Page 1

België-Belgique P.B. 8000 Brugge 1 BC21170

maart april‘1 2

School is cool [ tweemaandelijks tijdschrift • voor

alle keti’s, aspi’s & hun leiding van

Chirojeugd Vlaanderen • jaargang

Chiro rules

18 nummer 4 • v.u. & afzendadres:

Afgiftekantoor 8000 Brugge 1

H. Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antw erpen]

[Adresklever]


edito

inhoud Schoolgaan: een vak apart.

Of hoe een rotvak ook een topvak kan zijn op p 4

Vroeger voor de klas, nu achter de draaitafel

Kramp sprak met de nieuwe hitsensatie Merdan Taplak op p 6

“Valsspelen is ook spelen. Meer zelfs, het is een kunst.”

Deze en nog meer straffe uitspraken van aspi Hanne Polé op p 16

INTRO DE SPECIALIST met MERDAN TAPLAK PROTECT YOUR EARS KOETJES EN KALFJES: leerkracht in leiding TEST JE strebergehalte ALIVE GETAGD! IN THE PICTURE XXL SCHOOLSTUFF INBOX RUK NAAR LINKS STRAFFE KOST op de Dag van de Jeugdbeweging KOMEN ETEN CHIROSCOOP BLOG CARTOON: KEVIN RAMP

4 6 9 10 12 15 16 18 20 21 22 24 27 28 30 32

SWIMMING IN THE SCHOOL Ben jij een waterrat? Ik ben er in elk geval helemaal klaar voor. ‘Bommetjeeee!’ en dan een drievoudige achterwaarts gehoekte salto met schroef. Ik ben een dromer. Ik zal nooit een topatleet worden, maar schoolzwemmen vond ik plezant. Vooral het onderdeel ‘vrij zwemmen’. Elkaar zo vaak mogelijk kopje-onder duwen. We maakten er zelfs wedstrijdjes van! Na een zwembadbezoek stink je naar chloor en zijn je ogen soms geïrriteerd. Maar dat

weegt niet op tegen de energieboost die je ervan krijgt. En waar raak je die energie beter kwijt dan in de Chiro? De Chiro is als een zwembad. Je duikt erin en voor je het weet, heb je een toptijd te pakken. Wanneer liggen de Chirozwemshort en de Chirobikini in De Banier?

de week binnen handbereik. Maar nu ik erover nadenk: een smokkelactie gaat niet ver genoeg. Projecteer Kramp op een smartboard! Of je er slimmer door wordt, betwijfel ik. Maar je hebt de les wel prettig gestoord.

Is naar school gaan voor jou een leuke tijd of een dagelijkse strijd? Ik raad je aan om deze ‘School is cool’-editie mee te smokkelen in de klas. Zo heb je het Chirogevoel ook tijdens

Ik hou van zinnige onzin. Zoals het feit dat je een groep bijen een zwerm noemt en een troep vissen een school. Komaan, een school vissen: wie verzint dat in godsnaam? De eerste

slimme vis die ik tegenkom, trakteer ik op een watertje! Splash away

tom

Verantwoordelijke uitgever: Hans Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen | Redactieadres en briefwisseling: Kramp, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen, Tel: 03-231 07 95, Fax: 03-232 51 62, e-mail: Kramp@chiro.be | Redactie van deze Kramp: Tom Coucke, Michaël Tubex, Lise Van Hout, Lynn Lemmens, Jessica Vanhoeck, Joke Rommelaere, Julie Beirinckx, Marike Goossens, Shelley Dockx en Xavier de Graaf. | Cartoons: Saroeh | Vormgeving: Jan Van Bostraeten en Valerie VanderLooy | Taalcorrectie: Bart Boone | Eindredactie: Claire Gastmans | Kramp is een tweemaandelijkse uitgave van Chirojeugd-Vlaanderen vzw | Jaarabonnement: € 0,99 Prijs per nummer: € 0,25.

2

3


intro Schoolgaan: een vak apart Toffe schoolvakken, ze bestaan. Niet meteen een uitspraak die je verwacht van een krasse Krampredacteur die tijdens z’n schooltijd dacht dat het toilet gewoon ‘het smoorkot’ was en zo hard in ‘brossen’ opging dat hij er ook z’n kapsel van maakte. Kwestie van ‘de zaken door een andere bril te bekijken’, om het met de woorden van onze godsdienstleraar zaliger te zeggen. Of hoe een rotvak een topvak wordt.

Godsdienst

Bovenal bemin één vak. Het eerste gebod. Godsdienst, zedenleer of hoe het ook moge heten dezer onheilige dagen. Onze ouders moesten nog op hun blote knieën de Bijbel en andere godsgeschriften uit het blote hoofd opzeggen. Eén foutje en ze mochten het op de knie van de pastoor gaan uitleggen. Wij mogen een beetje filosoferen over onze gevoelens en de moeilijkheden in ons jonge leven. En over hoe Jezus, my brother, die zou oplossen. Maar vooral: is er ooit al iemand gezakt voor dit vak? Voilà. Dáárom houden wij van God(sdienst).

Wiskunde

Drie op vier zakte telkens voor de wiskundetoetsen, maar wij behoorden altijd tot die 40 procent die wel slaagden*. Hoe we dat gedaan hebben? Simpel. In elke klas zit er wel iemand die wiskunde lijkt te begrijpen. Probeer die bolleboos te vinden (meestal op een van de rijen vooraan). Als je weet dat er een toets aankomt, ga je nonchalant naast hem of haar zitten. Zeg vriendelijk goeiedag. Vlak voordat je moet afgeven, werp je een welgemikte geometrische blik op dat ene cijfer onderaan op het blad van je nieuwe vriend(in). Ziedaar de uitkomst. Overschrijven. Afgeven. Genieten. 1+1=3, of hoe zeggen ze dat? * N.v.d.r.: de auteur maakt hier een rekenfout!

4

Biologie

Wat natuurkunde zo leuk maakt, is dat je de theorie zo gemakkelijk kunt omzetten in de praktijk. De hond van de bomma, a.k.a. de Fiffie, heeft die biologietheorie voor ons altijd zo goed en zo kwaad als hij kon in de praktijk gebracht. Daarbij blijft toch vooral die ene les over voortplanting hangen. De Fiffie illustreerde die theorie maar wat graag met het teefje van de buurvrouw. En plots werd alles duidelijk. We hebben het altijd geweten. Fiffie staat voor: Flora Is Fijn, Fauna Is Enig. Thanks Fiff.

Frans

Oui oui, mes ami(e)s. Met een stokbrood onder de arm en de baret losjes op de losbol maakten we steevast ‘goedgemutst’ onze entrée in de Franse les. Très chique. Misschien is Frans wel het meest praktijkgerichte vak van allemaal. Ze noemen die Zuiderse taal niet voor niets the language of love. Onze eerste drie liefjes zijn één voor één gesmolten toen we met een onverwachte “Je t’aime, mon amour Je t’adore, pour toujours” kwamen aanzetten. Toen was versieren nog facile! Maar eens ze ons door hadden, waren we steevast snel passé composé. Ach, we hadden nog een heel leven voor ons. In de ogen van Bob et Bobbete leek de futur zo simple.

Lichamelijke Opvoeding

‘Op Facebook zitten’ was nog niet mogelijk en een Playstation bestond enkel nog maar in het brein van één of andere gekke Japanse computernerd. Bijgevolg was voor ons dat uurtje vertier tijdens de turn- of zwemles een ontspanning van jewelste. Vooral toen zotte Joris, die tijdens de chemieles opvallend aandachtig was geweest, het nodig vond om het product ‘gist’ uit de kast van zijn grootmoeder te mengen met de vloeistof ‘water’ van het gemeentelijke zwembad. Het resultaat: een schuimparty die geen enkele Chirogroep meer heeft overtroffen. Don’t try this at home. Try it at school.

Geschiedenis

Saai, zeg je, geschiedenis? Allesbehalve. De geschiedenis zit immers vol spannende verhalen. King Henry VIII van Engeland had maar liefst zes vrouwen. Wie kan dat tegenwoordig nog zeggen? Bovendien liet hij er twee van de zes onthoofden. Liefde, overspel en geweld! En dan heb je de Romeinen. Die slagen er zelfs in om Latijn interessant te maken. Orgieën, familiemoorden, oorlogen, passionele relaties en een aantal in mootjes gehakte gladiatoren als toetje. Nee, daar kan geen enkele actieserie van 2BE tegenop. Maar toch opletten met overdreven enthousiasme. Toen we in het midden van de les over Martin Luther King plots rechtsprongen en luidkeels “I have a dream” uitkraamden, konden we in onze persoonlijke geschiedenis plots een strafstudie bijschrijven. Of hoe de liefde voor een vak je in de problemen kan brengen. De middeleeuwse dichter Petrarca wist het al: “boeken leiden naar kennis of waanzin”.

5


de specialist

2 cool 4 school: Merdan Taplak Het was leuk geweest om de jongens van School Is Cool te strikken voor deze pagina’s. Maar ze zijn van de scouts en ze wilden niet. Gelukkig kennen wij nóg muzikanten die iets met school te maken hebben. Merdan Taplak, bijvoorbeeld, de nieuwste hype onder de dj’s. Tot voor kort nog voor de klas, nu fulltime achter de draaitafel.

Merdan: Meestal hoorde ik toch gewoon ‘dag meneer Taplak’. Best grappig eigenlijk. Ik probeerde dat wel geheim te houden dat ik in het weekend ook dj was, maar ze konden mij natuurlijk op YouTube en andere kanalen terugvinden. De meeste leerlingen konden er wel goed mee omgaan, dus ik heb er nooit problemen mee gehad. KRAMP: Ondertussen ben je gestopt met lesgeven. Zou je ook nog terug voor de klas gaan staan? Merdan: Ik weet het echt niet. Mijn job aan het SISA was maar tijdelijk. En toen dat contract afliep, was het ook tijd om afscheid te nemen van mijn leerlingen. Het is nu zover gekomen dat ik mijn muziekcarrière niet meer kan combineren met lesgeven. Voorlopig wil ik me dan ook volledig concentreren op mijn muziek.

6

" I n it fo r th e h o n ey " KRAMP: En met die muziek gaat het goed. Je hebt ondertussen je debuutplaat In it for the honey uit. Waarom heb je besloten om als dj een plaat op te nemen? Merdan: Eigenlijk is dat idee uit zichzelf gegroeid. De laatste twee jaar ben ik als dj gaan toeren met mijn liveband en tussendoor heb ik ook nog aan eigen nummers gewerkt.

Uiteindelijk had ik zoveel nummers dat het tijd werd om ze in een album te gieten. Het is altijd mijn droom geweest om te kunnen leven als dj. Het is dan een logische stap om een plaat uit te brengen. Je kunt daar tegenwoordig niet meer omheen: je moet je eigen muziek naar voren durven schuiven.

]foto: Jimmy Kets [

En zo kwam het dat de leerlingen van het SISA in Antwerpen ‘meneer Taplak’ in het weekend soms tegenkwamen op feestjes. Altijd bijzonder als je erachter komt dat je leerkrachten ook maar mensen zijn. Mensen die deejayen en zo, ook op de feestje waar jij naartoe gaat. Hoe reageer je dan eigenlijk? Smooth – 'hey mister dj, put a record on’? Of toch maar gewoon met ‘dag meneer Taplak’?

is keihard werken, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. En dan moest ik nog een selectie maken van de verschillende tracks. Ik had er ongeveer 20 klaar, maar uiteindelijk moest ik er 12 kiezen voor In it for the honey . Aan sommige nummers is er dan nog heel veel veranderd, aan andere bijna niets meer. Het was hard werken in de studio, maar het resultaat mag er zijn.

KRAMP: Hoe lang heb je aan dit album gewerkt? Merdan: De tracks verzamelen en maken, dat heeft meer dan twee jaar geduurd. Nadien ben ik een dikke maand de studio ingekropen. Dat

7


de specialist

]foto: Jimmy Kets [

OORDOPPEN? HUH?

KRAMP: Op je plaat vinden we heel uiteenlopende nummers terug: ‘Une affaire à Istanbul’ is iets helemaal anders dan ‘Nice to be a girl’. Wilde je verschillende dingen uitproberen? Merdan: Toen ik het album af had, schrok ik er zelf van hoeveel verschillende stijlen erop stonden. Het is niet iets dat ik bewust heb gedaan, dat kwam gewoon vanzelf. Achteraf bekeken is het misschien wel een weerspiegeling van mijn identiteit, van hoe ik met mijn verschillende culturele achtergronden graag dingen uit verschillende genres probeer te mengen. Maar ondanks de verschillen zit er toch een rode draad in. KRAMP: Hoe zou je je eigen stijl dan omschrijven? Merdan: Ik maak elektronische dance met een Merdan Taplak-stempel. Ik steek graag vreemde klanken in mijn muziek die je bij anderen niet hoort. Blijkbaar toon ik mijn eigen identiteit graag in mijn songs, maar dat merk ik altijd pas achteraf op.

8

KRAMP: Veel jongeren dromen van een carrière als dj. Welke tips zou je hen willen meegeven? Merdan: Stel jezelf constant deze vraag: wat maakt jou een betere dj dan de dj die naast je staat? Imago is daarbij heel belangrijk. Maar ook ambitie. Maar het allerbelangrijkste is toch dat je een verhaal vertelt met je muziek. Je eigen verhaal. Deejayen is veel meer dan alleen maar plaatjes opleggen. KRAMP: Bedankt voor je goede raad!

]foto: Jimmy Kets [

Deejay en is m e e r d a n plaatjes opl e g g e n

“Er zitten oordoppen in je oren.” “Wat zeg je?” “Dat er oordoppen in je oren zitten.” “Sorry, ik hoorde je niet want er zaten oordoppen in mijn oren.” “Ga je mee op Aspitrant?” “Tuurlijk!”

Het thema van Aspitrant is festival, en festival betekent muziek, en muziek moet je horen, en horen doe je met je oren en die oren moeten nog een heel leven mee, so PROTECT YOUR EARS! Chiroleider Michaël Coussement en drie medestudenten sociale verpleegkunde van de Hogeschool Gent hebben het project ‘Protect Your Ears’ opgestart. Ze zetten zich in om permanente gehoorschade bij jongeren te voorkomen.

Hoezo, te luide muziek?

De limiet is 77 dB. Wanneer de decibels hoger liggen dan 77 dB, is er een kans op permanente gehoorschade. Wanneer de limiet van 110 dB bereikt is, treedt gehoorschade onmiddellijk op. Die gehoorschade is blijvend. De trilhaartjes in het oor sterven af en groeien nooit meer terug. Je oren beschermen is aan te raden. Een fuif haalt met gemak 110 dB, gebruik daarom zeker oordopjes.

It’s all up to you! Check de Facebo okpagi en klik massaal op de ‘vind ik leuk’-b na van ‘Protect Your Ears’ utton!

k

Vind ik leu

9


koetjes & kalfjes

leerkracht in leiding

Leerkrachten die ook leiding zijn in de Chiro: het is een zeldzaam ras, maar ze bestaan. In de week een strenge leerkracht, op zondagnamiddag een leuke leid(st)er. Jolien Van Asch (23), vier jaar leidster bij Chiro Breendonk, vertelt over haar dubbelleven. “Ja, op school gelden er andere regels dan in de Chiro.” Voorbeelden graag!

Gij zult niet spieken in de klas Jolien: Als ik een leerling echt zie spieken, pak ik de toets meteen af en krijgt hij of zij geen punten. Maar als ik mijn leden zie valsspelen, probeer ik hen gewoon uit te leggen dat dergelijk gedrag niets opbrengt. Ik heb hen daar nog nooit voor gestraft. Gij zult niet met propjes naar het bord gooien Jolien: Deugnieterij kan natuurlijk heel uiteenlopend zijn. Met grapjes kan ik wel lachen, maar als mijn leerlingen echt over de schreef gaan, zullen ze het geweten hebben. Sommige dingen kunnen echt niet voor mij. Ik ben zelf namelijk altijd een voorbeeldige leerling geweest. (lacht) ‘Kwajongensstreken’ in de Chiro zijn vaak heel speels. En daar kan er met zulke dingen wel gelachen worden. Wat zeg ik: in de Chiro moet daarmee gelachen worden.

10

Gij zult geen tekeningen maken met krijt uit de klas Jolien: Ik heb nooit krijt meegenomen uit de klas om in de Chiro te gebruiken. En ik ben in de klas ook nog nooit kunstwerkjes tegengekomen op het bord. Gij zult uw leerkracht nooit tegenspreken Jolien: Een mopje hier en daar moet zeker kunnen. Maar mijn leerlingen moeten wel respect tonen. Als ze een te grote mond opzetten, mogen ze zeker een gepast antwoord verwachten. In de Chiro ga je daar anders mee om, uiteraard, daar gelden niet dezelfde strenge regels. Maar net als op school vind ik dat leden ook wel respect moeten hebben voor hun leiding.

Gij zult gestraft worden als uw gedrag ongewenst is Jolien: Ik denk wel dat ik in het jaar dat ik les begon te geven ook strenger was voor m’n leden. Ik heb in mijn Chirocarrière vooral bij jongere groepen gestaan, en dan moet dat ook wel, hé. Eén jaar stond ik bij de tiptiens en die meisjes heb ik natuurlijk nooit echt ‘gestraft’. Of ze moesten weer eens bij de jongens zitten op bivak, natuurlijk. (lacht) Leerkrachten hebben altijd gelijk Jolien: Goh, dat klopt niet echt, denk ik . Je kunt altijd leren van je leerlingen en je leden, hoe jong of oud ze ook zijn.

Gij zult steeds aandachtig zijn tijdens de les Jolien: Dagdromers moeten sneller in hun bed kruipen. Of dat is toch wat ik altijd tegen hen zeg. (lacht) Tijdens de lessen wordt er niet gekoffiekletst over buitenschoolse activiteiten Jolien: Dat is natuurlijk onmogelijk, hé. En omgekeerd gebeurt dat ook: in de Chiro wordt er ook over school gepraat. Het is en blijft een belangrijk onderdeel van je leven. Maar zelf doe ik dat niet echt, praten over school en lesgeven en zo. Het is net fijn om dan even bezig te zijn met iets totaal anders en gewoon te genieten van je leden en de sfeer. Ja, leidster zijn, het is toch iets helemaal anders.

CHIRO!

11


test je STREBERGEHALTE In je sas in de klas? You hate it or you love it, maar iedereen moet erdoor: school. Ben jij een Hermelien Griffel of een regelrechte rebel without a cause? Zes vragen leggen je schoolziel bloot. 1. De wiskundeleraar deelt een test uit, jij... A) begint te hyperventileren, maar kalmeert bij de gedachte aan de oneindige schoonheid van logica en ellenlange rekensommen. B) vloekt binnensmonds, want je denkt aan je latje dat je hebt laten liggen in het biologielokaal en aan de uren die je erin hebt gestoken om alle formules daarop neer te pennen. Je beslist dan maar om af te kijken bij je buur. C) doet de moeite niet het onding in te vullen, maar steekt het gewoon in brand. D) valt uit de lucht. Zat je niet in de les Nederlands? 2. De leerlingenraad doet een oproep voor nieuwe leden. A) Je rilt alleen al bij de gedachte om vrijwillig extra tijd op school te spenderen. B) Jij vindt dat er wel gerookt mag worden op de speelplaats en chanteert Jimmy om dat aan te kaarten op de volgende leerlingenraad. C) Je hebt altijd al over het schoolbeleid willen beslissen! Een kans uit de duizend die je meteen grijpt. D) Je wilt best meedoen, maar vergeet elke keer op te dagen.

12

3. Je mag een keuzevak kiezen! Je gaat resoluut voor... A) het gemakkelijkste. Je twijfelt nog tussen dat wat je vrienden zullen volgen, of het vak dat die knappe Chirojongen/ dat knappe Chiromeisje van 5A wil doen. B) twee uur extra wiskunde. Je dient meteen ook een speciale aanvraag in om na je uren nog ‘het Latijn na de inval van de Ostrogoten’, ‘industriële toepassingen van het bakeliet’ en ‘taxonomie van de coniferenfamilie’ te volgen. C) twee uur spijbelen. D) je had graag ‘Facebook voor experts’ gevolgd, maar dat zit er jammer genoeg niet bij. Het onderwijs zou beter moderniseren! 4. Help, een boekbespreking! A) Je durft niet meer naar de bib want je hebt nog tien boetes openstaan voor boeken die je absoluut niet meer terugvindt. B) Je kiest het verzamelde werk van Hugo Claus, leest het meteen uit en pent onmiddellijk een erudiete verhandeling neer over het gebruik van metaforen in de Vlaamse literatuur. C) Je grinnikt en haalt de laatste Playboy bij Dagbladhandel Mariette. D) Je zoekt het dunste boekje uit, laat het liggen tot de dag voor je boekbespreking en besluit dan toch maar om de titel te googelen. Boekbesprekingen zijn zo passé. 5. Op zondag na de Chiro... A) blijf je nog twee uur hangen en trek je

in je sas in de klas? daarna met je vrienden naar café De Torenspurters voor een frisse pint, of twee, of drie, of... B) fiets je fluitend naar huis, maar kom je opeens in het verkeerde dorp terecht. Je hebt een afslag gemist. C) blijf je nog even en nestel je je daarna voor tv, om tegen 22 uur eindelijk in gang te schieten voor school. Om 22.21 uur lig je kwijlend op je notities te slapen. D) fiets je direct naar huis, want voor de chemietest van maandag wil je de leerstof absoluut nog twee keer herhalen. Je hebt die dan ook op zaterdag al ingestudeerd.

De punten! 1. 2. 3. 4. 5. 6.

A=5 A=3 A=3 A=1 A=0 A=5

B=3 B=0 B=5 B=5 B=1 B=1

C=0 C=5 C=0 C=0 C=3 C=3

D=1 D=1 D=1 D=3 D=5 D=0

Welk type student ben jij? Tel snel je punten op en bekijk het resultaat op de volgende bladzijde!

6. De turnleerkracht kondigt met veel plezier de sportdag aan. Jullie gaan op avonturenkamp naar de Ardennen! A) Je barst bijna in tranen uit. Je drinkt de dag voordien twee liter cola en eet drie zakken chips zodat je ’s nachts hopelijk moet overgeven en zeker niet mee moet. B) Je legt je tutu en ballerina’s alvast klaar. Een voorbereid man/vrouw is er twee waard! C) Eindelijk wat actie en spanning! Om cool te blijven, reageer je toch niet te enthousiast en smokkel je een fles jenever mee. D) Je vindt een avonturenkamp iets voor mietjes en probeert de leerkracht te overhalen om te basejumpen. Je voegt de daad meteen bij het woord en beklimt het schoolgebouw.

13


21-30: De streber

‘De goei blijven

Jij bent er als de kippen bij om te antwoorden, weet altijd alles en zal je nooit laten verrassen door een onverwachte test. Goed voor jou, maar weet dat er ook buiten de school een leven is. Je zult heel wat moeite moeten doen om je street cred op peil te brengen. Maar niets is onmogelijk!

11-20: De ‘omdat het moet’-student

al-

Heel West-Vlaanderen in de ban van één spel

THE KEY, THE SECRET Ben je een rasechte West-Vlaamse Chirobjitte

Laat ons het zo stellen: je bent niet de beste en meest gehoorzame student, maar je ondergaat school en doet wat er van je verwacht wordt. Je leert genoeg om te slagen en doet voor de rest gewoon je ding. Je kijkt wel de hele week uit naar de zondag, maar dat kunnen we alleen maar aanmoedigen! WEST-VLAANDEREN

6-10: De dromer Het overkomt je wel eens dat je je boekentas vergeet, dat je in het verkeerde klaslokaal zit of dat je de verkeerde leerstof hebt geleerd. Je stoort je daar echter niet aan. Iedereen vergeet toch wel eens iets?

geboren in1994 of (Windows) 95? Een aspi of leid(st)er die het levenslicht zag toen Mandela Zuid-Afrika veroverde? Of ben jij een nog straffere uitvinding dan je leeftijdsgenoot, de Playstation!? Dan heb jij misschien de sleutel in handen.

www.chirowvl.be

Ontrafel het mysterie van ‘the key, the secret’ en er wacht je eeuwige roem. Lees meer over dit spel op www.chirowvl.be en schrijf je tijdig in! Op maandag 16 april start jouw zoektocht naar het Alive*-geheim!

0-5: De rebel Jij verslijt niet enkel je broek op de schoolbanken, je houdt er ook nog een flinke splinter in je bil aan over. Je laat geen mogelijkheid onbenut om de boel op stelten te zetten en dat heeft soms zijn gevolgen. Probeer het af en toe wat rustiger aan te doen en bewaar je heftigheid voor in de Chiro.

14

* Alive is de naam van de Chirocampagne die het aspi-zijn promoot en zowel aspi’s als leiding geboren in 1994 of 1995 in de kijker zet.

15


getagd

Startpagina

“Valsspelen is ook spelen. Meer zelfs: het is een kunst!” Ik ga namelijk op monitorencursus met Kazou. Dat is toch ook een goede voorbereiding voor mijn toekomst als leiding, hé? Mijn Chirovriendinnen gaan wel mee, geloof ik. Ik vind trouwens dat ze van Aspitrant een jaarlijkse traditie moeten maken in plaats van dat om de twee jaar te organiseren. Dan zou ik zeker één keer kunnen meegaan. Succes gegarandeerd!

There ain’t no profile like a Facebook profile. Onder dat motto scrollen we in deze rubriek door onze virtuele vrienden, op zoek naar de keti’s en aspi’s van tegenwoordig. Hanne Polé, aspi KRAMP: Je werd ook getagd in een aantal bivakfoto's. Dat zag er een leuk kamp uit! van Chiro Walfergem: getagd! Hanne: Ja, dat was het ook! We zijn naar KRAMP: Dag Hanne! Het eerste Zutendaal geweest. wat opvalt: de Chiropicbadge op Helemaal met de fiets! We je profielfoto. Jij moet wel een zijn vertrokken aan onze echte Chirofan zijn! lokalen in Walfergem en Hanne: Natuurlijk! Ik zit al van het hebben in één dag 140 eerste jaar sloeber in de Chiro. Als kilometer gefietst. Best ik dat even in mijn hoofd uitreken, zwaar, maar het was heel dan is dit dus al mijn elfde jaar als leuk en er was veel sfeer. Chirolid! En heel raar: als er op zondag geen Chiro is, dan heb ik En dat is tijdens heel het kamp zo gebleven. Ook wel door ook geen ‘zondaggevoel’. Vooral het rodedraadspel dat onze leiding had voorbereid. Een soort vreemd als het dan de volgende parodie op ‘Mercator’. Ken je dat spel? Het werd uitgezonden dag toch maandag blijkt te zijn. op Eén. De deelnemers moesten via een uitgestippelde route informatie winnen over een geheime eindbestemming. (lacht) Echt superleuk. Voor de rest hebben we natuurlijk nog heel KRAMP: Verder vraagt een veel leuke activiteiten gedaan en heel wat onvergetelijke Chirovriendinnetje op je wall of momenten beleefd: de tweedaagse in Hasselt, een bussenspel, jullie – de aspi’s – meegaan op en ooh, het grote kampvuur op de laatste avond! Nu denk je misschien: ‘Dat is toch heel normaal?’, maar dat is het voor ons Aspitrant. En, gaan jullie? Hanne: Dat heb je goed gezien! niet. Het was al enkele jaren geleden dat we nog eens een (lacht). Ik zou wel willen, maar ik heb kampvuur konden houden, omdat we altijd pech hadden met al plannen voor de paasvakantie. het weer. Het was een avond die ik nooit zal vergeten.

16

KRAMP: Nu we toch in je albums zitten te snuisteren: eentje heet ‘ examen toneel’. Wil je later actrice worden? Hanne: Ik volg inderdaad toneel in de stedelijke muziekschool. En daar heb je ook examens van, ja! Toneelspelen zie ik toch nog altijd als een hobby en het is niet echt mijn bedoeling om er mijn beroep van te maken. Wel wil ik graag iets doen met taal of iets in de media. Radiopresentatrice lijkt mij wel wat, maar voor de nabije toekomst - wat ik zal studeren en zo daar ben ik nog altijd niet uit! KRAMP: Verder kwam er ook veel reactie op een foto met een cheque voor Music For Life. Hanne: Music For Life! Ja, daar zit een heel verhaal achter. We hebben in het begin van het werkjaar 10 geboden gekregen van onze leidsters. Dat zijn eigenlijk 10 opdrachten die we in de loop van het jaar moeten vervullen. Eén ervan was: doe een actie voor Music For Life. En dat laatste hebben we dus al gedaan. We zijn op een ochtend om zeven uur ’s morgens aan het station van Asse gaan staan en hebben daar zelfgemaakte cake en warme chocomelk verkocht. Om zéven uur al, hé! Maar we hebben toch een aardig bedrag bij elkaar gekregen. We zijn het ook zelf gaan afgeven en hebben zelfs de radio gehaald!

Profiel

Account

gewoon de spelregels volgen, hé. Je moet namelijk een manier bedenken waarop je de spelregels kunt omzeilen en ondertussen moet je ook voorkomen dat iemand je betrapt. Haha, zo had je het waarschijnlijk nog niet bekeken! Bij ons in de Chiro wordt er tamelijk veel valsgespeeld, nu ik er zo bij nadenk. Valsspelen kun je dus ook zien als een spel: het is een spel in een spel. Meer zelfs: valsspelen is een kunst en niet iedereen is er even bedreven in. Het is dus aan de leiding om het te voorkomen, want als ze echt goede leiding zijn, dan weten ze dat het hoogstwaarschijnlijk zal gebeuren! KRAMP: En wat we eigenlijk al de hele tijd willen weten: is Vonkje jouw kat? Hanne: Aha, Vonkje is inderdaad mijn kat! Ik heb hem vorig jaar gekregen van mijn CMvrienden, voor mijn zestiende verjaardag. Eigenlijk zijn we een gezellig clubje vriendinnen – we hebben elkaar leren kennen op een Kazoukamp in Italië. Om elkaar te zien, moeten we echt afspreken, want we wonen allemaal redelijk ver van elkaar: Asse, Mechelen en Gent. Met Vonk hier in huis heb ik het gevoel dat ze dichterbij zijn dan ze in het echt zijn. KRAMP: Wij willen ook zo’n kat! Bedankt voor dit gesprek, Hanne!

KRAMP: Vind ik leuk! Maar wat jij leuk vindt: 'valsspelen is ook spelen'. Leg uit! Hanne: Als onze leiding een spel maakt, dan is er altijd wel een weg om de spelregels te omzeilen. En eigenlijk is valsspelen zelfs moeilijker dan

17


Keep the spark alive

]foto: thomas geuens[

IN THE PICTURE Welke keti’s of aspi’s hebben zich de voorbije weken in the picture gewerkt? Omdat ze de held uitgehangen hebben, bijvoorbeeld, of omdat ze hun lokaal eens opgeblonken hebben? Of misschien omdat ze gewoon een zot verhaal hadden. Of omdat ze moesten van hun leiding. In the picture XXL

Wat? Een foto genomen op het aspisurvivalweekend van Chiro Akkefietje uit Aartselaar. Waarom? Met deze magnesiumstick kregen de aspi’s het vuur uiteindelijk toch aan, zodat ze hun gevilde palingen alsnog konden bakken. Een echt vuur, aangestoken met alleen maar deze stick! Wat zegt de leiding? En *kuch* die *kuch* hulpstukken *kuch* dan?!

What’s more? “We hebben toen ook een nieuw spel geïntroduceerd: ‘kiekeboe met wasknijpers’. We probeerden het met Lore: elke keer dat ze kiekeboe riep, moest je een speld uit haar haren trekken in plaats van haar te tikken. Echt het proberen waard!”

Cool Wie? De keti’s van Chiro Westmalle Wat? Een ‘coole’ foto – en het was echt superkoud! –waarmee we zeker in Kramp zouden komen Waarom? “We hebben van onze leiding de opdracht gekregen om foto’s van onze afdeling te maken. We hebben een lijst met welke foto’s we waar en wanneer moeten maken. Met de ‘vetste’ foto moeten we de pagina’s van Kramp proberen te halen. We dachten dat dat met deze ‘coole’ foto wel moest lukken.” Klopt!

Het spel met de wasknijpers Wie? Lore, tiptien van Chiro De Schakel uit Groot-Vorst Wat? Stien, een andere tiptien, vertelt: ‘”We waren ‘binnen de minuut’ aan het spelen. Een heel leuk spel dat onze toffe leidsters Floor en Elsa ineen hadden gestoken. Eén van de opdrachten was: hang binnen de minuut zoveel mogelijk wasspelden aan je gezicht. En toen de doos met de knijpers tijdens het vieruurtje nog altijd in ons lokaal stond, kreeg ik opeens een idee: wat als ik die nu eens allemaal in de haren van Lore steek? En voilà, het resultaat kun je zien op de foto!”

18

NIEUWE OPROEP

echt wel een spectaculair Verdient jouw groep het ook om IN THE PICTURE te komen? Hebben jullie armoede te organiseren? lokaal? Of de coolste leiding ever? Zijn jullie van plan een mega-actie tegen naar bliksem de als dan Mail ? gekregen en opdracht Of hebben jullie wel heel speciale PICTURE! kramp@chiro.be en wie weet komen jij en je Chiromakkers wel IN THE

19


schoolstuff:

Wat krijgen wij zoal binnen in onze mailbox? En wat wordt er gepost op onze Facebookpagina? Speciaal voor jullie, onze INBOX binnenstebuiten gekeerd.

the must-haves

Schoudertas Chirologo | € 15 Drinkbus Wilsa 1000 ml rood, opdruk Chiro | € 14,50

Ringmap Chiro stafbal | € 4,95

Fietswimpel Chiro rood/blauw | € 2,45

poll Met wat voor boekentas ga jij naar school?

Pennenzak Chiro toile cirée | € 4,95 Brooddoos ‘gebeten door Chiro’ | € 4,95

Chiromapje klein formaat A6 | € 3,55

1. Old school: bruin leder, rechthoekig, drie vakken en een klep. 2. Een rugzak 3. Een schoudertas 4. Iets anders 100%, iedereen dus, sleept een rugzak mee naar school! Waar zijn die goeie ouwe Kiplingboekentassen van weleer? Overgenomen door Eastpack, naar het schijnt.

Chirolat 17 cm '... meetbaar beter' | € 1,50

idioot

examenblunders - Geef een symptoom van zware brandwonden. As. - Vertaal: ‘een woordenboek’. Un prisma. - Wanneer is een jongen vruchtbaar? Vanaf zijn eerste evacuatie.

1) De beste spiektips? 2) Wat is je favoriete schoolvak en waarom?

Pennenzak Chiro | € 5,95

Drinkbus Wilsa 600 ml blauw, opdruk Chiro | € 12

Usb 4 GB Chiro | € 14,95 Blocnote Chiro A4 50 vel eco 90 g | € 2,95 Biobalpen: “Als je ‘t mij vraagt: Chiro” | € 1,50

onze winkels Aalst 9300, Molenstraat 65, 053-70 13 80 | Antwerpen 2000, Kipdorp 30, 03-202 24 71 | Brugge 8000, Katelijnestraat 67, 050-33 86 51 | Brussel 1000, Kolenmarkt 85, 02-511 44 31 | Gent 9000, Huis aan de waterkant, Hoefslagstraatje 1, 09-233 87 87 | Hasselt 3500, Vaartstraat 14, 011-23 14 89 | Leuven 3000, J.P. Minckelersstraat 29, 016-29 97 84 | Mechelen, 2800, O.L. Vrouwestraat 34, 015-41 02 34 | Roeselare 8800, Merelzang, Delaerestraat 16, 051-24 35 11 | Sint-Niklaas 9100, Nieuwstraat 13, 03-766 07 66 | Turnhout 2300, Warandestraat 97, 014-42 15 13 | Commerciële dienst en magazijn: Langstraat 24, 2140 Borgerhout, 03-270 04 44

20

De leraar komt het klaslokaal binnen en in een sarcastische bui zegt hij: “Als er hier idioten in de klas aanwezig zijn, willen zij dan rechtstaan?" Na een lange stilte is er een nieuweling die opstaat. De leraar vraagt: "Dus jij vindt jezelf een idioot?" "Eigenlijk niet," antwoordt de leerling, "maar ik vind het maar zielig dat u als enige rechtstaat."

21


straffe kost LINKS RUK NAAR Ook in deze Kramp vuren we weer een serie grappige, minder grappige, leerrijke, lyrische en gênante links op jullie af. Het centrale thema: 'Op de schoolbanken'. Van Mr. Bean tot Alice Cooper: enjoy!

School? Wat is een school? Stomme vraag, zou je denken, want je verslijt er elke dag zeven lesuren. Maar wist je dat het woord ‘school’ afgeleid is van het Griekse, 'σχολή', dat 'vrije tijd' betekent? School = vrije tijd!? Is dat dan weer niet wat ze bedoelen met het Latijnse woord ‘contradictio’? Anyway, surf een keer naar Wikipedia als je morgen op school wilt uitpakken met nog andere coole weetjes. nl.wikipedia.org/wiki/School_ (instelling)

André van Duin - Op school Draait jouw maag ook om als je denkt aan de spreekbeurt die je volgende week dinsdag moet geven? Laat de Rennietabletjes dan voor wat ze zijn, en kijk naar ‘De kat, 1 2 3 4, (komt er nog wat van)’. Hilarisch! André van Duin en Frans van Dunsschoten leren

22

ons hoe je correct een opstel voordraagt in de klas. Vind je bovendien onvoldoende inspiratie als je een opstel van vijftig woorden moet schrijven? Bekijk het filmpje om te ontdekken hoe je die regel kan omzeilen (en laat ons zeker weten of het gelukt is). youtube.com/ watch?v=OKlJsW3Lqh4

De beste spiektips Naast Humo denkt ook Studio Brussel aan de studerende medemens. Surf naar stubru. be/media/debestespiektips om enkele – niet allemaal even geniale – spiektips te ontdekken. Een van de voorstellen: mannen kunnen de antwoorden tussen hun borsthaar schrijven. De meisjes kunnen dan weer een maandverbandje vol schrijven, en vervolgens vragen of ze naar het toilet

mogen. Want wie wil vrijwillig maandverband controleren? Deze en nog meer tips op de site van StuBru.

Alice Cooper - School's out “School's out for summer, school's out forever, school's been blown to pieces...” Je vindt de lyrics van dit liedje op lyricsdepot.com/alicecooper/schools-out.html. Check ‘School’s out’ ook op YouTube, leg de tekst ernaast en zing luidkeels mee. Het vrolijkt je gegarandeerd op als het schoolwerk je even te veel wordt. Vooral het geluid van de schoolbel op het einde maakt het helemaal af. youtube.com/ watch?v=qga5eONXU_4

School zonder racisme Het model 'School zonder racisme' is een initiatief van Jongeren Tegen Racisme vzw. Samen met de onderwijswe-

reld bouwt 'School zonder racisme' aan een verdraagzamere samenleving zonder vooroordelen en racisme. Wil je je leerkrachten aansporen om een les te geven over vooroordelen, vluchtelingen of herinneringseducatie? Laat ze dan kennismaken met de volgende website: schoolzonderracisme.be Mr. Bean - Back to school Ja hoor, zelfs Mr. Bean heeft nog op de schoolbanken gezeten. Denk daar maar aan als je het jezelf nogmaals beklaagt dat je wéér naar school moet. Helaas voor Mr. Bean verliep z’n schoolcarrière

niet altijd even vlekkeloos. Kijk naar ‘Back to school’ op YouTube om te weten wat je vooral niet moet doen tijdens een lesje chemie. Maar Rowan Atkinson als Mr. Bean: het blijft enorm grappig. youtube.com/ watch?v=ghIoTW10qwc

nog even willen herhalen voor hun examen. “Kent ge ‘t?” – “Ik heb nog wat moeite met het voorspel.” Voor het hele spel, surf naar youtube. com/watch?v=jB2BjT_B3Rc en prijs jezelf gelukkig dat jij geen examen seks moet afleggen bij jouw leraar wiskunde.

Buiten de zone: examen seks “'k Heb tweede wip, maar hij zei wel dat ik een dikke buis had.” Als afsluiter nog een grappige sketch uit 'Buiten de zone'. Dat televisieprogramma was een hit in de jaren 1990, maar gelukkig voor jullie is er YouTube. Zoek op ‘Buiten de zone: examen seks’ en ga strike bij zenuwachtige studenten die hun leerstof

23


straffe kost

Chiro @ school

Dag van de jeugdbeweging | Chiro en school. Het is zoals feesten met je vrien-

den en een bezoek brengen aan de bomma: niet te vergelijken dus. Een wereld van verschil. Maar één keer per jaar komen die werelden samen op de Dag van de Jeugdbeweging. In je Chirokleren naar school, het is zoals partycrashen bij de bomma.

Al is de Dag van de Jeugdbeweging veel meer dan op school wat showen met je Chiroshort of -rok. Over heel Vlaanderen worden er acties georganiseerd en in de grote studentensteden is er het ondertussen befaamde ontbijt. Die minifuif – mét pistolets en warme choco – voor maxipret wil niemand missen. Ook de Chiroleerlingen van het Heilig Hart van Maria Instituut uit ’s-Gravenwezel niet. Maar als de schoolbel rinkelt om half negen, en je wilt daarvóór toch gaan ontbijten in Antwerpen, zit je dan niet met een probleem? Of valt daar een mouw aan te passen? Dat laatste, zo blijkt. En nee, de solution was geen revolution: van spijbelen kwam niks in huis. Mede dankzij Lieselot Meurisse, leerkracht geschiedenis en aardrijkskunde, maar vooral leerkracht met een groot Chirohart. Zij hoorde de onrust aan in haar klassen en werkte mee aan het masterplan ‘Hoe kunnen wij toch gaan ontbijten?’. De oplossing was onverwacht eenvoudig: door met de directeur te gaan onderhandelen. Na drie samenkomsten met the big chief lag er een plan op tafel. De deal? Laten we dat vragen aan wie erbij was: Berten Van Echelpoel, aspi van Chiro Ter Donck uit Schoten, en Tina Bosschaerts van Chiro Joke Scindal uit Wijnegem.

24

Breakfast at DVDJ KRAMP: Welke deal hebben jullie in de wacht gesleept? Berten: We mochten van de directeur naar het ontbijt gaan, en dus het eerste lesuur skippen, maar ter compensatie moesten we op onze school iets organiseren. Zo was het voor de andere leerlingen ook duidelijk dat het Dag van de Jeugdbeweging was en zo wisten ze ineens waar we het eerste lesuur hadden uitgehangen. We hebben dan besloten om een grote constructie te sjorren en om tijdens de middagpauze spelletjes te organiseren. Tina: Ik vond dat eigenlijk wel een leuk idee. Vooral dat sjorren, dat is toch echt iets van de jeugdbewegingen, hé. En zo kun je aan je medeleerlingen laten zien wat je in de Chiro zoal doet, en misschien zet je ze zo wel aan om ook te komen. Zeker de jongere leerlingen zijn daar gevoelig voor, denk ik. KRAMP: Jullie misten daardoor wel het eerste lesuur. Vonden alle leerkrachten dat oké? Tina: Onze directeur zeker wel, die is echt helemaal pro Dag van de Jeugdbeweging. Maar ik denk toch dat een paar leerkrachten – ik ga nu geen namen noemen – er een beetje tegen waren. Als je wat later in de les aankwam,

De sjorconstructie die de leerlingen voor de Dag van de Jeugdbeweging maakten

dan kreeg je zo’n blik van ‘waar houden jullie je in godsnaam mee bezig?’. Nu goed, ik was ook wel te laat. Nog later dan dat uur dat je te laat mocht komen. Maar ik dacht ‘ik zal de gevolgen daarvan wel dragen’. Deze dag is zo speciaal, daar zou ik wel een strafstudie voor over hebben. (lacht) Berten: Ik heb dat ook wel gemerkt, dat sommige leerkrachten nogal raar opkeken. Maar daarom was die compensatie er dan ook, voor de leerkrachten die er echt niet voor te vinden waren. Nu, pas op, dat was wel allemaal goed geregeld, hé. Onze ouders hadden op voorhand een briefje moeten invullen waarmee ze ons de toestemming gaven om naar het ontbijt te gaan en met de belofte dat we om 9.20 uur op school zouden zijn. We zaten dus safe .

KRAMP: En waren die leerkrachten achteraf wél overtuigd, denk je? Tina: Ik hoop het! Maar om eerlijk te zijn, heb ik het hen niet durven vragen. Ik vind wel dat we vanaf nu elk jaar iets op onze school moeten organiseren voor de Dag van de Jeugdbeweging. KRAMP: Zouden jullie het volgend jaar op dezelfde manier aanpakken? Berten: Misschien kunnen we dan vragen of we tijdens het laatste lesuur of zo iets met de hele school kunnen doen. Massaspelen misschien? Tina: Of per klas een spel doen, dat lijkt me ook leuk. Als je er echt over nadenkt, zouden we toch echt heel zotte dingen kunnen doen.

25


straffe kost Dikke Bertha op de speelplaats

Chiro RULES

KRAMP: Zo’n sjorring staat er natuurlijk niet in één-twee-drie. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen? Berten: Mevrouw Meurisse en meneer Berckmoes hebben ons daarbij geholpen. De sjorbalken konden we van de scouts van ’sGravenwezel lenen, dus daar hadden we geluk mee. De constructie hebben we op donderdagavond gesjord en op vrijdag hebben we alles weer afgebroken. Het was best een maffe constructie, en we hebben ze natuurlijk volgehangen met vlaggen. Eentje van de Chiro natuurlijk, maar ook van de scouts. Tina: En die van de andere jeugdbewegingen hingen er ook in, hoor. We hadden zelfs een grote badge gemaakt van het gezamenlijk jaarthema!

KRAMP: Wat vonden jullie het leukste aan de hele dag? Berten: Ik vond vooral het ontbijt heel leuk. Zo ’s morgens nog een beetje ontspannen voor de schooldag begint, met de rest van je Chirogroep, dat is super! En de scouts, die neem je er dan ook maar bij. (lacht) Tina: En het is natuurlijk ook geweldig fijn om te laten zien dat je in een jeugdbeweging zit. Door die Chirokleren aan te doen, weet ook de rest van de klas waar je je in het weekend mee bezighoudt. Maar het ontbijt, ja, dat was eigenlijk wel het allerleukste. Bijna even leuk als de Nacht van de Jeugdbeweging. (lacht)

KRAMP: Jullie hebben ook spelletjes gespeeld. Hoe ging dat? Tina: Goh, wat hebben we ook weer gedaan? Berten: We hebben een paar keer Dikke Bertha gespeeld, vlaggenroof, en nog wat kringspelletjes. Tina: De typische Chiro- en scoutsspelletjes, dus. (lacht) KRAMP: Vonden de leerlingen die niet in een jeugdbeweging zitten dat eigenlijk leuk? Tina: Ze hebben toch allemaal heel goed meegedaan, dus ik denk wel dat ze het leuk vonden. Maar of dat nu ook echt overtuigend is om naar de jeugdbeweging te komen, dat weet ik niet.

KRAMP: Hebben jullie er ook iets uit geleerd? Tina: Ja, heel veel. Dat je met redelijke argumenten en een beetje goodwill heel veel gedaan kunt krijgen, bijvoorbeeld. We zijn gaan overleggen met de directeur, moesten argumenten verzamelen, afspraken maken, en alles zelf regelen. Dat is toch niet niks, hé. Berten: En we hebben ook geleerd dat de Chiro nog altijd RULES! Dat zul je ons niet horen tegenspreken. Bedankt voor dit gesprek!

Pimp je dagelijkse kost! Gedaan met saaie boterhammen, een saaie brooddoos en saaie lunchgesprekken in een al even saaie refter. School is cool, zo ook je middagmaal!

s Pimp je brooddoo Rep je naar De Banier en schaf je een übercoole Chirobrooddoos aan. Personaliseer je brooddoos met foto’s van je laatste bivak. Hou een brooddoosmaquettewedstrijd: wie het tofste kampterrein op zijn of haar boterhamdoos knutselt, krijgt de boterhammen van de rest!

Pimp je boterhammen

komen eten!

- Hesp en kruidenkaas - Spek en omelet - Choco en salami (voor de durvers)

Pimp je gezelschap Koop de langste satéstok die je kunt vinden en prik hem vol met je lievelingsfruit. Niets leuker dan je lunchpartner te lijf te gaan met een echt fruitzwaard. Bij eventuele ongevallen: bel SOS Piet.

Knip het Chirologo uit een kartonnetje. Leg het op je boterham en bestuif met chocopoeder. Nu heb je Chiroboterhammen! Eat that, Jeroen Meus. Maak een dubbele boterham met twee lagen choco: boterham, choco, boterham, choco, boterham. Andere geteste en goed bevonden combo’s: - Choco en banaan - Choco en speculaaspasta - Kaas en kippenwit - Brie en stroop

Mevrouw Meurisse aan de sjorbalk

26

Vlaggenroof op school

27


chiroscoop Ram

Stier

Tweelingen

Weegschaal

Schorpioen

Boogschutter

Je bent de sleur van elke dag beu. Je zult het één en ander moeten veranderen in je leven om die saaiheid te doorbreken. Ga daarbij niet ondoordacht te werk, te snelle veranderingen kunnen voor nieuwe problemen zorgen.

Als je al lang je liefde wil bewijzen aan die ene klasgeno(o)t(e), wacht dan niet langer. Voor je het weet gaat een ander met je oogappel lopen! Gebruik voor je move geen sociale media, echt contact werkt nog altijd het beste.

Gelukkig ben jij een ware multitasker, liefste tweeling! In plannen en organiseren ben je de beste. Er gaat heel wat veranderen in je leven, gebruik die skills dus goed!

De sterren zijn je gunstig gezind. Alles wat je probeert, lukt ook. Probeer toch jezelf niet te overschatten. Overdaad schaadt. Wie weet wat de toekomst brengt?

Je staat onder invloed van de planeet Mars. Die zorgt ervoor dat je liever in je luie zetel blijft zitten dan te gaan sporten. Gelukkig is dat maar tijdelijk. Ga om te beginnen al eens op stap met je vrienden.

Je studie is momenteel heel saai. Geen nood, er is beterschap op komst. Vanaf juli liggen er twee maanden zwoele en zomerse vakantie op je te wachten. Niet opgeven, dus.

Tip

Tip

Tip

Tip

Doe een keer gek en draag je kleren binnenstebuiten.

Stel www.chiro.be in als startpagina van je browser.

Ga eens zwemmen nu het beter weer wordt.

Vergeet niet dat je vijf dagen van de zeven op school je broek verslijt. Geniet dus van elk weekend!

Kreeft

Leeuw

Maagd

Steenbok

Waterman

Vissen

Je staat onder invloed van de planeet Jupiter. Dat betekent dat er weerstand en tegenwerking op komst is van je leerkrachten. Blijf rustig in alle omstandigheden, alleen kalmte kan je redden!

Je zit in geldnood. Ga dus dringend op zoek naar een vakantiejob. Hou daarbij wel rekening met de weken dat je op bivak bent. Je Chiromaatjes mogen toch geen minder fijn kamp hebben omdat jij er niet bij bent?

Iedereen verwacht de laatste tijd heel veel van jou, steenbok. Probeer toch alles op je eigen tempo af te werken. Je ouders zullen het ten zeerste appreciëren als ze zien hoe flink jij je best doet.

Tip

Je voelt je de komende dagen niet opperbest, maar opgeven staat niet in je woordenboek. Integendeel, je frustratie zorgt net voor adrenaline. Gebruik die kracht om de berg huiswerk te lijf te gaan. Maar vergeet niet naar je lichaam te luisteren, overwerk je zeker niet!

Love is in the air! Wie vrijgezel is, zal binnenkort een superromantische date hebben. Als je al een vriendje of vriendinnetje hebt, kun je samen eropuit trekken. Ook romantisch!

Tip

Jij bent de laatste dagen niet op je mondje gevallen. Je lief en je vrienden appreciëren dat niet altijd. Je kraamt dan ook gekke dingen uit. Tel eerst tot vijf wanneer je denkt dat je iets doms gaat zeggen, dat zal je heel wat ruzie besparen.

Ga na schooltijd eens sporten om je frustraties uit te zweten.

Hap eens naar adem, een mens kan maar drie minuten zonder lucht!

(21/03 tot 19/04)

(21/06 tot 22/07)

28

(20/04 tot 20/05)

(23/07 tot 22/08)

(21/05 tot 20/06)

(23/08 tot 22/09)

Tip Let deze maand een beetje op je geld, dat zal nodig zijn.

(23/09 tot 22/10)

(22/12 tot 19/01)

Tip Leg de ruzie met die ene vriend(in) nu eindelijk bij. Koppigheid is nergens goed voor.

(23/10 tot 21/11)

Tip Stel eens een vriendjes-envriendinnetjesdag voor aan je leiding.

(20/01 tot 19/02)

Tip

Geef eens een euro aan een bedelaar.

(22/11 tot 21/12)

Tip Lach wat meer, een glimlach kan wonderen doen.

(20/02 tot 20/03)

Tip School is cool: doe eens wat vaker je wiskundeboek open.

29


krampblog home | agenda | gebeurtenissen | fotopagina | mail me

Joooeeee!

Heey Kramplezers De tijd vliegt als je je amuseert, en dat is wel het minste wat je van de Chiro kunt zeggen. We zijn al in de helft van het jaar en ik heb me op zondag nog geen moment verveeld.

’s Nachts hebben we met de tito’s en de aspi’s een supergriezelig bosspel gespeeld. De kookouders en de leiders – de leidsters durfden niet, denk ik – hadden zich verkleed als monsters en deden ons heel de tijd schrikken. Op een bepaald moment is een tito zo hard geschrokken dat hij in zijn broek heeft geplast. Maar de jongen kon er nadien zelf ook hard mee lachen.

We zijn net terug van het ‘klein bivak’. Dat is een weekend met héél onze Chirogroep. Ik ben kapot, maar het was weer super! Onze groep is de laatste jaren hard gegroeid en we zijn nu zeker al met meer dan 100 leden. Het was dus een vrolijke bende op weekend. Ook altijd leuk om zo andere leden te leren kennen, zeker de jongere afdelingen zien of spreken we normaal gezien nooit. We hebben veel massaspelen gedaan en dat was echt wel cool.

Oh ja, dat vergeet ik dan bijna nog te vertellen. We hebben onze leider ook aan een lief geholpen. Of het is te zeggen, dat dachten we toch. :) Wij, de keti’s dus, vonden dat hij wel goed zou passen bij Sanne, de leidster van de speelclub. Met Valentijn hebben we dan samen met onze leidster een plannetje beraamd om die twee te koppelen. Zo hadden we een etentje bij kaarslicht georganiseerd en hadden we ze allebei met een smoesje naar de lokalen gelokt. Na een paar weken gaf onze leider toe dat ze een koppel waren. Wij zo trots al een gieter. Maar dan kwam alles uit: bleek dat die twee al sinds Nieuwjaar samen waren, maar dat niemand van onze groep dat wist. En ja, onze leidster had het spelletje gewoon heel de tijd meegespeeld. Achteraf hebben we toch goed gelachen. Binnenkort is het alweer vakantie, en dan gaan we met de keti’s op kampeerweekend. Ik kijk er nu al naar uit! Groetjes Lise

Er is weer van alles gebeurd! Dringend tijd dus voor een nieuw bericht op de blog. Een paar weken geleden heb ik op school Chrysostomus – of misschien noemen jullie dat de 100 dagen? – gevierd. En we zijn ook nog eens op eindejaarsreis geweest naar Barcelona. Heftige weken dus! Maar het was echt geweldig, De laatste tijd heb ik weer even het gevoel dat naar school gaan ook tof kan zijn in plaats van stressy met al die testen. Ondertussen begint het ook wel een beetje te dagen dat het middelbaar er bijna op zit en dat er volgend jaar een heel nieuw leven begint: leiding worden in de Chiro, gaan studeren, misschien wel op kot. Het wordt in ieder geval spannend. Ik ben trouwens niet van een kale Barcelonareis teruggekomen. Ik heb ook een liefje meegebracht. ;-) En nee, het is geen Conchita met een snor. Ze zit ook in de Chiro en eigenlijk kennen we elkaar al van sinds we peuters waren. Wat zo’n schoolreis niet allemaal kan doen, hé. Mijn ouders zijn heel blij dat ik een vriendinnetje heb. Ze hopen stiekem dat zij ervoor kan zorgen dat ik wat meer voor school werk. En ze krijgen nog gelijk ook, mijn vorige rapport was dik in orde, en de leerkrachten waren heel tevreden! In de Chiro gaat alles weer zijn gewone gangetje. We zijn stilletjesaan weer in actie geschoten met de organisatie van onze tweede aspi-KLJ-fuif, maar dat zal pas voor in mei zijn. In de paasvakantie gaan we met een deel van onze groep ook op Aspitrant. Ik heb al van anderen gehoord dat dat echt wel een zot kamp is, dus ik ben benieuwd! Grtz Sieb


Kramp maart-april 2012  

School is cool

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you