Page 1

POR T FO LI O

2018 06 JUNI LAURIEN CLAEYS Grafische Vormgeving

PORTFOLIO│ 1


2│ PORTFOLIO


HALLO, IK BEN ... een leergierige en een ambitieuze doorzetter met een sterke interesse voor het visuele. Om die reden studeerde ik, na het afstuderen als bachelor in het communicatiemanagement, nog een jaar Grafische Vormgeving. Mezelf zou ik omschrijven als een empathische denker. Het vermogen om me in te leven in de gevoelens en gedachtegang van anderen, vind ik een bijzonder belangrijke eigenschap. Daarnaast ga ik zelden impulsief of overhaast te werk. Naast empathie zijn rechtvaardigheid en eerlijkheid andere waarden die ik hoog in het vaandel draag. Mensen inspireren en gelukkig maken, op zoek gaan naar creatieve oplossingen en elke dag met plezier beleven zijn belangrijke doelen die ik nastreef. Het vermogen om de schoonheid in kleine dingen te zien en optimistisch in het leven te staan, zijn daarbij belangrijke drijfveren. In dit portfolio vind je de belangrijkste werken terug die ik het afgelopen jaar maakte als studente Grafische Vormgeving.

PORTFOLIO│ 3


OPDRACHTOMSCHRIJVING Tijdens mijn opleiding maakte ik mijn eindwerk rond het thema genderneutraliteit. Het onderwerp werd me opgelegd, maar verder was ik vrij om te kiezen hoe ik er aan de slag mee ging en voor welke fictieve klant ik mijn project zou uitwerken. Ik heb lang nagedacht over de manier waarop ik dit thema zou gaan invullen. Tegenwoordig wordt er in elke sector nog steeds een onderscheid gemaakt op basis van gender. De keuze was dus zeer breed.

MIJN IDEE Na lang brainstormen, kwam ik op het idee om een brillenmerk te ontwerpen. Een merk dat geen onderscheid maakt wat sekse betreft. Billie werd geboren. Ik koos voor deze naam omdat die zowel voor vrouwen als mannen gebruikt kan worden. Bovendien vond ik Billie een krachtige, makkelijk te onthouden merknaam.

4│ PORTFOLIO

GENDERNEUTRAAL

EINDWERK


BILLIE, WAT?

1

BILLIE Billie is een Belgisch brillenmerk voor jonge, stijlvolle en eigentijdse mensen voor wie een bril een belangrijk fashion statement is. De collectie is kwaliteitsvol, betaalbaar en innovatief op een bijzondere manier. Bij Billie ziet men een bril voor elke gelegenheid als geen overbodige luxe.

2

DOELGROEP

3

STRATEGIE

Men maakt geen verschil op basis van gender, maar ook niet op basis van geaardheid, nationaliteit of huidskleur. Iedereen is uniek en met een bril van Billie wordt het gemakkelijker om dat aan de buitenwereld te vertellen. Billie richt zich op jongeren en jongvolwassenen die met fashion bezig zijn. Bovendien is hun stijl een belangrijk onderdeel van hun persoonlijkheid.

De strategie van Billie is om unieke en betaalbare brillen aan te bieden. Jongeren wisselen graag van stijl, en hun bril maakt daar dikwijls deel van uit. Billie maakt functionele, esthetische ĂŠn kwaliteitsvolle brillen voor de hippe trendsetters. Bovendien hecht het merk veel belang aan persoonlijk contact.

PORTFOLIO│ 5


GROEI LOGO l

ew

ear

belgian

ey

ew

e

a

r

n

m

o

c

e

ey

o

o ye e e

lgian eyewe

cl

ar

o

m

n

d o n ’t

be r

a

w e d o n ’t mak e a

an

difference

e

y

y

e

e

difference

wgi

m ak e

ea

wear be l

w e

w

e

a

r

m

on

o

mo

no

c

l

e

e

m

o

n

l e o c

w e

e y e w

g

i a n

r

a

difference

b

6│ PORTFOLIO

l

a

d o n ’t

make

e

e

w e y e

e

a

r


Bi lli e

MONOC L E

MONOCLE

EYEWEAR

Bi lli e

MO N O CLE

E Y E WE A R EY EW EA R

Billi e

GROEI VAN HET LOGO De bedoeling was om een logo te maken dat jonge mensen aanspreekt, zonder te speels te zijn. Ik experimenteerde met verschillende elementen. In het begin vond ik het niet gemakkelijk om een logo te maken voor een brillenmerk, zonder op het eerste gezicht aan een brillenmerk te denken. Daarom verwerkte ik vaak een bril of deel van het oog in mijn logo.

BILLIE different

EYEWEAR

Aanvankelijk had ik de naam Younited voor ogen. Bij het ontwerpen van dat logo was het vooral de bedoeling om er een herkenbaar element in te verwerken. Ik speelde met de tekst en wilde een effect creĂŤren dat verwees naar de oogtest bij de oogarts. Uiteindelijk stapte ik af van dat idee omdat ik vond dat het logo te ingewikkeld werd. Ik veranderde de merknaam in Billie en probeerde het logo te abstraheren.

PORTFOLIO│ 7


DEFINITIEF LOGO

BETEKENIS VAN HET LOGO Uiteindelijk heeft Billie een eerder abstract logo gekregen. Het logo bestaat uit een beeld- en woordmerk. Het beeldmerk verwijst naar de “B” in Billie, maar je ziet er ook het cijfer “3” in. Dat is een verwijzing naar de drie geslachten: man, vrouw en transgender. De betekenis van de cirkel is de eenheid die het merk nastreeft en de wil om geen onderscheid te maken.

8│ PORTFOLIO


LOGOPAS POORT

ZWART-WIT POSITIEF

ZWART-WIT NEGATIEF

PORTFOLIO│ 9


VARIATIES 50%

100%

75%

CMYK: 24 7 13 0

50%

100%

75%

VARIATIES OP HET LOGO

CMYK: 1 27 41 13

10│ PORTFOLIO

Ik heb ervoor gekozen om een zwart-wit logo als basis te nemen. Om hier niet helemaal aan vast te zitten en omdat zwart een belangrijke huisstijlkleur vormt, zal het wel vaker gebeuren dat er met een zwarte achtergrond gewerkt wordt. Daarom creĂŤerde ik nog twee kleurvariaties. Ik koos voor blauw en zacht oranje. De blauwe kleur bevat een groene schijn. Dat verwijst naar de vernieuwing die Billie nastreeft op het gebied van genderneutraliteit. De blauwe variant wordt vooral gebruikt als het logo op een zwarte achtergrond wordt geplaatst. De oranje variant geniet de voorkeur wanneer het merk meer wil inspelen op luxe.


Z ACHT ORANJE In tegenstelling tot het gedefinieerde blauw, wordt dit zacht oranje enkel gebruikt voor het logo, op voorwaarde dat het logo op een zwarte achtergrond geplaatst wordt. BL AUW De blauwe kleur speelt naast zwart en wit, de belangrijkste huisstijlkleur van het merk. Afhankelijk van de gebruikte toepassing kan worden gespeeld met verschillende tinten van het blauw.

PORTFOLIO│ 11


HUISSTIJL

12│ PORTFOLIO


PORTFOLIO│ 13


VISITEKAARTJES

info@billie.be www.billie.be 0472/05.20.03 IJzerenleen 33, 2800 Mechelen

LAURIEN CLAEYS MANAGER BILLIE

laurienclaeys@billie.be www.billie.be 0472/05.22.45 IJzerenleen 33, 2800 Mechelen

14│ PORTFOLIO


GROETENKAARTEN

MET VRIENDELIJKE GROETEN, info@billie.be www.billie.be 0472/05.20.03 IJzerenleen 33, 2800 Mechelen

met vriendelijke groeten

avec nos meilleures salutations

with kind regards

Tel: 0472/05.20.03│E-mail: info@billie.be│Adres: IJzerenleen 33 - 2800 Mechelen

PORTFOLIO│ 15


BRIEFHOOFD

0472/05.20.03 info@billie.be www.billie.be IJzerenleen 33 2800 Mechelen

CATO CLAEYS Boektsestraat 178 1850 Grimbergen

BESTE CATO, Uciet harcita consedi tatemodi con ratem seceata tempos molorep udantib eariorem quae duntium qui seque et aliquidestem fugia qui omnis vercimil iliciuntia im inullab orempor ionsent aut aut dic tempellat posae. Nequam sit des rest arci ium esernat inctas sit maio eum reius volum eossusa que si conseque ped el ipsum qui verferrum fugit aut alias dolo quuntissinis quiatus daeria imusamus volor si quos dolum et ad untia venimi, con consequos re, veliqua eruptat. Il idunt, que lant asimin corehenis dignat et adit es inctemquas eosto ex et undipsus repratist, aut fugiasi nvendent fugiat rate abor magnatium illuptistem repero evelende prerum et laborent expe pa con consedis veruptasimus dolores ma sinus eatur aditatur, omnis vollorrundae laut volorum, occuptatis dis sed es precum quassimet eosae. Volorum quo quia comniscia net faccaboris excestia dolessunt lame explat quidell ibearciunto quas andae. Aximoll ictincti atem autem harum seque peribusandae sequo eatia commolu ptatem. Et pellupiet quo blabo. Sit quatur, sim apienim quidias as andam quosam aperibus estrunt el ea elignam ratempo rporerumet pore opta accatibus accuptam quas sectia simendiae et quat ut la volection re porit estor ant providel et, ute maioribus dolorem exero con corest, sequo que entus reium laborat quo ipsa veribusapici coratibus quidelestis consed mincima ionsequ idelecto et vernam ipicidest ut quis esci aut Met vriendelijke groeten,

MANAGER Billie

16│ PORTFOLIO


FACTUUR

HAPPYTHINGS BVBA Boektsestraat 178 1850 Grimbergen BTW: BE 0700.881.766

Factuurdatum: 17/06/2018 Leverdatum: 21/07/2018 Factuurnummer: 20182018

FACTUUR

om sch r i j v i n g

a a n tal

b e d r ag

Optische multifocale bril Billie ref: 06786545678908

1

€ 120,43

Brillendoos Billie rood ref: 87265367527663

1

€ 25,00

2

€ 145,43

Subtotaal Btw 21%

€ 50,54

Totaal te betalen:

€ 195,97

IBAN: BE40.5678.8796.8764│BTW: BE 0867.567.786

G e l i e v e h e t b e d ra g b i n n e n d e 1 4 d a g e n t e s t o r t e n .

04 72/05.20.03

info@billie.be

www.billie.be

IJzerenleen 33, 2800 Mechelen

PORTFOLIO│ 17


3D – OBJECT

VERPAKKING BRILLENVLOEISTOF Ik maakte een verpakking voor de exclusieve brillenspray van Billie. Hiervoor maakte ik in InDesign een kapvorm. Voor de afmetingen, baseerde ik mij op de grootte van een kleine spray. Voor de lay-out speelde ik met bepaalde elementen en creëerde ik in Photoshop een waterverf-structuur in de blauwe kleur van mijn huisstijl. Op de achterkant van de verpakking, vind je de gebruiksaanwijzingen terug.

18│ PORTFOLIO


BRILLENDOOS CHARLIE

Deze brillendoos heb ik ontworpen en zal dienst doen wanneer klanten online verschillende brillen bestellen. De bedoeling is om verschillende dozen samen in een grotere verpakking te plaatsen. Klanten die nog niet zeker zijn van hun keuze kunnen op de site meerdere brillen bestellen die dan thuis geleverd worden. Op de voorkant zie je de naam van het montuur. Op de achterkant van de doos staat een korte persoonlijkheidsbeschrijving die bij die bril past.

IS DEZE BRIL HELEMAAL JOUW DING? DAN BEN JIJ EEN ...

HIPPE TRENDSET TER Je houdt niet van mainstream dingen en gaat daarom op zoek naar alles wat anders is. Je bril is voor jou het ideale accessoire om dat duidelijk te maken aan je omgeving.

PORTFOLIO│ 19


PUBLICATIE

MAGAZINE BILLIE Ik koos voor een dynamisch magazine met veel afwisselende content. De bedoeling van dit communicatiemiddel is om een community te creëren rond het merk. Dit magazine is de eerste editie en heeft als hoofddoel de doelgroep kennis te laten maken met het brillenmerk. De inhoud is luchtig en op de doelgroep afgestemd. De content in het magazine heb ik allemaal zelf geschreven, en ook de foto’s werden door mij genomen en bewerkt in Photoshop.

20│ PORTFOLIO


PORTFOLIO│ 21


GESTYLEERD STRATENPLAN

22│ PORTFOLIO


STRATENPLAN Eerst tekende ik een heel uitgebreide kaart. Ik tekende de stad Mechelen over. Hiervoor gebruikte ik Google Maps. Daarna heb ik de focus gelegd op de belangrijkste straten die nodig waren voor de routebeschrijving naar de winkel.

ANTWERPEN E19

tr. les

e ost

Katelijnestr.

t raa

M

ec

he

len

. str

en

at ra rst

o ab Th

rd str . egaa B

St. janstraat n

lei

np

y en

1

D

5

en

Bor

Halle str

IJz

er

zest

.

raat

str. Blaasbalg

u Aug

Hazestr.

straa stine

t aa str

hip

sc

Bruul

ge

33

2

n La

33 leen elen n e r h IJze Mec 0 280

er

m

rkt Leerma

rz

Hie

. Fr

. str

de

tr. es d o

en

ijn

g Be

ij! ijn w

tr.

ckers

be K. de

n

VE ST

3

RTV EST

ap

nst ne

EN

N LAA

n No

lf aa Tw

Va n

OLIV ET

E .G

E LL ZE

lee

G

MECHELEN-NOORD

Hippe adresjes in Mechelen 1 2 3 4 5 6

Makadan

Grote markt 11

Noen

Leermarkt 24

Lunch Ontbijt

Bar Marie

Lunch

Bar Popular

Cocktails

Mona’s Toast

Ontbijt

Stationsstraat 55 Vismarkt 1

Hanswijkstraat 1

6

kstraat

Ontbijt

Foom

Katelijnestraat 2

Hansw ij

CQ SPEE

VE

ZA ND

t

PO O

4

ST

LEUVEN

LEUVENSESTEENWEG

BRUSSEL E19 MECHELEN-ZUID

PORTFOLIO│ 23


2D – LAYOUT

AFFICHE A3 & ABRI Ik wilde een beeld creëren waarin de bril duidelijk naar voren kwam. Een bril van Billie heeft als belangrijkste doel om de buitenwereld te laten zien wie men is en daarom bewerkte ik het beeld in Photoshop. Ik zette alles in zwartwit. Enkel de bril liet ik in kleur staan. Door een stukje tekst diezelfde kleur te geven, zorgde ik voor herhaling.

24│ PORTFOLIO


PORTFOLIO│ 25


VERPAKKINGEN

VERPAKKING BRILLEN Deze verpakking dient om enkele brillen thuis te passen. Omdat een goede service een belangrijk onderdeel is van de marketing van Billie, en omdat men bij Billie van het principe is dat een bril voor elke gelegenheid geen overbodige luxe is, kan de klant de brillen thuis passen en nagaan of de bril bij zijn/haar garderobe past.

26│ PORTFOLIO


PORTFOLIO│ 27


CADEAUKAART CADEAUKAART De cadeaukaart van Billie kan men als geschenk aan iemand geven. Het is de bedoeling om de kaart zelf in pvc te vervaardigen.

28│ PORTFOLIO


FOR YOU! BECAUSE YOU ARE AWESOME

DOOSJE CADEAUKAART Voor het doosje van de cadeaukaart maakte ik een kapvorm in InDesign. Links zie je de bovenen zijkant van het doosje in perspectief. Op de bovenstaande figuur wordt weergegeven hoe het doosje opengaat.

PORTFOLIO│ 29


INVULFORMULIER

INVULFORMULIER Het invulformulier van Billie dient om de klanten beter te kunnen helpen. Op de voorzijde van het formulier wordt naar uiterlijke kenmerken gevraagd. De bedoeling is dat de klant op de achterzijde de stijlelementen inkleurt die het best bij zijn/haar stijl aansluiten. Op die manier kan een Billie-medewerker aan de slag. De icoontjes op het formulier tekende ik in Illustrator op basis van foto’s.

30│ PORTFOLIO


WIE BEN JE EN WAT ZOEK JE? Vul onderstaand formulier in en geef het aan een Billie-medewerker, die je graag verder helpt in de zoektocht naar de ideale bril!

oPtiscH

gelegenheid

Kleur onderstaand icoon dat van toepassing is. Voor welke gelegenheid zoek je een bril?

Zon weekend

werk

vakantiemodus

elegant

casual

geZiChtsVORM stijl drieHoekig

rond

ovaal

vierkantig

Kleur drie elementen die het best aansluiten bij de stijl die je voor ogen hebt.

recHtHoekig

KleUR Ogen

hUidsKleUR

LA AT Z I E N W I E J E B E N T !

Formulier_Billie.indd 2

Formulier_Billie.indd 1

31/05/18 11:27

31/05/18 11:27

PORTFOLIO│ 31


PROMOTIEMATERIAAL TOTE BAGS Er is een mogelijkheid om naast het kernassortiment, ook een randassortiment op te richten. Zo kunnen tote bags verkocht worden met het logo van Billie of andere illustratieve elementen. Op de tote bag links heb ik gespeeld met de oogjes, die ook terug te vinden zijn op de brillendoos en de verpakking van de brillen. Hierdoor wordt het duidelijk dat Billie een brillenmerk is voor jonge mensen.

32│ PORTFOLIO


PORTFOLIO│ 33


EIGEN CREATIES

FILMAFFICHE Ik maakte de affiche van de film: “Le fidèle” na in Illustrator door gebruik te maken van de verschillende gereedschappen die het programma aanbiedt. Het gezicht dat rechts te zien is, is dat van mij. Verder creëerde ik diepte door gebruik te maken van het verloopnet en transparantie.

34│ PORTFOLIO


MEZELF IN BEELD Dit beeld is een abstracte voorstelling van mezelf. Ik tekende een hoofd waarin een rad aan het draaien is omdat ik iemand ben die continu nadenkt over banale dingen in het leven.

PORTFOLIO│ 35


SCHOENEN Dit beeld straalt een soort van speelsheid uit. Ik vind het fijn om bepaalde dingen uit te vergroten. In dit beeld heb ik gewerkt met contrast, maar ook met pasteltinten die elkaar mooi vervolledigen.

36│ PORTFOLIO


KOFFIE Het gebeurt wel vaker dat ik bestaande foto’s nateken en abstraheer in Illustrator. Dit beeld van koffie is daar een voorbeeld van. Ik gebruikte de verschillende tools om diepte te creëren.

PORTFOLIO│ 37


POSTER FOR TOMORROW Deze poster maakte ik om mensen bewust te maken van de afvalberg die we dagelijks achterlaten, en het effect daarvan op de toekomst. Dieren zullen uitsterven en dat heb ik gesymboliseerd door het ei op te vullen met afval.

38│ PORTFOLIO


POSTER FOR TOMORROW Deze poster maakte ik, net als de vorige voor de internationale wedstrijd: “A poster for tomorrow”. Met deze poster wil ik bewustzijn opwekken rond het leven in zee, een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. De afvalberg in zee wordt steeds groter en met deze poster wil ik aantonen dat het leven in de zee op die manier zal uitsterven. Dat zal ook een effect hebben op de mens.

PORTFOLIO│ 39


ICOONTJES Een verzameling van de icoontjes die ik maakte voor verschillende opdrachten. Ik nam steeds een foto als basis en maakte op die manier mijn eigen icoontje.

40│ │ PORTFOLIO


PORTFOLIO│ 41


42│ PORTFOLIO

Portfolio Graphic design  
Portfolio Graphic design  
Advertisement