Page 1

3D-printing Sci-fi wordt werkelijkheid EVERNOTE Nooit meer gele plakkers Pagina 76

platform voor CEO’s, ondernemers & hoger management

Mijn succes met Coolblue

EINDBAAZ PIETER ZWART CEO Coolblue ‘Zo deed ik het’

‘ÉÉn miljard euro omzet binnen vijf jaar’

‘Tevredenheid is niet genoeg, je moet verrassen’

SPECIAL

Online

Ondernemen, zo ga je te werk! Pagina 59

Pagina 10

Bouw je eigen app en laat de concurrentie achter je Pagina 36

€ 6,95 jaargang 7 nummer TWEE 2013

EEN UITGAVE VAN CLIPBOARD PUBLISHING

Lifestyle: Vier whisky’s voor echte liefhebbers


Onbeperkt mobiel bellen en sms’en? Inclusief 1 GB data

Op één mobiele telefoon: Onbeperkt bellen en sms’en 2 mobiele nummers (zakelijk en privé) 1 vast nummer, óók om uit te bellen Geen verborgen kosten Sim only abonnement Unieke bereikbaarheidsmatrix

Ga direct naar de speciale lezersaanbieding: www.voiceworksblue.com

Voiceworks. Oplagestraat 1, 1321 NK Almere. 036 - 760 67 00. www.voiceworks.com


Baaz

SPECIAL: Online ondernemen Van een kleine webshop tot miljoenenonderneming: geld verdienen op het web is gemeengoed geworden. Hoe je dat aanpakt lees je vanaf pagina 19.

Inhoud

Eindbaaz Pieter Zwart

Zijn bedrijf Coolblue is goed voor 250 miljoen euro omzet per jaar, maar dat moet binnen vijf jaar 1 miljard euro zijn. Hoe hij dat gaat bereiken? Door alles wat hij doet te meten en obsessief bezig te zijn met de klant. Want een tevreden klant alleen is niet genoeg, Pieter Zwart van Coolblue wil zijn klanten steeds opnieuw verwonderen.

76 Organisatie

Studenten en ‘lifehackers’ hebben het programma al massaal omarmd. Wat is er zo goed aan Evernote, en hoe kun je de software nu zo inzetten dat jij er wat aan hebt?

38 Technologie

29 Interview 56 Opinie

Wat de gek er voor geeft: dure bemiddelaars zijn de schuld van zzp’ers zelf.

Denk je na over een eigen app? Maak je borst maar nat: een goede bouw je niet in een dag of twee. Leer de do’s en don’ts en lees hoe NRC het deed.

Zoveel mogelijk e-mailadressen verzamelen, dat is waar Dirk Jan Koekkoek en Michael van Beers groot mee werden. Ze stonden aan de wieg van NuGratis.nl, VakantieVeilingen. nl, Happybee en zo’n twintig andere internetondernemingen. Als we Quote moeten geloven zijn ze de jongens elk zo’n dertien miljoen euro waard.

Baaz is het magazine voor ondernemers uit het mkb, over business, management, lifestyle en het zakenleven. Baaz wil eigenlijk maar één ding: ondernemers en leidinggevenden inspireren en informeren. Het laat zien hoe je een bedrijf sterker kunt maken. Met innnoverende ict, een goede marketingstrategie of een vooruitstrevende managementstijl. Geen technisch jargon of gebral, maar heldere informatieve artikelen, geschreven vanuit de optiek van de ondernemer.

Baaz staat vol verhalen uit de praktijk, van specialisten, leveranciers en de ondernemer zelf, afgewisseld met interessante en prikkelende vaste rubrieken en columns. Baaz heeft als belangrijke pijlers innoveren en duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

BAAZ MAGAZINE | 3


Benut uw bedrijf ook de kracht van duurzame energie? Wirt Groen, eigenaar van Houthandel Wicherson, wekt zelf energie op uit zon, warmte en biomassa. Met als resultaat kostenbesparing, onafhankelijkheid ĂŠn een goed imago bij klanten. Wilt u net als hij advies en praktische ondersteuning bij duurzame energie? Ga hiervoor naar Agentschap NL.

Haal meer uit duurzame energie www.agentschapnl.nl/duurzameenergie WIND

ZON

WARMTE >> Als het gaat om duurzaamheid, innovatie en internationaal

BIOMASSA


Baaz

Inhoud

19 Special: Online Ondernemen

59 Lifestyle

Whisky is de populairste sterkedrank ter wereld. En niet voor niets: de drank is stijlvol, smaakvol, er is voor ieder wat wils en eerlijk is eerlijk: een mooie fles staat gewoon goed in je vitrinekast. Deze vier schoonheden mogen niet ontbreken in je collectie, thuis of op de zaak.

Het hele traject beschouwing, van het backend en de techniek tot aan het product zelf en de bijkomende logistiek, deze editie staat in het teken van online ondernemen. We nemen een kijkje in de keuken van Vimodos. Albelli en Centralpoint en leren je alles over hosting, administratie, transport en marketing.

73 Kick.start

Iedere editie stellen we drie veelbelovende startups aan je voor. Dit nummer zetten we Limecraft, Adyen en Usabilla in de spotlight.

48 Techniek

3D-Printen mag dan nog in de kinderschoenen staan, de ontwikkelingen gaan snel en de boot is zo gemist. Baaz duikt in het fenomeen en ziet kansen voor ondernemers.

82 Opinie

Elke dag verschijnt er wel weer een nieuw onderzoek over het consumentenvertrouwen, de ingedutte huizenmarkt, rode cijfers, faillissementen en ander economisch onheil. Beïnvloedt de economie de media of is het juist andersom?

46 Mobiel

Je website in een mooie en handige interface steken is één, maar hoe ziet die eruit op mobieltjes en tablets?

64 Cash

Één boekhoudoplossing voor iedereen, dat is waar CASH Sofware naar streeft.

79 Baaz.Goods

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Het stikt van de apps, programma’s, tips, trucs en handigheidjes om het leven en het ondernemen makkelijk te maken.

68 Baaz Automotive

Het rijden in de nieuwe Mazda is een feest zoals we van het merk gewend zijn. De 6 stuurt ‘des Mazda’s’: lekker direct en gewoonweg prettig. Maar is alles positief aan het nieuwe vlaggenschip van Mazda?

60 Jong Ondernemen

Waarom is ABN AMRO founding fathers van Jong Ondernemen en wat wil het als hoofdsponsor voor de ondernemersmarkt bereiken? We vragen het aan Richard van de Coevering.

42 Eigen magazine

Je eigen folder of magazine op de iPad zodat iedereen ziet wat jij in huis hebt, wie wil het niet? Prss komt met een cloudbased oplossing waarmee je binnen mum van tijd je eigen magazine in de App Store zet.

Gratis Baaz ontvangen Ben je ondernemer? Dan is een Baaz-abonnement geheel gratis. Kijk op www.baaz.nl/abo


Werken met plezier! Wie voor een van de vijf nieuwe Ecoview LCDs van EIZO zit, geniet van alle voordelen die het werk aangenamer maken: Toonaangevende LCD technologie voor hoge kijkhoekstabiliteit Van 23-inch Full HD, naar 24-inch in 16:10 verhouding tot 27-inch met 2560 x 1440 resolutie Energie efficiente EcoView functies Heldere energiebesparende LED backlights Display Port, DVI-D, DSub en USB-hub Meer info op www.eizo.nl


Editorial

Welkom Clipboard Publishing BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk, Nederland Tel: *31(0)15-7600700 Fax: *31(0)15-7600760 info@clipboard-publishing.nl www.clipboard-publishing.nl

Uitgever Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl

Marketing & PR Tim Beemer tim@clipboard-publishing.nl Giancarlo Idili giancarlo@clipboard-publishing.nl

Hoofdredacteur Raymond Luijbregts raymond@clipboard-publishing.nl

Redactie Gloria van Breukelen Peter Güldenpfennig Eleni Hoefsloot Julian Huijbregts Jesse Kraal Sanne Ruhaak

Medewerkers Gerard Henninger

Vormgeving Lloyd Troost Angelique van der Voort Ron de Vos

Traffic manager Kim Stolk, kim@clipboard-publishing.nl

Sales Bart Arkesteijn Guido van Belle Sjoerd Blijleve Mitchell Koymans Kick van Poeteren Stephen Tukker Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl Tel: *31(0)15-7600770

Webdevelopment Lars van der Schans

Drukkerij Senefelder Misset, Doetinchem

Distributie Nederland Betapress BV, Gilze Distributie België IMAPress BV, Turnhout

ONDERNEMER OF CEO? ONTVANG GRATIS BAAZ MAGAZINE www.baaz.nl/abo

Welkom Ik weet nog goed, het moet zo’n vijftien jaar geleden zijn geweest. Het internet was iets exotisch, ongrijpbaar bijna. Een soort onuitputtelijke bron van avontuur en kennis, althans zo voelde het. Inbellen deed ik via een modem, het geluid wat dat apparaat produceerde wanneer ik contact probeerde te leggen was bijna magisch. De piepjes, kraakjes en rateltjes waren voor een buitenstaander weinig meer dan een kakofonie van digitale ruis, voor mij was het het geluid van de vrijheid. De telefoonrekening ten spijt. Inmiddels leven we in 2013 en is het internet een ‘commodity’, bijna net zo gewoon als de Allison-volkorenbammetjes bij mijn ontbijt. Meer mensen hebben toegang tot het web dan tot een schoon toilet, dat is de realiteit anno nu. Datzelfde internet is ook een speeltuin voor ondernemers. Een webshop is tegenwoordig met een paar muisklikken in de lucht. Werkelijk iedereen kan een digitale winkel openen, en dat is natuurlijk an sich

een zegen. Maar aan de andere kant dwingt het je tot het maken van de juiste keuzes. Internet is een ‘crowded place’; het krioelt van de webshops, al dan niet in dezelfde branche als die van jou. Dat dwingt je na te denken over bijvoorbeeld de inrichting en het uiterlijk van je digitale winkel, maar ook over de vindbaarheid in zoekmachines. Leg Google maar eens uit wat je verkoopt en vertel maar eens dat als klanten het zoekwoord ‘hifi audio’ intikken jouw shop op de eerste pagina moet verschijnen. Heeft een fysieke winkel nog een locatie die de vindbaarheid kan verbeteren, in het digitale landschap zit je met tienduizenden andere shops in dezelfde denkbeeldige winkelstraat. Deze editie van Baaz helpen we je op weg. We begeleiden je door alle stappen van het proces door andere bedrijven aan het woord te laten over hoe zij het hebben aangepakt. Want tenslotte heeft niemand de gouden formule, maar zijn de succesvolle voorbeelden des te leerzamer.

RAYMOND LUIJBREGTS HOOFDREDACTIE Baaz is dagelijks actief op social media. Volg ons, like ons, deel artikelen en discussieer mee. internet www.baaz.nl twitter @baazmagazine

Copyright © 2013 Clipboard Publishing bv, Rijswijk. Het is niet toegestaan om in Baaz gepubliceerde artikelen, of gedeelten daarvan, dan wel gebruikt beeldmateriaal over te nemen, te (doen) publiceren of anderszins openbaar te maken of te verveelvoudigen, zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming vooraf van de uitgever dan wel hoofdredacteur, behoudens het auteurs- en beeldrecht van de auteur/fotograaf indien niet in dienst bij Clipboard Publishing.

7 | BAAZ MAGAZINE

BAAZ MAGAZINE | 7


Het beste van Baaz.nl

Baaz 24/7 De Achterhoeker Een eigen Achterhoekse munt is niet zomaar een ludiek plan van een zonderlinge ondernemer, een groep regionale banken, burgemeesters en ondernemers uit de regio zijn serieus in gesprek over een eigen lokale munt. www.baaz.nl/achterhoeker

Mooi artikel over #greenlease van onze partner Terberg Leasing in de geheel vernieuwd @BaazMagazineht.ly/kyMxB

BETAAL NIET TEVEEL, GEBRUIK DE AFTREKPOSTEN Elk jaar weer laten ondernemers behoorlijk wat geld liggen. Waar ze wel recht op hebben. Negen manieren om je spaarpot met aftrekposten en vrijstellingen te spekken. www.baaz.nl/aftrekposten

17 jaar

Zolang heeft Chipknip bestaan. In maart liet Currence weten het aan populariteit inboetende betaalmiddel nu toch echt uit de handel te halen. In 2015 neemt Nederland afscheid van de Chipknip. www.baaz.nl/chipknip Mooi artikel over #greenlease van onze partner Terberg Leasing in de geheel vernieuwd @BaazMagazineht.ly/kyMxB @Syntens: Creatieve industrie is olie voor de sportsector. Nu te lezen op @BaazMagazinebit. ly/11mrsH3 #Syntens#innovatie”

@BaazMagazine voor het eerst ontvangen én gelezen. Maar heb ik een #bril nodig of zie ik écht geen vrouwelijke ondernemer in jullie blad?

@BaazMagazine Dank voor de RT! We zien net jullie interview met@aaltjevincent, geschreven door@SanneRuhaak, en zijn blij met twee blz.!

Leuk!! M’n interview staat in@BaazMagazine over hoe ik het ondernemersvirus in studenten losmaak @Jong_ Ondernemenbit.ly/WLYjkC ;-)

Kijk, dit soort optimisme hou ik van. “@BaazMagazine: ‘Mkb-bedrijven kunnen tijdens de crisis snel groeien’ bit.ly/ Z646mo”

Foutje

Het was even opletten voor ondernemers: De Belastingdienst printte namelijk een aantal aanmaningen op verkeerd papier en verstuurde die vervolgens in een onjuiste envelop. Geen man overboord, maar wel handig om te weten dat je wellicht ongemerkt een aanmaning ontving. www.baaz.nl/papierfout

8 | BAAZ MAGAZINE

TIP


Het beste van Baaz.nl

Baaz 24/7

BEST GELEZEN

Zzp’ers helpen hun eigen imago om zeep Het aantal zzp’ers nam de afgelopen tien jaar toe van 200.000 naar 728.000 personen, ruim driekwart van hen heeft te maken met inkomensdaling of faillissement. Eigen schuld, maar wie is de dupe? TEKST SANNE RUHAAK Wil je weten hoe het ervoor staat met de zzp’ers? Google er op los en je hebt binnen een paar seconden een hele rij cijfers die het welzijn van de zelfstandigen claimen te duiden. Voor het gemak vat ik de cijfers waar onderzoeksbureaus mee komen even samen: het aantal zzp’ers groeit explosief, zelfstandigen hebben behoorlijke moeite de eindjes aan elkaar te knopen en het aantal faillissementen is ongekend hoog. De reden die wordt gegeven voor deze trieste cijfers? De crisis natuurlijk. Beduidend minder marktonderzoekers durven de oorzaak bij de zzp’er zelf te leggen. Alleen bij de publicatie van de Interim Index 2012 werd aandacht besteed aan het gebrek aan ondernemerschap van zelfstandigen. De spijker op de kop, want als we eerlijk zijn: hoe ondernemend zijn zzp’ers nu eigenlijk? Niet heel erg. Een paar minuten op de Twitter-accounts van zzp’ers rondkijkend levert vooral schuimende cappuccino’s, broodjes met de buurman en allerhande YouTube-filmpjes op. Noodzakelijke ondernemersvitaminen tussen het brainstormen door? Ik vrees eerder een gebrek daaraan. Niet zo gek dat maar weinig zzp’ers het lang volhouden. Waar gaat het mis? Bij de drempel die nauwelijks een drempel mag heten. Wil je ergens in dienst treden, dan moet je daar in meer of mindere mate moeite voor doen. Eerst moet je een vacature zoeken, een brief schrijven en een cv opstellen. Word je uitgenodigd voor een gesprek dan moet je dat voorbereiden en wellicht nog even naar de stad om representatieve kleding aan te schaffen. Vervolgens moet je jezelf bewijzen ‘AARDIG in het gesprek en GESCHREVEN, zorgen dat je wordt MAAR BEETJE KORT aangenomen. DOOR DE BOCHT.’ Dat hele traject slaat een zpp’er over. In theorie kun je ‘s ochtends bedenken dat je zzp’er wilt worden en diezelfde dag nog als zodanig te boek staan. Stel je besluit tekstschrijver te worden, dan hoef je alleen de weg naar de dichtstbijgelegen KvK te vinden. In plaats van te bewijzen dat je kunt schrijven en potentiële opdrachtgevers weet te vinden, hoef je alleen maar een paspoort te overleggen. Of je als natuurkundige nu fotograaf wilt zijn of als glazenwasser laborant, bij de KvK ben je binnen een paar uur tijd zelfstandig ondernemer geworden en heb je een btwnummer aan je naam hangen.

9 | BAAZ MAGAZINE

‘MOOI STUK. ALHOEWEL DE INSTAGRAMMCOFFEEPICA’S OOK ONDER DE ‘WERKENDE MENS’ HOT ITEM IS.’

Om bij het voorbeeld te blijven, waarschijnlijk lukt het je als tekstschrijver om een aantal opdrachten binnen te halen binnen je kenniskring. Maar dan wordt het moeilijk. Je hebt namelijk geen idee wie je potentiële opdrachtgevers zijn en waar je die kunt bereiken. Een uitgebreid portfolio heb je ook niet en schrijven, dat heb je eigenlijk nooit geleerd. En dus zit je achter je pc te wachten tot iemand zich meldt om van jouw diensten gebruik te maken. Ondertussen spam je wat op social media over waar je allemaal voor in te huren bent. En omdat je toch niet veel anders omhanden hebt, tweet je ook maar over de versgezette cappuccino’s en de

Verplichte gehandicapten? Liever niet.

‘JE SLAAT DE SPIJKER OP ZIJN KOP. ALS IK ZO OM ME HEEN KIJK NAAR COLLEGA ZZP’ERS DAN KUN JE ZE INDERDAAD NIET ECHT ONDERNEMEND NOEMEN, MEER UITVOEREND.’

buurman die een broodje komt eten. Het mag je niet verbazen dat je de tent na een maand of wat op kunt doeken en verder moet teren op de financiële bijdragen van je partner, ouders of uitkeringsinstantie. Eigen schuld, dikke bankschuld. Maar ondertussen komt wel het imago van zzp’ers flink op de tocht te staan. Want hoeveel van de 728.000 Nederlandse zzp’ers kunnen écht wat ze beweren te kunnen? Je kunt het opdrachtgevers niet kwalijk nemen dat ze liever werken met een vaste poule van freelancers. Telkens moeten beoordelen of ze te maken hebben met een cappuccinodrinkende schijn-zzp’er gaat irriteren. Jammer is alleen dat talentvolle starters zo buitenspel worden gezet. Is er een oplossing? Elk freelance-beroep beschermd maken is een onmogelijk en ongewenste opgave, hoewel veel fotografen er nog dagelijks voor pleiten. Een bekwaamheidstoets verplicht stellen bij een KvK-inschrijving? Mogelijk, maar ik leg het liever bij de zzp’er zelf: ga niet als zelfstandig aan de slag als je liever melk opklopt omdat je partner/ouder/uitkeringsinstantie toch wel voor je zakgeld zorgt. Het is misschien een raar idee, maar probeer freelancen als werk te zien. Dat is voor iedereen beter.

Als het aan Jetta Klijnsma ligt bestaat vijf procent van je bedrijf in 2021 uit arbeidsgehandicapten. Uit onderzoek blijkt echter dat zowel overheden als bedrijven in de problemen komen als dit plan werkelijk wordt doorgevoerd.

www.baaz.nl/arbeidsgehandicapten

Ondernemers profiteren van paardenvleesschandaal

Even leek het erop dat restauranthouders, slagers en supermarkten dankzij het paardenvleesschandaal een flinke tegenvaller voor de kiezen zouden krijgen. Amsterdam bewijst het tegendeel, het paardenvlees is niet aan te slepen.

www.baaz.nl/paardenvlees

REAGEER OP DEZE COLUMN: www.baaz.nl/eigenschuld

BAAZ MAGAZINE | 9


Eindbaaz

Pieter Zwart

EINDBAAZ Pieter Zwart (1977) OPLEIDING Bedrijfskunde BEDRIJF Coolblue FUNCTIE oprichter en ceo SINDS 1999 OMZET 250 miljoen DOELOMZET IN VIJF JAAR 1 miljard euro LOCATIE Rotterdam AANTAL WERKNEMERS 500 WEBSITE www.coolblue.nl

PIETER’S LIJSTJE

BOEK Faust – Goethe DAGINVULLING 07.30 uur sporten 09.00 – 18.00 uur Coolblue AVOND eten (zakenrelatie of vrienden), sporten, kroeg, pianoles TIPS VOOR EFFICIËNT WERKEN Ontwikkel een goed systeem, ‘Remember the Milk’ of Evernote bijvoorbeeld GROOTSTE ZAKELIJKE FLATER die ligt nog in de toekomst. Als je altijd alles meet, maak je niet zo snel fouten GROOTSTE ZAKELIJK SUCCES dat komt ook over een paar jaar. Over vijf jaar is de omzet van 250 miljoen gegroeid naar 1 miljard euro AUTO 911 en BMW 5-serie SMARTPHONE elke zes weken een ander ONMISBARE TOOL Lisa (personal assistant) UREN SLAAP PER NACHT: 6 MEEST IRRITANTE GEWOONTE roken BESTE GEWOONTE elke dag sporten

10 | BAAZ MAGAZINE


Eindbaaz

Pieter Baaz

‘Met alleen een tevreden klant ga je het niet redden’ Zijn bedrijf is goed voor 250 miljoen euro omzet per jaar, maar dat

moet binnen vijf jaar 1 miljard euro zijn. Hoe hij dat gaat bereiken? Door alles wat hij doet te meten en obsessief bezig te zijn met de klant. Want een tevreden klant alleen is niet genoeg, Pieter Zwart van Coolblue wil zijn klanten steeds opnieuw verwonderen. TEKST SANNE RUHAAK FOTOGRAFIE GERARD HENNINGER / COOLBLUE

n kamer 2000 staat een kastje met de Rotterdamse Weena biedt weten te dozen van producten die allang transformeren tot 26 ruimtes die stuk voor niet meer op de markt zijn. Op stuk een glimlach op je gezicht toveren. de grond staat een oude pc, type En dat is precies hoe hij zijn levenswerk ms-dos, en tegen de muur staat Coolblue in de markt zet: als bedrijf dat een simpel eenpersoonsbed met klanten positief blijft verrassen. Coca-Cola-dekbedovertrek. We zijn in de studentenkamer van Pieter Zwart. Althans, SPULLETJES VERKOPEN de nagebouwde versie. De kamer 1999 Het kan goed zijn dat de naam Coolblue je hiernaast, inderdaad het jaar dat Pieter niet direct iets zegt. Als je wel eens online met twee studiegenoten met een biertje in aankopen doet is de kans echter groot zijn hand het fundament dat je dat deed bij een van de onderneming van de 256 webwinkels ‘ We wilden een legde, is ingericht van Coolblue. Noem voorbeeldbedrijf als studentenkroeg. een product en Pieter worden voor andere heeft er een webwinkel Weer een andere ondernemingen’ vergaderruimte moet voor ingericht. Van de kooi van Bokito Seniorentelefoonstore. voorstellen. Pieter heeft de weinig tot de nl, tot Routercenter.nl en Laptopshop.nl, verbeelding sprekende kantoorruimte die met tienduizenden producten op voorraad

ORGANISATIE Ceo Pieter Zwart stelt de strategie samen met enerzijds de financieel directeur en anderzijds de directeur klanttevredenheid. Alles wat daaronder gebeurt en besloten wordt is dus terug te brengen naar de twee doelstellingen waar het allemaal om begonnen is: geld verdienen en klanttevredenheid.

BAAZ MAGAZINE | 11


Eindbaaz

Pieter Zwart

NPS-index

VOOR IEDEREEN HETZELFDE? ‘De NPS-scores verschillen sterk per branche. Energieleveranciers scoren bijvoorbeeld nooit hoog. Dat komt niet omdat energieleveranciers een luie klantenservice hebben of geen visie hebt op klanttevredenheid, het heeft er domweg mee te maken dat je vanavond niet aan je vrienden in de kroeg gaat vertellen hoe fantastisch je nieuwe aanbieder is. Wat wel gebeurt is dat de stroom kan uitvallen en je aan het einde van het jaar een afrekening krijgt die altijd tegenvalt. Op zich maakt het helemaal niet uit dat je NPS dus lager uitvalt, het enige waar je voor moet zorgen is dat je hoger scoort dan de andere aanbieders in de industrie. Als je dat doet, ga je groeien. De aanbevelingskracht die je hebt is anno 2013 enorm.’

ORGANISATIE Ceo Pieter Zwart stelt de strategie samen met enerzijds de financieel directeur en anderzijds de directeur klanttevredenheid. Alles wat daaronder gebeurt en besloten wordt is dus terug te brengen naar de twee doelstellingen waar het allemaal om begonnen is: geld verdienen en klanttevredenheid.

12 | BAAZ MAGAZINE

beantwoordt Coolblue aan elke vraag. Maar het ruime aanbod is niet de doelstelling waarmee het allemaal begon. ‘We waren drie studenten bedrijfskunde die miljonair wilden worden’, vertelt Pieter zonder schaamte. ‘Daar moet je niet omheen lullen. Maar we vonden het zelf ook niet het meest hoogstaande doel wat je kon verzinnen dus hadden we nog een tweede doel voor ogen: een voorbeeldbedrijf worden voor andere ondernemingen op het gebied van klantgerichtheid.’ Best een ambitieuze doelstelling, maar als je begin twintig bent moet je groot denken, vindt Pieter. Het begon allemaal met de website mp3man. nl waar Nederlands eerste peperdure mp3-spelers werden verkocht. Een jaar later zagen de drie jongens meer brood in pda’s en lanceerden de shop PDAshop. nl. ‘We hadden een systeem gebouwd dat ons sms’te als er een bestelling kwam. Dan fietsten we snel van de universiteit naar huis om het pakketje klaar te maken. Op een gegeven moment hadden we door dat het ging lukken en namen we iemand aan die ons hielp met inpakken. Sindsdien zijn we alleen nog maar blijven groeien’, vat Pieter de rest van de geschiedenis van Coolblue samen. ‘Wat we toen deden, doen we nog steeds: spulletjes verkopen. Alleen nu op grotere schaal.’

collega’s vertelt dat ze bij jou moeten zijn.’ Omdat klanttevredenheid een van de twee doelstellingen was waarmee Coolblue werd opgericht, is de pijler op aandeelhoudersniveau vastgelegd. Met andere woorden: het hele bedrijf is doordrongen van de oordeelwaarde van de klant. ‘Er is niet alleen een klantenservice die beoordeeld wordt op klanttevredenheid, we beoordelen ook onszelf daarop. Elke avond voor het slapengaan krijg ik een rapport van hoe de dag is verlopen. De eerste kolom van dat rapport is klanttevredenheid, de tweede is pas omzet.’ Met klanttevredenheid als extreme drijver van groei, hoeft Coolblue niet teveel te investeren ‘above the line’. ‘Je ziet ons dus niet op televisie of in print. Dat scheelt heel veel geld en dat stoppen we allemaal in klanttevredenheid, bijvoorbeeld door gratis en snelle verzending aan te bieden.’

MONDHOEKJES

Eigenlijk is klanttevredenheid niet het goede woord, het gaat er volgens Pieter om of je je klant weet te verwonderen. ‘Dat kun je meten met de NPS-index. Zo’n index werkt heel simpel: bij elke transactie vraag je de klant of hij je zou aanbevelen bij vrienden en kennissen. VOORTDURENDE GROEI Je zet er een schaal van 0 tot 10 onder. Bij Er is geen jaar voorbijgegaan zonder dat een 10 zegt een klant eigenlijk “dat heb Pieter de omzetcijfers heeft zien stijgen. ik al gedaan” en bij een 9 is hij dat zeker Wat dat betreft voldoet hij perfect aan van plan dat vandaag nog te doen. Geeft zijn doel een voorbeeldbedrijf te zijn voor hij een 8 of een 7 dan telt het systeem dat andere ondernemers. als 0. Bij een 6 of lager Maar hoe realiseert hij krijg je een -1.’ Hoewel ‘ Wij stoppen ons jaar na jaar die forse Pieter op de universiteit geld niet in tvgroei? Hij legt uit dat er maar wat blij was commercials, maar verschillende drijfveren met een 8, is dat in in de verbetering van dit geval niet genoeg, voor groei zijn, waarvan klanttevredenheid’ klanttevredenheid een verklaart hij. ‘Het van de belangrijkste is. betekent dat je een ‘Met die eerste pijler zijn we obsessief pakketje op tijd hebt afgeleverd waardoor bezig’, vertelt Pieter voor wie de NPS (Net de klant tevreden is. Maar tevredenheid Promoter Score) de leidende draad is. Met leidt niet direct tot aanbeveling, dat PDAshop.nl kwamen we erachter dat je doet verrassing alleen. Daarom moet de klant die bij ons zo’n apparaat kocht de je in alles wat je doet zorgen dat je het komende drie jaar niet meer terugziet – je mondhoekje van de klant omhoog brengt.’ koopt nu eenmaal niet elke zes maanden De middelen die Coolblue inzet om die een nieuwe pda. De enige manier om glimlach te realiseren zijn er teveel om de verkoop te verhogen is dus zorgen op te noemen. Een voorbeeld zijn de dat die klant een dusdanig fantastische klantenservice-medewerkers die niet ervaring met jou heeft, dat hij al zijn op gesprekstijd en drop calls worden


‘Tevredenheid is niet genoeg, je moet verrassen’ TIPS

beoordeeld, maar op of ze goed naar klanten luisteren en helpen. Als je met Coolblue belt word je niet in de wacht gezet en ook niet verveeld door een ingewikkeld keuzemenu: je krijgt gewoon direct iemand aan de telefoon en doe je direct een bestelling, dan kun je een persoonlijk briefje van de medewerker verwachten. Pieter: ‘Belt een mevrouw De Vries op die een iPad voor het afstuderen van haar zoon wil kopen, dan ontvangt ze de volgende dag de iPad met een briefje: “Beste mevrouw De Vries, van

harte gefeliciteerd met het slagen van uw zoon. Veel plezier met het geven van de iPad. Groetjes, Hugo”. Dat kost nauwelijks tijd en heeft een enorme waarde. Vervolgens wordt het pakketje rammend snel opgestuurd zonder dat mevrouw De Vries daarvoor hoeft te betalen. In de productverpakking die ze ontvangt zijn nog allerlei grapjes verwerkt en de algemene voorwaarden die ze misschien zal lezen zijn zo opgesteld dat ze garant staan voor een brede glimlach’, vat Pieter zijn toolbox samen.

METEN METEN METEN Naast de NPS is het nauwkeurig meten van feedback en conversie een belangrijke tweede drijver van groei, vertelt Pieter die werkelijk alles wat hij doet meet. Van nieuwsbrieven tot medewerkers: ‘niks gaat live zonder dat het meetbaar is’. Een team van twaalf man houdt zich de hele dag bezig met cijfertjes en resultaten. Een ander team bouwt aan vernieuwingen die elke drie dagen worden doorgevoerd. ‘Zo worden we elke dag beter in ons vak’, stelt Pieter die ook de resultaten van

“If you can’t measure it, you can’t prove it”, oftewel: meet alles wat je doet. Van feedback tot e-mailmarketing, alles is te meten. Zolang mogelijk ‘bootstrappen’ (zonder vreemd vermogen ondernemen), dat houdt je onafhankelijk zodat je helemaal je eigen ding kunt doen met de aandeelhouderdoelstellingen zoals jij ze wilt. Het is een marathon, geen sprint. Dat betekent dat je op lange termijn moet denken en niet alleen korte termijn doelen moet stellen. Niet te hard werken. Bedenk: het is geen sprint, je moet het nog heel lang volhouden en een bedrijf runnen kost tijd. Vernieuw je ideeën en wusinessmodel. Als wij nog steeds mp3-spelers zouden willen verkopen waren we nu failliet.

BAAZ MAGAZINE | 13


COOLBLUE TIJDLIJN

1999 Coolblue wordt opgericht door Pieter Zwart, Paul de Jong en Bart Kuijpers. 2000 Lancering Mp3man.nl. 2001 Lancering PDAshop.nl. 2002 Lancering Digicamshop.nl, Mp3man.be, PDAshop. be, Digicamshop.be. 2003 Lancering iPAQshop.nl, Memoryshop.nl. Opening winkel in Rotterdam. 2004 Lancering Smartphoneshop.nl. 2005 Lancering Memoryshop.be, iPAQshop.be, Smartphoneshop.be, GPSshop.nl en Direqt webshops. Coolblue wint een FD-Gazellen Award (Provincie Zuid-Holland). Als eerste grote webwinkel in Nederland start Coolblue in 2005 met het aanbieden van iDEAL. 2006 Lancering Consoleshop.nl, Telefoonshop.nl, GPSshop. be en Consoleshop.be Coolblue sluit een overeenkomst met TPG en wordt het snelst leverende internetbedrijf van Nederland: bestellingen geplaatst tot 19.30 uur worden de volgende dag bezorgd. Coolblue wint de Rotterdamse Ondernemersprijs. Pieter Zwart wordt gekozen tot Entrepreneur of the Year 2006.

2007 Coolblue gaat nog sneller bezorgen: vóór 21.00 uur besteld, de volgende dag al in huis. Opening winkel in Antwerpen. Coolblue lanceert 5 nieuwe specialistische webshops. Coolblue wordt in de verkiezing ‘website van het jaar 2007’ verkozen tot beste shopping website. 2008 Coolblue lanceert 7 nieuwe specialistische webshops. Opening winkels in Eindhoven en Groningen. Coolblue bezorgt je bestelling nog sneller: voor 22.00 uur besteld, morgen in huis. Coolblue wordt voor de tweede keer op rij verkozen tot ‘Beste shopping site’ in de verkiezing website van het jaar 2008. 2009 Coolblue lanceert 26 nieuwe specialistische webshops. Coolblue.be wint de publieksprijs bij de BeCommerce Awards 2009 in de categorieën ‘overall’ en ‘Consumentenelektronica’. 2010 Coolblue lanceert 20 nieuwe specialistische webshops. Coolblue breidt de service nog verder uit; ook abonnementen die voor 22.00 uur besteld zijn, worden de volgende dag thuisbezorgd. Coolblue wint de vakjury prijs ‘Website Awards 2010’ en de publieksprijs in de categorie telecom bij de Thuiswinkel Awards 2010. Coolblue.be wint de publieksprijs bij de BeCommerce Awards 2010 in de categorie ‘Electronica’ en de juryprijs in de categorie ‘B2B’.

2011 Coolblue lanceert nieuwe huisstijl. Coolblue opent nieuw distributiecentrum met 5.000m2 ambitie. Coolblue wint voor de 2e keer op rij de publieksprijs telecom bij de Thuiswinkel Awards 2011. Coolblue wint 5 awards bij de BeCommerce Awards 2011, waaronder beste webwinkel van België. Coolblue lanceert 18 nieuwe specialistische webshops. 2012 Coolblue wint diverse Homeshopping Awards en BeCommerce Awards, de titel LeadingOnline Entrepreneur of the Year en de Best Marketing Company 2012.


Eindbaaz

Pieter Zwart

SEO/SEA ‘Wij bouwen walhalla-assortimenten: we bieden niet twintig stofzuigers aan, we doen ze gewoon allemaal. Wat je dan moet doen is duiding brengen in je assortiment. Dat betekent dat je klantbehoeftes vertaalt naar producteigenschappen. Het heeft geen zin om bij elke stofzuiger te zeggen dat het de beste is, dat is per consument verschillend. Wij kunnen onze fabrikanten aantonen dat ze via ons een hogere klanttevredenheid scoren. Bij ons op de site vind je dus geen standaard fabrikanttekstjes bij een product, maar unieke content die extreem relevant is. Ben je op zoek naar een tv, dan krijg je geen aanbiedingen over een printer te zien, maar natuurlijk wel alle accessoires. Internet draait om relevantie en omdat wij dat in extreme mate zijn en wij dus precies bieden waar de klant naar op zoek is, komen we ook hoog in de zoekresultaten van Google. Daarnaast investeren we natuurlijk ook in advertenties en optimalisatie.’

Geen bureaustoel maar een enorme champignon uit de Super Mario-game, dat is waar je in deze ruimte op zetelt

zijn medewerkers goed in de gaten houdt. ‘We vragen bijvoorbeeld niet alleen mevrouw De Vries of ze ons zou aanbevelen, dat vragen we aan alle klanten die Hugo vandaag gesproken heeft. Op die manier weten we precies welke attributie hij heeft op de NPS.’ En dat geldt ook voor de attributie van een specifieke webshop, de levertijd of bepaalde knoppen en buttons op de website. ‘Eigenlijk meten we alles wat we doen zodat we precies in kaart hebben hoe we ons gemiddelde omhoog kunnen krijgen. Scoren we ergens beneden het gemiddelde, dan onderzoeken we waar dat aan ligt en hoe we de NPS op dat front kunnen opkrikken.’

HET KAPITALISME AAN HET WERK Anno 2013 kunnen we niet meer om webwinkels heen. Sterker nog: fysieke

winkels verkeren in zwaar weer en kampen met teruglopende inkomsten. Toch kiest Pieter ervoor om niet alleen op internet aanwezig te zijn: op dit moment zijn er vijf fysieke Coolbluewinkels in Nederland en binnen niet al te lange tijd zijn dat er acht. Een kwestie van tegendraads ondernemen? ‘Ik vind van niet’, zegt Pieter. ‘Op een of andere manier is er een krampachtig onderscheid gemaakt tussen online en offline verkoop, maar in werkelijkheid zijn beide een methode om hetzelfde te doen: een bepaalde klantbehoefte vervullen. Het is echt niet zo dat alle klanten van Coolblue behoefte hebben aan een fysieke winkel, maar de mix werkt goed. Het is zelfs zo dat als ik een winkel in Utrecht open er online veel meer wordt verkocht vanuit die stad. Dat heeft alles te maken met vertrouwen. Wij verkopen geen potjes pindakaas maar dure producten, dan

VERGADEREN MET SUPER MARIO Nog geen jaar geleden verhuisde Coolblue naar hartje Rotterdam. Twee verdiepingen met in totaal 26 kamers kreeg de onderneming tot zijn beschikking. De ruimtes waren wit, saai en nodig toe aan een ludieke invulling vond Pieter. Hij schreef een pool uit waarin elke medewerker zijn of haar idee over de invulling van een kamer mocht geven en vijf stemmen om het idee van anderen te beoordelen. Het resultaat is een aaneenschakeling van ludieke ruimtes en verrassende details. Heb je als leverancier, sollicitant, partner of in ons geval journalist een afspraak met iemand van Coolblue, dan kan het zomaar zijn dat je in de Super Mariokamer wordt ontvangen en plaats mag nemen op een paddenstoelkruk. De apenkooi van Bokito behoort ook tot een van de opties, of een nagebouwd magazijn waar alles uit Coolbluedozen bestaat. Wil je even van het toilet gebruikmaken? Dan kun je kiezen uit het toilet ‘voor vrouwen’ en het toilet ‘niet voor vrouwen’. Alles om die mondhoekjes maar omhoog te brengen.

BAAZ MAGAZINE | 15


Eindbaaz

Pieter Zwart

De eerste orders verzond Pieter vanuit zijn studentenkamer die in dit kantoor is nagebouwd

NAAMSBEKENDHEID We zeiden het al even: de kans is aanzienlijk dat de naam Coolblue je niet bekend in de oren klinkt, terwijl Bol.com dat bijvoorbeeld wel doet. Dat heeft er alles mee te maken dat er tot voor kort vanuit de afzonderlijke namen van de webshops werd geopereerd. Zelfs binnen het bedrijf zelf werd de naam Coolblue niet gebruikt. ‘Onze naamsbekendheid is 25 procent; als je net buiten de doelgroep in de verkeerde kroeg over ons vertelt, kan het zomaar zijn dat niemand weet waar je het over hebt.’ Twee jaar geleden heeft Pieter het roer omgegooid en besloten dat Coolblue de merknaam is die bij iedereen op de netvlies moet staan. Dat heeft er tot nu toe toe geleid dat de naamsbekendheid in de afgelopen twee jaar van één procent naar 25 procent is gestegen, zonder ‘above the line’ te investeren. Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen? ‘Heel simpel: door mensen duidelijk te maken dat waar ze die fantastische ervaring hebben, onderdeel is van Coolblue. Zo wordt je bestelling nu geleverd in een Coolblue-doosje. Ieder touchpoint wordt dus niet alleen verwonderend gemaakt, maar ook “ge-Coolblued”.’

willen mensen ook weten waar ze moeten zijn om een steen door de ruit te gooien.’ Er zijn nog wat voordelen van een fysieke winkel boven een webshop, vertelt Pieter. ‘Sommige mensen vinden het prettiger om iets af te halen en de transactie gelijk met de productoverhandiging te laten plaatsvinden. Een andere toegevoegde waarde is dat als je twijfelt tussen twee toestellen of televisies je ze beide in de winkel even kunt bekijken of vasthouden en je kunt laten adviseren. Het geluid van een koptelefoon moet je horen, de beeldkwaliteit van een lcd-tv zien en de snelheid van de nieuwste iPhone ervaren. Dat gaat niet via een webshop. Als laatste verkopen wij ook complexe producten waarvan het lastig is om het zelf aan de praat te krijgen. Iedereen die een wifi-repeater koopt doet dat voor het eerst, dan is het handig als er een fysieke Hugo is die dat apparaat even voor je in kan stellen. Handig voor de klant en het scheelt mij weer een hele hoop retouren.’

HET ULTIEME DOEL VAN 1 MILJARD EURO ALLES IN HUIS Alles gebeurt in eigen huis. Van techniek, tot logistiek en opslag. Coolblue heeft twee magazijnen in Nederland waar in totaal tienduizenden producten staan opgeslagen. Dat bevordert de snelle levertijd. In samenwerking met zo’n acht transportbedrijven zorgt Pieter dat de pakketjes voor 23.59 uur besteld, de volgende dag bezorgd worden.

16 | BAAZ MAGAZINE

Een fysieke winkel als toegevoegde waarde dus, want als Pieter gelijk krijgt zien we de komende 24 maanden grote retailketens omvallen. ‘Dat de traditionele winkels nu kapot gaan komt niet omdat ze niets meer verkopen’, denkt hij. ‘Tachtig procent van de spullen die verkocht worden, worden nog steeds in fysieke winkels gekocht. Dat was eerst honderd procent en die honderd procent is ook nog eens gekrompen door het

teruglopende consumentenvertrouwen. Tegelijkertijd gaat er ook nog een deel van je verkoop naar online concurrenten. Het typische businessmodel van fysieke winkels is dat je de eerste tien laptops verkoopt om je huur te betalen, de tweede tien laptops om je personeel te bekostigen, de laatste twee voor het hoofdkantoor en dan nog twee extra laptops voor je winst. Als je die laatste twee niet verkoopt, gaat het dus al mis.’ Hoe eerder andere winkels omvallen, hoe eerder Pieter zijn ultieme doel haalt. Coolblue groeit namelijk toe naar een vast punt in de toekomst: Pieters veertigste verjaardag. ‘Voor die tijd wil ik 1 miljard euro omzet hebben behaald’, zegt hij stellig. Hij twijfelt er niet aan of dat gaat lukken en met de huidige trend van een kwakkelende traditionele retailmarkt worden zijn kansen zeker vergroot. ‘Je moet je voorstellen dat het echt om grote ketens gaat, mijn grootste concurrenten nu. Als die omvallen, en dat gebeurt, verdwijnen er zomaar honderden verkooppunten voor een bepaald product. Dat betekent voor ons dat we flink marktaandeel kunnen winnen.’ Het is kapitalisme aan het werk, denkt Pieter die weinig kans ziet voor de noodlijdende zaken. ‘De meeste van hen zijn terminaal. De patiënt is nog niet overleden, maar beter worden zal hij niet meer. Als wij blijven doen wat we doen en ons elke dag verbeteren, gaan we die 1 miljard euro zeker halen.’


Baaz

Baaz.SocialMedia

FANBOOSTER

wordt in Nederland vertegenwoordigd door Online Business Media. Kijk op www.onlinebusinessmedia.nl

Merkactivatie gaat voorbij de like Veel bedrijven richten zich

in sociale media op de like. Geen verkeerde keuze, want elke like vergroot het bereik en een groter bereik biedt de eigen Facebook-pagina’s Op dit moment zijn het afgezet kunnen worden. Het met name de bedrijven die commerciële kansen. Wat activeren van de doelgroep inspelen op nieuwe vaak vergeten wordt, is dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Een direct ontwikkelingen op het gebied het in werkelijkheid draait Facebook-actie is een goede van social media, die Facebook manier om de fan in beweging te vanuit een zakelijk oogpunt op om het activeren van de houden en aan je merk te binden de juiste manier inzetten. doelgroep. op het moment dat, in het geval Neem Coca Cola of KLM. van voetbalclubs, Feyenoord niet speelt. Fanbooster maakt het mogelijk om zelfstandig en eenvoudig in eigen huisstijl apps te creëren die nodig zijn om een Facebook-actie te kunnen doen. Maar het draait natuurlijk ook om de content op de tijdlijn. De gecreëerde apps zijn een mooie aanvulling op een contentplan. Met ondersteuning van het Fanbooster CMS, is een dergelijk stappenplan

en sterke brand commitment, de verbondenheid van een consument met een merk, betekent een hogere merkvoorkeur en zorgt in het sociale media-tijdperk dat consumenten bereid zijn om merkinformatie te verspreiden. Een belangrijke merkvariabele om op te sturen. Neem voetbalclubs. Ajax heeft een aanzienlijke supportersschare die hen op Facebook volgen. Duidelijk de club met de meeste ‘likes’. Feyenoord heeft daarentegen de ‘ Een groter bereik leidt ook meeste trouwe fans. tot een grotere commerciële kans’ Het aantal mensen dat weer reageert op posts van andere mensen (supporters) op de Facebook-pagina makkelijk te realiseren. De van Feyenoord, is heel hoog. Hoger dan het inzet van Fanbooster bespaart gemiddeld aantal reacties op de Facebookorganisaties zowel tijd als geld pagina van Ajax. Uit deze informatie zou je en biedt de mogelijkheid om kunnen opmaken dat de merkloyaliteit bij op een professionele en snelle Feyenoord op Facebook groter is dan die manier Facebook-acties in te van Ajax. Wat is belangrijker, kwaliteit of zetten. kwantiteit? Elk bedrijf wil de distributie van Het Facebook-CMS Fanbooster, in Nederland de sociale content vergroten. onderdeel van Online Business Media, Zoals hierboven omschreven maakt in een online omgeving de activiteiten is merkloyaliteit belangrijk in van fans zichtbaar, door naast het creëren deze. Een loyale consument en publiceren van apps op Facebook ook zorgt ervoor dat de content statistieken te tonen. Bijvoorbeeld hoeveel gedistribueerd wordt, dat de fan mensen er over een merk praten, maar informatie wil delen en daarmee ook welke informatie er van een merk het bereik vergroot. Want we gedeeld wordt. Daarnaast kan er ook een weten allemaal, een groter marktanalyse gedaan worden, waarbij de bereik leidt ook tot een grotere Facebook-pagina’s van concurrenten tegen commerciële kans. 18 | BAAZ MAGAZINE

Andere bedrijven hebben meer moeite met het kwalificeren en kwantificeren van de voordelen die er met zakelijk Facebookgebruik te behalen zijn. Gelukkig begrijpen steeds meer bedrijven dat sociale media belangrijk is om een sterke brand commitment en meer loyaliteit te creëren en uiteindelijk kan bijdragen aan een hoger bestedingsgedrag. Want het zijn de sociale kanalen waar de doelgroep op zoek gaat naar relevante informatie, gevoel krijgt bij een merk en waar men op zoek is naar interactie. De doelgroep wil niet langer alleen de mogelijkheid hebben om informatie op te zoeken op een corporate, statische website of te bellen met een medewerker van een klantenservice. Facebook is bij uitstek geschikt om de aandacht van het publiek te vangen, relevante content te bieden en er voor zorgen dat mensen dit delen, in discussie gaan of zelfs tot actie overgaan. Vergelijk het met een bezoek aan een winkel waar je direct wordt geholpen, te woord wordt gestaan door iemand met verstand van zaken en waar je terecht kunt met vragen tijdens of na de aankoop. Als merk wil je de klant weer centraal zetten en dat is waar een platform als Facebook uitstekend de mogelijkheid toe biedt.


Baaz.Special

Online ondernemen

Special

ONLINE ONDERNEMEN Van een kleine webshop tot miljoenenonderneming: geld verdienen op het web is gemeengoed geworden. Maar hoe pak je dat aan? Wij lieten gerenomeerde webshops aan het woord over hun strategie.

20. WEBDEVELOPMENT

Start je met een webshop, dan heb je een aantal mogelijkheden wat betreft de techniek. Ga je voor een kant-en-klare webshop of laat je het from scratch bouwen? Er zijn diverse cms-systemen die voor de achterkant kunnen zorgen; denk aan Joomla, Drupal, Wordpress of het gespecialiseerde Magento.

21. HOSTING

Ook hostingbedrijven hebben hun eigen systemen. Wat zijn de (on)mogelijkheden en wat past voor wie?

23. SEO / SEA

24. WETTEN & REGELTJES Als online ondernemer krijg je te maken met een stortvloed aan wetten en regels. Garantieverstrekking bijvoorbeeld en strikte leveringsvoorwaarden.

25. ADMINISTRATIE EN VOORRAAD

Net zoals bij een fysieke winkel, ontkom je als online ondernemer niet aan een goed systeem voor het beheren van je administratie en je voorraad. Hoe regel je dat en wie kan je daarbij helpen?

Wil je bezoek genereren, dan zul je met je webshop hoog in Google moeten eindigen. Kortom: je webshop moet voldoen aan goede SEOen SEA-standaarden. Dat heeft veel voeten in de aarde. Technisch en semantisch moet je webshop in orde zijn. Daarnaast kunnen social media en zoekmachine-advertising je helpen om je publiek beter te bereiken.

24. BETAALMETHODEN

Anno 2013 is weinig zo essentieel als het bieden van veilige betaalmethoden. Welke mogelijkheden heb je als ondernemer en hoe regel je dat veilig? Hoe zit het bijvoorbeeld met iDEAL, Paypal, creditcards, facturatie, machtigingen en andere betaalmethoden? En aan welke veiligheidsvoorschriften moet je als website voldoen?

26. TRANSPORT

Snel, volgens afspraak en in goede orde, zo willen je klanten hun bestelling ontvangen. Met welke koeriersdiensten kun je blindelings in zee en op welke manier proberen zij jou te helpen met het runnen van jouw business?

Baaz 2 2013 issuu  

Editie 2.2013 van Baaz Magazine