Page 1

GRASDUINER 2013-2014

info@chiro.be | 03-231 07 95


GRASDUINER

2013-2014

2

INHOUD De Grasduiner, dat is ...  3 Jaarthema4 Administratie8 Je Chirogroep 12 Je afdeling  28 De leiding  34 Groepsleiding46 Vorming50 Chiropublicaties56 Wegwijs in de grote Chiro 59 Wie, wat, waar?  73

spel - activiteit publicatie vorming online


GRASDUINER

3 2013-2014

DE GRASDUINER, DAT IS ... ... een superhandig overzicht van alles wat de Chiro jou en jouw groep te bieden heeft! De Chiro heeft een geweldig aanbod aan cursussen, uitgewerkte spelen, workshops, uitleenbaar materiaal, brochures en andere uitgaven. Je zou wel gek zijn als je daar geen gebruik van maakt!


GRASDUINER

2013-2014

4

JAARTHEMA WijkUit! Een goeie vijfhonderdeenenzestig miljoen zeshonderddrieëntachtigduizend zeshonderd (ofwel 561 683 600) mensen zijn bij de Chiro of zijn er ooit lid van geweest. Daarnaast zijn er nog ruwweg 952 VB’s en proosten, 1097 gewesters en verbonders, 157 589 ouders, 2986 vervangleiders en –leidsters, en 8630 kleine zelfstandigen die de Chiro helpen. En dan vergeten we bijna de 3500 buren van onze Chirolokalen en de in totaal 485 000 bezoekers op onze eetfestijnen. Jawaddedadde, wij hebben nogal eens een serieus netwerk om op te rekenen! En maar goed ook, want al die mensen en organisaties uit de buurt helpen ons gratis

of toch serieus goedkoop met hun sterke handen, kennis, contacten, sponsoring, enzovoort. Zij zijn het die je wafels kopen, je leden leveren, je frieten bakken of opeten op je eetkermis, je leden naar het zwembad brengen, noem maar op. Zonder hen zouden onze bivakken en Chironamiddagen er heel anders uitzien. En omgekeerd ook: Chiro brengt kleur in de buurt! Door de Chiro is er speelsheid op straat, komen mensen samen, komt feest en spel in de plaats van verveling en gaan voordeuren open! Elke Chirogroep is een belangrijke speler in de buurt en dat laten we dit jaar meer dan ooit zien.

Hoog tijd voor een jaarthema over onze buurt. WIJKUIT! Sla de Chirodeur achter je dicht en trek met je leden de buurt in, vergroot je netwerk, kleur de straten Chiro en organiseer een groots buurtfeest. Op het einde van het jaar willen we met zekerheid kunnen zeggen dat elke Vlaming en Brusselaar iemand in de Chiro kent. En omgekeerd! Neighbours, everybody needs good neighbours... Een Chirogroep zonder buurt is als een strooien huis: je blaast het zo omver. Goeie buren vormen samen een stevig netwerk waar je op kan terugvallen en waardoor je kan groeien.


GRASDUINER

5 2013-2014

Frank de vrachtwagenchauffeur rijdt ons materiaal elke zomer naar onze kampplaats, buurvrouw Simonne helpt speelclubbers veilig de straat over na de activiteiten, de vrouw van de bakker zorgt op Christus Koning voor warme chocolademelk, ouder Michel fixt problemen aan de lokalen, de jeugddienst organiseert een grootse speldag voor alle jeugdbewegingen, het krantenwinkeltje werkt graag mee aan een buurtspel, enz. Ze zitten allemaal in ons team! Een goed netwerk heb je broodnodig, geen enkele Chirogroep kan het alleen. Neighbours, should be there for one another... Niet om te stoefen, maar als we losweg fantaseren over een wereld zonder Chiro, onze buurt zou er heel anders uit zien. Een buurt zonder Chiro is als een zee zonder zout: het kan wat extra pit gebruiken!

‘Elke Chirogroep is een belangrijke speler in de buurt en dat laten we dit jaar meer dan ooit zien.’

Voor elke Chirogroep vier uitdagingen!

achter de mensen hun raam mag hangen. Zo is er overal Chiro in de straat! Maar daar blijft het niet bij. Doe mee aan de online wedstrijd: post op de WijkUit!-site zoveel mogelijk foto’s van de bekendmakingsposters achter de ramen. En ga voor de eerste prijs: een buurtbarbecue op kosten van de Chiro!

Verover je buurt! Laat je zien!  Ga in september en oktober de strijd aan met alle andere Chirogroepen en zorg ervoor dat jouw groep het meest in het straatbeeld komt! Stap begin september De Banier eens binnen en haal er je bekendmakingsaffiches. Die ken je natuurlijk al, maar dit jaar hebben we twee soorten. Bel overal aan en vraag of je de affiches

Dat is een spel dat elke Chirogroep kan spelen. Alle afdelingen tegen elkaar. Pak punten door op plekken te spelen waar je normaal gezien nooit komt. Pimp het spel zelf of gebruik de ideetjes uit Dubbelpunt. ‘Verover je buurt’ is de ideale manier om een rode draad te hebben door het hele werkingsjaar en het zorgt ervoor dat de afdelingen met en tegen elkaar spelen. Ga volledig los en verover je buurt!


GRASDUINER

2013-2014

6

Allé, wandel mee! Laat de buurt kennismaken met de Chiro en organiseer tijdens het weekend van 14 tot 16 maart 2014 een fantastische tochtendag. Nodig de hele buurt uit om mee uit te wijken en mee te wandelen in de buurt. Zorg voor wat kennismaking met de Chiro tijdens de tochten en laat de mensen starten en eindigen bij je lokalen. Tussen pot en pint kan iedereen kennismaken met elkaar en met je werking. Ideaal toch?! Misschien lukt het wel om andere organisaties uit de buurt mee op sleeptouw te nemen? Ga er gewoon voor en zorg voor een onvergetelijke Chirodag voor iedereen!

‘Elke Chirogroep is een belangrijke speler in de buurt en dat laten we dit jaar meer dan ooit zien.’

Breng je buurt in kaart! Het gewest zal op bezoek komen om samen met jullie je buurt in kaart te brengen. Op een zotte manier denken jullie na over de buurt en wat we zouden kunnen of willen veranderen. Dan voegen we de daad bij het woord! Leg die ruzie met de buurman bij, sla de handen in elkaar met een andere organisatie en zorg voor een propere buurt, ga naar de buurtvergadering en vraag wat de Chiro kan betekenen.


Het jaarthemastripverhaal: ‘t Is gebuurd!

Net als vorig jaar hebben we dit jaar een geweldige strip! In het dorp Kendegem gaat Lena op zoek naar de oplossing van het mysterie van de verdwenen tuinkabouter. Alles lijkt onschuldig, maar er is meer aan de hand! Samen met de buurtbewoners ontrafelt Lena iedere maand weer een beetje meer van het mysterie. Lezen, die Dubbelpunt! Wat kan belangrijk zijn? ##Tuinkabouters zijn belangrijker dan je denkt! ##Miscommunicatie is fataal. ##Lena heeft een oma en ... ook een opa! ##Er is een winnaar. ##Kendegem bestaat niet echt.

GRASDUINER

7 2013-2014

Zin in meer jaarthema? Terecht! ##Surf op de golven van chiro.be/wijkuit om het jaarthemalied te downloaden en voor spelideeĂŤn om je activiteiten meer geur te geven. ##Lees onze jaarthemastrip in Dubbelpunt. ##Stik de jaarthemabadge op je Chirokleren (te vinden in De Banier). ##Heb je een geweldig plan voor het jaarthema? Is je inspiratieput leeg? Laat het weten via jaarthema@chiro.be!


GRASDUINER

2013-2014

8

ADMINISTRATIE Aansluitingen De groepsadministratieverantwoordelijke van elke Chirogroep sluit de leden aan. Zo zijn ze verzekerd, weten we hen wonen en kunnen we hen contacteren als het nodig is. De aansluiting en administratie doe je online op https://gap.chiro.be. Daar vind je het groepsadministratieprogramma (GAP). Elke verantwoordelijke (GAV) heeft daarvoor een eigen login.

Zorg er voor 1 november voor dat de nieuwe groepsadministratieverantwoordelijke een eigen login heeft. Klik daarvoor op de naam van die persoon. Op hun persoonlijke fiche vind je rechts onderaan een link waarmee je hem of haar toegang geeft. Is er bij jullie geen aflossing van de wacht, of werk je met verschillende mensen samen? Dan moet je je eigen gebruikersrechten verlengen en ook dat moet voor 1 november gebeuren. Klik daarvoor op de link rechts bovenaan: “GAV’s beheren”. Vragen? Mail naar helpdesk@chiro.be.

Belangrijk! Zorg dat de namen en adressen juist zijn. Anders komen brieven, cadeautjes, tijdschriften en e-mails nooit bij je leden en leiding aan. Vergeet ook niet de afdeling van alle leiding in te vullen. Anders kunnen we je geen gratis afdelingsspel opsturen.

OUD-LEIDING AANSLUITEN Eens Chiro, altijd Chiro? Werken aan een hechte ploeg en een warme gemeenschap stopt niet wanneer je je leidingskoord aan de wilgen hangt. En vooral: ook oud-leiding en sympathisanten kunnen méér dan hun


GRASDUINER

9 2013-2014

steentje bijdragen. Daarom voorziet de Chiro voor oud-leidingsploegen dezelfde

Bivakadministratie

verzekering als voor Chiroleden. Oud-leidingsploegen die zo aansluiten, krijgen ook een pakket met voor elk lid een lidkaart met korting in De Banier en de Chirojeugdverblijfscentra, een autosticker, een Chiroaffiche en een nieuwsbrief. Info op chiro.be/oud-leiding. Al wat je nodig hebt, is: ##een verantwoordelijke die het aansluitingsformulier invult en opstuurt; ##10 euro per persoon als lidgeld (inclusief verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, ongevallen, dood en invaliditeit); ##optioneel een verzekering loonverlies voor 2,38 euro per persoon.

##Een paar jaar voor je bivak leg je de bivakplaats vast. Altijd met contract! Standaardcontracten vind je op chiro.be/formulieren. ##Vanaf 1 oktober vraag je tenten aan bij de Uitleendienst Kampeermateriaal (ULDK). ##Voor 1 mei moet je de toestemming vragen om in Waalse bossen te mogen spelen. ##Voor 1 juni breng je je bivakaangifte in orde via het groepsadministratieprogramma (GAP). Dat is nodig bij noodgevallen, maar ook om je een kaartje en de Krampen van je keti’s en aspi’s te kunnen sturen. ##Minstens 35 dagen voor je vertrekt, vraag je toestemming om in Vlaamse bossen te mogen spelen.

##Vergeet de medische steekkaart niet op bivak. (chiro.be/formulieren) Meer over bivak vind je bij ‘Je Chirogroep’.

Verzekeringen Ben je aangesloten bij de Chiro? Dan ben je automatisch verzekerd voor medische zorgen, burgerlijke aansprakelijkheid, overlijden en invaliditeit. Je kunt ook kiezen voor ‘loonverlies’ als bijkomende optie op het basispakket voor werkende leiding. Dat doe je allemaal via de website voor groepsadministratie (GAP). Er zijn ook tijdelijke verzekeringen, voor bijvoorbeeld kookouders of voor vrijwilligers die mee verbouwingswerken uitvoeren aan het lokaal. Er is zelfs een verzekering speciaal


GRASDUINER

2013-2014

10

voor oud-leiding en oudercomités. Die verzekering gaat niet via GAP, maar via chiro.be/verzekeringen. Ook voor avontuurlijke activiteiten heb je een extra tijdelijke verzekering nodig. Er zijn aparte verzekeringen voor avontuurlijke activiteiten, tenten, lokalen en auto’s. ##Tenten: een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, tegen brand of voor alle risico’s, voor een beperkte periode (bv. het kamp). Als je tenten leent van het leger ben je verplicht ze te verzekeren. ##Auto’s: een omniumverzekering voor een beperkte periode, voor een specifieke auto of lichte vrachtwagen. ##Lokalen: een brandverzekering voor het hele jaar. Wordt automatisch hernieuwd, tenzij je het stopzet. ##Avontuurlijke activiteiten: ben je

iets bijzonder avontuurlijks van plan? Neem dan deze extra verzekering. Bijvoorbeeld voor alpinisme, parapente, gevechtssporten, speleologie of quadrijden. Check de lijst op chiro.be/verzekeringen. Meer uitleg vind je in de brochure ‘VAST EN verZEKERing’, te downloaden op chiro.be/vastenverzekering. Toch nog vragen? Mail naar verzekeringen@chiro.be of bel 03-231 07 95.

Ongeval Zorg dat je altijd een ongevalsverklaring op zak hebt. Dat is een papier dat je door de dokter laat invullen als iemand ziek wordt of gewond raakt. De ouders sturen dat formulier dan naar de verzekeraar (IC Verzekeringen nv, Kempische Steenweg 404, 3500 Hasselt). Je vindt de ongevalsverklaring op chiro.be/verzekeringen. Je kunt de ongevalsverklaring ook online invullen. Daarvoor moet je je aanmelden op de website voor groepsadministratie (GAP) en op de link ‘Verzekeringen’ klikken.


GRASDUINER

11 2013-2014

Geld FISCALE ATTESTEN VOOR CHIROACTIVITEITEN Chiroactiviteiten voor leden jonger dan 12 jaar zijn fiscaal aftrekbaar voor hun ouders. Dat betekent dat ze die kosten op hun belastingbrief kunnen invullen. Daarvoor hebben ze een attest nodig van de Chirogroep. De jeugddienst bezorgt dergelijke attesten aan de Chirogroepen, zij vullen de concrete gegevens in en geven de formulieren aan de ouders. Dat geldt enkel voor activiteiten, dus bijvoorbeeld wel voor het bivak, niet voor lidgeld of Chirokleren.

Juridische vragen FISCAAL AFTREKBARE GIFTEN Groepen die giften willen ontvangen, kunnen dat via het nationaal secretariaat laten verlopen. Op die manier krijgen de gulle gevers een fiscaal attest vanaf een bedrag van 40 euro. Dien daarvoor eerst een project in via het projectformulier dat je vindt op chiro.be/formulieren.

Wordt je groep geconfronteerd met situaties waaraan ook juridische aspecten verbonden zijn (bv. aansprakelijkheid)? Dan kun je met je vragen terecht op het nationaal secretariaat.


GRASDUINER

2013-2014

12

JE CHIROGROEP Leden werven chiro.be/bekendmaking Elk jaar opnieuw kom je naar buiten. Elk jaar opnieuw laat je kinderen, jongeren en ouders weten dat er Chiro in de buurt zit.  Maak zeker gebruik van het bekendmakingsmateriaal!

DE CHIROAFFICHE

DE OUDERSBROCHURE

Elke groep heeft recht op 80 of 160 gratis affiches. Je kunt die van half juli tot 1 november ophalen in Chirowinkel De Banier of laten opsturen. Wil je er meer?  Bestel dan gratis extra affiches bij op het nationaal secretariaat, via info@chiro.be. Kijk op chiro.be/affichestroken om je affiches te personaliseren.

In het aansluitingspakket zit een onthaalbrochure voor ouders. Ze zijn gemaakt om de ouders van je (nieuwe) leden meer informatie te geven over de Chiro. Je bestelt ze op chiro.be/bestellen. De eerste 10 zijn gratis, de volgende kosten 10 cent.

DE CHIROFOLDER Bij de Chiroaffiche hoort de Chirofolder. Op de voorkant vind je de affiche, binnenin staat er wat uitleg over de Chiro en op de achterkant kun je je eigen tekst printen. Bestel de folders op chiro.be/bestellen tegen 5 cent per stuk.

DE BEKENDMAKINGSKAARTJES Kleine opvallende promotiekaartjes. Ze worden per vier op een blad geleverd.  Op chiro.be/bekendmaking vind je een paar sjablonen om de achterkant gemakkelijk zelf thuis te bedrukken. Je bestelt de kaartjes op chiro.be/bestellen voor 15 cent per blad (= vier stuks).


GRASDUINER

13 2013-2014

DE CHIROSTICKER EN CHIROFIETSWIMPEL Kleef “Als je ‘t mij vraagt: Chiro!” op je boekentas, je rugzak, je koffiekan en je auto. Of hang de rode Chirofietswimpel aan je fiets. Te koop in De Banier.

Ouderbezoeken

]foto: jan van bostraeten[

Aanvullend bij de oudersbrochures: twee handleidingen over omgaan met ouders ##Handleiding ouderbezoeken Wil je er meer over weten? Bel 03-231 07 95 of mail naar som@chiro.be. ##Ouderbetrokkenheid Hoe betrek je ouders meer bij je Chirogroep?  Mail naar som@chiro.be of kijk op chiro.be/ouderbetrokkenheid.

Ouderbetrokkenheid

EXTRA! ##Behalve de Chirovlag en de afdelingsvlaggen bestaat er ook een sfeervlag: een witte smalle vlag op stokken, met het Chirologo erop. Te koop in De Banier!  ##Stuur een Chirokaartje voor de verjaardag van een vriendin, als uitnodiging voor je bivak, enzovoort.  Er is een kaartenset van 20 bekendmakingsaffiches en er zijn losse Chirokaartjes voor alle gelegenheden. Te koop in De Banier.  ##Meer en vooral grotere bekendmakingsspullen kun je ontlenen via het secretariaat.  Zie ‘Uitleendienst van de Chiro’, p.15.


GRASDUINER

2013-2014

14

IN DE KLAS Op chiro.be/bekendmaking vind je een stappenplan om promotie te maken in scholen.

GEZOCHT: LEDEN M/V Wil je eens iets anders dan werven in de school? In de brochure “Gezocht: leden m/v� vind je tal van creatieve wervingsacties en tips. Je kunt ze downloaden op chiro.be/ brochures.

DOE HET ZELF! Niets zo leuk als zelf aan de slag gaan. Daarom vind je op chiro.be/diy sjablonen om zelf een affiche te maken.


GRASDUINER

15 2013-2014

Uitleendienst van de Chiro chiro.be/ontlenen INKLEDINGS- EN BEKENDMAKINGSMATERIAAL ##Sfeervlaggen ##Chirovlaggen ##Vlaggen in de afdelingskleuren ##Bache met groot Chirologo op ##Bachen met oude Chiroaffiches ##Grote stokvlaggen met voet ##Promokoffer vol Chiromateriaal (o.a. handdoeken, Dubbelpunt, drinkbus, cd’s, enz.) ##De grote Chiropromotent

SPELMATERIAAL ##Spelkoffers ##Circuskoffers ##Parachutes ##EHBO-koffers ##Gezelschapsspellenkoffer

ZINGEVING ##Spiritkoffers Bestel ze via chiro.be/bestelspoorzes

TENTOONSTELLINGSMATERIAAL Ideaal om een tentoonstelling over de geschiedenis van je groep mee aan te vullen! De set bevat: ##Oude uniformstukken (om tentoon te stellen, niet om aan te trekken) ##Oude afdelingsvlag ##Tentoonstellingspanelen met oude foto’s, publicaties en weetjes uit het

Chiroverleden ##Tentoonstellingskoffer

Materiaal aanvragen? Niet alles is overal beschikbaar. Kijk op chiro.be/ontlenen of bel naar een Chirosecretariaat om iets te reserveren.


GRASDUINER

2013-2014

16

Ontleen bij Jong & Van Zin SPELKOFFER Spelmateriaal, spelfiches, spelen, boeken voor activiteiten over relaties en seksualiteit in de jeugdbeweging of in de klas. Ontlenen kost 10 euro voor 3 weken (50 euro waarborg). Te ontlenen in Mechelen, Leuven, Gent, Oostende, Antwerpen, Hasselt en Heist-op-den-Berg.

CURSUSKOFFER Educatieve spelen, folders, spelfiches, boeken, dvd’s om zelf activiteiten over relaties en seksualiteit te organiseren. Ontlenen kost 10 euro voor 3 weken (50 euro waarborg). Te ontlenen in Antwerpen.

VOORBEHOEDSMIDDELENKOFFER De voorbehoedsmiddelenkoffer bevat demonstratiemateriaal van alle courante voorbehoedsmiddelen. De anticonceptiepil (21/7-pil en 24+4-pil), mannencondooms, het vrouwencondoom, de vaginale ring, de anticonceptiepleister, de noodpil, het implantaat, het koperen het hormonenspiraaltje, en een demonstratiepenis. Verder bevat de koffer de voorbehoedsmiddelengids Beddengoed, de publicatie ‘Denk jij om de 7 seconden aan seks?’, informatieve posters, bijsluiters en folders. Ontlenen kost 6 euro voor drie weken.

Materiaal aanvragen? Voor informatie en ontleningen neem je contact op met Jong & Van Zin: info@jongenvanzin.be of 03-231 07 95.


GRASDUINER

17 2013-2014

Kippenvel en Solidariteit chiro.be/spoorzes facebook.com/spoorzes

SOLIDARITEIT Jongerenspelen +12 Pittige spelen en een aanrader voor tito’s, keti’s en aspi’s. Elke Chirogroep kan een gratis exemplaar aanvragen. Op chiro.be/jongerenspel vind je het volledige overzicht.

Tekstenboekjes Onze tekstenboekjes staan vol snedige teksten en doordenkers voor tijdens een viering of bezinning. Gratis bestellen op chiro.be/bestelspoorzes.

Activiteiten -12 Via chiro.be/solidariteit vind je uitgewerkte activiteiten over het leven van kinderen in het Zuiden (Haïti, Boliva, enz.). Voor ribbels, speelclubbers en rakwi’s, om een Chiromiddag of je kampdag eens een ander tintje te geven.

Chiro in de klas Werk je in het onderwijs? Breng Chiro in de klas met onze solidariteitsprojecten over armoede in ons land, en over het leven van kinderen en jongeren in het Zuiden. Neem een kijkje op spoorzesindeklas.be voor meer info.


GRASDUINER

2013-2014

18

ZINGEVING De Spiritkoffer Inspiratie nodig voor zingevende momenten? ##Zeven kant-en-klare methodieken, voor elke afdeling één, die je kunt reserveren via chiro.be/spiritkoffer. Wees er snel bij, in de zomer zijn ze vaak allemaal uitgeleend. ##Chiro.be/spiritkoffer is dé website waar je van alles vindt om je bezinning of viering in elkaar te steken. ##Een Christus Koning-viering, een bivakviering, je vindt ze kant-en-klaar via chiro.be/spoorzes.

Tussend’Oortjes Iedereen kent ze en in ons Chirowoordenboek staan ze omschreven als ‘momentjes’: wekmomentjes, tafelmomentjes, slotmomentjes, kampvuurmomentjes, enz. Om jouw creativiteit te prikkelen, heeft Spoor ZeS een uitgave met een honderdtal kant-en-klare momentjes in elkaar gebokst: Tussend’Oortjes. Er is een bundel voor tijdens het jaar en een bundel voor op kamp. Ze zijn in De Banier te koop voor 4,50 euro.

Neerslag & Baggerboek Neerslag en Baggerboek zijn Chiroboeken vol verhalen, anekdotes en

doordenkertjes over de Chiro om mee aan de slag te gaan. Onmisbaar op bivak of tijdens het Chirojaar. De boeken zijn te koop in De Banier.

Door het zure heen Hoe breng je bij kinderen en jongeren het thema verlies en rouw aan bod? Je vindt in deze map volledig uitgewerkte werkvormen, telkens opgesplitst in verschillende leeftijdscategorieën. Je kunt ze kopen in De Banier voor 17,95 euro. Heb je vragen over rouwen en afscheid? Mail dan naar spoorzes@chiro.be.


GRASDUINER

19 2013-2014

Bivak chiro.be/bivak Alle info over het bivak vind je via chiro.be/bivak, of hieronder. Heb je toch nog een specifieke vraag? Contacteer dan het aanspreekpunt Bivak: 03-231 07 95 of bivak@chiro.be. Alles over bivakadministratie vind je bij ‘Administratie’.

EEN PLAATS ##opkamp.be: de startpagina voor alles wat je moet weten om op bivak of op weekend te gaan. Je vindt er: ++ gebouwen in Vlaanderen ++ gebouwen in Wallonië

++ kampeerterreinen Giet je overeenkomst altijd in een degelijk contract! (chiro.be/formulieren) ##www.jeugdverblijven.be: de database van alle lokalen en gebouwen die aan jeugdbewegingen verhuurd worden.

TENTEN ##Uitleendienst Kampeermateriaal: Elke groep kan bij de Uitleendienst Kampeermateriaal van de Vlaamse Gemeenschap tenten lenen voor het bivak of voor weekends. Info vind je op uldk.be. Aanvragen kan vanaf 1 oktober door het aanvraagformulier naar de Uitleendienst te versturen. Dat doe je best zo snel mogelijk, op sociaalcultureel.be/jeugd/uldk! Wie het vergeet, heeft geen tenten. ##Defensie: Als je een weigering kreeg bij de ULDK krijg je daarbij ook een


GRASDUINER

2013-2014

20

aanvraagformulier om tenten te lenen bij Defensie. Stuur het formulier onmiddellijk terug, want ook daar geldt: wie eerst is, krijgt eerst tenten. Deze tenten moet je verplicht verzekeren. ##Overzicht verhuur tenten: Heel wat Chirogroepen hebben zelf tenten en verhuren die aan andere groepen. Via bivak@chiro.be kun je hiervan een lijst opvragen.

BIVAKBOEK & BIVAKMAP Alles wat je moet weten over een geslaagd bivak vind je in dit boek! Te koop in De Banier. In mei ontvang je ook een speciale bivakzending boordevol nuttige bivakinformatie. Van belangrijke

regelgeving tot speciale bivakacties en ‑activiteiten!

BIVAKTHEMA’S Elk jaar pakt Dubbelpunt uit met één of meerdere bivakthema’s en we krijgen soms uitgewerkte thema’s van groepen. Je kunt ze ook downloaden van chiro.be/bivakthema.

STAFKAARTEN Bij het nationaal secretariaat kun je stafkaarten bestellen. Hoe? Eenvoudig: stuur een mailtje naar info@chiro.be en vermeld welke stafkaart je wilt, hoeveel exemplaren, en of ze geplastificeerd moeten zijn. Betaling gebeurt via een factuur.

VERKOOP GROEPSKAARTEN JEUGDHERBERGCENTRALE Om in jeugdherbergen terecht te kunnen, zowel in België als in het buitenland, heb je een lidkaart nodig. Als je met je afdeling of leidingsploeg (minstens tien mensen) een tocht langs jeugdherbergen wilt maken, kun je voor € 6,20 zo’n kaart verkrijgen via het nationaal secretariaat.


GRASDUINER

21 2013-2014

foto TO THE RESCUE! Tijdens de zomermaanden is het nationaal secretariaat permanent bereikbaar op 03-231 07 95. Groepen die op bivak met een onvoorziene situatie te maken krijgen, kunnen ook ‘s avonds en in het weekend op dat nummer terecht.


GRASDUINER

2013-2014

22

Lokalen chiro.be/lokalen JEUGDLOKALEN.BE Op deze allesomvattende site vind je informatie en brochures over bouwen & verbouwen, beheer & onderhoud, financiering & kosten, vzw & overeenkomsten, veiligheid & preventie en overheid & beleid. De site is trouwens gelinkt aan de Lokalenmap. Zo vind je alles over jeugdlokalen op één plek.

LOKALEN@CHIRO.BE HÉT AANSPREEKPUNT BIJ LOKALENKWESTIES Met alle problemen en vragen over lokalen kun je terecht bij het aanspreekpunt Lokalen.

CHIRO.BE/LOKALEN Op chiro.be/lokalen vind je informatie over (ver)bouwen, geld en lokalen, verhuur van lokalen, brandveiligheid, overeenkomsten, duurzaam verbouwen, vzw’s, enz. We bieden je brochures, stappenplannen, praktijkverhalen en nog veel meer. Surf er zeker eens naartoe.

LOKALENMAP Belangrijke papieren (eigendomspapieren, overeenkomsten, vzwstatuten of facturen) hebben nogal eens de neiging om verloren te gaan. Daarom is er de Lokalenmap om belangrijke ‘jeugdlokaalpapieren’ te bewaren. Op chiro.be/lokalenmap kun je de Chirobijlage downloaden. Nog geen map? Vraag er gratis één aan via lokalen@chiro.be of op het nummer 03-231 07 95.

VERZAMELD WERK: VZW’S TOEGELICHT VOOR CHIROGROEPEN Voor grote (bouw)projecten met financiële risico’s richt je best een vzw op die verbonden is aan de Chirogroep. Maar dat is niet in 1-2-3 geregeld. Download deze brochure op chiro.be/vzw.

NOG MEER LOKALENBROCHURES ## Jeugdlokalen en financiën: over ‘hoe verzamel ik geld voor een jeugdlokaal?’ ##Jeugdlokalen en het bouwproces: over ‘hoe bouw ik een jeugdlokaal?’ ##Jeugdlokalen en inbraakpreventie: maak je jeugdlokaal inbraak- en vandalismebestendig ##Jeugdlokalen en verkeersveiligheid: om werk te maken van een verkeersveilige omgeving


GRASDUINER

23 2013-2014

##Jeugdlokalen en financiën: van praktische en jaarlijkse acties tot een degelijk beleid ##Jeugdlokalen en overeenkomsten: een overzicht van de verschillende mogelijkheden ##Jeugdlokalen en brandveiligheid: over brand voorkomen en blussen in je lokaal Al die brochures kun je gratis aanvragen of downloaden via chiro.be/lokalenbrochures.

Fuiven Bij Fuifpunt vind je onder andere een vormingspakket om je fuif beter te organiseren en informatie over alle soorten regels en wetgeving die je als fuiforganisator tegenkomt. Alles over Sabam, Billijke Vergoeding en vele andere regeltjes. Meer info op fuifpunt.be.

Jeugdbeleid DE JEUGDRAAD De jeugdraad is dé plaats om als jongere je stem te laten horen aan de gemeente. Maar hoe doe je dat nu juist? In ‘160 gram goede raad’ vind je de nodige antwoorden. Ook de brochures ‘Geprikkeld’ en ‘Chiro in de jeugdraad’ helpen je op weg. En dan is er nog Karuur, dat het Vlaamse land intrekt om lokale jeugdraden te versterken. Meer info op chiro.be/jeugdbeleid en karuur.be.

OP ZOEK NAAR ANTWOORDEN? De commissie Jeugdbeleid zet zich in om plaatselijke groepen zo goed mogelijk te ondersteunen in en te informeren over alles wat met jeugdbeleid en lokalen te maken heeft. Op chiro.be/jeugdbeleid vind je heel


GRASDUINER

2013-2014

24

veel informatie over fuiven, jeugdraden, het statuut van de vrijwilliger, fiscale attesten voor het bivak en andere wetgeving. Of stel je vraag via jeugdbeleid@chiro.be of bel 03-231 07 95.

Diversiteit en toegankelijkheid chiro.be/diversiteit De Chiro staat open voor iedereen. Alle kinderen en jongeren zijn welkom, wat hun achtergrond ook is. De meeste groepen proberen die diversiteit mee waar te maken. De commissie Diversiteit zoekt naar concrete initiatieven om dat mogelijk te maken, met kleine stappen. Ook jouw Chirogroep kan die diversiteit mee realiseren!

DRAAIKRACHTSPEL Het Draaikrachtspel zorgt voor een leuk gesprek in je leidingsploeg. Je kiest zelf of je het ruim hebt over diversiteit, of bijvoorbeeld enkel over allochtone kinderen. In de prijzenkast zitten heel wat tips en acties die je kunt ondernemen. Vraag het spel gratis aan op het nationaal secretariaat: 03-231 07 95 of diversiteit@chiro.be. Downloaden kan ook, op chiro.be/draaikracht.

KOMKOMMERIN Welke jongeren bereik je minder goed? Welke drempels zijn er voor hen? Hoe kun je hier als leidingsploeg aan werken?


GRASDUINER

25 2013-2014

Waar kun je terecht voor meer info of ondersteuning? Download de brochure op chiro. be/komkommerin of vraag ze gratis aan via toegankelijkheid@ chiro.be.

ANDERS GEWOON - GEWOON ANDERS Wil je meer informatie over werken met kinderen en jongeren met een handicap in de Chiro? Download dan de brochure op chiro.be/anders-gewoon of vraag ze aan via toegankelijkheid@chiro.be.

VLUCHTELINGEN OP BIVAK Kinderen van asielzoekers hebben het niet altijd makkelijk. Ook zij hebben het recht om te spelen en op ontdekking te gaan. Waarom zouden ze dus niet mee kunnen op bivak? Vraag nu je bundel met tips en richtlijnen om vluchtelingenkinderen mee te nemen op bivak via toegankelijkheid@chiro. be.

Het Solidariteitsfonds Het Solidariteitsfonds is een project voor en door Chirogroepen, om solidariteit tussen Chirogroepen te bevorderen.

VOOR WIE IS HET SOLIDARITEITSFONDS? Alle kinderen en jongeren zijn welkom in de Chiro, ook wie het thuis niet zo breed heeft. Dikwijls kan de groepskas die financiĂŤle moeilijkheid wel oplossen. Bij een aantal Chirogroepen is dat niet mogelijk omdat de groep in een kansarmere buurt ligt, omdat het aantal kansarme leden te hoog is.


GRASDUINER

2013-2014

26

Centen mogen geen belemmering zijn voor je recht op ontspanning, genieten, en samenspelen met andere kinderen en jongeren. Daarom kan een Chirogroep van het Solidariteitsfonds een financiële bijdrage krijgen voor haar werking.

HOE WORDT HET SOLIDARITEITSFONDS GEVULD? Door schenkingen van Chirogroepen, vandaar ‘solidariteit’. De ene groep helpt de andere. Je kunt geld storten op het rekeningnummer BE10 789-5 1157 6604, met de vermelding ‘Solidariteitsfonds’. Ook Chirojeugd Vlaanderen stort regelmatig een bijdrage. Voor meer informatie kun je terecht op 03231 07 95 of chiro.be/solidariteitsfonds.


GRASDUINER

27 2013-2014

]FOTO: KATRIEN GUETENS[


GRASDUINER

2013-2014

28

JE AFDELING chiro.be/afdelingen

Afdelingsboost Tijdens de paasvakantie voorzien de afdelingscommissies een vierdaagse onderdompeling in de leefwereld en de favoriete spelletjes van jouw afdeling. Ze zorgen voor de boost die je nodig hebt om er weer volop tegenaan te gaan met je afdeling en om je bivak onvergetelijk te maken.  Vier felgekleurde dagen waarin je

ideeën kunt uitwisselen en natuurlijk ook veel fun zult beleven met collega’s uit andere groepen. Zowel ervaren afdelingsfanaten als groentjes mogen mee! We verwachten dat je 18 jaar bent of wordt in het lopende kalenderjaar én IK en SB volgde. Ging je nog niet mee op IK en SB, dan moet je minstens 1 jaar leidingservaring hebben. Datum: 4-7 april in De Kalei (Dilsen-Stokkem) Prijs: 70 euro

De afdelingsboeken In onze afdelingsboeken bespreken we de leefwereld en ontwikkeling van een bepaalde afdeling en de begeleidingshouding die daarbij past. Natuurlijk zitten de boeken ook boordevol ideetjes en tips voor activiteiten tijdens het werkjaar, een afdelingsweekend of het bivak: kant-en-klare activiteiten, maar ook op-weghelpertjes. Het Speelclubboek, het Rakwiboek, het Titoboek, het Ketiboek en het Aspiboek vind je allemaal in De Banier!


GRASDUINER

29 2013-2014

Iedere afdeling heeft haar eigen afdelingslied. En daarnaast zijn er tientallen onvergetelijke jaarthemaliedjes. De teksten en noten vind je op chiro.be/chiroliedjes, in de Notenkraker of op Chiro-cd’s. Te koop in De Banier.

Voor keti’s en aspi’s ROUNDABOUT Wil jij je keti’s of aspi’s een onvergetelijk bivak met een internationaal tintje bezorgen? Organiseer dan een uitwisseling met collega’s van een jeugdbeweging uit Europa. Wij geven je de nodige informatie, en dan is het aan jullie om samen een fijn

programma ineen te steken. Voor een dergelijke uitwisseling kun je via de Europese Commissie subsidies krijgen. We helpen je met je aanvraag.  Let wel: als je subsidies wilt krijgen, moet je op tijd je dossier indienen. ##Datum: zelf te bepalen, in de paasvakantie, juli of augustus ##Plaats: overal in Europa

KRAMP Kramp is het tweemaandelijks tijdschrift dat rechtstreeks bij keti’s, aspi’s en hun leiding in de bus valt. Wil je meewerken aan of figureren in een Krampeditie? Eén adres: kramp@chiro.be. OP BIVAK! [ tweemaandelijks tijdschrift • voor

alle keti’s, aspi’s & hun leiding van

Chirojeugd Vlaanderen • jaargang

België-Belgique P.B. 8000 Brugge 1 BC21170

juli augustus '13 19 nummer 6 • v.u. & afzendadres:

Afgiftekantoor 8000 Brugge 1

E. Cools, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen]

Adresklever

]foto: chiro heije[

Zing mee

Kramp_juli-augustus2013.indd 1

7/06/13 (w23) 10:15


GRASDUINER

2013-2014

30

Voor aspi’s VOORBEREIDEN De commissie Vorming werkte een preleidingsvormingsmethodiek uit, een uitbreiding op het leidingsploegspel ‘De Naakte Waarheid’. Een ideaal spel om je aspi’s voor te bereiden op leiding worden! Het leidingsploegspel is te koop in De Banier of te ontlenen op elk secretariaat. De uitbreiding kun je downloaden op chiro.be/naaktewaarheid.

AVONTUUR Veel van de activiteiten van de Dienst Avontuurlijke Activiteiten zijn ook voor aspiploegen. Check het stuk avontuur bij ‘Leiding’, vanaf p.38.

EUROCAMP Eurocamp is een vijfdaags internationaal bivak voor 16+’ers van jeugdbewegingen uit heel Europa. Daar leer je allerlei nieuwe spelen kennen en maak je vooral veel nieuwe internationale vrienden! ##Datum: zomer 2014 ##Plaats: ergens in Europa

BENE DELUXE Nieuw in het internationale aanbod is Bene Deluxe. Zijn jullie aspi’s écht oranje? Wil je met de leiding eens lekker de tanden zetten in een kaaskroket? Met Jong Nederland spelen we twee weekends per jaar een stadsspel. Het ene weekend vindt plaats in Vlaanderen, het andere in Nederland. Enkel voor de eerste dertig aspi’s, leiders en/ of leidsters! ##Datum: 26-28 oktober ##Plaats: Nederland

CHIRO RAILWAYS Chiro Railways is een tiendaagse treinreis door Europa, voor aspi’s en Chiroleiding. Drie teams trekken met een interrailpas naar vijf voorlopig onbekende bestemmingen, waar je als eerste op zoek gaat naar de vermiste Wølly! De trein houdt telkens halt bij een jeugdbeweging in het buitenland die nauwe banden heeft met de Chiro. ##Datum: zomer 2014 ##Vertrek: Brussel ##Voor wie: aspi’s & leiding ##Prijs: ongeveer 350 euro (inclusief interrailpas) Vragen, op zoek naar meer info? Stuur een mailtje naar internationaal@chiro.be.


GRASDUINER

31 2013-2014

Veiligheid

Spelen

chiro.be/veiligheid

chiro.be/spelen

FICHES Bekijk de Veiligheidsfiches. Elke Chirogroep kreeg een kaftje met fiches. Je leest ze ook op chiro.be/veiligheid. Ben je je kaftje kwijt? Bestel dan een nieuw pakketje.

EHBO Bestel de brochure ‘EHBO voor jeugdleiders’ van het Rode Kruis via chiro.be/brochuresbestellen.

AFDELINGSARTIKELS Maandelijks maken de afdelingsartikels Dubbelpunt meer dan het lezen waard. De afdelingscommissies zetten hun beste beentje voor en bezorgen je telkens een bruikbaar spelaanbod.

DATABANK Op chiro.be/spelendatabank vind je honderden spelen van collega’s-Chiroleiding. Genoeg voor een heel jaar inspiratie. Heb je zelf een geniaal spel gespeeld? Voeg het toe aan de databank, zodat iemand anders er ook van kan genieten.

SPELFICHES Voor een paar euro koop je in De Banier de spelfiches: kleine bundeltjes spelen in een bepaalde categorie en niets meer.


GRASDUINER

2013-2014

32

Chirokleren Niets zo leuk als een Chirogroep te herkennen aan hun Chirokleren. Je laat zien dat je trots bent om bij de Chiro te horen. De Chiro heeft in tegenstelling tot sommige andere organisaties geen voorgeschreven verplicht uniform. We hebben een assortiment aan Chirokleren met een hemd, trui, T-shirt, short, bermuda, rok, marcelleke, schoenen en sokken. Er is zelfs een Chiroonderbroek! Natuurlijk verplichten we niet dat iedereen in de Chiro alles koopt en draagt. We hebben wel graag dat Chiroleden laten zien dat ze bij de Chiro zijn. En dat ze er trots op zijn.

Verwacht jullie Chirogroep toch dat leden iets specifieks van de Chirokleren dragen? Laat dat dan aan de ouders van je leden weten. Anders weten ze niet wat ze moeten kopen. Alle Chirokleren zijn te koop in de winkels van De Banier, of online via debanier.be. Meer weten? Assortiment@chiro.be!


GRASDUINER

33 2013-2014

]FOTO: VALERIE VANDERLOOY[


GRASDUINER

2013-2014

34

DE LEIDING chiro.be

Blijf op de hoogte DUBBELPUNT chiro.be/dubbelpunt Gedaan met het klassieke Dubbelpuntabonnement, vanaf september 2013 krijgt elke leider of leidster die dat wil een gratis Dubbelpunt in zijn of haar brievenbus. Er zijn drie opties: ##Ofwel bestel je Dubbelpunt in zijn huidige vorm en krijg je ‘m elke maand gratis in de bus. ##Ofwel bestel je een digitale versie en krijg je ‘m elke maand in je mailbox.

##Ofwel bestel je hem helemaal niet en mis je een heleboel interessant Chironieuws. Beslis hoe jij Dubbelpunt wil ontvangen, en surf naar chiro.be/dubbelpunt. Vul het digitale bestelformulier in, en klaar is kees. Je kunt Dubbelpunt dit jaar dus niet bestellen via GAP.

DE NIEUWSBRIEF In het groepsadministratieprogramma (GAP) duidt jouw verantwoordelijke bij iedereen aan of we hen wel of geen nieuwsbrieven mogen sturen. Die nieuwsbrief bevat elke maand het meest


GRASDUINER

35 2013-2014

recente Chironieuws, een paar foto’s of filmpjes van Chirogroepen en nieuws over thema’s die je zelf kiest. Wil je enkel het nieuws over lokalen? Dan kan dat. Wil je niets over het bivak? Dan kan dat ook. Jij kiest de inhoud. Je kunt je ook zelf inschrijven op chiro.be/demix.

FACEBOOK.COM/ CHIROJEUGDVLAANDEREN Voor leuke én nuttige dingen.

@CHIROJEUGD EN #CHIRO Voor leuke én nuttige dingen.

Vorming IK (INLEIDINGSCURSUS) IK gaat over spelen en spel. Je leert met de gekste materialen nieuwe spelen bedenken, samen met andere leiding uit de buurt. Je krijgt een heleboel begeleidingstips mee en een hoop frisse ideeën om zelf een programma voor te bereiden. En je kunt er zelf weer eens helemaal opgaan in een spel. IK volgen telt mee voor het behalen van je animatorattest (samen met SB). De Inleidingscursus is een must voor iedereen die het eerste jaar in leiding staat. ##Voor wie? Voor leiding. Om een animatorattest te behalen, moet je minstens 16 jaar zijn of worden in

hetzelfde kalenderjaar. ##Praktisch. Je gewestploeg organiseert IK. Inschrijven kan voor veel IK’s via chiro.be/IK. Als je niet mee kunt met je eigen gewest kun je aansluiten bij de IK van een buurgewest. ##Prijs: 39 euro

SB (SCHOLINGSBIVAK) Deze vijfdaagse cursus dompelt je onder in alle aspecten van leiding geven. De leefwereld van de afdelingen komt aan bod, in het bijzonder die van je eigen afdeling.  Je leert de werking van andere leidingsploegen kennen, ontdekt wat ‘Chiro nationaal’ te bieden heeft en hoe een eigen plaatselijk netwerk je groep ondersteunt. ##Voor wie? Voor leiding. Om een animatorattest te


GRASDUINER

2013-2014

36

behalen, moet je minstens 16 jaar zijn of worden in hetzelfde kalenderjaar. ##Alle data van de SB’s vind je achteraan in deze Grasduiner en op chiro.be/cursuskalender. ##Prijs: 90 euro.

HOOFDANIMATORWEEKEND Een weekend waar je dieper ingaat op het hoe en waarom in de Chiro, maar vooral in je eigen Chirogroep en leidingsploeg. Je hebt het over jouw engagement en dat van je medeleiding. Zijn die ‘Chiromethoden’ holle woorden of zit daar werkelijk iets achter? Workshops over motiveren, omgaan met conflicten en feedback geven.  Al eens nagedacht over de pr van je Chirogroep, of dacht je dat dat enkel voor bedrijven was?

##Voor wie? Voor leiding die 18 jaar is of wordt in het lopende kalenderjaar én IK en SB volgde. Ging je nog niet mee op IK en SB, dan moet je minstens 1 jaar leidingservaring hebben. ##De data vind je achteraan in deze Grasduiner en op chiro.be/cursuskalender ##Prijs: 45 euro

WORKSHOPWEEKEND Een heel weekend lang geven we je de kans om te leren wat je maar wilt. Je kiest zelf welke workshops je volgt. Het Workshopweekend is vorming op maat voor al wie hoofdanimator wil worden. Het volledige programma vind je op voorhand op de website. ##Wanneer? 14-16 februari 2014 ##Prijs? 45 euro


GRASDUINER

37 2013-2014

Spelen DE NAAKTE WAARHEID

(N)IETS MIS MEE?! Een handig hulpmiddel voor ‘eerste hulp bij seksueel getinte situaties’. Het bestaat uit een beknopte handleiding die je helpt om zulke situaties eerst en vooral goed in te schatten, en er dan ook gepast op te reageren. Het maakt seksueel getinte situaties ook bespreekbaar in de leidingsploeg. Met de 36 voorbeeldsituaties kun je de theorie zo omzetten naar de praktijk. chiro.be/nietsmismee.

SIXPACK Een bord-, praat- en doespel dat je ploeg en je hele Chirogroep blootlegt. Je gaat in op jullie persoonlijke relaties, engagement, sfeer, afspraken en netwerk. De Naakte Waarheid is te koop in De Banier. Je kunt het telkens opnieuw gebruiken.

Sixpack is een speelse methodiek om het onderwerp alcohol en drugs bespreekbaar te maken in jouw leidingsploeg. Samen goeie afspraken maken, zorgt voor minder problemen achteraf! chiro.be/sixpack.

HET NETWERKSPEL Met dat spel dagen we je leidingsploeg uit om te ‘netwerken’: eens kritisch naar jullie eigen netwerk kijken, het versterken of beginnen met het uit te bouwen! Bestel gratis via info@chiro.be of download het op chiro.be/netwerkspel.


GRASDUINER

2013-2014

38

Nieuwe leiding NIEUWE LEIDING: YES?! BAH?! Als nieuwe leiding in een leidingsploeg stappen, is niet altijd evident. Je zorgt met je leidingsploeg best voor een goed onthaal van de nieuwelingen. Allerlei tips vind je op chiro.be/yesnieuwinleiding en op chiro.be/bahnieuweleiding.

WIE NIET WAAGT, NIET VINDT! Heb je een kleine ploeg en ervaar je dat als een probleem? Dan is er deze brochure. Je vindt er verschillende ‘visvijvers’ in om nieuwe leiding te vangen, contactadressen en tips om leiding te zoeken. Van die brochure bestaan er versies per regio. Je vindt ze op het nationaal secretariaat en alle regionale secretariaten, of je kunt ze downloaden op chiro.be/wienietwaagtnietvindt.

HET LEIDINGSKENTEKEN Prijkt het leidingskenteken al op jouw Chirohemd, -broek of -rok? En heeft jullie nieuwe lichting het al? Ook hiervoor kun je terecht in De Banier.

Avontuurlijke Activiteiten chiro.be/daa De Dienst Avontuurlijke Activiteiten (DAA) biedt avontuur aan! Bij hen kun je terecht voor uitgewerkte, veilige en degelijke activiteiten. De begeleiding bestaat uit goed opgeleide Chirovrijwilligers. Alle activiteiten van de Dienst Avontuurlijke Activiteiten zijn voor aspi- en leidingsploegen. Reserveer vroeg genoeg!


GRASDUINER

39 2013-2014

TEAMWEEKEND Het Teamweekend start in Antwerpen en eindigt in Westmalle. Een korte omschrijving van wat je te wachten staat: avontuurlijke opdrachten uitvoeren, individueel ĂŠn als ploeg; vaststellen dat anderen onontbeerlijk zijn, dat anderen een hulp kunnen zijn of een hindernis! Als kers op de taart hangen we met de hele ploeg in het hoog touwenparcours van Heibrand. Het Teamweekend kost 35 euro.

TOCHTENWEEKEND LANGS DE LESSE Geen kilometers vreten, maar wel een gevarieerde tocht door de bossen, zonder zware rugzak. Je gebruikt verschillende tochttechnieken, vervult opdrachten, overnacht in tentjes en kookt je eigen potje. De tocht is een sterke ervaring voor je ploeg.


GRASDUINER

2013-2014

40

In de winter is het een stevige uitdaging. Stapschoenen en een warme slaapzak zijn noodzakelijk! Het Lesseweekend kost 30 euro en je hebt er geen voorkennis voor nodig.

EEN DAG OP HET TOUWENPARCOURS Je krijgt een recreatieve dag met verschillende uitdagingen op ons vast opgesteld touwenparcours, om samen met je ploeg tot een goed einde te brengen. Allemaal onder begeleiding van degelijk opgeleide begeleiding, in een échte Chirosfeer. Groepsbevordering, samenwerken, elkaar steunen en veel plezier zijn de kernwoorden van de dag. Een sessie op het touwenparcours kost 9 euro per persoon. Is het touwenparcours helemaal je ding?

En wil je dat in de toekomst ook graag begeleiden? DAA organiseert tweejaarlijks een opleiding ‘hoog touwenparcours’.

TOCHTENBIVAK Op dit zeer bijzondere bivak, ergens op een geheime kampplaats in de Ardennen, beland je helemaal terug in de natuur: slapen onder een tentzeil, bijeenzitten rond een gezellig kampvuur en opstaan met de vogeltjes. Je leert er een aantal nuttige technieken in verband met tochten, sjorren en vuur maken. Bovendien telt Tochtenbivak als themacursus mee voor het attest van hoofdanimator. Overtuigd? Schrijf je dan onmiddellijk in, het aantal plaatsen is beperkt en je mag maar één keer mee. Opgepast, ook het aantal plaatsen per Chirogroep is beperkt. Er mogen vijf personen per groep mee.

Dit wil je niet missen! ##Voor wie? Leiding ##Wanneer? 5-12 juli 2014 ##Prijs? 135 euro

BIVAKAANBOD Ga je op bivak en wil je eens iets geks, avontuurlijks en ongewoons doen? Als leiding kun je verschillende workshops aanvragen voor je leden vanaf keti’s. Eigen ideeën zijn altijd welkom en inzet wordt ook van de leiding verwacht. Wij werken de activiteit uit en zo maken we er samen een onvergetelijke bivakdag van! Het bivakaanbod kost 35 euro plus vervoerskosten.


GRASDUINER

41 2013-2014

ENKELE AFSPRAKEN ##We beschikken over ervaren begeleiding en gespecialiseerd materiaal. Het materiaal is duur, en we moeten ook zorgen voor eten, verzekeringen en administratie. Dat maakt dat onze activiteiten niet goedkoop zijn – al zijn ze een stuk goedkoper dan in het commerciële circuit. ##Het vervoer is voor eigen rekening. Probeer het openbaar vervoer te gebruiken, de activiteiten zijn daarop voorzien. ##Voor de activiteit begint, maken we afspraken voor het welslagen van de activiteit en voor de veiligheid. ##Aspi’s schrijven zich altijd in mét hun leiding. ##Heel wat groepen zijn geïnteresseerd in onze activiteiten. Zorg dat je dus zeker bent van je stuk wanneer je inschrijft. Als je moet annuleren, rekenen we € 12 aan voor de gemaakte administratiekosten. ##Als je minder dan twee weken voor de activiteit annuleert, rekenen we € 12 aan per deelnemer die niet meegaat, omdat op dat moment die kosten al gemaakt zijn.

TECHNIEKENWEEKENDJES Techniekenminiweekend 1 In het najaar bieden we een eerste techniekenweekendje aan voor alle Chiroleiding! Hier kan je je skills in onder andere sjorren, vuurtjes en outdoor cooking verbeteren. ##Wanneer? 9-10 november ##Prijs? 19,50 euro

Techniekenminiweekend 2: bivakspecial! Wanneer de lente weer aanbreekt, plannen we een tweede techniekenweekendje! Dat is er specifiek op gericht om je bivak extra vuur te geven. Wil je op kamp dus uitpakken met een coole sjorconstructie of indruk maken met hapjes gemaakt volgens de regels van outdoor cooking, schrijf je dan zeker in! ##Wanneer? 29 en 30 maart ##Prijs? 19,50 euro

TOCHTENBOEK Het Tochtenboek is een handleiding om je tochten wat meer pit te geven!   ##Altijd bruikbaar: op zondagnamiddag, op bivak of in je vrije tijd ##Veelzijdige stof: kaart en kompas, veiligheid op tocht, slaapplaatsen in de natuur, fiets- en vlottochten, stapuitrusting, vuur aanmaken, enz ##Extra draagcomfort: gratis roomer, multifunctionele survivalbladzijde, handige index


GRASDUINER

2013-2014

42

Buitenland chiro.be/dia Laat je dit werkjaar besmetten door de internationale Chiromicrobe. Via de Fimcap – de internationale federatie waar de Chiro lid van is – en buitenlandse collegajeugdbewegingen kun je op cursus in Europa of spring je in een internationaal avontuur. DIA: grenzeloos Chiro!

RANFTTREFFEN Een nachtelijke trektocht door de besneeuwde Zwitserse bergen, in short of rokje. Ook dit jaar trekken we met een tiental Chiroleiders en -leidsters naar Zwitserland voor het Ranfttreffen van de jeugdbeweging Jubla. ##Datum: 21-22 december ##Plaats: Zwitserland, in de Ranftvallei

EUROCOURSE Maak op EuroCourse kennis met jeugdbewegingen uit andere Europese landen. Dompel je onder in een internationaal sfeertje.  Je speelt, discussieert en zingt in een mengeling van talen met leiders en leidsters uit heel Europa!  Een onovertroffen ervaring die je zin geeft in méér. ##Datum: paasvakantie ##Plaats: ergens in Europa

SPEEDDATING SEMINAR Zin om volgende zomer met je oudste afdelingen (aspi’s of keti’s) op kamp te gaan bij een andere Europese jeugdbeweging? Of om een buitenlandse groep hier in België te verwelkomen? Tijdens dit weekend krijg je informatie over hoe je dat aanpakt en kom je in contact met leiding uit heel Europa die een dergelijke uitwisseling ook ziet zitten. ##Datum: begin december ##Plaats: ergens in Europa ##Voor wie: leiding die bij de keti’s of aspi’s staat en die zin heeft in een Europese uitwisseling

CHIRO RAILWAYS Chiro Railways is een tiendaagse treinreis door Europa voor aspi’s en Chiroleiding. Drie teams trekken met een interrailpas naar vijf voorlopig onbekende bestemmingen waar je als eerste op zoek gaat naar de vermiste


GRASDUINER

43 2013-2014

Wølly! De trein houdt telkens halt bij een jeugdbeweging in het buitenland die nauwe banden heeft met de Chiro. ##Datum: zomer 2014 ##Vertrek: Brussel ##Voor wie: aspi’s & leiding ##Prijs: ongeveer 350 euro (inclusief interrailpas)

PARTNERSCHAP KJG München Duitsland: land van ... Lederhosen, Dirndls, Oktoberfest, de wereldkampioen tijdrijden Tony Martin, de Mannschaft van Bayern München, Heidi Klum, Mario Gomez, ... maar ook van de Katholische Junge Gemeinde. Vanaf september heeft de DIA nauwer contact met de Duitse jeugdorganisatie KJG, meer bepaald de KJG van de deelstaat

München. Maak daar nu gebruik van. Wil je een achtdaagse uitwisseling in München? Of wil je gewoon eens deelnemen aan Duitse jeugdactiviteiten? Geef ons dan een seintje! ##Datum: 2013-2014 ##Plaats: Vlaanderen - München ##Voor wie: leiding die bij de keti’s of aspi’s staat en die zin heeft in een Europese uitwisseling.

KANT-EN-KLARE SPELEN De Dienst Internationale Activiteiten heeft een paar internationale spelen uit de Filippijnen, Chili, Zuid-Afrika en Congo. De meeste zijn kant-en-klaar.  Je kunt ze downloaden op chiro.be/DIA.


GRASDUINER

2013-2014

44

Expressie chiro.be/darta Zin om expressieve horizonten te verkennen?  Neem contact op met DArtA. Wij verzorgen graag jouw activiteit, vorming of leidingskring met één van onze klinkende workshops, en dit helemaal gratis!

ACTIVITEITEN EN WORKSHOPS ##‘De pittige prikkel’ en ‘Impro’: in die workshops wordt je creativiteit helemaal losgeweekt onder het motto ‘hoe gekker, hoe liever’. ##‘‘t Knellend marcelleke’ en ‘Scheer schoor schuim’: tweemaal expressie met knotsgekke materialen. ##NIEUW Act the dance: creatief met muziek en multimedia! (Opgelet: max. tien deelnemers en er moeten twee mensen van DArtA beschikbaar zijn.) ##NIEUW ‘Stoeien met stoelen’: met stoelen kun je zoveel meer dan er enkel op gaan zitten! Praktisch: ##Bekijk het volledige aanbod en de online inschrijvingsformulieren op chiro.be/darta. ##Aanvragen doe je minstens zes weken

voor je initiatief! ##DArtA biedt zijn workshops volledig gratis aan! ##Voor meer info mail je naar DArtA@chiro.be.

EXPRESSIEWEEKEND Ben je benieuwd hoe jij de bonte avond of het kampvuur anders maakt dan alle anderen? Heb jij het wel gehad met – alweer – macramé of playbackshow? Op het Expressieweekend sta je versteld van je eigen creativiteit en expressiviteit! Ga zelf aan de slag met beweging, drama, beeldende expressie en/of muziek. ##Datum: 21-23 maart ##Plaats: De Hagaard in Overijse


GRASDUINER

2013-2014


GRASDUINER

2013-2014

46

GROEPSLEIDING Bezorgd om de leidingsploeg?

Groepsleidingsweekend

Elke leidster of leider zit in een ploeg, en soms sputtert het een beetje. Wat dan? De Groepsleidingscommissie geeft de groepsleiding, proost en VB én al wie zich verder het reilen en zeilen van de groep aantrekt graag een duwtje in de rug. We zijn er als je ergens geen raad mee weet, om mee na te denken over een prangende vraag. Mail naar groepsleiding@chiro.be.

We plaatsen één thema centraal, maar focussen in workshops ook op de algemene taak van groepsleiding of VB’s. Na uitwisseling over je rol gaan we dieper in op één bepaald thema. ##Voor wie? VB’s en groepsleiding + maximaal één extra leid(st)er per Chirogroep. Je bent mintens 18 jaar of wordt het in het lopende kalenderjaar én je volgde IK en SB. Ging je nog niet mee op IK en SB, dan moet je minstens

een jaar leidingservaring hebben. Handig om te weten: er is kinderopvang voorzien, dus VB’s kunnen hun kroost gerust meenemen. ##Wanneer? ++ 6-8 december 2013 in De Karmel in Brugge ++ 21-23 februari 2014 in De Kalei in Dilsen-Stokkem ##Prijs? 45 euro


GRASDUINER

47 2013-2014

Het Groepsleidingsboek

Een klare kijk op je VB

Ik word groepsleiding en ik neem mee

Het Groepsleidingsboek geeft je een uitgebreid beeld van de rol van de groepsleiding, de VB en de proost. Je krijgt er ideeën in om de leidingsvergadering leuker te maken, conflicten aan te pakken en op zoek te gaan naar een nieuwe groepsleidster, groepsleider, VB of proost. Te koop in De Banier!

‘Een klare kijk op je VB’ gaat over de rol van de VB en de proost in je Chirogroep, je zoektocht naar een VB of proost en nog veel meer. Vraag de brochure gratis aan bij het nationaal secretariaat of download ze op chiro.be/eenklarekijkopjevb.

Een handige kleine brochure met een overzicht van alle nieuwe uitdagingen die je als kersverse groepsleidster of groepsleider tegenkomt. Op chiro.be/brochures

VB-dag Alle VB’s en proosten worden uitgenodigd om een specifiek thema uit te diepen. Handig en leerrijk, ook voor ervaren VB’s.  Leuk extraatje: we voorzien kinderopvang! 23 november in Heibrand (Westmalle) 14 december in De Karmel (Brugge) Prijs: 10 euro


GRASDUINER

2013-2014

48


GRASDUINER

49 2013-2014


GRASDUINER

2013-2014

50

VORMING

chiro.be/vorming Al je vragen over cursussen en vorming kun je sturen naar vorming@chiro.be. Om je in te schrijven voor een cursus mag

je mailen naar cursus@chiro.be. Met vragen over de attesten kun je terecht op attesten@chiro.be. De volledige cursuskalender vind nog eens op chiro.be/cursuskalender.

DATUM

LOCATIE

IK’s

Verschilt per gewest

chiro.be/IK

39,-

SB herfstvakantie

30 oktober-3 november 2013

Heidepark in Waasmunster

90,-

SB kerstvakantie

26-30 december 2013

De Hagaard in Overijse

90,-

SB lesvrije week

5-9 februari 2014

Heidepark in Waasmunster

90,-

1-5 maart 2014

De Hagaard in Overijse

90,-

4-8 maart 2014

Heibrand in Westmalle

90,-

5-9 maart 2014

Heidepark in Waasmunster

90,-

5-9 april 2014

Heibrand in Westmalle

90,-

9-13 april 2014

De Kalei in Dilsen-Stokkem

90,-

10-14 april 2014

Heibrand in Westmalle

90,-

15-19 april 2014

De Karmel in Brugge

90,-

SB’s krokusvakantie

SB’s paasvakantie

PRIJS


GRASDUINER

51 2013-2014

Â

DATUM

LOCATIE

PRIJS

SB zomervakantie

2-6 juli 2014

Een tentenkamp

90,-

Hoofdanimatorweekend 1

13-15 december 2013

De Hagaard in Overijse

45,-

Hoofdanimatorweekend 2

14-16 maart 2014

De Kalei in Dilsen-Stokkem

45,-

Hoofdanimatorweekend 3

16-18 mei 2014

Heibrand in Westmalle

45,-

Groepsleidingsweekend

6-8 december 2013

De Karmel in Brugge

45,-

Groepsleidingsweekend

21-23 februari 2014

De Kalei in Dilsen-Stokkem

45,-

Workshopweekend

14-16 februari 2014

De Hagaard in Overijse

45,-

Expressieweekend

21-23 maart 2014

De Hagaard in Overijse

45,-

Afdelingsboost

4-7 april 2014

De Kalei in Dilsen-Stokkem

9-10 november 2013

Check chiro.be/daa

19,5Â ,-

29-30 maart 2014

Check chiro.be/daa

19,5,-

5-12 juli 2014

geheime locatie

135,-

Techniekenminiweekend Tochtenbivak

70,-

VB-dag 1

23 november 2013

Heibrand in Westmalle

10,-

VB-dag 2

14 december 2013

De Karmel in Brugge

10,-


GRASDUINER

2013-2014

52

Vormingsattesten? Een cursus is een stevige stimulans en een echte verrijking. Je krijgt er creatieve impulsen, nieuwe inzichten, goede voorbeelden, de kans om zelf te proberen en te experimenteren in een veilig kader.  Je leert samenwerken, krijgt een steun in de rug, kunt ervaringen uitwisselen en krijgt feedback over je manier van werken.  Al die impulsen zetten je op weg om een betere begeleid(st)er te worden.

leiding. Het is geen waardemeter voor je leidingscapaciteiten.  De attesten tonen wel aan dat je moeite deed om je eigen kwaliteiten aan te scherpen. Op een cursus krijg je veel bagage mee om een betere leidster of leider te worden.  En je Chirogroep is er ook alleen maar mee gebaat. Veel gemeenten belonen dat door (een deel van) het cursusgeld terug te betalen en/of een extra subsidie te geven aan je groep.  Ook later in het beroepsleven wordt die inspanning geapprecieerd.

Animatortraject ##Je volgt IK (Inleidingscursus). ##Je volgt SB (Scholingsbivak). ##Je doet 3 maanden stage in je Chirogroep. ++ Je stagebegeleiding krijgt jouw stageboekje. ++ Je voert het gesprek. ++ Je stagebegeleiding vult je aanvraag in. ++ Je stuurt het stageboekje op naar Kipdorp 30, 2000 Antwerpen. ##Als je al 16 jaar bent, heb je nu recht op een attest van Animator in het Jeugdwerk.

Maar je hoeft niet per se op cursus te gaan om goede begeleiding te zijn. Je ervaring, je eigen houding en de praktijksituaties waarin je terechtkomt, spelen minstens een even grote rol.

STAGE

Daarom is een attest geen diploma met onderscheidingstitels voor goede

Na de IK en het SB loop je een drietal maanden stage in je eigen Chirogroep. Daarna rond je die periode af samen met


GRASDUINER

53 2013-2014

iemand uit je leidingsploeg, bij voorkeur de groepsleiding. Om dat gesprek in goede banen te leiden, stuurt de SBbegeleidingsploeg een werkvorm naar je stagebegeleiding.  Na dat gesprek ondertekent je stagebegeleiding je attestaanvraag en jij stuurt die op naar het nationaal secretariaat.  Let wel op: om het animatorattest te krijgen, moet je IK, SB én je stage gedaan hebben (en minstens 16 jaar zijn).

Hoofdanimatortraject ##Je volgt een Hoofdanimatorweekend. ##Je volgt een themacursus. ##Je doet 3 maanden stage in je Chirogroep. ++ Je stagebegeleiding krijgt jouw stageboekje. ++ Je voert het gesprek. ++ Je stagebegeleiding vult je aanvraag in. ++ Je stuurt het stageboekje op naar Kipdorp 30, 2000 Antwerpen. Belangrijk: de themacursussen die in 2013-2014 in aanmerking komen voor het hoofdanimatortraject zijn de Afdelingsboost, het Tochtenbivak, het Workshopweekend, het Groepsleidingsweekend en het Expressieweekend.


GRASDUINER

2013-2014

54

De kleine letters: praktische info PRIJZEN ##Een vijfdaagse cursus kost 90 euro. ##Een vierdaagse cursus kost 70 euro. ##Een weekendcursus kost 45 euro (uitgezonderd IK’s: die kosten 39 euro). ##De VB-dag kost 10 euro. In elke prijs zitten de effectieve kosten (voeding, voorbereiding, teksten, materiaal, enz.) en administratiekosten. Misschien kan je groepskas bijdragen in de prijs? Als je vorming volgt, komt dat namelijk ook de groep ten goede. De meeste gemeentelijke jeugddiensten betalen een deel van of de volledige cursusprijs terug.  Daar heb je je bewijs

van deelname voor nodig, dat je altijd aan het einde van de cursus krijgt. Informeer zeker bij je jeugddienst wat de mogelijkheden zijn!

WAARDEBONS De groepen die aansluiten vóór 15 oktober ontvangen waardebons: 1 bon van 1 euro per leider of leidster, met een minimum van 13 waardebons per groep. Daarmee kun je op elke meerdaagse cursus een korting krijgen op de cursusprijs: ##Max. 8 euro per persoon op meerdaagse cursussen ##Max. 5 euro per persoon op een weekendcursus

REISKOSTEN Voor meerdaagse cursussen die georganiseerd worden door het verbond of door Chirojeugd Vlaanderen krijg je een deel van je reiskosten terugbetaald. ##Wie met het openbaar vervoer komt, krijgt alles boven 5 euro terug. ##Wie zelf met de auto komt, krijgt: ++ voor de eerste 200 km (100 km heen en 100 km terug) geen vergoeding ++ vanaf 200 km 5 euro, vanaf 300 km 10 euro en vanaf 400 km 15 euro

AANWEZIGHEID We vragen je om de cursus volledig mee te maken. Niet alleen omdat je die uren moet volgen om recht te hebben op een attest. Het is ook leuker als iedereen er de hele cursus is.


GRASDUINER

55 2013-2014

INSCHRIJVEN Inschrijven doe je op chiro.be/vorming of via cursus@chiro.be. Vermeld dan duidelijk je stamnummer, je naam, de cursus waarvoor je inschrijft, en de datum en de plaats van die cursus. Wanneer je ingeschreven bent, ontvang je een factuur met overschrijvingsformulier. Als je te laat inschrijft, betaal je 7,50 euro extra.  Dat bedrag komt automatisch mee op je factuur (en wordt uiteraard niet vermeld op het bewijs van deelname voor je gemeente).

ANNULEREN Het is vervelend als deelnemers niet komen opdagen, vooral als er andere deelnemers op de wachtlijst staan. Kun je toch niet komen, verwittig dan op voorhand!  Wie een geldige reden heeft (een attest van de dokter, werkgever of school), krijgt het

overgeschreven bedrag teruggestort. Alleen de administratiekosten (7,50 euro) worden dan nog in rekening gebracht.  Wie zonder geldige reden annuleert, betaalt 50% van de cursusprijs, met een maximum van 25 euro.

SOCIALE PROMOTIE Elke werkende jongere kan aan de werkgever vakantie vragen om deel te nemen aan vormingsinitiatieven die door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap erkend werden als ‘cursussen voor sociale promotie’. De werkgever is niet verplicht de sociale promotie toe te staan, maar als hij of zij meewerkt, krijg je voor die cursus ‘extra vakantiedagen’, zij het zonder loon.  Je krijgt in de plaats een (beperkte) vergoeding van de overheid.


GRASDUINER

2013-2014

56

CHIROPUBLICATIES Hier krijg je een overzicht van wat we je aan boeken en brochures te bieden hebben. De meeste uitgaven zijn te koop in De Banier, een aantal van de brochures worden op

aanvraag gratis of tegen verzendingskosten opgestuurd, meestal kun je ze ook downloaden op chiro.be/brochures.

Te koop in De Banier Speelclubboek

Neerslag

Rakwiboek

Het Baggerboek

Titoboek

Door het zure heen

Ketiboek

Een wereld van verschil

Aspiboek

De Notenkraker

Het Groepsleidingsboek

De Notelaar

Het Tochtenboek

Cd ‘Rond en niet te duur’

Het Bivakboek

Cd ‘Goed gedaan banaan’


GRASDUINER

57 2013-2014

Leidingsmap

Cd ‘Meer moet dat niet zijn’

Het Chiroboek

Cd ‘Bal in de straat’

Reflectieactiviteiten

De Chiro gaat retro

Tussend’Oortjes 1

Creatief en gezond koken voor grote en kleine groepen

Tussend’Oortjes 2

Sportspelen

Spelfiches

Bestellen of downloaden op chiro.be/brochures Veiligheidsfiches (een must voor veilige leiding) De Naakte Waarheid De Naakte Waarheid voor aspiploegen Ik word groepsleiding en ik neem mee Een klare kijk op je VB Wie niet waagt, niet vindt (leiding zoeken) Netwerkspel Pie aaaRgh (over public relations)


GRASDUINER

2013-2014

58

+12: spel en brochure Alive-brochure (over aspiwerking) VAST en verZEKERing Komkommerin Anders gewoon - gewoon anders (over omgaan met beperkingen in de Chiro) Vluchtelingen op bivak Samen één Speel met spel, da’s Chirotaal (over anderstaligen in de Chiro) Ouderbetrokkenheid 160 gram goeie raad (over de werking van de jeugdraad) Lokalenbrochures Lokalenmap VerZameld Werk (over vzw’s)


GRASDUINER

59 2013-2014

WEGWIJS IN DE GROTE CHIRO chiro.be Op de volgende bladzijden stellen we kort de secretariaten, de Chirohuizen, Jong & Van Zin en De Banier voor en zetten we al hun contactgegevens nog eens netjes op een rijtje.

De Chirosecretariaten De Chiro heeft vijf secretariaten, in elke Vlaamse provincie één. Op het secretariaat kun je mensen aanspreken om jouw groep op de een of andere manier te begeleiden: een gesprek over gemengd werken, de plaats van de VB, conflicten die uitgepraat moeten worden, enz. Je kunt er terecht bij vrijwilligers uit verbondsploegen en bij beroepskrachten. Vuur gerust al je vragen over Chirowerking op hen af. Als zij zelf niet kunnen antwoorden, vertellen ze je duidelijk bij wie je wel terecht kunt.

HET NATIONAAL SECRETARIAAT Chirojeugd Vlaanderen Kipdorp 30, 2000 Antwerpen Tel. 03-231 07 95, fax 03-232 51 62 info@chiro.be – chiro.be


GRASDUINER

2013-2014

1

2

60

3

4

5

6

ANTWERPEN Groepen uit verbond Kempen: onbekend bij druk Groepen uit verbond Mechelen: onbekend bij druk Groepen uit verbond Antwerpen: Frauke Baeyens 1 Groepen uit de stad Antwerpen: Daan Aerts 2 Kipdorp 30, 2000 Antwerpen Tel. 03-231 07 95, RegioANT@chiro.be

LIMBURG Groepen uit verbond Limburg: Michèle Bours3 Administratieve kracht: Emmely Vandormael4 Vaartstraat 14, 3500 Hasselt Tel. 011-21 22 56, RegioLIM@chiro.be, chiro-limburg.be

OOST-VLAANDEREN Groepen uit verbond Heuvelland: Evelien Van Den Bossche5 Groepen uit verbond Reinaert: Mathias Gobbin6

7

8

9

10

11

12

Groepen uit verbond Roeland en de stad Gent: Brecht Strobbe7 Administratieve kracht: Kirsten Bogaerts8 Hoefslagstraatje 1, 9000 Gent Tel. 09-225 52 80, RegioOVL@chiro.be

VLAAMS-BRABANT Groepen uit verbond Leuven: Fara Elsen9 Groepen uit verbond Brussel: Griet Speeckaert10 Groepen uit de stad Brussel: Jill Marchant11 Kolenmarkt 85, 1000 Brussel Tel. 02-505 00 80, RegioBRA@chiro.be

WEST-VLAANDEREN Groepen uit verbond West-Vlaanderen: Jef Claeys12 Administratieve kracht: Ann Le Comte13 Delaerestraat 16-18, 8800 Roeselare Tel. 051-20 25 20, RegioWVL@chiro.be, chirowvl.be

13


GRASDUINER

61 2013-2014 CHIROJEUGD VLAANDEREN

LIDKAART 2013-2014 [CHIRO.BE]

NAAM ADRES GROEP STAMNUMMER

De Banier CREËREN, SPELEN, DOEN! De Banier is de winkelketen van de Chiro. In haar elf winkels en webshop vind je de Chiroboeken en de Chirokleren, creatief knutselmateriaal, uitdagend spelmateriaal, degelijk circusmateriaal, originele gezelschapsspelen, grappige verkleedspullen en veel meer. Met een eigen winkel kunnen we ervoor zorgen dat de producten ook in eerlijke omstandigheden gemaakt worden: geen kinderarbeid, geen uitbuiting. Zo is De Banier een echte Chirowinkel! En denk eraan: “Bij De Banier kopen, is de Chiro steunen!”

CHIROLIDKAART Vergeet zeker je Chirolidkaart niet bij een bezoekje aan De Banier. Je krijgt er 10% korting mee op alle creatief materiaal. Koop je voor meer dan 300 euro, dan krijg je 12% korting. Als je totale aankoopbedrag hoger is dan 500 euro, dan krijg je zelfs 15% korting op knutselmateriaal. Op Chiro-, spel- en circusproducten en op boeken is er geen korting omdat de prijzen daarvan sowieso extra laag gehouden worden.

DE BANIER DIGITAAL Dit jaar werd www.debanier.be omgetoverd tot een echte webshop. Chirokleren of een leuk geschenkje bestel je vanaf nu vanuit je luie zetel. Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes of wil je een blik achter de schermen van De Banier, word dan fan van onze Facebookpagina ‘Chirowinkels De Banier’.

MAAK PROMOTIE EN GA SHOPPEN IN DE BANIER!

Vele Chirogroepen verwijzen in hun ledenblaadje, in hun bivakkrantje of op hun website naar De Banier. Groepen die hun leden op die manier aanmoedigen om bij De Banier te kopen, willen we graag bedanken met een Chiropromobon van 20 of 30 euro. Meer info, een aanvraagformulier en voorbeeldadvertenties vind je op debanier.be/promobon.

PERSONALISEER JOUW KLEDIJ OF VLAG

Laat je Chirohoodies, T-shirts en marcellekes bedrukken met je eigen opschrift. Zo sla je twee vliegen in één klap: je toont dat je trots bent om bij de Chiro te zijn, én je laat zien bij welke Chirogroep je hoort. Meer info: debanier.be/personaliseer.


GRASDUINER

2013-2014

62

WINKELS

Aalst, Molenstraat 65, 053-70 13 80 Antwerpen, Kipdorp 30, 03-202 24 71 Brugge, Katelijnestraat 67, 050-33 86 51 Brussel, Kolenmarkt 85, 02-511 44 31 Gent, Hoefslagstraatje 1, 09-233 87 87 Hasselt, Vaartstraat 14, 011-23 14 89 Leuven, J.P. Minckelersstraat 29, 016-29 97 84 Mechelen, O.-L.-Vrouwestraat 34, 015-41 02 34 Roeselare, Delaerestraat 16, 051-24 35 11 SintNiklaas, Nieuwstraat 13, 03-766 07 66 Turnhout, Warandestraat 97, 014-42 15 13

ALGEMENE DIENSTEN EN MAGAZIJN

Langstraat 24, 2140 Borgerhout Tel. 03-270 04 44 – fax 03-270 04 49 E-mail: debanier@debanier.be – www.debanier.be

HOPPER

Hopper, de winkel van Scouts en Gidsen Vlaanderen, biedt een gamma degelijk en betaalbaar bivakmateriaal en klein kampeermateriaal aan. Je vindt er tenten, vuren, kookmateriaal, touw, slaapzakken, veldbedden, rugzakken en nog veel meer.  Je kunt Hopper contacteren via www.hopper.be, winkel@hopper.be of 03-231 62 68.


Een Chirohuis heeft het voor jou!

De Chirohuizen

GRASDUINER

HEIDEPARK

DE KALEI

lekker onder dak

avontuur in de natuur

HEIBRAND

63 2013-2014

DE HAGAARD

zit in’t groen

DE KARMEL

HEIBRAND DE KARMEL BRUGGE

HEIDEPARK

WESTMALLE

WAASMUNSTER

DE KALEI DILSEN-STOKKEM

DE HAGAARD

assingen bos van verr

OVERIJSE

OP WEEKEND OF OP BIVAK IN EEN CHIROHUIS. De Chiro heeft vijf vormingshuizen die zich voornamelijk richten op cursussen en verblijven in volpension. Chirogroepen krijgen 15% korting op de all-inprijs voor jongeren als ze zich willen laten verwennen met dagverse maaltijden. Elk huis heeft ook mogelijkheden voor zelfkookgroepen. Ook daarvoor geldt een korting van 15% op de jongerenprijs.

tussen cultuur en natuur Alle info over slaapplaatsen, plattegronden, wegbeschrijvingen en mogelijkheden in de buurt vind je op de websites van de huizen. Bovendien is er een kalenderfunctie waarmee je met één muisklik de vrije data kan opzoeken. chirohuizen.be


GRASDUINER

2013-2014

64

DE KALEI

avontuur in de natuur

DE KALEI: AVONTUUR IN DE NATUUR (LIMBURG) De Kalei is ideaal als bivakplaats of weekendverblijf. In Kalei 1 is er plaats voor 110 personen in een nieuwbouw met keuken, zaal, daglokalen en speelterreinen. Kalei 2 is wat ouder, maar degelijk en niet duur. Er is plaats voor 40 tot 76 personen. Beide delen liggen midden in de bossen en je kunt er tenten zetten. Ook kampvuur is er mogelijk. Lieve Moenssenslaan 1 3650 Dilsen-Stokkem Tel. 089-75 52 83 dekalei@chiro.be dekalei.be Verantwoordelijke: Ann Thielemans


GRASDUINER

65 2013-2014 DE KARMEL

tussen cultuur en natuur

DE KARMEL: TUSSEN CULTUUR EN NATUUR (WEST-VLAANDEREN) De Karmel ligt vlak bij de Tillegemse bossen en op een ferme steenworp van Brugge. EĂŠn van de drie gebouwen, het Koetshuis, is ideaal voor je Chirogroep. Je hebt er drie grote werkruimtes, een zithoek, een knusse zolder, een keuken, bedden voor 60 personen, een binnenkoer en speelruimte. Voor de goedkoopste formule moet je minstens met 35 zijn, maar je kunt in De Karmel al terecht vanaf 20 personen! Torhoutsesteenweg 406 8200 Brugge Tel. 050-38 04 84 dekarmel@chiro.be dekarmel.be Verantwoordelijke: Frederik De Clercq


GRASDUINER

2013-2014

66

HEIBRAND

bos van verrassingen

HEIBRAND: BOS VAN VERRASSINGEN (ANTWERPEN) De Remise in Heibrand is een gezellig huis waar 23 personen kunnen slapen. Je hebt twee aparte werkruimtes, een eigen keukentje met servies en enkele slaapkamers. De Remise is ook geschikt voor bivakken tot 60 personen: je kunt tenten bijplaatsen. In De Luwte is plaats voor maximaal 18 personen, enkel beschikbaar tijdens de week, van september tot juni. Hier zijn 6 slaapkamers. Op de gelijkvloerse verdieping vind je ook een zithoek, eethoek en keuken. Boven De Luwte bevinden zich nog twee werkruimtes (Vliering en Schelft) die je apart kunt reserveren. Wijngaardstraat 30, 2390 Westmalle Tel. 03-312 05 60, heibrand@chiro.be heibrand.be Verantwoordelijke: Wendy Wilmssen


GRASDUINER

67 2013-2014 HEIDEPARK

lekker onder dak

HEIDEPARK: LEKKER ONDER DAK (OOST-VLAANDEREN) The place to be voor je leidingsweekend of je afdelingsweekend. Alles erop en eraan om zelf te koken, te vergaderen en rustig te slapen met 56 personen. Het volledig afgesloten buitenterrein, de vele mogelijkheden in de buurt en het speelbos op wandelafstand zorgen voor voldoende ontspanningsmogelijkheden. Voor je bivak kun je op Heidepark terecht met een groep tot 101 personen. Ommegangsdreef 63 9250 Waasmunster Tel. 052-46 00 73, Fax 052-46 33 65 heidepark@chiro.be heidepark.be Verantwoordelijken: Toon Scheirlinck en Veerle Van Hoecke


GRASDUINER

2013-2014

68

NIEUW! DE HAGAARD: ZIT IN ’T GROEN (VLAAMS-BRABANT) De Hagaard is het nieuwste Chirohuis, aan de rand van het Zoniënwoud. Er is plaats tot 50 personen in zelfkook in de loop van het jaar, tijdens de bivakperiode tot 96 personen. Het gebouw is volledig afgestemd op mensen met beperkingen en is een voorbeeldproject van duurzaamheid. Er is plaats voor één of twee patrouilletenten. Hagaard 45 3090 Overijse Tel. 02-310 40 48 dehagaard@chiro.be dehagaard.be Verantwoordelijke: Marleen Gordts

zit in ‘t groen


GRASDUINER

69 2013-2014

Jong & Van Zin

Zin heeft bijzondere aandacht voor kinderen en jongeren uit kansengroepen en voor het thema relaties en seksualiteit.

jongenvanzin.be Jong & Van Zin (de samensmelting van In Petto Jeugddienst, Jeugd en Seksualiteit en Zin-d’erin(g)) is een sterke informatie-, participatie- en vormingsorganisatie voor kinderen, jongeren en hun begeleiding. Jong & Van Zin gaat aan de slag met thema’s die voor kinderen en jongeren belangrijk zijn, ook binnen de jeugdbeweging. Jong & Van Naam workshop Oké?! (N)iets mis mee?! Workshop over educatieve spelen in thema relaties en seksualiteit Spelkoffer Impulsen

Jong & Van Zin en de Chiro werken op verschillende manieren samen: ##Jong & Van Zin is het aanspreekpunt Relaties & Seksualiteit van de Chiro. ##Jong & Van Zin biedt vorming en workshops aan voor Chirocursussen en op vraag van lokale Chirogroepen, verbonden en gewesten, over weerbaarheid, pesten, teambuilding, relaties en seksualiteit.

Jong & Van Zin heeft een groot aanbod aan workshops voor Chirogroepen. Ze werken ook voor cursus- en kaderploegen en personeel van de Groep Chiro. De Chiro kan genieten van die workshops voor de prijs van 30 euro per uur (+ vervoersonkosten van de begeleiding). Met vragen over thema’s als pesten, weerbaarheid of relaties en seksualiteit kan je in eerste instantie het beste terecht bij je gewest, verbond of regionaal secretariaat.

Trefwoorden Spel voor jongeren over grensoverschrijdend gedrag Omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag

Duur 2 uur 2 uur

Verscheidene thema’s en spelen, relaties en seksualiteit

2 uur

Impulsen uit verschillende spelen over relaties en seksualiteit

2 uur


GRASDUINER

2013-2014

70

Naam workshop Mond vol tanden Mond vol tanden special Activiteiten rond relaties en seksualiteit in elkaar steken Lachen met seks Uit elkaar Vorming voor begeleiding van allochtone jongeren Tastbaar Pit in je ploeg Babbelbox Pesticide I love you/ me

Info@jongenvanzin.be jongenvanzin.be

Trefwoorden Inspelen op seksueel getinte situaties Seksueel getinte situaties bij jongeren met een beperking

Duur 2 uur 2 uur

Algemeen vormingsprogramma relaties en seksualiteit

2 uur

Activiteiten relaties en seksualiteit, open en ontspannen sfeer Omgaan met kinderen en jongeren van gescheiden ouders

2 uur 2 uur

Allochtonen, relaties en seksualiteit

2 uur

Lijfwerk, lichaamsbeleving Teambuilding, samenwerkingsopdrachten Communiceren, feedback geven Preventief, omgaan met pestgedrag Weerbaarheid, zelfvertrouwen

2 uur 2 uur – 4 uur 2 uur – 4 uur 2 uur – 4 uur 2 uur – 4 uur


GRASDUINER

71 2013-2014

Netwerk: Vrienden van de Chiro chiro.be/VriendenvandeChiro

duwtje in de rug geven. Als je lid wordt, krijg je een welkomstpakket én je krijgt elk jaar twee edities van onze nieuwsbrief: de Buitenband. Op onze grote evenementen nodigen we je uit om eens een kijkje te komen nemen. Let op: leden van het Netwerk: Vrienden van de Chiro worden niet verzekerd!

BUITENBAND NIEUWSBRIEF NETWERK: VRIENDEN VAN DE CHIRO Een uitgave van Chirojeugd-Vlaanderen vzw. V.U. Erwin Cools. Afzenderadres: Kipdorp 30, 2000 Antwerpen. Antwerpen

N E T W E R K vrienden van de

Deze zomerse Buitenband moet je lezen met je agenda in de aanslag. We nodigen je uit op Krinkel 2013. Lees in dit nummer over Onze jongste telg van de geschiedenis van Krinkel en de Chirohuizen: De warm je op om naar Merksplas Hagaard af te reizen. Je zal merken dat de Van patronaat tot Chiro: datum die we in Buitenband 11 een interview met Maria noteerden, veranderd is. De Chiro Larosse is voortdurend in beweging en laat Krinkel 2013: een stukje zich moeilijk vatten. geschiedenis De Banier opent winkel In september opent de Chiro haar zonder deuren vijfde jeugdverblijf: De Hagaard. Lees in dit nummer over het broertje van Heidepark, Heibrand, De Karmel en De Kalei. Je bent uitgenodigd op de opening.

x

x

x x

Chiro zingt dit jaar op Linkeroever in Antwerpen. Lees in dit nummer over dat evenement en stem de snaren van je luiten op de tonen van ons lied. In dit nummer staan ook kadertjes die schreeuwen om je aandacht. Over leden van het Netwerk die hun lidgeld nog niet betaalden en over hoe je nieuwe leden kan werven. Veel leesplezier en vul in die agenda!

Germaine Kerckhofs, Lieve Herrijgers, Julia Seghers, Griet De Craen, Daan Vanderhulst, Guido Vereecke, Andy Demeulenaere, Marcel Huysmans, Paul van de Poel, Jan Van den Audenaerde, Walter Lauwers, Freddy Robberecht, Roger Claeys, Lieve D’Eer, Frans Nys, Pieter Wouters en Merijn Van de Geuchte

]foto: valerie vanderlooy[

Het Netwerk is er voor alle oud-Chiromensen en sympathisanten die graag op de hoogte blijven van waar de Chiro als koepel mee bezig is. Zo willen we de band tussen jou en de Chiro stevig houden.  Bovendien kun je zo je favoriete jeugdbeweging nog eens een

Zo word je lid: ##Surf naar chiro.be/VriendenvandeChiro en vul je contactgegevens, je Chiroconnectie en je (vroegere) beroep in. Je kunt ook bellen naar 03-231 07 95 of mailen naar VriendenvandeChiro@chiro.be. ##Stort daarna 10 euro per persoon als werkingsbijdrage op het rekeningnummer BE10 7895 1157 6604 van Chirojeugd-Vlaanderen vzw, met de vermelding “netwerk”, je naam en je voornaam.

Buitenband verschijnt 2 keer per jaar.

BESTE VRIEND VAN DE CHIRO IN DIT NUMMER

Is er geen plaatselijke oud-leidingsploeg? Wil je toch op de hoogte blijven van waar Chirojeugd Vlaanderen mee bezig is en wil je hen steunen waar je kan? Word dan lid van het Netwerk: Vrienden van de Chiro!

Nummer 12, juli 2013

CHIRO

met steun van de Vlaamse gemeenschap

buitenband_juli13.indd 1

1

1/07/13 (w27) 16:45


GRASDUINER

2013-2014

72

BINT Chiro Brussel geniet van de stad, loopt door de stad, knutselt met de stad, ademt de stad in en kiest ervoor om aanwezig te zijn IN de stad. Ook in de wijken waar dat minder evident is. En op een mooie dag ontstond BINT, een project van twee jaar waarbij de deelnemers (meisjes tussen 16 en 19 jaar) de Chiro leren kennen, uitwisselen over engagement, Brussel en jeugdwerk. Op het einde van de rit ontvangen ze hun attest van Animator in het Jeugdwerk. Slimme sluimerreclame: heb je zin om ook gekke BINT-bendebegeleiding te zijn of heb je zin om je als lid bij BINT aan te sluiten? “Kom erbij, kom erbij, zet je zorgen maar opzij! Ja, kom maar mensen, hup allee. Alles staat hier voor je klaar.” Contacteer Jill.Marchant@chiro.be – 02-505 0080.


GRASDUINER

73 2013-2014

WIE, WAT, WAAR? Â

CONTACT

Â

CONTACT

Aansluitingen

aansluitingen@chiro.be

Diversiteit

diversiteit@chiro.be

Administratie

info@chiro.be

Dubbelpunt

dubbelpunt@chiro.be

Afdelingswerking

afdelingen@chiro.be

Fuiven

fuiven@chiro.be

Alcohol en drugs

drugs@chiro.be

kaderwerking@chiro.be

Artistieke Activiteiten

darta@chiro.be

Gewesten Groepsadministratieprogramma (GAP)

Attesten

attesten@chiro.be

Groepsleiding

groepsleiding@chiro.be

Avontuurlijke Activiteiten

daa@chiro.be

Hoofdanimatorcursus (HA)

vorming@chiro.be

Bekendmaking

info@chiro.be

Inleidingscursus (IK)

vorming@chiro.be

Bivak

bivak@chiro.be

Inschrijvingen cursussen

cursus@chiro.be

Brochures

info@chiro.be

Internationale Activiteiten

dia@chiro.be

Chiro in de stad

stadswerking@chiro.be

Jaarthema

jaarthema@chiro.be

Chirohuizen

chirohuizen@chiro.be

Jong & Van Zin

info@jongenvanzin.be

Communicatie

communicatie@chiro.be

Juridische vragen

juridisch@chiro.be

Crisis

03-231 07 95

helpdesk@chiro.be


GRASDUINER

2013-2014

74

CONTACT

 Kinderen en jongeren met een beperking

diversiteit@chiro.be

Kinderrechten

kinderrechten@chiro.be

Kramp

kramp@chiro.be

Ledenwerving

continuiteit@chiro.be

Leidingsploeg

groepsleiding@chiro.be

Leidingswerving

continuiteit@chiro.be

Lokalen

lokalen@chiro.be

Muziek

muziek@chiro.be

Nationaal secretariaat

info@chiro.be

Ongevallen

verzekeringen@chiro.be

Pers

03-231 07 95

Publicaties

communicatie@chiro.be

Relaties en seksualiteit

seksualiteit@chiro.be

Scholingsbivak (SB)

vorming@chiro.be

Solidariteitsfonds

solidariteitsfonds@chiro.be

Spelen

afdelingen@chiro.be

Â

CONTACT

Toegankelijkheid

diversiteit@chiro.be

Uitleen

info@chiro.be

VB

groepsleiding@chiro.be

Verbonden

kaderwerking@chiro.be

Verzekeringen

verzekeringen@chiro.be

Vorming

vorming@chiro.be

Website

websiteredactie@chiro.be

Winkels van De Banier

debanier@debanier.be

Zingeving en solidariteit

spoorzes@chiro.be


GRASDUINER

75 2013-2014


IK + SB + stage = attest animator

m IK

VORMINGVOORLEIDING WWW.CHIRO.BE/VORMING

Vraag de juiste data aan je gewest of check chiro.be/ik

m SB

HA-weekend + themacursus + stage = attest hoofdanimator

m HOOFDANIMATORWEEKENDS

HERFSTVAKANTIE

30 oktober - 3 november 2013 | in Heidepark (Waasmunster)

KERSTVAKANTIE

26 - 30 december 2013 | in De Hagaard (Overijse)

LESVRIJE WEEK

5 - 9 februari 2014 | in Heidepark (Waasmunster)

KROKUSVAKANTIE

1 - 5 maart 2014 | in De Hagaard (Overijse) 4 - 8 maart 2014 | in Heibrand (Westmalle) 5-9 maart 2014 | in Heidepark (Waasmunster)

PAASVAKANTIE

13-15 december 2013 | HA in De Hagaard (Overijse) 14-16 maart 2014 | HA in De Kalei (Dilsen-Stokkem) 16-18 mei 2014 | HA in Heibrand (Westmalle)

m THEMACURSUSSEN

6-8 december 2013 | Groepsleidingsweekend in De Karmel (Brugge) 14-16 februari 2014 | Workshopweekend in De Hagaard (Overijse) 21- 23 februari 2014 | Groepsleidingsweekend in De Kalei (Dilsen-Stokkem) 21-23 maart 2014 | Expressieweekend in De Hagaard (Overijse) 4-7 april 2014 | Afdelingsboost in De Kalei (Dilsen-Stokkem) 5-12 juli 2014 | Tochtenbivak op geheime locatie

5-9 april 2014 | in Heibrand (Westmalle) 9-13 april 2014 | in De Kalei (Dilsen-Stokkem) 10-14 april 2014 | in Heibrand (Westmalle) 15-19 april 2014 | in De Karmel (Brugge)

ZOMERVAKANTIE

2-6 juli 2014 | in tentenkamp

SB IN TWEE WEEKENDS

m

21-23 FEBRUARI EN 18-20 APRIL 2014 | in De Hagaard (Overijse)

Extra vorming 25-27 oktober en 15-17 november 2013 | OPLEIDING TOUWENPARCOURSBEGELEIDER (in Heibrand (Westmalle) 9-10 november 2013 | TECHNIEKENMINIWEEKEND (check daa.chiro.be) 23 november 2013 | VB-DAG in Heibrand (Westmalle) 14 december 2013 | VB-DAG in De Karmel (Brugge) 29-30 maart 2014 | TECHNIEKENMINIWEEKEND (check daa.chiro.be)

Grasduiner 2013  
Grasduiner 2013  
Advertisement