programma’s + Je data is altijd en overal beschikbaar en veilig opgeslagen

INFORMERONLINE

Til je boekhouding naar een hoger niveau met InformerOnline InformerOnline beschikt over een aantal innovatieve functies die jouw boekhouding naar een hoger niveau tillen. Het overzichtelijke InformerOnline-dashboard laat in één oogopslag zien hoe je ervoor staat. Met de Informer CashFlowCheck heb je INFO Prijs op aanvraag Info informer.nl

IN HET KORT + Je ziet in oogopslag opslag hoe je ervoor staat + Makkelijk facturen versturen in jouw huisstijl + Facturen en bonnen direct in boekhouding laden

een strategisch hulpmiddel tot je beschikking om jouw cashflow meetbaar te maken én te verbeteren. Daarnaast zet je door het gebruik van Informer SnellerBetaald je openstaande facturen

dankzij de OCR-technologie worden alle gegevens direct van de factuur in de boekhouding geladen. Bovendien is UBL de ‘moedertaal’ van InformerOnline. Dankzij deze

standaard in elektronisch factureren is het mogelijk de boekhouding nog verder te professionaliseren en versnellen.

‘UBL IS DE ‘MOEDERTAAL’ VAN INFORMERONLINE’ sneller om in geld! Deze facturen zijn met InformerOnline overigens makkelijk te versturen, geheel in de huisstijl van jouw bedrijf. Met de functie Scan&Herken kunnen alle facturen en bonnen direct in de boekhouding worden geladen en

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

37


SOFTWARE

DEHEEG WORDPRESS PRO HOSTING

Zeer gebruiksvriendelijk WordPresspakket ‘KUNDIGE MEDEWERKERS LOSSEN JE PROBLEEM SNEL OP’ INFO Prijs Hosting vanaf € 2,50 per maand Info deheeg.nl

IN HET KORT + Eenvoudige installatie + Functies groeien mee met je site + Goede service en kundig advies

DeHeeg biedt kant-en-klare hostingoplossingen voor je website, van domeinnaam tot uiteindelijke website. Waaronder het Wordpress Pro Hostingpakket waarmee je binnen een half uur een website bouwt en de Easy Administration Tool (EAT), waarmee je je domein naar wens inricht en je statistieken bijhoudt. Via de EAT hang je verschillende apps en content management systemen (CMS) aan je domein – afhankelijk van of je een statische website wilt, een webshop of een forum. Onbekend met het opzetten van een site? DeHeeg adviseert daarin. Dat is prettig, het aantal apps van DeHeeg is namelijk groot en divers. Eenmaal klaar met kiezen binnen de EAT, ga je aan de slag met het CMS. In ons geval is dat WordPress, en het wijst zich vanzelf. Je kiest een thema en richt het in met menu’s, categorieën en eventuele

widgets als post-kalenders en reactiemogelijkheden. Klaar is je site. Prettig is ook dat functies desgewenst incrementeel via de EAT toegevoegd kunnen worden. Genereert je site bijvoorbeeld meer traffic, dan installeer je een tool die de

statistieken voor je bijhoudt. Ook het aanmaken van meer e-mailaccounts is eenvoudig. Dat is het bijzondere, als je website groeit, dan groeit ook het aantal toe te voegen functionaliteiten mee.

GFI MAILESSENTIALS 2015

Beveiligde communicatie

Een goed beveiligde e-mailserver is voor elke organisatie van groot belang. GFI MailEssentials biedt die beveiliging, en gezien de functionaliteiten van

38

MailEssentials doet GFI wat het belooft. Het programma beveiligt tegen spam, malware en virussen, door gebruik van verschillende scan-engines. De eenvoudig te

installeren software ondersteunt de meest gebruikte mailsystemen zoals Exchange 2003 tot en met 2016 en Lotus Domino. Bijzonder is de mogelijkheid om meerdere servers samen te voegen tot een enkele configuratie vanuit de browser-based console. Het beheer van de e-mailstroom binnen je organisatie is tot op gebruikersniveau in te stellen, waarbij gebruikers op een whitelist kunnen worden gezet voor snelle doorstroom van berichten. Ook kan bijvoorbeeld op keywords of attachments gescand worden. Zo kun je een integraal mailbeleid in je organisatie implementeren. Voor extra veiligheid kun je eindgebruikers de mogelijkheid bieden spam aan te merken in de eigen Outlook-mailbox. Ook de bescherming tegen virussen en malware is op orde. GFI MailEssentials ondersteunt tot aan vijf verschillende engines. Deze scannen de gateways

en voorkomen dat ongewenste software via de mail jouw organisatie binnendringt. Heb je één of meerdere licenties voor de antivirussoftware van Vipre, BitDefender, Kaspersky, Avira of McAfee, dan hang je die aan MailEssentials en is veilige in- en uitvoer van e-mails vrijwel gegarandeerd.

INFO Prijs Vanaf € 16,Info gfi.nl

IN HET KORT + Strenge en inventieve beveiliging + Eenvoudig te installeren + Software is compatibel met meest gebruikte e-mailsystemen

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


De slimme manier om beter WiFi te leveren. Zowel traditionele- als smart antenne draadloze access points kunnen effectief zijn bij de juiste instelling – maar welke is de juiste keuze voor uw klanten ?

ZyXEL WAC6500 Serie

De smart antenne access points voor high-density toepassingen – Zendt dynamisch de signalen naar veel gebruikers voor zeer effective WiFi dekking – Voldoet aan de behoefte van bedrijven die zich verder willen ontwikkelen en ‘BYOD’ omarmen – Hoge signal / ruis verhouding, vermindert de interferentie tussen apparaten – Ideal voor hoge densiteit omgevingen

Bezoek www.zyxel.nl


SOFTWARE

ALT-N MDAEMON MESSAGING SERVER 15

Prima alternatief voor Microsoft Exchange 'EEN PRIMA KEUZE VOOR KLEINE EN MIDDELGROTE ORGANISATIES DIE GOED EN OVERAL EN ALTIJD WILLEN KUNNEN COMMUNICEREN'

MDaemon Messaging Server 15 is een compleet pakket om de communicatie binnen jouw organisatie te verzorgen. De server is zeer gebruiksvriendelijk en het opzetten ervan kost 3 minuten. Opvallend is de opgeruimde no-nonsense

interface met een statusscherm voor aangemaakte accounts, rapportages, je mailservers, uitgebreide reports en eventuele services met submenu’s zoals antivirus-oplossingen of de actieve sessies waarin devices met de mailserver communiceren.

Servermanagement kan zowel op locatie als via de gratis Remote Administration, waarmee je vanuit de browser toegang krijgt tot je mailserver. MDaemon biedt verschillende interessante features voor security en communicatie: bij de MDaemon Messaging Server worden standaard WorldClient Instant Messenger en een agenda geleverd. Meer functies zijn mogelijk, zoals Security Plus en MailStore, een oplossing die 1:1 kopieën maakt van e-mails en deze archiveert. Voor de mobiele werker: er is een webversie van de mailcomponent en van WorldClient Instant Messenger. De mailserver biedt ook opties voor mobile device management en ActiveSyncondersteuning.

MDaemon focust sterk op security en biedt naast standaard authenticatie en verificatietechnieken een backscatterprotectie die je beschermt tegen vervalste adressen en waarmee je je domeinen kunt blokkeren. INFO Prijs Op aanvraag Info altn.com

IN HET KORT + Eenvoudig en snel te configureren + Uitbreidbaar met verschillende applicaties + Extra veel securityfeatures

CONTACTMONKEY

Leer alles wat je kunt leren over jouw e-mails Bekijk in je e-mail de gegevens van contacten, al je activiteiten en allerlei informatie over verzonden berichten. Met ContactMonkey maak je optimaal gebruik van jouw e-mail client en voeg je functionaliteiten toe waarvan je niet wist dat je ze miste. ContactMonkey met Salesforceintegratie geeft je alle informatie die je als ondernemer nodig hebt. Je ziet gegevens over je contacten, zoals hun functie INFO Prijs Vanaf € 99,Info contactmonkey.com

IN HET KORT + Besturing met je stem + Eenvoudig te installeren + Ingebouwde microfoon

40

binnen een bedrijf, voor welk bedrijf ze werken en wat hun telefoonnummer is. Dit kun je ook meteen bewerken mocht dat nodig zijn. Daarnaast zie je in één oogopslag welke activiteiten er nog open staan, welke er in het verleden plaatsvonden en kun je gemakkelijk informatie over een telefoontje, taak of evenement toevoegen. Maar de voornaamste functie van ContactMonkey is het volgen van jouw verzonden e-mails en daar valt allerlei informatie uit te halen. Zo kun je van tevoren zien wat voor client jouw contacten gebruiken om je mail te openen en vanaf waar ze dit doen. Maar je ziet ook je laatst verzonden e-mails, wanneer deze geopend werden en hoe vaak, op welk device dit was en op welke links er werd geklikt. Nuttige informatie voor iedere ondernemer. Alles gebeurt vanuit

‘DE VOORNAAMSTE FUNCTIE IS HET VOLGEN VAN JOUW VERZONDEN E-MAILS’ één scherm en dat werkt fijn. Bovendien kun je ContactMonkey aanpassen naar wens. Zo kun je zelf bepalen wanneer een e-mail een ‘Hot message’ is en deze in je sidebar te zien is. Dit kan bijvoorbeeld wanneer hij meer dan vijf keer geopend is, hij in meer dan drie steden of op meer dan drie devices geopend is. Daarnaast kun je voorkomen dat specifieke e-mailadressen in je sidebar komen door ze eruit te filteren. Tot slot is het mogelijk om notificaties in te stellen als een e-mail geopend wordt.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


SOFTWARE

DISKSTATION MANAGER 6.0

NAS-besturingssysteem met focus op samenwerking DiskStation Manager (DSM) 6.0, het gloednieuwe NAS-besturingssysteem van Synology, is een veelzijdig apparaat en flexibel inzetbaar binnen elke denkbare situatie. DSM 6.0 maakt het systeem gebruiksvriendelijker dan ooit. Dankzij de volledige ondersteuning van de 64-bit architectuur kan het systeem nu ook gebruikmaken van 4GB aan ram-geheugen, waardoor de prestaties verbeteren. Met de Synology PetaSpace-technologie kan je op meerdere volumes een gedeelde map met petabytecapaciteit creëren. Het is mogelijk meerdere versies van Synology’s DSM of de applicaties onder dit systeem te draaien dankzij Docker DSM. De verschillende software-images draaien onafhankelijk van elkaar en zitten elkaar niet in de weg. DSM maakt het netwerk veilig dankzij een eigen detectiesysteem. Synology’s Intrusion Detection System (IDS) is een lichtgewicht applicatie die continu het netwerkverkeer controleert. De gebruiker kan ook additionele regels opstellen. IDS heeft nauwelijks impact op de netwerkprestaties, ook kun je per gebruiker rollen tot op micromanagementniveau per gebruiker toewijzen. Mailomgeving MailPlus en MailPlus Server faciliteren een eigen, gebruiksvriendelijke en veilige mailomgeving. Beide pakketten zijn schaalbaar en komen in beginsel met vijf gratis accounts. MailPlus is opvallend gebruiksvriendelijk en biedt een volledige omgeving om efficiënt mail te beheren. Middels labels en kleurcodes kunnen e-mails geprioriteerd worden en de omgeving kan visueel aangepast worden aan de eigen huisstijl. MailPlus integreert met Synology’s NoteStation: belangrijke e-mails clip je gewoon naar de notitieapp om hier vervolgens verder mee te werken. Bij toenemend mailvolume kan een tweede Synology-NAS

geinstalleerd worden die voor load balancing zorgt. Mobile De DSM 6.0 ondersteunt ook de Apple Watch. Dankzij de mobiele apps DS Note en DS Audio kun je snel notities lezen en maken met eenvoudige gebaren of stemcommando’s. Veiligheid en toegankelijkheid vinden elkaar in het gloednieuwe Cloud Station 4 van DSM. Eenvoudig als app te installeren vanuit de overzichtelijke marketplace die Synology aanbiedt. Zo zijn alle bestanden op elk device te syncen met je NAS. Voor mobiele devices is er de DS Cloud-app, voor de desktop Cloud Station Drive. Met Cloud Station Backup kan je vanaf desktop of laptop bestanden naar je NAS backuppen. DSM 6.0 is ideaal voor samenwerken in projecten en het delen van bestanden via een zelf in te richten pagina die je helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Een handige feature wanneer je bijvoorbeeld samen aan projecten werkt. Het instellen van een eigen achtergrond geeft de pagina een professionele uitstraling, mocht

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

‘HET OPSLAAN VAN BESTANDEN VIA HET NETWERK IS KINDERSPEL’ je dit voor je klanten willen gebruiken. Overigens is het ook mogelijk voor anderen om jouw bestanden te sturen, zonder dat ze hiervoor aangemeld hoeven te zijn in DSM. Je maakt simpelweg een bestandsaanvraag aan waar je een verloopdatum aan hangt. Desgewenst kun je aan de aanvraag ook een wachtwoord hangen, zodat je weet dat het bestand van een vertrouwd contact komt. Apps Synology biedt ook een volledige suite aan productiviteitsapps. Synology SpreadSheet kan als package geïnstalleerd worden waarna je alleen maar een NAS en een webbrowser nodig hebt. Ook NoteStation is handig, want je hebt notities en presentaties in één pakket bij de hand. Deze kun je ook als app in de Chrome-browser installeren, waarna je verder kunt werken, ook als je niet verbonden bent met het bedrijfsnetwerk.

CONCLUSIE Met DSM 6.0 laat Synology zien wat er eigenlijk mogelijk is met een NAS. Het opslaan van bestanden via het netwerk? Dat is kinderspel. DSM 6.0 biedt je een verregaande suite aan applicaties en mogelijkheden waarmee je de NAS tot spil in jouw bedrijfsnetwerk maakt en ook een belangrijke speler in de productiviteit van jouw organisatie.

INFO Prijs Niet van toepassing Info synology.nl

IN HET KORT + Het besturingssysteem voorbij met productiviteitsapps + Makkelijk te beheren + Voor elke taak een app

41


ACHTERGROND

KRITIEKE PRESTATIE-INDICATOR

DE PRESTATIES VAN JOUW BEDRIJF IN KAART GEBRACHT Je hebt een succesvol bedrijf en dat wil je graag zo houden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Immers, waar begin je met meten en wat ga je precies meten? En wanneer je gemeten hebt, hoe bepaal je dan hoe succesvol je eigenlijk bent? Hier komt de kritieke prestatie-indicator (kpi) om de hoek kijken, een meetbaar resultaat dat vooraf wordt opgesteld. TEKST PETER GÜLDENPFENNIG

Elke organisatie krijgt er vroeg of laat mee te maken. Er moet een reorganisatie plaatsvinden of de markt verandert zodanig dat een bedrijf mee moet veranderen. Dit is nogal wat, want zomaar het roer omgooien kan de doodsteek voor je bedrijf zijn. Daarom moet je goed in kaart

brengen wat je bedrijf nodig heeft. Daarbij gaat het er niet alleen om hoe jouw bedrijf presteert en kan verbeteren ten opzichte van de markt waarbinnen het beweegt, maar ook om hoe jouw personeel presteert en mogelijk kan presteren wanneer er veranderingen doorgevoerd worden.

BEPAAL WAAR JOUW BEDRIJF STAAT Om überhaupt aan de slag te kunnen gaan met kpi's, deze te meten en de resultaten te vieren (of te betreuren), zal je eerst jouw organisatie in kaart moeten brengen. Vragen als 'hoe verhoudt mijn bedrijf zich tot de directe concurrentie' en 'wat moet verbeteren' moeten beantwoord zijn voordat je aan kpi's gaat denken. Hierna analyseer je de drie belangrijkste redenen om de kpi's op te kanaliseren. 1 Langetermijndoelen Bij het verkrijgen van een goed beeld over je eigen bedrijf zal je een doel voor de lange termijn moeten bedenken. Wil je bijvoorbeeld groeien of wil je vooral je winst verhogen? Wellicht denk je aan een overname of wil je uitbreiden naar het buitenland.

DE KPI'S BEPALEN

2 Kortetermijndoelen Langetermijndoelen zijn helaas niet altijd concreet. Bovendien zijn ze onderhevig aan veranderingen, want wanneer de markt verandert en jouw bedrijf mee moet veranderen, zal je ook jouw langetermijndoelen moeten bijsturen. Uit je langetermijndoelen zal je

daarom doelen voor de korte termijn moeten destilleren. Dit zijn doelen die haalbaar zijn binnen een gesteld tijdstraject en waarmee je dus direct uit de voeten kunt. Denk bijvoorbeeld aan een concrete omzetstijging die binnen de komende twaalf maanden gehaald moet worden. In het traject naar het behalen van het doel op de lange

SUCCESVOL KPI’S IMPLEMENTEREN: 10 TIPS • De relatie tussen de doelen en de kpi’s moet duidelijk zijn • De kpi moet de meetwaarde bepalen • Betrek je medewerkers vanaf het begin bij het implementeren van kpi’s • Visualiseer je kpi’s • Vermijd micromanagement • Stel realistische doelen • Wees flexibel met kpi’s, deze moeten kunnen veranderen • Kpi’s moeten de organisatie en haar visie en doelen dienen, niet andersom • Koppel resultaten (goed of slecht) direct terug naar de stakeholders • Durf te reageren op trends, daar zijn kpi’s voor

3 Stakeholders De stakeholders zijn in feite alle personen die geraakt gaan worden door de uiteindelijke resultaten waartoe de kpi's moeten leiden. Dat kan de leiding binnen een bedrijf zijn, het personeel, maar ook de klanten. Het ligt er maar net aan wat je doelen zijn.

LANGE TERMIJN:

Groei van de organisatie realiseren

Jouw lange- en kortetermijndoelen in combinatie met de stakeholders stellen je in staat kpi's op te stellen. Dit zijn feitelijk meetbare resultaten die leiden tot het eerder opgestelde kortetermijndoel. Een voorbeeld: jouw organisatie, een middelgroot bedrijf gespecialiseerd in printoplossingen voor het bedrijfsleven, wil graag groeien en wil dit gerealiseerd zien voor het einde van het volgende jaar. Je kent de positie van jouw bedrijf in de markt en beseft dat je personeel aan moet nemen en op de juiste plek moet positioneren binnen jouw bedrijf om de groei te kunnen realiseren. Hiervoor heb je doelen opgesteld die er zo uitzien:

42

termijn kunnen meerdere korte termijndoelen elkaar opvolgen. Sterker nog: dit is meestal het geval, aangezien de kortetermijndoelen logisch volgen uit het doel voor de lange termijn.

KORTE TERMIJN:

Een HR-manager aantrekken; personeel aannemen voor strategische positionering binnen de organisatie

KPI:

Omzetstijging meten

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


ACHTERGROND

Uiteraard worden de kortetermijndoelen naast de bedrijfsstrategie gelegd om te kijken of deze haalbaar zijn en bijvoorbeeld niet andere onderdelen van de organisatie lamleggen. Zo kan herpositionering van personeel binnen een organisatie een goed idee lijken, omdat de talenten van een werknemer op een andere plek beter tot hun

gerealiseerd wordt. Hierin schuilt het grootste gevaar, want hoewel je met middelen de groei zou kunnen meten (de omzet neemt toe), betekent dit niet per se dat je succesvol aan het groeien bent. Want misschien neemt de hoeveelheid personeel, in essentie activa en geen kostenpost binnen je bedrijf, wel toe en stijgt de omzet.

recht komen. Maar als hierdoor een vacuüm ontstaat op een andere belangrijke positie in de organisatie, schiet je nog niets op. Dit zou je moeten ondervangen door eerder in het proces de stakeholders vast te stellen. In het voorbeeld wil je de kpi's kunnen vaststellen naar gelang de groei steeds meer

Als de winst hierdoor daalt, gaat er iets verkeerd. Je wilt dit continu kunnen meten met kpi's, bijvoorbeeld door doelen te stellen aan de groei van de omzet, maar als hierbij geen rekening met de winst wordt gehouden, biedt de kpi een foutieve weergave van de realiteit, en dat wil je niet. Zeker niet als dit leidt tot een uiteindelijk faillissement.

SOFTWARE

SIMPLEKPI simplekpi.com

GEBRUIK TOOLS VOOR DE KPI'S Om een foutieve weergave van de realiteit te voorkomen en tegelijkertijd constant je prestaties in de gaten te houden om te zien of je daadwerkelijk dichter bij je doelen komt, is software verkrijgbaar. Een voorbeeld van een dergelijk softwarepakket is SimpleKPI. Dit pakket is, zoals de naam al impliceert, simpel in gebruik. Binnen de software maak je zogenaamde Dashboards aan, een visualisering van vooraf gedefinieerde kpi's. Je krijgt in realtime inzicht in de voortgang die je maakt. SimpleKPI is geschikt voor elke organisatie, mede

doordat je zelf via widgets kunt kiezen wat je op het Dashboard ziet. De software is hierdoor ook erg geschikt om op een monitor te draaien op afdelingen waar de kpi's van belang zijn. Zo weet iedereen precies waar de organisatie staat met betrekking tot het behalen van doelen. KPI Fire is net zo visueel ingesteld als SimpleKPI, maar geeft je meer opties om kpi's in te stellen. Een ander groot voordeel van KPI Fire is de focus op teamwork. Zo biedt de software de mogelijkheid om ook lopende projecten in de gaten te houden door een bepaalde prioriteit aan

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

KPI FIRE kpifire.com

een project te hangen. Zo weet het hele team steeds waar de focus op moet liggen om succesvol een doel te bereiken. Bovendien geeft het je de optie om kpi's per project in te stellen. Transpara levert met VisualKPI waarschijnlijk het ingewikkeldste pakket, maar geeft je ook totale vrijheid in welke kpi's je wilt instellen en hoe je deze wilt visualiseren. Interessant is de mogelijkheid om kpi-trends weer te geven, waarbij je een grafiek voorgeschoteld krijgt die de voortgang bijhoudt over een bepaalde periode om je doel te bereiken. Dit is met name handig om

VISUAL KPI transpara.com

doelen bij te sturen waar nodig, door te reageren op trends die zich in het verleden hebben voorgedaan.

JOUW WINST LIGT IN JE KPI’S

Tot slot is het belangrijk om te vermelden hoe flexibel inzetbaar kpi’s zijn. Ongeacht wat voor organisatie je hebt of hoe groot die is, zorgen kpi’s ervoor dat je grip krijgt op de door jouw gestelde doelen en dat ook jouw medewerkers weten wat er van hen verwacht wordt. Met slim en goed gebruik van kpi’s, desnoods met behulp van software, liggen jouw doelen binnen handbereik. Dat is voor elke organisatie winst.

43


DE BESTE OPLEIDER VOOR IT PROFESSIONALS BESTAAT 20 JAAR Maak gebruik van de speciale promoties Sinds 1996 zijn we gespecialiseerd in IT- en Management en Vaardigheidstrainingen. We zijn gegroeid van jonge, ambitieuze trainingspartner tot dĂŠ gevestigde opleider met het grootste IT portfolio. In de jaren ‘90 waren we de eerste trainingspartner die cursisten op hun eigen tempo liet leren. Met boeken, cd-roms en toetsingssoftware die perfect daarbij pasten. Vervolgens boden we als eerste grote ITopleider live, interactieve online cursussen aan. Ook nu lopen we voorop als het gaat om innovatieve, flexibele leermethoden. Zo bieden we exclusieve praktijkgerichte trainingen in functiegerichte vaardigheden en voorbereidingscursussen voor certificeringen. U kunt deze live trainingen volgen op de manier die op dat moment het beste uitkomt: virtueel of op locatie, klassikaal of zelfstandig, via een zelfleerprogramma, op werk, thuis of een trainingslocatie bij u in de buurt. En altijd uitgelegd door en online ondersteund met de best beschikbare docent. We hebben wereldwijd 70 vestigingen in 38 landen en geven 24/7 live ondersteuning.

Vier het 20-jarig bestaan met ons mee: GA NAAR ONZE WEBSITE EN MAAK GEBRUIK VAN DE SPECIALE PROMOTIES RONDOM DIT JUBILEUM www.globalknowledge.nl


GASTEXPERT

Meer doen met data in het MKB: het kan! Nederlandse MKB-ondernemingen die hun zakelijke beslissingen baseren op de uitkomsten van big data-toepassingen, zijn bijna tweemaal zo vaak positiever over hun financiële toekomst als MKB-bedrijven die niet vertrouwen op uitkomsten van big data-analyses. TEKST RON AUGUSTUS

GASTEXPERT Ron Augustus is directeur Zakelijke Markt bij Microsoft Nederland.

‘MAAK DE STAP NAAR CLOUD COMPUTING. DAN HEB JE GEEN ZORGEN MEER OVER VEILIGHEID, BEHEER, UPDATES EN PATCHES, EN HOUD JE TIJD OVER VOOR DE ZAKEN DIE ER ECHT TOE DOEN’

at bleek uit een onderzoek dat Microsoft in samenwerking met Ipsos MORI liet uitvoeren onder 6.200 MKBwerknemers en 482 beslissers in twintig landen, waaronder Nederland. Het onderzoek liet ook zien dat datagedreven MKB’ers vaker verwachten in het komende jaar met nieuwe producten of diensten te komen (42 tegenover 37 procent). Hoe big is big? Over big data bestaan in het MKB wellicht nog misverstanden of vooroordelen. Het zou gaan om enorme volumen data die met peperdure tools worden geanalyseerd en in fraaie rapporten worden weergegeven. Dat kan natuurlijk, maar het hoeft niet. Ook een kapper of slager kan met klantgegevens aan de slag en meer omzet genereren als hij of zij bijvoorbeeld weet wie zijn of haar beste klanten zijn. Die zijn te benaderen met speciale acties of aanbiedingen. De juiste mindset Het gaat om je mindset als MKB’er. Het gaat erom dat je actief zoekt naar manieren om met de data die je binnen je bedrijf verzamelt, aan de slag te gaan. Denk om te beginnen aan de volgende voorbeelden: ik noemde net al klantgegevens. Daar is, zoals gezegd, veel informatie uit te halen, waar je iets mee kunt doen. Benader verschillende groepen actief op basis van data met relevante aanbiedingen, lever extra service en verhoog daardoor de klantloyaliteit. Het onderzoek liet zien dat van de ondervraagde Nederlandse MKB-bedrijven die vertrouwen op het gebruik van data, 60 procent zich succesvol richt op het werven van nieuwe klanten. Bij de bedrijven die niet gebruik maken van data, ligt dat

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

percentage op slechts 33 procent. Verder geven datagedreven ondernemingen vaker aan bestaande relaties goed te kunnen onderhouden: zestig procent, tegen 44 procent van de bedrijven die dat niet doen. Train je medewerkers In de tweede plaats is het verstandig om medewerkers te trainen in het omgaan met data. Slim omgaan met techniek en data kan helpen bij het zien van kansen en mogelijkheden, en bij het nemen van de juiste beslissingen. Ons onderzoek liet zien dat 48 procent van de Nederlandse datagedreven MKB-ondernemingen gebruik maakt van technologie om de productiviteit te verhogen, tegen 22 procent van de bedrijven die geen inzicht hebben in data. Ook zijn ondernemingen die vertrouwen op data, vaker geneigd om te zeggen dat technologie ervoor heeft gezorgd dat de werknemersvaardigheden erop vooruitgingen (55 procent tegen 41 procent). Dat zijn duidelijke cijfers. Innoveren Tot slot kun je data gebruiken om nieuwe producten, diensten of bedrijfsmodellen te initiëren, waardoor je een voorsprong kunt nemen op je concurrenten. Van de op data vertrouwende MKB’ers in Nederland is 64 procent ervan overtuigd dat digitale technologie hen helpt innovatiever te zijn, tegenover 59 procent van de bedrijven die data niet in hun voordeel gebruiken. Bedenk dat het grootste hotelbedrijf ter wereld – Airbnb – zelf geen kamers heeft, en het grootste handelsbedrijf – Alibaba – geen voorraden aanhoudt. De mensen achter deze bedrijven zagen kansen om met technologie nieuwe modellen te bedenken, die een enorme groei laten zien.

DURF TE EXPERIMENTEREN • Veel MKB’ers zien zeker mogelijkheden om meer te doen met hun data. Het ontbreekt hen echter vaak aan de juiste kennis en skills. Daarom is het belangrijk én stapsgewijs te werk te gaan én te experimenteren. Daarbij is het raadzaam de volgende vier adviezen op te volgen. • Maak de stap naar cloud computing. Dan heb je geen zorgen meer over veiligheid, beheer, updates en patches, en houd je tijd over voor de zaken die er echt toe doen. • Bewaar zoveel mogelijk data en probeer trends te ontdekken en ideeën op te doen, bijvoorbeeld in klantdata. • Zorg voor een up-to-date website. Die is hét visitekaartje van je bedrijf. De site moet actueel, relevant en responsief zijn. • Durf te experimenteren. Stel je bijvoorbeeld voor wat een killer-app zou zijn voor jouw bedrijf. • Begin klein en bouw alles langzaam op. Rome is ook niet in één dag gebouwd.

45


OPSLAG

OPSLAG Niets zo ongrijpbaars als het opslaan van je data. Het gaat letterlijk de cloud in, je plaatst het op NAS of zet het op een USB-stick. Stuk voor stuk uiterst handige oplossingen om kostbare data eenvoudig op te bergen. Toch is het opletten geblazen: want de veiligheid van die data is nogal een ding. Zo is de Meldplicht Datalekken eerder dit jaar ingesteld om verantwoordelijkheid voor data die persoonsgebonden informatie bevat bij het bedrijfsleven te leggen. Bescherming van die data ligt bij de organisatie die dergelijke data beheert door middel van een verplicht databeschermingsbeleid. Mocht er toch data lekken, dan moet de organisatie er voor zorgen dat schade voor de betrokkenen zo minimaal mogelijk is. Daar kan een gigantische kostenpost aan hangen. Dan hebben we het alleen nog maar over klantdata. Maar wat te denken van je administratie, omzetten en winst? Of de persoonlijke data, bomvol emotionele waarde en niet bestemd voor vreemde ogen? Wat is nu de meest handige en verstandige opslagplek?

De USB-stick is vooral handig voor het vervoer – letterlijk – van je data. En hoewel steeds meer sticks (bijna) niet meer te kraken zijn, blijft het oppassen. Je wilt zo’n stick niet in de trein of op dat bankje in het park laten liggen. Wees dus voorzichtig en gebruik USB vooral voor de minder beveiligingsgevoelige data. Cloud en vooral NAS zijn (nog) betere opties. Maar ook Network Attached Storage heeft op het vlak van security een behoorlijke gebruiksaanwijzing. Maar het is zeker zaak om de NAS – cloud stippen we elders in deze MKB Proof aan -goed te beveiligen, en zo data en ook je eventuele medewerkers te beschermen. Omdat veel mensen binnen een bedrijf toegang hebben tot een NAS, nemen de security-risico’s toe per persoon die toegang heeft tot het systeem. Uiteraard begint goede beveiliging bij de NAS zelf. De beveiliging is drieledig en leunt zowel op hardware en software als op good practices. Hoe en wat voor

beveiligingsopties je implementeert hangt af van de rol van de NAS binnen jouw organisatie. Gebruik je je NAS als backupserver, dan is het zaak om te zorgen dat je weet wie hier toegang tot heeft. En dan niet alleen fysiek via bijvoorbeeld een console, ook wie via het netwerk toegang heeft tot de managementconsole en de backups op de server. Net zo belangrijk: encryptie. Elke NAS ondersteunt wel versleutelde verbindingen tussen NAS en gebruiker. Het is aan te raden de NAS zo in te stellen dat de verbinding een httpsverbinding is. Hiermee zorg je ervoor dat de communicatie tussen jouw computer en je NAS versleuteld is met de juiste encryptie. Vink alle bovenstaande beveiligingshokjes af en je bent goed bezig. Al bestaat 100 procent veilige opslag nog steeds niet. Dus voorzichtigheid blijft altijd geboden!

‘HET IS OPLETTEN GEBLAZEN: DE VEILIGHEID VAN DE DATA IS NOGAL EEN DING’ 46

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


OPSLAG

KINGSTON HYPERX SAVAGE UPGRADE KIT

SSD voor upgraders Adoptie van de SSD als standaard opslag lijkt maar niet massaal van de grond te komen. Gek, want de voordelen van snelheid en betrouwbaarheid zouden iedereen moeten aanspreken. Kingston maakt het eventuele upgraders in ieder geval wel makkelijk met de HyperX Savage Upgrade Kit. Met de Upgrade Kit richt Kingston zich duidelijk op looks, gezien het flashy uiterlijk van de SSD. Gaaf is dat de SSD zowel intern ingebouwd kan worden als extern via USB 3.0 gebruikt kan worden. Bouw je de schijf in, dan levert Kingston alles mee in het pakket: de SSD zelf natuurlijk (240GB), een bracket om de schijf te mounten, een multi-bit schroevendraaier, een SATA-kabel en een 7mm-9,5mm adapter. Gebruik je de SSD liever extern, dan wordt er een USB 3.0-naarSATA enclosure meegeleverd om de schijf in te plaatsen. Leuk is dat er ook gedacht is aan

diegenen die liever een hdd of SSD vervangen. Want bij de HyperX Savage wordt ook een downloadcode meegeleverd voor Acronis True Image HD. Dit is een aardige geste en spreekt voor de Upgrade Kit. Eigenlijk kon deze niet completer zijn dan nu het geval is. Met een datatransfer van 6Gb/s (SATA III) is de SSD in ieder geval

in staat razendsnel te lezen en te schrijven, met snelheden die rond de 524MB/s (lezen) en 508MB/s (schrijven) liggen. Zoals een goede SSD betaamt, is deze uiteraard volledig compatible met SATA II, als je het daarmee moet doen. Uiteraard moet je het dan wel doen met een datatransfer van 3Gb/s.

INFO Prijs € 144,60 Info kingston.nl

IN HET KORT + Zowel intern als extern te gebruiken + Downloadcode voor Acronis True Image HD + Datatransfer van 6Gb/s

'KINGSTON LEVERT ALLES MEE IN HET PAKKET'

SAMSUNG PORTABLE SSD T

Snelle performance en security in een strak design De SSD-markt maakt een vlucht. Was tot enkele jaren geleden een SSD-schijf nog een luxe, het medium verdringt nu langzaamaan de traditionele hdd. Dit uit zich ook in portable SSD-oplossingen, een markt waar Samsung op inzet met de T1serie handzame SSD’s. De T1 is voorzien INFO Prijs Vanaf € 199,95 (incl. btw, 250GB) Info samsung.com

IN HET KORT + Vernuftige beveiliging + Snelle schrijfsnelheid + Mooi strak design

van Samsung’s TurboWritetechnologie, een algoritme dat gebruik maakt van buffergeheugen waardoor schrijfsnelheden worden gemaximaliseerd. Data wordt razendsnel naar dit geheugen gekopieerd, waarna deze later, wanneer de SSD niet gebruikt wordt, de data naar de normale plek van opslag wordt gekopieerd op de SSD. Als gebruiker merk je hier niets van en het zorgt voor een razendsnelle performance. De T1 is voorzien van vernuftige beveiliging. Zodra je de SSD voor het eerst in gebruik neemt, wordt je door een kleine setup geleid, waar je je schijf een naam geeft en de optie hebt om de securityfeatures te activeren. Dit komt neer op een password met AES 256-bit versleuteling. Hierna kun je de T1 pas gebruiken wanneer je het password opgeeft. Simpele, maar effectieve beveiliging op een

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

manier die we graag vaker zien in mobiele opslag. Hoewel early adopters die om snelle opslag verlegen zitten prima uit de voeten kunnen met de T1, voldoet de SSD net zo goed aan hetgeen dat zakelijke gebruikers gemiddeld gezien nodig hebben: veel opslag in een mobiel en mooi strak design, flinke lees- en schrijfsnelheden en, misschien wel het allerbelangrijkste, gemakkelijk te gebruiken beveiliging. Wellicht het enige minpuntje is de prijs. Dat kun je Samsung niet kwalijk nemen, het aantal euro’s per MB ligt bij SSD’s nog relatief hoog en de T1 is hierop geen uitzondering.

Als je simpelweg op zoek bent naar een manier om continu toegang tot je tekstverwerkingsdocumenten te hebben, dan is deze SSD waarschijnlijk niet geschikt. Werk je echter veel met hd-content of andere grote bestanden waar je continu toegang tot wilt hebben, dan ligt de T1 zeer zeker in jouw straatje.

47


SECURITY

TECHNOLOGIE VOLGENS INTERPOLIS

NIEUWE PREVENTIEMOGELIJKHEDEN EN SLIMME OPLOSSINGEN IT brengt voordelen, maar ook nieuwe risico’s met zich mee voor ondernemers. Een nieuw verzekeringsproduct afsluiten is niet het enige wat je kunt doen om je bedrijfsrisico’s te beheersen. Sterker nog, een verzekering afsluiten tegen een (nieuw) bedrijfsrisico is lang niet altijd nodig.

gedreven onderneming’, verduidelijkt de manager risico-expertise en preventie.

TEKST BART REMMERS

‘INTERPOLIS VERTELT JE GLASHELDER WAT DE RISICO’S ZIJN, MAAR ZEKER OOK WAT DE NIEUWE MOGELIJKHEDEN ZIJN’

CO-CREATIE EN CO-REALISATIE Ruben: ‘Het doel van Interpolis als dienstverlener is Nederland veiliger maken. Dit betekent dat wij tools bieden waarmee de ondernemer zijn bedrijfsrisico’s kan verminderen. Maar ook dat wij samen met de ondernemer slimme diensten en producten ontwikkelen. Denk hierbij aan trials, experimenten en campagnes. Interpolis-klanten krijgen zo de kans om mee te denken en ideeën aan te dragen om onze service verder te verbeteren. Het is co-creatie en co-realisatie. Belangrijk, want de ondernemer zelf weet het beste hoe we hem optimaal kunnen helpen.’ interpolis.nl/zakelijk preventiewinkel.nl

48

aar willen we het fijne van weten. MKB Proof sprak daarover met Ruben Donsbach, manager risicoexpertise en preventie bij Interpolis en gespecialiseerd in het in kaart brengen van bedrijfsrisico’s en toe te passen maatregelen. Een nieuwe verzekering voor de MKB’er is volgens jullie dus niet per se nodig wanneer het gaat om ondernemen in een wereld waar de IT zich steeds maar weer blijft doorontwikkelen? ‘Je moet het zo zien: je kunt als MKB’er veel meer doen dan je bedrijf alleen maar verzekeren tegen die nieuwe risico’s’, vertelt Ruben. ‘Welke maatregelen kan jij zelf al nemen om bedrijfsrisico’s te beheersen? Kan je een risico eigenhandig verkleinen, welke afspraken kan je maken met je leverancier of moet je ergens mee stoppen? Wanneer je dat hebt gedaan, bekijk je wat er overblijft als verzekerbaar risico. Daarvoor én over kennis van bedrijfsrisico’s kun je altijd terecht bij Interpolis. Kortom, eerst het inzicht en daarna volgt de oplossing. En die oplossing is meer dan verzekeren alleen.’ Preventie van risico’s Ruben ziet het als investeren in je bedrijf. Zelf kijken wat de risico’s zijn en wat je als MKB’er kunt aanpakken. En Interpolis staat altijd klaar om daarbij te helpen. De verzekeraar heeft preventie niet voor niets zeer hoog in het vaandel staan. ‘Die preventie is een groot deel van wat wij als Interpolis bieden. Onder andere door digitalisering verschuiven

Ruben Donsbach

wij steeds meer naar de rol van serviceprovider. Verzekeringen zijn tegenwoordig meer en meer commodity-producten. Producten die transparant, marktconform, glashelder en betrouwbaar moeten zijn en veel verder gaan dan cijfers en regels. Preventie, advies en service van onze kant zijn net zo belangrijk. Meedenken én doen met de ondernemer Interpolis denkt mee met de ondernemer in het MKB. Dus heeft de ondernemer een vraag of opmerking? Dan kan hij altijd contact opnemen met de Preventiedesk van Interpolis. ‘Dat is ontzettend handig in een wereld waarin de laatste digitale ontwikkelingen zo razendsnel gaan. Om een voorbeeld te noemen: het Internet of Things. Dit biedt zowel voor de ondernemer als verzekeraar ontzettend veel nieuwe mogelijkheden om nieuwe serviceoplossingen in te zetten die zitten op het voorkomen van schade. Ook ontstaan veel relevantere en nieuwe contactmomenten met klanten. Het is zo totaal iets anders dan alles dat wat een traditionele verzekeraar doet. Ook wij transformeren naar een ‘connected’ en technologisch

Cybersecurity Er zijn talloze bedrijfsrisico’s te bedenken die de laatste IT-ontwikkelingen met zich meebrengen. Een daarvan is natuurlijk cybersecurity, hoe veilig is jouw bedrijfsdata en hoe moet je deze data beveiligen? ‘Stel je voor, een hacker breekt in op jouw server en steelt klantdata of de bedrijfsplannen die je hebt, jouw intellectueel eigendom. Dat is een voorbeeld van een algemene trend, de risico’s verschuiven steeds meer van de fysieke naar de digitale wereld. Maar er zijn ook voordelen voor jou als MKB’er. Interpolis vertelt je met de CyberPreventieoplossingen glashelder wat de risico’s zijn, maar zeker ook wat de nieuwe mogelijkheden zijn.’ En gebeurt er toch iets, dan kan de ondernemer samen met Interpolis direct actie ondernemen om de schade te beperken en zo snel mogelijk weer up and running te zijn. ‘Zodat jouw klant er zo weinig mogelijk van merkt.’ Nieuwe mogelijkheden, slimme oplossingen Technologie biedt ook nieuwe mogelijkheden om met risico’s om te gaan. Zo biedt Interpolis een zogenaamde ThuisMeester oplossing, een pakket met innovatieve oplossingen om de veiligheid in en om het huis te vergroten. ‘In dit pakket zit onder andere een app, een slimme lamp en een slimme water- en rookmelder. Dankzij deze technologie wordt jouw omgeving nog veiliger, ook wanneer er niemand thuis is.  Maar er is ook de Blijf-in-Bedrijf app speciaal voor ondernemers waarmee je allerlei informatie krijgt over risico’s en preventie voor jouw onderneming. ’Allemaal voorbeelden van hoe wij samen met de klant preventie op 1 zetten.’

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


OPSLAG

SYNOLOGY DISKSTATION DS216J

Gebruiksvriendelijke en krachtige NAS voor een aantrekkelijke prijs Synology heeft de DiskStation DS216j speciaal ontworpen voor thuisgebruik, maar dat zegt niet alles. Dit is namelijk een gebruiksvriendelijke en krachtige NAS met een aantrekkelijk prijskaartje die zeker ook tot zijn recht komt bij kleinere bedrijven. De DS216j is een robuuste 2-bay NAS met een dualcore CPU. Deze 1GHz-processor is gecombineerd met 512MB ddr3-geheugen. INFO Prijs Vanaf € 174,95 Info synology.nl

IN HET KORT + Maximale opslagcapaciteit van 16TB + Draait op gebruikersvriendelijke OS DiskStation manager + Helderheid led-lampjes aan de voorkant aan te passen

Synology claimt een leessnelheid van 112,75 MB/s en een schrijfsnelheid van 97,6 MB/sec.

veel technische kennis voor nodig is. Een leuke toevoeging aan deze NAS

‘BACKUPS MAKEN EN SYNCHRONISEREN MET DE CLOUD GAAT DUS RAZENDSNEL’

is dat de helderheid van de led-lampjes aan de voorkant aangepast kan worden. Je kunt zelfs schema’s maken om te bepalen welke helderheid bij welk moment van de dag past.

Backups maken en synchroniseren met de cloud gaat dus razendsnel. De DS216j biedt ruimte aan twee hdd’s tot formaat 3,5-inch. De maximale opslagcapaciteit is 16TB, als je twee 8TB-hdd’s gebruikt. De NAS is voorzien van een ethernet-aansluiting en twee USB 3.0-poorten. Mede door het veelgeprezen DiskStation Manager-besturingssysteem van Synology, werkt de DS216j zeer intuïtief. Gebruikers kunnen moeiteloos gegevens uitwisselen, multimedia streamen en bestanden synchroniseren, zonder dat daar

SYNOLOGY DISKSTATION DS415+

Krachtige NAS met uptime-garantie De DS415+ is een 4-bay NAS die het bedrijf vorig jaar presenteerde. We hebben het hier over een +-NAS van Synology, wat betekent dat deze tot het topsegment behoort van de Taiwanese NAS-fabrikant. Dat klopt ook wel als je naar de specificaties kijkt van dit beest onder de nassen. Ga maar na: vier bays, een Quad Core Intel Atom C2538-processor met een snelheid van 2,4GHz, 2GB aan intern geheugen, een USB 2.0- en twee USB 3.0-poorten en via usb ook ondersteuning voor een draadloze verbinding. Daar kun je heel wat op kwijt en dankzij de twee 1GbE LAN-poorten heb je ook razendsnel toegang tot je bestanden. Zeker

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

wanneer je beide poorten combineert middels linkaggregatie, wat gemiddelde lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 228 MB/s en 233 MB/s oplevert. Ook bieden twee poorten uptime-garantie mocht een LANverbinding wegvallen. Zoals elke NAS van Synology komt ook de DS415+ met het eigen os van de Taiwanese fabrikant, DiskStation Manager. Via dit os krijg je toegang tot je NAS en kun je applicaties installeren om je NAS meer gerichte functionaliteiten mee te geven dan alleen opslag. Synology biedt voor elke functie een app; van software om je websites te hosten tot data-backup. Over backups gesproken: schijven in de NAS kun je toewijzen als backup-schijf voor je data waarna je dit hele proces kunt automatiseren. Zo heb je altijd een backup om op terug te vallen als er onverhoopt iets misgaat. Met een NAS die overal ter wereld bereikbaar is via internet, wil je jouw bedrijf wel goed achter slot en grendel zetten. Gelukkig biedt Synology je hier alle mogelijkheden voor. In DiskStation Manager zit een zogenaamde Security Advisor, mocht je niet de know-how hebben om je NAS voldoende te beveiligen. Verder heb je allerlei middelen tot je beschikking om ongewenst bezoek buiten je NAS te houden. Denk

bijvoorbeeld aan encryptie, 2-staps verificatie, diverse Antivirus pakketten, een firewall en bescherming tegen DoS-aanvallen.

‘DANKZIJ DE TWEE 1GBE LAN-POORTEN HEB JE OOK RAZENDSNEL TOEGANG TOT JE BESTANDEN’ INFO Prijs Vanaf € 544,40 Info synology.nl

IN HET KORT + Diverse antiviruspakketten. + Draait op gebruikersvriendelijke OS DiskStation manager + Vier poorten waarvan twee met uptime garantie

49


SECURITY

SECURITY Technologie is niet meer weg te denken uit ons leven. Of het nou thuis is of op kantoor, binnenshuis of op straat. n bijna alles wat we doen speelt technologie een belangrijke rol. Alleen al je smartphone, die lijkt voor de meeste mensen wel aan de hand vastgekleefd. Zowel op het werk als privé is technologie leidend. So far, so good, maar technologie maakt ons ook kwetsbaar. Menig cybercrimineel verdient een riant belegde boterham met skimming, phishing, het rondsturen van virussen, hacking, fraude. De lijst is lang en zal ongetwijfeld langer worden - cybercriminelen zwemmen mee in het kielzog van elke nieuwe technologische innovatie. En hoewel het ook voor de troepen uit kan lopen en in toenemende mate een proactieve rol speelt, zwemt security daar weer achteraan. Er komt ook steeds meer aandacht voor security: van je mobiele apparatuur, van het netwerk, de cloud, de kantooromgeving. Het nieuwe slagveld heet cyberspace. Security is dan ook een enorme groeimarkt. Logisch, want de impact en kosten van cybercriminaliteit kunnen immens zijn.

50

Of het nu gaat om privégegevens die op straat belanden, bedrijfskritische informatie die zijn weg naar de concurrent vindt, of identiteitsfraude. Het zwaartepunt van security ligt zoals gebruikelijk op zakelijke omgevingen. Logisch, want daar gaat het meeste geld in om en is de financiële schade het grootst. Cybercriminaliteit berokkent alleen al het Nederlandse bedrijfsleven zo’n 10 miljard euro op jaarbasis, wereldwijd is dat natuurlijk een veelvoud. Uit een recent onderzoek van Deloitte komt naar voren dat vooral vier Nederlandse sectoren het meest kwetsbaar zijn. Voor de publieke sector wordt een jaarlijks waardeverlies van 2,4 miljard euro verwacht, de technologie en elektronica zal goed zijn voor een slordige 1,1 miljard euro, de bancaire sector voor 360 miljoen euro en defensie, luchtvaart en ruimtevaart voor 415 miljoen euro. Eat that! Een groot risico op waardeverlies is het gevolg van onderbrekingen van de operationele continuïteit van de organisatie. Een andere grote schadepost komt voort uit het verlies van intellectueel

eigendom, strategische informatie en afgenomen betrouwbaarheid van producten en diensten. Want face it, wie koopt er nou een inbraakgevoelige smartphone die aan de lopende band data lekt? Of wie maakt er gebruik van een online betaalsysteem dat gebreken vertoont? Cybercriminaliteit heeft ongelooflijk veel gezichten en raakt ons uiteindelijk allemaal. Van de bankier die zijn betaalsysteem gehackt ziet tot de tiener die haar foto’s terugziet op internet. Aandacht voor goede security is dan ook geen overbodige luxe. Maar pas op! We hebben sterk de neiging security als een louter technologische aangelegenheid te beschouwen (niet in de laatste plaats omdat veel aanbieders van security-oplossingen daar de nadruk op leggen, omdat ook zij hun brood verdienen aan cybercriminaliteit). Maar niets is minder waar, de helft van het pleit is al gewonnen met een fatsoenlijke dosis gezond verstand. En voor bedrijven: een set werkbare protocollen die ook daadwerkelijk nageleefd worden. En wat er daarna aan risico’s overblijft, is aan de technologie.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


HARDWARE

KINGSTON DATATRAVELER 2000

Opslag met een keypad te gebruiken, dan gebeurt er helemaal niets, behalve dat de DataTraveler wordt opgeladen. Data die naar de stick wordt weggeschreven, wordt automatisch versleuteld. Dit gebeurt in real-time op de drive zelf middels 256-bit encryptie met een XTS-cipher, dus je bent er altijd van verzekerd dat niemand bij de data kan. Wat beveiligde USB-sticks betreft heb je tegenwoordig ruim de keuze. Ook USB-sticks met keypads blijven interessant om data veilig op te slaan. Wij gingen aan de slag met de Kingston DataTraveler 2000. Wat de stick uniek maakt, is de hardwarematige versleuteling over twee niveaus. Allereerst de keypad op de stick die een slot zet op de deur naar jouw data. Deze 10-cijferige keypad ondersteunt passwords die uit cijfers bestaan, met op de stick zelf letters onder de cijfers,

zodat je een woord kunt linken aan jouw password. Voor jouw nieuwe password gelden wel enkele regels. Zo mag deze niet uit herhalende cijfers bestaan en mag deze ook niet op- of aflopend zijn. Tevens moet het password uit minimaal zeven en maximaal vijftien cijfers bestaan. Heb je het standaard password eenmaal aangepast naar een eigen password, dan gebruik je deze continu om de stick te benaderen en opties aan te passen. Steek je de stick in je computer zonder het password

Dankzij de versleuteling ben je ervan verzekerd dat, in het geval de stick in verkeerde handen valt, niemand bij je data kan. Mocht iemand toch proberen om toegang tot je data te krijgen middels een brute force-aanval, dan activeert hiertegen een interessant mechanisme. Na tien keer een verkeerde pincode ingevuld te hebben, wist de DataTraveler zichzelf automatisch en zet hij zichzelf terug naar de fabrieksinstellingen. Tevens wordt de sleutel behorend

INFO Prijs € 136,06 (32BG) Info kingston.nl

IN HET KORT + Jouw data echt veilig + Bij diefstal niets aan de hand + Veel opties om aan te passen naar gebruik

tot de cipher opnieuw gerandomiseerd. Dat laatste is de zegel op al ontzettende goede beveiliging en spreekt voor de DataTraveler. De Kingston DataTraveler is prima geschikt om je data veilig op te slaan en te vervoeren. Daarbij zijn de opties die de stick je biedt zeer welkom. Een aanrader wanneer je zeker wilt zijn van veiligheid voor je data. De prijs is even slikken, maar voor goede beveiliging betaal je nu eenmaal.

SEAGATE BACKUP PLUS ULTRA SLIM

Backups op de dunste externe 2TB-harde schijf ter wereld 'DE BACKUP PLUS ULTRA SLIM DOET ZIJN NAAM ZEKER EER AAN'

De Backup Plus Ultra Slim van Seagate is de dunste externe 2TB-harde schijf ter wereld. De opvolger van de Backup Plus Slim combineert een fraai nieuw design met veel capaciteit. Gebruikers krijgen er ook nog voor twee jaar 200GB aan Microsoft OneDriveopslag bij, zodat ze overal en op elk apparaat bij hun bestanden kunnen. De Backup Plus Ultra Slim doet zijn naam zeker eer aan. Deze externe harde schijf maakt gebruik van de nieuwste 2.5inch HDD-technologie en is nog geen centimeter dik, ruim 50 procent dunner dan concurrerende 2TB-schijven. Die 2TB aan opslaggeheugen biedt overigens genoeg ruimte voor meer dan 500.000 liedjes, 320.000 foto’s of 240 uur aan HD-video. Seagate heeft een goud- en metaalkleurige versie van de Backup Plus Ultra Slim ontworpen, die allebei goed samengaan met stijlvolle computers, tablets en smartphones. Het bedrijf

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

levert er Dashboard-software bij waarmee je eenvoudig backups kunt maken of kunt inplannen en Lyve, een programma voor het verzamelen en ordenen van foto’s en video’s INFO Prijs Vanaf € 89,99 (incl. btw, 1TB) Info seagate.com

IN HET KORT + Dunste 2TB- harde schijf ter wereld + Inclusief twee jaar 200GB Microsoft OneDrive-opslag + Beschikbaar in de kleuren goud en metaal

51


TIPS

JOUW BEDRIJF EN SOCIAL MEDIA DO'S AND DON'TS VOOR JOUW CONTENT Om als organisatie of merk vandaag de dag gezien te worden, maak je natuurlijk gebruik van social media. Op deze kanalen is het mogelijk om je content zo vorm te geven dat deze vaker terechtkomt in de informatiestromen van gebruikers. Maar hoe pak je het posten op social media slim aan? TEKST PETER GÜLDENPFENNIG

52

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


TIPS

olgens onderzoek van IAB & Edelman Berland komt het neer op drie hoofdpunten waar jouw social mediacontent aan moet voldoen om succesvol te zijn: relevantie, autoriteit en authenticiteit. Dit zijn de aspecten die bepalen of mensen op jouw content klikken om zich te laten informeren over het product of de dienst. HIER MOET JOUW CONTENT AAN VOLDOEN 1 Relevantie Met relevantie bedoelen we dat de content die je plaatst, zowel relevant moet zijn voor je volgers, als dat de inhoud van de content moet matchen met de stijl en toon die je als merk wilt uitdragen. Je komt min of meer ongevraagd op iemands tijdlijn terecht met je merk, je product of de service die je biedt. Zorg daarom dat je bericht direct jouw volgers aanspreekt. Het is slim om de toon van je merk gelijk te trekken met de content die je maakt. Volgers op social media hebben er immers voor gekozen jou te volgen en de toon die je uitdraagt als bedrijf droeg bij aan die ‘like’ die mensen plaatsten. 2 Autoriteit Zorg dat je weet waarover je praat. Als je content over iets plaatst, terwijl je eigenlijk niet of maar half weet wat het product inhoudt, zeg er dan gewoon niets over. Hoe kun je laten zien dat je expertise hebt als je maar een beperkt aantal woorden hebt voor jouw sociale medium? Simpel, verzin een krachtige, inhoudelijke zin die ofwel slaat op het beeld dat je hierbij plaatst ofwel de content waar je naar linkt. Vergeet ook niet hashtags te gebruiken, een goede hashtag kan een social mediapost verdiepen door het onderwerp te plaatsen in een bredere context. Bovendien laat spaarzaam maar krachtig gebruik van hashtags zien dat je ook weet hoe het sociale medium werkt. Laat je volgers in ieder geval niet door een oceaan van hashtags waden. Kies er maximaal drie of vier die passen bij de content. 3 Authenticiteit Authenticiteit slaat op de uniekheid van je uitingen, maar ook zeker op het vertrouwen dat mensen hebben in je merk. Zorg dat je zegt waar je ook achter staat. Door leugens of ‘trying too hard’ prikken mensen heen. Bind je uitingen aan je merk door taaltrucjes als alliteraties of een humoristische insteek (en weer, let op dat je niet te veel je best doet om grappig te zijn). De toon die je merk uitstraalt is de toon die jouw uitingen zouden moeten uitstralen. Durf iemand te zijn, maar zeker niet iemand die je niet bent. DIT MOET JE ZEKER DOEN OP SOCIAL MEDIA Nu je weet wat de drie aspecten zijn waar jouw content op social media aan moet

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

voldoen, kijken we naar hoe je deze het beste weg kunt zetten op het door jou gekozen medium. We zetten vijf do’s op een rij. 1 Ken je publiek Blind posten op social media kan effectief zijn, maar kan net zo goed tegen je werken. Dit hangt al snel samen met niet weten wat jouw publiek wil, waardoor je dus ook niet effectief een relatie opbouwt met je publiek. Daarom: ken je publiek en bepaal voordat je een social mediastrategie inzet wie jouw publiek is en wie je wilt bereiken. 2 Wees consequent De toon van jouw content moet gelijk zijn aan de stem die jouw merk uitdraagt. Een begrafenisondernemer die vooral moppen tapt op Twitter trekt de aandacht, maar erg effectieve binding is het niet. Het is slimmer om de toon van je content gelijk te houden met de toon die je merk uitdraagt, ook als je meerdere social mediakanalen gebruikt. 3 Zorg voor originaliteit Om de juiste aandacht te trekken moet je je volgers prikkelen, dit doe je door origineel voor de dag te komen. Verzin bijvoorbeeld een interessante invalshoek door je post op unieke wijze te beschrijven aan jouw volgers. Een blogpost op je website kan bijvoorbeeld prima visueel begeleid worden op Twitter als de visual relevant is. 4 Gebruik de juiste tools Met de juiste tools bedoelen we zowel de software waarmee je je social mediacontent plaatst als extra analyse-tools om de effectiviteit van jouw social mediastrategie te meten. Kies de software die past bij jouw organisatie en gebruik een goede analysetool om te meten hoe effectief je strategie is. Hierop kun je je strategie steeds aanpassen en verbeteren. 5 Kies het juiste platform Je kunt blind elk social mediaplatform gaan gebruiken en hopen dat je daarmee de aandacht trekt, maar het is beter om te kijken welk platform past bij jouw product of dienst. Zo is Twitter geschikt voor korte links met visuals, terwijl Instagram visuele content ondersteunt op vooral mobiele devices. Facebook is dan weer geschikt voor doorplaatsingen vanaf de eigen website en het plaatsen van eigen videomateriaal. Kortom: kies het juiste platform voor de juiste content. DIT MOET JE ZEKER NIET DOEN OP SOCIAL MEDIA Weten wat je moet doen op social media is natuurlijk belangrijk, maar het is net zo belangrijk om te weten wat je niet moet doen. We hebben vijf echte don’ts voor je op een rij gezet. 1 Spammen Te veel is te veel. Gebruik social media daarom spaarzaam om er het meeste uit te halen. Monitor je content en ga na wat de

perfecte hoeveelheid content per dag is om te plaatsen. 2 Robotgedrag Je content kan nog zo geweldig zijn, social media blijven tweewegcommunicatie. Zend daarom niet alleen content, maar durf ook te reageren op reacties. Laat zien dat er mensen achter het social media-account zitten. 3 Kritiek niet serieus nemen Alles en iedereen, dus ook jouw bedrijf, krijgt weleens te maken met negatief commentaar op social media. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Verwijder negatief commentaar ook niet, maar ga hier op constructieve wijze mee om. En ga zeker niet een verhitte discussie aan met volgers. Dat slaat altijd terug als een boemerang op jouw bedrijf. 4 Niets delen Net zoals dat reageren op reacties die mensen op jouw content achterlaten belangrijk is, is ook het delen van andermans content belangrijk. Als iets de boodschap van jouw bedrijf of product raakt, dan is de kans groot dat dit relevante content is voor jouw volgers. Durf dit te delen, het stelt ook jouw volgers tevreden en je laat zien dat je niet alleen je eigen content belangrijk vindt. 5 Blijven zwijgen Stilzwijgend content publiceren op social media is een hele grote ‘nee’. Immers, wat is er sociaal aan het gesprek vermijden? Engagement met je publiek draagt ver op social media, maar ook daarbuiten. Als je het gesprek aangaat met je publiek heeft dat twee voordelen: zij voelen zich serieus genomen door jou en je merk, en jij krijgt beter inzicht in wat je publiek van jou verwacht.

53


SECURITY

ACRONIS BACKUP SERVICE

Al jouw backups gemakkelijk beheersbaar

Acronis heeft een Backup Service om eenvoudig backups te maken en te beheren. Via een browser-based managementconsole heb je goed overzicht van elke backup die je maakt. Backups maak je direct of per schema. Gebruik je een backupschema, dan heb je er in principe geen omkijken meer naar. Backups worden bewaard op de Acroniscloud of op een lokaal systeem of

netwerk. Je bepaalt zelf hoe vaak en wanneer je een backup maakt en hoe lang je deze bewaart. Het is mogelijk om naast backups ook een status van elk systeem als backup te hebben. Acronis levert daarbij een initial seeding-service waarbij het een backup naar de cloud schrijft.

Eenvoudig en helder beheer: je ziet meteen waar de backup uit bestaat en tot welk systeem deze behoort. Per backup kun je selecteren wat je wilt doen zoals bladeren, losse bestanden en mappen downloaden vanuit de cloud of van een backup een opstartbestand maken. Interessante optie: een backup overzetten naar een ander systeem. Vooral voor organisaties die VMware of Hyper-V gebruiken is dat handig, maar het is ook mogelijk om een hele afdeling te voorzien van eenzelfde systeem.

‘DE SERVICE WERKT ZEER INTUÏTIEF EN EENVOUDIG’

INFO Prijs Workstation pack: vanaf € 219,- (3 Desktops/Laptops; 250GB cloud-opslag, unlimited local backup) Starter Pack - Server: vanaf € 679,- (1 server; 5 virtual machines; 500GB cloud-opslag, unlimited local backup) Info acronis.com/cloud/ backup-service

IN HET KORT + Gemakkelijk in gebruik + De juiste oplossing voor elk soort organisatie + Hybride-oplossing maakt het flexibel inzetbaar

ALTARO VM BACKUP

Meer functionaliteiten en een nieuwe naam

INFO Prijs € 325,Info go.altaro.com/nl

IN HET KORT + Volledige oplossing voor backups van VMwareen Hyper-V-systemen + Geschikt voor elk soort organisatie + Flexibel systeem met uiteenlopende functionaliteiten

54

Altaro VM Backup is software die niet alleen backups verzorgt voor Hyper-V-systemen, maar ook voor VMwaresystemen. Management van backups gaat via één gecentraliseerde console voor beide type vm’s, en ook gecentraliseerd management is mogelijk als je je vm’s bij verschillende hosts hebt ondergebracht. Meerdere backups kunnen live simultaan worden uitgevoerd wat zero downtime betekent. Er zijn diverse mogelijkheden om backup

’MET DE PRIJS SCHAART ALTARO ZICH BOVENAAN QUA BACKUP-OPLOSSINGEN’ jobs in te plannen. Via een remote managementtool kun je op afstand backups en restores uitvoeren. Altaro biedt verschillende restore-opties, zoals het maken van een backup van een vm die je terug kunt zetten vanuit verschillende tijdspunten. Ook is het mogelijk van meerdere vm’s naar een enkele host te restoren. Een andere prettige functie is de granular

restore op file-niveau. Er is ook volledige Exchange-integratie met betrekking tot backups en restores. Een e-mail terughalen is dus gewoon mogelijk. Backups kun je lokaal opslaan of op een netwerkopslaglocatie. Onsite-opslag is ook mogelijk middels de cloud voor organisaties. Veiligheid is gegarandeerd, elke backup gebruikt AES-encryptie.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


SECURITY

NOVABACKUP SMB 17

INFO

Altijd een backup op maat

Prijs € 39,99 Info ashampoo.com

IN HET KORT

Het maken van backups lijkt met de dag belangrijker te worden, ook voor de MKB’er. Bovendien wil je steeds meer met backupsoftware. Denk aan het backuppen van een NAS en het krijgen van specifieke rapporten over je backups. NovaStor springt hier slim op in met versie 17 van NovaBACKUP SMB. NovaBACKUP SMB is speciaal voor de MKB-markt ontwikkeld en hier ligt dan ook de focus. Prettig is dat je bijvoorbeeld maar één licentie nodig hebt, waardoor je niet hoeft te zoeken naar een licentie die bij jou past. Daarnaast is ook de prijs een flinke meevaller. Met NovaBACKUP SMB kun je volledige, differentiële en incrementele backups maken, zowel een databackup als een image-backup. Bovendien kun je gebruikmaken van disaster recovery, inclusief universal restore. Prettig is dat je data veilig gebackupt wordt, hierbij wordt gebruikgemaakt van AES 256bit encryptie. Je backups sla je op in een NAS, RDX, USB-stick, een single tape of in de cloud op, dus je hebt mogelijkheden zat. NovaBACKUP SMB 17 geeft je de optie om automatisch rapporten via de mail te versturen of ze direct af te drukken. De

‘NOVABACKUP SMB 17 GEEFT JE DE OPTIE OM AUTOMATISCH RAPPORTEN VIA DE MAIL TE VERSTUREN OF ZE DIRECT AF TE DRUKKEN’

+ Alle soorten backups die je nodig hebt zijn te maken + Notificatie wanneer er iets fout gaat met de backup + Overzichtelijke rapporten + Veel opslagmogelijkheden

rapporten vertellen je precies welke backups je gemaakt hebt, of deze succesvol waren of niet en hoe lang ze erover deden. Daarnaast zie je in één oogopslag hoeveel ruimte je nog vrij hebt op je backup-opslag. De rapporten kun je dagelijks krijgen, maar ook per week of per maand. Daarnaast kun je een notificatie per mail krijgen wanneer er een error of een waarschuwing is, zodat je hier direct van op de hoogte bent. Hierin zie je alle instellingen van de backup en alle resultaten. Ook het aansluiten van een NAS gaat gemakkelijk, dit hoef je slechts één keer te doen. Daarna blijft de NAS voor elke backup beschikbaar. Ook blijft hij in de lijst staan, of hij nu aangesloten is of niet. Zo maakt het niet uit wanneer je je NAS even loskoppelt.

ESET BEVEILIGINGSPORTFOLIO

Een compleet pakket aan oplossingen Het beveiligingsportfolio van ESET heeft een update gekregen en zit hiermee op versie 6. De licentie bestaat uit diverse softwarepakketten, zoals Endpoint Antivirus, Endpoint Security, Remote Administrator 6, File Security en Authentication. ESET wil met haar portfolio niet slechts één computer, maar alle pc’s in een bedrijf beveiligen.

Dit begint bij de Endpoint Security, dat onder meer zorgt voor een goede firewall, content filtering en device control. Hiermee maakt ongewenste software geen kans meer jouw netwerk te bewonen. ESET Antivirus, dat doet wat de naam belooft, is een aparte installatie en

INFO Prijs Vanaf € 34,73 per jaar per stuk, vanaf 25 werkstations Info eset.com

IN HET KORT + Makkelijk te instaleren + Beschermt pc’s en mobiele devices + Draait netjes op de achtergrond

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

hetzelfde geldt voor de Remote Administrator, waarmee je altijd een goed overzicht en controle hebt over de beveiliging op jouw netwerk. Elk onderdeel van het portfolio laat zich gemakkelijk installeren door middel van een wizard. Wat meteen opvalt is dat je computer

blijft lopen als een zonnetje, ondanks het stapelen van pakketten. Elk pakket van ESET draait netjes op de achtergrond waarbij van overbelasting geen sprake is, iets waar sommige niet nader te noemen partijen wat van kunnen opsteken. Na elke scan en bij elke gebeurtenis krijg je statistieken te zien. Hiermee kun je precies zien hoeveel objecten op jouw computer geïnfecteerd zijn, hoeveel er ‘schoongemaakt’ zijn en welke aanwezige software of files al schoon waren. De suite aan pakketten beschermt niet alleen je pc’s, maar ook de mobiele devices in jouw organisatie. Naast bescherming tegen virussen en malware voor je smartphones en tablets, biedt de software ook de optie om ongewenste nummers te blokkeren. Daarnaast kun je precies zien waar je device is als deze gestolen wordt en behoud je de controle over alle bestanden op het apparaat. Het portfolio van ESET heeft pakketten voor Windows, Mac en Linux, wat nogal eens voor problemen zou kunnen zorgen. Het is en blijft lastig om alles in de gaten te houden wanneer je diverse operating systems gebruikt. ESET heeft hier echter over nagedacht en met de Remote Administration kun je de beveiliging op alle devices, met alle os’en, managen.

55


Vraag uw telecom/it partner naar dean onepro en bestel in slechts 4 stappen uw eigen nieuwe telefooncentrale in de cloud vanaf €5,per gebruiker per maand!

cloud telefonie… made easy! dean onepro dean one is dé telecom en internet provider voor de zakelijke markt. dean one groeit hard. Alle diensten van dean one zijn speciaal ontwikkeld voor de zakelijke markt en overtreffen de verwachting van haar klanten door operational excellence en een gepassioneerde focus op service. Steeds meer bedrijven kiezen dan ook voor dean one. Het is de filosofie van dean om al haar telecom- en internetdiensten op een overzichtelijke wijze aan te bieden, te implementeren, beheren en factureren, ongeacht de complexiteit van de dienst. Mobile, internet and voice made easy! Bel 088-5005010 voor een telecom/it partner bij u in de buurt of kijk voor meer informatie op www.deanone.nl. cloud telefonie • mobile • sip trunk • isdn • internet

dean one the business provider for mobile, internet and voice


ACHTERGROND

HULP BIJ CREDITMANAGEMENT

NIEUW: DAS INCASSO ABONNEMENT!

Als ondernemer heb je geregeld te maken met klanten die hun rekening niet of niet op tijd betalen. Die openstaande vorderingen hebben vaak enorme impact op de cashflow van je bedrijf en op mogelijkheden om te investeren. TEKST REDACTIE

orstel je met dit probleem, dan kun je een incassobureau inschakelen. Maar hoe pak je dit nou echt goed aan? Door goed creditmanagement te voeren worden rekeningen sneller en vaker betaald. Dit start bij een grondig klantinzicht, een gedegen incassotraject en overzichtelijke kosten. Daarom komt DAS met het nieuwe DAS Incasso Abonnement. Creditcheck Het abonnement biedt gratis creditchecks. Dit zijn checks op zakelijke debiteuren waarbij DAS hun kredietwaardigheid toetst. De hoogte van het openstaande bedrag in relatie tot de

kredietwaardigheid bepaalt de uitkomst van de creditcheck. Adviesrapport Het abonnement biedt ook adviesrapporten. Deze maakt DAS voor de ondernemers om hun kansen in de gerechtelijke fase te bepalen. DAS onder-

‘GEEN HOGE GERECHTELIJKE KOSTEN, MAAR DUIDELIJKE EN BETAALBARE TARIEVEN’ zoekt de juridische en financiële mogelijkheden om de vordering te verhalen en geeft meteen een advies over de vervolgstappen. De uitkomsten uit dit

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

rapport worden samengevat in een stoplicht en dit is bepalend voor de garanties die de ondernemer krijgt in het verdere traject. Dat biedt dus verregaande zekerheid voor de ondernemer. Voordelen: • Gratis creditcheck bij elke zakelijke vordering • Geen kosten bij incasso, ook niet bij non-incasso in het buitengerechtelijke traject • Makkelijk in het gebruik met duidelijke voorwaarden • Geen hoge gerechtelijke kosten, maar duidelijke en betaalbare tarieven • Voorfinanciering van griffiekosten bij positief beoordeelde zaken • Afkoopmogelijkheid voor gerechtelijke kosten (fixed fee) • Juridisch verweer is tegen uurtarief (‘kostprijs’ uurtarieven)

DAS INCASSO ABONNEMENT Het DAS Incasso Abonnement is een voordelig abonnement met heldere vaste afspraken en tarieven zodat je niet voor onverwachte hoge kosten komt te staan, zowel buitengerechtelijk als gerechtelijk. Ideaal voor als je meerdere vorderingen per jaar hebt en geen onnodig hoge kosten bij gerechtelijke procedures wilt! Meer info op www.das.nl/ ondernemer/incasso/ incasso-abonnement

57


ACHTERGROND

JOUW BEDRIJF OP SOCIAL MEDIA MET FANBOOSTER

ONLINE DE REIKWIJDTE VAN JE MERK VERGROTEN Facebook is het grootste sociale netwerk in Nederland en biedt voor bedrijven en verenigingen een ideaal platform om een specifieke doelgroep te bereiken. Echter kan het door de vele mogelijkheden een dagtaak zijn om alles up-to-date te houden. Online Business Media biedt met Fanbooster een ondersteuning aan die het eenvoudiger en efficiënter maakt om snel je doeleinden te realiseren. We spraken Hella Hendriks over Fanbooster en OBM. TEKST NADJA GESKUS

ij werken samen met moederbedrijf Fanbooster, dat is software. Met deze software kun je je hele Facebookmarketing optimaliseren. Niet alleen kun je berichten en advertenties plaatsen, ook is het mogelijk om wedstrijden te maken, kun je gebruikmaken van social CRM, data analyseren en volgen wat mensen over jou, je product of jouw merk zeggen. Op deze manier kun je er bijvoorbeeld achter komen wat mensen triggert om jouw producten te gebruiken en kun je meteen de interactie met ze aangaan. Bij OBM verlenen we de service rondom de software Fanbooster.’

weten hoe ze snel kunnen groeien in het aantal likes op Facebook.’ Verschillende trajecten ‘Voor elk bedrijf hebben wij weer andere diensten die we verlenen. Het ene bedrijf vraagt of we de hele implementatie willen doen van social media. Als een bedrijf nog helemaal geen social media heeft, kunnen we vanaf het begin een heel traject met ze starten, waarin we alles opzetten. Zo krijgen ze meer traffic naar hun website en wordt het bedrijf online ook groter. We bedenken voor het bedrijf de concepten, de creatie, maken een mooi design, eigenlijk alles in het hele traject. Maar voor bedrijven die bijvoorbeeld al een social mediamanager hebben en zelf de social media willen beheren, kunnen wij ook kleine projecten opzetten. Om het bedrijf een beetje te trainen in de software, zetten wij dan een eenmalige actie op social media op. Zo helpen we het bedrijf gaandeweg waardoor het haar eigen apps kan beheren. Zo kan het bedrijf

‘HET ENIGE WAT JE NODIG HEBT IS EEN FACEBOOK ACCOUNT EN EEN BEDRIJFSPAGINA’

‘De meeste mensen komen met de vraag; “hoe kan ik mijn doelgroep online bereiken?” Dit vooral op Facebook. Vaak willen bedrijven weten of ze hun doelgroep kunnen retargeten, of op een bepaalde manier kunnen benaderen en willen ze natuurlijk

58

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


ACHTERGROND

zelf advertenties opzetten en zijn doelgroep verder opbouwen.’ ‘Naast de trajecten die je samen met OBM kunt starten, is het ook mogelijk om alleen de Fanboostersoftware te gebruiken en zelf alles te monitoren. OBM biedt verschillende pakketten aan. We bieden pakketten aan die toegespitst zijn op de grootte van het bedrijf. De mogelijkheden in de software zijn gelijk voor elke grootte, echter zit het verschil in het aantal Facebook-pagina’s dat je onderhoudt. Het scheelt niet heel veel met het pakket voor grote bedrijven, maar het is net wat meer toegespitst op kleinere bedrijven.’ ‘Met Facebook kun je heel gericht bij je doelgroep komen. Zowel jonge mensen als ouderen zijn te vinden op Facebook. Facebook

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

wordt vooral gezien als een soort persoonlijke krant en als je daar een nieuwsvoorziening deelt met je bedrijf, dan wordt dat wel gezien. Dat kan zelfs heel lokaal, alleen voor een bepaalde postcode, of misschien binnen een bepaalde straal. Want het heeft natuurlijk geen zin om in Friesland te adverteren, als je met je kapsalon in Zeeland zit.’ Service ‘Het enige wat je nodig hebt voor Fanbooster is een Facebookaccount en een bedrijfspagina. Als jij inloggegevens hebt, wordt dit automatisch gekoppeld aan de software. Je hoeft dus geen software te downloaden! Ook zijn er video’s beschikbaar, voor hoe je bijvoorbeeld een Facebookapp aanmaakt. Zo kun je heel gemakkelijk, stap voor stap, alles doorlopen. Voor

vragen is OBM altijd beschikbaar. We bedienen onze klanten door ze te ‘ontzorgen’, te adviseren en te assisteren op het gebied van Facebookmarketing. Wij leveren te allen tijde support en staan onze klanten te pas en te onpas te woord. Men belt ons dan ook voor zeer diverse vragen met betrekking tot Facebookmarketing. Wij krijgen vaak te horen dat klanten het fijn vinden hoe wij te werk gaan, om de gezichten achter de organisatie te kennen, vertrouwen te hebben en voor een langdurige- en informele zakelijke relatie te gaan. De deur van ons kantoor staat dan ook geregeld open voor klanten of prospects om hen te ontvangen voor een kopje koffie of zelfs een middagje bij ons te komen werken.’ 

ONLINE BUSINESS MEDIA Wil jij ook groeien met je bedrijf, merk, of product via Facebook? Of heb je hulp nodig bij jouw Facebookmarketing? Online Business Media is een organisatie die gespecialiseerd is in dergelijke vraagstukken. Stel gerust je vragen via: T 0252 62 00 01 M info@obmn.nl

59


CLOUD

CLOUD Het is cloud, cloud, cloud wat vandaag de dag de klok slaat. En ja, cloud is Engels voor wolk, en nee, het is geen echte wolk. et abstracte cloud staat gewoon voor internet, en een cloudserver is niets meer dan een server die aan het internet hangt. Toch gaan we met z’n allen ‘de cloud in’. Wat zo veel wil zeggen als dat we ons hele ICT-hebben en houwen aan data elders onderbrengen, en niet zozeer meer op onze eigen apparaten in de huiskamer of op kantoor. Niet voor niets wordt de cloud ook wel eens ‘andermans computer’ genoemd. Sommige hardware is passé, met de cloud heb je genoeg aan een internetverbinding om connected te zijn - met de rest van de mensheid, met je werk, met alles. We hebben dan ook nog niet het laatste gehoord over de cloud. Voor ons consumenten is de migratie naar de cloud geen groot ‘ding’. Eigenlijk deden we al veel in de cloud, zoals ons e-mailverkeer, het is abstract en we halen er eigenlijk onze schouders over op. Het

is nice-to-have en veraangenaamt ons leven: muziek streamen? Komt uit de cloud. Filmpje op Netflix of HBO? Idem dito. Voor bedrijven en grote instellingen ligt dat een tikkeltje anders. Want wordt de cloud door haar adepten vaak gepresenteerd als een simpele oplossing voor complexe IT-problemen, het migreren van complexe, organisatiebrede en technologische oplossingen naar de cloud bezorgt menig IT-bestuurder slapeloze nachten dan wel nachtmerries. En het lijkt zo eenvoudig en biedt zo veel voordelen. Dat laatste klopt, het eerste totaal niet. Niet in de laatste plaats doordat de cloud met hardnekkige mythes is omgeven. Vier veelgehoorde vooroordelen: de cloud is onveilig, cloud is een technologische keuze, cloud is een alles-of-niets-exercitie, cloud levert meteen kostenbesparingen op. Toch is de cloud de onvermijdelijke toekomst voor grote organisaties: niet alleen neemt de hoeveelheid verzamelde

data huiveringwekkend exponentieel toe, een andere toekomst komt ook in sneltreinvaart op ons af: het Internet der Dingen. En daarmee het snel toenemende aantal implementaties en applicaties die daarmee gepaard gaan. De druk om snel de cloud in te stappen is dus groot. En dat is dan ook meteen de grootste valkuil voor veel organisaties: migratie terwijl de organisatie er nog helemaal niet klaar voor is. Vaak zijn organisaties nog niet ‘volwassen’ genoeg of ontbreekt het hen aan een goede en doortimmerde strategie. Linksom of rechtsom. De cloud is er, en hij blijft. Voor ons is het iets vanzelfsprekends waar we weinig van merken - tenzij de remote server (‘andermans computer’) het begeeft, maar dat spreekt - en waar we alleen maar plezier en comfort aan ontlenen. Voor organisaties is de cloud iets wat er is, wat komt en wat nog gaat komen. Cio’s, ceo’s en IT-managers kunnen hun borst natmaken.

‘LINKSOM OF RECHTSOM. DE CLOUD IS ER, EN HIJ BLIJFT’ 60

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


CLOUD

QUINFOX

De best bekroonde zakelijke online werkplek INFO Prijs Betalen per gebruik, per werkplek per maand Info quinfox.com

IN HET KORT + Werkt met alle devices + Werkt 100% feilloos en snel + Bewezen technologie + Jarenlange ervaring + Data blijft in Nederland + Gespecialiseerd in accountancy, zorg en dienstverlening + Meer dan 3000 aangesloten professionals + Lokaal printen mogelijk + Vanaf 40-1000 werkplekken

Tegenwoordig werken we steeds vaker thuis, in de trein of op locatie. Overal bij je applicaties en documenten kunnen is dan beslist geen overbodige luxe. De oplossing is een online werkplek met daarin al je kantoorsoftware en documenten om productief te kunnen zijn, die je vanuit elk device kunt benaderen. Quinfox levert zo’n digitale werkplek. Dat doen ze niet ‘erbij’, het is de core focus van het bedrijf. Van zo’n bedrijf verwacht je dan ook een vlekkeloze online desktopomgeving en dito software. Het moet gezegd: de dienst steekt zeer goed in elkaar. Om met Quinfox aan de slag te gaan, hoef je absoluut geen techneut te zijn. De complete werkplek verhuist naar hun sterk

beveiligde cloud, waarna je via internet erop inlogt. Het maakt niet uit vanaf welke desktop, smartphone of laptop je dat doet, zolang je maar beschikking hebt over een internetverbinding. Vervolgens kun je kiezen uit een volledige Windowsdesktop, met daarin al je applicaties en documenten alsof ze lokaal zouden staan. Ook kun je kiezen om alleen een applicatie te starten, handig als je de complete desktop even niet nodig hebt. De ervaring is alsof je lokaal werkt, alle door ons geteste kantoorapplicaties als Word, Outlook en Excel werken vlot, feilloos en zonder hinderlijke ‘lag’. Eventueel kun je de voor de hand liggende software als Office en Acrobat uitbreiden met je bedrijfsspecifieke

oplossingen, zoals een ERP, CRM- of financiële software. Zo hosten zij ruim 800 applicaties voor hun (internationale) klanten. Printen naar een lokale printer is geen enkel probleem. Kom je er even niet uit, dan kun je onbeperkt gebruikmaken van hun 24/7-bereikbare Servicedesk en een 24/7 Full Service Portal. Nog een voordeel: je data blijft netjes in Nederland, wat voorkomt dat anderen (Amerikaanse overheid o.b.v. Patriot Act) kunnen meelezen.

INFORMERONLINE

Automatiseren met Robotic Accounting meer dan 150 leveranciers en direct in de boekhouding worden gezet. Maar niet alleen bij het verzamelen, ook bij het verwerken van facturen is vooruitgang geboekt.

Het Rijswijkse Informer ontwikkelt sinds 1993 boekhoudsoftware en heeft in de laatste versie van het online boekhoudprogramma InformerOnline nieuwe Robotic Accounting functies geïmplementeerd. Robotic Accounting is de verzamelnaam van activiteiten waarbij steeds grotere delen van de boekhouding automatisch worden uitgevoerd met als doel een snellere verwerking. Zo kunnen bijvoorbeeld facturen met SmartCollect automatisch worden opgehaald bij

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

Met OCR-technologie was het al mogelijk om tekens en informatie op facturen te laten herkennen en invoeren in de boekhouding, maar vaak werd niet alle informatie herkend. Met de komst van elektronische facturen met UBL en de SmartDetect module is 100 procent herkenning wel mogelijk. Bovendien kunnen deze facturen volautomatisch geboekt worden door de speciale BoekRobot. Daarnaast is er een BankRobot, die automatisch bankmutaties aan facturen kan koppelen of door de gebruiker zelf ingevoerde opdrachten direct automatisch zal uitvoeren. Als gebruiker kun je de automatisch uitgevoerde acties altijd nog controleren. Als de nieuwe functies op het gebied van Robotic Accounting goed worden ingesteld zou InformerOnline bijna voor een 100% geautomatiseerde boekhouding kunnen zorgen. En dat heeft twee gigantische voordelen: een grote besparing op tijd en

een minimale foutmarge. Informer noemt de robot met recht je ‘nieuwe vriend’ als het om boekhouden gaat. Het bespaart tijd, met UBL is het inlezen van facturen enorm verbeterd en de foutmarge is verwaarloosbaar klein. Het dashboard van InformerOnline kenden we al. In onze vorige review bestempelden we die als gebruiks-vriendelijk en overzichtelijk. De nieuwe features maken het boekhouden nog eenvoudiger en sneller. De navigatie is goed en de instructie van de online helpdesk laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Wie met dít programma niet uit de voeten kan… Enfin, vul zelf maar in. INFO Prijs Vanaf € 10,Info informer.nl

IN HET KORT + Scheelt veel tijd + Makkelijk in te stellen + Geen omkijken naar het gebruik

61


SAFARI IN AFRIKA? Ruim 100 inspiratiereizen vindt u op jambo.nl en in onze brochure of bel met onze Afrika specialisten op 020-2012740 voor een reis op maat. De mogelijkheden zijn eindeloos, privé reizen geheel conform uw wensen! DÈ AFRIKAT! SPECIALIS

Tanzania • Kenia • Madagaskar • Seychellen Mauritius • Zuid-Afrika • Oeganda • Zimbabwe Namibië • Mozambique • Zambia • Botswana

AL 30 JAAR DÉ SPECIALIST

RUSLAND BALTISCHE LANDEN MONGOLIË CHINA GEORGIË

VRAAG NU DE GRATIS BROCHURE AAN!

ARMENIË FINLAND

INDIVIDUELE- EN GROEPSREIZEN • MAATWERK CITYTRIPS • RIVIERCRUISES • FLY & DRIVES TRANS SIBIRIË EXPRESS EN ANDERE TREINREIZEN

020 – 2012777 | INFO@BOLSJOJ.NL | WWW.BOLSJOJ.NL


ACHTERGROND

ALTIJD EN OVERAL CONNECTED IN STIJL!

HP Premium Family Zowel voor kenniswerkers als consumenten begint stijl en substance steeds meer naar elkaar toe te groeien. Jouw device mag gezien worden. Stijl en functionaliteit vinden elkaar dan ook in de Premium Family van HP. TEKST PETER GÜLDENPFENNIG

e Premium Family van HP bestaat uit zeven devices, te weten: De Spectre, de Spectre x360, de ENVY, de ENVY x360, de EliteBook Folio en de Elite x3. Een veelvoud aan devices die tezamen iets gemeen hebben: strak design gecombineerd met veel functionaliteit en krachtige specificaties. HP Spectre en Spectre x360 Met een gewicht van 1,1 kilo dankzij carbon fiber aan de onderkant, een gepolijste koperbehuizing en een weggewerkt scharnier, ziet de HP Spectre er behoorlijk strak uit. De cpu betreft een Intel Core i5 of -i7 processor, het intern geheugen 8GB en voor opslag heb je de beschikking over 512GB aan SSD-ruimte. Mooi is ook het full HD edgeto-edge-scherm met IPS-paneel. Het apparaat is met drie USB-Caansluitingen, waarvan er twee Thunderbolt ondersteunen, ook behoorlijk toekomstvast. De accu betreft een gesplitste hybride accu die volgens HP zo’n 9,5 uur meegaat. Ook is er een Spectre voor zakelijke gebruikers op de markt. Aangezien deze gericht is op de zakelijke markt, komen hiermee

ook een veelvoud aan opties mee die interessant zijn voor het bedrijfsleven. Naast HP Care Pack-opties biedt de HP Spectre Pro ook een aantal zakelijke diensten. Gebruikers kunnen kiezen uit HP Configuration, HP Deployment en HP Custom Business Services voor een gepersonaliseerde IT-omgeving en gereduceerde setup-tijd. De basisuitvoering van de Spectre x360 komt met een Intel Core i5-processor, met een optie op een Intel Core i7. Het scherm heeft een 13,3inch 1080p IPS-display. De ssd biedt je opslag tot 512GB. Wat intern geheugen betreft kun je kiezen uit 4- en 8GB. Verder heb je de beschikking over drie USB 3.0-poorten, een hdmi-poort en een DisplayPort. Via de scharnieren verander je de ultrabook in een tablet. Dit biedt natuurlijk veel opties tot werken naar smaak. Wil je bijvoorbeeld overleggen en iets verduidelijken? Dan doe je dat het meest overtuigend in de tabletmodus. Naast de variant voor consumenten is er ook een businessvariant van de Spectre x360, de Spectre x360 Pro. Hierbij kun je kiezen uit Windows 7 en Windows 8 Pro. Optioneel kun je kiezen voor implementatie van Intel’s vPro-

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

technologie voor managementen security-opties. HP ENVY en ENVY x360 De 15.6-inch HP ENVYnotebook is verkrijgbaar in diverse configuraties tot aan een Core i7-cpu toe en is optioneel te voorzien van een Intel IRIS GFX-gpu. Het intern geheugen is 16GB en is naar wens te voorzien van hybride opslag, tot aan 1TB HDD/512GB SSD. De HP ENVY 360 kan worden uitgerust met een optioneel 4K-scherm, weegt 2,04 kilo en is 18,8mm dun. Wat cpu betreft heb je de keuze uit een Intel Core i5 of -i7 processor, optioneel te voorzien van een Intel IRIS GFX-gpu. De notebook heeft verder twee USB 3.0-poorten met een ondersteunende HP USB Boost en een USB 3.0 Type-C-poort aan boord. HP Elite x2 De Elite x2 is afkomstig uit de 1000-serie van de Elite-lijn en dus voorzien van stevige specificaties bedoeld voor mobiele professionals en ook executives. Dat valt af te lezen aan de specificaties en functies die het apparaat biedt. Het apparaat is voorzien van diverse configuraties naar behoefte op

het gebied van opslag en intern geheugen. Qua cpu heb je de keuze uit een Intel Core M3, M5 of M7-cpu. Het display is, zoals al uit de 1012-naam af te leiden is, een 12-inch UWVA-display voorzien van Corning Gorilla Glass 4 met een resolutie van 1920x1280, volgens HP de beste resolutie om op te werken. Daar hebben ze zeker gelijk in, want priegelen met een 4K-resolutie op een tablet werkt nu niet bepaald lekker. Het scherm is bovendien voorzien van 2048 aanraakpunten, wat in combinatie met de meegeleverde Wacompen maakt dat het device uitermate geschikt is voor, ook nauwkeurige, contentcreatie. HP ELITE X3

De HP Elite x3 is het nieuwe Windows 10-platform van HP. Hierover lees je een uitgebreide hands-on op pagina 68

63


UNIFIED COMMUNICATIONS

UNIFIED COMMUNICATIONS Via de computer, tablet of smartphone lekker met meerdere mensen tegelijk overlegen en ook nog eens zien wat ze aan het doen zijn. och is het nog niet zo heel lang geleden dat telefoon en computer aparte protocollen hadden en dat telecom en computing strikt gescheiden werelden waren. Unified Communications is het sleutelwoord. Wat gaat de toekomst brengen naast gelijktijdige transmissie van beeld en geluid? Geur en smaak? Fysieke objecten? We gaan het zien. Unified Communications (UC) betekent eigenlijk alle eendrachtige communicatie en staat voor de complete technische integratie van allerlei communicatievormen. Denk hierbij niet alleen aan lekker skypen, maar bijvoorbeeld ook aan de integratie van agendafunctionaliteiten, e-mail, webvergaderingen en instant messaging met verschillende apparaten als smartphones of tablets. UC is een relatief jong fenomeen en volgde vrij kort op de introductie van VoIP, de technologie die telefonie en e-mail een digitaal jasje gaf. Ondanks dat UP nog jong is, is het als communicatievorm al

64

helemaal ingeburgerd in ons dagelijks leven - we skypen en whatsappen heel wat af. Maar ook op kantoor hebben we er mee te maken - via het bedrijfsnetwerk weten we exact wie van onze collega’s wat op welk tijdstip doet en waar hij of zij zich bevindt. En mind you, de baas weet het ook. Het mooie van UC is dat de lijntjes niet alleen veel korter zijn, maar ook dat we gemakkelijker met elkaar in contact komen omdat we voor verschillende locaties, tijdstippen en boodschappen altijd wel een ander optimaal communicatiemiddel tot onze beschikking hebben. De snelheid van informatie neemt ook toe en we werken veel efficiënter. Hopen we. We zijn in ieder geval beter bereikbaar. Correctie: vrijwel altijd en overal bereikbaar. In hoeverre je dat ambieert is maar de vraag, maar binnen een organisatiesetting is het natuurlijk wel zo handig. Er is natuurlijk een Grote Maar. Het risico bestaat dat we verdrinken in de mogelijkheden en we een overkill aan communicatie over ons heen krijgen. Voor zover dat nu niet al het geval

is - in de 24-uurseconomie gaat menig werknemer nu al gebukt onder de stress van het altijd maar bereikbaar moeten zijn. Verstandig en evenwichtig communicatiegebruik blijft mensenwerk en is dus het parool. Wat allemaal natuurlijk niet wegneemt dat de ontwikkelingen op het gebied van UC gewoon blijven doordenderen. UC zit in de lift en komt daar voorlopig niet uit, daarbij sterk gefaciliteerd door de parallelle ontwikkeling van de cloud en technologieën die op hun beurt daar weer de vruchten van plukken. Was het gebruik van UC in Nederland tussen 2010 en 2015 vrij bescheiden, de curve gaat onmiskenbaar steeds steiler omhoog. Bedroeg de marktpenetratie van UC-toepassingen in Nederland in 2015 nog 23 procent, dit jaar lag die op 25,5 procent, voor 2017 geven de prognoses een percentage van meer dan 34 aan. Net als voor veel nieuwe technologieën geldt ook voor Unified Communications: it’s here to stay.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


UNIFIED COMMUNICATIONS

MICROSOFT LUMIA 950 XL

Windows 10 op zakformaat Wat smartphones betreft zit het Microsoft niet mee. Windows Mobile was niet echt een succes en ook Windows Phone is tot nu toe niet het succes wat Microsoft ervan hoopte. Toch geeft Microsoft niet op, want de Lumia 950 XL laat zien waartoe de mobiele variant van Windows 10 in staat is. De Lumia 950 XL is een typische Lumia-smartphone: kunststof met strakke lijnen en mooi afgeronde hoeken met een gekleurde en te verwijderen achterklep. De 950 XL heeft een Snapdragon octacore cpu van 2,0GHz met een intern geheugen van 3GB en een opslag tot 32GB, uit te breiden tot 200GB middels microSD. Het 5.7-inch scherm heeft een amoleddisplay met een resolutie van 2560 x 1440 pixels en een ppi van 518. Het toestel heeft weinig poorten: een microSD-poort, een poort voor je simkaart, een USB-cpoort aan de buitenkant en een aansluiting voor je hoofdtelefoon. De accu is gewoon verwisselbaar en heeft een capaciteit van 3340 mAh: net voldoende voor een hele werkdag, maar snel op te laden. Wil je de Lumia 950 XL als hub gebruiken? Dan is een powerbank aan te raden. Het toestel heeft een OLED-paneel, kleuren zijn helder en nauwgezet, ook onder schuine inkijkhoeken. De helderheid kan aangepast worden zodat het scherm ook in vol zonlicht afleesbaar is. Biometrische beveiliging De Lumia heeft biometrische beveiliging: de camera op de voorkant is een irisscanner, herkent de gebruiker en unlockt

CONCLUSIE

vervolgens. Op het toestel draait Windows 10 Mobile met Continuum, zodat je Lumia twee instances van Windows 10 draait: één op je Lumiasmartphone en één op een secundair display waarop een geschaalde instance van Windows 10 draait. Je hebt dus een volledige omgeving tot je beschikking en kan het apparaat als bijna-pc gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld Office draaien vanaf het toestel en dit weergeven op een groter scherm, correct geschaald en wel. Verbind desgewenst een bluetooth-keyboard met je Lumia 950 XL en je hebt een mobiele werkoplossing. Eenvoudig aan te passen De interface is vergelijkbaar met Windows Phone 8.1, de voorganger van Windows 10 Mobile. Het startscherm kent de welbekende tiles om apps op te starten. Via de zijkanten van het scherm bereik je diverse menu’s: swipe van onder naar boven en de navigatiebalk

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

‘EEN MEER DAN DEGELIJKE SMARTPHONE WAAR IEDEREEN MEE UIT DE VOETEN KAN’ verschijnt, swipe van rechts naar links en je scrollt door al je apps op alfabetische volgorde, swipe van boven naar beneden voor details aangaande notificaties en voor je snelmenu. Tiles zijn naar smaak aan te passen door ze te vergroten, te verkleinen of te verwijderen. Voor het gebruik van Continuum is een draadloze Miracast-verbinding nodig of het Microsoft Display Dock. De dock heeft een DisplayPort, een hdmi-poort, drie USB 2.0-poorten en een USB-cpoort die ook dienst kan doen als DisplayPort.

Met de Lumia 950 XL laat Microsoft opnieuw zien de mobiele arena goed te kennen, al lijkt er tot nu toe vooral plaats te zijn voor Android en iOS. Met Continuum is Windows 10 Mobile echter een vooruitstrevend platform waar de zakelijke markt prima mee uit de voeten kan om overal een functionele werkomgeving te creëren. Dat is al een flinke niche voor wie de Lumia 950 XL interessant is. Maar ook als je ‘gewoon’ een smartphone nodig hebt, is het toestel meer dan prima. Verwacht geen uitgebreid app-ecosysteem, maar wel een meer dan degelijke smartphone waar iedereen mee uit de voeten kan.

INFO Prijs € 699,- (incl. btw) Info microsoft.nl

IN HET KORT + Scherm maakt indruk + Camera makkelijk te gebruiken + Continuum biedt perspectief

65


UNIFIED COMMUNICATIONS

SPEAKUP

Op zoek naar de ultieme communicatieoplossingen Hoe kan het in Enschede gevestigde Speakup met de technologie van morgen haar klanten van vandaag een voorsprong geven? Dat is vraag die bij de telecommunicaties-pecialist sinds de oprichting in 2003 centraal staat. Het antwoord daarop vormt de inspiratie voor een compleet eigen systeem, waarbinnen de mogelijkheden van de cloud een impuls geven aan zakelijke telefonie. Het systeem is schaalbaar, uiterst flexibel en eenvoudig te integreren met bestaande bedrijfsapplicaties, en daarom favoriet van MKB Proof. Met Speakup kun je vanuit onder andere Nederland, België en Engeland gebruikmaken van zakelijke VoIPtelefonie. De datanetwerken bieden de gebruiker een betrouwbare aansluiting op het reguliere telefoon-netwerk en interessante mogelijkheden om de telefonie in te richten zoals de klant dat wilt. Bij Speakup zit men niet vast aan lange contracten, maar kun je per maand opzeggen - tenzij anders overeengekomen.

De ultieme telecommunicatieoplossingen Speakup heeft veel ervaring met het bedenken van de ‘ultieme telecommunicatieoplossingen’. Samen met de partner en eindgebruiker wordt gekeken wat de individuele wensen en behoeften zijn, zodat het platform iedereen binnen een bedrijf op de juiste manier kan bedienen. Met VoIP – het staat voor ‘Voice over Internet Protocol’- bel je simpel gezegd via het internet. Daardoor heb je geen dure analoge telefoonlijn meer nodig om te kunnen bellen. De kwaliteit is volgens Speakup net zo goed als bij een ouderwetse telefoonlijn en vaak zelfs beter, echter met veel meer mogelijkheden doordat je de intelligente techniek voor je laat werken.

'SCHAALBAARHEID IS EEN WAARDEVOL GOED'

CONCLUSIE Wat de markt vraagt en wat de wet ook stelt: Speakup blijkt steeds weer proactief op de zaken vooruit te lopen en daardoor blinkt men iedere keer weer uit. De communicatie staat in alle vormen telkens op de eerste plek.

INFO Prijs Op aanvraag Info speakup.nl

IN HET KORT + Constant de vinger aan de pols + Betrouwbare datanetwerken, in binnen- en buitenland + De laatste ontwikkelingen toegepast

66

Het afgelopen jaar spraken we regelmatig met Florian Overkamp, directeur van Speakup, en Giuseppe Levatino, commercieel manager. Steeds weer wisten ze goed te duiden wat de mogelijkheden en voordelen zijn van de meest moderne telecommunicatie. Aan Guiseppe de vraag of Speakup op een andere manier met kleinere kanten samenwerkt in vergelijking met de grote jongens? ‘Nee! Dat is juist het specifieke van onze dienstverlening. De basis is in principe altijd hetzelfde. Van een onderneming bestaande uit één persoon tot zo groot je het bedrijf maar wilt hebben. Wel heb je altijd meerdere nummers nodig om telefoonnummers

aan elkaar te koppelen en data te meten. Bij twee of drie nummers is de intelligentie al toepasbaar.’ Naast de klant Wat Speakup volgens de commercieel manager zo bijzonder maakt, is het feit dat de specialist naast de klant staat. ‘Wanneer het nodig is, wordt er steeds weer meegedacht met de eindgebruiker. Ook over de toekomst. De bedoeling is dat je als onderneming groeit in de toekomst. De vraag is vaak hoe je dat schaalbaar maakt. En daar komt de kennis en service van Speakup om de hoek kijken. De techniek – ook op het vlak van moderne telecommunicatie – gaat supersnel. Dat merkt men bij Speakup als geen ander. ‘Van oudsher zijn we een technische club. Een club die graag voorop loopt. Zo staan we ook bekend binnen de branche en bij onze partners. Dat betekent dat we altijd de meest recente mogelijkheden willen toepassen.’ Nieuwe telecommunicatiewet Wat Guiseppe zegt, een technische club. Dat betekent ook dat Speakup de vinger aan de pols blijft houden wanneer het aankomt op de laatste ontwikkelingen in de markt, zoals de nieuwe telecommunicatiewet die eraan staat te komen. Een wet waar de telecommunicatiespecialist een duidelijke visie op heeft.

OVER SPEAKUP Vandaag de dag is iedereen 24/7 bereikbaar. Maar, ben je ook altijd beschikbaar? Je hebt een strakke deadline. Je zit in een meeting. Je ligt ziek op bed. Of je onderneemt andere activiteiten buiten kantooruren. We snappen dat je niet altijd beschikbaar kunt of wilt zijn, maar jouw klanten verwachten dit stiekem wel. Hoe los je dit nou op? Wij helpen je hier graag bij. Met ons smart(er) netwerk, waarmee wij naast jouw bereikbaarheid óók de ‘nu even niet’ momenten ondersteunen. Speakup. Bereikbaar zijn zoals jij wilt. Altijd en overal.

Oprichter en directeur Florian Overkamp eerder over deze wet. ‘Of er alleen maar voordelen aan de wijziging in de telecommunicatiewet zitten? Ja. Ondernemen betekent in onze ogen dat je actief kunt handelen naar wat er binnen én buiten je bedrijf gebeurt.’ ‘Schaalbaarheid is een waardevol goed voor een ondernemer en langlopende contracten die stilzwijgend verlengd worden zijn hier altijd nadelig in. Wij juichen het toe dat de telecommunicatie nu mee kan schalen met je onderneming, zoals het hoort’, vertelt Florian.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


One device with all tools The tools for Security The tools to Collaborate

The tools to Do More

The tools to Share

The tools for Efficiency

wePresent has all the tools for a flawless wireless presentation experience. Tools to work together, like crossplatform compatibility for Windows, Mac, iOS, Android, and Chromebook devices. The tools to be efficient, like access to most popular cloud storage services, and easy video streaming.

And most important: the tools to integrate, wePresent can work through your existing IT-infrastructure, or is even capable of providing a secure wireless (Guest) access point for you and your audience.

COMING SOON:

a BlueTooth proximity USB dongle, that easily detects, and connects users to the nearest wePresent.

For more information, please visit www.wePresentWiFi.com


VOORUITBLIK

HP ELITE X3

DESKTOP OP ZAKFORMAAT Dat Windows 10 iets zou gaan betekenen voor de werkplek stond al vast, natuurlijk. Het Windowsecosysteem is immers vergroeid met de zakelijke markt. ‘Hoe’ was echter de vraag, met een besturingssysteem dat een zelfde kernel deelt op zowel de desktop als mobiele devices. HP heeft een antwoord: de Elite x3. TEKST PETER GÜLDENPFENNIG

'HP WIL DAT ORGANISATIES DE AANSCHAF VAN EEN ELITE X3 ZIEN ALS EEN TOEKOMSTVASTE INVESTERING'

e HP Elite x3 is niet de eerste phablet die het bedrijf uitbrengt, maar wel de eerste Windows 10-smartphone voor de werkplek. Sterker nog, het is een smartphone die zowel op het gebied van specificaties als mogelijkheden de concurrentie het nakijken geeft. Mobiel werken met Windows 10 Enerzijds schuift de zakelijke markt steeds meer op richting de consument, anderzijds vraagt de zakelijke markt om een andere benadering, gezien het feit dat de behoeftes in de basis anders zijn dan de markt voor consumenten. Op het gebied van beveiliging bijvoorbeeld, maar ook als het op software aankomt. De Lumia 950 XL doet een leuke gooi naar wat Windows 10 kan betekenen voor consumenten. En hoewel het toestel geschikt is om mee te werken, schort er hardwarewise ook veel aan voor zakelijke gebruikers die ermee uit de voeten willen kunnen. De Elite x3 pakt wat de Lumia 950 XL tekortkomt qua hardware en neemt meteen wat extra’s mee. HP Elite x3 HP wil de Elite x3 niet zomaar op de markt brengen en doet er alles aan om te begrijpen wat zakelijke gebruikers nodig hebben. Dit is geen gok van HP, maar gebaseerd op onderzoek, gesprekken met klanten en natuurlijk de jarenlange kennis die HP heeft van de zakelijke markt. In ieder geval valt op hoe lekker de smartphone in de hand ligt. De afmetingen zijn precies goed met subtiel afgeronde kanten die wel bijdragen aan een lekkere grip, maar het toestel geen Fisher-Price-cachet geeft. Het klinkt misschien belachelijk, maar image is everything en de buitenkant bepaalt ongeveer tachtig procent van het image, dus het is goed nieuws voor HP dat ze hieraan gedacht hebben. Ook is het gaaf dat het design van de Elite-lijn is doorgetrokken naar dit apparaat.

68

Met een zwart design, amper bezel, een matte achterkant en de karakteristieke Bang & Olufsen-speakers in het grijs, zoals je die ook tegenkomt op de Pro Slate’s van HP, is het een looker. Bij de ontwikkeling van de HP Elite x3 heeft HP zich laten leiden door vier criteria waaraan het toestel moet voldoen: ‘performance’, ‘collaboration’, ‘security’ en ‘built for business’. Deze criteria komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. ‘Performance’ hangt samen met de specificaties, ‘collaboration’ met de beeld- en geluids-features, ‘security’ met de diepgaande beveiligingsopties en het managen hiervan, en ‘built for business’ met de uiteindelijke eindgebruiker. Specificaties De smartphone heeft een display van 5.8-inch en een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Het toestel is voorzien van een OLED-paneel. Dat maakt dat de helderheid behoorlijk hoog ligt en de Elite x3 prima geschikt is om er ook in fel licht mee te werken. Binnenin vinden we een Qualcomm 820 SoC met 4GB aan RAM, twee belangrijke specificaties die de Elite x3 een desktop op zakformaat maken. Met verder 64GB aan opslag is het plaatje compleet. Samenwerken Net als recente andere mobiele devices uit de Elite-serie van HP, is het bedrijf ook nu weer een samenwerking aangegaan met Bang & Olufsen. Dit resulteert in een geluidskwaliteit en performance die prima passen bij een device waarmee je goed kunt samenwerken, bijvoorbeeld met Skype for Business. De speakers zijn voorzien van dual-stereo alsmede active noise cancelling. Deze technieken zorgen respectievelijk voor goede hoorbare en verstaanbare gesprekken ongeacht waar de persoon zich bevindt ten opzichte van het toestel, en het uitschakelen van achtergrondruis. Ook aan de beeldkwaliteit is gedacht. Eindelijk heeft een fabrikant het aangedurfd de front face camera

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


HARDWARE

‘JE HANGT JE ELITE X3 AAN DE EXTENDER EN JE HEBT LETTERLIJK EEN FULL BLOWN-LAPTOP’ specificaties mee te geven die van deze tijd zijn. Deze meten 8MP, wat een sprong in kwaliteit betekent ten opzichte van smartphones die nu op de markt zijn. Ter vergelijking, de Samsung Galaxy 6-lijn en de iPhone 6s-lijn hebben een front face-camera van 5MP. Een 8MP-camera lijkt een futiele upgrade, maar het is in feite een logische keuze met het oog op de sprongen die samenwerken op afstand de laatste jaren maakt. Security Security staat met stip op nummer 1 op de lijst van prioriteiten waar verantwoordelijken voor de IT binnen organisaties zich zorgen over maken. Dat het op dat gebied in ieder geval wel goed zit bij de HP Elite x3, moet daarom in ieder geval kopzorgen wegnemen in het managen van de apparatuur. Het toestel is namelijk op drie niveaus beveiligd. Allereerst de bescherming die Qualcomm zelf implementeert in haar SoC’s (bijvoorbeeld secure boot), dan de beveiligingslaag die Microsoft in het Windows 10-besturingssysteem heeft ingebouwd (zoals de bekendste Windows 10-feature: Windows Hello) en tenslotte de hard- en softwaresecurityfeatures die HP haar eigen hardware meegeeft, zoals image encryptie en Bitlocker-ondersteuning. Ook interessant is de mogelijkheid tot VPN-verbindingen, die van zichzelf al behoorlijk veilig zijn, voorzien van SSL-ondersteuning. Het benodigde certificaat geldt daarmee als een extra laag beveiliging wanneer je met de Elite x3 communiceert met het bedrijfsnetwerk. Zakelijk werken Een zakelijk toestel moet ook tegen een stootje kunnen. Daarom is er voor gezorgd dat de Elite x3 voldoet aan de eisen voor een zogenaamde ip-67-certificatie. Hiermee is het toestel tot een meter onder water gewoon te gebruiken. En dan bedoelen we niet ‘laat het toestel in het water vallen, vis ‘m op, veeg ‘m droog en gebruik ‘m weer’, maar letterlijk het toestel gebruiken terwijl deze zich op een meter onder water bevindt. Waarom je dat zou willen is een tweede, maar het is prettig om te we-

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

ten dat je het toestel gelukkig gewoon in een sloot kunt werpen. Waarom je dat zou willen, weten we trouwens ook niet. Meer dan een smartphone Tijdens de onthulling maakten we direct de grote fout de Elite x3 ‘een Windows 10-smartphone’ te noemen. We werden dan ook direct gecorrigeerd door een woordvoerder van HP. Terecht of niet, dat mag je zelf bepalen. In hun argumenten zat echter wel wat. Want na even met Elite x3 in de weer geweest te zijn, in combinatie met de accessoires, kunnen we niet anders concluderen dan dat de Elite x3 eerder gezien moet worden als platform. Een platform waar ook accessoires bij horen als de HP Desk Dock en de HP Mobile Extender. Deze werken, zeker in het laatste geval, als versterker voor wat Windows 10 eigenlijk in zijn mars heeft. HP Desk Dock De HP Desk Dock is precies dat: een dock waarin je de Elite x3 klikt. De dock sluit je aan op een monitor. Windows 10 herkent de dock, en met behulp van Continuum verandert je werkomgeving in een desktop-variant. De dock zelf laadt tegelijkertijd de Elite x3 op en biedt daarnaast extra poorten. Zo heb je een USB-c-poort en twee high powered USB 3.0-poorten tot je beschikking, een lanpoort en een DisplayPort. Wel jammer is het spiegelende design rondom de dock. Een mat design is beter met het oog op vingerafdrukken en het feit dat een chrome-look simpelweg goedkoop

aandoet. Het is echter een kwestie van smaak, want HP laat zelfs Microsoft zien hoe je een goede Windows 10-dock maakt. Want de dock van Microsoft, die je dus gebruikt met de Lumia 950 (XL), is eigenlijk gewoon een hub. HP Mobile Extender Nog interessanter is de HP Mobile Extender, waarvan we verwachten dat die wel wat stof doet opwaaien. Op het eerste gezicht doet de Extender denken aan een laptop. Het is echter enkel een display en accu met keyboard en bovendien voorzien van USB-c-poort (natuurlijk). Je hangt je Elite x3 aan de Extender en je hebt letterlijk een full blown-laptop. De keuzes die HP heeft gemaakt met betrekking tot het design van de Extender, zijn ook wel uniek. Zo zijn de aanwezige Bang & Olufsen-speakers (ja, ook de extender heeft deze speakers!) aan de onderkant geplaatst. Navraag leert ons dat dit is gedaan, omdat het keyboard in een hoek staat, en het geluid bouncet hierdoor in een correcte hoek naar de gebruiker die aan de Extender werkt. Er is echter nog een belangrijkere reden voor. De Extender heeft namelijk een bijna bezelloos display van 12.5-inch. En ja, dit ziet er indrukwekkend uit. Het scherm is trouwens mat, waardoor ook buiten werken gewoon tot de opties behoort. Natuurlijk schakelt de Elite x3 over op de desktopmodus zodra je het toestel op de Extender aansluit. De USBc-poort zorgt vervolgens voor zero latency tijdens gebruik en dat is zeer welkom wanneer je werkt, zoals iedere mobiele werker wel weet.

69


HARDWARE

KRACHTIGE ZERO CLIENTS VOOR VEELEISENDE KENNISWERKERS

IGEL IZ3/UD3

Hoewel je bij zero clients vaak denkt aan context-specifieke computerplatformen voor bepaalde businesses, is dat allang al niet meer het geval. Thin clients zijn prima geschikt voor elk type bedrijf, zoals ook de IZ3/UD3-serie van IGEL laat zien. TEKST REDACTIE

e keuze voor een bepaalde client van IGEL hangt af van je wensen. De serie bestaat uit de IZ3 HDX, de IZ3 RFX, de IZ3 Horizon en twee Universal Desktopsystemen, de UD3 LX en de UD3 W7. Het is een met AMD-cpu’s uitgeruste thin client-serie waar elk bedrijf mee uit de voeten kan. De apparaten zijn voorzien van een AMD Steppe Eagle GX-412HC Quad-core-cpu tot aan 1,6GHz en 2GB aan intern geheugen. Verder heb je tenminste 2GB aan flash-geheugen tot je beschikking wanneer het systeem draait op IGEL Linux, het eigen OS van IGEL, of 8GB wanneer je Windows Embedded Standard 7 draait. De opslag is daarnaast optioneel op te schalen tot 16GB. De grafische kant wordt ingekleurd door een Radeon R3E-GPU met een maximale SPECS Prijs Op aanvraag Beschikbare besturingssystemen IGEL Linux v5 (LX); Microsoft Windows Embedded Standard 7 (W7+) Beheer IGEL Universal Management Suite (kostenloos inbegrepen) Formfaktor Standaard Processor AMD Steppe Eagle GX412HC 1,2 - 1,6 GHz (Quad-Core) Geheugen 2GB Opslag (flash) 2GB (LX), 8GB (W7+), optioneel 16 GB Grafisch Radeon R3E; 1920 x 1200 (DVI), 3840 x 2160 (DisplayPort) Aansluitingen 1 x DVI-I, 1 x DisplayPort; PS/2 1 x toetsenbord; Serieel 2 x optioneel, via Connectivity bar; USB 2.0 3 x achterzijde; optioneel: anti-theft USB (via Connectivity Bar); USB 3.0 1 x voorzijde; 1 x achterzijde; Beveiligingsaansluiting 1 x achterzijde Netwerk Ethernet 10/100/1000 Base-T; WLAN Optioneel, via Connectivity bar Audio Chipset Realtek ALC662VD0-GR Afmetingen vertikaal 210 x 69 x 207 mm met voet, 210 x 51 x 196 mm zonder voet Gewicht 1,19 kg Info igel.com

70

resolutie van 3840 x 2160 wanneer je een monitor aan het DisplayPort hebt gehangen en een resolutie van 1920 x 1200 via de DVI-poort. Interessant is de optie om twee monitoren op de client aan te sluiten om zo je werkveld te vergroten. Een interessante optie wanneer je bijvoorbeeld mikt op multimediaproducties. Flexibiliteit We noemden al multimediaproducties, maar de kracht van de serie van IGEL steekt vooral in de flexibiliteit. Zo zijn de devices voorzien van genoeg poorten om elk type werker tegemoet te komen. Je hebt de beschikking over drie USB 2.0- en twee USB 3.0-poorten met daarnaast een ethernet-poort. Optioneel is er een connectivity bar verkrijgbaar waarmee je het aantal opties aanzienlijk vergroot met twee seriële poorten en ofwel een anti-diefstal USB-poort, ofwel 802.11a/b/g/n WLANfunctionaliteit. Jammer is het ontbreken van de AC-standaard, maar dat is een kleinigheid. Biedt de connectivity bar niet genoeg opties, dan kun je eventueel kiezen voor twee USB-adapters, één waarmee je je client voorziet van een seriële poort, één waarmee je je client voorziet van een parallelle poort. De diverse aansluitopties maken het multi-inzetbare apparaten binnen diverse situaties. Dat niet alleen, de Shared Workplace-functie waarmee je gebruikersafhankelijke omgevingen creëert maken het ook ideale devices voor vrije werkplekken.

noodzakelijk. De clients voorzien hier behoorlijk in. Sterker nog, er is geen enkel aspect ongemoeid gelaten om aan het beheer tegemoet te komen. Denk aan configuraties per profiel, uitgebreide opties tot back ups maken van systeem images, zowel centraal als decentraal beheer en het opschalen van systemen op afstand. Klinkt als een kleinigheid, maar wanneer je kiest om je systemen te vervangen voor de UD3/ IZ3-serie van IGEL, wil je er wel zeker van zijn dat de integratie vlekkeloos gaat. Dat is hier dus totaal geen probleem, wat een overstap op de oplossingen van IGEL vooral zeer prettig maakt.

8,9 CONCLUSIE

Met de mogelijkheden van de UD3/IZ3-serie geeft IGEL bedrijven alle opties om een zero clientinfrastructuur in gebruik te nemen. Hoewel je de vele optionele functionaliteiten als nadeel kunt zien, is dat verkeerd gedacht. Dergelijke mogelijkheden tot opschalen reflecteren immers een bijbehorende prettige prijs.

‘DE SHARED WORKPLACEFUNCTIE MAKEN HET OOK IDEALE DEVICES VOOR VRIJE WERKPLEKKEN’

Security Security is belangrijk, maar met het oog op vrije werkplekken al helemaal natuurlijk. Daarom is het een groot pluspunt dat de IZ3/UD3-clients uitgerust kunnen worden met smartcard-functionaliteiten. Hiermee kun je bijvoorbeeld inlogs managen per user of tweestaps authenticatiepolicies invoeren ter bescherming van je infrastructuur. Desgewenst kun je via de optionele connectivity bar ook een anti-diefstal USB-poort realiseren. Management Voor een stevige en veilige infrastructuur is goed beheer uiteraard

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


UC VOOR IEDEREEN

3CX PHONE SYSTEM PROFESSIONAL Waarom bedrijven nog een aloude PBX hebben staan? Wij weten het eerlijk gezegd niet. Zeker niet nadat we aan de slag zijn gegaan met het telefoonsysteem dat 3CX aanbiedt. TEKST REDACTIE

8,9 CONCLUSIE

Marktonderzoeks- en adviesbureau Frost & Sullivan oordeelde eerder dit jaar al dat het 3CX Phone System excelleert in onder meer functionaliteit, innovatie, architecturale flexibiliteit, gebruiksgemak en beheer. Volgens Frost & Sullivan krijgt 3CX de prijs omdat het in de unified communicationsmarkt het allerbeste scoort op het gebied van prijs en performance. Dat is ook onze indruk, want als je ziet wat er mogelijk is met het systeem in combinatie met een prettige prijsstelling gebaseerd op gebruikersaantal en het gemakkelijke gebruik, lijkt 3CX de beste kaarten in handen te hebben om te leiden in de UC-markt

INFO Prijs Vanaf € 295,Info 3cx.nl

et 3CX Phone System is een softwarematige PBX die werkt als een volledige communicatie-oplossing zonder dat je hier speciale IP-toestellen bij nodig hebt. De installatie gaat snel en vlot, omdat de software al is voorgeconfigureerd voor de meest gangbare toestellen. Dat betekent dat iedere ondernemer direct gebruik kan maken van het systeem, zonder dat hier specifiek technische kennis voor nodig is. In deze tijd van BYOD DIT IS ER NIEUW IN VERSIE 15 Nieuwe Interface 3CX heeft een meer UC-achtige interface, terwijl het zijn softphone functionaliteit behoud. Meer & Aanpasbare Applicatie Integratie: De integratie is uitgebreid door meer kant en klare applicaties te ondersteunen. 3CX ondersteunt ondermeer Office 365, Microsoft Dynamics, Exact en Salesforce. Nieuwe gratis editie: De gratis versie is voorzien van een licentie voor 8 gelijktijdige oproepen plus 1 jaar gratis onderhoud, gratis web-conferencing voor maximaal 5 deelnemers, alsmede een enkele SIP Trunk / Gateway.

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

wil iedereen graag met zijn eigen toestel bellen en gebeld kunnen worden, onafhankelijk van plaats. Dit is geen probleem, want met Androiden iOS-apps en een desktopclient voorziet 3CX ook hierin. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van één nummer, wat wel zo professioneel staat. Doordat het systeem gebruik maakt van SIP Trunking worden gesprekken over IP getransporteerd, wat de belkosten aanzienlijk drukt. Bovendien zijn gesprekken naar kantoor gratis. Beheer De software is provideronafhankelijk en daarom gemakkelijk te integreren in elke IT-infrastructuur, wel zo prettig natuurlijk. 3CX noemt de configuratie van de PBX en de clients zelf plug en play, en daar is eigenlijk weinig van gelogen. Iedereen kan bij wijze van spreken het systeem afnemen en instellen. Beheer van het systeem en alle clients kan op afstand, ook het pushen van firmware

updates en het installeren van nieuwe software. Mochten er eventueel problemen voorkomen, dan kun je met één druk op de knop de eventen activiteitenlog bekijken. Intuïtief Direct na de installatie valt op hoe prettig de interface van de clients eruitziet. Deze is redelijk uniform, dus schakelen van de desktop-client naar de smartphoneclient gaat gemakkelijk. Via het systeem kun je uiteraard bellen en gesprekken aannemen, maar het werkt tegelijkertijd als communicator in je organisatie. Zo kun je in één opslag zien wie er wel en niet aanwezig is in je organisatie, en of je collega's al dan niet bezet zijn. 3CX heeft het systeem redelijk open gehouden, waardoor het gemakkelijk integreert met Office 365, Google Contacts, Salesforce en Exact. Over CRM-systemen gesproken: het 3CX Phone system houdt rapportages bij over

inkomende- en uitgaande gesprekken, wat uiteraard weer vastgelegd kan worden in het CRM-pakket dat je gebruikt. Dat geeft je dus direct inzicht in de activiteiten van zowel medewerkers als klanten, mits je een dergelijk CRM-pakket gebruikt natuurlijk. Conferencing voor iedereen Naast aanwezigheid van collega's en IP-telefonie biedt 3CX je met het Phone System ook video-conferencing. Dit gebeurt via Google's WebRTC-standaard en werkt erg prettig. Er is ook geen client voor nodig, wat betekent dat gebruikers direct kunnen deelnemen aan een vergadering zonder dat hier extra software voor nodig is. De conferencingmogelijkheden vormen een hele mooie extra aan een al best wel geavanceerd communicatiesysteem en bieden kleinzakelijke ondernemingen mogelijkheden die voorheen enkel behouden waren aan enterprises.

71


ACHTERGROND

OPLOSSINGEN OP EEN RIJ

Technologische infrastructuur Altijd en overal kunnen werken, dat is de moderne werkplek in een notendop. Het klinkt eenvoudig, maar bij die moderne werkplek komt behoorlijk wat technologie kijken. Soms is het lastig om door al die hardware-bomen het bos nog te zien, zeker omdat de specifieke eisen, voorkeuren en financiële mogelijkheden per bedrijf nogal eens verschillen.

SOFTWARE LICENTIES Naast een breed scala aan hardware moet je natuurlijk ook over de juiste software beschikken, maar het aanschaffen van al die licenties is niet goedkoop en het kan moeilijk zijn om het overzicht te bewaren. Hulp nodig? Bedrijven als ACES Direct, Snow Software en Comsoft zetten hun kennis en expertise in om ondernemers te ondersteunen in het gehele proces rond software: Software Asset Management (SAM).

TEKST DAAN DE WINTER

Microsoft Surface Book

To cloud or not to cloud Misschien wel de belangrijkste keuze is of en in hoeverre je als bedrijf in de cloud wilt werken en dat beperkt zich zeker niet tot alleen software. De mogelijkheden voor cloud computing zijn de laatste jaren flink gegroeid, onder andere op het gebied van Infrastructure as a Service (IaaS). Daarbij verzorgt en onderhoudt een provider bijvoorbeeld (virtuele) servers, storage en netwerkapparatuur. Als ondernemer kun je voor IaaS terecht bij een heleboel bedrijven, waaronder Amazon, Microsoft, IBM en Google. Die worden ook wel de ‘grote vier’ genoemd. Het meest dominant

72

op de IaaS-markt zijn Amazon Web Services en Microsoft Azure. Marktonderzoeksbureau Gartner constateerde onlangs dat Amazon en Microsoft zowel in kwaliteit als in aanbod een voorsprong hebben op de concurrentie, die overigens ook uit veel nieuwe spelers bestaat. Amazon zou momenteel nog een klein streepje voor hebben, maar met beide partijen zit je in principe goed. IaaS brengt diverse voordelen met zich mee, met name voor kleinere bedrijven. Zo is IaaS schaalbaar en flexibel, zijn grote investeringen in eigen hardware niet nodig, hoef je het installeren niet zelf te doen en betaal je alleen voor wat en hoeveel je ervan ook echt

gebruikt. Ook werkt IaaS in principe overal, als je maar een internetverbinding hebt. Verder worden de beveiliging en het beheer je uit handen genomen. Wanneer er een server of switch uitvalt of zelfs als een volledig datacenter offline gaat, blijft de service zelf doorgaans gewoon in de lucht. Desktop, notebook of hybrid? Hoewel werknemers tegenwoordig graag hun eigen device meenemen naar de zaak (Bring Your Own Device), laten veel bedrijven hun personeel onder meer uit security-overwegingen toch zoveel mogelijk op dezelfde apparaten werken. Maar welk device past het beste bij jouw business? Er moet grofweg worden gekozen uit drie verschillende soorten devices: de desktop-pc, de notebook en

de hybrid. In het kader van de moderne werkplek genieten desktop-pc’s misschien niet de voorkeur, want ze zijn simpelweg niet mobiel. Toch mogen desktops niet zomaar afgeschreven worden, want ze zijn in vergelijking met notebooks vaak minder storingsgevoelig, makkelijk uitbreidbaar en de initiële kosten (bij ongeveer dezelfde specificaties) en reparatiekosten zijn lager. Er zijn veel verschillende modellen met uiteenlopende mogelijkheden en prijskaartjes, van de betaalbare all-in-one Lenovo C40 tot de Z840 Workstation van HP, die gerust als een echte krachtpatser mag worden omschreven. Ook op het gebied van notebooks is er voor ieder wat wils. Aan de budgetkant kun je bijvoorbeeld gaan voor de Chromebook 2 van Toshiba of de Asus X553MA. Is er wat meer geld te besteden, dan zijn de nieuwste MacBook van Apple, de Microsoft Surface Book en de Dell XPS 13 uitstekende opties. Het kan ook slim zijn om te kiezen voor een hybrid, die het beste van tablets en notebooks combineert. Microsoft gooide recent hoge ogen met de Surface Pro 4, maar er zijn ook goedkope hybrid-alternatieven als de HP Spectre x2. Routers en Access Points Zonder een goede (draadloze) internetverbinding kun je weinig met al die apparaten. Een stabiele en kwalitatieve router is daarom essentieel, niet in de laatste plaats omdat de moderne werkplek door nieu-

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


ACHTERGROND

‘MISSCHIEN WEL DE BELANGRIJKSTE KEUZE IS OF EN IN HOEVERRE JE ALS BEDRIJF IN DE CLOUD WILT WERKEN’

we communicatievormen en mediaformaten steeds meer bandbreedte vereist. De keuze voor een router begint bij de wifi-technologie. Neem je genoegen met 802.11n of wil je het nieuwere, snellere en technologisch geavanceerdere 802.11ac? Het moge duidelijk zijn dat de tweede optie de meest toekomstbestendige is. Routers zijn er in alle soorten en maten. Zo is er onder andere de D-Link AC3200 Ultra Wi-Fi Router DIR-890L/R, een tri-band-router die zich onderscheidt met hoge snelheden, een prima bereik en een gebruiksvriendelijke interface. Voor wie minder geld aan zijn router wil uitgeven, is het misschien een idee om de Linksys WRT 1200AC aan te schaffen. Deze dual-band-router is simpel in te stellen en biedt snelle gegevensoverdracht. Ergens daar tussenin zit de Synology RT1900ac, een veelzijdige dual-band-router met een prima prijs-kwaliteitverhouding. In kleine bedrijven is alleen een router vaak afdoende, maar als je kantoor steeds groter wordt, kan het zomaar gebeuren dat een access point nodig is om overal goede wifi-ontvangst te krijgen. Ook hier is het aanbod enorm en zijn er meerdere goede opties. Ga bijvoorbeeld voor een access point uit de WAC6500-serie van ZyXEL, zoals de eenvoudig te installeren WAC6503D-S. Of kies voor de stevige en efficiënte N300 EX2700 van NetGear. Een NAS die bij je past Met de juiste devices en netwerkapparatuur zijn we er nog niet. Zeker binnen bedrijven waar meer dan een paar werknemers op hetzelfde moment bij data moeten

Synology Diskstation 216

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

Yealink SIP-T42G

kunnen, is een NAS onontbeerlijk. Het is mogelijk om zelf een desktop-pc als server te gebruiken, maar dat vereist een flinke dosis technische kennis en ook het beveiligen ervan kan erg ingewikkeld zijn. Een professionele server is voor de meeste kleinere bedrijven dan weer te duur. Veel ondernemers kiezen dan ook voor een NAS, vanwege het aantrekkelijke prijskaartje en het gebruiksgemak. In de zoektocht naar de ideale NAS moet je onder andere kijken naar de opslagcapaciteit. Een NAS moet vaak voor langere tijd meegaan en dus wil je een NAS kopen op de groei. Hoe meer bays een NAS heeft, hoe meer data je erop kwijt kunt. De krachtige Synology DiskStation DS1513+ heeft er bijvoorbeeld maar liefst vijf. Elke bay biedt ruimte aan een harddrive die tot 4TB aan bestanden kan bevatten. De DS1513+ is voor NAS-begrippen wel aan de prijzige kant, ook omdat je de

harddrives er nog bij moet kopen. Synology, dat samen met QNAP het grootste marktaandeel in NAS-opslag heeft, levert ook producten die meer op instapniveau liggen, zoals de DStation DS216. De processor daarvan is alleen geen snelheidsduivel en USB 3.0-ondersteuning ontbreekt. Synology is natuurlijk niet de enige NAS-fabrikant. Andere grote partijen met een prima reputatie zijn Western Digital en Asustor. Zakelijke VoIP-telefoons Iedere professional heeft zijn smartphone 24/7 bij de hand, maar voor bedrijven zijn er allerlei redenen om toch vaste toestellen aan te houden. Want je wilt niet dat cruciale telefoongesprekken worden onderbroken, omdat je even geen bereik hebt of je mobieltje hapert. VoIP-telefonie is populair, mede, omdat het goedkoper en vaak stabieler is dan traditionele telefonie. Er is in principe geen speciale hardware nodig; een computer met internetverbinding volstaat, maar dan moet je wel altijd achter je pc zitten om te kunnen bellen. Gelukkig is dit te ondervangen met de vele zakelijke vaste VoIP-telefoons op de markt, van fabrikanten als Polycom, Gigaset en Yealink. Net als bij de andere producten die langskwamen in dit artikel, kun je bij het selecteren van een VoIP-telefoon alle kanten op, afhankelijk van het budget en voorkeuren. Hecht je waarde aan een optimale geluidskwaliteit? Probeer dan een model uit de SoundPoint IP Series van Polycom. Ben je van plan om conference calls te voeren en wil je honderden contactpersonen kunnen opslaan op het toestel? De Yealink SIP-T42G voldoet aan deze criteria. Of wil je een kwalitatief toestel tegen een scherpe prijs? Mogelijk is de FRITZ!Fon M2 dan een verstandige aankoop. Er zijn in Nederland verschillende VoIP-providers en -operators actief, waaronder SpeakUp, Voizz en Tele2, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Aspecten die meewegen bij het kiezen van een VoIP-aanbieder zijn onder meer de toesteltypes, de mogelijkheden op het gebied van bijvoorbeeld internationaal bellen, doorschakelen en voicemail en natuurlijk het kostenplaatje.

73


ACHTERGROND

DUURZAAM, DUURZAMER, DUURZAAMST

HOE DE GROOTSTE BIOLOGISCHE WEBWINKEL ZEER SNEL GROEIT MET EXACT ONLINE Stel: je bent één van de grootste spelers in het veld van biologische producten, online aangeboden en stipt thuis afgeleverd. Zo duurzaam mogelijk. Dat is BeterBio.nl. Om het niveau torenhoog te houden en de klant tevreden, is een perfect online boekhoudprogramma een absolute must. TEKST BART REMMERS

BIOLOGISCHE BOODSCHAPPEN BeterBio.nl is een webwinkel en bezorgdienst voor biologische boodschappen. Het assortiment bestaat uit gevarieerde groente- en fruitpakketten, verschillende kookboxen en een webwinkel met ruim 2.000 biologische producten. BeterBio bezorgt met groengasbussen, door te kiezen voor hoogwaardige koelboxen worden gekoelde producten zonder energieverbruik vervoerd.

Oprichter en directeur GeertJan Kemme heeft het al vaker aangegeven. Hij heeft met BeterBio.nl de ambitie het meest duurzame bedrijf van Nederland te worden. En dan willen wij natuurlijk weten: is het al gelukt? ‘We staan nu in de top 3 van de meest duurzame bedrijven in Nederland. Dat is al erg mooi. Een andere ambitie die we hebben uitgesproken is om in 2030 nog steeds bestaansrecht te hebben’, vertelt GeertJan. ‘Hoe we dat doen? Door in echt alles in onze bedrijfsvoering duurzaam bezig te zijn. Niet alleen middels de producten met een eko-keurmerk die we verkopen... Onze bezorgbussen rijden op groengas, alle producten worden papierloos geleverd en we onderhouden duurzame relaties met onze telers dankzij het hanteren MEER WETEN? Kijk voor meer informatie over de software van Exact op exact.com/nl/exact-online

74

van goede prijzen voor de producten. Verder is het ook erg belangrijk om een duurzame relatie met de klant te hebben, zorgen dat die klant zó tevreden is met jouw product en dienst, dat hij of zij ook graag klant blijft.’ Extreme service De klant blijft volgens GeertJan bij BeterBio.nl bestellen vanwege de mooie, duurzame producten en de snelle, stipte levering. ‘En we bieden extreme service. In alle facetten. We zorgen er onder meer voor dat de bezorgers de klanten persoonlijk kennen, hetzelfde geldt voor de mensen die de telefoon opnemen. Of we verrassen de klant zo nu en dan. Stel, de klant geeft aan zich niet zo lekker te voelen, dan doet de bezorger gerust een zak sinaasappelen met een persoonlijk briefje bij de bestellingen.’ De online winkel is vanuit het Groningse Leek relatief

klein begonnen wat betreft het bezorggebied, maar is de afgelopen jaren continu gegroeid. En juist deze zomer is BeterBio.nl ook landelijk actief. ‘We werken veel samen met foodies en auteurs van dieetboeken. De bekendste daarvan is ‘Green Happiness’. Ze hebben een prachtig boek samengesteld over een 50-daags dieet. Wij faciliteren het boek met een speciale box die we hebben samengesteld. En die box wordt landelijk uitgeleverd. Dat proces is de aanloop naar de definitieve landelijke dekking van BeterBio.nl’ Boekhouden met Exact Met het steeds groter groeiende klantenbestand is een perfect boekhoudprogramma onmisbaar. BeterBio.nl gebruikt daar Boekhouden Premium - inclusief bankkoppeling en automatisch factureren - van Exact voor. Daarnaast maakt men gebruik van CRM en Scan

& Herken. ‘De belangrijkste reden waarom we werken met de software van Exact is dat alles online is. Digitaal, dus papierloos en daardoor duurzaam’, aldus GeertJan. ‘Verder is het natuurlijk zo dat we een decentraal functionerend bedrijf zijn, waarvan de werknemers actief zijn door het gehele land. Vanaf verschillende plekken kunnen we dankzij de Exact-software eenvoudig samenwerken en sta je direct in contact met onze accountant. Geen schoenendozen vol papierwerk meer, maar je staat zonder paperassen direct met elkaar in contact om zo snel en duidelijk de administratie bij te houden en samen te brengen. ’En mocht er een franchisenemer of een andere partij bijkomen, dan is verdere koppeling volgens

'DUURZAAM IS IN MIJN OGEN OOK MAXIMALE AUTOMATISERING' GeertJan zeer eenvoudig. ‘De koppelingen met de bank en met het bedrijf dat de payroll verzorgt, het is allemaal met elkaar verbonden. Ik heb er bijna geen omkijken meer naar. Weet je, duurzaam is in mijn ogen ook maximale automatisering. Efficiënt, en alle overbodige en repeterende stappen uit het proces. Dat maakt het werken voor iedereen eenvoudiger en leuker. ’Op die manier is het voor BeterBio.nl een stuk gemakkelijker om in de huidige voedselindustrie de grootste en de duurzaamste partij te zijn en te blijven. ‘Over vijf jaar willen we hetzelfde niveau klantenservice en dezelfde breedte aan producten blijven bieden. Met tevreden klanten, tevreden telers en tevreden werknemers. Dat is een uitdaging, maar het gaat zeker lukken’, verzekert GeertJan ons.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


UNIFIED COMMUNICATIONS

LIFESIZE CLOUD

Communicatie done right Het aantal UC-oplossingen is inmiddels niet meer op één hand te tellen. Daarom is het juist belangrijk dat je boven de concurrentie uitspringt. Bijvoorbeeld door gebruiksvriendelijkheid te combineren met functionaliteiten zoals Lifesize dat doet. Via een uiterst vriendelijke interface kun je meetings opzetten, contacten vinden of toevoegen aan je contactenlijst en een chat starten met een INFO Prijs Op aanvraag Info lifesize.com

IN HET KORT

van je contacten. Hier kun je ook aangeven of je al dan niet beschikbaar bent om contact mee op te nemen, een status die je ook bij je contacten ziet. Verder is het mogelijk eerdere meetings terug te kijken. De interface is verder geheel schoongehouden. Dit betekent dat eigenlijk iedereen uit de voeten kan met het systeem, precies zoals Lifesize het ook heeft bedoeld. Wil je iemand bereiken die ook een Lifesizeaccount heeft, dan kan dat via een dedicated Lifesize-nummer. Het is echter ook mogelijk om een meeting op te zetten met externen door gebruik te maken van een lokaal inbelnummer en het nummer van diegene die de meeting heeft opgezet als extensie in te toetsen. De kwaliteit in beeld en audio is prima. Hoewel horten en stoten

voor kan komen, merkten we tijdens de communicatie met Lifesize hier niets van. Ook is het mogelijk te presenteren. Met een druk op de knop verstuur je het beeld van jouw device naar andere deelnemers van de meeting. Deze functie stelt je in staat om op afstand ook samen te werken, informatie met elkaar te delen en ideeën uit te wisselen, simpelweg door te screencasten in een meeting. Ook de communicatie

over verschillende devices gaat prima. Zo is Lifesize Cloud te gebruiken via een dedicated app, verkrijgbaar voor Android en iOS, maar ook met je browser. Je bent dus altijd bereikbaar op het device van jouw keuze. Eventueel heeft Lifesize ook eigen dedicated hardware beschikbaar om je conferencing room mee uit te rusten. Ook werkt Lifesize met ondermeer Skype for Business, Cisco en Polycom.

+ Gebruiksvriendelijke interface + Goede kwaliteit beeld en audio + Compatible met veel services en devices

3CX IP TELEFOONCENTRALE

Toestelonafhankelijke software-pbx Die oude pbx? Die kan weg. Want met de op software gebaseerde oplossing van 3CX is dat oude beestje enkel verspilling van ruimte. De 3CX IP Telefooncentrale voor Windows is een softwarematige pbx die werkt als een volledige communicatieoplossing zonder dat je hier speciale IP-toestellen nodig hebt. De installatie gaat snel en vlot, omdat de software al is voorgeconfigureerd voor populaire toestellen. Dat betekent dat iedere ondernemer direct gebruik kan maken van het systeem zonder dat hier specifiek technische kennis voor nodig is. De software is

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

provideronafhankelijk en daarom gemakkelijk te integreren in elke IT-infrastructuur, wel zo prettig natuurlijk. In deze tijd van BYOD wil iedereen graag met zijn eigen toestel bellen en gebeld kunnen worden, onafhankelijk van plaats. Dit is geen probleem, want met Android en iOS-apps en een desktopclient voorziet de 3CX IP Telefooncentrale ook hierin. Daarbij kan er gebruik gemaakt worden van één nummer, wat wel zo professioneel staat. Doordat het systeem gebruik maakt van SIP Trunking worden gesprekken over IP getransporteerd, wat de belkosten aanzienlijk

drukt. Bovendien zijn gesprekken naar kantoor gratis. Beheer van alle aangesloten toestellen kan op afstand, ook het pushen van firmware updates en het installeren van nieuwe software. Mochten er eventueel problemen voorkomen, dan kun je met een druk op de knop de event- en activiteitenlog bekijken. INFO Prijs Vanaf € 250,Info 3cx.nl

IN HET KORT + Makkelijk in gebruik + Voorgeconfigureerde software + Beheer overal en altijd + provider-onafhankelijk

75


UNIFIED COMMUNICATIONS

dean one

Volledige communicatieoplossing voor het MKB Wat communicatieoplossingen betreft heb je als organisatie volop keuze. Een oplossing voor vaste en mobiele telefonie die volop mogelijkheden biedt om altijd en overal bereikbaar te zijn en tegelijkertijd makkelijk te integreren is, was er echter nog niet. dean one vult dit gat op met een oplossing gericht op het MKB: dean onepro. dean one heeft er alles aan gedaan om het de ondernemer zo makkelijk mogelijk te maken. Naast de afname van een cloud hosted PBX, kies je in enkele stappen een passende oplossing op maat uit die past binnen jouw organisatie. dean one behoedt je voor ingewikkelde installaties door het aanbieden van zero touch provisioning, wat de installatie en integratie met je infrastructuur praktisch

INFO Prijs Op aanvraag Info deanone.nl

IN HET KORT + Installatie zonder omkijken + Veel functionaliteiten + Gericht op moderne ondernemers + Prettige beheer, ook via smartphone

volledig automatiseert. Gebruik je een ondersteunend toestel van Yealink of Polycom, dan is het letterlijk plug and play en hoef je enkel in de dean onepro beheer tool aan te geven welk toestel je wilt aansluiten. dean onepro is een oplossing die duidelijk gericht is op hoe we tegenwoordig werken. Dat uit zich in vast-mobielintegratie, maar ook in het beheren van de functionaliteiten. Dit kan via de dean onepro beheer tool, maar ook via een app, Dean Remote. Deze app geeft je de mogelijkheid je persoonlijke instellingen naar

wens te configureren. Handig als je onderweg bent en gewoon bereikbaar wilt zijn. Je schakelt gesprekken direct door naar je smartphone. Andersom is het mogelijk met de functie kantoor op afstand. Dit is best een indrukwekkende feature, ondanks dat de opzet simpel is. Met deze functie stel je elk toestel in als jouw (tijdelijke) werktoestel. Denk aan je smartphone bijvoorbeeld, of een toestel in een hotelkamer. Bel je vervolgens iemand, dan ziet de ontvanger gewoon het nummer van jouw organisatie in plaats van het nummer waarmee je eigenlijk

belt. Een dergelijke routering ziet er professioneel uit en bespaart je tevens kosten aangezien je gewoon via je dean one-account belt. Met de communicatieoplossing die dean one biedt, haal je in feite een volledige oplossing in huis waarmee communiceren niet alleen prettig is dankzij HD-voiceondersteuning - wat de kwaliteit van gesprekken optimaliseert - maar ook dankzij de vele functionaliteiten die je geboden worden. De eindgebruiker staat centraal, wat zich uit in de gemakkelijke installatie en het prettige beheer van de functionaliteiten.

GIGASET PRO MAXWELL 3

HD-audio desktop telefoon De Maxwell 3 heeft Maxwell-DNA. En is dus UC&C-compatibel voor maatwerkoplossingen. Dit communicatiemiddel past perfect in elk Gigaset pro-netwerk, en kan met steeds meer ITSP‘s en telefoonsystemen van

derden naadloos samenwerken. Autoprovisioning maakt installeren van dit toestel in Gigaset

TFT-kleurendisplay en een navigatietoets voor eenvoudige toegang tot alle instellingen. Het scherm geeft de informatie

trouwens een waar plezier dankzij audio in HD. Het geluid is kraakhelder en klinkt prettig, waarmee de Maxwell 3 zowel een

‘HET TOESTEL IS FLEXIBEL INZETBAAR BINNEN ELKE ORGANISATIE’ Pro-netwerken kinderspel en garandeert stressvrije communicatie met de opkomende UC&Csystemen, nu en in de toekomst. Maxwell 3 ondersteunt HD-audio voor zowel handsfree telefoneren als met een headset. Dankzij een uitklapbare voet met drie verschillende standen ongeveer 120-140 graden - en de losse muurbeugel is de Maxwell 3 overal te plaatsen. De Maxwell 3 beschikt over een

76

in hoog contrast weer, waardoor het ook onder een brede hoek goed te lezen is. De Maxwell 3 ondersteunt meerdere gebruiksprofielen, waardoor het toestel flexibel inzetbaar is binnen elke situatie en in organisaties van diverse groottes. Hoewel de standaardinstellingen van het toestel voldoen, is de Maxwell 3 ook in te richten naar smaak met custom ringtones per verschillende lijn. Het telefoneren zelf is

prettige als behoorlijk krachtige allrounder is wanneer je op zoek bent naar een desktoptelefoon van hoge kwaliteit. INFO Prijs € 159,95 excl. BTW Info gigasetpro.com

IN HET KORT + Geen omkijken naar installatie + Flexibel inzetbaar + Goede kwaliteit audio in HD

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


ACHTERGROND

DE TOEKOMST IS (ALWEER) IN AANTOCHT

TECH IN DE NABIJE TOEKOMST Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Daarom is ook 2016, eigenlijk net als elk ander volgend jaar, weer een interessant jaar. Voor wetenschappers, early adopters en uiteindelijk ook voor de eindconsument. TEKST MARK VAN HARREVELD

aar ook voor beveiligers: elke nieuwe technologie herbergt immers nieuwe uitdagingen op het gebied van veiligheid. MKB Proof selecteerde een aantal opmerkelijke trends en trending topics waar we in 2016 meer van zullen horen. En waarschijnlijk ook in 2017, 2018 en 2019. Let op de kwaliteit van je informatie Organisaties maken in toenemende mate gebruik van big data in hun dagelijkse

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

werkzaamheden en in hun besluitvormingsprocessen. Dat herbergt een zeker risico: data-analyse blijft immers deels mensenwerk. Organisaties moeten met die factor rekening houden. Want hoe integer is de informatie waarmee gewerkt wordt? Een goede analyse staat of valt namelijk met de kwaliteit van de informatie. Is die slecht, dan heeft dit onmiddellijk grote gevolgen voor de besluitvorming en kan dit een verwoestende impact hebben op

de winst of op het merk. Om de kwaliteit van de informatie goed in te schatten of te borgen, is het belangrijk om de herkomst ervan te kennen. Veel ondernemingen hebben de voorgaande jaren hun informatieverwerving en de codering ervan uitbesteed aan externe partijen. Maar wie garandeert dat die 100 procent waterdicht is en dat informatie niet gemanipuleerd is? Dit kan een reëel risico opleveren, en al helemaal wanneer informatie gedeeld wordt. Risicomanagement zal zich dus ook

‘GEEN BATTERIJ OF SNOER MEER NODIG!’

77


ACHTERGROND

moeten uitstrekken tot het domein van de informatieverwerving - met wie delen we onze informatie? En wie voegt wat toe?

'BEMENSING WORDT EEN SERIEUS PROBLEEM'

Ga bewuster om met het Internet of Things! Smartphones en andere mobiele apparaten vormen een geliefd doelwit voor wie kwaad wil binnen het Internet of Things. Nu steeds meer mensen hun mobiele apparaten op het werk gebruiken en vice versa, stijgt de toch al grote vraag naar mobiele apps voor thuis en op het werk verder. En dus komt er meer druk op ontwikkelaars om apps sneller naar de markt te brengen. In een branche met flinterdunne marges gaat die toegenomen ontwikkelsnelheid onvermijdelijk ten koste van de veiligheid en gedegen tests. De take away: producten met een lagere kwaliteit zijn eenvoudiger te hacken. Organisaties moeten zich meer bewust worden van wat het Internet of Things nu eigenlijk inhoudt en welke veiligheidsaspecten daaraan kleven. Daar ligt een taak voor security: de organisatie voorlichten, voorbereiden en ervoor zorgen dat zelfontwikkelde apps en apps van buiten het bedrijf gedegen getest zijn, in lijn zijn met veiligheidsprocessen en aan veiligheidsstandaarden voldoen. Verwacht het onverwachte Organisaties moeten zich beter voorbereiden op het onverwachte omdat cybercrime-bendes steeds professioneler opereren. De organisatie is daarbij zelf deel van het probleem: die focust immers op versteviging van haar buitengrenzen terwijl die

steeds vaker poreus is door toedoen van medewerkers - hetzij opzettelijk, door onoplettendheid of onverschilligheid, of door opzet. Organisaties moeten dus ophouden cybercrime nog louter als een externe aanval te percipiëren. Bemensing wordt ten slotte ook een serieus probleem. De vaardigheden van veiligheidsfunctionarissen lopen niet meer in de pas met de zich snel ontwikkelende inventiviteit van cybercriminelen. De kloof tussen crimineel en beveiliging wordt steeds groter als gevolg van een toegenomen hyperconnectiviteit. Om die te dichten moet het accent meer gelegd worden op de bemensing van de veiligheidsfuncties. Dit moet terugkomen in de werving, selectie, training en retentie van veiligheidsfunctionarissen. Slack, slacker, slackst Slack is een berichtensysteem voor op kantoor. Het is met meer dan 2 miljoen dagelijkse gebruikers de snelst groeiende kantoorsoftware ooit. Slack biedt een gecentraliseerd platform om via instant messaging met collega’s te communiceren. Scheelt tijd die je anders kwijt bent met de e-mails. Geschikt voor zowel mobieltje als desktop, je kunt bestanden uploaden, kunt werken in spreadsheets of andere zakelijke applicaties en eenvoudig door eerdere conversaties zoeken. Slack is niet nieuw, maar wel heel succesvol. Hoe komt dat? Steeds meer mensen werken op mobiele apparaten, vaak in samenwerking met anderen die zich op andere locaties bevinden of die op andere tijdstippen werken. Ook het ontwerp van Slack is een doorslagge-

vende factor. Slack funnelt berichten in streams die zichtbaar zijn voor iedereen die met elkaar samenwerkt – dat betekent dat je het overzicht hebt op alles wat er rond een bepaald onderwerp of project speelt binnen de organisatie. Altijd fijn. Draadloze energie voor kleine gadgets Applicaties die niet alleen draadloos communiceren en toegang hebben tot internet, maar die ook nog eens draadloos van energie voorzien worden. Geen batterij of snoer meer nodig! Technologie waarmee apparaten hun stroom aan de signalen van wifi, mobiele telefoons, radio of televisie in hun omgeving kunnen onttrekken, ontwikkelt zich gestaag maar onmiskenbaar in commerciële richting. Onderzoekers van de Universiteit van Washington ontwikkelden deze techniek en slaagden erin camera’s en bewegings- en warmtesensoren op deze manier aan te drijven. Draadloze overdracht van energie an sich is niet nieuw, het is alleen heel moeilijk om via draadloze energie apparaten met elkaar te laten communiceren. Dit komt doordat signalen van radio, tv en andere telecommunicatietechnologieën weinig energie bevatten. De onderzoekers zijn erin geslaagd om die zwakke signalen te versterken dankzij het principe van backscattering. Hierbij worden de originele signalen omgevormd tot een nieuw signaal. Denk hierbij aan hoe je zonnestralen kunt bundelen en weerkaatsen door middel van een spiegel. De technologie wordt gecommercialiseerd door een spin-off van de universiteit, Jeeva Wireless. Dit bedrijfje laat batterijloze gadgets verbinding maken met conventionele apparaten zoals computers en mobiele telefoons door backscattering van de wifi-signalen. Tot nu toe zijn ze erin geslaagd om passieve wifi-apparaten data over een afstand van 30 meter te laten transporteren, ook door muren heen. In het huis van de toekomst zullen zaken als beveiligingscamera’s, warmtesensoren en rookmelders nooit meer batterijen nodig hebben. Niet praten in of via, maar tegen je smartphone Je smartphone bedienen door middel van je stemgeluid. Misschien wat nieuw voor ons, maar voor steeds meer Chinezen dagelijkse kost. En dat allemaal dankzij internetgigant Baidu dat grote stappen heeft gezet in de verdere ontwikkeling van spraakgestuurde interfaces. Orale communicatie met een apparaat wordt dan ook steeds vriendelijker voor de gebruiker. Smartphones reageren bijvoorbeeld niet alleen meer

78

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


ACHTERGROND

op een beperkt aantal voorgeprogrammeerde commando’s, maar op meer ‘ingewikkelde’ spraak en het is nu ook mogelijk om in relatief lawaaiige omgevingen te interacteren met het apparaat. Systemen als Siri van Apple, Microsofts Cortana, Amazons Alexa en Google Now worden steeds beter en zijn minder foutgevoelig. Maar Baidu spant vooralsnog de kroon in die ontwikkeling - vooral waar het de accuraatheid van spraakherkenning betreft. De nieuwe technologie lijkt met China de meest vruchtbare voedingsbodem gevonden te hebben. Niet alleen is monopolist Baidu door haar schaal en omvang de meest uitgelezen partij om de technologie op te schalen, Chinezen maken meer gebruik van smartphones dan van computers of laptops. Laat onverlet dat rondsurfen op het web of het versturen van berichten frustrerend langzaam kan gaan. Chinezen hebben niet alleen een vrij ingewikkeld en uitgebreid alfabet, in China’s niet stedelijke gebieden is een groot deel van de (potentiele) smartphonegebruikers laag of niet geletterd. En het is in deze doelmarkt waar de grootste winst in termen van technologische verspreiding te behalen valt. Afgelopen november sloeg Baidu een mijlpaal met de ontwikkeling van Deep Speech 2, een krachtige en nieuwe

engine voor spraakherkenning. Deep Speech 2 beschikt over een groot neuraal netwerk dat een lerend vermogen heeft waarmee het woorden en zinnen met geluiden associeert. En met een verbijsterende nauwkeurigheid gesproken woorden kan herkennen. De Baidu-onderzoekers ontdekten dat Deep Speech 2 in staat is om fragmenten Mandarijn nauwkeuriger te transcriberen dan een mens. Op zich een huzarenstukje van Baidu - het Mandarijn is een fonetisch complexe toontaal waarbij de toon waarop een woord wordt uitgesproken de betekenis van het woord kan veranderen. Kunstmatige intelligentie: robots die elkaar onderwijzen Ook op het gebied van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) wordt de toekomst steeds interessanter. Namen robots eerder de plaats in van arbeiders in fabrieken en magazijnen en, in zelfrijdende auto’s, bijna die van chauffeur, ook de leerkracht lijkt in de toekomst mogelijk in een bedreigde diersoort te veranderen. Want in toenemende mate zijn robots in staat elkaar te onderwijzen en dingen te leren. Althans, dat is waar robotica-expert Stephanie Tellex van Brown university onderzoek naar doet. Tellex onderzoekt hoe geografisch verspreide robots voorwerpen zoals een kom, een plastic badeendje of een

‘BIG DATA HERBERGT EEN ZEKER RISICO’

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

banaan zien, herkennen en er een eenvoudige handeling mee verrichten. De data die de robots daarmee vergaren slaan ze op en uploaden ze naar de cloud, waarna andere robots die informatie downloaden, analyseren en ermee aan de slag gaan. Tellex wil uiteindelijk een bibliotheek aanleggen met daarin voldoende informatie, zodat een robot met miljoenen verschillende voorwerpen kan werken en zelfstandig een vol magazijn in kan om daar een pen te herkennen en deze op te pakken. Het project kan op wereldwijde schaal uitgevoerd worden doordat veel zogeheten researchrobots met ROS werken, een gestandaardiseerd programmeerraamwerk. Tesla - de zelfsturing voorbij? De laatste trend kan eigenlijk samengevat worden in drie termen die al bijna de status van begrip hebben: Elon Musk, Tesla en Autopilot. Need we say more? Hoewel het bedrijf er weinig mededelingen over doet, is de Tesla versie 7.0 natuurlijk nog lang niet uitontwikkeld. Werden sommige functionaliteiten zoals automatisch inparkeren al aangeboden door Mercedes, General Motors en BMW, de zelfsturende functie van de Tesla betekende een enorme sprong voorwaarts. Houd Musk en zijn auto’s in de gaten – Tesla zal niet alleen het karakter van de auto voorgoed veranderen, maar ook onze relatie met auto’s en onze infrastructuur.

79


ACHTERGROND

LIFESIZE

DE KRACHT VAN VISUELE COMMUNICATIE BINNEN UNIFIED COMMUNICATIONS De UCLA professor Albert Mehrabian deed in 1967 twee studies naar dit onderwerp. Hij claimde dat je (non) verbale communicatie in cijfers kon vatten. TEKST STEFAN VAN HOOF, COUNTRY MANAGER LIFESIZE BENELUX

‘DE WERELD VAN VIDEO CONFERENTIE IS SINDS 2014 IN EEN STROOMVERSNELLING GEKOMEN’

MEER WETEN? Wil je meer weten over de producten en diensten die Lifesize aanbiedt? Neem dan gerust contact op: Stefan van Hoof, Country Manager Lifesize Benelux svanhoof@lifesize.com lifesize.com

80

Het resultaat was verrassend. Want volgens Mehrabian is communicatie voor: • 55% visueel (lichaamstaal, zoals bv. houding en gebaren) • 38% vocaal (toon, hard / zacht, intonatie) • 7% verbaal (de argumentatie) Ondanks dat deze wetenschappelijk nooit helemaal is bewezen is een ding wel duidelijk, een belangrijk deel van communicatie heeft zeker te maken met non-verbale communicatie, kortom elkaar zien. Juist in Nederland en de omliggende landen, is men gewend om elkaar op te zoeken, omdat de afstanden het theoretisch toelaten en de (zakelijke) cultuur dit gewoon is en men elkaar wil zien. In praktijk echter, blijken we heel veel inefficiënte uren te maken, doordat we ons door een dicht stromend wegennet moeten worstelen. Laat staan als we ver buiten onze grenzen willen handelen. Dan krijgen we nog veel meer reismomenten en bijkomende kosten om het mogelijk te maken. Waarom dus niet de weg van internet? Unified communications is de verzamelnaam voor de technische integratie van allerlei vormen van communicatie om efficiënter, sneller en beter te communiceren. Daarbinnen valt ook visuele communicatie, of wel video-vergaderen. Wat

mij betreft het beste van twee werelden. We kunnen plaats onafhankelijk elkaar 'on the fly' zien. De wereld van videoconferentie is sinds 2014 in een stroomversnelling gekomen. Ondanks dat het er al decennia is, bleef het vaak beperkt tot grote internationale bedrijven, die de voordelen zagen, maar ook de technische kennis en financiële middelen ter beschikking hadden. Met video conferentie in de Cloud zijn namelijk alle nadelen soort van 'opgelost' in de lucht, zeker met Lifesize Cloud. Eerdere nadelen van 'on-premise' video waren de hoge aanschafprijs, complexiteit en vele functionele beperkingen, maar vandaag de dag koopt u een abonnement tegen een fractie van de kosten, is de installatie plug & play, kunt u bellen met iedereen die wel of niet video heeft, zelfs met Skype for Business/ Office 365 gebruikers en kunt u aan vergaderen deelnemen, zelfs al bent u alleen mobiel (zonder beeld) beschikbaar. De communicatiewereld verandert snel, zeker met Lifesize Cloud. En belangrijk om te weten, het is heel veilig, zelfs overheden, zorg- en financiële instellingen gaan nu over op Cloud video. Typische collaboratie toepassingen waren vroeger geen onderdeel van video conferentie,

maar dat is absoluut achterhaald, daarom mijn pleidooi voor video conferentie. Typische zaken als chat, audio conferenties en documenten delen, zijn nu gewoon onderdeel van Lifesize Cloud geworden met daarbij dus de voordelen van video. En belangrijker nog, video communicatie is niet meer alleen voor grote bedrijven, sterker nog, juist ook het MKB heeft grote voordelen bij efficiënter werken en minder reizen. Ze hebben meer tijd over om zaken te doen. Met klanten, met toeleveranciers en met elkaar. En dan is er nog een belangrijk onderwerp dat bedrijven zich moeten realiseren, video conferentie is dan misschien wel ontstaan in de directiekamer, maar iedere afdeling binnen het bedrijf zou naar de voordelen van video moeten kijken. HR afdelingen verbeteren de communicatie met nieuwe kandidaten, instructies en educatie door middel van video binnen het bedrijf, technische afdelingen kunnen mobiel-video gebruiken om eerder te diagnosticeren, met kennis op afstand, dure audio conferentie abonnementen zijn niet meer nodig, telewerken wordt eenvoudiger, en klant contact voor sales en marketing wordt persoonlijker. Zomaar wat voordelen. Maar zien doet geloven, dus probeer het vooral eens uit!

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


EVENEMENTEN

IT-EVENTS NEDERLAND Geregeld worden er congressen en evenementen op ITgebied georganiseerd in Nederland. Van groot en massaal tot klein en intiem, maar altijd inspirerend en informerend. We zetten de beste evenementen voor je op een rij.

SEPT WI-FI SEMINAR

Wanneer: 1 september Waar: Alcadis, Houten Kosten: gratis Info: alcadis.nl

Creëer jij met data oplossingen voor concrete challenges? Laat je uitdagen om in 48 uur slimme oplossingen te bouwen en win 10.000 euro. Creëer oplossingen voor challenges van Royal Flora Holland, Binnenstad Den Haag, Zilveren Kruis Achmea, The Hague Security Delta en vele anderen. Onderwerpen van de challenges zijn: Gezondheid, Veiligheid, Sierteelt en Smart Shopping. De aftrap is op vrijdag 2 september om 17.00 uur tot zondag 4 september om 19.00 uur.

MASTERCLASS DUURZAAM INKOPEN VAN ENERGIE

Het Innovatie & Transformatie-congres is gericht op IT-executives en senior IT-management die innovatie, transformatie en business alignment hoog op de agenda hebben staan. Gedurende deze dag worden tal van sessies gegeven (plenair-, peer-, rondetafel- en expertsessies). Deze zullen voornamelijk rond het thema ‘Het startpunt van digitaal succes’ liggen. Naast de IT-beslissers uit het bedrijfsleven neemt ook de klantzijde van de markt deel aan het congres. De dag wordt afgesloten met een VIP-diner.

Heeft je organisatie ambities op het terrein van duurzame energie, ben je van plan binnenkort een tender uit te schrijven voor het inkopen van duurzame energie of heb je daar al ervaring mee, maar loop je tegen knelpunten aan? Kom dan op 13 september naar de masterclass Duurzaam inkopen van energie. Tijdens deze masterclass gaat men aan de hand van een inspirerend praktijkvoorbeeld van Eneco en NS dieper in op de achtergronden bij het duurzaam inkopen.

MIX AND MATCH@ KVK SMARTINDUSTRY

Wanneer: 13 september Waar: Hoofdkantoor NS, Utrecht Kosten: gratis Info: mvonederland.nl

ONDERHANDELEN Wifi is overal om ons heen. Ook organisaties kunnen simpelweg niet om deze technologie heen. Maar wat is het precies? Welke standaarden zijn er? Waar moet je op letten wanneer je zelf een project omtrent wifi aangaat? Tijdens dit seminar krijg je antwoorden op deze vragen. Ook wordt er een slag naar de praktijk gemaakt zodat je zelf optimaal gebruik kunt maken van deze technologie.

Wanneer: 7, 8 en 9 september Waar: Hotel Postillion, Utrecht Bunnik Kosten: € 2395,Info: AlexVanGroningen.nl

JAARCONGRES INNOVATIE & TRANSFORMATIE 2016

KVK INNOVATIE SENSATIE

Wanneer: 2 tot en met 4 september Waar: World Trade Center, Den Haag Kosten: gratis Info: kvk.nl

Wil je deals succesvol afronden? Ga je goed voorbereid onderhandelen of gok je dat het wel goed komt? Hoe kun je het beste een onderhandelingsproces ingaan? Krijg inzicht in tientallen succesvol bewezen onderhandelingstechnieken. Ontvang Tientallen tips voor succesvol onderhandelen. Volg de toptraining Onderhandelen en verdien direct de investering terug bij je eerste deal.

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

Wanneer: 15 september Waar: NBC Congrescentrum, Nieuwegein Kosten: Nog niet bekend Info: innovatietransformatie.nl

Wanneer: 19 september Waar: Kamer van Koophandel, Amsterdam Kosten: gratis Info: kvk.nl

Bij ondernemen en innoveren gaat het vaak om het vinden van nieuwe combinaties, crossovers tussen ondernemers uit verschillende sectoren en disciplines. Samen kun je nieuwe producten en diensten ontwikkelen. Ondernemers in de creatieve sector spelen bij innovaties vaak een sleutelrol. De Kamer van Koophandel biedt hiervoor een podium. Tijdens Mix & Match@KvK staat steeds een andere sector in het spotlight en op 19 september is dat smartindustry.

81


EVENEMENTEN

BIG DATA EXPO

Wanneer: 21 en 22 september Waar: Jaarbeurs Utrecht Kosten: Gratis na registratie Info: bigdata-expo.nl

BITS&CHIPS SMART SYSTEMS

Wanneer: 28 september Waar: 1931 Congrescentrum Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch Kosten: Nog niet bekend Info: bc-smartsystems.nl

in combinatie met toegang tot Microsoft TechDays! Neem contact op via marketing@ globalknowledge.nl.

INTRODUCTIE TOT CRYPTOGRAFIE EN APPLICATIES

Wanneer: 4 tot en met 7 oktober Waar: TSTC, Veenendaal Kosten: Op aanvraag Info: tstc.nl Cybercriminelen zijn continu

Succesvol big data omzetten in waardevolle informatie, dat is waar de Big Data Expo om draait. Naast interessante sprekers kun je op de beursvloer terecht bij exposanten die diverse big data-oplossingen aanbieden. Daarnaast is de beurs uitstekend geschikt om in gesprek te gaan met vakgenoten en zo waardevolle kennis op te doen.

BIJEENKOMST HANDVATTEN VOOR HET VOORKOMEN VAN DATALEKKEN

Wanneer: 28 september Waar: Nederland ICT, Woerden Kosten: Gratis voor leden. Niet leden betalen € 150,(ex btw) Info: nederlandict.nl

Bits&Chips Smart Systems is een samenvoeging van de Bits&Chips Embedded Systems-conferentie en de Bits&Chips Hardware-conferentie. Tijdens Bits&Chips Smart Systems komen alle professionals uit het veld van slimme informatiesystemen bijeen om kennis met elkaar uit te wisselen. Of het nu gaat om smart pills of slimme verlichtingssystemen, elke industrie en elke discipline is welkom om kennis te nemen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van embedded systemen en slimme informatiesystemen.

OKT GLOBALKNOWLEDGE OP MICROSOFTTECHDAYS

Wanneer: 4 en 5 oktober Waar: RAI Amsterdam Kosten: Vanaf € 369,Info: globalknowledge.nl Cybersecurity staat inmiddels bij de meeste bedrijven hoog op de agenda. Ook de wetgever begint op diverse plekken digitale beveiligingsplichten in wet- en regelgeving op te nemen. Zo zijn er al wetten aangenomen, zoals een meldplicht voor telecombedrijven in de Telecommunicatiewet en de meldplicht Datalekken in de Wet bescherming persoonsgegevens. Tevens bestaat er zoiets als een zorgplicht tegen cybercrime. Wat houdt al deze wet- en regelgeving in en wat ‘moet’ je ermee? Op deze en andere vragen krijg je als organisatie antwoord tijdens de workshop.

82

Op 4 en 5 oktober is Global Knowledge aanwezig op de Microsoft TechDays. TechDays is het grootste evenement van Microsoft voor iedereen met een passie voor technologie in Nederland. Gedurende twee dagen komen veel enthousiaste bezoekers bijeen om te leren en kennis op te doen, best practices te ervaren en met name ook te netwerken. Global Knowledge heeft een aantal kaarten voor klanten beschikbaar. Volg een training

op zoek naar manieren om versleutelingen te omzeilen, maar gebruiken deze technieken ook om, bijvoorbeeld voor financieel gewin, data(bases) van organisaties te versleutelen. Kennis van cryptografie is daarom onmisbaar in de informatiebeveiliging, zowel in technische als tactisch/strategische functies. De cursus Introductie tot cryptografie en applicaties van TSTC geeft je de nodige kennis over cryptografie, en hoe deze technieken toe te passen.

WORKSHOP: DE BASIS VAN INTELLECTUEELEIGENDOM Wanneer: 25 oktober Waar: RVO Utrecht Kosten: gratis Info: rvo.nl

Ben je bezig met de ontwikkeling van een nieuw product of nieuwe techniek? Leer in één middag hoe je je innovatieproces efficiënter en beter kan maken door het gebruik van Intellectueel Eigendom als bescherming, maar ook als informatiebron. Tijdens deze workshop leer je, aan de hand van theorie, praktische voorbeelden en opdrachten, in welke fasen van jouw innovatieproces Intellectueel Eigendom als middel te gebruiken is.

NOV INFOSECURITY.NL

Wanneer: 2 en 3 november 09.30 - 17.00 uur Waar: Jaarbeurs Utrecht Kosten: gratis Info: infosecurity.nl

Infosecurity.nl is dé Nederlandse vakbeurs op het gebied van IT-security voor IT-managers en IT-professionals. Spam, phishing, hackers en steeds geavanceerdere vormen van cybercrime vormen reële bedreigingen voor het bedrijfsleven. De vakbeurs haakt in op actuele vraagstukken over IT-security en is een must voor iedere IT-professional. Met de badge voor Infosecurity.nl kun je ook de gelijktijdig georganiseerde vakbeurzen Storage Expo en The Tooling Event bezoeken, die eveneens in Hal 1 van de Jaarbeurs in Utrecht worden georganiseerd.

ICT & LOGISTIEK

Wanneer: 2 en 3 november 09.30 - 17.00 uur Waar: Jaarbeurs Utrecht Kosten: gratis Info: ict-en-logistiek.nl

Bij ICT & Logistiek vind je dé oplossingen die nodig zijn om jouw logistieke processen efficiënt in te richten en effectief uit te voeren. De beurs zorgt voor een actueel overzicht van toepassingen en diensten voor de complete supply chain. Ruim honderd exposanten en tal van experts zorgen in deze twee dagen voor inspiratie, innovatie en kennisoverdracht.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2016


BETTER BUSINESS. CTAC CLOUD Verandering is de enige constante. Dit continue proces legt een stevige druk op uw medewerkers; het vraagt om deskundigheid, scherpte en visie. Dan wilt u een partner die zich met daadkracht inzet voor uw organisatie. Die de oplossing al in huis heeft, of ze specifiek voor uw branche aandraagt. Cloud-oplossingen van Ctac zijn duurzaam en er op gericht om uw organisatie zo flexibel en efficiĂŤnt mogelijk te laten aanpassen aan veranderende omstandigheden. Neem geen genoegen met minder. Better Business. Ctac Cloud

cloud.ctac.nl


Make

IT reliable

Portégé Z30-C Voor maximale productiviteit van uw medewerkers hebt u apparaten nodig die optimale betrouwbaarheid bieden. De engineers van Toshiba weten hoe ze beide kunnen bereiken. De Portégé Z30-C is gebouwd met minder onderdelen dan de meeste laptops, en al die onderdelen zijn, net als de Intel® Core™ Processors, van de hoogste kwaliteit. Dit alles zorgt voor een geringere kans op storingen, lagere gebruikskosten en minder uitvaltijd voor werknemers.

Meer info:

www.toshiba.nl/reliable

Intel, het logo van Intel, Intel Inside, Intel Core en Core Inside zijn handelsmerken van Intel Corporation in de Verenigde Staten en andere landen. ©2016 TOSHIBA Corporation. Productontwerpspecificaties en kleuren kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd en kunnen afwijken van de producten zoals deze hier worden getoond. Fouten en weglatingen voorbehouden.

MKB Proof 2016  

www.mkbproof.nl

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you