Page 1

BelgiĂŤ -Belgique P.B. 8000 Brugge 1-2 BC21170 P409362

DUBBELPUNT

stus | nr. 5 | februari 2012 | s, niet in juli en augu maandelijk 30, 2000 Antwerpen| art.nr. 8009807 | erschijnt p r v o | d p g Ki n n, i e d w i 1 euro | u e o l B o . ir H : h s C re dad voor . & afzen t van en vzw | v.u n Tijdschrif e r e d n gd-Vlaa Chirojeu

[Adresklever]

k r o w t e N l a i c TCHhIReO 2.0So


6

Facebookvriendjes worden met Kaptein Zonder Naam en Billie De Matroos. Spelen met nieuwe media.

42

Actrice Marieke Dilles over zomers zonder Chiro, okselhaar en uniformen uit de jaren zeventig.

10

Dubbelpunt hoorde leiders en leidsters uit over nieuwe media in de Chiro. Mag het bij jullie, gsm’en op bivak? Op p. 10 lees je hoe anderen het aanpakken.

edito Smoelenboek

Iedereen kent het. Opeens was het daar. Het kwam uit het niets en veroverde de wereld. Dolle pret in het begin, want je kon vriendjes worden met iedereen. Met de mensen van je klas, je vrienden van de Chiro, je collega’s, familie, je favoriete muziekgroep, je buren, de mevrouw achter de kassa in de supermarkt, de jongen die je net nog de weg wees, je aspi's, je keti’s, je ribbels en de ouders van de ribbels. Vriendjes met iedereen. En er is meer. Je kunt ook spelletjes spelen, foto’s zien van Jan en alleman, iedereen van minuut tot minuut volgen – leve de statusupdates! – en je weet direct of iemand ‘single’ is of ‘in a relationship’. Dolle pret! Ik weet nu dat Marieke behoorlijk was opgedirkt op de Chirofuif om indruk te maken op Jeroen, dat mijn beste vriendin wel heel veel met mijn aartsvijand op de foto staat, Jan met Sofie heeft gekust, en Tinne drie jaar samen was met Peter, maar twee dagen na hun breuk al een relatie had met Ann. En dat Laura zwanger is en – OMG – Pieter en Leen gaan trouwen! Goodbye privacy. En dan spreken we nog eens af op café. “Amai, hebt ge die foto gezien van Marieke?” “Ja, op Facebook.” “Wist je al dat Tinne en Peter niet meer samen zijn?” “Ja, gezien op Facebook.” “Oh, en Laura....” “Yep, gezien op Facebook.” “En dan weet je het waarschijnlijk ook al van Pieter en Leen?” “Facebook.” Ik heb er afstand van genomen. Het leven van mijn vrienden maak ik liever in het echt mee, net als ik mijn leden liever in levenden lijve aan de poort zie verschijnen. Ik luister met alle liefde en plezier naar hun verhalen en hun ouders sta ik maar al te graag te woord aan dezelfde poort! Op zondag gaan de gsm’s en bijbehorend internet aan de kant, en spelen we er nog eens goed op los. Lang leve het echte leven! Eef*

colofon Dubbelpunt verschijnt maandelijks, maar niet in juli en augustus. Een jaarabonnement kost 10,50 euro, vraag het aan bij Chirojeugd Vlaanderen, Kipdorp 30, 200 Antwerpen tel. 03-231 07 95 E-mail abonnementen@chiro.be ]Redactieadres[ Claire Gastmans, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen ]E-mail[ dubbelpunt@chiro.be ]Eindredactie[ Claire Gastmans ]Redactie[ : Bert Gyssels, Lien Saerens, Lien Habex, Maaike Beullens, An Ghysel, Eef Lenaerts, Danne Lenaerts, Lotte Van Doren en Niels Viaene ]Tekeningen[ Pieter Deprez ]Taalnazicht[ Bart Boone ]Foto’s[ plaatselijke groepen ]Tekeningen[ Pieter Deprez ]Jaarthematekeningen[ Echtgoed.be ]Vormgeving[ Valerie Vanderlooy en Jan Van Bostraeten ]Druk[ Drukkerij Vanden Broele, Brugge Dubbelpunt wordt gedrukt op chloorvrij gebleekt papier ]Giften[ giften aan Chirojeugd-Vlaanderen vzw kunnen gestort worden op rekeningnummer BE67 0000 1507 2887.

2

februari 2012

dubbelpunt

met steun van de Vlaamse gemeenschap


Wil je jezelf zien? Stu ur je foto’s naar Dubbelpunt@ch iro.be. Of zet ze op een cd’tje of stick en stuur ze naar Dubbelpunt Kipdorp 30 2000 Antwerpen Laat weten wie er op de foto staat, waar hij gema akt is en welke boodschap erb ij hoort.

pagina drie Hartjes van de tippers van Chiro Zonderschot voor hun leidster in Australië.

Sint For Life! Een welgemeende MERCI aan alle KIC W-Vl'ers die Sinterklaas' platzak hielpen vullen. Groetjes van Sint en Piet ... en tot op KIC2!

Leidsters van Chiromeisjes Gerboda uit Bissegem, you ROCK! Nu al bedankt voor het zaaaalige Chirojaar. Groetjes, Veerle.

Chiro Appelterre, JOMME WATN?!? Groetjes van team J.T.S

Kerstfeestje van de Charleston Girls van Chiro Kanjo uit Zulte

Chiro Gentiaan en de Soep op de Stoep-actie

Bedankt, Charlotte en Maïthé! De leiding van Chiro Joeki uit Deerlijk

Hey vossen en oude vossen van Reinaert: de voyage was echt geslaagd. Jullie zijn dan ook een topverbondsploeg. Het allerbeste voor 2012! Groetjes, Wendy

De kwikleidsters van Chiro Kanjo uit Zulte speelden voor één dag Mega Mindy! Smurfenspel met de jongste leden van Chiro De Zuildekens uit Zaffelare

De tofste leefgroep van IK die de basilisk-move doet! De Chirojongens van Nieuwpoort met Gewest Kust & Brok!

dubbelp

unt

februari 2012

3


Dossier: CHIRO 2.0

#intonieuwemedia Nieuwe media, je kunt er als Chirogroep niet meer omheen. Of wel? Hoe zit dat bij jullie? Zijn jullie into de nieuwste snufjes of zijn jullie eerder van de oude stempel? Dubbelpunt sprak met believers en non-believers.

Believers

Gelovigen van het eerste uur: Chiro Schelle. Behalve een website hebben zij ook een Facebookpagina en een account op YouTube, kun je hen volgen op Twitter en zijn ze net de functies van Google+ aan het ontdekken. Leider Jo vertelt: “De website gebruiken we vooral om belangrijke infoberichten en aankondigingen op te zetten. Maar we gebruiken hem ook als tool om in te schrijven voor onze activiteiten. Die online inschrijvingsformulieren zijn echt

4

februari 2012

dubbelpunt

wel handig. Verder verschijnen onze Facebookposts en tweets – en de reacties van de leden daarop –op onze homepage. Twitter en Facebook gebruiken we eerder om leuke en luchtige dingen mee te delen, statusupdates en foto’s van het Sinterklaasbezoek bijvoorbeeld. Korte berichtjes dus, die niet echt de moeite waard zijn om op de site te plaatsen, maar wel leuk zijn om te lezen.”

Zoveel interactiviteit, daar moet je toch ook veel tijd in steken, zou je denken. Maar bij Chiro Schelle valt die extra moeite blijkbaar nogal mee. Een groot deel van de leiding heeft namelijk een smartphone, dus is het een kleintje om een foto op te laden of een status te veranderen. Ze hebben bovendien een heel websiteteam: technici die de site onderhouden, de mailinglijsten beheren en nieuwsbrieven versturen, en nog wat andere leiding die instaat voor het inhoudelijke aspect.


Of dat geen nadelen heeft, zo’n online leven met je Chirogroep? Niet echt, volgens Jo: “Het vraagt natuurlijk wel constante ‘onderhoudswerken’ om je publiek op te hoogte te houden, maar verder zie ik niet echt nadelen. Het lijkt mij eerder een extra manier om je ouders, leden en oud-leiding meer bij de werking te betrekken. Zo zien ze namelijk ook eens waar de Chiro mee bezig is buiten de zondag tussen twee en vijf.”

“Niet Facebook, maar ‘de gsm’ is het grootste discussiepunt in onze leidingsploeg.”

Non-believers De non-believers dan. Of het toeval is of niet, dat laten we buiten beschouwing, maar het is een meisjesgroep. Chiromeisjes Hemo uit Opstal heeft weinig of niets met de zogenaamde nieuwe media. Hoewel ze een Facebookpagina hebben, en zelfs over een eigen website beschikken – die ze samen met de jongens hosten – staan zij niet te springen om overal en altijd bereikbaar en beschikbaar te zijn. Dat uit zich nog het meest in hun gsm-beleid. Meisjes?

Toch is het belangrijk om als leidingsploeg goed na te denken over het gebruik van sociale media. Accepteer je de vriendschapsverzoeken van je tito’s of van hun ouders? Mogen de aspi's ’s avonds in de tent sms’en naar hun lief? Mag de leiding dat? Volgens Jo hangt dat er allemaal een beetje van af: “Als leiding word je makkelijk Facebookvriendje met je leden, om de logische reden dat je dichter bij hen staat. Zeker als je aan de keti’s of de aspi’s leiding geeft. Twee jaar later zit je waarschijnlijk met hen in de leidingsploeg. Met tito’s is de afstand natuurlijk wat groter, maar ik zou als afdelingsleiding zo’n vriendschapsverzoek wel aanvaarden, denk ik. Het is wel de leidingskring al gepasseerd, hoor. Wat kun je als leiding op Facebook zetten en wat niet? Horen fuiffoto’s daarbij? Mag je op Facebook zomaar een oproep plaatsen om vervangleiding te zoeken? We hebben er geen echte afspraken over gemaakt, maar we zijn er ons zeker van bewust dat je als leiding altijd met de Chiro wordt vereenzelvigd.”

Jolien: Dat klopt, bij ons heeft op bivak bijvoorbeeld niemand een gsm op zak, behalve de groepsleiding en de kookploeg. Dat is al jaren zo en momenteel legt iedereen zich daarbij neer. Op het einde van de eerste avond worden de gsm’s van de leiding uitgeschakeld, verzameld en in een doosje gestopt. Ze komen er pas weer uit tijdens de dagtocht of tweedaagse. Hanne: Het heeft best wel iets, zo tien dagen zonder gsm. Je bent dan des te blijer wanneer je tijdens een dagtocht een berichtje krijgt en veel leiding staat dan te popelen om hun lief te bellen ’s avonds. (lacht) Freya: Een kamp mét gsm, dat kunnen we ons eigenlijk niet voorstellen. Dat is toch niet sociaal als iedereen ’s avonds in het leidingskot zit te sms’en? Jolien: Tijdens de werking op zondag is iedereen vrij om haar gsm bij zich te hebben, maar we gebruiken hem niet waar de leden bij zijn. En de oudste afdelingen doen al wel eens een spel waarin ze hun gsm nodig hebben om opdrachten uit te voeren of foto’s te nemen. Zo ouderwets zijn we dus ook niet! (lacht)

Mante: Al is niet Facebook maar wel ‘de gsm’ het meest actuele gespreksonderwerp dat voor verhitte discussies zorgt in onze leidingsploeg. De afspraken zijn duidelijk: onze leiding mag een gsm mee hebben op kamp, maar bij de leden wordt het gsm-gebruik afgeraden. Het is alleen ’s morgens toegelaten en voor het slapengaan – het zogenaamde 'tandenborstelgebruik'. Gsm’s zijn verboden voor de jongste afdelingen en mogen door niemand gebruikt worden tijdens de activiteiten.

Of je nu into nieuwe media in de Chiro bent of niet, je kunt er alsmaar moeilijker omheen. Bijna 70% van alle Belgische gezinnen heeft toegang tot het internet, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken? Vergeet alleen geen afspraken te maken met je leidingsploeg over de do's-and-don'ts.

dubbelp

unt

februari 2012

5


Dossier: CHIRO 2.0

Spelen met nieuwe media Speelclubbers die je vriendje willen worden op Facebook, rakwi’s die meer aandacht hebben voor hun gsm dan voor de speluitleg en aspi’s die tijdens de dagtocht op internet zitten te surfen met hun iPad. Het lijken extreme voorbeelden, maar op zulke momenten zit je als leiding met je handen in het haar. Wij laten het opgestoken vingertje even achterwege en tonen hoe je nieuwe media ook kunt integreren in je Chiroactiviteiten.

Niet iedereen heeft toegang tot de nieuwe media. Voorzie dus telkens een alternatief voor leden die niet over een gsm, internet of een Facebookaccount beschikken.

Facebook Facebook is de ideale manier om een activiteit aan te kondigen en je leden daarop voor te bereiden. Je kunt hints geven over een spel of nog snel laten weten dat je leden iets moeten meebrengen. En ook voor het themaverhaal op weekend of op bivak kun je Facebook gebruiken.

Op Facebook vriendjes worden met de leiding is één ding, maar het is ook leuk om na het bivak of weekend vriendjes te worden met de Kapitein Zonder Naam of Billy De Matroos. Dat is althans wat Chiro Zuienkerke deed. Hannelore: Het vroeg wel wat voorbereiding om het thema van ons groepsweekend ook op Facebook te doen leven, maar het loonde de moeite. We maakten een e-mailadres en een profiel aan voor bijna alle personages. Om ervoor te zorgen dat die profielen ook echt bekend raakten, uploadden we foto’s, zorgden we voor conversaties tussen de personages en lieten we onze kapitein en matrozen verschillende pagina’s ‘liken’. Sarah: Op het weekend zelf moesten onze leden op een gegeven moment op zoek gaan naar chocolade om de matrozen van Kapitein Zonder Naam te genezen. Maar de chocolatier had slecht nieuws: alle chocolade bleek die ochtend gestolen door de piraten. Hij kon gelukkig een perfecte beschrijving geven van de dieven, waardoor de matrozen ze via Facebook konden opzoeken. Julie: En tijdens het toneel zorgden we dan voor een projector en een scherm zodat de leden de virtuele zoektocht naar de piraten mee konden volgen. Voor de ribbels was Facebook op zich niet echt een meerwaarde, maar ze vonden het wel leuk om naar de foto’s te kijken. Voor onze rakwi’s was het al veel herkenbaarder en zij vroegen tijdens het weekend al of ze nadien

6

februari 2012

dubbelpunt


vriendjes konden worden met de piraten en matrozen. Sarah: En dat deden onze leden dan ook massaal! Zelfs de juf van de plaatselijke basisschool werd Facebookvriend van onze personages. Het profiel van Kapitein Zonder Naam werd ondertussen wel verwijderd door Facebook omdat het geen echte persoon is. Maar de matrozen Billy en Silly bestaan nog altijd, net als de piraten Ruby, Jos, Lenny en Mats.

Ruben: Het doel van het spel was een koffertje met € 25 000 te vinden. Via de gsm’s kregen ze alle info over het spel. Ze kregen sms’jes en we belden af en toe ook. Ondertussen hielden we hen constant in de gaten en filmden we hen, waardoor het mogelijk was om direct in te spelen op wat zij deden. Zo sms’ten we bijvoorbeeld een opdracht door die ze in het stadspark moesten uitvoeren, net op het moment dat ze daar aankwamen. Of we konden hun fietsen aan de ketting leggen omdat we wisten dat ze nog met iets anders bezig waren.

Laat je afdeling als opdracht zoveel mogelijk ‘vind-ikleuks’ verzamelen op hun Fac ebookpagina of op een Facebookgroep die je voor de gelegenheid opricht. Je kunt ook een foto- of videow edstrijd organiseren en fans via Facebook laten stemmen.

kend of bivak mee Ouders en vrienden kunnen het wee atet en foto’s uploadt. volgen als je af en toe je status upd deugniet allemaal uitZo zien ze meteen wat hun kleine van het thematoneeltje spookt. Je kunt ook foto’s nemen ne zetten, dan is het en ze in chronologische volgorde onli thuisfront helemaal mee.

Gsm & YouTube Gsm-gebruik tijdens de Chironamiddag en op bivak, het is ongetwijfeld één van de grote discussiepunten in elke leidingsploeg. Maar gsm’s kunnen ook een meerwaarde betekenen voor je activiteit.

De aspileiding van Chiro Heverlee maakte een gsmspel, gebaseerd op een Nederlands tv-programma: The Phone. Leiders Brecht en Ruben leggen het voor ons uit. Brecht: We lieten de aspi’s op voorhand weten dat ze die bewuste zondag zeker moesten komen want dat we echt een graaf spel gingen spelen. Eén dag op voorhand lieten we hen weten dat Ruben ziek was en toen ze in de Chiro arriveerden, hoorden ze dat ik wat later zou zijn. Ze moesten dus zonder leiding naar hun lokaal. Maar daar lagen twee gsm’s op hen te wachten die om twee uur begonnen te rinkelen. Dat was de start van een groot stadsspel in Leuven.

Brecht: De voorbereiding nam wel veel tijd in beslag. We maakten het spel tijdens onze leefweek en zijn er toch van woensdag tot zondag constant mee bezig geweest. We deden locatieverkenningen, blikten op voorhand filmpjes in, typten teksten uit, betrokken andere mensen in het spel en hielden zelfs repetities! Op de Oude Markt kregen onze aspi’s van een onbekende – wij hadden hem net daarvoor aangesproken – een jas in hun handen gestopt. In de linker jaszak vonden ze een papiertje met de link naar een YouTubefilmpje. Ze zijn het filmpje dan bij een vriendin gaan bekijken, al hadden ze evengoed iemand met een iPad kunnen zoeken. Het filmpje hadden we zelf in elkaar gestoken: het was de intro van de finale.

dubbelp

unt

februari 2012

7


Dossier: CHIRO 2.0

Spelidee: ‘Berlin down’, een spel met de gsm Schrijf op een aantal A4’tjes namen van sted en, één stad per blad: Berlin, Paris, London, Brussels, enz. Verspreid die blaadjes met je leden over het terrein. Hang ze aan takken, plak ze vast aan een paaltje, enz. Verdeel je groep in twee ploegen: een ploe g ‘terroristen’, en een ploeg ‘Bush-aanhangers’. Elke ploe g heeft minstens één gsm ter beschikking.

Ruben: Het was veruit het meest tijdrovende spel dat ik ooit gemaakt heb, maar alle aspi’s vonden The Phone het vetste spel uit heel hun Chirocarrière en dat geeft echt heel veel voldoening. Door het filmpje hebben we er ook nog een mooi souvenir aan overgehouden. En een leuke première van ‘The Phone - the movie’ op vrijdagavond! Alle filmpjes van The Phone kun je vinden op www.youtube.com/playlist?list=PLCDB7DF27FA010357.

lefoonnummer ren uit je spel een te gu afi em th de ef Ge rakwi’s met de met Mega Mindy of n lle be ls be rib at en la de maffia. at tito’s sms’en met la en s, bo t he t ui tovenaar randeerd! Extra spanning gega Spelidee: verzin opdrachten waarvoor je leden hun gsm moeten gebruiken. - Het antwoord op een quizvraag zo snel mogelijk doorsturen naar de leiding. - Een rekensom uitrekenen op de gsm en om het snelst sms’en. - Om het snelst een moeilijk tekstje corre ct doorsturen naar de leiding. - Een zoektocht naar een gsm die verstopt is op het plein: om de vijf minuten rinkelt hij even tot hij gevonden is.

8

februari 2012

dubbelpunt

De terroristen vertrekken als eerste, de Bush -aanhangers twee minuten later. Het is de bedoeling dat de terroristen steden ‘bombarderen’. Dat doen ze door het papier van de stad te zoeken en mee te nemen. Terw ijl ze dat doen, sturen ze een sms naar de Bush-ploe g met als tekst bijvoorbeeld ‘London is down’. Ze mogen pas terug op pad als ze de sms verstuurd hebben. De terroriste n moeten proberen alle steden te bombarderen voor de Bush-ploeg hen vindt. Ze zijn gesnapt, en hebben dus verloren, als minstens één iemand van hen wordt aang etikt door het Bush-team. Als dat niet het geval is, winn en ze de strijd.


Gps Stop met zoeken naar die geografische kaarten ergens achteraan in de kast: vanaf nu ga je op tocht met een global positioning system, kortweg een gps. En niet alleen voor tochten, maar ook voor een stadsspel of een schattentocht door het dorp kun je er gebruik van maken.

e In heel wat steden bieden organisaties grot wordt van een stadsspelen aan waarin gebruik gemaakt Verdachte’ gps. Op het wereldwijde web vonden wij ‘De steden). (Antwerpen) en ‘The Target’ (in verschillende andere wat met ing Die twee zijn betaalbaar in vergelijk organisaties aanbieden.

Dropping met de gps!

Een schattentocht voor grote mensen, daar kun je geocaching wel mee vergelijken. Over heel het land zijn namelijk doosjes (caches) verstopt. Op www .geocaching. com kun je de coördinaten ervan opzoeken . Met een gps in de hand ga je dan op zoek naar het doos je. Daarin zit telkens een logboek waarin je de datum en je eigen naam kunt noteren. Op de website kun je achteraf aangeven welke caches je gevonden hebt. Geocachen is de ideale manier om een stad of buurt te verkennen. Over heel de wereld zijn bijna een miljoen doosjes verstopt! Je kunt zelf ook doosjes verstoppen en de coördinaten online zetten. Chiro Hem o uit Opstal maakte zo een cache naar aanleiding van hun 40-jarig bestaan. Volgens de website zijn er al 58 men sen langsgeweest!

dubbelp

unt

februari 2012

9


Dossier: CHIRO 2.0

Gsm en Facebook: vriend of vijand? Nieuwe media werken. Als Frank Deboosere stralend weer voorspelt, stuur je nog snel een sms’je om te zeggen dat je kiddo’s zeker zwemkleren moeten meenemen. Het beginuur van de sponsortocht maak je bekend via Facebook en op de pagina van de keti’s maak je de leden alvast warm voor het bivak. Superhandig allemaal, maar soms is er ook een keerzijde aan die medaille.

Let’s go mobile! Het begon allemaal met de gsm. Langzaam maar zeker haalden alle volwassenen een mobieltje in huis, en ook de leiding was snel verknocht aan het draadloze toestel. En zo werd in het Chiroblaadje het huistelefoonnummer vervangen door het persoonlijke gsm-nummer van de leiding. En omgekeerd kunnen nu ook ouders en leden hun gsm-nummer doorgeven. Handig toch?

pro Het grote pluspunt van de gsm: je kunt iedereen makkelijk en snel bereiken. Leiders en leidsters die op kot zitten, kun je nu rechtstreeks contacteren. Als er een noodgeval is, kun je de ouders snel opbellen en je leden kun je last minute nog verwittigen. Zeker voor de oudste groepen is dat handig. De leiding kan snel een berichtje sturen om te zeggen dat de tito’s deze week met de fiets moeten komen, of dat de aspi’s zich om twee uur ergens moeten verstoppen in de stad en dat ze de opening mogen missen. Carol, mama van ribbel Femke: “Sinds dit schooljaar krijg ik af en toe een sms van de leidsters van Femke, die nu voor het tweede jaar bij de ribbels zit. Ze sturen een herinnering voor het Halloweenfeestje, of laten weten dat Femke op Christus Koning wat extra geld moet meenemen voor hotdogs. Verder krijgen we soms een sms’je met de vraag of we misschien kunnen rijden naar de Sintshow of voor andere praktische zaken. In het begin vond ik het wat vreemd dat ze mijn gsm-nummer zomaar gebruikten, maar het blijkt echt superhandig! Zeker voor ouders van de jongste kinderen, die niet altijd even goed op de hoogte zijn van het hele Chirogebeuren.”

10

februari 2012

dubbelpunt

contra Het risico bestaat dat je inbox overladen wordt met de persoonlijke bezorgdheden van ouders. Maak daarom in het begin van het jaar duidelijke afspraken. In de Dubbelpunt over ouders (editie november) kun je daarover meer lezen. De leden dan. Het is handig dat ze bereikbaar zijn, maar veel pubers vertonen lichte tot zeer zware verslavingsverschijnselen als het over hun gsm gaat. Dat kan asociaal gedrag in de hand werken en de aandacht afleiden van het spel en het groepsgebeuren. Ook hier maak je best in het begin van het jaar duidelijke afspraken. Of het wel, niet, of bijvoorbeeld vanaf vier uur mag. Maak eerst algemene afspraken op de leidingskring en bespreek die daarna met je leden. Doe dat zeker ook voor het bivak! Janne, tiptien: "Wij moeten op bivak onze gsm afgeven, maar we krijgen hem tijdens de platte rust wel terug. Ik ben altijd blij dat ik dan even kan sms’en met mijn vrienden, maar eerlijk gezegd is dat uurtje het minst gezellige deel van de dag. Ik denk niet dat ik het erg zou vinden om mijn gsm op bivak wat minder vaak te gebruiken

Tip! Laat aan de ouders weten dat gsm’s en andere dure spullen niet nodig zijn in de Chiro. Maak ook duidelijk dat het op eigen risico is als hun kinderen ze toch meenemen. Zo kunnen de ouders je niet verantwoordelijk stellen voor een gestolen of beschadigde gsm.


contra We’re all Fbf’s*! *Facebookfriends Tieners zijn niet alleen verknocht aan sms’en. Ze msn’en, Netloggen, Myspacen, Twitteren, Asl’en en Habbo’en erop los. En uiteraard is er ook de sociaalnetwerksite voor jong en oud: Facebook!

pro Zelfs holbewoners hebben tegenwoordig een Facebookprofiel, je oudste leden dus waarschijnlijk ook. Net zoals de gsm een handig communicatiemiddel, maar Facebook biedt nog meer mogelijkheden. Stel: je organiseert een hotdogverkoop. Dan kun je een ‘hotdoggroep’ aanmaken waarop je leden praktische afspraken kunnen maken en zelf een taakverdeling kunnen opstellen. Als je dan ook nog een hotdogevenement aanmaakt, kun je makkelijk en voor een groot publiek promo voeren. Wat ook leuk is: een pagina met je afdeling. Ideaal voor foto’s, grappige filmpjes, jaaropdrachten, afspraken en nog veel meer. Lize, aspi: “Wij hebben een aparte pagina met de aspi's. Dat is op dit moment vooral handig om dingen te regelen voor onze aspifuif. De leiding kan er ook op, en die kan ons bijsturen als dat nodig is. Maar we gebruiken ze ook gewoon om af te spreken waar we in het weekend naartoe zullen gaan en om zotte filmpjes te posten!”

Het probleem met Facebook is dat je leden – en hun ouders! – ook al je privégegevens kunnen bekijken. En dat is niet altijd wenselijk. Je tito’s hoeven niet te zien dat je na de voetbalmatch halfnaakt in de plaatselijke fontein bent gesprongen. Net zo min als ouders dronken feestfoto’s van de Chirofuif hoeven te zien. En wat nog lastig kan zijn: ‘stalking’ van jongere leden. Rakwi’s en tito’s vinden het superspannend om berichtjes te sturen naar hun leiding. Ze kijken naar je op en dan is Facebook het ideale middel om je aandacht te vangen. Renske, leidster: In mijn titogroep van vorig jaar zaten twee zusjes die me constant berichtjes stuurden via sms en Facebook. Het was heel onschuldig natuurlijk: ze sms’ten dat ze me een toffe vonden of vroegen wat ik aan het doen was. In het begin stuurde ik vriendelijk terug, maar na een tijdje werd het echt vervelend. Ik heb hen toen verwijderd op Facebook en op een zondag gezegd dat wij als leiding enkel met de leden mogen sms’en als het dringend is of als het iets met de Chiro te maken heeft. Ze waren wel een beetje beschaamd, maar het heeft geholpen: nu krijg ik enkel op mijn verjaardag en met Nieuwjaar een lief sms’je.

Tip! Ook over Facebook maak je duidelijke afspraken met heel je leidingsploeg. Aanvaard je vriendschapsverzoeken van leden of niet? Of alleen van de oudsten? En wat met de ouders? Wees voorzichtig met Chirofoto’s uploaden. Publiceer geen foto’s die aanstootgevend of kwetsend kunnen overkomen. Stel jezelf telkens in de plaats van de geportretteerde: zou jijzelf zo op Facebook willen staan? Let vooral op met portretten en foto’s waar maar één of een paar mensen op staan. Wettelijk gezien moet je schriftelijke toestemming hebben van die mensen voor je zo’n foto post. Voor minderjarigen heb je toestemming nodig van de ouders, en vanaf 12 jaar ook van het kind. Daarom kun je in je programmaboekje standaard een kadertje zetten waarin staat dat je tijdens de Chiroactiviteiten foto’s kunt maken, die op de Facebookpagina kunnen komen. Wie dat niet wil, kan dat dan aan de leiding laten weten. Lees er de veiligheidsfiche over privacy eens op na of check www.chiro.be/privacy.

dubbelp

unt

februari 2012

11


Dossier: CHIRO 2.0

Chiro in cyberspace Toon jezelf online

Tal van manieren om je leden en sympathisanten online te bereiken: er is de ‘klassieke’ website, maar ook Facebook, Twitter, een YouTube-account, en daarnaast misschien nog Google+. Voor de leek kan het zo wel heel onoverzichtelijk worden. Gelukkig is Dubbelpunt er om je door de bomen het bos te laten zien.

Facebook Profiel of fanpagina? Voor veel groepen heeft Facebook de plaats ingenomen die de website vroeger had. Communicatie met ouders, leden en andere sympathisanten gebeurt nu meestal via dat interactieve platform. Let wel: van Facebook mag je als jeugdbeweging – omdat het een organisatie is – enkel als fanpagina optreden. Dat staat ook zo in hun Registration Policy. Een gewoon profiel is dus uit den boze, al was het maar omdat je je groep dan een geboortedatum en geslacht moet geven. En ook wel omdat Facebook je profiel van de ene dag op de andere kan opdoeken. Betekent dat dan dat je als de wiedeweerga moet overstappen van een persoonlijk profiel naar een fanpagina? Nee, maar het is wel aangewezen. Met de recente Timelineaanpassingen is het nóg duidelijker dat een profiel echt niet voor organisaties bedoeld is. Wie wil overschakelen naar een fanpagina kan terecht in de MediaPedia van www.apestaartjaren.be. Daar vind je de uitgebreide handleiding: ‘Stap voor stap overschakelen van een Facebookprofiel naar een pagina’. Handig! En wat met groepen? Vóór de fanpagina’s waren het groepen die alomtegenwoordig waren op Facebook, maar die tijd is al even voorbij. Ze bestaan nog altijd, maar zijn meer geschikt voor interne communicatie: om tijdens de week met de rest van de leiding of je afdeling te overleggen, bijvoorbeeld. Is je groep nog altijd redelijk actief, dan kun je hem upgraden. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je je groep verwijderen door hem eerst geheim te maken, dan alle leden te verwijderen en ten slotte als beheerder de groep te verlaten. Facebook verwijdert de pagina dan automatisch.

12

februari 2012

dubbelpunt

www.jouwChirogroep.be Een beetje verdrongen door Facebook, maar nog lang niet verdwenen: de eigen website. Dat een site onderhouden iets minder vanzelfsprekend is, zal daar wel iets mee te maken hebben. Bovendien heeft niet iedereen de kennis om zich daar überhaupt mee bezig te houden, al ligt die ‘kennisdrempel’ tegenwoordig redelijk laag. Met Wordpress, Blogspot of andere gratis blogplatforms kom je al ver. Je kunt er snel en eenvoudig een basissite mee bouwen waaraan je dan nog verder kunt knutselen om hem te personaliseren. Heeft je Chirogroep ook nog andere online pagina’s, zoals Facebook of Twitter? Zet dan zeker een ‘widget’ op je site. Met zo’n widget verschijnen je laatste tweets of statusupdates ook op de website. En zo kun je sitebezoekers ook naar je Twitter- of Facebookpagina lokken, natuurlijk. Twee vliegen in een klap! Tweet tweet Twitteren als Chirogroep is absoluut geen vereiste, al kan het wel interessant zijn als je merkt dat jullie ‘volgers’ in het echte leven ook actief zijn op Twitter. Maar zoals bij zoveel zaken geldt ook hier: bezint eer ge begint. Denk na waarover je wel (en niet) wil tweeten, en wie dat zal doen. Als je van plan bent elke zondagavond te melden hoe geweldig de Chironamiddag weer was, dan laat je de Twitterkelk beter aan je voorbij gaan. En ook niet onbelangrijk: hou vol, eens je begonnen bent. En de rest? Maar dat is niet alles. Er is ook nog YouTube, Google+ en MySpace. Of je daar ook op moet zitten? Natuurlijk niet. Net zoals voor Twitter geldt hier dat je moet uitmaken of dat wel de moeite is voor jouw Chirogroep. Maken jullie vaak filmpjes, dan vinden je leden en hun ouders het waarschijnlijk tof als die op YouTube komen. Wil je ook tijdens de week dicht bij je medeleiding zijn, dan kun je de Hangouts van Google+ gebruiken – al kan dat tegenwoordig ook op Facebook. En MySpace, nu ja, dat is gewoon passé.


! top de n a a esten w e GWeek van de Vrijwilliger | 3 tot 11 maart 2012 Tijdens de Week van de Vrijwilliger zetten we met de Chiro onze vrijwilligers graag in de bloemetjes. Eigenlijk vinden we dat elke vrijwilliger persoonlijk een bloemetje verdient. Maar omdat duizenden bloemen verspreiden praktisch nogal moeilijk is, zetten we elk jaar een bepaalde categorie in de kijker. Dit jaar zijn de gewesten aan de beurt. Gewesten organiseren heel wat activiteiten voor hun groepen, maar helpen ook bij problemen en geven goede raad waar nodig. Ze zijn dus onmisbaar en daarom verdienen ze taart!

1

Nomineer je gewest in één van de volgende categorieën: n Klein maar dapper

Jullie gewestploeg is niet groot, maar zet alles op alles om jullie goed te ondersteunen en leuke activiteiten te organiseren? Nomineer ze snel voor deze categorie!

3

n SOS gewest

te geven om Hoef je bij problemen maar een seintje gewestploeg het gewest te laten uitrukken? Heeft je m? Dan jullie ondersteund bij een moeilijk problee verdienen zij misschien wel een taart!

n IK was de max!

de Ben je ervan overtuigd dat jouw gewest jaar om dit ma the vetste IK organiseert? Was het nieuwe duimen en vingers bij af te likken? Is alle gewest leiding mee geweest op IK? Nomineer je dan als de bliksem voor die taart!

2

n Het gewest: mijn beste vriend

Komt het gewest vaak bij jullie over de vloer? Spreken ze je vlotje s aan met je bijnaam en weten ze wie in jullie ploeg nu ook alweer de geknipte hoofdrolspeler is voor het bivaktoneel? Dan verdienen zij jouw stem in deze categorie!

4

In elke categorie kiezen we een winnaar. De nationale voorzitters belonen de winnaars met een bezoekje en een taart voor heel de gewestploeg! Valt je gewest niet in de prijzen? Misschien kun je zelf wel een feestje organiseren of een cadeautje voorzien om ze te bedanken tijdens de Week van de Vrijwilliger!

De spelregels - Je kunt alleen je eigen gewest nomineren. - Nominaties indienen kan van 15 tot 26 februari, via chiro.be/weekvandevrijwilliger. - De winnaars worden de daaropvolgende week op de hoogte gebracht en krijgen een bezoekje van de voorzitters tijdens de Week van de Vrijwilliger. Smeed alvast de juiste plannen, verzamel de mooiste lofbetuigingen, schrijf de prachtigste gedichten en nomineer je gewest vanaf 15 februari!

r e ig l il w ij r v e d n a v k e e februari 2012 d /w ubbelpu chiro.be nt

13


Maak er spel van! mAAk kAbAAl in Gent: zo pakken zij het aan! De jeugdbewegingen in Gent zijn volop bezig met de voorbereidingen van mAAk kAbAAl in hun stad. Hun plannen: Het Zuidpark inpalmen op zaterdag 17 maart Veel kabaal Een persmoment Een inleefweek voor jongeren +16 Een krachtig spel: ontknoop de zakdoek! Meer dan 1000 kinderen en jongeren Samenwerking met andere organisaties in Gent Ook in andere grote en kleine steden zijn de voorbereidingen voor een fantastische en grote mAAk kAbAAl-actie bezig. Je leest er alles over op de site. Registreer ook jouw actie op www.maakerspelvan.be. Hoe?

‘Achter de muur’ wordt georganiseerd door Studio Globo, een organisatie die zich inzet voor ontwikkelingssamenwerking. Zij spelen het spel op zaterdag 3 maart en op zaterdag 21 april in het Provinciaal Noord-Zuid Centrum in Roeselare. Deelnemen kost € 8. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar roeselare@studioglobo.be of te bellen naar 051-22 11 03. Je kunt individueel inschrijven voor de twee zaterdagen of met je hele aspi- of leidingsploeg komen. Maak in dat geval een afspraak met Studio Globo.

Wie is toch die man die het jaarthemalied zingt? Lennaert Maes, dames en heren! ‘Lenny’ voor de vrienden. Hij leerde gitaarspelen aan het kampvuur van Chiro SintMartinus uit Wezemaal. Nu verdient hij (de korsten van) zijn boterham met het jaarthemalied ‘Armoe moet de wereld uit’. Een interview, snel!

Chic gedaan, jouw actiemoment is geregistreerd. Maak er iets geweldigs van!

’Achter de muur’: een spel over armoede Een doodgewone straat in Vlaanderen. Wat gaat er schuil achter al die muren? Hoe is het voor jongeren om in armoede te leven? Hoe ervaren zij een centje minder in het echt? Als je dat aan den lijve wilt ondervinden, neem dan deel aan ‘Achter de muur’. In dat spel word je een inwoner van Oosterbeke, een fictieve stad met een jeugdbeweging, een buurthuis en een paar bijzondere bewoners. Je ervaart zelf voor welke uitdagingen een gezin in armoede komt te staan en krijgt achteraf een hoop tips mee waarmee je aan de slag kunt in je eigen werking.

14

februari 2012

dubbelpunt

Dubbelpunt: ‘Armoe moet de wereld uit’ is het jaarthemalied van zeven grote jeugdbewegingen. Maar welke van die zeven is jouw favoriet? Eerlijk antwoorden! Lennaert: De Chiro, natuurlijk. Ah ja, de enige jeugdbeweging waar ik ooit... (aarzelt) Ah nee, ik ben ook efkes bij de scouts geweest. Ik was twaalf jaar en ben er twee of drie maanden bij gebleven, maar ik vond dat toen totaal niet neig. Een beetje te gestructureerd voor mij. Toen ik 16 of 17 was, ben ik dan uiteindelijk bij de Chiro terechtgekomen. Vrienden van het voetbal namen mij mee naar het jeugdhuis en daar zat altijd veel Chirovolk, vandaar. Ik ben dan een jaar


aspi geweest en nadien direct leiding. Die Chirogroep was allesbehalve gestructureerd. Ideaal, want ik ben zelf een beetje een chaoot. Dubbelpunt: Zongen jullie zelf ook de jaarthemaliedjes? Lennaert: Met het jaarthema deden wij heel weinig, moet ik bekennen. Onze groep stond vrij los van ‘nationaal’. Er klonk eerder gemurmel en boegeroep als het over ‘Chiro nationaal’ ging. Ja, er is daar nog een taak voor jullie weggelegd. Maar ik maakte toen vooral zelf Chiroliedjes, samen met mijn beste vriend, de Choco - een grote chocoliefhebber, vandaar de bijnaam. We hebben zelfs een lied gemaakt over Chiro Wezemaal op de tonen van ‘Zuipen, zuipen’ van Katastroof. (al zingend) ‘Chiro, Chiro Weze-he-maal, fiks en gestrekt staan we allen rond de paal’. We zongen dat toen elke zondag. De Choco passeerde er onlangs en ze zingen dat daar blijkbaar nog altijd, elke dag op kamp en op zondag in de formatie. Dubbelpunt: En was jij dan ook de man met de gitaar aan het kampvuur? Lennaert: Zeker! ’s Avonds op kamp vroegen de leden meer dan eens: ‘Lenny, speel nog eens iets.’ Gitaarspelen is trouwens een groot woord, dat was meer ‘rammelen’ op dat ding. Maar goed, dat was wel het beste dat iemand met een gitaar kon en met een paar akkoorden kom je al ver. Heel plezant, want mensen houden van zingen en verhaaltjes. Dubbelpunt: Op de Startdag in Hasselt – net iets groter dan de gemiddelde kampvuurkring – mocht je het jaarthemalied aanleren aan de leiding. Hoe vond je dat? Lennaert: Heel grappig. ’t Was een gezellige meute en vooral een indrukwekkende massa. Daar waren twee- of drieduizend leiders en leidsters aanwezig, nee? Een mooi gevuld plein. En het werkte ook heel goed, want de leiding was heel gemotiveerd om mee te doen. Dubbelpunt: Armoede in de jeugdbeweging, hebben jullie daar zelf ook mee te maken gehad? Lennaert: Nee, niet rechtstreeks. We waren niet echt bezig met de achtergrond van onze leden, eigenlijk. Dat was meer iets voor onze VB’s. Armoede is zeer reëel, maar je komt ook niet zomaar te weten wie in armoede leeft. Soms zie je het wel, en daarom vind ik een uniform ook een goede zaak: dan is er geen onderscheid. Zo is iedereen gelijk in de Chiro.

Dubbelpunt: Een leuk lied over armoede schrijven voor kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar, was dat geen aartsmoeilijk opdracht? Uit welke mouw heb je dat lied geschud? Lennaert: Het is eigenlijk best vlot gegaan. Ik had eerst een ander nummer geschreven, maar dat vonden jullie niet goed genoeg. Dat ging te veel over diversiteit en ‘erbij horen’, en de klemtoon van het jaarthema moest vooral op armoede liggen. Al ga ik dat eerste lied zeker nog gebruiken, dat komt nog wel eens van pas! Liedjes vloeien er eigenlijk gemakkelijk uit bij mij. Eén zin en ik ben vertrokken. Dubbelpunt: Zo’n 250 000 kinderen en jongeren zingen dit jaar ‘Armoe moet de wereld uit’. Wat doet dat met een mens? Lennaert: Ik denk daar dag en nacht aan! (met nadruk en een kleine gniffel) Nee, ik heb daar eigenlijk nooit bij stilgestaan. Doen die jongeren dat wel? Ik denk nu even vanuit mijn eigen Chirogroep, want wij zongen het jaarthemalied zelden of nooit. Maar misschien dat ze na het lezen van dit artikel het liedje spontaan beginnen te zingen. Het is ook wel een keigoe lieke, hé! Dubbelpunt: Als we meer van Lennaert Maes willen zien, waar moeten we dan naartoe? Lennaert: Ik ben momenteel volop aan ’t schrijven aan ‘Neder-België’, een cabaretshow die ik vanaf het najaar in Nederland ga spelen. Het gaat over hoe Vlaanderen Nederland binnenvalt. Heel grappig, want ze denken daar natuurlijk dat dat nooit zal gebeuren. Daarnaast heb ik voor een project nog twee cd’tjes gemaakt met liedjes voor mensen die Nederlands leren. We gaan daarmee in zes landen spelen: Indonesië, Frankrijk, Nederland, Tsjechië, België en Duitsland. En ik speel ook regelmatig nog cabareteske nummers in België: allen daarheen, zou ik zeggen! Of naar mijn website voor de data en locaties: www.lennaertmaes.be! Trouwens, ook heel hard bedankt aan Chiro Korbeek-Lo, die een fantastisch achtergrondkoor vormden voor het jaarthemalied!

dubbelp unt

februari 2012 15


HET OCMW: QUÉ? Heb jij met je Chirogroep al een mAAk kAbAAl-actie tegen armoede gepland? Of weet je niet hoe je eraan moet beginnen en kun je nog wel wat expertise en knowhow gebruiken? Ga dan eens langs bij het OCMW. Elke gemeente in Vlaanderen heeft er een. De taak van die OCMW’s: armoede bestrijden. Meer uitleg graag!

Recht op hulpverlening

Het OCMW is een openbare dienst met een sociale opdracht. Hij moet ervoor zorgen dat iedereen in de gemeente een menswaardig bestaan kan leiden. Iedereen kan er terecht, ongeacht leeftijd, rang, stand of afkomst. Mensen helpen, ziehier zijn core business.

Een sociale dienst

Elk OCMW heeft een sociale dienst met één of meer maatschappelijk werk(st)ers. Zij helpen mensen die zich in moeilijke situaties bevinden. De sociale dienst van het OCMW biedt de volgende ondersteuning aan: > Financiële steun aan mensen die geen of een heel laag inkomen hebben. Dat kan een maandelijkse uitkering (een leefloon) of een andere financiële tegemoetkoming zijn. > Opleiding en vorming voor mensen die onvoldoende vaardigheden bezitten om zelf aan werk te geraken. > Mensen aan het werk helpen. Vaak gaat dat om begeleiding op het werk zodat mensen leren wat werken in loondienst is. > Mensen informeren over hun rechten en voordelen. Hen bijvoorbeeld wijzen op premies waar ze recht op hebben. > De opvang organiseren van daklozen en asielzoekers. > Budgetbegeleiding voor mensen die hun budget niet goed kunnen beheren. > Schuldhulpverlening om voor mensen met schulden een realistisch afbetalingsplan op te stellen. > Sociale woningen of appartementen aanbieden aan mensen die de hoge huur op de woningmarkt niet kunnen betalen. OCMW’s hebben meestal ook noodwoningen om mensen op te vangen die tijdelijk geen onderdak hebben.

16

februari 2012

dubbelpunt

Daarnaast bieden de meeste OCM W’s nog heel wat andere diensten aan: rusthuizen, dienstencentra, dien sten aan huis, kinderdagverblijven , ont haalgezinnen, buitenschoolse opvang enz. Vaak werken ze daarvoor sam en met andere organisaties zoals de gem eente, de VDAB en sociale huisvest ings maatschappijen.

Het OCMW en de Chiro

Voor OCMW’s is het belangrijk dat hun cliënten opnieuw deelnem en aan het maatschappelijke leven. Als Chirogroep kun je daarin een bela ngrijke rol spelen. Ben je met je groep op zoek naar een manier om kind eren en jongeren in armoede te helpen, neem dan zeker contact op met het OCM W. Vanuit hun ervaring kunnen de maatschappelijk werk(st)ers je hee l wat tips meegeven. Een OCMW heeft vaak contact met armoedeverenigingen, Wer kingen Maatschappelijk Kwetsbare Jon geren (WMKJ) en andere organis aties die met kinderen en jongeren in armoed e werken. Ze kunnen je zeker help en om hiermee in contact te komen. Interesse? Neem dan contact op met de sociale dienst van het OCM W in je gemeente. De contactgegevens vind je in het gemeentelijk infoblad of op de website van je gemeente of OCM W.


Een halfuur avontuur

De Dienst Avontuurlijke Activiteiten wordt 20 en viert dat graag met jou!

Welkom bij ‘Een halfuur avontuur’, het minifeestrubriekje van de Dienst Avontuurlijke Activiteiten in Dubbelpunt. Het concept is eenvoudig: tips & tricks voor een heleboel avontuurlijke activiteiten. Deze maand in de aanbieding: sjorren, de basics!

Sjorren, hoe begin je eraan? Simpel, hier gaan we. 1. Men neme twee sjorbalken. De ene komt verticaal te staan, de andere gaan we er horizontaal aan vast sjorren. 2. Men legge een ‘mastworp’ op de verticale paal. 3. Nu ‘wikkelen’ we de losse horizontale paal eraan vast. Dat doe je door het touw telkens in hetzelfde stramien om de twee balken heen te draaien. Leg een viertal ‘wikkelingen’. 4. Span de wikkelingen aan door het touw stevig tussen de twee palen – en dus dwars om de wikkelingen heen - te draaien. Het is belangrijk om de wikkelingen stevig aan te spannen: je sjorring staat of valt er (letterlijk) mee. 5.Tot slot leg je opnieuw een mastworp, deze keer op de verticale balk.

Heb je nu al zin om dat volgende week uit te testen in de Chiro? Of heb je die sjortechnieken al lang in de vingers, maar wil je ze graag verbeteren? Of misschien wil je wel gewoon nieuwe ideeen voor jullie megasjorring op bivak? Kom dan mee op het Sjormandie-weekend, van 23 tot 25 maart in De Kalei in Dilsen-Stokkem. Tijdens dat weekend leer je deftig en degelijk sjorren en zetten we samen een uitdagende en avontuurlijke constructie op poten. Meer info en inschrijven op daa.chiro.be/feest.

Dienst Avontuurlijke Activiteiten viert feest! West-Vlaanderen , 4-5 februari: Vuurland! Miniweekend over outdoor cooking. Limburg , 23-24-25 maart: Sjormandië! Een creatief sjorweekend in De Kalei (Dilsen-Stokkem). Oost-Vlaanderen, 11-12 mei: avontuurlijk miniweekend voor de echte avonturiers! En als kers op de taart: het onovertroffen Tochtenbivak van 7 tot 14 juli!

dubbelp

unt

februari 2012

17


Nieuwe media op bivak: wat doen we ermee? Bloggen tijdens tweedaagse, chatten over de piratenzoektocht of skypen tijdens de bonte avond. De mogelijkheden van de nieuwe media zijn eindeloos. Ook als je op bivak trekt. Een Chirobivak, tien dagen in de natuur. We kiezen voor soberheid en schuiven de luxe van elke dag opzij. We stappen of nemen de fiets en sjezen voor één keer niet met zeven auto’s naar het zwembad. We zingen of luisteren naar elkaar in plaats van de radio loeihard te zetten en onze gedachten te laten verdringen. We nemen de tijd om een briefje naar huis te schrijven in plaats van te testen welke deuntjes onze gsm zoal speelt. We durven eens stilstaan bij het eten, het slapen, onszelf, de anderen, de omgeving.

Vroeger waren je leden al in de wolken als er een walkman mee was op kamp, maar tegenwoordig kijkt niemand daar nog van op. Integendeel, er is meer. Mp3-spelers, iPods, gsm’s, laptops en smartphones, om maar iets te noemen. Foto’s en grappige uitspraken kunnen nu rechtstreeks op Facebook of Twitter gepost worden. Dat is natuurlijk leuk voor het thuisfront. Al moet je daar ook wel mee oppassen: foute foto’s online, ondoordachte tweets over een voedselvergiftiging, enz.

Beleef het bivak mee van thuis uit! Een kijkje in het album ‘bivak’:

Alexander (Chiro Sint-Michiel uit Kuurne): “Bij ons houdt de kookploeg een blog bij waarop ze elke avond de foto’s van de afgelopen dag zetten. Ze deden dat toch al, foto’s nemen, en het leek hen wel leuk om dat met de ouders te delen. Er kruipt wel veel werk in, de kookploeg is er uiteindelijk toch dagelijks mee bezig. Maar er kwamen heel veel positieve reacties, en veel ouders namen dagelijks een kijkje op de blog. Ik denk niet dat we ook maar één negatieve reactie kregen, integendeel: de ouders vonden het mooie foto’s en zagen dat het bivak goed was!”

18

februari 2012

dubbelpunt


Pas op! Alle technologische snufjes voor iedereen verbie den is niet langer een optie. Maar denk er met je leidingsplo eg wel goed over na. Hier vind je al een paar tips om jullie op weg te helpen. Ribbels - speelclub - rakwi’s - (tito’s): ✸✸ Verbied gsm’s, mp3-spelers, enz. ✸✸ Voorzie een gsm-nummer voor noodgevallen ✸✸ Vraag om waardevolle spullen thuis te laten: potje breken, is potje betalen. We zijn niet verzekerd tegen mate riële schade. (Tito’s) - keti’s - aspi’s: ✸✸ Verbieden is niet realistisch, afspraken make n wel. ✸✸ ‘Het tandenborstelgebruik’: de gsm mag enkel gebruikt worden tijdens de tandenborstelmomenten, dus na het eten en voor het slapengaan. ✸✸ Verzamel alle technologische snufjes en geef ze in bewaring bij de kookploeg: zo ben je ook dieven te slim af. Maak duidelijke afspraken over wat kan en wat niet kan. Met je leden, maar ook met de hele leidingsploeg!

Wat denken de ouders? Chiro Leefdaal plaatste tijdens het bivak elke dag 200 à 300 foto’s op hun site. Dat werd zeer gesmaakt bij de ouders van de leden.

Hans (papa van Dries): “We hebben bijna elke dag naar de foto’s gekeken. Vooral naar het album van de kiekeboes (n.v.d.r. ribbels), waar Dries bij zit. Ik vind het als ouder leuk om te zien waar je kind mee bezig is. En de honderden andere foto’s schetsen een goed beeld van de Chiro en het kamp. De meeste ouders die ik ken, checkten de foto’s toch ook regelmatig en ze waren daar ook enthousiast over. Of dat nu echt noodzakelijk is? Dat zou ik niet durven zeggen. Ik zou het als vader ook wel overleven zonder. Anderzijds stelden die foto’s mij wel gerust. Regen? De volgende middag kon ik al zien hoe ze daarmee waren omgegaan. Zo’n fotodagboek is nog geen slecht idee.”

De nieuwste trend: de Chiroblog! ie

13 juli: De eerste audit

. vlogen erin met de themadag Het bivak begint goed. We nog en s, navalsleden, hippie Popsterren, Romeinen, car was tivalweide over. Vandaag vele anderen nemen de fes van gitarist. Verschillende er ook de eerste auditie, die tje , maar er kon er maar een leden werden ingeschreven l cia spe Zijn krocker Dries. winnen, en dat was onze pun ren wa rweldigende gitaarsolo effects, strakke look en ove antien aspi’s vormden een gig doorslaggevend. De keti’s sfeer te brengen. sche moshpit om nog meer e en gaan de jongste afdelin Morgen begint de tweedaags de t nie r t de zon ons deze kee gen zwemmen. Hopelijk laa steek. Tot blogs! ters lem, de wilde festivalhams De leiding en Herman & Wil

Jeroen (Chiro Fonteintje uit Koersel): “We wilden eerst een kampboekje maken, en dat dan opsturen naar de ouders. We krijgen nogal veel vragen over wat er op een bivak zoal gebeurt, vandaar. De ouders horen de verhalen wel als hun kinderen thuiskomen, maar ze hadden toch het gevoel dat ze veel misten. Maar om dat nu op papier te doen, dat vonden we te duur en te omslachtig. Dan moet je dat uitprinten, kopiëren en ook nog eens opsturen. Dus zijn we maar een blog begonnen.” “Een van onze leiders heeft een iPhone en zo zetten we de blog online. Schrijven doen we om beurten. Zoveel werk is dat nu ook weer niet. We vertellen gewoon wat er de voorbije dag gebeurd is. En de ouders zijn er heel tevreden over. Nu kunnen ze het hele bivak van dag tot dag mee volgen. Wij schrijven vooral over de thematoneeltjes en de algemene gang van zaken op bivak. Maar soms vragen ouders ook om meer. Dan willen ze weten hoe het met hun kind gaat, bijvoorbeeld, maar daar kunnen we moeilijk op ingaan.”

dubbelp

unt

februari 2012

19


De gsm: Chirovijand n°1 Dubbelpunt bracht een bezoekje aan het Kerst-SB van regio Antwerpen. We troffen het kleine - maar enthousiaste! - groepje deelnemers aan in Chirohuis Heibrand: een gezellige villa in de bossen van Westmalle. Giechelende Chiromeisjes, stoere jongens in beige shorts en springerige maar intussen stemloze begeleiding: een SB zoals dat hoort te zijn! DUBBELPUNT: Chirovrienden! Het thema van deze Dubbelpunt is ‘nieuwe media’. Wat is het eerste dat er dan bij jullie opkomt? Lieven: Facebook! Vicky: Ja, elke Chirogroep zal intussen wel een Facebookpagina hebben, niet? Yoni: Wij hebben in ieder geval een pagina voor onze Chirogroep, waarop de ouders en kinderen kunnen zien welke activiteiten er op til zijn. En de oudste groepen hebben aparte afdelingspagina’s. Die zijn handig om je leden bijvoorbeeld uit te dagen met groepsopdrachten. Zo blijft het Chirogevoel ook tijdens de week voortleven. DUBBELPUNT: Jullie hebben allemaal een Chiropagina en een eigen Facebookprofiel. Maken jullie daar afspraken over met de leiding? Of je bijvoorbeeld leden toevoegt, welke foto’s online komen, enz. (algemeen gemompel) Paulien: Er zijn niet echt regels gemaakt, maar je voelt zelf wel aan wanneer je je leden als vriend kunt toevoegen. Bij de jongste kinderen ben ik altijd wat voorzichtiger. Ze babbelen constant tegen je via de chatfunctie, erg vervelend. Lieven: Op de pagina van je Chirogroep moet je natuurlijk geen foto’s zetten waarop alcohol of zatte leiding te zien is. Ook bivakfoto’s komen er bij ons niet op. Dries: Facebook is gewoon handig om te communiceren: van elke fuif of grote activiteit maken wij een pagina of een evenement aan. Al is Facebook wel vooral iets voor de leden, denk ik, ouders zullen sneller naar de website surfen.

20

februari 2012

dubbelpunt

DUBBELPUNT: Goed, tot zover Facebook. Waar denken jullie nog aan bij nieuwe media? Yoni: Wij hebben eens een groot spel gespeeld in Antwerpen waarbij je via je gsm tips kreeg. Je moest op zoek gaan naar ‘de platenbaas’ en via sms’jes kreeg je info over de tocht die je moest afleggen. We streden met onze groep tegen andere jeugdbewegingen en dat was echt wel een leuke namiddag! Lieven: Zoiets hebben wij ook al gedaan, maar dan met gps-coördinaten. De leden hebben hun gsm’s toch altijd mee, dan kun je er maar beter op een leuke manier gebruik van maken. DUBBELPUNT: Is dat zo? Hoort bij de Chironamiddag ook een gsm? Line: De leden mogen hem bij ons niet gebruiken tijdens de activiteiten. Meenemen mag, maar op eigen verantwoordelijkheid! Dorien: Oh nee, als wij een gsm zien, wordt die meteen afgepakt!


Yoni: Zeker op bivak mag het niet. Niet gebruiken, maar ook niet meenemen. Als we hem vinden, nemen we hem in beslag! Voor dagtochten krijgen de leden hem eventueel terug, maar daar blijft het bij. Lieven: Het hangt natuurlijk ook af van de leiding. Bij ons krijgen de leden hun gsm op bivak om de twee dagen even terug, om hun berichtjes te checken of om te bellen met hun liefje. Maar de leiding mag eigenlijk zelf beslissen wat ze ermee doen. Sommige groepen werken met ‘tandenpoetsmomentjes’: eventjes ’s morgens en ’s avonds, en eventueel ook tijdens de platte rust. Maar dat geldt enkel voor de oudste afdelingen, de jongste leden moeten hun gsm sowieso thuislaten. Paulien: Bij ons is een gsm altijd verboden. Hij wordt zelfs afgepakt als je hem gewoon in je broek hebt zitten. Als lid vonden we dat natuurlijk minder leuk.

We keuvelen nog wat na en de algemene conclusie is duidelijk: de belangrijkste nieuwe Chiromedia zijn Facebook en de gsm. Facebook is handig om je leden te bereiken en om reclame te maken voor activiteiten. Over de vraag of je er goed aan doet je leden als vrienden toe te voegen, zijn de meningen verdeeld. De gsm daarentegen is collectief uitgeroepen tot Chirovijand. De leden hebben zo’n ding volgens onze SB-vrienden helemaal niet nodig en de leiding mag hem gebruiken, maar alleen in beperkte mate.

‘Tuutuutuutuut...’ Oeps, dat is onze nieuwe ringtone. Een bak bier? Wij moeten er dringend vandoor. Toch bedankt voor dit gesprek!

DUBBELPUNT: En hoe zit het met de leiding en hun gsm? Line: De leiding mag wel een gsm gebruiken, maar tijdens de leidingskring moet hij uit staan! (N.v.d.r. Hierop volgt een stormachtige opsomming van straffen die de leiding krijgt als hun gsm toch afgaat. Van euro’s in het ‘potteke’ steken of een bak bier trakteren, tot iedereen voorzien van verse koffiekoeken!)

dubbelp

unt

februari 2012

21


E t u o t de S t r a A T S k StO Stoute Stokstaart stond al uren voor het raam van zijn appartement te turen naar het plein aan de overkant. Het was een sombere dag. De regen kletterde. Wie een stap buiten zette, was doorweekt. Dat druilerige weer hield nu al enkele weken aan. De riolering kon de zondvloed amper slikken en de bedding van de beek iets verderop was verbreed. Ook Stoute Stokstaart begon de gevolgen van het natte weer te ondervinden. De koude had zijn gewrichten aangetast en sinds drie dagen voelde hij een zeurende pijn in zijn onderrug.

Toch had de oude man het gevoel dat hij tevreden mocht zijn. De straten waren nu al weken verlaten. Geen lawaai, geen gejoel. Die ettertjes van de Chiro hadden zich al drie zondagen op rij in hun lokalen opgesloten om aan de nattigheid te ontkomen. Vandaag was geen uitzondering. Het was al half vier en hij had de hele dag nog geen Chirorok of -broek gezien. Stoute Stokstaart knikte goedkeurend. Dit regenweer was zo slecht nog niet. En toch. Waarom voelde hij zich de laatste tijd dan zo somber? Hij beet op zijn onderlip. Het leek wel of hij niet kon genieten van de rust die het regenweer over het dorp bracht. Integendeel, hij was zo neerslachtig als het weer zelf. Was dit het begin van een winterdip? Hij schrok op toen hij beweging ontwaarde aan de Chirolokalen. Er sprintten een vijftiental jongens en meisjes naar buiten, uitgedost in kleurrijke regenjassen en rubberlaarzen. Ze marcheerden in een colonne over

22

februari 2012

dubbelpunt

Naam: onbekend - Vo ornaam: ook onbekend - Totem: Stou te Stokstaart - Geboortejaar: 1928 - Woonplaats: 3 hoog, tegenover Chir oplein - Hobby’s: geen - Chirover leden? Nee, zot! Oud-scout! - Houdt van: Orde. Tucht. Hoe het vroeger was. - Houdt niet van: chaos, lawaai, kinderen, gebrek aan respect, honden poep, belastingen, house, metal, hi phop, muziek in ’t algemeen, de jeugd van tegenwoordig, het verkeer, he t onderwijs, enz. - Huisdieren: twee goudvissen (Ramses 1 en Ramses 2)

het dorpsplein, floten en schreeuwden slogans. Zo te zien hielden ze een protestactie tegen het slechte weer, want ze zeulden grote spandoeken met zich mee waarop in drukletters stond geschreven: ‘Wolken naar de maan!’ en ‘Regen, no way. Zon, oké!’. Stoute Stokstaart haalde diep adem. Verdomde pubers. Hadden die nu echt niets beters te doen? Een protestactie tegen het weer: totaal nutteloos. En als dit een ludieke actie was, dan vond hij die niet grappig. Had de leiding nu echt niet meer verantwoordelijkheidszin? Morgen waren hun leden gegarandeerd ziek. De bejaarde scout bleef knorrig verwijten mompelen, totdat de activisten het voor bekeken hielden en zich luid lachend in hun lokalen terugtrokken. Daarmee beëindigde ook hij zijn dagactiviteit en hij slofte weg bij zijn uitkijkpost. Stoute Stokstaart betrapte zichzelf erop dat hij neuriede terwijl hij dat deed. Hij was tevreden. Die jonge gasten verwensen had hem een hele opkikker gegeven. Het was zo onderhand één van zijn gewoonten geworden om elke zondag de Chirogroep aan de overkant van het plein gade te slaan. Maar de afgelopen weken was zijn routine doorbroken. Terwijl hij zich in zijn oude fauteuil liet vallen, besloot hij dat de verbetering van zijn humeur wellicht niets te maken had met het verschijnen van zijn zondagse overburen. Nee, de verklaring voor zijn plotse tevredenheid was net zo ondoorgrondelijk als de verklaring voor zijn pesthumeur. Dat hij die vervelende speelvogels gemist had, zou hij natuurlijk nooit aan zichzelf toegeven.


Een nieuw spel van Spoor ZeS!

? s a in M s o n e ¿M

In dit spel kruip je als ploeg in de huid van een team ontginners. Jullie opdracht: kostbare grondstoffen opdiepen en invloedkaarten bemachtigen. Het ontginnen op zich is eenvoudig. De echte uitdaging komt daarna: de opbrengst eerlijk verdelen onder alle betrokken partijen.

geor Chirogroepen, Dit spel is gratis vo naar ail m n den! Stuur ee westen en verbon nbi t e en wij sturen he spoorzes@chiro.b op met de post! nen de twee weken

‘Kom op voor je rechten’ is de boodschap. Zorg dat je sterk staat in onderhandelingen met overheidsambtenaren en multinationals. Heeft jouw team op het einde van ¿Menos Minas? de kostbaarste materialen in handen? ¿Menos Minas? is een bron vol kant-en-klaar spelplezier, die het beste wordt aangeboord door twaalf- tot achttienjarigen.

Het spel spelen op cursus? Check zeker de workshopversie van onze spelen! Info: spoorzes@chiro.be.

Chiro Liebel uit Erondegem testte het spel al eens uit! Hun belevenissen vind je op www.chiro.be/menosminas.

bel! Merci, Chiro Lie

dubbelp

unt

februari 2012 23


Kerst-SB net gemist? Ook in 2012 kun je nog mee op SB. je Check wanneer de SB’s in jouw regio plaatsvinden en schrijf in op www.chiro.be/SB. Vijf vakantiedagen vol spel, energie en zot Chirovolk. Allen daarheen! op SB Pas op IK geweest? Spreek met je leefgroep af om samen te gaan: sfeer verzekerd!

West-Vlamingen gaan massaal mee op SB! West-Vlamingen gaan zeker mee op SB omdat: ze dan de vakantie van hun leven hebben ze dan nog eens zonder schaamte het kind mogen uithangen West-Vlamingen toffe mensen zijn SB gelijk is aan 5 dagen lang 3000% Chiro! ze aan de Oost-Vlamingen willen bewijzen dat ze zich toch verstaanbaar kunnen maken Ga van 21 tot 25 februari mee met West-Vlaanderen en verbond Roeland, of alleen met West-Vlaanderen van 3 tot 7 april. Meer info? Check www.chirowvl.be.

eekenrsusd w r o t a m i n a Op die cu Hoofd orweekend!

oofdanimat ie net dat tikGa mee op H de mensen d ij b er , p ie d t iets ommunicatie graven we ne opnemen. C en ill w t en veel gagem ring en nog keltje meer en conflicthante g, in rm vo ak eg mee te m en netwerk, plo hiro dikwijls C e d e in je r aa schrijven is d meer. Alles w n valt. Nu in re le te er ov r veel krijgt en waa ar wordt. p. boodscha is of het dit ja ar ja 17 ie d n jaar in Iedereen ben en al ee Wie mag mee? gevolgd heb SB t je en IK el w IK en SB moe Je moet dan meeging op et ni g no je Als en. leiding staan. rvaring hebb jaar leidingse ee tw en jn 18 jaar zi s: ro ee weekend Prijs? 38,50 eu n van deze tw ee es Ki kkem ? to er -S ne Dilsen Waar & Wan is De Kalei in hu ro hi C in i st ruar smun er 10-12 feb depark in Waa ei H is hu ro hi l in C 20-22 apri

Voor alle Chirocursussen geldt

Inschrijven Per e-mail: je naam en voornaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, vegetariĂŤr of niet, de naam en periode en plaats van de cursus, naar cursus@chiro.be. Met de post: dezelfde gegevens, naar Kipdorp 30, 2000 Antwerpen. online: www.chiro.be/vorming Betalen Als je inschrijving aangekomen is, sturen wij je een factuur. Respecteer de uiterste inschrijvingsdatum (veertien dagen voor de cursus). Wie te laat inschrijft, betaalt 7,50 euro extra voor een weekend of vijfdaagse. Op cursus krijgt iedereen een attest van deelname. Als je dat indient bij je gemeente (meestal via de jeugddienst), betaalt die waarschijnlijk de inschrijvingsprijs geheel of gedeeltelijk terug. We vragen alle deelnemers de cursus volledig mee te maken.

februari 1

2

3

4

5

6

7

8

9

Vuurland (West-Vlaanderen)

24

februari 2012

10

11

12

Groepsleidingsweekend (Heidepark)

SB Brussel (Heibrand)

SB Oost-Vlaanderen (Heidepark)

D-Day 13

14

15

16

17

18

19

20

21

Hoofdanimatorweekend (De Kalei)

dubbelpunt

Techniekendag (www.chiro.be/daa)

maart 22 23 24 25 26

27

28 29

1

2

13

24

35

21-25 februari: SB Antwerpen (Heibrand) SB Oost-Vlaanderen (Heidepark) SB West-Vlaanderen (Heidepark)

19-23 februari: SB Limburg (De Kalei)

46

57

68

79

10 8

11 9 10 12

11 13 12 14 13 15 14 16 15 17 16 18


CHIRO.BE/VORMING Groepsleidingsweekend >>> Nieuw! g nieuwe cursus.

Afdelingsboost

volledi Vanaf dit werkjaar krijg je een tiveren. Daarnaast gaan De focus ligt op je ploeg mo ent en geven we we dieper in op crisismanagem geven makkelijker te je ‘tips and tricks’ om leiding droge cursus waarin we maken. Verwacht je nu een is minder waar. Het GLW je feiten presenteren? Niets met concrete tips naar je is een doe-cursus, waarna je lijk zijn we er niet enChirogroep terugkeert. Natuur s, ook geïnteresseerde kel voor groepsleiding en VB' leiding is welkom!

Ben je geboeid door je afdeling? Kom je graag alles te weten over de leefwereld van je leden? Zin om alle spe len op maat van je afdeling zelf te be leven? Wissel je graag tip s & tricks uit met andere leiding? Of word je graag hoofdan im ato r? Kom dan zeker mee op Afdelin gsboost! Wie mag mee? Leiding (ch eck www.chiro.be/af delingsboost voor de voorw aarden) Prijs? € 64 Waar? Chirohuis De Ka rmel in Brugge Wanneer? vrijdag 30 ma art tot maandag 2 ap ril Inschrijven? www.chiro .be/afdelingsboost of cursus@chiro.be

spacey cursus was De novembereditie van deze . Net gemist? Schrijf je alvast een glinsterend succes epsleidingsweekend, snel in voor het volgende Gro van 2 tot 4 maart.

Win een gratis Afdelingsboost! Helemaal gratis en poepsimpel: vul voor eind februari de groeilijnquiz in op www.chiro.be/groeilijn !

en VB’s. Wie mag mee? Ervaren leiding sleidingsweekend of Lees op www.chiro.be/groep je in aanmerking komt. Prijs? 38,50 euro in Waasmunster Waar? Chirohuis Heidepark

“Huh? Groeilijn? Een dagelijks groter wordend beest? Een alternatieve naam voor ‘meetlat’? Een lijn die uitgroeit tot een prachtige tekening?” Niets van dat alles! De Groeilijn loopt door je afdelingen: ze vertelt hoe je het beste met elke leeftijdsgroep omgaat en welke activiteiten ze het leukst vinden. Je leert er alles over op SB en op onze website.

Wanneer? 2-4 maart oepsleidingsweekend Inschrijven? www.chiro.be/gr of cursus@chiro.be

Eurocourse: lost in translation

Hoeveel groeit een rakwi gemiddeld tijdens zijn of haar rakwitijd? Wat moet je doen als er spanningen zijn in de ketiploeg? Waarom doe je een huisbezoek bij ribbels? Ken jij de antwoorden op die vragen? Probeer dan de hoogst uitdagende groeilijnquiz en maak kans op een gratis Afdelingsboost van 30 maart tot 2 april!

Altijd al eens een cursus willen volgen met jeugd werkers van over heel Europa? Zin om samen te brainstorm en over uiteenlopende interessante thema's? Dan is Eurocourse iets voor jou! De ideale manier om toffe discussies te voeren, internationale spelen te ontdekken en een hoop nieuwe vriend en te maken. Het thema van dit jaar is 'Lost in translation - comm unication'. Ontdek via een heleboel workshops wat ‘comm uniceren’ zoal inhoudt.

Op zoek naar een handig cursusoverzicht? Hebben we gemaakt, speciaal voor jou! Ga het gratis afhalen in De Banier in jouw buurt.

vorming@chiro.be

Wie mag mee? Leiding Wanneer? 31 maart tot en met 4 april Waar? München Info & inschrijven? www.chiro.be/DIA of mail naar internationaal@chiro.be

= alle vragen over cursussen en vorming

cursus@chiro.be = inschrijven voor een cursus

attesten@chiro.be = info over attesten en cursusadministratie SB Limburg (De Kalei)

Expressieweekend (De Kalei)

SB Antwerpen (Heibrand)

april

68 17 19 18 20 19 21 20 22 21 23 22 24 23 25 24 26 25 27 26 28 27 29 28 30 29 31 301

312

3

4

5

6

7

8

9

10

SB Antwerpen (Heibrand) 11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22 23 24 25 26

Afdelingsboost (De Karmel)

SB West-Vlaanderen (De Karmel)

28 29 30

Hoofdanimatorweekend (Heidepark)

SB Brabant (De Karmel)

Sjormandië DAA (De Kalei)

27

dubbelp

unt

31

februari 2012 25


Puur avontuur op de feest weekends van DAA

De Dienst Avontuurlijke Activiteiten viert haar twintig ste verjaardag graag samen met jou! Daarom organiseren we dit jaar vijf speciale momenten, gespreid over Vlaanderen. Intussen zitten we al bijna halverwege het feestja ar, met nog drie avontuurlijke feestweekends om naar uit te kijken. Reserveer je feestticket op daa.chiro.be/feest. Sjormandië 23, 24 & 25 maart We trekken een weekendje naar Chirohuis De Kalei in Dilsen-Stokkem. Om degelijk en stevig te leren sjorren . Zowel voor beginners als voor gevorderden. Allen naar Sjormandië! Snel inschrijven op chiro.be/sjormandie. Survivalistan 11 & 12 mei Voor wie uit het echt avontuurlijke hout gesneden is, halen we in dit miniweekend alles uit de kast. Voorkennis mag, maar is niet noodzakelijk! Meer? chiro.be/survivalistan

TOCHTENBIVAK!

van 7 tot 14 juli 2012 ergens op een geheime Op dit zeer bijzondere bivak, beland je helemaal terug kampplaats in de Ardennen, tal nuttige technieken in in de natuur. Je leert er een aan en vuur maken. verband met tochten, sjorren mee voor het attest van Bovendien telt Tochtenbivak hoofdanimator. iddellijk in. Dit wil je niet Overtuigd? Schrijf je dan onm tal plaatsen per Chirogroep missen! Opgepast, ook het aan sonen per groep mee. is beperkt: er mogen vijf per h plekje in de Ardennen. Waar? Ergens op een idyllisc Wanneer? 7 tot 14 juli Prijs? 115 euro en SB gevolgd heeft en 18 Wie mag mee? Iedereen die IK nog geen IK en SB volgde, jaar is of wordt in 2012. Wie worden in 2012. moet minstens 19 jaar zijn of htenbivak Inschrijven? www.chiro.be/toc @daa.chiro.be Vragen? Meer info? Mail info

Aspitrant Hebben jouw aspi’s nood aan een flinke boost? Stuur ze mee op Aspitrant!

26

februari 2012

dubbelpunt

D-Day: een workshopdag vol Chirotricks Maak jouw keuze uit de waaier avontuurlijke, artistieke, internationale en inspirerende workshops van de vier Chirodiensten: DAA, DArtA, DIA en Spoor ZeS. Stel je eigen programma samen op www.chiro.be/D-Day en geniet van een dag vol diensten-durven-doen. Waar? Chirolokalen Gontrode (Chiro Roo), vlak bij station Gontrode (bij Gent) Wanneer? Op zaterdag 18 februari Prijs? 10 euro (met het attest van deelname kun je dat gedeeltelijk terugkrijgen van je gemeente) Wie mag mee? Al wie leiding of aspi is Inschrijven? www.chiro.be/D-Day

Expressieweekend Gaan bij jou de expressiekriebels ook vaak tekeer in je lijf? Wil je weten hoe je je bonte avond of kampvuuract net dat ietsje anders maakt? Wil je zelf aan de slag met improvisatie, beweging, beeld, drama en muziek? Kom dan naar het Expressieweekend van de Dienst Artistieke Activiteiten en sta versteld van je eigen expressiviteit! Waar? De Kalei in Dilsen-Stokkem Wanneer? 23, 24 & 25 maart Prijs? 38,50 euro Wie mag mee? Leiding Inschrijven? www.chiro.be/expressieweekend


Breda Bergen op Zoom Knokke-Heist Turnhout St.-Niklaas

Antwerpen

Hass

]foto: jan van bostraeten[

De Chiro heeft vier huizen: Heibrand in Westmalle, De Kalei in Dilsen-Stokkem, Heidepark in Waasmunster en De Karmel in Brugge. Je bent er misschien al wel geweest: op IK, op SB, of wie weet wel op bezinning met je school. Maar je kunt er ook voor je eigen activiteiten terecht. Misschien dacht je dat het moeilijk is om ‘binnen’ te geraken in zo’n Chirohuis. Wel, think again! De huizensite is helemaal vernieuwd, met als special feature een waarop je met één klik te weten komt welke weekends in welk huis nog vrij zijn. Zo kun je makkelijk op zoek naar een plaats voor je leidings- of afdelingsweekend en kun je ook eens kijken naar vrije periodes voor je zomerbivak. En leuk om te weten: Chirogroepen krijgen 15% korting op de totale verblijfsprijs (huur, maaltijden, overnachting), zowel in volpension als bij zelfkook.

kalender

Jaarlijks logeren meer dan 15 000 leden, leiders en leidsters in één van de Chirohuizen: 6300 op weekend of bivak, 8700 op cursus.

www.chirohuizen.be heeft het voor je!

BOEK NU!

dubbelp

unt

februari 2012 27


Rupsje Ribbel zkt vriendin In de Chiro vind je vaak vrienden voor het leven. En hoewel ribbels impulsief zijn en overal vriendjes hebben, start die levenslange vriendschap soms al in de jongste afdeling. Ook Rupsje Ribbel heeft heel wat vriendjes – en in dit spel misschien zelfs een vriendinnetje!

Valentijnskaart Het is februari en Rupsje Ribbel vond een leuk valentijnskaartje in zijn brievenbus. Spijtig genoeg stond er geen naam op. Rupsje Ribbel wil dolgraag een briefje terug schrijven, maar daarvoor moet hij eerst ontdekken wie het kaartje schreef. Hij vermoedt dat het Valerie de vlinder, Betty de bij of Kara de kever is geweest. Helpen de ribbels om het geheime vriendinnetje van Rupsje Ribbel te vinden?

1) Vertel een geheim Zet de ribbels in een kring en fluister een liefdevolle of vriendschappelijke zin in het oor van degene die naast je zit. De groep moet proberen de zin correct door te fluisteren. U Als de laatste ribbel de zin correct kan herhalen, dan mag die een kaartje omdraaien.

2) Verover het hartje De ribbels staan in een grote kring. Eén ribbel loopt er rond, met een papieren of kartonnen hartje. Hij of zij gaat tussen twee andere leden staan. Die lopen nu in tegenovergestelde richting rond de kring en proberen zo snel mogelijk het hartje te vangen. Wanneer ze elkaar tegenkomen, geven ze elkaar een knuffel of een kusje. Laat het spel duren tot iedereen aan de beurt geweest is. U De ribbel die als laatste aan de beurt was, mag een kaartje omdraaien.

3) Ballenspel Afhankelijk van het aantal ribbels verdeel je het terrein in twee of drie

]foto: chiro wijnegem[

Maak een groot spelbord. Aan de ene kant staat Rupsje Ribbel, aan de andere kant staan de vlinder, de bij en de kever. Teken een weg van Rupsje Ribbel naar het geheime vriendinnetje. Snij of knip het spelbord nu in een tiental vakjes en leg ze omgekeerd – maar in de juiste positie – op tafel. De ribbels spelen spelletjes en mogen daarna een kaartje omdraaien. Op die manier ontdekken ze de weg naar het geheime vriendinnetje. Zorg voor voldoende kronkels in de weg zodat het spannend blijft!

De spelletjes

28

februari 2012

dubbelpunt


ribbels vakken en de ribbels in twee of drie groepen. In elk vak staat een groep en over het hele terrein worden ballen verspreid. Het is de bedoeling dat elke ploeg zo weinig mogelijk ballen in haar eigen vak heeft liggen. Het komt er dus op aan de ballen naar de andere vakken te gooien of te sjotten. Na vijf minuten fluit je af. U De groep met het kleinste aantal ballen in haar vak mag een kaartje omdraaien.

4) Liefdescollage De ribbels krijgen de opdracht om minstens 30 hartjes uit tijdschriften te knippen en daar een collage van te maken. Er mogen natuurlijk ook nog andere dingen bij dan alleen maar hartjes. Hang de collage achteraf op in het lokaal, zo creëer je een persoonlijke sfeer. U Als beloning mag degene die de meeste hartjes vond een kaartje omdraaien.

5) Briefje voor je liefje Laat de ribbels een liefdesbrief schrijven naar iemand van de leiding. Ribbels die nog niet goed kunnen schrijven, mogen een tekening maken. U De ribbel die volgens de jury het mooiste briefje schreef of de mooiste tekening maakte, mag een kaartje omdraaien.

6) Kussendief De ribbels gaan per twee op elkaar liggen in een kring. Eén ribbel ligt in het midden en roept de namen van twee ribbels die onderaan liggen. Die twee proberen om het snelst op de ribbel in het midden te gaan liggen en hem of haar te kussen. De ribbel die boven op hen ligt, probeert dat te verhinderen. Wie gewonnen heeft, mag in het midden blijven liggen. U De ribbel die als laatste in het midden ligt, mag een kaartje kiezen.

7) Kusjesparcours

10) Pijl in het hart

Bouw een parcours waarbij de ribbels hindernissen moeten trotseren. Ze leggen het parcours per twee af met een hartje (rode ballon) tussen hen in. Of ze kunnen elkaar omhelzen terwijl ze het parcours afleggen. U Het duo dat het parcours het snelst aflegt, mag een kaartje omdraaien.

Knutsel een grote schietroos in de vorm van een hart en laat de ribbels er om beurten naar schieten: schiet rode propjes met een blaaspijp, of gooi met een stoffen balletje dat je in rode verf dompelt - zo kun je goed zien waar ze geschoten hebben. U De ribbel die het beste kon mikken, mag een kaartje omdraaien.

8) Hartenbreken Alle ribbels knopen met een touwtje een rode ballon aan hun enkel. Iedereen probeert de ballonnen van de andere ribbels te laten knallen. U De ribbel die als laatste zijn of haar ballon nog heeft, mag een kaartje omdraaien.

Schrijf terug! Wanneer de ribbels de weg naar het geheime vriendinnetje van Rupsje Ribbel gevonden hebben, kunnen ze een briefje terug schrijven.

9) Knuffeltikkertje Eén ribbel probeert de andere ribbels te tikken. Als je in een knuffelhouding staat, mag de tikker je niet aantikken. Als je toch getikt wordt, kun je bevrijd worden door een knuffel van een andere ribbel. U De ribbel die het minst getikt werd, mag een kaartje omdraaien. spelTIP! Je kunt makkelijk extra end letjes verzinnen door een gek . Zo ma the het in spel in te kleden en op zinn ver nt kun je een ‘love’-varia bal, tien Dikke Bertha, verstoppertje, koningsbal en noem maar op. TIP! Heb je ee n groep die lie ver rustige spelletje s speelt of knut selt? Voorzie dan ac tiviteiten zoals ha rtjes bakken in zand deeg, een grot e kr ijttekening maken , persoonlijke br ie venbussen knutse len of een foto verhaal maken.

en TIP! Ribbels zijn vaak vriend hte Hec en. ere ied vijand van alles en n kele wik vriendschapsbanden ont Als zich vooral vanaf de speelclub. weje graag meer leest over de leef de dan m nee els, reld van de ribb ze op Groeilijn even door. Je vindt www.chiro.be/groeilijn.

Meer weten over de ribbels? Ga mee op Afdelingsboost! Meer info op chiro.be/afdelingsboost. dubbelp

unt

februari 2012 29


SPEELCLUB in C Wil je mee zijn met je tijd, dan moet je op Facebook zitten. En dat geldt ook voor de speelclubbers. Maar om een Facebookprofiel aan te maken, moeten zij zich eerst verdiepen in cyberspace: hun gegevens posten op een pagina en vriendjes worden met elkaar om zo de cyberpiraat te bestrijden. De speelclub in het cyberbos!

Persoonlijke gegevens e elclubbers enkele persoonlijk

spe Verzamel op voorhand van alle naam, illende kaartjes. Bijvoorbeeld: sch ver op die gegevens en schrijf oor erv g Zor . enz , adres, geslacht, hobby’s voornaam, geboortedatum, n hebt. dat je ongeveer 15 kenmerke de lege l, de grote cyberdatabank en Er zijn twee posten in dit spe ken door okpagina kun je makkelijk ma Facebookpagina. De Facebo n op A3zo’n pagina en ze af te drukke een screenshot te nemen van heeft. ina speelclubber een eigen pag formaat. Zorg ervoor dat elke de elclubbers hun gegevens bij Het is de bedoeling dat de spe a om zo agin okp ebo Fac ngen naar hun databank ophalen en overbre eten ze mo eg erw er schuilt gevaar. Ond up-to-date te blijven. Maar and van (iem t rden door de cyberpiraa oppassen dat ze niet getikt wo . Als je wil stelen om ze te misbruiken de leiding) die hun gegevens g, dan moet je evens afgeven. Wil je ze teru getikt wordt, moet je je geg bank passeren. opnieuw langs de cyberdata gegevens succes aangemaakt als ze alle Hun Facebookpagina is met overgebracht hebben.

30

februari 2012

dubbelpunt

Vriendjes worden

Groot probleem! De cyb erpiraat heeft de kabel van het internet uitgetrok ken. Het scherm van de computer kleurt zwart: alle speelclubbers worde n geblinddoekt. Zo moete n ze nu de internetkabe l proberen terug te vinde n. Leg een verlengkabe l of een touw in het bos en leid hen er naartoe door ‘warm’ te zeggen als ze dichterbij komen, en ‘koud’ als ze ervan we gstappen. Wanneer de speelclubbers de kabel gevonden hebben, volgen ze hem tot aan het stopco ntact om hem weer in te pluggen. Ondertussen heeft de sno de cyberpiraat alle Facebookpagina’s gestol en en verspreid over het Wereldwijde Bos. Wa nneer de speelclubbers de internetkabel opnieuw aangesloten hebben, ontdekken ze de diefsta l en besluiten ze om zic h te groeperen tegen de cyb erpiraat. De speelclubbers gaan samen op zoe k naar hun pagina’s en schrijven hun naam ero p als ze die gevonden hebben.


speelclub

CYBERSPACE Profiel beveiligen

van de beveiligen, moet de sterkte Om de Facebookprofielen te e’. Alle ertj rek n. Daarom spelen we ‘inb vriendenkring getest worde gehaakt. ar g staan met de armen in elka speelclubbers gaan in een krin aken – in te buiten de cirkel binnen te ger Eén vrijwilliger probeert van genoeg en vriendenkring nog niet sterk breken, dus. Als dat lukt, is de st Joost, naa ra op: Bram naast Laura, Lau stel je de kring eens anders aakt. mand meer door de cirkel ger enz. Probeer zolang tot er nie en te ‘haciraat de vriendenkring prober Als dat gelukt is, zal de cyberp en is. ereen beste vriendjes geword ken’. Dat lukt niet omdat ied

Cyberpiraat heeft verdriet

Nu alle Facebookpagina’s beveiligd zijn, heeft de cyberpiraat niets meer om handen. Hij voelt zich eenz aam en alleen en vraagt de speelclubbers of zij geen vriendjes met hem willen worden. De speelclubbers krijgen medelijden met hem en geven toe. Ze tekenen zijn Facebookpagina, want hoe meer vrien den, hoe meer vreugd.

Together in cyberspace! Bij de speelclub leren we samenspelen. De bedoeling van dit programma is dan ook om een groepsgevoel te creëren zodat iedereen zich goed in zijn of haar vel voelt. Om dat gevoel te versterken, kun je met de verzamelde gegevens vriendenboekjes samenstellen voor je leden. Alles wat ze willen weten over hun vriendjes, verzameld in één boekje! En als er nieuwe vriendjes bijkomen, hoeven ze dat alleen maar aan te vullen. Dit spel is dan ook ideaal als je een vriendjesdag organiseert en je speelclubbers met een vriendje naar de Chiro mogen komen. Voorzie dan wel extra kaartjes en lege Facebookpagina’s.

Meer weten over de speelclub? Ga mee op Afdelingsboost! Meer info op chiro.be/afdelingsboost. ]foto: janna lefevere[

dubbelp

unt

februari 2012

31


t u u t u u t u u t u u t 7 0 12 xx Gsm's zijn meestal verboden tijdens de Chironamiddag, en al zeker voor rakwi’s. Maar stiekem heeft elke rakwi er natuurlijk al eentje. En als ze er dan toch mee vertrouwd zijn, waarom gebruik je dat magische toestel dan niet in een spel?

De geheime boodsch

ap

Dit spel wordt in twee plo egen gespeeld. Het is de bedoeling om zo sne l mogelijk de geheime boodschap van de Myste rieuze Meneer te weten te komen. Elke plo eg krijgt daarvoor één gsm ter beschikking.

Hoe de rakwi’s die geheim e boodschap kunnen vinden? Door eerst een aantal opdrachten succesvol uit te voeren. Per gelukte opdracht krijgen ze een woord, alle woorden samen vormen de geheime bo odschap. Zorg dus voor een logisch opgeb ouwde zin van 10 à 15 woorden, en voor eve nveel opdrachten. Hiernaast vind je enkele voorbeeldopdrachten, maar je kunt er zelf nog enkele extra bedenken.

32

februari 2012

dubbelpunt


rakwi

tutututut... Opdrachten:

racht eigen telefooncode. De opd Miniraadsel. Elk land heeft zijn het juiste land te koppelen: bestaat erin de juiste code aan 0032: België 0031: Nederland 0033: Frankrijk 0034: Denemarken Enz. letter je. Daarin moeten ze voor elke Geef de rakwi’s een luciferdoos steken. van het alfabet een voorwerp en nnummer en moeten uitzoek De rakwi’s krijgen een telefoo een uit s ina’ pag e el geef je hen twe van wie het is. Als hulpmidd mer uiteraard te vinden is. num telefoonboek – waarop het ruiken l. Ze kunnen de gsm pas geb Zet hun gsm in een andere taa in het Nederlands te zetten. als ze erin slagen hem weer winkel het telefoonnummer van een Laat hen naar 1207 bellen om uit de buurt te vragen. y n en speel ‘Fluffy bunny’. Fluff Laat de ploegen elkaar uitdage en ar steken otste mond spelen tegen elka bunny? De rakwi’s met de gro koekjes in hun mond. Wie de meeste om de beurt een letterkoekje woord. binnen kan houden, krijgt een

De verlossende sm

s

kan ze ze de boodschap weet, Als een ploeg denkt dat r is rieuze Meneer. Die Menee dat checken bij de Myste r vie in is er baar. Zijn numm alleen op zijn gsm bereik . rein ter spreid over het Chiro stukken opgedeeld en ver od er hangt een stift of potlo Bij elk deel van het numm ze stermindgewijs moeten in een andere kleur. Ma de k oo r oo de zoeken, waard dan de juiste kleurenco ers duidelijk wordt. volgorde van de numm

]foto: jan van bostraeten[

pleet is, kunnen ze hun Als het gsm-nummer com Mocht de Mysterieuze Meneer. boodschap sms’en naar ers and t zijn, dan zit er niets de boodschap niet correc ra cht uit te voeren om ext op dan een nieuwe opdra ring keu ed go de ste Wie als eer woorden te verzamelen. . nen on gew neer krijgt, heeft van de Mysterieuze Me

Meer weten over de rakwi's? Ga mee op Afdelingsboost! Meer info op chiro.be/afdelingsboost. dubbelp unt

februari 2012 33


Tito’s, vind ik leuk! Netlog is out , Facebook is hot! Ook je tito’s worden vriendjes met iedereen, delen foto’s, maken groepen aan, zijn ‘aanwezig’ op allerlei evenementen en spelen FarmVille. In de virtuele wereld natuurlijk, maar in real life blijft alles veel plezanter. Daarom brengen we Facebook tot leven!

vind-ik-leukjes Verdeel je afdeling in twee Facebookgroepen. De ene groep heet ‘We ♥ Justin Bieber!’ en de andere ‘We hate Justin Bieber’. Elke tito trekt een kaartje waarop staat tot welke groep hij of zij behoort. Elke Facebookgroep moet zoveel mogelijk vind-ik-leukjes verzamelen. Elke groep krijgt een ‘prikbord’ (groot papier) om hun vind-ik-leukjes op te hangen.

Hoe verzamelen de tito’s vind-ik-leukjes? 1. Vrienden Facebook is niets zonder vrienden. Over heel het terrein liggen vriendschapsverzoeken van de leiding verspreid. De twee ploegen moeten zoveel mogelijk van die verzoeken accepteren door de vragen op de achterkant te beantwoorden. Daarvoor kunnen ze dan weer de hulp inroepen van de leiding die op de voorkant van het vriendschapsverzoek staat, want de vraag gaat over hen: ‘Wat is je lievelingseten?’, ‘Wat is je schoenmaat?’, ‘Hoeveel zussen heb je?’, ‘Wat is je lievelingsfilm?’, enz. De afdelingsleiding controleert het antwoord. Als het antwoord klopt, mogen ze het vriendschapsverzoek accepteren en op hun prikbord plakken. Per vriend krijgt de groep drie vind-ik-leukjes. Let wel: gedurende het hele spel mogen ze enkel bij hun ‘vrienden’ opdrachten en spelen uitvoeren. Hulp van spelers uit de andere groep is verboden. 2. Evenementen Op het prikbord van beide groepen hangen dezelfde evenementen. Bij elk evenement staat een tijd, een plaats en een spel vermeld. De tito’s moeten zelf de tijd in de gaten houden en op de juiste tijdstippen naar de vermelde plaats gaan en het spel spelen. De winnaar van zo’n evenement krijgt zes vind-ik-leukjes. Een groep die te laat op de afgesproken plaats aankomt maar wel de opdracht wint, krijgt er maar drie.

Evenementen Bunkervoetbal: Voetbal met een kussen onder je T-shirt. Je mag elkaar omduwen ter verdediging. Blad-steen-schaarrace Borsteldraaien Twee ploegen, twee identieke parcours. Aan het begin van elk parcours ligt een bezem. De tito’s moeten eerst een aantal rondjes rond hun as draaien met de bezem in de lucht. Dan moeten ze om het snelst het parcours afleggen. Duimworstelkampioenschap Honkbalmikado De tito’s spelen honkbal, maar in plaats van een rondje te lopen na de slag spelen ze mikado. Ze halen dus zoveel mogelijk stokjes uit het mikadospel, zonder de andere te bewegen. Als er wordt afgeklopt of als de andere stokjes bewogen hebben, moeten ze stoppen met stokjes te nemen. Zo lang mogelijk muurzitten Telefoonboekrugby De leiding roept een naam, telefoonnummer en stad (aan elkaar gekoppeld uiteraard). Dan gooien ze het telefoonboek in de lucht en moeten de teams proberen om als eerste het stukje telefoonboek met de gegeven informatie te bemachtigen.

34

februari 2012

dubbelpunt


tito 3. Statussen Intussen voorziet de leiding de teams van statusupdates (opdrachten). Elke groep moet altijd bezig zijn met een opdracht. Als een status/opdracht goed uitgevoerd is, wordt hij op het prikbord geplaatst (bv. Team ‘We ♥ Justin Bieber!’ vouwt 100 bootjes). Als de groep een opdracht tot een goed einde gebracht heeft, krijgt ze twee vind-ik-leukjes. Opdrachten Vouw 100 bootjes. Maak een schilderij met je tenen. Speel een belangrijke scène uit een Disneyfilm na. Maak een andere tekst op het Bivaklied (Leven op het ritme...). Doe kruiwagentje over een bepaalde afstand. Verzamel 7 verschillende bh’s (niet van je eigen afdeling). Laat 25 kusjes op je buik zetten. Verzin een origineel, niet bestaand spel. Teken 50 smurfen. Schmink je allemaal als piraat/prinses/indiaan. Vraag 8 van jullie vrienden om een kledingstuk en draag dat minstens 10 minuten. Maak een mascotte voor jullie team en verzin er een naam voor. Tel de leeftijden van alle leiders en leidsters op. Doe 40 sit-ups (per persoon).

4. Foto’s delen Altijd fijn om gênante foto’s te delen op Facebook en ze dan te taggen! Iemand van de leiding staat geblinddoekt op een stoel met een fototoestel in de hand. Beide groepen verspreiden zich rond de stoel. Gedurende een vijftal minuten neemt de leider of leidster op de stoel foto’s. Het is de bedoeling om met je teamgenoten ‘getagd’ te worden door zoveel mogelijk op de foto’s te staan. Wanneer de vijf minuten om zijn, bekijk je de foto’s en tel je de groepsleden die erop staan. De groep met het hoogste aantal krijgt zes vindik-leukjes.

Meer weten over de tito's? Ga mee op Afdelingsboost! Meer info op chiro.be/afdelingsboost. dubbelp unt

februari 2012 35


Chaos

in het ! d l e v t e h p o s o a hoofd, ch

Zot zijn, het zit in de genen van keti’s. Duizend dingen tegelijk vertellen en dat terwijl ze ook nog eens drie verschillende spelletjes aan het spelen zijn. Het lijkt hen zonder problemen af te gaan. Hoewel, is dat altijd zo? Dit vraagt om een Dubbelpunt-test!

De ketilotto

De spelletjes

E

Alle onderstaande spelen kun je ‘in combinatie’ spelen. Terwijl je ‘dikke pik’ speelt, kun je ook ‘dikke Bertha’ doen. Wij maakten al enkele combi’s, maar onder het motto ‘het kan altijd nog wat zotter’ kun je ook je eigen knotsgekke spelen toevoegen aan de ketichaos!

1 Dikke pik

Een keti staat in het midden van een afgebakend terrein, met de benen open. Na het fluitsignaal kruipen de andere keti’s om het snelst onder zijn of haar benen en lopen ze door naar de andere kant van het veld. Wie laatst aankomt, gaat mee in het midden staan, achter de keti in het veld. Zo vormt er nende nummers z n i i jn: zich een alsmaar langer wordende ew d tunnel. n

2 Dikke Bertha

7 + 8 + 11 | 8 + 1 1 | 2 1+ 4+6|6+9 | 5 + 3 | 1 1 4+ 2|2+4 1 + 0 1 | 9 + 4 rs 12 + alle cijfe

36

februari 2012

dubbelpunt

De keti’s proberen aan de overkant van het veld te geraken zonder dat ze opgetild worden door de ‘dikke Bertha’. Als dat wel gebeurt, helpen ze Bertha. Het spel gaat door totdat iedereen Bertha is.

3 Onder en over de kommel Enkele keti’s staan in het midden van het veld op een dik touw, de ‘kommel’. Na het startsignaal kruipen de andere keti’s om het snelst onder de kommel en lopen ze door naar de andere kant van het veld. Wie laatst de overkant bereikt, moet mee aan het touw gaan staan. Vervolgens wordt de kommel in de lucht gestoken en moeten de keti’s om het snelst erover geraken, enzovoort. Wie als laatste overblijft, is de winnaar.

4 Tsjoekbal Een rechthoekig terrein. Aan weerskanten maak je twee doelen door twee grote platen in een hoek van 45° te zetten., zodat je er een bal tegen kunt laten botsen. De keti’s spelen nu in twee ploegen ‘tsjoekbal’. Bij tsjoekbal scoor je een punt door een tennisbal tegen het doel van de andere ploeg te botsen en hem nadien weer op te vangen. Of nog: ploeg A scoort wanneer een speler van ploeg A een tennisbal tegen de opstaande plaat van ploeg B kan gooien én een speler van ploeg A de bal ook kan opvangen.

5 Robin Hood Verdeel je keti’s in twee ploegen. Zet twee stoelen op ruime afstand tegenover elkaar. Elke ploeg kiest een Robin Hood. Het doel van het spel is de Robin Hood van de andere ploeg op je eigen stoel te krijgen, maar je weet natuurlijk niet wie dat is. Elke keti die op de stoel


keti

van de tegenstanders gezet wordt, moet eerlijk antwoorden of hij of zij Robin Hood is.

vangt, probeert op de eenzame keti te gaan liggen. Degene die op hem of haar ligt, probeert dat te verhinderen.

6 Beastie Boy

9 Vaktrekken

Verdeel je keti’s in twee ploegen. Elke ploeg kiest een Beastie Boy. Het is de bedoeling om de rechterschoen van de Beastie Boy van de andere ploeg uit te doen. Maar... alleen je eigen Beastie Boy mag schoenen van anderen uittrekken.

Verdeel je keti’s in twee ploegen. Elke ploeg krijgt een groot vierkant. Na het startsignaal probeert ploeg A de leden van ploeg B in haar vierkant te trekken. Ploeg B doet er alles aan om dat te verhinderen. Na een tijdje wisselen de ploegen.

7 Twee is te weinig, drie is te veel Duid een kat en een muis aan. Laat de rest van je keti’s een dubbele kring vormen, zodat er telkens twee personen achter elkaar staan. De kat moet de muis proberen te tikken. Lukt dat, dan wordt de kat muis en omgekeerd. Maar de muis kan vluchten en zichzelf in veiligheid brengen. Dat doet ze door voor een duo te gaan staan. De achterste van dat duo wordt dan kat en de huidige kat wordt muis.

8 Ontrouwe echtgenoot Zorg dat je met een oneven aantal spelers bent. De helft van de keti’s gaat in een cirkel op hun buik liggen, met hun gezichten naar elkaar. De anderen gaan elk op een speler liggen. Eén speler ligt dus alleen. Die knipoogt naar iemand die onderaan ligt. Wie de knipoog ont-

10 Autobandtrefbal Baken op het terrein vier gelijke vakken af, en verdeel je keti’s in evenveel ploegen. Eén team per vak dus. Verspreid enkele autobanden en enkele ballen over de vier vakken. De keti’s proberen iemand van de andere ploeg aan te gooien met een bal. Wie geraakt is, vervoegt het team dat hem of haar aangooide. De bedoeling is om zoveel mogelijk leden in je vak te krijgen. Moeilijkheid van het spel: je mag alleen met de bal gooien als er géén autobanden in je vak liggen.

11 Ga mee, ga mee, ga weg De keti’s staan per twee achter elkaar, in een kring. Eén keti gaat de kring rond, stopt achter een duo en zegt drie opdrachten. Bijvoorbeeld: ga mee, ga weg, ga mee OF ga weg, ga mee, ga weg OF ga mee, ga weg, ga weg – zolang het maar een combinatie is van ‘ga mee’ en/of ‘ga weg’. Het eerste bevel is de opdracht voor de eerste in de rij, het tweede voor de middelste en de laatste opdracht moet hij of zij zelf uitvoeren. Op het moment dat hij of zij vertrekt, weten de andere twee welke richting zij moeten kiezen. Wie als laatste de kring rond is, wordt de nieuwe opdrachtgever.

12 Klassiekers Chinees voetbal, kat-en-muis, vlaggenstok, zakdoekleggen, enz.

Meer weten over de keti's? Ga mee op Afdelingsboost! Meer info op chiro.be/afdelingsboost. dubbelp

unt

februari 2012 37


The ‘pimped out chromed out’ heldendaad

België anno 2199. Het gaat niet goed met de wereld en de aspi’s moeten met een heldendaad de planeet van haar ondergang redden. Uiteraard tikt de klok en loopt niet alles van een leien dakje.

38

februari 2012

dubbelpunt


aspi Aspi’s to the rescue

Een voorbeeld

Om de wereld te redden en de 23e eeuw toch te kunnen inzetten, moeten de aspi’s op zoek gaan naar de ‘POCOS’, ook bekend als de ‘pimped out chromed out satellite’. Die geweldige uitvinding zorgt ervoor dat onze prachtige wereld ook nog een derde millennium kan meemaken. Als de aspi’s een aantal opdrachten uitvoeren, vinden ze de weg naar die satelliet.

Start het aspi-avontuur in het lokaal waar een cd-rom of een usb-stick verstopt ligt. Daarop staat een PowerPointpresentatie met enkele vragen die je aspi’s moeten beantwoorden. De eerste letters van ieder antwoord vormen samen de naam van de volgende locatie. Die volgende locatie is bijvoorbeeld de kerk. Laat hen er binnengaan en een gebed voorlezen in het Latijn – een gebed dat jullie zelf gemaakt hebben. Je aspi’s moeten dat gebed vertalen. Zo kunnen ze meteen de volgende locatie achterhalen. Het marktplein. Je aspi’s moeten er iemand zoeken met een rode muts. Die persoon geeft hen een usb-stick waarop nieuwe info staat. Dat kan bijvoorbeeld een liedje zijn waarin tips zitten over de volgende stop. Ondertussen kun je ook een gsm verstoppen, bijvoorbeeld in de rugzak van één van je aspi’s, en hen opbellen. Desnoods spreek je een boodschap in na de biep. Maak gebruik van een goeie ouwe telefooncel. Verstop in de cel een telefoonnummer waar ze naar moeten bellen voor meer info over de volgende opdracht. Of wat je ook kunt doen: geef een gsm-nummer en zorg ervoor dat dat toestel ergens in de buurt ligt, zodat je aspi’s het zeker kunnen horen. In dat mobieltje vinden ze dan de coördinaten van de volgende locatie. Laat hen braille, doventaal of morse ontcijferen. Daarvoor kunnen ze een beroep doen op het internet.

Maar zoals uit de inleiding blijkt, tikt de klok. De aspi’s zijn gebonden aan een tijdslimiet waar ze geen controle over hebben. Ze krijgen drie uur de tijd voor de reddingsactie. Alle opdrachten moeten binnen die tijdspanne volbracht zijn. Verder hebben ze de mogelijkheid om drie hulplijnen in te schakelen. Zolang de aspi's erin slagen om ‘zelfstandig’ (lees: zonder hulplijn) de weg af te leggen, gebeurt er niets. Als ze toch voor een hulplijn gaan, worden er 20 minuten afgetrokken van de totale tijd.

De hulplijnen: - E-mail: de aspi’s krijgen een mailadres (bv. reddewereld@hotmail.com) en kunnen hiernaar een mailtje sturen met hun vraag. - Facebookpagina: de aspi’s krijgen toegang tot een Facebook-account en kunnen via die weg een hulpvraag stellen. - Telefoon: de aspi’s krijgen het gsm-nummer van iemand – altijd leuk als het een zwoele onbekende stem is – die hen kan helpen.

Tip! Voor die hulplijnen hebben je aspi’s een computer en internet nodig. Als dat standaardmateriaal is in je Chiroheem, dan is het makkelijk. Als dat niet het geval is, zijn er oplossingen. Je kunt zelf een laptop meebrengen en je aspi’s op zoek laten gaan naar een hotspot. Of leen hen een gsm waarmee je op het internet kunt. Of misschien hebben ze zelf zo’n gsm. Of...

Probeer een aantal opdrachten zo op te stellen dat je aspi’s niet anders kunnen dan een hulplijn in te schakelen. Vragen over de leiding zijn daarvoor geschikt: “Wat is het geboortedorp van Marjan?” of “Met wie kuste Joris voor het eerst?” Vragen waarvan ze het antwoord niet zomaar kunnen opzoeken op internet, dus. Je bepaalt best zelf welke en hoeveel opdrachten je aspi’s moeten uitvoeren. En om het specialer te maken, kun je er een echte ‘reddingstocht’ naar de POCOS van maken. Ter inspiratie werkten wij het volgende uit.

Tip voor de grote of kleine aspiploeg In principe is dit spel geschikt voor grote en kleine groepen. Grote groepen kun je wel altijd in twee of meerdere ploegen opsplitsen, die tegen elkaar moeten strijden. Een kleine ploeg kun je dan weer aanvullen met vrienden van jou of van je aspi’s. Dan kan de eerste opdracht bijvoorbeeld zijn: “Overtuig drie vrienden om deze namiddag mee te spelen.“

Meer weten over de aspi's? Ga mee op Afdelingsboost! Meer info op chiro.be/afdelingsboost. dubbelp

unt

februari 2012 39


op een ander:

de Dienst Internationale Activiteiten Chiro is meer dan je eigen groep: gewesten, verbonden, commissies, redacties en vele andere vrijwilligers staan voor je klaar. Maar wie zijn die anderen? Dubbelpunt ging naar hen op zoek en stelt elke maand een andere vrijwilligersploeg aan je voor. Deze maand aan de beurt: de Dienst Internationale Activiteiten. DIA, voor de vrienden.

DUBBELPUNT: ‘Dienst Internationale Activiteiten’, het is een mondvol. What’s in a name? Liese: De DIA wil Chiroleden tonen dat er meer is dan Chirojeugd Vlaanderen. We hebben leuke en interessante ‘soortgenoten’ in de wereld! Evy: Al betekent dat niet per se dat je over de grens moet gaan om je Chirowerking een internationaal tintje geven. Wij willen leiding en leden warm maken voor activiteiten in het buitenland, maar tegelijkertijd het internationale naar de Chirogroepen brengen. Joke: We proberen vooral de lokale groepen goed te informeren: welke internationale activiteiten zijn er, hoe kun je daaraan meedoen, enz. Verder proberen we groepen te overtuigen om een buitenlands bivak te organiseren of een uitwisselingsprogramma met een andere Europese jeugdbeweging aan te gaan. Ze kunnen bij ons altijd terecht met vragen: wij ondersteunen ze en zetten ze op de juiste weg. En dan kan het avontuur echt beginnen.

40

februari 2012

DUBBELPUNT: Een avontuur dat meer is dan zomaar een ‘reisje’ maken met je Chirogroep. Evy: Ja, inderdaad. Wat wij willen zeggen, is: kijk eens over het muurtje en besef dat er ook jeugdbewegingen zoals de Chiro bestaan in andere landen. Door daarmee in contact te komen, doe je nieuwe ideeën op, leer je nieuwe methodieken en spelen kennen. En wat ook belangrijk is: je bekijkt het concept ‘jeugdbeweging’ eens vanuit een heel ander perspectief. Een babbeltje met een leider of leidster van de andere kant van de wereld kan vaak heel verrassend en verrijkend zijn. Want ondanks de verschillen kampen we vaak met dezelfde problemen en uitdagingen. En het is altijd interessant om te zien hoe ze dat elders in de wereld aanpakken. DUBBELPUNT: Jullie werken daarvoor samen met Fimcap. Wat is dat precies? Evy: Fimcap is de internationale koepel waar Chirojeugd Vlaanderen lid van is. Onder die koepel huizen tientallen

dubbelpunt

50

jeugdbewegingen over heel de wereld, die op 19 62 - 2012 regelmatige basis uitwisselingen organiseren. De Chiro was 50 jaar geleden een van de stichtende leden. We vonden het toen al belangrijk om in contact te komen met andere jeugdbewegingen. Het idee erachter is nog altijd hetzelfde: elkaar leren kennen, elkaars werking leren kennen en ideeën uitwisselen. We kunnen echt veel van elkaar leren! Joke: Ook Latijns-Amerika, Azië en Afrika zijn vertegenwoordigd. En zo is het met Fimcap mogelijk om samen te werken met jeugdbewegingen aan de andere kant van de wereld. Dit jaar bijvoorbeeld kan Chiroleiding mee op inleefreis naar Kiro Haïti. Zonder Fimcap zou het veel moeilijker zijn om zoiets voor elkaar te krijgen. Evy: De Chiro heeft een lange traditie van partnerschappen. In het verleden werkten we al samen met jeugdbewegingen uit Zuid-Afrika, Chili en Congo. Zo’n partnerschap betekent dat we gedurende enkele jaren een nauwe samenwerking op poten zetten met een jeugdbeweging in het Zuiden. De komende jaren gaan we dus verbroederen met Kiro Haïti. Deze zomer bezoeken wij hen, in 2013 komen zij op uitwisseling in België. DUBBELPUNT: Met welke projecten zijn jullie op dit moment bezig? Joke: Nu zijn we vooral bezig met de inleefreis naar Haïti. Samen met de Chiro daar werken we die verder uit. Ook het ‘Twinning-project’ draait op volle toeren. Met dat project willen we lokale Chirogroepen koppelen aan groepen uit Haïti, en het is de bedoeling dat ze elkaar leren kennen door te mailen, te chatten, of door old school brieven naar elkaar te sturen. Een soort van pennenvrienden, eigenlijk. Liese: Verder werken we ook nog aan BeNeDeLuxe, een spel voor aspi's en


leiding, in samenwerking met onze Nederlandse tegenhanger. Vorig jaar mochten wij hen verwelkomen, dit jaar trekken we met een hoop aspi's een weekendje naar Nederland. En dan zijn we met de overige drie diensten (n.v.d.r. Dienst Avontuurlijke Activiteiten, Dienst Artistieke Activiteiten en Spoor ZeS) ook D-day verder aan het uitwerken. Een dag boordevol toffe workshops, op 18 februari in de lokalen van Chiro Gontrode. Allemaal komen, zou ik zeggen!

DUBBELPUNT: Misschien moeten we de leiding een beetje helpen. Waar moeten ze zeker aan meedoen? Liese: Begin april vindt in München EuroCourse plaats. Tijdens die vorming kom je samen met leiding uit heel Europa: je houdt er dus gegarandeerd veel ideeën en vrienden aan over. En voor de aspi’s is er tijdens de zomer

Eurocamp in Zwitserland. Twee activiteiten die sowieso voor een Chiroboost zorgen! Evy: Ik zou gaan voor World Camp. Leiding uit heel de wereld werkt dan samen aan een paar sociale projecten – een speelplaats bouwen voor een arm schooltje, bijvoorbeeld. Zo’n kamp vindt maar om de drie jaar plaats en is dus een unieke ervaring! Dit jaar is Paraguay aan de beurt en we mogen hiervoor vijf leiders en leidsters afvaardigen. Joke: En de inleefreis naar Haïti niet vergeten! Maar ik zou eigenlijk alle grote activiteiten aanbevelen, omdat je daar

met zoveel verschillende nationaliteiten in contact komt en er superveel mensen leert kennen. Bedankt voor de tips! En voor dit gesprek.

dubbelp

unt

februari 2012 41

]foto's: jan van bostraeten[

DUBBELPUNT: Dat is een hele boterham. Doet onze Chiroleiding ook massaal mee aan al die internationale activiteiten? Joke: Het blijft moeilijk om leiding te mobiliseren om op buitenlands bivak te gaan of om uitwisselingen aan te gaan. Volgens mij komt dat vooral omdat dat bij veel leiding in de oren klinkt als ‘heel veel werk’. Maar dan is het goed om contact te zoeken met de DIA. Wij kunnen voldoende steun en omkadering bieden om zo’n bivak tot een goed einde te brengen. Helaas is die stap naar de DIA nog niet zo vanzelfsprekend. Evy: We merken ook dat het moeilijk is om voldoende deelnemers te vinden voor onze andere activiteiten. Het bewijs dat we nog niet zo gekend zijn bij de meeste groepen. Liese: Gelukkig zijn sommige activiteiten, zoals Chipadag, intussen wel al heel populair. Deze ketidag met onze Waalse tegenhangers van de Patro trekt enorm veel volk én de deelnemers zijn telkens enthousiast!


SuperHiro SuperHiro

*

Marieke Dilles over zomers zonder Chiro, okselhaar en uniformen uit de jaren zeventig. Het grote publiek kent haar van De Smaak van De Keyser, maar de Vlaamse actrice Marieke Dilles (25) is veel meer dan dat. Telg van een rasechte Chirofamilie, bijvoorbeeld. “Wij konden ons niet voorstellen dat we naar de scouts zouden gaan.”

Dubbelpunt: Dag Marieke. Hoe is bij jou de Chirobal aan het rollen gegaan? Marieke: Ik kom uit een echte Chirofamilie. Mijn grootmoeder en haar broer hebben op heel jonge leeftijd – ik denk dat ze zestien of zeventien waren – de Chiro van Wommelgem opgericht. Mijn grootmoeder de meisjeswerking, haar broer die voor de jongens. Chiro is echt een familietraditie bij ons. We konden ons niet voorstellen dat we naar de scouts zouden gaan. (lacht) Dubbelpunt: En jij ging dan ook naar de Chirogroep van je grootmoeder? Marieke: Ja, ik ben vanaf de kwiks naar Chiro Woka in Wommelgem gegaan. Ik herinner mij die eerste zondag nog heel goed. Ik had nog geen uniform, maar mijn moeder of tante –ik weet het niet meer precies – had nog wel iets liggen. Een lichtblauw kleedje met een gele das, het uniform uit de jaren zeventig of zo. En ja, daarin ben ik dan voor de eerste keer naar de Chiro geweest. Ik voelde mij die eerste zondag echt heel belachelijk. (lacht) Dubbelpunt: Maar je bent toch nog een tweede zondag gegaan. Marieke: Ja, vanaf toen heb ik het normale Chiropad gevolgd en in het laatste middelbaar ben ik leidster geworden. Het jaar nadien ben ik wel even gestopt. Ik ging verder studeren en dacht dat ik dat niet kon combineren met de Chiro. Maar toen was daar plotseling mijn eerste zomer zonder kamp, en daar was

42

februari 2012

ik echt niet goed van. Mijn broer ging op kamp, mijn zus, mijn toenmalig lief, werkelijk iedereen ging op kamp en ik zat daar. Toen dacht ik: ‘Nee, ik kan dat echt niet missen.’ Ik ben dan opnieuw bij de Chiro gegaan, bij Chiro Jap in Borsbeek ditmaal.

Okselhaar en kamptoneeltjes Dubbelpunt: Waarom opeens naar een andere Chirogroep? Marieke: Dat weet ik eigenlijk niet. Ik denk omdat ik ondertussen een aantal mensen van Chiro Jap beter had leren kennen. Daar heb ik dan nog twee jaar in leiding gestaan. Het tweede jaar draaide ik in de zomer ‘De smaak van De Keyser’ en dat viel net samen met het bivak. Ik was toen leiding van de aspi's en heb toen onder meer de tweedaagse moeten missen, wat ik echt heel jammer vond. Dat was zes dagen kamp, twee dagen filmen en dan terug op kamp. Echt heel raar. Helemaal niet fijn ook, om uit die kampsfeer getrokken te worden. Al een geluk dat we toen op de heide aan het filmen waren, zo bleef mijn kampgevoel toch een beetje intact. (lacht) En daarbovenop mocht er ook niets veranderen aan mijn uiterlijk: ik mocht mijn haar niet kleuren, niet verdikken, geen kleurtje opdoen, enz. Ik had voor

dubbelpunt

die rol trouwens een half jaar mijn okselhaar laten groeien, dus als we handbal speelden, liep echt iedereen van mij weg. (lacht) Dubbelpunt: Is je Chirocarrière na die zomer gestopt? Marieke: Ja, al ben ik het jaar nadien wel nog als kok mee geweest met Chiro Woka. Samen met een paar anderen met wie ik ooit nog in leiding had gestaan. Dat was echt superleuk om te doen! Het jaar daarop ben ik dan nog een half kamp mee geweest, maar sindsdien heb ik altijd moeten werken in de zomer. Dubbelpunt: Maar dat werk van jou is natuurlijk ook een beetje spelen. Kon je met je acteertalent ook iets aanvangen in de Chiro? Marieke: Ja, zeker! Actjes maken vond ik heel fijn. Al ging ik daar wel wat te hard in op. Ik wou altijd én de tekst schrijven én regisseren én meespelen. Voor mij was dat niet gezellig, een kampvuuract voorbereiden. Nee, dat was keihard werken, pure ernst, zodat dat echt supergoed zou zijn. Ik herinner mij zelfs één bewuste repetitiedag dat ik gewoon zonder pauze wilde doordoen. Ik begreep ook niet dat andere mensen dat niet serieus namen. Later als leiding heb ik dat wel losge-


‘Kampvuuractjes, dat was voor mij pure ernst’ laten en bewust afstand genomen van kamptonelen. Ik speelde een minirolletje en hield me voor de rest ver van de uitwerking, omdat ik wist dat het anders niet meer leuk zou zijn voor de anderen.

‘Waarom spelen wij eigenlijk niet meer?’ Dubbelpunt: Kampvuuractjes ineen steken, leiding zijn, koken voor een grote groep – wat heb je daar zoal van opgestoken? Marieke: Heel veel! Organiseren, plannen, je plan trekken met wat je hebt. Maar toch vooral zot doen, hé. Je verkleden en blijven spelen. Dat kan ik soms heel hard missen: gewoon met vrienden buiten een spel spelen. Als je dat dan toevallig nog eens doet, merk je dat iedereen dat superleuk vindt. Dus waarom doen wij dat eigenlijk niet meer? Dat vraag ik mij soms af. Dan ben ik blij dat ik kan acteren, want dat is ook spelen. Ik denk dat ik het anders nog veel harder zou missen.

moest je zelf maar uitzoeken. Het had iets heel onwezenlijks om midden in de nacht met z’n tweeën in het kamp achter te blijven of ergens ik-weet-niet-waar op een weg te staan. Iedereen ging daar ook heel hard voor. Mijn moeder vertelde me trouwens dat zij dat spel ooit heeft geïntroduceerd. Dat maakte het nog eens extra speciaal voor me: dat ik, terwijl ik het speelde, ook besefte dat zij daar ooit mee begonnen was. Heel bijzonder. Bijzonder, dat is de Chiro wel. Bedankt voor dit gesprek, Marieke.

Dubbelpunt: Als je nu terugdenkt aan je Chirojaren, wat zijn dan de leukste herinneringen? Marieke: Mijn leukste herinneringen zijn die aan het 48 urenspel. Dan zat je in groepjes verspreid over een aantal kampen, die een aantal kilometer uit elkaar lagen. Aan de hand van tips moest je de andere kampen proberen te vinden. Hoe je daar dan geraakte, dat

dubbelp

unt

februari 2012 43


Aangeboden

Gezocht

Familienieuws

mm Chiro Rillaar verhuurt heem Chiro Rillaar (bij Aarschot) verhuurt haar heem als bivakplaats. Er is plaats voor 90 personen (binnen + tentenkamp). Er is een grote speelweide, een speelbos en een industriële keuken. Info en foto’s vind je op www.chirojongensrillaar.be. Geïnteresseerden kunnen mailen naar ChiroRillaar@hotmail.com of bellen naar 0479-31 01 65.

mm De aspileiding van Chiromeisjes Sint-Amandus uit Oostakker is op zoek naar een andere aspibende om aan knisperen te doen op kamp. Ze gaan dit jaar naar Marvie, van 20 tot 30 juli. Als jij met je groep in die periode in dezelfde buurt zit, mag je een mailtje sturen naar eva.vanhecke@hotmail. com.

Zij breiden uit

mm Tentzakken gezocht voor spantenten van 10 op 15 meter, en haringen van 1 meter. Mailen kan naar supertim22@hotmail.com.

Op 7 december kreeg Tiebe er een zusje bij: Asa is het dochtertje van An Verdeyen (ex-stadswerkster Brussel) en Bart Noppen.

Vrije periodes: 31 juli-10 augustus 2012; 1-11 juli 2013; 31 juli - 10 augustus 2013; de zomer van 2014. mm Chiro Houtvenne verhuurt lokalen Nieuwbouw met één grote gemeenschappelijke ruimte, één groot lokaal beneden en vier boven. Ruime keuken met gasvuur, afwasmachine en microgolf. Voldoende tafels en stoelen aanwezig. Twee inloopdouches, voldoende toiletten waaronder één gehandicaptentoilet. Grasveld gelegen voor de lokalen en verhard speelpleintje. Toegang tot voetbalveld. Voor meer info en boekingen: mail verhuur@chirohoutvenne.be of bel 0483-50 52 55. mm Chiro Don Bosco verkoopt decorstuk Het betreft een groot houten paard. Het stond op een gocart, maar die is niet te koop. De prijs is bespreekbaar. Voor meer info: dierickxrutger@hotmail.com.  

mm Spelmateriaal voor Chiro Retie In de nacht van 8 op 9 november brandden de lokalen van Chiro Retie uit. “As is het enige wat we de dag nadien terugvonden. Ons leidingslokaal met het spelmateriaal en onze keuken zijn volledig uitgebrand. De zolder waar het kampmateriaal gestockeerd was, is ook grotendeels vernield en het dak is volledig in de vlammen opgegaan.” Hebben jullie nog degelijk spelmateriaal op overschot? Of meubilair, tafels of stoelen die toch maar in de weg staan? Stuur dan een mailtje naar janvancampfort@hotmail.com. “Onze 130 leden zullen je eeuwig dankbaar zijn.”

februari 2012

dubbelpunt

Op 8 december werden Filip Vannieuwkerke (oud-leider Chiro Trezebees, gewest Santé-Me-Ratje) en Marilyn Merveillie (oud-leidster Chiro Trezebees) de trotse ouders van een flinke zoon, Mauro! De leiding en de oud-leiding van Chiro Trezebees wensen hen veel geluk!

Op 2 januari werd Diewke geboren. Kleindochter van Monique Van As (medewerkster nationaal secretariaat) en tweede kindje van Kenny Vercauteren en Anne Hendrickx.

Zij zeiden ja Op 26 november stapte Tine Bechtold, conciërge van De Karmel, in het huwelijksbootje met Jan Stieperaere.


Prikbord

C h i K i r o!

erschap een partn ft e e h o kken hoe De Chir il jij ontde W i. ït a H n met Kiro ïti, hoe ee ven in Ha le e b in o a ir a K ze r opg t eelclubbe sp ker se n a ia Haït iaanse rak e een Haït o h f o l n e e e in haar sp woon zin heb je ge je dan nu jf ri ravot? Of k? Sch a iv b s n a ia o Haïti. echt Haït is naar Kir e fr e le n leidsters in n e leiders e st in voor ee a si u o th ? Tien en Voor wie augustus 7 2 t 5 to Wanneer? . bruari op aïti voor 15 fe t Waar? H js li n e g rief en vra otivatieb .be/DIA. Stuur je m ww.chiro w p o je chiro.be. vind ationaal@ Meer info rn te in : n e ok mail Je kunt o

Rouwen: doe het niet alleen

Hebben jullie in je Chirogroe p al eens iemand verloren? Medeleiding, een lid, iemand van de kookploeg, een ouder? Het is niet gemakkelijk om dat te verwer ken. Misschien wil je wel een s praten met jongeren die hetzelf de meemaken? Of zoek je een ple k om in vertrouwen te spreken over jouw gevoelens en ged ach ten? Deelnemen aan een rou wgroep kan misschien helpen .

Wat is een rouwgroep?

Een rouwgroep bestaat uit 6 à 10 jongeren van 15 tot 25 jaar die elkaar vijf avonden ontmoete n om over hun verlies te pra ten. Ervaren begeleiding gaat me e op weg en zorgt voor verhale n, muziek en poëzie. De rouwgroepen starten op maandag 27 februari. Meer daarover lees je op www.ijd.be/ro uwen.

Hoe kun je deelnemen?

Stuur je gegevens (naam, adr es, telefoonnummer, geboor tedatum en e-mailadres) naar ankatrien.jacobi@ijd.be. Telefon eren kan ook: 011-24 90 30.

DIA: GRENZELOOS CHIRO

r is er een nier om op bivak te gaan? Hie Op zoek naar een andere ma eg een iplo asp of Je kunt met je ketimet een internationaal tintje. Bij rs. tne t één van onze Europese par bivak organiseren samen me jaar , het ploeg eerst op kamp bij hen een Roundabout ga je met je siësta oneen hou , kjes ef Maltese koe nadien komen zij naar jou. Pro meren. se uw Lito een kanotocht op de der de Spaanse zon of maak van een andere bivakcultuur. Roundabout, dat is proeven . Vraag iviteiten zet je graag op weg De Dienst Internationale Act ernaar bij je leiding! e naar internationaal@chiro.b Nog vragen? Stuur een mailtje

SPEEL*GOED

je ribbels, speelclubbers Ben jij creatief en wil je met oed in elkaar knutselen? of rakwi’s wel eens zelf speelg ie opdoen in SPEEL*GOED, Dan kun je misschien inspirat r Amateurkunsten en een boekje van het Forum voo Het staat boordevol prenABC (Art Basics for Children). zelf speelgoed te maken. ten en inspiratiemateriaal om n, muziek maken of een Schaduwspel, klanken tovere teit kent geen grenzen! stop-motionfilmpje: creativi tellen Je kunt het boekje gratis bes en downloaden op eelgoed. www.amateurkunsten.be/sp

Dag Justine

ettend leuke jeugdbeweging Wist je dat ze hier een ontz is een hele ervaring om hebben? ZAK Malta! Het uit te wisselen. En zoveel es liedj en s letje spel ën, idee oet. nieuwe mensen die je hier ontm bij kan Justine Appelmans Echt jammer dat je er niet zo’n zijn. Een megagraaf idee,

Bosstraat 15

Roundabout.

Ze roepen me. Ik moet weer verder gaan spelen!

9090 Melle

Tot snel! Belgium Liese en de andere aspi’s nd jaar bij kunt volge t je er PS: Studeer maar goed zoda eken! bezo ons n teze Mal de zijn wanneer

dubbelp

unt

februari 2012 45


Deze maand is alles

rakwi

Het nieuwe RAKWIBOEK ligt in de winkel Rakwiboek: â‚Ź 20

onze winkels

Aalst 9300, Molenstraat 65, 053-70 13 80 | Antwerpen 2000, Kipdorp 30, 03-202 24 71 | Brugge 8000, Katelijnestraat 67, 050-33 86 51 | Brussel 1000, Kolenmarkt 85, 02-511 44 31 | Gent 9000, Huis aan de waterkant, Hoefslagstraatje 1, 09-233 87 87 | Hasselt 3500, Vaartstraat 14, 011-23 14 89 | Leuven 3000, J.P. Minckelersstraat 29, 016-29 97 84 | Mechelen, O.L. Vrouwestraat 34, 015-41 02 34 | Roeselare 8800, Merelzang, Delaerestraat 16, 051-24 35 11 | Sint-Niklaas 9100, Nieuwstraat 13, 03-766 07 66 | Turnhout 2300, Warandestraat 97, 014-42 15 13 | CommerciĂŤle dienst en magazijn: Langstraat 24, 2140 Borgerhout, 03-270 04 44

46

februari 2012

dubbelpunt


Chiroscoop Waterman

Vissen

21 januari - 20 februari

De sterren zijn je niet gunstig gezind: you’ve got the winterblues! Je Chiro-inspiratie ligt ver onder niveau nul, bereid je zondagen dus best samen met je medeleiding voor. Een gezellige brainstorm op café kan wonderen doen voor je humeur! Spel van de maand: gotcha

Stier

Het valt je op dat één van je leden wat afwezig is de laatste tijd. Hou je groep goed in de gaten en grijp op tijd in als dingen uit de hand dreigen te lopen! Spel van de maand: estafette

Tweelingen

Kreeft

21 mei - 20 juni

Je knalt weer, stier! Met hernieuwde energie wacht jij de lente op, en je sleept zowel je leden als je medeleiding mee in je enthousiasme. Blijven gaan! Spel van de maand: sluipspel

21 juni - 22 juli

Je krijgt het op je heupen van je medeleiding. Probeer dat met hen uit te praten, spreek er niet achter hun rug over. Het komt de leidingsploeg niet ten goede als je zo blijft roddelen. Spel van de maand: verkleden!

Leeuw

Hé, maak eens wat meer gebruik van je Chiroagenda! Je hoofd is een warboel en je mist belangrijke afspraken omdat je ze simpelweg vergeet. Plannen is de boodschap, het zal je wat meer tijd geven om de Chironamiddagen een nieuwe boost te geven! Spel van de maand: gemengd massaspel

Maagd

23 juli - 22 augustus

Weegschaal

3 augustus - 22 september

Je bent het een beetje beu. Elke zondagnamiddag Chiro, de leidingskring, de fuif, de lokalen opruimen, enz. Geen nood, iedereen heeft wel eens een Chirodipje. Organiseer een gezellige avond met je vrienden om de spirit weer aan te wakkeren. Spel van de maand: originele balspelen

Schorpioen

23 september – 22 oktober

Jij blijft je leden elke week opnieuw verrassen met wilde en crazy spelen! Da’s super, maar het mag ook wel eens iets rustiger. Kleine binnenactiviteiten kunnen ervoor zorgen dat je je groep wat dichter bij elkaar brengt. Spel van de maand: knutselen

To party or not to party? Jij bent deze maand werkelijk op élke extra activiteit aanwezig, zowel bij de opbouw als bij de opruim van ieder feestje. Super natuurlijk, maar moet daar elke keer alcohol bij zijn? Spel van de maand: laddercompetitie

Boogschutter

23 oktober - 22 november

Iemand geraakt van straat deze maand! Dat je het zelf nog niet eerder doorhad, is verwonderlijk, maar als je goed oplet, weet je vast wel wie er verliefd is op jou. Liefde is altijd een mooi ding, maar echte Chiroliefde wint natuurlijk met voorsprong! Spel van de maand: muziekkwis

januari 2012

21 maart - 20 april

Je vindt het de laatste tijd moeilijk om school en Chiro te combineren. Vertel dat aan je medeleiding. Misschien kunnen zij wel enkele Chirotaken overnemen? Spel van de maand: nachtspel

21 april - 20 mei

47

Ram

21 februari - 20 maart

Steenbok

23 november - 21 december

Je komt voor een leuke verrassing te staan deze maand. Klinkt vaag, maar hier is alvast een tip: blijf niet in je kot zitten, maar doe eens iets geks met je Chirovrienden! Wait and see... Spel van de maand: dropping

dubbelpunt

22 december - 20 januari

Februari is voor jou een rustige maand, en dat kon je wel gebruiken. Benut die vrijgekomen tijd om alvast je afdelingsweekend te plannen en er een onvergetelijke tweedaagse van te maken! Spel van de maand: spoorzoeken

dubbelp

unt

februari 2012 47


Dubbelpunt februari 2012  

The social network. Chiro 2.0

Dubbelpunt februari 2012  

The social network. Chiro 2.0

Advertisement