Page 1

de Nieuwsbrief voor groepsleiding

een uitgave van Chirojeugd-Vlaanderen vzw | VU: Hans Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen

Als je’t mij vraagt:

CHIRO

mei-juni 2010

Groepsadministratie

Bivakmap: een schat aan inform

atie

Bij deze De Mix vind je een ech te Bivakmap! Daarin vind je alle info over regelgeving, act tijdens je bivak van pas kunnen ies, ideeën, tips, enz. die komen. En De Banier heeft een interessant aanbod voor jull Belangrijk: Breng je bivaka ie! angifte voor 1 juni in orde! Dat kan heel eenvoudig via vast op je computer hebt sta het Chi roprogramma dat je an. Alle info vind je op www.c hiro.be/groepsadministratie Vragen? Mail naar bivak@chi . ro.be of bel 03-231 07 95 en vraag naar Hilde Vanhaevre.

Ongelukje gebeurd? Gebruik de juiste ongevallenaangiften! naangiften, Veel groepen gebruiken nog de oude ongevalle met alle administratieve rompslomp van dien.

Print de juiste formulieren af via www.chiro.be/verzekeringen. 07 95. Vragen? Mail naar info@chiro.be of bel 03-231

Alcohol en -16-jarigen. Wat zegt de (nieuwe) wetgeving? Sinds januari 2010 is de wetgeving over het schenken van alcohol gewijzigd. In essentie zegt de vernieuwde wet het volgende. Het is verboden om alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan ‑16-jarigen. Het gaat over alle alcoholhoudende dranken van meer dan 0,5% vol., zoals bier en wijn. Sterkedrank mag je niet verkopen, schenken of aanbieden aan -18-jarigen. Pas op: ook alcopops zoals Bacardi Breezer worden door de wetgever als sterkedrank beschouwd! De leeftijdsgrenzen blijven dus hetzelfde als vroeger. Het grote = met bijlage

verschil is dat de vorige wet wel toeliet om gegiste dranken te verkopen of gratis aan te bieden aan -16-jarigen. Alcohol mocht je dus niet schenken, bv. op café, maar ze konden er bijvoorbeeld wel kopen in een winkel. Kortom, de nieuwe wetgeving is duidelijker dan de vorige: alcohol verschaffen aan jongeren onder de 16 kan niet. Hoewel er in de praktijk voor Chirogroepen niet erg veel verandert, kun je maar beter op de hoogte zijn van de nieuwe regels. Hou ze in je achterhoofd als je met je keti’s op bivak vertrekt of als je tijdens de Chirofuif achter de toog staat! Meer informatie nodig? www.chiro.be/drugs en www.drugsinbeweging.be


CHIROSPROKKELS CHIROSPROKKELS

Brandveiligheid in je lokaal

Bestel gratis de brochure ‘Jeugdlokalen en brandveiligheid’. Mail naar lokalen@chiro.be en vermeld de naam van je Chirogroep + het adres waarnaar de brochure gestuurd mag worden. De brochure bevat een hoop praktische tips en aanbevelingen om de risico’s op een brand zo veel mogelijk te beperken. Neem ook de Lokalenmap bij de hand en check hoe het met het brandgevaar in jouw lokalen zit. Geen lokalenmap? Mail naar lokalen@chiro.be. Steek je handen uit de mouwen en vraag na wat je gemeente of stad voor je kan doen. Gemeenten en steden krijgen extra middelen om de brandveiligheid in jeugdlokalen te vergroten. Ze bieden niet alleen materiële ondersteuning (brandblusapparaten, opbergruimte, enz.) maar ook informatie en vorming (evacuatieoefeningen, blusoefeningen, enz.).

Wat kost het? Niets! Niets, nada, nothing! Omdat de mensen van Life is a Game! spelen zo belangrijk vinden, mag je de koffer lenen. Je geeft enkel een waarborg, die je natuurlijk terugkrijgt als je alles in een goede staat terugbezorgt. De waarborg hangt af van de grootte van de spelkoffer en ligt tussen 50 en 100 euro. Hoe werkt het? Heel eenvoudig: - Je stuurt een mailtje naar info@lifeisagame.eu. - Dan krijg je een inschrijvingsformulier dat je ingevuld terugstuurt, ‑mailt of ‑faxt. - Je verneemt dan hoeveel de waarborg is, en je kunt je koffer afhalen bij een winkel van De Banier naar keuze. - Je brengt de koffer na je bivak ook terug naar die winkel van De Banier. - Wees er snel bij, want er zijn maar 30 koffers. Als je weet hoeveel Chirogroepen er zijn, dan ben je nu al aan het mailen!

Chiro aan je gevel! Je vindt blindelings de weg naar je Chirolokaal. En je leden ook. Maar vinden andere mensen jullie? Nieuwe leden, toekomstige leden of ouders? Dikwijls niet. Want veel Chirolokalen zien eruit als een anoniem gebouw. Doe er iets aan! De grootste jeugdbeweging van Vlaanderen mag best wel opvallen! Bestel nu je bord om aan de gevel te hangen en laat aan iedereen zien dat er een Chirogroep te vinden is!

Hoe ziet zo’n bord eruit? Het is 70 bij 100 cm groot. Er staat in het groot CHIRO op. Er staat een groot rood Chirologo op.

Er is plaats voorzien voor je groepsnaam (die moet je er zelf opplakken). Er zitten al gaatjes in, en je krijgt er vijzen bij. Het is een soort IKEA-pakket, maar dan van de Chiro.

Hoeveel mag dat kosten? Voor 15 euro is zo’n bord van jou. Door met z’n allen samen aan te kopen, houden we de prijs laag.

Hoe bestellen? Via www.chiro.be/bord

Gezelschapsspelen = plezier?

Zo denkt Life is a Game! er ook over. En daarom stellen ze voor Chirogroepen een koffer samen vol gezelschapsspellen. Wat erin zit, is afhankelijk van het aantal leden in je groep en hun leeftijd. Bovendien gaan er alleen maar spellen in de koffer die je ook kunt kopen in De Banier: helemaal Chiro, dus! Heb je nog vragen? Stuur ze naar Life is a Game! via info@lifeisagame.eu of bel 02-752 59 63.

Voor 31 juni 2010

En hoe geraakt dat op mijn gevel? Via De Banier. Je kunt het bord daar gaan afhalen vanaf augustus.

Leden en leiding werven, hoe doe je dat? Te weinig leden om je leiding bezig te houden? Te weinig leiding om je leden bezig te houden? In de brochure ‘Gezocht: leden m/v’ geven we concrete tips om nieuwe leden aan te trekken en – misschien nog belangrijker – om ze te houden. Je komt onder meer te weten hoe je de plaatselijke scholen kunt zien als wervingspool of hoe je de mogelijke drempels voor ouders zo laag mogelijk houdt. Chirogroepen die met een tekort aan leiding kampen, kunnen dan weer terecht in de brochure ‘Help! Een leidingstekort!: Wie niet waagt, niet vindt’. Elk verbond heeft z’n eigen versie, met nuttige contactgegevens in jouw buurt! Bestellen kan via som@chiro.be of via Simon Kenens op 03-231 07 95.

Hip hip hoera: de Chiro leent uit Over enkele maanden is het zover: je Chirogroep wordt ... jaar. Leden, ouders, oud-leiding, sympathisanten: iedereen verwacht een dijk van een feest. Een jubileum is hét moment om voluit retro te gaan. Aan activiteiten geen gebrek. Een klassieker die nog altijd in de smaak valt bij jong en oud is een tentoonstelling. Maak van je tentoonstelling een belevenis met een intrigerend verhaal, sprekende stukken uit de geschiedenis van jouw groep en een prachtig decor. Schiet in actie en verzamel dingen en getuigenissen bij oud-leiding. Daarnaast kun je op het nationaal secretariaat van de Chiro terecht voor tentoonstellingsmateriaal. Acht panelen op zeildoek vertellen de geschiedenis van de Chiro. En de bijbehorende tentoonstellingskoffer zit boordevol interessante stukken om je expo op te smukken: stevige, grote foto’s en prenten, oude uniformonderdelen, een vlag, een cd met oude en recente Chirohits, een dvd met filmpjes, enzovoort. Materiaal aanvragen en reserveren Dit uitleenpakket is gratis. Je betaalt enkel een waarborg. Het pakket kan afgehaald worden in Antwerpen of in één van de winkels van De Banier. Dat wordt onderling afgesproken met het nationaal secretariaat. Neem contact op met het nationaal secretariaat: Kipdorp 30, 2000 Antwerpen, 03-231 07 95 of info@chiro.be.

3


Oeps, foutje!

5

In april kreeg elke groep drie kant-en-klare spelen toegestuurd om met de ribbels, speelclub, rakwi’s en tito’s te spelen. Door een klein foutje bij de verdeling waren het speelclub- en titospel niet compleet. Geen nood, bij deze De Mix vind je de onderdelen van de spelen die ontbraken. Veel spelplezier!

Geen idee? Pols dan eens bij je jeugdraadvertegenwoordiger. Ben je niet zeker of het lokaal jeugdbeleidsplan genoeg body heeft, kijk dan op www.jeugdbeleidsplan.be. Alle Chirojeugdraders kregen bovendien de brochures ‘Chiro in de jeugdraad’ en ‘Geprikkeld’. Bijbestellen kan door je naam en adres te mailen naar jeugdbeleid@chiro.be. Ook met vragen over het jeugdbeleidsplan, de jeugddienst en de jeugdraad kun je op dat mailadres terecht.

Solidariteitsfonds

Bereik je met je Chirogroep kinderen van allochtonen, vluchtelingen of kinderen uit kansarme gezinnen?

Proficiat, dat vraagt vaak wat meer creativiteit, een extra huisbezoek en flexibiliteit. Het brengt vaak ook financiële vragen met zich mee: lidgeld, bivakprijs, enz.  Komen jullie er niet met de groepskas?  Dan kunnen jullie een aanvraag doen bij het Solidariteitsfonds.  Dat is een fonds dat groepen ondersteunt die actief bepaalde doelgroepen bereiken. Neem een kijkje op www.chiro.be/solidariteitsfonds of mail naar solidariteitsfonds@chiro.be. Heeft je Chirogroep een goed gevulde groepskas? De steun van het Solidariteitsfonds komt er dankzij de solidariteit tussen Chirogroepen.  Je kunt een vrijwillige bijdrage storten – of waarom niet een gedeelte van je megafuif, wafelenbak of blootkalenderverkoop?  Op die manier kun je ook andere jongeren dan je eigen leden een schitterende Chiro-ervaring laten opdoen! Je kunt storten op 789-5115766-04 met de vermelding ‘Solidariteitsfonds’.  Alvast bedankt!

Dat kan in vast loonverband (contracten van bepaalde duur van 7,5/38 tot 38/38) of als freelancer. Je werkt zowel in de Chirohuizen (Westmalle, Brugge, Waasmunster, Dilsen-Stokkem) als op andere locaties die het dichtst bij jou in de buurt zijn. Je bent minstens 22 jaar. Je hebt ervaring met groepen jongeren tussen 13 en 21 jaar begeleiden en/of met vorming geven aan volwassenen. Je bent sociaal, contactvaardig, enthousiast en hebt de nodige communicatieve vaardigheden. Met je Chiro-ervaring heb je alvast een extra troef in huis. Zin-d’erin(g) begeleidt vanuit de visie, methode en expertise van de Chiro één- of meerdaagse programma’s bij klassen uit het secundair onderwijs (o.a. actieve, ploegbevorderende dagen; relationele en seksuele vorming; confrontatietochten; creastages). Daarnaast organiseert Zin-d’erin(g) workshops voor pedagogische studiedagen en teambuildingsdagen voor leerkrachten en andere personeelsteams. Bekijk het volledige vormingsaanbod op www.zindering.be. Niet elke begeleid(st)er begeleidt alle modules, dat is afhankelijk van opleiding en ervaring.

Selectieprocedure Infoavond voor geselecteerde sollicitanten op dinsdag 25 mei, om 19.30 uur Selectieproeven op zondag 30 mei, van 9.30 uur tot 17 uur Stuur je motivatiebrief en cv voor 5 mei naar: Bart De Mey, Zin-d’erin(g) vzw, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen of naar zindering@zindering.be. Meer informatie vind je op www.zindering.be. Met vragen kun je terecht op 03-231 07 95.

]foto: jan van bostraeten[

Worden gevolgde cursussen terugbetaald? Ook die waar er geen attest aan vasthangt? Bestaat er iets als kampvervoer? Mag je als Chirogroep een aantal keer per jaar gratis naar het containerpark? Zijn er middelen voor herstellingswerken aan jullie lokaal?

]foto: valerie vanderlooy[

Met het lokaal jeugdbeleidsplan maakt de gemeente duidelijk waar ze de komende 3 jaar werk van wil maken voor kinderen, jongeren en hun verenigingen. Ga voor een boeiend lokaal jeugdbeleid dat een antwoord biedt op de noden van je Chirogroep. Maak er nu werk van! Ten laatste in oktober 2010 wordt het plan door de gemeenteraad goedgekeurd. Informeer tijdig bij je jeugdraad!

Zin-d’erin(g) zoekt meerdere begeleid(st)ers voor: Jongerenprojecten voor middelbaar en hoger onderwijs Interactieve leerkrachtenvorming Teambuildingsdagen voor volwassenen

]foto: jan van bostraeten[

an! pl w u jo ook , n a spl d Lokaal jeugdbelei

Zin-d’erin(g) zoekt begeleiders en docenten (m/v)


Info over deelnem ingsvoorwaarden en over hoe je kunt inschrijv en vind je op de webs ite en in de Grasduiner.

Zomer-SB’s: haal je animatorattest in volle zon! Laatste kansen om dit Chirojaar je animatortraject af te ronden – als je IK volgde, uiteraard! - Verbond Limburg schotelt je van 6 tot 10 juli een overheerlijk tenten-SB voor in Berg en Dal (Zutendaal) - Verbond Antwerpen trekt naar Heibrand (Westmalle), ook van 6 tot 10 juli - Verbonden Reinaert, Heuvelland en Roeland zijn op SB van 3 tot 7 juli. De locatie blijft voorlopig nog geheim! Je bent niet verplicht om met je eigen verbond op SB te gaan, dus ook leiding uit verbond Brussel, Leuven, Kempen, Mechelen en West-Vlaanderen kan zich voor de zomer-SB’s inschrijven via cursus@chiro.be!

Startdagen 2010 Zin in een krachtige Chiroboost voor de hele leidingsploeg? Benieuwd naar de nieuwste Chirohypes? Zin om op te gaan in een zingende Chirobende? Ideeën opdoen voor jullie eigen jaarthemashows? De Startdagen zijn de place to be!

Een Tochtenbivakker:

“Tochtenbivak? Uniek, grensverleggend ... onvergetelijk! Een absolute aanrader voor iedereen!” “Laat je niet afschrikken, dit mag je zeker niet missen!” vertelt een ex-Tochtenbivakster. Op dit zeer bijzondere bivak, ergens op een geheime locatie in de Ardennen, beland je helemaal terug in de natuur: slapen onder een tentzeil, bijeenzitten rond een gezellig kampvuur en opstaan met de vogeltjes. Je leert er een aantal nuttige technieken in verband met tochten, sjorren en vuur maken. Bovendien telt Tochtenbivak als themacursus mee voor het attest van hoofdanimator. Overtuigd? Schrijf je dan onmiddellijk in, de plaatsen zijn beperkt! Praktisch: - Datum: 7-14 augustus 2010 - Locatie: een idyllisch plekje in de Ardennen - Prijs: 115 euro - Wie mag mee: iedereen die IK en SB heeft gevolgd en 18 jaar is of wordt in 2010. Wie nog geen IK en SB volgde moet 19 jaar zijn of worden in 2010. - Alle info en inschrijvingen op www.chiro.be/daa. - Vragen? Mail naar Tochtenbivak@daa.chiro.be of bel 03-231 07 95 en vraag naar Katrien Mus.

-Verbond Limburg: Bokrijk – 4 september -Verbonden Antwerpen, Mechelen, Kempen, Brussel en Leuven: Lier – 11 september -Verbonden Reinaert, Roeland en Heuvelland: Aalst – 11 september -Verbond West-Vlaanderen: Torhout – 11 september

Alle info op www.chiro.be/startdag

7

Verbond Antwerpen presenteert

Klimop 2010

Praktisch: L Periode: van 15 tot 24 augustus L Prijs: 320 euro L Inschrijven kan vanaf 15 maart via klimop2010@gmail.com. L Vermeld bij inschrijving altijd je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en Chirogroep of gewest

Publicaties T weedaagse loo pt uit tot driedaa gse overlevingstocht in Duits Natuurp ark

De oudste leden van Chiro Huppeldorp zullen hun tweedaagse tocht in het D uitse Naturpark Saar-Hunsrü ck niet snel vergeten. Op maandagochtend vertrok de groep met hun leidi ng voor een avontuurlijke tocht in het Duitse Natuurpark, een do mein van zo’n 2000 km².

even paniek. We pr obeerden onze bivakplaats te be llen, maar we waren te veel in het natuurgebied afgedwaald, wa ardoor er geen bereik was. W e waren dus enkel op onszelf aang ewezen.”

ek o b n e t h c o T et h e z n e d d a H d! a h e g j i b r a ma De groep

vond een plek tusse n grote rotsblokken en trok zich terug om te schuilen. O ndertussen werden ze “Toen we vertrokken, ook was het in het basiskamp onge stalend weer,” vertelt ru st. leider Bas. “Normaal komen de “De meesten droege ou ds te n hun Chiafdelingen rond het rokleren, maar ieder av on deten een had ook terug aan op de bivakplaa een rugzak bij met sla ts,” apspullen zegt kookouder Leo. en eten voor de kom “T oe n de ende twee aspi’s om 20 uur no dagen.” g niet terug waren en we hen bo De Chirogroep wand vendien niet elde in het ko nden bereiken, hebb bos en genoot van ee en we de n heerlijke hulpdiensten verwitt kampeernacht in de igd .” ongerepte Een grote zoektocht natuur. was moeilij k, want door het he In de helft van de tw vige eede dag onweer was het te ge liep het echter fout. va arlijk om De groep diep de bossen in te raakte de weg kwijt ga an. en tot overmaat van ramp barst te er een “We hebben een sh hevig onweer los. D elter gee bliksem maakt en zijn dicht sloeg in op een boom bi j elkaar en vergaan zitten. Het wa oorzaakte net geen dr re n bange amatisch uren, maar we wiste ongeluk. n ook dat het weinig zin had om “Ja, toen was er inde in het rdaad wel donker verder te wa ndelen,” gaat

Bas – nog altijd onde r de indruk – verder. “De volgende ochten d was het gelukkig gestopt met regenen, maar overal lagen afg ebroken takken en omgewaaid e bomen. We beseften dat we veel geluk hadden dat we onge deerd gebleven waren.”

In de namiddag bere ikte de groep bewoonbaar ge bied, waar ze contact opnamen met hun basiskamp. Daar was uiteraard de opluchting groot. De jong eren werden afgehaald en kwamen er met de schrik vanaf. “Het was een avontu ur, ja. Hier zal nog lang over ve rteld worden!” zegt Simon, ee n van de leden. “Maar nu ete n, want ik ben uitgehongerd!”

Te koop in de Banier voor € 16,50


Externe initiatieven Verander de wereld. Begin met een kamp! Het Wereldkamp is de ontmoetingsplaats voor jongeren tussen 16 en 25 die de toekomst van de wereld belangrijk vinden. We kamperen van 5 tot 10 juli op de Hoge Rielen en maken op een toffe en actieve manier kennis met het Zuiden. Is het een festival? Af en toe Brengen we mensen samen die zinnige dingen vertellen? Natuurlijk Is het een camping? Nee Zijn we actief bezig? Zeker en vast Leren we iets bij over Noord-Zuidthema’s? Absoluut

Dit jaar stellen we Burundi centraal. Wat hebben we daar bereikt? Heeft ontwikkelingssamenwerking eigenlijk wel zin? Zijn we wel GOE BZG?! Een must voor iedereen met oog voor de wereld. Nog nooit was de wereld veranderen zo leuk! Voor info & inschrijvingen: surf snel naar www.wereldkamp.be

De Mix mei 2010  
De Mix mei 2010  

Nieuwsbrief voor Groepsleiding

Advertisement