Page 1


YLI-II

HAUKIPUDAS KIIMINKI

OULU OU SA LU LO N-

2


Olipa kerran Oulu Oulun kaupungin perusti kuningas Kaarle IX vuonna 1605 mantereelle Linnansaarta ja linnaa vastapäätä. Oulu sijaitsee Pohjanlahden rannalla, Oulujoen suistossa. Oulujoen suu on ikivanha kauppapaikka. Oulu-nimi tulee saamenkielisestä sanasta Owla, joka tarkoittaa tulvavettä.

1.1.2013 alkaen Haukipudas, Kiiminki, Oulu, Oulunsalo ja Yli-Ii muodostavat yhdessä uuden Oulun.

3


Kaupunki täynnä tarinoita Oulu on kehittynyt terva- ja lohikaupungista vetovoimaiseksi osaamiskeskukseksi. Ihmiset ovat Oulun voima. Oululaiset ovat Euroopan nuorinta väkeä keski-iän ollessa noin 34,5 vuotta. Yli 200 000 asukkaan kaupunkiseutu on ainutlaatuinen yhdistelmä tulevaisuuden osaamista ja tekemisen tahtoa tieteen, kulttuurin ja teknologian alueilla sekä Suomen nuorimman väestön villiä uskallusta luoda uutta. Oulun teknologiaihme on tänään käytettävyyttä: teknologialla parannetaan ihmisten arjen sujuvuutta.

Oulu tarjoaa

4


5


6


Oulu tarjoaa joustavuutta ja vaihtoehtoja maaseutua ja kaupunkiluontoa rikasta kaupunkikulttuuria

7


Yhteydet maailmalle

8


9


10


Pinta-ala Oulu 1.1.2012 1 513,3 km2 maata 1 411,8 km2 vettä 101,5 km2

Oulu 1.1.2013 3 866,2 km2 maata 3 016,3 km2 vettä 849,9 km2

Kaikki päätiet kohtaavat Oulussa. Oulusta on matkaa Helsinkiin noin 600 kilometriä ja saman verran Suomen pohjoisimpaan pisteeseen Nuorgamiin. Oulun lentoasema on matkustajamäärältään Suomen toiseksi vilkkain. Helsinkiin lentää tunnissa.

11


Asukkaat Asukasluku 1.1.2012 miehiä 49,2 % naisia 50,8 % ulkomaalaisia 2,6 %

143 909 70 850 73 059 3 798

1.1.2013 Haukiputaan, Kiimingin, Oulun, Oulunsalon ja Yli-Iin muodostama uusi Oulu on asukasluvultaan Suomen viidenneksi suurin kaupunki. Asukaslukumuutos uuden Oulun alueella: Asukasluku 1.1.2012 188 114 miehiä 49,6 % 93 226 naisia 50,4 % 94 888 ulkomaalaisia 2,2 % 4 112 Muuttoliike tuo opiskelijoita ja työhön tulijoita, ja syntyvyys on perinteisesti ollut Oulun alueella korkea.

12


Ihmisi채, asennetta ja Oulun ilmapiiri채

13


International Oulu Oulu Oulun yst채vyyskaupungit Arkangeli, Ven채j채 Leverkusen, Saksa Halle, Saksa Bursa, Turkki Odessa, Ukraina Siofok, Unkari Boden, Ruotsi Alta, Norja Oulun partnerikaupungit Luulaja, Ruotsi Glasgow, Skotlanti Karlsruhe, Saksa Sendai, Japani Viennan alue, Ranska Tshwane, Etel채-Afrikka San Jose, USA Hangzhou, Kiina Oulun kummikaupungit Uumaja, Ruotsi Matagalpa, Nicaragua Ilembula, Tansania

14


15


16


Kaupunginvaltuusto

Kaupunginjohto

Puheenjohtaja Riikka Moilanen (kesk.) • Kaupungin ylin päättävä toimielin • 67 valtuutettua • Kunnallisvaalit joka 4. vuosi

Strateginen johto: kaupunginjohtaja Matti Pennanen Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut: apulaiskaupunginjohtaja Timo Kenakkala (kj:n varamies)

Kaupunginhallitus

Hyvinvointipalvelut: apulaiskaupunginjohtaja Sinikka Salo

Puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie • 13 valtuuston valitsemaa jäsentä • Jäsenet puolueittain/ryhmittäin: Kesk. 3, Kok. 3, SDP 2, Vas. 2, Vihr. 2, KD 1 • Vastaa kaupungin hallinnosta ja taloudesta • Valmistelee kaupunginvaltuuston päätettäväksi tulevat asiat • Huolehtii valtuuston päätösten toimeenpanosta ja laillisuudesta

Sivistys- ja kulttuuripalvelut: apulaiskaupunginjohtaja Kalervo Ukkola

17


18


Talousarvio 2012 TA* 2011

2010

Veroprosentti

19

19

19

Yhden veroprosentin tuotto, milj.€

23,7

22,9

22,5

Verotulot, milj. €

506,5

503,1

501,6

Kiinteistöverojen tuotto, milj. €

24,5

23,2

23,1

Valtionosuudet, milj. €

143

135

134

Investoinnit milj. €

147

121

108

Investointien tulorahoitus, % **

32

69

113

Pitkäaikaisten lainojen muutos, milj. €

82,8

15,8

37,4

Lainakanta, €/asukas

2087

1530

1443

Vuosikate, milj. €

46,5

81,4

121,2

Vuosikate, €/asukas

321

566

856

*V.2012 luvut sisältävät Haukiputaan, Kiimingin, Oulunsalon, Yli-iin palvelujen järjestämisvastuun siirtymisen Oululle **Investointien tulorahoitusprosentti = 100 * vuosikate / (investointimenot-rahoitusosuudet)

19


Oulu, pohjoisen Skandinavian pääkaupunki Oulun kaupunkiseudulla on noin 250 000 asukasta ja se on Skandinavian pohjoisten alueiden suurin keskus. Oulu tunnetaan maailmalla teknologiakaupunkina. Kaupunki on jo vuosien ajan tehnyt kehittämistyötä yhteistyössä yritysten, tutkimuslaitosten, yliopiston, ammattikorkeakoulun, paikallisten ja kansallisten toimijoiden sekä kaupunkilaisten kanssa. Huipputeknologian, lähinnä it- ja hyvinvointiteknologian aloilla Oulu on kansainvälisesti merkittävä osaamiskeskus. Myös perinteisemmät teollisuudenalat kuten puu-, paperi- ja terästeollisuus ovat Oulussa vahvoja. BusinessOulu tarjoaa asiantuntijapalveluja, opastusta, koulutusta ja työkaluja matkalle liikeideasta yrityksen perustamiseen.

20


21


Oulun kaupungin liikelaitokset Oulun Satama Oulun Energia Oulun Vesi Oulun tilakeskus Oulun tekninen liikelaitos Oulun Jätehuolto Oulun Työterveys Oulun Tietotekniikka Oulun Konttori Oulun Serviisi Oulu-Koillismaan pelastusliikelaitos Nallikari BusinessOulu Oulun seudun ympäristötoimi

22


23


Nuorten kaupunki Oulussa asukkaiden keski-ikä on noin 34,5 vuotta. Kaupunki tarjoaa laadukkaita opetuspalveluja. Oulussa on myös kansainvälinen koulu. Oulun yliopisto on monitieteinen yliopisto, tiedekuntia on kuusi ja opiskelijoita noin 15 000. Oulun seudun ammattikorkeakoulu tarjoaa monipuolisia opiskelumahdollisuuksia noin 10 000:lle opiskelijalle. Kaupunki tarjoaa myös ammatillista koulutusta useissa oppilaitoksissa, ammatillista oppisopimuskoulutusta ja aikuiskoulutusta. Elinikäisen oppimisen mahdollisuudet ovat Oulussa erinomaiset. Oulun kaupunki tuottaa nuorille monenlaisia vapaa-ajan palveluja. On nuorisotiloja, bänditiloja ja kaksi leirikeskusta, leiri- ja kurssitoimintaa sekä osallisuustoimintaa. Nuorten työpajoilla on harjoittelu- ja työpaikkoja työttömille 17-24-vuotiaille nuorille. Tietoa, neuvontaa ja opastusta Byströmin nuorten palveluista (Hallituskatu 5a) ja www.nettinappi.fi.

24


25


26


Oululaisten hyvinvoinnin sydän Kaupungin hyvinvointipalvelut tarjoaa palveluita vauvasta vaariin. Palveluiden järjestämiseen käytetään vuosittain noin 456 miljoonaa euroa. Päivähoitopalvelut tukevat lasta ja perhettä lapsen kasvussa ja varhaislapsuuden hetkissä. Yli puolet kaikista alueen lapsista ovat kunnallisessa päivähoidossa. Kaupunki tuottaa palveluja terveysasemille, neuvoloihin, kouluterveydenhuoltoon, suun terveydenhuoltoon, vanhuspalveluihin sekä mielenterveysja sosiaalipalveluihin.

27


28


Kaupunkirakenne ja ympäristö Oulun kaupunki tuottaa teknisiä yhdyskuntapalveluja ja huolehtii ympäristöstä monella eri tavalla. Kaupunki vastaa maaomaisuudestaan: metsätalousmaasta, peltomaasta, vesialueista ja asemakaavoitetuista alueista. Maaomaisuuden arvo on yli 100 000 000 euroa. Kaupunki huolehtii muun muassa silloista, ulkovalopisteistä, liikennevaloristeyksistä, liikenneväylistä, venepaikoista, viheralueista ja asuntopolitiikasta sekä luovuttaa omakotitalotontteja. Oulun seudun ympäristötoimi hoitaa ympäristöterveydenhuollon ja ympäristönsuojelun valvonta- ja lupa-asioita sekä eläinlääkintähuoltoa ja niihin liittyviä tiedotus-, neuvonta- ja seuranta-asioita seudun yhdeksässä kunnassa (Oulu, Kiiminki, Muhos, Tyrnävä, Kempele, Liminka, Lumijoki, Oulunsalo ja Hailuoto).

29


Kulttuurikaupunki Oulu on moni-ilmeinen ja nykyaikainen kulttuurikaupunki. Kaupungin kulttuuri- ja tapahtumayksikkö koordinoi, suunnittelee ja kehittää vireää kaupunkikulttuuria. Kaupungin omat kulttuurilaitokset tuottavat ison osan paikallista identiteettiä tukevista ja luovista kulttuuripalveluista. - Kulttuuritalo Valve - Oulu Sinfonia - Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto - Oulun kaupunginteatteri Oulussa on yhdeksän museota: Oulun taidemuseo, Pohjois-Pohjanmaan museo, Turkansaaren ulkomuseo, Merimiehenkoti-museo, Pateniemen sahamuseo, Automuseo, Eläinmuseo, Geologinen museo ja Tiedekeskus Tietomaa.

30


31


Liikkujan kaupunki Oulu on hyvä kaupunki monipuolisen liikunnan harrastamiseen. Maastot, ladut ja vesireitit ovat lähellä. Oulu tunnetaan pyöräilykaupunkina ja eksoottisena avantouintikaupunkina. Kaupunki tarjoaa uimahalleja, jäähalleja, urheilutalon, liikuntahalleja, jalkapallohallin, ulkoliikuntapuiston ja ulkoliikuntapaikkoja. Urheiluseuroja on noin 200.

32


33


34


Yhteisöllinen Oulu

Turvallinen Oulu

Kuntalaisvaikuttamisen ja yhteisötoiminnan tavoitteena on saada kaikenikäiset oululaiset osallistumaan ja vaikuttamaan elinympäristöään ja palveluja koskevaan suunnitteluun ja päätöksentekoon.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos valistaa ja neuvoo onnettomuuksien ehkäisemisessä, onnettomuuksiin varautumisessa ja hätätilanteissa toimimisessa. Pelastuslaitos ylläpitää jatkuvaa valmiutta kiireellisiä onnettomuus-, vaara- ja vahinkotilanteita varten sekä varautuu väestön varoittamiseen ja suojaamiseen erilaisissa onnettomuus- ja uhkatilanteissa.

Yhteisötoiminnan keskiössä ovat alueelliset yhteistyöryhmät, joissa on mukana asukkaita, asukasyhteisöjä, yhdistyksiä, järjestöjä ja luottamushenkilöitä. Näiden lisäksi mukana on julkisten ja yksityisten palveluiden edustajia, kuten koulut, päiväkodit, nuorisotoimi, kirjasto, seurakunta ja alueen yrittäjiä. Oulun kaupunki on jaettu 16 suuralueeseen, ja jokaisella alueella toimii yhteistyöryhmä. Yhteistyöryhmässä alueen asukkaat vaikuttavat oman asuinalueensa asioihin.

Oulu-Koillismaan pelastustoimen alueeseen kuuluu Oulun lisäksi 15 muuta kuntaa väliltä Hailuoto – Kuusamo.

Asukastuvat ovat yksi osa yhteisötoimintaa. Ne ovat kaikille avoimia yhdessä tekemisen keskuksia, ja niiden toiminnasta vastaavat yhdistykset.

35


Matkailua, tekemistä ja näkemistä Oulussa Oulu on täynnä tapahtumia ympäri vuoden, jokaiseen makuun. Nallikarin hiekkaranta leirintäalueineen houkuttaa matkailijoita kesällä, runsaan kesätapahtumien kirjon ohella. Loppukesästä Oulun Juhlaviikot ja etenkin Ilmakitaransoiton MM-kisat tuovat kaupunkiin kansainvälistä menoa. Talveen tuo valoa Oulun Tierna-aika. Kevätaikaa virkistää Oulun Musiikkijuhlat. Vuonna 2013 juhlitaan uuden Oulun juhlavuotta.

36


37


Oulun kauppatori on kesäisin viihtyisä kokoontumispaikka. Keskustan kävelykadun Rotuaarin varrella on paljon ostosmahdollisuuksia. Pikisaari, taiteilijoiden ja käsityöläisten saari, sijaitsee vain kävelysillan etäisyydellä kauppatorista. Hupisaaret on kesäisin suosittu vehreä piknik- ja ajanviettopaikka kauniine maisemineen ja kesäteattereineen. Turkansaaren museoalueella voi perehtyä vanhoihin elinkeinoihin: maatalouteen, karjanhoitoon, kalastukseen, metsätyöhön, uittoon ja tervanpolttoon. Junabussi Potnapekka liikennöi keskustan kävelykatuja, pyöräteitä ja kevyen liikenteen väyliä kesäisin. Musiikkikeskus on vuonna 1983 rakennettu vireä kulttuurin ja koulutuksen keskus. Technopolis on Pohjoismaiden ensimmäinen, vuonna 1982 perustettu teknologiakylä.

38


Alue: Oulu, Suomi Koordinaatit: 65°01’ N, 25°28’ E Korkeusasema: 0 meters (0 feet) Aikavyöhyke: East European Daylight Time (GMT + 2:00)

Tutustu Ouluun netissä: www.ouka.fi | www.oulu.com | www.facebook.com/Oulu.Finland | www.twitter.com/oulunkaupunki | www.youtube.com/cityofoulu Oulun kaupungin viestintä 2012 39 Kuvat: Oulun kaupunki | Jukka Takalo | Juha Sarkkinen | Tapani Pikkarainen | Ilkka Jaakola Painopaikka: Joutsen Median Painotalo


isuus

ekolog

valo채isa kes

koiteli uus

e

om uulott l o k k nna

40 Oulun kaupunki 2012

Kaupunkielämää  
Kaupunkielämää  

Kaupunkielämää-esite

Advertisement