Page 1

Kader

brief

belgië -belgique

P.B. 2099 Antwerpen X 8/1849 Afgiftekantoor 2099 Antwerpen X P2A8304

Nieuwsbrief voor kaderleiding

een uitgave van Chirojeugd-Vlaanderen vzw VU: Hans Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen | Periodiciteit: tweemaandelijks

Als je’t mij vraagt:

februari ‘11 - maart ‘11

CHIRO chirosprokkels

{Bericht van De B anier}

ste ouder Beste Chirolid en be ster Beste leider of leid

ren te zo massaal Chirokle de rio pe rs aa ej nd ei t je ns de voorbije llen! We zijn blij da jvu bi eg no ge Dank je wel om tijde el sn de rekken soms niet Chiro zit. adresklever kopen. We konden at zien dat je in de la je t da en gt aa dr n re kle ro hi C de even stelden, moesten we be 11 20 or vo n re voorraad Chirokle Toen we de nieuwe rschillende 35%. Daar zijn ve lfs gaan zitten. ze t to 25 et m katoenprijs oot deel van de Wereldwijd steeg de in Pakistan is een gr n ge in om str er ov en zijn hard r de in de productieland redenen voor. Doo n ne lo toen. de En . an n gega t gevolg: duurder ka he r aa m s, er id katoenoogst verlore be de ar urlijk goed is voor gestegen – wat natu betalen aan onze veel meer moeten s ot pl n re kle ro hi C e moeten helaas t wij voor dezelfde s van De Banier: di el nk wi de in en Dat zorgt ervoor da ijz de pr zijn erin geslaagd om lt dat merken aan de zu we : Je en . to rs ie ka t nc he ra n ve le n die va kig minder sterk da mee stijgen. Geluk uden. ho en 15 procent te stijgingen tussen 6 f 1 februari. eren komt er vana kl ro hi C de n va de prijs je de De verandering in gt. We hopen dat en br op or vo ip gr pen dat je er be zit en daar trots heel jammer en ho n dat je in de Chiro zie at la al er ov We vinden het zelf je t da aag blijft dragen en Chirokleren toch gr op bent. winkels zo goed doen om je in onze en ijv bl n aa s le al Chiro en De Banier We zullen er met de te zijn. mogelijk van dienst oeten

Vriendelijke Chirogr

eur van De Banier Vlaanderen René Claes – direct ster van Chirojeugd zit or vo – rt ie M n Vlaanderen Maaike Va ter van Chirojeugd zit or vo – e ck ou br Dimitri Vanden


Nationale Stafbalfi nale zkt. kampioen Organiseert jouw gewest of verbond een stafbaltornooi? Mo oi zo! Stuur een mailtje naar stafbal@chiro.be om jullie torno oi te reg istreren. Je verdient er een ho op ondersteunin g mee én jullie winnaar maakt kans om de Stafbalbeker van 2011 te winnen! Zestien torno oikampioen en mogen de eer van hun gewest/verbond verdedigen op de Nationale Stafbalfinale op 31 april* in Park Spoor No ord. Å Alle tien verbonds kampioenen krijgen automatisch een ticketje voor de finale. Å Zes gewestkampi oenen krijgen een wildcard om mee te doen. De wildcards worden onde r toezicht van een Rebelgicaanse deurwaard er verloot. Wordt jouw torno oiwinn aar de Stafbalkampioen van 201 1? de namen en contactgegev Dat kan! Stuur en winnend team naar stafba s van jullie l@chiro.be. Stafbal is voor iedereen : kaderploegen kunnen ook een ticketje voo bemachtigen. Niks zo ple r de Grote Finale zant als een potje stafballen en zeker als er iets te winnen valt. Å Vier wildcards wo rden verloot onder alle teams die een fancy foto van hun team in actie mailen naar sta fbal@chiro.be.

Als je ’t mij vraagt : stafbal!

* De Rebelgicanen vier en hun nationale feestdag nog altijd op 31 april. Dat valt in Belgische tijdsrekening op 1 mei!

Nationale Stafbalfinale zkt. helpers

Je steekt al eens graag de handen uit de mouwen? En al zeker als ’t plezant is? Geweldig! We zoeken nog enkele vlijtige helpertjes voor de Nationale Stafbalfinale. Je hebt talent in scheidsrechteren, drank uitschenken, ‘cheerleaderen’, punten tellen, bloemen aan winnaars geven of presenteren? Ideaal! Stuur je gegevens en talent door naar stafbal@chiro.be. Welkom in het team!

Startdag!

Nomineer je VB!

Op zaterdag 10 september palmen wij Hasselt in voor de nationale Startdag! Wil je hier graag aan meewerken? Je bent meer dan welkom! Stuur een mailtje naar

Week van de Vrijwilliger 28 februari – 6 maart

startdag@chiro.be. Schrijf alvast de werkweek in je agenda: van 13 tot 17 augustus. Tot dan!

Tijdens de Week van de Vrijwilliger zetten wij als Chiro natuurlijk graag onze eigen vrijwilligers in de bloemetjes. Zonder jullie zou de Chiro al lang niet meer bestaan. We vinden dan ook dat elke vrijwilliger een bloemetje verdient. Jammer genoeg kunnen we er niet letterlijk zoveel uitdelen. Daarom kiezen we elk jaar een engagement uit dat we in de kijker willen zetten. Dit jaar kiezen we voor de VB’s. Voor de gelegenheid rekenen we daar ook de materiaalmeesters, de voorzitters van bouwcomités en


Kaderbrief Privacy in de Chiro Google doet het. Facebook doet het ook. Maar wist je dat de Chiro het doet? Elk jaar verzamelt de Chiro een massa gegevens van leden, leiding en kadermensen. In een grote database zitten je adres, je telefoonnummer, je geboortedatum, enz. Eigenlijk weet de Chiro dus heel veel over jou. Beetje creepy, nietwaar?

Wat doet Big Chirobrother daarmee?

verantwoordelijken van oudergroepen bij. Kortom: alle volwassenen die een belangrijke rol spelen in jullie Chirogroep. Chirogroepen kunnen hun VB nomineren in één van de vier categorieën: ✤✤ Handigste Harry of Harriëtte ✤✤ Grootste luisterend oor ✤✤ Grootste speelvogel ✤✤ Grootste Chirohart In elke categorie kiezen we een winnaar. De nationale voorzitters belonen de winnaars met een bezoekje en een taart voor heel de leidingsploeg! Valt je VB niet in de prijzen? Misschien kun je dan zelf wel een feestje organiseren of een cadeautje voorzien om hem of haar te bedanken tijdens de Week van de Vrijwilliger!

De spelregels: ✤✤ Je kunt alleen iemand uit je eigen ploeg nomineren. We aanvaarden één nominatie per persoon en per ploeg. ✤✤ Je mag VB’s nomineren, maar ook materiaalmeesters, kookploegen, oud-leidingsploegen, enz. ✤✤ Je kunt mensen nomineren tussen 7 en 18 februari, op www.chiro.be/weekvandevrijwilliger. De winnaars worden de volgende week op de hoogte gebracht en krijgen een bezoekje van de voorzitters tijdens de Week van de Vrijwilliger. Smeed alvast de juiste plannen, verzamel de mooiste lofbetuigingen, schrijf de prachtigste gedichten over je VB en nomineer vanaf 7 februari! Kennen jullie als gewest- of verbondsploeg nog groepen met een pracht van een VB? Herinner ze nog eens aan onze wedstrijd. Of organiseer zelf een VB-feestje in de Week van de Vrijwilliger! Zo zet je ze allemaal in de bloemetjes!

De Chiro gebruikt jouw gegevens (en al die andere) om je aan te sluiten, je te verzekeren, met jou te communiceren en voor statistische verwerking. In tegenstelling tot Google of Facebook verdienen we geen geld aan jouw informatie. We geven je persoonsgegevens (adres, leeftijd, enz.) nooit door aan derden, ze worden enkel gebruikt door de Chiro. Maar de Chiro is groot. Net omdat er zoveel mensen aan de persoonsgegevens kunnen, zijn er een paar afspraken. En omdat jij in een gewest, verbond of nationale ploeg actief bent, zijn ze voor jou belangrijk. ✤✤ Ook al kun je aan de gegevens, geef geen persoonsgegevens door aan derden. Enkel groepsgegevens, eventueel met de contactpersoon (GG1). ✤✤ Je gebruikt de persoonsgegevens enkel voor de doeleinden waarvoor ze verzameld zijn. ➠➠ Kan wel: iemand op basis van zijn of haar profiel opbellen voor bijvoorbeeld een cursus of commissie. Dat behoort tot de gewone verwerking. ➠➠ Kan niet: massaal mails sturen. Dat is spam, en dat is nog een andere wetgeving. Om berichten naar alle leiding te sturen, zijn er Snelleberichtenlijsten die de verbonden en nationale commissies kunnen gebruiken. Voor gewesten is zoiets er helaas niet. ✤✤ Geef nooit gsm-nummers door als de eigenaar daar geen toestemming voor gegeven heeft. Ook niet van beroepskrachten van de Chiro – tenzij ze een werk-gsm hebben. ✤✤ Als je mails stuurt naar meerdere personen tegelijk die elkaar niet kennen, doe je dat altijd met BCC. Anders verspreid je ongevraagd het e-mailadres van mensen. ✤✤ Als je foto’s maakt met een bepaald doel, vraag dan altijd schriftelijke toestemming. ✤✤ Let op met het verspreiden van foto’s op het internet. Zeker als het gaat om afbeeldingen die voor problemen kunnen zorgen, bv. bij potentiële werkgevers. ✤✤ Als je twijfelt of iets wel kan: neem contact op met de cel Documentatie via documentatie@chiro.be of 03-231 07 95.

3


FAQ? Vraag: Mag ik een boekje maken met de adressen en telefoonnummers van alle leid(st)ers uit ons gewest? Antwoord: Ja, natuurlijk. Maar je moet wel hun toestemming hebben.

Vraag: Mogen wij een e-mailflyer van een fuif van Chiro XX doorsturen naar alle leiding in ons gewest? Antwoord: Nee, dat is spam. Zij hebben jou daar geen toestemming voor gegeven. Wat wel kan, is de flyer bezorgen aan de contactpersonen van elke Chirogroep, als je die hebt.

Vraag: Mogen we foto’s van onze IK op de gewestsite zetten? Nog vragen? Documentatie@chiro.be! Antwoord: Ja, maar voor close-ups of foto’s waar maar een paar personen op staan, Waarom houdt de Chiro zich hier mee bezig? Om twee redenen. heb je hun toestemming nodig. Je kunt dat Alsmaar meer mensen willen con trole over hun gegevens, omnatuurlijk op IK gewoon vragen op het einde: dat ze merken dat die door bedrijve n gebruikt worden. En ten “Is er iemand die wil dat zijn of haar foto’s niet tweede: de wet op de verwerking van persoonsgegevens. De op de site komen?” Idem voor Facebook. Chiro moet zich daar natuurlijk aan houden. Dus doen we dat.

Potvolkoffie? Haguruka! Haguruka, of ‘sta op’ in het Kirundi, is dé slogan van de Broederlijk Delencampagne van 2011. Blijf niet bij de pakken zitten, sta op en werk mee aan een andere wereld. Die oproep vindt zijn weerklank in het educatief materiaal dat Spoor ZeS voor de campagne ontwikkelde. Ziehier!

Jongerenspel: Potvolkoffie In dit spel probeer je als ploeg een zo lekker mogelijke kop Burundese koffie te zetten. Je kunt voor straf spul gaan door enkel koffiestruiken op je veld te zetten, maar één mislukte oogst en je bent gezien. ‘Pimp your koffie’ is de boodschap, en zorg dat je sterk staat tegen corruptie, multinationals en land-erosie. Wie weet schenk jij op het einde van ‘Potvolkoffie!’ de lekkerste kop? ‘Potvolkoffie!’ zit vacuüm verpakt in een spelbrochure en schenkt je kant-en-klaar spelplezier. Dit drankje valt in de smaak bij 12- tot 20-jarigen en is te consumeren in groepen van 6 tot 26 personen. Vraag Potvolkoffie gratis aan Chirogroepen, gewesten en verbonden kunnen één exemplaar van Potvolkoffie gratis aanvragen. De moeite waard! Wie er meer wil, betaalt € 6 per spel. Geef je AD-nummer, naam, adres en telefoonnummer door via spoorzes@chiro.be of bel naar 03-231 07 95 en vraag naar Spoor ZeS. Wij sturen je binnen de twee weken een gratis exemplaar op met de post!

Tekstenboekje: ‘Umatima’ Wat is voor jou belangrijk? Van welke problemen in onze samenleving lig jij soms wakker? Wat zou jij aangepakt willen zien in deze wereld? Op welke manier overtuig jij je leeftijdsgenoten? Jongeren uit Vlaanderen, Brussel & Burundi beantwoordden die vragen.

Getuigenissen, opwekkende poëzie, scherpe doordenkers, gespreks- en andere opdrachten over jongeren en engagement, over vasten en opstaan, over bouwen aan de toekomst. Het tekstenboekje kost € 1,80. Vanaf 10 ex. € 1,65 en vanaf 100 ex. €1,5. Bestellen doe je via spoorzes@chiro.be of via 03231 07 95 (vraag naar Spoor ZeS). Met De Mix krijgt elke groepsleid(st)er één exemplaar van het tekstenboekje gratis.

Lagereschoolproject: Haguruka! Ben je leerkracht lager onderwijs of kleuteronderwijzer(es) en heb je zin om de Chiro in je klas te brengen? Dan hebben we dit voor jou in de aanbieding: Handleiding voor de leerkracht. De basis van het project: een spannend verhaal dat over het hele tekeningen, foto’s, werkbladen voor de leerlingen, gespreksmethodieken, enz. Leerlingenboekje. Een tijdschrift voor kinderen, in kleurendruk, met opdrachten die naadloos aansluiten bij wat er in het verhaal en de lesmomenten aan bod komt. Knutsel- en kooktips, achtergrondinfo en foto’s maken het geheel af. Cd. Op dit schijfje staan het themalied, een kort liedje en een mooie selectie foto’s die een treffend en juist beeld geven van het leven in Burundi, en een aantal extra’s zoals bijlagen en een PowerPoint om het project voor te stellen aan medeleerkrachten. Fotoset Honnête en Gisèle. Naast het project Haguruka is er voor kleuters en het eerste leerjaar van het lager onderwijs opnieuw een fotoset. De zusjes Gisèle (8) en Honnête (9) gidsen ons door


één dag uit hun leven. We volgen hen in hun ochtendritueeltjes, hun weg naar school en hun thuisactiviteiten tot ze ’s avonds in hun bedje kruipen. We ontdekken dat ze al heel wat zelf ondernemen. De handleiding kost 5 euro. Het werkmateriaal kost € 1. Vanaf 10 ex. 90 cent; vanaf 100 ex. 75 cent. De cd kost 8 euro. Bestellen doe je via spoorzes@chiro.be of via 03-231 07 95 (vraag naar Spoor ZeS). Dit alles wordt jaarlijks in elkaar gebokst door Chirovrijwilligers met een hart voor het Zuiden. Wil jij ook wel eens een lagereschoolproject, een tekstenboekje of het spel in elkaar steken? We zoeken altijd mensen die willen meewerken. Laat ons iets weten via spoorzes@chiro.be.

Maat in de Shit Hoe ga je met een leidingsploeg het gesprek aan over alcohol en cannabis in de Chiro? Niet eenvoudig maar wel belangrijk. Het spel ‘Maat in de Shit’ helpt je alvast een heel eind op weg.

Kaderbrief

10 tot 25 spelers vanaf 15 jaar Leden of leiding Een avondactiviteit met de leiding, een activiteit met leden of op cursus

Dankzij een handig mapje en geplastificeerde fiches trotseert dit pakket weer en wind, zodat ook jouw opvolgers het nog kunnen gebruiken. Je kunt een gratis pakket aanvragen door een mailtje te sturen naar info@chiro.be. Via de website www.drugsinbeweging.be kun je zelf de spelfiches downloaden (doorklikken op materiaal > downloads). ‘Maat in de Shit’ werd ontwikkeld door de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen.

Ik wil meer! Binnenkort op cursus? Vergeet de poster ‘ik wil meer’ niet! Vraag ernaar bij je educatief medewerk(st)er! Lijkt het je interessant om op je cursus Chiroboeken te verkopen? Kijk snel in de vorige Kaderbrief voor alle info!

r e e M L i iK W

Op een ludieke manier denken de spelers na over het alcohol- en cannabisgebruik van hun medeleiding en vrienden, kunnen ze hun mening kwijt en leren ze hoe ze kunnen reageren op bepaalde situaties. Maat in de Shit is geschikt voor:                                                                 

Ik ben leiding, oud-leiding, gewester, oud-gewester,…

cursussen en initatieven

Ga vandaag nog na bij je verbond of je iets voor hen kunt betekenen!

Buiten de gewestgrenzen valt mijn auto stil

Dag lid! Geniet maar van het Chiroleven, later kunnen we je vast en zeker gebruiken!

Workshopsweekendnee Ik hou van schrijven, met de computer werken of misschien ook van websites maken

Zin in nog een beetje meer Chiro-engagement? redacties Zowel bij de nationale commissies en diensten als bij de verschillende te verwelkomen! van de Chiro-uitgaven staat de deur wagenwijd open om jou Doe de test en ontdek of jij past binnen één van de vele kaderploegen. Iets leuks gevonden? Surf meteen naar www.chiro.be/ikwilmeer!

Het gewest is iets voor jou!

ja

ja

nee

Een overzicht van alle vorming voor kaderleiding, alle info en deelnemingsvoorwaarden vind je de Kadergrasduiner of op www.chiro.be/vorming

5

Word weekendresident of bestuur mee in een van de huizencommissies of de beheersgroep.

nee

nee

ja

Ik wil iets doen voor alle groepen in Vlaanderen

Naar jou zijn we op zoek bij de pedagogische leiding

ja Ik wil het Chirobeleid mee uitstippelen

ja Kom bij de

Blijf gerust thuis en blijf doen wat je graag doet. Voer deze test volgend jaar opnieuw uit!

nee Ik wil me inzetten in één van de vier Chirohuizen.

Kom bij een dienst! Dienst , Dienst

Activiteiten ngscommissie, Groepsleidi Het Workshopsweekend biedt alle Chiroleiding de kans om datgene te leren Artistieke Avontuurlijke activiteiten, commisie Continuiteit, Dienst Internationale commissie Diversiteit, commissie wat ze willen leren. Ook willen we kaderleiding stimuleren om zich extra te Activiteiten of Spoor ZeS Spelen is mijn ding! nee Vorming, commissie Jeugdbeleid wachten op jou! tscommissie. of de Assortimen vormen. Het leven is keuzes maken, dus dat weekend moet je zelf kiezen welke ja Ontdek wat ze doen op de nee ja of de website! workshops je volgt. Het weekend bestaat dus uit vorming achterkant op maat voor al wie ja nee mmissies of zet je afdelingsco de bij Kom Krampde bij thuis Jij hoort zich wil verdiepen in specifieke Chirothema’s. Voor het kader selecteerden we de een jaar in bij de werkgroep jaarthema. of Dubbelpuntredactie! ja Of misschien bij de volgende workshops: Ik hou van workshops websiteredactie of de Ik ben een specialist, maken en uitvoeren! werkgroep Informatica? opbouwen of wil er één worden. ✤✤ Spektakelmomenten nee ✤✤ Vergaderen met pit ✤✤ Pit in je ploeg ✤✤ Kicken zonder spuiten of slikken ✤✤ Kennismanagement in leidings- of gewestploegen ✤✤ Evalueren en active reviewing ✤✤ Chiro en pr

Natuurlijk staat het je vrij om ook de andere workshops te volgen. Zeker meegaan, dus! Voor meer info en inschrijven kun je terecht op www.chiro.be/vorming. Praktisch: Vrijdag 25 tot zondag 27 februari (12.30 uur) in De Karmel, Brugge


Kaderbrief

EuroCourse - Internationale leidingscursus

Gezocht: gastgroepen om Europese leiding Chiro te leren kennen

Zin om leiding uit heel Europa te ontmoeten, maar geen zin om het ver te zoeken? Dan is EuroCourse ideaal voor jou! EuroCourse is een vijfdaagse cursus voor leiding van jeugdbewegingen uit heel Europa. Dit jaar wordt EuroCourse georganiseerd door de Dienst Internationale Activiteiten (DIA) van Chirojeugd Vlaanderen. De cursus zal plaatsvinden in Antwerpen, lekker dichtbij! We hebben al bevestiging van leiding uit Denemarken, Slovakije, Litouwen, Duitsland, Zwitserland, Roemenië, Spanje, Italië, Nederland en Malta. Het thema dit jaar is “Do you volunDare?”, en gaat over jouw engagement als vrijwilliger. EuroCourse is een mix van workshops, spelen en veel internationale mensen die je zeker en vast iets boeiends kunnen bijbrengen!

Van 17 tot 22 april organiseert de Dienst Internationale Activiteiten (DIA) EuroCourse, een cursus voor leiding van jeugdbewegingen uit heel Europa. Aangezien we hen graag in levenden lijve willen laten ervaren wat Chiro is, zijn we op zoek naar Chirogroepen die voor één zondag een groepje van drie buitenlandse leiders en/of leidsters willen ontvangen. De buitenlandse leiding komt aan op zaterdag 16 of zondag 17 april en het is de bedoeling dat ze een Chirozondag meemaken. Je staat op voorhand al in contact met de personen in kwestie, dus je kunt samen afspreken wat je gaat doen of hoe je hen en hun land kunt betrekken in een spel. Maandagochtend, 18 april, vertrekken ze naar Antwerpen, waar EuroCourse van start gaat.

Zin? Aarzel zeker niet, want de plaatsen zijn beperkt: er zijn er maar drie voor deelnemers vanuit Chirojeugd Vlaanderen. Iedereen die in leiding of in het kader staat, die zin heeft om zijn of haar internationaal netwerk te vergroten en die zich kan behelpen in het Engels kan zich inschrijven. Stuur een mailtje naar internationaal@chiro.be of bel naar 03-231 07 95 en vraag naar Evy Hoeben.

Zin om voor één dag een groepje leiding uit Denemarken, Slovakije, Litouwen, Duitsland, Zwitserland, Roemenië, Spanje, Italië, Nederland of Malta te ontvangen? Stuur dan een mailtje naar internationaal@chiro.be of bel naar 03-231 07 95 en vraag naar Evy Hoeben.

Plaats: Antwerpen Datum: 17-22 april 2011 Prijs: nog onbekend

ingekaderd Zet jezelf in de kijker, Zorg dat je aanwezig bent in de buurt! Met tal van brochures en teksten slaan we je om de oren, maar je kunt het ook gewoon zo doen:

brief stellen In elke Kader idee voor we je een leuk e kaderuit een ander er hebben ploeg. Deze ke chtbaarwe het over zi heid.

mm Heb je een goed idee, of heb je zelf een vraag voor een andere kaderploeg? mm Mail naar kaderbrief@chiro.be!


regionaal nieuws

Voor alle Brusselse gewesters! Raak je soms de weg kwijt in alle methodieken, brochures en boeken van de Chiro? Guido leidt je als een kwieke boswachter door het grote n methodiekenbos van de Chiro. Gee geheim laat hij onverkend. 28 februari – 20 uur – Kolenmarkt, Brussel

het gezicht Weet tegen wie je spreekt, weet van wie je hoort, leer Chirojeugd Vlaanderen kennen. Ine Bormans Ine is voorzitster van de DAA. Via het Tochtenbivak dat ze zo geweldig vond, rolde ze enkele jaren geleden in de Dienst. Ze is afkomstig van Lommel, waar ze 8 jaar Chiroleiding was. Ze studeerde Germaanse Talen in Antwerpen en woont daar nu ook. Ze werkte tot nu bij De Veerman vzw aan projecten die kinderen in de lagere school creatief leren zijn met taal. Ze is fan van verrassingen. Van februari tot september zal ze Spoor ZeS in goede banen leiden. Hans Cools komt de ploeg educatief medewerkers tijdelijk versterken. Hij bewees zich al als hardwerkende Zin-d’eraar, maar is ook een echte Chiroman. Hans studeerde voor leerkracht en engageerde zich in Temse zowel voor de Chiro als voor het jeugdhuis, de jeugdraad en de speelpleinen: een jeugdwerkfanaat, dus. Van februari tot juni zal hij de commissie Jeugdbeleid opvolgen, het aanspreekpunt Lokalen zijn en deze prachtige Kaderbrief én De Mix voor zijn rekening nemen.


In De Mix van januari-februari kwamen de volge

achterklap

Groepsadministratie

De Mix is onze tweemaandelijkse nieuwsbrief voor alle groepen. Hij valt in de bus bij één iemand van de groepsleiding en bij één VB, maar ook bij iemand van gewest- en verbondsploegen. Dat is speciaal omdat je als gewest de groepsleiding mee kunt herinneren aan de belangrijke, administratieve dingen die we in De Mix melden!

➠➠ Een pluim voor de talloze groepen die hun aansl uiting in orde brachten met het nieuwe groepsadministratiepro gramma (GAP)

Chirosprokkels

➠➠ Week van de Vrijwilliger: nomineer je VB ➠➠ Coming soon: de nieuwe Alive-brochure ➠➠ Ketten ambetant? Brochure van verbond Bruss el, info op www.verbondbrussel.be ➠➠ Le nouveau www.opkamp.be est arrivé! www .opkamp.be zit in een nieuw kleedje!

Cursussen en initiatieven

Alle info op www.chiro.be/vorming ➠➠ Methodiekendag: de DienstenCheck! ➠➠ Hoofdanimatorweekend ➠➠ Groepsleidingsweekend ➠➠ Workshopsweekend ➠➠ De komende SB’s

Publicaties

➠➠ Chiro Digitaal: www.chiro.be – Facebook

Externe initiatieven

➠➠ Zuidprik

Medewerk(st)ers gezocht

➠➠ Werkgroep Methodieken ➠➠ Gezamenlijk jaarthema

de

De Mix verschijnt tweemaandelijks. In de Kaderbrief – ook tweemaandelijks, maar dan in de andere maanden – geven we je telkens een kort overzicht van de thema’s in De Mix. In De Mix staan verschillende rubrieken met een korte beschrijving van de thema’s. Wil je er meer over weten, trek dan eens aan de mouw van je gewest- of verbondsleiding, of neem contact op met Hilde Vanhaevre op het nationaal Chirosecretariaat (03-231 07 95 of demix@chiro.be)

nde thema’s aan bod.

INGn EPSLEID VOO| VU:RHansGRO 30, 2000 Antwerpe Bouwen, Kipdorp WSBRIEF NIEU d-Vlaanderen vzw uitgave van Chirojeug een

ne: li n o k o o u n ix M e D Bekijk mix. op www.chiro.be/de

ruari 2011

januari - feb

gt:

Als je’t mij vraa

CHIRO istratie

Groepsadmin

Een pluim

!

voor jullie

]fotos: thomas

geuens[

ma! stratieprogram Groepsadmini het nieuwe n zich aan via groepen slote em naar Al zo’n 930 surf als de bliks niet deden: Proficiat! nog dat igen is die de finish! Wie bij de wein jezelf naar /gap en klik . www.chiro.be .chiro.be/gap ze via www Vragen? Stel

= MET BIJLAGE

b2011.indd

Demix-jan-fe

Chirojeugd-Vlaanderen vzw

Kipdorp 30 | 2000 Antwerpen [ Tel.] 03-231 07 95 [ Fax ] 03-232 51 62 [ Email ] info@chiro.be [ Site ] www.chiro.be met steun van de Vlaamse Gemeenschap

1

20/12/10

12:28

Kaderbrief februari 2011  

Nieuwsbrief voor medewerkers van gewest-, verbonds- en nationale ploegen

Advertisement