Page 1

België-Belgique P.B. 8000 Brugge 1 BC21170 Afgiftekantoor 8000 Brugge 1

novembe r - dec ember‘1 1 [ tweemaandelijks tijdschrift • voor

alle keti’s, aspi’s & hun leiding van

Chirojeugd Vlaanderen • jaargang

16 nummer 6 • v.u. & afzendadres:

H. Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antw erpen]

Me makeinsjes, ze zot, m ons zo eneer!

[Adresklever]

Een KRAMP voor hem en haar!

]foto: Layla Aerts[

Oh, girls just wanna have fun!


edito

De verkeersfee en de wegpiraat Ter voorbereiding van dit nummer heb ik iets ongewoons gedaan. Ik ben aan een zebrapad blijven staan om een verkeerslicht te bewonderen. Rood wordt groen en groen wordt opnieuw rood. Nee, ik ben niet kleurenblind. Maar waarom is het telkens een mannetje dat oplicht? Je hoeft het niet ver te zoeken. Het eerste dat in me opkomt is dit: ‘Wees een heer in het verkeer.’ Of nog: ‘Zeg niet te gauw, ’t is weer een vrouw.’ Toen het licht weer op groen

sprong en ik het zebrapad overstak, bedacht ik dat het verkeer vrolijk aan ‘the battle of the sexes’ meedoet. En het verkeer mag dan wel een heksenketel zijn, een vrouw een heks noemen is allesbehalve een compliment. ‘Daar moet verandering in komen’, heeft Siska Schoeters ooit gedacht. Nog lang voor ze ‘Decibelmeter’ werd, las ze als ‘Fee van het verkeer’ verkeersberichten voor. Al een pak vrouwvriendelijker, maar mannen blijven

Verantwoordelijke uitgever: Hans Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen | Redactieadres en briefwisseling: Kramp, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen, Tel: 03-231 07 95, Fax: 03-232 51 62, e-mail: Kramp@chiro.be | Redactie van deze Kramp: Tom Coucke, Michaël Tubex, Lise Van Hout, Lynn Lemmens, Jessica Vanhoeck, Julie Beirinckx, Marike Goossens, Shelley Dockx en Xavier de Graaf. | Cartoons: Saroeh | Vormgeving: Jan Van Bostraeten en Valerie VanderLooy | Taalcorrectie: Bart Boone | Eindredactie: Claire Gastmans | Kramp is een tweemaandelijkse uitgave van Chirojeugd-Vlaanderen vzw | Jaarabonnement: € 0,99 Prijs per nummer: € 0,25.

2


inhoud INTRO 4

Jongens vs. meisjes:

een les biologie van Vlaanderens bekendste bioloog Dirk Draulans op p. ...

Wat je altijd al wilde weten over jongens

de aspi-jongens van Chiro Pako klappen uit de biecht op p.12. Op p.18 is het aan de meisjes van Chiro Noorderwijk.

DE SPECIALIST met Dirk Draulans

6

EXTRA: to twin is to win 9 TEST JE innerlijke man-vrouwgehalte

10

KOETJES EN KALFJES

12

met de aspi-jongens van Chiro Pako GETAGD!

14

IN THE PICTURE 17 KOETJES EN KALFJES deel 2:

18

de aspimeisjes van Chiro Noorderwijk INBOX 20 RUK NAAR LINKS 22 STRAFFE KOST

Zeventien en schrijver.

Een interview met Robbe Van De Velde over zijn jongste Chiroboek ‘Hendel op ... blauwe kikker!’ op p. …

stoer heersen over de wegen. Kijk uit voor de wegpiraat! Onderschat vrouwen vooral niet. Ze kunnen hun mannetje staan en niet alleen in het verkeer. Zangeres Beyoncé laat er geen twijfel over bestaan als ze zingt: ‘Who run the world? Girls!’ Al zou het antwoord ook kunnen zijn: keti’s! Of nog: aspi’s!

26

CHIROSCOOP 28 BLOG

30

CARTOON: KEVIN RAMP

32

Tot slot nog een dringende verkeersupdate. Het Krampbusje heeft een grote lading woorden verloren. Ze zijn uitgekieperd over de volgende bladzijden. Er wordt geen leeshinder verwacht, je kunt je gaspedaal dus volledig induwen en cruisen over de bladzijden van deze Kramp voor hem en haar. Tot ergens (veilig) onderweg!

tom

3


intro Het sterkste geslacht “Life in plastic, it’s fantastic”. Barbie en Ken zijn het prototype van het lieve meisje en de stoere jongen. Maar ze wonen verdorie in een poppenhuis! Zo fake als wat. Jullie leven in de echte wereld en zijn echte meisjes en jongens. Be proud of it! Op je geslacht moet je trots zijn, anders maak je op ‘Temptation Island’ geen enkele kans. Temptation Island is ook fake? Goed punt. Maar wij wilden eerder een ander punt maken. En wel dit twistpunt: wie is het sterkste geslacht? Om dat voor eens en voor altijd te bepalen, spitten wij voor jullie twee Vlaamse klassiekers uit.

Meisjes aan de macht (Yasmine) Alle meisjes aan de macht Laat je nooit door iemand kleineren Voel jij ook die kracht Onze vriendschap in ’t kwadraat Alle meisjes aan de macht En het tij zal weldra gaan keren Want het is meisjesnacht Wacht maar op de volle maan In het felle maanlicht staan ze sterk en stoer te wezen. De mannen in de aanval. Vrouwen kunnen niet kaartlezen. Daarom trekken ze altijd met z’n tweeën naar het toilet. Het zijn echte roddeltantes die ziekelijk jaloers kunnen zijn. Vrouwen zijn niet grappig, kunnen niet goed quizzen en zijn een ramp in parkeren. Klussen opknappen is niets voor hen. Bwa, ze zijn goed in naaien. Mannen, dat gaat te ver. En bij volle maan was het plots ladies night. Wij, vrouwen, kunnen multitasken. Die naaicursus komt goed van pas want wij snoeren jullie de mond. En terwijl we dat doen, is ook de rest van het huishouden gedaan. We hebben geen nieuwe man nodig en laten ons niet als vuilnis behandelen.

4

Vrouwen zijn emotioneel intelligenter. Ze pakken het slim aan en laten niet met zich sollen. Zelfs shopverslaafd zijn heeft een voordeel. Onze high heels al eens goed bekeken? Wanneer we dat willen, zetten we jullie een hak. Zoals nu. Vrouwen zijn simpelweg het sterkste geslacht.


Jongens hebben geluk (De Kreuners) Jongens hebben geluk Elke vrouw wil wel een stuk Jongens hebben geluk Jongens hebben het steeds te druk Jongens hebben plezier Ook al zijn ze niet van Lier Jongens worden soms man Kijk eens mama, kijk wat ik kan Jongens zijn ook heel kwiek Kennen geen hoofdpijn, zijn nooit ziek Jongens zijn ook nooit bang en als ze het zijn, dan niet voor lang Mannen zijn slordig en kunnen niet luisteren. Ze doen hun eigen zin, maar dat breekt hen zuur op. Ze mogen dan wel om de zeven seconden aan seks denken, zo snel laat een vrouw zich niet vangen. Naar voetbal kijken , onder mannen op cafÊ gaan en praten over auto’s. Niets interessants aan (mannen)! Vrouwen, dat gaat te ver. Die kleine dip is al lang over. Wij, mannen, zijn sterk in het grove werk. Iets dichttimmeren, jullie mond bijvoorbeeld, je zegt het maar. Niet iedereen heet Harry en is handig. Er is ook Proper, een kale man met een oorring. Met ons moet je rekening houden en wij weten waarom. Mannen houden van voetbal kijken en steken er iets van op. Ze zetten vrouwen wanneer nodig buitenspel. En als we tranen voelen opkomen bij een wereldgoal, weten we een zakdoek te vinden. Dankzij onze grote leider Kasparov zetten we jullie schaakmat. Zoals nu. Mannen zijn simpelweg het sterkste geslacht.

5


de specialist Dat meisjes en jongens verschillend zijn, dat weten we al langer dan vandaag. Maar wat zijn nu eigenlijk die verschillen, en waar komen ze vandaan? We vroegen het aan Vlaanderens bekendste bioloog: Dirk Draulans.

Waarom meisjes zo goed kunnen babbelen en jongens zo slecht kunnen stilzitten

KRAMP: Maar dat talent om te communiceren, maakt hen wel niet zelfzekerder. Mannen lijken met een pak minder twijfels door het leven te gaan. Dirk Draulans: Goh, dat klopt maar voor een deel. Meestal zijn meisjes vooral onzeker over hun lichaam. Dat komt omdat ze ook veel vaker beoordeeld worden op hun uiterlijk dan mannen. En daar is een biologische

6

verklaring voor: het uiterlijk van een vrouw maakt namelijk duidelijk of ze vruchtbaar is en in een goede gezondheid verkeert. Precies datgene waar mannen, biologisch gezien, naar op zoek zijn. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat het uiterlijk de ‘aantrekkingsfactor’ is van de vrouw. Maar natuurlijk: dat verklaart niet alles, hé. Je hebt ook veel jonge meisjes die zichzelf wijsmaken dat ze er niet goed uitzien.

]foto: marcomertens[

KRAMP: Jongens vs. meisjes, ik kan zo twintig verschillen opnoemen. Maar welke zijn volgens jou de meest typische? Dirk Draulans: Het is duidelijk dat meisjes zorgzamer en meer diplomatisch zijn. En ook: vrouwen kunnen veel beter communiceren; ze zijn taalvaardiger dan jongens. Dat heeft te maken met de software die we nog meezeulen van in de prehistorie. Die is een beetje onderdrukt door de evolutie, maar hij zit er wel nog altijd. Mannen waren vaak weg om te jagen en ze moesten daarenboven ook stil zijn om de beesten niet weg te jagen. Vrouwen verzamelden fruit en groenten, en konden naar hartenlust praten met elkaar. Daardoor hebben vrouwen zich miljoenen jaren langer kunnen oefenen in ‘communicatie’.


7


KRAMP: En wat is dan de ‘aantrekkingsfactor’ van mannen? Dirk Draulans: Mannen worden vooral beoordeeld op hun ‘activiteit’: zijn ze actief of niet. De jagers van vroeger, weet je wel. Maar dat begint weg te ebben. Een ‘nerd’ vindt nu bij wijze van spreken ook een vriendin, omdat hij ook voor een inkomen kan zorgen.

"Haantjes en testosteron" KRAMP: Een aspi-jongen vs. een aspimeisje - de ene nog volop puber, de ander al bijna vrouw. Klopt het dat meisjes een fysieke voorsprong hebben op jongens of lijkt dat alleen maar zo? Dirk Draulans: Nee, dat klopt. Dat zou komen doordat er een ‘houdbaarheidsdatum’ staat op de vruchtbaarheid van vrouwen. Naarmate een vrouw ouder wordt, neemt haar vruchtbaarheid af. Een vrouw van 36 is bijvoorbeeld minder vruchtbaar dan een meisje van 20 jaar. De lichamelijk ontwikkeling zet zich dus sneller in, omdat vrouwen het risico lopen om ‘te laat’ te komen. Voor je het weet, ben je te oud om nog zwanger te geraken. Bij mannen is die haast er totaal niet. Integendeel, het is net beter als een man al wat ouder is wanneer hij aan kinderen begint. Vandaar ook dat in koppels de mannen gemiddeld wat ouder zijn dan de vrouwen. KRAMP: Nog een verschil: kerels spelen graag ruige en wilde spelen, meisjes blijven al eens in hun lokaal rondhangen. Is daar een verklaring voor? Dirk Draulans: Testosteron! Een belangrijke factor in machogedrag. Niet alleen bij ons, hoor, ook bij de meeste apensoorten is dat het

8

geval. Wij stammen af van de chimpansee, een soort waarbij de mannetjes met brute kracht hun dominantie bepalen. En dominantie betekent: meer toegang tot vrouwen. Hetzelfde bij ons: mannen zijn en blijven haantjes. En het testosteron zorgt ervoor dat ze nog grotere haantjes worden. Om bij de vrouwen in de smaak te vallen, gaan ze zich profileren ten opzichte van andere mannen, die op hun beurt reageren op dat machogedrag – a never-ending story . Maar wij leven natuurlijk niet meer als een chimpansee, hé. Papa zijn en de vaderrol opnemen, daar doet een aap niet aan mee. KRAMP: Ten slotte willen we nog één ding ophelderen: is het waar dat seks belangrijker is voor mannen dan voor vrouwen? Dirk Draulans: Nee, dat is niet waar. Het is voor iedereen even belangrijk om seks te hebben, het gaat hier tenslotte om de voortplanting. Maar de drive om seks te hebben, is wel veel groter bij een man. En ook dat is biologisch te verklaren. Vrouwen moeten namelijk veel voorzichtiger zijn als het op seks aankomt, omdat ze zwanger kunnen geraken. En eens een vrouw zwanger is, heeft ze het bij manier van spreken ‘zitten’: eerst negen maanden een baby dragen en nadien dat kind ook nog eens opvoeden. Bij een man bestaat dat risico niet: na de zaadlozing is de kous af. Hij heeft dus helemaal niets te vrezen als het op seks aankomt. En zijn seksdrive heeft zich dan ook volledig kunnen ontwikkelen – door niets of niemand gehinderd.


Chiro Port-au-Prince

To twin is to win! Twinning is de allernieuwste communicatiehype binnen Chiro Internationaal! Ben jij al mee? De Dienst Internationale Activiteiten wel! ‘Twinning’ betekent dat je kennismaakt met een andere keti- of aspigroep – samen zijn jullie dan ‘twins’. Hoe je hen leert kennen? Via het internet! Je ‘chat’ met hen over koetjes en kalfjes, over wat jullie in de Chiro zoal doen, over jullie bivak, enzovoort. “Euh, daar heb je het internet toch niet voor nodig?” Toch wel. Die twin-groep is er niet zomaar eentje uit je buurt: het is een lokale groep uit Haïti! De keti’s en aspi’s van

KIWO AYITI staan alvast te popelen om nieuwe vriendjes te

maken. Jullie ook?

Twinning | zo lang en zo int ensief als je zelf wilt | met een lokale Kiwog roep uit Ayiti (Haïti) BIJ TWINNING VALT ER NOG VEEL MEER TE WINNEN De Dienst Internationale Activiteiten geeft een megahandig startpakket weg! Mail naar internationaal@chiro.be om je in te schrijven met je groep. Wie weet ben jij wel één van de gelukkige winnaars!

9


TEST-JE- MAN/VROUW-GEHAL Voor deze test heb je een partner nodig, want we ondernemen hier een psychologische trip naar je onderbewustzijn. Vraag iemand van je vrienden om de tekst voor te lezen en vul zelf de gaten aan. Nadien draai je de rollen om. Hoe goed ben jij in versieren? Hoe sta jij tegenover shoppen? Wie vind jij een macho, en wie valt onder de noemer metroseksueel? Een TEST-JE, en wel nu meteen!

voor hem

Een avondje uit met de maten Het is zo druk dat er geen enkele ..................... ........................... (zitmeubel) meer vrij is. De barman heeft wat weg van mijn ........................ (familielid). Na veel getrek en geduw vind ik toch een vrije plaats aan de toog. Een stoere biker port meteen met zijn ................................................ (lichaamsdeel) in mijn oog. Ik kijk wat rond en sta ervan versteld hoe alle stereotypes in een café bijeen gebracht worden: van een stoere macho à la ................................................ (naam van een vriend) tot de hippe metroseksueel type ...... .......................................... (naam van een andere vriend). Ik daarentegen vind dat ik meer lijk op ................................................ (je idool). Gelukkig heb ik vanavond mijn ........................ ........................ (kleur)................................................ (kledingstuk) aangetrokken, dan voel ik me altijd heel zelfzeker. Ik oefen bij mezelf alvast enkele openingszinnen: “Jij bent zo mooi als iemand uit ............................................. ... (land)”. Of nog beter: “Jij lijkt erg hard op een ................................................ (dier).”

10

Voor ik deze ................................................ (adjectief) pick-up lines uitprobeer in de realiteit laat ik eerst de biker aan de toog nog een coole tattoo in de vorm van een ... ............................................. (insect) op mijn ....... ......................................... (lichaamsdeel) zetten. Om de pijn te verbijten, zet ik mijn beste beentje voor op de dansvloer. De muziek is niet echt mijn ding, dus vraag ik “................ ................................” (liedje) aan. Ja, dat is meer mijn stijl! Ik dans er de ......................................... ....... (naam van een dans) op. Wat een dorst krijg je van al dat dansen! Ik drink snel mijn ................................................ (drankje) leeg en ga naar huis. Daar trek ik mijn .......................... ...................... (tekenfilmfiguur)-pyjama aan en val heerlijk in slaap. Wat een avond!


LTE voor haar

Een dagje shoppen met de vriendinnen Shoppen is ................................................ (adjectief). Dat is mijn motto. Het liefst van al zou ik elk(e) ........................ (tijdsaanduiding) gaan winkelen. Vandaag ga ik .................................... ............ (stad) verkennen, het mekka van de ................................................... (soort winkel). Ik ben op zoek naar een ......................................... ....... (kledingstuk). Ik stap de ........................... ..................... (winkel) binnen en zie nog binnen de minuut het item van mijn dromen liggen. Waaaw, dat moet ik hebben! Oh nee, het kost wel ................................................ (getal) euro. Dat is veel! Daar zal mijn .......... ...................................... (familielid) niet blij mee zijn. Toch ben ik zo ............................................. ... (gemoedstoestand) dat ik wel zou willen ................................................ (werkwoord). Ik voel me even belachelijk als die keer toen ik uitgleed over een ................................................ (soort fruit). Daar gaat mijn reputatie! God nee, daar kom ik in de H&M superdiva .......... ...................................... (naam van een vriendin) tegen. Ik vind dat ze een ................................. ............... (adjectief) .............................................. .. (accessoire) draagt. De bewakingsagent aan de ingang van de winkel heeft heel mooie ................................................ (lichaamsdeel). Ooh, wat een hunk. Hij heeft veel weg van die heerlijke ........................ (jongen uit je klas), die dan weer lijkt op .................... ............................ (tekenfilmfiguur). Helaas is de tijd voorbijgevlogen en moet ik met .. .............................................. (vervoersmiddel)

naar huis. Als ik thuis de catch van deze dag laat zien, roepen ze allemaal ................... ............................. (uitroep). Dat zegt genoeg. Maar ik trek me er lekker niets van aan. Ik zet nog even een ............................................... . (muziekstijl)-liedje op en op deze ................. ................................ (adjectief) melodieĂŤn val ik zachtjes in slaap. Wat een dag!

11


koetjes & kalfjes

Wat je altijd al wilde weten over jongens.

’Meisjes, ons favoriete gespreksonderwerp’ Het is zover, meisjes, we hebben het hen gewoon op de man af gevraagd. En dus zijn de vijf dingen die wij altijd al over jongens wilden weten nu eindelijk bekend. Jullie vrouwelijke reporter waagde zich in het hol van de leeuw: het aspilokaal van Chiro Pako uit Nijlen. Stefan, Koen, Jullian, Mathias, Samuel, Yves, Jordy en Nick gaven antwoord op al haar vragen. Koen, Joris en Lennart waren erbij om de jonge snaken in toom te houden. En dat was nodig!

KRAMP: Meisjes mogen dan wel samen naar het toilet gaan, jullie staan daar toch maar mooi naast elkaar. Durven jullie dan over het muurtje kijken? Jullian: Amai! Bij ons in de Chiro staat er één grote reuzenpisbak ... Yves: ... dus we kunnen niet anders! (algemene hilariteit) Nick: En ja, dan worden er vergelijkingen gemaakt, natuurlijk. Wie heeft de grootste, wie de kleinste – uitvoerige besprekingen! KRAMP: Jullie zijn een jongensgroep. Zouden jullie het erg vinden om samen te gaan met een meisjesgroep? Samuel: Op het eerste gezicht zou ik er niets op

12

tegen hebben. Nee, ik zie er eigenlijk alleen de voordelen van in. Koen: Dat zou wel eens dik kunnen tegenvallen volgens mij! Mathias: Ja, nu je het zegt. Dan gaan we wel onze taal moeten aanpassen. En dan wordt het ook lastiger om over, wel ja, ‘vieze’ dingen te praten. Koen: Voor altijd samen met de meisjes niet dus, maar een paar keer per jaar gemengd spelen, dat zie ik wel zitten. We zouden dat eigenlijk wel eens meer mogen doen, nu ik er zo aan denk. Mathias: En dan liefst met spelletjes met zoveel mogelijk lichaamscontact en aanrakingen! (algemene hilariteit) ‘Verkrachtertje’ of ‘Ontrouwe echtgenoot’, ik

noem maar wat. KRAMP: Wat zijn jullie favoriete gespreksonderwerpen? Yves: Tja, als je alles bijeentelt, zal het toch wel het meeste over vrouwen gaan, denk ik. En alles wat daarbij komt kijken, natuurlijk. (lacht) Nick: Tijdens ons vorige kamp hebben we ook urenlange discussies over muziek gevoerd. En we zijn toen tot het besluit gekomen dat dubstep écht slecht is. Stefan: Je ziet, we praten dus niet altijd over vieze dingen, hé. Maar toch veel. (algemene hilariteit) KRAMP: Meisjes dus, vooral Chiromeisjes? Yves: Wij zijn allemaal fan van de Facebookpagina ‘Meisjes


in een Chirorok zijn hete poezen’! (n.v.d.r.: een pagina met maar liefst 13 265 fans) Dat zegt genoeg! KRAMP: Stel dat je voor één dag een meisje was, wat zou je dan zeker willen doen? Joris: Ik zou wel eens willen

weten hoe het voelt om je maandstonden te hebben. Dat moet toch iets vreemds zijn, hé? Jordy: Ik zou mijn lichaam veelvuldig betasten als ik een meisje was! (algemene hilariteit) Jullian: Weet je wat ook graaf moet zijn? Zwanger zijn.

Oké, oké, we weten genoeg. Tijd om hier af te ronden! Bedankt voor jullie antwoorden op deze persoonlijke levensvragen.

13


getagd ‘Ik ben simpelweg geChirobseerd.’ KRAMP: Dag Hanne. Aan je Facebook-activiteiten te zien, heb jij iets met het nummer ‘Wannabe’ van de Spice Girls. Hanne: Hihi, dat klopt. Op de startdag van onze groep was ik samen met Chloë ‘Wannabe’ aan het kwelen. Alles ging goed, tot ik opeens Chloë hoorde zingen: ‘If you want my future, forget my ass’. Echt, ik wist niet wat ik hoorde. Ik lag in een deuk. Voor degenen die het liedje niet kennen, de juiste tekst is: ‘If you want my future, forget my past.’ En ja, nu plagen we haar daarmee. Logisch!

There ain’t no profile like a Facebook profile Onder dat motto scrollen we in deze rubriek door onze virtuele vrienden, op zoek naar de keti’s en aspi’s van tegenwoordig. Hanne De Clercq, keti van Chiro Melden uit Oudenaarde: getagd!

KRAMP: Je maakte ook een ‘I Chiro’-album aan, zag ik. Hanne: Ja, ja! Dat zijn bijna allemaal foto’s van ons bivak. Leuk, hé? Er staan ook nog foto’s tussen van onze ex-leiding - we zullen hen echt enorm hard missen. En ook eentje van Chloë, helemaal onder de modder. Met haar maak je ook wat mee, hoor! KRAMP: Onder één groepsfoto schreef je: "I'm surrounded by angels, but I call them my friends!" Mooi! Hanne: Ja, hé. We hebben echt zo’n leuk ketigroepje – iedereen is bevriend met iedereen. Ik had dat onderschrift ergens gevonden op het internet en ik vond dat hier wel passen. KRAMP: Naar het verhaal achter deze statusupdate zijn we ook wel benieuwd: “Chloë tegen Rino: ‘Maar zijt nu ne keer een vrouw!’ Haha.” Hanne: Ja, dat vond ik echt supergrappig. We waren aan het fietsen toen ze dat er tegen Rino uitflapte. Rino was aan het klungelen en Chloë had zoiets van: wees nu eens sterk, kerel! Sterk als een vrouw, hé. En ze heeft gelijk. Met een superzware tas op je fiets, een rokje en dan je haren die voor je ogen wapperen – ik wil het een jongen wel eens zien doen. Meisjes hebben het echt wel veel lastiger! KRAMP: Over mannen gesproken: ‘Dear girls, if a guy pauses a videogame just to text you back: marry him!’ Een

14


Startpagina

reden waarom deze groep een ‘like’ van je kreeg? Hanne: Je weet hoe jongens zijn, hé. Jongens blijven jongens. Pas op, ze kunnen vriendelijk en lief zijn, maar soms ook zo lastig. En als je een meisje graag ziet, dan moet zij op de eerste plaats komen, en niet één of ander stom videospelletje. KRAMP: Je bent fan van de films Titanic en Australia. Laat me raden, jij houdt van romantische komedies! Hanne: Ja, dat klopt wel een beetje. Maar er zit ook een verhaal achter die films. Titanic bijvoorbeeld, omdat we dat liedje ‘My Heart Will Go On’ helemaal uit ons hoofd geleerd hadden. We hebben dat een periode constant lopen zingen – veel te veel en veel te vals! En Australia zag ik onlangs op tv en die was zo ontroerend, echt waar. Ja, eigenlijk zijn romantisch komedies wel mijn genre, maar een beetje actie kan ik ook wel smaken.

Profiel

Account

KRAMP: Verder vind je de groep ‘Ik praat weer teveel zeker?’ leuk. Heb je jezelf die vraag al veel horen stellen? Hanne: Ja, toch wel. Weet je, in de Chiro kan ik helemaal mijzelf zijn en dan houd je je niet in, hé. Ik weet het wel, dat ik te veel praat, maar voor de leiding moet dat niet altijd zo simpel zijn. Hoewel ze blij mogen zijn met zo’n gemotiveerd lid! KRAMP: Zeker weten! Je bent dan ook fan van ‘Een zondag zonder Chiro is een zondag niet geleefd’. Hanne: Ja, als er eens een weekend geen werking is, dan mag de leiding een hoop smeek-sms’jes verwachten. Eigenlijk ben ik Chiroverslaafd. Of, zoals we het zelf zeggen, geChirobseerd . ‘GeChirobseerd’, die moeten we onthouden. Bedankt voor het leuke gesprek, Hanne!

15


Youth Exchange: meer dan één reden om mee te gaan! Liever op kamp aan de warme kust van Barcelona dan in het vertrouwde en regenachtige België? Liever een tweedaagse bergtocht in Oostenrijk dan op tocht met je eigen groep in je eigen dorp? Liever köttbullar (Zweedse balletjes) dan rodekool met worst? Liever een bivak aan de Zwarte Zee in Roemenië dan aan onze eigen Noordzee?

Ook zoveel zin om nieuwe, buitenlandse vrienden te maken? Om een ander land, een andere cultuur en een nieuwe taal te leren kennen? Dan heb jij meer dan één reden om mee te doen aan Youth Exchange !

Youth Exchange | Zomervakantie | in elk Europees land | Een internationale uitwisseling voor keti- en aspiploegen met zin in een Europees avontuur. ]foto: paul bert - www.paulbert.be[

De Dienst Internationale Activiteiten begeleidt jullie zoektocht en (subsidie)aanvraag. Meer info en inschrijven op www.chiro.be/DIA of mailen naar internationaal@chiro.be.

16


]foto: thomas geuens[

IN THE PICTURE Welke keti’s of aspi’s hebben zich de voorbije weken in the picture gewerkt? Omdat ze de held uitgehangen hebben, bijvoorbeeld, of omdat ze hun lokaal eens opgeblonken hebben. Of misschien wel omdat ze de graafste leiding van de hele planeet hebben. Zoals de tiptiens van Chiro Sint -Jozef uit Merksem.

Elyne en Linde, twee zotte koeien! Wie? Wat? Waarom?

Elyne Anken en Linde Domus ‘Een zalig komisch duo’, volgens de tiptiens. “Omdat wij de meest hilarische leiding ooit hebben en omdat ze altijd voor ons klaarstaan, mogen ze wel eens in the picture staan.”

Extra? Leidster Linde vertrekt binnenkort voor drie maanden naar Afrika – “We zullen haar zoooooooo hard missen!” “We laten haar gaan omdat ons warm Chirohart zegt dat zij daar heel veel goede dingen kan doen.” Leidster Elyne blijft alleen achter – “Geen probleem, ze zal met ons drie maanden dolle pret beleven.”

ulair

ht wel een spectac

EP n? Hebben jullie ec n? NIEUWE OPgrRO E PICTURE te kome oede te organisere TH IN om k oo t he ga-actie tegen arm oep n me Verdient jouw n jullie van plan ee em naar te leiding ever? Zij ols co Mail dan als de bliks de n? Of ge l? kre aa ge lok en ht ac dr op e ial THE PICTURE! l heel spec Of hebben jullie we Chiromakkers wel IN je en jij n me ko et wie we kramp@chiro.be en

17


koetjes & kalfjes

Wat je altijd al wilde weten over meisjes.

’Altijd al eens willen doen: rechtstaand plassen’ Het is zover, jongens, we hebben het hen gewoon op de man, euh, op de vrouw af gevraagd. En dus zijn de vijf dingen die wij altijd al over meisjes wilden weten nu eindelijk bekend. Jullie mannelijke reporter waagde zich in het hol van de leeuw: het aspilokaal van Chiro Noorderwijk! Iris, Helena, Nienke, Caroline en Elien gaven hem antwoord op al zijn vragen. Leidster Siel was erbij om de jonge meiden in toom te houden.

KRAMP: Laten we beginnen met de vraag die al jarenlang op onze lippen brandt: waarom gaan meisjes altijd per twee naar het toilet? Iris: Omdat het gewoon veel gezelliger is met z’n tweeën! Siel: Ik ga altijd alleen, hoor, ik ben een flinke meid. Helena: Thuis ga ik zelfs altijd samen met mijn zus! (algemene hilariteit) De macht der gewoonte, zeker? KRAMP: Jullie zijn een meisjesgroep. Zouden jullie het erg vinden om samen te gaan met een jongensgroep? Caroline: Goh, erg? Het zou in ieder geval helemaal anders zijn. Nienke: Ja, inderdaad. Dan

18

zou ik mezelf niet meer kunnen zijn, denk ik. Toch zeker niet op kamp. Iris: Daar had ik nog niet aan gedacht! Op bivak ben je nu niet echt met je uiterlijk bezig, hé. Dan moet je misschien je haren beginnen doen en zo, of op je kleren letten. Dat zie ik toch niet echt zitten, om eerlijk te zijn.

Elien: En we hebben het ook over onszelf, hé. Over onze verschillende persoonlijkheden en karakters. Er is ook minstens één avond bij waarop we plus- en minpuntjes aan elkaar geven. Helena: Altijd goed bedoeld hé, maar soms is dat wel heftig. Vrouwen en emoties, zeker?

KRAMP: Over het bivak gesproken: wat zijn de meest besproken onderwerpen ’s avonds aan het kampvuurtje?

KRAMP: Stel dat je voor één dag een jongen was, wat zou je dan zeker doen?

Nienke: Seks! We moeten daar niet over liegen. (algemene hilariteit) Caroline: Amai, daar zou je eens bij moeten zijn. Het gaat er soms heftig aan toe in onze gesprekken!

Allemaal: (in koor) Rechtstaand plassen, sowieso! Nienke: En vuil zijn en boeren en scheten laten. Iris: Nu ik erover nadenk, voor mij is er eigenlijk niet zo’n verschil. (algemene hilariteit)


KRAMP: Nu jullie er toch zelf over beginnen: laten meisjes soms scheten? Allemaal: Nee, nooit! (algemene hilariteit)

Nienke: Linde zei toch eens dat ze nooit scheten liet? Caroline: Schil, Hanne en Sas daarentegen...

Tijd om hier af te ronden! Bedankt voor jullie antwoorden op deze persoonlijke levensvragen.

OkĂŠ, okĂŠ, we weten genoeg.

19


Wat krijgen wij zoal binnen in onze mailbox? En wat wordt er gepost op onze Facebookpagina? Speciaal voor jullie, onze INBOX binnenstebuiten gekeerd.

GIRLS! poll

que?

Gaan meisjes altijd per twee naar het toilet? 58% zegt ja. 42% gaat helemaal niet akkoord: "Wat een cliché! "

Ook gelezen: “Neen, soms met meer. Maar als je met meer dan acht in het toilethokje wil, moet je wel plassen terwijl er iemand op je schoot zit.” Goed dat we dat weten! We zullen het dan maar geloven zeker, dat meisjes liever niet alleen naar het toilet gaan. Volgens onze biologische bronnen stamt die gewoonte nog uit de prehistorie: toen was het namelijk gevaarlijk om als vrouw helemaal alleen in het bos te gaan plassen.

20

Frenemy Een woord waarop we botsten toen we deze Kramp schreven. Het is een samentrekking van ‘friend’ en ‘enemy’ en beschrijft het soort vriendschap dat meisjes onderling hebben. Tegelijk vriendin en rivale dus. Het moet een man geweest zijn die dat woord heeft uitgevonden, toch?


boys! poll

que?

Kunnen jongens nog aan iets anders denken dan aan seks? 67% zegt van wel: "Wat een cliché! " 33% zegt van niet.

Bromie Een samentrekking van ‘brother’ en ‘homie’. Het beschrijft het soort vriendschap dat jongens onderling hebben. Een bromie is nog meer dan een BFF – best friend forever. Het is een vriend die als een broer is. Opnieuw een man die hiermee op de proppen is gekomen? Wij vinden ‘sismie’ anders ook niet mis staan.

Natuurlijk kunnen jongens ook nog aan andere dingen denken. Ze praten toch ook over de laatste nieuwe cd van Triggerfinger, auto’s, computergames, voetbal en het volgende optreden in het jeugdhuis? Het is zo cliché om hen in een vakje te stoppen.

21


RUK NAAR LINKS De plaats om weer een hoop verrassende, absurde, leerrijke, onnozele, idiote en leuke websites op jullie los te laten. Deze keer: een ruk naar links voor hem en haar!

GIRLS! Op deze pagina geen stoer gedoe, geen haantjesgedrag, enkel en alleen girly stuff! Voor de meisjes die het iets ruiger willen: check de pagina hiernaast. Beyoncé – Timberlake De diehard fans van Beyoncé en Justin Timberlake weten zeker en vast waarover het gaat als hun namen in één en dezelfde zin worden gebruikt. Het bewuste filmpje is dan ook een topper van formaat! Justin Timberlake die meedanst in de clip van ’Single Ladies’, aight ! Die moves!

stroom Facebookpagina’s waarop zelfgemaakte juwelen geshowd worden. Een greep uit het aanbod: Handmade

Jewelry, Coco Sinelle en Sakura Juwelen. Onze persoonlijke favo: Glasjuwelen. Scroll eens door je newsfeed en je zult zien: talloze foto’s van zelfgemaakte juweeltjes om van te smullen Beauty De winter staat voor de deur en daar moet je ook je lichaam op voorbereiden. Dat weten wij, meisjes, als de beste. Een nieuw seizoen, nieuwe haar-

Die emotie! Maar vooral: dat danspakje! Meedansen kan op www.youtube.com/ watch?v=MLVY5VTanJc. Diamonds are a girl’s best friend Echte meisjes houden van juwelen, dat kan niemand weerleggen. Bewijs: de grote

22

trends en nieuwe make-upregels. Knalkleuren zijn weer helemaal in. Ook voor op de ogen! Wil je op de hoogte blijven? Surf dan snel naar

www.trendstyle.net en maak je helemaal winterproof. Extraatje: trendstyle.net heeft ook een horoscoop. Ideaal om te zien hoe het zit op liefdesvlak! Je kunt er zelfs de horoscoop van je lover op nalezen. Hottest celebrities Waar praten wij vrouwen ongetwijfeld het meest over? Juist, over die ene keiknappe Hollywoodacteur die in de laatste nieuwe blockbuster meespeelt. De film zelf, tja, waarover gaat die ook alweer? Heb jij een oogje op Zac Efron, of is Chace Crawford van Gossip Girl eerder jouw type? Team Edward of team Jacob? Als je wilt weten of de anderen jouw hottie ook zo hot vinden, check dan snel http://allwomenstalk.com/guess-who-thesexiest-men-celebrities-are en kijk of jouw hunk in de lijst van de vijfenvijftig hottest celebrities staat. En hey: vergeet je ogen niet de kost te geven.


BOYS! Op deze pagina geen sentimenteel gedoe, geen kapselvergelijkingen, enkel en alleen ruige links! Voor de jongens die het iets zachter willen, check de pagina hiernaast. Man van de wereld Zoek je een voorbeeld? Een man om je aan te spiegelen? Een die iets te zeggen heeft? Een man die grappige dingen op een al even grappige manier brengt? Ga naar YouTube, typ ‘Ray William Johnson’ in en geniet van zijn webshow ‘=3’! Wat je mag verwachten?

Vechtende bomma’s, epic fails, en bloopers van bekende tv-figuren. Iemand die iedereen voor de gek houdt, met andere woorden.

heeft. Echte mannen worden ook verondersteld alle

verschillende soorten Bicky’s te kennen én de hamburgertenten waar ze op het menu staan. Laat je mannelijkheid je hier in de steek? Surf dan snel naar www.bicky.be/nl/ front. Games ! Official PS Magazine, hét magazine voor gamefanaten! Je leest er alles over de nieuwste games, en je vindt er de laatste ratings en recensies van collega-gamers. Maar omdat je als gamer waarschijnlijk veel liever naar een scherm staart dan naar een blad, bij dezen de virtuele variant:

www.PlayStationpure.be. Dé site voor gamefanaten. Je vindt er zelfs de volledige releaselijst van alle nieuwe games. Dan weet je ook wanneer je naar de winkel moet spurten voor dat spelletje waarop je al maanden zit te wachten. Harten stelen Jongens, geef toe, hoe vaak zijn we niet over dat ene mooie meisje bezig, zonder dat ze het weet? We durven niet op haar op af te stappen. We weten niet hoe haar te benaderen. We vinden geen geschikte openingszin. Wel, het is gemakkelijker dan je denkt! Surf wat rond op internet en binnen een paar seconden vind je honderden tips. Meisjes rond je vinger draaien leek nog nooit zo gemakkelijk. Speciaal voor jullie, alle tips op een rijtje op www. aantrekkingskracht.com.

Meer Bicky, meer man! Echte mannen eten Bicky Burgers. Dat weet iedereen die de bekende reclame van de hamburgergigant al gezien

23


straffe kost

‘Hendel op ... Blauwe kikke het verhaal van een crimin Straffe kost: de zeventienjarige Robbe Van De Velde van Chiro Vannoes heeft een boek geschreven. En wat nog straffer is: ‘Hendel op ... Blauwe kikker!’ is een verhaal over een buitengewoon Chirobivak. Hoe hij op het idee kwam en wat zijn strafste Chiroverhalen zijn, wilden we van hem weten. Exclusief in Kramp een fragment uit het boek en een interview met de beloftevolle schrijver.

KRAMP: Dag Robbe. Een Chiroverhaal in de vorm van een boek – hoe kom je daarbij? Robbe: Het is eigenlijk allemaal begonnen met het Chirokamp in Opoeteren zo’n vier jaar geleden, in 2007. Dat was een zalig bivak. Ik beschouw het nog altijd als één van de allerbeste kampen ooit. Ik was voor het tweede jaar rakwi en we hadden voor het eerst een kleiner en hecht groepje. En ik herinner me ook nog dat we toen een heel sterke band hadden met de meisjes, misschien daarom dat het zo’n indruk nagelaten heeft. (lacht) Het hele verhaal is op dat bewuste bivak geïnspireerd en de huidige rakwi’s stonden model voor de personages. KRAMP: Maar dan heb je nog geen boek, natuurlijk. Robbe: Nee, dat klopt, dat is niet genoeg voor een boek. Maar toen ik diezelfde zomer nog op de trein richting Venetië zat, kreeg ik een lumineus idee. Naast me zaten vier Indiërs die me nogal verdacht leken en één gedachte flitste constant door mijn hoofd: “Wat als de Indiërs straks onze trein

24

kapen?” De hele treinreis heb ik een ontsnappingsplan zitten bedenken voor het geval ze effectief terroristen bleken te zijn. En van die hersenspinsels, en dat bewuste Chirokamp, is ‘Hendel op... Blauwe kikker!’ het resultaat. KRAMP: Het boek is dus niet gebaseerd op waargebeurde feiten? Robbe: De Indiërs hebben onze trein natuurlijk nooit gekaapt, en gelukkig hebben we nog nooit zo’n crimineel Chirokamp meegemaakt. Het verhaal is met andere woorden zo fictief als het maar kan zijn. Maar sommige passages zijn natuurlijk wel uit de realiteit geplukt. Die nachtelijke uitstap, bijvoorbeeld, waarvan de leiding nooit op de hoogte was. Of de hilarische mensen die ons pad kruisten op tweedaagse. En zo kan ik nog een hoop straffe momenten opnoemen die je enkel en alleen op een bivak beleeft. KRAMP: In je boek belanden de rakwi’s van het ene straffe avontuur in het andere – vandaar ook de baseline ‘Een crimineel Chirokamp’.


er!’: neel Chirokamp Wat is het strafste dat jij ooit meemaakte op bivak? Robbe: Goh, dat moet een voorval op mijn eerste bivak geweest zijn, ik zat toen voor het eerst bij de rakwi’s. Ik weet nog hoe we de eerste dag het speelplein gingen verkennen, toen we enkele jongeren die daar rondhingen iets zagen wegstoppen onder zo’n speeltoestel. Onze leider, die ook politieagent was, vond dat nogal verdacht, en is een kijkje gaan nemen. Bleken dat wel diamanten te zijn die ze daar verstopt hadden, zeker! Verpakt in een soort ijzeren staaf. We hebben die staaf meegenomen naar onze kampplaats, maar hebben ze snel teruggegeven toen die jongeren ze terug kwamen vragen. Terug kwamen ‘eisen’, eigenlijk. We wilden zelf natuurlijk niet in de problemen komen, hé!

een tweede verhaal en ik zit toch al aan een pagina of zeventig. Deze keer gaat het niet over een Chirokamp, maar ik ben er bijna zeker van dat er ooit nog een vervolg komt op ‘Hendel op ... Blauwe kikker!’ . Misschien als mijn volgende boek af is. Laat het ons weten! Bedankt voor dit gesprek, Robbe. Meer informatie over Robbe en zijn boek vind je op www.robbevandevelde.be.

KRAMP: Je eerste boek is nu klaar. Was dat een eenmalig project, of wil je later nog meer boeken schrijven? Robbe: Als mijn eerste boek aanslaat, zie ik een schrijverscarrière zeker zitten, ja. En mocht dat niet het geval zijn, dan beschouw ik het als een leerproces voor mijn volgende boek. Ik heb nog een hele boel ideeën die ik zeker en vast wil uitwerken in de toekomst. Momenteel ben ik bezig aan

25


straffe kost

Een fragment uit Hendel op ... Blauwe kikker! Bert bewoog zijn blauwe tandenborstel heen en weer in zijn mond, en borstelde zenuwachtig zijn korte blonde haren, terwijl hij luidkeels meezong met het liedje op de radio. Ondanks een grote hoeveelheid tandpasta in zijn mond, kon hij toch een verstaanbare versie van ‘Angeline’ uitkramen. Meer nog, hij vond van zichzelf dat hij het lied melodieuzer kon brengen dan Peter Koelewijn zelf, en begreep niet waarom hij nooit eerder een zangcarrière had overwogen. Even liet hij zijn oog afdwalen naar de wekkerradio die op de kast stond, en hij bemerkte dat er hem geen overvloed aan tijd meer restte alvorens hij aan de Chirolokalen werd verwacht. ‘Wat een kathedraal van een

26

lichaam!’, oordeelde hij, nadat hij zichzelf uitgebreid had gekeurd in de spiegel. Bescheidenheid kende Bert niet als het op zijn uiterlijk aankwam. Hij nam een T-shirt uit de kast en trok het voorzichtig over zijn hoofd, zodat zijn net gekamde haren niet opnieuw in de war zouden liggen. Vervolgens opende hij bruusk de gordijnen en hij zag dat de zon niet al te hoog aan de hemel stond. De ideale weersomstandigheden om aan een spetterend Chirokamp te beginnen waren het zeker niet, maar toch zat Bert boordevol goede moed, er een onvergetelijk kamp van te maken.


Waarover gaat Hendel op... Blauwe kikker! ? De flaptekst: Bram en Bert maken zich klaar voor wat een spetterend Chirokamp moet worden, maar eens de reis begonnen is, blijkt niets minder waar te zijn. Door een opeenhoping van allerlei gebeurtenissen verandert het kamp al snel in een ware hel, en voor ze het goed en wel beseffen, wordt de groep op de hielen gezeten door het kwaad. Ze komen terecht in een hallucinante situatie waarbij leven en dood nauw bij elkaar liggen, en de toekomst van BelgiĂŤ samen met de levens van vele mensen aan een zijden draadje hangt. Samen met hun Chirovrienden krijgen Bram en Bert een enorme verantwoordelijkheid in de schoot geworpen en zullen ze keihard moeten vechten om hun avontuur tot een goed eind te brengen.

27


chiroscoop Ram

Stier

Tweelingen

Het geluk lacht je toe. Vrijgezellen vinden een nieuwe liefde en wie al verliefd is, wordt nog verliefder. Maar laat jaloezie niet alles verpesten. Sommigen zijn nu eenmaal succesvoller dan jij, daar moet je niet moeilijk over doen.

Doe het rustig aan, te veel stress is niet goed voor je. Probeer je daarom te focussen op één ding - je huiswerk maken tijdens je favoriete tvprogramma lukt niet. Pas dat ook toe op het amoureuze vlak: versier maar één meisje of jongen tegelijkertijd. Je zult zien dat je veel meer gedaan krijgt.

Het wordt dringend tijd om in actie te schieten, de zomer is al een tijdje voorbij. Al zijn de sterren je goed gezind: de wintermaanden zullen niet eenzaam zijn! Let wel: je lief houdt je van je schoolwerk en dat zul je merken aan het resultaat.

(21/03 tot 19/04)

Tip Word vriend van Kramp op Facebook. Krampvrienden hebben procentueel gezien meer kans op succes.

(20/04 tot 20/05)

Tip Surf eens naar de website van de Chiro. Daar vind je allerlei coole weetjes waarmee je kunt uitpakken bij je vrienden.

(21/05 tot 20/06)

Tip Kom eens wat vaker buiten. Een beetje frisse lucht zal je deugd doen.

Kreeft

Leeuw

Maagd

Smijt je geld niet door ramen en deuren. Er staan je namelijk enkele leuke weekends te wachten en daarvoor kun je je zakgeld goed gebruiken. Let wel: leen geen geld van je vrienden, daar komt alleen maar ruzie van. De leukste dingen in het leven zijn bovendien gratis.

Deze maand spendeer je veel te veel tijd aan je uiterlijk. Degene die je wel ziet zitten, vindt je naturel veel leuker. Geloof niet alles wat je vrienden zeggen, sommigen van hen zijn gewoon jaloers.

Je voelt je nogal futloos de laatste tijd. Als je vrienden je mee op sleeptouw willen nemen, zoek dan geen flauwe excuses om thuis te blijven want daar wordt niemand beter van. Ga dus gewoon mee en maak plezier. Wie weet ontmoet je wel een heel speciaal iemand.

(21/06 tot 22/07)

Tip Lees eens in Kramp in plaats van een film te huren.

28

(23/07 tot 22/08)

Tip Drink deze maand geen Sprite, dat zou wel eens fout kunnen aflopen.

(23/08 tot 22/09)

Tip Verlaat het huis niet zonder ondergoed. Daar knappen mensen op af.


Weegschaal

Schorpioen

Boogschutter

Wees voor een keer eens vriendelijk tegen je medemens. Iedereen is je opvliegende karakter stilaan beu en als je zo verder gaat, maak je alleen maar vijanden. Het is tijd om kusjes, knuffels en complimentjes uit te delen.

Jij staat aan het begin van een nieuwe periode in je leven. Wees niet bang om oude dingen los te laten. Koeien horen in de gracht thuis, haal ze er dus niet uit. Zolang je de moed erin houdt, lacht het geluk je toe.

Op school gaat alles goed, al moet je er natuurlijk wel voor werken. En ook op het vlak van de liefde lacht het geluk je toe. Je kunt er dus alleen maar van genieten. Let wel op, want het ziet ernaar uit dat je veel zult vallen.

Tip

Tip

Tip

Help een oud vrouwtje de straat oversteken. Je kunt wel wat goed karma gebruiken.

Draag je Chirotrui eens achterstevoren. De rare blikken die je zult krijgen, wennen wel. Het is voor je eigen veiligheid dat we dit aanraden. Â

Vraag je leiding of ze alvast enkele pleisters klaarleggen in het lokaal.

Steenbok

Waterman

Vissen

(23/09 tot 22/10)

(22/12 tot 19/01)

Breng een bezoekje aan Brussel en ga er eens naar Manneken Pis kijken. Je zult zien: dat lucht op. Je bent een beetje verward door al die armoede in de wereld. Maar geen nood: vraag eens aan de leiding of jullie niets kunnen doen met het nieuwe jaarthema.

Tip

(23/10 tot 21/11)

(20/01 tot 19/02)

Spreek af met een vriend of vriendin die je al lang niet meer gezien hebt. Het is belangrijk om te beseffen wie je echte vrienden zijn.

Tip Verzamel alle gebruikte batterijen in huis en breng ze naar een container. Â

(22/11 tot 21/12)

(20/02 tot 20/03)

Je voelt je als een vis in het water. Maar dat wil niet zeggen dat je mensen slecht mag behandelen. Voel je niet beter dan de rest.

Tip Laat eens een Chirotattoo zetten. Die zal je beschermen tegen al het kwade in de wereld.

Eet vooral geen hamburgers. Je darmen zouden hevig protesteren.

29


krampblog home | agenda | gebeurtenissen | fotopagina | mail me

Hey! Hier mijn tweede blogberichtje. Ik had al verteld over de jaaropdrachten die we met onze ketigroep moeten doen, hé? Veertien opdrachten, uit te voeren tegen de zomer, en als we daarin slagen, wacht ons een megachique verrassing op bivak. Wel, ik moet zeggen: de leiding heeft haar best gedaan. Moeilijk opdrachten! Niet normaal. We gaan goed ons best moeten doen als we de verrassing in de wacht willen slepen.

Momenteel zijn we bezig met de eerste twee opdrachten. Ik typ ze even over: 1. Maak een Facebookpagina aan met je ketigroep en verzamel in twee maanden tijd duizend vrienden. 2. Neem in elke provincie – dat zijn er tien! - een foto waar de ketivlag op staat.

En dat zijn dan nog maar de eerste twee opdrachten, hé! So far staat de teller op 467 vrienden, we moeten dus dringend een beetje actiever worden op Facebook. Met de foto’s van de ketivlag loopt het goed. We hebben al foto’s uit alle Vlaamse provincies. Gelukkig ga ik in december op familieweekend in de Ardennen, dan kunnen we Namen en Luik ook van ons lijstje schrappen. Ik kijk al zo hard uit naar dat weekend! Dat is echt – na het bivak uiteraard – het hoogtepunt van het jaar. We zijn met ik-weet-niet-hoeveel nichtjes en neefjes in de familie – precies een Chirogroep! We doen dan ook wel heel dikwijls Chirospelletjes op zo’n weekend. Ah, en voor ik het vergeet: we hebben met de jongens van onze ketigroep een weddenschap afgesloten! Ze vinden ons watjes omdat we in de winter een kousenbroek dragen onder onze Chirorok, terwijl zij het hele jaar in hun short rondlopen. Als wij heel de winter met blote benen naar de Chiro komen, dan maken zij op het einde van het jaar voor ons een ‘gastronomische’ maaltijd klaar. Hoor je dat goed? Zij gaan voor ons koken! Wij hebben de weddenschap natuurlijk aanvaard. De jongens weten toch niet dat er zoiets bestaat als huidkleurige panty’s. :) Ziezo, dat was alles wat ik jullie nog wilde vertellen. Tot de volgende keer. Daaaaaaaaaaaag! Lise


Yoooooooow! Een snel verslag van wat ik de afgelopen weken allemaal uitgespookt heb. In de Chiro is het de laatste tijd superdruk, want we zijn volop bezig met de organisatie van onze aspifuif. Wat daar allemaal bij komt kijken, je houdt het niet voor mogelijk! Gelukkig heeft onze leiding al heel wat Chirofuiven georganiseerd, anders zouden er al een hoop dingen in het honderd zijn gelopen.

Kon ik dat ook maar doen na een schooldag! Ze zeggen altijd dat de laatste loodjes het zwaarst wegen. Wel, voor de middelbare school is dat zeker het geval. Ik zweer het, we hebben bijna elke dag een test! En dan heb ik het nog niet over al die taken die daar nog eens bovenop komen. Echt, ik overdrijf niet, we hebben voor elk vak al een taak gekregen – als je Lichamelijke Opvoeding toch niet meetelt. :) De leerkrachten denken duidelijk dat wij niets beters te doen hebben in het weekend. ;) Ik ben ervandoor, moet nog snel honderd Franse woorden in mijn hoofd stampen!

Vorige week hadden we ook een ‘aspidag’: een Chironamiddag waarop wij, de aspi’s, leiding geven aan de kleintjes. En ik moet zeggen: dat leider zijn bevalt me wel. Zeker omdat speelclubbers – ik stond dus bij de speelclub :) – altijd zo enthousiast zijn. Je kunt die kinderen echt alles wijsmaken! We hadden ons verkleed als piraten en gingen dan samen op zoek naar de schat. Een klassieker, ik weet het, maar die kleintjes gingen daar echt in mee. Ik ben er zeker van dat wij voor hen ‘echte’ piraten waren! Het was dus superleuk, maar ook wel supervermoeiend. We waren ’s avonds echt opgelucht toen we in onze zetel konden ploffen.

Ciaaooooooooo Sieb


Kramp november-december 2011  

Hét tijdschrift voor de oudste leden in de Chiro

Kramp november-december 2011  

Hét tijdschrift voor de oudste leden in de Chiro

Advertisement