Page 1

België -Belgique P.B. 8000 Brugge 1-2 BC21170 P409362

DUBBELPUNT

stus | nr. 6 | maart 2012 | s, niet in juli en augu maandelijk 30, 2000 Antwerpen| art.nr. 8009807 | erschijnt p r v o | d p g Ki n n, i e d w 1 euro | . B ou irolei dadres: H voor Ch . & afzen t van en vzw | v.u n Tijdschrif e r e d n gd-Vlaa Chirojeu

CHIRO

IN HET

ROOD Week van de Vrijwilliger – 3 tot 11 maart 2012. Iedereen SuperHiro! Exclusief in Dubbelpunt: complimentjes die blijven plakken.

[Adresklever]


24

Complimentjes die blijven plakken. Blader door naar het midden van deze Dubbelpunt!

Arm, jong en in de Chiro. Een leidster vertelt op p. 6.

6 8

edito Zorgeloze zondag Nieuwe kleren voor Nieuwjaar, een nieuwe pennenzak en kaftpapier begin september, een nieuwe iPod voor je verjaardag of een nieuw T-shirt voor de Chiro. Voor velen klinkt dat ongetwijfeld vanzelfsprekend, maar voor sommigen is het dat niet. Misschien heb je het ook al meegemaakt: een lid dat elke week dolenthousiast aan het lokaal staat en geen enkele Chirozondag mist, maar nog nooit mee geweest is op afdelingsweekend en het elk jaar opnieuw laat afweten voor het kamp? Geld is (helaas) niet voor iedereen even evident. Maar in de Chiro mag zoiets geen obstakel vormen. Al een geluk dus dat spelen gratis is. Of dat zou het toch zoveel mogelijk moeten zijn. Daarom werken we dit jaar met zeven jeugdverenigingen samen aan armoede. Onze slogan? “Armoede is een onrecht. Maak er spel van.” En deze Dubbelpunt gaat daarover. Over wat het is om leidster te zijn en weinig geld te hebben, over tips om je werking goedkoper te maken, over bivakprijzen en andere Chirokosten. We hopen Chiro ‘open’ te houden voor iedereen. Elk kind verdient een zorgeloze zondag. Eef*

Billen bloot: Chirogroepen over hun geld. Dubbelpunt sprak met de ‘haves’ en de ‘have-nots’ op p.8

colofon Dubbelpunt verschijnt maandelijks, maar niet in juli en augustus. Een jaarabonnement kost 10,50 euro, vraag het aan bij Chirojeugd Vlaanderen, Kipdorp 30, 200 Antwerpen tel. 03-231 07 95 E-mail abonnementen@chiro.be ]Redactieadres[ Claire Gastmans, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen ]E-mail[ dubbelpunt@chiro.be ]Eindredactie[ Claire Gastmans ]Redactie[ : Bert Gyssels, Lien Saerens, Lien Habex, Maaike Beullens, An Ghysel, Lotte Van Doren, Eef Lenaerts, Danne Lenaerts, Lotte Van Doren en Niels Viaene ]Tekeningen[ Pieter Deprez ]Taalnazicht[ Bart Boone ] Foto’s[ plaatselijke groepen ]Tekeningen[ Pieter Deprez ]Jaarthematekeningen[ Echtgoed.be ]Vormgeving[ Valerie Vanderlooy en Jan Van Bostraeten ]Druk[ Drukkerij Vanden Broele, Brugge Dubbelpunt wordt gedrukt op chloorvrij gebleekt papier ]Giften[ giften aan Chirojeugd-Vlaanderen vzw kunnen gestort worden op rekeningnummer BE67 0000 1507 2887.

2

maart 2012

dubbelpunt

met steun van de Vlaamse gemeenschap


Wil je jezelf zien? Stu ur je foto’s naar dubbelpunt@ch iro.be. Of zet ze op een cd’tje of sti ck en stuur ze naar Dubbelpunt, Kip dorp 30, 2000 Antwerpen. La at weten wie er op de foto staat , waar hij gemaakt is en we lke boodschap erbij hoort. Zo rg wel dat je toestemming he bt van de personen op de fo to.

pagina drie

Drie kapoentjes met de zonnebrillen van hun leidsters. Chiro Avelgem.

Brandoefening bij Chiro Mozaïek uit Moorslede. De keti’s van Chiro Don Bosco uit Schoten willen graag Nico, Michael, Thomas en Stijn waarschuwen: de keti’s winnen altijd!

De jongens van het secretariaat in Gent deden mee met het Lichtfestival. Groepsleider Alexander (rechts) supertrots op de zelfgemaakte zeepkist voor de zeepkistenrace! Bedankt aan iedereen die zijn steentje bijdroeg aan de knotshippe titomobiel. Chiro Mozaiëk.

De kwiks van Chiro Heist Centrum tijdens de werving. Leidster Margo staat jammer genoeg niet op de foto.

dubbelp

unt

maart 2012

3


Dossier: CHIRO IN HET ROOD

PLEASE DO TRY THIS AT HOME Armoede in de Chiro, de drempels die daarbij horen, alles over de mAAk kAbAAl-actie, tips om je werking zo goedkoop mogelijk te maken, voorbeelden van hoe anderen het doen en een interview met de zanger van het jaarthemalied. Inderdaad, je hebt in Dubbelpunt al een en ander gelezen over het jaarthema ‘Armoede is een onrecht. Maak er spel van’. Maar omdat het zo belangrijk is, en omdat dit nummer over armoede gaat, zetten we de beste initiatieven nog één keer op een rijtje. Een best of, zeg maar. Please, do try this at home!

KIND ZKT. KANS Lidgeld

Gratis Chiro? Dat kan! Bij Chiro Dolfijn in Antwerpen en Chiro Atrejoe in Aalst doen ze dat al jaren, in samenwerking met de stad. Chiro Mengelmoesh uit Gent heeft een iets andere aanpak. Lotte: “Bij ons betalen de leden geen vast lidgeld, maar wel één euro per zondag dat ze naar de werking komen. In die euro zit het vieruurtje inbegrepen. Komen ze niet, dan betalen ze niks. Simpel!”

Maar niet iedereen moet of kan de werking natuurlijk gratis maken. Al kan het vaak wel goedkoper. Zo is bijvoorbeeld een korting voor broers en zussen een mooie tegemoetkoming. Chiro eNWéka is één van de vele groepen die dat systeem toepassen. Bij hen betaalt het eerste kind 25 euro, het tweede 20 euro en vanaf het derde kind is de inschrijvingsprijs 15 euro. Zo blijft het ook voor grote gezinnen haalbaar om hun kinderen in te schrijven.

Chirokleren Snel een Chirobroek of –rok aanschaffen in De Banier? 30 euro. Ook nog een sweater? 38 euro. En een T-shirt omdat je all the way wil gaan? 17 euro. Als je het rekensommetje maakt, kom je al snel aan een serieus bedrag. Dat is een van de grote frustraties bij groepen die Chiro zo goedkoop

4

maart 2012

dubbelpunt

mogelijk willen houden. Al is daar wel een goede uitleg voor. De Chirokleren zijn namelijk ‘eerlijk’ en ‘rechtvaardig’. De arbeid(st)ers die je Chirorok of -short gemaakt hebben, kregen daarvoor een eerlijk loon. En nee, dan kan dat niet spotgoedkoop zijn. Al zijn er wel manieren om de prijs te drukken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om niet voor een verplicht ‘uniform’ te gaan. Iedereen kan dan zelf beslissen om alleen een short of een rok, of ook een T-shirt en een sweater te kopen. Lotte (Chiro Mengelmoesh): “Onze leden moeten geen verplicht uniform dragen. Van onze leiding wordt dat wel verwacht, zodat we als groep op straat herkenbaar blijven.” Ook in Chiro Zuienkerke verplichten ze niets. Leidster Julie verduidelijkt: “Bij ons verwachten we iedereen in een rood T-shirt, maar dat hoeft niet per se een echt Chiro-T-shirt te zijn. Die keuze laten we over aan de ouders. Het gaat ons vooral om de herkenbaarheid als groep.” Chiro Atrejoe heeft nog een andere manier om dat op te lossen. “Aan het begin van het Chirojaar krijgen alle leden een rood sjaaltje, zodat we herkenbaar zijn. Het is dan wel geen echt uniform, maar ze zijn er apetrots op,” vertelt Sandrien. Veel groepen verwachten hun leden wel nog in volledige Chiro-outfit, maar ook dan zijn er manieren om de prijs te drukken. Zo kun je bijvoorbeeld voor een tweedehandssysteem gaan. Onder andere Chiro Zuienkerke heeft zo’n tweedehandswinkeltje in het leven geroepen. Leidster Sarah legt uit: “Onze leden geven hun te klein geworden Chirokleren aan ons, samen met de prijs die ze ervoor willen. Wie een nieuwe T-shirt, sweater, Chirorok of -broek wil, kan die dan bij ons kopen. Het geld gaat dan naar de vorige eigenaar. Winst voor iedereen!” In Brussel ten slotte krijgen kinderen die het financieel moeilijk hebben de kans om voor 10 euro een volledige Chiro-outfit te kopen. Sammy van Chiro Jijippeke uit Molenbeek vertelt: “Wij kopen met onze groep bij Chiro Brussel zogenaamde ‘uniformbonnen’. Die verkopen wij voor 10 euro aan de ouders van onze leden. Hiervoor mogen ze bij De Banier een broek of rok, een hemd of sweater en een T-shirt gaan halen. De rest van het bedrag wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Geen extra kosten voor onze groep dus!”

Activiteiten Ook activiteiten hoeven niet veel geld te kosten. Uiteraard is het leuk om eens te gaan zwemmen of te gaan schaatsen.


Maar je kunt evengoed uitstapjes maken die gratis zijn: naar het bos, het strand (voor de groepen aan de kust), het dorp, enz. Beperk dus de betalende activiteiten of zorg ervoor dat je als Chirogroep financieel kunt bijspringen. Tip: in veel steden zijn hondenasielen altijd op zoek naar mensen om een wandeling te maken met de hond. Fijn voor jullie, fijn voor de hond én helemaal gratis! De vieruurtjes dan. Je kunt ze door je leden zelf laten meebrengen, maar je kunt ze ook (gratis) aanbieden. Bij Chiro Adinkerke krijgen de leden elke zondag een gratis koekje en drankje. Leider Jonathan legt uit: “Omdat wij zelf de vieruurtjes aankopen, zitten wij niet met het probleem dat sommige leden niets en andere net heel veel mee hebben. De kostprijs van de vieruurtjes is inbegrepen in het lidgeld, maar in veel winkels kun je heel goedkoop koekjes en sapjes kopen, dus echt veel kost ons dat niet.” Tip: spring eens binnen bij de winkels in de buurt en vraag of ze jullie willen sponsoren.

Op weekend of op bivak Het bivak is met voorsprong de duurste activiteit van het werkjaar. Op bladzijde 18 krijg je een heleboel tips en tricks om de kostprijs zo laag mogelijk te houden en iedereen mee te krijgen op kamp. Al vormt niet alleen de prijs een drempel. Bedjes en slaapzakken zijn ook kostbaar materiaal. Daarom zorgen sommige groepen daar zelf voor. Chiro Atrejoe bijvoorbeeld. Sandrien vertelt: “We hebben zelf veldbedjes aangekocht. Als onze leden laten weten dat ze meegaan op weekend en om een bedje vragen, dan voorzien wij dat gratis. Hetzelfde geldt voor slaapzakken. Daarnaast hebben we altijd een reservevoorraad ‘standaard kampmateriaal’ mee, zoals tandenborstels, reserveondergoed en handdoeken. Zo kan ons bivak vlekkeloos verlopen.” Je kunt de bedjes en slaapzakken zoals Chiro Atrejoe zelf aankopen, maar evengoed kun je eerst eens rondvragen of niemand van de leden of leiding ergens op zolder nog een bedje of een slaapzak op overschot heeft.

KIND ZKT. KANS Je Chirogroep openstellen voor kinderen in (kans)armoede: eenvoudig is het niet. Gelukkig zijn er groepen die het aandurven, want voor die leden is Chiro zo mogelijk nóg waardevoller dan voor anderen. Hoezo? Kenny, leider van de multiculturele Chirogroep Mengelmoesh uit Gent vertelt. Samen spelen De Chiro biedt kinderen een namiddag spelplezier. Maar die namiddag betekent meer dan spel en plezier. Ze biedt ook structuur en je leert er samen dingen doen. “Door onze leden binnen een vast kader een begeleide en georganiseerde activiteit aan te bieden, proberen we hen meer vertrouwd te maken met ‘samen spelen’,” legt Kenny uit. Een nieuwe wereld De jeugdbeweging kan (kans)arme kinderen ook nieuwe ervaringen aanbieden. Kenny: “Wat voor veel kinderen uit de middenklasse vanzelfsprekend is, opent voor onze leden vaak een nieuwe wereld. De trein nemen? Naar een museum gaan? Ze ontdekken die zaken vaak pas voor het eerst bij ons.” Hier spreekt men Nederlands Hoe je het ook draait of keert, heel wat kansarmen zijn van allochtone afkomst. Zowel thuis, onder vrienden als op de speelplaats spreken ze vaak een andere taal dan het Nederlands. En dat Nederlands is dan soms ook wel een probleem. “Tijdens onze werking is Nederlands spreken een must,” vertelt Kenny. “De leden weten dat ook, en als we een andere taal horen, spreken we hen erop aan. Want een paar extra uurtjes Nederlands horen en spreken is voor veel van onze leden, zeker de jongsten, een waardevolle oefening.” Love, love me do Maar graag zien, dat blijft misschien wel het belangrijkste wat een jeugdbeweging te bieden heeft. Kenny vertelt: “Onze leden zitten niet altijd in een even makkelijke thuissituatie. In onze groep proberen we hen een stukje thuis en warmte te geven. We geven hen plezierige aandacht, al is het bij sommigen een kwestie van veel geduld om door hun harnas te breken.”

dubbelp

unt

maart 2012

5


Dossier: CHIRO IN HET ROOD Jong, arm en bij de Chiro: een leidster getuigt

“Ja, de Chiro k Het is op een regenachtige winterdag dat ik heb afgesproken met Tine. (n.v.d.r. ‘Tine’ is niet haar echte naam.) Het meisje – blonde krulletjes en vrolijke sproeten – wacht me op aan de bushalte. Ietwat verlegen troont ze me mee naar een bruine kroeg in de buurt. Ik stel voor om de drank te betalen, maar dat aanbod slaat ze beledigd af. Een beetje beschaamd om mijn betuttelend voorstel inspecteer ik haar terwijl ze de bestelling doet. Ze ziet er best knap uit en heeft trendy kleren aan – helemaal anders dan ik me een ‘arm’ meisje had voorgesteld. Alweer een inschattingsfout: alsof de status van je bankrekening bepaalt hoe je eruitziet. Als er twee pintjes op tafel staan, steekt Tine van wal.

“Ik heb lang getwijfeld of ik wel met mijn verhaal in Dubbelpunt wilde komen. Ik voel me een beetje schuldig tegenover mijn ouders, alsof ik hen verraad. Ik heb uiteindelijk toegestemd omdat ik hoop dat ik er toch iets mee kan veranderen. Dat leiding inziet dat leden in armoede daar niet graag mee te koop lopen, maar dat het wel heel belangrijk is om daar als Chirogroep rekening mee te houden. De Chiro moet openstaan voor iedereen: ook voor diegenen die het lidgeld of het uniform niet kunnen betalen. Zoiets banaals mag echt geen drempel vormen!” Failliet “Hoe je daarin belandt, in armoede? Mijn ouders hebben vorig jaar een zaakje gekocht. Ze waren superenthousiast en begonnen vol goede moed aan de inrichting, het samenstellen van de menukaart en de zoektocht naar personeel. Maar toen we pas open waren, begonnen er werken in de straat die ontzettend lang aansleepten. De weinige vaste klanten die we hadden, bleven weg en nieuwe klanten vonden hun weg niet naar onze brasserie. Na de werken leek het een eeuwigheid te duren voor we goed en wel op gang kwamen. Mijn ouders waren altijd met de zaak bezig, en wij hielpen waar we konden, maar na enkele maanden werden we failliet verklaard, een enorme klap voor het hele gezin. Mijn vader kreeg intussen zijn oude job terug, maar een deel daarvan wordt rechtstreeks in beslag genomen. Ons huis en onze auto werden verkocht. Wat dat met je doet, dat kan ik aan niemand uitleggen. Stel je voor: je komt van kot terug thuis en daar sta je dan, met je koffer aan het station. In het begin deed ik de afstand te voet – het was zo’n drie

6

maart 2012

dubbelpunt

kwartier wandelen tot aan ons nieuwe huurappartement. Maar ondertussen heb ik zelf genoeg geld bijeen gespaard voor een Buzzy-pass.” Een nieuw leven “Het is enorm wennen aan mijn ‘nieuwe’ leven, ja. Mijn vriendinnen krijgen elke week zakgeld mee van hun ouders, ik moet mijn kot en studies zelf betalen. Mijn ouders proberen me af en toe wat geld toe te stoppen, maar meestal lukt dat gewoon niet. Ik deel een kot met een goede vriendin, om de kosten te drukken. Ik heb nu ook een studiebeurs aangevraagd en koop mijn boeken tweedehands. Verder combineer ik mijn studies met een job in de horeca, en dat lukt vrij goed. Ik werk twee avonden per week, en dat is voldoende om mee rond te komen. Toch gebeurt het nog vaak dat ik niet genoeg aan de kant heb staan voor onverwachte uitgaven. Zo moesten we vorige week onze nieuwe leidingstrui betalen, net op het einde van de maand. Ik weet wel dat mijn medeleiding mijn situatie kent, maar ik wil toch liever gewoon meedoen met de rest. Bovendien heeft niet iedereen evenveel begrip. Zo kwam ik onlangs iemand van de Chiro tegen in een drukke winkelstraat. Zij is dan gaan rondbazuinen dat ze me had zien shoppen en dat dat toch wel verdacht is voor iemand die zo vaak uitstel van betaling vraagt. Ik heb haar toen uitgelegd dat ik een wekelijks budgetplan heb opgesteld. Als ik me daaraan kan houden, kan ik soms een mooi bloesje voor mezelf kopen. Dat lukt me zeker niet elke week, en zelfs al was dat wel zo, wie is zij dan om daarover te oordelen? Ik was woest en vooral vernederd toen ik mezelf zo moest verantwoorden bij mijn medeleiding.


kost geld.” Groepsdruk “Voor mijn zusjes is het nog moeilijker. Zij zitten nog op de middelbare school, en zijn dus volledig afhankelijk van mijn ouders. De oudste heeft een tijdje op zaterdag gewerkt, maar is daarmee gestopt omdat ze vond dat ze te weinig vrije tijd had. Aan de ene kant vind ik dat nogal gemakkelijk. Mijn ouders kunnen er niets aan doen dat we zo krap bij kas zitten, dan wij kunnen toch een beetje helpen, nee? Maar aan de andere kant begrijp ik haar ook wel. Ik zit op kot, doe een richting die ik leuk vind en heb goede vrienden met wie ik ’s avonds leuke dingen kan gaan doen. Maar zij zit elke dag van ’s morgens tot ’s avonds op de schoolbanken, en zou haar enige vrije dag moeten opgeven voor die ene foute inschatting van mijn ouders. Heel oneerlijk, allemaal. Ik probeer mijn zussen dan ook zo vaak mogelijk te helpen. Mijn vriend heeft deze zomer bijvoorbeeld ons bivakgeld betaald en ik heb het hem teruggegeven zodra ik genoeg bijeen had gespaard. Ja, de Chiro kost geld. Pas als je het allemaal zelf moet betalen, valt het op hoeveel zo’n Chirojaar kost. Lidgeld, het weekend, Chirosokken die om de paar maanden versleten zijn, het T-shirt voor de aspi- én de leidingsfuif, de leidingstrui, elke week het vieruurtje, enz. Daar komt dan nog bij dat ik in een vriendenploeg zit die ook buiten de Chiro samen dingen doet. Logisch ook, dat je mee op café gaat met je aspi- of leidingsploeg of dat je mee gaat eten op het spaghettifestijn van bevriende Chirogroepen. Dat verwacht iedereen ook van je. Ik probeer zoveel mogelijk dingen mee te doen, maar soms doe ik alsof ik een test heb of me niet goed voel.

Breek de stilte “In het begin sprak ik zo weinig mogelijk over mijn ‘situatie’ in de Chiro. Intussen ben ik steevast degene die haar stem verheft als er een betalende activiteit aankomt. We vermelden nu in al onze communicatie een nummer dat ouders kunnen bellen als er problemen zijn met de betaling. Voorlopig heeft nog niemand hier gebruik van gemaakt, maar ik vind het wel belangrijk dat ouders moeilijkheden kúnnen melden. En ik ben ervan overtuigd dat we binnenkort, als het bivak eraan komt, wél telefoontjes gaan krijgen. In een Chirogroep met meer dan 200 leden zullen er altijd wel kinderen zijn die het thuis niet zo gemakkelijk hebben als ze doen uitschijnen. Misschien kunnen we maar één kind helpen, maar voor dat ene kind maakt dat een wereld van verschil. Voorheen deed het waarschijnlijk gewoonweg niet mee aan de duurdere activiteiten.

We hebben sinds dit jaar ook een Twuniformdag, waar ouders oude uniformen aan elkaar kunnen verkopen. Die tweedehandsverkoop was een succes. Dat is ook niet zo verwonderlijk is: Chirokleren zijn niet echt goedkoop en jonge kinderen groeien in één-twee-drie uit hun rok of hun short. Hopelijk beginnen meer Chirogroepen dit soort initiatieven te organiseren en blijft Chiro niet de elitehobby waar ik ze nu toch een beetje voor hou. Ik heb ontdekt dat er veel mogelijk is, maar dat je drempels alleen kunt overwinnen als je ze eerst verlaagt. En hierin speelt de leiding de grootste rol!”

dubbelp

unt

maart 2012

7


Dossier: CHIRO IN HET ROOD

r te os ro de op en ep ro og ir Ch t: oo Bl billen

Misschien zit jij in een ‘modale’ Chirogroep die altijd keurig de eindjes aan elkaar kan knopen. Of hoor je bij de lucky ones die stiekem een gelddrukkerij in hun materiaalkot verstoppen? Maar het kan ook zijn dat jouw leidingsploeg zich elke maand in allerlei bochten moet wringen om de rekeningen betaald te krijgen. Chirogroepen en hun bankrekening: twee groepen getuigen. Vreemd genoeg bleek het een onmogelijke opgave om twee leiders of leidsters te vinden die openlijk wilden getuigen over hun geldzaken. Zowel de stinkend rijke Chirogroepen als de minder bedeelden onder het Chirovolk deinsden ervoor terug om hun financiën te onthullen. Uiteindelijk stemden Hanne en Lode in met een interview. Hanne (20) is al drie jaar leiding in een grote groep uit een Antwerpse gemeente, Lode (16) is dit jaar voor het eerst leider in een kleine Limburgse groep. Ze wilden alleen praten op voorwaarde dat we de namen van hun Chirogroepen niet bekend maken. No problemo!

“Onze laatste aankoop? Een springkasteel.” DUBBELPUNT: Dag Hanne, jouw Chirogroep staat erom bekend stinkend rijk te zijn. Feit of fictie? Hanne: Ik weet niet goed wat er op de rekening van andere Chirogroepen staat. Om eerlijk te zijn, weet ik ook niet hoeveel geld we zelf bezitten. Daarover wordt niet echt gepraat in onze groep . Het gaat er immers om dat de kinderen zich amuseren, we zijn geen winstbedrijf. Wel weet ik dat het nooit een probleem is om grote aankopen te doen. Als iemand een idee heeft, wordt daarover gestemd. Als de meerderheid vindt dat het project niet relevant is of niet ‘Chiro-achtig’ genoeg, dan kopen we het niet, punt. DUBBELPUNT: Wat is de laatste aankoop die zo’n stemming overleefde? Hanne: Ons springkasteel! Ik weet dat het belachelijk klinkt, maar we huurden echt vaak springkastelen. Op vriendjesdag en tijdens het eetweekend, bijvoorbeeld.

8

maart 2012

dubbelpunt

Iemand kreeg toen het idee om er zelf een aan te kopen, omdat dat op termijn veel goedkoper is. Dat hebben we dus gedaan en het is een supergoeie investering gebleken. Het wordt vaak ingezet als beloning voor opdrachten en er zijn al heel wat springkasteelspelen uitgevonden die intussen bij heel veel groepen populair zijn. We hebben ook heel veel spel- en knutselmateriaal. Twee overvolle lokalen, om precies te zijn, en dan ligt het bivakmateriaal nog eens apart. Pas sinds ik leiding ben en in contact kom met andere Chirogroepen besef ik hoe goed wij het hier hebben. DUBBELPUNT: Hoe kom je aan genoeg geld voor zulke uitgaven? Hanne: We vragen hetzelfde lidgeld als de andere Chirogroepen die we kennen. Maar de meeste inkomsten halen we uit onze Chirofuif. Die heeft na al die jaren een heel goede naam, en trekt ook fuifbeesten uit naburige


dorpen en gemeenten aan. Dat betekent dat de leiding er elk jaar heel veel tijd in moet steken, maar ook dat sommige dingen elk jaar gemakkelijker worden. Sponsoring vinden is bijvoorbeeld geen probleem omdat we zo bekend zijn, en ook de kaarten zijn altijd uitverkocht. En ja, de winst is navenant. Gigantisch dus. DUBBELPUNT: Betekent dat dan dat er in jullie groep geen arme kinderen zitten? Hanne: Nee, natuurlijk niet! Hoewel ik eerlijk moet zeggen

dat we weinig arme kinderen zien bij ons. We zeggen voor het bivak wel dat ouders die problemen hebben met de betaling, dat altijd bij de groepsleiding mogen melden. Het gebeurt niet vaak, maar soms zijn er wel ouders die uitstel van betaling vragen. Meestal laten we die leden dan goedkoper of zelfs gratis meegaan op kamp. We vragen al elke week geld voor een vieruurtje en verwachten dat hun uniform piekfijn in orde is: een korting op het bivak is dan het minste wat we kunnen terugdoen!

”We gaan niet in tenten op kamp. Veel te duur.” DUBBELPUNT: Lode, jouw groep moet het met minder doen. Hoeveel leden hebben jullie in totaal? Lode: (lacht) Ja, ik weet het, we zijn maar een minigroepje. Er zijn op dit moment 18 leden ingeschreven, die we hebben ingedeeld in twee groepen. Zij staan onder de hoede van 6 leiders en leidsters. Dat is dus eentje voor elke drie leden! Ik sta bij de jongsten. DUBBELPUNT: Hoe komt het dat jullie maar met zo weinig zijn? Lode: Geen idee. Sommigen steken het op de buurt, waar veel allochtonen wonen. Toch is er hier in de buurt een scoutsgroep die wel goed draait. Ik denk dat het gewoon een kwestie is van naambekendheid. Ouders zien hoe klein we zijn, en gaan er vervolgens van uit dat dat wel zijn redenen zal hebben. We proberen elk jaar zowel leden als leiding te werven. Helaas blijven nieuwe leden nooit lang, omdat ze het saai vinden in zo’n klein groepje. Vorig jaar hebben we wel twee nieuwe leidsters ‘aangeworven’, die heel enthousiast zijn. Da’s super natuurlijk, maar nog lang niet genoeg. DUBBELPUNT: En de financiële situatie? Ook daar tekorten? Lode: Ja, dat klopt. Ook al zijn we maar met weinig, we moeten nog altijd de vaste kosten betalen. Ook de bivakplaatsen kosten geld, het spelmateriaal, en ga zo maar door. We gaan al een tijdje niet meer in tenten op kamp omdat dat simpelweg te duur is. Extra kosten doorrekenen aan de kinderen is geen optie omdat we nieuwe leden niet willen afschrikken. We zijn al met zo weinig, we moeten er dus voor zorgen dat elke drempel wordt weggewerkt.

DUBBELPUNT: Ondernemen jullie dan geen initiatieven om geld in te zamelen? Lode: Natuurlijk. Ook wij hebben jaarlijks een spaghettidag en een leidingsfuif. Maar we bereiken weinig volk. Als alle kinderen hun ouders meenemen naar de eetdag kunnen we nog maar enkele tafels vullen. Hetzelfde geldt voor de fuif. We hebben een kleine leidingsploeg en we zitten bijna allemaal in dezelfde vriendengroep. Probeer dan maar eens een fuifzaal te vullen als je nog geen naambekendheid hebt en weinig middelen voor een uitgebreide reclamecampagne. Enkele jaren geleden hebben we eens een fuif georganiseerd samen met een Chirogroep van een aangrenzende gemeente. We hebben daar enorm veel energie in gestoken: we hielpen met affiches ophangen, met flyers uitdelen en natuurlijk met de shiften. Maar we zagen zelf ook dat nog geen tiende van het volk voor ons was gekomen. Die andere Chirogroep is met goede bedoelingen de samenwerking aangegaan, maar voor hen was dat natuurlijk enkel een verliessituatie. Dat was dan ook de eerste en enige keer dat we met hen konden samenwerken. DUBBELPUNT: En de gemeente, wat zegt die ervan? Lode: Niet veel, eigenlijk. We krijgen extra subsidies omdat we een Chirogroep in nood zijn, maar veel hulp hoeven we van hen niet te verwachten. We hebben de schepen van jeugd al gemaild, en die was heel vriendelijk en leek behulpzaam, maar concrete voorstellen had hij niet. Behalve dan dat we gratis reclameflyers konden laten drukken via de gemeente. Vrij vertaald: zorgen jullie voor meer leden, dán praten we verder!

dubbelp

unt

maart 2012

9


Armoede in de Chiro? Met een nieuwsgierigheid die geen gêne kent, ging bijna heel het kadervrijwilligerskorps van Chirojeugd Vlaanderen in 2010 de baan op met InZicht. Resultaat? Inzicht in de portemonnee van Chirogroepen, hun ledenbestand, de leidingskring, en tal van andere meningen die leidingsploegen er zoal op na houden. Zo weten we nu bijvoorbeeld dat de kleur van jullie onderbroeken rood is met daarop in blauwe letters ‘CHIRO’. Toch? Over het thema armoede zijn ook heel wat vragen gesteld. Die resultaten zetten we graag op een rijtje.

Wist je dat... s financiële problemen ... 20% van de groepen som heeft? geeft dat ze één of ... 40% van de groepen aan in armoede leven? meerdere leden hebben die tweedehandssysteem ... 3/4 van de groepen een voor Chirokleren heeft? hun bivakprijs vermindert ... de helft van de groepen voor kinderen in armoede? Solidariteitsfonds ... 60% van de groepen het ...

niet kent? lijkse wafelverkoop eetfestijnen, fuiven en de jaar n voor bijna 80% van de groepe levensnoodzakelijk zijn?

Onze groepen zijn een afspiegeling van de buurt Althans, dat vindt ongeveer 81% van de groepen die deelnamen aan InZicht. Elke ‘buurt’ is een bont allegaartje van de mensen die er wonen. Mensen met hun verschillende culturen, hobby’s, sociale achtergrond en andere eigenaardigheden. Een groep waar al die mensen echt welkom zijn en ook graag blijven komen, kan met recht en reden zeggen dat ze een afspiegeling is van de buurt. Niet altijd even gemakkelijk. 5% geeft toe dat niet iedereen terecht kan bij de Chiro. We doen geen specifieke ledenwervingsacties voor kansarme kinderen We werven voornamelijk 6- tot 12-jarigen. Daarvoor gaan we spelletjes spelen en folders uitdelen op de lagere school en op evenementen. Slechts 3,59% van de groepen doet specifieke wervingsacties voor kansarmen in de buurt.

10

maart 2012

dubbelpunt

We vermoeden wel dat we leden hebben die in armoede leven 40% van de groepen denkt dat ze leden hebben die in armoede leven. Maar tegelijkertijd zegt bijna 30% dat ze de thuissituatie van de leden onvoldoende kennen om de vraag te antwoorden. Moeilijk dus, om er een exact getal op de plakken. We hebben heel wat systemen om kinderen uit armere gezinnen te helpen Met name een tweedehandssysteem voor Chirokleren (70%), een vermindering van de bivakprijs (55%) of nog andere tegemoetkomingen als een vermindering van het lidgeld, een spaarplan voor het bivak of een samenwerking met het OCMW (52%). Het Solidariteitsfonds is zo goed als onbekend Jij, beste lezer, bent misschien één van die groepen die het Solidariteitsfonds niet kent. Geen paniek, geen zorgen, dan leggen we dat toch gewoon nog eens uit. Met het Solidariteitsfonds willen we solidariteit tussen Chirogroepen bevorderen. Als de groepskas niet genoeg gevuld is om ervoor te zorgen dat iedereen meekan op bivak, dan kan een groep geld krijgen van dat fonds. Het is een spaarvarkentje waar Chirojeugd Vlaanderen centen in steekt, maar ook alle Chirogroepen kunnen (een deel van) de opbrengst van hun eetkermis hieraan schenken. Alle groepen die voor iedereen open staan kunnen een aanvraag doen. Meer info vind je op chiro.be/solidariteitsfonds.


’Achter de muur’: een spel over armoede Een doodgewone straat in Vlaanderen. Wat gaat er schuil achter al die muren? Hoe is het voor jongeren om in armoede te leven? Hoe ervaren zij een centje minder in het dagelijkse leven? Als je dat aan den lijve wilt ondervinden, neem dan deel aan ‘Achter de muur’. Dat is een spel waarbij je inwoner wordt van Oosterbeke, een fictieve stad met een eigen jeugdbeweging, een buurthuis en een paar bijzondere bewoners. Je ervaart zelf met welke uitdagingen een gezin in armoede te maken heeft en krijgt achteraf een hoop tips mee om in je eigen werking te gebruiken. ‘Achter de muur’ wordt georganiseerd door Studio Globo, een organisatie die zich inzet voor ontwikkelingssamenwerking. Zij spelen het spel op zaterdag 3 maart en op zaterdag 21 april in het Provinciaal Noord-Zuid Centrum in Roeselare. De kostprijs is € 8. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar roeselare@studioglobo.be of te bellen naar 051-22 11 03. Je kunt individueel inschrijven, maar ook met je hele aspi- of leidingsploeg. Maak in dat geval een afspraak met Studio Globo.

mAAk jij ook kAbAAl in jouw gemeente? Overal in Vlaanderen slaat de leiding van de Chiro, (FOS open) scouting, bijna alle jeugdbewegingen waar een K in voorkomt, Jeugd Rode Kruis en Wel Jong Niet Hetero de handen in elkaar. Doel: een plezante namiddag voor leden en niet-leden in het teken van ons jaarthema. Alle acties kun je vinden op www.maakerspelvan.be! ‘t Amusement!

dubbelp unt

maart 2012

11


‘Een xxx voetbalmatch tegen FC Armoede' xxx Als een ervaren poolreiziger trok Dubbelpunt door een dikke laag sneeuw op expeditie naar xx Vuurland, een weekend ‘vuurtjes maken’ en ‘outdoor cooking’ van de Dienst Avontuurlijke Activiteiten. Na een warme ontvangst – flauwe woordspeling, sorry – antwoordden de meisjes van Chiro Gits vol vuur – nu stop ik ermee, beloofd – op onze vragen. Waaraan denken zij bijvoorbeeld bij het woord ‘armoede’? Lisa: Koude! (algemene hilariteit) Katrijn: Geldproblemen. Stephanie: Mensen op straat. Karen: Honger. Katrijn: Sociaal isolement.

12

maart 2012

dubbelpunt

DUBBELPUNT: Stel dat je zelf in de armoede verzeild geraakt, wat zou je dan het meest missen? In koor: Warmte! Karen: Eten. Stephanie: Een warm bed. Karen: Een warme douche. Katrijn: Ik denk ook gewoon sociale activiteiten. Karen: Ja, op café gaan en zo, dat doe je niet als je niet veel geld hebt.

Armoede in de Chiro DUBBELPUNT: Onder de slogan ‘Armoede is een onrecht. Maak er spel van.’ strijden we dit jaar met alle jeugdbewe-


gingen tegen armoede. Vinden jullie het een goede zaak dat de Chiro zich daarvoor inzet? In koor: Ja! Katrijn: Ouders en vooral kinderen weten nog veel te weinig over armoede. Josephine: Veel jongeren vinden alles vanzelfsprekend. Ze gaan naar de muziekschool, het voetbal, de tekenschool en de Chiro. Ze kunnen gewoon alles doen waar ze zin in hebben. Ze beseffen te weinig dat er ook mensen zijn voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Mensen die elke cent moeten omdraaien voor ze ‘m uitgeven. DUBBELPUNT: Zijn jullie in de Chiro ooit met armoede geconfronteerd geweest? Karen: Katrijn is onze groepsleidster, zij weet daar alles van! (algemene hilariteit) Katrijn: Enkele jaren geleden hadden we een aantal leden van wie we zeker wisten dat ze het thuis niet al te breed hadden. Ja, dus. Maar ik denk niet dat wij op dit moment leden hebben die in armoede leven. Nu, om eerlijk te zijn: het is goed mogelijk dat wij dat gewoon niet weten. Je ziet dat er ook niet aan, hé. DUBBELPUNT: Stel dat ze er toch zijn. Is jullie Chirogroep dan ‘armoedevriendelijk’? Karen: Goh, we hebben bijvoorbeeld een tweedehandssysteem voor uniformen. Dat drukt de prijs toch serieus. Katrijn: En als iemand ons komt zeggen dat er problemen zijn, dan zullen we zeker iets regelen. Het probleem is natuurlijk wel dat de leden of de ouders dat ook effectief tegen ons moeten komen zeggen. En daarvoor is er misschien iets te veel schaamte.

Jaarthemalovers DUBBELPUNT: Over naar jullie eigen kas dan. Organiseren jullie activiteiten om geld in te zamelen? Lisa: Ja, tuurlijk! Wij organiseren een ijsjesverkoop. Katrijn: En een kaas- en wijnavond, heel

erg de moeite trouwens! In koor: 10 maart, allemaal afkomen! (algemene hilariteit) Lisa: En dan is er ook nog onze Chirofuif , of course. DUBBELPUNT: Stel dat al die activiteiten niet meer nodig zijn omdat iemand van de leiding de Lotto wint. Wat zou je dan doen met al dat geld? Stephanie: Een groot lokaal kopen voor onze groep! Katrijn: Dat hebben we toch al? Stephanie: Maar dan écht een supergroot lokaal! Karen: En heel veel dozen kopen voor ons materiaal. Dan kunnen we alles mooi ordenen. Lisa: Oh, en een gigantische voorraad stiften die nooit kapotgaan, uitdrogen of spoorloos verdwijnen. Josephine: Of een glijbaan, een zwembad, een sauna, een jacuzzi! Lisa: Ja, een volledig welness-centrum! Karen: Dan is de Chirospirit wel een beetje weg, nee? Ik dacht eerder aan een binnenspeelplein met een ballenbad. Josephine: Je vergeet een springkasteel! Lisa: En op buitenlands kamp gaan naar de zon. Kroatië, bijvoorbeeld. Karen: Misschien kunnen we dan ook investeren in verkleedkleren die allemaal mooi geordend op een rekje hangen, in plaats van allemaal door elkaar in een vuile koffer. DUBBELPUNT: De kou heeft jullie creativiteit zeker nog niet aangetast! Karen: Tuurlijk niet! Wist je trouwens dat wij ook al superveel gedaan hebben met het jaarthema? Een toneeltje in elkaar gebokst en het liedje aangeleerd aan onze leden, en dan staat er nog heel wat te gebeuren. Katrijn: Inderdaad! We plannen samen met de gemeente een voetbalmatch tegen FC Armoede. Hoe cool is dat wel niet?! En dan gaan we ook nog een kook- en knutselactiviteit organiseren, een zangstonde en nog een paar andere dingetjes. Karen: Om te bewijzen dat we echte ‘jaarthemalovers’ zijn: we hebben zelfs zelfgemaakte verkleedkleren in jaarthemastijl! DUBBELPUNT: Waaaw! Een kus van de juf en een bank vooruit. Bedankt voor dit interview en nog veel plezier op Vuurland!

dubbelp

unt

maart 2012

13


hun plan Laat ze trekken, en mee. wij trekk

Het hout van onze meubels, het ijzer in onze wagens, het aluminium van onze fiets, het aardgas voor onze verwarming, het goud in onze juwelen of de aardolie voor onze benzine. We staan er niet bij stil, maar in ons dagelijks leven gebruiken we tientallen grondstoffen.

Grondstoffen ontginnen en verkopen zou de welvaart in een land moeten doen stijgen. Helaas blijft dat vaak theorie, want in Latijns-Amerika verloopt die ontginning niet altijd volgens het boekje. Hoewel de wet het anders voorschrijft, hebben de inheemse bevolking en kleine boeren geen inspraak. Niemand raadpleegt hen wanneer er grootse projecten op til zijn in hun woongebied. Nochtans brengt de ontginning van grondstoffen hun akkers en drinkwater in het gedrang, en bijgevolg ook hun voedsel en hun gezondheid. Sommigen worden verplicht hun landbouwgronden af te staan, anderen krijgen gezondheidsproblemen. Wie die wanpraktijken aanklaagt bij de overheid, wordt genegeerd – in sommige gevallen zelfs behandeld als oproerkraaier.

14

maart 2012

dubbelpunt

Zet je tanden Armoede i moet de wer Broederlijk Delen kaart dit onrecht aan met enkele concrete voorbeelden. In Guatemala worden er kraters geslagen in het landschap om grondstoffen zoals gouden zilver te ontginnen. In Ecuador ontginnen grote petroleumbedrijven zoals Texaco olie. Daardoor worden waterlopen vervuild, wordt het milieu verontreinigden, de grond ingepalmd, worden mensenrechten geschonden.

Wat kan jij doen? Trek mee met de mensen van Latijns-Amerika om dit onrecht de wereld uit te helpen. Broederlijk Delen ondersteunt partnerorganisaties die opkomen voor de rechten van de lokale bevolking. Zij helpen mensen om – ondanks de kwalijke gevolgen van de ontginningsindustrie – voedsel en een inkomen te halen uit duurzame landbouw.

Hoe? * Speel met je tito’s, keti’s of aspi’s (+12) Menos Minas, een gloednieuw spel, dat je vindt op de volgende bladzijde. * Voor de jongste afdelingen (-12) vind je op de pagina hiernaast een paar losse ideeën * Organiseer een Chocostop: een koffiestop maar dan met chocomelk. Meer info vind je op www.koffiestop.be


n in solidariteit. is een onrecht en reld uit! Voor ribbels, speelclub en rakwi’s Een hangmat in het lokaal Kinderen in Latijns-Amerika liggen graag in een hangmat om een dutje te doen of om over iets na te denken. Ook jij kunt een hangmat in het lokaal ophangen. Om tijdens het vieruurtje bijvoorbeeld een verhaaltje bij te vertellen, maar misschien kun je ze ook wel gebruiken om de Chironamiddag te evalueren. Hoe dan? Geef iedereen een stukje papier waarop ze een tekening van zichzelf mogen maken. Nadien knippen ze het figuurtje uit. Op de achterkant schrijven ze wat hen zal bijblijven van de activiteit. Je kunt hen hierin een beetje uitdagen zodat je niet telkens hetzelfde antwoord krijgt. Wie dat wil, mag het tekstje voorlezen voor het in de hangmat gedropt wordt.

Ren-de-longenuit-je-lijf-spel Het Amazonewoud wordt ook wel eens de ‘groene long’ van de aarde genoemd. Maar die groene long wordt bedreigd, omdat er ook olie in de grond zit. In dit spel laten we de kinderen voelen dat ze longen hebben en waarom die zo belangrijk zijn. ✸✸Alle kinderen staan aan één kant van het speelterrein. Iedereen loopt op het startteken naar de overkant en roept ondertussen langgerekt ‘grooooeeen...’. Wie buiten adem is en niets meer kan zeggen, staat stil. Wie raakt het verst?

✸✸In een tweede beurt spelen we het spel in samenwerking met elkaar. Vorm ploegjes van vijf kinderen. Kind 1 start en roept ‘groen’ tot het buiten adem is. Waar kind 1 stopt, begint kind 2 te lopen en ‘groen’ te roepen. Waar kind 2 stopt, begint kind 3 te lopen, enz. Probeer zo tien keer rond het speelterrein te lopen. ✸✸Als iedereen uitgeput is, zullen ze hun longen wel voelen. Vraag de kinderen of ze hun longen goed voelen. Waarvoor hebben we onze longen nodig? Die zijn er om te kunnen ademen en om te kunnen leven. Ook de aarde heeft een ‘long’, een groene: de regenwouden in Ecuador. Ze zorgen ervoor dat de aarde kan ademen, dat er zuurstof is.

Extra: Karrewietfilmpjes Op www.karrewiet.be vind je filmpjes van Ecuador, waar Peter van Ketnet op bezoek ging. Als je googelt op ‘Karrewiet’ en ‘Ecuador’, kom je vanzelf op de site terecht en kun je fragmentjes bekijken.

Touwtrekken in al zijn varianten ‘Trek mee!’ is de slogan van Broederlijk Delen. Touwtrekken kent iedereen natuurlijk, maar ken je ook deze varianten?

Varianten ✸✸Vierkant touwtrekken: Bind twee touwen in het midden aan elkaar vast. Verdeel de groep in vier ploegen en geef elk een uiteinde van de touwen. Speel nu touwtrekken. ✸✸Driehoektouwtrekken: Knoop het touw dicht en vorm daarmee een driehoek. In elke hoek staat een persoon die al trekkend moet proberen een honk te bereiken die vijf meter achter hem of haar ligt. ✸✸Touwtrekken zonder touw: Twee ploegen. Iedereen neemt elkaars middel vast zodat er twee rijen ontstaan. Zorg ervoor dat de sterksten in het midden van elke rij staan. De eerste van de ene ploeg neemt nu de handen van de eerste van de andere ploeg vast. En trekken maar! ✸✸Al zittend touwtrekken: De spelers zitten en trekken zo het touw naar hun kant. ✸✸Slangtrekken: Het touw ligt in het midden van het speelveld, over de volledige breedte. Twee ploegen staan elk aan een kant, naast elkaar en met hun gezicht naar de tegenspelers. Zo pakken ze het touw op. Na het startsignaal proberen ze de andere ploeg over hun achterlijn te trekken, vijf meter verder. Bron: www.jeugdwerknet.be Meer van dat? Op chiro.be/spoorzes vind je nog meer ideetjes en spelen.

dubbelp

unt

maart 2012 15


Voor tito’s, keti’s, aspi’s en leiding

? s a in M s o n e ¿M In dit spel kruip je in de huid van een team ontginners. De opdracht: kostbare grondstoffen opdiepen en invloedkaarten bemachtigen. Het ontginnen op zich is eenvoudig. De echte uitdaging komt daarna: de opbrengst eerlijk verdelen onder alle betrokken partijen. “Kom op voor je rechten” is de boodschap. Zorg dat je sterk staat in onderhandelingen met overheidsambtenaren en multinationals. Heeft jouw team op het einde van ¿Menos Minas? wel de kostbaarste materialen in handen? ¿Menos Minas? is een bron vol kant-en-klaar spelplezier, dat het beste wordt aangeboord door twaalf- tot achttienjarigen.

Dit spel is gratis voor Chirogroepen, gewesten en verbonden! Stuur een mail naar spoorzes@chiro.be en wij sturen het binnen de twee weken op met de post! Chiro Liebel uit Erondegem testte het spel al eens uit! Hun belevenissen vind je op chiro.be/menosminas.

Merci, Chiro Liebel!

16

maart 2012

dubbelpunt


Touwt je-tr ek Bij touwtrekken wint de ploeg die het harst kan trekken en de anderen over de streep krijgt. Maar wie trekt aan het langste eind in het echte leven? Wie heeft de toekomst in handen? Wie leeft het beste leven? Stel je jezelf weleens zulke vragen?

De jeugd van tegenwoordig

Op de vraag naar voorwerpen die ze vandaag al gebruikten:

Jolien: Een balpen die in het Verenigd Koninkrijk werd gemaakt, een horloge va n sta inless ste el en een trui uit China va n katoen en ela sta ne. nd, ren, wa sha Aa ron: Kle zeep, gel, ha nddoek, a, el, ta ndpa st ta ndenborst , brood, mes, co Oxfam-cho en geld, fiets ta s, gsm, nta s. een boeke “Er zijn wel grondstoffen nodig, dus ik denk niet dat ‘niet ontginnen ’ de oplossing is.” Mats

“Ik vind dat we duurz aam moeten produceren omda t we anders een beetje opgelicht worden.” Sa rah

Het tekstenboekje‘Touwtje-trek’kun je gratis bestellen door een mailtje te sturen naar spoorzes@chiro.be.

Broederlijk Delen ondersteunt de plannen van mensen in het Zuiden. Hún plannen om onrecht en armoede te bestrijden. Dat is de beste garantie voor duurzame verandering. Grondstofontginning in Latijns-Amerika heeft enorme gevolgen voor mens en milieu: daar ter plaatse én hier bij ons. Om daarbij stil te staan, schreef Spoor ZeS een boekje vol inspiratie: ‘Touwtje-Trek’. Opdrachten, doordenkertjes, getuigenissen, poëzie en nog zoveel meer. Een exclusieve voorpublicatie in Dubbelpunt!

Opdracht: Touwtje-trek

Stel de groep op alsof je gaat touwtrekken. Het middelste gedeelte van het touw laat je vrij. Spreek een middellijn af: de ploeg die daarover getrokken wordt, verliest. Variant 1: De teams moeten om de beurt een woord afroepen waarin ‘ja’ of ‘nee’ voorkomt. Voorbeelden: jas, snee, enz. Het team dat een fout woord zegt of er geen weet, moet een stap vooruit zetten. Vervolgens begint het afroepen opnieuw. Het team dat het andere over de middellijn ‘trekt’, wint. Variant 2: De ene helft is voorstander van de ene stelling, de andere helft van een andere. Per goed argument mag de ploeg een stap achteruit doen en moet de andere ploeg volgen. Voorbeeldstelling: “Ontwikkelingslanden moeten zelf kunnen kiezen hoe ze hun grondstoffen gebruiken.”

Om over na te denken

Alles hangt met alles samen. De aarde behoort niet aan de mens, de mens behoort aan de aarde. Wat er met de aarde gebeurt, gebeurt met de kinderen van de aarde. De mens heeft het web van het leven niet geweven, hij is slechts een draad ervan. Wat hij met het web doet, doet hij met zichzelf. Seattle, hoofd van de Duwanish, toespraak 1855.

Try this at home

Op een dag in de week sla je een maaltijd over. Je eet niets, je moet dus ook geen boterhammen smeren of aardappelen schillen. De tijd die daardoor vrijkomt, besteed je aan iets waarvan je al lang zegt dat het belangrijk is maar waarvoor je gewoon geen tijd had of maakte: het lang beloofde telefoontje, het telkens maar uitgestelde bezoekje, die wandeling met opa, dat spelletje met je kleine zus. Gegarandeerd, je dag wordt anders. De kringloop van eten en hebben en de vrees van nooit genoeg wordt plots doorbroken. Naar Carlos Desoete.

dubbelp

unt

maart 2012

17


Wat doet jouw Chirogroep om leden die het thuis niet zo breed hebben toch mee te nemen op bivak? Dat vroegen we aan honderd Facebookvrienden. Hieronder lees je hun antwoorden.

Spaarsysteem of betaling in schijven Het principe is hetzelfde. Ouders kunnen vanaf het begin van het jaar beginnen te betalen voor het bivak. Zo moeten ze op het einde niet in één keer een grote som geld ophoesten. Zeker handig als er meerdere kinderen van hetzelfde gezin meegaan. Jolien (Chiro Erps-Kwerps): “Vorig jaar zijn we op buitenlands kamp geweest naar Portugal. Kostprijs: 400 euro per persoon. Ook de leiding moest betalen, voor sommige gezinnen was dat dus echt een dure grap. Reken maar eens uit, als je drie kinderen allemaal in de Chiro zitten. We hebben toen een spreidingssysteem op poten gezet zodat iedereen in schijven van 100 euro kon betalen. We zijn daar ongeveer negen maanden op voorhand mee begonnen en kondigden telkens goed aan wanneer de volgende schijf betaald moest worden. Dat werd wel geapprecieerd, ja.”

Korting bij meerdere kinderen van hetzelfde gezin Omdat de bivakprijs voor een gezin met drie kinderen al snel kan oplopen, wordt er vaak een korting gegeven per kind. Zo moet je voor het eerste kind bijvoorbeeld € 100 betalen, voor het tweede nog €8 0 en voor het derde € 60. Toch een besparing van € 60.

De prijs zo laag mogelijk houden De pannenkoekenslag, het eetfestijn, de fuif, sterzingen met Driekoningen: we kennen de klassiekers allemaal. Maar het kan ook anders. Dat bewezen de Chiromeisjes van Herne. Zij gingen écht ver om het jaarthema in the picture te zetten, ze deden er zelfs hun kleren voor uit. Een naaktkalender tegen armoede! En dat om het bivak voor iedereen betaalbaar te houden. Snel, een award voor de origineelste bivakactie!

Speciale korting Bij heel wat Chirogroepen is het de gewoonte dat de groepskas bijspringt als er leden zijn die het bivak maar moeilijk kunnen betalen. Maar hoe kun je ouders duidelijk maken dat ze echt niet moeten twijfelen om de groepsleiding of de VB hierover aan te spreken? Tom (Chiro Sentroem uit Hoboken) : “Wij houden onze bivakprijs sowieso laag, maar toch zijn er nog altijd gezinnen voor wie dat veel geld is. In samenspraak met de ouders en onze VB proberen wij dan een oplossing te vinden. In sommige gevallen betalen we het kamp integraal met onze groepskas, in andere gevallen een deel ervan. Maar het probleem is inderdaad dat sommige ouders daar liever niet over praten. Ik denk dat het belangrijk is dat je de thuissituatie goed probeert in te schatten. Daarom proberen wij ook minstens één keer per jaar bij alle leden op huisbezoek te gaan. Als een lid elke week heel graag naar de Chiro komt maar niet meegaat op kamp, dan gaan we toch nog eens langs om te horen of er wat scheelt.”

origineelste bivakactie

Wat een actie! Daar moesten wij het fijne van weten! Aarde aan Annabelle, groepsleidster van Chiromeisjes Herne.

18

maart 2012

dubbelpunt


DUBBELPUNT: Dag Annabelle. Een naaktkalender! Hoe komen jullie erbij? Annabelle: Een jaar of zeven geleden hebben de Chirojongens ook al eens een naaktkalender gemaakt en dat was toen een megasucces. Helemaal uitverkocht! De fotograaf van toen is de papa van een meisje dat nu bij ons leiding is. En we zochten nog iets leuks om rond het jaarthema te doen. Zo is de bal aan het rollen gegaan. DUBBELPUNT: En de bivakprijs, is die er beter van geworden? Annabelle: We zullen hem in ieder geval de volgende jaren niet moeten verhogen. We zullen ook nog eens nagaan of we genoeg winst hebben om de prijs dit jaar naar beneden te halen, maar het belangrijkste is toch dat we hem constant kunnen houden de volgende jaren. We plannen ook nog een eetfestijn en een fuif om onze kas te spijzen. Ilse (VB Chiro Herne): We schenken een deel van de winst ook aan een goed doel. We kiezen daarbij bewust niet voor Music For Life, maar voor een kleine vereniging in de buurt. Zo verdwijnt het geld niet in de grote massa en kunnen we zien wat ermee gebeurt. DUBBELPUNT: Hoeveel kalenders hebben jullie uiteindelijk verkocht? Ilse: Begin februari waren het er zo’n 700. Annabelle: Er zijn er ook maar 1000 gedrukt, en we verkopen ze voor 10 euro. De verkoop is nog bezig, je kunt ze kopen bij de leidsters, bij de volwassen begeleiding en in krantenwinkel Het Leeshoekje in Herne. Je vindt ze ook via Facebook: “Eindejaarsstunt Chiromeisjes Herne!”. Ideaal voor in de lokalen van Chirojongens!

minder ! betalen het bivak Ou ders r en doo n jonger g re e in d t in k as l or be ouders vo n ne ingen un k la 5 n hun be st Sinds 200 va kkosten va bi wijs e be d n ar ee ja l dan 12 oeten we m rs e d ou De jou. In aftrekken. en ze naar daa rvoor kom a activin tr e ex n, e e bb he rs voor elk e d ou n je aa n ne un r we raden theorie k vragen, maa rom? st aa te W at . n teit ee het biva k t to n e rk heeft. bepe om dat te administratie eg no ge al g in amuseren en Omdat leid spelen, zich et ni g n?) in id le en verzinne (En moet voor de led n e it te vi ti leuke ac

Solidariteit over Chirogroepen heen! Meer De info:groep chiro.be/fiscaalattest. skas springt vaak bij om de kinderen die het niet zo breed hebben bivakkorting te geve n. Maar bij een aantal groepen is het percentage kansa rme kinderen zo groot, dat dat niet mogelijk is. Groepen in steden bijvoorbeeld, en in andere buurten waar er veel kansa rmoede voorkomt. Voor hen is het Solidariteitsfon ds opgericht. Die groepen kunnen financiële steun krijgen van het Solidariteitsfonds om zo bijvoorbeeld het bivak te bekostigen. En het mooie is: het geld van het fonds komt niet alleen van Chirojeugd Vlaanderen, maar ook van Chiro groepen die wel wat geld kunnen missen en graag solida ir zijn!

Meer info: chiro.be/solidariteitsfonds.

Het ziekenfonds en het OCM W Ziekenfondsen vinden het belangrijk dat mensen in beweging zijn. Chirobivak is bewegen, toch? En dus krijgen de ouders van je leden een deel van de bivakprijs terug. Ze moeten zelf bij het ziekenfonds de documenten opvragen, die jullie dan moet en invullen en afstempelen. Hetzelfde geldt voor ouders die in conta ct staan met het OCMW. Ook hier moeten de ouders de documenten zelf aanvragen.

Zorg er dus voor dat ouders weten dat een terugbetaling via het ziekenfonds en het OCMW mogelijk is. Spread the word: schrijf het in het bivakboekje, geef een briefje mee met uitleg en vertel het nog eens op een infoavond of een huisbezoek.

Het is de taak van de gemeente – meestal via de jeugddienst – om de nodige attesten aan je Chirogroep te bezorgen. Je moet die attesten dus niet zelf maken maar wel zelf invullen. Vraag ze aan de jeugddienst, vul ze in en bezorg ze aan de ouders. Geen idee hoe zoiets in jouw gemeente verloopt? Loop eens langs bij de jeugddienst.

dubbelp

unt

maart 2012

19


Krokus-SB net gemist? Ook in de paasvakantie kun je nog mee op SB. Check wanneer de SB’s in jouw regio plaatsvinden en schrijf je in op chiro.be/SB. Vijf vakantiedagen vol spel, energie en zot Chirovolk. Allen daarheen! 2-6 april: SB Antwerpen (Heibrand) 3-7 april: SB West-Vlaanderen (De Karmel) 7-11 april: SB Antwerpen (Heibrand) 9-13 april: SB Brabant (De Karmel) 11-15 april: SB Limburg (De Kalei)

Hoofdanimatorweekend

we iets Ga mee op Hoofdanimatorweekend! Op die cursus graven willen dieper bij de mensen die net dat tikkeltje meer engagement thanconflic , orming ploegv k, netwer opnemen. Communicatie, mee te tering en nog veel meer. Alles waar je in de Chiro dikwijls is de jven maken krijgt en waar veel over te leren valt. Nu inschri Voor alle Chirocursussen geldt

boodschap.

Inschrijven Online op chiro.be/vorming: cursus kiezen, formulier invullen en op ‘Verzend’ klikken. Per mail / post / telefoon: cursus@chiro.be | Kipdorp 30, 2000 Antwerpen | 03-231 07 95 Nodige gegevens: je voornaam, naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, vegetariër of niet, de naam en periode en plaats van de cursus. Betalen Als je inschrijving aangekomen is, sturen wij je een factuur. Respecteer de uiterste inschrijvingsdatum (veertien dagen voor de cursus). Wie te laat inschrijft, betaalt 7,50 euro extra voor een weekend of vijfdaagse. Op cursus krijgt iedereen een attest van deelname. Als je dat indient bij je gemeente (meestal via de jeugddienst) betaalt die waarschijnlijk de inschrijvingsprijs geheel of gedeeltelijk terug. We vragen alle deelnemers de cursus volledig mee te maken.

moet Wie mag mee? Iedereen die 17 jaar is of het dit jaar wordt. Je Als staan. dan wel IK en SB gevolgd hebben en al een jaar in leiding jaar je nog niet meeging op IK en SB moet je 18 jaar zijn en twee leidingservaring hebben. Prijs? 38,50 euro Waar? Chirohuis Heidepark in Waasmunster Wanneer? 20-22 april dit jaar. Inschrijven? Je kunt nog mee op het derde HA-weekend van jven! inschri snel De vorige twee waren allebei volzet, dus chiro.be/hoofdanimatorweekend

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

Groepsleidingsweekend

20

Eurocourse

Sjormandië DAA

maart

maart 2012

19

20

21

22 23 24 25 26

Expressieweekend

dubbelpunt

27

SB Antwerpen

april

28 29 30

31

1

Afdelingsboost

2

3

4

5

6

7

8

9

SB Antwerpen SB West-Vlaanderen

10

SB Limburg 11

12

13

SB Brabant

14

15

16


6

CHIRO.BE/VORMING Eurocourse: lost in translation

Altijd al eens een cursus willen volgen met jeugdwerkers van over heel Europa? Zin om samen te brainstormen over uiteenlopende interessante thema’s? Dan is Eurocourse iets voor jou!

Afdelingsboost

Nog meer fun met je afdeling? Kom je graag alles te weten over de leefwereld van je leden? Zin om alle spe len op maat van je afdeling zelf te beleven?  Wissel je gra ag tip s & tricks uit met andere leiding? Of word je graag hoofd an im ator? Kom dan zeker mee op Afd elingsboost! Level up ! Wie mag mee? Leiding (ch eck chiro.be/afdelingsb oost voor de voorwaarden) Prijs? € 64 Waar? Chirohuis De Ka rmel in Brugge Wanneer? vrijdag 30 ma art tot maandag 2 ap ril Inschrijven? chiro.be/af delingsboost of cursu s@chiro.be

Het thema van dit jaar is ‘Lost in translation - communication’. Ontdek via een heleboel workshops wat ‘communiceren’ zoal inhoudt. Wie mag mee? Leiding Waar? München Wanneer? 31 maart tot en met 4 april Info en inschrijven: chiro.be/DIA of mail naar internationaal@chiro.be

Expressieweekend

els ook vaak tekeer in je Gaan bij jou de expressiekrieb te avond of kampvuuract lijf? Wil je weten hoe je je bon Wil je zelf aan de slag met net dat ietsje anders maakt? ld, drama en muziek? Kom improvisatie, beweging, bee end van de Dienst Artistieke dan naar het Expressieweek je eigen expressiviteit! Activiteiten en sta versteld van Wie mag mee? Leiding Prijs? 38,50 euro kkem Waar? De Kalei in Dilsen-Sto Wanneer? 23, 24 & 25 maart ieweekend Inschrijven? chiro.be/express

chiro.be/vorming = inschrijven voor een cursus

vorming@chiro.be = alle vragen over cursussen en vorming

cursus@chiro.be = inschrijven voor een cursus

attesten@chiro.be = info over attesten en cursusadministratie

mei 17

18

19

20

21

22 23 24 25 26

27

Hoofdanimatorweekend

28 29 30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22 23 24 25 26

27

28 29 30

31

Survivalfeestweekend DAA

dubbelp

unt

maart 2012

21


Aspileiding overal te lande, maak je aspi’s warm om mee te gaan op Aspitrant! Aspitrant?

Puur avontuur op de feestweekends van DAA

Aspitrant is een vijfdaags bivak in de paasvakantie, voor alle aspi’s uit heel Vlaanderen! Grave massaspelen, fantastische leefgroepmomenten, bangelijke zangstondes, superveel toffe mensen en een megachic kampvuur. Vijf fantastische Chirodagen, dus.

Freek out!

De Dienst Avontuurlijke Activiteiten viert zijn twintigste verjaardag graag samen met jou! In de aanbieding: nog drie avontuurlijke feestweekends om naar uit te kijken. Reserveer je feestticket op daa.chiro.be/feest.

Dit jaar maken we er een groot feest van. Letterlijk, want het thema is ‘festival’. Rocken op Rock Aspi, headbangen op de Aspi Metal Meeting, met je gat schudden tijdens de Aspilliaanse feesten, partyen op Aspipop of shaken op het Aspi Fest! Het kan allemaal op Aspitrant!

Sjormandië | 23, 24 & 25 maart

How to Aspitrant?

We trekken een weekendje naar Chirohuis De Kalei in Dilsen-Stokkem. Zowel voor beginners als voor gevorderden: van basistechnieken tot geavanceerde sjorconstructies. Sjorren en een gigantisch zot spel: allen naar Sjormandië! Snel inschrijven op chiro.be/sjormandie.

1. Maak promo bij je aspi’s Vertel hen dat het een superactiviteit is die ze zeker niet mogen missen. Bij de Kramp zit deze maand ook een polsbandje dat ze nu al kunnen aandoen. In Kramp en op de website vinden ze ook meer promo. 2. Schrijf je aspi’s in Survivalistan | 11 & 12 mei Je schrijft je aspi’s in voor de periode van hun keuze via Voor wie uit het echt avontuurlijke hout aspitrant.chiro.be. Nog niet voor een bepaalde locatie dus, die gesneden is, halen we in dit miniweekend zijn nog geheim! alles uit de kast om een avontuurlijke dag en 3. De ingeschreven aspi’s worden verdeeld over de nacht tegemoet te gaan. Voorkennis mag, maar is niet verschillende Aspitranten. noodzakelijk! Meer? chiro.be/survivalistan We zorgen ervoor dat aspi’s uit dezelfde Chirogroep zoveel mogelijk bijeen zitten. 4. Twee weken voor Aspitrant krijgen je aspi’s een deelnemersbrief Hierin vinden ze alle info over de locatie, het van 7 tot 14 juli 20 12 aanvangsuur, wat ze moeten meenemen, enz. Op dit zeer bijzondere bivak, ergens in de Ard 5. Je aspi’s vertrekken op Aspitrant! ennen, beland je helemaal terug in de natuur. Je leert er een Breng hen bijvoorbeeld naar het station en wuif hen uit. aan tal nu ttig e technieken in verband me t tochten, sjorren en vu 6. Je krijgt één factuur voor al je ur ma ken. Bovendien telt Tochtenbivak ook mee voor het hoofd ingeschreve n aspi’s animatorattest. Overtuigd? Schrijf je dan onmiddellijk in. Op Aspitrant kost € 77 per aspi. Je betaalt de factuur aan gepast, het aantal plaatsen per Chirogro ep is beperkt. Dit wil Chirojeugd Vlaanderen. Check ook eens bij je gemeente of je niet missen! je de deelnameprijs (voor een deel) kunt terugkrijgen. Waar? Ergens op een idyllisch plekje in de Ard 7. Nog vragen? ennen. Wanneer? 7 tot 14 jul i aspitrant@chiro.be of 03-231 07 95 Prijs? 115 euro Wie mag mee? Iedereen die IK en SB gevolgd he Zorg ervoor dat jouw aspi’s erbij zijn! eft en 18 jaar is of wordt in 2012. Wie no g geen IK en SB volgd Check aspitrant.chiro.be voor alle info! e, moet minstens 19 jaar zijn of worden in 2012. Inschrijven: chiro.be/to chtenbivak Vragen? Meer info? Ma il info@daa.chiro.be

TOCHTENBIVAK

‘bijna volzet

ASPITRANT 2012

22

maart 2012

dubbelpunt


Een halfuur avontuur

De Dienst Avontuurlijke Activiteiten wordt 20 en viert dat graag met jou!

Welkom bij ‘Een halfuur avontuur’, het minifeestrubriekje van de Dienst Avontuurlijke Activiteiten in Dubbelpunt. Het concept is eenvoudig: tips & tricks voor een heleboel avontuurlijke activiteiten. Deze maand we ‘ll give you shelter from the storm.

Je gaat op tocht en neemt mee: een shelter en een paar touwtjes. Tentjes zijn zó 2007! Landbouwplastiek is daarvoor het ideale materiaal: relatief goedkoop om een licht en toch vrij comfortabel onderkomen te bouwen. Plastiek van 0,1 mm is oké en een lap van 3 bij 4 meter is meestal voldoende. Hiermee kun je heel wat modellen bouwen, van een afdakje tot een echte tent. Wat denk je van de volgende?

Tips! ✸✸Als je een touwtje door het plastiek wilt steken, kan het gaatje dat je daarvoor maakt, doorscheuren. Dat kun je oplossen door het touw niet door het plastiek te steken maar het er rond te draaien. Rol een steentje of een sparappel in het plastiek op de plaats waar je het touw wilt vastmaken. nooit groter zijn dan ✸✸Zorg altijd voor een grondzeil. Let wel: het grondzeil mag op het grondzeil. Zo het dak, want als het regent, druppelt het water van je dak lig je al snel in een vijvertje. zakmes kom je al ver. ✸✸Haringen en piketten kun je maken van takken. Met een een muts op tijdens dus Zet ✸✸Warmte verlies je voor 30% tot 40% langs je hoofd. het slapen. dan voor het slapen✸✸Als je denkt dat het een koude nacht zal worden, wikkel gaan een warme steen in een handdoek. ✸✸Leg hem nadien in je slaapzak voor een lekker warme nacht. nalezen in het Toch✸✸Alles wat hierboven geschreven staat, kun je uitgebreider tenboek, te koop in De Banier.

Heb je die mannen van National Geographic dat ook al zien doen in ‘How to survive’? Komt de Robinson Crusoe in jou helemaal naar boven en wil je nu ook écht aan de slag gaan? Kom dan mee op Survivalistan, van 11 tot 12 mei, ergens in Oost-Vlaanderen. Een survivalweekend voor wie echt uit het natuurlijke hout gesneden is. Meer info en inschrijven op daa.chiro.be/feest.

Dienst Avontuurlijke Activiteiten viert feest! Limburg , 23-24-25 maart: Sjormandië! Een creatief sjorweekend in De Kalei (Dilsen-Stokkem). Oost-Vlaanderen, 11-12 mei: avontuurlijk miniweekend voor de echte avonturiers! En als kers op de taart: het onovertroffen Tochtenbivak van 7 tot 14 juli!


De Chirogazet | maart 2012

Chiro Atrejoe valt Chiromeisjes Herne gaan naakt in de prijzen AALST - Chiro Atrejoe is een stadsgroep uit Aalst, die bijzonder veel moeite doet om kinderen uit kansarme gezinnen bij het Chirogebeuren te betrekken. Elke zaterdag verzamelen zo’n zestigtal kinderen ‘op rechteroever’ om er samen te ravotten. Groen Aalst vindt de inzet van de zes leiders en leidsters bewonderenswaardig, en prees hen hiervoor met een Groene Pluim. Ook de stedelijke jeugddienst is vol lof over Atrejoe. Zij schonken hen het Sjalotje, een jaarlijkse prijs die opvallende initiatieven wil stimuleren en belonen.

tegen armoede

HERNE - Het jaarthema ‘Armoede is een onrecht. Maak er een spel van!’ zette de meisjes van Chiro Herne aan het denken. Ze besloten een naaktkalender te maken. De opbrengst zouden ze schenken aan een project dat zich inzet voor jongeren die hier bij ons in armoede leven. In ons land groeit namelijk één op de vijf kinderen op in armoede. Ook willen ze met een deel van de opbrengst de bivakprijs voor hun eigen leden binnen de perken houden. De fotograaf van dienst, Ronny Brancart, legde zo’n acht jaar geleden de – ook naakte – Chirojongens al vast op de gevoelige plaat. Nu zit zijn dochter Fedra in de leidingsploeg en zo groeide bij haar het idee om deze keer met de meisjes een naaktkalender te

maken voor het goede doel. De negen meisjes vertegenwoordigen negen maanden en vier groepsfoto’s zorgen ervoor dat het jaar verder wordt opgevuld. De foto’s zijn onthullend, maar laten nog wat aan de verbeelding over door camouflage met trommels, vlaggen en verkeersborden. Ilse Devos, de volwassen begeleidster van Chiro Herne, was ook aanwezig tijdens de shoot en zag de schaamte bij de meisjes met de minuut verdwijnen. “Dit was een activiteit die de groepsgeest een enorme boost heeft gegeven.” Fedra beaamt dat: “Wij zijn een nieuwe leidingsploeg en dit was de perfecte teambuilding. Alle onwennigheid viel na een uurtje weg en het was een enorm leuke ervaring!”

Chiro De Ginste doe-het-zelft OOSTROZEBEKE – Chiro De Ginste uit Oostrozebeke krijgt na drie krappe jaren eindelijk nieuwe lokalen. De voorwaarde: dat ze die lokalen zelf bouwen. “Onze jeugdbeweging is in enkele jaren tijd sterk gegroeid,” zegt leidster Fien Verbrugghe. “Daarom vragen we de gemeente al drie jaar om nieuwe lokalen.” De gemeente kwam wel met andere creatieve oplossingen, maar die bleken telkens ontoereikend te zijn. Chiro De Ginste zat met de handen in het haar, tot één iemand van de ouders – een aannemer – met dé oplossing op de proppen kwam: zelf een nieuw gebouw plaatsen. “Dat nieuwe gebouw wordt betaald met het geld dat eigenlijk moest dienen voor de uitbreiding van de chalet waar we nu in zitten. De voorwaarde was wel dat we het volledig zelf zouden bouwen. Gelukkig kunnen we op veel helpende handen rekenen, dus tegen december 2012 zou onze nieuwe stek klaar moeten zijn!”

Chiro Tandem brengt spaargeld overleden Hannelore naar Glazen Huis

ROLLEGEM - Ter nagedachtenis van Hannelore Vanelverdinghe, die eind 2010 op 15-jarige leeftijd onverwacht in haar slaap overleed, trokken haar vrienden en vriendinnen van Chiro Tandem uit het WestVlaamse Rollegem naar het Glazen Huis in Gent. Daar wilden ze als symbool voor de altijd goedlachse Hannelore een smileysticker op de glazen muur kleven.

Toen ze Hannelores mama over dit plan vertelden, kreeg ze een idee. “Ik twijfelde al een tijdje wat ik met de resterende 225 euro op de spaarrekening van Hannelore zou doen. Toen ik hoorde dat Chiro Tandem naar Music For Life zou gaan, besloot ik hen te vragen of ze het daar wilden afgeven.” Het liedje dat ze aanvroegen, was ‘Als ze lacht’ van Yevgueni. “Een liedje dat haar op het lijf geschreven was. Hannelore was altijd het zonnetje in huis.” En de smileysticker? Die kreeg een plekje op het hemd van presentator Tomas.

24

maart 2012

dubbelpunt


SuperHiro SuperHiro

*

Iedereen SuperHiro!

Lees er de Chirogazet op de bladzijde hiernaast maar eens op na. Wat een inzet! Wat een engagement! Wat een vrijwilligers! En zo hebben we er in de Chiro bijna 17 000 rondlopen. Omdat het van 3 tot 11 maart Week van de Vrijwilliger is, staan we daar graag bij stil. Met stickers en een bladzijde vol SuperHiro’s. Dank je wel, merci, thanks, danke schön, gracias, tack så mycket, obrigado, 谢谢, takk, teşekkürederim, eυχαριστώ. En dat is zo ongeveer ook wat onze Chirovrienden hieronder willen zeggen. Gegroet!

y

ake m You m

Voor de studerende leiding staat y a d n januari in het teken van ‘den Su blok’. Chiro wordt eventjes opzij geschoven voor minder leuke zaken zoals studeren en examens maken. Bij de leiding van Chiro Knipoog is de druk om te slagen in ‘eerste zit’ heel groot. Het kamp valt van 10 tot 20 augustus, een tweede zittijd betekent dus bijna automatisch dat je thuis moet blijven om te studeren. Voor de meesten is dat een extra motivatie om extra hard te blokken. En ja, dan komt de Chiro voor eventjes op de tweede plaats. Je kunt je dan afvragen of de Chiro helemaal stil ligt in die periode. Maar niets is minder waar. Onze leiding kan altijd rekenen op LMP’ers, oftewel ‘leiding met pensioen’. Toch is het niet altijd evident om voldoende oud-leiding in te schakelen, want velen studeren zelf nog. Sinds vorig jaar hebben we dan ook iets nieuws op de rails gezet: de ouderwerking. En voor het tweede jaar op rij nemen ouders van leden en leiding nu een zondagnamiddag over. Zowel de leden als de ouders genoten enorm van dat gebeuren. Daarom een oprechte dankjewel aan alle ouders die zich inzetten voor de jeugd. Lynn Delvoye, LMP’er van Chiro Knipoog

Vind ik leuk

Herinnering aan het leidingsweekend in Mol. Merci, leidingsploeg van Chiro Broechem! Johnny

Beste Chirovrienden Ik ben Mieke Van Pamel van Chiro ’t Rotje en ben leidster van de aspitrientjes (een combi van keti’s en aspi’s). Negen zotte Jij bent mijn trienen die er elke zondag het beste van maken, zich volleSuperHiro ! dig laten gaan en zich volle bak inleven. Kortom: het is echt een superformidastische groep. Elke zondag opnieuw kijk ik ernaar uit om Chirowerking te geven, en elke zondag ben ik benieuwd naar wat ze nu weer aan het programma gaan veranderen door hun zotte en onverwachte ideeën. Maar ik zou die gezellige bende natuurlijk niet aankunnen zonder mijn fantastische medeleidster Leen De Cock. Leen is net als ons aspitrienen zelf een zotte doos. Ze laat zich helemaal meeslepen in de gekste thema’s en ze verkleedt zich als de beste. Ze is gewoon niet moe te krijgen (behalve op kamp dan). Bij dezen wil ik Leen en bij uitbreiding al de aspitrientjes uitroepen tot mijn persoonlijke Chirohelden. Ik zou me geen betere medeleidster en groep kunnen inbeelden! Binnenkort houden we samen met onze aspitrienen voor de eerste keer een leefweek en ik kijk er al naar uit om er een superChiroweek van te maken! Vele Chirogroeten, Mieke Van Pamel

ake my

You m

y

Sunda

Wij hebben een prachtleidster Delphine! En wat zo speciaal is aan haar: ze heeft al meer dan zeven (!) keer in het gips gezeten met haar discovoet. Maar check de glimlach op haar teen. Groetjes van Astrid Lannoy van Chiro Mozaïek.

dubbelp

unt

maart 2012 25


Familie Kabaal op bezoek! “Armoede is een onrecht. Maak er spel van.” Vraag je je nu hardop af hoe je dat in godsnaam aanbrengt bij je ribbels? Gelukkig bedachten wij voor jullie een mix van verhaaltjes en spelletjes die garant staan voor een leuke en afwisselende namiddag over armoede! Go, go, go! Wanneer de ribbels aankomen in het lokaal, ontmoeten ze de ‘verteller’. Die leider of leidster praat met de ribbels over de familie Kabaal en roept er al snel Meponki bij. Ook de andere jaarthemafiguren komen aan bod. Elk figuurtje vertelt over een probleem met een kindje dat in armoede leeft en speelt samen met de ribbels een spelletje.

Tip! Als je meer achtergrondinfo wilt over het jaarthema en de figuurtjes, kijk dan eens op maakerspelvan.be. Tip! Print de jaarthemafiguren af, plak ze op karton en bevestig ze aan een stokje. Zo kun je alle figuurtjes aan bod laten komen in een leuke poppenkast. Maar je kunt jezelf natuurlijk ook verkleden!

K a ba a l ie il m fa e d n a v l a a h er Het v nu eens wakker maken? Sa-

Verteller: En als we hen ne monsterVerteller: Kennen jullie de klei men staan we sterk! slapen onder d idee, helpen jullie altjes van de familie Kabaal? Ze Meponki: Dat vind ik een goe je r hoo ht nac Elke schreeuwen? Grollo eerst! de bedden van kindjes. lemaal mee om ze wakker te plezier en mak Ze en. sluip er r een avontuurtje! ze door je kam Want zij staat altijd klaar voo je Playstation. met hts nac ’s len spe we Grollo, die even later en en voor tien Samen met de ribbels roep onMep llo, Gro sel, Das , De zeven monstertjes Fremoos komt aangedanst. beleven de wildste avonkinderen hier. ki, Moemso, Schraker en So Grollo: Oh, kijk eens, al die as hela ren ntu avo hun zijn tijd t ik was mijn ste Wan laat turen. Maar de Is er hier een feestje? en wat er gebeurde? wet e nen voor julli oefe en ’t Will . aan leuk sjes der spa wat min nieuwe dan ) pen (Meponki komt wenend aangelo vanavond! onki? Normaal hoor ik je er is nu even Verteller: Wat scheelt er, Mep Meponki: Nee lieve Grollo, stil. zo je ben t vannacht nu heb en jij en s, mak een van ver plezier geen tijd voor pret. Zeg gezien waar ik niet iets d ken wee dit hé? heb Ik i: eten Meponk toch bij Liesje gez r de grote stad en ... wens, die kwam zo blij van werd. Ik liep doo Grollo: Ja. Waar is die trou sut ech is Dat ! ien? gez is kerm de nee, nu weet ik het weer! Verteller: Ah, heb je toch ook naar de Chiro? Ah o’s! saut bot okleren gekregen. Haar pertof, zeker de Ze heeft nog altijd geen Chir leuk. Mieke was er zo niet was ’t , nee t hij staat er alleen voor Nee wan i: Meponk papa kan die niet betalen, ging Ze er. loge bed het er durft Liesje niet meer te ook, het meisje bij wie ik ond en heeft geen werk. En nu de rest ijl terw en o’s saut bot de t uitleggen waarom ze met haar vrienden in komen omdat ze dan weer moe je al uitstaprond één na zij st moe , sen Chirorok. maar bleef bot een jeans aanheeft en geen r € 5 gekregen, vanmaa a mam r haa van dan nog niet dat je zelf je had je pen. Ze Meponki: Maar weet Lies rde hoo je bed r haa in d von daar. Toen ik Mieke vrijdaga Chirokleren kunt maken? in m’n toeter. Daar moewenen, kreeg ik echt een krop ten we echt iets aan doen! Spel 2: ontwerp zelf Chirokleren plannetje? oud papier, een rol plakVerteller: Heb je dan al een Met kranten, reclamefolders, kun zelf we hoe wel t wee en we onze eigen hippe Meponki: Niet echt, maar ik band en wat schaartjes mak ! zijn is kerm de op is -rok! nen doen alsof we grat Chiro-T-shirt en Chiroshort of Spel 1: de draaimolen jke ploegen. Zet ze in vier Verdeel de ribbels in vier geli s. Meponki loopt rond het krui een rijen, in de vorm van de rijen staan. Die ploeg kruis en gaat achter één van haast zich terug op één loopt mee de kring rond, en t, wordt de Meponki van staa lijn. Wie als laatste in de rij

leuk idee Meponki: Dat was best een Fremoos nu we en Mak van Grollo. ! taan ops , oos Frem ker? wak slechte Fremoos: Amai, ik heb een bij wie sje mei Het nacht achter de rug. Ze en. slap n gaa dienst. laat pas is ik logeer, r mama haa nds avo ’s uur tien tot ft hee hé. Maar het lost Miekes heeft zelfs haar Meponki: Dat was wel leuk geholpen met klusjes. Ze wel dan we nen kun Wat maken. Deze nen kun r problemen helaas niet op. huiswerk niet mee tje als ik is dat een helse baballen naast haar oren sam m’n doen? Voor zo’n klein monster met ik d morgen ston niet wakker! opdracht! te schudden, en ze werd nog er samen iets aan we nen kun en schi Mis er: Vertell familie Kabaal? doen? Waar is de rest van de l nog te slapen in de kamaa alle Meponki: Ze liggen mers van de kinderen.

26

maart 2012

dubbelpunt


ribbels staan,

Spel 3: stoelendans schudt, doen we t haar sambaballen Zolang Fremoos me de ribbels die dien vragen we aan een stoelendans. Na lang aan de zo om het leuk vonden eerst afvielen of ze l uit de boot oo sch op wie gen uit dat kant te zitten. We leg en zo nog vaak er kansen zal krijgen valt, later ook mind . aan de kant zal zitten Goeiemorgen Dassel erbij halen. Meponki: Laten we Dassel!

nnen ver je je patiënten wel ku worden, en dan moet natuurlijk.

n iedereen! Dassel: Goeiemorge t een goeech t nie is Alhoewel, ‘t an slecht! ga en zak de n: de morge vie l een s groen Ik ben misschien we de schimmel in de monster, maar tegen ik echt niet op. kan kamer van Jonathan r ook constant ziek en Jonathan is daardoo ool. Straks wordt hij hij raakt achter op sch als ik. nog zo vies en groen

Spel 6: Moshimoshi woorden. Alle n’ met onbestaande Speel ‘citroen citroe g een onzinkring en iedereen ma ribbels zitten in de noemt twee en dd mi speler in het woord verzinnen. De n, wisselen ne zon ver ze ribbels die van die woorden. De beert onderler in het midden pro nu van plaats. De spe pikken. Wie te één van beiden in tussen de plaats van en twee onen zitt an het midden ga overblijft, moet nu in zinwoorden kiezen.

Spel 4: schimmelbal l. Wie geraakt l met een groene ba We spelen koningsba n. niet meer meespele wordt, is ziek en mag m eens! Meponki: So! So! Ko j nu storen terwijl mi lie jul n ete So: Mo n?! Ik was net mijn ik aan ‘t gamen be ’t spelen bij Thoaan je favoriete spellet Het is wel nog FIFA mas. Nu ja, favoriet. A ‘11 hebben ze niet. ‘06, geld voor de FIF en spelen, s van op school kom En als er dan vriendje wel levende en nn ku ijd uit. Maar we lachen ze Thomas alt spelcomputers b je helemaal geen tetris spelen! Daar he voor nodig.

t ben je nu weer zo laa Meponki: Moemso, op? udt halt, en wandelt Moemso: (Fluit, ho ) Ik ben helemaal rustig tot bij Meponki t op tijd! ne niet te laat.... Ik ben fluitje Spel 7: Eén-twee-drie ur, de ribbels gezicht naar de mu zijn t me at sta so Moem lijn. Alle ribéén nt van het terrein op staan aan de overka . Maar als en rak ge m l mogelijk bij he bels moeten zo sne ereen stilstaan. h omdraait, moet ied hij aftelt, fluit en zic je terug naar af. ziet bewegen, moet Wanneer Moemso je

Spel 5: levende tetris ak kaartjes met kig terrein af en ma Baken een rechthoe kken de ribbels p. Om de beurt tre alle tetrisvormen ero t hun lichaam. me ren na te bootsen een vorm die ze probe rijen te vorren be pro onderaan en Ze beginnen helemaal er een rij ge ris gebruikelijk is. Als men, zoals dat in tet nu kunnen die ing hen uit het spel – vormd is, trekt de leid n. ribbels weer meespele

er op, hé! Al ns, dat lijkt er niet me Meponki: Zeg jonge ben maar een ver jullie vertellen. Ik die toestanden waaro , ik kan nooit ten en heb weinig spaarc simpel monster en ik eten doen: mo we t wa Maar ik weet alle kindjes helpen. er aan de hand iedereen weet wat kabaal maken zodat n. We maken s aan gedaan worde is! Pas dan kan er iet er spel van! rthemalied aan ers leren we het jaa Samen met de monst geluid vind je op volle borst. Tekst en en zingen we het uit aarthemalied. maakerspelvan.be/j

maar laten we slaapt altijd erg lang, Meponki: Schraker er! ar bij roepen. Schrak hem er toch ook ma een monster wakom r uu een nu t da Schraker: Zeg, is daan b geen oog dicht ge ker te maken?! Ik he cht na de el eft he vannacht. Yassin he l! Hij probeert oo sch r voo erd de gestu heeft er zoveel ar ma , Nederlands te leren later graag dokter moeite mee. Hij wil

dubbelp unt

maart 2012 27


Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Misschien houden speelclubbers nog wel het meest van een ouderwets cowboy- en indianengevecht. Daarom presenteert de Speelclubcommissie:

Het grote cowboys Het grote cowboys-en-indianenspel werd dit jaar voor het eerst gespeeld door de speelclub van Chiro Oudergem en hun leiding - Pieterjan, Améline en Yasmin. Bereid je voor op een strijd tussen coole cowboys en slimme indianen. Met als inzet: goud! De speelclubbers van Oudergem vonden het alvast fantastisch!

Fase 1: De speelclubbers worden cowboy en indiaan. Nadat je je speelclubbers in twee ploegen hebt verdeeld, transformeert het ene team zich in rasechte cowboys, het andere in onvervalste indianen. De indianen knutselen hoofdtooien. Die kun je makkelijk maken door veertjes (te verkrijgen in De Banier) vast te nieten aan een papieren lint. Niet de uiteinden van het lint ook aan elkaar vast, zodat het rond het hoofd van de speelclubbers blijft zitten. Enkele strepen oorlogsverf op de wangen en de neus maken het helemaal af. De cowboys maken cowboyhoeden. Snij uit een groot karton ovale figuren. Knip in het midden ervan een gat dat rond het hoofd van de speelclubbers past. Vul dit gat op door er stroken papier overheen te plakken. Zorg ervoor dat die stroken een beetje bol staan. Eventueel kun je de hoed hierna ook nog beschilderen. De cowboyoutfit wordt compleet met een geschminkte stoppelbaard. Om ervoor te zorgen dat je speelclubbers zich helemaal thuis voelen in de cowboy- en indianenwereld kun je nog enkele opwarmertjes spelen.

28

maart 2012

Indianen- en cowboytaal

Cowboys begroeten elkaar met “Howdy!” en indianen zeggen “Haw”, dat weet elke speelclubber. Baken twee vakken af op het terrein. Zet de cowboys in het ene vak en de indianen in het andere. Eén cowboy mag als eerste proberen om in het andere vak zoveel mogelijk indianen te tikken terwijl hij of zij onafgebroken en in één adem “howdyhowdyhowdy...” zegt. Voor de cowboy buiten adem is, moet hij of zij terug in het eigen vak staan. De getikte indianen spelen daarna mee met de cowboys. Als de cowboy toch naar adem moet happen in het vak van de indianen, blijven de getikte indianen in hun eigen vak en speelt de cowboy met hen mee. Daarna is het de beurt aan iemand van de indianen om zoveel mogelijk cowboys te tikken terwijl hij of zij “hawhaw-

dubbelpunt

haw...” roept. Nadien is het opnieuw aan de cowboys. Het spel is voorbij wanneer er in één van de vakken niemand meer overblijft. Schieten met bananen

Cowboys kunnen goed schieten met hun pistolen, maar indianen minstens even goed met hun pijlen! Welke ploeg kan het beste mikken, blijft goed geconcentreerd en schiet altijd raak? Laat alle cowboys en indianen met een pvc-buis en in verf gedoopte papierpropjes (één kleur per ploeg) op een roos schieten. De ploeg die het meeste punten verzamelt, wint. Yihaa!

Cowboys en indianen zijn de kampioenen van het paardrijden. Maar om een goed paard te hebben, moet je het eerst temmen.


speelclub

s-en-indianenspel Eén van de speelclubbers is het ‘wilde paard’. Het paard wordt geblinddoekt, krijgt een knuppel van krantenpapier en een touw van twee meter rond zijn of haar middel. De andere speelclubbers moeten proberen het uiteinde van het touw vast te pakken door stilletjes dichterbij te sluipen. Het wilde paard mag ondertussen uiteraard in het rond slaan met de knuppel. De speelclubber die het touw te pakken krijgt, wint. Tip!

Laat het wilde paard op handen en voeten staan, zo ben je er zeker van dat niemand in het gezicht wordt geslagen.

Fase 2: De indianen en cowboys gaan goud zoeken! Zowel de cowboys als de indianen willen zoveel mogelijk goud – chocolademunten – verzamelen. De cowboys willen hiermee ranches bouwen, pintelieren in de saloon en nieuwe pistolen kopen. De indianen willen het gebruiken om mooie sieraden te maken. Baken een cowboy- en een indianendorp af. Ergens daartussen bevindt zich een goudmijn met chocolademunten. Er zijn kaartjes in twee verschillende kleuren. Elke cowboy en elke indiaan krijgt er (willekeurig) één. De cowboys kunnen hiermee geld gaan halen in de goudmijn. Als ze dat gedaan hebben, proberen ze hun goud in veiligheid te brengen bij de bank in het cowboydorp. Maar de indianen, die hun dorp aan de andere kant van het terrein hebben, willen het goud uit de goudmijn ook! Omdat ze er

niet rechtstreeks bij mogen, proberen ze het af te pakken van de cowboys. Dat doen ze door cowboys te tikken. Wanneer een indiaan een cowboy kan tikken, tonen ze allebei hun kaartje. Als beide kaartjes dezelfde kleur hebben, krijgt de indiaan het goud én het kaartje van de cowboy. De cowboy moet dan om een nieuw kaartje gaan. De indiaan brengt het goud naar de schatkist in het indianendorp. Als beide kaartjes een verschillende kleur hebben, krijgt de cowboy het kaartje van de indiaan. Die moet dan om een nieuw kaartje gaan. Tip!

Om het moeilijker te maken, kun je tussen de goudmijn en het cowboydorp een rivier maken, waarvoor speciale regels gelden. Dat de indianen die rivier moeten oversteken op handen en voeten, of dat er maar vier indianen tegelijkertijd over de rivier mogen kruipen, bijvoorbeeld.

Fase 3: Vredespijp roken In elke strijd is er een overwinnaar. Maar na een goed gevecht is het tijd om de strijdbijl te begraven. De cowboys en indianen sluiten vrede bij de vredespijp (bellen blazen). Ze verdelen hun goudstukken eerlijk en mogen ze allemaal opeten!

dubbelp unt

maart 2012 29


Maria:de arme-moe(der)

gerespecteer met net dat tikkeltje meer Iedereen kent moeder Maria. Superheilig, zorgt voor zoon Jezus en echtgenoot Jozef, en doet nooit een vlieg kwaad. Maar verder is ze toch vooral een ‘arme moe’. Dat klinkt misschien armetierig, maar wie zegt dat die arme moe nooit zin heeft om er eens stevig in te vliegen? In een party bedoelen we dan. Dat treft. Binnenkort is er een groot bal in Nazareth waar moeder Maria al weken naar uitkijkt. Probleem: haar outfit bestaat voorlopig nog uit een paar aan elkaar genaaide lompen. Daarmee zal ze de award voor ‘best geklede moe’ niet winnen. En voor minder dan dat gaat ze niet.

Het spel Maria heeft geen zin om af te gaan als een gieter en roept de hulp in van de rakwi’s. Zij moeten onze-lieve-vrouwtjes (guimauve-snoepjes) verdienen, zodat Maria op de markt toch een spetterende outfit kan kopen. Elke rakwi probeert voor zichzelf zoveel mogelijk snoepjes bij elkaar te krijgen. Op het einde van het spel kan iedereen dan een item kopen, waarna ze alle bijeen geshopte kledingstukken en accessoires rond een paspop draperen. Zo proberen de rakwi’s samen tot een prachtige outfit voor moeder Maria te komen. De rakwi’s kunnen onze-lievevrouwtjes verzamelen door spelletjes te spelen. Ieder speelt voor zich, de winnaar krijgt een snoepje. Soms kunnen er ook meerdere winnaars zijn.

30

maart 2012

dubbelpunt

De spelletjes - Toren van Maria: Je speelt Toren van Pisa, maar in de plaats van de poppetjes gebruik je onze-lieve-vrouwtjes. Degene die als eerste alle beeldjes op de toren kan plaatsen, is de winnaar. - Marenga: Bouw een toren met onze-lieve-vrouwtjes en speel Jenga. Degene die het laatste snoepje uit de toren heeft getrokken zonder dat de toren omvalt, is de winnaar. - Eat Maria: Hang wat onze-lievevrouwtjes aan touwtjes die je ergens ophangt. De spelers moeten ze met hun mond proberen te pakken te krijgen, met hun handen op hun rug. - Onbevlekte ontvangenis: De rakwi’s krijgen elk een verfborstel tussen hun knieën en een blad papier op hun achterwerk. Verdeel ze in twee ploegen en duid per ploeg één ‘Maria’ aan. De ploegen proberen elkaars Maria te vinden door vegen op het blad te schilderen. Als Maria ‘bevlekt’ wordt, moet ze ‘Jesus Christ’ roepen. De ploeg die als eerste de Maria van de andere ploeg vindt, heeft gewonnen. - Judaskus: De rakwi’s zitten rond een tafel met een ontblote buik, één iemand zit onder de tafel. Deze rakwi wrijft met een nat Mariasnoepje over de blote buiken. De rakwi’s die lachen, vallen af. Wie niet reageert, krijgt een snoepje als beloning. - Mariasnijden: De rakwi’s krijgen vijf onze-lieve-vrouwtjes. Om beurten bijten ze een stukje van een van de snoepjes. Degene die als laatste een stukje kan overhouden, krijgt een punt. Zo speel je vijf keer. Alle rakwi’s die een punt kunnen bemachtigen, krijgen een onze-lieve-vrouwtje als beloning.


]foto: valerie vanderlooy[

rakwi

Feestje in Nazareth Als de onze-lieve-vrouwtjes verzameld zijn, kunnen de voorbereidingen voor het bal beginnen. Bouw met je rakwi’s het lokaal om tot een bedevaartsoord waar de gelovigen Maria kunnen aanbidden. Om te bidden, moet je een gebed hebben, natuurlijk. Laat je rakwi’s er zelf eentje maken. Hoe? Zet ze in gebedshouding in een kring. Eén iemand verzint de eerste zin, de volgende voegt daar de volgende aan toe, enzoverder. Ga zo de kring rond tot ze samen tot een gebed gekomen zijn. Als het af is, herhalen ze het nog eens met iedereen samen, als collectieve groet aan Maria.

soires uitkiezen op een geïmproviseerd marktje. Daarna mogen ze alles op de paspop hangen. Als het geheel goedgekeurd is door de groep kiezen ze iemand die Maria mag spelen. Hij of zij trekt de kleren aan, wordt opgemaakt en nodigt iedereen uit om naar het bal te gaan. Daar steelt Maria de show en krijgt ze de award voor ‘best geklede moe’.

Tip! Probeer het marktje zo ‘echt’ mogelijk te maken, met verschillende winkeltjes: eentje met juwelen, met schoenen, met kleedjes, enz. Prijs je waren ook aan: ‘drie onze-lieve-vrouwtjes’, ‘zeven onze-lieve-vrouwtjes’, enz. Hier kunnen de rakwi’s dan echt komen shoppen. Tip! Laat de rakwi’s zelf materialen en accessoires voorstellen. Dat maakt het voor hen alleen maar echter en Maria zal er goed bij varen. Haar outfit wordt alleen maar hipper! Tip! Verkleed je zelf ook als een personage uit de entourage van Maria en Jozef. Zo kunnen je rakwi’s zich helemaal in het thema inleven en het motiveert hen om zich volledig te geven.

Na het gebed is het tijd om Maria aan te kleden. Alle rakwi’s mogen met hun onze-lieve-vrouwtjes kleren en acces-

dubbelp unt

maart 2012

31


Altijd Drukke Hyperactieve Tito’s Definitie ADHT. Bij hyperactiviteit is er sprake van overmatige beweeglijkheid. De mate en manier van beweeglijkheid is voor elke ADHT'er verschillend. Sommigen maken voornamelijk grote bewegingen met de benen of de armen, sommigen friemelen meer met de vingers en de handen. Hoe gaan we met onze ADHT’ers spelen?

Verder krijgen ze 18 groepsopdrachten die ze moeten uitvoeren. Op elke opdracht staat een tijdslimiet. Hou hen daaraan: als een opdracht niet lukt, kun je bijvoorbeeld met sancties werken. Om het uur worden telkens twee tito’s uit de groep genomen om een individuele opdracht uit te voeren (zie schema hieronder). Zij krijgen 1 minuut om die opdracht uit te voeren. Als ze daarin slagen, mogen ze weer meedoen met de groepsopdrachten.

schema

32

maart 2012

dubbelpunt

]foto: chiro lore[

Startopdracht: laat je tito’s een glas cola of suikerwater drinken. Ze moeten heel de namiddag hyperactief bezig zijn, vandaar. Ze mogen geen seconde stil zijn of stilzitten.


tito groepsopdrachten 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18.

Maak een piramide. komen. Verzamel 10 rode voorwerpen die van buiten de Chiro Steek tien kaartspellen op volgorde. Spring 100 keer touwtje. Maak een parcours met 100 dominoblokjes. Maak een kledingketting van 50 meter. Doe 100 koprollen. n lang geluid mee. Verzamel vijf muziekinstrumenten en maak er 15 minute een springfoto, lfoto, voetba een o, Maak 5 soorten groepsfoto’s: een klasfot een fotomodelfoto en een huwelijksfoto. Lak de vingernagels van alle tito’s. Pomp 500 keer. Bereid een culinair topgerecht voor je leiding. Tel het aantal ramen van je Chirogebouw. Loop 40 keer van de ene muur naar de andere.

Bouw een fort met 20 stoelen. kunstwerkje. Doe aan bodypainting. Schilder op elke tito een mooi Was een blok zeep op. Wissel van kleren met een andere tito.

Individuele opdrachten Hou drie ballonnen in de lucht. Verplaats 5 wattenbolletjes één voor één van de ene schaal naar de andere. De schalen staan op ongeveer twee meter afstand van elkaar. Gebruik daarvoor je neus die is ingesmeerd met kleverige vaseline. Mik tien pingpongballetjes in een beker. Doe één minuut aan muurzitten. Doe een partijtje vogelpik met als doel een schot in de roos. Werp 9 blikken omver met 3 ballen. Doe 20 keer ‘muurtje-klop’: de bal mag maar één keer de grond raken voor je hem terug tegen de muur slaat. Doe tien keer aan ‘flespoepen’. Knoop een nagel vast aan een touwtje. Hang dat touwtje achteraan aan je broek en probeer de nagel zo in een flesje te manoeuvreren.

dubbelp

unt

maart 2012 33


e k j i R ffia ma. vs me ar i’s ket

Het spel – Il gioco Verdeel de keti’s in groepjes van drie à vier personen. Elk groepje krijgt een usb-stick waarop een filmpje staat. De keti’s moeten zelf op zoek naar een plek waar ze het kunnen afspelen. De groepjes krijgen ook een koffertje mee dat op slot zit. In dat koffertje zitten een pastarecept, allerlei droedels, raadsels en puzzels. Je kunt de keti’s ook een stratenplan meegeven. Geef nog niet te veel uitleg. Hou het mysterieus en zeg dat alles later duidelijk zal worden.

De film – La pellicola Op het filmpje zien de keti’s een maffiabaas die de volgende mededeling doet: “Het dorp is in handen van de Italiaanse maffia. Hoe je het dorp kunt veroveren, moet je zelf uitzoeken in de loop van het spel. Ga nu naar plaats A, en zorg dat je een Italiaanse tekst van minstens zes regels hebt wanneer je daar aankomt.”

Paniek! Het dorp is in handen gevallen van enkele rijke Italiaanse maffiastinkerds, en de minder welgestelde keti’s pikken dat niet! Hoog tijd om in opstand te komen en het dorp te veroveren.

34

maart 2012

dubbelpunt


keti ttagliHet spel in detail – Il gioco de atamente Plaats A

de keti’s hier op of hangt op Iemand van de leiding wacht uitleg op. Ze krijgen de opvoorhand een briefje met de nu ook vanbuiten te leren, en dracht om de Italiaanse tekst afspraak te weten. komen de volgende plaats van

Plaats B

troleert hier of de keti’s hun Iemand van de leiding con al is, krijgen ze een goed intekst kennen. Als dat het gev e vernemen ze nu de volgend gepakte kookwekker. Ook opt n voor de wekker aflo . locatie, die ze moeten bereike van de tekst, dan krijgen ze Faalden ze bij het opzeggen minder tijd op de wekker.

Extra tips – Consigli extra Als het lang mag duren, kun je ook een cryptische omschrijving geven voor de verschillende locaties. Je kunt uiteraard zelf nog plaatsen en opdrachten toevoegen! Als je wilt vermijden dat alle groepjes naast elkaar rennen, stippel je best verschillende routes uit. Dat vraagt wel wat extra voorbereiding. Wil je meer met het thema ‘armoede’ doen, dan kun je de groepjes ook geld laten verdienen bij elke opgeloste opdracht. Hiermee kunnen ze dan zelf een goedkope maaltijd samenstellen. Zorg voor bordjes, servetten en kaarsjes en eindig de namiddag met een gezellig ketidiner!

Plaats C

n, krijgen ze de coördinaten Als ze op tijd plaats C bereike teen. Als ze te laat aankomen, van de volgende locatie me t vervullen. Zo kun je hen – moeten ze eerst een opdrach ten – een Chiroliedje laten samen met een aantal passan zingen in Italiaanse operastijl.

Plaats D

ode en de opdracht om met De keti’s krijgen een streepjesc n. naar het Chirolokaal te gaa het bijbehorende product de bij t duc pro k oeken wel Daarvoor moeten ze eerst uitz ze doen door streepjesnen kun Dat . streepjescode hoort code te laten scannen in de codes te vergelijken, door de bij . Zo komen ze erachter dat plaatselijke supermarkt, enz rt. ghetti hoo de streepjescode een pak spa

Chirolokaal

t de spaghetti krijgen ze de Als ze het lokaal bereiken me ze nog altijd met zich meesleutel van het koffertje dat en ze een pastarecept en aldragen. In het koffertje vind puzzels. Voor elke opgeloste lerlei droedels, raadsels en , de benodigde ingrediënten puzzel verdienen ze één van n. paprika’s, wortels en kruide bijvoorbeeld een pot saus, ft hee ijd aalt heerlijke pastam De groep die als eerste een rhee maffiabazen en wordt bereid, wint de harten van de ser over het dorp.

dubbelp

unt

maart 2012 35


e d e o m r a n i s ’ i p As De aspi’s zijn oud genoeg om met geld om te gaan. Al staan ze er nog niet echt bij stil hoeveel een huishouden kost. Zeker niet als je budget beperkt is. En ja, hoe beheer je die rekeningen als er alsmaar kosten bijkomen? Laat je aspi’s zelf een dagje tegen armoede vechten. Welkom in de gemeenschapswoning van de aspi's. Hier mogen zij aan een verminderd tarief wonen. Iedereen in het huis heeft te maken met minstens één facet van de armoedeproblematiek. Iemand is analfabeet, een ander heeft vaak gezondheidsproblemen, nog iemand anders haakte af op school, enz. Het doel van dit spel: de vicieuze cirkel doorbreken en zo uit de armoede geraken. Het spel wordt gespeeld in een welbepaald arbeidsritme: de aspi’s hebben telkens 30 minuten vrije tijd afgewisseld met 10 minuten werktijd. In hun vrije tijd houden ze zich bezig met het dagelijkse leven: rekeningen betalen, zorgen dat hun gezondheid op peil blijft, kleren kopen en hobby’s uitoefenen. Daarvoor hebben ze natuurlijk geld nodig. Tijdens de 10 minuten werktijd kunnen ze dat verdienen door opdrachten uit te voeren. Afhankelijk van het soort werk dat ze doen, krijgen ze meer of minder loon. Het is de bedoeling om uiteindelijk de beste job te bemachtigen.

rskaart en een medische Elke aspi krijgt een bewone telt waar ze wonen en fiche. De bewonerskaart ver ten bedragen: elektricihoeveel de maandelijkse kos de medische fiche staat teit, water, gas, huur, enz. Op bij met welke problehoe gezond ze zijn. Er staat ook voorbeeld longontstemen ze te kampen hebben (bij king, analfabetisme, enz.) aan de slag en hun opMet die gegevens moeten ze d dat ze daarmee verdiedrachten uitvoeren. Het gel en in hun gezondheid, in nen, kunnen ze dan invester natuurlijk wel pas nadat opleiding, in kleren, enz. – hebben. ze hun vaste kosten betaald eten de aspi’s telkens mo Na de 10 minuten werken een gelukskaartje of een een kaartje trekken. Dat kan ziek worden, maar evenpechkaartje zijn. Zo kun je at. goed 50 euro vinden op stra

36

maart 2012

dubbelpunt

]foto: valerie vanderlooy[

Het spel


aspi 30 minuten vrije tijd Rekeningen betalen Alle rekeningen moeten betaald worden. Als de aspi’s een rekening niet kunnen betalen, wordt de elektriciteit of het water afgesloten tot ze betaald hebben. Als ze uiteindelijk ook niet meer in staat zijn om hun huur te betalen, komen ze op straat te staan. Hobby’s uitvoeren en cursussen volgen De aspi's kunnen hobby’s uitoefenen of cursussen volgen. Voor elke hobby of cursus die ze volgen, krijgen ze een badge. Daarmee kunnen ze een medisch probleem laten kwijtschelden of een diploma bemachtigen. Met diploma’s kunnen ze een betere job zoeken en dus meer geld verdienen. Je kunt bijvoorbeeld geen directeur worden als je niet met de computer kunt werken. Gezondheid Op de medische fiche staat de gezondheid van de aspi’s vermeld. Die gezondheid kan achteruitgaan wanneer je een pechkaart trekt of verbeteren als je naar de apotheker gaat en medicijnen koopt. Met een betere gezondheid kun je ook een betere job aan. Kleren Voor sommige jobs hebben de aspi's speciale kleren nodig – een schoonmaakster moet bijvoorbeeld een schort hebben. Hiervoor zullen ze naar de winkel moeten gaan en een investering moeten doen. Pech- en gelukskaarten Er is ook een stapel pech- en gelukskaarten in het spel. Na de 10 minuten werken mag iedereen telkens een kaart trekken uit die stapel. Gelukskaarten Je bent jarig en je krijgt € 50 van je grootmoeder. Je hebt geluk vandaag, je vindt € 5 op de grond. Een vergissing van de bank in jouw voordeel. Je ontvangt € 100. Enz. Pechkaarten Je zit met een lek in de badkamer, je moet € 50 euro betalen voor de reparatie. Het regende vandaag de hele dag en je had geen regenjas. Je bent zwaar verkouden en je hebt chronische bronchitis opgelopen. Je schoenen zijn versleten en je moet nieuwe kopen. Min € 20. Enz.

10 minuten werken

tijd om te werken (=een De aspi's krijgen 10 minuten rmee verdienen ze geld. opdracht uit te voeren). Daa de ladder’ met een simIedereen begint ‘onder aan a voor nodig is, bijvoorpele job waar geen diplom maakster. Bovenaan op beeld vuilnisman of schoon beeld staatssecretaris de ladder kunnen ze bijvoor rden. Ze kunnen een voor armoedebestrijding wo vrije tijd cursussen te betere job vinden door in hun alen. Een analfabeet volgen en een diploma te beh of secretaresse worden, kan niet zomaar secretaris extra cursus ‘lezen en bijvoorbeeld. Die zal eerst een daarvoor is er dan weer schrijven’ moeten volgen. En geld nodig. Tip! ken naar opdrachten en Inspiratie nodig bij het zoe vind je dit spel terug, jobs? In de Spelendatabank inclusief tips.

Einde Het spel eindigt zodra iemand vold oende badges verzamelt en de best betaalde job bemachtigt. Je kunt eventueel afsluiten met een korte evaluatie en een gesprek over armoede. Is onze alledaagse luxe vanzelfsprekend? Hoe belangri jk is een job om uit de armoede te geraken? Mogen we kwaad zijn op onze ouders wanneer ze ons niet mee r zakgeld willen geven? Tip! Zorg dat het inkomen van de aspi's lager ligt dan de uitgaven, anders gaat het doel van het spel verloren. Tip! Bekijk voor je begint met hoeveel aspi’s je zal zijn. Bepaal op basis daarvan hoeveel beg eleiding je nodig hebt. Anders kan het nogal chao tisch worden. Je hebt iemand nodig die: de opdrachten geeft, controleert of iemand ze wel mag/kan uitvoeren en het juiste bedrag uitbetaalt. alle kosten int. de geluks- en pechkaarten uitdeelt. de hobby’s en opleidingen in het oog houdt en badges uitdeelt.

dubbelp

unt

maart 2012 37


op een ander: Chiro Kallo

From zero to Chiro Precies een jaar geleden stond in de Chirogazet een kort artikel over de heropstart van Chiro Kallo. Na 16 jaar pauze doen ze daar sinds vorig jaar weer aan Chiro. En hoe! Een tienkoppige leidingsploeg zette er z’n schouders onder, en na een kort maar geslaagd bivak in Kampenhout telt Chiro Kallo nu al een 60-tal leden. Hét moment om deze piepjonge groep een plaatsje te geven in Op een ander, quoi. Op een zonnige maar koude zondagnamiddag zakte Dubbelpunt af naar hun heem voor een gesprek met titoleiding Lore en Jan. DUBBELPUNT: Een jaar geleden zijn jullie opnieuw gestart, maar van waar kwam het idee? Lore: Kallo is een klein dorp, maar de laatste jaren zijn hier heel wat jonge gezinnen komen wonen. En het is bij die jonge gezinnen dat de vraag ontstond. Op een feest van de lagere school zaten een aantal ouders samen, die wel iets in een nieuwe Chirogroep zagen. En daar ontstond dan het plan, al konden die ouders natuurlijk zelf geen activiteiten begeleiden. Zij vormden een stuurgroep en gingen op zoek naar leiding. Jan: Van de tien leiders en leidsters die zich vorig jaar engageerden, waren er trouwens maar twee die ooit in de Chiro hebben gezeten. De andere acht hadden al op het speelplein gestaan, of waren al eens meegegaan op een jongerenvakantie van Kazou, maar dat was het. Nu ja, in Kallo was natuurlijk ook niets anders. DUBBELPUNT: Jullie lokaal bevindt zich momenteel op een mooi grasplein aan de rand van Kallo. Was dat er al van in het begin? Jan: Het grasplein waar onze containers nu op staan en de wei ernaast huren we voor een symbolische euro per jaar van de stad Beveren. Een mooie geste, maar er is op dit moment nog maar weinig voor de jeugd in Kallo. Dat zal ook wel meespelen, denk ik. Lore: En de containers waar we voorlopig in zitten, die kregen we van Electrabel Mol. Dat heeft de stuurgroep voor ons geregeld. Het plan is om

38

maart 2012

op de wei een echt gebouw neer te zetten, maar die plannen zijn nog niet concreet.

Chiro op z’n Kallo’s DUBBELPUNT: Wat maakt Chiro Kallo zo bijzonder? Jan: Bijzonder is misschien overdreven, maar we zijn toch heel tevreden met ons ledenaantal. Op een jaar tijd, uit het niets, 60 kinderen en jongeren bijeen trommelen, lijkt me geen slechte prestatie. Het wil ook wel zeggen dat er vanuit het dorp echt vraag was naar een jeugdbeweging. Ik denk dat bijna het volledige eerste en tweede leerjaar naar de Chiro komen. Lore: En ook de leiding verdient een pluim. De meesten hebben nooit in de Chiro of de scouts gezeten, maar zetten zich toch elke twee weken in. Elke keer opnieuw een goed programma op zondag en dan nog onze andere activiteiten, zoals de vol-au-ventavond die we georganiseerd hebben. Dat is allemaal heel vanzelfsprekend voor wie van jongs af in de Chiro zit, maar veel minder voor onze leiding. Jan: Bovendien verschilt onze leiding nogal van leeftijd. De oudste is 36, een paar zijn 18, en de meesten hangen daar ergens tussenin. Enkele studenten dus, maar vooral werkmensen. Zij

dubbelpunt

moeten vakantie nemen om op kamp te kunnen gaan, en dat is niet altijd even evident. Die ‘brede’ leidingsploeg is zeker een bonus. Er zijn de oude rotten, die alles in gang zetten, en daarbij geholpen worden door de nog oudere rotten van de stuurgroep. (lacht) Lore: Dat is wel nodig – hun ervaring is echt een meerwaarde. En daarbij komen nog de ervaring en het netwerk van de stuurgroep. Dat zijn eigenlijk onze zes VB’s, die ons sturen en begeleiden waar dat nodig is. Door hun netwerk kunnen zij ook dingen regelen die wij nooit geregeld zouden krijgen, zoals onze containers. DUBBELPUNT: Verschilt jullie werking veel van Chirogroepen die bijvoorbeeld hun 30e verjaardag vieren? Jan: Ongetwijfeld. De jaarlijkse tradities, zoals de fuif of de wafelenbak, die hebben wij allemaal niet. Elke keer als wij iets doen, is dat altijd iets nieuws, en moeten we vanaf nul beginnen. De stuurgroep geeft ons gelukkig wel tips en legt uit hoe andere Chirogroepen dat aanpakken. Lore: De werking zelf, op zondagnamiddag, verschilt dan weer niet veel van hoe het er elders in Vlaanderen aan toegaat. Al geven wij wel maar om de twee weken werking. Dat was een keuze in het begin, en ik denk dat we zo veel leiding over de streep getrokken hebben om zich toch te engageren.


DUBBELPUNT: Wat was het mooiste moment uit jullie korte Chirocarri猫re? Lore: Ons eerste leidingsweekend, wat eigenlijk een soort kennismakingsweekend was, dat was superleuk. We hebben elkaar toen ook echt veel beter leren kennen. Jan: En zeker en vast niet te vergeten: het kamp. Alleen al het feit dat we op bivak k贸nden gaan, terwijl we nog geen half jaar bestonden. Het was misschien geen volwaardig kamp, maar we hebben ons vier dagen geweldig geamuseerd. Het was ook een manier om te tonen aan de ouders dat we het serieus menen. In het begin was er in het dorp wat twijfel over hoe lang het zou duren, maar die scepsis is nu helemaal verdwenen. En dit jaar gaan we tien dagen op kamp, naar Sankt-Vith! Geweldig veel plezier daar en bedankt voor het gesprek.

dubbelp

unt

maart 2012 39


LEIDINGSPLOEG

Je doet er alles aan om het te vermijden, maar soms gebeurt het toch: een noodgeval in je Chiroploeg. In de meeste gevallen helpt het al om met elkaar te overleggen en je gezond verstand te gebruiken. Maar een houvast voor dergelijke onvoorziene noodsituaties kan nooit kwaad. Snel, een minicursus ‘SOS Chiro’. This is an emergency!

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Check www.chiro.be/veiligheid voor alle veiligheidstips! Zorg ervoor dat de veiligheidsfiches in het leidingslokaal beschikbaar zijn.

Stap 1: Breng iedereen onmiddellijk in veiligheid

Stap 3: Verleen EHBO waar nodig

In de praktijk zal dat altijd anders verlopen, maar het is absoluut dé hoofdprioriteit. Daarom moet je snel te weten komen wat er precies gebeurd is, zodat je ook weet waar het veilig is: op het droge, uit het vuur, enz. Reageer alert op de situatie, wees kordaat en geef duidelijke instructies zonder daarbij te roepen. Controleer daarna direct de toestand van je slachtoffer(s).

Scheid de slachtoffers van de omstanders. Haal de niet-betrokkenen zo snel mogelijk weg van de plaats van het gebeuren en zorg ervoor dat ze begeleid worden. Blijf praten, vooral met degenen die over hun toeren zijn. Laat niemand aan zijn of haar lot over!

Stap 2: Waarschuw de hulpdiensten. 112 is daarbij hét nummer! Als dat nodig is, verwittig je zo snel mogelijk de hulpdiensten. Probeer hen zo helder mogelijk te vertellen wat er precies gebeurd is. Hou daarbij de volgende vragen in het achterhoofd: - Waar bevinden jullie zich exact? - Wat is er gebeurd? - Hoeveel gewonden zijn er? - Hoe schat je de ernst van de situatie in?

40

maart 2012

dubbelpunt

Het is altijd een goed plan om met je leidingsploeg een EHBO-cursus te volgen. Zoek iemand met ervaring om jullie in de wereld van de EHBO wegwijs te maken. Bij Jeugd Rode Kruis kun je zo’n cursus aanvragen op het nummer 015-44 35 70. Keep your cool! Probeer vooral zelf kalm te blijven. Als je niet rustig bent, kun je niet meer redelijk denken en loop je het risico dat je de toestand alleen maar erger maakt. Wanneer je zelf als leiding té verward bent – wat natuurlijk mogelijk is – waarschuw je misschien best iemand die een beetje afstand kan nemen van de situatie. Laat je bijstaan door je groeps- of medeleiding, je VB, een ouder, iemand van de oud-leiding, een kookouder, of een goede vriend(in).


Stap 4: Nazorg Verlies getuigen niet uit het oog Vraag iedereen om te blijven tot de hulpdiensten gearriveerd zijn. Of noteer in ieder geval hun adresgegevens. Ga na waar eventuele slachtoffers naartoe gebracht werden. Informeer de familie van de betrokkenen Of dat dringend is of niet hangt natuurlijk af van de ernst van de situatie. Bel zeker niet wanneer je zelf in paniek bent. Anders maak je het thuisfront alleen maar onnodig ongerust. Als je belt, zorg er dan voor dat je weet wat er precies aan de hand is en informeer iedereen rustig over wat er verder zal gebeuren: of ze ter plaatse moeten komen, of de activiteit geannuleerd wordt, hoe de opvang georganiseerd wordt, wie ze kunnen contacteren, enz. Zorg voor een goede communicatie Niet communiceren over een crisis kan weleens een tweede crisis veroorzaken. Kom zelf met de informatie naar buiten en licht je leden, de leiding en de ouders duidelijk en eerlijk in. Als je iets niet weet, dan weet je het niet, daar mag je gerust voor uitkomen. De pers te woord staan is niet jullie eerste bekommernis, die taak speel je best door naar een vertrouwenspersoon. Denk ook aan het administratieve luik Zorg dat je de nodige verzekeringsdocumenten in orde brengt, en vraag bij eventuele slachtoffers zeker naar hun identiteitskaart en hun SIS-kaart. Verwittig het nationaal secretariaat! Op het nationaal secretariaat staan we altijd klaar om je te helpen in noodsituaties. Ook in het weekend en tijdens de vakanties kun je ons bereiken. Samen met jou bekijken we hoe we je kunnen helpen. Bij een noodgeval komt soms ook pers kijken. Bel ons dan zeker, we helpen jullie daar graag bij! Zo zorgen we samen dat de correcte boodschap in het nieuws verschijnt. 03-231 07 95. DOEN!

Algemene tips: 1. Blijf kalm. 2. Probeer de situatie onder controle te krijgen. 3. Zorg voor duidelijke communicatie. 4. Nazorg is ook belangrijk. 5. Hang noodnummers duidelijk op. 6. Zorg voor een basiskennis EHBO. 7. Laat je bijstaan als dat nodig is Het nationale secretariaat is ALTIJD bereikbaar.

Nummer hulpdiensten: 112 Nummer Antigifcentrum: 070-245 245 Nummers van dokters in jullie gemeente: ...……………………………. ...……………………………. ...……………………………. ...……………………………. ...……………………………. Nummer nationaal Chirosecretariaat: 03-231 07 95 (ook tijdens de weekends en vakanties beschikbaar voor noodgevallen)

dubbelp

unt

maart 2012 41


E t u o t de S t r a A T S k StO De Stoute Stokstaart Stoute Stokstaart zette de deur van zijn appartement op een kier en gluurde naar het einde van de gang. Van waar hij stond, had hij een goed zicht op de deur van appartement 4C. Achter die deur woonde een oude vrouw. Hij was nooit in haar geïnteresseerd geweest, maar dat was recent veranderd. Een maand geleden had hij de vrouw – hij noemde haar kortweg ‘4C’ – druk in de weer gezien met verhuisdozen. Haar dochter Lies had haar daarbij geholpen. Stoute Stokstaart kende Lies van kleins af. Als kind zat ze altijd in de gang met poppen te spelen. Braaf kind. Hij mocht haar wel. En nu had zijn immer waakzame overbuurvrouw hem onlangs verteld dat Lies samen met haar dochtertje bij haar moeder was ingetrokken. Een echtgenoot had ze niet. Die lafaard was jaren geleden met de noorderzon vertrokken. Lies had zich als alleenstaande moeder uit de naad gewerkt. Recent was het reisbureau, waar ze al zes jaar werkte, failliet gegaan. Zonder vast inkomen stond Lies’ bankrekening al gauw in ’t rood. Vandaar dat ze bij haar moeder was komen aankloppen. Hoewel het Stoute Stokstaart ergerde dat zijn overbuurvrouw ongevraagd zulke intieme details uit het leven van een ander blootgaf, had hij toch aandachtig geluisterd. Tot zijn eigen verbazing had het verhaal van Lies hem geraakt. En sinds die dag hield Stoute Stokstaart het doen en laten van 4C nauwlettend in het oog. Zo was hij er bijvoorbeeld getuige van hoe de oude vrouw haar auto verkocht aan een puistige jongeman. Stokstaart begon meer en meer te vermoeden dat 4C en haar dochter financi-

42

maart 2012

dubbelpunt

Naam: onbekend - Vo ornaam: ook onbekend - Totem: Stou te Stokstaart - Geboortejaar: 1928 - Woonplaats: 3 hoog, tegenover Chir oplein - Hobby’s: geen - Chirover leden? Nee, zot! Oud-scout! - Houdt van: Orde. Tucht. Hoe het vroeger was. - Houdt niet van: chaos, lawaai, kinderen, gebrek aan respect, honden poep, belastingen, house, metal, hi phop, muziek in ’t algemeen, de jeugd van tegenwoordig, het verkeer, he t onderwijs, enz. - Huisdieren: twee goudvissen (Ramses 1 en Ramses 2)

ële problemen hadden – al leek het dochtertje van Lies daar vooralsnog weinig van te merken. Stoute Stokstaart zag haar vaak over het dorpsplein fietsen. En sinds een viertal weken bracht Lies haar ook elke zondag naar de Chiro. Toen de bel van de lift aankondigde dat er iemand de vierde verdieping bereikt had, schrok Stoute Stokstaart op. Een jongen en een meisje in Chirokleren stapten uit. Het meisje had een hoop papieren mee. Stoute Stokstaart wist meteen wat hen hier bracht. Hij sloeg die bengels van de Chiro al lang genoeg gade om te weten dat de leiding rond deze periode van het jaar de huizen afschuimde om leden te ronselen voor het kamp. Hoeveel zou zo’n tiendaagse kosten? Vierduizend, vijfduizend frank? (Stokstaart was er nooit in geslaagd in euro’s te rekenen.) Hij begreep onmiddellijk dat het hoe dan ook meer was dan Lies zou kunnen ophoesten. In een impulsieve bui van goedhartigheid trok Stoute Stokstaart zijn deur open. “Psst,” siste hij. “Komen jullie voor 4C?” Het meisje knikte enthousiast. “Ik zou graag mijn steentje bijdragen. Lies hoeft niet te weten...,” begon Stoute Stokstaart, terwijl hij zijn portefeuille uit zijn achterzak toverde. “Ik denk niet dat dat nodig is,” onderbrak de jongen hem. “Jawel!” beet Stoute Stokstaart hem toe, “niet iedereen kan zomaar een bivak betalen.” De jongen lachte goedmoedig. Hij leek niet van zijn stuk gebracht door de vijandige toon in Stokstaarts stem. “Hoewel dit een mooie geste is van u denk ik dat ze overbodig is. Wij organiseren ieder jaar een spaghettiavond. De opbrengst ervan investeren we integraal in ons kamp. Zo kunnen wij de prijs stevig drukken, want onze groep moet toegankelijk zijn voor iedereen.” Stoute Stokstaart gaapte hem met open mond aan. Hij moest toegeven dat dat geen slecht idee was, maar dat zou hij hen natuurlijk nooit vertellen. Zonder verder nog een woord te zeggen, sloot hij de deur van zijn appartement.


VRAGENVUURTJE nieuw Nieuw! Elke maand beantwoordt Aurore jouw persoonlijke Chirovragen. Stuur een mailtje naar dubbelpunt@chiro.be en lees haar goede raad in de volgende editie van Dubbelpunt.

Als je ziek bent, ga je naar de dokter. Als je geen lief vindt, lees je ‘hoe de ware aan de haak te slaan’. Als je met je geaardheid worstelt, dan bel je de Holebifoon. Als je met een seksprobleem zit, lees je de Fancy of de Flair. Maar wat doe je als je je tito’s niet rustig krijgt, je stiekem verliefd bent op je medeleiding of hebt staan dansen op de Chirofuif terwijl je eigenlijk moest werken? Bel dan onze hulplijn en vraag het aan Aurore!

Dag Aurore Ik heb een kort vraagje. Mag je eigenlijk roken in de Chirolokalen? Wij roken uiteraard niet tijdens de activiteiten, maar na de leidingskring op vrijdag gebruiken onze rokers het ketilokaal soms als ‘rokerskot’. Normaal gezien gaan ze wel buiten staan, maar als het koud is of het regent, nu ja, dan is het ketilokaal het dichtst bij. Nadien wordt het wel goed verlucht en op zondag is er van de sigarettengeur niets meer te merken. Maar er zijn een paar meisjes die vinden dat dit niet langer kan omdat het bij wet verboden zou zijn. Is dat zo? Grtz Bram Hoi Bram! Ik heb op jouw kort vraagje ook een kort antwoord: nee, dat mag niet. De wet verbiedt het om te roken in jeugdlokalen, ook als er geen leden aanwezig zijn. Voor de rokers is dat natuurlijk erg vervelend, want in ons Belgenlandje regent en waait het wel heel vaak. Bespreek het eens met de leidingsploeg. Zijn er veel rokers? En hebben die echt een ‘rokersruimte’ nodig? Misschien kom je ook al ver met een afdakje en een verwarmingselement. Wie weet zitten er in jullie ploeg wel een paar handige klussers die zo’n afdakje in elkaar kunnen timmeren. Het ketilokaal is in ieder geval – net zoals de andere lokalen trouwens – geen optie!

Hoi Aurore Wij gaan binnenkort met onze tiptiens op weekend. We willen hen aan onze lokalen laten vertrekken met de fiets, waarna ze zelf de weekendlocatie moeten vinden aan de hand van allerlei opdrachten. Maar nu vindt onze VB dat onverantwoord en ze zegt dat we moeten meefietsen. Maar behalve dat de lol er dan volgens ons helemaal af is, is dat ook praktisch moeilijk. Wij moeten immers rondrijden om materiaal klaar te zetten en op te halen. En is het waar dat we niet verzekerd zijn als we hen alleen laten fietsen? Een anonieme tiptienleidster Hoi anonieme tiptienleidster Je zoektocht maakt deel uit van een Chiroactiviteit, en dus ben je wel degelijk verzekerd. Maar dat neemt de ongerustheid van je VB – en waarschijnlijk ook van een aantal ouders – nog niet weg. Pak de tocht daarom zo bedachtzaam mogelijk aan en licht je VB daarover in. Geef de groep een gsm mee en voorzie voldoende water, energy-food en een EHBO-koffertje. Zorg er ook voor dat alle fietsen in orde zijn en dat de tiptiens een fluovestje dragen. Als je ten slotte gedurende de hele tocht ook bereikbaar bent voor noodgevallen, mag je gerust zijn: jij bent een verantwoordelijke leidster! Veel plezier met je spel! Dag Aurore Ik ben het leidingsweekend aan het plannen en zoek nog een goede weekendplaats. Heb je misschien tips? Lore Hallo Lore Voor alle weekendplaatsen één adres: jeugdverblijven.be. Die site geeft een overzicht van alle jeugdverblijfplaatsen en ook alle Chirolokalen staan erop vermeld. Als je graag in een Chirolokaal logeert, zoek dan ook op het trefwoord ‘Chiro’. Verder moeten alle verblijven op de site een ‘democratische’ prijs vragen, en moeten ze kwaliteits- en veiligheidsattesten kunnen voorleggen. Zo zit je helemaal safe. Veel succes met je zoektocht!

dubbelp

unt

maart 2012 43


Aangeboden

Gezocht

Familienieuws

mm Chiro Rillaar verhuurt heem Chiro Rillaar (bij Aarschot) verhuurt haar heem als bivakplaats. Er is plaats voor 90 personen (binnen + tentenkamp). Er is een grote speelweide, een speelbos en een industriële keuken. Info en foto’s vind je op chirojongensrillaar.be. Geïnteresseerden kunnen mailen naar ChiroRillaar@hotmail.com of bellen naar 0479-31 01 65.

mm Chiro Lourdes zoekt rommel Op 18 maart organiseert Chiro Lourdes een rommelmarkt, en daarvoor zoeken ze nog mensen met ‘rommel’. Wie graag een standplaats reserveert om zijn of haar spullen te verkopen, kan een mailtje sturen naar verreyt.els@gmail. com. Iedereen is natuurlijk ook welkom om een bezoekje te brengen!

mm Zij breiden uit Op 11 januari werden Valerie Nicolai (oud-leidster Chiro Wilduraantjes) en Bart Clijsner de fiere ouders van hun eerste kindje, Mathijs. De leiding en oud-leiding van Chiro Wilduraantjes wensen hen proficiat!

Vrije periodes: 31 juli-10 augustus 2012 1-11 juli 2013 31 juli - 10 augustus 2013 de zomer van 2014. mm Chiro Don Bosco verkoopt decorstuk Het betreft een groot houten paard. Het stond op een gocart, maar die is niet te koop. De prijs is bespreekbaar. Voor meer info: dierickxrutger@hotmail.com.

mm Tentzakken gezocht voor spantenten van 10 op 15 meter, en haringen van 1 meter. Mailen kan naar supertim22@hotmail.com. mm Spelmateriaal voor Chiro Retie In de nacht van 8 op 9 november brandden de lokalen van Chiro Retie uit. Al hun bivak- en spelmateriaal ging in de vlammen op. Hebben jullie nog degelijk spelmateriaal op overschot? Of meubilair, tafels of stoelen die toch maar in de weg staan? Stuur dan een mailtje naar janvancampfort@hotmail.com “Onze 130 leden zullen je eeuwig dankbaar zijn.”

Elena werd geboren op 18 januari en is het eerste kindje van Niels Van Daele (Dienst Avontuurlijke Activiteiten) en Meloika Verweirder. “Je hebt twee kleine handjes, geef ons er allebei één, dan leiden we je rond totdat je zegt ‘Ik kan het wel alleen’.” Dennis De Potter (De Banier) en zijn vrouw Kathleen verwelkomden in januari hun tweede zoontje, Noah. mm Zij zeiden ja Op 11 februari stapten Maaike Van Miert (nationaal voorzitster) en Tim Soenen (Speelclubcommissie) in het huwelijksbootje. Chirojeugd Vlaanderen wenst hen fijne wittebroodsweken toe! mm Afscheid “Wij, leiding van Chiro Sint-Kristien uit Denderleeuw, hebben op zondag 22 januari onze medeleider Kris De Smet verloren. Kris vocht vijf jaar lang tegen kanker, maar heeft helaas de strijd verloren. Wat ons altijd zal bijblijven, is zijn optimisme, zijn strijdlust en zijn ongelooflijk sterk karakter. Kris zal altijd een speciale plaats hebben binnen Chiro Denderleeuw.”

maart 2012

dubbelpunt


Prikbord

To twin is to win!

je ho! oDafadro!m n i t p o l k ngrijk reen bela n van nok , het

Nok in je hoofd is voor iednetwikkeld voor jongere

Fit zijn ebsite o nieuwe w knok.be. werd een .no w jaar: ww 12 tot 16 ens rk je wel e Soms me d van je dat ieman o goed in tz ie rakwi’s n f r vel zit. O a a h f zijn o je ip d n e e in dat je keti aar moeilijk rm om zit en daa ien formatie t. Missch k a e wel de in n Marcel de .b k o n k uit gera o se op www.n ier knaltip et vinden ze komen. V op weg m te n e p g o ri n a e -j v 6 o egen, 1 b t w r e e to e b , w 2 er , pesten elpen 1 n h e r b e b lv e e h z og vele hoofd doe-hetders en n n, een fit u e o k t a e m m n n e vriend n, omgaa oorhakke knopen d pics. vinden andere to hun weg n re e n g n lf eens ee odat jo er ook ze nieuws, z k t e e z h m id e e re Versp te, en n oeiende si naar die b kijkje!

Dag Justine

TA

rom MAL ostcard f

P

zettend Wist je dat ze hier een ont ? ZAK ben heb ing weg leuke jeugdbe aring om Malta! Het is een hele erv uit te jes lied en jes ideeën, spellet mensen wisselen. En zoveel nieuwe mer jam t Ech t. moe die je hier ont Een dat je er niet bij kunt zijn. about. megagraaf idee, zo’n Round

r verder Ze roepen me. Ik moet wee gaan spelen! Tot snel! Liese en de andere aspi’s

Doe met jouw Chirogroep me e aan ‘twinning’ en breng Kiro Haïti dich terbij! ‘Twinning’ staat voor een overzee s uitwisselingsproject tussen twee lokale gro epen, een Vlaamse en een Haïtiaanse. Een beetje zoals je vroeger pennenvrienden had, maar dan nu via het internet. Heb je zin om te verbroederen met een Kirogroep? Of wil je meer info rmatie? Stuur dan een mailtje naar internationaal@chiro.b e. Daarbovenop geeft de DIA een startpakket weg aan één van de deelnemende groepen.

at je er PS: Studeer maar goed zod neer de volgend jaar bij kunt zijn wan en! oek bez Maltezen ons

Justine Appelmans Bosstraat 15 9090 Melle Belgium

Op zoek naar een andere manier om op bivak te gaan? Hier is er een met een internationaal tintje. Je kunt met je keti- of aspiploeg een bivak organiseren samen met één van onze Europese partners. Bij een Roundabout ga je met je ploeg eerst op kamp bij hen, het jaar nadien komen zij naar jou. Proef Maltese koekjes, hou een siësta onder de Spaanse zon of maak een kanotocht op de Litouwse meren. Roundabout, dat is proeven van een andere bivakcultuur. De Dienst Internationale Activiteiten zet je graag op weg. Vraag ernaar bij je leiding! Nog vragen? Stuur een mailtje naar internationaal@chiro.be.

GOED je met je ribbels, speelclubbers of SPEEL*tie f en wil selen? Dan

Ben jij crea in elkaar knut zelf speelgoed ekje rakwi’s weleens L*GOED, een bo EE SP opdoen in s for tie sic ira Ba sp t in Ar je en n ku eurkunsten at Am or matevo tie m ira n en insp van het Foru ordevol prente bo ken t aa an st kl , t el He sp Children. en. Schaduw ak m te d oe lg ee pje: riaal om zelf sp stop-motionfilm k maken of een ie uz m n, re ve to geen grenzen! creativiteit kent n op en downloade gratis bestellen je ek bo t he nt Je ku lgoed. unsten.be/spee www.amateurk

dubbelp

unt

maart 2012 45


toekomst van

o c s i r f is verzekerd!

voor

T-shirt (maatje 92): € 13

T-shirt (maatje 68): € 12

na Slabbetje: € 5,95

onze winkels

Aalst 9300, Molenstraat 65, 053-70 13 80 | Antwerpen 2000, Kipdorp 30, 03-202 24 71 | Brugge 8000, Katelijnestraat 67, 050-33 86 51 | Brussel 1000, Kolenmarkt 85, 02-511 44 31 | Gent 9000, Huis aan de waterkant, Hoefslagstraatje 1, 09-233 87 87 | Hasselt 3500, Vaartstraat 14, 011-23 14 89 | Leuven 3000, J.P. Minckelersstraat 29, 016-29 97 84 | Mechelen, O.L. Vrouwestraat 34, 015-41 02 34 | Roeselare 8800, Merelzang, Delaerestraat 16, 051-24 35 11 | Sint-Niklaas 9100, Nieuwstraat 13, 03-766 07 66 | Turnhout 2300, Warandestraat 97, 014-42 15 13 | Commerciële dienst en magazijn: Langstraat 24, 2140 Borgerhout, 03-270 04 44

46

februari 2012

dubbelpunt


Chiroscoop Waterman

Vissen

21 januari - 20 februari

Je winterblues is over, geniet dus van het lentegevoel dat je opeens overvalt. Neem je leden mee naar buiten voor een fris bosspel of een intensieve dropping! Spel van de maand: Wilde spelen

Stier

Je zondert je met enkele vrienden af van de rest van de leidingsploeg. Pas daarmee op. Als de kloof te groot wordt, kan dat zich tegen je keren. Kliekjes zijn eerder iets voor tito’s. Spel van de maand: Volksdans

Tweelingen

Kreeft

21 mei - 20 juni

Maart is voor jou misschien niet de beste maand die 2012 je te bieden heeft. Gewoon de moed erin houden, dan verdwijnt je dipje vanzelf. Zoek een creatieve hobby waarin je je frustratie kunt afreageren. Spel van de maand: Boomhut bouwen

21 juni - 22 juli

De sterren zijn je gunstig gezind deze maand. Je leert iemand van je leidingsploeg op een heel andere – positieve! – manier kennen. Sta hiervoor open en win er een goede vriend(in) bij. Of misschien begint het zelfs wel te kriebelen nu de lente eraan komt. Spel van de maand: Massaspelen

Leeuw

Je twijfelt plots of je volgend jaar nog wel bij de Chiro wilt blijven. Denk er goed over na en praat erover met je groepsleiding. Wat je ook beslist, smijt je nog vol energie in deze –misschien wel laatste – maanden. Doe ook eens iets leuks met je medeleiding buiten de Chiro-uren. Spel van de maand: Stadsspel

Maagd

23 juli - 22 augustus

Weegschaal

3 augustus - 22 september

Het lijkt wel alsof jij de sterren deze maand zelf naar je hand hebt gezet. Je barst van de energie, je vrienden dragen je op handen en je grote liefde lijkt na wat subtiele hints eindelijk te begrijpen wat je van hem of haar verwacht. Just enjoy! Spel van de maand: Gotcha

Schorpioen

23 september – 22 oktober

Je wordt opgeslokt door je schoolwerk en voelt je schuldig dat je spelen hun vroegere niveau niet halen. Maak je hierover geen zorgen, da’s waarom je niet alleen in de leiding staat! Je medeleiding vindt het vast niet erg om een extra tandje bij te steken. Zij weten ook wel dat je binnenkort weer helemaal van de partij bent! Spel van de maand: Bosspel

Je bent stiekem verliefd op een medeleid(st)er. Wacht af tot de tweede zondag van maart, dan doet zich het ideale moment voor om hem of haar over je gevoelens te vertellen. Wie niet waagt, niet wint. Toch? Spel van de maand: Eén tegen allen

Boogschutter

23 oktober - 22 november

Je ergert je elke week meer en meer aan je medeleiding. Praat erover met vrienden die niet in je Chirogroep zitten. Als buitenstaanders kunnen zij vast goede raad geven. En misschien kom je dan wel tot de conclusie dat de fout niet bij je medeleiding, maar bij jezelf ligt. Spel van de maand: Waterspelen

januari 2012

21 maart - 20 april

Het tweede semester is volop bezig, en je voelt dat je de combinatie Chiro-school helemaal in de vingers begint te krijgen. Vertel je medeleiding hoe je dat doet en geef hen tips. Zo kunnen jullie samen nog meer aanwezig zijn in de Chiro, letterlijk en figuurlijk. Spel van de maand: Old school verjaardagsfeestje

21 april - 20 mei

47

Ram

21 februari - 20 maart

Steenbok

23 november - 21 december

22 december - 20 januari

Je hebt het gevoel dat de sfeer in de leidingsploeg ver onder nul is gezakt deze winter. Neem het heft in handen en organiseer eens een groepsbindende activiteit. Een eenvoudig spel kan soms wonderen doen! Waarom organiseer je geen quiz? Spel van de maand: Muziekquiz

dubbelpunt

Het semester is nog maar net goed op gang en je maakt je al zorgen over de volgende examens. Probeer in het weekend de knop om te draaien, dat is net het doel van Chiro! Verras je leden met een originele activiteit om ook bij hen de Chirospirit opnieuw aan te wakkeren. Spel van de maand: Crazy soccer februari 2012

dubbelp

unt

47


Dubbelpunt maart  

Chiro in het rood

Dubbelpunt maart  

Chiro in het rood

Advertisement