Page 1

de Als je’t mij vraagt:

CHIRO

Nieuwsbrief voor groepsleiding

een uitgave van Chirojeugd-Vlaanderen vzw | VU: Hans Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen

november - december 2010

Groepsadministratie

Ben jij al in orde met je groepsadministratie? Sinds begin september kun je op https://gap.chiro.be terecht om de aansluiting van je groep in orde te brengen. Geen programma meer, geen cd-rom, alleen die website, en daar kreeg je een login en een wachtwoord voor. De eerste deadline is ondertussen verstreken: voor 15 oktober moest je de jaarovergang uitvoeren, en zo je eerste leden en de leiding inschrijven. Zo’n inschrijving wordt na drie weken beschouwd als definitief. Op dat moment worden de gegevens automatisch doorgestuurd naar het nationaal secretariaat. Voerde je de jaarovergang nog niet uit? Geen probleem – op voorwaarde dat je ze nu zo snel mogelijk uitvoert, om in orde te zijn met de verzekering. Weet je nog niet van iedereen of ze wel in de Chiro blijven en is je ledenlijst dus nog niet volledig? Mensen toevoegen en inschrijven kan het hele jaar door, zonder problemen. Gaat het over twijfelgevallen die automatisch ingeschreven werden bij de jaarovergang? Schrijf hen uit voor het einde van hun instapperiode, anders krijg je sowieso een factuur. Uitschrijven betekent niet dat die mensen niet meer verzekerd zijn, het zorgt er alleen voor dat er nog geen verzekering voor een heel jaar afgesloten wordt – en dat je groep daar dus ook nog niet voor moet betalen. Bij opnieuw inschrijven krijgen ze wel geen instapperiode meer, die is dan voorbij. Vragen of problemen? Bekijk de handleiding en de veelgestelde vragen op de website zelf, of kijk op het Chiroforum. Feedback of suggesties? www.chiro.be/eloket/feedback-gap!

= met bijlage


CHIROSPROKKELS

CHT de StoTuAatErtin ZI StOkS

CHIRO IN 2020

Hoe brandveilig is je lokaal?

]foto: jan van bostraeten[

DOE NU MEE! je hele ploeg, de vragen met 0. Beantwoord r december! o eruitziet in 202 iro.be/inzicht. Doe het voo Bepaal hoe Chir w.ch ww op rden in inzicht@chiro.be. Of mail naar en vul de antwoo naar Hanne. 80 en vraag 5 00 gen? Bel 02-50

tpakket gekre Geen InZich

dubbelpunt

november 2010 15

11/10/10 11:57

Dubbelpunt_november.indd

15

Dat kun je met de checklist brandveiligheid (www.jeugdlokalen.be) perfect nagaan. Daarnaast helpt die checklist om te bepalen wat je dringend moet aanpakken, wat bij een verbouwing aan je lokaal, en wat op een middellange termijn.  Weet dat de meeste gemeenten en steden tussen 2011 en 2013 – als prioriteit binnen het lokaal jeugdbeleidsplan – extra investeren in de brandveiligheid van jeugdlokalen. Hoe ze dat precies zullen doen, kunnen ze je vertellen op de jeugddienst. Vraag ook de brochure “Jeugdlokalen en brandveiligheid” aan: mail de naam van je groep en je adres door naar lokalen@chiro.be en de brochure wordt je kosteloos bezorgd!

Maak reclame en ga met de Chiropromobon shoppen in De Banier! Vele Chirogroepen verwijzen in hun ledenblaadje, bivakkrantje of website naar De Banier. Groepen die hun leden op die manier aanmoedigen om bij De Banier te kopen, willen we graag bedanken. Net als vorig jaar kan elke groep 20 of 30 euro verdienen, die ze kunnen uitgeven aan extra knutsel- of spelmateriaal! Vorig jaar grepen 130 Chirogroepen die kans en kregen we erg leuke Chirokrantjes toegestuurd. Hopelijk vinden zij en minstens evenveel nieuwe groepen dit jaar de weg naar deze actie! Alle info en voorwaarden op www.debanier.be/chiropromo. Doen!

Jolé: dé studentenwerking in Leuven zoekt actieve (oud-)Chiroleiding en sympathisanten! Want er staat dit jaar weer heel wat te gebeuren: Donderdag 18 november: Een spel dat je naar allerlei onbekende plekjes in Leuven leidt Maandag 13 december:

Gezelschapspelen met glühwein en speciale bieren

Dinsdag 22 februari:

Een wandeling met de gekste tochttechnieken, afgesloten met warme chocomelk

Woensdag 23 maart:

Jongerenspel over de Burundese koffiehandel

Dinsdag 10 mei:

Eindelijk zijn ze daar, de pleinspelen!

Afspraak telkens om 20 uur aan De Banier, J.P. Minckelersstraat 31, Leuven.


Werk mee armoede weg: samen werkt het! Niemand droomt ervan om werkloos of arm te worden. Toch is dat de harde realiteit voor heel wat kinderen en jongeren. Werk is belangrijk om uit de armoede te geraken, maar niet iedereen vindt een fijne job. Heel wat mensen vallen op de arbeidsmarkt uit de boot: omdat je een andere huidskleur of een andere naam hebt, of de taal niet goed spreekt. In de Chiro willen we dat alle kinderen en jongeren de kans krijgen om aan de slag te gaan met hun talenten. Alleen op die manier werken we armoede écht weg. ‘Werk armoede weg’ is de slogan van de campagne van Welzijnzorg. Arbeid is niet altijd voldoende om uit de armoede te ontsnappen. Daarom pleit Welzijnszorg er dit jaar voor dat iedereen de kans krijgt om een job uit te oefenen. Spoor ZeS werkte – in samenwerking met Welzijnszorg – binnen het campagnethema een aantal activiteiten uit op maat van jouw Chirogroep. Die verschenen in de Dubbelpunt van november. Voor de oudste afdelingen is er ook nog de Soepstrijd. Smijt je erin, en ga aan de slag met de campagne van Welzijnszorg!

Tekstenboekje Bij deze De Mix vind je als bijlage het tekstenboekje ‘Aan grenzen werken’. Je vindt er allerhande snedige, korte tekstjes in. Job of Dop? “Op een dag vind je de job van je leven, en dan ben je weg natuurlijk!” Klinkt veelbelovend, maar wat als die dag niet aanbreekt? Leef je in armoede, dan kun je soms héél lang op de job van je dromen wachten. Hoe langer aan de dop, hoe moeilijker het wordt. Dit spel is gebaseerd op het woordspel Time’s Up en dus heel erg spannend. Je uitleven kan in de actieve opdrachten op de jobbeurs. Chirogroepen, gewesten en verbonden mogen één gratis exemplaar aanvragen. Je kunt de onderstaande bon gebruiken of je gegevens (naam, adres, Chirogroep en afdeling + het aantal exemplaren) ook gewoon sturen naar spoorzes@chiro.be). Elke groep kan één exemplaar van ‘Job of Dop’ gratis aanvragen. Wie er meer wil, betaalt € 6 per spel. Ik ben tito- keti- aspi- of groepsleiding (aanduiden wat past) en bestel graag ....................... exemplaren van ‘Jop of Dop’ Naam:....................................................................................................................................................................................................................... .................................................................................................................................................................................................................................... Adres:........................................................................................................................................................................................................................ Telefoon:.................................................................................................................................................................................................................. Chirogroep/stamnummer:................................................................................................................................................................................ Die gegevens opsturen of mailen naar Spoor ZeS, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen of SpoorZeS@chiro.be. Ze worden alleen gebruikt voor de afhandeling van de bestelling.

3


Info over deelnemingsvoorwaarden en over hoe je kunt inschrijven vind je op de website en in de Grasduiner.

Ranfttreffen

Stel je voor: een nachtelijke trektocht rond de kerstperiode, over besneeuwde Zwitserse paden. Iets voor jou? Oké, maar ook in korte broek of rok? Dat kan alleen met de Chiro! Ook dit jaar trotseren we de vrieskou voor een sfeervolle kerstontmoeting met onze vrienden van de Zwitserse jeugdbeweging Jubla, in de Ranftvallei. Klaar voor de uitdaging? Wie mag mee? Warm aangeklede leiding Wanneer? Van vrijdag 17 tot zondag 19 december Waar? Zwitserland Prijs? Vervoerskosten worden gedeeld door de deelnemers Info? Internationaal@chiro.be

National Camp FDF Denemarken

Ooit gehoord van Julsø Lejr? Vier jaar geleden trokken 250 Chirojongeren naar Denemarken om deel te nemen aan de plaatselijke versie van Krinkel. Een onvergetelijke internationale boost die we ook nu niemand willen onthouden! Maak Deense vrienden, leer nieuwe kampeerskills, ga voor een duik in het verfrissende Julsømeer en geniet ’s avonds van de vele kampvuurtjes. Vanuit België leggen we bussen in om met z’n allen ter plaatse te geraken. Boek National Camp nu al in je agenda en hou de Chirowebsite in de gaten! Wie mag mee? Aspi’s & hun leiding Wanneer? Van donderdag 7 tot vrijdag 15 juli (vertrek waarschijnlijk 1 dag eerder en aankomst terug in België 1 dag later) Waar? Kampplaats ‘Sletten’ bij het Julsømeer Prijs? 175 euro, voor deelname én vervoer Info? Internationaal@chiro.be

SB in de kerstvakantie

]fotos: jan van bostraeten[

Ergens tussen kerst en Nieuwjaar. Tussen het ene feestmaal en het andere hoef jij je niet druk te maken over welke outfit je zult aantrekken met oudjaar. De typische bezoekjes bij tante Julia en nonkel René sla je ook maar over. Want Chiro in de kerstvakantie is immens veel leuker! SB is een vijfdaagse cursus waar je wordt ondergedompeld in alle aspecten van leiding geven. Een mix van het leven in je afdeling, de werking van andere groepen, alles wat ‘Chirojeugd Vlaanderen’ te bieden heeft, hoe dé Chiro denkt over milieu, geloof, relaties, migranten, enz. Allemaal bruikbaar spul voor je eigen leiding-zijn! En ondertussen wordt er ook nog belachelijk veel gespeeld en ambiance gemaakt! Want daar zijn we ook goed in. Wie mag mee? Prijs? Waar? Wanneer?

Iedereen die in leiding staat 80 euro Heibrand in Westmalle (regio Antwerpen) en De Kalei in Dilsen-Stokkem (verbond Limburg) 26-30 december


Hoofdanimatorweekend

5

Van 26 tot 28 november trekken we naar De Karmel voor het eerste Hoofdanimatorweekend van het werkjaar. Op die cursus graven we net iets dieper bij de mensen die net dat tikkeltje meer engagement willen opnemen. Communicatie, netwerk, ploegvorming, conflicthantering en nog veel meer. Alles waar je in jouw Chirogroep dikwijls mee te maken krijgt, maar waar veel over te leren valt. Nu inschrijven is de boodschap. Wie mag mee? Prijs? Waar? Wanneer?

- Alle leiding die 17 jaar is, IK én SB volgde en al een jaar in leiding staat - Al wie 18 is en twéé jaar leidingservaring heeft 38,50 euro De Karmel in Brugge 26-28 november

VB-Dag

Jongvolwassenen coachen, conflicthantering, draagkracht verhogen: het zijn allemaal termen die bij de taken van een volwassen begeleid(st)er (VB) kunnen staan. Ben je een ervaren of nieuwe VB? Kom naar de VB-dag om meer te leren over je groep coachen! Bij het woord Chiro denk je vaak aan leden en een leidingsploeg. Vaak staat er achter zo’n Chirowerking ook nog een hele grote supporter: de volwassen begeleid(st)er. De VB’s zijn – naast honderd andere taken – vooral bezig met coaching! Wat meteen ook het thema van de volgende VB-dag zal zijn. Trek je stoute schoenen aan, leer andere VB’s en hun trucjes kennen, wissel ervaringen uit en laat je door het hele aanbod van de Groepsleidingscommissie leiden. Ervaren of nieuw? Iedereen met een hart voor Chiro is meer dan welkom. Wie mag mee? Prijs? Waar? Wanneer?

Ervaren en onervaren VB’s 10 euro per deelnemer Heidepark in Waasmunster 11 december, van 9 tot en met 16 uur

Meer info en inschrijvingen via www.chiro.be/vorming. voorzien tijdens Er is kinderopvang die kroost dus de VB-dag! Breng maar lekker mee.


Publicaties 21 november: Christus Koning: nog op zoek naar inspiratie? Maar hoe geef je Christus Koning dat tikkeltje extra Chiro? Antwoorden in verhalen, anekdotes, doordenkers en teksten die je doen mijmeren.  Tips om te vieren, methodieken en spelen, losse ideeën om je op weg te zetten.  Druppels, wolken en stortbuien: neerslag dus.  Neerslag is een boek vol Chiro-ervaringen en andere doorleefde momenten.  Je vindt het in De Banier. 

Chirosonnet Weet je wat het is? Het is spelen in het gras, naar buiten zonder jas. Ik weet wat het is. Weet je wat het is? Het is springen in een regenplas, niet meer denken aan de klas. Ik weet wat het is. Het is vrijheid en op bivak gaan, luisteren met een lach en een traan. Het is vriendschap, liefde, geborgenheid. Leven met een kleinigheid, altijd hevig in de weer, Chiro is het, zonder meer. Joke Vandenbergh, leidster Chiro Onze-Lieve-Vrouw uit Tongeren

Meer inspiratie nodig? Dan kun je ook de Spiritkoffer ontlenen: een koffer vol verhalen, teksten en inspiratie om eens stil te vallen en het nodige pit te geven aan het moment. Ook los van Christus Koning kun je de koffer ontlenen, en het is gratis. Een mailtje naar spoorzes@chiro.be volstaat (zorg wel dat je hem minstens twee weken voordien aanvraagt).


]foto: thomas geuens[

7


Externe initiatieven Stand-up tegen armoede!

Speciaal voor jeugdbewegingen, studentenverenigingen of jeugdhuizen heeft Welzijnszorg een leuke variant van haar Soep-op-de-Stoepactie: SOEPSTRIJD VOOR M/V MET BALLEN! De opzet is heel eenvoudig. Verkoop zoveel mogelijk liters soep ten voordele van armoedeprojecten in Vlaanderen en Brussel. Er is een extraatje verbonden aan de Soepstrijd. De actie die het grootste aantal liters soep verkoopt en daardoor de meeste euro’s inzamelt, wint een exclusief optreden van stand-upcomedian Nigel Williams. Veel improvisatie, freewheelen en publieksparticipatie gegarandeerd!

]foto: lisa van damme[

Zie je een optreden van Nigel Williams voor je jeugdbeweging of vereniging wel zitten? Organiseer een Soepstrijd tussen 29 november en 30 januari Stort je inkomsten voor 14 februari aan Welzijnszorg vzw met vermelding van SOEPSTRIJD/nummer van je actie en de naam van je beweging, groep of club. Op 15 februari sluiten we de Soepstrijd af en maken we de winnaar bekend. Het optreden vindt plaats na overleg met (de agenda van) Nigel Williams. Meer info en je actie registreren: www.soepopdestoep.be.

De Mix november december 2010  

nieuwsbrief voor Chiroleiding

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you