Ilman opiskelupaikkaa 2021

Page 1

Ilman opiskelupaikkaa? MAHDOLLISUUKSIA ON! 2021

Valma

KymppiluokkaTärkeitä päivämääriä........................................5 Ohjausta ja tukea................................................8

Tärkeitä päivämääriä Ohjausta ja tukea

Sisällys

Opiskelemaan.....................................................11

Työtä kokeilemaan Muita vaihtoehtoja

Muita vaihtoehtoja.......................................... 26

Opiskelemaan

Työtä kokeilemaan ....................................... 23


Tärkeitä päivämmääriä

4

Hei nuori, Sinulla on nyt mahdollisuus miettiä omaa polkuasi tästä eteenpäin. Kaikenlainen tekeminen ja aktiivisuus tuovat sinulle hyödyllisiä ja tärkeitä kokemuksia, joista on apua tulevaisuudensuunnitelmia pohtiessasi. Oulussa on monenlaisia vaihtoehtoja, tästä oppaasta saat tietoa eri vaihtoehdoista. Tärkeää on, että saat tietoa ja voit pohtia tulevaisuuden suunnitelmia jonkun kanssa. Byströmin Ohjaamo on paikka, josta voit lähteä liikkeelle. Me olemme täällä Sinua varten. Virpi Huittinen, etsivä nuorisotyö Sari Pesälä, ammatinvalinnanohjaus


Tärkeitä päivämääriä YHTEISHAUN TULOKSET 2021 Kevään yhteishaun tulokset julkaistaan aikaisintaan 17.6.2021. Hakutulokset ilmoitetaan kaikille hakeneille kirjeitse. Voit saada tulokset myös sähköisesti, jos olet antanut hakulomakkeessa siihen luvan. Yhteishaussa opiskelupaikan saaneiden tulee ilmoittaa paikan vastaanottamisesta koulutuksen järjestäjälle 1.7.2021 mennessä. Muista ottaa paikka vastaan mahdollisimman pian tai viimeistään määräpäivään mennessä.

VALINNAT PERUSOPETUKSEN JÄLKEISEEN VALMISTAVAAN KOULUTUKSEEN Perusopetuksen jälkeisten valmistavien koulutusten tulokset julkaistaan aikaisintaan 17.6.2021. Opiskelupaikan saaneiden tulee ilmoittaa paikan vastaanottamisesta koulutuksen järjestäjälle 1.7.2021 mennessä. Haussa olivat mukana kymppiluokat, ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA), maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus (LUVA), vaativana erityisenä tukena järjestettävä ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus (TELMA). Nämä koulutukset ovat mukana myös oppilaitosten jatkuvassa haussa.

Tärkeitä päivämääriä

5


Tärkeitä päivämmääriä

6

JATKUVA HAKU AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN Ammatilliseen koulutukseen voi hakeutua jatkuvan haun kautta joustavasti ympäri vuoden. Oppilaitokset järjestävät jatkuvan haun myös ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen. Oppilaitokset päättävät tarkemmista hakuajoista, hakumenettelyistä ja valintaperusteista. Hakemiseen saat ohjausta ja neuvontaa oppilaitoksilta, joihin haluat hakea. Jokainen oppilaitos päättää itse, mitä koulutuksia jatkuvassa haussa on tarjolla ja milloin haku järjestetään. Kannattaa tutustua huolella sellaisten oppilaitosten verkkosivuihin, jotka järjestävät koulutusta aloilla, joista olet kiinnostunut.

KEVÄÄN YHTEISHAUSSA VAPAAKSI JÄÄNEET LUKIOKOULUTUKSEN PAIKAT Oppilaitokset ilmoittavat vapaaksi jääneistä lukiokoulutuksen paikoista www.opintopolku.fi -sivustolla, jota kannattaa tarkkailla 2.7.2021 alkaen. Vapaita opiskelupaikkoja kannattaa kysyä myös suoraan oppilaitoksista heti syyslukukauden eli elokuun alussa. Lukiostartille haetaan 1.5.–31.7.2021 osoitteessa: www.ouka.fi/oulu/oulunaikuislukio/lukiostartti

LAAJENNETTU OPPIVELVOLLISUUS Laajennettu oppivelvollisuus astuu voimaan vuonna 2021. Lakia sovelletaan ensimmäisen kerran niihin oppivelvollisiin, jotka ovat keväällä 2021 perusopetuksen 9. luokalla (pääosin vuonna 2005 syntyneet). (Opetus- ja kulttuuriministeriö. https://minedu.fi/oppivelvollisuuden-laajentaminen)


Tärkeitä päivämääriä

7


Ohjausta ja tukea

8

Ohjausta ja tukea BYSTRÖMIN OHJAAMO

ys trö min ohjaamo

Hallituskatu 5a 90100 Oulu p. 050 599 2293 bystrom@ouka.fi www.nuortenoulu.fi/bystrom Byströmin Ohjaamon palvelut on tarkoitettu kaikille alle 30-vuotiaille oululaisille. Byströmillä työskentelee useiden eri alojen ammattilaisia. Löydät meiltä Oulun kaupungin nuoriso-, työllisyys-, sosiaali- ja terveyspalveluita sekä KELA:n ja TE-toimiston palvelut. Byströmin Ohjaamosta saat tietoa, neuvontaa ja ohjausta työllistymiseen, koulutukseen, raha-asioihin, asumiseen, ihmissuhteisiin, vapaa-aikaan, kansainvälisyyteen, terveyteen ja hyvinvointiin sekä päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyvissä asioissa. Voit asioida meillä puhelimitse, sähköpostilla sekä paikan päällä. Ilmoitamme ajantasaisista aukioloajoista sekä poikkeustoimista nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavillamme. Voit ottaa yhteyttä myös nuortenoulu.fi/bystrom löytyvällä yhteydenottolomakkeella. Lisäksi voit asioida Nuorten Oulu -chatissä ma– la sekä jättää kysymyksiä eri aihealueista Pulmakulmaan osoitteessa nuortenoulu.fi/pulmakulma. Byströmillä voit käyttää tietokoneita ja nettiä sekä tulostaa ja ottaa kopioita. Byströmillä on myös Oulun kaupunginkirjaston toimipiste, josta voit lainata nuorten elämään ja nuorisotyöhön liittyviä kirjoja, tutkimuksia ja muuta materiaalia. Kaikki palvelumme ovat maksuttomia. Olemme avoinna ma–pe klo 9–16. Tervetuloa käymään Byströmin Ohjaamossa!


9

ETSIVÄN NUORISOTYÖN OHJAUS- JA NEUVONTAPALVELUT Hallituskatu 5a 90100 Oulu www.ouka.fi/oulu/nuoret/etsiva-nuoristyo Instagram: @oulunetsivat etunimi.sukunimi@ouka.fi Koordinaattori Virpi Huittinen p. 044 703 1245 Riikka Tuovila p. 044 703 8261 Riikka Eerikinharju p. 050 384 7208 Anna Visuri p. 050 521 1862 Merja Lukinmaa p. 050 592 4672 Niina Leskinen p. 050 371 6092 Haukipudas: Simo Kivari p. 0400 327 270 Kiiminki, Ylikiiminki, Yli-Ii: Päivi Kemppainen p. 050 598 0569 Etsivän nuorisotyön palvelut on suunnattu alle 29-vuotiaille nuorille, jotka ovat työn, koulutuksen tai muun aktiivisen toiminnan ulkopuolella tai vaarassa jäädä niiden ulkopuolelle. Tavoitteena on työskennellä nuoren kanssa yksilöllisten lähtökohtien mukaisesti ja tehdä yhdessä näkyväksi erilaiset polut kohti koulutusta ja työelämää tai muuta tarkoituksenmukaista ratkaisua. Etsivän nuorisotyön palveluihin kuuluvat muun muassa ohjauskeskustelut kasvotusten ja verkon välityksellä, opiskelupaikan tai työkokeilupaikan hakemisessa avustaminen, tutustumisvierailut sekä ryhmätoiminta. Tämän lisäksi etsivän nuorisotyön ohjauksessa olevat nuoret voivat halutessaan saada muutos- ja NEPSY –valmennusta. Käynnissä olevat ryhmätoiminnat löytyvät nuortenoulu.fi/bystrom Etsivän nuorisotyön walk in -aika on Byströmin Ohjaamossa tiistaisin klo 13–15, jolloin voit asioida ilman ajanvarausta.

Ohjausta ja tukea

Byströmin Ohjaamo


Ohjausta ja tukea

10

ODL – ETSIVÄ NUORISOTYÖ Isokatu 47 90100 Oulu www.odl.fi/fi/odl_saatio/sosiaalinen_nuorisotyo/etsiva_nuorisotyo/ Antero Kotila p. 050 312 5685 antero.kotila@odl.fi Juha Karhula p. 050 312 5683 juha.karhula@odl.fi Oulun Diakonissalaitoksen etsivä nuorisotyö täydentää Oulun kaupungin nuorten palveluita ja toimii yhteistyössä Oulun kaupungin etsivän nuorisotyön kanssa.


11

Opiskelemaan OHJAUSTA OPISKELUUN HAKEUTUMISEEN OSAO OVI

OSAO Ovi on Oulun seudun ammattiopiston hakijapalvelu Oulun keskustassa BusinessAsemalla ja verkossa, josta saat OSAOon hakemiseen liittyvää ohjausta ja neuvontaa. OSAO Oveen voi tulla paikan päälle joko ajanvarauksella tai ilman. OSAO Ovi palvelee ammatilliseen koulutukseen hakeutuvia, nuorten hakijoiden huoltajia, työelämässä ja sen ulkopuolella olevia aikuisia, oppilaitosten opoja ja opettajia ja kaikkia, jotka työssään ohjaavat asiakkaitaan ammatilliseen koulutukseen. Ovi on avoinna kenelle tahansa, joka on kiinnostunut ammatillisesta koulutuksesta ja tarvitsee lisää tietoa sinne hakeutumisesta. OSAO Ovi tarjoaa tietoa kaikista koulutusvaihtoehdoista sekä yksilöllistä ohjausta ja neuvontaa koulutusvalintaan, hakeutumiseen ja osaamisen kehittämiseen liittyen. AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN VALMENTAVA KOULUTUS (VALMA) OSAO järjestää ammatilliseen koulutukseen valmentavaa koulutusta. VALMA on tarkoitettu niille, joilla on halu päästä ammatilliseen koulutukseen tai joilla on tähtäimessä oppisopimus. Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti vailla toisen asteen tutkintoa oleville perusopetuksen päättäneille nuorille. Koulutukseen voivat hakeutua myös aikuiset ja maahanmuuttajataustaiset henkilöt, jotka tarvitsevat valmiuksia ammatilliseen peruskoulutukseen siirtymiseksi. Koulutuksen laajuus on 60 osaamispistettä ja se kestää enintään yhden vuoden. Valman aikana saat perustietojen ja -taitojen kertausta, apua arjen ja elämänhallintaan, henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman ja yksilöllistä ohjausta opintoihin. Aloitus on mahdollista myös kesken lukuvuoden, mikäli koulutuksessa on vapaita opiskelupaikkoja.

Opiskelemaan

Hallituskatu 36 90100 Oulu Ma-To klo 10-16, Pe klo 8-14 Kysy chatissa: osao.fi/ovi ovi@osao.fi p. 040 826 6060


12

AMMATTIOPISTO LUOVIN HAKU- JA NEUVOTTELUPALVELUT Veteraaninkatu 2, H15-rakennus 90130 Oulu p. 040 319 3000

Opiskelemaan

luovi.fi/hakijalle chat-palvelu: luovi.fi hakutoimisto@luovi.fi Voit ottaa yhteyttä myös Luovin paikkakuntien yhteyshenkilöihin (luovi.fi) sekä Luovin haku- ja neuvontapalveluiden opinto-ohjaaja Jaana Heikkiseen, p. 040 319 3625 tai jaana.s.heikkinen@luovi.fi Meiltä saat tietoa Luovin opiskeluvaihtoehdoista, ohjeita hakemiseen sekä yksilöllistä ohjausta sopivan koulutuksen valintaan ja hakusuunnitelman tekemiseen. Palvelemme maanantaista torstaihin klo 9.00–15.00 ja perjantaisin klo 9.00–14.00. Luoviin voi hakea opiskelemaan kahdella eri tavalla: jatkuvassa haussa ympäri vuoden ja kevään yhteishaussa. Katso hakuohjeet: https://luovi.fi/tutustu-jahae-luoviin/hae-opiskelemaan/

AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN VALMENTAVA KOULUTUS (VALMA) VALMAssa saat hyvän otteen arjesta ja opiskelusta. Pohdit ammatinvalintaasi ja saat eväät ammatillisen tutkinnon suorittamiseen.


Opiskelemaan

13

TYÖHÖN JA ITSENÄISEEN ELÄMÄÄN VALMENTAVA KOULUTUS (TELMA) TELMAssa opiskelet kotona ja työssä tarvittavia arjen taitoja. Tutustut työelämään ja opit hoitamaan itsenäisesti jokapäiväisiä tehtäviä ja toimimaan yhteiskunnan jäsenenä. Suunnittelemme valmentavan koulutuksen opintosi juuri sinulle sopiviksi yhdessä sinun, huoltajiesi sekä muiden opiskeluasi tukevien henkilöiden kanssa. Tärkeintä ovat sinun toiveesi, tavoitteesi ja kykysi. Opiskelet pienessä ryhmässä, jossa opettajalla ja ohjaajalla on aikaa auttaa sinua opinnoissasi. Luovissa voit opiskella ja hankkia osaamista sinulle sopivilla tavoilla. Meillä opiskelet yksilöllisesti ja käytännönläheisesti. Opiskelu voi sisältää lähiopetusta oppilaitoksessa ja etäopetusta, jolloin opiskelet kotona. Voit hankkia osaamista myös aidoissa työtehtävissä Luovin omissa oppimisympäristöissä ja työpaikoilla.


14

SUOMEN DIAKONIAOPISTO (SDO) SUOMEN DIAKONIAOPISTON HAKUPALVELUT p.097 750 2700 info@sdo.fi Chat: ma-to klo 10-12 ja 12.30-15

Opiskelemaan

www.sdo.fi Suomen Diakoniaopisto sijaitsee Oulun keskustassa, osoitteessa Albertinkatu 16 B, 90100 Oulu. Suomen Diakoniaopistossa voit opiskella sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tai kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon. Valmistut näistä tutkinnoista joko lähihoitajaksi, lastenohjaajaksi tai nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi. Jos etsit vielä omaa alaasi, voit hakeutua myös oppilaitoksemme VALMA -koulutukseen. Meille voi hakea joko yhteishaun tai jatkuvan haun kautta. Suomen Diakoniaopiston VALMA -koulutus on tarkoitettu sinulle, joka haaveilet ammatillisista opinnoista, mutta tarvitset vielä hieman lisää aikaa pohtiaksesi omaa tulevaisuuden alaasi. VALMA:ssa tutustutaan eri aloihin ja koulutusvaihtoehtoihin sekä vahvistetaan niitä tietoja ja taitoja, joita tulet tarvitsemaan ammatillisessa koulutuksessa ja työelämässä. Myös arjen- ja elämänhallinnan taitosi kehittyvät ja itsetuntemuksesi vahvistuu. Lisäksi opit tärkeitä ryhmässä toimimisen taitoja ja opiskelutaitoja. VALMA:ssa opiskelet viihtyisässä ja turvallisessa ympäristössä aivan Oulun ydinkeskustassa hyvien kulkuyhteyksien varrella. Koulutus räätälöidään sinun tarpeidesi mukaan ja opiskelet niitä asioita, jotka parhaimmin vievät sinua kohti tavoitteitasi. Opiskeluaika on puolesta vuodesta vuoteen. Haastattelemme kaikki hakijat ja riittävä kielitaito varmistetaan haastattelussa tai kielikokeella.


15

OULUN PALVELUALAN OPISTO Opinto-ohjaaja Päivi Sarkkinen p. 044 737 2009 Oppilaitoksen toimisto p. 08 535 2000 toimisto@opao.fi www.opao.fi Instagram: @opaooulu

Meillä opiskelet yksilöllistä polkua pitkin viihtyisässä ympäristössä, mukavassa porukassa ja valmistut kokiksi, tarjoilijaksi, toimitilahuoltajaksi tai kodinhuoltajaksi. Olet tervetullut tutustumaan oppilaitokseemme sopimalla ajan etukäteen tai soittele. Samalla saat tietoa ammatillisesta koulutuksesta Oulun alueella.

Opiskelemaan

Oulun Palvelualan Opisto tarjoaa ravitsemis- ja puhdistuspalvelualan koulutusta.


16

LUKIO-OPINNOT OULUSSA Oulussa voi opiskella 15 eri lukiossa. Haku lukio-opetukseen tapahtuu yhteyshaun kautta. Oulun aikuislukioon opiskelijaksi haluava voi ilmoittautua suoraan koululle ja aloittaa opinnot minkä tahansa jakson alussa. Lisää tietoa lukio-opinnoista Oulussa: www.ouka.fi/ouluunlukioon

LUKIOON VALMISTAVA KOULUTUS

Opiskelemaan

LUVA - LUKIOKOULUTUKSEEN VALMISTAVA KOULUTUS Oulun aikuislukio Sairaalanrinne 5 90220 Oulu www.ouka.fi/oulu/oulun-aikuislukio/lukioon-valmistava-koulutus2 Opinto-ohjaaja Marja Elina Jaronen p. 044 703 9745 marjaelina.jaronen@eduouka.fi Rehtori Panu Kela p. 044 703 9388 panu.kela@ouka.fi Lukiokoulutukseen valmistava koulutus on tarkoitettu maahanmuuttajille ja vieraskielisille, joilla on tavoitteena lukio-opinnot. Koulutukseen voivat hakea nuoret ja aikuiset, joilla on 1. peruskoulun päättötodistus tai vastaavat tiedot ja taidot 2. suomi toisena kielenä -opintoja ja riittävä suomen kielen taito 3. oleskelulupa. Opinnot kestävät yhden lukuvuoden ja ovat laajuudeltaan vähintään 25 kurssia. Lukiokoulutukseen valmistavien opintojen lisäksi koulutuksessa voi korottaa perusopetuksen arvosanoja ja opiskella lukiokursseja. Koulutus järjestetään päiväopintoina. Opiskelu oikeuttaa opintotukeen. Opiskelu on opiskelijalle maksutonta ja opiskeluun sisältyvät lounas sekä opiskelumateriaalit. Lukiokoulutukseen valmistavaan koulutukseen haetaan yhteishaun aikaan. Varsinaisen hakuajan jälkeen vapaita koulutuspaikkoja voi tiedustella suoraan opinto-ohjaajalta.


17

LUKIOSTARTTI Oulun aikuislukio Sairaalanrinne 5 90220 Oulu www.ouka.fi/oulu/oulun-aikuislukio/lukiostartti Opinto-ohjaaja Marja Elina Jaronen p. 044 703 9745 marjaelina.jaronen@eduouka.fi

Lukiostartille voivat hakea ilman opiskelupaikkaa olevat suomenkieliset ja vieraskieliset nuoret ja aikuiset. Lukiostartin aikana on mahdollista kerrata perusopetuksen opintoja, korottaa perusopetuksen arvosanoja sekä opiskella lukioon valmistavia kursseja ja lukiokursseja. Opetus järjestetään päiväopetuksena. Opiskelu on opiskelijalle maksutonta ja opiskeluun sisältyvät lounas sekä opiskelumateriaalit. Lukiostartilla ei edellytetä oleskelulupaa. Lukiostartille haetaan 1.5.–31.7.2021 osoitteessa www.oulunaikuislukio.fi. Hakuajan jälkeen vapaita opiskelupaikkoja voi tiedustella suoraan opinto-ohjaajalta.

Opiskelemaan

Rehtori Panu Kela p. 044 703 9388 panu.kela@ouka.fi


18

KYMPPILUOKAT POHJANKARTANON KOULUN KYMPPILUOKAT Pohjankartanon koulu Leevi Madetojan katu 1 90140 Oulu https://www.ouka.fi/oulu/pohjankartanon-koulu/kymppiluokat

Opiskelemaan

Rehtori Ilpo Hettula p. 044 703 9060 Opinto-ohjaaja Outi Piisil p. 044 703 9062 ja Pekka Laitinen p. 044 703 9063 Pohjankartanon koulun kymppiluokat on tarkoitettu oululaisille peruskoulun päättäneille nuorille. Ensisijalla ovat ne nuoret, jotka eivät saaneet opiskelupaikkaa toisen asteen koulutuksesta. Syksyllä 2021 alkavalle kymppiluokalle voi päästä nuori, jolla on peruskoulun päättötodistus vuodelta 2020 tai 2021. Lisäopetuksessa kaikki toiminta tähtää opiskelijan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisäämiseen ja jatko-opintoedellytysten parantamiseen. Tavoitteena on arjenhallinnan parantaminen, opiskelijan itsetunnon ja opiskelutaitojen vahvistaminen, arvosanojen korottaminen sekä jatko-opintosuunnitelmien tekeminen ja jatko-opintojen hakeminen. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma. Siihen sisältyy kaikille peruskoulun yhteisiä oppiaineita, työelämään tutustumista sekä mahdollisesti muiden oppilaitosten oppiaineita/ kursseja. Kymppiluokka sopii nuorelle, joka tarvitsee vielä aikaa jatko-opintosuunnitelman pohdintaan ja on valmis panostamaan yhteisten oppiaineiden opiskeluun sekä sitoutumaan työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen.


19

MUITA MAHDOLLISUUKSIA KANSANOPISTOT

www.kansanopistot.fi Kansanopistot ovat oppilaitoksia, joissa annetaan maksullista opetusta eri aloilta ja aiheista. Joillekin aloille riittää peruskoulun päättötodistus. Joissakin kansanopistoissa järjestetään myös maksutonta kymppiluokkaopetusta.

TAIDEOPETUS, LIMINGAN KANSANOPISTO-TAIDEKOULU Arvolankuja 1 91900 Liminka p. 044 726 5030 toimisto@limingantaidekoulu.fi www.limingantaidekoulu.fi Limingan Taidekoulu on vapaa kansanopisto, jossa opiskelee vuosittain yli sata kaikenikäistä kuvataiteista, sarjakuvasta ja teatterista kiinnostunutta. Kaikki ovat tervetulleita – opiskelijat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Opintoihin voi hakea opintotukea tai aikuiskoulutustukea. Ota selvää myös työmarkkinatuella opiskelusta ja vuorotteluvapaasta. Toimintamuotojamme ovat kokovuotiset linjat (kuvataidelinja, vapaalinja, sarjakuva/animaatiolinja sekä teatterilinja), avoin yliopisto ja lyhytkurssit. Opiskelijat voivat halutessaan asua opiston asuntolassa ja ruokailut on järjestetty koulupäivisin. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut suosivat valinnoissaan ensikertalaishakijoita. Limingan Kansanopistossa opiskelu EI vie oikeuttasi korkeakoulujen ensikertalaiskiintiöön. Kansanopistossa ollessasi saat saman opintotuen kuin toisen asteen koulutuksessakin, eivätkä käyttämäsi opintotukikuukaudet vähennä myöhempiä opintotukikuukausia yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Kansanopistovuosi antaa ammatilliseen peruskoulutukseen hakeutuville yhteishaussa lisäpisteitä.

Opiskelemaan

Oulua lähimmät kansanopistot ovat Vuolle-opisto Oulussa ja Limingan Kansanopisto-Taidekoulu Limingassa.


20

OPPISOPIMUSKOULUTUS Oppisopimuskoulutuksella voit opiskella joko ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osia. Voit hankkia ammatin, syventää omaa ammatillista osaamistasi tai hankkia uutta ammatillista osaamista.

Opiskelemaan

Pääosa opinnoista järjestetään käytännön työtehtävissä työpaikalla ja niitä täydennetään tietopuolisilla opinnoilla. Oppisopimuskoulutus on päätoimista ja vaatii oma-aloitteellisuutta, aktiivisuutta ja itsenäistä otetta opiskeluun. Opiskelijan aikaisempi osaaminen otetaan huomioon koulutusta suunniteltaessa. Jokaiselle tehdään henkilökohtainen opiskeluohjelma, josta selviää muun muassa opintojen sisältö ja kesto. Oppisopimus perustuu määräaikaiseen työsopimukseen. Oppisopimuskoulutuksen järjestäjät auttavat ja neuvovat oppisopimuskoulutukseen liittyvissä asioissa. Lisätietoa: oppisopimus.fi opintopolku.fi/wp/oppisopimus te-palvelut.fi/ työnhakijalle > ammatinvalinta ja koulutus > oppisopimuskoulutus


21

Ilmoittaudu työnhakijaksi

Työnhakijaksi ilmoittautuminen on kolmivaiheinen. 1. Ilmoittaudu työnhakijaksi Seuraa ohjeita ja tee tarvittaessa lisävaiheet ohjeiden mukaan: 2. Tee digitaalinen palveluntarvearviointi 3. Laadi ja päivitä työllistymissuunnitelmasi 4. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palvelujen Oma asiointi-verkkopalvelussa, kun opintosi päättyvät eikä sinulla ole työpaikkaa. Ilmoittautumisen voi tehdä myös etukäteen, ennen opintojen päättymistä. Jos asiakkuutesi siirtyy TE-toimistosta kuntakokeiluun, saat siitä tiedon joko kirjeitse tai sähköisesti Oma asioinnin kautta ja sinuun otetaan yhteyttä omasta kotikunnastasi. Kotikuntasi tarjoaa sinulle palvelut työllistymisen tueksi. Alle 25-vuotiaana on velvollisuus hakea koulutukseen

Työtä kokeilemaan

Ilmoittaudu työnhakijaksi, jos olet 17-vuotias ja ilman opiskelu- tai työpaikkaa. Aloita työnhaku ilmoittautumalla työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi osoitteessa te-palvelut.fi > Oma asiointi. Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää verkkopalvelua, ilmoittaudu lomakkeella. Toimita täytetty lomake TE-palveluihin.


22

Toimi näin, kun olet alle 25-vuotias etkä ole suorittanut peruskoulun tai lukion jälkeistä tutkintoon johtavaa, ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta: • Hae aina keväällä seuraavana syksynä alkavaan tutkintoon johtavaan, ammatillisia valmiuksia antavaan koulutukseen. Koulutuksen ei tarvitse kuulua yhteishakuun. • Hae vähintään kahta opiskelupaikkaa. • Osallistu pääsykokeeseen ja muihin koulutuksen hakemiseen kuuluviin tilaisuuksiin.

Työtä kokeilemaan

• Jos saat opiskelupaikan, ota se vastaan ja aloita opinnot. Ohjausta ja neuvontaa koulutukseen hakeutumiseen Mikäli kaipaat ohjausta ja neuvontaa koulutukseen hakeutumisessa tai ammatinvalintakysymykset mietityttävät, varaa aika ammatinvalintapsykologillemme. Lähetä yhteydenottopyyntö sähköpostilla osoitteeseen uraohjaus@te-toimisto.fi. Avoimet työpaikat TE-palveluille ilmoitetut avoimet työpaikat Suomessa löydät osoitteesta www.te-palvelut.fi. Lisää työpaikkailmoituksia ja ohjeita työnhakuun löydät esim. Oikotieltä, Monster-palvelusta, Duunitorilta, Baronalta ja Kun koulu loppuu -sivustolta. Avoimia työpaikkoja EU/ETA-alueelta voit puolestaan etsiä osoitteista www.eures.europa.eu ja www.europeanjobdays.eu. Työnhaussa sinua auttavat maksuttomat palvelumme, jotka löytyvät tapahtumakalenteristamme osoitteessa https://toimistot.te-palvelut.fi/pohjois-pohjanmaa/tapahtumat.


23

Työtä kokeilemaan TYÖPÖRSSI www.ouka.fi/tyoporssi Työpörssistä voit etsiä itsellesi sopivaa työkokeilupaikkaa Oulun kaupungin yksiköistä, yrityksistä tai järjestöistä sekä työpajoilta. Tutustu Työpörssiin ja avoimiin työkokeilupaikkoihin osoitteessa www.ouka.fi/tyoporssi. Työkokeilun avulla voit tutustua sinua kiinnostaviin ammatteihin ja kokeilla “onko tämä minun juttuni”. Työkokeilu on TE-toimiston palvelu työttömille työnhakijoille. Tarkista aina ensin TE-toimistosta mahdollisuutesi päästä työkokeiluun. Työkokeilu sopii sinulle, jos esimerkiksi haluat selkeyttää ammatinvalintaasi. Työkokeilu ei ole työsuhde, vaan sen ajalta maksetaan työttömyysetuutta. Työkokeilun aikana vanhempien tulot eivät vaikuta työttömyysetuuteen.

Byströmin Ohjaamosta saat tukea työllistymiseesi. Meillä tarjotaan sinulle niin yksilö- kuin ryhmäohjausta, jossa käydään läpi esim. sinun työnhakuasiakirjojasi ja haetaan niin työkokeilu- kuin työpaikkojakin. Omavalmentajat ja ohjaajat tukevat sinun polkuasi suunnitelmiesi mukaisesti. Yhdessä sinun kanssasi mietitään sinulle sopiva palvelu. Jos kaipaat apua työkokeilupaikan etsimisessä tai työnhakuun liittyvissä asioissa, ole rohkeasti yhteydessä Byströmin Ohjaamoon p. 050 599 2293, bystrom@ouka.fi tai yhteydenottolomakkeella. www.nuortenoulu.fi/tukea-ja-neuvontaa/bystromin-ohjaamo/

Työtä kokeilemaan

Huomaa, että työpörssi on tauolla kesä-heinäkuun.


24

TYÖPAJAT OULUN KAUPUNGIN NUORTEN TYÖPAJAT www.ouka.fi/oulu/nuoret/tyopajat Instagram: @nuortentyopajatoulu Toimintamme on suunnattu juuri sinulle 17–29-vuotias oululainen työtön nuori. Työpajalle hakiessasi sinun tulee olla ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon. Nuorten työpajoilla pääset muun muassa kuvaamaan järjestelmäkameroilla, loihtimaan upeita aterioita, valmistamaan huonekaluja, näyttelemään teatteriesityksissä, ompelemaan mahtavia myymälätuotteita, tekemään autohuoltoja, oppimaan luonnosta ja retkeilystä tai vaikkapa perustamaan puutarhaa. Työpajat tarjoavat sinulle apua yksilöllisten suunnitelmiesi toteuttamisessa, luovat kanssasi uusia unelmia ja auttavat sinua kohti opintoja ja työelämää. Laadukkaasta ohjauksesta ja huipusta meiningistä vastaavat ammattitaitoiset työ- ja yksilövalmentajat.

Työtä kokeilemaan

Pajajakso suunnitellaan juuri sinun tarpeittesi mukaan. Sen kesto on noin 1-6 kk ja siihen tulee sitoutua. Lisäksi teemme yhteistyötä alueen oppilaitosten kanssa. Pääset hakeutumaan osaksi upeaa porukkaamme Työpörssin kautta, jättämällä yhteydenottopyynnön tai ottamalla meihin suoraan yhteyttä. Nähdään pajalla! Hae osaksi upeaa porukkaamme: • Yhteys yksilövalmentajiin, alla yhteystiedot! • Pajojen yhteystiedot www.ouka.fi/tyopajat • Työpörssi: www.ouka.fi/tyoporssi • Yhteydenottopyyntö: www.oukatypa.fi/asiakkuuspyynto Pajakeskuksen pajat ja yhteystiedot yksilövalmentajille: • Autopaja p. 040 193 5127 • Lounasravintola Makoisa p. 050 593 4400 • Kädentaitopaja p. 044 703 8312 • Puhtaanapitopaja p. 044 703 8256 • Puutyöpaja p. 040 027 4322 • Ympäristöpaja p. 040 193 5127 • Taide- ja mediapaja p. 044 703 8312


25

• Viestintäpaja p. 040 027 4322 • Starttipaja p. 044 703 8207 Haukiputaan pajat: • Tuunipaja p. 0400 629320 • Luonto- ja liikuntapaja p. 040 581 7789 • Raksapaja p. 040 581 7789

VEERAN VERSTAS Nuorten taidepaja Veeran Verstas Rautionkatu 2 AB 40 90400 Oulu www.veeranverstas.fi Instagram: @veeranverstas www.facebook.com/VeeranVerstas

Veeran Verstas on 18–29-vuotiaille työttömille nuorille suunnattu itsetuntemukseen ja ekologisuuteen keskittyvä nuorten työpaja, jossa maa, vesi, tuli ja ilma antavat suuntaviivoja ajattelulle, tutkimiselle ja taiteelle. Voit myös tulla meille työkokeiluun tai kuntouttavaan työtoimintaan. Veeran Verstaalla voi kokeilla ja taitaa kuvataiteita, luovaa kirjoittamista ja liikettä, luoda käsitöitä sekä harjoitella voimauttavaa valokuvausta. Voit harjoittaa voimaa sirkuksen ja naamioteatterin keinoin, tehdä podcasteja sekä osallistua kaupunkilaisille suunnattujen pop up -taidetapahtumien ja hävikkiruokapäivien toteuttamiseen. Samalla voit tehdä tulevaisuuden suunnitelmia, joissa sinua auttavat ammattitaitoiset ohjaajat suurella sydämellä. Yhdessä voitte pohtia sinun tietäsi opiskeluun tai työelämään. Taiteita opettavat ammattitaiteilijat.

Työtä kokeilemaan

Projektivastaava Taru Hallikainen p. 044 236 4158, taru.hallikainen@veeranverstas.fi


26

Muita vaihtoehtoja KELA - NUOREN AMMATILLINEN KUNTOUTUS 16-29-VUOTIAILLE Kela järjestää nuorille (16–29-vuotiaat) kuntoutusta, johon pääsemiseen ei tarvita lääkärinlausuntoa tai sairausdiagnoosia. Nuoren ammatillinen kuntoutus auttaa nuorta selkiyttämään tulevaisuuden suunnitelmiaan. Mikä ammatti- ja koulutusala kiinnostaisi ja tuntuisi sopivalta? Millaista tukea opiskeluun voisi saada? Entä miten työ käytännössä sujuisi? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin voi löytää vastauksia nuorille suunnatusta ammatillisesta kuntoutuksesta. Nuorella ei tarvitse olla todettua sairautta eikä lääkärinlausuntoa tilanteestaan vaan kuntoutukseen voi hakeutua nuori, joka kokee tarvitsevansa tukea jokapäiväisen elämän erilaisiin haasteisiin. Nuoren toimintakyky on heikentynyt eikä hän yksin kykene suunnittelemaan tulevaisuuttaan esimerkiksi tilanteessa, jossa • sopivaa opiskelualaa tai työpaikkaa ei ole löytynyt • opiskelu on keskeytynyt tai vaarassa keskeytyä • ase- tai siviilipalvelus on keskeytynyt.

Muita vaihtoehtoja

Ilman lääkärinlausuntoa haettavat kuntoutuspalvelut: NUOTTI-valmennus: nuorella on henkilökohtainen valmentaja, jonka tuella nuori voi ottaa konkreettisia askelia kohti opiskelu- tai työelämää. NUOTTIvalmennukseen sisältyy 20 valmennuskertaa, ja lisäksi valmentaja pitää muuten yhteyttä nuoreen ja nuoren kanssa toimiviin tahoihin. NUOTTI-valmennus toteutetaan nuoren arkiympäristössä eli siellä, missä nuori liikkuu ja viettää aikaansa. Ammatillinen kuntoutusselvitys: nuoren tukena on moniammatillinen tiimi, joka auttaa nuorta arvioimaan ja tunnistamaan työ-, opiskelu- tai toimintakykyyn vaikuttavia tekijöitä. Yhdessä tehty suunnitelma avaa nuorelle polkuja kohti opiskelu- ja työelämää. Ammatilliseen kuntoutusselvitykseen sisältyy enintään 13 kuntoutuspäivää ja 3 seurantapäivää ja se toteutetaan kuntoutusselvityksen toteuttajan tiloissa. Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus: nuori voi työhönvalmentajan tuella kokeilla tavoittelemaansa työtä yhdessä tai useammassa työpaikassa. Kuntoutus voi sisältää työkokeilua tai työhönvalmennusta. Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus kestää 60–240 päivää.


27

Koulutuskokeilu: nuori saa varmuutta sopivasta ammattialasta, opiskelupaikasta ja opiskelusta. Koulutuskokeilu toteutetaan oppilaitoksessa ja se kestää enintään 10 päivää. Nuoren ammatilliseen kuntoutukseen ohjaudutaan siten, että yhteistyötaho (esimerkiksi Etsivä nuorisotyö, ohjaamot, sosiaalitoimi tai muu nuoren kanssa työskentelevä taho) ottaa yhteyttä Kelaan, Kelan etuuskäsittelijä tai palveluneuvoja tunnistaa nuoren kuntoutuksellisen tuen tarpeen tai nuori itse tai hänen läheisensä ottaa yhteyttä Kelaan. Nuoren ammatillista kuntoutusta haetaan suullisesti ja jokainen nuori haastatellaan. Hakeminen ei edellytä lääkärinlausuntoa. Nuori voi saada kuntoutuksen ajalta kuntoutusrahaa. Näin nuori voi hakea ammatilliseen kuntoutukseen: 1. Nuori voi soittaa Kelan kuntoutusasioiden palvelunumeroon 020 692 205. Jos nuorella on yhteys esimerkiksi Etsivään nuorisotyöhön tai Ohjaamoon, voi hän ottaa Kelaan yhteyttä yhdessä heidän kanssaan.

3. Kun hakemus on ratkaistu, nuori saa siitä päätöksen, jossa on käytännön ohjeet kuntoutuksen käynnistymiseen. Lue lisää nuoren ammatillisesta kuntoutuksesta https://www.kela.fi/nuoren-ammatillinen-kuntoutus. Kela järjestää nuorille myös muuta lääkinnällistä ja ammatillista kuntoutusta, joiden hakemiseen tarvitaan sairausperuste ja hoitavan lääkärin lausunto. Lisätietoa muusta Kelan kuntoutuksesta löytyy Kelan nettisivuilta https://www.kela.fi/kuntoutus.

Muita vaihtoehtoja

2. Kuntoutuksen asiantuntija haastattelee nuoren ennalta sovittuna aikana ja vastaanottaa suullisen hakemuksen. Erillistä hakemuslomaketta tai liitteitä ei tarvita.


28

AIKUISTEN PERUSOPETUS OULUN AIKUISLUKIO Oulun aikuislukio Sairaalanrinne 5 90220 Oulu www.oulunaikuislukio.fi www.ouka.fi/oulu/oulun-aikuislukio/perusopetus Opinto-ohjaaja Erika Holappa p. 050 364 1634 erika.holappa@eduouka.fi Rehtori Panu Kela p. 044 703 9388 panu.kela@ouka.fi Opintoihin voi hakea ympäri vuoden koulun kotisivuilla olevalla hakulomakkeella. Uudet ryhmät alkavat elokuussa. Ryhmiä täydennetään vuoden aikana. Aikuisten perusopetukseen voivat hakea suomenkieliset ja vieraskieliset nuoret ja aikuiset. Vieraskielisille on tarjolla lukutaitovaiheen, alkuvaiheen ja päättövaiheen opintoja. Opintojen kesto riippuu opiskelijan lähtötasosta. Aikuisten perusopetuksessa voi suorittaa koko perusopetuksen, kesken jääneen perusopetuksen tai korottaa perusopetuksen arvosanoja. Perusopetuksen suorittamisesta saa päättötodistuksen ja arvosanojen korottamisesta erillistodistuksen.

Muita vaihtoehtoja

Päätoiminen opiskelu oikeuttaa opintotukeen. Opiskelu on opiskelijalle maksutonta ja opiskeluun sisältyvät lounas sekä opiskelumateriaalit. Perusopetuksessa ei edellytetä oleskelulupaa.


29

VUOLLE OPISTO Nahkatehtaankatu 2, 3.krs 90130 Oulu Koulutusalapäällikkö Toni Sallinen p. 044 786 1616 toni.sallinen@vuolleoulu.fi Vuolteen opistossa voi suorittaa aikuisten perusopetuksen opinnot ja saada peruskoulun päättötodistuksen. Aikuisten perusopetusta voi opiskella lukutaitovaiheen (kesto vuoden), alkuvaiheen (kesto 1,5 vuotta) ja päättövaiheen (kesto 1,5 vuotta) opinnot.

Muita vaihtoehtoja

Opintojen kesto riippuu opiskelijan lähtötasosta. Koulutus on tarkoitettu oppivelvollisuusiän ylittäneille. Opiskelu on maksutonta ja opiskeluun sisältyvät opiskelumateriaali ja lounas.


Ilman opiskelupaikkaa? MAHDOLLISUUKSIA ON! 2021 Toimitus ja tiedustelut Etsivä nuorisotyö Anna Visuri p. 050 521 1862 anna.visuri@ouka.fi Heidi Slava sosionomiopiskelija (Oamk) Julkaisija Byströmin Ohjaamo Etsivä nuorisotyö Taitto ja paino Monetra Oulu Oy Painatuspalvelut

y s trö min ohjaamo