Page 1

België-Belgique P.B. 8000 Brugge 1 BC21170 Afgiftekantoor 8000 Brugge 1

novembe r - dec ember‘1 2 [ tweemaandelijks tijdschrift • voor

alle keti’s, aspi’s & hun leiding van

Chirojeugd Vlaanderen • jaargang

18 nummer 6 • v.u. & afzendadres:

H. Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antw erpen]

[Adresklever]

I ❤ keti


edito keti's

Blauw energieshot Mmm. Ik eet de ene na de andere blauwe M&M – liefst met nootjes. Zo raak ik in topvorm om het te hebben over het leukste blauwe volkje op deze aardbol: de keti's! (Sorry, smurfen en avatars.) Blauw is een coole kleur. Je merkt dat aan alles. De voortdurende oproep tot meer blauw op straat, bijvoorbeeld. Iedereen denkt onmiddellijk: meer politieagenten in het straatbeeld om het veiligheidsgevoel te verhogen. Behalve ik. Meer blauw op straat wil volgens mij maar één ding zeggen: iedereen wil keti zijn. Er gaat niets boven je ketitijd, waarin er slechts één regel geldt: amuseer je fenomenaal! Wat dat betekent? Met je allerbeste vrienden compleet opgaan in de allerbeste spelen. De wereld ligt aan je voeten in blauwe kousen. Verder vind ik ook de pmd-zak geweldig. Die is

blauw, uiteraard. Ik beeld me telkens in dat ik op een basketbalveld sta, met zo'n zak aan de ring. Ik dunk de petflessen weergaloos in het plastieken net. Probeer het ook eens. Je scoort driepunters aan de lopende band voor het milieu. En dan is er nog de muziek. Je hebt nummers als 'Blauw' van The Scene en 'Blue' van Eiffel 65. Brul gerust mee. Maar de strafste boodschap komt van de boysband Blue: 'All rise'! Zie ze daar nu staan. Alle keti's van Vlaanderen en hun leiding. Daar maak ik een diepe buiging voor. Mijn grootste bewondering en respect voor iedereen die de Chiro blauw kleurt. Je bent waanzinnig plezant! Your BFF (blue friend forever)

Tom

Verantwoordelijke uitgever: Hans Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen | Redactieadres en briefwisseling: Kramp, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen, Tel: 03-231 07 95, Fax: 03-232 51 62, e-mail: Kramp@chiro.be | Redactie van deze Kramp: Tom Coucke, Jessica Vanhoeck, Joke Rommelaere, Shelley Dockx, Laurens Gastmans, Michaël Tubex, Lynn Lemmens, Hanne Pollé, Robbe Van De Velde, Annelies Van der Veken en Arno Soontjens. | Cartoons: Saroeh | Vormgeving: Jan Van Bostraeten en Valerie VanderLooy | Taalcorrectie: Bart Boone | Eindredactie: Claire Gastmans | Kramp is een tweemaandelijkse uitgave van Chirojeugd-Vlaanderen vzw | Jaarabonnement: € 0,99 Prijs per nummer: € 0,25.

2


intro Wat keti's denken

Wa t aspi 's denk en

Amai, dat jeugdhuis is bangelijk! Wat hebben we toch al die jaren voor FC De Kampioenen zitten doen?!

Komen de keti's hier nu ook al in het jeugdhuis? Moeten die nog niet gaan slapen?

Dansen op de fuif is zooo bevrijdend. Eindelijk iets waarin we ons helemaal kunnen uitleven!

Jesus Christ, dansen in een kringetje en de lyrics uitbeelden. Zeker hun eerste fuif?

Blauw is een coolere kleur dan oranje. (Leonie van Chiro Moza誰ek uit Moorslede)

Blauw stinkt, oranje blinkt.

Lid zijn is toch gewoon het leukste, en aspi's zijn bijna leiding. (Roel van Chiro Moza誰ek)

Bijna leiding, de kerst op de Chirotaart. De keti's zijn zo jaloers. Keti's kunnen zo kinderachtig doen. Grow up, pubers.

De aspi's denken dat ze alles mogen.

De keti's denken dat wij alles mogen, maar dat is helemaal niet waar. Anders zaten wij op bivak ook wel in de leidingstent mee te feesten, hoor.

Aspi's hangen altijd in de zetel, en eten de hele dag door. (Iriet van Chiro Moza誰ek)

De keti's van tegenwoordig zijn zo druk! Kunnen die nu niet eens vijf minuten rustig in de zetel gaan zitten, zoals wij?

]fotos: valerie vanderlooy[

Met keti's kun je lekker gek doen. (ketileider Ruben van Chiro Moza誰ek)

3


de specialist

Walter De Donder over zijn Chirojaren als kerel

''Kam eraad schap , plezi er make n en feest en''

Of je nu keti bent of aspi, een jeugd zonder Samson en Gert of Kabouter Plop kan niemand zich voorstellen. Jeugdig Vlaanderen is nu eenmaal grootgebracht met de avonturen van de sprekende bobtail en zijn baasje, Kabouter Lui en Kwebbel. En dan vergeten we meneer de burgemeester en Kabouter Plop nog, in het echte leven één en dezelfde persoon: Walter De Donder. Een man met een Chiroverleden bovendien. Ook bij de keti's!

KRAMP: Dag meneer De Donder, herinner je je die Chirotijd nog? Walter: Walter! Zeg maar Walter, hé. Die tijd herinner ik mij nog heel goed. We waren met een groep van zo'n acht man en allemaal echte vrienden. Het was een schitterende tijd. Vooral de bivakken en de bijbehorende tweedaagse tochten staan voor eeuwig in mijn geheugen gegrift. Het was altijd loodzwaar, maar achteraf gezien zo deugddoend. Geen bivak ging voorbij zonder bakken vol plezier, en dat gold ook voor de zondagnamiddagen. KRAMP: Wat is volgens jou typerend voor keti's? Walter: Ik denk dat mijn kerelperiode vooral stond voor kameraadschap, onbezorgdheid, plezier maken en feesten. En wat we soms ook deden: ontsnappen op bivak! De tent uit, en hop het café in, waar we dan een pintje dronken en een sigaretje rookten. Meestal duurde dat dan tot de leiding binnenkwam, en dan waren ze ontzettend boos, hoor! Terecht, eigenlijk. Dan kregen we de dag nadien geen eten en van die dingen.

De vrienden KRAMP: Zie je je vroegere kameraden nog altijd? Walter: Met mijn beste vriend van toen ga ik

4

nog elke week een pint pakken, en als ik de anderen bijvoorbeeld tegenkom op straat komen de verhalen als vanzelf weer naar boven. Je begint tegen elkaar te praten alsof er nooit een tijd tussen heeft gezeten. Heerlijk is dat. Ook al mijn leiders ken ik nog. Dat zijn ondertussen allemaal oude bompaatjes geworden, maar voor mij blijven dat helden. En omgekeerd ook: als ik op café zit, en er komen jonge gasten binnen aan wie ik nog leiding heb gegeven, dan vind ik het echt zalig om herinneringen op te halen. Het is een soort van erkenning voor alle energie die je vroeger in de Chiro hebt gestoken. KRAMP: Was je tijdens je Chirocarrière al bezig met acteren? Walter: Ik was al bezig met toneel toen ik in de Chiro zat, maar ik had toen helemaal niet de intentie om televisiewerk te gaan doen. Dat liep allemaal heel toevallig: ik kwam 'toevallig' iemand tegen die op zoek was naar iemand voor een eenmalige gastrol bij Samson en Gert. Ik zei nog dat ik daar geen tijd voor had, en dat ze daarvoor iemand anders moesten zoeken. Maar ze vonden niemand. Ik heb dan maar een dag vakantie genomen voor dat rolletje, en zo is de bal aan het rollen gegaan. Na een maand of drie werd de burgemeester een vaste rol in het programma.


De meisjes KRAMP: Je was keti eind de jaren 70. Of moeten we dan 'kerel' zeggen? Walter: Wij waren nog geen gemengde groep, nee. En we gingen ook apart op bivak. Eerst vertrokken de jongens voor tien dagen, daarna gingen de meisjes naar dezelfde kampplaats. Wij huurden dus telkens een kampplaats voor twintig dagen. Op die manier was het voor de meisjes gemakkelijker: de tenten, het materiaal en de hudo's waren al allemaal aanwezig. En ook de afbraak was voor de jongens. De kookploegen waren dan weer wel verschillend. Wij namen kloosterzusters mee, de meisjes kozen voor kookouders. KRAMP: Vond je dat jammer dat jullie niet gemengd waren? Walter: Nee, helemaal niet. Wij amuseerden ons het beste met de vrienden onder elkaar. Af en toe was er wel eens een gezamenlijke activiteit, en dat was dan wel iets om naar uit te kijken, ja. We volksdansten dan samen en zo. Nu bestaat dat waarschijnlijk niet meer.

Goed ja, alles heeft zijn voor- en nadelen. Als jongens deden wij echt wel gewaagde dingen. Activiteiten die je niet kunt doen met meisjes erbij. Bij hen ging het er iets softer aan toe. Het voordeel is dan weer dat de jongens en meisjes nu minder verlegen zijn ten opzichte van elkaar. Maar ik vond het vroeger wel goed zoals het was, al denk ik dat de tijden nu helemaal anders zijn. KRAMP: Heb je ten slotte nog een goede raad voor de keti's? Walter: Je ketiperiode is een onbezorgde tijd. Je bent vijftien-zestien jaar en je denkt: “Hier komt geen einde aan. Het zal allemaal blijven zoals het nu is.� Het zijn allemaal vrienden voor het leven, en je komt er dan later wel achter dat dat misschien niet zo is, maar daar moet je allemaal nog niet aan denken. Gewoon volhouden, zou ik zeggen. Zeker nu niet stoppen met de Chiro, want er breekt nog een prachtige tijd aan. Het wordt allemaal anders, maar ook heel mooi. Dat kunnen wij bevestigen. Bedankt voor dit gesprek!

5


Test je ketigehalte

Blu e, bleu , blau w hoev eel keti schu ilt er in jou? en e groen achter de or Ben je nog een beetj ? nd tila ke in anciens of behoor je al tot de om een jaartje meer die r ve Be de Geen Bo ? ar hoe zit het met jou of minder maalt, ma rel ke rd ha of je een die Na deze test weet je . nt of tiptien be t agse kermis in he 1) Tijdens de zond eert vig na rrassen. Je dorp wil je je lief ve richting ... 's ar ze My Little Pony A. het lunapark wa tte wi n ee als zig oe hebben. Niets zo sn n. pony met roze mane is staat er nog een rm ke De ! B. de Chiro . maar één keer Chiro hele week, en het is n ale erh de leiding te ov C. de Chiro om daar f kle en ge ar te gaan. Ma om naar de kermis de op o ut tsa bo in een gedoe, hé! Cruisen e ay, dat is jouw ultiem nd Mo e Blu n va tonen kermisdate. vak s spijzen om op bi 2) Jullie willen je ka m stelt voor om ha te gaan. De leiding ... Jij if. fu en op de aspi burgers te verkop s wa f fui huilen. Die A. begint alvast te moet je achter een nu en , nt me jouw mo gaan staan? stinkende bakplaat or. “Eentje met ketvo t B. bereidt je alvas gen mayonaise? En mo chup of eentje met er ajuintjes bij?” tien fuif begint pas om C. panikeert. Zo'n nze Ze estal slapen. uur, en dan ga je me uit ion un Re : erican Pie den bovendien Am d. die avon

6

3) Je stoot je been keihard terwijl je een sjorpaal over het terrein sjo uwt. Jij ... A. kunt niet wachten tot er een blauwe plek verschijnt. Blauw is de mooist e kleur ter wereld en als het aan jou lag, was je been één grote blauwe plek. Wie mooi wil zijn, moet lijden! B. huilt, want dat doet namelijk vreselijk veel pijn. C. slaakt een kreet, en vraagt de hele ketigroep om er een kusje op te geven zodat je been spoedig herstelt. Om erv an af te zijn, doen ze dat nog ook. 4) Het kamplied weergalmt door de luidsprekers. Tijd om op te sta an! A. Opstaan? Je kreunt en dra ait je nog vijf keer om. Je wordt uiteindelijk juist op tijd wakker van je eigen lichaam sgeur. B. Jawadde! Je staat meteen op en brult vol goestink je eigen versie mee, tot groot jolijt van de andere mensen in je tent. C. Je schuift je voeten in je don zige slippers, neemt je tandenborstel van onder je kussen, schikt je slaapzak geo metrisch op dezelfde lijn met je luchtma tras, grijpt je Hopla-knuffel beet, en begeef t je richting toilet. 5) Na de Chironamiddag ... A. blijf je nog plakken met je vrienden tot de leiding je het lokaal uitborst elt. B. steek je je Chirokleren me teen in de was, en pik je de laatste tekenfilmp jes op Ketnet mee. C. help je de leiding nog eve n met oprui-


nden, en ga je men, zeg je dag aan je vrie ma is naar het ma je nt meteen naar huis wa . mie Jam t. frietkot gewees ekent ... 6) Een blauwtje lopen bet tisch begint ma ast je A. zo hard lopen dat pt. loo aan uw te hijgen en bla enkele keti-activiB. het hele jaar lang geen teit missen. C. afgang! ft een feestje 7) Dilemma! Je tante gee stgebit - haar kun ter ere van haar nieuw aan te zien. om t nie echte tanden waren samen met de Dat valt jammer genoeg t doe je? eerste keti-activiteit. Wa mee naar de om A. Je nodigt je tante uit ie kunstjull nen kun Chiro te gaan. Dan bloot te den tan je Om . len gebitje-tik spe lachen! erd geweest B. Je bent altijd al gefascine ag tandarts gra r late door tanden en zou niet gauw dan je t laa s kan n worden. Zo' ro. Een Chi de schieten! Toch ga je naar . llen ste mens moet prioriteiten nheid een C. Je koopt voor de gelege y special teeth Pon le Litt My e superzeldzam te zal in de tan Je edition in tandvleeskleur. wolken zijn! st? 8) Jouw mening over kun le Pony, dat is Litt My . nst mu sch st, A. Kun te zeggen. en teg u pas een lijnenspel om . Zo erfd gev er kam en B. Je hebt je eig ! ren ilde sch t, nie moeilijk is dat van de blauwe C. Je bent helemaal weg monochrome de periode van Picasso en . hko Rot van blauwe vlakken

Tel snel je punten op! A= 0 B=5 C=3 A=3 B=5 C=0 A=5 B=0 C=3 A=3 B=5 C=0 A=5 B=0 C=3 A=3 B=5 C=0 A=5 B=3 C=0 A=0 B=3 C=5 25-40: Een echte kerel of tiptien! Jij bent geboren met blauw bloed in je aderen. Een namiddag zonder Chiro voelt als Dagelijkse Kost zonder Jeroen Meus. Of zoiets. Doe zo voort, kanjer! 10-24: Goed bezig! Willen is kunnen. Jij komt graag naar de Chiro, maar zou er je leven niet voor geven. Dat is okĂŠ, want als je dood bent, kun je ook niet meer naar de Chiro gaan. Steek nog een tandje bij en je komt er wel! Als je moeder naar het frietkot is geweest, mag je gerust vroeger naar huis, maar waarom eet je geen frietjes in het lokaal? 0-9: Scout of tito? Je houdt van My Little Pony, neemt donzige pantoffels mee op kamp en huilt wanneer je je pijn doet. Zit jij bij de scouts? Of ben je gewoon een tito die nog even tijd nodig heeft om te groeien?

7


koetjes & kalfjes ... in de lift

De aspi ’ s moe ten maa r met hun ving ers knip pere n, en ze krij gen wat ze will en” “De aspi’s mogen altijd veel meer dan wij,” hoor je waarschijnlijk wel vaker in kringen waar keti’s het hoge woord voeren. Langer opblijven, alleen op stap gaan, af en toe wat drank achterover kappen en ga zo maar door. “Zij zijn de aanstormende leiding, terwijl wij nog als op-en-top lid worden beschouwd.” En de voorrechten die met het vooruitzicht op een leidingskoord gepaard gaan, zorgen vaak voor ergernis bij zowel kerels als tiptiens. Wij gingen luisteren bij de tiptiens van Chiro Overijse, die met veel plezier hun gal spuwden over de verschillende aspiprivileges. De aspi’s daarentegen ... zal het worst wezen. KRAMP: Dag meisjes. Waarom hebben de aspi’s het volgens jullie beter dan de tiptiens? Keti’s: Omdat je bij ons maar één jaar aspi bent, zit je tijdens dat jaar alleen samen met je leeftijdsgenoten. Dat zorgt voor een hechte band tussen de leden onderling. Als aspi krijg je alles ook veel sneller gedaan van de leiding. Als je iets nodig hebt uit de materiaaltent moet je als aspi maar met je vingers knipperen en je krijgt wat je wilt. Ze krijgen trouwens ook dezelfde trui als de leiding! Daar zijn we stiekem wel heel jaloers op. Verder mogen ze hun haren kleuren op kamp en wij niet, ze mogen liften op tweedaagse, en ga zo maar door. Vorig jaar op kamp hebben we toch gelift tijdens onze tweedaagse, maar de aspi’s hebben ons betrapt. Daar hebben we de gevolgen van mogen ondervinden! KRAMP: Vertel! Keti’s: We hadden een van de eerste dagen bij een Chinees restaurant een reclamebord voor ijs meegenomen, om in ons ketilokaal te zetten als souvenir aan het kamp. Niet echt

8

oké, maar ze wilden ons daar geen eten geven, vandaar. Enkele dagen later vertrokken we op tweedaagse en besloten we om toch te gaan liften, hoewel de leiding ons dat uitdrukkelijk verboden had. Op een bepaald moment moeten de aspi’s ons gekruist zijn toen we in een auto kropen, want ze konden ‘s avonds met fotomateriaal bewijzen dat we gelift hadden. Een heel kamp lang hebben de aspi’s ons nog gechanteerd. Uiteindelijk hebben we zelfs ons Chinees reclamebord aan hen moeten afgeven, en dat allemaal omdat wij niet mochten liften en zij wel.

“Wij hebben helemaal geen privileges” KRAMP: Dag aspi’s! Wat hebben jullie daarop te zeggen? Aspi’s: Wat dat liften betreft, hebben wij eigenlijk helemaal geen privileges ten opzichte van de tiptiens, want in feite mogen wij dat ook helemaal niet. Wij doen dat gewoon. Alleen zijn wij niet zo stom om ons te laten betrappen. Alhoewel. Vorig jaar zijn we onze tweedaagse al wandelend begonnen – gepakt


Keti’s: “De aspi’s krijgen veel meer gedaan van de leiding.” en gezakt, zoals dat tijdens de tweedaagse gebruikelijk is. Maar na enkele kilometers waren we het stappen zo beu als koude pap. We besloten dan maar om te gaan liften – iets wat we nooit eerder hadden gedaan, en waarvan we ook niet hadden gedacht dat het zo goed zou werken. Het bleek uiteindelijk allemaal vlotter te gaan dan verwacht. De eerste wagens namen ons bij manier van spreken al mee nog voor we onze duim in de lucht hadden gestoken, en voor we het wisten, stonden we al een heel stuk verder. Maar onderweg zijn we ook wel beginnen nadenken, en hebben we een beetje een schrik

gepakt. Wat met chauffeurs die het niet zo nauw nemen met de verkeersregels en zo? Sommigen van ons zaten in zo’n auto! Onze opluchting was dan ook groot toen we een halfuurtje later zonder kleerscheuren of een rok vol braaksel eindelijk aankwamen. Toen we uiteindelijk terugkeerden naar het dorp – we hadden honger en vonden niets eetbaars op den buiten – stonden we plots oog in oog met onze leidsters. Ze waren redelijk kwaad om het feit dat we gelift hadden, en we moesten onze weg vervolgen met een grote ladder, zodat we zeker niet meer in een auto konden. Maar goed, dit enkel om nog maar

9


koetjes & kalfjes

r

intro

Aspi’s: “De keti’s apen ons na!” eens te benadrukken dat wij ook helemaal niet mogen liften. KRAMP: Aan welke keti-eigenschappen kun je je als aspi wel eens ergeren? Aspi’s: De tiptiens kunnen soms enorm kinderachtig uit de hoek komen, waardoor je je gaat schamen in hun plaats. Ze apen ons ook altijd na. Dat Chinees reclamebord, bijvoorbeeld. Wij staan er al sinds we tito waren om bekend dat we van elk kamp enkele souvenirs meenemen. Een autonummerplaat die we toevallig vinden in het bos, een verkeersbord

inbox

Wat krijgen wij zoal binnen in onze mailbox? En wat wordt er gepost op onze Facebookpagina? Speciaal voor jullie, onze INBOX binnenstebuiten gekeerd.

10

langs de weg, enzovoort. Het enige verschil is dat wij zulke dingen subtiel aanpakken en zij bij manier van spreken de hele straat leegroven. Goed ja, al bij al zijn de tiptiens wel oké, hoor. Slaande ruzie hebben we nog nooit gehad en zullen we nooit krijgen ook. We kunnen het best vinden met elkaar. Keti’s: De aspi’s zijn ook oké, hoor. Wij kijken gewoon zo hard naar hen op dat het lijkt alsof we hen na-apen. KRAMP: Zo mogen we het horen! Bedankt voor dit gesprek.


ruk naar links De plaats om weer een hoop verrassende, absurde, leerrijke, onnozele, idiote en leuke websites op jullie los te laten. Met deze keer: een ruk naar de keti's!

Strips Ben je fan van actie en vind je het leger cooler dan de politie? Duik dan meteen in 'De Blauwbloezen'. Een bijzonder bont gezelschap in felblauwe

uniformen dat in komische situaties terecht komt. Kortom, blauw steelt de show! En niet alleen in deze strip. dupuis.com/catalogue/ NL/s/136/de_blauwbloezen. html Chironummers 'Anne' van Clouseau en 'Ik wil je' van De Kreuners zijn Vlaamse meezingers van formaat. Het ketilied heeft die status nog niet bereikt en timmert verder aan de weg richting de Vlaamse Top 10. Jij kunt het pad voor deze song effenen door de tekst en de melodie te oefenen op chiro.be/liedjes/afdelingsliedjes.

Bie, bo, keti go, niet no niemand houdt ons tegen. Do you keti know, hoe we – wie we echt zijn?

Bo de bever Chiro is beestig. En dat is niet toevallig. Elke afdeling heeft een dier als mascotte. De blauwe garde pronkt met Bo(ris) de bever. Een winterslaap houdt hij niet want Bo de bever staat altijd aan je zijde. Maak kennis met deze energieke figuur uit het beestenbos op chiro.be/watis-chiro/voor-leiding/afdelingen/afdelingsfiguurtjes

Kroatisch voor dummies Kroatische voetbalspelers herken je aan hun blauwe uitrusting. Mocht je het ooit in je hoofd halen om voor dit

elftal te supporteren, dan ken je best een paar Kroatische woorden. Les 1: 'kerel' in het Kroatisch is 'momak'. 'Mo makkers' van de Chiro: slim gezien van die Kroaten. Voor het woord tiptien bestaat nog geen Kroatische variant.

Suggesties zijn welkom via kramp@chiro.be! nl.glosbe.com/nl/hr/kerel Keticommissie Wisten jullie dat er bij Chirojeugd Vlaanderen een ploeg vrijwilligers is die zich alleen maar bezighoudt met jullie, de keti's? En nee, die laten zich niet in met jullie persoonlijke issues en LDVD (n.v.d.r. liefdesverdriet). Wat ze wel doen: spelen maken voor keti's, en een cursus organiseren speciaal voor jullie leiding! Hoe dat team heet? De Keticommissie. Waar ze te vinden zijn? Op Facebook. Where else?

11


De chiro zoals het is ...

de leef we ek van de ket i's

Laat gaan slapen en er 's morgens vroeg uit moeten om samen naar school te vertrekken, gezellig koken op een gasvuurtje, elkaars haren wassen in een waskom, collectief doen alsof je je huiswerk maakt, in Chirokleren naar de les gaan, op school te horen krijgen dat je er niet uitgeslapen uitziet, je rot amuseren met de andere keti's, lachen tot je buikpijn krijgt, en zotte spelletjes spelen in plaats van tv te kijken. De Chiro zoals het is ... de leefweek van de keti's van Chiro Hakilo uit Affligem.

l, Chirolokaa ren in het ! ig d o Binnenglu n r mwork voo daar is tea

Toch maa r eens test en niet beter ligt dan e of de diepvries en veldbe dje.

Worden er koppeltjes gevormd binnen de ketigroep van Chiro Hakilo?!

Fotoshoot in pyjama! Kramp op z'n Flairs.

12

t voelt zo'n Oooh! Wa zoiets age goed, hoofdmass dag! lk is niet e e krijg je thu


Ssssssst! . gestudeerd Hier wordt

t is kip-curry met Echte Chirokost, da reid door leider rijst, met liefde be Fran. Marijn en leidster

Groepsfoto

oooooo!

“'t Is niet omdat ge op leefweek zij t, dat ge uw tanden niet meer moet poetsen, hé.”

evonden Dat is uitg Girlpower. t door de ie n meisjes, o ir Ch r o o d . Spice Girls

Samen de week doo rbrengen betekent , ook: sam en naar het toilet gaan.

Zoek de fout.

Guitar Hero, the battle.

Big bo

ss stud

ying.

13

Een haardroger in

de Chiro?!


Een niet te missen evenement: Chipadag Een gekke zaterdag in het bruisende Brussel! Tickets? Bevestig je gratis deelname op chiro.be/chipadag en bezorg ons: - De naam van je Chirogroep - Het aantal keti's en leid(st)ers - Contactgegevens van een verantwoordelijke Uitgenodigd alle keti's van Vlaanderen en Wallonië. De Chiro en de Patro (= Waalse tegenhanger van de Chiro) slaan de handen in elkaar.

Schrijf ook 40 euro waarborg over op het rekeningnummer 789-5115766-04 met als vermelding 'waarborg Chipadag 2012 + naam van je Chirogroep'. De waarborg krijg je na je deelname terug. Meer info: chipadag@chiro.be

Chiro: Wij kijken er al naar uit! Jij toch ook?! Patro: Une journée spéciale pour les aventuriers et les grands!

14


Chiroscoop Ram (21/03 tot 19/04)

Stier (20/04 tot 20/05)

Tweelingen (21/05 tot 20/06)

Het moest er eens van komen! De sterren hebben voor jou de best mogelijke combinatie in petto! Als je de liefde van je leven al ontmoet hebt, krijgt je relatie een boost van heb je me daar. Rijdt je prins(es) nog ergens ten velde rond op een wit paard, dan kruist hij/zij spoedig je pad. Speeksel zal worden uitgewisseld!

Het geluk lacht je toe, stier! Als jij morgen de lotto niet wint, gebeurt dat overmorgen wel. De goden verzetten hemel en aarde om jouw heil te garanderen! Blijf dus gerust op je dooie gemak in de zetel zitten, het geluk komt wel naar jou toe!

De sterren aan onze hemel zijn je niet gunstig gezind, dus wees op je hoede! Pas op voor rare mensen die je snoep aanbieden en ga zeker niet met hen mee! Ook haagjes en hekjes rond de lokalen zijn gevaarlijk, pas dus op als je er met de fiets of te voet langs gaat.

Keti

Vergeet voor je in de zetel gaat zitten niet om ramen en deuren open te zetten!

Laat je niet uit je lood slaan door prinsen en prinsessen op anderskleurige paarden of boeren op witte paarden!

Keti

Aspi

Keti

Kijk uit waar je loopt, want je komt er niet vanaf met enkele kleerscheuren en bebloede knieĂŤn.

Aspi

Aspi

Jouw geluk is niet te stoppen, ook niet door ramen en deuren. Dat kan dus wel eens eindigen in scherven!

Wortels eten is een aanrader omdat ze veel vitamientjes bevatten.

Kreeft (21/06 tot 22/07)

Leeuw (23/07Â tot 22/08)

Maagd (23/08 tot 22/09)

Kreeft, je hebt een fantastisch humeur dezer dagen. En de lach op je gezicht zal de volgende weken niet snel verdwijnen, want jij bent gewoon gigantisch gelukkig. Sleur in je enthousiasme heel je Chirogroep mee!

We zeggen het niet graag zo cru, maar het is beter dat je het hier leest dan ergens anders: je lief maakt het een van de dagen uit. De leeuwen die geen lief hebben, zijn er nog slechter aan toe, want die hadden al geen lief en kunnen er ook geen krijgen.

Het geld komt je zomaar aanvliegen deze maand! Je ouders, tantes, nonkels en buurvrouwen zijn buitengewoon genereus dezer dagen! Koop chips, koeken en snoep voor al je Chirovrienden en deel je geluk met hen.

Keti

Van te veel te snoepen word je dik en krijg je tandplak.

Heb geduld en de ware komt zo je armen in gelopen.

Keti

Jij verandert anderen hun humeur van somber en grijskleurig naar een roze suikerspinzoete taste.

Aspi

Pas op dat je in je enthousiasme niemand verwondt! Tenzij je goed verzekerd bent, natuurlijk, ga in dat geval vooral je gang.

Gelukkig kun je bij je vrienden en vriendinnen in de Chiro terecht voor troost en steun.

Aspi

Pas op met pruimen eten, ook zij zijn je de volgende weken niet gunstig gezind!

Keti

Aspi

Op relationeel vlak staan er grote veranderingen op het spel, al zeggen de sterren er niet bij of ze positief of negatief zijn.

n of vis?

ma boogschutter, steenbok, water Ben jij weegschaal, schorpioen, 18. Blader dan snel door naar pagina

15


Fotostrip

De asp itu ren

Op een zonnige namiddag speelt de groep honkbal.

Pfff, warm!

Senne krijgt het er warm van, en trekt zijn T-shirt uit.

OMG! Senne ziet er best wel leuk uit!

Waarom doet ze toch zo gemeen?

Maar je denkt toch niet dat JIJ hem kunt krijgen?! Hij valt niet op meisjes zoals jij.

Je hebt gelijk, superknap!

Mmja, misschien heb je gelijk.

De meisjes zijn onder de indruk van Sennes knappe verschijning. Je hebt de baseballbat verkeerd vast, knuppel!

a

Hahah

Hihihi

Guus, lach haar toch niet zo uit.

Lies, de nieuwe, heeft nog wat moeite met honkbal spelen.

16

Lies slaagt er uiteindelijk toch in om de bal het veld in te slaan.


Nee, ik!

Auw!

Ik heb hem!

Elise en Senne botsen en vallen op elkaar. Dat vond ik eigenlijk nog niet zo erg. Hihi. Denkt ze nu Senne te kunnen verleiden door 'per ongeluk' tegen hem aan te lopen?!

Oei, Laurence is kwaad! Pfuh, nice try

Elise schrikt van de reactie van haar vriendin. Wordt vervolgd ...

17


Kramp november-december 2013-2014  

Een kramp voor keti's en voor aspi's

Kramp november-december 2013-2014  

Een kramp voor keti's en voor aspi's

Advertisement