Page 1

AWARDS 2019

DIGIFOTO PRO

AWARDS 2019

GOUD

PLATINA 2019

ZILVER 2019

2019

Ook dit jaar stond de fotografiewereld niet stil. Massaal werden er nieuwe camera's, objectieven en allerlei accessoires geïntroduceerd. Zoals gewoonlijk hebben wij er een groot aantal getest en beloond met een DIGIFOTO Pro award. In 2019 wisten camerafabrikanten voort te borduren op het succes van de spiegelloze camerasystemen, toch wisten ze ons ook weer te paaien met DSLR’s en compactcamera’s. We kwamen ook niet te kort wat objectieven betreft en testten diverse modellen van ultragroothoek tot supertelezooms. Bovendien gingen we nog veelvuldig aan de slag met noodzakelijke, creatieve en zeer handige accessoires. In het overzicht dat hierna volgt nemen we de belangrijkste nieuwe producten uit 2019 op, inclusief de beoordeling in cijfers en ons uiteindelijke oordeel in de vorm van een award. Met alle gear netjes bij elkaar kun je in één oogopslag zien welke camera of welk objectief het beste bij jou past!

DIGIFOTO PRO

91


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

HASSELBLAD X1D II 50C De Hasselblad X1D 50 C was een heel fijne uiterst compacte middenformaatcamera met uitstekende objectieven. Zijn opvolger is op veel punten verbeterd, maar het meest opvallende punt is wel de prijs.

GOUD 2019

C AT E G O R I E

middenformaat camera

BEELDKWALITEIT BEDIENING SNELHEID BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 9 7,5 8,5 7,5

GETEST IN DIGIFOTO PRO 4.2019 ADVIESPRIJS € 5.000,- (EXCL. BTW) INFO WWW.HASSELBLAD.COM/X1D

De elektronische zoeker heeft 3.69 miljoen beeldpunten OLED EVF met een vergrotingsfactor van 0.87. Ook de monitor is groter geworden en meet nu 3.6 inch en telt 2.36 miljoen pixels. Een punt waarop de vorige versie duidelijk verbeterd kon worden, was de snelheid. Niet zozeer het aantal beelden per seconde, maar de opstart- en reactietijd en de verversing van het beeld. Nu kun je redeneren dat snelheid van ondergeschikt belang is voor een middenformaat, maar de gebruiker is intussen verwend geraakt door de snelle kleinere camera’s. Op dit punt is de versie II flink verbeterd met onder meer een 46% kortere opstarttijd en een veel kortere black-out-tijd. Ook de autofocus is nu sneller en beter. Volgens

Hasselblad zijn alle wijzigingen voortgekomen uit gesprekken met gebruikers. Die hadden bijvoorbeeld helemaal geen behoefte aan nog meer megapixels, vonden dat de body al ideaal was en waren heel blij met de objectieven. De update van de X1D-50c doet dan ook op het eerste gezicht bescheiden aan, maar in gebruik is de camera sterk verbeterd. Nog belangrijker is de prijs: de adviesprijs is bijna gehalveerd ten opzichte van die van de voorganger. Daarmee komt de camera nu ook binnen het bereik van de veeleisende amateur en dat is belangrijker dan het lijkt, want naar schatting tweederde van de omzet zal daarvandaan komen.

FUJIFILM GFX 100 GOUD 2019

C AT E G O R I E

middenformaat camera

BEELDKWALITEIT   9,5 BEDIENING          8,0 SNELHEID            7,5 BEHUIZING          8,5 PRIJS/KWALITEIT    8,5 GETEST IN DIGIFOTO PRO 4.2019 ADVIESPRIJS € 10.999,INFO FUJIFILM.EU

92

Fujifilm schudt de kaarten in het middenformaatsegment. De prijs voor een camera met honderd megapixel is door de introductie van de GFX 100 fors gedaald. Voor dat lagere bedrag krijg je bovendien een CMOS BSI-sensor, stabilisatie én fase-gebaseerde scherpstelling. De sensor is gemonteerd in een frame dat IBIS (stabilisatie in de camera) over vijf assen mogelijk maakt. De stabilisatie werkt in ieder geval uitstekend, je kunt zonder enig problemen uit de hand fotograferen én de scherpte van de nieuwe sensor benutten. Op het gebied van de scherpstelling is de camera ook veranderd. De maar liefst 3.76 miljoen AF-pixels op de sensor maken nu fase gebaseerde AF mogelijk en die werkt sneller dan contrast gebaseerde AF. Bovendien heeft de camera een variant op de scherpstelsoftware van de X-T3 en de X-T30 gekregen. Daardoor heeft de camera alle mogelijkheden inclusief

DIGIFOTO PRO

gezichts- en oogherkenning. De scherpstelmotoren in de objectieven houden dat goed bij. De camera heeft ook een nieuwe processor, de X-Processor 4, die de camera in het algemeen sneller maakt. Die processor was nodig om de enorme data-hoeveelheden te verwerken. De GFX100 heeft goede kaarten voor film: 10 bit 4:2:2 via HDMI, verder F-log en 4k. Ook is er HLG (Hybrid Gamma Log) om films te maken die direct te gebruiken zijn op HDR-tv’s. Qua bediening lijkt de camera op full frame-camera’s: in plaats van aparte sluitertijd en ISO-knoppen zijn er nu selectieschijven waar je verschillende functies aan kunt geven, Fujifilm noemt het virtuele knoppen. Het display boven op de camera laat dan zien welke functies dat zijn.


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

SIGMA FP Wat meteen opvalt aan de SIGMA is de ergonomie. De SIGMA fp haalt maar liefst drie records: die van de kleinste full frame-camera, de lichtste én die van eerst full frame die af fabriek in RAW kan filmen.

GOUD 2019

C AT E G O R I E

systeemcamera's

BEELDKWALITEIT BEDIENING SNELHEID BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 8 8,5 9 8

GETEST IN DIGIFOTO PRO 6.2019 ADVIESPRIJS € 2.199,INFO SIGMABENELUX.COM

De camera is een stuk kleiner dan de meeste full frame-camera’s. Je kunt hem echter goed vasthouden omdat hij vrij dik is, 4,5 cm. Voor een camera zonder handgreep is dat flink. Daarvoor is ook een goede reden: de camera bestaat uit twee helften waartussen een heatsink is geplaatst. De heatsink laat ook meteen zien dat de fp professionele filmaspiraties heeft. Wanneer je namelijk in RAW gaat filmen, ontstaat een datastroom die nogal wat vraagt van de processor. De camera kan tot twee uur continu filmen. De camera ondersteunt behalve 24, 25 en 30 bps ook 60 en 50 bps bij 4k, en

dat maakt hem samen met de mogelijkheid om in DNG-RAW te filmen tot een zeer interessante optie. Er is geen externe zoeker bij de camera, maar bij film zal hij sowieso via een externe monitor over HDMI gebruikt worden, dus dat is geen gemis. Voor fotografie is het wel een gemis. Er is echter wel een externe viewfinder los verkrijgbaar, maar die was bij de test nog niet beschikbaar. Wat de camera wel echt mist, is een mechanische sluiter. Het rolling shutter-effect is niet zo sterk, maar het zal toch echt zichtbaar worden bij snelle bewegingen.

SONY A7R IV Na twee jaar is er een opvolger van de Sony A7R III, de Mark IV. Er zijn heel wat verbeteringen doorgevoerd. De 61 megapixeltellende full frame-sensor flirt met middenformaat en niet voor niets doopt Sony de camera tot 'The Resolution Beast'.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

systeemcamera's

BEELDKWALITEIT BEDIENING SNELHEID BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9,5 8,5 8,5 8,5 8

GETEST IN DIGIFOTO PRO 4.2019 ADVIESPRIJS € 4.000,INFO SONY.NL

De A7R IV bereikt de grote resolutie dankzij een nieuw ontwikkelde back-illuminated CMOS-beeldsensor. De camera heeft een dynamisch bereik van maar liefst 15 stops bij lage ISO-instellingen. Ook beschikt de A7R IV over nieuwe algoritmes die kleurreproductie verbeteren en over een nieuwe Pixel Shift functie.

De Sony Alpha 7R IV maakt in maximale resolutie tot wel tien beelden per seconden, met AF/AE-tracking. De camera houdt dit tot ongeveer zeven seconden vol in de volle resolutie. Schakel je in APS-C-modus, dan fotografeer je nog met 26,2 MP, dan kun je deze snelheid tot wel drie keer zo lang hanteren.

De body van de camera is iets groter dan zijn voorganger en de grip verstevigd. Het innovatief 5-assig in-body beeldstabilisatiesysteem is geoptimaliseerd voor het maken van hoge resolutie beelden. In de praktijk win je hier tot wel 5,5 stops mee. Daarnaast is de sluiterunit opnieuw ontworpen om zelfs de geringste beweging te compenseren.

Het verbeterde scherpstelsysteem bestaat uit 567 fasedetectie-AF-punten die circa 74% van het beeldbereik afdekken. Fotografeer je in de APSC-modus, dan is het volledige beeld bedekt met autofocuspunten. Je fotografeert dan met een 1,5x crop, wat handig is voor onder meer wildlife fotografen. De hogere concentratie AF-punten in combinatie met nieuwe algoritmes zorgt voor een merkbare verbetering in de trackingprestaties.

DIGIFOTO PRO

93


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

NIKON Z6 Bij de introductie van de Nikon Z 7 wisten we al dat er ook een Z 6 zou komen, een camera in het populaire segment tot € 2.000,-. Voor velen zal deze camera minstens zo interessant zijn als de Z 7.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

systeemcamera's

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 8 9 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 1.2019

De Nikon Z 6 heeft een camerabehuizing die compact is en zeer degelijk gebouwd. De camera heeft een zoeker met 3.7 miljoen beeldpunten die een reflexzoeker doet vergeten. De grote Z-lensvatting heeft een heel korte afstand tot de sensor waarvoor steeds meer unieke én compacte en lichte objectieven verschijnen maar die dankzij de FTZadapter ook naadloos samenwerkt met de ‘oude’ Nikon-objectieven. Een zeer goed werkend 5-assig systeem voor stabilisatie in de camera dat werkt met zowel Z- als F-objectieven. In de instelling enkelbeeld AF, waarmee het merendeel van de opnamen gemaakt wordt, stelt de Z 6 uitstekend scherp. Bij continue AF blijkt

dat hij in de praktijk ook te overtuigen. Ook op het gebied van video neemt de Z 6 een unieke positie in. De Z 6 filmt in 4K zonder crop en zonder line skipping. Hij neemt dus alle informatie van het beeld en downsampelt deze; verreweg de beste methode. Hij biedt een gratis N-log (10 bit 4:2:2 via HDMI) en time code. Op het gebied van ruis en dynamiek is de Z 6 met name bij de heel hoge ISO-waarden beter dan de Z 7 en D850. De sensor is dus heel harmonieus: hij is zowel zeer geschikt voor landschap als voor werken met heel weinig licht.

ADVIESPRIJS € 2159,INFO WWW.NIKON.NL

CANON EOS RP GOUD 2019

C AT E G O R I E

systeemcamera's

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

8 9 9 8

GETEST IN DIGIFOTO PRO 3.2019 ADVIESPRIJS € 1.498,INFO WWW.CANON.NL

94

De Canon EOS RP heeft een 26,2 Megapixel CMOS-sensor die enorm goede prestaties heeft bij weinig licht, door de DIGIC 8-processor en Digital Lens Optimizer in de camera. Doordat alle pixels gebruikt worden bij zowel de beeldverwerking krijg je ontzettend scherpe beelden waarop details goed zichtbaar zijn. De camera biedt een supersnelle autofocus in slechts 0,05 seconden. De Canon EOS RP heeft Eye AF geïntegreerd in de camera, waardoor in de Gezichtsdetectie-modus er automatisch scherpgesteld wordt op de ogen waardoor deze een haarscherpe beeldkwaliteit krijgen. De camera leent zich daarnaast ook erg voor macrofotografie. Met de speciale stand ‘Reeksopnamen’ combineert de Digital Photo Professionalsoftware van Canon verschillende opnamen tot één samengevoegd, haarscherp beeld.

DIGIFOTO PRO

De Canon EOS RP is de lichtste camera in zijn klasse, wat hem erg geschikt maakt voor reisfotografie. Doordat het lcd-scherm met touchscreen uitklapbaar is, hoef je je niet in de meest onmogelijke bochten te wringen om een goede foto te maken. Ook leent de EOS RP zich voor vloggers, doordat het scherm volledig te draaien is. De Canon EOS RP is een prettige geprijsde full framesysteemcamera met volledige compatibiliteit met de Canon RF-objectieven. Met een speciale adapter kun je tevens alle bestaande Canon EF(-S)-objectieven blijven gebruiken.


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

PANASONIC S1R GOUD 2019

C AT E G O R I E

systeemcamera's

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

8 9 9 8

GETEST IN DIGIFOTO PRO 3.2019 ADVIESPRIJS € 3.699,INFO WWW.PANASONIC.NL

De grootte van de behuizing van de Panasonic S1R lijkt veel op die van de Leica SL. Wat Panasonic verder te bieden heeft is vooral een uitstekende elektronische zoeker (5.76 miljoen beeldpunten), en volledige weerbestendige camerabehuizing, 4k 60p video, 10 bit HLG en 4:2:2 V-log, één XQD , één SD-kaartsleuf en een extra batterijhouder. De sensor is geen BSI-, maar Panasonic past andere technieken toe om de lichtgevoeligheid op te voeren en heeft voor een grotere roodgevoeligheid gezorgd. Bovendien heeft Panasonic eigen asferische lenzen op het color filter array. Panasonic maakt niet bekend wie de sensor geproduceerd heeft, maar het meest waarschijnlijk is dat hij uit eigen huis komt. In het lab slaat hij een goed figuur. Panasonic past in de donkerste partijen ruisonderdrukking op de sensor toe. Dit gaat niet ten koste van de kleurweergave.

Op het gebied van autofocus gaat Panasonic zijn eigen weg met het Depth by Defocus-systeem. Bijzonder is dat het al na een korte beweging op basis van kennis over het L-vatting-objectief ziet welke kant hij op moet bewegen en hoe snel. Daardoor wordt aarzelen voorkomen. Panasonic gebruikt nu ook Artificial Intelligence om eye-AF mogelijk te maken. Panasonic was altijd sterk op video-gebied. Op dit punt biedt de camera 4k 60p en dat is in dit segment uniek. 10 bit HLG en 4:2:2 log zijn ook aantrekkelijke punten. AF voldoet voor video ook goed. Kortom: als videocamera is het een waardevolle aanvulling op m43-cameras van Panasonic.

FUJIFILM X-T30 GOUD 2019

C AT E G O R I E

systeemcamera’s + U ITMUNTENDE VIDEOKWALITEITEN + Z EER GOEDE JPGKWALITEIT + S NELLE EN GOEDE AUTOFOCUS - M EER DAN 8 BPS ALLEEN MET ELEKTRONISCHE SLUITER - G EEN STABILISATIE IN DE CAMERA GETEST IN DIGIFOTO PRO 2.2019 ADVIESPRIJS € 949,INFO FUJIFILM.EU

De Fujifilm X-T30 is een snelle systeemcamera met een 26,1 megapixel sensor en dezelfde processor als de succesvolle X-T3. Het kantelbare touchscreen maakt het mogelijk om vanuit de moeilijkste hoekjes te kunnen filmen en fotograferen. De sensor is ook dezelfde als die van de X-T3 en is qua dynamiek vrij goed. Voor de scherpstelling geldt hetzelfde. Ook hier dringt de X-T30 door in het gebied van de X-T3. Al moet opgemerkt worden dat de autofocus af en toe wel moeilijkheden heeft om een onderwerp te volgen. De snelle autofocus is ook een noodzaak, omdat de camera veel opnamen per seconde kan maken. Op het eerste gezicht zijn de mogelijkheden spectaculair: 30 bps. In dat geval gebruikt de camera echter de elektronische sluiter wat juist bij snelle bewegingen tot vervormingen kan leiden (het effect is echter beperkt). Een tweede nadeel is dat de ruis toeneemt. Met mechanische sluiter haalt de camera acht beelden per seconden.

DIGIFOTO PRO

De X-T30 heeft verbeterde videomogelijkheden en is in staat om 4K-opnames te maken inclusief gezicht- en oogdetectie. Er kan ook worden gefilmd in het DCI beeldformaat (17:9) waardoor beelden een meer filmische uitstraling wordt verkregen. 4K/30P-video kan worden opgenomen als 4:2:0 bit naar een SD-geheugenkaart. Dit maakt deze camera zeer geschikt voor de meer serieuze videograaf en filmmaker.

95


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

OLYMPUS OM-D E-M1X De Olympus OM-D E-M1X. Geen naam die van de tong rolt, en geen body die je makkelijk meeneemt in een grote jaszak of heuptas: de Olympus E-M1X is geen compacte camera. Juist daarin ligt zijn kracht.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

systeemcamera’s

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 9 8 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 2.2019 ADVIESPRIJS € 2.999,INFO WWW.OLYMPUS.NL

De body is naast groot, ook zeer stevig en volledig weathersealed. Een ander voordeel van een zwaardere body, is stabiliteit. Daarbovenop heeft Olympus een sterke, vernieuwde gyrosensor toegevoegd aan de camera, om de sensor te kunnen laten bewegen en hierdoor schokken op te vangen. Dankzij de twee batterijhouders is de E-M1X uitstekend geschikt om een volledige dag op locatie te zijn. Gemiddeld kunnen er zo'n 2500 foto's worden gemaakt. De camera is voorzien van meerdere intelligente functies zoals de onderwerpdetectie die met behulp van Artificial Intelligence weet wat er zich in je beeld bevindt en zich hierop aanpast. Deze functie komt vooral van pas bij

sportevenementen, en bij spelende kinderen of huisdieren. Uiteraard beschikt de OM-D E-M1X ook over geavanceerde Eye-AF. De absolute pro die op geen enkel vlak wil inleveren qua functies of beeldkwaliteit doet goed aan deze camera. Er zijn zoveel mogelijkheden die goed aangeven dat dit echt een sterke flagship betreft. De Handheld High Res Shot, waarbij de image stabilization wordt gebruikt om een foto te schieten met kleine veranderingen in de locatie van de sensor is slechts één voorbeeld. Dat de camera niet bang is voor slecht weer of een stootje is een grote plus.

OLYMPUS OM-D E-M5 III Als je de Olympus OM-D E-M5 III oppakt, voel je meteen dat hij compact en ontzettend licht is. Met slecht 366 gram is het dan ook één van de lichtste camera's in zijn klasse en nog kleiner dan zijn voorganger.

GOUD 2019

C AT E G O R I E

systeemcamera’s

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

7 9 9 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 6.2019 ADVIESPRIJS € 1.199,INFO WWW.OLYMPUS.NL

96

Door zijn geringe afmetingen is het een ideale reispartner. De robuuste body is weerbestendig en leent zich als geen ander om mooie foto's te maken in guur weer. De camera deelt de TruePic VII beeldprocessor, het autofocussysteem en 4k-video met de duurdere E-M1 Mark II. Met 121 autofocuspunten stelt hij snel scherp. De camera schiet bovendien tot tien frames per seconde. De camera ligt prettig in de hand en biedt de mogelijkheid om alle knoppen naar je voorkeuren aan te passen. Het kan gekanteld worden al naar gelang je selfies of laag bij de grond wil fotograferen. Een pluspunt is daarnaast dat de batterij kleiner is, maar nog steeds hetzelfde vermogen heeft.

DIGIFOTO PRO

Het is een camera die je creatief aan het denken zet door de zestien verschillende kleurmodi waarmee je kan experimenteren. De modus Live Composite maakt het kinderlijk eenvoudig om opnames te maken bij lange belichtingen waarin bewegende voorwerpen voorkomen, een functie die voor astrofotografie handig is. Met HDR-modus voeg je vijf of drie foto’s samen tot één. Macroliefhebbers hebben daarnaast ook veel aan de Focus Stackingfunctie die het mogelijk maakt om acht beelden tot één foto te combineren.


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

NIKON COOLPIX W150 Starten met onderwaterfotografie? Bereid je voor: behalve met een superduur onderwaterhuis vallen de resultaten van een dure camera met verwisselbare objectieven onderwater flink tegen. De Nikon Coolpix W150, die een fractie kost van zo’n dure camera, doet het een stuk beter.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

compactcamera’s

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

7 8 8 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 4.2019

De W150 komt simpel over met de vrolijke kleuren en eenvoudigere specificaties. Maar vergis je niet: hij maakt onder alle omstandigheden prima foto’s. Opvallend is dat de compacte onderwatercamera eigenlijk bijna net zo aanvoelt als een gewone camera. De camera is ook onderwater superhandig in de bediening. Automatische scene-instellingen doen het goed en niet alleen onderwater, maar ook bij landschappen en portretten bijvoorbeeld. De lens is ontworpen voor gebruik onderwater, maar ook daarboven doet hij het gewoon goed.

Verder heeft de camera helemaal geen gekke specificaties. Wat dacht je van waterproof tot tien meter, valbestendig tot 180 centimeter, 220 opnamen op een acculading, 4.7 bps serieopnamen en een 30-90mm objectief met f/3.3-5.9 op een 1/3.1 inch sensor. Onderwaterfotografie wordt een fluitje van een cent met deze camera, maar zoals al aangegeven doet hij het ook op het land heel goed en is het dus een mooie aanvulling in je fototas. Zo heb je altijd een camera bij de hand waarvoor je niet bang hoeft te zijn als je hem een gekke smak laat maken of in het water laat vallen!

ADVIESPRIJS € 169,INFO WWW.NIKON.NL

NIKON COOLPIX W300 Aspirant-onderwaterfotografen doen er goed aan om de onderwatercamera’s van Nikon te bekijken. De Nikon Coolpix W300 gaat nog een stapje verder dan de W150. Met deze camera kickstart je jouw onderwaterfotografie-carrière gegarandeerd!

GOUD 2019

C AT E G O R I E

compactcamera’s

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

8 9 8 8

GETEST IN DIGIFOTO PRO 4.2019 ADVIESPRIJS € 469,INFO WWW.NIKON.NL

De Nikon Coolpix W300 is heel gemakkelijk in de bediening, zodat je ook onderwater je weg kunt vinden. De lens van de camera is ontworpen voor gebruik onderwater, maar maakt ook in droge omstandigheden prima foto’s. Met een groothoek tot 24mm, valt er altijd wel een interessante compositie te maken. De specificaties zijn heel indrukwekkend. De kleine compactcamera is waterproof tot dertig meter, valbestendig tot 240 centimeter en heeft een 24-120mm (equivalent) f/2.8-4.9-objectief op een 1/2.3 inch sensor die tot een ISOgevoeligheid van 6400 gaat. De camera

DIGIFOTO PRO

maakt zo’n 280 opnamen per batterijlading, 7 bps serieopnamen én maakt video-opnamen met 4k bij 30bps. O ja: er zit ook een dieptemeter (barometer) in! De W300 is niet zomaar een onderwatercamera, doordat het apparaatje zo robuust is, geniet je ook van de kwaliteiten tijdens het bergbeklimmen, mountainbiken en noem maar op. Laat je je actioncam thuis en stap je over op deze Nikon Coolpix W300 dan merk je dat je meer mogelijkheden hebt en over een betere beeldkwaliteit zal beschikken.

97


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

IRIX 11MM F/4.0 BLACKSTONE Je hebt wijde objectieven, groothoeken, extreme groothoeken en dan is er 11mm van Irix. Met zijn beeldhoek van bijna 130 graden wordt fotograferen met dit objectief vooral interessant door alle creatieve mogelijkheden die zich voordoen wanneer je dit beest op je Canon-, Nikon- of Pentax-body monteert.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

objectieven

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 10 9 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 5.2019 ADVIESPRIJS € 695,INFO IRIX.NL

Iets over het objectief zelf; we kijken hier naar een super stevige, rectilinear groothoek van het merk Irix. Het is gemaakt van een solide combinatie van aluminium en magnesium, er is een manuele scherpstelring aanwezig waarbij het mogelijk is om deze op slot te zetten en het objectief bezit maar liefst drie asferische elementen om ervoor te zorgen dat je foto’s haarscherp zijn. Tevens zorgen deze elementen ervoor dat je geen last zal hebben van flaring of ghosting. Simpel uitgelegd; de lens zorgt voor scherpe beelden, van hoek tot hoek. Vanaf het moment dat je door de zoeker kijkt, gebeuren er twee dingen. Allereerst

zal je versteld staan van de beeldhoek. Als tweede zal het opvallen hoe scherp het beeld is wanneer je uiteindelijk die eerste creatieve foto maakt die je al een tijd in je hoofd had maar nog niet had kunnen realiseren. Het objectief is scherp. En met scherp bedoelen we heel scherp. De Irix 11mm f/4.0 Blackstone verdient terecht onze stempel van kwaliteit. Het kan namelijk alles wat je verwacht van een professioneel groothoekobjectief en meer. En dat allemaal voor een competitieve prijs. 

SAMYANG 10MM F/3.5 XP Met zijn 10mm (130 graden bereik) op full frameformaat is de Samyang 10mm f/3.5 XP ’s werelds meest wijde groothoek die op dit moment verkrijgbaar is. Het effect in de praktijk? Een zeer breed beeld dat vooral extreem, in alle aspecten van het woord, aanvoelt.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

objectieven

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 9 9 10

GETEST IN DIGIFOTO PRO 6.2019 ADVIESPRIJS € 1.099,INFO SAMYANGBENELUX.COM

98

Eerst wat technische informatie voordat we ingaan op de verschillende fotografiegenres waarin je deze lens het meest voorbij zult zien komen. De Samyang 10mm f/3.5 XP biedt extreem heldere beelden door een combinatie van 18 lenselementen die verdeeld zijn over 11 groepen. Hiervan zorgen 7 speciale lenselementen ervoor dat de scherpte stabiel blijft van het centrum tot in de hoeken. Deze 7 elementen zijn de; 3 asferische lenselementen, een hoogbrekend lenselement en 3 extra lage dispersie lenselementen en zorgen ervoor dat extreme vervorming en hinderlijke aberraties worden geminimaliseerd. Samyang heeft het objectief ook een

DIGIFOTO PRO

speciale coating gegeven; Samyang's Ultra-MultiCoating. Deze hyperbolische naam staat gelukkig voor een toptoepassing. Deze laag zorgt ervoor dat ghosting en flaring je shots niet zullen verpesten. Het is Samyang gelukt om een tamelijk compacte ultragroothoek te creëren die je niet in iedere situatie op je body zult schroeven, maar wanneer de situatie er wel om roept? Zet je dan maar schrap.


GOUD

PLATINA 2019

2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

FUJIFILM 16MM F/2.8 R WR De 16mm f/2.8 is een super compact en scherp objectief dat perfect is voor fotografen die een iets wijdere optie in hun tas willen hebben. Dit objectief is voor op reis, om landschappen mee te fotograferen of te gebruiken voor video. De gunstige prijskwaliteitsverhouding maakt het makkelijker kiezen voor zij die twijfelen tussen dit objectief of de duurdere f/1.4 variant.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

objectieven

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 9 9 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 3.2019 ADVIESPRIJS € 399 INFO WWW.FUJIFILM.EU/NL

Het objectief weegt maar 155 gram en is slechts 45,4 mm lang. Fujifilm noemt het dan ook het wijdste groothoek objectief in de compacte prime objectieven serie. Bij gebruik wordt meteen duidelijk dat dit een hoogwaardig objectief is. De ringen voor de diafragmaopening en scherpstellen hebben nauwkeurige klikstops en een vloeiende overgang. Alles voelt simpelweg prachtig soepel en solide. Niet vreemd ook als je beseft dat het objectief dezelfde uitstekende bouwkwaliteit bezit als zijn broertjes in de X-lijn. Het heeft de WR benoeming, wat betekent dat hij Weather

Resistant is stof- en weerbestendig is. Niet alleen regen en stof zijn geen probleem voor het objectief, ook is deze te gebruiken bij lage temperaturen tot wel -10 °C. Aan de binnenkant zien we dat het objectief over tien lenselementen beschikt, verdeeld over acht groepen. Twee van ervan zijn asferisch, wat zorgt voor een contrastrijk en scherp beeld over het gehele beeldvlak. En de scherpte zal je opvallen, beloofd.

SAMYANG 14MM F/2.4 XP PREMIUM Samyang XP objectieven hebben een ongekend hoge kwaliteit, en zijn ontworpen voor professionelen die de hoogst mogelijke scherpte en detail in hun beelden willen zien. De premium objectieven leggen de wereld vast op een unieke manier.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

objectieven

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 9 9 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 2.2019 ADVIESPRIJS € 949 INFO WWW.SAMYANGBENELUX.COM

Waar een 'normale' prime of telezoom lens in de hoekjes nog wel eens wat onscherp wil zijn, wordt dit bij een groothoek meteen zo'n 10x erger door het brede zicht dat de lens met zich mee brengt. Dit is ook de reden dat goede groothoekobjectieven die over het hele beeld scherp zijn meestal ook een aardig prijs kaartje hebben. De Samyang 14mm F/2.4 XP Premium valt op door zijn milde prijs, mooi design en de prachtige en haarscherpe beelden die hij oplevert. Handmatig scherpstellen is soepel en nauwkeurig, en zeker in combinatie met focus peaking een fluitje van een cent. De binnenkant van het objectief

DIGIFOTO PRO

is even mooi als het design aan de buitenkant; 18 glazen lenselementen in 14 groepen, waaronder vier verschillende speciale glassoorten: twee asferische lensdelen, een hybride asferische lens, twee extra-low dispersion lenzen en een hoge refractieve lens. Het voornaamste wat belangrijk is om hier uit te halen, is dat de lens moeiteloos omgaat met ghosting en lens flares, en het van hoek tot hoek scherp blijft en een mooie detail en kleurweergave toont.

99


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

NIKON Z 24-70MM F/2.8 De 24-70mm heeft zeventien elementen in vijftien groepen: drie elementen minder dan de oude 24-70mm voor reflexcamera’s. Het Z-objectief heeft echter naast de twee ED-elementen vier asferische elementen in plaats van één, dus je kunt niet zeggen dat het minder complex van opbouw is.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

objectieven

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 9 9 8

GETEST IN DIGIFOTO PRO 3.2019 ADVIESPRIJS € 2.499,INFO NIKON.NL

Opvallend is vooral dat de tweede lensgroep relatief eenvoudig is uitgevoerd. Een groothoekzoom is natuurlijk nooit symmetrisch, maar de opbouw is toch een stuk minder asymmetrisch dan de reflexpendant. Je zou dus mogen verwachten dat hij het wat beter doet op korte afstand. Het meest opvallende verschil is misschien wel dat Z-objectieven geen Vibration Reduction (VR) hebben. Dat is ook niet nodig want de stabilisatie in de camera werkt heel goed samen met deze objectieven. Het objectief heeft een LCDvenstertje, waarmee je onder meer de afstand en de scherptediepte kunt laten zien, maar ook de brandpuntsafstand en

het diafragma. Verder heeft het een extra ring voor het instellen vanfuncties. De kleinere omvang van de deze 24-70mm is uiterst welkom. De NIKKOR Z is nog steeds geen klein objectief maar is heel fijn om ermee te werken. Het objectief is ook zeer goed in balans. De 24-70mm doet het in het lab zeer goed. Uitstekende scherpte en microcontrast bij volle opening en zeker bij f/4. Verder is ook het bokeh van de NIKKOR Z en de scherpte van dichtbij heel goed.

NIKON Z 14-30MM F/4.0 Bij de 14-30mm f/4 kun je al aan de specificaties zien waar Nikon de accenten gelegd heeft. Anders dan de 14-24mm f/2.8, accepteert het objectief filters zonder speciale filterhouder en het schijnt ook het enige full frameobjectief met deze beeldhoek te zijn met die eigenschap.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

objectieven

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

8 9 8 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 3.2019 ADVIESPRIJS € 1449,INFO WWW.NIKON.NL

100

Het is vooral duidelijk kleiner en compacter: met 485 gram weegt het precies de helft van de 14-24mm en het is ook vrijwel half zo groot. Bij de opbouw van de 14-30mm valt vooral de sterk asferische frontlens op. Verder heeft het objectief vier ED-elementen en vier asferische elementen; vrij veel voor een objectief met deze bescheiden lichtsterkte. Vanaf een afstand van een meter of vier krijg je superscherpe hoeken, al bij diafragma f/6.3. Die scherpte neemt verder alleen maar toe. Door het vlakke front-element en de Cornea-coating is het objectief ook nog eens uitstekend beschermd tegen

DIGIFOTO PRO

reflecties. Kortom: een objectief dat prima prestaties levert en erg gebruiksvriendelijk is. De 14-30mm is een voorbeeldige test-kandidaat. Vertekening en kleurfouten worden automatisch gecorrigeerd, maar schakel je dit uit dan blijken deze fouten ook nog eens vrij klein te zijn. Coma is afwezig, geen astigmatisme en de scherpstelling gaat heel snel. De bouw is net als die van andere Z-objectieven heel goed. Het objectief is stof- en spatwaterbestendig. Gezien de lage lichtsterkte zou je verwachten dat het objectief pas bij f/8 of nog later optimale prestaties levert, maar dat is gelukkig al bij f/6.3 het geval.


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

TAMRON SP 35MM F/1.2 DI USD Tamron besloot om zichzelf ter gelegenheid van het veertigjarig (!) bestaan van de SP-serie een cadeau te geven en zette naar eigen verklaring alles op alles om een exceptioneel goede 35mm f/1.4 te ontwerpen. Is Tamron geslaagd in deze opzet?

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

objectieven

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9,5 9 8 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 4.2019 ADVIESPRIJS € 999,INFO TAMRON.EU

Tamron heeft vier asferische elementen gebruikt (twee voor, twee achter) en in de eerste (hoofd)groep één en de twee de twee elementen met geringe kleurfouten ingezet. Nu zijn er wel meer 35mmobjectieven met die lichtsterkte die een uit twee hoofdgroepen bestaan, maar bij geen enkel objectief de constructie zo elegant als bij deze Tamron. Verder heeft Tamron een speciale mechanische constructie ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het objectief ondanks het gewicht van de twee hoofdgroepen snel scherpstelt en nieuwe coatings. In de praktijk doet de Tamron het goed. Wat meteen opvalt, is dat het beeld heel scherp is, met een mooi, natuurlijk

contrast. Met name als het gaat om fijne structuren zoals grassprieten en bloemen op de achtergrond, weet de Tamron heel fraai rustig te tekenen. In het lab weet de Tamron de verwachtingen helemaal waar te maken. Al bij volle opening is er een enorme scherpte die tot in de hoeken gehandhaafd wordt. Er zijn heel geringe kleurfouten, daarnaast is er geen coma, geen astigmatisme en zeer weinig vertekening. De sferische aberratie is ook gering en lijkt voornamelijk ingezet te worden als middel om het objectief niet àl te hard te laten tekenen. Het objectief is ook goed beschermd tegen tegenlicht. Een objectief volgens het boekje.

TAMRON 17-28MM F/2.8 DI III RXD Dit jaar heeft Tamron de 17-28mm f/2.8 toegevoegd aan de line-up. Het objectief weegt maar 420 gram en dat is gezien de lichtsterkte nogal een prestatie. Het is, wanneer je naar de data kijkt, al een waardvolle aanvulling op het full frame Sony E-aanbod.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

objectieven

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

8,5 9 8,5 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 5.2019 ADVIESPRIJS € 999,INFO TAMRON.EU

Het bereik is heel handig gekozen. Omdat de 28-75mm van Tamron een van de bestverkopende objectieven is, mag je aannemen dat het vaak samen met dat objectief gebruikt wordt. Het vormt een uiterste compacte invulling van twee van de drie klassieke objectieven voor reportages en sluit perfect aan bij de Tamron 70-180mm f/2.8 die zomer 2020 komt. In het lab valt vooral het contrast over vrijwel het gehele beeldveld op. Prettig is vooral dat het al bij volle opening een mooi contrast over het gehele beeldveld biedt. Het microcontrast in de hoeken heeft wat meer tijd nodig en ook voor de uiterste hoekscherpte moet er gediafragmeerd worden. De randen zijn

DIGIFOTO PRO

echter al heel snel goed. Het contrast is al bij volle opening erg goed is. De goede coating zal zeker debet zijn aan het goede contrast. Die zorgt er ook voor dat het objectief het in tegenlicht prima doet. Kleurfouten zijn er nauwelijks, er is wel iets te zien van astigmatisme maar pas bij honderd procent. Er zijn vrijwel geen kleurfouten te herkennen en ook coma is goed onderdrukt. Het bokeh is ook goed, al zal je daar bij een groothoekzoom niet veel van merken.

101


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

SONY FE 24MM F/1.4 De Sony FE 24mm f/1.4 weegt slechts 445 gram en is 9 centimeter lang. Door het kleine formaat en geringe gewicht is het zelfs de lichtste van de 24mmobjectieven met deze lichtsterkte en daardoor is hij heel geschikt voor onopvallend reportagewerk.

GOUD 2019

C AT E G O R I E

OBJECTIEVEN

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

8 9 9 8

GETEST IN DIGIFOTO PRO 2.2019 ADVIESPRIJS € 1.600,INFO WWW.SONY.NL

De kleine omvang bereikte Sony door het objectief een licht retrofocuskarakter te geven en door de toepassing van twee extreem asferische elementen – zo noemt Sony ze. In feite zijn het asferische elementen met een hoge breking. Daarnaast bestaat het kleine objectief alsnog uit dertien lenzen in tien groepen, drie elementen zijn van ED-glas. Naast uitstekende prestaties in weinig licht, is de Sony FE 24mm f/1.4 GM qua optiek echter ook op het reportagegebruik toegesneden. Dat wil zeggen: goede scherpte en goed contrast over een groot deel van het beeldveld vanaf volle opening en een mooi bokeh. Dat gebied neemt

bij het diafragmeren toe. Het stelt ook snel scherp, daarvoor beweegt het gehele niet-retrofocusdeel van het objectief. Klein schoonheidsfoutje: de uiterste hoeken bereiken nooit de scherpte van de rest van het beeld. Verder is het goed gecorrigeerd, je ziet wat longitudinale kleurfouten, maar er is weinig vertekening coma of astigmatisme. Kortom: fijn objectief voor reportagewerk, waarmee je onopvallend goede foto’s kunt maken, ook bij zeer weinig licht.

CANON RF 35MM F/1.8 IS STM MACRO Een 35mm mag uiteraard niet ontbreken bij de objectieven voor de nieuwe Canon RF-vatting. De lichtsterkte f/1.8 is ook voor de hand liggend. Maar een macrofunctie? En waarom bij een groothoek?

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

objectieven

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 8 8 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 1.2019 ADVIESPRIJS € 559,INFO CANON.NL

102

Kijk je naar de opbouw van de Canon RF 35mm, dan lijkt die precies op een retrofocusgroothoek – maar dan in zijn omgekeerde gedaante. De opbouw van het objectief heeft als voordeel, een grotere afstand tot je onderwerp. Bij grote vergrotingsmaatstaven kan de afstand tot je onderwerp zo klein worden dat hij theoretisch in het objectief ligt. Je kunt dan dus geen foto meer maken. Omdat die afstand kunstmatig vergroot is, kan dat nu dus wel. Maar er is nog een tweede voordeel. Door de optische constructie hoef je het objectief ook minder ver uit te draaien. Je kunt dus toe met vrij korte tussenringen. Je zou bijna vergeten dat de Canon RF 35mm ook een gewone lichte groothoek is. En een heel goede bovendien! Al bij f/4 is het objectief scherp

DIGIFOTO PRO

tot in de hoeken, waarbij de hoeken vrijwel net zo hoog scoren als het centrum. De Canon RF 35mm heeft al bij de grootste opening een goed contrast over een groot deel van het beeldveld. Bij f/4 strekt die scherpte zich uit tot in de hoeken en haalt vrijwel dezelfde waarde als in het centrum. Dat is een uitstekende score die we vrijwel nooit zien maar waarvan we aannemen dat bij objectieven voor de nieuwe Canon RF-vatting gemakkelijker te bereiken is.


GOUD

PLATINA 2019

2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

SIGMA 24MM F/1.4 DG HSM De SIGMA 24mm f/1.4 DG HSM is simpelweg spectaculair. De brandpuntsafstand leent zich voor landschappen, astrofotografie en voor alle fotografie onder uitdagende lichtomstandigheden. Helemaal omdat SIGMA aangeeft dat foto's zelfs met het grootste diafragma uitzonderlijk scherp blijven. Voor boudoirshots waarin we iets meer van de omgeving willen zien is dit dus de perfecte keuze.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

OBJECTIEVEN

BEELDKWALITEIT 10 BEDIENIN 9 BEHUIZING 9 PRIJS / KWALITEIT 9 GETEST IN DIGIFOTO PRO 4.2019 PRIJS € 829,INFO WWW.SIGMABENELUX.COM

Als we naar de SIGMA 24mm f/1.4 DG HSM kijken zien we dat deze beschikt over maar liefst vier speciale 'low dispersion' elementen die helpen bij het minimaliseren van de chromatische abberaties. Daarnaast zorgen twee asferische elementen ervoor dat het beeld compleet vrij blijft van afwijkingen en vervormingen. Een hoop technisch jargon, maar in feite is het een objectief die het allerbeste uit je camera weet te halen. Vooral de scherpte valt op. Niet eens zozeer de scherpte in het midden

van de foto's, maar meer hoe helder de foto's blijven in de hoeken, zelfs bij foto's geschoten met een diafragma waarde van f/1.4. Daarnaast blijft de 24mm een objectief dat je net iets meer ruimte geeft voor creatieve shoots, zonder gelijk een cartoonesk beeld te vormen.

SIGMA 40MM F/1.4 DG HSM We houden van 50mm, maar moeten vaak wisselen tussen 35mm en de 50mm omdat we af en toe toch iets wijder willen schieten. SIGMA vond het ook tijd voor een mooie middenweg en besloot om met de langverwachte SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM op de proppen te komen. En laat die nu ook nog eens bijzonder goed zijn.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

OBJECTIEVEN

BEELDKWALITEI BEDIENING BEHUIZING PRIJS / KWALITEIT

10 9 8 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 4.2019 PRIJS € 1.229,INFO WWW.SIGMABENELUX.COM

Het objectief is degelijk gebouwd en SIGMA heeft ervoor gekozen om minstens drie FLD F low dispersion glaselementen toe te voegen zodat lensflares, coma en chromatische aberratie tegen worden gehouden. Onze testfoto’s maakten we in een boudoirsettng met verre van perfecte lichtomstandigheden. Daarin zit gelijk het grootste pluspunt van de SIGMA Art-lijn; alle primes hebben een diafragmawaarde van minimaal f/1.4, wat ideaal is voor het maken van foto’s in weinig licht. Daarnaast zorgt het uiteraard voor een ongelofelijk mooie en heldere bokeh en scherptediepte. We zijn dan

DIGIFOTO PRO

ook van mening dat de SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM zeker opgepikt zou moeten worden door iedereen die eens wil experimenteren met een brandpunt dat net eventjes iets anders is, maar wel ongelofelijke optische prestaties levert.

103


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

NIKON Z 35MM F/1.8 De 35mm f/1.8 met Nikon Z-vatting is een objectief dat heel breed ingezet kan worden. 35mm is de brandpuntsafstand tussen een groothoek en een standaardobjectief in. Het geeft geen spectaculaire effecten, maar het is één van de veelzijdigste objectieven die je kunt kopen.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

objectieven

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 9 8 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 2.2019 ADVIESPRIJS € 949,INFO WWW.NIKON.NL

In de Nikon-reeks voor de spiegelreflexcamera’s zijn er twee, in de lichtsterke f/1.8 en f/1.4. Soms wordt er ook nog de oudere f/2-versie aangeboden. Nu breidt Nikon uit met de Z-versie van de f/1.8. De opbouw lijkt oppervlakkig op de Z Nikkor 50mm f/1.8, in die zin dat het een lichte retrofocusconstructie is met daarachter een tele-centrische groep. De Gaussconstructie in het midden is nog eenvoudiger en bestaat uit maar vier elementen, waarvan twee uit EDglas en een asferisch. De elementen aan het eind zijn sterk asferisch en erg dun en staan weer dicht op de sensor. In de praktijk doet de 35mm het goed.

De scherpstelling verloopt snel en bij video mooi gelijkmatig. In vergelijking met de versies voor de reflexcamera’s valt vooral op dat de scherpte aan de randen én zelfs in de hoeken al vanaf volle opening zeer goed is. Bij f/4 haalt het objectief zijn optimum. Deze 35mm is optisch superieur. We zien nauwelijks beeldfouten, coma is zelfs extreem goed onderdrukt, wat het geschikt maakt voor astro- en andere foto’s waarop de sterrenhemel te zien is. Longitudinale chromatische aberratie zien we wel terug, al is dit niet storend.

NIKON Z 50MM F/1.8 S 50mm-objectieven met en lichtsterkte van f/1.8 worden in het Engels wel met nifty fifty aangeduid, vlotte 50. Begrijpelijk want ze zijn niet duur en bieden een uitstekende kwaliteit. Nikon heeft beloofd dat de Z-objectieven een zeer hoge kwaliteit zullen hebben.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

objectieven

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 9 8 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 1.2019 ADVIESPRIJS € 679,INFO WWW.NIKON.NL

104

De nieuwe 50mm kijkt qua bouw helemaal niet op de voorgangers. Er zijn twaalf elementen in negen groepen en lijkt niet op een Gauss of Sonnar. Kijk je echter beter, dan zie je in het midden van het objectief een Gauss-opbouw van zes elementen in vijf groepen waarvan twee ED-elementen en twee asferisch. Die zes elementen vormen dus op zich een zeer goed voor sferische aberratie en kleurfouten gecorrigeerd objectief, met een klassieke opbouw die zijn sporen heeft verdiend. Daarvoor staat een groep van drie elementen en aan het eind zijn er ook weer drie elementen. De eerst groep heeft een lichte retrofocuswerking, de middengroep is eigenlijk een

DIGIFOTO PRO

gewone standaardlens en de laatste groep maakt de brandpuntsafstand weer langer en zorgt ervoor dat de stralen mooi parallel op de sensor vallen. Al die extra elementen om de Gauss-bouw heen zijn er om extra correcties mogelijk te maken zoals minder vignetering en betere randprestaties. Er is bij volle opening een hoog contrast en zeer goede scherpte. Het gebruik van de ED-elementen heeft effect: er is nauwelijks iets te zien van chromatische aberratie, ook niet axiaal. Deze 50mm scoort vele malen beter dan de ander standaardobjectieven van Nikon en evenaart de beste objectieven op dit gebied.


ADVERTENTIE

NIKON NIKKOR Z 58MM F/0.95 S NOCT

Nikon benadrukte bij de introductie van de Nikon Z-camera’s de mogelijkheden om dankzij de nieuwe Z-vatting exceptionele lichtsterke objectieven met gemiddelde en kortere brandpuntsafstanden te ontwerpen. De Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct bevestigd het kunnen. De Noct beschikt niet over autofocus. De redenen daarvoor zijn vrij simpel: de Noct is een vrij compromisloos objectief. Het bestaat uit zeventien grote en zware elementen. Om autofocus mogelijk te maken, had Nikon een groep kleine elementen in het ontwerp op moeten nemen die gemakkelijk kunnen bewegen binnen in het objectief. Bij een extreem lichtsterk (standaard)objectief is dat niet mogelijk zonder de prestaties ervan te verkleinen. De scherpte en het contrast zijn exceptioneel: geen enkel objectief is bij f/1.4 of zelfs f/1.8 zo goed. Diafragmeren heeft voor de centrumscherpte nauwelijks zin, er is geen zichtbare verbetering. Bij f/5.6 begint de scherpte iets af te nemen door diffractie en daartussenin is het objectief eigenlijk te goed voor de 45 megapixel-sensor van de Nikon Z 7. Ook zien we een zeer zeldzame combinatie van een zeer hoge scherpte tot in de hoeken met een prachtig bokeh. In het lab worden de testresultaten alleen maar bevestigd. Er zijn maar heel weinig beeldfouten: geen astigmatisme, vrijwel geen coma of laterale CA, erg in toom gehouden axiale CA en geringe vertekening (al wordt die normaal in de camera of software gecorrigeerd).

PLATINA 2019

BEELDKWALITEI BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

10 9 9 8

DE ALLEREERSTE NEDERLANDSE FOTOGRAFIE-PODCAST Interviews, tips, nieuws & nog veel meer fotografie-inspiratie. Beluister hem nu!

GETEST IN DIGIFOTO PRO 6.2019

C AT E G O R I E

objectieven

SPECIFICATIES ADVIESPRIJS € 8.999,INFO NIKON.NL

WWW.DIGIFOTOPRO.NL/PODCAST 105


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

MCOPLUS 35MM F/1.2 De MCOplus 35mm f/1.2 zorgt voor scherpe portretten die er vooral in het midden van het beeld uitspringen door de natuurlijke vignettering die het objectief bezit. Wanneer je schiet met f/1.2, krijg je een haast schilderachtige tekening van de bokeh en diepteeffecten. Portretten zullen echt van je beeld afspringen wanneer je ze terugkijkt op pc of tablet.

GOUD 2019

C AT E G O R I E

OBJECTIEVEN

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

7 8 8 8

GETEST IN DIGIFOTO PRO 4.2019

Van buiten is het objectief recht toe recht aan; er zijn geen bijzondere tekeningen te zien. Ook zal het formaat je niet verwonderen. Het objectief is compact en licht, mede ook doordat er is gekozen voor stevig plastic in plaats van metaal. Absolute pluspunten voor hoe licht en handzaam het objectief is. Wanneer we kijken naar de binnenkant van het objectief vinden we vijf elementen in zeven groepen qua glaswerk. Voor deze prijs kan je niet uitgaan van haarscherpe

ADVIESPRIJS € 199,INFO WWW.LAMINANEDERLAND.NL

details in de hoeken van je beeld bij f/1.2 of f/1.8, maar bij een diafragma rond de f/4, houdt het beeld zich heel goed staande. Natuurlijk maakt dit bij de meeste portretten niet uit, want we willen juist voor die dromerige ‘vintage’ stijl gaan. En dat maakt het objectief ook zo bijzonder. De MCOplus 35mm f/1.2 heeft een aparte manier waarop de bokeh in beeld wordt gebracht. Niet te druk, niet te saai, niet te heftig, maar ook zeker niet te miniem. Het werkt enorm goed bij portretten maar ook in andere foto’s zie je wat het kan doen voor het beeld. Het objectief blijft in alle opzichten zijn retrokwaliteiten behouden.

ZEISS BATIS 2/40 CF GOUD 2019

C AT E G O R I E

OBJECTIEVEN

BEELDKWALITEIT 8 BEDIENING 9 BEHUIZING 8 PRIJS / KWALITEIT 8 GETEST IN DIGIFOTO PRO 3.2019 PRIJS € 1.340,INFO WWW.ZEISS.NL

106

De ZEISS Batis 2/40 CF voor full frame Sony E-mount verschilt niet alleen van andere standaardobjectieven met betrekking tot brandpuntsafstand, maar ook door het vermogen om heel dichtbij scherp te stellen. De CF toevoeging in de naam staat dan ook voor Close Focus en dat is geen loze kreet. De kortste instelafstand is 24 centimeter gemeten vanaf de sensor. (14cm vanaf de lens) Het objectief is weerbestendig en ontworpen voor vele jaren van intensief gebruik. Bij deze 40mm heeft ZEISS een retrofocusconstructie gekozen. De daardoor ontstane ruimte voor extra elementen gebruikte ZEISS om de afbeeldingsfouten zo goed mogelijk te corrigeren. Het objectief heeft negen elementen in acht groepen, maar zeven ervan bestaan uit speciaal glas. Maar liefst vijf hebben er een bijzondere kleurbreking en een daarvan is tevens een asferisch element. Dan zijn er nog twee andere asferische lenzen.

DIGIFOTO PRO

Al bij volle opening is zowel contrast als scherpte in het centrum bijna maximaal, na twee stoppen worden unieke microcontrastwaarden behaald. De randen zijn nog steeds heel goed en de hoeken zijn goed en worden bij f/5.6 en f/8 ook werkelijk heel erg goed. Belangrijk om te weten: er is een software update voor dit objectief, dus controleer of jouw exemplaar die ook gehad heeft. Zonder update werkt eye-AF niet goed en bereik je niet de volle opening bij het fotograferen op kleine afstand.


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

CANON RF 85MM F/1.2L USM Liefhebbers van Canon moesten even op de Canon RF 85mm f/1.2 wachten, maar dit was zeker de moeite waard. Het portretmonster heeft 13 elementen in 9 groepen en door zijn 9 afgeronde diafragmalamellen ook een prachtig ronde bokeh waar je bij gaat watertanden.

GOUD 2019

C AT E G O R I E

OBJECTIEVEN

BEELDKWALITEIT 9 BEDIENING 8 BEHUIZING 9 PRIJS KWALITEIT 7 GETEST IN DIGIFOTO PRO 4.2019 ADVIESPRIJS € 3.049,INFO WWW.CANON.NL

Het objectief is simpel, maar erg elegant in vormgeving. Het heeft een hoog contrast en slechts minimale reflecties, wat mogelijk wordt gemaakt door de Air Sphere Coating. De coating zorgt ervoor dat flare en ghosting tot een minimum worden beperkt, wat met name erg bruikbaar is als je werkt met achtergrondlicht. De Canon RF 85mm F/1.2L USM is het tweede objectief dat beschikt over een Blue Spectrum Refractive Optics element, waardoor chromatische aberratie tot een minimum wordt beperkt. Handig is ook dat het objectief weersbestendig ontworpen is, waardoor de levensduur sterk wordt verlengd.

De Canon RF 85mm f/1.2L USM is al vanaf f/1.2 haarscherp. Doordat het objectief al zo vroeg in het diafragma scherp is, merk je dat het vanaf f/9 iets meer last gaat hebben van diffractie. De meeste gebruikers schaffen een dergelijk objectief aan om juist met een open diafragma te schieten, waardoor dit waarschijnlijk geen probleem zal zijn.

SONY FE 85MM F/1.4 GM De Sony FE 85mm f/1.4 GM is een beeldschoon portretobjectief dat uitstekend te gebruiken is in moeilijke lichtsituaties. Het objectief maakte meteen een uitstekende indruk in onze tests.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

OBJECTIEVEN

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 9 8 7

GETEST IN DIGIFOTO PRO 2.2019 ADVIESPRIJS € 2.100,INFO WWW.SONY.NL

Opvallend is de combinatie van hoge scherpte met een fraaie beeldoverdracht. Al bij volle opening is er een hoog contrast en dito scherpte tot ver in het midden van het beeld. Daarna wordt de scherpte in een klein gebied weer duidelijk minder om naar de uiterste hoeken weer toe te nemen. Tot circa f/4 is er een rest van sferische aberratie te zien. Sferische aberratie is een beeldfout die bij portretobjectieven vaak bewust iets ondergecorrigeerd blijft, omdat hij weliswaar de scherpte iets vermindert maar ook zorgt voor een fraai bokeh en een mooie beeldoverdracht. Het bokeh is dan ook voorbeeldig.

DIGIFOTO PRO

Het objectief is opgebouwd uit elf lenselementen verdeeld over acht groepen, waarvan er drie van het ED-type zijn om interne reflecties tegen te gaan, terwijl het eXtreme Aspherical (XA)-lenselement en de elf diafragmabladen zorgen voor een gelijkmatige bokeh. De Sony FE 85mm f/1.4 GM heeft afgedichte naden tegen weersinvloeden en stof.

107


GOUD

PLATINA

2019

2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

LENSBABY COMPOSER PRO II MET EDGE 35MM De Lensbaby Composer Pro II is de behuizing waar je verschillende objectieven (optics) in kunt plaatsen. Door te buigen (tilt-shift) verplaats je het scherpstelveld. Er zijn bij het buigen van het objectief geen regels en je meet de hoek niet in graden. Het werken met een Lensbaby gaat volledig op gevoel. En precies dat is er zo leuk aan.

GOUD 2019

C AT E G O R I E

OBJECTIEVEN

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

8 8 8 8

GETEST OP DIGIFOTOPRO.NL

De Composer Pro II is de verbeterde versie van de eerste Composer Pro. De nieuwe Pro II is stevig en degelijk, wat belangrijk is omdat hij uit bewegende delen bestaat. De Composer is soepel te bedienen, maar sluit wel strak genoeg om niet per ongeluk te verschuiven als dat ongewenst is. Ook kun je de Composer locken als je de juiste compositie hebt vastgesteld. De Composer Pro II is beschikbaar met

ADVIESPRIJS € 499,95 INFO: WWW.TRANSCONTINENTA.NL/LENSBABY

vatting voor Canon EF, Nikon F, Fujifilm X, Sony A, Sony FE, Olympus en Panasonic MFT. Je kunt verschillende optics in de Composer Pro II plaatsen en het maakt nogal een verschil met welke optic je werkt. Kies bijvoorbeeld voor de Sweet 50mm wat de scherpte in een rond vlak weergeeft, of de Edge 35mm waarmee je een rechthoekig scherptevlak verkrijgt over het gehele beeld. Omdat de Composer in alle kanten te buigen is, kan je deze scherpte zowel horizontaal als verticaal, diagonaal en alles ertussen plaatsen.

LENSBABY VELVET 85MM F/1.8 Lensbaby is er voor de creatieve fotograaf die meer wil dan het weergeven van de werkelijkheid. Zo ook met de Lensbaby Velvet-serie, die de wereld om je heen hult in fluweelzachte accenten. Tenminste, als je met een groot diafragma fotografeert.

GOUD 2019

C AT E G O R I E

OBJECTIEVEN

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT GETEST IN DIGIFOTO PRO 5 .2019

8 7 8 8

85mm is een uitstekende brandpuntsafstand voor portretfotografie en resulteert in dromerige portretten met een instant-beautyfilter. Echter omdat de minimale focusafstand van de Lensbaby op slechts 24 centimeter ligt, leent het objectief zich ook uitstekend voor macrofotografie. De Lensbaby Velvet wordt niet herkend door de camera, dus je camera moet de mogelijkheid hebben om foto's te maken 'zonder objectief' (Shoot Without Lens). Het instellen van het diafragma doe je op het objectief door middel van de diafragmaring en daarom wordt dit ook niet opgeslagen in de EXIF-gegevens.

ADVIESPRIJS € 499,INFO WWW.TRANSCONTINENTA.NL/LENSBABY

108

DIGIFOTO PRO

Het handmatig te bedienen objectief is ragscherp, maar wanneer je fotografeert op een grote opening tot en met f/2.8 hult de scherpte zich in een vaselineachtige waas met fluweelzacht bokeh. Dat is de charme van het ‘velvet’ objectief dat verder een stevige indruk maakt en prettig in de hand ligt. Als je het eenmaal in je vingers hebt, kun je heel gemakkelijk in iedere dagelijkse situatie een bijzondere foto maken. Dat maakt het fotograferen met een Lensbaby zo leuk.


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

SIGMA 135MM F/1.8 DG HSM ART Menig portretfotograaf wordt laaiend enthousiast van de ART serie van SIGMA. En dat is niet zonder reden. De bokeh van deze lenzen is kort gezegd fenomenaal. Met betrekking tot contrast en de scherpte behoort de serie tot de top van de wereld.

PLATINA 2019

Ook met de 135mm f/1.8 is SIGMA weer geslaagd om uitstekende prestaties te behalen. De uitstekende prestaties behaalt de SIGMA zowel op afstand als dichterbij. De scherpstelling is voldoende snel, het gewicht is laag genoeg om het objectief nog comfortabel uit de hand te kunnen gebruiken.

C AT E G O R I E

OBJECTIEVEN

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 9 9 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 2 .2019 ADVIESPRIJS € 1.599,INFO WWW.SIGMABENELUX.COM

Bij het objectief zien we een echte teleopbouw met dertien elementen in tien groepen waarvan twee elementen van lage en twee van zeer lage kleurbreking, maar geen asferische elementen. Beeldfouten zijn in hoge mate gecorrigeerd, geen zichtbaar astigmatisme, nauwelijks sferische

aberratie en zeer weinig kleurfouten en nauwelijks coma. Het bokeh is erg goed, en het blijft ook na diafragmeren goed. Mechanisch is het prima opgebouwd, al zul je bij het filmen soms een diafragmaring missen. Met de USB-dock kun je objectief nog verder afstemmen op de camera of eigen voorkeuren en mocht je ooit van camera wisselen dan kan SIGMA de vatting van het objectief veranderen (mits dat de vatting van het objectief bij SIGMA beschikbaar is).

SIGMA 70-200MM F/2.8 DG OS HSM Niet voor niets keken liefhebbers van SIGMA erg uit naar de komst van de SIGMA 70/200mm f/2.8 DG OS HSM, de missing link in de Sports-serie. Eind 2018 kwam dit langverwachte objectief op de markt.

PLATINA 2019

Het is een prachtig allround teleobjectief dat zich onder andere zeer goed leent voor in- en outdoor sportfotografie en natuuropnames, maar ook een prachtig objectief voor portretfotografie. Zo kan je op volle opening met een brandpunt van meer dan 100mm namelijk een zeer fraaie achtergrondonscherpte creëren.

C AT E G O R I E

OBJECTIEVEN

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 9 9 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 1 .2019 ADVIESPRIJS € 1599,INFO WWW.SIGMABENELUX.COM

De SIGMA 70-200mm f/2.8 DG OS HSM | Sports heeft een razendsnelle autofocus, de laatste generatie beeldstabilisatie en is gebouwd om onder alle omstandigheden zijn prachtige kunsten uit te voeren. bHet diafragma bestaat uit 11 lamellen voor een extra ronde diafragmaopening. De kortste instelafstand is 120 cm. De maximale vergrotingsmaatstaf is hiermee

DIGIFOTO PRO

0,20x, de filtermaat is 82mm. Het objectief heeft een begrenzer op de autofocus en de autofocus kan handmatig worden bijgesteld. Het gewicht van dit objectief is 1805 gram, de lengte is 203mm en de diameter is 94mm. Het kan worden gebruikt met SIGMA's teleconverters en MC11 adapter om objectieven met een EF-vatting op Sony camera's met een E-vatting te gebruiken. Verder is dit objectief compatibel met de SIGMA USB Dock. Hiermee kan je een aantal functies van het objectief zelf programmeren. Met een adviesprijs van € 1599,- is het objectief relatief gunstig geprijsd.

109


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

IRIX 150MM F/2.8 MACRO Als tamelijk onbekende speler in het professionele lenzencircuit, werkt Irix hard aan de weg om te laten zien wat ze tussen de grote spelers te bieden hebben. Met deze 150mm voor Canon-, Nikon-, en Pentax-camera's zet het bedrijf hun eerste stappen in het macrosegment.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

OBJECTIEVEN

BEELDKWALITEIT 9 BEDIENING 9 BEHUIZING 9 PRIJS KWALITEIT 9 GETEST IN DIGIFOTO PRO 1.2019 ADVIESPRIJS € 599,INFO WWW.IRIX.NL

Onder deze stoere naam en dito behuizing schuilt de 150mm f/2.8 full frame macro. Een middelgrote telelens-prime die geschikt is voor close-upfotografie, met een levensgrote 1:1 maximale vergroting en een minimale focusafstand van 34 cm. Scherpstellen met de lens voelt de eerste keer ook wel erg speciaal. De focus ring werkt soepel en gaat vrijwel volledig rond. De naam 'Dragonfly' zelf slaat op de constructie van de lens, deze is namelijk weather-sealed en lichtgewicht wat perfect uit komt wanneer je deze lens in de natuur wilt gaan gebruiken. De constructie zorgt er namelijk voor dat je ten alle tijden beschermt bent tegen stof en vocht.

Dat dit objectief perfect is om buiten mee te fotograferen mag duidelijk zijn. Wij ervaren het als een solide en mooi objectief dat doet wat het moet doen; prachtige macro foto's maken van bloemen, insecten en vele andere onderwerpen. Wat belangrijk is om te weten is dat de lens volledig handmatig is in zijn scherpstellen. Dit zien we natuurlijk vaker met macro objectieven, maar het is goed om te vermelden dat een camera body met 'focus peaking' geen overbodige luxe is.

SONY FE 200-600MM F/5.6-6.3 G OSS In de aanloop van de Olympische Spelen van 2020 begint Sony meer superteleobjectieven voor full frame spiegelloze camera’s te introduceren. Wij testten een zoom in het populaire 200-600mm-segment. Zou die goed zijn voor een gouden medaille?

GOUD 2019

C AT E G O R I E

OBJECTIEVEN

BEELDKWALITEIT AF-SNELHEID BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

8 9 9 8

GETEST IN DIGIFOTO PRO 4.2019 ADVIESPRIJS € 2.100,INFO SONY.NL

110

Lichtsterke lange teleobjectieven zijn superscherp en hebben een enorm hoog contrast. Ze zijn echter ook zwaar én duur, helemaal als je er een paar moet kopen en meeslepen. Je kunt natuurlijk combinaties maken met converters, maar het gebruiksgemak wordt er daardoor ook niet veel beter op. Sony heeft daar kennelijk goed over nagedacht want dit 200-600mm zoomobjectief verschilt op een belangrijk punt van alle concurrenten: het schuift niet uit bij het inzoomen. Dat lijkt een detail, totdat je ermee gaat fotograferen. Een ander voordeel van deze constructie is dat het heel makkelijk is om een onderwerp al zoomend mee volgen. Ook belangrijk: het zoomen gaat heel licht

DIGIFOTO PRO

en snel. Bovendien is het objectief vrij licht: 2150 gram. In het lab blijkt dat Sony gemikt heeft op de meeste voorkomende gebruikssituaties: langere brandpuntsafstanden en het onderwerp in het midden van het beeld. Het objectief is het best in brandpunten tussen 300 en 500mm, bij 200 en 600 is het wat minder, maar nog steeds erg goed. De optische stabilisatie doet het in combinatie met de stabilisatie van de sensor heel goed. Het bokeh is soms wat onrustig in de details, grote vlakken worden juist goed weergegeven. Longitudinale kleurfouten word goed onderdrukt en de scherpstelling in het objectief zelf gaat heel snel.


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

NISI CIRCULAIR PROFESSIONAL FILTER KIT NiSi filters lanceerde in 2019 ronde filters voor beginners, gevorderde en professionele fotografen. Wij gingen aan de slag met de NiSi Circulair Professional Filter Kit (67/72/77/82mm).

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

ACCESSOIRES

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 8 8 8

GETEST IN DIGIFOTO PRO 1.2019

De NiSi Circular Professional Filter Kit bevat vier professionele NiSi schroefdraad filters. Allereerst het beschermende NiSi Nano gecoat UV filter. Dit filter is vochtwerend gecoat, heeft een messing ring en een extra hardingslaag tegen krassen. Daarnaast bevat de kit de Ti Enhance CPL. Dit polarisatie filter heeft een titanium ring en staat te boek als een van de meest krachtige polarisatie filters. Verder bevat de kit een 10 stops NiSi IR Nano ND1000 filter (een zogenaamde Big Stopper) en het unieke NiSi Natural Night filter. Met die laatste ga je lichtvervuiling

PRIJS € 259,99 (82MM) INFO WWW.NISIFILTERSBENELUX.COM

te lijf. Last but not least bevat de NiSi Circulair Professional Filter Kit een praktische NiSi filter etui met statiefbevestiging waarin je maximaal vier ronde filters tot 95mm kunt opbergen. Dit etui is niet alleen heel handig maar ziet er ook heel erg fraai uit. Het oog wil tenslotte ook wat. De NiSi Circular Professional Filter Kit is een zeer gebruiksvriendelijke, handzame kit. Wanneer je ze los van elkaar gebruikt, blijken deze ronde filters die je direct op je objectief schroeft in de praktijk zeker zo handig en praktisch als vierkante filters. De Circular Professional Filter Kit is kortom een lichte, handzame kit, die verbluffend goede resultaten levert!

NISI CLOSE UP LENS KIT NC 77MM Close-up filters zijn een voordelige optie voor fotografen die aan de slag willen met macro maar niet het budget of de ruimte voor hebben. Een dergelijk filter werkt als een vergrootglas dat je aan de voorkant van je objectief schroeft om de minimale scherpstelafstand te verkleinen en de vergroting van het objectief te vergroten.

GOUD 2019

C AT E G O R I E

ACCESSOIRES

BEELDEFFECT BEDIENING BEHUIZING PRIJS / KWALITEIT

8 7 9 8

GETEST IN DIGIFOTO PRO 4.2019 PRIJS € 149,95 INFO WWW.NISIFILTERSBENELUX.COM

Close-up filters hebben over het algemeen niet zo'n goede naam: er is vaak sprake van chromatische aberratie. Dit is zeker niet het geval bij de NiSi Close up lens kit NC 77mm. Waar de meeste closeup filters werken met één enkel element, beschikt de NiSi over twee elementen. Het tweede element corrigeert de afwijkingen van de eerste met als gevolg een uitstekende beeldkwaliteit en minimale chromatische aberratie. De meeste close-up filters zijn gemarkeerd met hun dioptriewaarde, de

DIGIFOTO PRO

NiSi Close up lens heeft geen dioptrische waarde en het is lastig om de exacte vergroting te berekenen. Het is speciaal ontworpen voor tele(zoom) objectieven rond de 200mm, en geeft dan 1:1. Uiteindelijk doet dit er echter niet toe: omdat je op zo'n klein niveau werkt, werkt het in de praktijk beter om uit te proberen dan 'te berekenen'. Wat opvalt bij het gebruik van de NiSi Close up lens zijn de prachtige kleuren. De twee elementen hebben een apochromatisch ontwerp en multinano-coating, waardoor deze beter naar voren komen. Waar je bij het fotograferen in het bos doorgaans het risico loopt dat alle kleuren op elkaar lijken, hoef je daar bij het gebruik van deze NiSi niet bang voor te zijn.

111


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

LITRA PRO De LitraPro is een kleine, compacte fotoen videolamp. De LED-lamp heeft een kleurtemperatuur van 3000 tot 6000K en is in te stellen tot 1200 lumen. De lamp bevat een oplaadbare lithium-ion batterij die tot wel 10 uur meegaat. De accu laad je op via de micro USB-poort en het bijgeleverde kabeltje.

GOUD 2019

C AT E G O R I E

ACCESSOIRES

BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

De belichtingshoek van 70 graden en geeft geen hotspots of harde randen. De lamp heeft twee statiefaansluitingen waarmee de lamp gemakkelijk op je camera of een statief te bevestigen is. De Litra Pro is bovendien waterdicht tot een diepte van 30 meter wat perspectieven biedt voor wel heel creatieve onderwaterfotografie. 8 8 8

GETEST IN DIGIFOTO PRO 2.2019 ADVIESPRIJS € 269,INFO WWW.LITRA.COM

In trapjes van vijf procent kun je van nul tot honderd de intensiteit instellen. Ook kun je de kleurtemperatuur aanpassen. 3000K geeft warme kleuren als een gloeilamp en 6000K geeft koel, bijna blauw licht. Via het kleine schermpje op de rug van het apparaat kun je de batterijstatus in de

gaten houden. Wil je totale controle over de LEDlamp? Installeer dan de Litra-app. Via je smartphone heb je zo niet alleen controle over de intensiteit en de kleurtemperatuur van de lamp, maar kun je hem ook laten pulseren in verschillende snelheden en intensiteiten. De verbinding met je telefoon verloopt vlekkeloos via bluetooth.

LENSBABY OMNI CREATIVE FILTER SYSTEM Lensbaby staat bekend om het produceren van speciale objectieven, houders en bokehfilters om maximaal te profiteren van optische effecten. De Lensbaby OMNI filterkit is een systeem dat tussen optiek en filters in zit. De kit bestaat uit een opschroefring in diverse maten zodat je het met je eigen 'normale' objectieven kunt gebruiken. Op deze ring kun je met behulp van magneetjes verschillende creatieve effecten klikken.

GOUD 2019

C AT E G O R I E

ACCESSOIRES

BEELDEFFECT BEDIENING DUURZAAMHEID PRIJS/KWALITEIT

9 9 8 8

GETEST OP DIGIFOTOPRO.NL ADVIESPRIJS € 99,95 (UITBREIDINGSSET: € 49,99) INFO OMNI.LENSBABY.COM

112

De effecten zijn onder andere een regenboogfilter, een prisma en diverse kristallen. Ieder accessoire heeft zijn eigen effect dat ook nog eens afhankelijk is van het type objectief dat je gebruikt en de positie waarin je het filter plaatst. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos. Natuurlijk is het fotograferen met dergelijke creatieve filters niet nieuw, maar wel nieuw is het gebruiksgemak. Stond je eerst nog wel eens te stuntelen of moest je een assistent vragen, kun je het nu makkelijk zelf doen. Door de

DIGIFOTO PRO

magnetische houder blijft het filter precies zitten waar je het wil hebben. Zo blijf je zelf de controle houden over het effect én kun je keer op keer precies hetzelfde effect bereiken. Je kunt het zo gek maken als je het zelf wil, of juist een heel subtiel effectje toevoegen of inzetten om een storend element uit je foto te weren. Vooral bij macrofotografie kun je er heel toffe effecten mee maken, maar er is eigenlijk geen fotografi egenre te noemen waar het niet leuk bij is. Lensbaby is erin geslaagd om creatief fotograferen naar een nieuw niveau te tillen dankzij het intuïtieve filtersysteem.


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

GODOX LED SLB60W Het allerfijnste aan de Godox SLB60W (maar dat geldt eigenlijk voor alle lampen uit de Godox-lijn) is dat ze super simpel in gebruik zijn. Wil je een enorme bol licht die vrijwel alles overstemt in je beeld, of liever een summier highlightje toevoegen aan je foto? Geen enkel probleem.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

ACCESSOIRES

BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 9 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 2.2019 ADVIESPRIJS € 399,INFO WWW.GODOX.NL

De Godox SLB60W LED is een videolamp; met een hoge helderheid en weinig stroomverbruik. Het is een perfecte lichtbron met een vaste kleurtemperatuur van 5600K. De afstandsbediening kan worden ingesteld op zestien kanalen met vier groepen. Hierdoor kan een groot aantal lichten op afstand worden bediend. De helderheid van de lamp is in te stellen van tien procent tot vol vermogen. Op vol vermogen biedt de SLB60W op een meter afstand van je onderwerp een helderheid van wel 4100 lux. Over hitteproblemen hoef je ook niet in te zitten, aangezien de lampen over

heatsinks zijn voorzien. Daarnaast beschikken de lampen ook over ingebouwde ventilatoren waardoor er om de zoveel tijd een geluid te horen is wat aangeeft dat het weer tijd is om de hete lucht weg te blazen van het apparaat. De lamp wordt gevoed door een grote lithium-ion accu die lang meegaan. De accu is op te laden met een snellader via het stroomnet. Waarom accu's en geen rechtstreekse kabels naar de muur? Omdat Godox deze lampen promoot als mobiel, en dat zijn ze zeer zeker. Met een gewicht van slechts 2kg voor de Godox SLB60W LED, is het goed mee te nemen in een gemiddelde cameratas. De optie voor netstroom is er wel in een losse, zeer populaire, accessoire: de Godox AD-AC.

GODOX SL200W LED We kennen de situatie allemaal; je hebt een modellenshoot en hebt een pracht opstelling voor ogen maar er zou eigenlijk net ietsjes meer licht op het model vallen. Een flitser toevoegen zorgt er gelijk voor dat de gehele ambiance van de setting weg is, en een paraplu is meestal niet sterk genoeg voor wat je voor ogen hebt. Dan komt daar continu licht om de hoek kijken.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

ACCESSOIRES

BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 9 10

GETEST IN DIGIFOTO PRO 2.2019 ADVIESPRIJS € 579,INFO WWW.GODOX.NL

Tijdens het testen liet de zon zichzelf steeds maar eventjes zien. De gedempte zon was niet sterk genoeg om een tekening van licht te laten zien op de huid van ons model. Na wikken en wegen besloten we dat we toch die scene wilden fotograferen en gebruikten we de Godox SL200W LED als reservezon. Dat ging heel gemakkelijk: de Godox SL200W LED is krachtig genoeg om de zon te imiteren, maar ook om te toveren tot een minieme lichtbron die enkele highlights op een model kan leggen. Het aantal lux kan oplopen tot 12.000 wat een enorme

DIGIFOTO PRO

hoeveelheid licht is. Natuurlijk is de lamp hierdoor wat groter en zwaarder maar dit duidt tegelijkertijd ook op de stevige bouwkwaliteit die Godox keer op keer levert met zijn producten. Het fijnste is nog wel dat de lamp zo simpel is in gebruik dankzij het instelscherm waarbij je de lamp kunt instellen van één tot honderd procent. Over oververhitting hoef je je niet druk te maken, de SL200W LED beschikt over ingebouwde ventilatoren en heatsinks.

113


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

GODOX AD200, AD600 EN V860II Begin dit jaar gingen we na zonsondergang de straat op in het centrum van Rotterdam om skateboarders te fotograferen. Om hun bewegingen te kunnen bevriezen in het weinige licht, geruikten we twee speedlights uit de Godox AD-serie (AD200 en AD600 Pro) en een kleinere handzame speedlight in de vorm van de Godox V860II.

was vrijwel nihil en ook niet geheel onbelangrijk; ze voelen gewoon heel erg solide en van goede kwaliteit. We testten ze weliswaar tegelijkertijd, maar hebben ze individueel een award gegeven omdat jij natuurlijk een goede keuze moet kunnen maken op basis van wat past bij jouw wensen!

GODOX AD200

GODOX AD600 PRO GODOX V860II

De AD200 heeft een ietwat aparte vorm, die echter wel meteen tot de verbeelding spreekt. Hij is makkelijk in je tas te bewaren, en de accu gaat lang mee. De optie om de flitskop te vervangen voor een bare-bulb of round-head lamp is enorm gaaf en een aanrader voor iedereen die net wat meer (krachtig) gespreid licht wil.

Voor wie een lamp wil die je normaliter alleen in een studio zou aantreffen is er de Godox AD600 Pro. Met een enorm richtgetal van 87 is het een echt beest qua licht. Let op dat deze lamp aardig wat groter en zwaarder is dan de andere flitsers in dit artikel. Je kijkt in principe echt naar een studiolamp, maar dan mobiel. Kortom, een prachtapparaat.

BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 9 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 2.2019

BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

PLATINA 2019

ADVIESPRIJS € 399,INFO GODOX.NL

9 9 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 2.2019

C AT E G O R I E

De kleinste in de reeks, maar zeker niet zwak! De V860II biedt een goede reportage flitser die handbaar maar sterk is, en wel zo'n 650 flitsen op een volle accu haalt. De bediening is simpel en fijn, en de kop draait en kantelt moeiteloos. De Godox V860II is verkrijgbaar voor Canon, Nikon, Sony, Frujifilm en m4/3.

BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

PLATINA 2019

ADVIESPRIJS € 899,INFO GODOX.NL

ACCESSOIRES

114

Wat fijn is aan deze lijn van Godox is het gebruiksgemak. Een enkele transmitter is alles dat je nodig hebt. Hierop kan je alle flitsers in je gebruik op afstand bedienen, afstemmen en aan of uit zetten. Iedere flitser was ideaal op zijn eigen manier, de batterijen gingen (vooral bij de AD600 Pro/200) erg lang mee, de recharge tijd

9 8 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 2.2019

GOUD 2019

ADVIESPRIJS € 239,INFO GODOX.NL

C AT E G O R I E

ACCESSOIRES

DIGIFOTO PRO

C AT E G O R I E

ACCESSOIRES


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

MAGMOD PROFESSIONAL FLASH KIT De MagMod Professional Flash Kit bevestig je door middel van een elastisch en universeel systeem op de kop van je reportageflitser. Door middel van een magnetisch systeem bevestig je allerlei creatieve accessoires. Het geheel is erg gebruiksvriendelijk, je kunt meteen aan de slag.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

ACCESSOIRES

BEELDEFFECT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 8 9 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 5.2019 ADVIESPRIJS € 219,INFO WWW.DISNET.NL

Het eerste accessoire dat bij de kit is meegeleverd is de MagGrid, een honingraad. Omdat de MagGrid uit allemaal kleine compartimenten bestaat, wordt het licht zodanig beïnvloed, dat het niet uitwijkt naar de uiterste hoeken. Ook meegeleverd is de MagGel slot. Dit is een houder voor de gelfilters. Standaard bijgeleverd zijn acht kleuren, maar er zijn nog veel meer verschillende beschikbaar. Tip: combineer verschillende kleuren met elkaar om het licht te mengen. De laatste twee accessoires zijn de MagSphere en de MagBounce. De MagSphere is een ronde lichtdoorlatende

siliconen bol die je op de MagGrip kan bevestigen waardoor het harde licht verandert in een zachte omni-directionele lichtbron. De MagBounce is van reflecterend siliconen materiaal gemaakt, waarmee je al je licht krachtig één kant op kunt sturen. Hiermee verspreid en verzacht je het flitslicht zonder dat dit van invloed is op de kracht van het licht. De MagMod Professional Flash Kit is een waardevolle aanvulling, waarmee je je flitser verandert in een natuurlijk zachte lichtbron, maar ook kunt omtoveren tot kleurrijke lichtbron voor tal van creatieve toepassingen.

MAGMOD MAGBEAM KIT Voor de MagMod zijn veel accessoires beschikbaar. We testen de MagMod MagBeam Kit. Deze is beschikbaar in twee varianten: de MagMod MagBeam Wildlife kit en de MagMod Magbeam Kit.

PLATINA 2019

C AT E G O R I E

ACCESSOIRES

BEELDEFFECT BEDIENING BEHUIZING PRIJS/KWALITEIT

9 7 9 9

GETEST IN DIGIFOTO PRO 5.2019 ADVIESPRIJS € 139,95 INFO WWW.DISNET.NL

De MagMod Magbeam Wildlife kit bevat een MagGrip die je op je flitserkop bevestigt en een Magbeam: waarmee je het onderwerp op een grote afstand bij kunt lichten. De combinatie van de MagMod met de MagMod Tele lens werkt als een fresnel lens die het flitslicht twee tot drie stops versterkt. Hierdoor krijg je op een makkelijke manier meer licht maar kan je toch je flitser op een lage stand zetten waardoor je over je snelle recycletijden beschikt. De ‘reguliere’ MagMod MagBeam Kit bevat een MagBeam Wide lens waarmee je in combinatie met de MagMasks een patroon op de achtergrond of op je onderwerp kan projecteren. In de

DIGIFOTO PRO

standaardkit zitten een paar gobo's die al heel erg leuk zijn maar daarnaast werken we met een aantal uitbreidingen waardoor we nog veel meer mogelijkheden tot onze beschikking hebben. Hou je van experimenteren met licht dan kun je met de MagMod uitbreidingen alle kanten op. We zijn erg enthousiast over de mogelijkheden die de MagBeam biedt. Een saaie achtergrond wordt moeiteloos een stuk spannender door de diverse lichteffecten.

115


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

MICROSOFT SURFACE STUDIO 2 PLATINA 2019

C AT E G O R I E

COMPUTERSYSTEMEN

SNELHEID 9 STABILITEIT 8 BEELD 9 PRIJS / KWALITEIT 8 ADVIESPRIJS VANAF € 4.149,INFO WWW.MICROSOFT.COM

Toen de originele Surface Studio onthuld werd, was het de droommachine voor iedereen die in de grafische/foto-sector werkte. Het gigantische 4K scherm, de samensmelting van een touch-interface naar traditionele werkplek en de mogelijkheid om het scherm vrijwel volledig plat te leggen werden volop geprezen. Het was een desktop met een aanraakscherm dat plat gelegd kon worden zonder veel moeite. Dat hij ook nog eens zo mooi en simplistisch was als een iMac maar met de mogelijkheid om een teken-pen mee te gebruiken, was een gigantische extra plus. Dit jaar werd de Microsoft Surface Studio geüpdatet. De Surface studio heeft nog steeds een 28” / 4K+ scherm. Waar het oude scherm echter over een 'Pixelsense Display' beschikte, is dit bij de Surface studio 2 een 'Brilliant Pixelsense Display'. Wat dit betekent is dat het scherm zo'n 38%

feller is, en 22% meer contrast weergeeft. Qua hardware is er ook het een en ander veranderd. Zo beschikken alle modellen standaard over een i7-7820HQ processor (waar bij de 1e generatie de i5 processor nog aanwezig was in de basis-configuratie). De grafische kaart is ook onder handen genomen, en er is nu keuze tussen een NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB GDDR5 en de snellere NVIDIA GeForce GTX 1070 8GB GDDR5. Het verschil in grafische kracht is vrijwel direct te merken. Tests in Adobe Photoshop en Adobe Lightroom vlogen voorbij en nauwkeurige bewerkingen uitvoeren in Photoshop was verschrikkelijk fijn en soepel op het grote 4K+ scherm.

MICROSOFT SURFACE LAPTOP 3 PLATINA 2019

C AT E G O R I E

COMPUTERSYSTEMEN

SNELHEID 9 STABILITEI 8 BEELD 9 PRIJS / KWALITEI 9 ADVIESPRIJS VANAF € 1.149,INFO WWW.MICROSOFT.COM

116

Surface Laptop 3, de volgende generatie binnen de Surface-familie, is een goed in elkaar zittende laptop die voldoende vermogen heeft voor de gemiddelde gebruiker. Het gloednieuwe Surface-product is te krijgen met een schitterend 13,5-, of 15-inch scherm. Voeg daar een geweldig trackpad, fatsoenlijk toetsenbord en een aantal leuke extra's aan toe, en je hebt een indrukwekkend product. Ten opzichte van de vorige modellen veranderde Microsoft niet veel aan het externe ontwerp. De Surfacelaptop is nog altijd voorzien van een aluminium clamshell met een enigszins ingeklemde vorm. Het 15-inch model weegt 1.542 gram en is niet de lichtste 15-inch laptop, maar mag er best wezen. De afmetingen van het 15 inch-ontwerp zijn 339,5 mm x 244 mm x 14,69 mm. De laptop wordt geleverd met 8- of 16GB DDR4 RAM.

Een belangrijke wijziging die Microsoft aanbracht, was het vervangen van de Mini DisplayPort voor een USB-C-poort, een behoorlijke verbetering. Je kunt, naast de Surface Connect, de USB-C-poort gebruiken om de laptop op te laden, een extern beeldscherm aan te sluiten en verschillende USB-C accessoires in te zetten, zoals een externe hub. Het touchscreen behoudt de kenmerkende beeldverhouding van 3:2 die op alle Surface-apparaten vindbaar is. Het scherm is helder en scherp, met goede kijkhoeken en pittige kleuren. Er is wat letterboxing aanwezig als je breedbeeldvideo's op volledig scherm bekijkt, maar voor al het andere dat je op een laptop doet, is deze beeldverhouding beter dan het traditionele 16:9-scherm. Het scherm heeft een resolutie van 2496 x 1664 en is geschikt voor een Surface-pen, waardoor je creativiteit de vrije loop kunt laten.

DIGIFOTO PRO


GOUD

PLATINA 2019

2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

MICROSOFT SURFACE PRO 7 GOUD 2019

C AT E G O R I E

COMPUTERSYSTEMEN

SNELHEID STABILITEIT BEELD PRIJS / KWALITEIT

9 8 9 8

In plaats van het wiel opnieuw uit te vinden, behoudt de nieuwe Surface Pro 7 het algehele ontwerp en de belangrijkste kenmerken van het vorige model. Als gebruiker krijg je hetzelfde Type Cover-toetsenborddock, een 12,3-inch aanraakgevoelig display en ondersteuning voor de Surface Pen N-trig pen van Microsoft. Echter, binnenin levert Microsoft het product met een aantal interessante, nieuwe functies en componenten. Een van de meest in het oog springende specificaties van Surface Pro 7 is de Intel Corechipset. Surface Pro 7 bevat Intel Core-chips van de tiende generatie, waardoor het apparaat wederom beter presteert dan zijn voorganger. Surface Pro 7 heeft bovendien een Type-C USB-poort, wat een zeer welkome aanvulling is voor vrijwel

iedereen die alledaags gebruikmaakt van een breed scala aan devices. De Surface Pro 7 draait met Windows 10 als standaard softwaresysteem. Dit geeft dus een vertrouwelijk gevoel tijdens het gebruik. Een zes-pins poort, waarmee je het Type Covertoetsenborddock kunt bevestigen, bevindt zich aan de onderkant van de tablet. De 1,6W stereoluidsprekers met Dolby Audio Premiumcertificatie maken het scherm compleet. De door ons geteste Surface Pro 7 beschikt over een i5-1035G4 processor. Dit is een quad-coreprocessor met een basiskloksnelheid van 1,1 GHz en de mogelijkheid om te turboën tot 3,7 GHz. Het 'G4'gedeelte van de naam geeft de aanwezigheid van Intel Iris Plus Graphics G4 aan. Surface Pro 7 presteert, net als zijn voorgangers, dat wat verwacht mag worden van een moderne 2-in-1. Met het product maakt Microsoft opnieuw een stap vooruit binnen de Surface-familie.

ADVIESPRIJS VANAF € 899,INFO WWW.MICROSOFT.COM

DIGIFOTO PRO

117


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

HP ZBOOK STUDIO X360G5 PLATINA 2019

C AT E G O R I E

COMPUTERSYSTEMEN

BOUWKWALITEIT 9 BEDIENING 8 BEHUIZING 8 PRIJS / KWALITEIT 8 GETEST IN DIGIFOTO PRO 5.2019

De HP ZBook Studio X360 G5 is eindelijk een laptop die moeiteloos om kan gaan met het open hebben van meerdere zware werkbestanden tegelijkertijd. De workstation werkt razendsnel door het geheugen dat maximaal uit te breiden is tot maar liefst 64 GB, de Intel® Core™ i9-processor en de NVIDIA® Quadro® P2000-videokaart. De laptop weegt 2,2 kilogram, wat voor een gedeelte te wijten is aan het met gorillaglass beschermde 4k-touchscreen, dat een resolutie van 3640 bij 2160 pixels heeft. De kleurweergave van Adobe RGB is maar liefst 100 procent, waardoor de kleuren op het scherm goed worden weergegeven en zorgt ervoor dat de kleur perfect wordt weergegeven als je een afdruk laat maken van één van je foto's. Je hoeft je nooit meer zorgen te maken dat iemand ongewenst toegang kan krijgen tot al je foto's. Windows 10 en krachtige beveiligingssamenwerkings-

PRIJS € 2.431,INFO WWW.HP.NL

en aansluitopties van HP zorgen ervoor dat je bestanden veilig zijn opgeborgen. Water over je laptop gemorst? De HP ZBook Studio X360 G5 convertible workstation beschikt over een morsbestendig chiclet-toetsenbord met chemisch versterkt glas wat slijtage voorkomt. De laptop heeft maar liefst 14 strenge militaire standaardtest doorstaan, zoals schokken, laten vallen en stofbestendigheid. HP heeft zich bovendien verdiept in fotografen en andere creatievelingen en biedt een gebruiksduur van maar liefst 16 uur. Mocht het echter nodig zijn, laadt de accu razendsnel op.

HP THUNDERBOLT G2 Er komen steeds meer laptops op de markt met slechts USB-C-poorten. Dit kan tot lastige situaties leiden. Van camera's tot beeldschermen, deze 'oude' apparatuur is vaak onbruikbaar in combinatie met nieuwe laptops. Dit is waar een HP Thunderbolt Dock de oplossing biedt.

GOUD 2019

C AT E G O R I E

COMPUTERSYSTEMEN

BOUWKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS / KWALITEIT GETEST IN DIGIFOTO PRO 5.2019 PRIJS € 302,50 INFO WWW.HP.NL

118

7 8 8 7

Heel veel oude docks plaatste je onder je laptop waardoor je beschikking had over meerdere poorten. Je moest dan vaak je laptop op de dock klikken en voordat je deze eruit kon halen moest je een eject-knop indrukken. Dat zag er niet bepaald aantrekkelijk uit. HP heeft gekeken naar een elegantere oplossing. Met de introductie van de HP Thunderbolt G2 is er een simpele oplossing met slechts één kabel naar je laptop waarna je over een uitgebreide selectie aan aansluitingsmogelijkheden beschikt. Dit zorgt ervoor dat je werkruimte bespaart.

DIGIFOTO PRO

De HP Thunderbolt G2 heeft een modern design dat past in de meeste inrichtingen. Fijn is dat het een klein product is: 9,8 bij 9,8 bij 6,9 centimeter en 800 gram. Aan de voorkant vind je één USB-C poort met data en stroomuitgang. Hierbij wordt een kabel geleverd van zeventig centimeter waarmee je de dock aan kan sluiten. Aan de zijkant van het systeem heb je beschikking over een USB 3.0-poort, een combo audioaansluiting en één oog voor een Kensingtonslot. Aan de achterkant is heb je beschikking over één USB-C-DisplayPortpoort voor gegevensoverdracht en netvoeding (15 W), twee DisplayPort-poorten, één VGApoort, twee USB 3.0-poorten, één RJ45-poort en een netvoedingsadapterconnector.


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

EIZO CG279X Monitoren zijn er in alle soorten en maten en daardoor is het soms moeilijk om een keuze te maken. Bij EIZO zit je eigenlijk altijd goed. De Japanse monitorfabrikant levert al jarenlang hoogstaande beeldschermen voor grafisch design, fotografie en videobewerking. De EIZO CG279X is daarop geen uitzondering.

GOUD 2019

C AT E G O R I E

MONITOREN

BEELDKWALITEIT BEDIENING BEHUIZING PRIJS / KWALITEIT

8 7 8 8

GETEST IN DIGIFOTO PRO 1.2019 ADVIESPRIJS € 2.229,INFO WWW.EIZO.NL

De eerste indruk van de monitor is dat het een robuust bakbeest is, maar eenmaal op de juiste plek en aangesloten staat de CG279X werkelijk als een huis. De monitor heeft naast HDMI- ook USB-C-, DisplayPort- en DVI-D-ingangen en beschikt over 4 USB-uitgangen. De kleurruimte en 160bits 3D Look-UpTable (LUT) zorgen voor een precieze kleurweergave. Het scherm heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels, een contrastverhouding van 1300:1 en een helderheid van maximaal 350 cd/m2. Het 27 inch beeldscherm heeft een ruime kijkhoek van 178 graden.

De monitor is in de fabriek gekalibreerd, maar het is aan te raden om bij aanschaf zelf ook een kalibratie uit te voeren en dat vervolgens bij te houden. Het kalibreren van de CG279X is een fluitje van een cent. Je download simpelweg de gratis kalibratiesoftware van EIZO: ColorNavigator en sluit de monitor eenmalig aan met de bijgeleverde USB-kabel. De software is gebruiksvriendelijk en supersnel. Bijzonder aan de ColorEdge-lijn van EIZO is dat alle beeldschermen binnen deze lijn zichzelf zelfstandig kunnen kalibreren. Je geeft in ColorNavigator het tijdstip en de monitor doet de rest. Je hoeft hier niet eens bij aanwezig te zijn.

HP DREAMCOLOR Z27X G2 STUDIO DISPLAY PLATINA 2019

C AT E G O R I E

MONITOREN

BOUWKWALITEIT 9 BEDIENING 8 BEHUIZING 9 PRIJS / KWALITEIT 8 GETEST IN DIGIFOTO PRO 5.2019 PRIJS € 2.298,INFO WWW.HP.NL

Met het HP DreamColor Z27x G2 Studio scherm beschik je over een professioneel beeldscherm met krachtige prestaties. Het scherm geeft kleuren in bioscoopkwaliteit weer dankzij de DreamColortechnologie, waarvoor HP in 2015 de Scientific and Engineering Award van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences ontving. Het scherm geeft dan ook 100 procent van de sRGB-kleurenschaal en 99 procent van de AdobeRGB-schaal weer. Het is mogelijk om het HP DreamColor Z27x G2 Studio scherm automatisch te laten kalibreren, waardoor je waardevolle tijd kan investeren in hetgeen je het meest plezier aan beleeft: het maken van foto's

DIGIFOTO PRO

en video's. HP is in gesprek gegaan met fotografen, videomakers en animatoren waardoor het scherm beschikt over veel verzochte extra features. Zo is er een mogelijkheid om te werken met markeringen en maskers op het scherm waardoor live video broadcasting makkelijker wordt. Ook is er een KVM-schakelaar ingebouwd. Tenslotte kan je de verversingssnelheid aanpassen. Met het HP DreamColor Z27x G2 Studio scherm beschik je over het allerdiepste zwart en zijn de details in de schaduwen goed zichtbaar door de 1500:1 contrastratio. Het beeldscherm beschikt over een intern palet met maar liefst 4,4 triljoen kleuren. Daarnaast heeft het extra's als een Thunderbolt 3-verbinding met één snoer en een stevige VESAmontagebeugel, waardoor het scherm makkelijk aan een muur is te bevestigen.

119


GOUD 2019

PLATINA 2019

ZILVER 2019

AWARDS 2019

WANDRD THE PRVKE 21-LITER GOUD 2019

C AT E G O R I E

ACCESSOIRES

DRAAGCOMFORT 8 DUURZAAMHEID 8 WEERSBESTENDIGHEID 8 PRIJS/KWALITEIT 8 GETEST IN DIGIFOTO PRO 3.2019 ADVIESPRIJS VANAF 189,PHOTO BUNDEL € 269,INFO DISNET.NL

Bij de aanschaf van een goede fototas staat draagcomfort en veiligheid van je apparatuur natuurlijk voorop. Echter, het oog wil ook wel eens wat. En toegegeven; hoewel de meeste fototassen best stijlvolle accenten hebben en in kekke kleuren verkrijgbaar zijn, staat mode meestal niet voorop… Hoe anders is het bij de WANDRD THE PRVKE. Met deze rugzak wil je absoluut gezien worden op jouw volgende urban fotoavontuur. Dankzij het stijlvolle design valt de rugzak niet op als zijnde een fototas. Dit schept een gevoel van veiligheid. Ook door de slimme openingen hoef je niet bang te zijn dat je dierbare apparatuur zomaar uit je tas gehaald kunnen worden tijdens het reizen. Naast bescherming tegen diefstal biedt de fototas ook uitstekende bescherming tegen de elementen dankzij het waterafstotende materiaal. Ook niet onbelangrijk: de fototas draagt uitstekend, zelfs bij een zware lading bij

gebruik van de heupband. Naast genoeg ruimte voor je foto- of videoapparatuur en een 15” laptop, kenmerkt de PRVKE zich door de vele handige opbergmogelijkheden voor allerlei benodigdheden. De tas is te gebruiken met en zonder speciale Camera Cube. Wij raden echter wel aan om bij vervoer van fotoapparatuur altijd de vlakverdelers te gebruiken. Voor de fotograaf zijn er Photo Bundels beschikbaar bestaande uit de WANDRD THE PRVKE met Camera Cube, regenhoes en accessory straps. Zo ga je pas écht goed op pad. De PRVKE serie is verkrijgbaar in zwart, groen en blauw en met een inhoud van 21 of 31 liter.

THINK TANK URBAN ACCESS 15 GOUD 2019

C AT E G O R I E

ACCESSOIRES

DRAAGCOMFORT 9 DUURZAAMHEID 8 WEERSBESTENDIGHEID 8 PRIJS/KWALITEIT 8 GETEST IN DIGIFOTO PRO 5.2019 ADVIESPRIJS € 269,99 INFO THINKTANKPHOTO.COM

120

De Think Tank Urban Access 15 rugzak is het perfect maatje in jouw zoektocht naar de meest bijzondere fotomomenten. De tas is voorzien van handige vakken en stevige vlakverdelers en biedt met gemak ruimte voor een spiegelreflex of spiegelloze camera met een telelens, tot drie kleinere objectieven of accessoires zoals een reportageflitser en een 15” laptop. De fototas is uitgevoerd in waterafstotend nylon. Dit geeft de rugzak een chique uitstraling. Het design gaat overigens niet ten koste van de functionaliteit. Alle handige functies die een fototas moet bezitten zijn aanwezig. Zo hang je met gemak je statief aan de speciale haakjes die je, als je ze niet gebruikt, met gemak weer wegwerkt. In de zijvakken aan de buitenkant kun je twee grote waterflessen kwijt, of bewaar je je reisgidsen. Via de achterkant kun je makkelijk bij je spullen. Je hoeft de tas niet eens neer te zetten, maar kunt gebruikt maken van

DIGIFOTO PRO

de heupband en de tas naar je buik draaien. Wil je snel iets pakken, dan kan dat via beide zijkanten. Toegang tot het voorste vak krijg je door middel van de magnetische sluitingen die na het openen zelf hun weg weer terug vinden. Gebruik je het vliegtuig om bij je volgende fotoavontuur te komen? Dan komt het ook van pas dat je de rugzak kunt bevestigen aan je trolley. Tot slot draagt de tas heerlijk comfortabel, dankzij de gewatteerde schouderbanden die tot op het kleinste detail verstelbaar zijn.


13 & 14 JUNI 2020 OP LANDGOED DUYNENWATER fotofair.nl

WORKSHOPS MASTERCLASSES FOTOMOMENTEN EDUCATIEVEÂ LEZINGEN

FotoFair 2020 NIEUWE LOCATIE Landgoed Duynenwater Buivensedreef 10 5521 RN Eersel NL

Verkoop Partner:

Media Partner:

Fotocredit: Josefien Hoekstra

Profile for Clipboard Media

DIGIFOTO PRO - AWARDSPECIAL 2019  

www.digifotopro.nl

DIGIFOTO PRO - AWARDSPECIAL 2019  

www.digifotopro.nl

Advertisement