Page 1

€ 5,95

B o o r d e vo l tips van experts

INTERVIE WS • MAS TERCLASSES • REVIEW S TIPS AND TRICKS

ACHTER DE SCHERMEN BIJ HET ANP EN OP PAD MET EEN FOTOGRAAF

WERELDBEROEMD MET ÉÉN GOUDEN SHOT

GEEF JE FOTO’S EEN EXTRA LADING

DAVE GROHL (FOO FIGHTERS) FOTO: SIESE VEENSTRA

Digifoto Pro is een uitgave van Clipboard Publishing


ADVIESPRIJS BODY € 1995,-

ADVERTENTIE

SIGMA SD1 Merrill

Adviesverkoopprijs body en objectief als set € 2.450,-

is the flagship model which incorporates a full-color Foveon X3 direct image sensor (generation-name “Merrill”). It adopts a lightweight yet solid magnesium alloy body along with buttons and connected parts sealed with O-rings, enhancing the durability as well as preventing dust and water from getting inside the camera. “Dual TRUE II” and DDR III ensure the high speed processing of images without lowering the quality. The 46 mexapixel (4800x3200x3 layers), the world’s only fullcolor sensor, ensures outstanding resolution and natural rendering with rich gradation as well as a three-dimentional feel. The SIGMA 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM is a large aperture standard zoom lens which incorporates Sigma’s efficient OS function.


Masterclass welkom

Welkom, Julian Huijbregts Hoofdredacteur julian@clipboard-publishing.nl

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Het is een stokoud gezegde, maar goed een verhaal vertellen met je foto’s is toch echt een behoorlijke uitdaging. Techniek kun je jezelf aanleren en het aanschaffen van betere apparatuur kan je foto’s tot op zekere hoogte mooier maken. Door goed de compositieregels toe te passen – en met een beetje inzicht – tover je binnen afzienbare termijn mooie esthetische plaatjes uit je camera. Een goed verhaal vertellen met je foto’s is echter ‘een heel ander verhaal’. Het is een kunst die niet aan regels is gebonden. Of je het doet door je te verdiepen in een onderwerp, door op het juiste moment op de juiste plaats te zijn, of door te brainstormen over een briljant concept en dat tot in de puntjes uit te werken, een verhaal in een foto kan op talloze manieren vorm krijgen. Een van de fotografen die het vertellen van verhalen door middel van beelden uitstekend beheerst is Steve McCurry. Zijn foto’s zijn niet alleen esthetisch van grote kwaliteit, ze hebben ook een veelbetekenende inhoud. Ook de andere fotografen die in deze editie aan het woord komen kunnen een overtuigend verhaal te vertellen met hun foto’s. Of ze dat nu doen door het vastleggen van hard nieuws, of door uit meerdere foto’s een beeld te componeren in de studio; wij hopen je er mee te inspireren hetzelfde te doen. Kijk eens verder dan techniek en esthetiek en vertel een verhaal met je foto’s. Je kan je kunsten meteen laten zien in onze fotowedstrijd. Succes! Julian Huijbregts Hoofdredacteur

MASTERCLASS 2012

3


Awards colofon

Over onze reviews

Vanaf deze uitgave hebben we ons beoordelingssysteem veranderd. We hebben het oude systeem eens grondig bekeken en diverse aanpassingen aangebracht. Zo krijgen producten nu geen rapportcijfer meer, maar beoordelen we diverse criteria afzonderlijk.

Elke editie testen we diverse camera’s, objectieven en accessoires. Maar hoe testen we deze producten precies en hoe beoordelen we ze? Op deze pagina geven we je een overzicht van onze criteria en testmethoden. We testen de producten grotendeels in de praktijk. Een objectief of camera gebruiken we op dezelfde manier zoals we ook onze eigen apparatuur gebruiken. Daardoor loop we tegen

Camera’s

Bij onze camera-reviews geven we scores voor vijf verschillende criteria. We beoordelen camera’s per categorie, de scores van een compactcamera kun je dus niet direct met die van een spiegelreflex vergelijken. Ook zijn beoordelingen tijdsgebonden. Je kunt camera’s van nu immers moeilijk vergelijken met camera’s van een paar jaar geleden.

Bediening Bij de bediening beoordelen we niet alleen de ergonomie, maar ook de menustructuur van de camera.

Snelheid Onder snelheid valt het autofocussysteem, maar ook de tijd die de camera nodig heeft om foto’s weg te schrijven. Behuizing Bij de beoordeling van de behuizing kijken we naar de bouwkwaliteit, maar ook het lcd en de zoeker nemen we in beschouwing.

Prijs/kwaliteit Komen de prestaties van de camera ook overeen met wat je op basis van de prijs mag verwachten

Een uitgave van Clipboard Publishing BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk Nederland Tel: +31(0)15 7600.700 info@clipboard-publishing.nl www.clipboard-publishing.nl

Awards

Hoofdredacteur Julian Huijbregts julian@clipboard-publishing.nl

Wij kunnen niet bepalen hoeveel waarde jij hecht aan bepaalde eigenschappen van een objectief of camera, de ene persoon zal bijvoorbeeld snelheid belangrijker vinden dan de andere persoon. Daarom geven we scores voor de afzonderlijke criteria. Wel vellen we een eindoordeel in de vorm van één van onderstaande awards.

Brons

Een product dat doet wat het moet doen, maar niet echt uitblinkt krijgt een bronzen award.

Sommige producten hebben een opvallende eigenschap, zeer goede prijskwaliteitverhouding of steken boven de rest uit dankzij hun ontwerp. Hiervoor delen we de volgende onderscheidingen uit. Deze kunnen ook gecombineerd worden met een award.

INNOVATIEF

DESIGN Design

Niets zo persoonlijk als smaak, maar voor een bovengemiddelde aandacht aan het ontwerp kennen we een designaward toe.

Powered by Sandisk

BUDGET Budget

Is het product vriendelijk voor je portemonnee, dan krijgt deze een budgetaward mee.

Platina

PR O • TO

GOUD

PR O • TO

PLATINA

We testen de snelheid van alle camera’s in de praktijk met de snelste sd- en cf-geheugenkaarten van SanDisk. Bij de test vermelden we de gebruikte geheugenkaart. SanDisk voorziet ons van de nieuwste en snelste geheugenkaarten, zodat je een goed beeld krijgt van de maximaal haalbare wegschrijfsnelheid.

SPECIAL EDITION DIGIFOTO PRO

4

Uitgever Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl Concept en idee Jascha Vink jascha@clipboard-publishing.nl

Redactie Jasper van Bladel Jesse Kraal Charlotte Lipic Raymond Luijbregts Sanne Ruhaak Steven Vos Marketing & PR Tim Beemer tim@clipboard-publishing.nl Giancarlo Idili giancarlo@clipboard-publishing.nl Traffic Manager Kim Stolk kim@clipboard-publishing.nl Sales Guido van Belle Martijn Daalder Mitchell Koymans Kick van Poeteren Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl Vormgeving Nathalie Ouederni Lloyd Troost Ron de Vos Webdevelopment Lars van der Schans

Weet een product ons echt te overtuigen, dan belonen we het met een gouden award.

Voor de echt uitblinkende producten is er de platina award. Een product moet ons volledig weten te overtuigen willen we deze award toekennen.

ZILVER

ARD AW

Heeft een fabrikant lef en komen ze met nieuwe technieken of toepassingen? Dan kunnen ze een innovatie-award verwachten!

Producten die een goede indruk op ons achterlaten krijgen een zilveren award.

Goud

Onderscheidingen

Innovatief

Zilver

D I GI F O

Behuizing Steekt het objectief degelijk in elkaar, zijn er bijvoorbeeld stofen regenafdichtingen?

Prijs/kwaliteit Komen de prestaties van het objectief ook overeen met wat je op basis van de prijs mag verwachten?

PR O • TO

ARD AW

Vervormingen Onder vervormingen rekenen we zaken zoals chroma-tische aberratie, vignettering, vertekening en flare. Een hoge score betekent dat het objectief weinig vervormingen heeft.

Autofocus We kijken niet alleen naar de snelheid van de autofocus, ook de geluidsproductie en de nauwkeurigheid nemen we mee in de beoordeling.

D I GI F O

Scherpte Alle objectieven testen we op scherpte. Bij zoomobjectieven kijken we naar diverse brandpuntsafstanden.

BRONS

ARD AW

De beoordeling van objectieven lijkt op die van camera’s, maar we gebruiken hiervoor een aantal andere criteria.

D I GI F O

Objectieven

PR O • TO

ARD AW

Beeldkwaliteit De score voor de beeldkwaliteit beoordelen we aan de hand van de ruisprestaties, het dynamisch bereik en de kleurweergave van de camera.

COLOFON

praktische bezwaren of voordelen op, die minstens zo belangrijk zijn als alleen de droge cijfers en testresultaten. Daarnaast kijken we ook onder gecontroleerde omstandigheden naar de belangrijke aspecten zoals beeldkwaliteit. Bij een test vind je altijd een of meerdere praktijkfoto’s die gemaakt zijn met de betreffende camera of objectief. Op onze website vind je testfoto’s in volledige resolutie.

D I GI F O

Nieuw!

Drukkerij Senefelder Misset, Doetinchem Distributie Nederland Betapress BV, Gilze Distributie België IMAPress NV, Turnhout Copyright © Clipboard Publishing Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, gekopieerd of op andere wijze worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Abonnementen Jaarabonnement Nederland (6 edities): €24,95 Jaarabonnement België (6 edities): €37,45 Losse edities: €4,95 Prijswijzigingen voorbehouden Telefoon: 015-7600700 E-mail: abo@digifotopro.nl Het abonnement wordt automatisch verlengd. Opzeggen kan schriftelijk of per e-mail uiterlijk 2 maanden voor afloop van de abonnementsperiode. Eerder verschenen edities zijn na te bestellen via www.digifotopro.nl/ nabestellen of door een e-mail te sturen naar abo@digifotopro.nl.


Masterclass

Reportagefotografie

9.

Masterclass

Concept en beeldbewerking

51.

Masterclass

Concertfotografie

89.


Masterclass inhoud

10.

Achter de schermen bij het ANP

32.

Interview: Pieter van den Boogert

16.

Reportage: Ilvy Njiokiktjien

40.

Review: Panasonic GX1

20.

Expert: Steve McCurry

42.

Gear

Het ANP gaat voor hard to get, hard to copy, hard to ignore. Met ANP-fotograaf Ilvy tussen stakende schoonmakers. Wereldberoemd met ĂŠĂŠn gouden shot.

52.

Masterclass: Concept en series

64.

Beeldkracht

70.

Achter de schermen

74.

Adobe Photoshop Lightroom 4

89.

Expert: Siese Veenstra

98.

Expert: Jeroen Jansen

102.

Uitleg bij de foto

104.

Concertgear

Petra Oldengarm en Jessica van der Burg vertellen. Het geheim van Robert Zwart. Zo kwam het project van Robert Zwart tot stand. Beter en goedkoper.

'First three songs, no flash'. Concertfotograaf met een flinke telelens. Zo maak je een prijswinnende plaat Lichtsterke 85mm's: ideaal voor concertfotografie

Fotografie met duurzaamheidskenmerk. Een gedegen opvolger van de GF1.

Alles wat je nodig hebt als reportagefotograaf.

Masterclass

overig

Review: Fujifilm X-S1

46.

Fotowedstrijd

62.

Canon EOS 5D Mark III

82.

Net een dslr, maar dan anders.

Welk verhaal fotografeer jij? Evolutie of revolutie?


Masterclass

CONCERTFOTOGRAFIE

NESS K R A D E E S – 9 M A IC E L IN A NEW LIGHT

full-format sensor Leica M9. Thanks to its aker, it gets stronger: the into fascinating ns atio situ ht When the light gets we the most difficult low -lig rms sfo tran it , . It is the ses len t and brilliant, fas trated on the essentials t, easy to use, and concen pac com is Leica M9 ing the mis pro Yet om photographs. . Naturally in unc turning vision into reality for l too al ult. ide res ’s the her are rap photog feelings of happiness raphs and spontaneous quality. Unique photog

mera. nces? www.m.leica -ca Open for new experie

com

Transcontinenta | Importeur Nederland | Tarwestraat 29 | 2153 GE Nieuw-Vennep | T 0252 687 555 | W transcontinenta.nl

SPECIAL EDITION DIGIFOTO PRO


Masterclass

CONCERTFOTOGRAFIE

10

Achter de schermen bij het ANP

ANP-foto’s zie je overal. Wie maakt ze eigenlijk en wie beslist welke onderwerpen er gefotografeerd worden? Wij bezochten het persbureau en gingen op onderzoek uit.

16

Op pad met een ANP-fotograaf

Ilvy Njiokiktjien staat 24/7 paraat, want het nieuws, dat stopt nooit. Wij stonden aan haar zijde terwijl zij stakende schoonmakers in Utrecht fotografeerde.

20

Interview: Steve McCurry

Sinds zijn portret van Sharbat op de cover van National Geographic verscheen, is McCurry wereldberoemd. In dit artikel doet hij uit de doeken hoe hij als reportagefotograaf te werk gaat.

32

40

Maatschappijkritiek

Pieter van den Boogert focust zich op het productieproces van westerse outfits die wij dagelijks uit de kast halen. Voor zijn reportage reisde hij naar Bangladesh en Ghana.

Masterc lass

reportagefotografie Verhalen zijn er overal. Het is alleen de kunst om ze op te sporen en ze vervolgens ook nog eens fraai op beeld vast te leggen. Het woord is aan enkele experts die in binnen- en buitenland opzoek gingen naar beelden die een verhaal vertellen. Van nieuwsreportages tot maatschappijkritische series, deze fotografen weten precies hoe je een reportage maakt.

42 Review: Panasonic GX1

Panasonic’s GF2 en GF3 waren opvolgers van de GF1, maar eenvoudiger van opzet. Fans bleven roepen om een ware opvolger van de GF1 en die is er nu: de GX1.

Gear

Als je als fotograaf op pad gaat voor een reportage is de nodige gear natuurlijk onontbeerlijk. Wij zochten weer wat moois voor je uit, zodat je goed voorbereid op stap kunt.

Foto: Jesse Kraal MASTERCLASS 2012


Masterclass

reportagefotografie

Een dag achter de schermen bij het ANP Op maandagochtend staan we op de plek waar het nieuws wordt geselecteerd, gemaakt en verbeeld: het kantoor van het ANP. Dit weekend raakte prins Friso bedolven onder een lawine, stond Brabant in het teken van carnaval en werd er een Nederlandse kardinaal in Rome ingewijd. Wij nemen een kijkje achter de schermen bij het persbureau waar de maandagochtend alles behalve rustig is. SPECIAL EDITION DIGIFOTO PRO

10


Masterclass

reportagefotografie

B

Tekst: Sanne Ruhaak

ij het koffieautomaat wordt Valerie Kuypers enthousiast ontvangen. Zij is fotograaf bij het ANP en elke maandag aanwezig op de redactie. Samen met Valerie betreden adjunctdirecteur Johan Groeneveld en Leo Blom, één van de drie nieuwsmanagers foto, een klein kamertje dat grenst aan de ruime werkvloer waar de tekst- en beeldredacteuren zijn ondergebracht. Geen ruimte om lange vergaderingen te houden, maar daar doen ze ook niet aan bij het ANP. ‘Aan het begin van de dag nemen we kort door op welke onderwerpen we ons gaan richten en welke fotografen we waar heen sturen. Dat duurt niet langer dan tien minuten.’ Eigen keuzes

De agenda van vandaag is tamelijk leeg. Dat is na een weekend als dit niet zo erg. Met twee fotografen in Oostenrijk waarvan één net uit Rome komt om de inwijding van kardinaal Eijk vast te leggen, moet Johan aan zijn budget denken. ‘Vandaag gaan we niet angstvallig zoeken naar onderwerpen, maar anticiperen we op wat er op ons afkomt’, licht hij de anderen in. ‘We gaan nu even knijpen met het budget zodat we straks weer groot kunnen uitpakken met belangrijk nieuws.’ Iedereen is het er over eens dat dit de beste strategie is, met prins Friso in het ziekenhuis van wie het lot nog ongewis is, zal er deze week nieuws genoeg zijn. ‘Je bent altijd op je hoede’, vertelt Valerie. ‘Als de RVD zegt dat er eind deze week een prognose komt, dan geloof je dat natuurlijk niet. Tenminste, ík geloof dat niet. Als ik daar als fotograaf zou staan, zou ik denken “ja tuurlijk”. Je moet je eigen keuzes maken en daar gewoon blijven staan’, zegt ze. Voorlopig wacht de beeldredactie rustig af. Het is pas tien uur ‘s ochtends dus er kan op nieuwsgebied nog van alles gebeuren. En als het echt rustig blijft? ‘Dan moeten we creatief worden en bijvoorbeeld iets gaan doen met het voorjaar dat zijn eerste tekenen in de natuur laat zien’, zegt Leo. Het nieuws is gemaakt; om een paar minuten over tien is besloten wat de krant van morgen brengt. Althans, als de bladen en websites

Hoe word je fotograaf bij ANP? ‘Bij het ANP zijn nu nog zeven fotografen in dienst. Daarnaast hebben we freelancers die vaak worden ingezet en nog freelance krachten waarmee het ANP niet structureel werkt, maar die soms worden ingezet.’ Binnenkort gaan de fotografen die nu in vaste dienst zijn ook op freelancebasis aan de slag. ‘Door hun vaste aanstelling in te ruilen voor een flexibele zullen fotografen meer binnen hun eigen specialisme kunnen werken en zal de kwaliteit van onze foto’s omhoog gaan.’ Denk je, zo’n baan wil ik ook, morgen bel ik het ANP om me aan te bieden? Dan kunnen we je alvast teleurstellen. Doorgaans spot het persbureau zijn talenten zelf. Op dit moment heeft Johan nog wel wat fotografen op het oog die hij graag wil binnenhalen, namen wil hij uiteraard niet noemen.

het fotowerk van het ANP overnemen. Want hoe groot is de rol als poortwachter van ANP-foto eigenlijk? Johan: ‘Als je op het goede moment met zo’n weersomslag komt, scoor je als een gek. Verder is het zo dat de redacties zelf bepalen wat er in de krant komt. Wij kunnen ze wel stimuleren met goede foto’s en dragen dus zeker bij aan de keuzes van een redactie.’ Gepokt en gemazeld op de fotoredactie van het ANP heeft Valerie nu de leiding over drie fotografen met wie zij samen het in de wandelgangen zogenoemde ‘Binnenhofkwartet’ vormt. ‘Ik ben een politiek fotograaf, zoiets als een rode loper is niets voor mij. Ik moest eens de première van Nova Zembla fotogra-

Johan Groeneveld Adjunct-directeur ANP producties Foto © Jerry Lampen

‘Een goede nieuwsfoto is een foto waar alles op staat en waar de compositie klopt’

Valerie Kuypers Persfotograaf www.valeriekuypers.nl Foto: Roel Rozenburg

MASTERCLASS 2012

11

feren, dat betekent vanaf de zijkant namen roepen. Dat doe je niet in de politiek, dus dat ken ik niet. Ik ben toen maar naast Leo Vogelzang gaan staan die als hardste van alle fotografen roept. Wanneer een bekendheid zijn hoofd naar hem omdraaide drukte ik ook snel af ’, vertelt Valerie. ‘Val heeft een ander specialisme’, vult Johan aan. ‘Ik heb haar heel bewust naar Washington gestuurd toen Rutte daar zijn eerste ontmoeting met Obama had. Een topopdracht die elke fotograaf wilde; mijn telefoon stond roodgloeiend die dag. Maar ik koos voor Val. Omdat ze onze spits op het Binnenhof is en ik wist dat ze oogcontact kan krijgen met Rutte waardoor ze dé foto kan maken. Dat is een kostbare reis naar Washington meer


Masterclass

reportagefotografie

Foto © ANP / Valerie Kuypers Camera: Nikon D3S Brandpunt: 48mm Diafragma: f/3.5 Sluitertijd: 1/250 ISO: 1600

dan waard.’ De foto van Valerie is uiteindelijk meer dan honderd keer gedownload. Voor Johan het bewijs dat hij de goede fotograaf naar de juiste plek heeft gestuurd. ‘Dit is een foto zoals ik ze wil: hard to get, hard to copy, hard to ignore. Valerie kent Rutte inmiddels en is een van de weinigen die zo’n teringgoeie foto kan maken. Probeer die dan nog maar eens te laten liggen’, legt Johan zijn motto uit. Belangrijk beeld

Terwijl Johan en Leo alvast een blik op het programma van morgen werpen, neemt Valerie een telefoontje aan van de

weet Valerie maar al te goed. ‘Het eerste jaar dat ik als nieuwsfotograaf werkte, heb ik hier heel veel moeite mee gehad. Op de redactie wordt alles heel goed voorbereid, maar dan kom je op locatie en is alles totaal anders.’ Inmiddels weet ze precies hoe ze op onverwachte situaties moet anticiperen en pikt ze de goede shots er moeiteloos uit. ‘Een goede nieuwsfoto is een foto waar alles op staat en waar de compositie van

‘Vandaag gaan we niet zoeken naar nieuws, maar anticiperen we op wat er op ons afkomt’ fotograaf die in Oostenrijk zit. Hij heeft adapters nodig want die heeft hij niet bij zich en zijn batterijen zijn op. Niet zo vreemd in de vrieskou van het wintersportgebied. Het is Koen van Weel, de fotograaf die vanuit Rome in één keer naar Lech vloog. ‘Hij moet dus eerst naar een boetiek om passende kleding te kopen. Dat is in Lech te duur en in Innsbruck net iets goedkoper’, lacht Johan. ‘Hij is natuurlijk als een dandy naar Italië gegaan. Hij dacht: ik ben in Rome, doe even een vlot jasje aan en ga de blits maken. Nou, hij kan een spoedcursus spullenpakken verwachten als hij terug is!’ Als fotojournalist weet je immers nooit waar je terecht komt, dat

klopt.’ Licht en techniek zijn volgens de fotografe ook belangrijk, maar niet altijd te beïnvloeden. ‘Of je dat in orde krijgt ligt aan het onderwerp en de mogelijkheden. Je kunt het zien aan de foto’s die in Lech zijn gemaakt; daar is geen lichtbron en moet je keihard flitsen. Dat is niet anders. Technisch is het dan een mindere foto, maar je hebt wel een heel belangrijk beeld en daar ga je voor.’ De esthetische kant blijft zeker niet SPECIAL EDITION DIGIFOTO PRO

12

onderbelicht, vult Johan aan. ‘Bij elk onderwerp kiezen we zorgvuldig welke fotograaf we sturen. Bij de inwijding van de kardinaal, bisschop Eijk, hebben we bijvoorbeeld bewust Koen van Weel gestuurd omdat hij een estheticus is. Dat zie je terug in het resultaat waar de rode kardinaalgewaden fantastisch afsteken tegen de schaduwrijke achtergrond. Zo heb ik voor elk soort foto een fotograaf; gaat het om politiek, dan stuur ik Valerie op pad.’ Kamperen bij Rutte

Johan wordt nog een keer gebeld door zijn fotografen in Lech, de verwachting is dat er weinig meer gaat gebeuren. ‘We laten de fotografen daar nu de hele dag posten, zodat ze áls er iets gebeurt, het niet missen.’ Lange dagen met veel koffie, wachtend op de Koninklijke familie die net zo goed een afgeschermde achteringang kan gebruiken en helemaal niet zichtbaar wordt voor de fotografen. Is dat het leven van een ANP-fotograaf ? ‘Dat kan hartstikke gezellig zijn hoor’, verklaart Valerie. ‘Het is ontzettend spannend. Soms sta je er acht uur en word je moe, maar weggaan doe je niet.


ADVERTENTIE

www.fujifilm-x.com/en


Foto © ANP / Robert Vos Camera Nikon D3S Brandpunt 24mm Diafragma f/2.8 Sluitertijd 1/250 ISO 1600

‘Bij elk onderwerp kiezen we zorgvuldig welke fotograaf we sturen’ Je wilt het niet missen. Als je weggaat en het gebeurt net, dan ga je door het lint.’ De eerste drie weken van maart staan geblokt in de agenda van Valerie. Dan gaan Rutte, Wilders en Verhagen namelijk in het Catshuis overleggen welke bezuinigingsmaatregelen ze moeten treffen. ‘Dat wordt daar kamperen met zijn allen, heel gezellig. Als we in Nederland werken, wordt er hier op de redactie een schema gemaakt; zes uur op, zes uur af. Dat scheelt enorm. Na zes uur is je shift voorbij en móet je naar huis, dat is anders als je in het buitenland werkt, dan ben je vaak geneigd om te blijven staan in afwachting van die ene goede foto.’ Nu staat Valerie na zes uur haar positie af aan haar aflosser. Als er in de minuten daarna net iets gebeurt, mag deze collega zijn naam onder de foto zetten. Maar dat vindt de fotografe minder zuur dan het klinkt. ‘Ik vind het leuk als het ANP scoort. Dat vind ik kicken, dat wij het hebben.’ In de bosjes

Over de eerste weken van maart, wordt nu al nagedacht. Zeker ook door Valerie. Johan kan al vertellen dat hij meerdere fotografen gaat inzetten om zoveel mogelijk locaties rondom het Catshuis te dekken. Valerie droomt nu al van een foto die ze wil zien te maken. ‘Ik wil heel graag fotograferen dat Wilders, Verhagen en Rutte tijdens een pauze in de tuin een felle discussie hebben en vergeten dat wij er staan. En dat ik dan in mijn eentje daar in de bosjes lig.’ Dat laatste kan niet anders, om het

Catshuis staan namelijk hekken die je als fotograaf niet zomaar mag passeren. Nog niet zolang geleden mocht Valerie samen met een collega wel naar binnen om het bezoek van de Tsjechische premier te fotograferen. ‘Toen hebben we natuurlijk gelijk even gekeken hoe de ruimte in elkaar zit en hoe de bomen voor de ramen staan opgesteld. Rekening houdend met de weinige bladgroei in maart, konden we ongeveer bepalen hoe we straks naar binnen kunnen fotograferen.’ Het best mogelijke resultaat waar Valerie haar zinnen op heeft gezet, vereist niet alleen een tot de puntjes uitgedachte voorbereiding, ook de apparatuurkeuze is van belang. ‘Je staat natuurlijk wel met zo’n toeter’, vertelt de fotografe terwijl ze met haar handen bijna een halve meter afmeet, ‘want je moet een behoorlijke afstand overbruggen.’ Speciaal voor deze gevallen heeft het ANP Nikkor-objectieven van 600mm beschikbaar die fotografen mee kunnen nemen. Verder gaat een ANPfotograaf meestal op stap met twee body’s, één uitgerust met een groothoek- en de ander met een teleobjectief. ‘Als ik straks in Den Haag sta, heb ik een Nikkor 600mm f/4 en waarschijnlijk een Nikkor 70-200mm f/2.8 VR bij me en misschien een teleconverter zodat ik nog wat dichterbij kom.’

achter talloze schermen waarop het nieuws binnenstroomt, met beeld in de weer zijn en overleggen. Leo wordt aangesproken door een van zijn collega’s. Hij heeft net te horen gekregen dat de Anne Frank-boom knopjes krijgt. ‘Perfect’, lacht de nieuwsmanager. ‘Dan hebben we een mooie invulling voor het lente-item!’ Valerie neemt afscheid en loopt naar haar collega’s die een verdieping hoger werken. Voor haar staat vandaag niks op de planning. ‘Het is reces, dus veel politiek zal er niet zijn deze dagen’, legt ze uit. Begin maart is het haar beurt weer. Dat het leven van een ANP-fotograaf onvoorspelbaar is, blijkt later die dag wanneer Job Cohen aftreedt en zich terugtrekt uit de politiek. Tijd voor Valerie om haar Nikons te pakken en aan het werk te gaan.

Werkvloer

De deur gaat open en Johan wordt weggeroepen voor een spoedoverleg. We lopen met Leo mee naar de werkvloer om te zien hoe de redacteuren, verscholen SPECIAL EDITION DIGIFOTO PRO

14

Foto © ANP / Koen van Weel Camera Nikon D3S Brandpunt 70mm Diafragma f/3.5 Sluitertijd 1/400 ISO 500


ADVERTENTIE

ACCU’S • OPLADERS • GEHEUGEN • EN MEER…

de apparatuur van het ANP Het ANP heeft in 2010 gekozen om te werken met camera's van Nikon. De aanleiding was enerzijds de voortdurende problemen met de Canon 1D Mark III, anderzijds de hoge kwaliteit van de Nikon D3S. In het bijzonder de hoge kwaliteit van de foto's bij hoge iso-waarden is voor het ANP belangrijk. Het persbureau testte verschillende camera’s uitgebreid tijdens onder meer de Olympische Spelen in Vancouver en koos uiteindelijk voor Nikon. 'Het is echt een heel groot verschil', vindt Valerie. 'De Nikon-camera’s leveren zo’n goede kwaliteit dat je nu zelfs op een bijna donker Binnenhof een goede foto kunt maken. Voordat we voor Nikon kozen kon dat echt niet.' Een ander voordeel is dat de camera's snel zijn, gaat Valerie verder. 'Sinds we onze spullen hebben omgeruild voor Nikon is alles scherp en snel. Als je op vakantie gaat, is snelheid misschien niet zo belangrijk, maar als nieuwsfotograaf is niets zo belangrijk als dat.'

HAMA AFSTANDSBEDIENINGEN

Standaardset voor ANP-fotografen

Het ANP heeft zijn fotografen uitgerust met een D3S-body en vier Nikkor-objectieven: een 14-24mm f/2.8, een 24-70mm f/2.8, een 400mm f/2.8 en een 70-200mm f/2.8. Om ervoor te zorgen dat de foto's snel verstuurd kunnen worden, hebben de fotografen een MiFi-kastje (draagbare router) plus datasimkaart, die met behulp van een WT-4 wireless transmitter de foto's direct vanuit de camera naar de ANP-fotoredactie kan sturen als het moet.

Nikkor 14-24mm f/2.8 Adviesprijs € 2169.-

Nikkor 24-70mm f/2.8 Adviesprijs € 2069.-

Grenzeloos fotograferen doe je met de afstandsbedieningen van HAMA. Of het nu gaat om een tijdsopname, ‘time lapse’, fotofinish of een gevaarlijk wild dier; Hama biedt voor iedere situatie de perfecte oplossing. Zo maak je met afstand de beste foto’s!

HAMA KABELAFSTANDSBEDIENING VR Nikkor 400mm f/2.8 II Adviesprijs € 10.299,-

VR Nikkor 70-200mm f/2.8 II Adviesprijs € 2599,-

DCCS ‘BASE’ Handzame, functionele kabelafstandsontspanner. Op vele camera’s aan te sluiten. €21,95

HAMA TIMERAFSTANDSBEDIENING

Toekomst

De fotografen van het ANP gaan binnenkort verder als freelancers. Maar ook in deze situatie blijft ANP Foto een partner van Nikon. Een cameraset plus diverse objectieven blijven bij het ANP beschikbaar en zijn door de freelancers te gebruiken. ‘Een 600mm-objectief zal voor veel fotografen te kostbaar zijn in aanschaf, vooral omdat je zo’n ding slechts een paar keer per jaar gebruikt. Die zullen wij daarom nog wel beschikbaar stellen’, verklaart Johan. Ook zal het ANP samen met de fotografen en Nikon een programma opzetten voor ondersteuning, reparatie en gezamenlijke inkoop van materiaal.

Nikon D4

Nikon heeft de Nederlandse presentatie van de nieuwe professionele camera, de D4, bij het ANP in Rijswijk gehouden. ANPfotografen mogen er als eerste mee werken. Johan verwacht veel van de aangekondigde verbeteringen. Vooral naar de volgende beloftes is hij benieuwd:  Dubbele ISO-waarden met behoud van kwaliteit.  De mogelijkheid om een netwerk van camera's aan te leggen, vooral handig als er een team van fotografen actief is (bijvoorbeeld bij sportevenementen).  De mogelijkheid om op afstand in te loggen op je camera en via een browser op je iPad, laptop of smartphone foto's te managen.  Verbeterde ergonomie. Adviesprijs € 5929,Info www.nikon.nl

DCCS ‘BASE’ Handzame, functionele timerafstandsbediening. Op vele camera’s aan te sluiten. €62,95

HAMA DRAADLOZE AFSTANDSBEDIENING DCCS ‘BASE’ Handige, functionele draadloze afstandsbediening. Op vele camera’s aan te sluiten. €62,95

HAMA ELECTRISCHE AFSTANDSONTSPANNER DCCS ‘BASE’ Wordt door bewegend object geactiveerd. Op vele camera’s aan te sluiten. €76,95

HAMA VERLENGKABEL VOOR DCCS AFSTANDSBEDIENING Verlengkabel van 5 meter om uw speelruimte te vergroten. €19,95

HAMA VERBINDINGSKABEL VOOR DCCS ‘BASE’ Per merk. Voor o.a. Canon, Panasonic, Olympus, Sony, Pentax, Nikon, KonicaMinolta, Fuijfilm, Kodak, en Samsung. €12,50

Kijk op www.saake-shop.nl voor meer informatie! Afhalen in Haarlem op afspraak • info@saake-shop.nl T: 0900-SAAKESHOP (0900-7225374 | 10 ct/min)


Masterclass

reportagefotografie

Bovenop het

nieuws met Ilvy

Ilvy Njiokiktjien Geboren in 1984 en nu al diverse grote prijzen in de wacht gesleept, Ilvy Njiokiktjien timmert flink aan de weg. Ze won onder andere al de Canon Prijs, onderdeel van de Zilveren Camera en een tweede prijs tijdens de World Press Photo. Ze studeerde Journalistiek aan de Universiteit van Utrecht, maar altijd met het doel om fotograaf te worden. In 2006 liep ze stage bij het ANP, waar men zo tevreden was over haar werk dat ze ook na haar stage volop opdrachten kreeg. Wel ging ze er een jaar tussenuit om te fotograferen in Afrika, onder andere voor haar project Afrikaner Blood. Ook nu keert ze nog af en toe voor een aantal weken terug naar Afrika. In 2008 kwam de fotografe ongewild in het nieuws toen cabaretier Theo Maassen haar camera op het podium stukgooide. Hij had van de organisatie te horen gekregen dat er niet zou worden gefotografeerd, Ilvy had tegelijkertijd wĂŠl toestemming gekregen van diezelfde organisatie. Maassen bood later zijn excuses aan en vergoedde de camera. Website: www.imagesbyilvy.com

Njiokiktjien


Masterclass

reportagefotografie

Ilvy moet voor het ANP verschillende soorten foto’s maken, diverse klanten hebben ook diverse wensen. Haar 16-35mm f/2.8 blijft vaak thuis, ‘maar bij een demonstratie als deze ontkom je er niet aan ook met groothoek wat beelden te schieten.’

Zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag moet je als ANP-fotograaf klaar staan. ‘Het nieuws stopt nooit’, aldus Ilvy Njiokiktjien. Vandaag lopen we een dag met de jonge, succesvolle fotografe mee en wanen we ons voor één dag persfotograaf.

O Vanaf het busje hebben Ilvy en haar collega’s een goed overzicht, Toch zit niet alles mee: ‘Jammer dat die man met dat bord zo lang recht voor die kamelen bleef lopen’ aldus Ilvy.

Tekst en fotografie: Jesse Kraal

m half negen ‘s ochtends is fotografe Ilvy Njiokiktjien al aan het werk op de Uithof in Utrecht. Haar onderwerp van vandaag zijn stakende schoonmakers van de universiteit, ze willen een hoger loon. ‘Eigenlijk was ik al te laat, de slapende mensen voor de deur waren allemaal al wakker’. Ilvy werkt freelance voor het ANP en wordt vooral naar sociale gebeurtenissen, onderwerpen met een verhaal, gestuurd. Onderwerpen waarover het ANP volgens Ilvy denkt ‘daar kan wel een vrouw heen’. Ook maakt ze veel portretten, voornamelijk van mensen uit de cultuursector. Naast haar werk voor het ANP, ‘vaak wel vijf dagen per week, ook in het weekend’, maakt ze reportages, zoals ‘Afrikaner Blood’. De afgelopen tijd heeft ze veel prijzen in de wacht gesleept met die serie. Zo ook vanochtend weer, toen ze tijdens het werken gebeld werd met de mededeling dat ze de ‘Picture of the

Year’ in haar categorie gewonnen heeft. Helemaal leuk vindt ze het, dat ze ook op Radio 1 genoemd is. ‘Dan hoort mijn moeder het ook. Behalve de waardering, is het winnen van een prijs ook handig omdat vrienden en kennissen zo kunnen zien wat je precies doet. Fotografie is hard werken en ik ben daarom vaak niet aanwezig op feestjes of afspraken.’ Duwen en trekken

Het is ondertussen iets over elven en vanuit het universiteitsgebouw komt een stroom schoonmakers in gele hesjes naar buiten. Ze verzamelen zich rondom twee als ludieke actie meegebrachte kamelen en een busje met een

MASTERCLASS 2012

17

geluidsinstallatie. Enkele mensen zijn verkleed als sjeiks en vormen samen met de twee kamelen dankbare onderwerpen voor Ilvy en haar collega’s. ‘Spandoekfoto’s zie je al zo vaak, wanneer zie je nu kamelen in Utrecht?’ Langzaam zet de stoet zich in beweging, het busje van de FNV voorop, de kamelen erachteraan, gevolgd door een stoet van ongeveer vijfhonderd schoonmakers. Al snel spot Ilvy bovenop het busje de fotograaf van de FNV en klimt zelf

‘Daar kan wel een vrouw heen’

DIGIFOTO Masterclass I 2012  

Met o.a. reportagefotografie, interview met Steve McCurry, conceptfotografie en veel meer! www.digifotopro.nl