Page 1

PHOTOKINA HIGHLIGHTS

LEREN VAN TOPFOTOGRAFEN

Straatfotografie MODERNE EN KLASSIEKE AANPAK

STUDIOBELICHTING MET EEN ZAKLAMP

Party fotografie SPECTACULAIRE FEESTEN

REVIEW

NIKON D750

DIGIFOTO MASTERCLASS

REVIEWS SONY RX100 MARK III • FUJIFILM 18-135MM

BP IS EEN UITGAVE VAN CLIPBOARD PUBLISHING BP


I AM FULL FRAME PERFORMANCE ‘I am going to where it’s beautiful and... hurts’ Clark Little

ADVERTENTIE

Ontvang in de periode oktober 2014- januari 2015 tot wel €500 cashback op geselecteerde FXproducten. Tot maximaal €200,- op een objectief* en additioneel €100,- op een FX body**. Bekijk het complete overzicht van de cashback bedragen en geselecteerde producten op nikon.nl/fxpromo * Max. 1 body en 2 objectieven per klant. **De cashback op een body geldt enkel bij aanschaf in combinatie met een geselecteerd FX-objectief uit deze promotie.

14 t/m 31-01-2 -20 01 0 -1

5

1

Bekijk hoe deze foto tot stand is gekomen via www.clarklittlephotography.com Image © Clark Little

€500

TOT

CASHBACK nik

Nikon o n . n l/ f x p r o m o


Welkom,

Julian Huijbregts Hoofdredacteur

julian@clipboard-publishing.nl

Straatfotografie is populair. Het kan op ieder moment, op elke plek en meer dan een camera heb je niet nodig. Als je die niet bij je hebt, dan biedt je smartphone wel uitkomst. Ook zwartwitfotografie is populair. Dat kun je toepassen op alle genres, maar vooral bij straatfotografie trekken we vaak de kleuren uit onze beelden. Wie zich verdiept in straatfotografie komt veel zwart-witwerk tegen. Niet alleen de grote meesters uit het verleden, zoals Henri Cartier-Bresson (1908-2004), maar ook veel beroemde straatfotografen en nieuwe talenten die momenteel actief zijn, kiezen voor zwart-wit. Dat heeft zo zijn voordelen: storende reclameborden en andere schreeuwerige elementen in het straatbeeld vallen een stuk minder op. Zwart-wit geeft je foto’s een bepaalde uitstraling die mensen met straatfotografie associëren. In deze editie wil ik een lans breken voor straatfotografie in kleur. Hoewel ik kan genieten van een mooie zwart-witfoto, vind ik het ergens ook een beetje zonde. Straatfotografie levert een bijzondere blik op het dagelijks leven. Geen geposeerde familiemomenten, maar een ruwe blik op de samenleving in al zijn vormen. Door je foto om te zetten naar zwart-wit verlies je een deel van de realiteit. Dat is nu niet zo belangrijk, maar wat als je foto’s over tien, vijftig of honderd jaar door iemand bekeken worden? Foto’s uit de beginjaren van de twintigste eeuw zijn meestal zwart-wit. Logisch, want kleurenfotografie was er nog niet of nauwelijks. Juist de kleurenfoto’s uit die tijd zijn nu erg bijzonder om te zien. Wie over honderd jaar de historische fotoarchieven induikt, zal ongetwijfeld miljarden kleurenfoto’s tegenkomen. Een specifieke zoektocht naar straatbeelden zal echter ook veel zwart-wit opleveren. Om het archief met straatfoto’s in kleur alvast wat uit te breiden voor later, organiseren we in deze editie een fotowedstrijd met het thema straatfotografie, met één eis: kleur. Laat je inspireren door de experimentele aanpak van Reinier Gerritsen in deze editie, of zoek eens naar de foto’s van fotografen als Martin Parr en Otto Snoek, die met een confronterende flits de kleuren nog eens extra laten springen. Ook zonder zwartwitomzetting kan straatfotografie prachtig zijn! Julian Huijbregts

g Blijf op de hoogte via Google+ f www.digifotopro.nl/google+

Volg ons op Facebook www.facebook.com/DIGIFOTOPro

t

Leef met ons mee op Twitter www.twitter.com/dfpro

i

Bewonder onze plaatjes op Instagram www.instagram.com/digifoto_pro

3


awards

Over onze reviews Elke editie testen we diverse camera’s, objectieven en accessoires. Maar hoe testen we deze producten precies en hoe beoordelen we ze? Op deze pagina geven we je een overzicht van onze criteria en testmethoden.

Onder snelheid valt het autofocussysteem, maar ook de tijd die de camera nodig heeft om foto’s weg te schrijven.

Behuizing

Bij de beoordeling van de behuizing kijken we naar de bouwkwaliteit, maar ook het lcd en de zoeker nemen we in beschouwing.

Spiegelreflexcamera’s (dslr)

GOUD

PR O • TO

PLATINA

Brons

Een product dat doet wat het moet doen, maar niet echt uitblinkt krijgt een bronzen award.

Zilver

Producten die een goede indruk op ons achterlaten krijgen een zilveren award.

Goud

Weet een product ons echt te overtuigen, dan belonen we het met een gouden award.

Platina

Voor de echt uitblinkende producten is er de platina award. Een product moet ons volledig weten te overtuigen willen we deze award toekennen.

Compacte systeemcamera’s (CSC)  Instap  Geavanceerd  High-end

De beoordeling van objectieven lijkt op die van camera's, maar we gebruiken hiervoor een aantal andere criteria.

Scherpte

Autofocus

Alle objectieven testen we op scherpte. Bij zoomobjectieven kijken we naar diverse brandpuntsafstanden.

We kijken niet alleen naar de snelheid van de autofocus, ook de geluidsproductie en de nauwkeurigheid nemen we mee in de beoordeling.

Vervormingen

Steekt het objectief degelijk in elkaar, zijn er bijvoorbeeld stof- en regenafdichtingen?

4

PR O • TO

 Instap  Geavanceerd  Professioneel

Objectieven

Onder vervormingen rekenen we zaken zoals chromatische aberratie, vignettering, vertekening en flare. Een hoge score betekent dat het objectief weinig vervor­mingen heeft.

ZILVER

ARD AW

Snelheid

Camera’s delen we in onderstaande (sub) categorieën in. De scores en de awards zijn alleen onderling te vergelijken bij camera’s in dezelfde subcategorie. Krijgt een compactcamera van ons een Goud Award, dan wil dat niet zeggen dat deze camera evengoed presteert als een spiegelreflex met diezelfde award.

D I GI F O

Bij de bediening beoordelen we niet alleen de ergonomie, maar ook de menustructuur van de camera.

Categorieën

PR O • TO

ARD AW

Bediening

Komen de prestaties van de camera ook overeen met wat je op basis van de prijs mag verwachten?

D I GI F O

De score voor de beeldkwaliteit beoordelen we aan de hand van de ruisprestaties, het dynamisch bereik en de kleurweergave van de camera.

Prijs/kwaliteit

BRONS

ARD AW

Beeldkwaliteit

PR O • TO

ARD AW

Bij onze camera-reviews geven we scores voor vijf verschillende criteria. We beoordelen camera's per categorie, de scores van een compactcamera kun je dus niet direct met die van een spiegelreflex vergelijken. Ook zijn beoordelingen tijdsgebonden. Je kunt camera's van nu immers moeilijk vergelijken met camera's van een paar jaar geleden.

Wij kunnen niet bepalen hoeveel waarde jij hecht aan bepaalde eigenschappen van een objectief of camera, de ene persoon zal bijvoorbeeld snelheid belangrijker vinden dan de andere persoon. Daarom geven we scores voor de afzonderlijke criteria. Wel vellen we een eindoordeel in de vorm van één van onderstaande awards.

D I GI F O

Camera's

Awards

D I GI F O

We testen de producten grotendeels in de praktijk. Een objectief of camera gebruiken we op dezelfde manier zoals we ook onze eigen apparatuur gebruiken. Daardoor lopen we tegen praktische bezwaren of voordelen op, die minstens zo belangrijk zijn als alleen de droge cijfers en testresultaten. Daarnaast kijken we ook onder gecontroleerde omstandigheden naar de belangrijke aspecten.

Behuizing

Prijs/kwaliteit Komen de prestaties van het objectief ook overeen met wat je op basis van de prijs mag verwachten?

Onderscheidingen

Sommige producten hebben een opvallende eigenschap, zeer goede prijs-kwaliteitverhouding of steken boven de rest uit dankzij hun ontwerp. Hiervoor delen we de volgende onderscheidingen uit. Deze kunnen ook gecombineerd worden met een award.

Innovatief

INNOVATIEF

BUDGET

Heeft een fabrikant lef en komen ze met nieuwe technieken of toepassingen? Dan kan het een innovatie-award verwachten!

Budget Is het product vriendelijk voor je portemonnee, dan krijgt het een budget-award mee.

Design

DESIGN

Niets zo persoonlijk als smaak, maar voor een bovengemiddelde aandacht aan het ontwerp kennen we een design-award toe.


ADVERTENTIE


wie zijn wij?

Over ons DIGIFOTO Pro wordt gemaakt door een vast team van redacteuren. Daarnaast maken we gebruik van freelancers en hebben we een aantal partners die op regelmatige basis artikelen aanleveren voor het magazine. Even voorstellen: partners

redactie Julian Huijbregts HOOFDREDACTEUR Als hoofdredacteur is Julian verantwoordelijk voor de inhoud van het magazine en de website. Naast het bepalen en uitzetten van de onderwerpen, het aansturen van de redactie en freelancers, kruipt hij ook regelmatig zelf in de pen. Dat levert meestal reviews van camera’s en objectieven op, maar voor een achtergrondartikel draait hij ook zijn hand niet om.

julian@clipboard-publishing.nl

Jooshua Franssen REDACTEUR Jooshua is al sinds zijn achtste in de weer met camera's. Wat begon met wegwerpcamera's nam al snel serieuze vormen aan. Op zijn dertiende wist Jooshua al zijn weg in Photoshop te vinden. Hij is niet alleen bezeten van techniek, gadgets en alles wat met fotografie te maken heeft, maar ook van motoren.

DutchPhotoZone Sinds 2008 werkt DIGIFOTO Pro samen met DutchPhotoZone (DPZ), hét forum voor de serieuze amateurfotograaf en (semi) professional. In elke editie tonen we je het werk van een van de DPZ-leden. www.dutchphotozone.com

jooshua@clipboard-publishing.nl

Sanne Ruhaak REDACTEUR Er gaan geruchten de rondte dat ze haar ondervragingstechnieken bij een niet nader te noemen geheim agentschap heeft opgedaan. Wij kunnen daar geen uitspraken over doen, maar we weten wel dat als we deze gretige reporter op pad sturen ze het onderste uit de kan haalt en terugkomt met een sterk interview.

sanne@clipboard-publishing.nl

In elke editie presenteren we werk van één van de leden van Birdpix of Nederpix. Deze communities richten zich respectievelijk op vogelfotografie en natuurfotografie. www.birdpix.nl www.nederpix.nl

Joni Hendrix REDACTEUR Joni is niet alleen creatief met beeld, maar ook met woorden. Duidelijk overbrengen hoe een fotograaf te werk gaat? Dat laten we graag aan haar over.

joni@clipboard-publishing.nl

Peter Guldenpfennig EINDREDACTIE

Mark Scholten EINDREDACTIE

Peter en Mark werken voornamelijk aan andere titels binnen uitgeverij Clipboard Publishing. De redactie vormt echter samen één team. Dit magazine ontkomt dan ook niet aan hun scherpe blik voor de eindredactie.

6

Birdpix en Nederpix


OPLEIDINGEN fotografie

basisopleiding opleiding tot fotograaf Fotografie: Marion van Dam. Ontwerp: Ăœppig Identity Store.

ADVERTENTIE individueel traject

ontwikkel je talent in voltijd of deeltijd

www.fotoacademie.nl

karakter en visie

OPLEIDINGEN fotografie


22

Reinier Gerritsen Experimentele straatfotografie

56

Light Painting Studiofotografie met een zaklamp

86

Sandro Giordano Bizarre foto’s met een boodschap


inhoud

Gear

Photokina 2014: Hoogtepunten 16 De nieuwste camera’s en objectieven High-end-compacts 38 Kleintjes met grote sensor, ideaal voor straatfotografie Fujifilm XF 18-135mm OIS 44 Veelzijdige zoom voor het X-systeem Twee keer Sigma 150-600mm 82 Het verhaal achter Sigma’s

46

nieuwe telezooms

Inspiratie

Straatfotografie 2.0 32 Digitale fotografie

Masterclass Partyfotografie Succesvol grote feesten fotograferen doe je zo

Fotowedstrijd Fotowedstrijd: 96 Straatfotografie in kleur

zonder camera Vivian Maier 36  Nieuw ontdekte klassieke straatfotografie

40

potlight: 40 SSteve Dierkens

Uit onze lezersgallery

96

11

64

67

80

Nieuw model tussen de D810 en D610

Uit onze lezersgallery

Onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk

Lichtsterker en nu met zoeker

Review: Nikon D750

Spotlight: Valentijn Tempels

Edgar Verhoeven

Sony RX100 Mark III

9


KAMERA-EXPRESS.NL AL MEER DAN 20 JAAR INSPIRATIE VOOR FOTOGRAFEN!

CANON CASHBACK

NEW!

€270 tot

op camera’s en objectieven

WINTER WENSEN CASHBACK

INCL. GRATIS 1 JAAR ADOBE CREATIVE CLOUD

KIES UW VOORDEEL OP EEN VAN DE GESELECTEERDE CANON PRODUCTEN

ACTIE T/M 15/01/2015

ACTIE VAN 30/10/2014 T/M 18/01/2015

CANON EOS-1D X body

CANON POWERSHOT G7 X

De EOS-1D X combineert snelheid met beeldkwaliteit en is daardoor de nieuwste generatie camera voor professionals.

• 20,2-Megapixel CMOS • 3” Kantelbaar LCD II display • Full HD Video met handmatige instellingen • Digic 6 • F/1.8-2.8 4,2x optische zoom met groothoek • ISO tot 25.600 • WiFi • Bediening via smartphone • Incl. accu, lader, kabels, riem en CD-rom

Voordelen

NU EXTRA • 18,1-Megapixel fullframe-CMOS-sensor • Tot 12 fps plus 14 fps High-speed modus INRUILPREMIE tot • 100-51200 ISO, tot H:204800 • 61-punts AF-systeem • 100.000 pixel RGB AE-meting Voor uw persoonlijke inruilvoorstel, mail • Full-HD EOS-movie (1080p) occasions@kamera-express.nl • Twee “DIGIC 5+”-processoren • 3,2 inch Clear View II LCD-scherm,1040k dots • Ethernet-poort

€600

ADVERTENTIE

€ 629 (incl. BTW) € 519,84 (ex. BTW) Art. nr. 12201190

€ 4458,68* (excl. BTW)

WINTERWENSEN CASHBACK CANON LENZEN & FLITSERS

€ 5395* (incl. BTW) Art. nr. 12176477 *Prijs incl. max. inruilpremie

CANON EOS WINTERWENSEN CANON CASHBACK

NEW!

90

CANON WINTERWENSEN ACTIE T/M 18/01/2015

ARTIKEL

CANON CASHBACK

90

CANON WINTERWENSEN ACTIE T/M 18/01/2015

• 20,2-Megapixel APS-C CMOSsensor • DIGIC 5+ • 19-punts AFsysteem • 7 bps • Snelle AF • WiFi • Tot 12.800 ISO • Full HD video • 3 Inch touchscreen • Intelligente zoeker • Incl. accu, lader, kabel en software

• 20,2-Megapixel APS-C CMOS • 3” LCD II display • Full HD Video • 10bps opnamen • Dual Digic 6 • 65 Punts ‘cross type’ AF systeem • ISO tot 25.600 • GPS • Incl. accu, lader, kabels, riem en CD-rom

• 20,2-Megapixel fullframe CMOS-sensor • GPS • Bediening en overdracht via Wi-Fi • 3”LCD display • Full HD video • DIGIC 5 • ISO tot 25.600 • 11 Punts AF systeem • 63-zones lichtmeting • Incl. accu, lader, kabels

€ 859* (incl. BTW)

€ 1699 (incl. BTW)

€ 1489* (incl. BTW)

€ 709,92* (ex. BTW) Art. nr. 12187366

€ 1404,13 (ex. BTW) Art. nr. 12201202 PER NOVEMBER ARNHEM NIEUWE LOCATIE! DEN HAAG

€ 1230,58* (ex. BTW) Art. nr. 12179522

*Prijs incl. cashback

mk II CANON EOS 6D body CANON EOS 70D body CANON EOS 7D body

AMSTERDAM ROTTERDAM Parnassusweg 202-206 Kronenburgsingel 20 J. van Stolberglaan 177 Rietbaan 5 2595 CD Den Haag 1076 AV Amsterdam 2908 LP Capelle a/d IJssel 6831EX Arnhem Kijk voor openingstijden winkels op onze website. Klantenservice 085-273 74 37 Aanbiedingen geldig t/m 17 november 2014 zolang de voorraad strekt. Kamera Express kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele (druk)fouten. Kijk voor de meest recente prijzen op onze website.

CASHBACK

EF 16-35mm F/4L IS USM € 90 Art. nr.: 12197081 EF 24-70mm F/4L IS USM € 180 Art. nr.: 12180084 EF 70-200mm F/4L IS USM € 90 Art. nr.: 119172 EF 70-300 F/4-5.6 IS USM € 55 Art. nr.: 12172920 EF-S 10-22mm F/3.5-4.5 USM € 55 Art. nr.: 100399 EF-S 17-55mm F/2.8 IS USM € 55 Art. nr.: 117172 EF 40mm F/2.8 STM € 25 Art. nr.: 12178524 EF-S 18-135mm F/3.5-5.6 IS STM € 25 Art. nr.: 12178523 EF-S 18-200mm F/3.5-5.6 IS € 55 Art. nr.: 1214943 EF-S 55-250mm F/4-5.6 IS STM € 25 Art. nr.: 12188821 EF-S 60mm F/2.8 MACRO USM € 55 Art. nr.: 100375 SPEEDLITE 600 EX-RT € 55 Art. nr.: 12177621 SPEEDLITE 430 EX II € 45 Art. nr.: 1214498 SPEEDLITE 320 EX € 25 Art. nr.: 12174294

ZWOLLE George Stephensonstraat 5 8013 NL Zwolle

ANTWERPEN Boomsesteenweg 81 2610 Wilrijk België

WWW.KAMERA-EXPRESS.NL Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis!*


review | Nikon D750

Nikon D750

Meer keus voor fullframefotografen Nikon zet stevig in op fullframe. Na de D610, D4S en D810 is de D750 de vierde FX-dslr die binnen een tijdsbestek van een jaar het levenslicht ziet. Het nieuwe model neemt een plaats in tussen de D610 en D810. De specificaties zijn grotendeels een mix van deze twee modellen, maar er is ook nieuws: de D750 heeft het meest geavanceerde focussysteem van alle Nikon-dslr's. Tekst en fotografie Julian Huijbregts

Camera Nikon D750 Objectief AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8 VR II Brandpunt 70mm Diafragma f/2.8 Sluitertijd 1/80 ISO 7200 (auto iso)

11


review | Nikon D750

‘Met 840 gram is de D750 zelfs tien gram lichter dan de D610’

Net als de D610 is de Nikon D750 een compacte en lichte fullframe-dslr. Met 840 gram is de camera zelfs tien gram lichter dan het instapmodel. Toch is de behuizing van de D750 duidelijk een stap omhoog ten opzichte van zijn goedkopere broertje. De camera voelt degelijker aan dankzij gebruik van koolstofvezel, de D610 is gemaakt van policarbonaat. Ook is de D750 voorzien van afdichtingen tegen stof en vocht. Je kunt gerust door blijven werken in een regenbui als je ook een afgedicht objectief gebruikt. Wat materiaal en afwerking betreft lijkt de D750 dan ook meer op de professionele D810, maar het uiterlijk en de bediening ligt meer in lijn met de D610. Zo vind je bovenop de camera een draaiwiel met PASM-standen en ook de bedieningselementen achterop het toestel komen grotendeels overeen met Nikon's FXinstapcamera. In de behuizing is plaats voor twee sd-geheugenkaarten en het toestel maakt gebruik van dezelfde EN-EL15-accu als de D610 en D810. Het toestel ligt prettig in de hand en voelt zeer solide aan. De handgreep is smal, maar diep en biedt veel houvast, ondanks het kleine formaat van de camera. Zet de zoeker aan je oog en je wordt prettig verrast door het grote, heldere beeld. De specificaties van de zoeker zijn gelijk aan die van de Nikon D810. Net als in het topmodel heeft Nikon in de D750 een oled-paneeltje in de zoeker verwerkt waarop de camera-instellingen haarscherp worden weergegeven. De D750 is Nikon's eerste fullframe-dslr met uitklapscherm. Het 3.2-inchscherm met 1,23 miljoen beeldpunten is verder gelijk aan dat van de D810. Het scherm is met een stevig scharnier bevestigd aan de behuizing en laat zich 90 graden naar boven of 75 graden naar beneden kantelen. De kleurweergave van het lcd is naar smaak in te stellen. Beeldkwaliteit Net als de D610 beschikt de Nikon D750 over een fullframe 24,3-megapixelsensor met anti-aliasfilter. Het is niet exact dezelfde sensor, het iso-bereik is vergroot naar 100-12.800 en uit te breiden

12

tot 50-51.200, een stop meer dan wat de D610 te bieden heeft. Verschil in beeldkwaliteit is er in de praktijk nauwelijks te zien, maar dat is geen straf gezien de uitstekende prestaties. Zoals alle Nikon-camera's van de afgelopen jaren is het dynamisch bereik zeer indrukwekkend op lage iso-waarden. Je kunt probleemloos schaduwpartijen in de nabewerking ophalen zonder dat dit storende effecten oplevert. Ruis is tot iso 3200 vrijwel niet storend waar te nemen. Op iso 6400 komt er meer 'korrel' in beeld, maar blijven de resultaten erg bruikbaar. Vanaf iso 12.800 zien we zichtbaar een klein verschil met de D610. De nieuwe D750 laat iets minder ruis zien in deze stand. De hoogste iso-waarden van 25.600 en 51.200 leveren zoveel ruis en detailverlies op dat je ze het beste kunt vermijden. Fotografeer je in jpg, dan zijn de verschillen tussen de D610 en D750 veel groter. De Expeed 4-beeldprocessor van de nieuwe camera is veel beter in staat om in de camera de ruis weg te werken. Net als de D810 profiteert de Nikon D750 van Picture Control 2.0. De kleurinstellingen zijn nauwkeurig aan te passen en er is een instelling voor lokaal contrast. Ook is er een Flat-profiel beschikbaar. Dat is met name interessant voor filmmakers die hun bestanden achteraf willen bewerken. Snelheid en autofocus De Nikon D750 schiet maximaal 6,5 beelden per seconde. Daarmee is de camera marginaal sneller dan de D610 die 6 bps haalt. Ook laat het nieuwe model de D810 achter zich, die fotografeert met 5 bps in volledige resolutie. Fotografeer je in 14-bit raw met 'lossless' compressie, dan passen er 15 foto's in de buffer. Schakel over naar 12-bit raw en je kunt 25


Camera Nikon D750 | Objectief AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8 VR II | Brandpunt 200mm | Diafragma f/2.8 | Sluitertijd 1/1000 | ISO 100

foto's maken voordat de snelheid inzakt. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met de Nikon D610, de Nikon D810 is in staat om ongeveer twee keer zoveel foto's te maken, ondanks de veel hogere resolutie. Hoewel de snelheid van 6,5 bps en de buffer voldoende is voor het schieten van actiefoto's, zijn we toch licht teleurgesteld in de maximale snelheid en buffercapaciteit van de D750. Fanatieke actie- en sportfotografen die meer verwachten, hebben geen andere keus dan de portemonnee te trekken voor de veel duurdere Nikon D4S. Ook in de aps-c-lijn heeft Nikon geen camera met hogere snelheden. Veel Nikongebruikers wachten nog altijd op een opvolger van de D300S en nu Canon de EOS 7D Mark II heeft geïntroduceerd die 10 beelden per seconde schiet, hebben we toch het gevoel dat Nikon voor deze doelgroep wat laat liggen. Nikon had dit op kunnen lossen door extra snelheid te bieden in combinatie met de batterijgreep. Dat is bijvoorbeeld wel het geval bij de Nikon D810 en ook de oude D700. Die laatste ging van 5 naar

8 bps met gebruik van de greep. Over het autofocussysteem kunnen we alleen maar positief zijn. Nikon heeft hier niets op bespaard en rust de D750 uit met de meest geavanceerde module die het in huis heeft. Net als de D4S en D810 heb je de beschikking over 51 focuspunten, waarvan er 15 cross-type

‘Over het autofocussysteem kunnen we alleen maar positief zijn’ 13


review | Nikon D750

CONCLUSIE

Samen met de D750 introduceert Nikon een optionele batterijgreep. Deze MB-D16 biedt plaats aan een extra accu en geeft je de beschikking over bedieningselementen voor gebruik in de portretstand. Adviesprijs € 279,Info www.nikon.nl

14

Beeldkwaliteit ›››› Bediening ›››› ›››› Snelheid ›››› Behuizing Prijs/kwaliteit ››››

Specificaties

CATEGORIE:

HIGH-END DSLR

R

P O• Adviesprijs € 2199,TO Resolutie GOUD 24,3 megapixels Beeldsensor Fullframe cmos ISO-bereik 100-12.800 (uitbreiding naar 50-51.200) Scherm 3,2-inch kantelscherm (1,229 miljoen beeldpunten) Scherpstelling 51 autofocuspunten Snelheid 6,5 fps Opslag 2x sdxc (uhs-1) Afmetingen 141 x 113 x 78 mm Gewicht ca. 840 gram (incl. accu) Beeldstabilisatie Nee Filmfunctie 1080p @ 60/50/25/24 fps ARD AW

MB-D16 grip

Filmfunctie De filmfunctie van de Nikon D750 heeft vergelijkbare mogelijkheden als de Nikon D810. Het toestel filmt in 1080p-resolutie met maximaal 60 fps. Ook 50/30/25 en 24 fps zijn beschikbaar. Een ingebouwde stereomicrofoon neemt geluid op. Ook kun je een externe microfoon en koptelefoon aansluiten, de audioniveaus zijn via het menu van de camera nauwkeurig af te stellen. Het hdmi-signaal kan met een externe recorder opgenomen worden, tegelijkertijd kun je filmbestanden op de sdkaart opslaan. Het iso-bereik van 100 tot 51.200 (equivalent) is beschikbaar tijdens het filmen. Goed nieuws is dat je in live view en tijdens het filmen het diafragma elektronisch kunt aanpassen. Ook krijg je 'zebra's' tot je beschikking, een functie waarmee overbelichte delen in beeld gemarkeerd worden. We missen enkel nog focuspeaking, deze hulp voor handmatige scherpstelling is nog niet op Nikon-camera's te vinden. Ten opzichte van de D610 en de oudere D800 is de beeldkwaliteit van de video's flink verbeterd. Video's bevatten duidelijk meer details en er zijn minder storende artefacten zoals moiré zichtbaar. Bovendien zien video's geschoten met hogere iso-waarden er een stuk beter uit: tot iso 6400 levert de filmfunctie zeer bruikbare resultaten op. In combinatie met het uitklapscherm maakt dat de Nikon D750 erg geschikt voor fanatieke filmmakers. 

D I GI F O

‘In alle opzichten is de D750 een stap vooruit ten opzichte van de D610’

gevoelig zijn. Het is echter een vernieuwde module, de Multi-Cam 3500 FX II, die nog beter in staat is om bij weinig licht scherp te stellen. In de praktijk werkt dat uitstekend. De Nikon D750 weet ook als je het met blote oog nauwelijks nog het onderwerp kunt waarnemen, snel en nauwkeurig te focussen. Ook krijgt de D750 de stand Groep-veld-AF, een functie die voor het eerst in de D4S te zien was. Gebruik je deze focusstand, dan monitort de camera continue vijf verschillende AF-velden, waardoor de camera beter in staat is onderwerpen te volgen zonder van slag te raken door contrastrijke onderwerpen op de achtergrond. De groep van vijf punten kan over alle 51 focuspunten worden verplaatst. Het focussysteem wordt geholpen door de 91.000-pixel RGB-sensor, die het onderwerp analyseert en de lichtmeting voor zijn rekening neemt. Dit is hetzelfde geavanceerde systeem als in de D810, net als bij die camera kun je bijvoorbeeld spotmeting toepassen op het geselecteerde focuspunt. De maximale sluitertijd van 1/4000e seconde is gelijk aan de D610. Net als die camera gaat de sluiter van de D750 volgens Nikon minimaal 150.000 opnamen mee.

Heb je de 36,3-megapixelresolutie van de Nikon D810 niet nodig, of wil je liever wat meer snelheid in plaats van pixels, dan biedt de Nikon D750 uitkomst. In alle opzichten is de D750 een stap vooruit ten opzichte van de D610. Je krijgt een betere behuizing, snellere beeldprocessor, betere filmfunctie en je profiteert van alle verbeteringen die Nikon bracht met de D4S en D810. Het autofocussysteem in de D750 is zelfs het meest geavanceerd van alle Nikon-dslr's en werkt uitstekend, ook bij weinig licht is de focus zeer snel en nauwkeurig. Met 6,5 bps is de camera voor de meeste gebruikers meer dan snel genoeg, maar fanatieke sportfotografen hadden wellicht op meer gehoopt. We vinden het jammer dat de optionele grip niet voor een snelheidsboost zorgt, dat had de D750 nog veelzijdiger kunnen maken. Voor een grote doelgroep zal de D750 een interessant alternatief zijn voor de duurdere D810. Het nieuwe model is lichter, compacter en sneller dan het topmodel. De prestaties van de 24-megapixelsensor zijn bovendien uitstekend. Ook afgezet tegen de concurrentie heeft Nikon zeer goede papieren in huis. De prijs van de D750 is aanzienlijk lager dan de Canon EOS 5D Mark III, maar wat specificaties en prestaties betreft kan de Nikon zich uitstekend meten met dat toestel.


ADVERTENTIE


photokina | hoogtepunten

Photokina 2014 Hoogtepunten

Iedere twee jaar strijkt in Keulen de Photokina neer. Afgelopen september was het weer zover. Wij struinden een week lang de enorme beurs af en bekeken al het nieuws. Echte grote verrassingen bleven uit, toch was er een hoop nieuws te ontdekken. Een overzicht van de belangrijkste aankondigingen.

Leica M Edition 60

Verkrijgbaar vanaf NOVEMBER 2014

Zonder lcd

Leica introduceerde op de Photokina een bijzondere ‘special edition’, ter ere van het honderdjarige bestaan van Leica en zestig jaar Leica M-camera’s. De Leica M Edition 60 is een digitale meetzoeker, maar een lcd ontbreekt. Het werken met deze camera vereist daardoor dezelfde zorg en aandacht als wanneer je fotografeert met een analoog toestel. De techniek van de camera is gebaseerd op de digitale Leica M-P (typ 240), maar het uiterlijk is onder handen genomen door Audi Design. Naast een camera bevat de kit een aangepast Summilux 1.4/35 ASPH.-objectief. Wereldwijd komen er slechts 600 exemplaren van de kit op de markt. Importeur Transcontinenta laat ons weten dat de Leica M Edition 60 zeer beperkt verkrijgbaar zal zijn in Nederland. Adviesprijs € 15.300,Info www.leica-camera.com

Canon EF 24105mm f/3.55.6 IS STM

Panasonic CM1

Cameratelefoon met grote sensor

Verkrijgbaar vanaf NOVEMBER 2014

Bij smartphones denk je niet snel aan Panasonic, de CM1 kwam dan ook als een verrassing. Deze high-end Android-smartphone klinkt erg interessant voor fotografieliefhebbers. In de telefoon met 4,7-inchscherm is namelijk een grote 1-inchsensor met 20-megapixelresolutie en een 28mm f/2.8-Leica-objectief verwerkt. Bovendien kun je in raw fotograferen. Panasonic brengt het toestel in een select aantal landen op de markt, Nederland hoort daar voorlopig niet bij. Je hoeft echter niet ver de grens over: in Duitsland zal de CM1 verkocht worden. Adviesprijs € 899,Info www.panasonic.de

Adviesprijs € 449,Info www.canon.nl

Verkrijgbaar vanaf DECEMBER 2014

Zeiss Otus 85mm f/1.4

Vlak voor de Photokina introduceerde Zeiss het tweede objectief in de Otus-serie. Na de 55mm f/1.4 volgt nu de 85mm f/1.4. Op de beurs was het enorme objectief, met handmatige scherpstelling, te bewonderen. We hebben al testfoto’s gezien en de resultaten zien er weer voortreffelijk uit. Wil je het maximale persen uit je fullframe-camera met veel megapixels, dan ben je hier aan het juiste adres. De Zeiss Otus 85mm f/1.4 ligt al in de winkels in uitvoeringen voor Canon (ZE) en Nikon (ZF.2).

Adviesprijs € 4069,Info www.zeiss.com

16

Canon komt met een fullframe-zoom met veelzijdig bereik van 24-105mm met een vriendelijk prijskaartje. De nieuwe EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM is een goedkoper alternatief voor de EF 24-105mm f/4L IS USM. Net als zijn grotere broer beschikt de zoom over IS-beeldstabilisatie. Interessant feit is dat het objectief voorzien is van een STM-motor. In combinatie met Dual Pixel AF (te vinden in de EOS 70D en 7D Mark II) levert dat vloeiende focus op bij het filmen. Het objectief is echter geschikt voor fullframe-camera’s en Canon heeft nog geen fullframe-dslr met die techniek. Wellicht komt daar in de toekomst verandering in.


ADVERTENTIE

Vóór 18:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd!

2

0 0 4 -

2 0 1 4

10

DÉ CAMERA-ACCESSOIRE SPECIALIST VAN NEDERLAND!

ALLE CAMERA-ACCU’S OP VOORRAAD!

Verkrijgbaar vanaf NOVEMBER 2014

Canon EOS 7D Mark II Razendsnel

Vijf jaar lang hebben we op een opvolger van de Canon EOS 7D moeten wachten. Op de Photokina trok Canon het doek van de 7D Mark II. De aps-c-sensor met 20,2-megapixelresolutie lijkt een doorontwikkeling te zijn van de sensor in de 70D. Het isobereik is iets verhoogd, maar we vermoeden dat de camera wat beeldkwaliteit betreft geen grote sprong zal maken. Een test moet dat uitwijzen. Het nieuwe model zal liefhebbers van sport- en actiefotografie in ieder geval zeker aanspreken. Met snelheid van 10 beelden per seconde en een geavanceerd autofocussysteem met 65 scherpstelpunten is het nieuwe toestel rijk bedeeld.

HALFVOL OF HALFLEEG?

Adviesprijs (body) € 1699,Info www.canon.nl

Verkrijgbaar vanaf OKTOBER 2014

Sigma 18300mm f/3.56.3 DC Macro OS HSM ‘C’

Sigma pakte op de Photokina uit met twee 150-600mmobjectieven, daarover lees je meer op pagina 90. Ook introduceerde de fabrikant een nieuwe superzoom met bereik van 18 tot 300mm. Vier FLD-elementen en een SLD-element moeten resulteren in minder chromatische aberraties dan gebruikelijk is bij dergelijke zoomobjectieven. Met een gewicht van 585 gram en lengte van zo’n 10cm (uitgezoomd) is de zoom behoorlijk compact. Ook ontwikkelt Sigma een speciaal close-upfilter dat vergrotingen van 1:2 mogelijk maakt op 300mm. Er komen uitvoeringen voor Canon, Nikon, Sony, Sigma en Pentax. Adviesprijs € 599,Info www.sigmabenelux.com

Pessimist of optimist, bij DE ACCUSPECIALIST VAN NEDERLAND vindt u altijd wat u zoekt. Van goede kwaliteit én voor een scherpe prijs. Daar kunt u op vertrouwen. Bovendien vindt u met de de Accu Finder op onze website in 3 makkelijke stappen snel de accu die u zoekt:

Uw accu in 3 stappen 1. Selecteer uw (video)camera 2. Selecteer uw merk 3. Selecteer uw type

CAMERA-TASSEN ZOEKT U EEN CAMERA-TAS? Een rugzak of schoudertas voor uw volledige camera configuratie of juist een klein tasje voor alleen uw camera. Of een lekker zittende heuptas? We hebben het allemaal. U vindt ze op onze website!

Kijk op www.saake-shop.nl voor meer informatie! Afhalen in Haarlem op afspraak • info@saake-shop.nl T: 023-2302168


photokina | hoogtepunten

Samsung NX1

Verkrijgbaar vanaf NOVEMBER 2014

Eerste vlaggenschip

Samsung opent de aanval op het hoge segment. De NX1 is het eerste echte vlaggenschip van de Koreaanse fabrikant. De high-end compacte systeemcamera beschikt over een gloednieuwe 28-megapixelsensor in aps-c-formaat. Het gaat om een bsi-cmos-chip, de bsi-techniek (die voor betere ruisprestaties moet zorgen) wordt al langer gebruikt in smartphones en compactcamera’s, maar Samsung is de eerste fabrikant die het toepast op een grote aps-c-sensor. Met 205 fasedetectiefocuspunten en fotografeersnelheid van 15 beelden per seconde is de Samsung NX1 rijk bedeeld. Bovendien filmt de camera in 4K-resolutie met de H.265-codec, die betere beeldkwaliteit bij kleinere bestanden belooft. De NX1 is voorzien van een oled-zoeker met 2,36 miljoen beeldpunten. Adviesprijs (body) € 1499,Info www.samsung.nl

Samsung 50-150mm f/2.8 ED OIS S

Verkrijgbaar vanaf NOVEMBER 2014

Samen met de NX1 introduceert Samsung een 50-150mm f/2.8-objectief. Het optisch ontwerp bestaat uit 20 elementen in 13 groepen. Vier ED-elementen en een XHR-element moeten voor hoge beeldkwaliteit zorgen. Het objectief is voorzien van beeldstabilisatie, een Ultra-Precise Stepping Motor (UPSM) en afgedicht tegen stof en vocht. De filtermaat bedraagt 72mm. Eerder dit jaar kondigde Samsung al een lichtsterke 1650mm f/2-2.8 ED OIS S aan, die eveneens goed tot recht moet komen op de high-end NX1. Op de Photokina-stand van Samsung zagen we ook nog een prototype van een 300mm f/2.8. Adviesprijs € 1599,Info www.samsung.nl

Voigtländer 10,5mm f/0.95 voor micro four thirds

Op de stand van Voigtländer zagen we een nieuw groothoekobjectief voor micro four thirds-camera met zeer groot diafragma. De fabrikant maakte eerder een 42,5mm, 25mm en 17,5mm met maximale opening van f/0.95. Net als die objectieven zul je de 10.5mm f/0.95 handmatig moeten scherpstellen. Het objectief weegt net geen 600 gram en heeft een filtermaat van 72mm. Voigtländer vertelt ons dat we de lichtsterke groothoek begin 2015 kunnen verwachten voor een adviesprijs vergelijkbaar met de 17,5mm f/0.95, dat objectief kost 1299 euro. Prijs ca € 1300,Info www.voigtlaender.com Verkrijgbaar vanaf BEGIN 2015

Verkrijgbaar vanaf NOVEMBER 2014

Panasonic GM5

Kleintje met zoeker

In 2013 verraste Panasonic met de zeer compacte GM1. Op de Photokina werd de Panasonic GM5 aangekondigd. Geen vervanger, maar een geavanceerder model als uitbreiding van het assortiment. In de piepkleine systeemcamera vind je een elektronisch zoekertje met 1,2 miljoen beeldpunten. Ook nieuw is de flitsschoen, een extra instelwiel op de camera, betere autofocus en een verbeterd 3-inchscherm. De 16-megapixel 4/3-inchsensor is gelijk aan de GM1. Panasonic levert de GM5 inclusief 12-32mm pancake-zoom, samen met de GM5 werd nog een zeer compact 35100mm f/4.5-5.6-objectief aangekondigd. Adviesprijs (GM5+12-32mm) € 849,Info www.panasonic.nl

18


ADVERTENTIE

Verkrijgbaar vanaf NOVEMBER 2014

Olympus M.Zuiko 40150mm f/2.8 PRO en 1.4x teleconverter

Na de 12-40mm f/2.8 PRO die samen met de OM-D E-M1 geïntroduceerd werd, is de nieuwe 40150mm f/2.8 het tweede objectief in de PRO-serie voor micro four thirds-camera’s. Olympus gebruikt diverse exotische glassoorten om chromatische aberraties, ghosting en flare tegen te gaan. In het ontwerp zijn HD-, ED-, EDA- en Super EDA-elementen verwerkt. De zoom, met metalen behuizing afgedicht tegen stof en vocht, geeft een bereik van 80-300mm in fullframe-equivalent. Is dat nog niet genoeg, dan kun je het objectief combineren met de eveneens nieuwe 1.4x teleconverter (349 euro). Olympus bundelt het nieuwe objectief met de teleconverter in een kit voor 1599 euro. Adviesprijs € 1399,Info www.olympus.nl

Tamron werkt aan 1530mm f/2.8 Di VC USD

It‘s time to see what you‘ve been missing. FUJIFILM X-Series .

Bij Tamron troffen we een prototype aan van een nieuwe ultragroothoek voor fullframe-camera’s. De 15-30mm biedt niet alleen een grote beeldhoek, maar is ook lichtsterk met diafragma van f/2.8 over het hele bereik. Als kers op de taart heeft het objectief ook nog eens VC-beeldstabilisatie. Het ontwerp bestaat uit 18 elementen in 13 groepen, speciale glaselementen moeten voor uitstekende scherpte zorgen. Er komen uitvoeringen voor Canon- Nikon- en Sony-camera’s. Wanneer de ultragroothoek op de markt komt en tegen welke prijs is nog niet bekend.

Adviesprijs Nog niet bekend Info www.tamron.eu

Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR

Met de nieuwe XF 50-140mm f/2.8 wil Fujifilm een 70-200mm-equivalent aanbieden voor het X-systeem, het bereik van de zoom komt overeen met 76-213mm op een fullframe-camera. Fujifilm maakt gebruik van een complex optisch ontwerp met 23 elementen in 13 groepen. Vijf ED-elementen en een Super ED-element moeten voor uitstekende prestaties en een minimum aan chromatische aberraties zorgen. De minimale scherpstelafstand bedraagt een meter. Fujifilm belooft snelle en stille autofocus dankzij het gebruik van drie lineaire focusmotoren, een wereldprimeur volgens de fabrikant. Net als de Fujifilm X-T1 is het objectief afgedicht tegen stof en vocht. Adviesprijs € 1599,Info www.fujifilm.eu

Verkrijgbaar vanaf DECEMBER 2014

www.fujifilm.nl


Nikon D810 body

beeld

magnesium body

CMOS sensor 36.3mp 14 bit

1080p 60fps Full HD video

fullframe kleinbeeld

Van 64 iso tot 12800 iso. De scherpste Nikon tot nu toe. Geschikt voor studiowerk, natuur- en sportfotografie. Dit alles is mogelijk door de nieuwe EXPEED 4 beeldprocessor € 3.299,00 (inc. btw) € 2.726,45

(excl. btw)

photo video retail wholesale

beeld

beeld

informatie

Nikon D750

AF-S Nikkor 24-70mm

AF-S VR Nikkor 105mm

Go-Pro Hero 4 black

25mp, 1080p 60fps, 4:2:2 HDMI

2.8G ED, de klassieke reportage

Micro Nikkor 2.8G IF-ED, ideale

UHD 4K 30fps, 1080p 120fps,

output, iso 12800 body

zoomlens

macrolens

12mp fotofunctie

€ 2.199,00 (inc. btw)

€ 1.579,00 (inc. btw)

€ 799,00 (inc. btw)

€ 479,00 (inc. btw)

€ 1.817,36

€ 1.304,96

€ 660,33

€ 395,86

(excl. btw)

ADVERTENTIE

(excl. btw)

(excl. btw)

(excl. btw)

Fuji X-T1 silver edition

Leica D-Lux (Typ 109)

Leica X (Typ 113)

Hasselblad CFV 50 C

magnesium body, 16mp, Wi-Fi,

1.7 24-75mm zoom eq, 25600 iso,

Summilux 1.7 35mm eq,

50mp 16 bit digitale back voor de

max ISO 51.200, OLED zoeker

13mp, MFT Cmos sensor, 4K

12500 iso, 16mp APS-C sensor

V-serie camera’s, 6400 iso

€ 1.399,00 (inc. btw)

€ 999,00 (inc. btw)

€ 1.885,00 (inc. btw)

€ 13.310,00 (inc. btw)

€ 1.156,19

€ 825,61

€ 1.570,83

€ 11.000,00

(excl. btw)

(excl. btw)

(excl. btw)

(excl. btw)

Haarlemmerdijk 114

info@nivo-schweitzer.nl

t + 31 20 623 31 59

voor up-to-date prijzen

1013 JH Amsterdam

nivo-schweitzer.nl

f + 31 20 420 30 16

zie onze website

DIGIFOTO Masterclass II 2014  

www.digifotopro.nl