Page 1

FOTOWEDSTRIJD

PURE PORTRETFOTOGRAFIE LEREN VAN TOPFOTOGRAFEN

Merlijn Doomernik

PORTRETFOTOGRAFIE MET EEN TWIST ZELFPORTRETTEN Aan de slag met het model dat altijd beschikbaar is

Reviews

Sony NEX-6 Nikon D5200 Canon EOS 6D

Linelle Deunk

FASCINATIE VOOR HET MENSELIJK LICHAAM Bart Koetsier

TUSSEN STRAAT- EN PORTRETFOTOGRAFIE

DIGIFOTO MASTERCLASS

IS EEN UITGAVE VAN CLIPBOARD PUBLISHING


„With each and every new panel of my graphic novel, I try to open up another window into a fantastic and inspiring world. Daniel Lieske | Graphic Novel Creator

PIONEERS OF NOW ERVAAR DE NIEUWE CINTIQ 13HD MET ZIJN COMPACTE, SLANKE VORMGEVING. De Cintiq 13HD is een interactieve pendisplay waarmee u rechtstreeks kunt creëren op een 13,3" HD-scherm. Werk op de manier die u wilt: • de compacte, slimme vormgeving neemt minimale ruimte in op uw bureau • 1920 x 1080 HD-ledscherm in hoge resolutie met 16,7 miljoen kleuren • nieuwe Pro Pen met 2048 niveaus drukgevoeligheid voor precieze en natuurlijke controle • afneembare voet kan in drie verschillende werkhoeken worden geplaatst • eenvoudige installatie op Mac of pc met nieuwe 3-in-1-kabel • gemakkelijke toegang tot snelkoppelingen met onze vier tijdbesparende en aanpasbare ExpressKeys, Rocker Ring-knop en Home-knop

www.pioneersofnow.wacom.com


Welkom,

Julian Huijbregts Hoofdredacteur

julian@clipboard-publishing.nl

Ik ben geen mensenfotograaf. Toch zijn het mijn foto's waar personen op staan waar ik zelf het meest tevreden over ben. Toegegeven, zelden zijn het portretten. Meestal weten de personen die op de foto staan waarschijnlijk niet eens dat ik ze gefotografeerd heb, of komen ze erachter nadat het kwaad geschied is. Het liefst doe ik onzichtbaar mijn ding en leg ik de dagelijkse bezigheden van mensen vast in hun omgeving. Als fotograaf ontkom je er bijna niet aan om af en toe ook een 'echt' portret te maken. Daar heb ik niets op tegen, ik doe het zelfs graag, mits de persoon in kwestie een beetje fotogeniek is en zichzelf een houding weet te geven voor de camera. Is dat niet het geval, dan gaat het bij mij mis. Je kent ze wel, mensen die hun 'fotogezicht' opzetten zodra je de camera tevoorschijn haalt. Een gezichtsuitdrukking die vastgeroest op het gezicht blijft plakken. Meestal een iets te blije lach, wat hooguit resulteert in iets wat door kan gaan voor een stockfoto. En dat zijn nou juist de foto's waar ik weinig mee heb. Daarnaast heb je nog de mensen die zich geen houding kunnen geven zodra ze ervan bewust zijn dat er een camera op ze gericht staat. Ik - en vele andere fotografen met mij - voel me ook beter thuis áchter de camera dus kan me daar best wat bij voorstellen. Al maak je foto's met prachtige composities en perfect licht, als je de geportretteerde niet meekrijgt en op zijn of haar gemak kunt stellen, dan wordt het niks. Vervelender zijn de mensen die klagen dat ze er niet goed op staan, terwijl er met de foto weinig mis is. Dat roept in mij de neiging op om ze te vertellen dat ze toch echt zélf op de foto staan, wat kan ík er aan doen dat ze er zo uitzien? Maar dat is niet hoe een goede portretfotograaf te werk gaat. Dit soort situaties voorkomen en doorbreken is het belangrijkste voor een goede portretfoto. Aan mij is dat niet besteed, laat mij maar onzichtbaar mijn werk doen. Zet iemand die niet bang is zijn emotie te tonen voor mijn camera en ik kan best een aardig plaatje schieten. Zodra dat niet het geval is, voel ik mij — net als degene die voor de camera staat — niet op mijn gemak. De kracht van een portret zit dan ook grotendeels in de kracht van de fotograaf. Julian Huijbregts

g

Blijf op de hoogte via Google+ www.digifotopro.nl/google+

f

Volg ons op Facebook www.facebook.com/DIGIFOTOPro

t

Leef met ons mee op Twitter www.twitter.com/dfpro

3


wie zijn wij?

Over ons DIGIFOTO Pro wordt gemaakt door een vast team van redacteuren. Daarnaast maken we gebruik van freelancers en hebben we een aantal partners die op regelmatige basis artikelen aanleveren voor het magazine. Even voorstellen: redactie Julian Huijbregts HOOFDREDACTEUR Als hoofdredacteur is Julian verantwoordelijk voor de inhoud van het magazine en de website. Naast het bepalen en uitzetten van de onderwerpen, het aansturen van de redactie en freelancers, kruipt hij ook regelmatig zelf in de pen. Dat levert meestal reviews van camera’s en objectieven op, maar voor een achtergrondartikel draait hij ook zijn hand niet om.

Met medewerking van: Alle redacteuren van Clipboard Publishing helpen een handje bij de totstandkoming van DIGIFOTO Pro.

julian@clipboard-publishing.nl

Jesse Kraal REDACTEUR

Specialiteit: Techniek

Jesse droomt minimaal drie keer per week over camera’s en andere fotoapparatuur. Niets is bij hem onbekend. Van analoge grootformaatcamera's tot de nieuwste fullframe-dslr’s, hij weet er alles van. Het is echter niet alleen techniek wat de klok slaat. Jesse beschikt ook over een grote dosis fotografiekennis. Kijk dus ook niet verbaasd op als je een interview of achtergrondartikel van zijn hand tegenkomt.

Raymond Luijbregts HOOFDREDACTEUR WINMAG Pro en Baaz

jesse@clipboard-publishing.nl Sanne Ruhaak REDACTEUR

Specialiteit: Interviews

Er gaan geruchten de rondte dat ze haar ondervragingstechnieken bij een niet nader te noemen geheim agentschap heeft opgedaan. Wij kunnen daar geen uitspraken over doen, maar we weten wel dat als we deze gretige reporter op pad sturen ze het onderste uit de kan haalt en terugkomt met een sterk interview.

sanne@clipboard-publishing.nl

Peter Guldenpfennig REDACTEUR

partners

EAGER

De Nieuwe Wildernis

DutchPhotoZone

Birdpix en Nederpix

Petra Oldengarm en Jessica van der Burg zijn de oprichters van EAGER, een platform voor inspirerende fotoseries. Voor elke editie schrijven ze een artikel om je te stimuleren om aan de slag te gaan met concepten en het beste uit je fotoseries te halen.

Natuurfotograaf Ruben Smit en filmmaker Martin Verkerk zijn begonnen aan een groots filmproject over De Oostvaardersplassen. Voor de natuurfilm wordt veel gebruikgemaakt van dslr's met filmfunctie. Wij gaan het project op de voet volgen en de makers houden je iedere editie op de hoogte van de vorderingen, met uniek materiaal vanaf de set.

Sinds 2008 werkt DIGIFOTO Pro samen met DutchPhotoZone (DPZ), hét forum voor de serieuze amateurfotograaf en (semi)professional. In elke editie tonen we je het werk van een van de DPZ-leden.

In elke editie presenteren we werk van één van de leden van Birdpix of Nederpix. Deze communities richten zich respectievelijk op vogelfotografie en natuurfotografie.

www.didyousayEAGER.com

www.denieuwewildernis.nl

4

www.dutchphotozone.com

www.birdpix.nl www.nederpix.nl


* getoonde foto’s zijn gedeeltelijk edities van WhiteWall.nl, van S. Hagge, F. Holland, F. Waßerführer, H. Droste , T. Tarcal, D. Wieck, C. Meyerdierks (detailaanzichten)

WIJ MAKEN UW FOTO’S GROOT(S) 128.000

trouwe en tevreden klanten. Probeer onze service nog vandaag!

Actie van de maand

Originele foto achter acrylglas vanaf

8.250

5.99

professionals vertrouwen op WhiteWall

100%

laagste prijsgarantie en kwaliteit op maat

Probeer Europa’s toonaangevende fotolab voor afdrukken, basisplaten en lijsten van galeriekwaliteit. Eenvoudig uw foto’s online uploaden. 120 formaten, meerluiken, uitsnedes, effecten: alles in één klik. Kies

dan een afdruk op aluminium, canvas of achter acrylglas en eventueel een lijst. Dat is alles – galeriekwaliteit van de marktleider, eenvoudig en snel. Met garantie op de laagste prijs en 5 jaar kwaliteitsgarantie.

WhiteWall.nl


awards

Over onze reviews Elke editie testen we diverse camera’s, objectieven en accessoires. Maar hoe testen we deze producten precies en hoe beoordelen we ze? Op deze pagina geven we je een overzicht van onze criteria en testmethoden.

Onder snelheid valt het autofocussysteem, maar ook de tijd die de camera nodig heeft om foto’s weg te schrijven.

Behuizing

Bij de beoordeling van de behuizing kijken we naar de bouwkwaliteit, maar ook het lcd en de zoeker nemen we in beschouwing.

Spiegelreflexcamera’s (dslr)

GOUD

PR O • TO

PLATINA

Brons

Een product dat doet wat het moet doen, maar niet echt uitblinkt krijgt een bronzen award.

Zilver

Producten die een goede indruk op ons achterlaten krijgen een zilveren award.

Goud

Weet een product ons echt te overtuigen, dan belonen we het met een gouden award.

Platina

Voor de echt uitblinkende producten is er de platina award. Een product moet ons volledig weten te overtuigen willen we deze award toekennen.

Compacte systeemcamera’s (CSC)  Instap  Geavanceerd  High-end

De beoordeling van objectieven lijkt op die van camera's, maar we gebruiken hiervoor een aantal andere criteria.

Scherpte

Autofocus

Alle objectieven testen we op scherpte. Bij zoomobjectieven kijken we naar diverse brandpuntsafstanden.

We kijken niet alleen naar de snelheid van de autofocus, ook de geluidsproductie en de nauwkeurigheid nemen we mee in de beoordeling.

Vervormingen

Steekt het objectief degelijk in elkaar, zijn er bijvoorbeeld stof- en regenafdichtingen?

6

PR O • TO

 Instap  Geavanceerd  Professioneel

Objectieven

Onder vervormingen rekenen we zaken zoals chromatische aberratie, vignettering, vertekening en flare. Een hoge score betekent dat het objectief weinig vervor­mingen heeft.

ZILVER

ARD AW

Snelheid

Camera’s delen we in onderstaande (sub) categorieën in. De scores en de awards zijn alleen onderling te vergelijken bij camera’s in dezelfde subcategorie. Krijgt een compactcamera van ons een Goud Award, dan wil dat niet zeggen dat deze camera evengoed presteert als een spiegelreflex met diezelfde award.

D I GI F O

Bij de bediening beoordelen we niet alleen de ergonomie, maar ook de menustructuur van de camera.

Categorieën

PR O • TO

ARD AW

Bediening

Komen de prestaties van de camera ook overeen met wat je op basis van de prijs mag verwachten?

D I GI F O

De score voor de beeldkwaliteit beoordelen we aan de hand van de ruisprestaties, het dynamisch bereik en de kleurweergave van de camera.

Prijs/kwaliteit

BRONS

ARD AW

Beeldkwaliteit

PR O • TO

ARD AW

Bij onze camera-reviews geven we scores voor vijf verschillende criteria. We beoordelen camera's per categorie, de scores van een compactcamera kun je dus niet direct met die van een spiegelreflex vergelijken. Ook zijn beoordelingen tijdsgebonden. Je kunt camera's van nu immers moeilijk vergelijken met camera's van een paar jaar geleden.

Wij kunnen niet bepalen hoeveel waarde jij hecht aan bepaalde eigenschappen van een objectief of camera, de ene persoon zal bijvoorbeeld snelheid belangrijker vinden dan de andere persoon. Daarom geven we scores voor de afzonderlijke criteria. Wel vellen we een eindoordeel in de vorm van één van onderstaande awards.

D I GI F O

Camera's

Awards

D I GI F O

We testen de producten grotendeels in de praktijk. Een objectief of camera gebruiken we op dezelfde manier zoals we ook onze eigen apparatuur gebruiken. Daardoor lopen we tegen praktische bezwaren of voordelen op, die minstens zo belangrijk zijn als alleen de droge cijfers en testresultaten. Daarnaast kijken we ook onder gecontroleerde omstandigheden naar de belangrijke aspecten.

Behuizing

Prijs/kwaliteit Komen de prestaties van het objectief ook overeen met wat je op basis van de prijs mag verwachten?

Onderscheidingen

Sommige producten hebben een opvallende eigenschap, zeer goede prijs-kwaliteitverhouding of steken boven de rest uit dankzij hun ontwerp. Hiervoor delen we de volgende onderscheidingen uit. Deze kunnen ook gecombineerd worden met een award.

Innovatief

INNOVATIEF

BUDGET

Heeft een fabrikant lef en komen ze met nieuwe technieken of toepassingen? Dan kan het een innovatie-award verwachten!

Budget Is het product vriendelijk voor je portemonnee, dan krijgt het een budget-award mee.

Design

DESIGN

Niets zo persoonlijk als smaak, maar voor een bovengemiddelde aandacht aan het ontwerp kennen we een design-award toe.


Amsterdam

Eindhoven

Groningen

Nijmegen

Rotterdam

OPLEIDINGEN fotografie

basisopleiding

Fotografie: Kim Mandemaker. Ontwerp: Ăœppig Identity Store.

opleiding tot fotograaf individueel traject

ontwikkel je talent in voltijd of deeltijd

www.fotoacademie.nl

karakter en visie

OPLEIDINGEN fotografie


12

38

82

Interview Merlijn Doomernik Portretfotografie met een gezonde dosis humor

Masterclass Zelfportret De beste zelfportretten van onze lezers

Techniek 80 Jaar Nikkor Geschiedenis en hoogtepunten van 80 jaar Nikkor-glas


inhoud

Reviews

Metz Mecablitz 52 AF-1 24  Flitser met touchscreen

Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD 56 Lichtsterk ĂŠn beeldstabilisatie Sony NEX-6 70  Waarom nog een NEX-7 kopen? Nikon D5200 74  Instapper op anabolen

29

78

Nikkor 70-200mm f/4G ED VR Eindelijk een 70-200mm f/4 van Nikon

Interview Linelle Deunk Van student tot gevestigde fotograaf in twee jaar

Inspiratie

Spotlight: Joyce Jakobs 64 Pure zwart-witportretten Exposure: Marian Korte 48  Portretten met emotie

64

Winnaars filmwedstrijd '1 minuut' 80 Het verhaal achter de winnende film

26

51

58

66

Pure Portretfotografie

Bart Koetsier

Li Wei

Canon EOS 6D

Fotowedstrijd

Win een Carl Zeissobjectief naar keuze!

Interview

Documentaire portretfotografie

Interview Bizarre portretten van een performancekunstfotograaf

Review

Canon's kijk op budget-fullframe

9


portretfotografie

Masterclass

Portretfotografie In 1838 legt Louis Daguerre voor het eerst een mens vast op de gevoelige plaat. Sindsdien zijn foto's van mensen niet meer weg te denken. Sterker nog, fotografie in het algemeen dankt een groot deel van zijn populariteit aan portretfotografie. Het genre is nog altijd springlevend en kent vele vormen. Voor deze Masterclass hebben we bekende Nederlandse portretfotografen de kleren van het lijf gevraagd. Merlijn Doomernik focust vooral op humor en vrolijkheid, Linelle Deunk zoekt naar de schoonheid van mensen in hun puurste vorm. Het werk van Bart Koetsier heeft een meer documentaire insteek, hij fotografeert regelmatig voor kranten. De foto's van de Chinese performacekunstfotograaf Li Wei vormen een schril contrast. Zijn bizarre geĂŤnsceneerde zelfportretten roepen veel vragen op. Van onze website komen de zeven fotografen die vertellen over de totstandkoming van hun zelfportret, waarmee ze onlangs deelnamen aan onze fotowedstrijd met dat thema. Over wedstrijden gesproken, je kunt ook weer laten zien wat je waard bent in een nieuwe fotowedstrijd!

12

Interview Merlijn Doomernik

28

Interview Linelle Deunk

38

Masterclass Zelfportretten

48

Exposure Marian Korte

51

Interview Bart Koetsier

56

Fotowedstrijd Pure Portretfotografie

58

Interview Li Wei

64

Spotlight Joyce Jacobs

10


Drawing on the beauty of light

Brandpuntsafstand: 70mm • F2.8 bij 1/80 sec • ISO100

SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD NIEUW

’s Werelds eerste F/2.8 high speed standaard zoomobjectief met beeldstabilisatie voor full-frame en APS-C formaat camera’s. Dit Tamron top design SP objectief bestaat uit 17 elementen in 12 groepen, waarvan drie asferisch en levert dan ook een superieure perfomance. Het diafragma met negen lamellen geeft een zeer fraaie bokeh. De USD scherpstelmotor zorgt voor een snel en zeer stil autofocus. Bij uitstek geschikt voor gebruik in bestaand licht situaties voor bijvoorbeeld portret, glamour en bruiloft fotografen. Door de nieuwe vochtbestendige constructie ideaal voor outdoor gebruik. Leverbaar voor Canon, Nikon en Sony camera’s. Maak nu deel uit van de Tamron community via: www.facebook.com/tamronnederland

Transcontinenta | importeur Nederland | Tarwestraat 29 | 2153 GE Nieuw-Vennep | T 0252 687 555 | W transcontinenta.nl


van amateur interview | Merlijn naar professional Doomernik

Merlijn Doomernik

Portretfotografie met een twist Als je het werk van Merlijn Doomernik kent, is de kans ook groot dat je het herkent. Hij heeft een kenmerkende eigen stijl, met een vleugje humor en vooral vrolijkheid. Hij vertelt openhartig over zijn loopbaan, zijn werkwijze en waarom hij wil blijven fotograferen totdat hij er bij neervalt. Tekst Jesse Kraal Fotografie Merlijn Doomernik

12

FOTO: JESSE KRAAL


'Ik zoek in mijn foto's altijd naar een vrolijke toon', vertelt Merlijn Doomernik, 'de werkelijkheid is al zompig en grijs genoeg.' Humor is kenmerkend voor zijn werk. Of het nu gaat om cabaretier Freek de Jonge die zijn hoofd in de kofferbak van een Eend steekt, of amazone Anky van Grunsven die welhaast bang lijkt voor de twee paarden waar ze tussen staat; zijn foto's toveren meestal een glimlach rond de mond. Als fotograaf voelt hij een zekere verplichting richting zijn onderwerpen. 'Ze nemen immers de tijd voor mij, waarom zou ik ze dan lelijker fotograferen, met harde schaduwen die de rimpels goed doen uitkomen, omdat dat 'zo karakteristiek' is? Ik probeer mensen juist iets mooier te maken, ze er vrolijk uit te laten zien.' Als Merlijn mensen niet vrolijk fotografeert, dan gebeurt dat in overleg en probeert hij juist dat element te gebruiken om de foto weer iets grappigs mee te geven. Dat is overigens niet altijd zo geweest vertelt hij: 'Vroeger wilde ik echt koste wat kost een zo leuk mogelijke foto maken. Als de geportretteerde er belachelijk op stond interesseerde mij dat niets. Als de foto maar leuk was.' Daardoor liep hij echter al snel tegen een barrière op. Nederland is namelijk klein en het kan voorkomen dat je dezelfde persoon voor verschillende opdrachtgevers moet fotograferen. 'Als je de eerste keer die

persoon op de foto voor schut zet, dan kun je zijn of haar vertrouwen tijdens de tweede shoot wel vergeten'. Van Nederlands naar fotografie Merlijn Doomerniks liefde voor fotografie begint met een verhuizing, ergens rond zijn zestiende. De boerderij waar hij komt te wonen heeft een volledig ingerichte doka en deze mag blijven. 'Leuk voor Merlijn', aldus zijn moeder, nog niet wetende welke invloed die donkere kamer op haar zoon zal hebben. Een schoolreisje naar Parijs geeft de genadeklap, Merlijn komt thuis met - voor een jongen van zestien - mooie foto's. Maar belangrijker: hij heeft onwijs veel plezier in het fotograferen. 'Ik was geen held op het vwo, eigenlijk vond ik leren maar niks. Fotograaf, dat wilde ik wel worden'. Hoewel hij na de middelbare school toegelaten wordt op de kunstacademie, gaat hij Nederlands studeren. 'Toch wel een beetje onder druk van mijn moeder, die vond dat ik beter eerst een échte studie kon gaan doen. Fotografie was volgens haar toch meer een hobby', vertelt hij. Al na één semester is het voor Merlijn echter al zo klaar als een klontje: 'ik wil geen leraar worden en al helemaal geen onderzoek doen naar het gebruik van het woordje "ooit" in het werk van Hugo Claus.' Hij doet nogmaals toelating aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en wordt wederom toegelaten.

Hoewel hij onder druk van zijn moeder begint aan een studie Nederlands, blijkt fotografie al snel de grote liefde van Merlijn. Hij positioneert zichzelf als portretfotograaf, al doet hij zo heel af en toe nog iets anders. Heel bekend Nederland stond al voor zijn camera, maar aan stoppen denk hij niet. 'Ik ga door tot mijn dood', zegt hij lachend. Merlijn Doomernik (37) Website: www.doomernik.com

Opvallende uitspraken van Merlijn Doomernik:

Yuri Honing, saxofonist

'Een foto van Kate Winslet met een traan in haar ogen is al snel goed en mooi, mijn buurvrouw met een traan in haar ogen daarentegen...'

13


interview | Merlijn Doomernik

De Gouden Grijns

Samen met collega-fotograaf Roger Cremers richtte Merlijn Doomernik in 2011 de Gouden Grijns op, een prijs voor de grappigste foto van het jaar. Het was volgens de fotografen de prijs die ze zelf hadden willen winnen, maar die nog niet bestond. Helaas werd de prijs een jaar later niet meer uitgereikt, de inzendingen waren niet grappig genoeg. Of we in 2013 weer een Gouden Grijns te zien krijgen is nog onduidelijk, Cremers en Doomernik hebben de organisatie van de prijs inmiddels overgedragen aan een andere partij.

Ditmaal slaat hij zijn slag en daar heeft hij tot op heden nooit spijt van gehad. Na zijn studie heeft Merlijn diverse banen die hem steeds meer in de richting van portretfotograaf duwen. Zo werkt hij als fotoredacteur de Volkskrant, en als fotograaf voor het Het Parool en Trouw, waar hij meer en meer gevraagd wordt voor de portretten en steeds minder voor andere klussen. Merlijn: 'Op een gegeven moment bestond zo'n groot deel van mijn opdrachten uit portretten, dat ik mij maar ben gaan

profileren als portretfotograaf. Dat is voor opdrachtgevers wel zo prettig, dat ze weten waarvoor ze je kunnen bellen.' Zelf vindt hij het overigens ook wel handig, want het is volgens hem veel makkelijker om met dezelfde energie twee of drie portretfoto's op een dag te maken, dan verschillende rellen of andere volksopstanden te moeten fotograferen.

'Eigenlijk zijn auto's veel leuker dan fotografie', besluit Merlijn nadat het gesprek afdwaalt als blijkt dat we niet alleen een passie voor fotografie delen. Voor de deur staan twee Alfa Romeo's, waaronder een Spider. Deze wordt af en toe ingezet als decor, zoals op deze foto van Willy Wartaal.

14


De camera van Merlijn Doomernik Phase One P65+ Veel beter dan deze Phase One P65+ vind je ze niet, tenminste, als je de iso-waarde laag houdt. Merlijn werkt niet voor niks meestal met kunstlicht. Deze digitale achterwand heeft een ccd met een resolutie van maar liefst 60,5 megapixels. Het formaat van de sensor is op een paar millimeters na gelijk aan dat van het analoge 645-formaat. De detaillering van de foto's is enorm, elke fullframe dslr verbleekt bij het vergelijk met deze digitale middenformaatcamera. Daar staat een fors prijskaartje tegenover, waar je ook een zeer riante nieuwe auto voor zou kunnen kopen. Merlijn gebruikt zijn digitale achterwand in combinatie met een PhaseOne DF-camera, een aangepaste Mamiya 645AFD en gebruikt alle objectieven tussen de 28 en 110mm, de 55 en 80mm het meest.

Info: www.phaseone.com Prijs: ca. € 27.000,- ex. btw (incl. Phase One DF en 80mm)

Marco Roelofs, zanger van de Heideroosjes

'Als het decor in orde is, dan is je foto eigenlijk al voor vijfenzeventig procent klaar' Dat hij door zijn verlegenheid in het begin wel wat moeite heeft met portretfotografie klinkt bijna onwerkelijk. Van verlegenheid is bij de vlot pratende fotograaf namelijk niets meer te merken. Hij heeft er nog altijd voordeel van, zo vertelt hij: 'door die verlegenheid heb ik begrip voor mensen die bang zijn voor de camera en kan ik ze wellicht wat beter op hun gemak stellen.'

Kunstlicht Hoewel hij begint met werken op film en altijd met natuurlijk licht, fotografeert Merlijn tegenwoordig alleen nog maar digitaal en vrijwel altijd met een of meerdere lampen. Er zit dan ook een zekere evolutie in zijn werk, iets wat deels komt door een uitspraak die hij jaren geleden in een vakblad las. 'Een fotograaf, ik weet zijn naam niet meer, stelde dat je elk jaar één lamp aan je opstelling moet toevoegen. Nu moet je natuurlijk niet na dertig jaar met evenzoveel lampen fotograferen, maar het steeds iets toevoegen of veranderen aan je werkwijze houdt je werk wel dynamisch. Je blijft je eigen stijl verder

Opvallende uitspraken van Merlijn Doomernik:

'Een portretfotograaf die beweert het karakter van iemand te laten zien, die slaat de grootst mogelijke flauwekul uit. Je kunt misschien een enkele karaktertrek laten zien en die versterken'

15


Niet alleen het model, in dit geval cellist Karel Bredenhorst, moet wat overhebben voor een leuke foto. Ook de fotograaf moet het ontgelden, in dit geval met een peperdure camera tot zijn enkels in het zoute zeewater.

ontwikkelen. Zo werk ik de laatste tijd steeds meer met grids' verklaart hij. Het werken met kunstlicht maakt zijn werk ook wat makkelijker. Hij legt uit: 'Om met bestaand licht iets mafs te maken is heel lastig, dat moet dan echt vanuit het model komen. Met licht is het veel makkelijker om iets geks te creĂŤren. Het resultaat is dan van te voren al iets veiliger. Je bereikt makkelijker en sneller je doel. Mensen gaan staan en het resultaat is er al voor een groot deel. Ik weet niet of dat komt door de techniek of doordat je zelf al dichter bij je eindresultaat zit, maar het werkt voor mij wel.'

Cabaretier Freek de Jonge in wit voetbaltenue en met zijn hoofd in een Citroen 2CV, een voorbeeld van de humor waar Merlijn Doomernik naar zoekt in zijn foto's.

17


interview | Merlijn Doomernik

Opvallende uitspraken van Merlijn Doomernik:

'Ik voel mijzelf geen kunstenaar, ik ben gewoon een toegepast fotograaf die voor bladen werkt. Ik moet mijn geld verdienen, het is gewoon werk'

Decor Iets wat Merlijn ook bij elke shoot doet, is ruim op tijd komen. Niet alleen vindt hij het heel vervelend om te laat te komen, het geeft hem ook de tijd om opzoek te gaan naar een geschikte achtergrond. In zijn geval zijn dat meestal platte achtergronden, het liefst herkenbaar maar wel vervreemdend. 'Niet-alledaagsheid is bijna altijd mooi vind

De serie 'Droombaan' die ik voor NRC mocht maken was wel een van de leukste opdrachten van 2012. Vijfentwintig kandidaat-Kamerleden mocht ik fotograferen als wat ze vroeger wilde worden. Sybrand Buma-Haersma als architect, Hero Brinkman als straaljagerpiloot en Jeanine Hennis-Plasschaert als soldaat. Het voelde wel als een beloning dat ik die serie mocht maken. Dat wil niet zeggen dat ik er halverwege, het waren vijfentwintig foto's, er een beetje klaar mee was. Soms moesten er drie of vier foto's op een dag gemaakt worden, door werkelijk heel het land. De druk van op tijd komen is heel groot. Die mensen hebben maar weinig tijd.

18


Johannes Sigmond, zanger van Blaudzun

DIGIFOTO Masterclass I 2013  

Portretfotografie - Zelfportretten - Sony NEX6 - Nikon D5200 - Canon EOS 6D. www.digifotopro.nl

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you