Page 1

dubbelpunt BelgiĂŤ -Belgique P.B. 8000 Brugge 1-2 BC21170 P409362

WEER U WAS FOTO'GSEWELDIG! VAN D START E D A G MIDDE EN IN HE N DUBBE VAN DEZE T LPUNT .

]foto: jens geeraets[

[Adresklever]

Waar is da feestje? OKTOBER 2012

Tijdschrift van en voor Chiroleiding | verschijnt maandelijks, niet in juli en augustus | nr. 2 Chirojeugd-Vlaanderen vzw | v.u. & afzendadres: H. Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen


inhoud & edito

Deze maand in dubbelpunt: Fuiven kan ernstige gevolgen hebben. Alles over de juiste decibels op p. 4.

To party! Zaterdagavond. Eindelijk is het zover. Na maanden voorbereiding komt de hele buurt – of dat hoop je tenminste – zich uitleven op jullie Chirofuif!

Startdag 2012. U was weer geweldig! De foto’s op p. 25.

De voorzitter van het Vlaams Parlement in zijn Chirohemd. De Chirojaren van Jan Peumans op p. 12.

colofon Dubbelpunt verschijnt maandelijks, maar niet in juli en augustus. Een jaarabonnement kost 10,50 euro, vraag het aan bij Chirojeugd Vlaanderen, Kipdorp 30, 200 Antwerpen tel. 03-231 07 95 E-mail abonnementen@chiro.be ]Redactieadres[ Claire Gastmans, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen ]E-mail[ dubbelpunt@chiro.be ]Eindredactie[ Claire Gastmans ]Redactie[ : Bert Gyssels, Lien Saerens, Lien Habex, Maaike Beullens, An Ghysel, Hanne Jochems en Lotte Van Doren ]Tekeningen[ Pieter Deprez ]Taalnazicht[ Bart Boone ]Foto’s[ plaatselijke groepen ]Tekeningen[ Pieter Deprez ]Vormgeving[ Valerie Vanderlooy en Jan Van Bostraeten ]Druk[ Drukkerij Vanden Broele, Brugge Dubbelpunt wordt gedrukt op chloorvrij gebleekt papier ]Giften[ giften aan Chirojeugd-Vlaanderen vzw kunnen gestort worden op rekeningnummer BE67 0000 1507 2887.

2

dubbelpunt OKTOBER 2012

Om 21 uur kun je zelf even uit de bol gaan in de nog lege zaal of tent, maar twee uur later is het meestal gedaan met de pret, dan zijn alle helpende handen welkom. Achter de toog, voor de toog, bij de bonnetjes, aan de cocktailbar, de inkom, de vestiaire of ‘zo’n beetje overal’. Als leid(st)er sta je op je eigen Chirofuif altijd paraat! Tot je shiften voorbij zijn, tenminste. Dit jaar is het voor mij de eerste keer dat ik niet zal pronken met mijn Chirotopje, of dat ik kaarten verkoop aan wildvreemden, mezelf beklad met plaksel of zal stinken naar een mengeling van zweet, bier en mojito’s. En nee, daar ben ik niet blij om. Want na afloop samen bij de plaatselijke bakker lekkere koffiekoeken bestellen, en in stilte ontbijten terwijl je ondertussen geniet van de zonsopgang – ik ken geen feestelijker gevoel.

Wat mijn vrienden denken dat ik doe

Feest ze! Lien

Wat mijn leden denken dat ik doe


intro

]foto: jens geeraets[

fuiven! Chirofuiforganisator

Wat mijn mama denkt dat ik doe

Wat de maatschappij denkt dat ik doe

Wat ik denk dat ik doe

Wat ik eigenlijk doe

dubbelpunt OKTOBER 2012

3


Dossier

fuiven

Fuiven kan ernstige gevolgen hebben voor je oren

“De show was super, maar de schade achteraf was Fuiven is heerlijk, maar ook wel belastend voor je voeten (dansen), je lever (drinken), je stem (meezingen) en je oren (muziek). Over dat laatste kan Lode De Feyter, oud-leider van Chiro Duffel-Oost, spijtig genoeg meespreken. DUBBELPUNT: Dag Lode! Wanneer en hoe heb je gehoorschade opgelopen? Lode: Het gebeurde tijdens een show van The Loved Ones in de Klinker in Aarschot, november 2006. Het geluid stond daar vreselijk hard en heel scherp. Ik droeg toen al jaren oordopjes, maar was ze net die avond thuis vergeten. De show was super, maar de schade achteraf was groot. Ik zag heel wat mensen hun oren dichtknijpen tijdens het optreden. Verschrikkelijk. DUBBELPUNT: Hoe ernstig is de gehoorschade precies? Lode: Vrij ernstig toch. Ik hoor constant een hoge pieptoon die nooit meer weg zal gaan. Vroeger had ik dat ook wel eens na een feestje of een optreden, maar na een nachtje slapen was dat weer over. Daarbij komt dat ik nu overgevoelig ben voor luid geluid. Bij de minste geluidspiek voel ik een ondraaglijke pijn in mijn oren. DUBBELPUNT: Hoe hou je daar rekening mee in je dagelijkse leven? Lode: Ik heb muziekoordoppen op maat gekocht met de zwaarste filter: -25 dB. Ik vind ze super, maar ze zijn zeer duur: 140 tot 170 euro, wat in mijn ogen onverantwoord is. Maar ik ga de deur niet uit zonder, die discipline heb ik mezelf moeten opleggen. Intussen speel ik zelf in twee punkrockbands. Bij F.O.D. ben ik drummer, bij 15 Minute Powernap de zanger. Heel leuk, het optreden en zo, maar uiteraard niet mogelijk zonder mijn gehoorbescherming.

Oorsuizingen voor het leven DUBBELPUNT: Is dat niet vervelend, constant met gehoorbescherming op pad? Lode: Op zich draag ik die oordoppen

4

dubbelpunt OKTOBER 2012

wel graag, en ik vind dat de muziek er zelfs beter door klinkt. Je hoort veel meer details die anders verloren gaan in het lawaai. Op een luid feestje kan ik zelfs makkelijker een gesprek voeren met gehoorbescherming dan zonder. Maar de suizingen zijn natuurlijk wel storend, vooral op stille plaatsen. Soms hoor ik het bijvoorbeeld op een rustige dag als ik aan mijn bureau zit op het werk, heel vervelend. En het gebeurt wel eens dat ik niet in slaap kan geraken door de luide suizing in mijn oren, maar meestal kan ik het negeren. Alleen als je erop focust, word je er gek van. En het erge is: de oorzaak van gehoorschade kan niet medisch behandeld worden. Wanneer je met een suizing zit, is dat voor het leven. Er bestaan alleen psychologische behandelingen die je leren de suizing te negeren: door aan andere dingen te denken bijvoorbeeld, of door wat muziek op te zetten.

DUBBELPUNT: Vind jij dat er op dit moment genoeg actie ondernomen wordt tegen gehoorschade? Lode: De geluidsnormen van minister Schauvliege zijn op zich een nobel plan met goede bedoelingen, maar getuigen van een te beperkte kennis over de materie. 85 dB voor een punkrockshow in een klein jeugdhuis is gewoonweg onmogelijk. Een drumstel maakt zonder versterking al veel meer lawaai! En dat is de referentie, stiller kan het niet. De rest van de instrumenten moet op het geluidsniveau van het drumstel afgestemd worden. Minister Schauvliege opperde daarom het idee om plexiglazen schermen te gaan installeren. Maar hoe gaan kleine bands zo’n scherm betalen? DUBBELPUNT: Zie jij een andere oplossing? Lode: Voor zulke kleine zalen en jeugd-

huizen kun je volgens mij beter inzetten op gehoorbescherming. Maak mensen zich ervan bewust dat ze zich moeten beschermen, informeer hen over alle mogelijkheden, en stimuleer het gebruik ervan. Gratis polyurethaan oordoppen uitdelen in kleinere zalen is bijvoorbeeld zeker geen overbodige luxe. Ze zijn heel goedkoop en bieden een perfecte bescherming wanneer ze juist ingebracht worden. Tot slot wil ik er ook voor pleiten dat de kwaliteitsoordoppen op maat betaalbaar worden, zodat die drempel verlaagd wordt. Zo kun je de muziek nog wel ‘voelen’ maar gaan je oren er niet aan ten onder. Want muziek is een geheelbeleving van horen, zien, voelen en dansen! De perfecte samenvatting van een Chirofuif. Bedankt voor dit gesprek, Lode!

Tip van Lode:

Als je je oordoppen vergeet en er zijn er nergens voorhanden, steek dan nat wc-papier in je oren. Een beetje vettig, maar de perfecte bescherming. Soms is het dan wel spannend om het er allemaal weer uit te halen. Gelukkig overkomt het me tegenwoordig bijna nooit meer dat ik buiten wandel zonder mijn doppen op zak. Gsm? Check! Sleutels? Check! Portefeuille? Check! Oordoppen? Check! GO!


Dossier

fuiven

groot” Gehoorschade? Don’t blame the dj! Als organisator van een fuif, concert of festival moet je rekening houden met de wetgeving over gehoorschade. Die wetgeving is nieuw, en treedt in werking vanaf 1 januari 2013. Ze vertrekt van het type zaal waarin je iets organiseert.

Een evenement in openlucht of in een tent?

Dan verandert er voor jouw fuif niets. Je mag tot 90 db(A) spelen. Wil je hoger? Dan zul je zoals altijd een uitzondering moeten vragen aan je gemeentebestuur (je bent verplicht je evenement te melden). Je mag zo luid spelen als afgesproken met de lokale politie, normaal is dat tot 100 dB(A). Jullie hebben dan wel de verantwoordelijkheid om gratis oordoppen ter beschikking te stellen.

Een fuif of concert in een zaal?

Vraag aan de zaaleigenaar in welke VLAREM-klasse de zaal valt. Normaal staat dat ook in het huurcontract.

Bevindt de zaal zich in VLAREM, binnen meldingsklasse drie?

je een van die twaalf uitzonderingen, in het slechtste geval weet je ten minste waar je aan toe bent.

Bevindt de zaal zich in VLAREM, meldingsklasse twee? Dat betekent dat de zaal zodanig aangepast is dat er meer db(A) gehaald kan worden zonder gehoorschade. Vaak kun je dan tot 100 db(A) gaan. Ook hier moet je altijd het geluidsniveau meten en het wordt ook geregistreerd. Je moet dan ook altijd gratis oordopjes ter beschikking stellen.

Tips voor jouw Chirofuif

De Vlaamse overheid controleert regelmatig en ook de politie kan vaststellingen doen. De boetes lopen hoog op voor organisatoren die zich niet aan de maximumnorm houden. Het heeft ook geen enkele zin om de schuld af te schuiven op de dj die de muziek draait, jij bent en blijft als organisator verantwoordelijk voor het muziekvolume. Zet duidelijk enkele afspraken

op papier: aan welke geluidsnorm moet de dj zich houden, en wat gebeurt er als hij of zij zich daar niet aan houdt? Probeer je gemeente te overtuigen om geluidsmeters aan te kopen. Die zijn namelijk zeer duur, en als je goede afspraken maakt, kan iedereen hetzelfde toestel gebruiken. Meten in zalen moet volgens bepaalde regels gebeuren. Je vindt ze op de Chirowebsite. In openlucht of op tentfuiven mag het om het even waar. De wetgeving over gehoorschade is niet dezelfde als die over geluidsoverlast. Het kan zijn dat de politie jouw evenement niet stillegt omdat je te hard speelt voor de oren van de bezoekers maar wel wegens de overlast voor de buurt.

Om de oren van je publiek te sparen

OO Voorzie een chill-outzone waar er enkel achtergrondmuziek is en waar bezoekers even kunnen bekomen van de luide muziek. OO Zorg voor oordopjes, die je gratis ter beschikking stelt. OO Probeer de boxen wat te spreiden zodat ze niet op één punt gericht staan.

De zaal heeft een melding gedaan aan het gemeentebestuur en kan zo zonder problemen altijd 95 db(A) spelen. Jij moet als organisator wel altijd het geluid meten en zorgen dat de muziek hier niet over gaat.

95 db(A)? Dat vinden we toch te weinig? Als je in een zaal toch hoger dan 95 db(A) wil gaan, vraag je een uitzondering aan het gemeentebestuur. Let wel: die uitzondering is beperkt tot twaalf muziekactiviteiten per jaar per zaal. Afspreken met andere jeugdverenigingen is de boodschap. In het beste geval ben

Meer informatie nodig? OO fuifpunt.be OO chiro.be/info-voor-leiding/jeugdbeleid/fuiven

dubbelpunt OKTOBER 2012

5


]foto: jan van bostraeten[

Dossier

fuiven

Ondertussen achter de draaitafels

Hey mister dj, put a record on Elke Chirogroep heeft waarschijnlijk wel een leider die gitaar kan spelen, of een leidster die een supermegasjiek logo kan ontwerpen. Maar soms hebben Chirogroepen nog een ander – erg bruikbaar – talent in huis: een dj. Drie Chiro-dj’s aan het woord!

Inflammable Dj 

(Chiro Windekind, Adinkerke)

Op welke fuiven draai je? Op alle soorten fuiven. Bij mijn referenties staan KSJ-fuiven, holebifuiven en 100-dagenfuiven. In Chiroverband draai ik enkel op onze eigen Chirofuif en de fuif van ons gewest. Tijd voor verandering, dus. Want Chiro en plaatjes draaien zijn een groot deel van m’n leven, de combinatie van die twee is dan ook subliem, puur amusement. Welke liedjes zijn volgens jou echte aanraders? The Magician Remix van ‘I Follow Rivers’ zal ongetwijfeld mijn meest gespeelde schijf zijn. Met ‘Bouger Bouger’ van Magic System krijg ik dan weer IE-DER-EEN op de dansvloer.  Contact: facebook.com/inflammabledj of karel_ghysel@hotmail.com

Deaf Generation 

(Chiro Dokio, Reningelst)

Op welke fuiven draaien jullie? We draaien vooral op fuiven in de streek van Poperinge, Ieper en Kortrijk. De evenementen waarop we draaien, zijn niet enkel van Chirogroepen of van jeugdbewegingen, maar van allerlei organisaties. Bijvoorbeeld: Scouzone, It’s Your Lucky Night, 1001 Salamanders, Festival Dranouter (wedstrijd) en Campus Tour Kortrijk. Welke liedjes zijn volgens jullie echte aanraders? De muziek die we draaien is heel gevarieerd. Het blijft wel altijd commercieel en dansbaar. Momenteel hebben Otto Knows (‘Million Voices’) en Martin Solveig (‘The Night Out’) veel succes. Onze muziek kun je ook vinden op soundcloud.com/deaf-generation.  Contact: facebook.com/deafgenerationpage of deafgeneration@hotmail.be

Los Sombreros 

(Chiro Juventud, Wichelen)

Op welke fuiven draaien jullie? Meestal op Chirofuiven, maar we draaien ook op fuiven van andere jeugdbewegingen. Onze dj-carrière is begonnen op onze Chirofuif Solid Sound, die dit jaar plaatsvindt op 20 oktober in het Gildenhuis in Wichelen. Welke liedjes zijn volgens jullie echte aanraders? Onze vaakst gedraaide plaat is ‘Original Don’ van Major Lazer. En de meest aangevraagde nummers zijn eigenlijk altijd platen die op dat moment in de Ultratop 50 staan. Het nummer met het meeste succes, vooral in Wichelen dan, is ‘Ravers In The UK’ van Manian.  Contact: facebook.com/LosSombrerosDj of lossombreros@live.be

6

dubbelpunt OKTOBER 2012

Vijf pint Urenlang hebben jullie er aan gesjord en geknutseld, aan die cocktailbar. Een rieten toog, palmbomen en zelfs een waterfonteintje. Straks hoogstwaarschijnlijk de populairste verblijfplaats op de fuif. Je ziet de liters wodka-Red Bull er al doorgaan. Maar mag dat eigenlijk wel, zomaar aan iedereen alcoholische dranken geven?

Wat zegt de wet?

Dat het niet mag. Het is verboden om alcohol, in welke vorm dan ook, te schenken aan mensen jonger dan zestien jaar. Of je nu pintjes, wijn, alcoholische cocktails of sterkedrank verkoopt aan een -16-jarige, je gaat altijd in de fout. Sterkedrank zoals whisky, tequila of jenever aanbieden aan mensen jonger dan achttien jaar is ook verboden. En ja, ook cocktails vallen onder de noemer sterkedrank.

Oplossing: een bandjessysteem

Op je Chirofuif drank schenken volgens de hierboven beschreven wet lijkt op het eerste gezicht niet zo eenvoudig. Op de drukste momenten is het voor de tappers niet evident om de leeftijd van elke fuifganger na te gaan. Om op een fuif een duidelijk onderscheid te kunnen maken tussen -16-jarigen, -18-jarigen en meerderjarigen kun je een systeem invoeren van armbandjes met verschillende kleuren voor de verschillende leeftijden. De aspileiding van Chiro Zandhoven experimenteerde met dit systeem op hun Kick Asspi-fuif.


Dossier

fuiven

tjes en een cola, a.j.b. Alcohol op je fuif en hoe ermee om te gaan

DUBBELPUNT: Kunnen jullie even kort uitleggen hoe het bandjessysteem juist in zijn werk gaat? Jan: Eigenlijk is het heel eenvoudig. Aan de inkom geven we polsbandjes in drie verschillende kleuren. We zorgen ervoor dat de drie categorieën -16, 16 tot 18, en +18 elk een andere kleur krijgen.

ZO FUIF JE VEILIG OO Als iemand die zichtbaar dronken is je fuif wil betreden, kun je hem of haar het beste weigeren. Als die persoon een ongeval veroorzaakt nadat hij of zij op jullie fuif alcohol dronk, kan jullie organisatie daarvoor aansprakelijk gesteld worden. Bovendien staan er ook straffen op alcohol schenken aan iemand die al zichtbaar dronken is. OO Bij ‘veilig fuiven’ hoort ook ‘veilig thuiskomen’: denk zeker na over hoe jouw feestgangers weer veilig thuis kunnen geraken. Zo kun je bijvoorbeeld een fuifbus inleggen of het nummer van een taxidienst ophangen.

DUBBELPUNT: En hoe checken jullie de leeftijd van de fuifgangers dan? Eva: We vragen of ze hun identiteitskaart willen tonen. Op drukke momenten is dat niet altijd haalbaar, dan vragen we dat enkel als we echt twijfelen over hun leeftijd. Jonas: Het voordeel bij onze aspifuif is dat hij nog heel kleinschalig is. Tot nu toe werd die altijd in het plaatselijke jeugdhuis georganiseerd. Eva: We kennen dus een groot deel van de mensen die komen feesten, en weten ongeveer hoe oud ze zijn. DUBBELPUNT: Vinden jullie dat dit systeem op elke fuif ingevoerd moet worden? Jonas: Ik ben persoonlijk wel voorstander. Hoewel het niet vreselijk moeilijk is om de wet te omzeilen – jongeren kunnen bijvoorbeeld thuis of buiten al

ZO VERMIJD JE DRONKAARDS OO Maak alcoholische dranken duurder dan frisdrank. Of omgekeerd: maak de frisdrank iets goedkoper. OO Voorzie een ruim aanbod aan nietalcoholische alternatieven. Meer variatie dus, dan het gebruikelijke cola-limonade-water-aanbod. OO Voorzie voldoende pils zodat niemand, als het bier op is, moet overschakelen op zwaardere varianten of cocktails. OO Wanneer de fuif ten einde loopt, kun je gratis kraantjeswater aanbieden. Zo wordt niemand nog zatter, en je doet er ook geen verlies mee.

flink wat drinken – denk ik toch dat we hiermee het goede voorbeeld geven. Jan: In principe geldt de regel op elk evenement waar alcohol geschonken wordt. De verschillende polsbandjes zijn voor de tappers gewoon een handig middel om controle uit te oefenen. DUBBELPUNT: Niets dan lof over het bandjessysteem of zijn er toch beperkingen? Eva: We kunnen niet ontkennen dat het een beetje extra organisatie vraagt. De fuifgangers moeten bijgevolg iets langer aanschuiven aan de inkom. Jonas: Anderzijds worden ze er op die manier nogmaals op gewezen dat er wel degelijk een regeling bestaat die er niet zomaar gekomen is.  z

ZO MAAK JE GEEN VERLIES OP DRANK OO Neem de begroting van vorig jaar erbij: wat werd er gedronken, en hoeveel bleef er over? Baseer je daarop om nieuwe bestellingen te plaatsen. OO Maak goede afspraken met de brouwer. Meestal willen ze volle vaten en nog onaangeroerde bakken frisdrank wel terugnemen. OO Zorg ervoor dat leiding geen drank gratis weggeeft aan vrienden of andere bekenden. Om te vermijden dat het de spuigaten uitloopt, kun je elke leider of leidster bijvoorbeeld één gratis drankkaart geven.

dubbelpunt OKTOBER 2012

7

]foto: jan van bostraeten[

Dubbelpunt hoorde de toenmalige aspileiding Jan, Jonas en Eva daarover uit.


Dossier

fuiven

De enige promoregel:

Affiches en flyers verspreiden, T-shirts laten drukken, stickers uitdelen of een Facebookactie beginnen: bekende scenario’s bij de promocampagne van een doorsnee Chirofuif. Maar sommige Chirogroepen gaan nog verder om indruk te maken. Dubbelpunt koos de leukste acties voor je uit.

De promomobiel

Oordopjes als inkomkaart

De jongens van Chiro Duffel-Oost kwamen voor hun Park-In 90-fuif op de proppen met inkomtickets die zowel nuttig als origineel zijn. Zij lieten namelijk geen gewone inkomkaarten drukken, maar kozen voor een doosje met oordopjes. “Het is een win-winsituatie. Gewone inkomkaarten belanden na de fuif in de vuilnisbak, deze oordopjes niet. En bovendien kunnen de aanwezigen er handig gebruik van maken,” legt leider Lander uit. Financiële steun voor deze actie kregen de jongens van Lessius Mechelen. Ook de voorbije jaren verraste Chiro Duffel-Oost hun fuifgangers al met speciale toegangskaarten, zoals tandenborstels of frisbees.

8

dubbelpunt OKTOBER 2012

Het tweede weekend van oktober moet je in het landelijke dorpje Viersel zijn. Chiro Valentijn organiseert dan hun feestweekend. Bij de laatste editie pakte de leiding uit met niets minder dan een promomobiel. De handige harry’s van dienst hadden een oude camionette helemaal ingekleed, en voorzien van een muziekinstallatie. Zelfs een rookmachine mocht niet ontbreken! Met deze wagen stonden ze de afgelopen weken aan schoolpoorten en fuiven in de buurt. Op elke locatie vielen er ook gratis inkomkaarten te winnen.

altijd te bewonderen op YouTube onder de naam ‘Wie vat, die at’ of ‘Bevrijd het vat’. “Voor het ontcijferen van de tips was uiteraard geografische kennis van Nijlen nodig, maar er werd ook diep gegraven in de Nijlense geschiedenis en het cultureel erfgoed. Zo passeerden verdoken verwijzingen naar eeuwenoude burgemeesters en Nijlense vertelsels de revue,” legt leider Robin uit. De eerlijke vinder van het vat kreeg op de Chirofuif niet minder dan 100 gratis drankbonnetjes. In de ban van de vatkoorts waagden heel wat dappere speurders drie jaar op rij hun kans!

Zoek het vat

Chiro Pako uit Nijlen staat niet alleen bekend om klinkende fuifnamen als ‘Pako Eens een Ander’ of ‘’k Zal a pako party’, maar ook om de opmerkelijke promocampagne voor hun tentfuif. Vijf jaar geleden besloten de organisatoren om de weken voor dat evenement een ‘vatzoektocht’ op poten te zetten. Een groepje Chiroleiders verstopte een vat bier in of rond Nijlen. De vatzoekers konden dit op het spoor komen door cryptische videoboodschappen te ontcijferen. Die hilarische filmpjes zijn nog

Tag jezelf met de fuifmobiel

Chiro Opoeteren ging voor de promocampagne van hun jaarlijkse feestweekend de mobiele toer op. Zo restylede de enthousiaste fuifcrew een oude auto, die ze regelmatig van plaats verhuisden.

V


Val op!

Dossier

fuiven

Wie erin slaagde om zichzelf te fotograferen met deze feestmobiel, en die foto vervolgens op zijn of haar Facebook-profiel postte, won vrijkaarten.

Doe het met passie

Tijdens het derde weekend van oktober organiseren de meisjes van Chiro Nele uit Kessel hun PassioNelefuif. De promostunt die ze dit jaar op touw zetten, paste volledig in het thema van dat feest. Op fuiven in de buurt verstopten ze namelijk de PassioNelebh. De gelukkige die dat pikante kledingstuk vond, kreeg twee gratis inkomkaarten.

Geef iets weg

Het eerste weekend van oktober davert het kleine dorpje Massenhoven onder de beats van M’hove It, een grote tentfuif georganiseerd door de plaatselijke Chirogroep. Vorig jaar ging de promocampagne voor die fuif niet onopgemerkt voorbij dankzij de uitdagende affiches. Maar de leiding merkte dat de affiches snel verdwenen – vermoedelijk zaten enkele mannelijke fuifgangers daar voor iets tussen. En daarom bouwde Chiro Massenhoven de campagne voor hun fuif dit jaar nog verder uit door de weken ervoor hun mascotte, een oranje vlinder, te verstoppen. De eerste persoon die de vlinder vond en de bijbehorende code doorgaf, kreeg gratis inkomkaarten of consumpties. Als kers op de taart deelde de M’hove It-crew op andere fuiven kleine flesjes drank uit met daarop hun eigen affiche.

Wat je niet mag vergeten te vermelden op de affiche:

n Naam van de fuif n Datum en aanvangsuur n Waar (plaats/tent/zaal en gemeente) n Line-up n Wie het organiseert (een logo zorgt voor herkenbaarheid) n De toegangsprijzen en waar je voor inkomkaarten terechtkunt n Eventuele sponsors n Een verantwoordelijke uitgever (een meerderjarige inwoner van België) + adres n Speciale acties (bijvoorbeeld: korting in uniform, gratis vat, enz.)

Less is more! Zo laat je de affiche opvallen:

n Gebruik opvallende kleuren, maar maak er geen kakofonie van n Zorg dat de lay-out van de affiche niet té druk is n Te veel informatie zorgt voor overkill n Plak ze op moeilijk bereikbare plaatsen* n Plak ze naast/boven/onder elkaar zodat ze een logo of tekening vormen. * Opgelet! Zorg dat je toelating hebt van de eigenaar als je ergens affiches wil plakken, of borden wil plaatsen. Veel gemeenten hebben ook hun eigen reglementering daarover. Bij de plaatselijke jeugddienst kun je meer info krijgen.

Zie ze vliegen

Chiro Joento uit Alken zet in op zotte flyers om hun jaarlijkse Kladderbal te promoten. Vorig werkjaar kozen ze voor vliegertjes. Iedereen die een flyer te pakken kreeg, kon hem omvormen tot een leuk vliegtuigje. De voorgedrukte vormpjes in elkaar plooien en naar alle hoeken van de feesttent gooien, was dan ook de boodschap.

dubbelpunt OKTOBER 2012

9


Dossier

fuiven

“Als de fuif ten einde loopt, wordt het gevaarlijk” Een groepje fuifgangers staat buiten te lummelen. Omdat de buren al vaker klaagden over lawaai op straat komt een Chiroleider vragen of ze de fuif binnen willen verderzetten. “Jaja, we gaan naar binnen!” Een kwartier later staan ze er nog altijd, een struise securityman gaat er nu op af. Of ze asjeblieft naar binnen willen gaan. “Wat vraagt die bodybuilder? ‘t Straat is toch van iedereen?” Boem, patat, klets. (Om kort te zeggen dat er zich een vechtpartij ontspint.) “Belt iemand de flikken?” Dubbelpunt deed een straatonderzoek, en hoorde de betrokkenen uit. Een politieagent, een buitenwipper en een buur aan het woord.

De buur

Tom woont vlak naast een feestzaal. Er worden veel trouwfeesten gehouden, galabals, en tal van andere feestjes, waaronder ook Chirofuiven. “Meestal zien we op voorhand ergens een affiche hangen die het evenement aankondigt, of soms merken we dat de zaal geboekt is omdat er overdag veel bedrijvigheid is. ‘s Zomers, als het te warm wordt in de zaal, zetten ze de deuren open en trekt iedereen naar buiten, met heel wat geluidsoverlast tot gevolg. Zo was er op een nacht een jongeman met veel geweld op mijn deur aan het kloppen. Toen ik ging openmaken om te vragen of het wat rustiger kon, kreeg ik zijn vuist in mijn gezicht. Gevolg: een hersenschudding en een gebroken oogkas. Jammer genoeg kunnen de organisatoren van een fuif niet meer doen dan securitymensen voorzien die ervoor zorgen dat alles zich zoveel mogelijk binnen afspeelt, en die herrieschoppers buitenzetten als dat nodig is. Maar aan het volume van de muziek zouden sommige organisaties wel mogen sleutelen. Vaker en vaker zie je jongeren met oordopjes naar een fuif komen; soms wor-

den er zelfs voorzien op de fuif zelf. Dan vraag ik me af of het niet eenvoudiger is de muziek wat zachter te zetten?” “Elk jaar organiseert de Chiro hier ook een tentfuif, wat vanzelfsprekend meer lawaai veroorzaakt dan een fuif in een zaal. Maar ze waarschuwen vooraf de hele buurt en steken oordopjes of bloemetjes in de brievenbussen. Zo’n gebaar geeft aan dat ze zich wel degelijk bewust zijn van de overlast die hun fuif met zich meebrengt. En dan kun je ook op meer begrip rekenen.”

De politie

Ook een anonieme politieagent met een verleden in de jeugdbeweging wil kwijt hoe hij fuiven beleeft. “Ik ben sowieso een geweldige voorstander van Chirofuiven, en fuiven in het algemeen. Maar soms gebeurt het dat mijn collega’s en ik in het weekend opgeroepen worden om langs te gaan op zo’n fuif. Dat is natuurlijk niet altijd even aangenaam. Er komen nu eenmaal veel regels kijken bij de organisatie van zo’n evenement. Als we tussenbeide moeten komen, probeer ik altijd om in overleg met de organisatie tot een zo goed mogelijke oplossing te komen. In gevallen van geluidsoverlast – een vaak voorkomende klacht – probeer ik dan ook om te onderhandelen met de organisatie en de klagende buurtbewoners. Maar soms zit je in een lastig parket, natuurlijk. Zo herinner ik me een fuif waar ik naartoe gestuurd werd voor geluidsoverlast. Daar aangekomen bleek dat de meesten van mijn vrienden daar ook aanwezig waren. Tja, dat is niet makkelijk. In andere omstandigheden was ik zelf waarschijnlijk op die fuif geweest om plezier te maken. Maar dat neemt niet weg dat ik ook in zulke gevallen ga bemiddelen. In dat geval hebben de twee partijen wat water bij hun wijn gedaan, en is alles goed gekomen.

10 dubbelpunt SEPTEMBER 2012

De bestaande veiligheidsregels zijn er natuurlijk om de veiligheid te verbeteren. Daarnaast is het belangrijk dat er tijdens het evenement, maar ook vooraf, goede communicatie is tussen de betrokken partijen: organisatie, buren en veiligheidsdiensten.

De buitenwipper

Jos is een boom van een kerel en heeft al meer dan tien jaar ervaring als securityman. Vroeger was hij lid van Chiro Malderen, maar nu maakt hij deel uit van de meisjeskookploeg van Chiro Hemo. “Wat ik doe, is een tweede natuur geworden. Mijn collega’s en ik hebben meestal al van bij het begin de potentiële ruziestokers in het vizier. Het komt eropaan alert te zijn. Wie vecht, of terugvecht, vliegt buiten en komt er niet meer in. Wij zijn er immers om zulke problemen op te lossen, dat moet je als Chiroleiding niet zelf doen.” “Een Chirofuif verloopt meestal vrij gemoedelijk. De fuivers zijn vaak nog redelijk jong en iedereen kent er iedereen. Alleen wanneer de fuif ten einde loopt, kan het gevaarlijk worden. Daarom is het belangrijk om een fuif af te bouwen! Deel minstens drie kwartier op voorhand mee dat de bonnetjesstand zal sluiten. En wanneer het licht aangestoken wordt, moet de toog echt sluiten.”

De organisatie

De veiligheid van je feestgangers is een verantwoordelijkheid die je als organisator moet opnemen. Als je een groot evenement organiseert, is daarom overleg nodig met de politie en de brandweer – vóór het evenement. Probeer goede afspraken te maken, niet alleen over geluidsoverlast en alcoholgebruik maar ook over hoe je zal reageren als er iets misloopt. Ook met securityfirma’s maak je best op voorhand afspraken. Wat verwacht je van hen, en wat kunnen jullie doen om de fuif zo veilig mogelijk te maken? De meeste firma’s werken zeer professioneel en staan open voor een gesprek. Nodig hen zeker eens uit op een leidingskring. Je bent verder verplicht om aan het gemeentebestuur door te geven welke firma je inschakelt.


Dossier

fuiven

Richtlijnen en tips 1 Een zaal heeft een wettelijk toelaatbaar aantal personen. Ook een tent kan niet oneindig veel volk aan. Zoek het even op in het contract of brandveiligheidsattest en hou je daaraan. Te veel sardientjes in een ton is om problemen vragen. 1 Als er gevochten wordt op je evenement, waarschuw dan altijd de politie. Alleen zij kunnen hier gepast op reageren en de daders aanpakken. Ze hebben bovendien de taak om dat serieus te nemen. Als organisator zijn jullie hier niet voor bevoegd en dat is maar goed ook. Bekommer je liever om het aanwezige volk dat niet aan het vechten is. 1 Je kunt iemand veiligheidsverantwoordelijke maken voor jouw evenement. Hij of zij is heel de tijd aanwezig en treedt op als contactpersoon voor brandweer, politie, security en gemeentebestuur. Idealiter waakt die persoon ook over de andere facetten van veiligheid: crowdmanagement, fiets- en parkingbewaking, enz.

dubbelpunt OKTOBER 2012 11

]foto: valerie vanderlooy[

Chiro geeft tegenGAS

Chirojeugd Vlaanderen krijgt meer en meer oproepen van groepen die een GAS-boete gekregen hebben. Meestal omdat er een vermoeden van geluidsoverlast was op hun Chirofuif. Gemeenten gebruiken die GAS-sancties meer en meer om kleine vormen van overlast te bestraffen (GAS staat voor Gemeentelijke Administratieve Sancties). Chiro Overal uit Temse kreeg bijvoorbeeld drie boetes op dezelfde avond, waaronder ĂŠĂŠn boete omdat hun fuifgangers na een vechtpartij te veel lawaai maakten. Het systeem heeft dus best wat nadelen. Zo denken we dat het minder ruimte laat voor een gesprek tussen politie en Chirogroepen en worden GAS-boetes vaak gebruikt om datgene te bestraffen wat jongeren tot jongeren maakt. Rondhangen, fuiven en spelen worden zo plots strafbaar. Chirojeugd Vlaanderen reageerde hier al uitvoerig op en is nu op zoek naar nog meer verhalen. Kregen jullie al een GAS-boete? Laat het dan weten via jeugdbeleid@chiro.be.


jaarthema

op de Startdag! Drie Goestinktips voor je fuif

mm Laat dj Briek een uurtje de show stelen met een minifuif voor maxipret. Met het jaarthemalied, natuurlijk! mm Zwetende dansers kunnen zich even verfrissen in de deohoek, waar ze 'eau de Chiro' onder hun oksels kunnen spuiten. mm Zet enkele tafeltjes klaar voor speeddates tussen vrijgezellen. Vergeet de chocolaatjes niet! mm Als Sniffer (de knuffel) blaft (via de dj), begint het happy hour!

De Chiro daagt je uit! En hij is ... vertrokken!

De online wedstrijd 'De Chiro daagt je uit!' is begonnen met een ferme uitdaging op de Startdagen: doe zo overtuigend mogelijk de Goestinkmove. Enkele moemoes uit het plaatselijke rusthuis gaven hun ongezouten mening over deze filmpjes, en zo werden de eerste punten al verdeeld. Het resultaat van de move-wedstrijd kun je bekijken op chiro.be/goestink.

Doe mee!

Doe met je Chirogroep ook een opdracht! Er zijn er simpele (voor de rappen) en moeilijke, naargelang je goestink.

Daag de Chirogroepen in je buurt uit voor een opdracht Eindelijk heb je de kans om uit te zoeken wie de beste Chirogroep is. Of misschien zijn de scouts, KLJ of KWB uit je buurt ook niet te beroerd om mee te doen aan deze krachtmeting? Of nog: daag een andere afdeling uit om voor het einde van de Chirozondag zoveel mogelijk opdrachten te vervullen.

Groot, groter, grootst: de spectaculairste opdrachten! mm Ga met minstens drie leden, leiders en/of leidsters op de foto met een lid van de Vlaamse regering. mm Recordpoging: organiseer de grootste Chiroflashmob en maak er een filmpje van. mm Maak een Chiroverjaardagskalender en zoek voor elke dag van het jaar een (oud-)Chirolid dat jarig is. mm Doe de aftrap van een nationale voetbalwedstrijd en maak er een foto/filmpje van. mm Laat een bevriende jeugdbeweging reclame maken voor jouw Chirogroep. (En vergeet vooral niet om deze en andere opdrachten spectaculair te 'overrulen'!)

12 dubbelpunt OKTOBER 2012


jaarthema

chiro.be/goestink

PRIMEUR: win gratis Krinkel!

KRINKEL 2013 is de hoofdprijs van 'De Chiro daagt je uit!'. Na een lange online strijd en een spannende finale tussen de 15 beste groepen zal de winnende Chirogroep uiteindelijk weglopen met VIJF GRATIS KRINKELTICKETS voor hun leiding of aspi's. Een cadeau van ongeveer € 500, als je daar nog geen goesting van krijgt! De tweede krijgt drie gratis Krinkeltickets, wie als derde eindigt eentje.

De Chiro daagt je uit!

Het jaarthemalied Goestink, goestink en ik sta weer in het zweet Eén ding dat ik zeker weet: Chirozweet maakt mij compleet! Hij is er! De jaarthemahit 'Goestink'. Te zien, te beluisteren, te downloaden, goesting van te krijgen en mee te kwelen op chiro.be/goestink bij 'lied'.

Wat kun je daar nu allemaal mee doen? ➠➠ Zingen! Al op de eerste namiddag van het nieuwe Chirojaar. Maak er een 'stop-de-bandshow’ van, een zangbattle tussen de jongens en de meisjes, een wedstrijd, enz. Laat Jas, Briek en Sniffer het aanleren. Bied de ouders aan het einde van de Chironamiddag een concert aan, of meer zelfs: leer ook hen het lied. ➠➠ Zet het op je site of Facebookpagina. Of als ringtone op je gsm? ➠➠ Zing het op Christus Koning, bij de opening van de Chironamiddag, op tocht, op elke zangstonde, op de fuif, enz. ➠➠ Gebruik het lied als promoactie. Zing het op de speelplaats, aan de schoolpoort , tijdens jullie klasbezoek. Leer het de leerlingen (en de leerkrachten) aan. Verspreid de Chirogoestinksfeer! ➠➠ De Chiro daagt je uit! Maak een clip bij het jaarthemalied en verdien punten bij ons online spel. Geef deze uitdaging aan je afdelingen en stuur de beste versie door. ➠➠ Remix het lied. Alle ingrediënten van het lied en enkele tips voor het remixen vind je op chiro.be/goestink bij 'lied'. Je kunt er punten mee winnen en het is ook een toffe uitdaging voor de oudste afdelingen. De winnaar van de remixwedstrijd wint ook een uurtje dj-tijd op Krinkel 2013!

]foto'S: jan van bostraeten - valerie vanderlooy - jens geeraerts - bruno bruneel

PS: Al deze tips zijn perfect te combineren met de Goestinkmove! Meer info? Lees de vorige Dubbelpunt erop na, of surf naar chiro.be/goestink!

dubbelpunt OKTOBER 2012 13


jaarthema

"Als topper tekende ik al alle FIguren van het bivakthema"” Lars Lambrecht, de man achter de jaarthemastrip Elke maand kunnen jullie in Dubbelpunt de avonturen volgen van Briek, Jas en Sniffer. In een strip, godbetert! Achter deze mooie stripplaatjes schuilt een jongeman met een passie voor tekenen en Chiro: Lars Lambrecht, oud-leider van Chiro Heije & Castrum uit Kester. Dubbelpunt onderwierp hem aan een aantal vragen, en zoals je snel zult merken, druipt de goesting ervan af. DUBBELPUNT: Dag Lars, je hebt zelf ook in de Chiro gezeten. Op welke manier heeft de 'goestinkmicrobe' jou te pakken gekregen? Lars: Ik ben in een echte Chirogezinde familie opgegroeid, en nadat mijn oudere zus en broer zich bij de plaatselijke groep ingeschreven hadden, stond ook mij een Chirocarrière te wachten. In Chiro Kester

heb ik alle afdelingen doorlopen, en dan smeed je vriendschappen voor het leven, natuurlijk. Met onze groep hebben we veel avonturen beleefd, dus die goesting om elke zondag Chiro te beleven was absoluut aanwezig. Daarna heb ik nog zes jaar in de leiding gestaan.

gen stijl ontwikkeld; heel figuratief, omdat ik een grote stripfanaat ben. Na mijn middelbare school ben ik dan ook een grafische richting gaan volgen aan het Sint-Lukas in Brussel: animatiefilm. En zo ben ik in de wereld van het grafisch ontwerpen terechtgekomen. En daar zit ik nog altijd: ik maak stripverhalen, maar ook logo's, uitnodigingen, illustraties en vele andere creaties. Zolang de fantasie maar heerst!

DUBBELPUNT: Het is niet de eerste keer dat de Chiro kennismaakt met je tekentalent, toch?

DUBBELPUNT: Kun je ons al iets verklappen over het vervolg van de strip?

Lars: Nee, inderdaad. Met het feest van 75 jaar Chiro deed ik mee aan de cartoonwedstrijd die ze daarvoor in het leven hadden geroepen. De reacties waren heel positief, mijn cartoon werd zelfs gepubliceerd in Humo. En zo kwam ik dan ook in contact met de werkgroep van De

Lars: Daar mag ik helaas nog niets over zeggen. Maar wat ik wel met zekerheid en goesting kan zeggen: het worden tien stripverhalen om CHIRO tegen te zeggen!

We kijken er al naar uit! Bedankt voor dit gesprek, Lars.

DUBBELPUNT: Was de goesting over na al die jaren als lid en leiding?

DUBBELPUNT: Wanneer wist je dat je echt talent had voor tekenen? Lars: Ik was daar van jongs af mee bezig, dat merkten mijn leraren op de lagere school al. En ook thuis was ik constant met mijn tekenstiften en potloden in de weer. Beetje bij beetje heb ik zo een ei-

14 dubbelpunt OKTOBER 2012

Banier, waarvoor ik enige tijd geleden nog enkele ontwerpjes heb gemaakt. Zo werd de goesting opnieuw aangewakkerd, en na enkele mails en telefoontjes kreeg ik te horen dat ik nu ook de jaarthemastrip mocht uitwerken. Ik kan dus wel over een 'creatieve verhouding' met de Chiro spreken.

e Lees d rip INKst T S E O G ! ina 36 g a p p o

]foto: valerie vanderlooy[

Lars: Nee, die bleef duren. Na anderhalf jaar 'Chirostilstand' besloot ik VB te worden. Dat ben ik vier jaar gebleven, waarna ik – met gemengde gevoelens – weer afscheid heb genomen. Inmiddels was er namelijk een andere tijdsverslinder in mijn leven opgedoken: tekenen. Al was dat al een oude liefde: bij Chiro Kester tekende ik al van toen ik topper was de figuurtjes en decors voor de bivakthema's. En dat ben ik jarenlang blijven doen.

Download de strip op chiro.be/goestink.


]foto: jan van bostraeten[

GOESTING IN titel JE AFDELING rubriek

GOESTING IN JE AFDELING Een jaarthema over Chirogoesting en engagement, allemaal goed en wel. Maar hoe ga je daarmee aan de slag in je eigen afdeling? Spoor ZeS weet raad, en brengt je goesting voor elke afdeling!

Ribbels: 'Ik doe altijd mee!'

Het speelclubhuis

Dit jaar proberen we de ribbels te engageren om altijd mee te spelen, ook al vinden ze het spelletje of de activiteit niet zo leuk. Lanceer in het begin van het jaar de 'Ik doe altijd mee'-actie: maak een groot bord met deze slogan en laat de ribbels met verf hun duim op het blad zetten. Zo tonen ze dat ze altijd hun best zullen doen om mee te spelen. Voorzie wel momentjes waarop je de spelen en activiteiten evalueert, en vertel hen ook dat ze altijd mogen zeggen wat ze ervan vonden.

We maken een clubhuis van het speelclublokaal. Iedereen krijgt een clublidkaart. Op die lidkaart staat ook de 'verantwoordelijkheid' vermeld van de speelclubber (bv. kreetroeper, voorlezer, trooster, opruimer, veger, stilmaker, verslagschrijver, programma-uitdeler, vieruurtjesverdeler, enz.). Dat is dan zijn of haar taakje tijdens het jaar. Verder kun je samen met je speelclubbers regels opstellen. Schrijf die – eventueel in rijmvorm – op grote flappen, en hang ze aan de muur. Kies met je club ook een gemeenschappelijk doel voor het werkjaar. Zo kun je er bijvoorbeeld een streefdoel van maken om het lokaal altijd netjes achter te laten.

Peter- en meterschap Laat de rakwi's peter en meter zijn van de ribbels. Op bivak of op het einde van het jaar kunnen de ribbels dan iets maken voor de rakwi's om hen te bedanken!

Verrassing! Speelclubbers vinden het fijn om iets te maken voor de hele Chirogroep of voor een andere – meestal oudere – afdeling. Maak bijvoorbeeld fruitsatés, een grote snoeptaart of een koekjestaart.

Bedankbrieven Samen met de speelclub gaan we op zoek naar mensen die we dit jaar eens in de bloemetjes willen zetten: de burgemeester omdat hij of zij zorgt voor fijne speelpleintjes en lekker zacht gras om in te rollebollen, de weerman of weervrouw die zorgt voor goed weer om naar de Chiro te gaan, de juf of meester omdat ze op zondag geen les geven, Chirojeugd Vlaanderen omdat ze zo'n tof jaarthema uitgewerkt hebben, enz.

dubbelpunt OKTOBER 2012 15


GOESTING IN JE AFDELING

Rakwi's: één groene ploeg

Peter- en meterschap De rakwi's zijn op school dan wel

Tito's: een-tegen-allen XL Tito's ontdekken zichzelf en leren elkaar beter kennen. We spelen daarom een een-tegen-allen over een langere periode. Gedurende een bepaalde maand tijdens het jaar bijvoorbeeld, of twee weken tijdens de kerst- of paasvakantie. De tito's moeten samen overleggen wie welke opdrachten gaat vervullen. Daarvoor moeten ze rekening houden met hun talenten, met wat ze

]foto: jan van bostraeten[

Dit jaar maken we duidelijk dat élke rakwi belangrijk is voor de ploeg. Daarom mogen alle rakwi's in het begin van het jaar een stoel of een kussen (met kussensloop) versieren of schilderen. Dat is dan hun persoonlijke stoel voor de rest van het jaar. Een voordeel: wanneer de Chironamiddag begint, zie je meteen wie er ontbreekt. Doe iets met afwezigheden: bel je rakwi's

vanzelf groepjes: een groepje dat zich met de toegangspoort bezighoudt, een ander voor de toren, enz. Maar het is belangrijk dat ze samen aan een groot geheel werken. Eigenlijk is er maar één regel: ze moeten zelf op de een of andere manier ook in het kasteel opgenomen worden. Ze kunnen zich uit klei boetseren, een foto meebrengen, enz.

op als ze een paar keer niet geweest zijn, stuur een kaartje als ze ziek zijn, en geef update als ze niet elke week kunnen komen (vb. door gescheiden ouders).

Het Groene Kasteel Samenwerken is een uitdaging voor rakwi's. Het Groene Kasteel is een samenwerkingsactiviteit: hoe zou hun ideale kasteel eruitzien, en welke plaats hebben zij daarin? Even mogen ze dromen, maar dan gaan ze hun droomkasteel ook effectief in elkaar knutselen. Ze mogen zelf kiezen hoe, maar iedereen moet helpen. Waarschijnlijk ontstaan er op die manier

16 dubbelpunt OKTOBER 2012

de oudsten, maar in de Chiro nog lang niet. Laat je rakwi's daarom hun verantwoordelijkheid opnemen tegenover de jongere afdelingen. Maak hen bijvoorbeeld meter of peter van een ribbel. Tijdens vrije momenten en op bivak kunnen ze dan een beetje op hun pete- of metekindjes letten. Ze kunnen ook samen met de ribbels een kerstfeestje houden, waarbij de ribbels een nieuwjaarsbrief lezen voor hun meter of peter. De rakwi's kunnen op hun beurt een zelfgemaakt cadeautje uitdelen. Zorg zelf dat je het systeem goed blijft voeden, want het is niet makkelijk om het een heel jaar levendig te houden.

graag doen, of ze veel of weinig tijd hebben, enz. Misschien kun je voor de actie een Facebookgroep opstarten; zo kun je ook in de gaten houden hoe de zaken lopen. Zoek opdrachten die aansluiten bij de verschillende interesses van je leden, maar steek er zeker ook enkele gezamenlijke opdrachten tussen.

Keti's en de goestingmeter De goestingmeter werkt zoals een thermometer: heb je goesting, dan gaat de meter een graad omhoog; heb je geen goesting, dan gaat het kwik naar


]foto: valerie vanderlooy[

GOESTING IN JE AFDELING

beneden. De blauwe goestingmeter meet in het begin van de activiteit hoeveel zin de keti's erin hebben. Ze vertellen kort waarom ze wel/geen zin hebben in de Chiro deze namiddag. Na de activiteit mogen ze de goestingmeter aanpassen: vonden ze het toffer dan verwacht? Of viel het eerder tegen? Kijk in dรกt geval samen met de keti's hoe je de goesting een graad hoger zou kunnen brengen.

Een handgeschreven brief of kaartje doet het natuurlijk altijd goed! Maar je mag je keti's ook creatief laten zijn: zelfgemaakte feestvlaggetjes of een verrassingspostpakket zijn fantastisch.

Bedankbrieven

Aspi's: bijna leiding

Probeer met je keti's na te gaan wie zich allemaal inzet voor de Chiro, en schrijf naar die mensen een bedankbrief. De eersten aan wie ze denken, zijn natuurlijk de leiders en de leidsters. Maar weten ze ook wie bijvoorbeeld de verhuurverantwoordelijke is? Of de proost? En bedanken ze ook de ouders die met de auto rijden, of mee gaan koken op kamp? En de oud-leiding? En het gewest, het verbond en Chirojeugd Vlaanderen? En de Vlaamse Regering of de gemeente omdat ze daar subsidies van krijgen?

Stuur een kaartje naar Chirojeugd Vlaanderen t.a.v. Thomas Appelmans, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen. Hij is de voorzitter van de Chiro, en doet het net zoals jullie helemaal vrijwillig!

Engagement loont De aspi's geven soms al eens leiding, op een gewone Chironamiddag of tijdens een 'aspidag' op bivak. Verwen hen die dag met een lekker ontbijt in de leidingstent, 's avonds een lekker etentje speciaal voor hen, een voetmassage tijdens de platte rust, enz.

De sleutelbos

daarachter bevindt. Welke ervaringen ga je opdoen? Hoe zal het volgend jaar lopen? Met de sleutelbosmethodiek kun je het engagement van je aspi's in kaart brengen. Zorg voor een 'sleutelbos' met een heleboel verschillende sleutels: een loper, een moersleutel, een sleutel van een kastje, een piepkleine sleutel, een grote sleutel, enz. Hang die bos aan een sleutelhanger van de Chiro (zelfgemaakt of van De Banier). Laat de aspi's nu voor elkaar een sleutel kiezen, en zeggen waarom ze vinden dat die bij hem of haar past. Laat hen vertellen hoe ze hun medeaspi als leiding zien, welk engagement ze hem of haar zien opnemen, enz. Een voorbeeld: -> Een loper: jij bent iemand die altijd aanwezig is, en dus van de meeste dingen ook goed op de hoogte is.

Als aspi sta je voor een geweldig avontuur dat 'leiding zijn' heet. Je staat voor de deur, en je bent benieuwd wat zich

dubbelpunt OKTOBER 2012 17


Op een ander: FDF Stenløse/Veksø

Geweldig toch, balleke-stamp spelen op je 50e? Vorige zomer gingen maar liefst 300 aspi's en hun leiding met FDF, onze Deense zusterorganisatie, op kamp in Denemarken. Zo beleefde Hanne Sauvillers, toen nog aspileiding, een geweldig avontuur met haar leden in het buitenland. En dat avontuur kreeg een staartje. Omdat ze voor haar studie op Erasmusuitwisseling ging naar Kopenhagen, vroegen de Denen om mee leiding te geven bij FDF Stenløse/Veksø. En daarom vragen we het aan haar: wie of wat is FDF Stenløse/Veksø? Hanne: FDF is een zusterorganisatie van de Chiro. Het is een van de grootste christelijke organisaties voor kinderen en jongeren in Denemarken. Per regio zijn er verschillende FDF-groepen die elk hun eigen activiteiten organiseren. De twee parochies Stenløse en Veksø vormen samen één groep, waarvan ik dus voor enkele maanden deel uitmaakte. Ze komen wekelijks bijeen, en gaan net als wij op weekend en op kamp. De activiteiten en spelletjes zijn nogal gelijkaardig aan die van de Chiro dus, maar hun avontuurlijke activiteiten staan wel bovenaan op het prioriteitenlijstje.

DUBBELPUNT: Wat kunnen onze Chirogroepen van hen leren?

DUBBELPUNT: Wat maakt hen zo bijzonder?

DUBBELPUNT: Wat was het mooiste moment tijdens je FDF-ervaring?

Hanne: Dat je in hun groep bijna alle leeftijden vindt. De kleinsten kunnen er starten vanaf vijf jaar. Maar spel en avontuur kennen er geen grenzen aangezien het oudste lid van FDF Stenløse/ Veksø maar liefst 68 jaar oud is. De leidingsploeg bestaat dus niet alleen uit jongeren, maar ook uit dertigers en gepensioneerden. Dat dat niet altijd even makkelijk is, heb ik zelf mogen ondervinden, maar het is duidelijk dat hun passie voor FDF hen samenhoudt.

Hanne: Bij het weerzien stond iedereen van de leiding, zowel jong als oud, me op te wachten. En waar ik ook spontaan aan denk: oude koffiekopjes en citroencake die telkens mee waren op kamp, en waarbij we allerlei herinneringen ophaalden en plannen maakten. Dat zijn vrienden voor het leven geworden die me één ding heel duidelijk maakten bij mijn vertrek: “je mag dan niet altijd aanwezig zijn, maar jij hoort ook bij onze leidingsploeg”. Ik ga hen zeker nog een bezoek brengen om samen een kanotrip te maken van Denemarken naar Zweden.

DUBBELPUNT: Zijn er nog andere grote verschillen met de Chiro? Hanne: Ik denk dat het verschil 'm vooral zit in de avontuurlijke activiteiten. Kinderen maken er van kleins af aan kennis met de natuur. Er is daar ook zoveel te ontdekken, en de leiding stelt het avontuurlijke aspect en de natuur ook heel erg centraal in hun activiteiten. Dat gaat dan van spelletjes spelen tot een hoogteparcours beklimmen, vuur maken, houten kampen bouwen, enz. Verder heeft het FDF ook nog veel aandacht voor het geloof. Het gevoel van samenhorigheid wordt hiermee extra verwarmd.

18 dubbelpunt OKTOBER 2012

Hanne: De manier waarop FDF allerlei creatieve dingen doet in en met de natuur is echt fantastisch. Een tak van een boom kun je wel voor duizend en één dingen gebruiken! En de samenwerking tussen jong en oud is er ook anders dan in België, maar het werkt wel. Zo wordt leiding geven met je vader of moeder iets wat echt kan voorkomen. Spelen en avontuurlijke activiteiten organiseren kent voor de Denen geen leeftijd. Geweldig toch om balleke-stamp te spelen tot je 50e?

Mooie vooruitzichten! Bedankt voor dit gesprek, Hanne.


titel uitgekleed! rubriek Van waar komt die vlek op die Chirorok? En wat voor rare ‘lapjes’ heeft die kerel op z’n hemd genaaid? De naakte waarheid achter de Chirokleren. Leiders en leidsters uitgekleed!

an Den Bulck

... met Joachim V

Chirolid, Chiroleider, Chirokrijger Voor Chiro Herenthout is Joachim alles behalve een onbekend gezicht. Hij startte bij de dabbers in 1994 en is ondertussen bezig aan zijn zevende jaar als leider. “Bij elk planningsweekend krijgen we van onze VB een lintje in de kleur van de afdeling die we leiden,” legt hij uit. Inmiddels prijkt er al een kleurrijke verzameling op zijn linkerschouder.

Krinkel 2009 Het aandenken aan Krinkel mag niet ontbreken voor Joachim. “Krinkel geeft Chiro een nieuwe betekenis. Het was een onvergetelijke ervaring voor mij. Ik kijk al uit naar de volgende editie in 2013, de perfecte afsluiter voor mijn Chirocarrière.”

I love Chirojongens Herenthout In Herenthout hebben de jongens en de meisjes een aparte werking. “Dit was eigenlijk een cadeautje voor onze vrouwelijke tegenhangers, om op hun Chirorokjes te naaien. Maar we hebben voor elke leider ook maar een exemplaar laten maken,” lacht Joachim.

JULSO-FDF In 2006 is Joachim als aspi met de organisatie JULSO (nu FDF) naar Denemarken geweest. Elke vijf jaar mogen er een 300-tal Vlaamse deelnemers mee op een avontuurlijk kamp voor aspi's en aspileiding, op Deense bodem. “Zeker een aanrader en een mooie afsluiter van mijn periode als lid,” voegt hij er nog aan toe.

Gewest Bremstampers “Gewest Bremstampers organiseert elk jaar heel wat leuke activiteiten voor zijn Chirogroepen. Zo is de gewestdag telkens weer een leuke belevenis. De aandenkens hieraan krijgen dus steevast een plaatsje op mijn Chirohemd,” legt Joachim uit.

Opoeteren 2001

Joachim Van Den Bulck Chirojongens Herenthout Chirolid sinds september 1994 Chiroleider sinds september 2006 Groepsleider sinds september 2010

“Niet mijn eerste kamp, ik draai al langer mee, maar wel het eerste kamp waarna we een kenteken kregen dat we op ons hemd konden bevestigen,” vertelt Joachim. “Het bivak is en blijft het hoogtepunt van het Chirojaar. Zeker de moeite om daar af en toe aan herinnerd te worden.”

Heb jij ook Chirokleren en -accessoires waarover iets te vertellen valt? Stuur dan een mailtje naar dubbelpunt@chiro.be, en sier deze pagina!

dubbelpunt OKTOBER 2012 19


vrienden onder elkaar

“Minifuif, maxipret voor 79 cent” Fuiven in het gewest, hoe gaat dat er aan toe? Wij vroegen het aan gewest Santé Me Ratje uit West-Vlaanderen. Details, please! Miet: Sinds ons dertigjarig bestaan organiseren wij Studio '79, genaamd naar het jaar waarin Santé Me Ratje opgericht werd. De eerste editie was wat groter dan de daaropvolgende. Een feesteditie, zeg maar. Er was toen eerst een receptie, met daarna optredens en een wilde afterparty. Het jaar erna verhuisde de fuif naar een kleinere zaal, en kreeg het telkens het thema 'minifuif, maxipret'. Emmy: 'Minifuif, maxipret' staat simpelweg voor een klein feestje, maar eentje met maxipret, schuimende pintjes en een inkomprijs van 79 cent. Miet: En met mini-Bicky Burgers! Miet: Voor de gewestfuif versierden we dit jaar de zaal met retrobehangpapier, en aan de kassa stond een oude telefoon. 't Zit hem soms in de kleine dingen, hé. Zo promoten we onze minifuif met maxipret bijvoorbeeld ook met miniflyers.

DUBBELPUNT: Volstaat dat om volk te lokken, miniflyers? Emmy: Natuurlijk maken we ook reclame op Facebook, en hopen we op positieve mond-tot-mondreclame. Voor onze Chirogroepen zorgen we ook voor persoonlijke uitnodigingen. Die manier van promo maken werkt nog altijd prima! Goedele: Voor de fuif van onze Chirogroep, Lek Me Liptje, maken we ook affiches waarin het thema verwerkt is, en zetten we borden langs de weg. Maar we proberen soms ook origineel uit de hoek te komen. Enkele jaren geleden maakten we onze flyers op eetbaar papier. En twee jaar geleden maakten we een constructie op een kar: een grote houten cilinder die kon ronddraaien. Elke jeugdbeweging in Poperinge geven we twee vrijkaarten, en ook de Chirogroepen uit ons gewest en onze sponsors krijgen twee vrijkaarten. Miet: Voor onze gewestfuif geven we geen vrijkaarten weg aangezien onze inkomprijs maar 79 cent bedraagt. Dat zou een beetje absurd zijn, hé. Emmy: De meeste fuifgangers geven trouwens gewoon één euro, omdat ze anders met al die kleine muntjes zitten. Sommige Chirogroepen uit ons gewest doen ook een actie voor mensen die in jeugdbewegingskleren komen, maar dat doen wij niet.

20 dubbelpunt OKTOBER 2012

Miet: Met het gewest proberen we ook altijd langs te gaan op de fuiven van onze Chirogroepen. Chirofuiven zijn altijd een feest! Emmy: Al is het is niet altijd even makkelijk om met iedereen naar elke fuif te gaan. Daar steken onze drukke agenda's soms een stokje voor.

Emmy: Niet echt, denk ik. Misschien in het verleden wel eens een zatlap hier of daar, maar zeker geen grote problemen. Om een vat te vervangen, hebben we onze dappere venten, dus daar kan het al niet mislopen. Miet: Ik kan me ook niet meteen iets herinneren.

DUBBELPUNT: Wie helpt er allemaal op de fuif?

Goedele: Tijdens onze Chirofuif hebben we wel eens een kleine steekpartij meegemaakt. Gelukkig waren er geen zwaargewonden, maar de fuif werd wel om drie uur door de politie stopgezet. Achteraf zorgde dat wel voor een dubbel gevoel bij de leiding. Miet: Onze Chirofuif werd ook eens stilgelegd, maar dan door de elektriciteit die uitviel. Uiteindelijk duurde de stroompanne toch een dikke twintig minuten. Maar ondanks die twintig minuten miserie was het gelukkig wel een topeditie.

Goedele: Op onze lokale Chirofuif helpt iedereen van de leiding mee, en ook de aspi's moeten enkele uren inspringen. Emmy: Bij ons staat de gewestploeg heel de avond zelf achter de toog, en de partners springen bij waar nodig. Enthousiastelingen kunnen natuurlijk altijd helpen, dan kunnen we zelf wat extra tijd op de dansvloer doorbrengen. Miet: Al onze dj's zijn trouwens afkomstig uit een Chirogroep van ons gewest. In aanloop naar onze fuif vragen we aan alle Chirogroepen of er geïnteresseerden zijn die in ruil voor gratis pintjes een uurtje achter de draaitafel willen staan. Iedereen is daar erg enthousiast over. De dj's zorgen er ten slotte voor dat Studio '79 elk jaar een knaller is. En we hebben enkele hele goede dj's in ons gewest!

DUBBELPUNT: Een fuif organiseren kan soms ook problemen opleveren. Hebben jullie daar ervaring mee?

DUBBELPUNT: Om af te sluiten nog spannende fuifverhalen? Emmy: Euh, waarschijnlijk te veel om op te noemen? Miet: De cocktail Lek Me Kliksje op de fuif van Chiro Haro zorgt elk jaar voor héél wat anekdotes. Dus allen daarheen!

Wij zullen er zijn! Bedankt voor dit gesprek.


chiro.be/vorming

Goesting in vorming! Meer dan 3000 leidsters en leiders volgen elk jaar (vaak meermaals) vorming, en keren telkens extra gemotiveerd en ge誰nspireerd terug naar hun ploeg. Ook dit jaar kun je weer kiezen uit meer dan 100 Chirocursussen. Je kunt voor een attest gaan of gewoon puur voor de goesting. De inschrijvingen lopen al vlot binnen. Ben jij er ook (weer) bij?

Ik wil animator worden! Volg dit jaar je IK (Inleidingscursus) bij je gewest, je SB (Scholingsbivak) bij je verbond, en doe stage in je eigen groep. Nieuw dit jaar: je kunt het SB ook in twee weekends volgen in plaats van in vijf opeenvolgende dagen. Verbond Leuven bezorgt je twee droomweekends: 12 tot 14 april en 9 tot 11 mei, in De Waterman in Brussel.

Ik wil hoofdanimator worden! Volg een van de drie Hoofdanimatorweekends plus een themacursus naar keuze: Workshopweekend, Tochtenbivak, Groepsleidingsweekend, Expressieweekend of Afdelingsboost. Daarna doe je stage in je eigen ploeg.

Ik wil instructeur worden!

Volg de Kaderinleidingscursussen (KIC's), en je kent meteen je weg in de kaderwerking van de Chiro: wat doet een gewest of verbond, wat doen de nationale ploegen, hoe steek ik een vormingsblok in elkaar, hoe word ik een echte instructeur? KIC 1 en 2 mag je in willekeurige volgorde volgen. Je sluit af met KIC 3, die meteen als je stage telt. Na KIC 3 krijg je je instructeursattest.

Ik wil hoofdinstructeur worden!

]foto: valerie van der looy[

Als je al ongeveer alle Chirocursussen gevolgd hebt en/of al een paar jaar meedraait in een kaderploeg is het tijd voor de kers op je Chirotaart. Ga mee op Hoofdinstructeurscursus: werp een verse blik op jezelf, je engagement en je ploeg, en ontdek het grootste Chirogeheim. Doe daarna je stageproject in je ploeg.

dubbelpunt OKTOBER 2012 21


chiro.be/vorming

Vormingvoorleiding Vraag de juiste data aan je gewest of check chiro.be/ik SB Herfstvakantie 31 oktober - 4 november

SB regio Oost-Vlaanderen (verbond Reinaert, Roeland en Heuvelland) in De Korendries (Geraardsbergen)

Kerstvakantie 26 - 30 december

SB verbond Limburg en Kempen in De Kalei (Dilsen-Stokkem)

Lesvrije week 4 - 8 februari

SB verbond Roeland in Heidepark (Waasmunster)

Krokusvakantie 12 - 16 februari

SB verbond Antwerpen in Heibrand (Westmalle)

Paasvakantie 30 maart - 3 april

SB verbond Brussel in De Kalei (Dilsen-Stokkem)

2 - 6 april

SB verbond Kempen in Heibrand (Westmalle)

3 - 7 april

SB verbond Reinaert en Heuvelland in Heidepark (Waasmunster)

4 - 8 april

SB verbond Limburg in De Kalei (Dilsen-Stokkem)

9 - 13 april

SB verbond West-Vlaanderen in De Karmel (Brugge)

9 - 13 april

SB verbond Mechelen in Heibrand (Westmalle)

SB in twee weekends 12 - 14 april en 9 - 11 mei

SB verbond Leuven in De Waterman (Brussel)

HA-weekend + themacursus + stage = attest hoofdanimator Hoofdanimatorweekends 30 november - 2 december

Hoofdanimatorweekend in De Kalei (Dilsen-Stokkem)

1-3 februari

Hoofdanimatorweekend in Heidepark (Waasmunster)

19-21 april

Hoofdanimatorweekend in De Karmel (Brugge)

Themacursussen 16-18 november

Workshopweekend in Heidepark (Waasmunster)

23-25 november

Groepsleidingsweekend in Heibrand (Westmalle)

1-3 maart

Groepsleidingsweekend in Heidepark (Waasmunster)

22-24 maart

Expressieweekend in De Karmel (Brugge)

29 maart - 1 april

Afdelingsboost in Heibrand (Westmalle)

Extra vorming 3-4 november

Techniekendag (check daa.chiro.be)

1 december

VB-dag in Heidepark (Waasmunster)

8 december

VB-dag in De Kalei (Dilsen-Stokkem)

23-24 maart

Techniekendag bivakspecial (check daa.chiro.be)

Ook voor extra vorming krijg je een attest van deelname waarmee je (een deel van) de kosten kunt terugvragen bij je gemeente.

22 dubbelpunt OKTOBER 2012

De vormingstrend van het moment: Workshopweekend Een weekend vol pure Chirogoesting, met de beste workshops die tegenwoordig in Chiroland te vinden zijn. Je kiest zelf welke workshops je volgt. Coaching, outdoor cooking, preleidingsspelen, de superspelenspecial, Chiro en pr, of hoe moet je een buitenlands bivak organiseren. Check alle opties en stel zelf je programma samen op chiro.be/workshopweekend. Attest? Dit weekend telt als themacursus in het hoofdanimatortraject: hoofdanimatorweekend + themacursus + stage in je ploeg = attest hoofdanimator. Wie mag mee? Al wie minstens een jaar leiding is, IK en SB volgde en dit jaar 17 is of wordt. Wie nog geen IK en SB volgde, maar wel minstens 18 jaar is en twee jaar leidingservaring heeft, mag ook mee. Ook gewesters, verbonders en nationale Chiro-enthousiastelingen mogen mee: zij krijgen nadien zelfs de bundels mee om de gevolgde workshops zelf te kunnen begeleiden. Wanneer? Van 16 tot 18 november Waar? Chirohuis Heidepark in Waasmunster Prijs? 45 euro Inschrijven: chiro.be/workshopweekend


chiro.be/vorming

Vormingvoorkaderleiding Dit geldt voor alle Chirocursussen:

KIC 1 + KIC2 + KIC3 = attest instructeur

Inschrijven Online op chiro.be/vorming: cursus kie-

KIC 1&3

zen, formulier invullen en op ‘Verzend’

30 november - 2 december

KIC 1&3 West-Vlaanderen + nationale ploegen in De Karmel (Brugge)

30 november - 2 december

KIC 1&3 Antwerpen in Heibrand (Westmalle)

14-16 december

KIC 1&3 Oost-Vlaanderen in Heidepark (Waasmunster)

Per mail / post / telefoon:

14-16 december

KIC 1&3 Limburg in De Kalei (Dilsen-Stokkem)

cursus@chiro.be | 03-231 07 95 |

15-17 februari

KIC 1&3 Brabant in Heiberg (Kessel-Lo)

Kipdorp 30, 2000 Antwerpen

klikken.

Nodige gegevens:

KIC2 7-9 december

KIC 2 in Heidepark (Waasmunster)

3-5 mei

KIC 2 in Heibrand (Westmalle)

je voornaam, naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, vegetariër of niet, de naam en periode en plaats van de cursus.

Je mag KIC 1 en 2 in willekeurige volgorde volgen. Betalen Als je inschrijving aangekomen en verwerkt is, krijg je een factuur. Respecteer de uiterste inschrijvingsda-

Hoofdinstructeurscursus + 120 uur vorming + werkstuk = attest hoofdinstructeur

tum (veertien dagen voor de cursus). Wie te laat inschrijft, betaalt 7,50 euro extra voor een weekend of vijfdaagse cursus.

Hoofdinstructeurscursus

Op cursus krijg je een attest van deel-

3-7 juli

name, waarmee je (een deel van) de cur-

Hoofdinstructeurscursus in De Karmel (Brugge

suskosten terugbetaald kunt krijgen bij je gemeente (meestal via de jeugddienst). We vragen alle deelnemers de cursus volledig mee te maken.

chiro.be/vorming = aanbod bekijken en inschrijven voor een cursus cursus@chiro.be = inschrijven voor een cursus vorming@chiro.be = alle vragen over cursussen en vorming attesten@chiro.be = info over attesten en cursusadministratie

OKTOBER 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

start ➔ SB regio Oost-Vlaanderen (Geraardsbergen)

NOVEMBER 1

2

3

start ➔ Groepsleidingsweekend (Heibrand)

4

5

6

7

8

9

start ➔ Techniekenminiweekend (check daa.chiro.be)

DECEMBER 1

2

3

4

start ➔ KIC 2 (Heidepark) 5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

18

19

10

11

20

21

22

23

start ➔ Workshopweekend (Heidepark)

12

13

14

15

16

24

25

26

27

28

29

30

start ➔ Hoofdanimatorweekend (De Kalei)

start ➔ KIC 1&3 Limburg (De Kalei)

start ➔ KIC 1&3 West-Vlaanderen + nationale ploegen (De Karmel) 17

18

VB-dag (De Kalei) start ➔ KIC 1&3 Oost-Vlaanderen (Heidepark) Check ook chiro.be/ik

VB-dag (Heidepark)

17

start ➔ KIC 1&3 Antwerpen (Heibrand)

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

start ➔ SB verbonden Limburg en Kempen (De Kalei)

dubbelpunt OKTOBER 2012 23


ribbels

Een wereldreis

of pannenkoekenspel

Aan thema's voor ribbelspelletjes geen gebrek, dat tonen ook gewest Pallieter en gewest Houtland. Zij verzamelden voor de ribbels van hun gewest klassieke en nieuwe spelletjes in één groot themaspel. Nog niet megasjiek genoeg? Maak er een mix van en laat je ribbels tijdens een reis rond de wereld op zoek gaan naar Meneertje of Mevrouwtje Suiker!

Reis rond de wereld (Gewest Pallieter)

De ribbels van gewest Pallieter maakten een reis rond de wereld. Nadat ze verschillende spelletjes tot een goed einde brachten, werden ze getrakteerd op een echt Hawaïaans feestje.

Speluitleg

Verdeel de ribbels in verschillende ploegjes. Verschillende posten op het terrein vertegenwoordigen de landen die ze op hun wereldreis aandoen. Per ploegje krijgen ze een landkaart, en telkens als ze een spelletje spelen, krijgen ze een stempel. Hou op de centrale post een scorebord bij om de competitie te stimuleren. Per gewonnen spel krijgen de winnaars drie punten, de verliezers één. Op het einde van het spel wordt het winnende groepje bekendgemaakt. Zij krijgen Hawaïslingers, feesthoedjes, confetti en ander materiaal voor een feestje.

De landen en hun spelletjes 1 Schotland: touwtrekken (2 ploegen) De groepjes verdelen zich over twee ploegen. Elke ploeg staat aan het uiteinde van een touw, en probeert de andere ploeg voorbij de kegel te trekken.

Tip!

Een leuke variant in vier ploegen is 'vierkant touwtrekken'. Knoop twee touwen in kruisvorm aan elkaar, en zet aan elk uiteinde een ploeg. Trekken maar!

1 Sprookjesland: reus-dwerg-heks (2 ploegen) De groepjes verdelen zich over twee ploegen, en gaan op een dertigtal meter afstand tegenover elkaar staan. Per ploeg staan ze achter elkaar. Na het fluitsignaal beginnen de eersten in de rij in de richting van de andere groep te lopen, over een denkbeeldige lijn die de ploegen met elkaar verbindt. Op het moment dat ze elkaar ontmoeten, spelen ze reus-dwerg-heks (blad-steen-schaar). De verliezer gaat van de lijn, en de winnaar loopt door. Op het moment dat de verliezer een stap opzij doet, mag iemand anders van de ploeg beginnen lopen om de tegenstander te onderscheppen. Wie als eerste bij de andere ploeg aankomt, heeft gewonnen. 1 Brazilië: fietsbandvoetbal (2 groepen) Opnieuw in twee ploegen. Zet telkens twee tegenstanders samen in een fietsband. Zo spelen ze voetbal. De ploeg die als eerste driemaal kan scoren, is de grote winnaar.

Let op!

Je zet best kindjes van dezelfde grootte bijeen.

1 Frankrijk: schoenenpetanque De groepjes spelen petanque tegen elkaar met hun schoenen. Iedere deelnemer doet één schoen uit, en mikt hem zo dicht mogelijk bij een afgesproken doel. Op het einde wordt het winnende groepje bekendgemaakt, en komen alle landen hun favoriete liedje dansen: volksdans, polonaise, limbo, kindermuziek, K3, enz. Feest! vervolg p.29 1

24 dubbelpunt OKTOBER 2012


Startdag Beringen

Verbond Limburg

dubbelpunt OKTOBER 2012 25


StAaarrstcdhoat g

Mechelen, Antwerpen, ussel VerbondLe Br en en Kempen, uv

26 dubbelpunt OKTOBER 2012


Startdag Melle

Verbond Roel and, Heuvel land en Rein aert

dubbelpunt OKTOBER 2012 27


StWaarretgdemag

t-Vlaanderen Verbond Wes

28 dubbelpunt OKTOBER 2012

fotografen van dienst op de startdagen: Jens geeraets, Bram Vaes, Bruno bruneel, jeroen, Luc verdijck, tom, Pieter deprez, an ghysel, valerie vanderlooy en jan van bostraeten.


ribbels

Mevrouw Pannenkoek (Gewest Houtland)

Ook gewest Houtland maakte er met hun ribbels een feestje van! En bij een themaspel over pannenkoeken en suiker konden pannenkoeken tijdens het vieruurtje uiteraard niet ontbreken! Er kwamen ook twee clowns optreden die de ribbels dansjes aanleerden, en die ballonnen plooiden in de vorm van een hondje. Waf!

Speluitleg

Mevrouwtje Pannenkoek is een beetje eenzaam. Ze is haar beste vriend Meneertje Suiker kwijt. Ze zit te huilen op een heel groot bord. Plots komt de tandarts voorbij. Hij vertelt aan de kinderen dat hij Meneertje Suiker heeft doen verdwijnen omdat suiker slecht is voor de tanden en omdat je er dik van wordt. Maar de tandarts belooft de kindjes dat ze de vriend van Mevrouwtje Pannenkoek zullen terugvinden als ze veel bewegen en flink spelletjes spelen. Na elk spel krijgen ze puzzelstukjes van een groot suikerpak, dat ze aaneen kunnen lijmen op iemand van de leiding. Ze spelen spelletjes tot Meneertje Suiker af is, en hij Mevrouwtje Pannenkoek in de armen kan vliegen.

Spelletjes 1 Bruine suiker en witte suiker Baken een cirkel af op de grond, een grote pannenkoek. Enkele tikkers zijn 'witte suiker', de rest van de ribbels is 'bruine suiker'. Wie van de bruine suiker getikt wordt, moet in de cirkel gaan staan. Hij of zij kan verlost worden door een tikje van een ander bruin suikertje.

1 Ballenregen Verdeel de ribbels in twee ploegen. Elke ploeg komt in een vierkant op het terrein te staan. In de vierkanten liggen tennisballen. Op het fluitsignaal gooien de ribbels zo veel mogelijk ballen naar het andere kamp. Het is de bedoeling om zo weinig mogelijk ballen in het eigen vierkant te hebben.

Tip!

Je kunt het spel ook met ballonnen spelen.

1 Vliegende punaise Enkele kindjes zijn 'vliegende punaises', zij lopen met gestrekte armen rond. De anderen doen een brommertje na en zeggen 'broem broem' of 'vroem vroem'. De punaises proberen de banden van de brommertjes lek te prikken door hen te tikken. Als een brommertje getikt is, doet het 'pfffffff'. Het brommertje kan enkel opnieuw rijden als het opgepompt wordt door een ander brommertje dat een pompbeweging maakt. 1 Overloper Er zijn vier kampen. Alle ribbels staan verspreid over de kampen, daar zijn ze veilig. Na het fluitsignaal moeten ze naar een ander kamp lopen. Tijdens het lopen kunnen ze 'gepakt' worden door de leiding, die hen moet opheffen. Wie gepakt is, moet meehelpen met de leiding. Telkens als er gefloten wordt, moeten ze van kamp verhuizen.

dubbelpunt OKTOBER 2012 29


Speelclub

]foto: jan van bostraeten[

Te land, ter zee or out of s

Te land en ter zee De vijftien Chirogroepen van gewest Zilato trokken voor hun jaarlijkse gewestdag naar het Zilvermeer in Mol. Daar was plaats genoeg om te ravotten in het bos, op het strand of in de speeltuin. Ze speelden er per afdeling, met een gigantisch gemeenschappelijk slotmoment. Een overzicht van het speelclubaanbod! Spinnenweb in het bos Maak een spinnenweb door touwen tussen bomen en takken te spannen. De speelclubbers moeten samen met hun leiding door de gaten van het spinnenweb kruipen zonder het touw te raken. Race door de speeltuin De kinderen moeten een parcours afleggen in de speeltuin. Dat doen ze met een lepel in hun mond, waarop een knikker ligt. Pas als alle knikkers veilig overgebracht zijn, is de opdracht geslaagd.

Tip!

Als je geen speeltuin ter beschikking hebt, kun je natuurlijk ook zelf een hindernissenparcours maken.

30 dubbelpunt OKTOBER 2012

Schatten zoeken op het strand Verdeel je groep in twee of drie ploegen. Op het strand is een terrein afgebakend met afspanlint. Binnen dit terrein liggen een heleboel fietsbanden begraven. Welke groep vindt er als eerste tien? Waterdragen op het strand Zet je speelclubbers in twee rijen achter elkaar. De ploegen moeten om het snelst een emmer met water vullen. Dat doen ze door één voor één een bekertje water op een plateau over te brengen. Als je aan een meer of riviertje zit kun je de kinderen hun bekers daar eerst laten vullen. Nog enkele ideeën ➠➠ Wedstrijd zandkastelen bouwen ➠➠ Een reuzengrote knikkerbaan maken in het zand ➠➠ Race met papieren bootjes ➠➠ Estafette in de speeltuin ➠➠ Verstopspelletjes in de speeltuin


space Out of space

speelclub

Gewest Goe En Me Gie nodigde zijn speelclubbers uit om de ruimte te verkennen. Maar de Rolands, zoals de astronauten heetten – en zoals de meeste astronauten heten – waren geen toffe gasten! In feite waren het de meest irritante, gehate en meest onwelriekende personen on earth. De ergernissen gingen zelfs zo ver dat de speelclubbers hun Roland direct de ruimte hebben ingeschoten zodra ze hem in elkaar hadden gestoken. Tranen van vreugde vloeiden! Speluitleg Verdeel je speelclubbers in zes ploegjes. In die groepjes spelen ze zes spelletjes in het thema 'ruimte'. Bij elk spel kunnen ze onderdelen van een astronaut verzamelen. Bij het begin van het spel krijgt elk ploegje namelijk een 'naakte' astronaut die ze moeten aankleden. Met velcrostrips kunnen ze de onderdelen op hun ruimtevaarder plakken. Iemand van de leiding is de time manager die de atoomklok van de NASA beheert. Die tijdsbeheerder staat in voor het doorschuifsysteem. Op zijn of haar fluitsignaal schuiven de speelclubbers door naar het volgende spel. Als de ploegjes de zes onderdelen verzameld hebben, is hun astronaut volledig. Daarmee kunnen ze naar de NASA-basis om hem zo snel mogelijk de ruimte in te schieten. Op de NASA-basis knutselen ze daarvoor eerst een raket in elkaar: een plastieken fles met een kurk die uitgerust is met een fietsbandventiel. Eens de raket klaar is en ze hun Roland erop bevestigd hebben, vullen ze de fles met water, sluiten ze hem af met de kurk en vuren ze hem af met een fietspomp. 10 - 9 - 8 - ... ready for launch! Voorbeelden astronautenspelletjes Een tikker probeert een overlopende bende speelclubbers te tikken. Wie getikt wordt, bevriest in die positie. Hij of zij kan bevrijd worden als de overblijvers de ‘etalagepop' terug naar een van de overzijden dragen. Er moet een liedje gezongen worden om over te lopen. (Zoals bij 'Schipper mag ik over varen')

]foto: jan van bostraeten[

Twee ploegen staan aan weerskanten van een afgebakend terrein. Per ploeg heeft elke speelclubber een nummer van 1 tot ... gekregen. In het midden van het terrein staat een speelclubber met gespreide benen. De leiding roept een nummer af, waarna de twee speelclubbers met dat nummer om het snelst onder die gespreide benen door moeten kruipen. Wie laatst is, moet achter de speelclubber in het midden gaan staan met gespreide benen.

dubbelpunt OKTOBER 2012 31


RAKWI

Boerenbattle

]foto: valerie vanderlooy[

Dit spel is gebaseerd op de rakwidag van gewest Maes. Bedankt!

Het is zover. De grootste boerenbattle aller tijden zal beslissen welke boerenclan oppermachtig is. Welke clan verzamelt de meeste zaden? Welke kan met zijn zaden de wereldbevolking van voedsel voorzien? En welke voorkomt de grootste hongersnood aller tijden? Verschillende boerenclans van ongeveer zes rakwi's nemen het op tegen elkaar. Elke groep heeft een eigen, afgebakende boerderij. Het doel: zoveel mogelijk zaden en granen van goede kwaliteit verzamelen!

De battle der battles

De eerste uitdaging beslist hoeveel zaden en granen elke boerenclan krijgt om te starten. Er zijn vier verschillende soorten: maïs, erwten, rijst en bonen. Die diversiteit is belangrijk, maar het aantal ook. Kan een boerenclan een kwartet voorleggen

32 dubbelpunt OKTOBER 2012

van dezelfde zaden of granen, dan levert dat extra punten op. Aan de voedselbank – een centrale post – kunnen de boeren opdrachten doen bij verschillende ministers van landbouw, waarmee ze zaden en granen kunnen verdienen. (Hoe meer deelnemers, hoe meer ministers je voorziet.)


RAKWI

Opdrachten: ww Mocht de oogst ooit mislukken, dan moet je op zoek naar ander voedsel. Zoek een levend dier. ww Koeien-melken-race: drink om het snelst een bus melk leeg. ww Probeer aan je collega-boeren, die aan de andere kant van het veld staan, zonder te spreken duidelijk te maken wat je bedoelt. Beeld iets uit. ww Ontspannen is af en toe ook nodig. Speel petanque met klompen. ww Maak een boerderij-dieren-ketting (eerste letter, laatste letter; bv.: koemelk – kalf – fazant). Speel dat tegen de concurrerende boerenclans. Degene die als laatste overblijft, wint. ww Op de boerderij is het belangrijk dat je leert samenwerken. Speel vijfbal met een rubberen kip die je wegschiet met je T-shirt. (De clan die de kip vijf keer naar elkaar kan schieten zonder dat hij gehinderd wordt, wint.) ww Als het brandt op je veld moet je alarm kunnen slaan. Fluit op een grassprietje. ww In een graanveld hebben ruimtewezens een boodschap achtergelaten. Ontcijfer een rebus. ww Verzamel exact een halve kilo gras. Je mag één keer proberen. Zit je er meer dan 100 gram naast, dan krijg je geen granen. ww Bescherm je veld. Maak een vogelverschrikker. ww Amusement. Doe een wedstrijdje zaklopen. ww Als de oogst binnen is, mag er gefeest worden. Doe een dansje. ww Boeren willen wel eens wedijveren met elkaar. Trek een zwaar voorwerp over een bepaalde afstand verder. Wie het verst geraakt, wint het graan. ww Iedereen van het groepje legt een parcours af met de kruiwagen. Eén boer houdt de voeten van een andere boer vast, die met de handen op de grond verder 'loopt'. ww Melk je koeien. Een plastic handschoen gevuld met water doet dienst als uier. ww 'Boer' het alfabet.

Geheime wortels

Een ontdekkingsreiziger heeft recent iets ontdekt. In het landhier-ver-vandaan liggen ook geheime wortels verstopt. Die zijn heel vruchtbaar. Boeren die ze te pakken krijgen, verdienen extra punten. Maar opgelet! Dieven kunnen ook deze wortels afpakken.

Het einde van de battle

Na enkele uren wordt de strijd gestaakt. Voor elke eenheid graan krijgen de ploegen 10 punten. Hebben ze een kwartet van granen kunnen verzamelen, dan krijgen ze 50 punten extra. Elke geheime wortel levert 10 punten op. Wie is de grote winnaar van de boerenbattle? Voorzie een trofee voor de winnaars: en grote beker gemaakt uit stro, en medailles die de spelers mee naar huis kunnen nemen. Hoe je het spel nog echter maakt? Vraag alle leden om als boeren en boerinnen naar de Chiro te komen. De ministers op de voedselbank zien er dan weer levensecht uit in een kostuum. En misschien kun je de dag afsluiten met een echt boerenbal waar de winnaars gevierd worden?

Geraakt een boer op die manier een vijandige boerderij binnen, dan mag hij of zij één zaad meenemen. Maar in het landhier-ver-vandaan waar deze battle zich afspeelt, liggen ook zadendieven op de loer (de leiding). Als een dief een boer kan tikken, moet die het graan afgeven.

]foto: jan van bostraeten[

Na die eerste uitdaging mogen de boeren zaden gaan 'stelen' bij de concurrerende boerderijen. Wanneer concurrerende boeren elkaar tegenkomen op de tocht naar een andere boerderij, moeten ze kampen: maïsblad-knol-zeis (lees: bladsteen-schaar) bepaalt wie er wint. De winnaar mag verder om in een concurrerende boerderij in te breken. De verliezende boer druipt terug af naar zijn eigen stek.

dubbelpunt OKTOBER 2012 33


tito

' t is goe gewest! Vorig werkjaar hebben we verschillende gewestactiviteiten voor tito's bezocht, en gezien dat het goed was. Door plaatsgebrek kunnen we er maar enkele publiceren. Hopelijk zet het jullie ertoe aan om ook met je tito's uit je Chirokot te komen, al kun je er ook gewoon inspiratie uit putten voor de Chironamiddag.

Vrienden maken: Dassenroof met alle groepen samen waarbij iedereen blijft meedoen, ook al is je staart afgenomen. De afgenomen wimpels hou je in je hand.

Elke wimpel telt voor een vriend. FarmVille: alle groepen doen op een vast tijdstip kruiwagenrace tegen elkaar.

De Fiets-T-ling van gewest Widder

Gewest Widder brengt hun tito's samen op een Fiets-T-ling, een weekend met de fiets. De tito's vertrekken op vrijdagavond met de fiets naar een – voor hen nog onbekende – weekendplaats, waar ze een weekend zotte spelletjes doen. Daarvoor houden ze bij Widder ook een T-day, een dag om de tito's warm te maken om mee te gaan op Fiets-T-ling. Ideaal om de tito's van de andere Chirogroepen ook al eens te leren kennen vóór het weekend.

De Highland Games van gewest Langeman

Gewest Langeman organiseerde dan weer echte Highland Games. De tito's moesten zich verkleden als echte Schotten, en kregen allemaal een McNaam. Het gewest startte de activiteit 's middags met lekkere haggis in tomatensaus. Het perfecte vieruurtje op een Chironamiddag, als je 't ons vraagt.

The games dan: ww Bakken stapelen ww Boomstamgooien (een sjorbalk om het verst gooien) ww Schapen scheren (een ballon van scheerschuim ontdoen met een scheermesje) ww Touwtrekken ww Zware dingen verplaatsen (een zetel, een zwaar blok hout, enz.) ww Zware dingen gooien ww Een hindernissenparcours afleggen met een sjorbalk

Het Facebookspel van gewest Maneschijn

Gewest Maneschijn speelde in op de leefwereld van hun tito's, en organiseerde een groot Facebookspel. De tito's werden in ploegen verdeeld, en het was de bedoeling om per ploeg zoveel mogelijk vriendjes te maken en een netwerk uit te bouwen. Elke ploeg kreeg ook een Facebookpagina waarop alle transacties netjes bijgehouden werden. Een greep uit de opdrachten!

34 dubbelpunt OKTOBER 2012

Fototagronde: Verspreid over het terrein hangen foto’s van BV's. De hele groep moet telkens op de foto met die bekende personen. Op het einde van het spel moeten ze hun fotokaartje binnenbrengen om alle 'tags' na te tellen. Muziek delen: Elke groep moet om de beurt in een bepaald thema een liedje zingen. De ploeg die binnen de vijf seconden geen liedje kan zingen, krijgt minder muziekactiviteiten op z'n Facebookpagina. YouTube: Een babbelbox waarmee elke ploeg een filmpje van vijf minuten maakt, waarvoor ze twintig minuten voorbereidingstijd krijgen. Op het einde van het spel worden alle filmpjes afgespeeld, en kiest het gewest het beste filmpje. Mafia Wars: Een spelletje paintball! Facebook for Android: De ploegen nemen het tegen elkaar op in een sms-quiz.


tito

Elke ploeg krijgt een gsm, en een quizmaster (iemand van de leiding) die over een gsm beschikt waar ze het antwoord naar moeten versturen. Om de beurt loopt iemand van de ploeg, met de gsm, naar de quizmaster om een vraag. Als je het antwoord weet, typ je de eerste letter daarvan in een berichtje. Daarna mag de volgende vertrekken. Als iemand het antwoord niet weet, probeert de volgende de vraag op te lossen. Na de reeks vragen sturen ze het gefabriceerde antwoord door naar de quizmaster. De groep die als eerst het juiste antwoord heeft doorgestuurd, wint. Per groep mag je maar één sms versturen.

]foto: thomas geuens[

Sneeuwbalwerpen: Verdeel je tito's in drie ploegen, en baken twee cirkels af op het terrein: een kleine en daarrond een grotere. In de kleinste staat een gesjorde driepikkel, waaraan drie emmers bevestigd zijn – elke ploeg krijgt een emmer toegewezen. De tito's staan rond de buitenste cirkel, en moeten proberen zoveel mogelijk tennisballen in hun emmer te krijgen. Er zijn enkele hindernissen. Zo mogen ze alleen werpen als er een wasspeld aan hun broek hangt. Uiteraard mogen ze die van elkaar afpakken. Wie de wasspeld kwijt is, moet naar de centrale post. Daar krijgen ze van de leiding een opdracht (bv. tien keer pompen). Wanneer ze daarmee klaar zijn, krijgen ze een nieuwe speld en kunnen ze opnieuw een poging wagen. Wie een wasspeld afgepakt heeft, brengt die ook naar de centrale post. Nog een laatste moeilijkheid: in de ruimte tussen de kleine en de grote cirkel staat er leiding die de ballen probeert af te weren.

dubbelpunt OKTOBER 2012 35


keti

]foto: jan van bostraeten[

Dat is nu eens plezant gew

Het gewestweekend toen we keti waren. Eeuwen geleden, maar we spreken er nog over. Alle stoere verhalen kunnen we nog tot in de details navertellen, en sommige spelletjes van toen spelen we nog altijd. Wij screenden speciaal voor jullie enkele coole gewest-keti-activiteiten!

Geef er een lap op Gewest Pink organiseert elk jaar een hockeytornooi, een evenement dat telkens weer op veel volk kan rekenen. Het principe is eenvoudig: maak een paar speelvelden, laat de keti's zichzelf in ploegen verdelen, duid een scheidsrechter aan en gaan met die banaan. Een eenvoudige formule voor tonnen pret. Gewesters Fré, Lotte en Wannes vertellen: “We nodigen onze Chirogroepen uit op ons hockeytornooi. Eens aangekomen laten ze weten met hoeveel ploegen ze spelen, en stellen wij poules samen. Even snel de

36 dubbelpunt OKTOBER 2012

spelregels uitleggen, de velden verdelen en een scheidsrechter zoeken, en dan kunnen de eerste wedstrijden beginnen. Na de voorrondes eindigen we met een grote finale.” Gewest Pink legt de hockeyende keti's graag in de watten: mooi afgezette speelvelden, hockeysticks en ballen, maar ook eten en drinken. De fietsen hebben zelfs een eigen parking. “Qua organisatie valt het ook goed mee, niet al te veel werk, en gemakkelijk. Het moeilijkste van de hele dag? De puntentelling. We weten nooit op voorhand hoeveel groepen er zullen zijn, dus wordt het puzzelen op het moment zelf. Een waterdicht systeem hebben we nog niet gevonden,” weten de gewesters te vertellen. “Het succes zit 'm misschien in de onvoorspelbaarheid, je kunt op voorhand niet echt zeggen wie de winnaar is. En het feit dat het een ou-

derwetse strijd is tussen plaatselijke Chirogroepen zorgt ook voor extra sfeer. Wie wil er nu niet winnen van de 'vijand'?”

Wie niet weg is ... Bij gewest Pink stond er dit jaar ook een guerrillatocht op het programma voor de keti's en de aspi's. De leden worden ergens op een onbekende plaats gedropt en zoeken dan hun weg terug. Onderweg mogen ze niet ontdekt worden door de tikkers die overal rondlopen en rondrijden. Lekker eenvoudig en perfect op maat van keti's. Zij houden van droppings met net dat extraatje: (oud-)leiding die hen op de hielen zit, het schrikeffectje, enz. Gewest Pink: “Nog minder organisatie dan het hockeytornooi! Oudleiding en oud-gewesters staan bij manier van spreken te springen om te jagen. Het is ook een activiteit die perfect past bij keti's: niks voor jongere afdelingen en


keti

]foto: jan van bostraeten[

west!

lekker stoer.�

Weekendje weg Twee toffe activiteiten voor keti's, die nog specialer worden door het gewestaspect: alle plaatselijke Chirogroepen doen mee, en hoe meer volk, hoe plezanter, toch? En wat meer is: jaarlijks gaan ook heel wat gewesten op weekend met hun keti's, waar ze de tofste dingen beleven: originele spelen, maffe thema's, overheerlijk eten, en de grap-

pigste stoten. Die formule kan niet mislukken!

Doorbreek de (gewest)grenzen Steekt jouw gewest iets supercools, Ăźbergraafs en megaorigineels in elkaar voor je keti's? Laat het ons dan zeker weten door een mailtje te sturen naar keti@chiro.be. Of heb je misschien zelf het bangelijkste spel ooit bedacht? Zo'n spel waar ze over 100 jaar nog over spreken? Stuur het ons ook door, en wie weet verschijnt het binnenkort wel op deze pagina's!

dubbelpunt OKTOBER 2012 37


aspi

Het grote katapultspel Met in the spotlight: gewest Kroïjnel Eén keer om de zeven jaar komen de Vikingclans van het Hoge Noorden samen om een nieuwe koning aan te stellen. Om te bepalen wie deze eer te beurt valt, leggen de clans proeven af. Die moeten ze tot een goed einde brengen, om in the end de koningspop van het platform te schieten. De ploeg die dat kan waarmaken, mag de nieuwe koning leveren!

Speluitleg

Verdeel de aspi's in drie of vier clans. In het midden van het terrein staat een platform met daarop een koningspop. De clans moeten een katapult bouwen waarmee ze op het einde van het spel die pop van het platform kunnen schieten. Door proeven af te leggen, kunnen de clans goudstukken verdienen. Hiermee kunnen ze dan de nodige onderdelen voor hun katapult kopen in de ‘winkel’. Bovendien zijn daar 'katapultfiches' te koop met een voorbeeldmodel, zodat de groepen weten hoe ze aan hun bouwwerk moeten beginnen.

De leiding controleert of de clans de opdrachten goed uitvoeren. Ze beslissen ook hoeveel goudstukken de clans na elke opdracht verdiend hebben. Op een centrale plaats (bijvoorbeeld naast de ‘winkel’) staat een soort twisterbord met daarop opdrachtenfiches. Elke clan mag de pijl ronddraaien, en krijgt zo een opdracht toegewezen. Haal de toegewezen opdrachtfiche telkens even van het bord, zodat een andere clan niet tegelijkertijd dezelfde opdracht moet uitvoeren.

Mogelijke opdrachten

Levende bowling: Eén aspi zet een helm op en legt zich op een skateboard. De rest van het team probeert – door dit bemande skateboard in een bepaalde richting te duwen – zoveel mogelijk kegels omver te 'skaten'. Elke omgeworpen kegel is één goudstuk waard.

]foto: jan van bostraeten[

Te koop in de winkel - Sjorbalken - Sjortouw - Fietsbanden - Ballonnen - Katapultplannen - Planken - Enz. A-driehoeklopen: Sjor voor het spel begint een grote A. Iemand moet op de dwarsbalk van die letter gaan staan terwijl de rest de A recht houdt met behulp van touwen. De clan moet nu proberen om een zo groot mogelijke afstand af te leggen. Voor elke vijf meter die de A aflegt zonder omver te vallen, krijgt de ploeg twee goudstukken. De wiebelladder: Span met fietsbanden een ladder tussen twee bomen. Het is de bedoeling dat ieder groepslid over de ladder van de ene boom naar de andere klautert. Elke persoon die de overkant haalt, levert één goudstuk op. Balklopen: De clan krijgt twee balken. Die moeten ze zo omhoog houden dat één persoon beurtelings over de ene en de andere kan lopen. Voor elke vijf meter die afgelegd wordt, krijgt de groep twee goudstukken.

Meer opdrachten vind je op de Spelendatabank of op de Facebookpagina van de Aspicommissie.

katapulteren

Zodra de clans voldoende goudstukken verzameld hebben, kunnen ze in de winkel materiaal kopen voor hun katapult. Zo kan een deel van de clan al aan de bouw van de katapult beginnen. Ondertussen blijft de rest opdrachten uitvoeren zodat ze nog meer goudstukken kunnen verdienen om extra materiaal te kopen. Na een afgesproken tijdspanne mogen de clans geen opdrachten meer uitvoeren. Vanaf dan krijgen ze nog vijftien minuten om hun katapult te 'finetunen'. Na dit kwartier mag elke ploeg om de beurt naar de koningspop op het platform schieten. De clan die de pop als eerste omver schiet, is de winnaar. Met dank aan gewest Kroïnjel!

38 dubbelpunt OKTOBER 2012


aspi

Speeddating met andere ge誰nteresseerde leiding

Doe dan een Roundabout, en ga op date met een buitenlandse jeugdbeweging! Een Roundabout is een andere manier om op bivak te gaan. Je gaat met je keti's of aspi's op bivak met een buitenlandse jeugdbeweging, en nodigt hen het jaar nadien uit op jullie kamp. Een bivak met internationaal tintje dat niet veel hoeft te kosten! En wie weet hou je er wel een lief aan over.

Wanneer? 6 tot 9 december 2012 De perfecte partner? Een groep keti's of aspi's die alles met je eigen groep gemeen hebben behalve de taal en het land. Meer info? chiro.be/DIA

]foto: paul bert - www.paulbert.be[

Op zoek naar de ideale date voor je keti- of aspiploeg?

Waar je die perfecte buitenlandse partner vindt? In Malta! De Dienst Internationale Activiteiten zorgt er voor een speeddating met andere ge誰nteresseerde leiding. De kans om af te spreken hoe jullie de Roundabout willen invullen onder deskundige leiding van de DIA.

dubbelpunt OKTOBER 2012 39


jaarthema

De jaarthemastrip deel 2

40 dubbelpunt OKTOBER 2012


leidingsploeg

jaarthema

chiro.be/goestink

Lijdingskring of leidingskring? Zaterdagavond, 19 uur. De leidingskring van Chiro Sint-Berthus. 19.05 uur: Ongeveer de helft van de ploeg is al aanwezig. Fien, Jan en Thomas staan nog voor het gebouw te roken. Officieel begint de vergadering om 19 uur. Op tijd komen is vaak een heikel punt. Maak daar duidelijke afspraken over, en probeer iedereen (positief ) te stimuleren om op tijd te komen. Beloon degenen die op tijd zijn, in plaats van de laatkomers te 'straffen'. 19.15 uur: De groep is bijna compleet. Groepsleider Tom zoekt nog snel zijn kaft in het leidingslokaal om de vergadering van vorige week te kunnen overlopen. Rond de tafel blijft het redelijk rumoerig. Goed begonnen is half gewonnen. Een goede voorbereiding leidt vaak tot een snellere en efficiëntere vergadering. Spreek ook af wie de vergadering leidt. Een beurtrol waarbij elke leid(st)er een keer aan bod komt, kan een positief effect hebben op je leidingskring. 19.20 uur: Iedereen zet zich in de zetels rond het koffietafeltje. Thomas zal het verslag maken en zet zich op zijn knieën voor het tafeltje. Kies de juiste omgeving voor je vergadering. Dat betekent niet dat je altijd op dezelfde plaats moet vergaderen, maar zorg voor een grote tafel waar iedereen rond kan. 19.30 uur: De vergadering is eindelijk van start gegaan met het overlopen van de programma's voor zondag. Ondertussen rinkelt Lottes gsm, en wordt er lustig op los ge-sms't. Probeer het gsm-gebruik te beperken tijdens de vergadering, of vraag om de toestellen uit te zetten. Zo blijft de aandacht bij de onderwerpen die besproken worden, en moet je niet alles vijf keer herhalen. 19.45 uur: Jorn, de luidste van de bende, is al 10 minuten aan het woord. Zorg ervoor dat iedereen aan het woord komt. Dat doe je niet alleen

door de luide roepers af te remmen, maar ook door de stillere types aan het woord te laten als je merkt dat ze iets willen opmerken. 20.30 uur: Na het overlopen van de programma's is het even zoeken naar wat er vandaag nog besproken moet worden. Voor je begint te vergaderen, maak je een agenda op met een duidelijke structuur. Zo is iedereen mee, weten ze wat er die avond precies op de agenda staat, en wanneer ze zelf een puntje kunnen aanbrengen. Op die manier kan ook iedereen de vergaderingen eens leiden. 20.50 uur: De spaghettislag van volgende week wordt besproken. Jan en Tinne zijn verantwoordelijk, maar geen van beiden is aanwezig. Groepsleider Tom probeert op basis van het vorige verslag de taken te overlopen, maar hij moet naar Tinne bellen om bepaalde zaken te checken. Check bij de voorbereiding van de leidingskring even de jaarplanning. Wie is verantwoordelijk voor wat? Kan de verantwoordelijke niet komen? Laat je dan op voorhand door hem of haar briefen, en overloop het draaiboek van de activiteit. Zo weet jij hoe de zaken ervoor staan, en wat er nog moet gebeuren. 21.15 uur: Er ontstaat een discussie of er nu wel of geen tabasco op de tafels moet staan tijdens de spaghettislag. Vat af en toe de standpunten samen, en probeer niet van het onderwerp af te wijken. Maak na de discussie ook een duidelijke beslissing. 22 uur: De discussie over de tabasco wordt ondertussen enkel nog gevoerd door Jorn, Fien en Tom. De rest van de ploeg praat wat met elkaar, speelt een spelletje op hun smartphone of gaat een sigaretje roken. Als de discussie eindeloos lang wordt, las dan even een pauze in. Wat je ook kunt doen: de discussie een week later hernemen, zodat de gemoederen ondertussen wat kunnen bedaren.

Vaak gaat het dan een stuk sneller. Spreek wel duidelijk af wanneer je een beslissing neemt. 22.30: Hoewel er geen besluit is genomen in de tabascodiscussie gaat Tom over naar de variapuntjes. Nadien wordt de vergadering afgesloten. Neem je discussiepunten niet mee op café. Als er nog iets op je maag ligt, bespreek het dan even met je groepsleiding of VB. Elke gelijkenis met bestaande gebeurtenissen en/of personen berust op louter toeval.

LK = LeuK? De leidingskring hoeft niet altijd droog en saai te zijn. Probeer daarom af en toe je vergadering eens op te leuken. Een thema, een quiz, een kubbtornooi, enz. Wij geven je alvast twee leuke ideeën mee. Grote Bommabingo-leidingskring Iedereen komt in de kleren van zijn/ haar oma of opa. In plaats van frisdrank serveer je koffie, thee en koekjes. Deel bingokaarten uit, en pauzeer een aantal keer om een nummer te trekken. Je kunt ook je eigen kaarten maken met bijvoorbeeld een lijst van woorden die je mag doorstrepen als ze gezegd worden. De eerste die een lijn kan doorstrepen, wint. Enkele fopprijzen maken van je vergadering een leuke bingoactiviteit. En de taart niet vergeten, natuurlijk! LK-etentje Samen koken en eten voor je vergadering zorgt meteen voor een goede sfeer. Het geeft je ook de kans om al je verhalen al uit te wisselen nog voor je aan de vergadering begint.

dubbelpunt OKTOBER 2012 41


Tot uw dienst!

Grave spelletjes, een handige methodiek, maffe trucjes of gewoon een leuk weetje, op dit blaadje aangeboden door één van de vier diensten van de Chiro – Dienst Internationale Activiteiten, Dienst Avontuurlijke Activiteiten, Dienst Artistieke Activiteiten en Spoor ZeS. Tot uw dienst deze maand: de Dienst Artistieke Activiteiten!

DArtA goes bananas!

Fuiven, dat is dansen. Doe dit dansje met de hele leidingsploeg, en jullie zijn meteen de sterren van de dansvloer. 'Go banana(s)' betekent zoveel als 'uit de bol gaan'. En dat is nu net wat wij van de Chiro als de besten kunnen! Op YouTube vind je een massa voorbeeldfilmpjes van deze hit.

Go Banana (Zing de cursief gedrukte tekst terwijl je de beweging doet die eronder staat) Begin rustig. Make banana! Make, make banana! Breng je rechter hand omhoog. Make banana! Make, make banana! Breng je linker arm omhoog. Zing wat luider. Shake banana! Shake, shake banana! Schud met je kont. Shake banana! Shake, shake banana! Schud met je kont. Zing weer wat rustiger. Peal banana! Peal, peal banana! Breng je rechterhand omlaag. Peal banana! Peal, peal banana! Breng je linkerhand omlaag. Zing en roep het uit! Go banana! Go, go banana! Spring en dans mega-enthousiast door de ruimte. Go banana! Go, go banana! Spring en dans mega-enthousiast door de ruimte. Zing wat zachter. Squish banana! Squish, squish banana! Leg je rechterhand op je hoofd en ga door je knieën. Squish banana! Squish, squish banana! Ga verder door je knieën. Heb je zin om nog meer bananas te gaan met DArtA? Ga dan mee op Expressieweekend van 22 tot 24 maart. Meer info over DArtA vind je op de Chirosite, of op de Facebookpagina van de Dienst Artistieke Activiteiten.

Tot uw dienst: activiteiten 5-7 oktober Startweekend Dienst Avontuurlijke Activiteiten Een weekend voor iedereen die graag van de DAA wil proeven! 26-28 oktober Bene Deluxe – Nederland We gaan op bezoek bij onze buren! Weekendactiviteit voor aspi's en leiding. 3 november Techniekendag Een dag boordevol avontuurlijke workshops en technieken in De Brink in Herentals 10 november Chipadag – Brussel Stadsspel in Brussel voor keti's, samen met leeftijdsgenoten van onze Waalse tegenhanger, de Patro 23-25 november EuroQuest – Copenhagen Knotsgek spel dwars door Copenhagen 6-9 december Speeddating seminar – Malta Ga op bivak in het buitenland, en nodig je gastgroep uit op jouw kamp! Tijdens het speeddatingseminarie krijgt leiding de kans om andere geïnteresseerde leiding te ontmoeten en de eerste stappen van zo'n uitwisseling te zetten. 15 – 16 december 2012 Ranfttreffen Een weekendje wandelen in de sneeuw van de Zwitserse bergen, met allerhande workshops Meer info: chiro.be/dia I daa.chiro.be I chiro.be/spoor zes I chiro.be/darta

42 dubbelpunt OKTOBER 2012


Haïti, chéri!

Kiwo Ayiti feest zo! Chirojeugd Vlaanderen trok er deze zomer op uit. Twaalf Chiroleiders en -leidsters maakten in augustus kennis met Kiwo Ayiti, onze Haïtiaanse tegenhanger. Drie weken lang speelden, babbelden, zongen en dansten ze samen met de Kiwoleden en hun leiding. Ze gingen mee op kamp, wisselden ervaringen uit, leerden van elkaar en feestten mee. Deze maand in de kijker: de Haïtiaanse feestkalender!

Christ-Roi

feest. Een misviering, opgeluisterd door de Kiwogroep, hoort daar uiteraard bij. De leidingsploeg wordt bedankt voor alle inzet en ook de oudste leden worden in de bloemetjes gezet. Na de mis klinkt iedereen samen op het voortbestaan van de groep en mag iemand de taart aansnijden. Als speciale gasten viel ons deze hoge eer te beurt!

Haïtiaanse instrumenten

Tambour

Dit is een typisch Haïtiaans instrument waarmee op kamp de muzikale activiteiten begeleid worden. Chacha Dit instrument is bij ons beter bekend onder de naam 'maracas'. Het maakt de muziek levendiger.

Fêtes de section

Christ-Roi, bij ons beter bekend als Christus Koning, is het grootste feest van de Haïtiaanse Kiwo. Traditioneel starten ze die dag met een twee tot drie uur durende misviering. De Kiwogroepen schrijven de teksten zelf, verzorgen de muziek en zijn voltallig aanwezig in uniform. Na de viering houden ze een feestmaal. Vaak slachten ze daarvoor een geit. Ouders, oud-leiding, leden en vrienden van de lokale Kiwogroep krijgen een uitnodiging om mee te vieren en deel te nemen aan de rest van de activiteiten. De invulling daarvan verschilt van groep tot groep, afhankelijk van hun budget en de locatie. Dat kan bijvoorbeeld een uitstapje naar het strand zijn, om daar samen te gaan eten en te dansen.

Fête de fondation

Kiwo Ayiti heeft vier afdelingen, die onder andere volgens hun kleurindeling sterk op de onze lijken. mm Groen: section Tambette (petite) mm Rood: section Conva (moyenne) mm Blauw: section Venco (grande) mm Oranje: section Aspi Elke 'section' heeft haar eigen feestdag waarop de afdeling samen bidt en eet. Die dagen vallen samen met christelijke hoogdagen zoals Kerstmis (petite), Pasen (moyenne) en Pinksteren (Aspi). De 'section grande' viert haar feest op Christ-Roi.

Lambi Dit schelpdier wordt warm geserveerd met een pikant sausje (het smaakt een beetje als een scampi). Wanneer je je buikje vol gegeten hebt, kun je een poging wagen om mooie geluiden uit de schelp te blazen.

Konpa Konpa is de typisch Haïtiaanse manier van dansen, waarbij de man de leiding neemt en vooral met de heupen draait. Konpa-dansen kan zowel op een snel als een traag ritme. Naargelang de intensiteit van de vriendschap kies je ervoor om dicht tegen elkaar aan te 'schuren' (konpa collé), of meer ruimte te laten.

De verjaardag van een Kiwogroep is in Haïti een belangrijke gebeurtenis, die jaarlijks gevierd wordt met een groot

dubbelpunt OKTOBER 2012 43


superhiro

Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement in zijn Chirohemd

“De Chiro was een spring

Enkele maanden geleden bekende Jan Peumans, N-VA’er en voorzitter van het Vlaams Parlement, in een interview met De Standaard dat hij ooit in de Chiro heeft gezeten. Dubbelpunt ging eropaf, en in de zomervakantie, tussen de Vlaamse feestdag en een korte vakantie in Wallonië door, vond hij de tijd om Dubbelpunt even te woord te staan over zijn tijd als SuperHiro. z DUBBELPUNT: Hoe bent u in de Chiro gerold? Peumans: Ik ben eigenlijk altijd leider geweest bij de KSA, tijdens mijn humanioratijd bij de Kruisheren in Maaseik. Eerst als leider, en dan als hoofdleider bij de Jong-KSA, jongens van het eerste tot zesde leerjaar: de meest dankbare groep die je je kunt indenken. Nadat ik afgestudeerd was bij de Kruisheren, ben ik nog een keer of twee als kok mee geweest op kamp. Mijn Chirocarrière is eigenlijk pas begonnen nadat ik met mijn vrouw naar Val-Meer ben verhuisd. Intussen was onze oudste zoon ook al geboren. De kapelaan daar vroeg me om een Chirogroep op te starten, en dat heb ik ook gedaan. Ik moet toen 23 geweest zijn,

44 dubbelpunt OKTOBER 2012

en ik ben er een jaar of vier actief gebleven. Ik ben mee op kamp geweest in Zoersel, in Zutendaal en in Voeren. Het vierde kamp, in Houthalen-Helchteren, heb ik niet meer meegemaakt. z DUBBELPUNT: Hoe ging dat, een Chirogroep oprichten? Was Chiro ValMeer meteen een succes? Peumans: We waren met twee leiders in het begin. De kapelaan was er ook nog, maar die hield zich meer bezig met de ‘geestelijke leiding’. We moeten in die tijd met een vijftig- à zestigtal leden geweest zijn. Omdat we maar met twee leiders waren, moest er ook redelijk wat discipline zijn. Dat betekende niet dat Chiro niet leuk was, verre van. Ik deed dat graag.

Net zoals alle andere Chirogroepen en jeugdbewegingen speelden wij alle mogelijke en onmogelijke spelletjes, en leefden wij ons uit in de gekste toestanden. Of onze activiteiten op zaterdag- of zondagnamiddag waren, herinner ik me wel niet meer. Op de duur zijn een paar andere jongens ook bij de leiding gekomen. En er was ook iemand van Chiro Limburg die ons wat ondersteund heeft, meen ik me te herinneren. En die Chirogroep bestaat nu nog altijd – ik heb ze onlangs nog gesponsord. Elke zomer houden ze hun ‘woppelog’, ‘open lucht’ in ons dialect. z DUBBELPUNT: U richtte de Chirogroep in Val-Meer op, en was er de eerste groepsleider. Wat hield dat toen precies in? Peumans: Ja, dat was heel wat. Ik ben altijd al een leidersfiguur geweest. Tja, je hebt dat of je hebt dat niet, en zulke mensen zijn nu eenmaal nodig. Ik was wel een hele strenge, hoor. Dat moest


superhiro

gplank naar de politiek” wel! Zo had ik een paar ‘beulenprincipes’ voor wanneer de gasten niet stil waren. Een van de trucs was om ze een paar minuten met een kom water op hun hoofd te laten staan. Die hoorde je daarna niet meer. (lacht) Die truc moest ik vooral gebruiken tijdens de eerste nacht, want dan waren die gasten allemaal zo zot als een deur.

Herinneringen aan zomerkampen z DUBBELPUNT: Toen u die Chirogroep oprichtte, was u al getrouwd en vader. Heel vanzelfsprekend moet dat toch niet geweest zijn. Peumans: Nee, dat was een hele prestatie. Ik ben toch drie keer mee geweest op kamp. Maar mijn echtgenote stond daarachter, die vond het wel leuk dat ik me daarin uitleefde. Je moet weten dat dat toen ook al redelijk apart was. De kapelaan is destijds bij mij terechtgekomen omdat hij wist dat ik ervaring had in de KSA in Maaseik en dus het klappen van de zweep kende. Op kamp gaan was bijvoorbeeld een hele onderneming, en ik moest die in goede banen leiden. Dat waren kampen van tien dagen – voor minder gingen we niet, natuurlijk. We moesten van alles verzamelen, onder andere tenten via de Nationale Dienst voor de Jeugd, zoals dat toen heette. Kookouders optrommelen hoorde daar ook bij: mijn vroegere postbode ging mee, samen met zijn vrouw. Vorige week zag ik trouwens nog een van die kookmoeders bij de bakker. We hebben herinneringen opgehaald aan de zomerkampen. Dat is ondertussen toch al lang geleden – verschrikkelijk lang geleden, eigenlijk. (lacht) Ja, die kampen, dat was een hele karwei, zeker omdat we in het begin maar met z’n tweeën waren. De kapelaan was er ook wel, maar die hield zich vooral bezig met zijn kapel. Tijdens dat eerste kamp sliepen we in tenten, maar daarna zaten we eens in een oude kippenstal, en het jaar daarop in een garage. We sliepen allemaal op veldbedjes, maar dat hoort zo. Het hoeft nu eenmaal niet altijd grote luxe te zijn.

De kampen zijn stuk voor stuk mooie herinneringen. Het gebeurt nog vaak dat mijn vrouw en ik voorbij onze vroegere kampplaats in Sint-Martens-Voeren passeren, en ik spontaan herinneringen begin op te halen. Zoiets neem je je hele leven mee. z DUBBELPUNT: Hoe reageerden de ouders op een getrouwde man als Chiroleider? Peumans: Heel positief en enthousiast. Daar is nooit iets over gezegd. Ook misschien omdat in die tijd ‘jeugdwerking’ nog niet zo professioneel was als het nu is, en het aanbod ook veel miniemer was. Nu is er geweldig veel concurrentie binnen de vrijetijdsbesteding van jonge mensen: voetbal, tv, de computer, Playstations, enz. Vroeger was dat er allemaal niet. Behalve de Chiro was er niet veel te doen, dus. En maar goed ook! We hebben niets gemist. z DUBBELPUNT: Wat is voor u de waarde van Chiro – en bij uitbreiding: de jeugdbeweging – voor het latere leven? Peumans: Iemand die bij mij solliciteert en in de jeugdbeweging heeft gezeten, heeft altijd een voetje voor. Zo iemand heeft over het algemeen een andere ingesteldheid, een andere mentaliteit. Bij de Chiro, de scouts, de KSA, enzoort, verwerf je een stuk gedrevenheid, een stuk maatschappelijk engagement. Je leert er socialer denken, rekening houden met de groep en in alle omstandigheden met elkaar om te gaan. Die combinatie van skills, zoals dat tegenwoordig in goed Nederlands heet, kun je nergens anders leren. En dat is zeker een heel groot pluspunt. Ook ik ben daar voor een deel door gevormd, eerst in de KSA en later in de Chiro. Achteraf is gebleken dat dat voor mij een springplank naar de politiek is geweest. Bij mijn eerste verkiezing was ik niet meer bij de Chiro, maar haalde ik toch nog 600 stemmen! z Bedankt voor het gesprek, en succes bij de verkiezingen!

de lidkaarten zijn er!

En zo’n lidkaart is meer dan een verzamelitem voor in je portefeuille. Op vertoon ervan krijg je namelijk 10% korting op knutselmateriaal in De Banier. Vooral niet zomaar in je portefeuille laten zitten, dus!

dubbelpunt OKTOBER 2012 45


CHIRO-info

Aangeboden Chiro Wilduraantjes verhuurt lokalen Sinds 2012 verhuurt Chiro Wilduraantjes haar splinternieuwe lokalen in Wilderen voor kampen in de zomerperiode. Meer info over onze lokalen en het verhuur ervan vind je op chirowilduraantjes.be. Bivakplaats Catico Bivakplaats Catico in Dessel is nog vrij van 10 tot 20, en van 20 tot 31augustus 2013. Binnen plaats voor 90 personen, buitenweide 2 hectaren groot. Voor meer info bel 014-37 74 65, of mail naar fb723076@skynet.be.

Gezocht Studerende Chiroleiding in Brussel

Dussss ... heb je goesting om plezante activiteiten te organiseren voor alle Chirostudenten in Brussel? Mail naar chirobrussel@chiro.be, bel 02-505 00 80 of kom langs op het Brusselse secretariaat (Kolenmarkt 85) voor meer info!

Familienieuws Zij breiden uit Welkom op de wereld, Jaan. Jaan is het zoontje van Jo Wijnant en Sofie Neyens (ex-educatief medewerkster Chiro), en het nieuwe broertje van Mauro en Vic. Op 30 juli werd hij geboren. Op 6 augustus kregen Sebbe, Jitse en Tiebe er een broertje bij: Jaan. Zijn ouders Bieke De Roo (ex-lid Pedagogische Leiding, ex-Groepsleidingscommissie en nu weekendresident in Heibrand) en Wim Vercauteren (ex-voorzitter van de Chiro, nu weekendresident in Heibrand) zijn supertrots. Walter Smet (internetploeg en vroeger ook Dienst Avontuurlijke Activiteiten) en Inge werden op 18 augustus de trotse ouders van Wannes. Wannes is de kleine broer van Katinka. Na het wachten negen maanden lang ... ons kleine meisje, daar ben je dan! Op 21 augustus werd Laure geboren, het dochtertje van Nele Bulens (medewerkster Zin-d’erin(g)) en Dries.

Het bestaat al in Gent, Leuven en Kortrijk, maar nog niet in Brussel. En dat is een schande! Daarom stampt Chiro Brussel volgend jaar een studentenwerking uit de grond! Wat is het plan? Heel eenvoudig! We organiseren vier activiteiten voor alle Chiroleiding die in Brussel studeert of woont. Dat kan van alles zijn: een metrospel, een stadsspel, pleinspelen op de Grote Markt, of een Chirofuif in hartje Brussel. Aan jullie om dat te beslissen!

46 dubbelpunt OKTOBER 2012

Nog op 21 augustus werd Germaine Kerckhofs (diensthoofd boekhouding Chirojeugd Vlaanderen) de trotse oma van Fien. Fien is het eerste kindje van Eva De Coninck (ex- Zin-d’erin(g)) en Tim De Lamper. Lars kwam ter wereld op 24 augustus en is het eerste kindje van Sarah Van Maercke (beheersgroep Chiro en Beleidsraad) en Pieter Visser (ex-lid Pedagogische Leiding). Op 27 augustus werd Feline geboren, het dochtertje van Kristof Hellemans (ex-medewerker gewest Dijle en exSpeelclubcommissie) en Nancy Aerts.

Afscheid Op 27 mei overleed Jaïtse Van Keer, rakker van Chiro Kristal uit Stabroek. Sinds 3 juni moet Chiro Hermelinde uit Kemzeke verder zonder kookpapa Patrick Van Hecke. De bivakken zullen nooit meer dezelfde zijn. Op 4 juni kreeg Chiro Sjaloom uit Voortkapel een zware klap te verwerken door het overlijden van leidster Charlotte Dens. Haar beste vrienden schreven dit tekstje voor haar. Iemand met zo’n sprankelende energie Iemand op wie we zo kunnen rekenen Iemand die zulke dolle fratsen uithaalt Iemand via wie we zoveel steun krijgen Iemand met zo’n aanstekelijke lach Denske, zo uniek da ge bent zo graag da we u zien zo hard zullen we u missen je beste vrienden Ook Chiro Peer maakt een moeilijk periode door. Op 11 augustus overleed leider Jelle Vliegen. Stijn ‘Dirkson’ Herwege, aspi van Chiro Jochi uit Zele, stierf op 19 augustus. Op 28 augustus overleed Guy Claes, oud-leider van Chiro Sint Hubertus uit Arendonk. Guy was de papa van Jef (rakkers) en Lowie, en echtgenoot van An Hulselmans. ”Heel onze Chirogroep zal Guy superhard missen.”


prikbord

nu je tenten aan! Vraag

Op uldk.be vind je het aanvraagformulier voor je tenten! Elke groep kan bij de Uitleendienst Kampeermateriaal (vroeger ADJ) van de Vlaamse Gemeenschap tenten lenen voor het bivak of voor weekends. Aanvragen kan vanaf 1 oktober door het aanvraagformulier naar de Uitleendienst te versturen. Doe dit dus vandaag nog! Hoe sneller je je aanvraag doet, hoe meer kans je hebt op tenten! Tip: De Uitleendienst heeft veel meer patrouilletenten dan seniortenten. Vraag daarom patrouilletenten aan om in te slapen, die worden (bijna) altijd goedgekeurd.

heeft Chigant is Chirowerking op woensdagavond DOOR studerende leiding in Gent, VOOR studerende leiding in Gent. Afspraak om 20 uur aan de Vrijdagmarkt, tenzij anders vermeld. En na de activiteit is er op de zolder van De Banier een gezellig barmoment! Wie vijf of zes keer komt en dat kan bewijzen met zijn of haar affiche vol stickertjes krijgt tijdens de laatste activiteit bovendien een prachtig aandenken!

7 november ! 10 oktober: Chigant 5 december: Chigant

!

: Chigant

!

fuift! 27 maart: Chigant

20 februari: Chigant

!

118 jeugdverblijven op één wegenkaart CJT Boekingscentrale heeft een nieuwe gratis wegenkaart voor je klaar. Handig als je op zoek bent naar een weekend- of bivakplaats. De kaart geeft een overzicht van de ligging van de centra, en alle nodige contactgegevens om de gebouwen en terreinen een bezoekje te brengen. Wil je één of meerdere exemplaren ontvangen? Stuur dan een mailtje naar cjt@cjt.be, met daarin je contactgegevens. Voor meer info: bel 09- 210 57 70, surf naar cjt.be, of mail naar cjt@cjt.be.

24 april:

Chigant!

Meer info op facebook!

Waar heb JIJ nood aan? Wedstrijd! Fimcap lanceert een wedstrijd in het kader van hun jaarthema What you(th) need? . Maak daarom met je Chirogroep een foto, een filmpje, een cartoon of tekening over de noden van jongeren, en stuur het resultaat voor 12 december door naar info@fimcap.org. Je kunt het ook op een cd’tje branden en opsturen naar het Fimcapsecretariaat (Kipdorp 30, 2000 Antwerpen).

project dat ze willen opstarten. De moeite waard om mee te doen, dus!

What do

YOU

need as a young person?

…think about it! …and now …what about sharing your thoughts with the rest of the world! FIMCAP is launching a competition on the year theme for 2012 – What You(th) need?!

AIM

Alle inzendingen worden gepost op de Fimcapsite, in de vorm van een online expositie. De jury beslist dan welke creatie de noden van jongeren het beste in beeld brengt.

to receive as much as possible feedback from young people about what the needs of young people are.

WHO CAN APPLY

any local group from FIMCAP organizations.

HOW

you are asked to work with your local group on the theme and to present youth needs through visual media such as photography, drawing or a video clip. Important: the work needs to be presented in the name of your local group.

DEADLINE

Send your creations by the 12 December 2012 either: x to the FIMCAP secretariat – info@fimcap.org; x or post it on youtube, dropbox or google docs and send the link to FIMCAP secretariat; x or save it on CD and send it to the FIMCAP secretariat. (Kipdorp 30, 2000 Antwerp, Belgium)

SELECTION

De winnende groep mag op de cover van Link, het Fimcapmagazine, en krijgt 200 euro voor een activiteit of lokaal

The selection team shall choose the most creative presentation of youth needs. All creations will be posted on the FIMCAP website, in an online exposition.

PRIZE

the winning group will appear on the cover of LINK magazine and will receive 200 € sponsoring for a local project or activity that they would like to set up.

TION

COMPETI

dubbelpunt OKTOBER 2012 47


de brievenbus Wil je iemand de groetjes doen? Of wil je gewoon met een grave foto in Dubbelpunt? Voor al je boodschappen en foto’s één adres: dubbelpunt@chiro.be. Als je foto’s doorstuurt, laat dan weten wie er op staat, waar hij gemaakt is en welke boodschap erbij hoort. Zorg wel dat je toestemming hebt van de personen op de foto.

Wat ik jullie stuur, een woord van dank met elke spetter vuur. Een knipoog en een zoen, en de wens om supergoed verder te doen!

Bert, één van onze tito’s, tijdens ons Chirokamp in Nieuwkerken-Waas. Een leuke foto die we niet zomaar onopgemerkt wilden laten! Groetjes van Chiro Hadewijch uit Serskamp.

Lieve Atrejoe-helden, jullie zijn geweldig! Archie-O-Loog

 De

kiekeboes van Chiromeisjes Kontakt uit Boom, samen met hun leidsters. Ze vormen samen het woord ‘Chiro’.

Chiro Knudde uit Moerzeke, een toffe bende!

De Kolenmarktmadammen zijn uitermate content van hun draadloos internet. Merci, IT!

Aspi’s die op bivak voor één dag leiding werden. Onze speelclubbers vonden het geweldig, én lekker! Groetjes van Paulien, speelclubleiding.

de grafische dienst groet Chiro Westrode :)

Chiro Heist die de thuisblijvende studerende leiding een hart onder de riem wilde steken op bivak. Hopelijk zijn ze voor alle herexamens geslaagd!

Twisterheldinnen van Chiro Radium, nogmaals proficiat met jullie overwinning! De stadswerking van Chiro Brussel.

48 dubbelpunt OKTOBER 2012


De Chirogazet| oktober 2012 Aspi’s Chiro SAS op eigen chopperfietsen richting Sankt-Vith Bedankt kookploeg voor het 10-daags diner! Chiro Knudde uit Moerzeke

STEKENE  De aspi’s van Chiro Sint-Andreas uit Stekene veroverden een plaatsje in de krant dankzij hun tocht met zelfgemaakte chopperfietsen. Als echte stielmannen lasten ze die fietsen in elkaar om naar hun kamp-

plaats in Sankt-Vith te rijden. Dat vroeg de nodige voorbereiding, want een afstand van 200 km overbrug je niet zomaar! n

Chiro heeft 100 000 leden

Groeten vanuit Italië aan de toffe leidingsploeg van Chiro Calimero! Van jullie VB’kes en kids

ANTWERPEN  Op 1 september waren er 100 000 mensen aangesloten bij Chirojeugd Vlaanderen. Dat zijn er 4000 meer dan vorig jaar. “We zijn bijzonder trots dat we met meer dan 100 000 zijn,” legt Thomas Appelmans uit, de nationaal voorzitter van Chirojeugd Vlaanderen. “Het is het bewijs dat vele kinde-

ren en jongeren bij ons een plaats vinden waar ze zich kunnen uitleven, engagement vinden en samen veel plezier en spel kunnen beleven.” Met 100 000 leden, leiders en leidsters is de Chiro de grootste jeugdbeweging van Vlaanderen. n

Dat de Olympische Spelen voor watjes zijn, daar zijn we ons van bewust. Echte olympiërs sporten in aangepaste kleren, zoals de traditie het voorschrijft. De aspi’s van Chiro Juventa uit Kemzeke

Chiro Sint-Jan Vianney ging op bivak in Duitsland

Dank je wel, Chiromeisjes Hern, voor al die onvergetelijke Chiromomenten. Jullie zijn een fantastische leidingsploeg, maak er dus een knaljaar van! Liefs, Eva

WILRIJK  Chiro Sint-Jan Vianney trok deze zomer met heel de groep naar Illfeld, een Duitse zustergemeente van Wilrijk. Het bivak duurde deze keer twaalf dagen in plaats van de gebruikelijke tien. De oudsten zijn zelfs zeventien dagen op pad geweest, zij legden de 600 km dan ook per fiets en per trein af. De groep kreeg voor die uitwisseling logistieke en financiële steun van de Jumelagevereniging en het district. Ze be-

leefden een heerlijk bivak, in een al even heerlijke omgeving. n

dubbelpunt OKTOBER 2012 49


Chiroscoop Waterman

21 januari - 20 februari

Vissen

21 februari - 20 maart

Je medeleid(st)er en jij zijn echt een topteam. Jullie kunnen goed samenwerken en hebben dezelfde ideeën. Een voltreffer dus! Maar heb je dat al eens tegen hem of haar gezegd? Hoog tijd om te tonen hoe blij je met zo'n maatje bent. Een complimentje kan veel deugd doen!

Je hebt superveel goesting om er dit werkjaar een serieuze lap op te geven. Je wilt dat het perfect wordt en engageert je dan ook voor heel wat taken en projecten. Dat is prima, maar zorg dat je niet te veel hooi op je vork neemt; dat kan alleen maar slecht uitdraaien.

Spel van de maand:

Spel van de maand:

Stoelenspel

Stier 21 april - 20 mei

21 mei - 20 juni

Spel van de maand:

Spel van de maand: Weerwolven

Leeuw Je krijgt een onverwachte en nogal persoonlijke vraag van één van je leden. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden, maar vertel niet meer dan je zelf wilt. En kaats de vraag ook eens terug, misschien ontstaat er zo wel een boeiend gesprek.

Spel van de maand: Pangpang

Schorpioen 23 oktober - 22 november

Spel van de maand: Kat-en-muis

Tweelingen Na een zinderende start lijkt het Chirojaar nu rustig en gezapig voort te kabbelen, en je voelt je hier prima bij. Maar doe het ook niet té kalm aan, anders slaat de verveling misschien toe. Bovendien is enthousiasme voor jouw afdeling een must.

23 juli - 22 augustus

De inspiratie laat wat op zich wachten, en je hebt het gevoel dat je voortdurend dezelfde activiteiten organiseert. Probeer eens een keertje out of the box te denken. Thema tandenstokers? Hoe zotter, hoe liever!

Mijnenveld

Voor eerstejaars leiding komt het werkjaar maar moeizaam op gang. Je bent nog op zoek naar je plaats in de ploeg, en voelt je nog wat onzeker als leiding. Wees niet bang om vragen stellen! Voor andere Stieren loopt het allemaal van een leien dakje.

Kiekeboe

Ram

21 maart - 20 april

Maagd 23 augustus - 22 september

Je vindt dat je afdeling te weinig leden telt, en hierdoor daalt je enthousiasme. Tijd voor actie dus! Blijf niet bij de pakken zitten en verzin samen met je medeleiding een originele wervingsactie. Succes verzekerd!

Spel van de maand: Visgraattocht

Kreeft 21 juni - 22 juli

Er zijn grote veranderingen op til in de Chiro én in je leven. Flexibiliteit en een open geest zijn dus zeker nodig de komende weken, maar de gevolgen zullen alleen maar positief zijn!

Spel van de maand: Potteke-stamp

Weegschaal 23 september – 22 oktober

Het Chirojaar is voor jou knallend van start gegaan en je hebt dan ook energie, ideeën en motivatie voor tien! Zo hou jij de sfeer in de ploeg hoog. Gebruik die creativiteit ook om alvast te brainstormen voor het komende jaar, en maak je leden zo superhappy.

Spel van de maand: Billeke-klets

Boogschutter 23 november - 21 december

Steenbok 22 december - 20 januari

In al je ongeremd Chiro-enthousiasme ben jij in je hoofd al geweldige thema's en fantastische activiteiten voor het bivak aan het bedenken. Niks mis met een beetje vooruit denken, maar vergeet ook niet te genieten van het hier en nu.

Het jaar is nog maar net van start gegaan, en toch duiken er in je leidingsploeg hier en daar al pittige discussies en onderhuidse spanningen op. Probeer je humeur en Chirospirit hierdoor niet te laten beïnvloeden, en doe vooral je eigen ding!

Ongeremd, wild en hevig: zo kennen ze jou in de Chiro. Maar pas de komende maand toch maar een beetje op en haal niet te veel straffe stoten uit. Anders moet je binnenkort misschien met krukken naar de Chiro komen.

Spel van de maand:

Spel van de maand:

Spel van de maand:

Vlaggenstok

50 dubbelpunt OKTOBER 2012

Kruisvlaggenroof

1-2-3 piano


de banier

Zelfs in Lapland houdt de Chirofleece je warm! onze winkels

Aalst, Molenstraat 65, 053-70 13 80 | Antwerpen, Kipdorp 30, 03-202 24 71 | Brugge, Katelijnestraat 67, 050-33 86 51 | Brussel, Kolenmarkt 85, 02-511 44 31 |Gent, Hoefslagstraatje 1, 09-233 87 87 | Hasselt, Vaartstraat 14, 011-23 14 89 | Leuven, J.P. Minckelersstraat 29, 016-29 97 84 | Mechelen, O.L. Vrouwestraat 34, 015-41 02 34 | Roeselare, Merelzang, Delaerestraat 16, 051-24 35 11 | Sint-Niklaas, Nieuwstraat 13, 03-766 07 66 | Turnhout, Warandestraat 97, 014-42 15 13 CommerciĂŤle dienst en magazijn: Langstraat 24, 2140 Borgerhout, 03-270 04 44

lectuur le a e id e d : k e o b o ir h C Het e te lezen! c e le f o ir h C je r e nd o om

]foto: shutterstock - jan van bostraeten[

Chiroboek | 29,95 euro Chirofleece | 12,95 euro

dubbelpunt OKTOBER 2012 51


Zaterdag 00 : 45

CH! CHI! CHIRO! We zijn een toffe bende, we zijn van de Chiro!

Zondag 14 : 45

Dubbelpunt oktober 2012 - Fuiven  

Tijdschrift voor Chiroleiding, thema "waar is da feestje?"

Dubbelpunt oktober 2012 - Fuiven  

Tijdschrift voor Chiroleiding, thema "waar is da feestje?"

Advertisement