__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Ilman opiskelupaikkaa? MAHDOLLISUUKSIA PERUSKOULUN JÄLKEEN 2020-2021

Valma

Kymppiluokka


TÄRKEITÄ PÄIVÄMÄÄRIÄ................................... 5 OHJAUSTA JA TUKEA.........................................8

Tärkeitä päivämääriä Ohjausta ja tukea

Sisällys

Työtä kokeilemaan

MUITA VAIHTOEHTOJA....................................27

Muita vaihtoehtoja

TYÖTÄ KOKEILEMAAN ....................................22

Opiskelemaan

OPISKELEMAAN..................................................... 11


Tärkeitä päivämmääriä

4

Peruskoulun päättänyt nuori, Sinulla on nyt mahdollisuus miettiä omaa polkuasi tästä eteenpäin. Kaikenlainen tekeminen ja aktiivisuus tuovat sinulle hyödyllisiä ja tärkeitä kokemuksia, joista on apua tulevaisuudensuunnitelmia pohtiessasi. Oulussa on monenlaisia vaihtoehtoja peruskoulun päättäneille, tästä oppaasta saat tietoa eri vaihtoehdoista. Tärkeää on, että saat tietoa ja voit pohtia tulevaisuuden suunnitelmia jonkun kanssa. Byströmin Ohjaamo on paikka, josta voit lähteä liikkeelle. Me olemme täällä Sinua varten.

Virpi Huittinen, etsivä nuorisotyö Raila Idström, te-palvelut Sari Pesälä, ammatinvalinnanohjaus


Tärkeitä päivämääriä YHTEISHAUN TULOKSET 2020 Kevään yhteishaun tulokset julkaistaan aikaisintaan 11.6.2020. Hakutulokset ilmoitetaan kaikille hakeneille kirjeitse. Voit saada tulokset myös sähköisesti, jos olet antanut hakulomakkeessa siihen luvan. Yhteishaussa opiskelupaikan saaneiden tulee ilmoittaa paikan vastaanottamisesta koulutuksen järjestäjälle 25.6.2020 mennessä. Noudata tarkasti hyväksymiskirjeessä annettuja ohjeita, jotta et menetä saamaasi opiskelupaikkaa.

HAKU PERUSOPETUKSEN JÄLKEISEEN VALMISTAVAAN KOULUTUKSEEN Hakuaika perusopetuksen jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin on 19.5.21.7.2020 klo 15.00. Koulutuksiin haetaan osoitteessa www.opintopolku.fi. Haussa ovat mukana kymppiluokat, ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA) sekä maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus (LUVA). Oppilaitokset ilmoittavat hakijoille valintojen tulokset aikaisintaan 31.7.2020. Opiskelupaikan saaneiden tulee ilmoittaa paikan vastaanottamisesta koulutuksen järjestäjälle 14.8.2020 mennessä. Vaativana erityisenä tukena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan koulutukseen (TELMA) haku osoitteessa www.opintopolku.fi. Haku aika 11.3.−1.4.2020 klo 15.00.

Tärkeitä päivämääriä

5


Tärkeitä päivämmääriä

6

KEVÄÄN YHTEISHAUSSA VAPAAKSI JÄÄNEET LUKIOKOULUTUKSEN PAIKAT Oppilaitokset ilmoittavat vapaaksi jääneitä lukiokoulutuksen paikkoja www.opintopolku.fi -sivustolle, jota kannattaa tarkkailla 26.6.2020 alkaen. Vapaita opiskelupaikkoja kannattaa kysyä myös suoraan oppilaitoksista heti syyslukukauden eli elokuun alussa.

JATKUVA HAKU AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN Ammatilliseen koulutukseen voi hakeutua jatkuvan haun kautta joustavasti ympäri vuoden. Oppilaitokset päättävät tarkemmista hakuajoista, hakumenettelyistä ja valintaperusteista. Hakemiseen saat ohjausta ja neuvontaa oppilaitoksilta, joihin haluat hakea. Tietoa koulutustarjonnasta ja hakuajoista löydät Opintopolusta tai oppilaitosten omilta verkkosivuilta. Jokainen oppilaitos päättää itse, mitä koulutuksia jatkuvassa haussa on tarjolla ja milloin haku järjestetään. Kannattaa tutustua huolella sellaisten oppilaitosten verkkosivuihin, jotka järjestävät koulutusta aloilla, joista olet kiinnostunut.


7 Tärkeitä päivämääriä

Ohjausta ja tukea


Ohjausta ja tukea

8

Ohjausta ja tukea BYSTRÖMIN OHJAAMO

ys trö min ohjaamo

Hallituskatu 5a 90100 Oulu p. 050 599 2293 bystrom@ouka.fi www.ouka.fi/bystrom Byströmin Ohjaamon palvelut on tarkoitettu kaikille alle 30 –vuotiaille oululaisille. Byströmillä työskentelee useiden eri alojen ammattilaisia. Löydät meiltä Oulun kaupungin nuoriso-, työllisyys-, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä KELA:n ja TE-toimiston palvelut. Byströmin Ohjaamosta saat tietoa, neuvontaa ja ohjausta työllistymiseen, koulutukseen, raha-asioihin, asumiseen, ihmissuhteisiin, vapaa-aikaan, kansainvälisyyteen, terveyteen ja hyvinvointiin sekä päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyvissä asioissa. Byströmillä toteutamme erilaisia ryhmätoimintoja, tutustu vaihtoehtoihin nettisivumme kautta. Kaikki palvelumme ovat maksuttomia. Byströmin chatissä voit keskustella ohjaajien kanssa maanantaisin ja keskiviikkoisin. Voit jättää kysymyksiä Pulmakulmaan osoitteessa www.nettinappi.fi. Byströmillä voit käyttää maksutta tietokoneita, tulostaa, ottaa kopioita ja saada ohjausta lomakkeiden ja hakemusten täyttämisessä. Byströmillä on myös Oulun kaupunginkirjaston toimipiste, josta voit lainata kirjoja, tutkimuksia ja muuta materiaalia nuorten elämään ja nuorisotyöhön liittyen. Tervetuloa käymään Byströmin Ohjaamossa! Olemme avoinna ma-pe klo 9-16. Voit sopia ennakkoon ajanvarauksen tai asioida ilman ajanvarausta.


9

ETSIVÄN NUORISOTYÖN OHJAUS- JA NEUVONTAPALVELUT Hallituskatu 5a 90100 Oulu www.ouka.fi/oulu/nuoret/etsiva-nuorisotyo Instagram: @oulunetsivat etunimi.sukunimi@ouka.fi Koordinaattori Virpi Huittinen p. 044 703 1245 Riikka Tuovila p. 044 703 8261 Riikka Eerikinharju p. 050 384 7208 Niina Leskinen p. 050 371 6092 Anna Visuri p. 050 521 1862 Merja Lukinmaa p. 050 592 4672 Simo Kivari p. 0400 327 270 (Haukiputaan alue) Päivi Kemppainen p. 050 598 0569 (Kiimingin, Ylikiimingin ja Yli-Iin alueet) Etsivän nuorisotyön palvelut on suunnattu 15 – 29 -vuotiaille nuorille, jotka ovat työn, koulutuksen tai muun aktiivisen toiminnan ulkopuolella tai vaarassa jäädä niiden ulkopuolelle. Tavoitteena on työskennellä nuoren kanssa yksilöllisten lähtökohtien mukaisesti ja tehdä yhdessä näkyväksi erilaiset polut kohti koulutusta ja työelämää tai muuta tarkoituksenmukaista ratkaisua. Etsivän nuorisotyön palveluihin kuuluvat muun muassa ohjauskeskustelut, opiskelupaikan tai työkokeilupaikan hakemisessa avustaminen, tutustumisvierailut sekä ryhmätoiminta. Etsivän nuorisotyön walk-in aika on Byströmin Ohjaamossa tiistaisin klo 13 - 15, jolloin voit asioida ilman ajanvarausta.

Ohjausta ja tukea

Byströmin Ohjaamo


Ohjausta ja tukea

10

ODL – ETSIVÄ NUORISOTYÖ Isokatu 47, 3.krs 90100 Oulu Antero Kotila p. 050 312 5685 antero.kotila@odl.fi www.odl.fi/fi/odl_saatio/sosiaalinen_nuorisotyo/etsiva_nuorisotyo/ Oulun Diakonissalaitoksen etsivä nuorisotyö täydentää Oulun kaupungin nuorten palveluita ja toimii yhteistyössä Oulun kaupungin etsivän nuorisotyön kanssa.


11

Opiskelemaan OHJAUSTA OPISKELUUN HAKEUTUMISEEN

Hallituskatu 36 90100 Oulu Ma-To klo 10-16, Pe klo 8-14 Kysy chatissa: osao.fi/ovi ovi@osao.fi p. 040 826 6060 OSAO Ovi on Oulun seudun ammattiopiston hakijapalvelu Oulun keskustassa BusinessAsemalla ja verkossa, josta saat OSAOon hakemiseen liittyvää ohjausta ja neuvontaa. OSAO Oveen voi tulla paikan päälle joko ajanvarauksella tai ilman. OSAO Ovi palvelee ammatilliseen koulutukseen hakeutuvia, nuorten hakijoiden huoltajia, työelämässä ja sen ulkopuolella olevia aikuisia, oppilaitosten opoja ja opettajia ja kaikkia, jotka työssään ohjaavat asiakkaitaan ammatilliseen koulutukseen. Ovi on avoinna kenelle tahansa, joka on kiinnostunut ammatillisesta koulutuksesta ja tarvitsee lisää tietoa sinne hakeutumisesta. OSAO Ovi tarjoaa tietoa kaikista koulutusvaihtoehdoista sekä yksilöllistä ohjausta ja neuvontaa koulutusvalintaan, hakeutumiseen ja osaamisen kehittämiseen liittyen.

Opiskelemaan

OSAO OVI


12

AMMATTIOPISTO LUOVIN HAKUTOIMISTO Veteraaninkatu 2, H15-rakennus 90130 Oulu

Opiskelemaan

luovi.fi/hakijalle chat-palvelu: luovi.fi hakutoimisto@luovi.fi p. 040 319 3352 Luovin hakutoimistoon voi tulla käymään paikan päällä varaamalla ajan tai ilman ajanvarausta. Hakutoimisto on avoinna; ma-to 9.00-15.00 pe 9.00-14.00. Hakutoimistoon voi myös soittaa, laittaa chat-viestiä tai sähköpostia. Hakutoimistosta saa tietoa koulutusvaihtoehdoista, neuvoja hakemiseen, sekä yksilöllistä ohjausta sopivan koulutuksen valintaan ja opintojen suunnitteluun.


Opiskelemaan

13

PERUSOPETUKSEN JÄLKEISET VALMISTAVAT KOULUTUKSET Hakuaika perusopetuksen jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin on 19.5.- 21.7.2020. Koulutuksiin haetaan osoitteessa www.opintopolku.fi. Haussa ovat mukana kymppiluokat, ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA) sekä maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus (LUVA). Vaativana erityisenä tukena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan koulutukseen (TELMA) haku osoitteessa www.opintopolku.fi. Haku aika 11.3.−1.4.2020 klo 15.00.


14

KYMPPILUOKAT POHJANKARTANON KOULUN KYMPPILUOKAT Pohjankartanon koulu Leevi Madetojan katu 1 90140 Oulu Rehtori Ilpo Hettula p. 044 703 9060, opinto-ohjaajat Outi Piisilä p. 044 703 9062 ja Pekka Laitinen p. 044 703 9063

Opiskelemaan

www.ouka.fi/oulu/pohjankartanon-koulu/kymppiluokat Pohjankartanon koulun kymppiluokat on tarkoitettu oululaisille peruskoulun päättäneille nuorille. Ensisijalla ovat ne nuoret, jotka eivät saaneet opiskelupaikkaa toisen asteen koulutuksesta. Syksyllä 2020 alkavalle kymppiluokalle voi päästä nuori, jolla on peruskoulun päättötodistus vuodelta 2019 tai 2020. Lisäopetuksessa kaikki toiminta tähtää opiskelijan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisäämiseen ja jatko-opintoedellytysten parantamiseen. Tavoitteena on arjenhallinnan parantaminen, opiskelijan itsetunnon ja opiskelutaitojen vahvistaminen, arvosanojen korottaminen sekä jatko-opintosuunnitelmien reflektointi ja jatko-opintojen hakeminen. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma ja siihen sisältyy kaikille peruskoulun yhteisiä oppiaineita, työelämään tutustumista sekä mahdollisesti muiden oppilaitosten oppiaineita/kursseja. Kymppiluokka sopii nuorelle, joka tarvitsee vielä aikaa jatko-opintosuunnitelman pohdintaan, on valmis panostamaan yhteisten oppiaineiden opiskeluun sekä sitoutumaan työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen.


15

AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN VALMENTAVA KOULUTUS VALMA- OSAO KONTINKANGAS

Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (Valma) on tarkoitettu niille, joilla on halu päästä ammatilliseen koulutukseen tai joilla on tähtäimessä oppisopimus. Koulutuksen laajuus on 60 osaamispistettä ja se kestää enintään yhden vuoden. Valman aikana saat perustietojen ja –taitojen kertausta, apua arjen ja elämänhallintaan, henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman ja yksilöllistä ohjausta opintoihin. Koulutuksessa perehdymme mm. työelämän pelisääntöihin ja tutustumme työelämään työpaikoilla. Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti vailla toisen asteen tutkintoa oleville perusopetuksen päättäneille nuorille. Koulutukseen voivat hakeutua myös aikuiset ja maahanmuuttajataustaiset henkilöt, jotka tarvitsevat valmiuksia ammatilliseen peruskoulutukseen siirtymiseksi. Erityisestä syystä voidaan ottaa tutkinnon jo suorittanut, jos valmentavan koulutuksen suorittaminen on jatko-opintovalmiuksien hankkimiseksi perusteltua. Aloitus on mahdollista myös kesken lukuvuoden, mikäli koulutuksessa on vapaita opiskelupaikkoja. Varsinaisia pääsykokeita ei ole, mutta kaikki hakijat kutsutaan valintahaastatteluun. Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden kielitaso arvioidaan haastattelussa.

Opiskelemaan

Opinto-ohjaaja Annu Kuusijärvi p. 040 541 5134 annu.kuusijarvi@osao.fi www.osao.fi


16

VALMA – SUOMEN DIAKONIAOPISTO Anna Nieminen, VALMA-opettaja p. 050 502 2432 anna.nieminen@sdo.fi

Opiskelemaan

Yksilöllistä tukea yhteistyössä VarmaStartti -hankkeen kanssa. VarmaStarttihankkeesta löydät tietoa: www.odl.fi/VarmaStartti Koulutus on tarkoitettu sinulle, joka haaveilet ammatillisista opinnoista, mutta et ehkä vielä ole aivan varma tulevaisuuden alastasi. Koulutuksessa tutustutaan eri ammatteihin ja koulutusvaihtoehtoihin sekä vahvistetaan niitä taitoja ja tietoja, joita tulet tarvitsemaan ammatillisissa opinnoissa ja työelämässä. Myös arjenja elämänhallinnantaitosi kehittyvät. Tämän lisäksi itsetuntemuksesi vahvistuu ja tulevaisuudensuunnitelmasi selkiytyvät. Suomen Diakoniaopiston VALMAssa saat runsaasti yksilöllistä ohjausta ja opiskelet turvallisessa ja viihtyisässä ympäristössä. VarmaStartti-hankkeen henkilökohtainen ohjaaja kulkee rinnallasi opintojen ajan ja tarpeen mukaan vielä senkin jälkeen, kun siirryt opiskelemaan ammatillista tutkintoa. Koulutus räätälöidään sinun tarpeidesi mukaan ja opiskelet niitä asioita, jotka parhaiten edesauttavat sinua siirtymään ammatillisiin opintoihin. Opiskeluaika on puolesta vuodesta yhteen vuoteen. Voit hakeutua koulutukseen joustavasti myös kesken lukuvuoden. Kutsumme sinut vapaamuotoiseen haastatteluun. Myös riittävä kielitaito varmistetaan.


17

VALMA JA TELMA - AMMATTIOPISTO LUOVI

Valmentavat koulutukset on suunnattu nuorille, jotka tarvitsevat lisää valmiuksia, mahdollisuuksia ja edellytyksiä ammatilliseen peruskoulutukseen tai työhön ja itsenäiseen elämään. Opiskelijoiksi valitaan henkilöitä, jotka tarvitsevat opinnoissaan ja työhön sijoittumisessaan erityistä tukea, ohjausta ja neuvontaa. Valmentavan koulutuksen tavoitteet ja opinnot suunnitellaan jokaisen opiskelijan yksilöllisten voimavarojen ja elämäntilanteen mukaisesti. Opiskelu tapahtuu pienryhmissä. Opintojen aikana nuori kehittää omaa osaamistaan ja selkiyttää tulevaisuuden suunnitelmiaan. Ammattiopisto Luovi järjestää: •

ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaa koulutusta (VALMA)

työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta (TELMA)

Valma-paja - Järjestämme ammatilliseen koulutukseen valmentavaa koulutusta myös yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa nuorten työpajalla. Voit hakea Luovin koulutuksiin jatkuvassa haussa ympäri vuoden. Jatkuvassa haussa ovat mukana valmentavat koulutukset, perustutkinnot, sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnot. Katso haussa olevat koulutukset, hakuajat, koulutuspaikkakunnat ja hakuohjeet osoitteessa www.luovi.fi/hakijalle. Täytämme vapautuvia opiskelupaikkoja joustavasti sekä valmentaviin että tutkintotavoitteisiin koulutuksiin. Vapaiden opiskelupaikkojen määrä vaihtelee kuukausittain. Käsittelemme jatkuvan haun hakemukset kerran kuukaudessa. Hakuaika syksyn 2020 Luovissa alkaviin koulutuksiin on 11.3.2020-1.4.2020. Haku tehdään osoitteessa www.opintopolku.fi. Hakemuksen liitteeksi toimitetaan Luoviin kopiot: perusopetuksen päättötodistuksesta, tutkintotodistuksista, opintosuoritusotteista/ opintokorteista, työtodistuksista ja lisäksi asiantuntijan laatima lausunto tai selvitys erityisen tuen tarpeesta opiskeluun osoitteeseen Ammattiopisto Luovi, Hakutoimisto, PL 389, 90101 Oulu Lisätietoja hakemiseen: https://luovi.fi/hakijalle/hakuohjeet

Opiskelemaan

Luovin hakutoimisto p. 040 319 3352 hakutoimisto@luovi.fi www.luovi.fi/hakijalle


18

LUKIOON VALMISTAVA KOULUTUS LUVA - LUKIOKOULUTUKSEEN VALMISTAVA KOULUTUS Oulun aikuislukio Sairaalanrinne 5 90220 Oulu

Opiskelemaan

Opinto-ohjaaja Marja Elina Jaronen p. 044 703 9745 marjaelina.jaronen@eduouka.fi Rehtori Panu Kela p. 044 703 9388 panu.kela@ouka.fi www.ouka.fi/oulu/oulun-aikuislukio/lukioon-valmistava-koulutus2 Lukiokoulutukseen valmistava koulutus on tarkoitettu maahanmuuttajille ja vieraskielisille, joilla on tavoitteena lukio-opinnot. Koulutukseen voivat hakea nuoret ja aikuiset, joilla on •

peruskoulun päättötodistus tai vastaavat tiedot ja taidot

suomi toisena kielenä -opintoja ja riittävä suomen kielen taito

oleskelulupa.

Opinnot kestävät yhden lukuvuoden ja ovat laajuudeltaan vähintään 25 kurssia. Lukiokoulutukseen valmistavien opintojen lisäksi koulutuksessa voi korottaa perusopetuksen arvosanoja ja opiskella lukiokursseja. Koulutus järjestetään päiväopintoina. Opiskelu oikeuttaa opintotukeen. Opiskelu on opiskelijalle maksutonta ja opiskeluun sisältyvät lounas sekä opiskelumateriaalit. Lukiokoulutukseen valmistavaan koulutukseen haetaan 19.5.-21.7.2020 osoitteessa www.opintopolku.fi. Varsinaisen hakuajan jälkeen vapaita koulutuspaikkoja voi tiedustella suoraan opinto-ohjaajalta.


19

LUKIOSTARTTI Oulun aikuislukio Sairaalanrinne 5 90220 Oulu Opinto-ohjaaja Marja Elina Jaronen p. 044 703 9745 marjaelina.jaronen@eduouka.fi Rehtori Panu Kela p. 044 703 9388 panu.kela@ouka.fi

Lukiostartille voivat hakea ilman opiskelupaikkaa jääneet suomenkieliset ja vieraskieliset nuoret ja aikuiset. Lukiostartin aikana on mahdollista kerrata perusopetuksen opintoja, parantaa perusopetuksen päättötodistuksen arvosanoja sekä opiskella lukioon valmistavia kursseja ja lukiokursseja. Opetus järjestetään päiväopetuksena yhdessä lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen kanssa. Opiskelu ei oikeuta opintotukeen. Opiskelu on opiskelijalle maksutonta ja opiskeluun sisältyvät lounas sekä opiskelumateriaalit. Lukiostartilla ei edellytetä oleskelulupaa. Lukiostartille voi hakea 19.5.-21.7.2020 välisenä aikana täyttämällä hakulomakkeen aikuislukion kansliassa tai lähettämällä hakemuksen postitse. Hakuohjeet ja -lomake löytyvät Oulun aikuislukion nettisivuilta. Varsinaisen hakuajan jälkeen vapaita koulutuspaikkoja voi tiedustella suoraan opinto-ohjaajalta.

Opiskelemaan

www.ouka.fi/oulu/oulun-aikuislukio/lukiostartti


20

MUITA MAHDOLLISUUKSIA KANSANOPISTOT www.kansanopistot.fi Kansanopistot ovat oppilaitoksia, joissa annetaan maksullista opetusta eri aloilta ja aiheista. Joillekin aloille riittää peruskoulun päättötodistus. Joissakin kansanopistoissa järjestetään myös maksutonta kymppiluokka opetusta.

Opiskelemaan

Oulua lähimmät kansanopistot ovat Vuolle-opisto Oulussa ja Limingan Kansanopisto-Taidekoulu Limingassa.

TAIDEOPETUS, LIMINGAN KANSANOPISTO-TAIDEKOULU Arvolankuja 1 91900 Liminka p. 044 726 5030 toimisto@limingantaidekoulu.fi www.limingantaidekoulu.fi Limingan Taidekoulu on vapaa kansanopisto, jossa opiskelee vuosittain yli sata kaikenikäistä kuvataiteista ja sarjakuvasta kiinnostunutta. Kaikki ovat tervetulleita - opiskelijat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Opintoihin voi hakea opintotukea tai aikuiskoulutustukea. Ota selvää myös työmarkkinatuella opiskelusta ja vuorotteluvapaasta. Toimintamuotojamme ovat kokovuotiset linjat (kuvataidelinja, vapaalinja sekä sarjakuva/animaatiolinja), avoin yliopisto ja lyhytkurssit. Opiskelijat voivat halutessaan asua opiston asuntolassa ja ruokailut on järjestetty koulupäivisin. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut suosivat valinnoissaan ensikertalaishakijoita, Limingan Kansanopistossa opiskelu EI vie oikeuttasi korkeakoulujen ensikertalaiskiintiöön. Kansanopistossa ollessasi saat saman opintotuen kuin toisen asteen koulutuksessakin, eivätkä käyttämäsi opintotukikuukaudet vähennä myöhempiä opintotukikuukausia yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Kansanopistovuosi antaa ammatilliseen peruskoulutukseen hakeutuville yhteishaussa lisäpisteitä.


Opiskelemaan

21

OPPISOPIMUSKOULUTUS Lisätietoa oppisopimusopiskelusta saat: Byströmin Ohjaamo Työhönvalmentaja, 050 572 0776 https://opintopolku.fi/wp/oppisopimus/ Oppisopimuksella voit opiskella lähes kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin. Voit myös suorittaa ammatillisia tutkinnon osia oppisopimuksella. Jos sinulla on jo perustutkinto tai työkokemusta alalta, voit suorittaa kyseisen alan ammattija erikoisammattitutkintoja. Oppisopimus edellyttää, että sinulla on työpaikka, jossa voit työskennellä ja opiskella. Työpaikka on useimmiten etsittävä omatoimisesti. Oppisopimusopiskelu vaatii paljon itsenäistä työskentelyä myös työajan ulkopuolella. Opiskelussa yhdistyvät sekä koulumuotoinen teoriaopiskelu että työpaikalla tapahtuva käytännön työtehtävissä oppiminen.


22

Työtä kokeilemaan TYÖPÖRSSI

Työtä kokeilemaan

Byströmin Ohjaamo Hallituskatu 5a 90100 Oulu www.ouka.fi/tyoporssi tyoporssiohjaajat@ouka.fi Ohjaajat Satu Mäki p. 044 703 4743 ja Tiina Jurva p. 044 703 4846 Työpörssistä voit etsiä itsellesi sopivaa työkokeilupaikkaa Oulun kaupungin yksiköistä, yrityksistä tai järjestöistä sekä työpajoilta. Tutustu Työpörssiin ja avoimiin työkokeilupaikkoihin osoitteessa www.ouka.fi/tyoporssi. Työkokeilun avulla voit tutustua sinua kiinnostaviin ammatteihin ja kokeilla “onko tämä minun juttuni”. Työkokeilu on TE-toimiston palvelu työttömille työnhakijoille. Tarkista aina ensin TE-toimistosta mahdollisuutesi päästä työkokeiluun. Työkokeilu sopii sinulle, jos esimerkiksi haluat selkeyttää ammatinvalintaasi. Työkokeilu ei ole työsuhde, vaan sen ajalta maksetaan työttömyysetuutta. Työkokeilun aikana vanhempien tulot eivät vaikuta työttömyysetuuteen. Huomaa, että työpörssi on tauolla kesä-heinäkuun.


23

POHJOIS-POHJANMAAN TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTO (TE-TOIMISTO) Torikatu 34-40, 90100 Oulu / Sepänkatu 20 (15.6. lähtien) TE-palveluja saat myös Byströmin Ohjaamosta ma-pe klo 9-15.00. toimistot.te-palvelut.fi/pohjois-pohjanmaa www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/nuoret/ Valtakunnallinen TE-puhelinpalvelu p. 0295 025 500 (arkisin klo 9–16.15) Instagram: @pohjoispohjanmaantetoimisto Facebook: Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto LinkedIn: Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto Kaikki palvelumme ovat maksuttomia.

Työnhakijaksi ilmoittautuminen on kolmivaiheinen. Seuraa ohjeita ja tee kaikki kolme vaihetta: 1. Ilmoittaudu työnhakijaksi 2. Tee digitaalinen palveluntarvearviointi 3. Laadi ja päivitä työllistymissuunnitelmasi Huomaathan, että alle 17-vuotiaalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Lisäksi alle 25-vuotiaan asiakkaan, joka ei ole suorittanut peruskoulun jälkeistä tutkintoon johtavaa, ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta, on haettava keväällä vähintään kahta opiskelupaikkaa. Opiskelupaikat tulee olla tutkintoon johtavia, ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta tai lukio-opetusta. Pääsykokeisiin tulee osallistua ja opiskelupaikka tulee ottaa vastaan, jos se tarjotaan. Ohjausta ja neuvontaa koulutukseen hakeutumiseen Mikäli kaipaat ohjausta ja neuvontaa koulutukseen hakeutumisessa tai ammatinvalintakysymykset mietityttävät, varaa aika ammatinvalintapsykologillemme. Lähetä yhteydenottopyyntö sähköpostilla osoitteeseen uraohjaus@te-toimisto.fi.

Työtä kokeilemaan

Ilmoittaudu työnhakijaksi, jos olet 17-vuotias ja ilman opiskelu- tai työpaikkaa, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palvelujen Oma asiointi- verkkopalvelussa. Ilmoittautumisen voi tehdä myös etukäteen, ennen opintojen päättymistä. Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää verkkopalvelua, ilmoittaudu lomakkeella. Toimita täytetty lomake TE-palveluihin.


24

Työtä kokeilemaan

TYÖPAJAT OULUN KAUPUNGIN NUORTEN TYÖPAJAT Yksilövalmentajat Heidi Rutanen p. 044 703 8207 Jaakko Vetämäjärvi p. 044 703 8312 Tiina Sorakangas p. 0400 629320 Tommi Mustakangas p. 040 581 7789 Sinikka Ruuhonen-Kuivas p. 040 027 4322 etunimi.sukunimi@ouka.fi www.ouka.fi/oulu/nuoret/tyopajat Instagram: @nuortentyopajatoulu


25

Nuorten työpajoilla pääset muun muassa kuvaamaan järjestelmäkameroilla, loihtimaan upeita aterioita, valmistamaan huonekaluja, näyttelemään teatteriesityksissä, ompelemaan mahtavia myymälätuotteita, tekemään autohuoltoja, osallistumaan kiinteistön ylläpitoon, oppimaan luonnosta ja retkeilystä tai vaikkapa perustamaan puutarhaa. Työpajat tarjoavat sinulle apua yksilöllisten suunnitelmiesi toteuttamisessa, luovat kanssasi uusia unelmia ja auttavat sinua kohti opintoja ja työelämää. Laadukkaasta ohjauksesta ja huipusta meiningistä vastaavat ammattitaitoiset työ- ja yksilövalmentajat.   Toimintamme on suunnattu juuri sinulle 17-29 –vuotias oululainen työtön nuori.  Pääset hakeutumaan osaksi upeaa porukkaamme Työpörssin kautta, jättämällä asiakkuuspyynnön tai ottamalla meihin suoraan yhteyttä. Nähdään pajalla!

Pajajakso suunnitellaan juuri sinun tarpeittesi mukaan. Sen kesto on noin 1-6 kk. Pajalle voit tulla myös kuntouttavaan työtoimintaan. Lisäksi teemme yhteistyötä alueen oppilaitosten kanssa. Hae osaksi upeaa porukkaamme: • Yhteys yksilövalmentajiin. • Pajojen yhteystiedot www.ouka.fi/tyopajat • Työpörssi: www.ouka.fi/tyoporssi • Asiakkuuspyynnöt: www.oukatypa.fi/asiakkuuspyynto

Työtä kokeilemaan

Pajalta saat: • apua ja tukea arjen asioiden hoitoon ja hallintaan • ohjausta työpaikan tai opiskelupaikan hakuun • uutta osaamista työn kautta oppimalla • pajajakso kerryttää myös työkokemusta • uusia ystäviä ja ideoita vapaa-ajan viettoon


26

VEERAN VERSTAS Nuorten taidepaja Veeran Verstas Rautionkatu 2 AB 40, 90400 Oulu Taru Hallikainen, projektivastaava taru.hallikainen@veeranverstas.fi p. 044 236 4158 Instagram: @veeranverstas www.veeranverstas.fi www.facebook.com/VeeranVerstas

Työtä kokeilemaan

Veeran Verstas on 18-29-vuotiaille työttömille nuorille suunnattu itsetuntemukseen ja ekologisuuteen keskittyvä nuorten työpaja, jossa maa, vesi, tuli ja ilma antavat suuntaviivoja ajattelulle, tutkimiselle ja taiteelle. Voit myös tulla meille työkokeiluun tai kuntouttavaan työtoimintaan. Veeran Verstaalla voi kokeilla ja taitaa kuvataiteita, luovaa kirjoittamista ja liikettä, luoda käsitöitä sekä harjoitella voimauttavaa valokuvausta. Voit harjoittaa voimaa sirkuksen ja naamioteatterin keinoin, tehdä podcasteja sekä osallistua kaupunkilaisille suunnattujen pop up- taidetapahtumien ja hävikkiruokapäivien toteuttamiseen. Samalla voit tehdä tulevaisuuden suunnitelmia, jossa siinä sinua auttaa ammattitaitoiset ohjaajat suurella sydämellä. Yhdessä voitte pohtia sinun tietäsi opiskeluun tai työelämään. Taiteita opettaa ammattitaiteilijat.


27

Muita vaihtoehtoja KELA - NUOREN AMMATILLINEN KUNTOUTUS 16-29-VUOTIAILLE Kela järjestää nuorille (16-29-vuotiaat) kuntoutusta, johon pääsemiseen ei tarvita lääkärinlausuntoa tai sairausdiagnoosia. Nuoren ammatillinen kuntoutus auttaa nuorta selkiyttämään tulevaisuuden suunnitelmiaan. Mikä ammatti- ja koulutusala kiinnostaisi ja tuntuisi sopivalta? Millaista tukea opiskeluun voisi saada? Entä miten työ käytännössä sujuisi? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin voi löytää vastauksia nuorille suunnatusta ammatillisesta kuntoutuksesta. Nuorella ei tarvitse olla todettua sairautta eikä lääkärinlausuntoa tilanteestaan vaan kuntoutukseen voi hakeutua nuori, joka kokee tarvitsevansa tukea jokapäiväisen elämän erilaisiin haasteisiin. Nuoren toimintakyky on heikentynyt eikä hän yksin kykene suunnittelemaan tulevaisuuttaan esimerkiksi tilanteessa, jossa • • •

sopivaa opiskelualaa tai työpaikkaa ei ole löytynyt opiskelu on keskeytynyt tai vaarassa keskeytyä ase- tai siviilipalvelus on keskeytynyt.

NUOTTI-valmennus; nuorella on henkilökohtainen valmentaja, jonka tuella nuori voi ottaa konkreettisia askelia kohti opiskelu- tai työelämää. NUOTTIvalmennukseen sisältyy 20 valmennuskertaa ja lisäksi valmentaja pitää muuten yhteyttä nuoreen ja nuoren kanssa toimiviin tahoihin. NUOTTI-valmennus toteutetaan nuoren arkiympäristössä eli siellä, missä nuori liikkuu ja viettää aikaansa.

Ammatillinen kuntoutusselvitys; nuoren tukena on moniammatillinen tiimi, joka auttaa nuorta arvioimaan ja tunnistamaan työ-, -opiskelu- tai toimintakykyyn vaikuttavia tekijöitä. Yhdessä tehty suunnitelma avaa nuorelle polkuja kohti opiskelu- ja työelämää. Ammatilliseen kuntoutusselvitykseen sisältyy enintään 13 kuntoutuspäivää ja 3 seurantapäivää ja se toteutetaan kuntoutusselvityksen toteuttajan tiloissa.

Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus: nuori voi työhön valmentajan tuella kokeilla tavoittelemaansa työtä yhdessä tai useammassa työpaikassa. Kuntoutus voi sisältää työkokeilua tai työhönvalmennusta. Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus kestää 60-240 päivää

Muita vaihtoehtoja

Ilman lääkärinlausuntoa haettavat kuntoutuspalvelut:


28

Koulutuskokeilu: nuori saa varmuutta sopivasta ammattialasta, opiskelupaikasta ja opiskelusta. Koulutuskokeilu toteutetaan oppilaitoksessa ja se kestää enintään 10 päivää.

Nuoren ammatilliseen kuntoutukseen ohjaudutaan siten, että yhteistyötaho (esimerkiksi Etsivä nuorisotyö, ohjaamot, sosiaalitoimi tai muu nuoren kanssa työskentelevä taho) ottaa yhteyttä Kelaan, Kelan etuuskäsittelijä tai palveluneuvoja tunnistaa kuntoutuksellisen tuen tarpeessa olevan nuoren tai nuori itse tai hänen läheisensä ottaa yhteyttä Kelaan. Nuoren ammatillista kuntoutusta haetaan suullisesti ja jokainen nuori haastatellaan. Hakeminen ei edellytä lääkärinlausuntoa. Kuntoutusrahaa kuntoutuksen ajalta Nuori voi saada kuntoutuksen ajalta kuntoutusrahaa. Ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan vähimmäismäärä on 33,39 e/pv (v. 2020). Näin haetaan nuoren ammatilliseen kuntoutukseen

Muita vaihtoehtoja

1. Nuori voi soittaa Kelan kuntoutusasioiden palvelunumeroon 020 692 205. Jos nuorella on yhteys esimerkiksi Etsivään nuorisotyöhön tai Ohjaamoon, voi hän ottaa Kelaan yhteyttä yhdessä heidän kanssaan. 1.

Nuori voi soittaa Kelan kuntoutusasioiden palvelunumeroon 020 692 205. Jos nuorella on yhteys esimerkiksi Etsivään nuorisotyöhön tai Ohjaamoon, voi hän ottaa Kelaan yhteyttä yhdessä heidän kanssaan.

2.

Kuntoutuksen asiantuntija haastattelee nuoren ennalta sovittuna aikana ja vastaanottaa suullisen hakemuksen. Erillistä hakemuslomaketta tai liitteitä ei tarvita

3.

Kun hakemus on ratkaistu, nuori saa siitä päätöksen, jossa on käytännön ohjeet kuntoutuksen käynnistymiseen. Lue lisää nuoren ammatillisesta kuntoutuksesta https://www.kela.fi/nuoren-ammatillinen-kuntoutus

Kela järjestää nuorille myös muuta lääkinnällistä ja ammatillista kuntoutusta, joiden hakemiseen tarvitaan sairausperuste ja hoitavan lääkärin lausunto. Lisätietoa muusta Kelan kuntoutuksesta löytyy Kelan nettisivuilta www.kela.fi/kuntoutus.


29

AIKUISTEN PERUSOPETUS OULUN AIKUISLUKIO Oulun aikuislukio Sairaalanrinne 5 90220 Oulu Opinto-ohjaaja Marja Elina Jaronen p. 044 703 9745 marjaelina.jaronen@eduouka.fi Rehtori Panu Kela p. 044 703 9388 panu.kela@ouka.fi Opintoihin voi hakea ympäri vuoden koulun kotisivuilla olevalla hakulomakkeella: www.oulunaikuislukio.fi www.ouka.fi/oulu/oulun-aikuislukio/perusopetus Aikuisten perusopetukseen voivat hakea oppivelvollisuusiän ylittäneet suomenkieliset ja vieraskieliset nuoret ja aikuiset. Vieraskielisille on tarjolla lukutaitovaiheen, alkuvaiheen ja päättövaiheen opintoja. Opintojen kesto riippuu opiskelijan lähtötasosta. Aikuisten perusopetuksessa voi suorittaa koko perusopetuksen, kesken jääneen perusopetuksen tai korottaa perusopetuksen arvosanoja. Perusopetuksen suorittamisesta saa päättötodistuksen ja arvosanojen korottamisesta erillistodistuksen.

Muita vaihtoehtoja

Päätoiminen opiskelu oikeuttaa opintotukeen. Tällöin opiskelu on opiskelijalle maksutonta ja opiskeluun sisältyvät lounas sekä opiskelumateriaalit. Perusopetuksessa ei edellytetä oleskelulupaa.


30

VUOLLE OPISTO AIKUISTEN PERUSOPETUS (AIPE) Nahkatehtaankatu 2, 3.krs 90130 Oulu Koulutusalapäällikkö Toni Sallinen p. 044 786 1616 toni.sallinen@vuolleoulu.fi Vuolteen opistossa voi suorittaa aikuisten perusopetuksen opinnot ja saada peruskoulun päättötodistuksen. Aikuisten perusopetusta voi opiskella lukutaitovaiheen (kesto vuoden), alkuvaiheen (kesto 1,5 vuotta) ja päättövaiheen (kesto 1,5 vuotta) opinnot.

Muita vaihtoehtoja

Opintojen kesto riippuu opiskelijan lähtötasosta. Koulutus on tarkoitettu oppivelvollisuusiän ylittäneille. Opiskelu on maksutonta ja opiskeluun sisältyvät opiskelumateriaali ja lounas.


Muistiinpanot


Ilman opiskelupaikkaa? MAHDOLLISUUKSIA PERUSKOULUN JÄLKEEN 2020–2021 Toimitus ja tiedustelut Etsivä nuorisotyö Anna Visuri p. 050 521 1862 anna.visuri@ouka.fi Sarianna Huhtala sosionomi-diakoniopiskelija (Diak) Julkaisija Oulun sivistys- ja kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut, Byströmin Ohjaamo Taitto ja paino Monetra Oulu Oy Painatuspalvelut

y s trö min ohjaamo

Profile for Oulun kaupunki

Ilman opiskelupaikkaa? Mahdollisuuksia peruskoulun jälkeen 2020-2021