Page 1


GEEF UW ORGANISATIE EEN BOOST MET VAST EN MOBIEL IN ÉÉN! Iedereen weet; als je succesvol zaken wilt doen, moet je bereikbaar zijn. Uw klanten willen gemakkelijk contact met u kunnen opnemen en verwachten snel te worden geholpen. En ook uw medewerkers moeten onderling direct kunnen schakelen als de situatie er om vraagt. Dus werken met gescheiden vaste en mobiele telefoons? Niet doen. Onhandig, veel te kostbaar en niet toekomstvast! Geef uw organisatie een boost met Tele2 vast en mobiel in één. Hiermee integreert u uw vaste en mobiele telefonie in één flexibele oplossing die meegroeit met de behoeften van uw organisatie. Uw medewerkers zijn altijd en overal bereikbaar, u kunt uw klanten nog beter bedienen en u heeft het gemak van één aanspreekpunt en één factuur. En bovendien tegen aanzienlijk lagere kosten! Benieuwd hoeveel u kunt besparen op uw telefoniekosten? Doe de check op www.tele2in1.nl of neem direct met ons contact op (0800-2150).


WELKOM

WELKOM OVER MKB BROOF

COLOFON CLIPBOARD PUBLISHING BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk, Nederland Tel: *31(0)15-7600700 Fax: *31(0)15-7600760 info@clipboard-publishing.nl www.clipboard-publishing.ntl UITGEVER Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl MARKETING & PR Tim Beemer Charise Geluk Giancarlo Idili marketing@clipboard-publishing.nl HOOFDREDACTEUR Peter Güldenpfennig peter@clipboard-publishing.nl REDACTIE Lucas Boon Joni Hendrix Julian Huijbregts Thomas Kouveld Eveline Meijer Mark Scholten redactie@clipboard-publishing.nl VORMGEVING Martijn Herremans Lloyd Troost Ron de Vos

Als ondernemer ben je continu op zoek naar de beste oplossingen voor jouw organisatie. Dat dat niet gemakkelijk is weet de redactie van MKB Proof maar al te goed. Dagelijks krijgen wij te maken met de ‘allerbeste oplossingen om jouw documentstroom op orde te brengen’, de ‘meest geavanceerde zakelijke laptops voor veelgebruikers’ en de ‘meest complete lease-service voor de laagste prijs’. Grote woorden die dagelijks onze mailbox bereiken en waaruit onze redactie een schifting moet maken. Want wat is hier waar van en wat is mooipraterij? Dat is exact waarom MKB Proof bestaat, om door de mooipraterij heen te prikken en de waarheid naar boven te halen. Of het nu gaat om zakelijke producten of services, een oplossing die past binnen jouw organisatie is een oplossing waarvan je weet dat je erop kunt bouwen. In deze editie van MKB Proof hebben we net als voorgaande jaren het beste op het gebied van zakelijke oplossingen voor het mkb voor je verzameld. Zie je het MKB Proof: 100% approved-logo, dan weet je wat je in huis haalt als organisatie. De redacties van Baaz-magazine en WINMAG Pro-magazine bestaan uit deskundige redacteuren die elk product en service hebben getest en uitgepluist. Prettig toch? Zo hoef jij niet te schiften door de mooipraterij, dat doen wij voor je en zo kun jij je concentreren op jouw business.

MKB Proof wil sinds zijn oprichting fungeren als kompas voor het mkb, zowel voor it’ers als voor bedrijven die het zonder it-afdeling moeten doen. Ze is voor beïnvloeders en beslissers een baken van advies en hulp als het gaat om vaak kostbare investeringen informatietechnologie. Alle producten en diensten in MKB Proof zijn ‘100% approved’ door de deskundige redacties van ‘moedermagazines’ WINMAG Pro (Business it) en Baaz (Business management/ ondernemer schap). Zij oordelen en selecteren op basis van kwaliteit, prijs/prestatieverhouding, duurzaamheid, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Dat is absoluut noodzakelijk. Investeringen dienen zich tegenwoordig (snel) terug te verdienen, anders zijn ze het niet waard of worden ze uitgesteld. Maar voor de gemiddelde mkb’er zijn alle technologische ontwikkelingen nauwelijks meer te overzien. Voor hen is het van belang dat oplossingen gewoon werken, doen wat ze beloven, innovatie en een hogere efficiency mogelijk maken. Dat is in het huidige economische klimaat geen luxe, maar noodzaak om te overleven. Kijk voor het volledige overzicht op mkbproof.nl

Peter Güldenpfennig hoofdredacteur nl.linkedin.com/in/peterguldenpfennig

‘WAT IS WAAR, WAT IS MOOIPRATERIJ?’

TRAFFIC MANAGER Rowan Schaaf rowan@clipboard-publishing.nl

OVER WINMAG PRO Al bijna drie decennia is WINMAG Pro het toonaangevende magazine voor de it-manager en de prosumer in het mkb. Het informeert en inspireert middels reviews, achtergrondverhalen en tips voor de praktische toepassing van it op en buiten de werkvloer. WINMAG Pro is kritisch, onafhankelijk en kundig in zijn adviezen. winmagpro.nl

SALES Bart Arkesteijn Guido van Belle Manon van den Enden Tom Feijtes Daniel Foerster Mitchell Koymans Siebe Punter Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl Tel: *31(0)15-7600770 ABONNEMENTEN abo@clipboard-publishing.nl DRUKKERIJ Senefelder Misset, Doetinchem DISTRIBUTIE NEDERLAND Betapress BV, Gilze DISTRIBUTIE BELGIË Betapress NV, Turnhout

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

OVER BAAZ Baaz is het business-lifestylemagazine voor ondernemers, ceo’s en C-level management. Het staat vol business-advies, tips voor de dagelijkse praktijk, interviews met succesvolle ondernemers, maar ook lifestyle-items als fashion, reizen en lifehacking-tips. Baaz verschijnt vier keer per jaar en is voor ondernemers geheel gratis. baaz.nl

3


MKB PROOF 2015

APPROVED! Alle diensten, partijen en producten in dit magazine zijn door de redacties van WINMAG Pro en Baaz ‘MKB Proof’ bevonden. Wat betekent dit?

• Bij de selectie van producten en diensten is de veiligheid van bedrijfsgegevens en privacy van gebruikers en klanten een belangrijke wegingsfactor.

• De producten en diensten in dit magazine zijn veilige investeringen voor het midden- en kleinbedrijf. • Alleen producten en diensten die zichzelf op wat voor manier dan ook terugverdienen krijgen het predikaat ‘MKB Proof ’.

De jury van MKB Proof bestaat uit een team van journalisten en specialisten die samen bepalen welke producten aan de gestelde eisen voldoen. Ons team ziet en weet echter niet alles. Heb jij zelf ervaring met een product of dienst waar je enorm tevreden over bent en denk je dat deze ook de moeite waard kan zijn voor andere ondernemers, laat dan van je horen. Mail ons op mkbproof@clipboard-publishing. nl of spreek ons aan op de socialmediakanalen van WINMAG pro of Baaz. Dat gaat het gemakkelijkst via Facebook en Twitter:

WINMAG

F: facebook.com/winmagpro T: @winmag_pro

BAAZ

F: facebook.com/baazmag T: @baazmagazine

DE INHOUD VAN DIT MAGAZINE IS OOK ONLINE TE LEZEN. SURF NAAR MKBPROOF.NL POWERED BY • Alle producten en diensten in dit magazine zijn door de strenge redacties van it-magazine WINMAG Pro en businessmagazine Baaz zorgvuldig bekeken, getest en uitgekozen.

4

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


INHOUD

INHOUD 26 

HP ELITE X2 1011 G1

Zakelijke hybride krachtpatser.

30 SOFTWARE

Welke software past bij jouw onderneming en welke software is absoluut noodzakelijk om in huis te hebben?

12 HARDWARE

73 DE VEILIGSTE BETAALMETHODEN VOOR JE BEDRIJF

44 CLOUD

80 EHOEEN BETROUWBAAR NETWERK, PAK JE DAT AAN?

Wij zochten de beste hardware om jouw onderneming een vliegende start te geven voor je uit.

Deze services garanderen je de nodige kwaliteit waar je als ondernemer wat aan hebt, wanneer en waar je maar wilt.

‘Wij zijn van mening dat alles wat niet contant is, veiliger is’, vertelt André Akkerman, Senior Marketing Manager Commercial Payments bij ING.

 oe zet je een betrouwbaar netwerk H met een zo klein mogelijke kans op downtime op?

TIPS VAN TOPONDERNEMERS

 eren doe je het beste L van mensen met ervaring.

29 BEN WOLDRING

 CEO en oprichter Bencom Group

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

41 ALLAN HARDENBERG

 CEO en oprichter ALDA Events

55 SAN-FU MALTHA

 CEO en oprichter FuWorks

5


NEW

Veeam Endpoint Backup FREE Endpoint-back-up moet eenvoudig en GRATIS zijn

Endpoint Backup FREE downloaden

vee.am/endpointnl


INHOUD

INHOUD

58 UCOMMUNICATION NIFIED

Mogelijkheden zijn er wel binnen de uc, het is slechts een kwestie van zoeken naar de perfecte oplossing voor jouw onderneming.

68 SECURITY

Hoe bescherm je jouw onderneming het beste en welke mogelijkheden zijn hiervoor?

17 HHETOE EUROPESE VERBINDEN WE MKB

64 IPAPERLESS N DRIE VRAGEN NAAR EEN OFFICE TOEWERKEN

Met deze vragen en antwoorden ben je een eind op weg.

MET DE CLOUD?

‘Slechts een kwart van de Nederlandse mkbondernemers geeft aan dat ze cloudapplicaties gebruiken’, aldus Peter Bos, Head of Channel bij ZyXEL Benelux.

52 DENK NA WAT JE MET JE DATA DOET

Het aantal externe opties is de afgelopen jaren flink toegenomen, evenals de mogelijkheid om alles binnenshuis te houden. Waar moet je op letten?

82 STIMULEER CREATIEF DENKEN IN 4 STAPPEN Creatief denken is de waardevolste vaardigheid van deze eeuw geworden.

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

7


VOORPROEVEN

Dit zijn de tien invloedrijkste leiders in de technologiesector

‘OP NUMMER ÉÉN STAAT SATYA NADELLA, CEO VAN MICROSOFT’

Marktonderzoeksbureau Juniper Research heeft haar nieuwste ranking van invloedrijkste leidinggevenden in de technologie-industrie uit de doeken gedaan. De ranking is gebaseerd op kwaliteiten als visie en innovatie die veelbetekenend zijn voor de desbetreffende bedrijven waar de tien leiding geven. Op nummer één staat Satya Nadella, ceo van Microsoft. Volgens Juniper is de keuze om Windows als een service aan te bieden zo fundamenteel anders dan hoe Microsoft het besturingssysteem voorheen aanbood, dat dit bepalend is voor hoe Microsoft software zal ontwikkelen in de toekomst. Op twee staat Jony Ive, die verantwoordelijk is voor de toonaangevende designs van Apple. Zijn ontwerpen gelden als benchmark voor producten binnen dezelfde categorie, aldus Juniper. De gehele lijst vind je hieronder. Een gedetailleerd rapport over de ranking is gratis aan te vragen bij Juniper.   1.   2.   3.   4.   5.   6.   7.   8.   9. 10.

Satya Nadella - Microsoft CEO Jony Ive - Apple SVP Design Min-Liang Tan - Razer Co-Founder & CEO Travis Kalanick - Uber CEO Reed Hastings - Netflix Co-Founder & CEO Jack Ma - Alibaba Founder & Chairman Paul Eremenko - Google ATAP Director Jeff Bezos - Amazon Founder & CEO Elon Musk - Tesla Chairman & CEO Lei Jun - Xiaomi CEO

SLIM VERGADEREN MET INTEL UNITE Intel heeft een nieuwe oplossing voor conference calls geïntroduceerd. Het heet Intel Unite en is verrassend simpel van opzet. Intel Unite werkt in de basis op een mini-pc met een Intel Core vPro-processor. Deze wordt geïnstalleerd in de vergaderzaal. Deelnemers installeren vervolgens een lichtgewicht client op hun systemen waarmee gebruikers onmiddellijk kunnen verbinden met displays, projectoren of interactieve whiteboards. Via een pincode kunnen mensen deelnemen aan een vergadering, terwijl 256-bits AES-encryptie de meeting beveiligt. De oplossing van Intel ondersteunt ook plugins voor gebruik met bijvoorbeeld Skype. De prijs voor de oplossing bedraagt rond de zevenhonderd dollar, inclusief de pc om de oplossing mee te draaien.

NEDERLAND WERELDWIJD NUMMER VIJF MET SNELSTE INTERNET Volgens een onderzoeksrapport van cloud services provider Akamai staat Nederland wereldwijd op de vijfde plek in de lijst met de snelste internetverbindingen. Wij hadden volgens het rapport in het eerste kwartaal van 2015 een gemiddelde snelheid van 15,3 Mbps. Akamai brengt elk kwartaal haar rapport State of the Internet uit. Volgens dit rapport zagen 131 landen/regio’s de gemiddelde snelheid stijgen ten opzichte van het vorige kwartaal. De grootste

8

groei was te zien in Fiji met een stijging van 128 procent. Nederland is nu doorgebroken in de top vijf met een stijging van 8,1 procent, waarmee we op gemiddeld 15,3 Mbps uitkomen. Zuid-Korea staat met 23,6 Mbps op de eerste plaats, gevolgd door Ierland (17,4), Hong Kong (16,7) en Zweden (15,8). In Europa staat Ierland op de eerste plaats, waarna Zweden op ruime afstand volgt. Nederland neemt de derde plaats in en Zwitserland en Noorwegen maken met respectievelijk 14,9 en 14,1 Mbps de top vijf af.

Mobiel internet Qua mobiel internet zit Nederland rond het gemiddelde van Europa. Wij komen gemiddeld uit op 5,5 Mbps. Het Verenigd Koninkrijk heeft echter veel sneller mobiel internet, zij staan op de eerste plaats van Europa met 20,4 Mbps. Bovendien hebben alleen het Verenigd Koninkrijk en Denemarken een gemiddelde snelheid van boven de 10 Mbps, de rest zit daar ver onder. Echter, buiten Europa komt geen enkel land boven het gemiddelde van 10 Mbps.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


VOORPROEVEN

IOS NOG STEEDS DOMINANT OP DE ZAKELIJKE MARKT iOS blijft in de zakelijke markt het grootste platform op alle type devices, blijkt uit onderzoek van het beveiligingsbedrijf Good Technology over het eerste kwartaal van 2015. Het aandeel is echter wel iets minder geworden dankzij Android en de opkomst van Windows in de zakelijke markt. Het operating system van Apple blijft marktleider in de zakelijke branches en ziet een groei sinds de release van de iPhone 6. Echter, iOS is voornamelijk sterk in gereguleerde industrieën en het onderwijs, terwijl Android het sterkste platform blijft in high tech- en energie-branches. Het marktaandeel van iOS daalde dan ook met een procent naar 72 procent, terwijl Android van 25 naar 26 procent steeg. Sinds de introductie van de iPhone 6 heeft iOS een marktaandeel gehad van meer dan zeventig procent. Opvallend is dat de tablet-markt ook steeds verder groeit en ook hier is iOS de grootste. Android groeit in deze sector echter behoorlijk en ook Windows begint terrein te winnen, dit platform wordt op een procent van alle geactiveerde devices gebruikt. Het meest geactiveerde Android-apparaat in dit kwartaal was de Samsung Galaxy S5. Apple en Samsung hebben samen dan ook 28 van de dertig meest gebruikte devices. Mobiele applicaties Volgens het rapport worden mobiele applicaties ook steeds vaker gebruikt. Met een groei van 28 procent is het duidelijk dat steeds meer bedrijven hun applicaties en content op mobiele devices beschikbaar maken. Ten opzichte van een jaar eerder is dit zelfs met 48 procent gegroeid. Verschillende industrieën doen dit wel op diverse manieren, platformen en vormfactoren. In het eerste kwartaal van dit jaar waren 34 applicaties die geopend werden door verzekeringsorganisaties custom apps. Dit is dan ook de branche die de meeste mobiele applicaties ontwikkelde in deze periode. Populairste apps Binnen de bedrijven is de beveiligde browser de populairste app naast e-mail, kalenders en contacten. Deze applicatie representeert 21 procent van alle applicaties die gebruikt werden door organisaties. Volgens Good Technology representeert dit de groeiende behoefte om veilig het intranet op te gaan. Maar ook het gebruik van applicaties om toegang te geven tot documenten en het bewerken hiervan groeit. Deze twee categorieën groeiden het hardst in het afgelopen kwartaal, met respectievelijk 68 en 51 procent.

BESTEED JE TIJD NUTTIG MET STAYFOCUSD Iedereen overkomt het weleens: je hebt bergen werk te verzetten, maar ontdekt na een paar uur dat je vooral je Facebook-tijdlijn hebt bijgehouden. Niet bepaald productief en een behoorlijke verspilling van tijd. Met de StayFocusd-plugin voor Google Chrome blokkeer je content die jouw tijd verdoet. Dit kunnen hele websites zijn, maar ook bepaalde secties of zelfs types content. Het lijkt nutteloos (en de extensie is bovendien zo uit je browser te verwijderen waarmee blokkades ongedaan worden gemaakt), maar toch raden we de extensie

aan. Al is het maar om je continu met de neus op de feiten te drukken dat je weer tijd wilde verspillen op Facebook terwijl je werk te doen hebt. Toch is er een manier om er

Ontwikkelplatform GitHub breidt uit

Softwareontwikkeling wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Een groot deel van deze software wordt tegenwoordig ontwikkeld op GitHub, wat is uitgebreid naar Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Deze stap is niet heel verwonderlijk, gezien GitHub al sinds de lancering meer wordt gebruikt in Europa dan in Noord- en Zuid-Amerika. De actiefste Europese landen op het platform zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, maar wanneer je kijkt naar het aantal inwoners per land ten opzichte van het aantal gebruikers, dan lopen Zweden, Finland en Nederland voorop. Brian Doll, Vice President Strategy bij GitHub: ‘Het is een simpele kwestie van daar gaan waar je klanten zich bevinden. We willen graag dichter bij onze klanten zijn en dan is het essentieel om goede regionale ondersteuning te bieden.’ Groeiende inkomsten uit software Softwareontwikkeling en het onderhouden hiervan vormt niet alleen de basis voor intellectueel eigendom, creatief talent en omzet, maar zorgt ook voor meer inkomen. De inkomsten zijn enorm en blijven ook alleen maar groeien. Volgens het Franse onderzoeksbureau Pierre Audoin Consultants zal

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

voor te zorgen dat je StayFocusd (en andere extensies) niet kunt verwijderen. Voeg chrome://extensions toe aan de sites die de extensie moet blokkeren.

de omzet uit licentievergoedingen, diensten en betaalde webbased software tussen 2009 en 2020 toenemen van 231 miljard dollar naar 385 miljard dollar. Daarnaast wordt jong en oud door de verschillende Europese overheden gestimuleerd om bij te dragen aan de creatieve economie en sporen die overheden Europeanen aan om zich de nodige vaardigheden van het coderen aan te leren. ‘Software spreken’ ‘Steeds meer bedrijven zien het nut van kunnen werken met code in’, vertelt Brian. ‘Ze vragen zich af waarom hun bedrijfsapplicaties er niet zo goed uitzien en zo prettig werken als consumentenversies.’ Het GitHub Enterpriseplatform, een pakket voor bedrijven dat zich richt op samenwerking tussen ontwikkelaars in verschillende kantoren, maakt dan ook een sterke groei door. ‘Wij willen dat softwareontwikkeling een onderdeel van het bedrijfs-dna wordt. Straks moet elke divisie binnen een onderneming “software kunnen spreken”’, aldus Brian. Eerder opende GitHub al een internationaal kantoor in Japan, maar volgens het bedrijf blijft Europa een broedplaats voor interessante projecten, vakkundige ontwikkelaars en innovatieve ontwikkelingen.

9


VOORPROEVEN

NOODLIJDEND HTC WORDT NOG NIET OVERGENOMEN

MKB’ERS BLIJVEN RISICO’S VAN CYBERCRIME ONDERSCHATTEN TNS-NIPO vroeg 529 mkb-bedrijven in opdracht van verzekeraar Interpolis naar hun mening over cyberrisico’s en de maatregelen die ze nemen om zich hier tegen te beschermen.

Het gaat al enige tijd niet goed met HTC. Hoewel de fabrikant in het eerste kwartaal van dit jaar 25 procent meer omzet had dan hetzelfde kwartaal in 2014, is dit toch een daling ten opzichte van de drie voorgaande kwartalen. Er wordt dan ook veel gesproken over mogelijke overnames van de fabrikant. Asus liet weten er aan te denken om HTC te kopen, maar de Taiwanese smartphone-ontwikkelaar peinst hier niet over. ‘HTC heeft hier geen contact met Asus over gehad en overweegt niet om samen te gaan met Asus’, laat HTC weten volgens Reuters. Maar volgens de Chief Financial Officer van Asus, David Chang, zijn er wel gesprekken over dit onderwerp geweest binnen Asus. ‘Onze voorzitter heeft hier intern over gesproken’, aldus Chang. ‘Maar de kans op een daadwerkelijke overname is niet groot, aangezien Asus een bedrijf is dat vertrouwt op onafhankelijke groei.’ Acer Ook werd er gespeculeerd over een overname door Acer, maar dit blijkt niet zo te zijn. Jason Chen, ceo bij Acer, laat weten hier geen plannen voor te hebben. Volgens Chen heeft Acer niet de capaciteit om HTC te kopen, en niet de mogelijkheid om de recources en operations van de twee bedrijven te integreren. Bovendien heeft Acer geen reden om dit te overwegen, aangezien het bedrijf in de afgelopen achttien maanden vooruitgang heeft geboekt met haar eigen smartphones. Problemen HTC De problemen bij HTC zijn niet nieuw. Al tijden lijdt het bedrijf verlies en dit lijkt alleen maar erger te worden. In het eerste kwartaal van 2015 behaalde de ontwikkelaar een omzet van 41,5 miljard, een daling ten opzichte van de drie eerdere kwartalen. Ook werden de voorspellingen voor het tweede kwartaal naar beneden bijgesteld. In deze tijd verwacht HTC een omzet tussen de 33 en 36 miljard Taiwanese dollar, dertig procent minder dan de verwachting uit april. Daarnaast denkt de ontwikkelaar een verlies van ongeveer tien dollar per aandeel te gaan lijden, wat een totaalverlies van ruim 8 miljard Taiwanese dollar betekent. In april werd nog verwacht dat er een kleine winst zou worden gemaakt in het tweede kwartaal.

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

Maar liefst 71 procent van de ondervraagde ondernemers denkt dat zij geen cyberrisico loopt, ondanks dat er steeds meer voorbeelden bekend worden waaruit het tegendeel blijkt. Hackers weten zich toegang te verschaffen tot persoonsgegevens, websites worden platgelegd door gerichte DDoS-aanvallen of ransomware gijzelt de bedrijfskritische data op computers. Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers veronderstellen dat deze problemen vooral spelen bij grotere bedrijven. Mkb’ers liggen wakker van de economie Wanneer de deelnemende ondernemers wordt gevraagd naar de zaken waar zij ‘s nachts wakker van liggen, komt als eerste een verzwakking van de economie, een ongeluk met een vervoersmiddel of een natuurlijke calamiteit naar voren, pas op de negende plek komt cybercrime terug. Terwijl

veel experts verwachten dat het risico op cybercrime toeneemt, laat twee derde van de ondervraagde ondernemers weten dat ze verwachten dat dit de komende vijf jaar gelijk blijft. Drie procent van de mkb’ers veronderstelt zelfs dat dit gevaar afneemt, doordat de beveiliging verbetert. Achterdeur staat open Hoe goed is de beveiliging dan geregeld bij de mkb’ers zelf? Vooral standaardzaken zijn daar goed op orde. Op het gebied van beveiligingsmaatregelen om de toegang en het gebruik van eigen medewerkers van apparatuur en bedrijfsinformatie te regelen heeft meer dan de helft van de ondervraagden geen beleid. Opvallend is ook dat slechts een derde van de bedrijven hun personeel regelmatig de wachtwoorden laat wijzigen. Wel hebben de meeste bedrijven netjes de wifi-verbinding afgeschermd,

zijn serverruimtes afgesloten en worden de virusscanners regelmatig geüpdatet. Wie is verantwoordelijk? Ook is het opmerkelijk dat veel kleine ondernemingen de beveiliging overlaten aan de directeur. Die is natuurlijk voornamelijk bezig met andere zaken, waardoor de kennis op het gebied van cybersecurity vaak tekort schiet. Aan de andere kant kiezen veel bedrijven voor het uitbesteden van de ict en de beveiliging, wat weer leidt tot laksheid, omdat zij er vanuit gaan dat dit wel in orde komt. Hierbij wordt volledig voorbij gegaan aan het feit dat het nog altijd belangrijk is om je personeel regelmatig bij te praten over de risico’s van bijvoorbeeld phishing-aanvallen. Naast deze laatste groep, is er nog een groep van ruim twintig procent die helemaal niemand hebben die verantwoordelijk is voor het beveiligingsbeleid.

11


HARDWARE

DE BESTE START MAAK JE MET GOEDE HARDWARE Met hardware begint alles. Een onderneming runnen zonder een degelijke pc is immers bijna geen doen meer. Dit zien we ook in de ontwikkelingen op de hardware-markt. e eerste personal computer zag 35 jaar geleden het levenslicht, inmiddels is deze niet meer weg te denken. Bovendien worden de chips steeds kleiner en efficiënter, laptops dunner, de mogelijkheden groter en de keuzes steeds ruimer. In een onderneming is het dan ook belangrijk om voor de juiste hardware te kiezen, degene die bij jouw activiteiten passen welteverstaan. Een goed beeldscherm is nooit een miskoop en hier kan bijvoorbeeld

EIZO je mee helpen. Ben je op zoek naar een stevige laptop? Dan heeft HP misschien wel iets voor jou. Of wil je juist de flexibiliteit van een hybride device, laptop en tablet in één, zoals de Microsoft’s Surface Pro 3 en Toshiba’s Portégé Z20t? Dit zijn mogelijkheden waar je misschien over na wilt denken. Met OKI zorg je ervoor dat er in jouw printbehoeften voorzien wordt. Zo heb je eigenlijk alle hardware die je nodig hebt om jouw onderneming een vliegende start te geven of om nog efficiënter te werken.

TOSHIBA PORTÉGÉ Z20T

Alles wat een hybride moet zijn Hoewel de Z20t van Toshiba in eerste instantie aandoet als een laptop met een strak en eenvoudig uiterlijk, is het zoveel meer dan dat. Dankzij het afneembare toetsenbord is het ook een mooi, zakelijk tablet. Bovendien kun je hem aansluiten op een beeldscherm met een microhdmi-kabel en heb je beschikking over diverse usb-poorten - een usb 2.0-poort en twee usb 3.0-poorten - plus een lan-poort en een vgapoort. De Z20t is ideaal voor de ondernemer die veel onderweg is. Naast dat het apparaat erg slank is, heeft het ook een accuduur om ‘u’

12

tegen te zeggen. Dankzij de super zuinige Intel Core M chip gaat de batterij tot wel zeventien uur mee, zonder dat je iets aan performance inlevert. De chips zorgen bovendien voor weinig hitte en de ssd maakt het device dunner dan je van de meeste hybrides gewend bent. Prettig is ook dat het apparaat weinig lawaai maakt, dit komt door het ontbreken van ventilatoren. Met het matte scherm is in het volle licht werken geen enkel probleem en dankzij de ingebouwde 4G-module ben je altijd online met een snelle verbinding. We hebben het dan wel over compact en dat dit apparaat zo gemakkelijk mee te nemen

is, maar levert dat niets in op de werkervaring? Het antwoord is: nee. Het 12.5-inch full hd touchscreen is groot genoeg om heerlijk op te kunnen werken en het

‘HET VERSCHIL MET EEN DESKTOP MERK JE NIET’ bijbehorende toetsenbord is precies wat je van een keyboard op een laptop verwacht, inclusief trackpad. Bovendien klik je het toetsenbord met gemak aan de onderkant van de tablet vast met het locking-systeem, waardoor dit er ook niet per ongeluk vanaf valt. Op je werkplek maak je van de Portégé Z20t een prima pc. Sluit

het toetsenbord aan, maak gebruik van het internet via de netwerkpoort of wifi en sluit een groter beeldscherm aan met de hdmi-aansluiting. Het verschil met een desktop merk je niet, want zoals eerder gezegd: dit apparaat is erg krachtig. Je kunt met gemak multitasken, zonder dat de hybride trager wordt. Wat opslag betreft heb je de keuze uit een model met 128 of 256 GB aan ssd-opslag en voor intern geheugen kun je kiezen uit 4 of 8 GB. INFO Prijs vanaf € 1399,- (excl. btw) Info toshiba.nl

IN HET KORT + Kracht van een laptop + Prima formaat voor onderweg + Bijgeleverd toetsenbord is van prima kwaliteit + Genoeg aansluitmogelijkheden

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


HARDWARE

EIZO FLEXSCAN EV2450

Flexibel scherm met dunne bezel De EIZO Flexscan EV2450 heeft een schermdiagonaal van 23.8-inch en 1920x1080 native resolutie (16:9 beeldverhouding). Het scherm is een led-verlicht ips-lcd-paneel met 178 graden kijkhoek. Hierdoor is het scherm vanuit elke hoek goed zichtbaar, zonder veel verlies van kleur of contrast. De Flexscan EV2450 heeft een helderheid (typisch) van 250 cd/m2 en statische contrastverhouding van 1000:1. Om aansluitingen zit de Flexscan EV2450 niet verlegen. Je hebt keuze uit vier poorten: Displayport, hdmi, DVI-D en D-Sub mini 15 pin (vga-aansluiting). Keuze genoeg dus. De monitor heeft een ergonomische voetstand die je tot 140 mm in hoogte kunt aanpassen, beschikt over een kantelhoek van 40 graden (vijf omhoog, 35 naar beneden), kan 344 graden geroteerd worden en het scherm is 90 graden kantelbaar, zowel met

de klok mee als tegen de klok in. Hierdoor kun je eventueel twee monitoren ook verticaal naast elkaar gebruiken en alsnog profiteren van de dunne bezel. Handig is Auto EcoView, dit past de helderheid van het scherm automatisch aan wanneer de helderheid van het omgevingslicht verandert om energieverbruik te verlagen, verblinding door te fel licht te verminderen en om stroom te besparen. Om nog meer stroom te besparen beschikt de monitor over een sensor, EcoView Sense 2, die herkent of iemand achter de monitor zit en zo nodig het scherm in standbymodus zet en weer activeert. Met de twee meegeleverde software programma’s, ‘Screenmanager Pro’ en ‘EIZO Monitor Configurator’, stel je je

monitor naar wens in. Screenmanager Pro laat je kleur- en EcoView-instellingen met je muis en keyboard aanpassen, in plaats van via de monitor zelf. Gebruik je meer dan een Flexscan monitor op een pc, dan kun je via de software de instellingen op alle monitoren toepassen. Er zijn vijf kleurmodi beschikbaar: sRGB, Film, Papier en twee gebruikersinstellingen. De papiermodus vermindert de hoeveelheid blauw licht om vermoeide ogen te voorkomen.

INFO Prijs € 319,Info eizo.nl

IN HET KORT + 140 mm in de hoogte aanpassen + Auto EcoView + EcoView Sense 2

EIZO EV3237-BK

Superstrak 4K in zwart De opmars van 4K is in volle gang. Nieuwe hardware met 4K-capabiliteiten verschijnt steeds vaker op de markt. Een scherm dat dit nieuwe beeldformaat zonder problemen kan presenteren is dan de volgende stap. EIZO’s EV3237-BK geeft je die mogelijkheid, in superstrak zwart 31.5-inch formaat. De EV3237-BK is boven alles een zeer functioneel 4K-scherm, maar het oog wil ook wat: het scherm is strak vormgegeven en staat vrijwel in elke ruimte INFO Prijs € 1799,Info eizo.nl

IN HET KORT + 4K-ondersteuning + Kleurecht + Displayport 1.2 + Usb 3.0-hub

goed. Professionals die werken met foto- of videobewerkingsprogramma’s zullen de extra ruimte op het bureaublad goed kunnen waarderen; de overstap van 1920x1080 naar 3840x2160 geeft zeeën aan werkruimte. Het scherm is een ips-lcd-paneel, dat verlicht wordt met led-techniek. Hierdoor is het bijzonder kleurecht en ook nog eens energiezuinig. Mede door het ips-paneel heeft het scherm een kijkhoek van 178 graden, een maximale helderheid van 300 cd/ m2 en een contrastverhouding van 1000:1. Om beeld op het scherm te vertonen heb je de beschikking over vier aansluitingen: twee Displayport 1.2- (4K/60hz en 4K/30hz), een hdmi 1.4- en een DVI dual link-aansluiting (beide 4K/30hz). Wil je gebruik maken van 4K, controleer dan of je hardware daadwerkelijk deze modi ondersteunt. Voor het gemak zit er ook een usb-hub in de monitor ingebouwd, uiteraard compatibel met usb 3.0. Wat echter bijzonder is aan dit scherm is de mogelijkheid om alle vier de beeldbronnen tegelijk te vertonen in

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

een raster van 2x2 (dus vier keer een full-hd afbeelding). Verder beschikt dit 4K-model over de bekende Eco-technologie die EIZO ook in zijn andere modellen verwerkt, zoals EcoView Sense, Auto EcoView, EcoView Index, EcoView Optimizer en Overdrive.

Hierdoor is het maximale stroomverbruik beperkt tot 105 watt, waarbij 40 watt nominaal en minder dan 0,5 watt in de standby stand.

13


HARDWARE

KODAK ALARIS SCAN STATION 710

Zeer snelle walk up netwerkscanner Een paperless office is helemaal van deze tijd, maar helemaal zonder papier werken is simpelweg ondenkbaar. Dat is waar de netwerkscanner Scan Station 710 van Kodak Alaris om de hoek komt kijken. Hiermee scan je snel en bijzonder accuraat papieren documenten en zet je deze om in volledig doorzoekbare data. Onder de motorkap draait de Scan Station

710 op Windows 8, maar daar heeft Kodak Alaris een geheel eigen schil omheen gelegd. De input-snelheid is snel, met zeventig pagina’s per minuut wanneer je een zwart-wit pagina scant, en zestig pagina’s per minuut wanneer het een kleurenscan betreft. De scanner kan tot zesduizend pagina’s per dag scannen. Op het apparaat vind je verder twee usb 2.0- en twee usb 3.0-poorten, en natuurlijk een lan-poort.

De usb-poorten kun je gebruiken om eventueel een flatbed-scanner aan te sluiten, waarmee je boeken of documenten waarvan de pagina’s aan elkaar vastzitten goed kunt scannen. Bij eerdere versies van de Scan Station-lijn heeft Kodak Alaris er alles aan gedaan om de interface maar zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden. Dat is ze steeds gelukt en dat is knap, want het aantal opties zou kunnen zorgen voor een bijzonder drukke en ontoegankelijke interface. Bij de Scan Station 710 is het niet anders, want de opgeruimde interface op het grote kleurentouchscreen maakt de bediening heerlijk simpel en makkelijk. Een speciaal menu is ingericht voor taken. Hiermee geef je de scanner een specifieke functie mee, geplaatst onder een knop op het touchscreen waarachter een macro hangt. Hiermee kun je dus met een druk op een knop een scan maken. Er kunnen meerdere knoppen aangemaakt worden, waardoor je in feite je hele documentstroom gemakkelijk kunt automatiseren en hier geen omkijken meer naar hebt. Het aantal opties dat de scanner je biedt is eindeloos. Zo kun je de resolutie van scans kiezen (tot aan 600 dpi) en of het kleurenscans of zwart-wit scans moeten zijn, en kun je het soort bestand waarin de scan opgeslagen moet worden kiezen. Onder meer .TIFF en pdf ’s in verschillende compatibele versies worden ondersteund. Nieuw is ondersteuning van het doc-formaat, waarmee je een papieren document dus volledig bewerkbaar maakt in een standaard tekstverwerker. Prettig is de previewmodus, waarbij je een scan kunt bekijken

EPSON WORKFORCE PRO WF-R5690 DTWF

Snel en duurzaam Epson’s WorkForce Pro-serie zakelijke inkjetprinters staat bekend om haar hoge kwaliteit in combinatie met een zeer laag energieverbruik. Maar ook de lage afdrukkosten zijn opvallend, zeker bij de WorkForce Pro RIPSmodellen, zoals de WF-R5690 DTWF waar wij mee aan de slag gingen. De printer heeft een strak zakelijk uiterlijk, zonder al teveel franjes. Iets waar een zakelijk gebruiker INFO Prijs op aanvraag Info epson.nl/RIPS

IN HET KORT + Duurzaam printen + Lage printkosten + Erg rustig (geluid)

14

hoogstwaarschijnlijk ook niet op zit te wachten. De casing is stevig wat ervoor zorgt dat de printer ook tegen een stootje kan. Wel vallen de twee compartimenten aan beide zijkanten onmiddellijk op. Dit is waar de grote inktzakken van het RIPSsysteem (Replaceable Ink Pack System) verborgen zitten, een technologie waarmee Epson de gebruiker zeer lage afdrukkosten biedt. De printer wordt er niet kleiner op, maar de kostenbesparing is niet gering. De WFR5690 DTWF is een multifunctional waarmee je kunt printen, scannen, kopiëren en faxen. Bediening gebeurt middels

een touchscreen. Epson was altijd al een van de printerfabrikanten wiens interface het meest logische was, en dat is bij deze WorkForce Pro-printer niet anders. Het gebruik van de printer spreekt verder voor zich, waarbij we vooral te spreken zijn over de snelle scanfuncties. Met gemak integreer je de printer in jouw bestaande documentflow, waarbij je de scan richting je mailbox kunt sturen, maar ook naar een share op je netwerk bijvoorbeeld, of de printer integreert met Microsoft SharePoint. Ook het duplexprinten werkt prima, waarbij de snelheid lekker hoog ligt. Wat opvalt na gebruik van de printer is de enorme efficiëntie, zowel in dagelijks gebruik als in de verbruikskosten. We noemden al de snelheid, ook tijdens het duplexprinten. De kwaliteit van

voordat deze gedigitaliseerd is. Zo kun je een document dat uit meerdere pagina’s bestaat sorteren en eventueel pagina’s verwijderen. Dat levert je onmiddellijk een opgeruimd digitaal archief op en het toont ook aan waarom het grote touchscreen eigenlijk zo handig is. De scanner geeft je volop de mogelijkheid het digitale document volledig naar wens aan te passen. Zo kunnen blanco pagina’s of pagina’s met weinig tekst verwijderd worden, ook volautomatisch dankzij detectie door de scanner. Ook perforaties en oortjes kunnen naar wens uit de digitale versie van het document gehaald worden. INFO Prijs vanaf € 2299,Info kodakalaris.com

IN HET KORT + Erg flexibel inzetbaar + Makkelijk te installeren + Veel opties verwerkt in een prima interface

prints is goed. Op het moment dat het apparaat de print uitrolt, is deze al praktisch droog en vlekt het niet bij aanraking. Opvallend, want met een dergelijke snelheid denk je dat er toch ergens op ingeleverd moet worden. Ook kosten worden gedrukt. De printer verbruikt volgens Epson tot tachtig procent minder energie ten opzichte van vergelijkbare laserprinters van concurrenten. Dit dankzij het ontbreken van hitte-ontwikkeling. Daarom gaat het apparaat na het printen ook niet tekeer met een woest draaiende ventilator, wat een welkome bijkomstigheid is. De Epson WorkForce Pro RIPS printers zijn verkrijgbaar via PRINT365 resellers (PRINT365.eu).

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


HARDWARE

OKI MC800-SERIE

Flexibele documentoplossingen voor iedere organisatie De MC800-serie bestaat uit twee flexibele multifunctionals (mfp’s) die beide in drie verschillende versies beschikbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat de mfp’s inzetbaar zijn binnen iedere situatie en voor elke organisatie geschikt zijn om de documentstroom op orde te houden. De MC853 4-in-1 A3-Multifunction is een mfp waarvan de gebruikersinterface volledig aan te passen is aan de wensen binnen jouw organisatie. Naast de standaard netwerk- en duplexfuncties beschikt de MC853dn over zeer uitgebreide scanfunctionaliteiten die organisaties in staat stellen de documentstroom te optimaliseren en daardoor kosten te reduceren. De MC853dnct heeft daarbovenop een kabinet en een tweede tray, terwijl de MC853dnv met een derde en vierde tray komt. Met een printsnelheid van 23ppm in kleur en mono (A4-formaat), kopieer-, scan- en faxfuncti-

onaliteiten is deze mfp prima geschikt voor elke werkgroep die behoefte heeft aan een flexibele documentoplossing. Wanneer je behoefte hebt aan snelheid, dan is de MC873 4-in-1 A3-Multifunction een goede keuze voor jouw

'DE MFP'S ZIJN INZETBAAR BINNEN IEDERE SITUATIE EN VOOR ELKE ORGANISATIE GESCHIKT OM DE DOCUMENTSTROOM OP ORDE TE HOUDEN' organisatie. Net als de MC853 komt deze mfp in drie varianten: de zeer compacte MC873dn voor kleinere werkgroepen, de MC873dnct met een kabinet en een tweede tray, en de MC873dnv

DELL LATITUDE E5250

Deze notebook staat zijn mannetje De Latitude E5250 is een redelijk compacte, maar bulky laptop. Hij voelt net iets te dik en ziet er ook zo uit. Het is in ieder geval even slikken als je het apparaat naast een ultrabook zet. Daarbij is het gewicht van ruim 1,66 kg behoorlijk zwaar voor een notebook van dit formaat. Wel moeten we Dell complimenten geven over de zeer goede behuizing die het apparaat een robuust uiterlijk meegeeft. De behuizing is zeer stevig en de aanwezige ports liggen diep. De Dell Latitude E5250 komt in diverse configuraties. Binnenin vinden we

een Intel Core i5-processor geklokt op 2,0 GHz. Verder zit er 8 GB aan intern geheugen in en een Sandisk X110 ssd van 256 GB voor de nodige opslag. Aan de rechterkant vind je een always on usb 3.0-poort, een mini-DisplayPort en een sd-poort. Aan de achterkant zitten nog eens twee usb 3.0-poorten, een lan-poort en een hdmi-poort. Onderop vind je een dock-aansluiting. Vreemd is dat deze niet afgeschermd is. Een klepje is, zeker op de onderkant, geen overbodige luxe. Het 12.5-inch matte scherm is niet bepaald een looker. De bezel is bizar breed en de resolutie is met 1366 bij 768 matig. Wel handig zijn de geanodiseerde scharnieren waarmee je het scherm 180 graden kunt omklappen. Dankzij de ssd start de notebook in een mum van tijd op en navigeer je razendsnel door je bestanden. Dat niet alleen, ook online staat de Latitude zijn mannetje en doet wat je vandaag de dag verwacht van een zakelijke notebook. Zo ondersteunt de draadloze netwerkadapter 802.11 AC wifi. Een ander punt waarop de Latitude weet te scoren, is de accu. Met ruim acht uur, bijna negen, waarbij de wifi constant aanstaat, kunnen we stellen dat de notebook

‘DE BEHUIZING IS ZEER STEVIG EN DE AANWEZIGE PORTS LIGGEN DIEP’

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

met nog een derde en vierde tray erbij. De snelheid ligt met 35ppm A4-formaat in kleur en mono behoorlijk hoog. Bovendien is de startsnelheid tot de eerste print en kopie zeer snel, respectievelijk 9,5 en 11,5 seconden. Ondanks de ruime functionaliteiten die de mfp’s hebben, is er zoveel mogelijk gedacht aan duurzaamheid. Zo maken de mfp’s volledig gebruik van led’s die energie besparen. Ook wordt er toner bespaard met de Toner Save-functie en wordt er standaard gebruik gemaakt van duplex printen, kopiëren en faxen. Het beheren van de mfp’s is gemakkelijk met OKI’s Smart Solutions, software die OKI gratis aan haar klanten beschikbaar stelt. Denk hierbij aan tools voor management van de mfp’s voor de veiligheid van jouw documenten, ocr van ABBYY om gedigitaliseerde documenten doorzoekbaar te maken en SENDYS om documenten digitaal te archiveren.

INFO Prijs vanaf € 2299,Info oki.nl

IN HET KORT + Zeer uitgebreide scanfunctionaliteiten + Hoge printsnelheden + Duurzaam + OKI’s Smart Solutions gratis inbegrepen

ruim boven het gemiddelde scoort. Het keyboard heeft goed gescheiden toetsen met een lekkere diepe aanslag. Over het touchpad zijn we minder te spreken. Het is een Alps-touchpad, en die zien er nu eenmaal beter uit dan ze werken. Maar het touchpad scrolt behoorlijk en de pad herkent ook andere gestures prima. Verder zit er een fingerprint reader rechtsonder op de notebook en heb je de optie om een op maat gemaakte oplossing aan te schaffen via Dell Data Protection. Deze oplossingen gaan van enterpriseniveau tot aan individueel niveau, dus er zitten ook geschikte oplossingen bij gericht op mkb’ers. INFO Prijs vanaf € 1029,Info dell.com

IN HET KORT + Lange accuduur + Veel aansluitingen + Razendsnel

15


HARDWARE

HP PRO SLATE 12

Perfect voor iedereen die op een tablet wil werken ‘APPS OPSTARTEN GAAT SNEL EN OOK MULTITASKEN IS GEEN PROBLEEM’ INFO Prijs € 696,96 (excl. Duet Pen) Info hp.com/nl

IN HET KORT + Mooi, handzaam design + Scherp beeldscherm + Schrijf op papier met de Duet Pen en zie het ook op je tablet verschijnen + Snel genoeg om ook goed te kunnen multitasken

Er is geen ruimte bespaard op de display, deze neemt bijna het gehele apparaat in, zonder dat het apparaat onhandelbaar wordt. Bovendien heeft de display van 12.3-inch de ideale grootte om teksten vanaf te lezen en op te werken. Daarnaast is het scherm erg scherp, wat ook niet raar is met een resolutie van 1600 x 1200 pixels. De meegeleverde HP Duet Pen laat je op papier schrijven, met inkt, en alles wordt direct op je tablet overgenomen. Dit werkt echter alleen als de tablet in de buurt is van je papier, anders verdwijnt je ‘cursor’ van het scherm. Met 850 gram is het apparaat echter geen lichtgewicht, maar ook niet zo zwaar dat hij niet gemakkelijk mee te nemen is. Aan de voorzijde vind je verder twee speakers, waar prima geluid uitkomt, en een 2 megapixel camera. Ook aan de achterkant zit een camera, deze meet 8 MP. Aan de zijkant vind je een aan/uit-knop en een volumeknop. Links zit een aansluiting die voor een keyboard bedoeld lijkt te zijn. Aan deze kant vind je ook een slot voor een micro-sd-kaart. Aan de onderkant zit slechts een ingang voor een micro-usb 2.0. Hoewel het opstarten van de tablet en het ontwaken uit de slaapstand naar onze mening wat lang duurt, draait hij daarna als een zonnetje. Apps opstarten gaat snel en ook multitasken is dankzij de Snapdragon 800 processor die op 2,3 GHz draait en vier cores heeft geen

probleem. 2 GB aan ram-geheugen is voldoende voor dit handzame apparaat, maar de opslag valt met 32GB wat tegen. Gelukkig is dit geheugen nog uit te breiden met een microSD, al is dit ook maar tot 32 GB. Ook de beveiliging van de Pro Slate 8 is goed geregeld. Deze wordt gemanaged door HP Touchpoint Manager, HP Managed Mobility Services en optionele Enterprise Mobility Management suites van derde partijen. Bovendien kun je je scherm tijdens bijvoorbeeld een presentatie delen met een projector via een beveiligde, zakelijke, draadloze display link welke gebruik maakt van Miracast.

HP ELITE X2 1011 G1

Zakelijke hybride krachtpatser

INFO Prijs vanaf € 1398,- (excl. btw) Info hp.com/nl

IN HET KORT + Stevig gebouwd + Erg goede display ondanks dat deze glossy is + Security heeft hoge prioriteit + Met het dock werken gaat goed

16

De HP Elite X2 hybride is ontworpen als een notebook-vervanger, iets wat je zeker merkt wanneer je er gebruik van maakt. Zo draait het apparaat op een Intel Core M-processor met een snelheid van 1,30 GHz en heeft het 4GB of 8GB aan intern geheugen. De opslag is maximaal 512 GB, meer dan genoeg als je veel in de cloud werkt. Opvallend is dat het device

niet trilt wanneer je hem op het keyboard dockt en begint te typen, en bovendien mount de tablet stevig op het dock. Mooi is dat de ingebouwde speaker strak ingelegd is in de onderste bezel van de tablet, waardoor hij er mooi in wegvalt. De 11.6-inch display met ips-paneel ziet er prachtig uit en kent een resolutie van 1920 x 1080 met een felle backlight. Daarnaast is de inkijkhoek opvallend sterk en ondanks het glossy touchscreen blijft het beeld goed. Helaas heb je wel last van glare en er verschijnen snel vegen op het scherm. Over de accuduur valt niets te klagen, deze gaat op volle kracht tot gemiddeld vijf uur mee en met dock wordt dit zelfs verlengd met 3,5 uur. Uiteraard is er ook gelet op goede security en de Elite X2 is ruim voorzien in diverse beveiligingslagen. Op hardwareniveau wordt je data beschermd met een aanwezige tpm-module en een fingerprint-scanner. Daarnaast kun je gebruik maken van pre-boot authenticatie dankzij een smartcard-reader. Softwarematig zijn er diverse oplossingen mogelijk die prima met het device integreren. Het touchpad op de dock is een force-touchpad en ‘klikt’ dus niet. Dit vergde meer gewenning dan we verwachtten, zoals capacitieve touchscreens dat ook doen wanneer je die voor het eerst gebruikt.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


ACHTERGROND

Hoe verbinden we het Europese mkb met de cloud? De toename van snelle internetverbindingen in Europa, de adoptie van clouddiensten, het steeds consumentvriendelijker worden van it en de verschuiving naar mobiel werken zijn trends die in theorie inspelen op de kracht van het mkb. TEKST REDACTIE

GASTEXPERT Peter Bos is Head of Channel bij ZyXEL Benelux

‘SLECHTS EEN KWART VAN DE NEDERLANDSE MKB-ONDERNEMERS GEEFT AAN DAT ZE CLOUDAPPLICATIES GEBRUIKEN’

et wijdverspreide gebruik van clouddiensten als Skype, Google Drive en Salesforce maakt het leven van werknemers gemakkelijker. Ze kunnen overal bij hun data en de samenwerking met collega’s verloopt soepeler. Recent onderzoek van ZyXEL onder 2500 Europese kenniswerkers wijst echter uit dat hoewel het mkb nieuwe technologieën en diensten zo effectief mogelijk probeert in te zetten, er flinke verschillen zijn tussen landen. Cloudgebruik en byod Zo loopt Duitsland op het gebied van adoptie van de cloud met 44 procent van de werknemers die aangeeft dat ze cloudapplicaties als Dropbox, Google Drive en Salesforce gebruiken voor op de rest. Dit cijfer ligt in andere landen stukken lager. Slechts een kwart van de Nederlandse mkb-ondernemers geeft aan dat ze cloudapplicaties gebruiken, terwijl 85 procent van de medewerkers in Tsjechië aangeeft dat ze helemaal geen gebruik maken van de cloud. Ook heeft slechts twintig procent van de Tsjechen de mogelijkheid om thuis of buiten kantoor te werken. Daarnaast heeft bijna de helft van de Zweedse kenniswerkers de mogelijkheid om buiten de deur hun werk te doen, net als 44 procent van de Duitsers en Britten. Wat interessant is, is dat veel meer respondenten aangeven dat ze wel buiten de deur kunnen werken, dan dat er medewerkers zijn die aangeven toegang te hebben tot cloudapplicaties. Dit roept de vraag op hoe effectief en productief deze medewerkers zijn wanneer ze geen gebruik maken van de nieuwste technologie als zij buiten de

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

deur werken. Wanneer je deze medewerkers vraagt of ze hun persoonlijke devices voor hun werk gebruiken, bevestigt bijna 45 procent van de Duitse kenniswerkers dit. Dit in contrast tot de Britten, waar maar achttien procent van de kantoormedewerkers aangeeft de mogelijkheid te hebben om hun persoonlijke devices op het werk te gebruiken. Onderzoek van CCMI wijst uit dat slechts zeventien procent van de it-managers byod ziet als een manier om de productiviteit van medewerkers te vergroten. De mogelijkheid om byod toe te passen in jouw bedrijf is afhankelijk van veilige en betrouwbare verbindingen ter plaatse in combinatie met het omarmen van cloudplatformen die overal toegankelijk zijn middels mobiele browsers en applicaties die draaien op verschillende systemen.

Slim investeren Als we de globale trend volgen, kan het gebruik van cloudgebaseerde diensten alleen maar toenemen. Google Apps worden nu al gebruikt door vijf miljoen bedrijven wereldwijd. Meer dan de helft van de Amerikaanse bedrijven maakt gebruik van de cloud en uit de antwoorden op een vragenlijst van IBM blijkt dat ondernemingen een toename van maar liefst 55 procent in efficiëntie zien wanneer ze gebruik maken van clouddiensten. Dat betekent dat het niet langer genoeg is als ondernemingen alleen snelle verbindingen aanbieden. In tegendeel: ze moeten een betrouwbaar netwerk opzetten dat prioriteit aan belangrijk dataverkeer kan geven, om kan gaan met externe devices en zekerheid kan bieden op het gebied van beveiliging. Voor mkb’ers met beperkte it-budgetten is het daarom cruciaal dat zij hun investeringen doen in de juiste gebieden en de best mogelijke oplossingen kiezen.

17


REVIEW

9

NOBEL 1.0

PRINT JE MOOISTE ONTWERPEN IN 3D 3D-printen is in opkomst en allang niet meer alleen voor ondernemingen met teveel geld. Sterker nog: 3D-printers kunnen je een hoop geld besparen. Volgens XYZPrinting duurt het dan ook niet lang meer voordat iedereen een 3D-printer heeft. TEKST EVELINE MEIJER

e Nobel 1.0 van XYZPrinting is een 3D-printer die net weer iets meer biedt dan de printers die de meeste mensen kennen. In plaats van plastic gebruikt de Nobel 1.0 polyresin, ook wel bekend als kunsthars. Dit biedt vele voordelen, zo blijkt uit onze test, en dat is een groot pluspunt van de Nobel 1.0. Uiterlijk De Nobel 1.0 is een klein, compact apparaat dat met gemak op je (brede) bureau past. Het apparaat is strak vormgegeven en misstaat zeker niet in je kantoor. De bruine kap is afneembaar en daaronder vind je de printer zelf. Hier zit een vloeistoftank, een houder voor de vloeistofbeker en een horizontale plaat. De vloeistofbeker met polyresin plaats je in de houder, waar je twee slangetjes op aansluit. Dit is de eerste keer nog wat gepriegel, maar dat went snel. Printen Kies een model dat je wilt printen, bijvoorbeeld een nieuw ontwerp voor een product, en de vloeistoftank wordt gevuld. Voordeel is dat het apparaat zelf door heeft wanneer de tank vol zit en hij deze automatisch bijvult als er niet genoeg polyresin meer in zit. Hierdoor kun je de printer zijn gang laten gaan, zonder dat je er steeds bij hoeft te staan om het apparaat bij te vullen. Een prettig stukje gebruiksgemak. Om te printen plaats je de kap over de Nobel 1.0 heen en wacht je tot jouw model klaar is.

modellen. Daarbij verwacht je veel detail en voornamelijk veel precisie, maar plastic biedt je dat vaak niet. Deze printers bouwen het model laag voor laag op, waardoor je richels krijgt in je model en details of inhammen net niet goed worden meegenomen. De Nobel 1.0 is een SLA-machine die gebruikmaakt van polyresin, wat ervoor zorgt dat deze details juist wel worden meegenomen, tot 0,99 punt nauwkeurigheid. Dit zie je ook op het geprinte product: er zitten bijna geen oneffenheden op. De machine belicht met een blauwe uv-laser een vloeistofbad met polyresin laag voor laag, waarbij de vloeistof uithardt op de plaatsen waar het uv-licht komt. Ideaal als je voor de kleinste details gaat. Het is eigenlijk niet duidelijk dat dit een 3D-geprint product is, het had zo uit een fabriek kunnen komen. Bovendien voelt de print stevig aan.

Voordelen voor de zakelijke markt Het is natuurlijk leuk, zo’n 3D-printer, maar wat heb je er eigenlijk aan? Naast dat het leuk speelgoed is, komen er steeds meer opties voor de zakelijke markt. Denk bijvoorbeeld aan de bevoorrading van je winkel. Laat je klanten een bestelling plaatsen en jij hoeft hem slechts uit te printen. Maar zeker in branches waar veel wordt gedaan met unieke ontwerpen kun je veel hebben aan de Nobel 1.0. Bespaar jezelf een hoop tijd en geld door de Nobel 1.0 jouw mallen en modellen te laten afdrukken. Want hoewel de Nobel 1.0 geen goedkope aanschaf is, kan deze flink wat stappen weghalen. Een model van een nieuw product print je bijvoorbeeld gemakkelijk zelf, zonder dat je een externe partij hoeft te benaderen en te betalen om deze te maken.

‘ER ZITTEN BIJNA GEEN ONEFFENHEDEN OP DE PRINT’

CONCLUSIE

De Nobel 1.0 kan je, na een flinke investering in het apparaat, veel geld en tijd besparen. Je hoeft niet langer naar een fabriek of vakman om een bepaald product of mal te laten maken, dit doe je simpelweg zelf. Bovendien zijn de geprinte producten stevig en bevatten ze bijna geen oneffenheden. Hierdoor krijg je prachtige prints, mooier dan wanneer je met plastic bezig bent. Voordeel is dat de Nobel 1.0 weinig ruimte inneemt en een mooi, strak uiterlijk heeft. Het gebruik is makkelijk, al moet je de eerste keer misschien even zoeken naar hoe alle functies precies werken. Gelukkig heeft XYZPrinting hier video’s voor gemaakt, waardoor je de werking van het apparaat snel doorkrijgt. Na de eerste keer is het eigenlijk kinderspel, wat maakt dat iedereen de mooiste producten kan maken.

SPECS Prijs € 1899,Afmeting 280 x 337 x 590 mm Gewicht 9,6KG, 10,1 met Resin-fles Maximale printgrootte 128 x 128 x 200 mm Dikheid lagen 0,3mm op X- en Y-assen. 0,025mm, 0,05mm en 0,1mm op Z-as. Info eu.xyzprinting.com

Polyresin vs plastic Iedereen kent 3D-printen met plastic wel. Hoewel het voor velen nog een klein wonder is dat er een 3D-model uit een printer komt, heeft plastic een aantal nadelen, zeker voor de zakelijke markt. Juist op deze markt wordt 3D-printen gebruikt voor bijvoorbeeld het maken van

20

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


HARDWARE

DAS

Sneller betaald met factoring Als ondernemer wil je bezig zijn met ondernemen, het benutten van kansen en je bedrijf laten groeien. Dat is echter niet altijd mogelijk, zeker niet als je lang moet wachten op je geld, terwijl je wel leveranciers moet betalen. Krediet verkrijgen bij een bank is op dit moment ook geen pretje, dus kan het lonen om te kijken naar andere oplossingen.

‘GEEN OMKIJKEN MEER NAAR JE DEBITEURENBEHEER’ Daarom biedt DAS ondernemers de mogelijkheid om wel meteen over hun geld te beschikken met DAS Factoring. Je verkoopt of verpandt je openstaande facturen geheel of deels aan DAS, waarmee je het risico overdraagt.

DAS betaalt 85 procent van de factuurwaarde, minus de factorfee, meestal al binnen 24 uur. Vervolgens nemen zij het debiteurbeheer van je over en zorgt DAS dat jouw klant netjes zijn factuur betaalt. Uiteraard altijd op de zorgvuldige manier die je kent van het bedrijf. Zodra DAS het factuurbedrag overgemaakt heeft gekregen, storten zij de resterende vijftien procent, minus de financieringskosten, op jouw bedrijfsrekening. Zo heb je dus geen omkijken meer naar je debiteurenbeheer en wel altijd snel beschikking over voldoende liquide middelen om jouw bedrijfsvoering zeker te stellen. INFO Info das.nl/factoring

MICROSOFT SURFACE PRO 3

Mobiel als een tablet, krachtig als een desktop De Surface Pro is in nog geen anderhalf jaar tijd bij zijn derde variant beland, en die moet voor eens en altijd een einde maken aan alle ergernissen en tekortkomingen. Wat direct opvalt, is de afwijkende formfactor. Waren de Surface Pro 1 en 2 nog aardig gelijk op het eerste oog, de Surface Pro 3 is een behoorlijk stuk groter. Het schermformaat is gegroeid naar 12-inch. Opvallend is ook de andere verhouding, Microsoft heeft gekozen voor een afwijkende 3:2-factor. Het is een beetje een compromis tussen meer ‘vierkante’ INFO Prijs prijs vanaf € 819,Info microsoft.com

IN HET KORT + Dunner en lichter dan voorganger + Sublieme afwerking + Prettig 3:2-schermformaat + Traploos verstelbare kickstand

4:3-schermen als dat van een willekeurige iPad en de brede schermen van veel Android-plankjes. Ondanks de toegenomen grootte is het apparaat zeker niet minder handzaam, de behuizing is met 9,1mm een stuk slanker dan zijn voorganger en volgens Microsoft de dunste tablet met een ‘desktop’-Core i-processor. De behuizing is nog altijd van magnesium en voelt ‘premium’ aan, vetvlekken zul je niet snel maken en de matte uitstraling

‘MICROSOFT HEEFT ER VERSTANDIG AAN GEDAAN DE RESOLUTIE TE VERHOGEN’ bevalt ons wel. Lichter is het sowieso op de weegschaal, namelijk 800 gram. Microsoft heeft er verstandig aan gedaan de resolutie te verhogen. Het scherm is immers iets gegroeid en bij een gelijke resolutie (full-hd) zou dat ten koste gaan van de scherpte. De resolutie van

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

het ips-paneel bedraagt nu een hele redelijke 2160x1440 en dat geeft op 12-inch een ppi van 216. De Surface Pro komt weer in drie varianten: het instapmodel beschikt over een Core i3-processor op 1,5 GHz, de middenklasse een Core i5 op 2,9 GHz, de topmodellen hebben een Core i7 op 3,3 GHz aan boord. Zoals je mag verwachten van een moderne hybride heeft de Surface Pro 3 een wifi-adapter die de ac-standaard ondersteunt.

Voor opslag is een microsd-slot beschikbaar, randapparatuur sluit je aan via een usb 3.0-poort of mini-displayport. Voor videoconferencing is een 5-megapixelcamera aan de voorzijde beschikbaar. Foto’s en filmpjes van de wereld om je heen maak je met de eveneens 5-megapixelcamera aan de achterzijde. Volgens Microsoft moet de Surface Pro 3 het tot wel twaalf uur volhouden, wij haalden in onze praktijktest zo’n 7 tot 7,5 uur bij normaal ‘kantoorgebruik’.

21


INTERVIEW

HET MOBILITY-PORTFOLIO VAN HP

EEN MOBIELE OPLOSSING VOOR IEDERE ORGANISATIE Niet eerder bracht HP zoveel nieuwe mobiele devices in één jaar uit. Van tablets binnen zowel de Slate- (Android) als Tablet-lijn (Windows) tot aan de Elite X2 (review in dit nummer). Voor elke zakelijke gebruiker is er wel een mobiele oplossing van HP. En dat is precies de reden dat we gingen zitten met Pieter Schouten, mobility specialist bij HP. TEKST PETER GÜLDENPFENNIG

egin dit jaar introduceerde HP twaalf nieuwe devices binnen haar mobiele portfolio. Dat is een behoorlijk aantal, maar daar is een goede reden voor. Pieter legt uit: ‘We hadden al een tablet voor de zakelijke markt (de ElitePad, red.), maar dat hebben we uitgebreid. Met nieuwe formaten, zoals een 8- en een 12-inch tablet, multi-os, zowel Android- als Windowstablets en, belangrijker nog, met speciale ‘Jacket’s’ die zijn afgestemd op specifieke segmenten zoals educatie, retail, industrie en healthcare.’ Waarde Wat vaak het geval is bij relatief nieuwe devices als tablets, is dat de introductie vaak gepaard gaat met een wow-factor, maar het ware potentieel van een device pas later aan het licht komt. Pieter: ‘Mobility neemt een enorme vlucht en met de opkomst van het Internet of Things wordt dit alleen maar meer, waarbij elk device connected is. Bij de introductie van tablets schaften organisaties deze devices masaal aan, waarna ze maar mondjesmaat werden gebruikt, simpelweg omdat werken op een notebook toch efficiënter was dan op een

22

device als een tablet. Daar komt nu langzaamaan verandering in, met zakelijke apps gespitst op tablets, en accessoires zoals travel keyboards en het HP Advanced Wireless Docking Station, waarmee je naadloos je werkplek verschuift van desktop naar tablet en vice versa. En in dat plaatje past de 2-in-1, zoals de HP Elite X2 1011, waarbij de experience het beste van twee werelden biedt.’ Deze omslag, waarbij mobiele devices effectief ingezet worden op de werkplek, is niet heel verrassend. Zo wordt geschat dat 46 procent van de werknemers in 2020 na 1980 geboren zal zijn. De millenials dus, die opgegroeid zijn met het internet en andere eisen stellen aan hun werk. ‘Van negen tot vijf op locatie werken is misschien niet meer van deze tijd, maar dan al helemaal niet meer’, aldus Pieter. ‘Dat betekent dat organisaties nu de omslag moeten maken, waarbij HP hen heel goed kan helpen met het portfolio dat ze nu aanbieden. Met het zakelijke mobiele portfolio ligt de focus op device, management, security en services.’ Adoptie Belangrijk bij de mobiele omslag is om niet alleen maar te denken

aan de devices, maar ook aan de werkprocessen binnen een organisatie. ‘Het is zaak dat organisaties niet enkel mobiel gaan werken, maar ook hun hele werkinfrastructuur er op aanpassen. De consumenten zijn vaak pioniers bij adoptie van techniek, waarna de zakelijke markt volgt. Een sleutelrol in adoptie van nieuwe technieken is weggelegd voor standaarden. Als er standaarden zijn, dan kan de zakelijke markt overgaan tot het zich eigen maken van technieken. Dat is niet onbelangrijk, aangezien de integratie van nieuwe devices in bestaande it-infrastructuren anders knap lastig kan worden. Bovendien kan het de veiligheid compromitteren.’ Veiligheid en integratie HP heeft zowel aan integratie als beveiliging gedacht in haar zakelijke portfolio. Pieter: ‘Onze devices kennen hardwarematige encryptie en zijn tevens op maat aan te schaffen. Dat betekent dat een organisatie zelf de cpu, het intern geheugen of een optionele seriële poort kan bepalen in devices die zij voor hun organisaties aanschaffen. Daarnaast hebben we ook branchespecifieke devices zoals een tablet voor de zorg, of rugged tablets voor educatieve doeleinden.’

PIETER SCHOUTEN Pieter Schouten werkt sinds dit jaar bij de mobiele devices-tak van HP, die zich met name richt op de computing, printing en mobility. Daarvoor heeft hij drie jaar lang ervaring opgedaan binnen de System Integrator-tak: HP Enterprise Services van HP als expert op het gebied van mobility, apps en services.

DE VIJF SCENARIO’S WAAR HP ZICH OP RICHT •D e mobiele medewerker •R etail •E ducatie •F ield services •H ealthcare

Meer weten over de zakelijke hardware en oplossingen die HP jouw organisatie kan bieden? Ga dan naar hp.com/ go/mobility

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


HARDWARE

ASUS M70AD-NL001S

Gericht op de enthousiaste gebruiker Asus heeft onlangs in Nederland de Asus M70AD-NL001S uitgebracht, een all-round desktop met power, gericht op de enthousiaste gebruiker. Dat komt mede door de specificaties, maar ook door het design en het bijbehorende prijskaartje. Met een adviesprijs van 979 euro is de desktop redelijk aan de prijs voor een pc, maar je krijgt dan ook waar voor je geld. De Intel Core i7-4770S processor heeft een kloksnelheid van 3,1 Ghz, 3,9 GHz in ‘Turbo’-stand, en beschikt over vier processorkernen met Hyperthreading-technologie. Hierdoor is de processor razendsnel wanneer het nodig is en beschik je in Windows niet over vier, maar acht ‘threads’ waarover de taken worden verdeeld. Dat de Asus M70ADNL001S geen huis-tuin-enkeuken pc is, blijkt ook uit de grafische kracht die de pc tot zijn beschikking heeft. In de pc zit een NVidia GeForce

GTX 650 videokaart met 1GB videogeheugen. Hoewel dit niet een van de nieuwste videokaarten is, heeft de kaart meer dan genoeg kracht in huis. Gebruik je een pc voor video- of fotobewerking, dan kun je met de M70AD-NL001S gebruik maken van de 768 beschikbare ‘CUDA cores’ in de videokaart om je werk te versnellen.

een goede keuze. Wie op zoek is naar een pc voor dagelijkse bezigheden kan de M70ADNL001S beter laten staan, maar de enthousiaste gebruiker kunnen we de pc zeker aanraden. Ook vanwege de stijlvol vormgegeven behuizing staat de pc prima in elke ruimte.

Connectiviteit Aan aansluitingen ontbreekt het niet bij de M70AD-NL001S. Aan de achterkant vind je onder andere een hdmi-, DVI-, vgaen Gigabit Ethernet lan-poort (1000Mbps). Om je benodigde apparaten aan te sluiten krijg je twee usb 3.0-, zes usb 2.0-, één ps/2- en benodigde 3,5 mm audio-in- en uit-poorten tot je beschikking. Zoek je een desktop die met gemak de zwaardere programma’s kan draaien of werk je met video- en fotobewerkingsprogramma’s, dan is de M70AD-NL001S

'EEN DESKTOP DIE MET GEMAK DE ZWAARDERE PROGRAMMA'S KAN DRAAIEN' INFO Prijs v.a. € 979,Info asus.com

IN HET KORT + Veel rekenkracht + Genoeg opslagruimte + Mooi design

ASUS ZENBOOK UX305

Zo snel als een luipaard Slank, strak en zo snel als een luipaard, zo kunnen we de ZenBook kort en krachtig omschrijven. Met een gewicht van 1200 gram en een dikte van 12,3mm is het wat formaat betreft al een werkpaard on the go. Eén waar je mee gezien mag worden trouwens, want het design is minimalistisch strak gehouden. Het 13.3-inch ips-scherm is met een resolutie van 3200x1800 pixels en INFO Prijs vanaf € 749,Info asus.com

IN HET KORT + Strak design + Genoeg ruimte en pk’s + Lange accuduur

276ppi indrukwekkend om naar te kijken. Toch, de matte finish is zowel een vloek als een zegen. Omdat

‘DE DISPLAY BLIJFT CONTINU HELDER, OOK WANNEER HIER LICHT INVALT’ het een Windows 8-notebook is, ben je direct geneigd om het scherm aan te raken en te gaan swipen terwijl het geen touchscreen is. Dat kun je Asus niet aanrekenen natuurlijk, maar het was wel even een omschakeling. Het voordeel is wel dat de display continu helder blijft, ook wanneer hier licht in valt. Wel wat jammer zijn de randen

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

die met een matte finish gepaard gaan. Van buiten is ‘ie mooi, maar de binnenkant doet daar niets aan af. De ZenBook draait op een Intel Core M 5Y10, heeft 4GB aan intern geheugen en een ssd vanaf 128GB aan boord. Die pk’s en ruimte leveren je alle kracht die je nodig hebt om te doen wat je moet doen in een flinterdunne behuizing. En met de nodige accuduur

trouwens, want Asus belooft negen uur werken op de ZenBook. Voor de consument komen er twee varianten van de ZenBook op de markt, waarbij de

ene variant meer (256GB) dan de andere (128GB) ssd-ruimte tot zijn beschikking heeft. Daarbovenop komt nog een zakelijke variant met aan boord een ACmodule voor AC-wifi. Hiermee ben je dus een stuk meer futureproof.

23


HARDWARE

HP COLOR LASERJET PRO M277DW MFP

Compacte multifunctional voor op kantoor ‘OOK AAN CONNECTIVITEIT MET MOBILE DEVICES IS GEDACHT’

INFO Prijs € 262,- (excl. btw) Info hp.nl

IN HET KORT + Makkelijk in gebruik door kleuren-touchscreen + Efficiënt tonergebruik + Flexibel in te zetten + Veel beveiligingsopties

De ontwikkelingen op printergebied staan alles behalve stil. Printen met inkt maakt grote sprongen, maar dat geldt net zo goed voor laserprinters. De Color LaserJet Pro M277dw MFP van HP is hiervan een schoolvoorbeeld. Het gebruik van de multifunctional gaat via een kleurentouchscreen. Deze werkt intuïtief met duidelijke, grote iconen. Afdrukken gaat razendsnel en dubbelzijdig afdrukken gaat tot 11 ipm in kleur. De tonercartridges maken gebruik van zogenaamde JetIntelligence technologie, wat een verzamelnaam van diverse technologieën van HP is, waaronder ook ColorSphere 3 tone. Dit stelt een LaserJet in staat om efficiënter om te gaan met toner, zonder dat dit drukt op de kwaliteit. Naast ‘gewoon’ printen kan de LaserJet Pro M277dw MFP ook kopiëren, scannen en faxen. Bovendien ondersteunt de mfp ook gecertificeerde apps. Door apps te installeren om de mfp een specifieke functie te geven, maakt dit het apparaat meteen zeer flexibel inzetbaar in jouw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de eStorage-app, waarmee je documenten naar het web scant en deze opslaat, om ze later eventueel uit te printen. Verder heeft deze LaserJet een veelvoud aan handige netwerkfuncties aan boord, wat het een spil maakt binnen elke netwerkomgeving. Zo is scannen

naar een netwerkmap mogelijk, maar wordt ook Google Cloud Print ondersteund. Ook aan connectiviteit met mobile devices is gedacht met de ondersteuning van Wifi Direct en nfc. Een zakelijke mfp moet vooral ook goed beveiligd zijn. De LaserJet Pro M277dw MFP komt met een hele set aan beveiligingsopties. Uiteraard standaard wachtwoordbescherming, maar ook specifieke authenticatie-opties voor jouw netwerkmappen en versleuteling van bestanden die over het netwerk gestuurd worden. Voor het beheer worden er ook een hele set tools meegeleverd, waarmee de printer gemakkelijk te integreren is binnen elke it-infrastructuur.

SHUTTLE BAREBONE XH97V

Een blank canvas met 4K-mogelijkheden Maak van niets iets, en dat ‘iets’ is in het geval van de Shuttle Barebone XH97V een werkstation met een gerichte configuratie. Met andere woorden: een blank canvas om zelf in te vullen. En dat werkt bijzonder prettig! Wat krijg je bij de Shuttle Barebone XH97V? Zoals gezegd is het in feite een blank canvas. Je krijgt een behuizing en een moederbord met Intel H97 Express Chipset. Vervolgens beslis je wat je nodig hebt wat betreft cpu, intern geheugen en eventuele accessoires op je werkplek om het meeste uit de XH97V te halen. Die keuze is belangrijk met het oog op uiteindelijk gebruik. De chipset ondersteunt Intel’s Haswell-processor en zou in theorie ook de Broadwellcpu moeten ondersteunen,

24

hoewel Shuttle deze niet als zodanig geregistreerd heeft. De Haswell Refresh wordt wel ondersteund, waardoor het systeem redelijk toekomstvast en behoorlijk veelzijdig qua keuze is. Bijvoorbeeld, kies een middle-of-the-road cpu, omdat je vooral licht- tot middelzware software draait, of een low power cpu wanneer je graag een ‘groen kantoor’ hebt. Ben je meer van de brute kracht, dan is er ook genoeg keuze qua cpu’s. De volgende stap is het intern geheugen. Hoeveel wenselijk is, hangt weer af van de applicaties die je gebruikt. Je hebt in ieder geval de keuze om er maximaal 16GB DDR3 (2 x 8GB) in te prikken, meer dan genoeg om zwaar werk te verrichten dus. Shuttle heeft met name gedacht aan grafische gebruikers. De XH97V biedt

namelijk veel opties om content te bekijken. Zo vind je twee displayports en een hdmipoort op het apparaat. Dat biedt grafische opties, zeker omdat je alle drie de inputs afzonderlijk van elkaar kunt aansturen. In niet minder dan een 4K-resolutie (3840x2160) zelfs. Dit mag gerust uniek genoemd worden, zeker als we kijken naar het formaat van deze barebone-pc. INFO Prijs € 234,- (incl. btw) Info shuttle.eu

IN HET KORT + Een blank canvas dat zelf in te richten is + Veel configuratiemogelijkheden + Veel opties voor grafische content

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


TIJD VOOR

DE BATTLE! www.tijdvoordebattle.nl

Tijdelijk gratis

€ 1.000,beltegoed Lync in de Cloud vanaf €7,95 per maand

Telefonie in de Cloud vanaf €6,95 per maand ü ü ü ü

Maandelijks opzegbaar Geen eenmalige investering Geen beheer en/of onderhoud Gratis 30-dagen-account

werkplek Eén totaalpakket vanaf € 20,- per Chat en beschikbaarheid Onbeperkt bellen Internetverbinding Complete telefooncentrale (Bulk)SMS Mobiele app

ü ü ü ü

Maandelijks opzegbaar Geen eenmalige investering Geen beheer en/of onderhoud Gratis 30-dagen-account werkplek Eén totaalpakket vanaf € 30,- per Chat en beschikbaarheid Onbeperkt bellen Internetverbinding Videoconferencing Samenwerken aan documenten Scherm delen met collega’s


REVIEW

HP ELITE X2 1011 G1

ZAKELIJKE HYBRIDE KRACHTPATSER

'DE TABLET ONDERSTEUNT DE AC WIFI-STANDAARD EN OOK 4G BEHOORT TOT DE OPTIES' 26

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


REVIEW

9,2 CONCLUSIE

Ben je een zakelijke gebruiker die veel onderweg is, dan is de HP Elite X2 een dikke aanrader. Met het dock is een volle dag werken geen probleem, en de beeldkwaliteit van de tablet maakt het werken ook comfortabel op een relatief klein scherm. Van het Force Touch trackpad zijn we niet helemaal weg, maar dat vergt gewoon gewenning. De Elite X2 is een volwaardig notebook met tabletmodus, een echte hybride, die het beste van beide werelden combineert in een krachtig alles-in-eendevice.

SPECS Prijs v.a. € 1398,- (excl. btw) CPU Intel Core M, 1,30 GHz Beeldscherm 11,6-inch 1920x1080, ips, 10-punts touchscreen RAM 8 GB Opslag 256 GB (diverse groottes mogelijk) Aansluitingen tablet sim, sd-kaart Aansluitingen dock 2 x usb 3.0, 1x DisplayPort, smartcard, wifi a/b/g/n/ac, seriele poort Afmetingen 29.8 x 20.42 x 2.08 cm (met dock) Gewicht v.a. 0,87 kg (tablet) Info hp.com/nl

We hebben het al vaker geschreven, maar het dubbele gevoel (is het een notebook of een tablet?) wat het concept van een hybride juist zou moeten wegnemen, is echt wel voorbij. Er zijn genoeg hybrides die zichzelf een prima plaats hebben weten te verwerven op, met name, de zakelijke markt. HP drukt mogelijk het grootste stempel op deze markt, zeker als we kijken naar de HP Elite X2. TEKST PETER GÜLDENPFENNIG

P heeft de HP Elite X2-hybride van de grond af aan ontworpen als notebookvervanger en dat is ook te merken. Zo heeft de optionele power dock een veelvoud aan aansluitingen en zit er onderaan de tablet een stylus verstopt. Met andere woorden, je schaft een Elite X2 aan om er meteen mee aan de slag te kunnen. Ontwerp en bouw Zodra je de X2 in je handen houdt voel je: HP heeft zijn best gedaan om deze zo stevig mogelijk te maken. Vaak merk je dat de tablet/ het scherm van een hybride trilt wanneer je hem dockt op het keyboard en aan het typen slaat. Dat is hier absoluut niet het geval. De tablet mount stevig op het dock. Dat geldt zowel voor de meegeleverde dock als de apart verkrijgbare traveldock. De bouw van de hardware voelt ook bijzonder degelijk. Van buigingen van het keyboard of de tablet is geen sprake. Bovendien heeft HP de ingebouwde speaker strak ingelegd in de onderste bezel van de tablet, waardoor deze hierin mooi wegvalt. Specificaties De Elite X2 draait op een Intel Core M-processor met een snelheid van 1,30 GHz. Het device wat wij getest hebben komt met 8GB aan intern geheugen, maar configuraties met 4GB zijn ook mogelijk. Opslag loopt tot aan 512GB, de versie die wij hebben getest heeft 256GB aan boord. De extra opties die de tablet biedt zijn zeer welkom. Zo ondersteunt de tablet de AC wifi-standaard en behoort ook 4G tot de opties.

IN HET KORT + Stevig gebouwd + Erg goed display ondanks dat deze glossy is + Security heeft hoge prioriteit + Werken met het dock gaat goed – Force Touch trackpad is onprettig

Display Echte trekker bij iedere tablet, hybride of notebook, is over het algemeen het display. Als deze niet in orde is verpest dat meestal de gehele ervaring. De Elite X2 is echt gemaakt voor onderweg en dus verdient deze een strakke display. Dat zit wel goed, want de 11.6-inch display met ips-paneel

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

ziet er onwijs goed uit. Het scherm kent een resolutie van 1920 x 1080 en heeft een felle backlight. De inkijkhoek is opvallend sterk en ondanks het glossy touchscreen blijft het beeld goed, ook in het volle licht. Uiteraard heb je wel last van glare en ook verschijnen er snel vegen op het scherm, maar dat zijn zaken om niet over te vallen bij de verdere prima prestaties. Prestaties Hoewel Windows 8 en 8.1 gemakkelijk te bekritiseren zijn, zou dat té makkelijk zijn. Het besturingssysteem kende een trage start, maar is tegenwoordig prima om op te werken. De hardware van HP is ook prima op het besturingssysteem afgestemd, want haperingen zijn niet aan de orde; we switchen soepel van app naar app. Hoewel het werken met een stylus je moet liggen, is de Wacomstylus die bij de hybride wordt meegeleverd zeer welkom. Het geeft het werken op de tablet de nodige flexibiliteit en werkt goed om bijvoorbeeld aantekeningen te maken. Accuduur De accuduur van het device is met vijf uur op volle kracht gemiddeld, maar wordt verlengd door het dock met drie en een half uur. Dat is, met volle schermverlichting, wifi aan en diverse mediacontent draaiende, een prestatie. Door zuinig te werken is dit uiteraard behoorlijk te verlengen, maar sowieso kun je met het apparaat gemakkelijk een volle dag werken. Ook erg prettig is dat de accu in het dock prioriteit geeft aan de tablet. Met andere woorden: je laadt je tablet op wanneer je deze in het dock plaatst, erg handig wanneer je veel presentaties vanaf de tablet geeft. Security Een zakelijke hybride zou incompleet zijn wanneer er niet aan goede security is gedacht. De Elite X2 is ruim voorzien in diverse beveiligingslagen. Op hardwareniveau, met een aanwezige tpm-module die jouw data beschermt, en met een fingerprint-

scanner. Ook pre-boot authenticatie behoort tot je opties, dankzij een aanwezige smartcard-reader. Daarnaast biedt HP natuurlijk diverse softwarematige oplossingen die prima met het device integreren. Dock Het dock die HP meelevert is naast een extra accu voorzien van elke aansluiting die je nodig hebt: twee usb 3.0-poorten een DisplayPort en een smartcard reader. Ook zit er een expansieslot op het dock. HP levert namelijk apart een kabel met daarop zowel een hdmi- als vgaaansluiting. Het trackpad op het dock is een Force Touch trackpad en ‘klikt’ dus niet. Dit vergde meer gewenning dan we verwachtten, zoals capacitieve touchscreens dat ook doen wanneer je die voor het eerst gebruikt. Grappig detail: met het volume aan simuleert de tablet de kliks die je maakt. Geen haptische-, maar wel audiofeedback dus.

27


KAIWA professional group communication for desktop and mobile

free • simple • private • secure • business & private excellent search • available for all devices • rich text • ad free and

Conversations and attachments are grouped together so it provides a perfect overview! start now! www.kaiwa.io

it’s free


TIPS VAN TOPONDERNEMERS

TIPS BEN WOLDRING

GASTEXPERT Functie Oprichter en eigenaar Bencom Group Ervaring Bellen.com, Internetten.nl, Gaslicht.com, Energiewereld.nl, Digitelevisie.nl, Totaalwijzer.nl, Lookingforbooking.com, Wechseljetzt.de, Poliswijzer.nl Website bencom.nl

VAN TOPONDERNEMERS Internetondernemer Ben Woldring startte op zijn dertiende voor een schoolopdracht zijn eerste vergelijkingssite Bellen.com. De website werd, mede door alle media-aandacht voor de piepjonge ondernemer, een doorslaand succes en leidde tot de oprichting van de Bencom Group in 1998. Inmiddels heeft Ben negen vergelijkingssites in zijn portfolio, waarmee hij ingewikkelde markten open wil breken. • Denk goed na over de mogelijkheden van de cloud. Die is ook zeker interessant voor de kleine jongens. Zorg dat je jouw bedrijf lean & mean automatiseert. • Bouw en onderhoud een netwerk, benut die momenten en denk out of the box. Houd altijd je ogen open en leg je oor te luisteren bij je klanten en de rest van je netwerk. • Stop niet bij de eerste de beste tegenslag. • Stimuleer ondernemerschap bij je medewerkers, dat neemt je veel werk uit handen en levert gemotiveerd personeel op. • Pak zaken als contracten zelf op. Omdat ik dit deed, heb ik nu veel meer feeling met die onderwerpen. Veel ondernemers gaan daar toch de mist mee in, die sturen contracten meteen door naar de afdeling legal en worden dan verrast door het eindresultaat. • Volg je eigen koers en overleg niet te veel met mensen. Beperk je tot een aantal sparringpartners die je echt vertrouwt. Zorg ervoor dat je jouw idee niet gratis aan iemand weggeeft of te veel laat verwateren.

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

29


SOFTWARE

SOFTWARE WAAR JOUW ONDERNEMING EEN STAP VERDER MEE KOMT Software is misschien wel een van de belangrijkste onderdelen op het gebied van techniek binnen een onderneming. Maar de goede software vinden in een legio aan mogelijkheden is lastig. Welke software past bij jouw onderneming en wat is absoluut noodzakelijk? Ook dit jaar hebben we weer allerlei awards uitgereikt aan de beste programma’s. Dit is software waar je zeker gebruik van wilt maken. en website is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van elk bedrijf, maar het maken en hosten ervan is niet altijd even gemakkelijk. bNamed en DeHeeg zorgen ervoor dat het maken en hosten van jouw online gezicht een eitje wordt, zodat jij hier nooit kopzorgen over hebt. Met Adobe Acrobat DC beheer je jouw documenten in de cloud en wordt de manier waarop je met deze data werkt nog efficiënter. Nuance POWER PDF laat je optimaal met pdf’s werken, dé standaard voor documenten. En dit is slechts een tipje van de sluier. Met deze software komt elke onderneming weer een stap verder in de richting van zo efficiënt mogelijk werken.

INFORMER ONLINE BOEKHOUDEN

Snel en gemakkelijk inzicht in jouw financiën het systeem afhandelen. In de nieuwste update van het pakket zit het ‘sneller betaald systeem’, bedoeld om meteen te kunnen zien wat er nog aan openstaande facturen staat. Deze worden onderverdeeld in verschillende statussen, van openstaand tot aan

Informer Software biedt twee verschillende boekhoudpakketten aan. Het offline pakket bestaat al 22 jaar. Er is nu ook een nieuw online pakket voor de ondernemer en accountant. Het is prettig dat ingewikkelde, boekhoudkundige termen zoveel mogelijk worden vermeden en alles erop is gericht om je meteen inzicht te bieden in hoe jouw bedrijf ervoor staat. Allereerst

30

toont het dashboard natuurlijk je voorlopige resultaat: je omzet en uitgaven van het huidige jaar. Daarnaast vind je een klein overzichtje met zaken die je moet weten om je btw-aangifte te doen en zie je daar meteen wat je nog moet betalen en ontvangen. Ook heb je direct overzicht over je verschillende bankrekeningen, kasrekeningen en het saldo hiervan. Met een klik ga je door naar de bank of kun je de btw-aangifte binnen

‘ALLES IS EROP GERICHT OM JE METEEN INZICHT TE BIEDEN IN HOE JOUW BEDRIJF ERVOOR STAAT’ incasso. Ook het aanmaken van verkoopfacturen gaat eenvoudig. Je selecteert een bestaande klant of maakt met een paar basisgegevens een nieuwe klant aan in een overzichtelijk menu. Het is handig dat er meteen een koppeling gemaakt wordt met de Kamer van Koophandel,

waardoor de meeste gegevens al voor je worden ingevuld. Door gebruik te maken van ocrsoftware, worden alle gegevens op de factuur snel overgenomen en omgezet naar bewerkbare tekst. Ook kun je bonnetjes gemakkelijk scannen binnen de app. Een laatste handige vinding is de cashflowcheck, waarmee je meteen kunt zien hoe de cashflow van jouw bedrijf ervoor staat. INFO Prijs vanaf € 10,- per maand (dertig dagen gratis testen) Info informer.nl

IN HET KORT + Check hoe de cashflow ervoor staat met cashflowcheck + Biedt snel inzicht + Koppeling met KvK + Bonnetjes scannen met de app

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


SOFTWARE

BNAMED.NET

INFO

Specialisatie in begeleiding van bedrijven Het is voor je onderneming essentieel om online goed bereikbaar te zijn. De enorme hoeveelheid aan bedrijven die zich online begeven, zorgt ervoor dat het steeds belangrijker is om te zorgen voor een goede domeinnaam en extensie. bNamed.net specialiseert zich in de begeleiding van bedrijven bij het zoeken naar het perfecte internetadres. Wanneer je bijvoorbeeld in het buitenland actief bent, dan is een .nl-extensie of zelfs een .com-adres misschien niet toereikend. Fransen stellen een .fr-adres erg op prijs en Spaanse klanten rekenen op een .eswebsite. Speel hier dus slim op in en zorg dat je registratie voor de meest exotische sitenamen en –uitgangen op orde is. bNamed.net biedt niet alleen domeinnamen voor zo ongeveer elke extensie die je kunt bedenken, maar nog belangrijker is hoe ze jouw bedrijf hierin kunnen adviseren. Met een enkel telefoontje ben je al op de hoogte van de mogelijkheden. Ook kun je je website extra laten

beveiligen met een ssl-certificaat, dat ervoor zorgt dat jouw bedrijf veilig informatie uit kan wisselen met de webserver. Hiervoor zijn verschillende certificaten beschikbaar, waaronder het ‘ev-certificaat’, waarmee ook je adresbalkje groen kleurt. Hiermee weten klanten meteen dat ze met een betrouwbaar bedrijf van doen hebben, wat vooral voor webshops

Prijs op aanvraag Info bnamed.net

IN HET KORT + Specialisatie in begeleiding van bedrijven die zoeken naar perfect internetadres + Snel op de hoogte van de mogelijkheden + Mogelijkheid tot extra beveiliging van je website + Al je websites in één keer beveiligd met ‘catch-all’certificaat

‘MET EEN ENKEL TELEFOONTJE BEN JE AL OP DE HOOGTE VAN DE MOGELIJKHEDEN’ een belangrijk pluspunt kan zijn. Mocht je meerdere domeinen hebben, kun je ook een ‘catch-all’certificaat laten implementeren, waarmee al je websites in één keer goed zijn beveiligd.

DEHEEG

Binnen een half uur een website maken Bij DeHeeg kun je terecht voor kant-enklare hostingoplossingen voor je website, van domeinnaam tot uiteindelijke website. Wij gingen aan de slag met het Wordpress Pro Hosting-pakket en maakten letterlijk een website binnen een half uur. Nadat je het pakket hebt besteld, eventueel met een domeinnaam als je die nog niet hebt, kom je terecht in de backend van je account bij

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

DeHeeg.nl. Hier kun je al je gegevens inzien en desgewenst wijzigen. Vanaf hier bereik je ook de Easy Administration Tool (EAT), waarmee je je domein zo kunt inrichten als je wilt en hiervan alle statistieken kunt bijhouden. Je kunt via EAT diverse apps en content management systemen aan je domein hangen, afhankelijk van of je bijvoorbeeld een statische website, een webshop of een forum wilt opzetten. Ben je niet of amper bekend met het opzetten van een eigen website, dan biedt DeHeeg hulp door middel van persoonlijk en direct contact. Nadat je de inrichting zo hebt als je wilt, ga je aan de slag via het cms op jouw eigen domein, in ons geval Wordpress. In feite wijst dit zich helemaal vanzelf. Je kiest een thema uit, richt het naar wens in met menu’s, categorieën en eventuele widgets als post-kalenders en reactiemogelijkheden en voor je het weet is je site up and running. Mocht je toch nog met vragen zitten of een probleem hebben, kun je met een gerust hart aankloppen bij DeHeeg. Deskundige medewerkers staan je snel en vriendelijk te woord en lossen je probleem voor je op.

INFO Prijs Vanaf € 19,95 p.m. (Wordpress Pro Pakket, excl. domeinnaam) Info deheeg.nl

IN HET KORT + Je domein inrichten zoals je wilt met Easy Administration Tool + Hulp d.m.v. direct en persoonlijk contact + Mogelijkheid om al je gegevens direct in te zien en te wijzigen

‘DEHEEG BIEDT HULP DOOR MIDDEL VAN PERSOONLIJK EN DIRECT CONTACT’ 31


ACHTERGROND

WINDOWS 10

7 VRAGEN EN ANTWOORDEN Op 29 juli komt Windows 10 in 190 landen uit en kun je één jaar lang gratis updaten. Maar wat zijn de grote verschillen met de voorgaande versies van Windows nu eigenlijk en welke features kunnen we verwachten? Dit zijn zeven vragen over Windows beantwoord. TEKST EVELINE MEIJER

1. Wat is er zo anders aan Windows 10? ‘4,8 miljoen Windows Insiders (gebruikers die Windows 10 hebben getest) uit tweehonderd landen gaven meer dan 800 duizend keer feedback’, vertelt Edwin Hageman, Managing Director Microsoft Nederland, over het operating system. ‘Dit is de eerste keer dat we een product samen met de klant maken.’ Maar dat is lang niet alles, Windows 10 wordt ook de laatste versie van Windows zoals we het nu kennen. Er komt geen Windows 11, deze versie wordt continu bijgewerkt door middel van updates. Hierdoor blijft het operating system altijd up-to-date en is een nieuwe versie aanschaffen niet langer nodig. ‘Met deze updates komen ook nieuwe features mee’, vertelt Joris Jan Goos, de Windows 10 lead. ‘Het product is dus nooit af.’ 2. Welke nieuwe features zijn dat dan? Allereerst komt, tot grote opluchting van menig gebruiker, het startmenu volledig terug met daarin ook de tiles-interface die we kennen van Windows 8. Daarnaast wordt de gehele ervaring geboden op elk scherm. Je krijgt dus dezelfde Windows 10-ervaring op mobiele devices, pc’s, laptops en de Surface Hub, maar ook op de Xbox. Nieuw is de mogelijkheid om Windows op een Raspberry Pi te gebruiken, waar tot op heden vooral Linux op gedraaid werd. Verder worden ook de beheersbaarheid, veiligheid en productiviteit verbeterd, vertelt Hageman ons. ‘Het wachtwoord krijgt bijvoorbeeld een concurrent, je kunt op Windows 10 ook inloggen met je gezicht.’ Prettig is dat je nu gebruik kunt maken van meerdere bureaubladen, iets wat we al kenden van Linux en Apple. Opvallend is wel dat de Pro-versie

32

van Windows dezelfde beveiliging krijgt als de Enterprise-editie, waardoor je als mkb’er dezelfde security hebt als grote bedrijven met meer geld. 3. Wat is het voordeel van Enterprise ten opzichte van Professional? De beveiligingsmogelijkheden van Enterprise waren lange tijd een belangrijke reden voor ondernemingen om deze editie te kopen, maar als deze ook met Pro te krijgen zijn, wat is dan het voordeel van Enterprise nog? Volgens Microsoft zit dat in de flexibiliteit. Zoals eerder gezegd wordt Windows 10 regelmatig geüpdate, waardoor je allerlei nieuwe features krijgt. Deze updates komen echter niet altijd op een gewenst moment en misschien bewaar je ze liever voor een ander tijdstip. Met de Enterprise-versie van Windows 10 heb je deze flexibiliteit: je kiest zelf wat je wilt updaten en wanneer. De updates kun je uitstellen tot een jaar. Met de Pro-editie kun je de updates ook uitstellen, maar dan tot ongeveer vier maanden later. 4. Continuüm, wat is dat? We benoemden het al eerder, maar Microsoft wil met Windows 10 dezelfde ervaring op elk scherm bieden. Hier introduceerde Microsoft een nieuwe term voor: continuüm. Dit betekent niet alleen dat je hybride device automatisch overschakelt naar een touch-interface als je het keyboard verwijdert, maar ook dat elke versie van het operating system er ongeveer hetzelfde uitziet. Interessant is de mogelijkheid om ook je mobiel zich te laten gedragen als een pc. Op je smartphone kun je een toetsenbord en muis aansluiten en vervolgens hiermee het apparaat bedienen. Het is zelfs mogelijk om een scherm op je smartphone aan te sluiten, maar dit werkt alleen met de nieuwere devices van Microsoft.

5. Wat gebeurt er met Internet Explorer? Internet Explorer wordt nog wel meegeleverd met Windows 10, maar is niet meer de standaard browser. Deze wordt vervangen door Microsoft Edge, de nieuwe, minimalistische browser van Microsoft. In Edge kun je niet alleen over het web surfen, maar ook aantekeningen maken op een website met je vinger, een stylus of het toetsenbord. Deze aantekeningen kun je vervolgens opslaan in OneNote, je favorieten of je readinglist. Daarnaast is er een leesmodus geïntroduceerd, waardoor het lezen van longreads prettiger moet worden. Ook Cortana is geïntegreerd, de spraakassistent van Windows. Hiermee kun je bijvoorbeeld meer details krijgen van een restaurant waarnaar je zoekt, of alvast een tafel boeken. Tot slot is het nu ook mogelijk om add-ons te gebruiken, al is dat zeker niet nieuw voor een browser.

6. Eén jaar gratis, en dan? Het is al even bekend dat Microsoft je het eerste jaar een gratis upgrade naar Windows 10 geeft. Reden hiervoor is dat Microsoft haar dienst ‘als een basis voor heel veel andere diensten en producten’ ziet, aldus Goos. Als je in dit eerste jaar de upgrade naar Windows 10 uitvoert, betaal je ook in de toekomst niets. Upgrade je pas na dat jaar, dan betaal je er wel voor. 7. Krijg ik meteen de nieuwe Windows-versie? Nee, helaas. Windows 10 wordt geleidelijk uitgerold vanaf 29 juli. De eerste gebruikers die kunnen updaten zijn Windows Insiders, daarna volgt de rest. Voordeel hiervan is wel dat Microsoft de tijd heeft om eventueel patches door te voeren als de uitrol begint. Dit zou de lancering van Windows 10 kunnen verbeteren. Hoe de uitrol precies verloopt is echter niet bekend, maar als je het operating system al hebt gereserveerd, krijg je een notificatie wanneer je deze kunt installeren.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


Wilt u uw bedrijfskritieke gegevens in 2015 beschermen?

Denk eerst aan ZyXEL

60%

45%

Bij van de kleine bedrijven was er in 2014 sprake van een beveiligingslek1.

van de kleine bedrijven had last van virussen of kwaadaardige software1.

75%

...en daarvan gaf aan dat er meer dan één keer per jaar sprake was van een incident2.

VPN van ZyXEL biedt thuiswerkers van een organisatie en toepassingen in de cloud bescherming.

unieke aanvallen van malware en virussen zijn door Kaspersky Lab tussen begin november 2013 en eind oktober 2014 afgeslagen8.

66,9%

De huidige beveiliging-stoepassingen moeten betrouwbaarder, krachtiger en veiliger zijn. Daarom is ZyXEL de #1 wat betreft de verkoop van geïntegreerde beveiliging-stoepassingen voor het mkb3.

Maar bijna tweederde van de werknemers controleert de veiligheid van een wifi-netwerk niet voordat ze verbinding maken5. Dit leidt tot nieuwe beveiligingsdreigingen.

69%

70%

van de managers geeft aan dat thuiswerken heeft geleid tot een toename van de productiviteit4.

4 van de 5 medewerkers gebruiken sociale media voor privédoeleinden tijdens werktijd7. Met Trend Micro kunnen sociale netwerken stuk voor stuk en op doeltreffende wijze worden beheerd.

van het e-mailverkeer in het derde kwartaal van 2014 bevatte spam9. Cyren biedt anti-spamoplossingen, zodat uw netwerk niet volloopt met ongewenste content.

ZyXEL-beveiligingsoplossingen bieden dankzij de gratis lokale technische ondersteuning, de gratis firmware-updates en een standaardlicentie van 12 maanden plus 1 extra probeermaand lage totale eigendomskosten.

€ 66.000€ 116.000 zijn de gemiddelde kosten van het ernstigste beveiligingslek van het jaar voor een klein bedrijf (een stijging van € 36.000-€ 66.000 ten opzichte van een jaar geleden)1.

van de organisaties heeft minstens één toepassing in de cloud en nog eens 18% verwacht dit in de komende twaalf maanden te realiseren6.

ZyXEL werkt samen met Trend Micro, Kaspersky Lab en Cyren om de hoogst mogelijke UTM-bescherming (Unified Threat Management) te bieden.

70%

van alle organisaties houdt de ergste beveiligingsincidenten geheim, dus wat het nieuws haalt, is slechts het topje van de ijsberg1.

$ 400 miljard

per jaar wereldwijd is de schatting van het verlies voor bedrijven als gevolg van cybercrime10.

Denk eerst aan ZyXEL

http://security.zyxel.eu/nl/ 1 http://www.pwc.co.uk/assets/pdf/cyber-security-2014-exec-summary.pdf 2 https://dm.pwc.com/HMG2014BreachesSurvey/ 3 Infonetics Research-onderzoek naar gedistribueerde apparaten met geïntegreerde beveiligingsapparaten in prijsklassen $500-$1499 in EMEA tussen januari 2013 en juni 2014 4 http://www.netstar.co.uk/business-benefits-remote-working/ 5 http://letstalk.globalservices.bt.com/en/security/2014/08/beach-breach-risks-working-remotely/ 6 http://idgknowledgehub.com/infographic-cloud-computing-adoptionopportunities-enterprise/2014/11/12/

7 http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141113085146.htm 8 http://securelist.com/analysis/kaspersky-security-bulletin/68010/ kaspersky-security-bulletin-2014-overall-statistics-for-2014/ 9 http://securelist.com/analysis/quarterly-spam-reports/67851/ spam-and-phishing-in-the-q3-of-2014/ 10 http://www.mcafee.com/us/resources/reports/rp-economic-impact-cybercrime2.pdf


SOFTWARE

FANBOOSTER

Hoe kan Facebook als een renderend marketinginstrument worden ingezet? Marketinggoeroe Kotler zei ooit dat je niet alles kunt verkopen aan iedereen, maar daarmee is niet gezegd dat je geen (latente) behoeften kunt aanwakkeren bij je doelgroep. Laat Facebook zich daar nou juist in hebben gespecialiseerd. Met ‘verleidelijke trucjes’ en slimme ‘aanbevelingen van je vrienden’ kun je via Facebook de online verkoop stimuleren. Maar hoe zet jij je Facebook-marketing op de juiste manier in, zodat je het meeste rendement kunt behalen? Volgens Hella Hendriks bestaat een ‘kant-en-klaar marketingrecept’ niet. Hella werkt bij Online Business Media, een adviesbureau gefocust op Facebook, tevens exclusief partner van de Facebook marketingsoftware Fanbooster. Dagelijks krijgt zij vragen vanuit zowel grote als kleine organisaties betreft adverteren via Facebook. Voor voornamelijk B2C-bedrijven is Facebook een broedplaats van potentiële klanten. Maar, vertelt Hella, de ‘aanbevelingen van vrienden’ alleen, zullen de verkoop niet doen stijgen. Het moet een samenspel zijn van het juiste beeldmateriaal, een duidelijke call-to-action, een aansluitende landingspagina en content gericht op een relevante doelgroep. Test! Hella’s advies is om eerst te testen welke doelgroep leidt naar de meeste conversie en hoeveel conversies er haalbaar zijn. Door doelgroepen samen te stellen, kun je als organisatie optimaal gebruik maken van de data die Facebook verzamelt. Het klikgedrag op advertenties, het liken van pagina’s en bekijken van content wordt tenslotte allemaal geregistreerd. Je kunt bijvoorbeeld a/b-testen doen met leeftijdscategorieën of geografie. Tevens heeft Facebook een

conversiepixel tot haar beschikking, waarmee je kunt achterhalen welke advertentie en welke doelgroep voor de meeste conversie zorgen. Plaats deze altijd in je advertentie en in je landingspagina. Het meeste werk zit volgens Hella monitoren en bijschaven van de advertenties. ‘Uit mijn ervaringen blijkt dat bij slecht lopende advertenties, het vaak te maken heeft met verkeerde segmentatiecriteria en er gekozen is voor een te

‘VOOR VOORNAMELIJK B2C-BEDRIJVEN IS FACEBOOK EEN BROEDPLAATS VAN POTENTIËLE KLANTEN’ brede doelgroep’, zegt Hella. Ook ziet Hella vaak dat de call-to-action niet juist wordt gecommuniceerd of te veel moeite kost. ‘Hou het dus zo simpel mogelijk, aangezien Facebook-gebruikers vrijwel altijd lui zijn.’ Heb je vragen betreft Facebook-marketing of wil jij je werkzaamheden inzake Facebook vereenvoudigen met Fanbooster? Neem gerust contact op met Online Business Media. Zij helpen je graag verder: onlinebusinessmedia.nl

FANBOOSTER

Laat je nog meer zien op Facebook ‘CRUISE CONTROL MONITORT ADVERTENTIES VOOR JE’ INFO Prijs Op aanvraag Info onlinebusinessmedia.nl

IN HET KORT + Gemakkelijk overzicht van alles op Facebook + A/b-testen mogelijk + Met Cruise Control hoef je je advertenties niet meer in de gaten te houden

34

Fanbooster maakt alles wat je op Facebook doet als onderneming nog gemakkelijker en dat doen ze met stijl. Door de diverse opties heb je allerlei mogelijkheden om jouw merk nog meer te versterken, maar wel op een gemakkelijke manier. De data die je bijvoorbeeld van Facebook krijgt is niet overzichtelijk en het is lastig om hier de belangrijkste punten uit te halen. Fanbooster versimpelt dit, waardoor je in één oogopslag alles weet wat je moet weten. Maar het mooiste is dat je op een goede manier in contact kunt komen met jouw publiek. Organiseer bijvoorbeeld een wedstrijd – waar diverse mogelijkheden in zijn, zoals een fotowedstrijd – en verzamel hier gegevens uit. Maar hierbij is het ook mogelijk om een bepaald publiek te selecteren voor je wedstrijd, zodat de wedstrijd altijd bij de goede mensen aankomt. Dit geldt overigens ook voor het adverteren: hier kun je allerlei specifieke voorkeuren aangeven, waardoor de juiste mensen de advertentie zien. Als mensen op een campagne geklikt hebben, wordt de data verzameld en kun je deze later nog eens gebruiken, voor bijvoorbeeld nog een campagne. Ideaal, want zo heb je altijd een mooi bestand van potentiële klanten en hoef je dit niet zelf bij te houden. Het is

prettig dat je niet achter je computer hoeft te zitten om je advertenties te monitoren, Cruise Control doet dit voor je. Deze optie zorgt ervoor dat je alles uit je advertenties haalt, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Gezien veel ondernemers erg druk zijn, is dit een perfecte optie. Mooi is dat je bij zo’n beetje elke optie een a/b-test kunt doen, waardoor je na een tijdje weet wat wel en niet werkt. Zo kun je je berichten nog gerichter maken, maar ook je advertenties en wedstrijden worden op deze manier perfect. Uiteindelijk kun je alles monitoren, waardoor je onderzoek kunt doen naar je marketing, campagnes kunt analyseren en interacties kunt bekijken. Fanbooster biedt alles wat een ondernemer op Facebook nodig heeft, laat het je in zo min mogelijk tijd doen en zorgt voor de beste resultaten.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


SOFTWARE

MAXFOCUS SUITE

Totaaloplossing voor iedere organisatie

MAXfocus, het platform van LogicNow, levert met hun suite een totaalpakket bestaande uit remote management, mailbeveiliging en -archief, backup en een servicedesk. Iedere oplossing is erop gericht om naadloos te integreren binnen elke it-infrastructuur in een organisatie. Via MAX RemoteManagement beheer je moeiteloos de

it van jouw klanten vanuit één plek. Op afstand, dus mocht een probleem zich voordoen, dan zit je altijd bovenop de oplossing. RemoteManagement is platformonafhankelijk en ondersteunt OSX, Windows en Linux. Tevens is er een managementapplicatie verkrijgbaar voor Android en iOS. IASO ontzorgt jouw klanten van de voor iedere

organisatie belangrijke backup. Of het nu gaat om data of virtuele machines, een backup is in een handomdraai in te stellen en uit te voeren. IASO ondersteunt zowel on- als offsite herstel en kent een nauwe integratie met zowel VMware als Hyper-V. Het uitgangspunt van MAX MailProtection is naadloze integratie en hiermee is niets teveel gezegd. De oplossing werkt naadloos samen met bijvoorbeeld Office 365, Google Apps, Exchange en Lotus Domino. Daarnaast is goed over de beveiliging nagedacht. Zo worden berichten binnen het archief opgeslagen middels AES 256-bitsencryptie en vindt berichtbezorging plaats via geforceerde HTTPS. Ook aan spamvirus- en malware-beveiliging is gedacht. MAX MailProtection maakt gebruik van diverse middelen, zoals traditionele virus-engines, maar ook zero-hour patroongebaseerde antivirusbescherming en virtualisatiegebaseerde malwaredetectietechnologie. Geruststellend voor je klanten om te weten dat hun mail altijd goed beveiligd is dus. Met het uitgebreide ticketing-systeem van MAX ServiceDesk tenslotte heb je duidelijk en uitgebreid

overzicht van de wensen van jouw klanten. Social media is een veelgebruikt platform om vragen te stellen en klanten te helpen, dus het is fijn om te weten dat MAX ServiceDesk uitgebreide Twitter-integratie kent. Desgewenst kan er van elke tweet een ticket gemaakt worden. Via uitgebreide rapportages en nauwe tijdsregistratie heb je altijd perfect inzicht in de behoeften en wensen van jouw klanten. INFO Prijs op aanvraag Info nl.maxfocus.com

IN HET KORT + Volledige oplossing voor resellers + Goede beveiliging op meerdere niveaus + Te integreren binnen iedere infrastructuur

DRAGON NATURALLYSPEAKING 13

Laat je stem het werk doen De nieuwste versie van Nuance Dragon NaturallySpeaking is niet alleen geschikt om teksten te dicteren, je kunt er je hele computer mee besturen. Versie 13 zit vol nieuwe features. Zo kun je gebruik maken van ingebouwde microfoons, heeft de software een frisse nieuwe interface gekregen en kun je ook populaire webapplicaties besturen met de software. Hierdoor hoef je je toetsenbord en muis bijna niet meer aan te raken. Diverse browsers ondersteunen Dragon NaturallySpeaking 13, waardoor je met slechts je stem gemakkelijk over het internet kunt navigeren. Zo surf je naar een website door eerst naar de navigatiebalk te gaan en vervolgens het webadres in te spreken. Ook kun je

je e-mails beantwoorden, mits je jouw e-mail in een browser kunt openen. Het dicteren van tekst gaat vrij aardig. Je moet goed articuleren en dat kan even wennen zijn. Ook het feit dat je leestekens, nieuwe alinea’s en nieuwe zinnen moet benoemen is een kleine omschakeling, maar zeker geen vervelende. Het aanpassen van een tekst gaat erg gemakkelijk. Corrigeren kun je doen door ‘corrigeer’ te zeggen, waardoor je een lijst krijgt met opties waar je uit kunt kiezen. Daarnaast kun je de stijl van de tekst veranderen, bijvoorbeeld een stuk tekst cursief of dikgedrukt maken. Ben je klaar met het gebruik van de software? Dan zeg je ‘microfoon uit’ en hij stopt meteen met dicteren. Dragon NaturallySpeaking

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

13 maakt het werken achter een computer nog gemakkelijker. Niet alleen het schrijven van teksten gaat een stuk sneller, je praat immers sneller dan dat je typt, maar je gehele computer is met deze software te besturen. Ideaal als je last hebt van rsi of dat juist wilt voorkomen; een muis en toetsenbord heb je niet meer nodig.

INFO Prijs op aanvraag Bij elke versie wordt ook een headset meegeleverd. Dragon NaturallySpeaking 13 is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans Info netherlands.nuance.com

IN HET KORT + Gemakkelijke installatie + Je kunt je gehele computer besturen met je stem + Ook e-mails zijn gemakkelijk te beantwoorden + Verbeterde gebruikersinterface

35


SOFTWARE

ELEXIOSHOP

Start eenvoudig je eigen webwinkel ‘ELEXIOSHOP BIEDT EEN COMPLEET PAKKET MET PROFESSIONELE MOGELIJKHEDEN’ INFO Prijs vanaf € 25,- per maand (eerste 6 maanden 50% korting, daarna € 25,- p/m) Info elexioshop.nl

IN HET KORT + Seo-vriendelijk + Naar eigen smaak aan te passen + Integratie met social media + Gratis support + Importeren van Excel-sheets

Toe aan een eigen webshop? De webwinkelpakketten van Elexioshop maken online ondernemen leuk! Elexioshop biedt een compleet pakket met professionele mogelijkheden. De prijs is aantrekkelijk: vanaf 25 euro per maand kun je al een webwinkel starten. Dat is inclusief hosting en het aanmaken van je eigen e-mailadressen. Elexioshop is daarnaast gebruikersvriendelijk. De webshop is direct te installeren en bovendien heb je recht op gratis support. Excelsheets met je producten importeer je direct in je webwinkel; het systeem zorgt dat alles automatisch netjes in je winkel verschijnt. Prettig, want met name b2b’s werken veel met Excelsheets. Zo verwerk je gemakkelijk Excelsheets in je webshop vanuit je erp-systeem, wat enorm veel tijd scheelt. Daarnaast kun je met behulp van

een handige tool de vormgeving van jouw webwinkel geheel naar eigen smaak inrichten. Ook Google is steeds belangrijker voor de bekendheid van je webshop. Elexioshop zorgt er daarom voor dat hun webwinkels seo-vriendelijk zijn. Hierdoor scoren ze doorgaans hoog in Google. Bij Elexioshop kom je

niet voor verrassingen te staan wat betreft de kosten: je weet wat je maandelijks betaalt. Je draagt geen percentage of ‘fee’ af over je omzet. Het is daarnaast goed om te weten dat responsive design ondersteund wordt. Zo kan iedereen je webwinkel bezoeken, ongeacht welk device ze hiervoor gebruiken.

PULSEWAY

Vinger aan de pols op jouw it-infrastructuur Pulseway is een verrassend krachtig stuk software dat bestaat uit een agent, te installeren op de te monitoren systemen, een webbased interface en een app voor mobiele devices. Elk systeem wordt ondersteund, dus of er binnen jouw organisatie nu Windows, Linux, Mac of een mix van deze systemen draaien, je voegt ze moeiteloos toe aan de Pulseway-service. De koppeling met een gemakkelijke initiële installatie maakt dat je in no time ‘up and running’ bent om de gebruikte it en services binnen jouw organisatie in de gaten te houden. Iets waar Pulseway duidelijk een punt van heeft gemaakt is een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke interface. Aan de linkerkant vind je jouw systemen (bijvoorbeeld je servers of workstations) die je in de gaten kunt houden en zo nodig kunt managen. Uiteraard moet de Pulseway agent wel geïnstalleerd worden op de betreffende systemen. Dit is echter

36

in een handomdraai gedaan en vereist weinig tot geen technische knowhow. Voor het management van jouw systemen vind je aan de rechterkant een brede set tools die je aan kunt roepen. Dit gaat van simpele info over cpu-gebruik tot diepere systeemfuncties als het beëindigen van processen, het pushen van updates of het bekijken van systeemlogs. Ook kun je vanuit hier chatten met gebruikers voor het verlenen van de nodige support, heb je een terminal tot je beschikking voor het uitvoeren van commando’s en zie je welke gebruikers zijn ingelogd. Met Pulseway richt je je blik allang niet meer alleen op de hardware in jouw organisatie, de diverse (cloud-)applicaties spelen vaak een net zo bedrijfskritische rol. Daarom maakt Pulseway het mogelijk om bijvoorbeeld op applicatieniveau te managen of om je websites in de gaten te houden. Wat veel gebruikers zal aanspreken, is de integratie

met services van ESET en StorageCraft. De integratie met de Remote Administrator van ESET geeft je de mogelijkheid om monitoring en uitvoering van ESETfuncties te doen binnen Pulseway. Met de

integratie van ShadowProtect van StorageCraft is het mogelijk om backups binnen de hele organisatie uit te voeren, te verifiëren en notificaties over al dan niet geslaagde backups te ontvangen. Niet bepaald een onbelangrijke feature en zeer zeker iets wat veel gebruikers zal aanspreken. INFO Prijs vanaf € 2,- per server/ desktop per maand Info pulseway.nl

IN HET KORT + Veel meer dan een monitoring-tool + Ontwikkeld vanuit de gebruiker + Enorm flexibel + Lichtgewicht en makkelijk te gebruiken + Volop support vanuit Pulseway zelf

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


Bescherm, deel en benader uw data veilig en eenvoudig

Met een ReadyNAS kunt u zowel thuis als zakelijk genieten van een rijk uitgeruste en gebruiksvriendelijke NAS. Uw data staat veilig opgeslagen dankzij de 5 unieke lagen van data bescherming en is waar dan ook ter wereld door u te benaderen via een veilige verbinding op uw smartphone, tablet, laptop of computer. Het maken van back-ups van uw Windows of Mac is nog nooit zo eenvoudig geweest dankzij ReadyCloud en de ondersteuning voor Time-machine. Ook het delen van uw bestanden is net zo eenvoudig als de bekende cloud-diensten met 1 verschil – de data staat bij u thuis of op kantoor. De voordelen op een rij: • Unieke cloud mogelijkheden dankzij ReadyCLOUD • 5 lagen van data bescherming • Intelligent file system • Uitgebreide app-store voor aanvullende applicaties • Tot 5 jaar garantie en uitgebreide ondersteuningsmogelijkheden Bel ons op +31 18 25 87 000 of mail ons op nl.sales@netgear.com voor meer informatie.


SOFTWARE

VEEAM ENDPOINT BACKUP FREE

Gratis en eenvoudige endpoint backup ‘Endpoint backup moet eenvoudig en gratis zijn’, lezen we op de website van Veeam. Daar kunnen wij het natuurlijk alleen maar mee eens zijn, dus een test van deze gratis software is de moeite waard. En simpel, dat is het. Direct na het installeren van Veeam Endpoint Backup FREE wordt er gevraagd naar een locatie voor de backup, welke zowel op een dvd als op een usb-stick, een nas of een externe schijf gemaakt kan worden. Vervolgens word je netjes op de hoogte gehouden van de initiële backup, die als basis gebruikt wordt voor INFO Prijs gratis Info veaam.com

IN HET KORT + Gemakkelijk in gebruik + Gratis + Diverse soorten backups + Neemt weinig ruimte in

latere backups. Prettig hierbij is dat Endpoint Backup FREE hierna alleen nog incrementele backups maakt, waarbij nieuwe data en gewijzigde bestanden meegenomen worden. Hierdoor neemt de backup weinig ruimte in en verloopt het proces een stuk sneller. Bij het maken van een backup kun je kiezen om deze van de gehele computer te maken of slechts van bepaalde soorten volumes, bijvoorbeeld alleen data-volumes, en alleen bepaalde mappen en bestanden. De laatste manier van backuppen duurt echter wel langer. Prettig is dat je kunt kiezen hoe lang de herstelpunten op je medium moeten blijven staan en je zelf bepaalt wanneer je een bepaalde backup maakt. Uiteraard kun je ook aangeven hoe vaak een backup moet plaatsvinden. Waarom zou je überhaupt nog voor backup-software betalen als het overduidelijk ook gratis kan? Veeam Endpoint Backup FREE is bedoeld voor computers en bepaalde Windows-servers, dus ideaal voor het kleinere mkb. Prettig is dat je deze gratis software kunt integreren met Veeam Backup & Replication en Veeam Availability Suite, waarmee deze opties ook beschikbaar worden

zonder dat je hoeft over te stappen op een ander backup-pakket. Een backup gebruik je pas als een computer, of een deel daarvan, het heeft begeven. Veeam Endpoint Backup FREE biedt hier diverse herstelopties voor, wat prettig is als slechts een deel van de pc kapot is. Zo kun je met Herstel op volumeniveau een schijf of een beschadigde partitie herstellen, of alleen afzonderlijke bestanden herstellen met Herstel op bestandsniveau. Natuurlijk kun je ook het complete systeem herstellen naar dezelfde of andere hardware met de Bare-metal herstelbewerking. Veeam Endpoint Backup FREE doet precies wat het moet doen: een snelle backup maken van je computer, zonder al te veel ruimte in te nemen op een nas of verwisselbaar opslagapparaat. Prettig zijn de diverse backups die je kunt maken, zoals van een bepaald volume of specifieke bestanden. Veeam Endpoint Backup FREE laat zien dat het niet nodig is om te betalen voor backups van computers en bepaalde Windows-servers en daar worden wij erg gelukkig van.

KAIWA.IO

De simpelste tool om samen te werken Goede communicatie is een must om effectief te kunnen samenwerken. Kaiwa is hiervoor het perfecte online platform.

38

Het is zowel browser-based als in app-vorm te verkrijgen. Wat onmiddellijk in het oog springt, is de bijzonder opgeruimde interface

waarbij de functies voor zich spreken en gemakkelijk te gebruiken zijn. Links in het menu vind je de hoofdfuncties binnen Kaiwa terwijl de rest van het scherm is gereserveerd voor jouw informatiestream. Gebruikers worden standaard toegevoegd aan groepen of kunnen zelf een groep aanmaken. Binnen die groepen worden conversaties gegroepeerd, waardoor je stream nooit volloopt met verschillende soorten van informatie, wat uiteraard de communicatie alleen maar ten goede komt. Kawai streeft andersoortige services als Yammer en Socialcast op twee punten voorbij. Ten eerste is het platform razendsnel. Of je nu een bericht plaatst in een groep of je stream doorzoekt naar bepaalde informatie, het is net of je bladert door je

eigen computer. Ten tweede heb je als gebruiker de optie om gemaakte posts op te maken door middel van tags. Of je nu een link wilt plaatsen onder tekst, informatie extra urgentie wilt meegeven door deze dik te drukken of tabellen of blockquotes in te voegen, het is allemaal mogelijk. Hierdoor kun je duidelijk via het platform communiceren door de opmaak van posts naar jouw hand te zetten. INFO Prijs gratis Info kaiwa.io

IN HET KORT + Makkelijke interface + Razendsnel platform + Informatie wordt duidelijk gegroepeerd + Veel tekstopmaakopties

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


INTERVIEW

AD HOC DATA

Leadgeneratie hoeft niet duur te zijn

GIJSBERT VAN DER MEULEN Directeur van Ad Hoc Data adhocdata.nl

Bedrijfsgegevens opvragen kan behoorlijk in de papieren lopen. Onbegrijpelijk, vindt Gijsbert van der Meulen, directeur van Ad Hoc Data. ‘Ondernemers betalen soms zo’n vijfhonderd euro voor duizend records. Bij ons kun je voor dat bedrag in een jaar 300 duizend organisaties selecteren.’ TEKST REDACTIE

at Gijsbert vindt dat ondernemers vaak teveel betalen voor leadgeneratie is niet zo gek, als je kijkt naar de lage tarieven die Ad Hoc Data vraagt. Al vanaf 33 euro per maand kun je gebruikmaken van de enorme databank, waar zo’n 1,8 miljoen zakelijke contacten in opgenomen zijn. ‘We zijn daarmee veel goedkoper dan iedereen in de markt, want omgerekend betaal je, zelfs met het goedkoopste abonnement, nog minder dan een cent.’ Start-ups krijgen nog meer korting: is je onderneming minder dan twee jaar oud, dan zijn de eerste drie maanden gratis. Wil je geen abonnement en een losse selectie maken, dan kost dat vijf cent per lead. Lage kosten Ad Hoc Data kan zulke lage prijzen bieden door een aanbod te leveren wat uitstekend geschikt is voor marketing en sales. ‘Er is natuurlijk een heleboel IN HET KORT + 1,8 miljoen zakelijke adressen + Meer dan tienduizend klanten + Uitstekende prijs-kwaliteit­ verhouding + Korting voor start-ups + Gebruiksvriendelijke en flexibele zoekmachine + Ideaal voor mkb en zzp’ers

data beschikbaar’, vertelt Gijsbert. ‘Wij hebben ervoor gekozen om data te leveren waar tachtig tot negentig procent van onze doelgroep om vraagt. Gecombineerd met een groot aantal klanten en een efficiënte organisatie kunnen we actuele bedrijfsgegevens bieden voor een prijs waar niemand anders het voor kan.’ Portaal Het hart van Ad Hoc Data is een gebruiksvriendelijk zelfservice-portaal, waarmee

voor telemarketing of direct mailings. Gijsbert: ‘Dat klinkt als iets heel groots, maar er zijn ook kleinere bedrijven met bijvoorbeeld twee accountmanagers. Die willen direct contact met een kleine groep bedrijven. Maar het kan dus ook groot, sommige bedrijven selecteren bij ons alle zzp’ers die recent gestart zijn. Dat loopt in de tienduizenden, die leveren dan de gegevens aan een callcenter of verzendhuis en proberen zo hun product te verkopen.’

‘AD HOC DATA LEVERT DATA WAAR TACHTIG TOT NEGENTIG PROCENT VAN DE DOELGROEP OM VRAAGT’ je binnen korte tijd een uitdraai kunt maken van de zakelijke contacten die onder jouw doelgroep vallen. Gijsbert: ‘Stel dat je je product of dienst richt op de grotere kappers in de regio Amsterdam. Dan kun je kiezen voor kappers in Amsterdam die een BV als rechtsvorm hebben en minimaal zes medewerkers. Met de data die je dan krijgt, kun je verder aan de slag.’ Doeleinden De meeste klanten van Ad Hoc Data gebruiken de gegevens die ze binnenhalen

Verrassend Daarnaast merkt Gijsbert dat het portaal ook op andere manieren gebruikt wordt. ‘Ik laat mij graag inspireren door de creativiteit van ondernemers. Zo heb je ondernemers die alle bedrijven binnen een stad uitdraaien en ze vervolgens door-to-door afgaan. Andersom zie je dat onze data wordt gebruikt voor doelgroep bepaling. Stel, je hebt al honderd klanten en voert ze in. Al die klanten hebben een branchecode. Wanneer een branchecode veel voorkomt,

gebruik je die branchecode weer, pas je bijvoorbeeld de regio en bedrijfsgrootte aan en vind je veel potentiële look-a-like’s. Zo kun je gerichter de markt betreden.’ Ontwikkeling Ad Hoc Data mocht in 2014 de tienduizendste klant verwelkomen en levert dagelijks data aan een paar duizend klanten in Nederland en België. Het bedrijf heeft de intentie om het platform ook in andere landen uit te rollen. Om te blijven voldoen aan nieuwe vragen vanuit de klanten, is Ad Hoc Data druk bezig te innoveren. ‘Zo merken we dat er een toenemende vraag is naar contactpersonen. Dus: wie is de communicatiemanager of de it-manager? Dat soort specifieke informatie is vaak slecht te ontsluiten en daar hebben alle partijen in deze markt moeite mee. Het is lastig te verkrijgen en veelal handwerk, maar wij slagen er wel in om hierin te voorzien en bieden dit als additionele dienst aan. Daarnaast kijken we continu naar de gebruiksvriendelijkheid van ons platform. Volgens een recent klantonderzoek is meer dan tachtig procent tevreden tot zeer tevreden, maar er komen toch nog steeds interessante tips ter verbetering uit.’

39


䈀刀䔀䄀䬀

䘀刀䔀䔀 䘀刀伀䴀 倀刀伀倀刀䤀䔀吀䄀刀夀 倀䈀堀

㌀䌀堀 倀䠀伀一䔀 匀夀匀吀䔀䴀

䴀漀瘀攀  琀漀  ㌀䌀堀  倀栀漀渀攀  匀礀猀琀攀洀  ⴀ  愀渀  漀瀀攀渀  猀琀愀渀搀愀爀搀  圀椀渀搀漀眀猀  ⴀ  戀愀猀攀搀  䤀倀  倀䈀堀  瀀爀漀瘀椀搀椀渀最  攀愀猀礀        洀愀渀愀最攀洀攀渀琀  愀渀搀  唀渀椀ǻ攀搀  䌀漀洀洀甀渀椀挀愀琀椀漀渀猀  愀琀  氀漀眀攀爀 挀漀猀琀⸀ ∠ 匀漀昀琀眀愀爀攀 戀愀猀攀搀㨀 䔀愀猀礀 琀漀 椀渀猀琀愀氀氀 ☀ 洀愀渀愀最攀 ∠ 䤀渀攀砀瀀攀渀猀椀瘀攀 琀漀 戀甀礀 愀渀搀 攀砀瀀愀渀搀 ∠ 嘀椀爀琀甀愀氀椀稀攀 眀椀琀栀 䠀礀瀀攀爀ⴀ嘀⼀嘀䴀眀愀爀攀 ☀ 氀攀瘀攀爀愀最攀 攀砀椀猀琀椀渀最 栀愀爀搀眀愀爀攀 ∠ 䠀愀氀瘀攀 礀漀甀爀 瀀栀漀渀攀 戀椀氀氀 眀椀琀栀 匀䤀倀 ∠ 䠀愀氀瘀攀 礀漀甀爀 瀀栀漀渀攀 戀椀氀氀 眀椀琀栀 匀䤀倀 吀爀甀渀欀猀 ☀ 䴀漀戀椀氀攀 䌀氀椀攀渀琀猀 ∠ 䤀渀琀攀最爀愀琀攀搀 圀攀戀刀吀䌀 戀愀猀攀搀 嘀椀搀攀漀 䌀漀渀昀攀爀攀渀挀椀渀最

圀圀圀⸀㌀䌀堀⸀一䰀

⬀㌀㄀ ⠀㠀㔀⤀ ㈀㜀㌀ ㌀㘀㐀 㔀


TIPS VAN TOPONDERNEMERS

TIPS ALLAN HARDENBERG

GASTEXPERT Functie Founder en oprichter ALDA Events Ervaring Blue Lagoon, three dj’s in a boat, talloze feesten en festivals opgezet met ALDA Events Website aldaevents.com

VAN TOPONDERNEMERS Allan Hardenberg ontmoette bijna twintig jaar geleden zijn compagnon David Lewis met wie hij evenementen als ‘three dj’s in a boat’ organiseerde. In 2007 richtten de twee het succesvolle ALDA Events op. In de eerste jaren bekend van evenementen zoals Armin Only, Best of Both Worlds en A Day At The Park, later kwamen daar onder meer Electronic Family en The Flying Dutch bij. ALDA Events is de afgelopen jaren gegroeid als een organisatie die in 2013 en 2014 wereldwijd meer dan 160 shows in 33 landen landen organiseerde voor zo’n één miljoen bezoekers. In 2011 en 2013 was Allans ALDA genomineerd voor de International Dance Music Awards (IDMA) in de categorie Best Event Promotor Worldwide. • Stel een team samen met de juiste mensen op de juiste plek. Zoek mensen met energie en gedrevenheid, dan kun je samen de hele wereld veroveren. • Zorg voor een gezamenlijk doel en werk daar naar toe. Zo hebben wij bij ALDA een doel met onze evenementen en concepten: mensen blij maken en van de wereld een grote dansvloer maken. • Zorg voor een lange termijn strategie op basis van The Golden Circle, de ‘why’-gedachte. Bedenk bij alles wat je doet: waarom doe ik dit? • Behoud bij alles wat je doet de gunfactor, daarmee bereik je veel meer dan door je ego naar voren te schuiven. • Neem ook vooral de tijd om leuke dingen met elkaar te doen. Hierdoor blijft het team gemotiveerd en happy. • Ook fouten maken hoort bij ondernemen. Altijd doorzetten en gefocust blijven op je droom.

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

‘BEDENK BIJ ALLES WAT JE DOET: WAAROM DOE IK DIT?’ 41


ACHTERGROND

DE BESTE TOOLS VOOR ONDERNEMERS TOOLS OM ONDERNEMEN GEMAKKELIJKER TE MAKEN Als ondernemer ben je continu met allerlei taken bezig. Van het managen van je personeel tot het bijhouden van je e-mail, het lijkt wel alsof er niet genoeg uren in een dag zitten. Gelukkig zijn er tal van programma’s en tools om het leven iets gemakkelijker te maken.

APPLICATIES OP DIVERSE OPERATING SYSTEMS Android is in Europa met een marktaandeel van 70,8 procent veruit het grootste operating system en heeft logischerwijs behoorlijk wat applicaties. Ook iOS heeft veel in de aanbieding, en Windows Phone heeft weer haar eigen apps. Groot nadeel is dat niet alle apps voor alle platformen beschikbaar zijn, maar daar lijkt wat verandering in te komen. Windows Phone, welke 527 duizend applicaties in haar Store heeft staan, gaat binnenkort waarschijnlijk ook Android-apps toelaten op haar platform. Daarmee wordt het aanbod met ruim 1,3 miljoen applicaties vergroot, een voordeel voor alle Windows Phone-gebruikers.

TEKST EVELINE MEIJER

Trello

42

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


ACHTERGROND

TRELLO

Werken in je onderneming diverse teams nauw met elkaar samen? Dan is Trello een handig hulpmiddel. Trello valt in de categorie Scrumboard en moet het samenwerken optimaliseren. Op de website en in de applicatie kun je diverse borden aanmaken, waar je werknemers voor kunt uitnodigen. Op zo’n bord kun je weer lijstjes maken, zoals ‘nog te doen’, ‘aan het doen’ en ‘gedaan’. Taken kun je van het ene lijstje naar het andere slepen, maar ook kun je nog extra commentaar toevoegen. Voor jou als ondernemer is het gemakkelijk om te zien wie waar mee bezig is en wat er precies gebeurt. Trello is gratis te gebruiken in je browser, maar ook op Android en iOS.

WUNDERLIST Wunderlist

BASECAMP

Basecamp is bedoeld om diverse projecten te managen. Nadat je een account hebt aangemaakt, kun je allerlei projecten in Basecamp zetten. Voor zo’n project kun je niet alleen teamleden uitnodigen, maar ook klanten. Voor je klanten bepaal je wat zij wel en niet zien. Op deze manier hebben ook zij een goed overzicht van wat je aan het doen bent, zonder dat ze vertrouwelijke informatie onder ogen krijgen. Aan een project kun je een discussie toevoegen, een to-do-lijst, bestanden, tekstdocumenten en evenementen. Alles wat met jouw project te maken heeft, vind je dus gemakkelijk in één overzicht op Basecamp. Ook is er een tabblad waar je de voortgang van alle projecten kunt zien. Prijzen voor Basecamp beginnen bij twintig dollar per maand, maar elke gebruiker krijgt een gratis proefversie van zestig dagen.

SNAPPII MOBILE APPS

To-do-lijsten zijn een bekende tool om het overzicht te bewaren. Veel mensen maken zo’n lijst in Excel, Word of op papier. Wunderlist maakt dit iets gemakkelijker. Een account is gratis en je kunt diverse lijsten maken. Zo houd je bijvoorbeeld werk en privé gescheiden, maar niet te ver bij elkaar uit de buurt. De lijsten zijn vervolgens ook te delen met anderen en online te publiceren. Bovendien kun je de lijsten sorteren in mappen, waardoor het onderscheid tussen werk, privé en andere zaken nog duidelijker wordt. Helemaal fijn is dat Wunderlist niet alleen op je desktop te gebruiken is, maar ook op Android- en Apple-apparaten.

OWNCLOUD

Werken in de cloud was nog nooit zo populair, maar helaas hangt daar vaak wel een prijskaartje aan. ownCloud doet het anders. ownCloud is gratis te downloaden en kun je op een eigen server installeren. Zolang deze genoeg ruimte heeft, kun je onbeperkt en geheel kosteloos data opslaan in de cloud. Alle data die je opslaat, kun je ook vanaf een smartphone of tablet bereiken en synchroniseren. Onderweg aan een document werken is dus ook geen probleem. Bovendien kun je alle bestanden delen met andere gebruikers van ownCloud en notificaties instellen. Heb je bestanden die je veel gebruikt? Dan stel je een shortcut in, zodat je niet al je bestanden hoeft door te zoeken. Ook kun je andere opslag-mogelijkheden als Dropbox en Google Docs aan je eigen cloud toevoegen. Bang voor hackers? Alle data is te versleutelen met een speciale applicatie, waarmee niet alleen je data binnen ownCloud, maar ook alle externe opslag beschermd wordt. Een ander voordeel is dat je je contacten in de cloud kunt opslaan en met al je devices kunt delen, zodat je deze altijd bij de hand hebt. ownCloud is te downloaden op owncloud.org

‘IN HIGHRISE KUN JE ALLE TAKEN, CONTACTEN EN COMMUNICATIE VAN JOUW ONDERNEMING BIJHOUDEN’

Met Snappii Mobile Apps kun je gemakkelijk zelf een applicatie maken voor jouw product of onderneming, zonder dat je een regel code nodig hebt. Je maakt een applicatie in de cloud en deze is meteen te gebruiken op jouw device en op die van klanten. Het maken van de app doe je met drag-and-drop. Je klikt op een functie en sleept deze simpelweg de applicatie in, dat is alles. Als de app klaar is, werkt deze meteen op iOS- en Android-apparaten. Wil je je applicatie updaten? Ook dat doe je met slechts één klik. Snappii Mobile Apps kost vijf euro per gebruiker, maar je kunt een gratis demo aanvragen.

SIGNMYPAD PRO

Ben je veel onderweg, maar krijg je regelmatig pdf ’s binnen die ondertekend moeten worden? Met SignMyPad kun je dit gemakkelijk vanaf je tablet of smartphone doen. Niet alleen kun je het document ondertekenen, er wordt ook een gps-locatie toegevoegd, zodat je gemakkelijk kunt controleren of jij het echt ondertekend hebt. Na het ondertekenen kun je de pdf vanuit de applicatie weer terug sturen. Deze applicatie is niet alleen handig als je veel onderweg bent, maar helpt ook bij het creëren van een paperless office: het document hoeft immers nooit afgedrukt te worden. SignMyPad Pro is voor € 14,05 beschikbaar voor Android-apparaten en voor $3,99 te koop voor iOS devices.

HIGHRISE

In Highrise kun je alle taken, contacten en communicatie van jouw onderneming bijhouden. Zo kun je contacten delen met je team, taken volgen en er herinneringen aan toevoegen, en alle communicatie managen. Ook belangrijke e-mails kun je gemakkelijk opslaan en het is mogelijk om documenten en bestanden toe te voegen. Met de privacy settings kun je bepalen wie wat mag zien en zo het onderscheid tussen de diverse afdelingen behouden. Highrise werkt op Android- en Apple-apparaten, maar ook op je desktop. Voor 24 dollar per maand kun je met maximaal zes personen gebruik maken van Highrise. Duurdere pakketten bieden ondersteuning voor meer gebruikers, contacten en opslagruimte.

OSCOMMERCE

Een eigen webwinkel maken zonder een dure webdeveloper in te huren? osCommerce is een gratis programma waarmee je het zelf kunt doen. Maak een catalogus met productomschrijvingen, laat klanten hun producten in een winkelwagentje plaatsen en afrekenen met diverse betaalmogelijkheden. De producten zijn in te delen in categorieën en ook plaatjes zijn toe te voegen. Bovendien is het programma, en je webwinkel, geheel in het Nederlands, dus vertalen is niet nodig. osCommerce is te downloaden op oscommerce.nl. Het is wel vereist dat je een server hebt waar php en MySQL op geïnstalleerd staan.

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

Owncloud

43


CLOUD

DE CLOUD De cloud, het blijft een ongrijpbaar begrip. Wat is het en wat kun je ermee? Eigenlijk is het simpel, de cloud is een digitale werkomgeving (of een deel ervan) die je vanaf de computer benadert. ropbox en Google Docs zijn misschien wel de bekendste voorbeelden. De techniek is echter zover dat gehele computersystemen vanuit de cloud kunnen draaien en jij als ondernemer dus een goed werkende omgeving hebt om in te kunnen werken, maar niet de lasten hebt van een dergelijk systeem. Met cloud computing rijzen er ook vragen op. Bijvoorbeeld, hoe zit het met veiligheid? Wat levert gebruik van cloud-applicaties mij als ondernemer op? Wij hebben diverse services en producten op het gebied van cloud en cloud applicaties voor je op een rij gezet. Deze services garanderen je de nodige kwaliteit waar je als ondernemer wat aan hebt, wanneer je dat wilt en waar je maar wilt.

ASUSTOR AS 7010-T

Een kingsize nas

INFO Prijs € 1849,Info asustor.com

IN HET KORT + Veel opslagruimte + Ook geschikt als volwaardig mediacenter + Intergratie is kinderspel + Integratie van Windows ACL + AES 256-bit versleuteling

44

De AS7010T is een ‘kingsize’ nas, zowel qua specificaties, prestaties en features. Het duidelijk dat dit geen huis-tuin-en-keuken nas is, nee, Asus mikt met de AS7010T duidelijk op de hogere segmenten van de markt. Dat betekent niet dat de AS7010T niet geschikt is voor de consument, maar jan-modaal zal niet zomaar de AS7010T thuis gebruiken. Als we kijken naar de hardware draait de AS7010T op een Intel Core i3-4330 dual core processor en wordt deze standaard geleverd met 2GB werkgeheugen, welke je kunt uitbreiden tot 16GB. Tien drive-bays bieden een theoretisch maximum van 60TB aan opslag en om alle data van en naar de nas te transporteren heb je twee gigabit netwerkpoorten met link aggregratie voor een verhoogde datastroom en backup wanneer

een van de twee verbindingen wegvalt. Op de AS7010T vind je ook drie usb-3.0, twee usb-2.0 en twee esata-poorten terug, samen met een S/PDIF uitgang en hdmi 1.4a-poort. De laatste twee aansluitingen maken de AS7010T dus ook geschikt als volwaardig mediacenter. Netwerk- en systeembeheerders hebben met de AS7010T weinig hoofdpijn; enkele speciale features maken de integratie van de nas in een Windows Server netwerkomgeving kinderwerk. Nieuw is de integratie van Windows ACL, waarmee je vanuit Windows Explorer of vanuit ADM’s eigen bestandverkenner de benodigde rechten kunt toekennen. Over veiligheid hoef je je verder ook geen zorgen te maken: de AS7010T ondersteunt AES 256-bit’s versleuteling tot op folderniveau. We zijn niet heel verrast door de ondersteuning voor clouddiensten zoals Dropbox, Google Drive maar ook HiDrive en Amazon S3 worden ondersteund: genoeg backup mogelijkheden. Sluit je de AS7010T aan als mediacenter, dan krijg je via de ASUSTOR Portal applicatie toegang tot een handvol applicaties zoals XBMC (Xbox Media Center), YouTube, Google Chrome, Boxee en meer. Vervolgens kun je dit in 4K-resolutie op een tv of monitor presenteren via de hdmi-poort en dat is best indrukwekkend voor een nas.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


CLOUD

ARGEWEB CLOUD VPS

Betrouwbare en schaalbare hosting uit de cloud Hosting is met de komst van de cloud stukken simpeler geworden. Een fysieke server was altijd duur, terwijl shared-hosting te weinig mogelijkheden biedt. Wil je bijvoorbeeld zaken als database- of applicatiehosting met een server regelen, dan is shared-hosting niet voldoende. Een Argeweb Cloud VPS is snel, makkelijk te bedienen, betaalbaar en heeft alle opties van een fysieke server. Gebruikers hebben afhankelijk van hun eisen de keuze uit zes abonnementen, variërend van 1GB geheugen met een enkele processorcore, 50GB opslagruimte en 1TB aan dataverkeer tot 32GB geheugen en twaalf processorcores met maar liefst 80TB dataverkeer en 1TB aan opslagruimte. In tegenstelling tot sommige andere goedkope diensten draaien de servers van Argeweb op HP-hardware op basis van Microsoft Hyper-V 2012, waarmee snelheid en kwaliteit zijn gegarandeerd. Argeweb biedt de keuze uit een aantal standaardinstallaties. Zowel Windows Server 2008 R2 als 2012 R2 zijn beschikbaar, evenals Linux-installaties van Ubuntu, Debian en CentOS. Afhankelijk van het type website dat je wilt draaien kies je tussen een

DirectAdmin of Plesk control panel. Met deze vooraf geïnstalleerde besturingspanelen is het beheer van de server een fluitje van een cent. Het instellen van de mail, toevoegen van administratoren, het maken van backups of snapshots, alles is vanuit het hoofdmenu makkelijk te vinden en te bedienen. Argeweb Cloud VPS biedt zowel ondernemers als private gebruikers een snelle, makkelijk te bedienen oplossing voor al hun hosting. De achterliggende hardware is van hoge kwaliteit, waardoor stabiliteit en toegankelijkheid van je server is gewaarborgd. Gecombineerd met meer dan vijftien jaar hostingervaring van Argeweb en uitstekende service is een Argeweb Cloud VPS een aanrader.

‘MET DE VOORAF GEÏNSTALLEERDE BESTURINGSPANELEN IS HET BEHEER EEN FLUITJE VAN EEN CENT’ INFO Prijs vanaf € 3,98 per maand Info argeweb.nl/vps

IN HET KORT + Snel en betrouwbaar door goede hardware + Makkelijk in gebruik + Flexibel door meerdere abonnementsvormen + Betrouwbare service

D-LINK SHARECENTER DNS-340L

4-bay nas voor razendsnelle toegang tot je bestanden De ShareCenter DNS-340L van D-Link is een behoorlijk scherp vormgegeven nas. Geen overtollige vormen, maar een mooi strak en lekker zakelijk uiterlijk. Gebruikers hebben de beschikking over 4-bays, waarbij elke bay 6TB ondersteunt. Een klein rekensommetje leert ons dus dat je een totaal aan 24TB tot je beschikking hebt, helemaal niet verkeerd. Installatie gaat razendsnel, helemaal wanneer je ook een D-Link-router INFO Prijs € 299,- inc. btw. Info dlink.com

IN HET KORT + Flexibel inzetbaar + Krachtige opties voor zakelijke gebruikers + One-touch backup i.c.m. externe opslag + Erg scherp geprijsd

gebruikt. Dan wordt je nas automatisch opgenomen in het netwerk en hoef je in principe weinig aan te passen. Wat raidmodi betreft heb je de keuze uit raid 0, 1, 1E, 5, 10 en JBOD. Aan de achterkant vind je verder twee usb 2.0-poorten en twee ethernet 1Gbps-poorten voor razendsnelle doorvoer of om eventueel de businesscontinuïteit te garanderen mocht er een ethernetverbinding wegvallen. Diezelfde continuïteit geldt trouwens voor de schijven. Zo ondersteunt de nas hot swap-functionaliteit, waarbij een van de 3.5-inch schijven (SATA I of II) de taken van een weggevallen schijf kan overpakken. Om overal bij je bestanden te kunnen heeft D-Link een gratis app uitgebracht, de Access-NAS app. Hiermee kun je overal ter wereld je nas benaderen en bij je bestanden. Handig wanneer je onderweg bent en toch een bestand nodig hebt. Daarnaast is de DNS-340L compatible met cloudplatformen als Google Drive en Dropbox. Ook Time Machine wordt ondersteund. Geen probleem dus als je een Mac gebruikt. Voor een kleine 4-bay nas kent de DNS340L opvallend veel features waar zakelijke gebruikers prima mee uit de voeten

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

kunnen. Het apparaat heeft alles aan boord (behalve de schijven, die zul je echt zelf aan moeten schaffen) om er een zakelijk opslagmonster

van te maken. Een aanrader wanneer je nog op zoek bent naar een nas. Zeker voor een gunstige prijs als deze!

45


ACHTERGROND

DE KLEINE LETTERTJES VAN DE CLOUD

46

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


ACHTERGROND GEPUZZEL Het aansprakelijk stellen van een serviceprovider wegens het niet nakomen van het Service Levels Agreement, is echt juristenwerk. Het luistert namelijk nogal nauw wat wel en niet binnen de verantwoordelijkheid van de provider valt. Eventuele uitval van diensten of continuïteit door DDoS-aanvallen, valt doorgaans onder de noemer ‘overmacht’. Andere omstandigheden die regelmatig worden uitgesloten van aansprakelijkheid zijn stakingen, terrorisme, brand, waterschade, natuurrampen zoals aardbevingen en overstromingen, defecten aan apparatuur en storing in de levering van energie.

Wie besluit om zijn gegevens in de cloud te plaatsen, doet er verstandig aan de gebruikersvoorwaarden goed te lezen. Juist bij cloudcontracten zijn de kleine lettertjes cruciaal. TEKST EDWIN FELDMANN

et zou je zomaar kunnen overkomen. Je slaat bedrijfsdata op met een online backup service en door een incident raak je de actuele data op je server kwijt. Dan wil je je backup inzetten, maar als dat niet lukt heb je een probleem, want in de gebruikersvoorwaarden van de backup-dienst staat dat de provider niet aansprakelijk is voor indirecte schade, zoals gederfde winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie. Pech voor je data en voor je omzet. Het lezen van de kleine letters is bij clouddiensten belangrijk, want juist omdat er zoveel cloudaanbieders zijn in binnen- en buitenland, komt het aan op de voorwaarden en aansprakelijkheden. Die aansprakelijkheden en verplichtingen zijn heel uiteenlopend. Wie betaalt voor een hosted Exchange-dienst wil bijvoorbeeld weten hoe zijn data wordt beveiligd, of de data gemakkelijk te verhuizen is en wat er gebeurt als de cloudaanbieder failliet gaat. Het zijn maar een paar voorbeelden van voorwaarden waar je op kunt letten bij het zakelijk gebruik van de cloud. Locatie Andere zaken die van belang zijn, zijn volgens Geert Verest, salesmanager bij cloudprovider Openline, onder meer de vendor lock-in, SLA’s en beveiligingsstandaarden zoals ISO-certificeringen. Het is in ieder geval aan te raden om uit te zoeken waar je cloudprovider is gevestigd. Een buitenlandse cloudaanbieder kan namelijk voor meer ongemak zorgen. Door gebruik te maken van de diensten van bijvoorbeeld een Amerikaanse cloudleverancier, kan een Nederlandse onderneming ongemerkt de strenge Amerikaanse exportregels overtreden en hoge boetes riskeren. De Amerikaanse exportregels zijn over het algemeen strenger dan de Europese. Een bedrijf dat in overeenstemming met

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

de Europese regels handel drijft met een land dat op de Amerikaanse embargolijst staat en besluit gebruik te gaan maken van Office 365 of Google Docs, loopt daardoor risico. Ook volgens een woordvoerder van BT moet je zorgvuldig kijken aan wie je je data toevertrouwt. ‘Hoe zorgvuldig gaat die partij met je data om? Wie hebben er toegang tot die data? Waar slaat die partij de data op en worden daar garanties voor gegeven? Welke waarborgen hierover zijn in het contract opgenomen?’ Opslag persoonsgegevens Het al dan niet in zee gaan met een buitenlandse cloudpartij is ook om een andere reden van belang. De privacywetgeving stelt hoge eisen aan de doorgifte van persoonsgegevens naar landen buiten de Europese Unie. Ook het plaatsen van persoonsgegevens op een server in een datacenter buiten de Europese Unie, geldt als zo’n doorgifte. Wees daarom alert bij het opslaan van persoonsgegevens. En met een product als Microsoft Office 365 zit je daar al snel aan. Bij Office 365 is Microsoft de leverancier. De afnemer van de clouddienst, bedrijf X, neemt een licentie op de kantoorsoftware en stelt het programma ter beschikking aan zijn werknemers, de eindgebruikers. De kans is groot dat bijvoorbeeld de hr-afdeling persoonsgegevens van medewerkers opslaat, zoals arbeidscontracten en beoordelingsformulieren. Omdat het opslaan van persoonsgegevens in de cloud gevoelig ligt, dient de afnemer van de clouddienst dan ook bij de leverancier te informeren naar de locatie van zijn gegevens om zodoende de juiste maatregelen te (laten) treffen. Wanneer niet aan alle wettelijke eisen is voldaan, is de kans groot dat er een andere leverancier of een ander product moet worden gekozen. Bij de opslag van de data (met persoonsgegevens) kunnen de volgende situaties zich voordoen: het datacenter staat in één van de landen van de Europese Unie: Liechtenstein, Noorwegen of IJsland. Als dat

het geval is, dan zijn er geen bijzondere maatregelen nodig, want deze landen worden op de ‘witte lijst’ genoemd. De witte lijst is een lijst van landen die volgens de Europese Commissie een passend beschermingsniveau hebben. Hoewel de VS op de witte lijst staat, is dat een apart geval. Een passend beschermingsniveau wordt uitsluitend geboden door bedrijven en organisaties in de VS die zijn aangesloten bij Safe Harbor. Het verdient dus de aanbeveling altijd even te kijken op de lijst van bedrijven die de Safe Harbor Principles onderschrijven (safeharbor.export.gov). ‘De grotere namen staan daar netjes op, zoals Google, Microsoft en Box. Maar de kleinere Amerikaanse clouddiensten?’, vraagt Lennert Ouwerkerk van

'DE PRIVACYWETGEVING STELT HOGE EISEN AAN DE DOORGIFTE VAN PERSOONSGEGEVENS NAAR HET BUITENLAND' juridisch bureau Stimmt.nl zich af. Toch ben je dan nog niet zeker dat je gegevens ook veilig zijn voor Amerikaanse Patriot Act: die staat toe dat Amerikaanse ambtenaren zonder rechter in je data kunnen grasduinen als je gegevens in de VS staan. Mede daarom is het belangrijk om in de gaten te houden of de partij waarvan je diensten afneemt zelf afhankelijk is van derden. Zo kan het voorkomen dat de dienstverlener zijn werk niet kan uitvoeren, omdat een andere partij verzaakt. Als dat het geval is, maak dan duidelijke afspraken over wat te doen in geval van uitval. SLA Afspraken over de beschikbaarheid van een clouddienst worden doorgaans vastgelegd in een Service Level Agreement (SLA). Dit is een juridisch document waarin

47


ACHTERGROND

procedures en juridische voorwaarden omtrent de dienstverlening van bijvoorbeeld een hostingof cloudprovider staan beschreven. In de SLA staat omschreven welk niveau van dienstverlening de klant mag verwachten. Daarbij geldt dat hoe specifieker de diensten en hoe meer service, hoe hoger de kosten voor de SLA zijn. Bekende kreten uit SLA’s zijn bijvoorbeeld ‘gegarandeerde beschikbaarheid van 99,999 procent’. Maar het gaat niet alleen om het beschikbaarheidspercentage. Ook bepalend is hoe lang een onderbreking mag duren voordat je beschikbaarheid onder het gegarandeerde niveau zakt. Het maakt namelijk nogal wat uit of je provider een downtime van 0,5 procent per maand of op jaarbasis acceptabel vindt. 99 procent per jaar beschikbaarheid kan betekenen dat de dienst er een aantal dagen achter elkaar kan uitliggen want een procent van 365 = 3,65 dagen. Die beschikbaarheid schept tevens rechten en verplichtingen, want in een SLA wordt door de dienstverlener afgesproken wat de tegenprestatie is bij het niet halen van die afspraken. Meestal is de cloudaanbieder een (geld)straf verschuldigd als deze dat niveau niet haalt. ‘Soms zie je een boete-, malus- of creditregeling. Let er in dat geval op dat je daar in het Nederlands recht vaak niets aan hebt’, waarschuwt Lennert. ‘Want de Nederlandse wet zegt dat een contractuele boete in de plaats treedt van een schadevergoeding, tenzij er expliciet is overeengekomen dat de gebruiker naast de boete/ malus/credit ook het recht heeft om een schadevergoeding te eisen. In sommige gevallen krijg je dus een paar euro terug of wordt het als korting verrekend met de volgende factuur, en is dat alles waar je recht op hebt.’ Overigens zijn de beschikbaarheids- en performance garanties de belangrijkste aspecten van een SLA, zegt een woordvoerder van BT Nederland. Daarbij is het belangrijk hoe dit gedefinieerd is. Vaak is het zeer generiek geformuleerd en is het mogelijk dat de klant wel degelijk hinderlijke service

48

zoals de aanschaf van nieuwe hardware in opdracht van de klant. Moet je bijvoorbeeld over drie jaar de hardware, in het geval van dedicated omgevingen (bijvoorbeeld Private Cloud), vervangen of zijn er bijvoorbeeld kosten verbonden aan reparaties en beheer? Vendor lock-in Maar er is meer dan de SLA waar je rekening mee dient te houden bij het gebruik van de cloud. Kun je data of de applicaties weer meenemen als je naar een andere aanbieder wilt overstappen? In de algemene voorwaarden staat waarschijnlijk in hoeverre de cloudprovider dit toelaat en of hier kosten aan zijn verbonden. ‘Vaak zit een vendor lock-in echter niet zozeer in het contract, maar meer in het feit dat het praktisch onmogelijk is om - eenmaal in de cloud geplaatst - data tegen reële kosten weg te migreren’, stelt BT. ‘Het klinkt wellicht vreemd bij het aangaan van een zakelijke relatie, maar maak daarom van tevoren afspraken over de exit-strategie.’ Ook moet je er rekening mee houden dat een clouddienst altijd kan stoppen, merkt jurist Lennert op. ‘Dat moment bepalen de cloudaanbieders vaak zelf. Maar wat gebeurt er dan met de data? Wordt er expliciet bepaald dat je een termijn krijgt om je data te bevrijden?’

BRITISH TELECOM: 'MAAK VOOR HET GEBRUIK VAN CLOUDDIENSTEN AFSPRAKEN MET DE PROVIDER OVER EEN EXITSTRATEGIE OM VENDOR LOCK-IN TE VOORKOMEN' onderbrekingen ondervindt, maar dat de service provider toch zijn SLA haalt. Volgens hostingprovider Bhosted moet in de SLA van een bedrijf altijd vermeld worden welke functies aangeboden worden, de werktijden, de beschikbaarheid, de herstel- en reactietijd en reactietijd, de beveiliging, het aantal gelijktijdige gebruikers en de geldigheidsduur van de SLA aansprakelijkheid. Bij de

hersteltijd kunnen ook nog addertjes onder het gras zitten. Er bestaan SLA’s die stellen dat de hersteltijd pas gaat lopen wanneer je het probleem zelf hebt aangemeld. Het is dus belangrijk om te weten wanneer ‘de teller gaat lopen’, welke acties er mogelijk van jouw kant worden verwacht en wat de échte reactietijden zijn. Wat ook in een SLA vermeld kan staan zijn eventuele verborgen kosten,

Certificering Ook certificeringen spelen een rol bij de algemene voorwaarden van clouddiensten. Een cloudaanbieder kan met behulp van behaalde ISO-certificaten aantonen dat het een goed beleid heeft om bijvoorbeeld beveiligingsincidenten te voorkomen of er ad rem op kan reageren. Vraag gerust naar die certificaten zodat je kunt controleren of ze wel zijn afgegeven voor datgene waarvoor ze bedoeld zijn. Wie niet voor verrassingen of onverwachte kosten wil komen te staan bij het gebruik van clouddiensten, kan beter de tijd nemen om alle voorwaarden en teksten goed door te nemen, zeker als het gaat om bedrijfskritische gegevens.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


CLOUD

ARGEWEB HOSTED EXCHANGE

Altijd en overal toegang tot je e-mail Iedere medewerker en ondernemer moet tegenwoordig goed bereikbaar zijn, het liefst op elk moment van de dag. Dan is het wel zo prettig om op afstand bij je bedrijfsmail te kunnen, voor die momenten dat je onderweg of thuis bent. Met Argeweb Hosted Exchange heb je altijd en overal snelle toegang tot je e-mail, agenda en contacten, zonder dat je lasten van het beheer op je neemt. Microsoft Exchange is de meest gebruikte zakelijke e-mailoplossing ter wereld en met het gemak van Microsoft Outlook Webaccess kun je vanuit iedere browser gemakkelijk inloggen, ook met de browser van bijvoorbeeld je mobiele telefoon of tablet. Doordat alles vanaf de eigen servers van Argeweb wordt gehost, is je e-mail altijd snel op te vragen en hoef je niet bang te zijn dat de server plat ligt. Problemen met downtime en onbereikbare e-mails en contacten zijn verleden tijd. Mocht er toch iets misgaan, dan kun je gemakkelijk contact opnemen met Argeweb voor hulp. Daarnaast is er een behoorlijke database met de meest voorkomende vragen op de website van Argeweb te vinden, waar je hoogstwaarschijnlijk al een antwoord kunt vinden op die ene brandende vraag. Met Argeweb Hosted Exchange komt daar nog het voordeel van een flexibel maandcontract bij, waardoor je op ieder gewenst moment gemakkelijk nieuwe mailboxen aan kunt maken of mailboxen die niet meer worden gebruikt af kunt sluiten. Met 25GB aan

opslagruimte hoef je niet bang te zijn dat je mailbox te snel vol raakt. Tot slot is het altijd een prettig idee dat jouw bedrijfsmail op een Nederlandse server wordt gehost. Argeweb Hosted Exchange is een uitstekende oplossing voor ieder bedrijf dat op zoek is naar een betrouwbare partner om hun e-mail te hosten en te beveiligen. Uitstekende service, gebruiksgemak en altijd en overal snel toegang tot alle e-mails, contacten en afspraken.

INFO Prijs v.a. â‚Ź 4,95 per maand Info argeweb.nl

IN HET KORT + Flexibel maandcontract + Gehost op Nederlandse servers + Snelle toegang tot je e-mail

XPRINTSERVER CLOUD PRINT EDITION

Breed inzetbare printserver

INFO Prijs â‚Ź 159,Info lantronix.com

IN HET KORT + Geen drivers te installeren + Andere usb-printers aan te sluiten + Google Cloud Print

De xPrintServer Cloud Print Edition kent in grote lijnen dezelfde werking als de eerder door ons geteste variant. De werking is eenvoudig: je prikt het kastje ter grootte van een smartphone in je netwerk en vervolgens kun je vanaf mobiele devices draadloos printopdrachten versturen. Drivers installeren is niet nodig, ook hoef je je clients niet te voorzien van extra

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

software of apps. De xPrintServer zoekt zelf naar alle beschikbare netwerkprinters, vervolgens kun je kiezen welke printer jouw printopdracht moet verwerken. Je kunt als beheerder netwerkprinters buitensluiten en printers uit andere subnetten toevoegen. Dankzij de usb-poort kun je ook usb-printers op de xPrintServer aansluiten. Gebruik je Windows, dan moet je wel het Bonjour-protocol installeren om naar de usb-printer te kunnen afdrukken via deze xPrintServer. OS X-gebruikers hebben automatisch de beschikking over Bonjour. Nieuw is de toevoeging van Google Cloud Print, en dat mag je rustig een flinke upgrade noemen. Printopdrachten versturen kan

daardoor nu ook vanaf Androidapparaten, Chromebooks en elke willekeurige laptop of desktop waar de Chrome-browser op draait. Ook kun je vanuit Google Drive printopdrachten versturen. Je printers hoeven daarbij niet met Google Cloud Print overweg te kunnen, wel moet het bronapparaat overweg kunnen met deze technologie. Apps installeren is niet nodig, ondersteuning voor Google Cloud Print zit ingebakken in de eerder genoemde platforms. Het maakt xPrintServer interessant voor een veel bredere range aan apparaten dan de vorige editie, die alleen nuttig was voor iDevice-bezitters. Wel moet het netwerk waarin de xPrintServer Cloud Print Edition hangt beschikken over webtoegang, anders kunnen immers de Google-servers niet bereikt worden. Die beperking is natuurlijk een wassen neus: ieder bedrijfsnetwerk heeft webtoegang.

49


CLOUD

ASUSTOR AS 304-T

Multifunctionele nas Asustor mikt met de AS 304-T op de veeleisende consument of soho-gebruiker, maar ook in het mkb kan deze nas zijn mannetje staan. Het apparaat biedt plaats aan vier schijven, dat mogen naast traditionele 3.5-inch harddisks overigens ook 2.5-inch-ssd’s zijn. Je schroeft de schijven eerst op de speciale sledes, waarna je ze zo kunt inprikken. Een ‘schroefloos’ systeem zoals je bij sommige concurrenten ziet is hier dus niet aan de orde. De metalen behuizing oogt

‘INSTALLATIE IS EEN FLUITJE VAN EEN CENT’

INFO Prijs € 469,- (incl. btw) Info asustor.com

IN HET KORT + Media player + Gemakkelijke installatie + Goede prestaties + Zowel hdd als ssd + Ingebouwde voedingsadapter

point van het apparaat. De AS 304-T doet namelijk ook dienst als media player voor in de huiskamer. Ook op kantoor kan deze functie van pas komen, denk aan het direct tonen van presentaties of (bedrijfs)video’s op een televisiescherm in bijvoorbeeld een presentatieruimte. De nas draait op een Intelcpu, geklokt op 1,6 GHz, en beschikt over 1GB werkgeheugen. Dat is meer dan voldoende voor thuisgebruik, maar ook in kleine kantooromgevingen. Lees- en schrijfsnelheden zijn een beetje afhankelijk van je setup, maar tijdens de test haalden we zo’n 90 tot 95 MB/sec tijdens het kopiëren van grote bestanden: prima cijfers. De firmware van de nas is dik in orde. Installatie is een fluitje van een cent, er is zelfs een 1-click-modus aanwezig voor wie geen speciale wensen heeft en zijn nas gewoon als opslagstation of mediacenter zonder toeters en bellen wil gebruiken. De Asustor AS 304-T is een zeer competitieve en complete nas die waar voor zijn geld biedt. De media player-functionaliteit is zowel thuis als op de zaak een welkome aanvulling. Een extra Gigabit-ethernetpoort was welkom geweest, zeker in omgevingen met veel gebruikers die veel bestanden heen en weer transporteren.

niet alleen degelijk, maar is dat ook. Alleen het frontpaneel is van plastic, maar dat mag de pret niet drukken. De sledes bevinden zich aan de voorzijde, wat het vervangen van een eventueel defecte disk gemakkelijk maakt. Aan de achterzijde bevinden zich vier usbpoorten, waarvan twee van de nieuwere usb 3.0-standaard. Uniek is de hdmi-aansluiting: deze verraadt meteen een belangrijk selling

BARRACUDA COPY SITE SERVER

Hybride oplossing voor wie twijfelt over de cloud ‘DE SITE SERVER IS EEN HYBRIDE OPLOSSING MET ALLE GEMAKKEN VAN COPY’ INFO Prijs € 199,- (zonder schijven) Info zyxel.com

IN HET KORT + Cloudintegratie + Streamen naar o.a. Chromecast en via dlna + Usb-3.0 poorten + Schroefloos ontwerp

50

Nu cloud-diensten hotter zijn dan ooit, is het ook logisch dat we dit terugvinden in een nas, en ZyXEL combineert het in de NAS520. De ZyXEL NAS540 is een vier-bay nas met een lading aan features en softwaremogelijkheden. Je kunt er dus vier harde schijven in kwijt, zowel 2.5- en 3.5-inch, met een maximum van 24TB (vier keer 6TB). Ondersteunde raid niveau’s zijn raid 0, 1, 5, 6, 10 en raid5+ Hot Spare. Bijkomend voordeel is dat de harde schijven ‘hot swappable’ zijn, en dus onthe-go toegevoegd of verwijderd kunnen worden. Om alles draaiend te houden, beschikt de NSA540 over een dual-core FreeScale FS1024 processor welke draait op 1,2 GHz, samen met 1GB DDR3 werkgeheugen. Om te zorgen dat alle data vlot verzonden en ontvangen worden, beschikt de NAS540 over twee Gigabitpoorten met link-aggregatie. Wil je een back-up

maken van je (externe) harde schijf of media, dan kun je een van de drie usb-3.0 poorten gebruiken, maar je kunt er ook een sd-kaart in steken. Een speciale sync-knop kopieert dan alle gegevens vanaf je medium naar de nas. Voorheen was data op een nas alleen toegankelijk via bijvoorbeeld ftp. Die dagen zijn voorbij, vooral met de integratie van cloud-diensten.

Met ZyXEL’s Media Server kun je diensten als Dropbox, Google Drive en Memopal integreren in je nas. Vervolgens kun je met ZyXEL’s zCloud en ‘Own Cloud’-feature alles op een plek bereikbaar maken, vanaf bijvoorbeeld een smartphone, laptop of tablet. Dat is natuurlijk niet alles, de NAS540 werkt ook als Media Server, Print Server, Time Machine en iTunes Server.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


CLOUD

SYNOLOGY DISKSTATION DS215+

Jouw bestanden altijd veilig De DiskStation DS215+ 2-bay nas heeft een 1,4GHz dualcore processor aan boord met 1GB aan intern geheugen. Hierdoor heeft het apparaat een leessnelheid van 209 MB/s en een schrijfsnelheid van 139 MB/s, altijd genoeg voor wat je

wilt doen. Daarnaast zorgt de link-aggregatie van de twee lanpoorten ervoor dat je altijd een goede netwerkservice hebt, zelfs als één van de poorten uitvalt. Door Adaptive Load Balancing toe te voegen laat de DS215+ je gebruik maken van failover en load balancing, zonder een dure switch. De nas-drives zijn hot swappable en dankzij de failover-ondersteuning van de lan-poorten is continuïteit gegarandeerd. Bovendien worden ook active-standby, 802.3ad dynamic en Balanced XOR ondersteund. Een interessante toevoeging is de encryptie-engine. Die zorgt ervoor dat de processor niet belast wordt met de encryptie van door te voeren data, waardoor deze ruimte heeft voor andere taken. Hierdoor zijn de schrijf- en leessnelheden tot twee keer sneller dan zijn voorganger. Wil je gebruik maken van een ander extern opslagapparaat? Dankzij de usb 3.0-poorten

gaat dit sneller dan ooit en kost het je ook minder energie. Het apparaat maakt gebruik van een file center die zowel Windows als Mac en Linux ondersteunt en je bestanden in de juiste map laat slepen. Met de filters kun je je documenten gemakkelijk terugvinden en dankzij ftp en e-mailclients kun je deze gemakkelijk delen en organiseren via een webapplicatie. Voor mobiele devices is er een applicatie aanwezig, zodat jij altijd en overal bij je data kunt. Voordeel is dat deze applicaties versleuteld zijn, zodat dit ook nog eens veilig gebeurt. Daarnaast wordt je data veilig gehouden door antivirussoftware, AES 256-bit encryptie, twee-staps verificatie en betrouwbaarheidsniveaus. Als klap op de vuurpijl is de DS215+ energiezuinig en vriendelijk voor het milieu, dankzij onder meer de mogelijkheid om de stroomtoevoer aan en uit te laten zetten op bepaalde tijden.

SYNOLOGY DISKSTATION DS715

Daarnaast kun je met de extensie van Note Station vanuit Chrome notities opslaan in Note Station. Middels uitgebreide taakbeheerfuncties kun je taken organiseren op basis van verschillende to-do-lijstjes, prioriteiten en vervaldata. De nas ondersteunt Synology High Availability, waarbij een nas alle data continu repliceert naar een andere nas in dezelfde cluster voor volledige beschikbaarheid van je data, ook als er onverwacht een nas-server uitvalt. Met behulp van Synology Surveillance Station is de nas ook prima geschikt om in te zetten voor video-surveillance met ondersteuning tot aan dertig ip-camera’s. Schaalbaarheid is

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

INFO Prijs € 275,- (excl. btw) Info synology.com

IN HET KORT + Drives zijn hot swappable + Dankzij link-aggregatie en failover-ondersteuning altijd goede netwerkservice + Milieuvriendelijk + Ook via internet en applicatie te bereiken met versleutelde verbinding

INFO

Heeft alles wat jij nodig hebt in huis De DiskStation DS715 is een schaalbare 2-bay nas met een quadcore processor die draait op 1,4 GHz en 2GB aan intern geheugen heeft. Linkaggregatie van de twee lan-poorten zorgt voor lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 216 en 142MB per seconde. Hardwarematige encryptie zorgt voor versleutelde dataoverdracht met een leessnelheid van maximaal 205MB per seconde. De nas draait op DiskStation Manager 5.2, waar Synology diverse nieuwe functies aan heeft toegevoegd. Zo is Synology’s cloudsoftware Cloud Station geoptimaliseerd, waardoor het nu mogelijk is om het aantal bestandsversies in een map aan te passen.

‘EEN INTERESSANTE TOEVOEGING IS DE ENCRYPTIEENGINE’

Prijs € 330,- (excl. btw) Info synology.com

IN HET KORT

geen probleem, want met de DX513uitbreidingsunit kan het systeem tot aan zeven schijven opgewaardeerd worden. Het is ook prettig dat de nas niet alleen Windows en Mac, maar ook Linux ondersteunt en dat je er ook via mobiele applicaties bij kunt.

+ Lees- en schrijfsnelheden van 216 en 142MB per seconde + Ondersteunt Synology High Availability + Ook geschikt voor video-surveillance + Kan tot aan zeven schijven opgewaardeerd worden

51


ACHTERGROND

DENK NA WAT JE MET JE DATA DOET! Een goede backup-oplossing is essentieel voor elke onderneming. Of je dit nu ouderwets op tape doet of volledig digitaal uitbesteedt bij een derde partij, geen bedrijf kan zonder een betrouwbare manier om hun data te herstellen. Het aantal externe opties is echter de afgelopen jaren flink toegenomen, evenals de mogelijkheid om alles binnenshuis te houden. Waar moet je op letten? TEKST MARK SCHOLTEN

JOUW ERVARING Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen met datarecovery en backup-systemen. Ben je tevreden met je huidige oplossing, kan een backup snel genoeg worden teruggezet? Welke opties heb je overwogen om jouw bedrijfskritische data veilig op te slaan? Wat zijn jouw ervaringen met de cloud? Laat het ons weten!

52

et is de nachtmerrie van elke ondernemer: de vitale data van je bedrijf kwijtraken door een crash of ander probleem. Gelukkig heb je een backup klaar staan waarmee je zo snel mogelijk weer aan de slag kunt. Toch? Helaas is

niet elke backup-oplossing gelijk. Het is zaak kritisch te kijken naar de mogelijkheden en de verschillende vormen van backup. Dat is niet makkelijk, tachtig procent van de mkb’ers geeft aan dat ze databescherming te complex vinden. Elke oplossing heeft zijn eigen voor- en nadelen. De oplossing kiezen die bij

jouw bedrijf past, kan je als ondernemer flink wat geld en moeite besparen. Kritieke data Allereerst is het zaak om goed naar de data aanwezig in jouw bedrijf te kijken. Welke gegevens moeten op ieder moment beschikbaar zijn en in de laatste versie? Dit is belangrijk

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEĂ‹N VAN 2015


DEDUPLICATIE

omdat je er voor kunt kiezen de minder essentiële data op een andere manier op te slaan dan de data die je op ieder moment beschikbaar moet hebben. Niet

‘EEN NAS BIEDT EEN UITSTEKENDE OPTIE VOOR KLEINERE BEDRIJVEN OM HUN BACKUPS TE BEHEREN’ alle data is gelijk. Ook is het slim om te kijken over welke data een ander absoluut geen beschikking mag hebben. Deze data moet goed beveiligd worden opgeslagen, zeker een belangrijke overweging als je besluit gebruik te maken van een oplossing in de cloud. Welke backup-oplossing kies ik? Er zijn verschillende backupmethoden beschikbaar. Allereerst de bekende image-backup, waarbij een beeldbestand van het hele systeem wordt opgeslagen om dit op een later tijdstip terug te kunnen zetten. Dit heeft zowel voordelen als nadelen. Het grootste voordeel is dat je hele systeem in één keer terug wordt gezet en precies bevat wat er allemaal op het moment van de backup op de pc stond. Deze methode is het beste te gebruiken om een pc te herstellen naar de originele staat. Nadeel van deze methode is dat het hele systeem wordt opgeslagen, waardoor er veel onnodige data wordt meegenomen. Daarnaast duurt het lang om een backup te maken en terug te zetten, doordat er zo veel onnodige gegevens (als besturingssystemen) mee worden genomen. Niet de meest praktische optie voor dagelijks gebruik. Je kunt ook kiezen voor een backup op bestandsniveau, waarmee alleen bepaalde bestanden worden meegenomen in de backup. Hierdoor is het mogelijk om alleen de beschadigde, of per ongeluk verwijderde bestanden terug te zetten. Onder deze optie vallen een aantal backup-methoden: Incrementeel Een incrementele backup bevat in eerste opzet alle bestanden die op een pc of laptop aanwezig zijn. Daarna worden dagelijks de bestanden opgeslagen die na de

vorige incrementele of volledige backup zijn gewijzigd. Om een bestandsmap te herstellen zijn de originele volledige backup en elke daarna gemaakte incrementele backup nodig. Volledig Deze vorm verschilt niet veel van de image-backup, behalve dat er individuele bestanden kunnen worden teruggezet. Het nadeel van deze methode is dat iedere keer dat er een backup wordt gemaakt, het hele systeem wordt opgeslagen, waardoor veel onnodige data wordt overgezet. Dit kost veel tijd en bandbreedte, en is daardoor verre van ideaal. Progressief De progressieve backup is gebaseerd op het principe van de incrementele backup. De eerste backup wordt gemaakt van het volledige systeem, waarna alleen nog incrementele backups worden gemaakt. Bij het terugzetten zijn in dit systeem niet alle incrementele backups nodig, maar wordt er gewerkt vanuit een lijst van terug te zetten bestanden, die vervolgens van de server worden opgehaald. Differentieel Ook hier wordt de eerste keer een volledige backup gemaakt, waarna alleen nog de bestanden die sinds de laatste volledige backup zijn veranderd, worden opgeslagen. Het voordeel ten opzichte van incrementele backup is dat na een succesvolle volledige of differentiële backup de oude backups verwijderd kunnen worden en er ruimte wordt bespaard.

een heel andere wetgeving dan een datacentrum in de regio. Het voordeel van de cloud is dat er vaak mogelijkheden zijn om op afstand het beheer van devices uit te voeren. Bij uitstek geschikt voor zakelijke laptops, die kwijt kunnen raken of gestolen kunnen worden. Met enkele simpele handelingen blokkeer je het hele systeem en bescherm je jouw kritieke data, die vervolgens gemakkelijk terug kan worden gezet op een nieuwe laptop. Veel bedrijven maken nog altijd gebruik van oplossingen op tape of losse schijven. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Het grootste probleem is dat deze oplossingen vatbaar zijn voor ‘media decay’, waardoor de opgeslagen data na een tijd niet meer uit te lezen is. Hoe lang dit duurt verschilt per medium. Ook is de nas in opkomst als backup-voorziening. Door de geringe ruimte die een professionele nas inneemt en de grote hoeveelheid data die erop kan worden opgeslagen, biedt de nas een uitstekende optie voor kleinere bedrijven om hun data veilig lokaal op te slaan. Veel moderne nassen worden speciaal voor dit doeleinde uitgerust met uitgebreide zakelijke toepassingen om het veilig opslaan van je bedrijfsgegevens zo makkelijk mogelijk te maken. In theorie heb je er geen itverantwoordelijke meer voor nodig.

Een veelvoorkomende optie die bedrijven bieden is die van deduplicatie, maar wat is dit precies? Deduplicatie voorkomt dat de hoeveelheid opgeslagen data gigantische vormen aanneemt doordat bestanden meermaals worden opgeslagen. Stel je hebt een bestand dat door het gehele bedrijf wordt verspreid en overal wordt opgeslagen. Dit bestand komt ook in alle backups terecht, waar het enorm veel ruimte inneemt. Voor je het weet, is het bestand duizend keer gekopieerd. Deduplicatie vervangt 999 kopieën van het bestand voor een snelkoppeling naar het ene bewaarde exemplaar. Dit werkt ook voor nieuwe versies; alleen de gewijzigde delen van het bestand worden opgeslagen. Hierdoor wordt opslagruimte tot vijftig procent efficiënter gebruikt.

‘KIES EEN OPLOSSING DIE BIJ JOUW BEDRIJF EN JOUW DATA PAST’

Welk medium kies ik? Dan is er nog een verschil in de mogelijkheden die de backup-media bieden. Net als bij bijna elke andere technologie zijn er tegenwoordig ook backups as-a-service beschikbaar en kun je volledige diensten zo afnemen uit de cloud, maar veel bedrijven zullen er voor kiezen hun gegevens wat dichter bij huis te houden. Een backup in de cloud bij een derde partij brengt bepaalde risico’s met zich mee, zoals de locatie waar je data wordt opgeslagen. Een opslaglocatie buiten ons land valt tenslotte onder

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

53


CLOUD

NETGEAR READYNAS 314

Een totaalproduct waarmee je onmiddellijk aan de slag kunt

INFO Prijs € 495,- (excl. btw, zonder schijven) Info netgear.com

IN HET KORT + Stevige behuizing + Veel extraatjes met ReadyNAS OS 6.2 + Gratis virusbescherming en Replicate Now + Besturingssysteem is erg gebruiksvriendelijk

Niet langer hoef je als kleine ondernemer iemand in dienst te nemen of een extern it-bedrijf in te huren om je netwerkopslag te regelen. Met de ReadyNAS 314 levert Netgear je een totaalproduct waarmee je onmiddellijk aan de slag kunt. De 314 heeft een Intel Atom 2,1 GHz dual core-processor en 2 GB aan intern geheugen. De nas ondersteunt zowel 2.5-inch als 3.5inch SATA- en SSD-schijven tot aan 16 TB totaal. Genoeg ruimte om het beoogde aantal gebruikers (tussen de vijf en 25 personen) te voorzien van opslag. Op de nas vind je twee lan-poorten, twee usb 3.0-poorten en een hdmi-poort. Het apparaat wordt standaard geleverd met iSCSI-ondersteuning en is gecertificeerd voor vSphere van VMware en Hyper-V van Microsoft. Het werkt gebruiksvriendelijk en zelfs een leek heeft in no-time het apparaat in zijn of haar netwerk opgenomen en klaargemaakt voor gebruik. Elke nas komt standaard met zowel antivirusbescherming en de disaster recoveryoplossing Replicate Now. Deze zijn vrij van licenties, dus je betaalt geen extra kosten voor deze extra laag bescherming. Nog interessanter is de snapshot-functie, waarmee je een status van je systeem vastlegt op een bepaald moment. Deze backups worden vastgelegd in een visuele tijdlijn en kunnen ieder moment

teruggezet worden. Oudere snapshots kunnen automatisch verwijderd worden waardoor er geen onnodige ruimte ingenomen wordt. Jouw desktop kun je syncen met je ReadyNAS via een app. Handig, want zo zijn al je files continu up-to-date. Die bestanden kunnen vervolgens via de ReadyCLOUD mobile app van Android- en iOS-devices benaderd worden.

ZyXEL NAS540

Vier-bay nas vol mogelijkheden

INFO Prijs € 199,- (zonder schijven) Info zyxel.com

IN HET KORT + Cloudintegratie + Streamen naar o.a. Chromecast en via DLNA + USB-3.0 poorten + Schroefloos ontwerp

54

Nu cloud-diensten hotter zijn dan ooit, is het logisch dat we dit terugvinden in een nas, en ZyXEL combineert het in de NAS540. De ZyXEL NAS540 is een vier-bay nas met een lading aan features en softwaremogelijkheden. Je kunt er dus vier harde schijven in kwijt,

zowel 2.5- en 3.5-inch, met een maximum van 24TB (vier keer 6TB). Ondersteunde RAID niveau’s zijn RAID 0, 1, 5, 6, 10 en RAID5+ Hot Spare. Bijkomend voordeel is dat de harde schijven ‘hot swappable’ zijn, en dus on-the-go aan de nas toegevoegd of verwijderd kunnen worden. Om alles draaiend te houden, beschikt de NAS540 over een dual-core FreeScale FS1024 processor welke draait op 1,2 GHz, samen met 1GB DDR3 werkgeheugen. Om te zorgen dat alle data vlot verzonden en ontvangen worden, beschikt de NAS540 over twee Gigabitpoorten met link-aggregatie. Wil je een back-up maken van je (externe) hardeschijf of media, dan kun je een van de drie usb-3.0 poorten gebruiken, maar je kunt er ook een sd-kaart in steken. Een speciale sync-knop

kopieert dan alle gegevens vanaf je medium naar de nas. Voorheen was het zo dat je data alleen toegankelijk was indien je de nas zo ingesteld had dat het via het web te bereiken was via, bijvoorbeeld, ftp. Die dagen zijn voorbij, vooral met de integratie van cloud-diensten. Met ZyXEL’s Media Server kun je diensten als Dropbox, Google Drive en Memopal integreren in je nas. Vervolgens kun je met ZyXEL’s zCloud en ‘Own Cloud’-feature alles op een plek bereikbaar maken, vanaf bijvoorbeeld een smartphone, laptop of tablet, maar dus ook op je lokale- en netwerkapparaten waar de nas in opgenomen zit. Dat is natuurlijk niet alles, de NAS540 werkt ook als Media Server, Print Server, Time Machine en iTunes Server.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


TIPS VAN TOPONDERNEMERS

TIPS SAN FU MALTHA

VAN TOPONDERNEMERS

Filmproducent San Fu Maltha begon zijn carrière in de marketing- en distributiebranche van de filmwereld. Ervaring deed hij op bij onder andere Warner Bros, Columbia TriStar, MeteorFilm, Polygram en Pathé UK. In 1995 richtte hij zijn eigen productiebedrijf FuWorks op en vier jaar later het distributiebedrijf A-Film waarvan hij zijn aandelen later weer verkocht. San Fu heeft talloze grote films op zijn naam staan, waaronder In Oranje, Vet Hard, Tirza, Oorlogswinter, Zwartboek en Süskind. Zwartboek en Oorlogswinter kwamen op de shortlist voor een Oscarnominatie.

• Het gaat niet alleen om wat je doet, maar ook om het effect ervan.

• Blijf doorzetten tot je je doel hebt bereikt, hoe veel tegenstand je ook krijgt.

• Uiteindelijk kun je geen succes verwachten als je geen risico’s neemt en kansen op flops accepteert. Met talloze overwinningen en soms ook verliezen als gevolg. Zo simpel is het.

• Wees niet bang om je eigen weg te zoeken. Ik kreeg ooit een afdeling voor mijn rekening die eigenlijk niet bestond. Of ik die even op eigen houtje wilde opzetten. Er was niemand die mij kon uitleggen hoe je zoiets doet, dus besloot ik het wiel maar zelf uit te vinden.

• Als je een grote mond hebt, ben je niet op je plaats in een omgeving waar je om te slagen afhankelijk bent van de goodwill van anderen. • Investeer in jong talent. Zie het als een steentje dat je in een vijver gooit en vervolgens allemaal golven voortbrengt.

‘IK WIL BEST ÉÉN KEER IETS DOEN WAAR IK NIET IN GELOOF, DE TWEEDE KEER WORDT HET AL MOEILIJKER EN DE DERDE KEER BEN IK WEG’

GASTEXPERT Functie Oprichter en eigenaar FuWorks, filmproducent Ervaring Warner Bros, Columbia TriStar, MeteorFilm, Polygram, A-Film en Pathé UK Website fuworks.nl

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

55


ACHTERGROND

DE ZAKELIJKE KANT VAN SOCIAL MEDIA

ALTERNATIEVEN VOOR FACEBOOK

Sociale media kunnen handige platforms zijn om de aandacht te vestigen op jouw organisatie of product, maar het blijft lastig om je goed te profileren als bedrijf. Natuurlijk kun je een Facebookpagina aanmaken, maar dan moet deze wel aansluiten bij de, over het algemeen jonge, doelgroep. Bovendien zijn er tal van andere platformen waarmee je je organisatie sociaal op de kaart kunt zetten. TEKST EVELINE MEIJER

SOCIAL MEDIA IN CIJFERS Welk social media-platform past het beste bij jouw bedrijf? De gemiddelde leeftijd van de gebruikers en het aantal gebruikers kunnen je hierbij helpen. Dit zijn de recentste Nederlandse cijfers uit het Nationale Social Media onderzoek 2014, uitgevoerd door Newcom. Facebook 8,9 miljoen geregi­ streerde accounts, voornamelijk gebruikers tussen de vijftien en negentien jaar oud. Twitter 3,5 miljoen geregi­ streerde accounts, voornamelijk gebruikers tussen de vijftien en negentien jaar oud. LinkedIn 4,1 miljoen geregi­ streerde accounts, voornamelijk gebruikers tussen de 34 en 54 jaar oud. YouTube 7,1 miljoen geregi­ streerde accounts, voornamelijk gebruikers tussen de 25 en 34 jaar oud. Google+ 3,3 miljoen geregi­ streerde accounts, voornamelijk gebruikers tussen de vijftien en 39 jaar oud.

Twitter Twitter heeft tegenwoordig een variant voor zakelijke gebruikers, Twitter for Business. Hier heb je net zoals op Facebook de mogelijkheid om een Tweet vast te pinnen, waardoor deze bovenaan blijft staan. Na het aanmaken van je profiel kun je adverteren op Twitter. Hierbij kun je een bepaalde doelgroep selecteren, je budget beheren en alle resultaten realtime bijhouden. Op deze manier is het ook mogelijk om meer engagement te krijgen bij je Tweets, zodat meer mensen je gaan volgen en jouw bedrijf dus meer aandacht krijgt. Een bedrijfsprofiel aanmaken op Twitter kan via business.twitter.com. Hier vind je ook meer informatie over de opties voor organisaties die het platform rijk is. Pinterest Een onderschat sociaal medium binnen de zakelijke wereld is Pinterest. In Nederland waren er vorig jaar 1,1 miljoen Pinterest-gebruikers, waarvan er 131 duizend dagelijks gebruikmaken van het medium. Dit social media-platform is ook in te zetten voor zakelijk gebruik, zeker als de doelgroep wat jonger is. Op Pinterest kun je beelden plaatsen met een link en eventueel een korte tekst. Zorg dat je foto’s aantrekkelijk en relevant zijn, en mensen gaan vanzelf klikken. Zeker voor consumentenproducten is Pinterest een interessant medium, aangezien mensen snel geneigd zijn om even op de website van het bedrijf te kijken als ze het product interessant vinden. Als bedrijf kun je ook ‘promoted pins’ plaatsen, deze komen bij meerdere gebruikers op hun tijdlijn voorbij.

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

Google+ Hoewel Google+ niet het meest gebruikte medium is, heeft het voor een bedrijf zeker voordelen om er gebruik van te maken. Om te beginnen wordt alles wat op Google+ verschijnt beter geïndexeerd door Google, dan wanneer het alleen op Twitter of Facebook geplaatst wordt. Jouw bedrijf komt daarmee sneller naar boven in de zoekresultaten. Google heeft sinds kort ook een gemakkelijk dashboard voor al jouw zakelijke apps op één locatie. Via het dashboard, dat de titel My Business draagt, kun je nieuwe berichten delen op Google+ en de statistieken van de afgelopen dertig dagen bekijken voor dit medium, maar ook de statistieken van YouTube komen langs. Snapchat Snapchat wordt gezien als een privékanaal, zonder zakelijke mogelijkheden. Het heeft de reputatie van de sexy selfies en andere rare foto’s. Niets zakelijks aan dus, maar niets is minder waar. Zeker als jouw onderneming regelmatig met online aanbiedingen komt, is Snapchat een prima kanaal om je content op te delen. Ook is dit een mooi kanaal om je trouwe volgers een sneak preview of een kijkje in de keuken te geven. Je hebt dus direct interactie met jouw doelgroep.

‘EEN ONDERSCHAT SOCIAAL MEDIUM BINNEN DE ZAKELIJKE WERELD IS PINTEREST’ 57


UNIFIED COMMUNICATION

VERBIND JOUW BEDRIJF MET DE REST VAN DE WERELD Al sinds jaar en dag maakt uc deel uit van ondernemingen en op het gebied van ontwikkelingen zijn we ver gekomen de afgelopen jaren. Devices worden kleiner en oplossingen slimmer. Juist die ontwikkelingen schelen je een hoop ruimte op kantoor en veel geld. o komt Ricoh met een slimme oplossing die digitale vergaderingen net een stukje aangenamer maakt. Met haar P3500 kun je gebruik maken van videoconferenties, op zo’n manier dat iedereen in beeld en goed te verstaan is. Met OneXS Compleet beheer je verschillende telefoonnummers, toestellen, doorschakelingen en abonnementen met enkele klikken in het webportaal. Een zeer complete oplossing die elke onderneming kan gebruiken. Een goede telefoon mag ook zeker niet ontbreken als je over uc praat. De Nokia Lumia 1520 is een echte phablet, maar een stuk ranker en slanker dan zijn

directe concurrenten en werkt erg prettig. De Sony Xperia Z3 is echter ook geen slechte keuze, deze heeft voordelen als een lange accuduur en goede, fysieke bescherming. Gigaset zorgt voor een degelijke bureautelefoon met haar Maxwell 10, een telefoon en tablet in één. Liever geen fysieke telefoon meer op je bureau? Dan is Infopact het overwegen waard. Zij bieden je alle opties die een hard phone je biedt, maar dan in de cloud. Mogelijkheden zijn er wel binnen de uc, het is slechts een kwestie van zoeken naar de perfecte oplossing voor jouw onderneming. Wij geven je de beste mogelijkheden van dit jaar, zodat jouw keuze iets gemakkelijker wordt.

SONY XPERIA Z3 COMPACT

Klein maar fijn

De Sony Xperia Z3 Compact heeft een prachtig, eenvoudig uiterlijk en komt in vier kleuren: zwart, wit, zeegroen en oranje. De smartphone heeft een glasplaat aan de achterkant, een 20,7 megapixel camera met autofocus achterop en aan de voorkant een 2,2 MP camera. De grootte van het toestel, 127 x 64,9 x 8,6 mm, zorgt ervoor dat hij lekker in de hand ligt. Bovendien wordt er optimaal gebruik gemaakt van de

58

ruimte op het scherm. Met de 4.6-inch display met een resolutie van 1280 x 720 pixels kun je verbluffende video’s en haarscherpe foto’s maken, zelfs onder water. Het toestel werkt bijzonder intuïtief als je bekend bent met Android-devices. De gebruikelijke home-, terug- en multitasking-knoppen vind je onderaan het touchscreen, een Android-standaard. Bovendien is de smartphone opvallend snel. Apps zijn opgestart in een oogwenk en ook het multitasken laat niets te wensen over. Dit is niet raar, aangezien de Xperia Z3 Compact draait op een Quadcore Snapdragon cpu van 2,5 GHz. Genoeg pk’s om te doen wat je wilt dus. Aan de rechterzijde vind je de aan/uit-knop, een kleine volumeknop en een knop om de camera te bedienen. Opvallend is dat de ingang voor het opladen aan de linkerzijde zit, iets waar je wel even naar moet zoeken. De aansluiting hiervoor is magnetisch, waardoor je niet zit te prutsen met een kabel die er op een specifieke manier in moet. Bovendien is er een Magnetic Charging Dock beschikbaar waar je de smartphone zo in kunt klikken. Voordeel is dat deze tegelijkertijd werkt als een dock en het toestel dus nog steeds gemakkelijk te gebruiken is voor bijvoorbeeld het kijken van video’s. Ook wordt de Xperia Z3 Compact beschermd door een combinatie van sterke wachtwoorden, pincodes en scherm ontgrendelingspatronen. De gegevens in het interne geheugen en op de sd-kaart worden veilig bewaard met 256-bit AES-encryptie. Je hebt altijd en overal veilig toegang tot het bedrijfsnetwerk, via vpn, wifi en je mobiele hotspot. Mocht de Xperia gestolen of verloren zijn, dan kan alle data op afstand verwijderd worden met behulp van de ‘my Xperia’-service. Het gewicht is echter wel opvallend en ook een kleine

teleurstelling. Het toestel weegt 129 gram, vrij zwaar voor zo’n compact toestel. Ter vergelijking: de Samsung Galaxy S5 met een display van 5.1-inch is slechts 16 gram zwaarder. Maar het gewicht is ook meteen het enige minpuntje, een waarover we niet te hard vallen. Ook voor zakelijk gebruik is de Xperia Z3 Compact erg geschikt. Zo is de krachtige accu een groot pluspunt. De spreektijd is tot maximaal veertien uur, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de iPhone 6. In standby-modus heeft het toestel geen extra stroomtoevoer nodig tot 920 uur. INFO Prijs € 499,Info sonymobile.com

IN HET KORT + Mooi design + Snelle multitask-functie + Lange accuduur + Gemakkelijk in gebruik + Waterdicht en stofbestendig (IP65 en IP68)

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


UNIFIED COMMUNICATION

PANASONIC KX-HDV130

Wel de kwaliteit, niet de kosten Zakelijke telefonie neemt een innovatievlucht sinds ip-telefonie standaard is geworden binnen organisaties. Telefoons met camera- en displayfuncties bijvoorbeeld, of

volledige integratie met softphones of andersoortige softwarepakketten. Maar soms ben je gewoon op zoek naar een moderne bureautelefoon met bijbehorende functies, zonder de meer geavanceerde of exotische

features die gepaard gaan met nieuwe innovaties. In dat denken past de KX-lijn bureautelefoons van Panasonic en wij gingen aan de slag met het nieuwste model binnen die lijn, de HDV130. De vormgeving is slank, terwijl de interface opgeruimd aandoet. Aan de linkerkant vind je configuratietoetsen voor het device, in het midden de cijfertoetsen samen met drie selectietoetsen, de navigatietoetsen en een volumetoets, en aan de rechterkant zitten de gesprekstoetsen. De installatie van het toestel is een kwestie van inpluggen en gaan. De HDV130 komt met een beugel waarop het toestel gemonteerd wordt, die je twee standen geeft waarin je het toestel kunt plaatsen. Verder vind je twee lan-

inputs op het toestel en inputs voor de hoorn en een headset. Het toestel ondersteunt bovendien twee SIP-accounts, plus lokale telefoonlijsten en lijsten op afstand. Het aannemen van gesprekken gaat vlekkeloos en ook doorverbinden en het aannemen van gesprekken op een tweede lijn gaat prima. Mits je een telefoniste of een veel gebelde receptionist bent, zit je echt niet te wachten op, we noemen maar wat, twintig voorgeprogrammeerde toetsen. En dat zit bij dit toestel wel goed. Geen nutteloze functies, maar een prima bruikbaar apparaat dat simpelweg doet wat het moet doen. Bovendien is de display erg helder, waarbij iconen duidelijk te zien zijn en bediening gemakkelijk

is. Ook dat zien we wel eens anders. Zeker bij iptelefonie kan de kwaliteit van gesprekken per gesprek wisselen. Dit toestel vangt dat op door zeer helder en krachtige gesprekken door te voeren. Dat klinkt als een kleinigheid, maar als je je bedenkt dat een gesprek de basis is voor een bureautelefoon, dan wordt dit ineens het belangrijkste aandachtspunt. Het is gek dat de kwaliteit van gesprekken op zoveel telefoons te wensen overlaat, daarom is het fijn om te zien dat Panasonic juist dit deel wel serieus neemt. INFO Prijs € 63,50 (excl. btw) Info business.panasonic.nl

IN HET KORT + Opgeruimde interface + Helder display wat bediening gemakkelijk maakt + Erg goede geluidskwaliteit

XELION 6.10

VoiP opnieuw uitgevonden Er zijn genoeg VoiP-oplossingen beschikbaar voor de zakelijke markt, maar daar komt vaak nogal wat bij kijken. Is het niet dat je vastzit aan bepaalde providers, dan is het wel de verplichte aanschaf van bepaalde soft- of hardphones. Dat is met Xelion 6.10 verleden tijd. De app van Xelion maakt het mogelijk om zakelijk- en privételefonieverkeer te routen, zonder dat je hiervoor bijvoorbeeld een dual-sim-oplossing nodig hebt. Het is letterlijk de app installeren en klaar, en dat voor zowel Android als iOS. Zakelijke contacten zijn opgeslagen op de server waarmee de app verbinding maakt, terwijl het telefonieverkeer via de eigen provider loopt. Uniek is dat hiervoor geen netwerkverbinding vereist is. Dat maakt dat Xelion 6.10 te gebruiken is op iedere smartphone, ongeacht de provider. Zo kun je kiezen voor een abonnement dat bij jou past, maar je kunt ook gebruikmaken van specifieke ucfuncties. Zo bel je met je privé-smartphone terwijl je met een uitgaand vast nummer belt. Andersom kan natuurlijk ook. Ben je niet beschikbaar in de app, dan kun je alleen privé gebeld worden. Wat onmiddellijk opvalt is de zeer opgeruimde en intuïtieve interface van de app. Alle informatie is netjes geordend en gemakkelijk doorzoekbaar. Ook kun je de status bekijken van jouw medewerkers in de app of je eigen status aanpassen als je even niet bereikbaar wilt of kunt zijn. Wat ook direct

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

opvalt, is dat er geen merkbare delay is in gebruik van de app. Xelion heeft optimalisatie prioriteit gegeven, waardoor zij niet hebben gekozen voor crossplatformontwikkeling. In plaats daarvan is de iOS- en Android-app vanaf de grond opgebouwd voor dat specifieke os. Hiermee behoren veel voorkomende crashes en lag tot het verleden. Naast basisfuncties kent de app ook enkele handige functies om te kunnen samenwerken met collega’s. Een chatfunctie bijvoorbeeld, waarmee je snel kunt schakelen met collega’s over lopende projecten. Ook interessant zijn de opties tot Wallboards. Dit is in feite een tegelwand met context specifieke informatie over wat er speelt in jouw organisatie. Hiermee krijg je per tegel statusinformatie over bijvoorbeeld performance van een afdeling, aangegeven in kleur. In een oogopslag weet je dus meteen waar er wellicht actie ondernomen moet worden in jouw bedrijf. De context per tegel bepaal je overigens zelf, wat de Xelion-app flexibel inzetbaar maakt binnen elke organisatie. Contactinformatie uit het telefoonboek wordt direct gesynct vanaf de server naar het toestel, wat de afwezigheid van lag alleen nog maar indrukwekkender maakt. Communicatie tussen server en toestel wordt standaard versleuteld, waardoor gevoelige informatie buiten de verkeerde handen gehouden wordt. Een prettig idee.

INFO Prijs op aanvraag Info xelion.nl

IN HET KORT + Provider onafhankelijk + Intuïtief + Veel handige functies + Goede beveiliging

59


UNIFIED COMMUNICATION

IPHONE 6 PLUS

Een van de beste smartphones Je kon er natuurlijk een keer op wachten dat Apple de plank mis zou slaan. Wanneer je elk jaar probeert innovatief bezig te zijn, is de koek een keer op. Toch lijken de verkoopcijfers dit niet te weerspiegelen. Is dat terecht? Eigenlijk wel, want ondanks een gebrek aan innovatie blijven de iPhone 6 en zijn nieuwe grote broer de iPhone 6 Plus de fijnste telefoons op de markt. Het hoekige, industriële ontwerp van de vorige generatie iPhones is vervangen voor een mooi, afgerond frame,

INFO Prijs vanaf € 799,Info apple.com/iphone

IN HET KORT + Ligt prettig in de hand + Prima prestaties + Prachtig scherm

dat uitzonderlijk prettig in de hand ligt. Het Gorilla Glass op de voorzijde van Apple’s nieuwe vlaggenschip is licht omgebogen en loopt over in de behuizing. Het frame is ongekend dun en de metalen achterzijde geeft het geheel een ‘premium’ gevoel, je merkt echt dat je een dure smartphone in je handen hebt. Het 5.5-inchscherm van de iPhone 6 Plus is absoluut de beste van de twee. Hier wordt wel een full hd-resolutie gehaald en dit levert een ppi van 400 op, meer dan genoeg voor de meeste gebruikers. De helderheid, kleuren en kijkhoek van de iPhone 6 Plus zijn allemaal uitstekend te noemen, maar de batterijduur moet het door het grotere scherm toch iets ontgelden. De iPhone 6

Plus wordt aangedreven door de nieuwe 64 bit 1,39GHz dualcore A8 processor en een wat povere 1GB aan ram. Deze combinatie levert prima prestaties. Het aantal megapixels ligt met 8 misschien wat laag, maar de kwaliteit van de foto’s is uitstekend. Apple levert opnieuw een superstrak ontworpen telefoon, met bijpassend os waarin alles makkelijk te vinden is en de gebruiksvriendelijkheid hoog ligt. De batterijduur is flink geüpgraded en de updates aan de camera zijn werkelijk uitmuntend te noemen. Als je het geld er voor over hebt, haal je met de iPhone 6 Plus een van de beste smartphones in huis.

‘HET HOEKIGE ONTWERP HEEFT PLAATSGEMAAKT VOOR EEN MOOI AFGEWERKTE SMARTPHONE’

SAMSUNG GALAXY S6 EN S6 EDGE

Een passend antwoord van Samsung op Apple Met een strak lichtmetalen design en het gebruik van Gorilla Glass geeft Samsung de S6 en S6 Edge in ieder geval het nodige cachet, zeker omdat beide kanten voorzien zijn van het glas. Niet alleen dat, ook intern maken de smartphones indruk. Ze draaien op Samsung’s eigen 64-bit Exynos 7-chip met 3GB aan intern geheugen. De strakke schermen hebben een resolutie van 2560 bij 1440 pixels, met een super amoledpaneel, wat resulteert in een INFO Prijs vanaf € 699,Info samsung.com/nl

IN HET KORT + Lange accuduur + Weinig bloatware + Veilige werkomgeving met Knox + Gelikte beeldervaring

60

enorm gelikte beeldervaring. Verder heeft Samsung de accu’s aangepakt. Deze zijn niet langer verwisselbaar, wat menigeen tegen het hoofd zal stoten. Toch zijn hier ook features voor in de plaats gekomen. Wireless charging is nu mogelijk zonder een dedicated accessoire te moeten gebruiken. Met een kabel is het mogelijk om de accu in tien minuten te voorzien van vier uur stroom. Samsung benadrukt de efficiëntie van de accu’s in de Galaxy-modellen door te wijzen op de Cell Sensing-technologie, die met slimme load balancing onder toepassingen onnodig accuverbruik voorkomt. Samsung heeft ook haar TouchWizinterface onder handen genomen. Alles is wat strakker vormgegeven en nog beter: eindelijk doen ze afstand van de vele bloat die Samsung normaliter levert bij haar Galaxy-smartphones. Alleen S Voice en S Health zijn nog vooraf geïnstalleerd, wat je een opgeschoonde phone geeft en er

mogelijk voor zorgt dat rooten en flashen van een andere rom minder aantrekkelijk wordt. De grootste troef van Samsung zou nog weleens Knox kunnen zijn. Knox is de veilige werkomgeving van Samsung. Het is vergelijkbaar met BES, het zakelijke platform van BlackBerry. Wat Knox doet is het os scheiden in een zakelijk- en privédeel, in plaats van een containeroplossing waarbij het zakelijke deel binnen het privédeel gedraaid wordt of vice versa. Dit werkt tot op os-niveau, waarbij er dus eigenlijk twee verschillende Android-systemen draaien op je smartphone. Het grote voordeel laat zich al raden: bedrijfsdata is continu veilig. Ook aan de managementkant is gedacht. Via een backend is het bijvoorbeeld mogelijk updates te pushen of toegang tot delen van de bedrijfsdata te beperken.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


UNIFIED COMMUNICATION

NOKIA LUMIA 1520

INFO

Rank, snel en een van de beste beeldschermen De Lumia 1520 is allereerst een echte phablet en op het eerste gezicht minder reusachtig dan bijvoorbeeld Samsung’s Galaxy Note of Sony’s Xperia Z-serie. Schijn bedriegt hier echter. Als je ‘m eenmaal vast hebt, merk je dat deze telefoon een stuk ranker en slanker is dan zijn directe concurrenten. Het scherm is weliswaar 6-inch in diameter, maar Nokia heeft zichtbaar en voelbaar zijn best gedaan om er geen ‘clunky’ toestel van te maken. Lumiatoestellen zijn nooit langzaam geweest en dat is bij dit toestel eigenlijk niet anders. Dankzij een vlotte Snapdragon 800 quadcore-cpu voelt Windows Phone soepel als boter en apps starten vrijwel direct op. Met 2GB

aan werkgeheugen moet je voorlopig meer dan goed zitten. Haperingen zijn nergens te bespeuren, ondanks de full-hdresolutie. Multitasking gaat als een trein, dat merk je voornamelijk aan de kracht van de vierkoppige processor. Windows Phone is altijd al een lekker geoptimaliseerd, vlot systeem geweest, maar in combinatie met deze specificaties mag je rustig spreken van een racemonster. Belangrijk kenmerk van de Lumia 1520 is het 6-inch grote beeldscherm. Het is een van de beste smartphonebeeldschermen momenteel in gebruik. Het grote scherm heeft voor zakelijk gebruik absoluut voordelen. Het annoteren van een pdf ’je of bewerken

Prijs € 699,- (incl. btw) Info nokia.nl

IN HET KORT

van een Office-document is gewoon net even prettiger op dit formaat. Met de Adobe Reader app konden we prima wat annotaties maken op een testdocument. Ook het tikken van e-mails is dankzij het grotere scherm prettiger dan je gewend bent. Voor sommigen zal het zelfs de noodzaak van een tablet wegnemen, in dat geval heb je met deze Lumia een mooie deal te pakken.

+ Rank + Snel + Groot, goed beeldscherm

‘HET GROTE SCHERM HEEFT VOOR ZAKELIJK GEBRUIK ABSOLUUT VOORDELEN’

3CX IP TELEFOONCENTRALE

Moderne communicatie voor organisaties van nu ‘DE SOFTWARE IS PROVIDERONAFHANKELIJK EN DAAROM GEMAKKELIJK TE INTEGREREN IN ELKE ITINFRASTRUCTUUR’ INFO Prijs op aanvraag Info 3cx.nl

IN HET KORT + Gemakkelijk te installeren + Provider-onafhankelijk + Drukt gemaakte belkosten

Die oude pbx? Die kan weg. Want met de op software gebaseerde oplossing van 3CX is dat oude beestje enkel verspilling van ruimte. De 3CX IP Telefooncentrale voor Windows is een softwarematige pbx die werkt als een volledige communicatieoplossing zonder dat je hier speciale ip-toestellen nodig hebt. De installatie gaat snel en vlot, omdat de software al is voorgeconfigureerd voor populaire toestellen. Dat betekent dat iedere ondernemer direct gebruik kan maken van het systeem zonder dat hier specifiek technische kennis voor nodig is. De software is provider-onafhankelijk en daarom gemakkelijk te integreren in elke it-infrastructuur, wel zo prettig natuurlijk. In deze tijd van byod wil iedereen graag met zijn eigen toestel bellen en gebeld kunnen worden, onafhankelijk van plaats. Dit is geen probleem, want met Androiden iOS-apps en een desktop-client voorziet de 3CX IP Telefooncentrale ook hierin. Daarbij kan er gebruik gemaakt worden van één nummer, wat wel zo professioneel staat. Doordat het systeem gebruik maakt van SIP

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

Trunking worden gesprekken over ip getransporteerd wat aanzienlijk de belkosten drukt. Bovendien zijn gesprekken naar kantoor gratis. Beheer van alle aangesloten toestellen kan op afstand, ook het pushen van firmware updates en het installeren van nieuwe software. Mochten er eventueel problemen voorkomen, dan kun je met een druk op de knop de event- en activiteitenlog bekijken.

61


SecurityKISS Keep It Smart & Simple

Houd uw internetverbinding beveiligd en anoniem met

SecurityKISS Tunnel

Download het gratis programma!

www.securitykiss.be


UNIFIED COMMUNICATION

RICOH UNIFIED COMMUNICATION SYSTEM

Videoconferencing voor iedereen ‘VIDEOCONFERENCING BINNEN HANDBEREIK’ INFO Prijs op aanvraag Info ricoh.nl

IN HET KORT + Draagbaar + Makkelijk in gebruik + Geschikt voor meerdere mensen + Veilig overleggen door encryptie

Videocommunicatie lijkt lastig te implementeren in je bedrijfsproces, maar met het Unified Communication System van Ricoh is dat toch echt verleden tijd. Het portfolio bestaat uit twee systemen, System P3500 en System P1000. Met het P3500 systeem ligt videoconferencing voor iedereen binnen handbereik. Het systeem is ongeveer zo groot als een a4-tje, en daarmee makkelijk te plaatsen binnen elke omgeving. Dat maakt dat het apparaat lekker handzaam, handig voor presentaties onderweg. Het systeem zendt een hdresolutie uit en je hebt de mogelijkheid om desgewenst externe microfoons en camera’s aan te sluiten. Met een afstandsbediening stuur je vervolgens gemakkelijk de vergadering. Het P1000-systeem is een allin-one met ingebouwd scherm. Het grote voordeel hiervan is mobiliteit. Werken en vergaderen doe je met dit systeem waar je maar wilt. Via een lan- of wifi-verbinding maak je contact en via de 10.1-inch display volg je de vergadering. De ingebouwde wide angle-camera zorgt ervoor dat je ook met groepen gebruik

kunt maken van de P1000 en dat iedereen dan ook in beeld komt. Ricoh heeft ook gedacht aan beveiliging, zodoende is beeld en geluid standaard encrypted. Handig is ook de sharefunctie waarbij je het beeld van je computer kunt uitsturen naar diegene met wie je communiceert. Voor elke ondernemer die vaak vergadert, maar te maken heeft met wisselende locaties of personeel dat niet altijd op locatie is, is de P3500 Unified Communications System van RICOH een uitstekende toevoeging aan je onderneming. Het gebruik van de licenties maakt het mogelijk om voor personen die vaker buiten de deur zijn alsnog te kunnen vergaderen, en met de off-site hosting en managing door RICOH zelf heb je er verder geen omkijken naar.

TELE2 HOSTED VOICE

INFO

Gemakkelijker wordt telefonie in de cloud niet Telefonie in de cloud wordt steeds meer gebruikt. Logisch, want het biedt schaalbaarheid en flexibiliteit voor jouw onderneming en je bent altijd bereikbaar voor je klanten. Tele2 speelt daar ook op in. Met Hosted Voice geniet je van deze voordelen, maar betaal je ook naar gebruik of zonder zorgen met Onbeperkt. Daarnaast heb je inzicht in jouw verbruik. Bovendien heeft Hosted Voice een aantal prettige mogelijkheden. Zo kun je gebruik maken van een telefooncentrale in de cloud en wordt er geen onderscheid gemaakt tussen mobiel en vast. Maak je geen

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

gebruik van mobiele telefoons? Dan kun je ook voor Vast Onbeperkt kiezen, waar mobiele telefonie niet bij zit. Mobiel Onbeperkt werkt juist andersom. Medewerkers beschikken daarbij over zowel een vast als een mobiel telefoonnummer en kunnen gebruik maken van alle functionaliteiten van Hosted Voice, maar gebruiken uitsluitend een mobiele telefoon en geen vast toestel. Vast-Mobiel Onbeperkt geeft je beide mogelijkheden. Maar naast deze op maat gemaakte abonnementen heeft Tele2 ook een aantal functies toegekend aan veelgebruikte profielen. Zo is er een profiel voor een telefoniste met een wachtrij van maximaal 25 wachtenden. Je telefoniste kan het aantal wachtende bellers zien, gesprekken doorverbinden en de aanwezigheidsstatus van je medewerkers bekijken. Andere profielen zijn bijvoorbeeld het Secretaresse Profiel, Manager Profiel en Medewerker Profiel. Dit verhoogt het gebruiksgemak van telefonie in de cloud aanzienlijk, want niemand heeft nog een scherm vol functies die hij helemaal niet nodig heeft. Voor deze uitgebreide profielen is sprake van een meerprijs, maar voor de meeste medewerkers is het standaard profiel zonder meerprijs ruim voldoende. Met dit profiel kun je gesprekken doorschakelen en doorverbinden, maar ook gebruikmaken van wisselgesprekken, voicemail en de status ‘niet storen’. Prettig is dat Tele2 alles voor je regelt. Dit gaat van het aansluiten van Hosted Voice en diverse toestellen tot het inrichten van je

Prijs Vast-Mobiel Onbeperkt vanaf € 50,- per maand, Vast Onbeperkt vanaf € 12,50 per maand en Mobiel Onbeperkt vanaf € 37,50 per maand. Info tele2.nl/zakelijk

IN HET KORT + Geen onderscheid tussen mobiel en vast + Diverse profielen voor verschillende soorten gebruikers + Zeer gebruiksvriendelijk

ict-omgeving en cursussen voor je medewerkers, zodat ze precies weten hoe ze dit systeem moeten gebruiken. Ook integratie met mobiel is erg fijn. Als ondernemer wil je altijd bereikbaar zijn, ook als je niet achter je bureau zit. Tele2 biedt met Hosted Voice een optie waarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen vast en mobiel. Dit betekent dat je ook op je smartphone telefoontjes kunt doorschakelen en gebruik kunt maken van bijvoorbeeld nummerplannen en huntgroepen. Daarnaast wordt je vaste nummer automatisch doorgeschakeld naar je mobiele telefoon. 63


ACHTERGROND

HET DIGITALISEREN VAN DOCUMENTEN

IN 3 VRAGEN NAAR EEN PAPERLESS OFFICE TOEWERKEN Het paperless office wordt meer en meer gemeengoed, maar toch speelt papier nog steeds een grote rol op de werkvloer. Visitekaartjes, facturen en bonnetjes, ze zijn eerder regel dan uitzondering binnen het bedrijfsleven. Deze wil je natuurlijk digitaal kunnen archiveren, maar hoe en waarom? Met het antwoord op onderstaande drie vragen ben je in ieder geval een eind op weg. TEKST PETER GÜLDENPFENNIG

‘EEN ORGANISATIE IS OVER HET ALGEMEEN GEEN STILSTAANDE ENTITEIT, MAAR STEEDS IN BEWEGING’

1. W AT WIL IK ARCHIVEREN?

Wil je je papierwinkel digitaal wegwerken, dan kijk je al snel naar een combinatie van hard- en software. Welke precies hangt af van meerdere factoren, waarvan in ieder geval het soort archivering de belangrijkste is. Het inscannen van enkel visitekaartjes die je weg wilt zetten in jouw crm-pakket vereist een totaal andere aanpak dan het verwerken van tien jaar boekhouding in papier. Het belangrijkste is echter het eindresultaat: waarom wil je archiveren en voor wie? Als er meerdere mensen in jouw organisatie gebruik moeten maken van digitale documenten, is het zaak dit in kaart te brengen voor je start met de digitalisering van papier.

2. WAT HEB IK OM TE ARCHIVEREN?

Het kijken naar documentoplossingen om aan te schaffen en je papierwinkel weg te werken, klinkt aanlokkelijk. Immers, iets aanschaffen en zo van je problemen af zijn, is iets wat je uiteindelijk wilt, toch? Fout, want geld gooien naar een potentiële oplossing brengt een financieel risico met zich mee. We zeggen het eigenlijk al: een oplossing heeft misschien potentie, maar werkt het ook voor jouw organisatie? Daarom is het slimmer om te kijken wat je al in huis hebt om mee te werken. Zo gebruik je wellicht software

64

waarmee je handig ingescande documenten kunt archiveren. Aan de hardware-kant heb je wellicht een printer staan met digitale mogelijkheden. Veel multifunctionals bieden al de mogelijkheden om ingescande documenten direct weg te zetten op een plek in je bedrijfsnetwerk. Gebruik die opties dan ook. Je hebt ze toch al staan!

3. HOE KAN IK ARCHIVEREN?

Als je de tweede vraag hebt beantwoord, weet je wat je in huis hebt. Mogelijk heb je hierbij hard- of software aangeschaft om de route van papier naar digitaal te stroomlijnen. Nu is het zaak dit goed in werking te stellen. Bedenk een praktische oplossing die past bij jouw bedrijf. Ga niet als een kip zonder kop alles inscannen en archiveren wat je tegenkomt (zie vraag 1), maar selecteer. Bedenk je ook waar je een digitaal archief opzet. Je kunt het kwijt op een lokale harde schijf, maar wanneer meerdere medewerkers gebruik moeten maken van documenten is het slimmer om een nas aan te stellen als archief. Dan kun je

vervolgens toegang toewijzen aan medewerkers tot bepaalde archieven. Vergeet ook niet de praktische kant van digitaal archiveren. Wil je bijvoorbeeld dat je archief tot in de letter doorzoekbaar is, dan moet je hiervoor de juiste ocr-methode gebruiken om daadwerkelijk gericht te kunnen zoeken binnen documenten. Een continu proces Als je denkt dat je klaar bent wanneer je een goede flow van digitalisering in je organisatie te pakken hebt, dan heb je het mis. Digitalisering is een continu proces. Een organisatie is over het algemeen geen stilstaande entiteit, maar steeds in beweging. Een evaluatie van de diverse workflows binnen een organisatie, ook die van het aanleggen van digitale archieven, moet dus steeds plaatsvinden. Want iets kan goed lijken te werken, maar misschien werkt iets anders wel veel beter. Dan is het zaak dat aan te kunnen passen. Een rotsvast systeem voor digitalisering van documenten klinkt aanlokkelijk, maar flexibiliteit is uiteindelijk een groter goed voor jouw organisatie.

’EEN OPLOSSING HEEFT MISSCHIEN POTENTIE, MAAR WERKT HET OOK VOOR JOUW ORGANISATIE?’

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


UNIFIED COMMUNICATION

INFOPACT TELEFONIE IN DE CLOUD

Complete telefooncentrale in de cloud Het grootste voordeel van telefoneren via de cloud is natuurlijk dat dit altijd en overal kan. Als je een dagje thuis werkt, kun je nog steeds gebruik maken van Telefonie in de Cloud via je eigen pc, maar ook via een tablet of smartphone. Telefonie in de Cloud van Infopact

zorgt ervoor dat je geen enkele functionaliteit van een hard phone mist. Zo is er nummerherkenning en -routering aanwezig, maar ook zijn er keuzemenu’s, wachtrijen, doorschakelingen en gespreksopnamen beschikbaar. Prettig is dat je gemakkelijk je

status kunt wijzigen, bijvoorbeeld als je een afspraak hebt of even afwezig bent. Daarnaast kun je contact leggen met je collega’s via chat en sms. De installatie van Telefonie in de Cloud is misschien het enige minpuntje van de gehele dienst: je hebt Java nodig en dat staat niet standaard op elke computer. Maar Infopact heeft een link naar de download van Java onder haar eigen downloadpagina gezet, waardoor je de juiste versie van deze software meteen kunt downloaden en installeren. Daarna verloopt de installatie van Telefonie in de Cloud gemakkelijk. Het uiterlijk van Telefonie in de Cloud is eenvoudig, maar daardoor erg prettig. Bovenaan vind je icoontjes waarmee je kunt bellen, chatten, in je contactenlijst kunt zoeken, berichten en je agenda kunt bekijken en lijstjes kunt zoeken. Links zie je je naam, een profielfoto en je status. Daaronder staan icoontjes die uitklappen zodra je er met je muis overheen gaat. Hier vind je gemiste oproepen, recente communicatie en gesprekken, gevlagde contacten, welke contacten aanwezig zijn en de mogelijkheid om te synchroniseren. Jammer is wel dat vensters over elkaar heen openen, waardoor het snel chaotisch overkomt.

Om de schone interface te behouden, is het verstandig vensters af te sluiten wanneer je er klaar mee bent. Het belangrijkste van Telefonie in de Cloud is het telefoneren zelf. Hierbij moeten we zeggen dat de kwaliteit van het geluid prima is, je verstaat elkaar duidelijk. Eigenlijk is er geen verschil te benoemen tussen bellen met een bureautelefoon of smartphone en bellen via Telefonie in de Cloud, en dat is een mooi compliment voor Infopact. INFO Prijs vanaf € 6,95 per werkplek per maand (gratis demo en dertig-dagen-account) Info infopact.nl

IN HET KORT + Veel functionaliteiten + Prettige interface + Gemakkelijk in gebruik + Goede geluidskwaliteit + Outlook-integratie

ONEXS COMPLEET

Altijd en overal goed bereikbaar ‘MET COMPLEET HAAL JE EEN COMPLETE TELEFOONCENTRALE IN DE CLOUD IN HUIS’ INFO Prijs vanaf € 9,50 per maand per gebruiker Info compleet.nl

IN HET KORT + Makkelijk in te stellen + Altijd en overal bereikbaar + Nu ook onbeperkt mobiel bellen + Praktische wachtrijfunctie

Elke ondernemer die zijn zakelijke telefonie liever zelf in de hand heeft, kan dit zonder veel moeite doen met Compleet van OneXS. Doorschakelingen, oproepverdelingen en keuzemenu’s kun je met enkele klikken realiseren in een online klantomgeving of de gratis iOS- of Android-app. Net zo makkelijk is het toevoegen of verwijderen van nieuwe gebruikers. Elke avond wordt geregistreerd wat je die dag verbruikt hebt, zodat je nooit te veel betaalt. Deze handige functies kenmerken Compleet. Het afgelopen jaar zijn daar interessante opties bij gekomen. Met de introductie van de nieuwe VaMo-abonnementsvorm kunnen medewerkers zowel vast als mobiel onbeperkt bellen voor de vaste prijs van 30 euro per maand, per gebruiker. Een andere populaire, nieuwe functie is de mogelijkheid om een wachtrij toe te voegen aan belgroepen. Hiermee gaat ook op drukke momenten geen oproep verloren. Zo’n piek is natuurlijk

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

een goed teken, maar je wilt geen business verliezen omdat je team in gesprek is. De Compleet Wachtrij kan naar wens worden ingericht op een manier die past bij jouw bedrijf. Je kunt onder andere een persoonlijk welkomstbericht inspreken en de wachtenden laten horen hoe lang het duurt voordat ze te woord worden gestaan. Ook

kun je zelf prettige wachtmuziek en diverse belgroepen instellen voor de afdelingen die over een wachtrij moeten beschikken. Met Compleet haal je een complete telefooncentrale in de cloud in huis, met functies die tot nu toe alleen waren voorbehouden aan grote ondernemingen, zonder de investering die daar normaal mee gemoeid gaat.

65


ACHTERGROND

WERKKAPITAAL VERGROTEN

MEER MOGELIJK DAN BANKKREDIET

Veel kleine en middelgrote ondernemers richten zich voor hun financieringsbehoefte nog altijd als eerste op het traditionele bankkrediet. Maar geld lenen is steeds vaker een struikelblok voor ondernemers. Banken zijn namelijk niet altijd even scheutig met het verstrekken van financieringen. Ze stellen steeds strengere eisen en voorwaarden aan kredieten en geld lenen wordt duurder. Factoring kan dan uitkomst bieden. TEKST REDACTIE

Voorschot op facturen Als de bank niet thuis geeft, zijn er diverse andere mogelijkheden om aan meer werkkapitaal te komen. Een voordeel is dat alternatieve kredietverstrekkers zich vaak flexibeler opstellen en minder strenge voorwaarden hanteren. Factoring is zo’n alternatieve financieringsvorm. ‘Factoring is

GASTEXPERT

Hoe werkt het? Voordat DAS jouw debiteurenportefeuille overneemt, wordt de kredietwaardigheid van je debiteuren getoetst. Voor de overname van de portefeuille krijg je direct een vast percentage van de factuurwaarde uitgekeerd, meestal 85 procent. De kredietverstrekker houdt hierop nog een factorfee in. Dit is een vergoeding voor de afhandeling van de factuur, het debiteurenbeheer en de eventuele kredietverzekering voor je debiteuren. ‘Het voordeel van factoring is dat je openstaande facturen direct omzet in werkkapitaal’, legt Olav uit. ‘Hierdoor hoef je niet nog eens dertig tot zestig dagen of soms zelfs nog langer op je geld te wachten. Je debiteur betaalt het totale factuurbedrag rechtstreeks aan DAS.

‘HET VOORDEEL VAN FACTORING IS DAT JE OPENSTAANDE FACTUREN DIRECT OMZET IN WERKKAPITAAL’ een financieringsvorm gebaseerd op de debiteurenportefeuille’, legt Olav de Lange, salesmanager bij financieel-juridisch dienstverlener DAS, uit. ‘Je draagt jouw openstaande facturen aan ons over en in ruil daarvoor geven we je een voorschot dat je direct kunt investeren in je bedrijf.’

66

Zodra we deze betaling binnen hebben, maken we de resterende vijftien procent aan je over. De financieringskosten trekken we daar nog vanaf. Die bestaan altijd uit een marktconforme rente.’

Olav de Lange is salesmanager bij DAS, een aanbieder van factoring

Is factoring iets voor jou? Wil je weten of factoring geschikt is voor jouw bedrijf? Vraag een gratis factorscan aan op das.nl/factoring. Bij de scan krijg je bovendien een advies op maat en weet je direct of factoring interessant is. De factorscan is geheel vrijblijvend.

‘ALS DE BANK NIET THUIS GEEFT, ZIJN ER DIVERSE ANDERE MOGELIJKHEDEN OM AAN MEER WERKKAPITAAL TE KOMEN’ MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


Almere Office | +31 88 5222 285

LogicNow - provider van ’s werelds meest toonaangevende geintegreerde IT Service Management platform

Onze Oplossingen

Wij staan voor u klaar, 24/7. Wij bieden u lokale ĂŠn internationale kennis van de grootste IT-dienstverlener en Managed Service Provider (MSP) community wereldwijd. Maak gebruik van onze gratis training en lokale ondersteuning om uw verder te laten groeien. Laten we beginnen met een gesprek. Via de telefoon +31 88 5222 285 of per e-mail maxfocusbenelux@logicnow.com.

IASO Backup

Keypoint Almere-Buiten, Straat van Florida 31, 1334 PA Almere-Buiten, Nederland | nl.maxfocus.com


SECURITY

GEEN LEK MEER TE VINDEN MET DEZE BEVEILIGINGSOPTIES Berichten over gelekte data, hacks en gestolen gegevens komen steeds vaker voorbij. Je bedrijf hiertegen beschermen is dan ook van groot belang, maar niet altijd even eenvoudig. Een simpele firewall volstaat al even niet meer en de malware wordt steeds slimmer. Hoe bescherm je jouw onderneming het beste en welke mogelijkheden zijn hiervoor? u er steeds meer bedreigingen voor jouw data zijn, groeit ook de markt van mogelijkheden om je onderneming hier tegen te beschermen. En deze opties verschillen nogal van vorm. Neem je data bijvoorbeeld mee met de Kingston DataTraveler Vault Privacy en wees nooit meer bang voor virussen op je usb-stick of dat hij gestolen wordt. Met McAfee bescherm je jouw apparaten tegen malware en met de FixMeStick repareer je de computers die toch getroffen zijn. Maar ook de ‘ouderwetse’, fysieke beveiliging komt aan bod. Neem bijvoorbeeld de Toshiba Encrypted USB, waar je een pincode op in moet toetsen voor je bij de bestanden kunt komen. Daarnaast vertellen we je ook iets over de veiligste betaalmethoden binnen het mkb, want ook daar kan van alles mis gaan. Klein tipje van de sluier: alles wat niet contant is, is veilig(er).

TOSHIBA ENCRYPTED USB

Usb-stick met fysieke beveiliging Toshiba heeft een usb-stick met fysieke beveiliging op de markt gebracht. De stick heeft een keypad voor authenticatie van gebruikers. De usb-stick is bedoeld voor overheden en militaire organisaties die hun data optimaal willen beschermen met

68

AES 256-bit encryptie. Daarnaast bevat de usb-stick het FIPS (Federal Information Processing Standards) Publication 140-2 Level 3-certificaat, welke veel gebruikt wordt door overheden en ondernemingen die veel omspringen met gevoelige data. Gebruikers maken een eigen pincode aan die zij intoetsen wanneer de stick in een usb-poort gestoken wordt.

Vervolgens schiet de stick van het slot en kun je bij de data op de stick. Zodra je de stick uit de usb-poort haalt, vergrendelt deze automatisch. Mocht de stick kwijtraken of gestolen worden, hoef je je ook geen zorgen te maken. Er zit namelijk ook een brute force-beveiliging op de stick. Na tien mislukte pogingen om een pincode in te voeren wordt de data op de stick gewist. De stick komt in vier varianten: een 4, 8, 16 en 32GB-variant.

‘DE USB-STICK IS BEDOELD VOOR OVERHEDEN EN MILITAIRE ORGANISATIES DIE HUN DATA OPTIMAAL WILLEN BESCHERMEN’ INFO Prijs vanaf € 95,Info toshiba.nl

IN HET KORT + AES 256-bit encryptie + Brute force-beveiliging aanwezig

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


SECURITY

FIXMESTICK PRO

Repareer je computer in een oogwenk De FixMeStick Pro is geen vervanging voor de traditionele virusscanners, maar zo is het product ook niet bedoeld. Het is wel een oplossing in de letterlijke zin van het woord: heb je last van virussen of malware, dan is het prettig om een FixMeStick klaar te hebben liggen. Je gebruikt hem dus wanneer het eigenlijk al te laat is. Het biedt ook geen bescherming tegen bijvoorbeeld hackers. De FixMeStick Pro is bootable zonder dat je daarvoor iets hoeft in te stellen. Je steekt de stick in je computer, die overigens wel op Windows moet draaien, en klikt op het autorun-icoontje. De software, inclusief virusdefinities, updatet automatisch mits je een internetverbinding hebt. Deze updates worden in de boot-configuratie van Windows vervolgens tijdelijk weggeschreven om te herstarten vanaf usb, waarna er bij de volgende boot een licht op Linux gebaseerd

besturingssysteem wordt geladen. Vervolgens wordt je computer gescand en eventuele problemen worden opgespoord en opgelost. De stick heeft drie verschillende (betrouwbare) virusscanners: Sophos, Kaspersky en Vipre. Tel hierbij op dat de scanners draaien op een eigen besturingssysteem, Linux, en de stick hiermee sterk staat tegenover virussen en malware, en je begint in te zien dat de stick een leemte vult. Antivirussoftware is voornamelijk een traditionele aangelegenheid: het is software die draait op het oorspronkelijke besturingssysteem. Door dit om te draaien, en de virusscanners een eigen veilig besturingssysteem te geven, is de FixMeStick Pro de meeste virussen een stap voor. Volgens de fabrikant is de stick bedoeld voor it-managers en systeembeheerders, maar eigenlijk kan iedereen uit de voeten met de stick en dat is een groot pluspunt.

’HET IS PRETTIG OM EEN FIXMESTICK KLAAR TE HEBBEN LIGGEN’

INFO Prijs € 269,- (ongelimiteerd aantal pc’s, 1 jaar licentie) Info fixmestick.eu

IN HET KORT + Diverse virusscanners aanwezig + Scanners draaien op eigen besturingssysteem + Iedereen kan met de stick uit te voeten

KASPERSKY TOTAL SECURITY FOR BUSINESS

Ultieme veiligheid Malware wordt steeds geniepiger en phishing-mailtjes lijken steeds echter. Daardoor zijn deze vormen van oplichting en criminaliteit nog steeds een groot risico voor elke onderneming. Kaspersky Total Security for Business pakt die problemen aan en zorgt ervoor dat je medewerkers beschermd worden tegen deze

gevaren van buitenaf. Via het gebruiksvriendelijke Security Center heb je een centraal beheerpunt, van waaruit je alle computers, servers en gateways in de gaten kunt houden en kunt voorzien van software en toegangsrechten. Omdat het gehele beveiligingspakket continu wordt aangevuld vanuit de cloud, is je software altijd

up-to-date. Naast standaard anti-virussoftware, biedt Kaspersky Total Security extra modules ter bescherming van alle lagen in je netwerk. Zo zorgt Security for Exchange ervoor dat malware, phishing-en spammail wordt onderschept, waardoor de eindgebruikers hier niet meer mee te maken krijgen. Ook ondersteunt

Kaspersky Total Security data loss prevention (dlp), wat het risico op gegevenslekken minimaliseert. Gebruikers kunnen dus niet per ongeluk gevoelige bedrijfsinformatie naar de buitenwereld mailen of publiceren in sharepoint. Om ook binnen het netwerk orde op zaken te houden, worden alle gevaarlijke programma’s die informatie over het netwerk versturen zonder pardon verwijderd. Zo hou je je netwerk schoon van bedreigingen en kunnen je medewerkers zonder problemen hun werk doen. INFO Prijs op aanvraag Info kaspersky.com/nl

IN HET KORT + Centraal beheerpunt + Up-to-date door cloud-ondersteuning + Beveiliging tegen malware in mail en sharepoint + Geen gegevens lekken door data loss prevention

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

69


SECURITY

MCAFEE ENDPOINT PROTECTION FOR SMB

Een zeer complete suite van tools om je onderneming te beschermen Ben je als ondernemer op zoek naar een full-scale pakket met oplossingen voor het beschermen en beveiligen van je hele onderneming? Wil je dit tot in de kleine puntjes kunnen beheren per eindpunt? McAfee Endpoint Protection for

SMB biedt precies wat de naam zegt: een zeer complete suite van tools om je onderneming te beschermen en beveiligen op eindpunt niveau tot een maximum van 250 systemen. McAfee Endpoint Protection zorgt ervoor dat aan het beveiligingsbeleid wordt voldaan op alle systemen (en apparaten: pc, laptop, tablet en mobiele telefoon). Met functies als: volledige disk encryptie, device management (beveiliging van verwijderbare media), intrusion prevention, lokale firewall, e-virus en spam bescherming, web contentfiltering en -beveiliging, netwerk toegangscontrole en bescherming tegen virussen en malware is het een zeer complete oplossing. Al deze functies kunnen worden geregeld en gecontroleerd

door beheerders vanuit een centrale console. Belangrijk is de vraag hoeveel performance het pakket in beslag neemt, met andere woorden: merk of heb jij, als (eind)gebruiker, ‘last’ van het feit dat het programma op de achtergrond draait? Het antwoord: praktisch niet. McAfee’s Endpoint Protection for SMB is een praktisch totaalpakket voor de kleinere ondernemer die weinig tijd te besteden heeft aan een beveiligingsoplossing en hier geen ict’er voor wil inhuren. Of juist voor de bedrijven tussen de 25-250 medewerkers die hun it-afdeling willen ontlasten en vrijmaken voor andere werkzaamheden. Doordat het beheer van alle eindpunten vanaf één portaal, de ePO-console, kan worden ingesteld, zijn alle systemen direct up-to-date en kun

je instellingen toewijzen per beveiligingsgroep. De directe updates, kennis en ervaring van McAfee zorgen ervoor dat je altijd een veilige werkplek hebt en de 24/7-support helpt je bij vragen.

INFO Prijs op aanvraag Info m cafee.com/ endpoint-smb-uk

IN HET KORT + Volledige oplossing voor al je endpoints + Uitgebreid functiepakket + Weinig impact op performance + Makkelijk te beheren

YOURSAFETYNET PRO+

Ict-beleid en filtering snel en gemakkelijk geregeld Beheer van op het internet aangesloten devices binnen je onderneming is er de afgelopen jaren niet makkelijker op geworden. In de huidige maatschappij, waar alles en iedereen constant online is, kun je niet klakkeloos de verbinding dichtgooien. Bovendien heb je altijd te maken met ingewikkelde en verplichte privacywetgeving. Yoursafetynet wil verbieden vervangen door reguleren en arbeidsconflicten voorkomen

INFO Prijs op aanvraag Info yoursafetynet.nl

IN HET KORT + Snel en makkelijk ict-beleid uitrollen + Volledig in lijn met privacywetgeving + Snel inzicht in internet­ gebruik + Prettige interface

70

door het maken van heldere afspraken met iedereen die gebruik maakt van jouw bedrijfsverbinding. Zonder dat je er uren werk aan hebt, speciale, kostbare cursussen moet volgen of een ict-expert of een legertje juristen moet inhuren. Yoursafetynet maakt het je gemakkelijk om je ict-beleid uit te rollen en zorgt tegelijkertijd dat je het beheer en instellen van je internetfilter zelf uit kunt voeren. Vanuit een overzichtelijk dashboard kun je precies zien wat er zoal gebeurt op je internetverbinding en je kunt (geanonimiseerde) data per gebruiker bekijken. Op die manier heb je snel overzicht over wat er aan onwenselijk internet- en dataverkeer plaatsvindt. Je kunt kant-en-klare contracten uit het systeem laten rollen voor niet alleen je medewerkers, maar ook gastaccounts. Hierin worden duidelijke gebruikersprofielen en afspraken vastgelegd over internetgebruik, privacy en eventuele sancties. Ook kan de software flowcharts en richtlijnen produceren waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je het beste je ict-beleid kunt implementeren. YourSafetynet

pro+ heeft een verklaring van overeenstemming ontvangen waarin valt te lezen dat alle ictprocedures, implementaties, reglementen en de software voldoen aan de privacywetgeving. Yoursafetynet is, in tegenstelling tot veel concurrenten, veel meer dan een oplossing om internetverkeer te filteren. De software, die volledig draait in een virtuele omgeving, is een complete appliance die

je helpt met het uitrollen en implementeren van ict-beleid voor allerlei soorten bedrijven en instellingen. Het dashboard is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Hierdoor is het niet langer nodig om derde partijen in te schakelen om zeker te weten dat jouw ict-beleid aan alle privacywetgeving voldoet en kun je zelf alle filters simpel beheren. Zo zijn je werknemers en organisatie productiever en tevredener.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


SOPHOS SAFEGUARD

GUILTY UNTIL PROVEN INNOCENT

DE GENERAL DATA PROTECTION REGULATION KOMT ERAAN, WAT VERANDERT ER? Data, veiligheid en privacy, kort door de bocht de meest gevoelige it-onderwerpen. Het Europees Parlement buigt zich over nieuwe wetgeving, de General Data Protection Regulation (GDPR), die mogelijk dit jaar nog doorgang vindt en verregaande gevolgen heeft voor het bedrijfsleven. De tijd voor bewustwording hierover is nu echt aangebroken, vindt ook Pieter Lacroix van Sophos. TEKST PETER GÜLDENPFENNIG

et de GDPR worden bedrijven gedwongen na te denken over data en dan specifiek data die te herleiden is naar personen. Deze wet heeft dan ook flinke gevolgen voor het bedrijfsleven. Maar hoe belangrijk is deze wetgeving eigenlijk? Behoorlijk belangrijk, deze wet wordt dan ook niet voor niets ingevoerd. ‘Er is nogal wat veranderd de afgelopen twintig jaar, sinds de invoering van de EU GENERAL DATA PROTECTION REGULATION De GDPR stelt welke data beschermd dient te worden (o.a. financiële transacties, klantgegevens en medische dossiers), wanneer een datalek bij de autoriteiten gemeld moet worden en wanneer ieder slachtoffer van een datalek geïnformeerd dient te worden. Elke organisatie moet voldoen aan deze verplichtingen: •P assende maatregelen om persoonlijke gegevens te beschermen. •E r moet een databeschermingsbeleid actief zijn waarin wordt aangegeven hoe data effectief wordt beschermd. •O ndernemingen die persoonlijke data van meer dan vijfduizend EU-burgers beheren moeten een Data Protection Officer aanstellen. •B ij grove nalatigheid zijn de boetes niet mals. Ze kunnen oplopen tot 100 miljoen euro of vijf procent van de wereldwijde omzet.

Een groot obstakel is het beheer van de software. Want encryptie mag dan min of meer een standaard zijn vandaag de dag, maar hoe zorg je voor het beheer en de bruikbaarheid van de data en de sleutels, ook wanneer data bijvoorbeeld gedeeld worden? Met Sophos SafeGuard is de veiligheid van data zeker, terwijl ook het beheer gemakkelijk gemaakt wordt. Via een centraal management center beheer je alle encryptie sleutels over alle platformen binnen jouw organisatie, zowel desktops als mobile devices, als in de cloud, als op verwijderbare media. Voor meer informatie over Sophos SafeGuard ga je naar sophos.com

PIETER LACROIX

databeschermingsrichtlijn uit 1995’, vertelt Pieter Lacroix, Managing Director bij Sophos Nederland. ‘Er waren toen geen smartphones, geen cloud storage, geen informatieuitwisseling zoals we die vandaag de dag kennen. Dus het werd zeker tijd om hier eens grondig naar te kijken. Op Europees vlak komt er een wet aan die we eigenlijk al eind dit jaar verwachten. Daarnaast komt er in Nederland ook een wet aan omtrent hetzelfde issue die inmiddels al door de Tweede Kamer is goedgekeurd. Er zit dus behoorlijk wat beweging in deze zaak op Europees en nationaal niveau, hoewel de politiek altijd langzamer werkt dan je verwacht en we daarom niet met zekerheid kunnen zeggen wanneer de wetgeving en regulatie over dataprotectie daadwerkelijk wordt doorgevoerd.’ Integraal beleid Mocht er iets verkeerd gaan en er toch data op straat komen te liggen, bijvoorbeeld door een gestolen laptop of een verloren usb-stick, dan ligt de verantwoordelijkheid bij het bedrijf om te bewijzen dat zij die data goed beschermd hebben. Kan het bedrijf dit niet bewijzen, dan neemt de wetgever

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

Pieter Lacroix is Managing Director bij Sophos Nederland

aan dat het bedrijf schuldig is aan een datalek Met andere woorden: ‘guilty until proven innocent’. Maar hoe pak je dat dan aan als organisatie? Pieter: ‘Wij geloven in een integraal beleid. Dat betekent dat er allereerst awareness moet zijn en iedereen binnen een organisatie dus ook de noodzaak inziet om data voldoende te beveiligen. Daarnaast moet er een centraal rapportage systeem zijn, zodat je als organisatie daadwerkelijk kunt bewijzen dat data beschermd wordt. Dat betekent ook dat je geen lappendeken van oplossingen moet gebruiken, maar een systeem dat in tandem met elkaar werkt en de data op zowel laptops als op servers, op usb-sticks, in mails, in de cloud en op smartphones monitort.’

Verantwoordelijkheid Dat de nieuwe wetgeving grote gevolgen voor organisaties gaat hebben, staat vast. Om aandacht te vragen voor en te informeren over deze zeer belangrijke stap naar beveiliging van data organiseerde Sophos al enkele roadshow ontbijtsessies in maart dit jaar. Ook heeft het bedrijf een whitepaper uitgebracht die organisaties informeert over de komende veranderingen. Voelt Sophos zich misschien ook verantwoordelijk voor deze informatievoorziening? ‘Absoluut’, zegt Pieter. ‘Klanten verwachten het niet, maar wij vinden dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Wij zijn de koploper in de industrie, volgens Forrester en Gartner. We moeten dus niet ons hoofd in het zand steken, maar juist zorgen dat iedereen weet wat er speelt op dit gebied.’

71


SECURITY

G DATA ENDPOINT PROTECTION BUSINESS

Alles-in-een security-oplossing ‘Veiligheid boven alles’ is het advies aan de meeste organisaties. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar met G Data’s Endpoint Protection haal je onmiddellijk een all-inone-oplossing in huis voor bedrijfsnetwerken van alle groottes.

de management server en een bijbehorende grafische adminstrator beheer je moeiteloos alle clients. De installatie is snel en gemakkelijk, met optioneel de keuze om een web-based paneel te installeren van waaruit je managementtaken in de browser kunt uitvoeren.

G Data Endpoint Protection voor de zakelijke markt is een modulair opgebouwde oplossing waarmee je in één keer je netwerk beveiligt en dit ook kunt monitoren. Met

Management gebeurt centraal en gaat via een prettige interface waarin je links de clients in je netwerk vindt terwijl het merendeel van het scherm gebruikt wordt voor een grafisch statusoverzicht. Zo zie je in één opslag welk onderdeel van je netwerk mogelijk je aandacht verdient. Eventuele taken, denk aan het blokkeren van ongewenste toepassingen of internetverkeer, voer je simpel en snel uit. De tijd van ingewikkelde interfaces is toch echt voorbij en G Data heeft dat goed door.

INFO Prijs op aanvraag Info gdata.nl

IN HET KORT + Makkelijk in gebruik + Strakke totaaloplossing voor elke organisatie + Modulair opgebouwd, dus naar wens in te richten

De anti-virusoplossing komt met zogenaamde CloseGap-technologie die voor proactieve bescherming zorgt. In de software kunnen diverse ‘alarms’ ingesteld worden, van scanresultaten tot aan problemen per client of geblokte software door de firewall. Daarbij is de automatisering die je instelt binnen de server settings zeer prettig, zo voorkom je file van logfiles door periodiek logs te verwijderen. De software komt met diverse optionele modules, zoals MailSecurity, een onafhankelijke oplossing voor de bescherming van je mailserver en een backupoplossing die zorg draagt voor periodieke backups van je clients. Ook dat gaat moeiteloos en maakt de oplossing nog completer dan deze al was.

Het modulair aanbieden van deze oplossing spreekt voor G Data en maakt de oplossing beschikbaar voor elke organisatie zonder niet-noodzakelijke modules op te dringen. Bovendien is de software gemakkelijk te installeren en snel en makkelijk in gebruik te nemen. Kortom, je hebt een makkelijk te gebruiken oplossing en je hebt je netwerk strak beveiligd.

KINGSTON DATATRAVELER VAULT PRIVACY 3.0

Houd je data in eigen hand De DataTraveler Vault Privacy 3.0-sticks van Kingston komen in drie uitvoeringen: een standaardmodel, een antivirusmodel en een managementreadymodel. De drives werken net als standaard usb-drives: steek de drive in een usb-poort en je kunt er direct mee aan de slag. De capaciteit van de drives loopt van 4GB INFO Prijs vanaf € 20,- (incl. btw) Beschikbare ruimte 4GB, 8GB, 16GB, 32GB, 64GB Info kingston.com

IN HET KORT + Diverse modellen DataTravelers + Je data van binnen en buiten beveiligd + Ook interessant voor it-beheerders dankzij de extra opties die Kingston biedt

72

t/m 64GB. Dat is voor een usb-stick behoorlijk fors, de DataTraveler is daarmee geschikt voor het vervoer van flinke hoeveelheden data van a naar b. Elk type drive kent AESencryptie vanuit de hardware zelf. Dit betekent dat al je data op een DataTraveler continu beschermd is tegen ongewenste toegang. Probeert iemand toch toegang te krijgen tot je gegevens, dan wist de drive zichzelf na tien mislukte pogingen. De casing is van aluminium en bovendien waterproof, waardoor ook de elementen geen vat hebben op jouw data.

Standard, het standaardmodel, levert alle hierboven beschreven beveiliging en is een prima keuze wanneer je binnen een organisatie data fysiek wilt vervoeren. Op deze manier ben je zeker van bescherming tegen gevaren van buitenaf. Wil je ook bij je data kunnen buiten je organisatie of data van mogelijk onbetrouwbare bronnen opslaan op je drive, dan kies je voor de DataTraveler Anti-Virus. De anti-virusbescherming draait op de ESET NOD32-engine waarmee je data beschermd is tegen virussen, rootkits en andere malafide software. Hiervoor hoef je verder niets te installeren, het werkt out of the box. De anti-viruslicentie is vijf jaar geldig, erg netjes.

Voor it-beheerders zijn usbdrives vaak een hoofdpijndossier, aangezien ze een risico voor de veiligheid vormen van een organisatie. Met de Management-Ready uitvoering kun je de usb-drives opnemen binnen de it-omgeving van je organisatie. Hiervoor heb je wel een licentie van Blockmaster nodig, aangezien zij de consolemanagementsoftware leveren op de drive. Kingston heeft goed nagedacht over de diversiteit van organisaties en daarmee de verschillen in behoefte aan databescherming. Daarom zijn de verschillende DataTravelerdrives zeer welkom, er is voor iedere organisatie wel een geschikte en veilige drive te krijgen. De extra opties voor aanpassingen zijn een leuke bonus. De drives doen verder prima hun werk, terwijl je data veilig staat. Precies zoals het hoort.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


SECURITY

DE VEILIGSTE BETAALMETHODEN VOOR JE BEDRIJF ‘Wij zijn van mening dat alles wat niet contant is, veiliger is’, vertelt André Akkerman, Senior Marketing Manager Commercial Payments bij ING. Een goed advies in een tijd dat verhalen over fraude en hackers je om de oren vliegen. Online kun je op diverse manieren betalen, denk aan iDEAL, creditcards en een eenmalige machtiging. Voor welke optie kies je dan? ‘Bij iDEAL is het heel duidelijk dat de klant toestemming geeft om die aankoop te doen. Het is onmiskenbaar dat iemand die volledige toegang heeft tot de bankrekening, met volle verstand die aankoop doet’, vertelt Mathieu Volker, Marketing Manager bij PayPro. Dat is zeker niet het enige voordeel van iDEAL, aldus André. ‘Het zorgt er ook voor dat mkb’ers gegarandeerd zijn van hun betaling.’ ‘Verder heb je natuurlijk creditcardbetalingen en Paypal, maar dat zijn duurdere oplossingen. Dat kost vaak twee tot drie procent van de verkoopprijs, waardoor het voor het mkb een duurdere oplossing is om

producten te verkopen. Daarentegen verlies je mogelijk wel een deel van je doelgroep, er zijn mensen die liever met een creditcard willen betalen. Als je dat niet aanbiedt, loop je die klanten dus mis’, vertelt Mathieu. Maar: ‘Bij creditcards heb je de kans dat mensen zeggen “ja, maar die en die heeft mijn gegevens ontvreemd” of “die opdracht heb ik helemaal niet gegeven”.’ Voor fysieke winkels geldt dit echter niet volgens André. ‘Of een creditcard nou echt fraudegevoelig is, weet ik niet. Als je bij ons creditcards accepteert, dan doe je dat via de “chip met pin”- methode, dus dan heb je dezelfde zekerheid als betalen met je bankpas.’ Zowel Mathieu als André is het erover eens dat het snel implementeren van betalingen in je onderneming erg belangrijk is. ‘Het is allereerst van belang dat je een partij vindt die betalingen voor je afhandelt en jouw geld beheert totdat dat daadwerkelijk in jouw bezit is’, vertelt André. ‘Het is belangrijk dat de partij die de transactie verwerkt in ieder geval een Stichting Derdengelden heeft, waar het geld blijft staan tot het op jouw rekening wordt gestort.’ Een Stichting Derdengelden, ofwel een kwaliteitsrekening, wordt gebruikt om namens cliënten bedragen te incasseren of om tijdelijk de bedragen veilig te stellen.

ESET BEVEILIGINGSPORTFOLIO

Houd elk onderdeel van jouw bedrijf veilig

INFO Prijs vanaf € 34,73 per jaar per stuk. Vanaf 25 werkstations Info eset.com

IN HET KORT + Snelle en gemakkelijke installatie + Werkt op elk operating system, inclusief mobiele devices + De beveiliging is op elk os te managen als administrator

ESET wil met haar portfolio niet slechts één computer, maar alle pc’s in een bedrijf beveiligen. Dit begint bij de Endpoint Security, dat onder meer zorgt voor een goede firewall, content filtering en device control. Hiermee maakt ongewenste software geen kans meer om jouw netwerk te bewonen. ESET Antivirus, dat doet wat de naam belooft, is een aparte installatie en hetzelfde geldt voor de Remote Administrator, waarmee je altijd een goed overzicht en goede controle hebt over de beveiliging op jouw netwerk. Elk onderdeel van het portfolio laat zich gemakkelijk installeren door middel van een wizard. Hierbij moet je echter wel wachten tot de andere installatie klaar is, aangezien je elk onderdeel apart moet downloaden en installeren. Voor elk pakket moet je je gebruikersnaam en wachtwoord invullen, een prettige laag extra security natuurlijk. Wat meteen opvalt, is dat je computer blijft lopen als een zonnetje, ondanks het stapelen van pakketten. Bij het scannen van je computer heb je de keuze uit een smart scan, waarbij alleen je lokale schijven worden bekeken, en een custom scan. Bij die laatste kun je kiezen welke mappen je wilt scannen, maar ook is het bijvoorbeeld mogelijk om een netwerkscan of een diepere en gerichte scan te doen. De suite aan pakketten beschermt niet alleen je pc’s, maar ook de mobiele devices in jouw organisatie. Naast bescherming tegen virussen en

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

malware voor je smartphones en tablets, biedt de software ook de optie om ongewenste nummers te blokkeren. Daarnaast kun je precies zien waar je device is als deze gestolen wordt en behoud je de controle over alle bestanden op het apparaat. Het portfolio van ESET heeft pakketten voor Windows, Mac en Linux, wat nogal eens voor problemen zou kunnen zorgen. Het is en blijft lastig om alles in de gaten te houden wanneer je diverse operating systems gebruikt. ESET heeft hier echter over nagedacht en met de Remote Administration kun je de beveiliging op alle devices, met alle os’en managen.

73


SECURITY

DRIE CRUCIALE STAPPEN VOOR EEN VEILIGE BYOD-OMGEVING Onderzoeken van beveiligingsexperts liegen er niet om. De zwakste schakel in de beveiliging van een bedrijf is jouw medewerker. Met de inmiddels doodgeschreven opkomst van byod is het aantal beveiligingsrisico’s behoorlijk toegenomen. En dus is het gemakkelijk om medewerkers die koste wat het kost willen werken op hun eigen device als zwakste schakel in de beveiliging aan te wijzen. Het wordt tijd dat cto’s en decisionmakers binnen het bedrijfsleven het probleem gaan overzien door niet de zwakste schakel in een keten aan te pakken, maar de keten vanaf de eerste schakel te beveiligen. Om dit te doen, moeten zij anders gaan denken over de inrichting van de eigen it-infrastructuur. Hiervoor zijn wel enkele cruciale stappen nodig: 1 Besef: byod blijft Feit: byod gaat echt niet meer weg. Ga na welke devices jouw medewerkers gebruiken en nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Pas hier vervolgens de backend van jouw it-inrichting op aan. De markt biedt veel handige en veilige server side-oplossingen, zoals BlackBerry Enterprise Server, maar ook ‘new kid on the block’ Knox van Samsung is een goede optie om een veilige werkomgeving te creëren op mobile devices.

2 Maak duidelijk beleid Laat weten welk device wel en welke absoluut niet is toegestaan op de werkvloer en op je bedrijfsnetwerk. Verder is het zaak om je medewerkers duidelijk te laten weten wat er van hen verwacht wordt. Bijvoorbeeld, waar moeten zij gevoelige bedrijfsdocumenten plaatsen op het bedrijfsnetwerk? Of hoe moeten zij omgaan met dubieuze links in e-mails? Dit kan allemaal vastgelegd worden in een duidelijk en helder beleid. 3 A nalyseer en inventariseer it-behoeften Een regelmatige audit van jouw bedrijfsnetwerk is cruciaal voor de veiligheid en een goede werking van alle it op de werkvloer. De audit moet op meerdere niveaus plaatsvinden: de eigen hardware én bedrijfssoftware moet worden gecontroleerd, evenals software die de medewerkers gebruiken. Moeten er aanpassingen gedaan worden ten behoeve van de veiligheid? Vergeet dit dan niet te verwerken in het beleid.

‘ZWAKKE SCHAKELS ZIJN OVER HET ALGEMEEN TE VERSTERKEN’ Met deze drie stappen is je organisatie er nog lang niet (elke organisatie is anders, dus zullen er ook andere stappen gemaakt moeten worden), maar worden er wel flinke sprongen gemaakt tot een veilige en werkbare it-omgeving. Want die omgeving is zo sterk als de zwakste schakel. En het mooie is: zwakke schakels zijn over het algemeen te versterken.

CYBEROAM CR50ING UTM FIREWALL

Veiligheid en betrouwbaarheid boven alles De Cyberoam CR50iNG is bedoeld voor middelgrote ondernemingen, iets wat ook duidelijk te merken is aan de stevige specificaties op onder meer het vlak van doorvoersnelheid en ha (High Availability). De 3000 Mbps firewall-doorvoersnelheid is zonder meer geschikt voor stevig bedrijfsmatig gebruik; dit betekent dat je niet bang hoeft te zijn dat de Cyberoam CR50iNG een remmende factor op je dataverkeer zal zijn. Met name in situaties waar uptime en redundancy van levensbelang zijn, voelt deze utm firewall zich als een vis in het water. Met de utm kun je heel snel instellen wie (welke gebruiker) wat precies kan en mag doen, met welke applicaties hij of zij die activiteit(en) mag verrichten en op welke tijdstippen. In een tijd waarin vrijwel iedereen op meerdere devices (en dus met

74

meerdere ip-adressen!) werkt, is dat een zegen, zeker voor de it-manager. Uiteraard is daarbij een bandbreedtelimiet naar wens instelbaar. Tegelijkertijd is er voorzien in QoS, waarbij je de belangrijkste applicaties qua dataverkeer altijd voorrang kunt geven en tegelijkertijd dataverkeer van minder kritische apps over de digitale provinciale weg leidt. Er is voorzien in acht Gigabit-netwerkpoorten, waarvan je er eentje in kunt zetten voor ha. De firewall draait op het gloednieuwe CyberoamOS, dat strak integreert met de hardware. Deze firmware (feitelijk dus een

compleet besturingssysteem) zorgt voor een razendsnel reagerend en werkend geheel waarbij - naast uiteraard veiligheid - de doorvoersnelheid bovenaan de lijst met prioriteiten staat. Allerlei gegevens zijn in grafiekvorm te bekijken, wat al snel meer duidelijkheid geeft over lopende zaken dan lange en complexe logfiles. Een firewall als deze zorgt niet alleen voor een stuk zekerheid, maar kan je op termijn ook heel veel geld en ellende besparen. Met de Cyberoam CR50iNG UTM haal je een oplossing in huis die snelle doorvoer combineert

met krachtige beveiliging en effectief persoonsgericht gebruikersmanagement.

INFO Prijs € 1190,- (excl. btw) Info c yberoam.com

IN HET KORT + Hoge doorvoersnelheid + Gebruikersmanagement op persoonsniveau + Ha-poort + Prettige gebruiksinterface

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


KASPERSKY TOTAL SECURITY FOR BUSINESS

BEVEILIGING IN ALLE LAGEN VAN JE NETWERK

Kaspersky Lab kennen we als een van de grotere spelers in de antiviruswereld. Met Kaspersky Total Security, het meest uitgebreide pakket, heb je als ondernemer het gereedschap in handen om verschillende devices binnen je bedrijf te beveiligen en het dataverkeer op je netwerk te beheren. Door de ondersteuning vanuit de cloud is je software altijd up-to-date. TEKST REDACTIE

'KASPERSKY TIMMERT VEILIGHEIDSLEKKEN AAN DE KANT VAN DE GEBRUIKER DICHT'

8,5 CONCLUSIE

Kaspersky Total Security for Business is, zoals de naam doet vermoeden, een zeer compleet beveiligingspakket voor je gehele netwerkomgeving. Via het gebruiksvriendelijke Security Center 10 beschik je over een centraal beheerpunt, van waaruit je met veel gemak en overzicht alle apparaten in je netwerk in de gaten kunt houden. Ook kun je hier rapporten inzien en toegangsrechten toewijzen. De drie extra modules die worden meegeleverd, zijn, zeker voor een groeiende onderneming, van enorme toegevoegde waarde. Het blijft een feit dat de meeste problemen worden veroorzaakt bij de gebruiker, oftewel je medewerkers. Door de meest gebruikte toegangspoorten extra te beveiligen, verminder je de kans op virussen, malware en gegevenslekken.

INFO Prijs op aanvraag Info kaspersky.com/nl

oals de voorgaande softwarepakketten van Kaspersky, komt ook de Total Security suite met Kaspersky Security Center 10. Deze gebruiksvriendelijke beheermodule geeft je een centraal punt om alle apparaten in je netwerk te monitoren en onder meer te voorzien van software en toegangsrechten. Je kunt alles in de gaten houden en zo nodig ingrijpen. Zo kun je zien of de systemen in je netwerk updates nodig hebben en welke rechten de gebruikersaccounts op die apparaten hebben. Is het nodig om in te grijpen, dan kun je bijvoorbeeld via het remote desktop-protocol, het scherm van de gebruiker overnemen en noodzakelijke aanpassingen zelf

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

uitvoeren. Rapporten over de activiteiten op je netwerk zijn met een simpele klik te benaderen, waardoor je snel een duidelijk overzicht hebt van wat er allemaal speelt in je netwerkomgeving. Voor de beginnende ondernemer kan het aanbod aan mogelijkheden en functies in het begin enigszins overweldigend zijn. Daarom kan je de initiële setup door middel van een simpele wizard uitvoeren. Binnen vijf minuten weet het systeem wie je bent en wordt de software uitgerold naar de werkstations of servers. Total Security for Business Uiteraard hebben de gebruikers in het netwerk de beschikking over het bekende Kaspersky Endpoint Security 10. Deze module is beschikbaar voor zowel

desktops als mobiele apparaten en vereist weinig rekenkracht. Daarnaast komt Total Security met beveiligingsmodules voor mailservers, internetgateways en samenwerkingssoftware. Zo timmert Kaspersky veiligheidslekken aan kant van de gebruiker dicht. Zorg dat je gegevens niet op straat komen te liggen Security 9 for Microsoft Exchange Server gaat effectief malware via phishing- en spammail tegen, zodat gebruikers deze mails niet in hun inbox zien verschijnen. Omdat de lijst van bekende malware-infecties continu wordt aangevuld vanuit de cloud, kun je er vanuit gaan dat je netwerk voorbereid is op de laatste bedreigingen. Daarnaast zorgt dlp (data loss prevention)-

functionaliteit ervoor dat medewerkers niet per ongeluk gevoelige informatie versturen per e-mail. Zo voorkom je dat je bedrijfsgegevens op straat komen te liggen. Met Anti-Virus for Internet Gateways beveilig je het netwerk tegen schadelijke programma’s die het http(s)- , ftp-, smtp- en pop3-verkeer kunnen beïnvloeden. Tot slot beschikt Kaspersky Total Security over Security for Sharepoint Server. Ook hier wordt malware verwijderd en worden bedrijfsgegevens beschermd door middel van dlp-ondersteuning. Wordt er in jouw onderneming veel in projectgroepen gewerkt, dan heb je vast en zeker baat bij deze extra laag beveiliging.

75


ACHTERGROND

SOEPEL OMGAAN MET DDOSAANVALLEN

Regelmatig komt het nog in het nieuws: websites of diensten die urenlang plat liggen omdat ze onder vuur liggen door cybercriminelen. Wij bekijken de mogelijkheden om je tegen DDoSaanvallen te beschermen. TEKST EDWIN FELDMANN

76

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


ACHTERGROND

'VEEL BEDRIJVEN HEBBEN ZOIETS VAN "EEN DDOS-AANVAL, DAT OVERKOMT MIJ NIET"'

ederland heeft lange tijd een belangrijke rol gespeeld als land waar het meeste DDoS-verkeer (Distributed Denial of Service) werd gegenereerd. Dat is op zich niet zo vreemd, aangezien we een goede telecominfrastructuur hebben en hier veel datacenters en hostingproviders gevestigd zijn. Toch is in het eerste kwartaal van 2014 de activiteit in Nederland op het gebied van DDoS-verkeer wat afgenomen, blijkt uit onderzoek van netwerkbedrijf Akamai. Nederland is volgens het rapport verdwenen uit de top tien van landen waar het meeste DDoSaanvalsverkeer werd gegenereerd. En hoewel in heel Europa het aantal DDoS-aanvallen in het eerste kwartaal van 2014 met vijftig procent is toegenomen, neemt wereldwijd het aantal aanvallen weer flink af, met twintig procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal en 27 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013. Toch halen dergelijke aanvallen op Nederlandse bedrijven en diensten nog regelmatig het nieuws, want een goed uitgevoerde DDoS-aanval kan een ernstige verstoring veroorzaken, doordat bijvoorbeeld de website van een organisatie wordt platgelegd of een netwerk of datacenter tijdelijk wordt uitgeschakeld. Het wordt voor organisaties steeds moeilijker om zich hier tegen te weren. Zelfs grote providers kunnen aanzienlijke overlast ondervinden omdat de hoeveelheden dataverkeer die gepaard gaan met een DDoS-aanval aan het toenemen zijn. Twee typen aanvallen Volgens Amir Eliakim, Manager Security van OCOM Global Services en bekend van onder meer LeaseWeb, zijn er twee typen DDoSaanvallen: een ‘flood’ aanval en een ‘resource’ gerelateerde aanval. Bij die eerste wordt getracht om met de aanval bijvoorbeeld een netwerk ‘vol te laten lopen’ waardoor er bandbreedtecongestie optreedt, zeg maar opstopping van datapakketjes. Die drukte op de lijn leidt ertoe dat een server of website onbereikbaar wordt. Bij een resource-aanval wordt de aanval specifiek gericht op een zwakheid of limiet van hard- of software, die daardoor overbelast raakt en crasht. Maar aanvallen van buitenaf kunnen zich op van alles richten: servers, firewalls, applicaties, load balancers, switches et cetera. Vrijwel alles kan een zwakke schakel zijn. ‘Vraag jezelf daarom af: heb ik de

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

juiste load balancer, de juiste firewalls. Want je interne netwerk moet goed op orde zijn, dan ben je goed beschermd. Bovendien kun je met een leverancier een soort rampscenario bespreken’, adviseert Mohamed Al Ayachi, Line of Business manager Network Integration & Security bij Dimension Data. Dat alles hangt echter wel af van hoeveel risico je loopt om slachtoffer van een DDoS-aanval te worden. ‘Aan de DDoS-aanval zelf kun je eigenlijk weinig doen’, vertelt Eliakim. ‘Een nieuwe trend is dat servers in datacenters worden aangevallen. Deze aanvallen moeten van grote omvang zijn, bijvoorbeeld 10 Gbps, om effect te hebben. Hostingproviders en datacenters zullen in dergelijke gevallen actie ondernemen om hun netwerk te beschermen en zo de impact op klanten te minimaliseren.’ Het vervelende is dat je als bedrijf, als slachtoffer van een DDoS-aanval, opgezadeld kan worden met een heel hoge rekening voor het dataverkeer dat door de aanval is gegenereerd. Dus je bent niet alleen omzet misgelopen omdat je site of server tijdelijk buiten gebruik was, maar je moet ook betalen voor het dataverkeer van de aanval. Toch bestaat er nog niet veel aandacht voor DDoS-protectie bij het mkb-bedrijfsleven, weet Mohamed Al Ayachi van Dimension Data. ‘Bij het mkb is geen grote vraag naar DDoSoplossingen. Pas als een bedrijf een keer het slachtoffer is geweest van een DDoS, dan gaan alle deuren open, maar veel bedrijven hebben zoiets van: “Ons overkomt dat niet”.’ Monitoren In grote lijnen komt de bescherming tegen DDoS-aanvallen neer op twee dingen: goed monitoren en het omleiden van het dataverkeer. Het monitoren is van belang om snel opvallende pieken te constateren en onmiddellijk actie te ondernemen als dat nodig is. Als je constateert dat je wordt aangevallen, kun je via ip-filtering de aanval blokkeren of afleiden. Bij het afleiden en ‘re-routen’ van het verkeer wordt de stroom aan aanvalsverkeer weggeleid op basis van de ip-adressen waar de aanval vandaan komt. Dit zorgt ervoor dat gewone bezoekers de site of server snel weer kunnen gebruiken. Uiteraard gaat dat eenvoudiger bij een eenvoudige Denial-of-Service aanval die vanuit één kant komt. Maar wordt er vanaf heel veel kanten tegelijk verkeer op je af gestuurd, zoals bij een DDoSaanval, dan wordt dat lastiger. Het re-routen van het aanvalsverkeer kan op verschillende manieren. ‘De

77


ACHTERGROND

SCHADE Naast de financiële gevolgen van een DDoS-aanval is er ook nog reputatieschade die je als bedrijf oploopt. Want ben je eenmaal een paar keer uit de lucht gehaald, lopen je klanten over naar een ander omdat jouw site of webshop ‘toch nooit online is’. En dergelijke schade is stukken moeilijker te repareren. Neem daarom ook het belang van je reputatie mee wanneer je een risico-analyse laat uitvoeren.

78

eenvoudigste is gewoon aan je eigen hostingprovider vragen wat zij free-of-charge kunnen doen in geval van een DDoSaanval. De aanval komt ergens vandaan en gebeurt via internet, dus via isp’s. Daar moet je dus beginnen’, zegt Mohamed Al Ayachi van Dimension Data. Ook kan een service provider de klant enigszins helpen door de aanval in quarantaine te plaatsen zodat de klant zelf actie kan ondernemen. Wie onder digitaal vuur komt te liggen, kan bovendien gebruik maken van externe diensten die het verkeer voor je afleiden. Dit worden ook wel ‘scrubbing’ centers genoemd. Het zijn als het ware wasstraten voor het dataverkeer. Bekende partijen die dergelijke diensten bieden zijn Akamai en CloudFlare. Zulke diensten kunnen echter wel prijzig zijn. Tot slot kun je in je netwerk of datacenter een DDoS mitigation appliance plaatsen. Dit is hardwarematige bescherming tegen DDoS-aanvallen. Er zijn ook diensten die organisaties in staat stellen om hun ip-adres te verhullen.

Dergelijke diensten vormen als het ware een bufferzone tussen de buitenwereld en de server van het bedrijf. Als er dan een DDoS-aanval wordt uitgevoerd, krijgt de tussenpartij deze voor zijn kiezen. Cyberverzekering Voor bedrijven is het verstandig om een risico-analyse uit te voeren voordat ze besluiten om bepaalde maatregelen tegen DDoS-aanvallen te nemen. De noodzaak om voorbereid

'ER IS GEEN SILVER BULLET TEGEN DDOS-AANVALLEN' te zijn op een DDoS-aanval is als grote webwinkel bijvoorbeeld belangrijker dan als garagebedrijf. Wie zich wil indekken tegen eventuele schade als gevolg van cybercriminaliteit kan tegenwoordig ook zogenoemde cyberpolissen afsluiten. Onder andere verzekeraar AON is onlangs gestart met een

cyberpolis die schade dekt als gevolg van cyberrisico’s zoals diefstal van gegevens of inbreuk op systemen, verlies van data en bedrijfsstilstand. Ook de verzekeraar adviseert een zorgvuldige inventarisatie van de cyberrisico’s te maken. ‘Medewerkers zouden zich hiervan bewust moeten zijn’, aldus de verzekeraar. AON adviseert tot slot om je tijdens een cyberincident te focussen op de kernactiviteiten van je organisatie en ervoor te zorgen dat je inzicht hebt in de impact die de aanval heeft op derden zoals klanten en leveranciers. ‘Je kunt nog zoveel beveiligen en verzekeren, maar uiteindelijk is er geen silver bullet tegen DDoSaanvallen’, geeft Mohamed Al Ayachi van Dimension Data toe. ‘Volle honderd procent bescherming tegen DDoSaanvallen bestaat niet.’

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


SECURITY

KEEPITSAFE NEXT GENERATION BACKUP-DIENSTEN

Altijd de laatste versie als backup

INFO Prijs op aanvraag Info keepitsafe.nl

IN HET KORT + Unieke RPO en RTO + Je weet waar jouw data opgeslagen is en waar je moet zijn voor supportteam + Honderd procent garantie + On-site backup-server

KeepItSafe, onderdeel van j2 Global, Inc biedt Next Generation backup- en recoverydiensten. KeepItSafe is ontstaan in 2002 als pionier in online backupdiensten en uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie met lokale kantoren in vier continenten en beschermt meer dan 50PB data voor haar klanten. Met een team van specialisten werkt KeepItSafe 24/7 aan de

business continuïteit van kleine én grote organisaties. Hierbij ligt de nadruk op innovatie. KeepItSafe biedt technologisch de meest geavanceerde backup-oplossingen. Steeds vernieuwend en vooruitlopend op de markt. Met een focus op veiligheid, kwaliteit en service en met redundante opslag in Nederland en lokale supportteams, zodat je weet waar jouw data staat opgeslagen en je weet waar je moet zijn voor support. Het supportteam is zowel per e-mail als telefonisch 24/7 bereikbaar. KeepItSafe is ISO27001 gecertificeerd en geeft honderd procent garantie op haar diensten. Een voorbeeld van de eerder genoemde innovatie is de dienst KeepItSafe Disaster Recovery. Een unieke combinatie van backup, disaster recovery en uitwijk. Hierbij wordt on-site een backup-server geplaatst met een Hot Virtual Standby. Dat wil zeggen dat in het geval van een calamiteit met één druk op de knop de primaire server

wordt overgenomen door de backup-server. KeepItSafe noemt dit Push to Failover. Omdat er iedere vijf minuten een snapshot wordt genomen van de primaire server, biedt dit een unieke RPO (Restore Point Objective) van vijf minuten en een RTO (Restore Time Objective) van vijf minuten. Ofwel: binnen vijf minuten draait de backup-server weer zoals de primaire server vijf minuten daarvoor liep. Dit dekt de backup en disaster recovery af. Daarnaast wordt een replicatie gemaakt naar een van de datacentra. In geval van een grote calamiteit zoals brand, diefstal of waterschade, staat binnen enkele momenten jouw data in de datacentra van KeepItSafe beschikbaar in de on-site Hot Virtual Standby en kun je via vpn inloggen en verder werken. Een complete uitwijk dus. KeepItSafe is geschikt voor bedrijven met 1TB tot 100TB data en het belangrijk vinden na een calamiteit direct weer verder te kunnen werken.

AVG BUSINESS CLOUDCARE

Veiligheid voor al je devices It-management is een zwaar punt binnen iedere organisatie. AVG Business CloudCare ontneemt je de zorg, door alle aspecten voor veiligheid en management van je infrastructuur onder te brengen in één gemakkelijk te gebruiken portal. AVG Business CloudCare bestaat uit diverse zakelijke oplossingen van AVG, waaronder antivirus-, backup-, en e-mail security services. Al deze oplossingen manage je gemakkelijk vanuit één eenvoudig te bedienen dashboard. Hiermee heb je in één oogopslag overzicht over wat er binnen je organisatie gebeurt op it-gebied en wat mogelijk aandacht verdient. Het mooie van Business CloudCare is de schaalbaarheid en flexibiliteit. Zo is elke service in of uit te schakelen met een enkele

muisklik. Je richt de service in naar eigen wens. Dit maakt dat de service meegroeit met je organisatie en je behoeften, gemakkelijk aan te passen via het dashboard. Voor veiligheid en beheer binnen de organisatie zijn er policies in te stellen per device of per groep. Zo kun je bijvoorbeeld snel in één keer updates pushen naar devices, bepaalde content uitsluiten op devices via filters, antivirus of firewalls instellen per gebruiker of groep, enzovoort. Met Business CloudCare is het mogelijk om gedetailleerde rapporten te genereren op

‘DE SERVICE GROEIT MEE MET JE ORGANISATIE EN JE BEHOEFTEN’

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

gebruiker- of groepsniveau en om deze real-time te bekijken. Rapporten zijn te e-mailen, te exporteren naar Excel of pdf en ook te genereren op een geplande tijd. Wil je als organisatie je eigen stempel op deze rapporten drukken, dan kan dat door een watermerk toe te voegen aan de gegenereerde rapporten.

INFO Prijs op aanvraag Info norman.com/avg

IN HET KORT + Diverse zakelijke oplossingen te managen vanuit een dashboard + Elke service in of uit te schakelen met een enkele muisklik + Policies in te stellen per device of groep

79


ACHTERGROND

EEN BETROUWBAAR NETWERK

HOE PAK JE DAT AAN?

Nu praktisch ieder bedrijf wel iets met internet van doen heeft en veel ondernemingen zaken als byod en Het Nieuwe Werken omarmen, is het steeds belangrijker dat hun netwerk altijd en overal toegankelijk is. Maar hoe zet je een betrouwbaar netwerk met een zo klein mogelijke kans op downtime op? TEKST MARK SCHOLTEN

r is tegenwoordig geen bedrijf meer dat niet te maken heeft met internet. Uit onlangs uitgevoerd onderzoek onder ruim vijfhonderd mkbbedrijven door TNS NIPO en Interpolis, blijkt dat zelfs in de horeca 47 procent van de ondernemers gebruik maakt van internet, ondanks dat hun sector zich niet direct leent voor intensief internetgebruik. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat jouw websites, private cloud of andere online applicaties altijd beschikbaar zijn. Iedere netwerkbeheerder en leverancier kan je vertellen dat honderd procent uptime onmogelijk is. Wel streven de meesten hiervan naar 99,999 procent beschikbaarheid van het netwerk, zodat je (bijna) altijd goed bij je gegevens kunt. Om die maximale uptime te bereiken is het van belang dat je jouw netwerk goed inricht. Veel netwerken in het mkb zijn op organische wijze meegegroeid met het bedrijf. Stukje bij beetje worden deze netwerken uitgebreid en vaak voor een belangrijk deel met consumentenelektronica. Dat levert een mengelmoesje van verschillende hardware op, die lang niet altijd goed met elkaar

80

samenwerkt. Het kan niet anders dan dat dit een keer mis gaat en de resulterende downtime is meestal zodanig dat er snel moet worden gekeken naar een permanente upgrade van de huidige infrastructuur. Bouwen voor de toekomst Dat is gelukkig niet meer zo’n grote investering als dat het enkele jaren geleden was. De opkomst van all-in-one netwerkoplossingen geeft ook kleinere bedrijven heel wat opties als het op de bouw van een netwerk aankomt. Daarnaast zijn cloud- en virtualisatieoplossingen stukken betaalbaarder geworden. Het opzetten van een nieuw netwerk is een kwestie van vooruitkijken. De eisen die je aan een netwerk stelt zijn over enkele jaren waarschijnlijk exponentieel gegroeid, net zoals je onderneming waarschijnlijk groeit. Het is dus slim vooraf rekening te houden met de capaciteit die jouw bedrijf over enkele jaren nodig zal hebben. Veel grote ondernemingen kiezen voor een zogenaamde ‘best of breed’-oplossing, wat niet wil zeggen dat ze de best mogelijke apparatuur aanschaffen, maar eerder dat ze zo veel mogelijk elkaar versterkende oplossingen van verschillende fabrikanten

inkopen. Dat levert ze de mogelijkheid om snel te schakelen, maar het is relatief duur. ‘Waar je voor moet oppassen is vendor lock-in’, weet Eric Lindeman van NETGEAR. ‘Kies voor onderdelen die je de vrijheid bieden om ook met andere partijen in zee te gaan, zodat je altijd voor de beste oplossing kiest, niet voor een specifiek merk. Ook is het erg belangrijk om goed naar de verschillende standaarden

‘HET OPZETTEN VAN EEN NIEUW NETWERK IS EEN KWESTIE VAN VOORUITKIJKEN’ te kijken, die geven aan dat het mogelijk is om gemakkelijk apparatuur van derden te integreren.’ Gelukkig zijn er inmiddels vendoren die zich speciaal richten op het mkb en ze betaalbare alternatieven bieden. Omdat je vaak niet alle kennis in huis hebt om een netwerk volledig zelf uit te rollen is het een goed idee om te kiezen voor een gelicenseerde value-added-reseller, die je kan adviseren over de beste oplossing die past bij jouw onderneming. Zo heb je de

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


ACHTERGROND

best mogelijke infrastructuur voor een relatief lage prijs en wordt alles netjes afgeleverd en geïnstalleerd, zonder dat je er veel omkijken naar hebt. ‘Als je geen gebruik maakt van een reseller, sluit dan een support contract af, maar kijk wel goed naar wat de garanties van je aangekochte onderdelen inhouden’, luidt het advies van Eric. ‘Uiteindelijk draait het erom dat alle componenten van je netwerk samenwerken zoals het moet. Kijk naar de Le Mans, een Andre Lotterer wint omdat het totaalplaatje klopt. Daarom werken wij ook vanuit de veronderstelling dat niet elke mkb’er en reseller honderd procent van de kennis voor elkaar heeft. Daar willen we ze graag mee helpen, op een betaalbaar niveau. Dat is een belangrijk onderdeel van wat we doen, kennis delen met partijen. Vertrouwen en genoeg kennis zijn essentieel om goede zaken te kunnen doen, niet alleen het hebben van goede producten en bieden van garantie.’ Alles in de cloud Het is essentieel vooraf goed na te denken over de oplossing die je wilt gebruiken. Veel bedrijven kiezen er tegenwoordig voor zo veel mogelijk te werken vanuit de cloud, waarmee je het beheer uit handen geeft aan je interneten cloudproviders. Die zijn er dan verantwoordelijk voor om te zorgen dat jouw data en applicaties altijd beschikbaar zijn. In combinatie met thin clients voor je werknemers en gevirtualiseerde systemen kun je relatief betaalbaar een bedrijfsnetwerk uitrollen. Betrouwbare en vooral betaalbare cloud-technologie was behoorlijk lang buiten bereik van het mkb, maar inmiddels zie je dat de oplossingen die eerder alleen voor de grote corporates beschikbaar waren stukken goedkoper en makkelijker toe te passen zijn. Ook een goede draadloze infrastructuur draagt hieraan bij. Wanneer die goed geïmplementeerd is, kunnen jouw werknemers overal binnen het bedrijf aan de slag en zijn ze productiever. Ruim driekwart van de kleine bedrijven geeft in onderzoeken aan dat ze een betrouwbaar draadloos netwerk zien als essentieel voor zakelijk succes. Dan is het dus zaak om te zorgen dat

dit draadloze netwerk goed in elkaar steekt en het aanschaffen van goede accesspoints ervoor zorgt dat alle devices binnen jouw bedrijfsnetwerk genoeg bandbreedte krijgen zodat jouw medewerkers hun werk goed kunnen doen. Of ouderwets bedraad Wil je liever alles inhouse hebben, is het zaak om goed te kijken naar de dingen die er mis kunnen gaan en ongewilde downtime opleveren. Wanneer je met een ‘ouderwetse’ clientserver opzet werkt, zal het uitvallen van een enkele client voor relatief weinig onrust zorgen. De focus hierbij kan dan ook het beste liggen op het snel weer online krijgen van de gebruiker en al zijn

devices die een bedrijf tegenwoordig kent. Toch is het slim te zorgen dat er genoeg kabels liggen, zodat je overal een goede, stabiele en snelle verbinding beschikbaar hebt. Houd er rekening mee dat je gemiddeld twee keer zo veel kabels legt als je denkt nodig te hebben. Niet alleen ben je dan goed voorbereid op de toekomst, maar ook is het handig wanneer er een kabel beschadigd raakt en je gewoon kunt wisselen. De kosten van bekabeling zitten vooral in de manuren, dus is het goedkoop dit in één keer te laten doen, in plaats van later nog een tweede kabel te laten trekken. Op het gebied van switches heb je de keuze uit managed of unmanaged, waarbij veel

zitten in de nieuwe serie NETGEAR switches’, vertelt Eric. ‘De supervisor engine zit geïntegreerd in de blade zelf om performance te kunnen garanderen. Mocht er iets uitvallen, dan heb je op de tweede laag redundancy, die een uitval binnen microseconden opvangt. Doordat deze zo kort is, hebben alle it-gerelateerde processen genoeg buffer om te blijven draaien. Mocht er daarnaast een onderdeel kapot gaan, bieden wij de verzekering dat je de volgende werkdag een nieuwe component in huis hebt. Deze chassis’ waren tot een half jaar geleden eigenlijk alleen betaalbaar voor mensen met een groot it-budget, maar zijn nu prima haalbaar voor het mkb.’ Ook een betrouwbare ups (Universal Power Supply) draagt bij aan de betrouwbaarheid van je netwerk. Mocht de stroom in jouw bedrijfsomgeving een keer uitvallen, zorgt een ups er voor dat jouw kritieke netwerkapparatuur in bedrijf blijft en niet zonder stroom komt te zitten. Hierbij is het slim om te kijken naar de maximale downtime waar je rekening mee wilt houden, hoeveel apparaten je van stroom wilt voorzien en uiteraard hoeveel je verwacht dat jouw bedrijf de komende jaren groeit. Zo ben je altijd verzekerd van een betrouwbare stroomvoorziening.

‘HOUD ER REKENING MEE DAT JE GEMIDDELD TWEE KEER ZO VEEL KABELS LEGT ALS JE DENKT NODIG TE HEBBEN’ data te herstellen. Gebruik daarom makkelijk beschikbare standaard systemen, die je voor alle gebruikers binnen je bedrijf uitrolt. Wanneer er eentje uitvalt, vervang je die snel en gemakkelijk voor een nieuw exemplaar en kan alle data snel worden hersteld en je medewerker weer aan de slag. Zorg wel dat je een goede backup-oplossing en recente images van de schijven van je gebruikers in huis hebt. Hierbij kun je nog kiezen uit images van alleen het os, of het hele systeem, inclusief alle applicaties. Beide hebben voor- en nadelen, een backup van het hele systeem is lastiger bij te houden, maar sneller uit te rollen bij een calamiteit. Wanneer je echt de downtime wilt beperken, is een volledige backup de beste optie, ondanks dat het meer moeite en tijd kost om deze bij te houden. Dit kun je aanpakken door de juiste momenten te kiezen om backups te laten maken. Zo wordt de productiviteit niet gehinderd, maar heb je wel altijd de nieuwste backups beschikbaar. Een goede basis Dan is het moment gekomen om eens goed naar je infrastructuur te kijken. Allereerst wil je natuurlijk zo min mogelijk kabels trekken, zeker vanuit het oogpunt van byod en de vele verschillende

POWERED BY WINMAG PRO EN BAAZ MAGAZINE

bedrijven zullen kiezen voor unmanaged, simpelweg omdat deze optie weinig onderhoud nodig heeft. Een goede managed switch is echter een investering die zich terug kan betalen op momenten dat je flexibiliteit van je netwerk verwacht. Door de mogelijkheid om verkeer prioriteit te geven kun je zorgen dat de meest essentiële informatie altijd aankomt. Daarnaast kun je met de meegeleverde managementsoftware een beter beeld van je netwerk opbouwen en kun je zorgen dat er tijdig actie wordt ondernomen als een bepaald onderdeel van je netwerk het dreigt te begeven. ‘Met een goede managementtool kun je jouw hele netwerk in de gaten houden. Ook je firewalls en nassen, mits die ondersteund worden door de software. Die kunnen worden uitgelezen en daar worden conclusies aan verbonden. Als er dan iets misgaat, krijg je meteen mailtjes dat er actie van je wordt verwacht’, aldus Eric. Daarnaast zijn er op het gebied van hardware en betrouwbaarheid enkele praktische nieuwe ontwikkelingen. ‘Het is belangrijk om snel onderdelen te kunnen vervangen mocht er iets kapot gaan, om die reden hebben we de losse componenten met elektronica niet meer in het chassis zelf

Veiligheid Als laatste is er natuurlijk nog de veiligheid van je nieuwe netwerk. Een goede firewall, hardware- of softwarematig, zal de meeste problemen tijdig kunnen voorkomen, maar een echt gerichte aanval blijft lastig af te slaan. ‘Onlangs nog was er een hele aflevering van Opgelicht op tv waarin werd aangegeven dat nassen niet veilig zijn’, vertelt Eric. ‘Al je data zou op straat liggen. Wat bleek: mensen hadden zelf poorten open gezet, waardoor inderdaad iedereen toegang tot hun data had. De mens blijft de zwakste schakel in een netwerk. Die haalt uiteindelijk een virus binnen, een computer klikt niet zelf op een link. Zorg dus dat je jouw medewerkers voorziet van trainingen op dit gebied en stel goede regels in.’

81


ACHTERGROND

STIMULEER CREATIEF DENKEN IN 4 STAPPEN Creatief denken is de waardevolste vaardigheid van deze eeuw geworden. Om succesvol te zijn, is het essentieel dat bedrijven een ideeëncultuur mogelijk maken. Hoe stimuleer je creatief denken bij werknemers? Peter Arvai, ceo bij Prezi, legt het je uit.

GASTEXPERT Peter Arvai is ceo bij Prezi

TEKST PETER ARVAI

82

1. Motiveer autonomie en een sterk gevoel van zingeving Een aantal jaren geleden ontving de Engelse supermarktketen Sainsbury’s een brief van een klant. Lily Robinson schreef: ‘Waarom wordt tijgerbrood, tijgerbrood genoemd? Het zou giraffenbrood moeten heten. Liefs, Lily Robinson, 3,5 jaar.’ Werknemer Chris King was het met haar eens en antwoordde: ‘Ik vind het een briljant idee om tijgerbrood giraffenbrood te noemen. Het lijkt inderdaad veel meer op de vlekken van een giraffe dan op de strepen van een tijger.’ Hij ondertekende zijn brief met ‘Chris King (leeftijd 27 1/3)’ en voegde er een cadeaukaart aan toe. De brieven gingen viral op social media nadat Lily’s moeder ze op haar blog deelde en dit leidde ertoe dat Sainsbury het brood omdoopte tot giraffenbrood. Dit voorbeeld illustreert hoe het initiatief van één werknemer een positief effect had op de algemene perceptie van de onderneming en haar waarden en toewijding aan klanten. En het is meer dan een vertederend verhaal. Het illustreert hoe werknemersautonomie en een duidelijke zingeving een bedrijf kunnen helpen bij het vormen van een identiteit en het opbouwen van een trouwe klantenkring. Autonomie en een sterk gevoel van zingeving zijn de voorwaarden om creatief denken in een organisatie mogelijk te maken. Als iedereen begrijpt waar hij of zij naartoe werkt en zich bevoegd voelt om initiatief te nemen, kunnen mensen hun verschillende achtergronden toepassen om problemen op te lossen.

beste manier om dit te doen is om meetbare doelen buiten individuele comfortzones vast te stellen en eerlijk over fouten te communiceren. Zolang het harde werken gewaardeerd wordt en er voortgang wordt behaald in het bereiken van de doelen, krijgen teams het zelfvertrouwen om risico’s te nemen bij het oplossen van problemen.

2. Neem risico’s Zoals het spreekwoord zegt: ‘Wie niet waagt, wie niet wint.’ Alle grote dingen brengen een zeker risico met zich mee en bedrijfsculturen moeten het nemen van risico’s belonen. De

3. Leg authentieke relaties aan Weet je nog hoe groot je durfde te dromen als kind? Deze mentaliteit zouden we ook in onze organisaties moeten laten weerspiegelen en dit initiëren vergt kwetsbaarheid van het

zouden spreken, met als gevolg frisse en nieuwe visies op zaken die de hele organisatie aangaan. De beste ideeën ontstaan spontaan. Daarom moeten bedrijven hun werknemers de kans bieden om hun ervaringen en kennis uit te wisselen en met goede, nieuwe ideeën of creatieve oplossingen te komen.

management. Ik heb goede ervaringen met zogenaamde ‘Dream Dinners’, waarbij ik een-op-een diners met collega’s heb, alleen maar om onze toekomstige doelen en ambities te bespreken. Authentieke relaties onderhouden kan de drijvende kracht zijn van een succesvol bedrijf. Ook de introductie en invoering van Het Nieuwe Werken (HNW of flexibel werken) kan creativiteit aanmoedigen. Grote open kantoren met flexibele werkplekken en gedeelde bureaus stimuleren personeel om regelmatig ideeën uit te wisselen met collega’s die ze anders niet

4. Werk in kleine teams Onafhankelijkheid maakt de weg vrij voor creativiteit. Door teams te vormen van maximaal zeven personen en deze iedere zes maanden te wisselen, stimuleer je de ideeëncultuur en bouw je sterke relaties. Het lijkt misschien inefficiënt om wisselende teams te maken, want elk team heeft tijd nodig om zich weer aan te passen. Echter, het dwingt mensen juist om ontworteld te zijn, waardoor elk probleem opnieuw moet worden onderzocht door een nieuw paar ogen. Dit helpt om perspectieven fris te houden. Kleine, dynamische teams zijn een essentieel onderdeel voor iedere organisatie die is ontstaan uit creatief denken. Over het algemeen zullen veel bedrijven snel opkomen en ook weer ten onder gaan. Om op de been te blijven zal creatief denken daarom een steeds belangrijkere troef worden voor kleine bedrijven. Het hebben van een sterk gevoel van zingeving, het bewerkstelligen van autonomie, het nemen van risico’s met nadruk op authentieke relaties en het werken in kleine teams zal organisaties kunnen redden als de economie blijft verschuiven op manieren die niet te voorspellen zijn.

MKB PROOF DE BESTE INNOVATIES EN TECHNOLOGIEËN VAN 2015


Kodak Alaris introduceert nieuwe Netwerkscanner Scan Station 710

De Scan Station 710 is snel, stil, eenvoudig in gebruik en heeft geen PC nodig De Scan Station 710 is een compacte netwerkscanner met een ingebouwd 9.7 inch kleuren touchscreen, waarmee organisaties eenvoudig en efficiënt documenten kunnen digitaliseren, verwerken en delen zonder dat hier een PC met speciale capturesoftware voor nodig is. De Scan Station 710-serie zoekt rechtstreeks verbinding met een netwerk en kan de scangegevens naar meerdere netwerkonderdelen tegelijk verzenden, waaronder netwerkschijven, printers, FTP, SFTP, FTPS, USB, e-mail en Microsoft SharePoint. De Scan Station 710 integreert haar netwerkverbindingen en functies beter dan traditionele scanners en multifunctionele apparaten, waardoor scannen in een gedeelde netwerkomgeving toegankelijker wordt. Zo beschikt de netwerkscanner over een groot, eenvoudig te navigeren touchscreen en een op afstand bestuurbaar hulpprogramma, waarmee beheerders vanaf een centrale locatie meerdere scanners kunnen beheren, configureren en onderhouden. Daarnaast is de Scan Station 710-serie: • geschikt voor scannen op A4-formaat, dubbelzijdig, in kleur en zwart-wit en tot 600 dpi, met een snelheid tot 70 pagina’s/ 140 beelden per minuut en 6.000 pagina’s per dag. • zeer stil in standby, dus ideaal voor kantoren waar geluid tot een minimum wordt beperkt. • voorzien van Kodak Alaris’ Perfect Page-technologie: om de beste kwaliteit te garanderen, optimaliseert de scanner automatisch de beelden, zonder tussenkomst van de gebruiker. Alle soorten kleuren en documenten worden automatisch voorzien van de hoogste beeldkwaliteit. • MICROSOFT WINDOWS 8.1 besturingssysteem. • uit te breiden met extra accessoires die een grotere veelzijdigheid en gebruikersgemak ondersteunen, zoals het Kodak Scan Station toetsenbord en standaard en A3- en A4-formaat flatbeds. Meer informatie : www.kodakalaris.nl/go/scanstation710 Tel. +31 (0)20 6545 417 e-mail: benelux-di@kodakalaris.com

Scan Station 710 © 2014 Kodak Alaris Inc. Kodak Alaris is the Company’s trade name for its global business. The Kodak trademark and trade dress are used under license from Eastman Kodak Company. Specifications are subject to change without notice. DM-015-15


Toshiba raadt Windows aan.

MOBIELE VRIJHEID

MET 4G EN 17 UUR BATTERIJTIJD*. PORTÉGÉ Z20t-B

DE LAPTOP DIE U WILT. DE TABLET DIE U VERDIENT. De stille, volledig uitneembare Toshiba Portégé Z20t-B van 31,75 cm (12,5") met Windows 8.1 Pro laat zich met één klik aanpassen aan elke werksituatie. Werk tot 17 uur* door, vrij om te werken zonder beperkingen en gekoppeld aan volledige zakelijke vrijheid. En met de Toshiba Betrouwbaarheidsgarantie bent u verzekerd van ononderbroken productiviteit**. Meer informatie: www.toshiba.nl/Z20T

LAPTOPMODUS

PRESENTATIEMODUS

TABLETMODUS

*Gebaseerd op MobileMark 2012. **Lees de voorwaarden. Bekijk de volledige informatie op www.toshiba.eu/reliability. ©2015 TOSHIBA Corporation. Specificaties, configuraties en prijzen van producten, en beschikbaarheid van systeem, componenten en opties kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Productontwerpspecificaties en kleuren kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd en kunnen afwijken van de getoonde producten. Met uitzondering van fouten en weglatingen.

MKB Proof 2015  

De beste business partners & IT van 2015

MKB Proof 2015  

De beste business partners & IT van 2015