Page 1

De

CHIRONA

België-Belgique P.B. – P.P. 3600 Genk 1 BC 9887

Afgiftekantoor: 3600 Genk

1

De Chirona is een driemaandelijkse uitgave van Chiro St.-Gerolf Genk-centrum

P409946 Jaargang 40 Nr.3 Afgiftedatum: maart 2015

maart/april/mei Verantwoordelijke Uitg.: Jonas Houben Smeilstraat 38 3600 Genk 1


2


Een woordje vooraf...… Geloof het of niet, maar we zitten al in de helft van het Chiro-jaar! WAUW! Waarschijnlijk zijn we weer te hard bezig geweest en hebben teveel plezier gemaakt om dit te beseffen. Het heeft echter ook een positieve kant, nog een keer zoveel naar de Chiro gaan en we kunnen weer op bivak! Niet zomaar een gewoon bivak, maar een super af buitenlands bivak! Joepie! Al veel activiteiten achter de rug en nog veel dingen op het programma staan. Zo zullen de meeste afdelingen nog eens op weekend gaan en komt het jaarlijkse Jongstuimig Genk eraan! Ik lieg er dus niet om, we hebben nog héél véél toffe-plezante-mega-coole-schtijle-geflipteadembenemende-fijne-gestoorde-abnormale zondagen in het vooruitzicht. Dit gezegd zijnde kunt ge nu weer op uw beide oren slapen… Bovendien is de leiding weer druk in de weer met het klaarstomen van een spetterende leidersfuif!

Inderdaad, Chiro, je kan er nooit genoeg van krijgen!

Veel leesplezier,

DE leiding

3


Belangrijke info & Data O Chiro   

of geen chiro?

Zondag 08 maart: Geen Chiro omwille van onze leidingsfuif de nacht ervoor... Zondag 05 april: Geen Chiro omwille van het Paasfeest, de leiding is dan te druk bezig met het rapen van paaseitjes. Zondag 07-14-21-28 juni: Geen Chiro omdat de leiders dan druk aan het leren zijn voor de examens. *De laatste Chirozondag zal dus plaatsvinden op zondag 31 mei!

O Leidingsfuif Binnenkort kom hij er weer aan... Onze enige en echte leidingsfuif Eentje is Geentje, georganiseerd vanuit de harde leiderskern. Iedereen is welkom op zaterdag 07 maart vanaf 21u. in zaal De Ring! (16+)

O Muziekkapeldag Om alle Muziekkapelleden te bedanken voor hun inzet tijdens de verschillende stoeten en oefenmomenten, organiseren we op zaterdag 21 maart een leuke Muziekkapeldag! Hoe? Wat? Waar? Wanneer? Houd hiervoor je mailbox in de gaten, want de brief komt er de komende weken aan. *Zondag voor- en na de Chiro vinden er nog steeds repetities plaats tot en met de laatste Chirozondag!

O Afdelingsweekenden Op de volgende data zullen de afdelingsweekenden plaatsvinden, houd dus zeker deze weekenden vrij. Voor de Speelclub, Kerels en Aspiranten zullen de data nog bekend worden gemaakt. Rakkers: vrijdag 15 tot en met zondag 17 mei Toppers: Vrijdag 24 tot en met zondag 26 april 4


Dag allerliefste speelclubjes, Hier is het dan weer, het speelclubverslag. We hebben alweer een toffe periode achter de rug met geweldige activiteiten. We zijn begonnen met de grote zaal vol te zetten met tafels, stoelen, zetels en allerlei andere voorwerpen waarachter we ons konden verschuilen. Verder was de zaal verdeeld in twee helften, elk voor een team, en in elke helft lag een vlag. De bedoeling was nu om elkaars vlag te stelen door elkaar te bekogelen met balletjes om zo de tegenpartij uit te schakelen. En om de dag nog leuker te maken hadden jullie leiders nog een verrassing in petto: pannekoeken! De volgende week speelden we een klassieker die nooit saai wordt, namelijk bosstratego. Zoals op elke andere chirozondag hebben we ons ook toen goed geamuseerd. De week erop waren er maar weinig leiders en dus hebben we samen met de rakkers een spannende achtervolgingstocht gedaan. Omdat de speelclub echte speurneuzen zijn, en de rakkers duidelijk niet, hebben we ook dit tot een goed einde gebracht. Dan hebben we ook nog eens een bosspel gespeeld waarbij jullie een woord kregen wat eigenlijk een ander woord betekend. Jullie kregen na elk gewonnen spel even de tijd om in het bos te zoeken naar de overeenkomstige letters en zo het echte woord te vinden. Ook zijn we op een zondag naar de melberg getrokken. Hier hebben we toen een tegen allen gespeeld en uiteraard voltooide de speelclub, met de nodige moeite, elke opdracht. De volgende zondag was het de beurt aan de aspiranten om hun kwaliteiten als leiders te bewijzen. Zij brachten dit tot een goed einde en bezorgden ook de speelclub een supertoffe namiddag waarop zij op een spannende zoektocht gingen om de code van een kluis te kraken. Verder was er ook een zondag waarop er heel veel sneeuw lag. Hier moesten we natuurlijk van profiteren, dus hebben we een groot sneeuwballengevecht gehouden en een gigantische sneeuwman/sneeuwbal/sneeuwglijbaan ofwat het ook was gebouwd. Na al deze koude hebben we ons binnen opgewarmd bij een heerlijke chocomelk en verstoppertje gespeeld in het lokaal. Ondertussen kwam de ouderavond steeds dichterbij, dus hebben we de volgende zondag ons meesterlijk toneelstukje in elkaar gestoken. Op de ouderavond zelf bewees de speelclub zich als echte acteurs en hiervoor werden ze beloond met een staande ovatie. Ten slotte zijn we ook nog een zondag gaan zwemmen met andere jeugdbewegingen in het sportcentrum. De week hierna was het jammer genoeg geen chiro omdat we met de muziekappel meeliepen in de carnavalstoeten van Genk en Zonhoven. We zijn ook druk bezig met het plannen van ons weekend wat binnenkort zal doorgaan.

Tot zondag, Stijn, Nicolas en Jan 5


Liefste Rakkertjes

De lente komt weer stilletjes aan in het land, dus weer tijd voor een nieuw Rakkersverslag!

Waar zullen we beginnen? Oh ja, bosstratego! Bij dit spel werden jullie verdeeld in twee groepen en mochten jullie twee kampen bouwen. In deze kampen verstopten jullie de vlag van jullie team. Het was de bedoeling om de vlag te pikken van het andere team, maar je moest hierbij opletten dat je niet werd getikt door een persoon met een hogere rang. Jullie vonden dit zo plezant, dat we dit bijna een volledige dag speelden. Als afsluiter speelden we nog het kurkenspel waarbij jullie een brandende kurk moesten doorgeven. Wanneer deze uitging, kreeg de persoon die hem het laatste had aangeraakt een zwarte stip!

Een week later kwam er een bekende bakker om jullie hulp vragen, zijn befaamde pannenkoekenrecept was gestolen! Jullie zagen nog juist twee boeven wegrennen en besloten om hen achterna te gaan. In het bos kwamen jullie de twee boeven tegen, die twee broers bleken te zijn. Ze waren bereid om het recept terug te geven, maar hiervoor moesten jullie wel enkele opdrachten doen. Zo moesten jullie een spelletje Jenga winnen, hoger-lager, trivial pursuit, petanque... Gelukkig konden jullie goed samenwerken en wonnen jullie alle delen van het recept terug. Als teken van dank bakte de bakker nog lekkere pannenkoeken voor jullie. Gesmaakt hebben ze!

Op een volgende zondag speelden we een extreem sluipspel in de grote zaal. Hierbij dienden jullie ongezien, in het donker, naar de over kant van de zaal te geraken. Eens jullie aan de overkant waren moesten jullie proberen snoep te stelen van de leiding. Verder hebben we deze dag een megakampen spel gespeeld waarbij jullie met kussens naar elkaar moesten gooien. De week daarop hadden jullie samen Chiro met de Speelclubs. (Twee van jullie lievelingsleiders waren konden er jammer genoeg niet zijn). Samen met de Speelclubs deden jullie een achtervolgingstocht in het bos.

6


Één van de eerste zondagen van het nieuwe jaar was het tijd voor de eerste Aspidag! Bram, Domenic en Thomas waren voor één dag jullie leiders. Op deze dag gingen jullie een handje helpen in de buurt tot jullie plots een oude vrouw tegenkwamen. De mevrouw kon geen soep meer koken omdat ze te weinig geld had. Daarom besloten jullie om haar te helpen en allerlei ingrediënten te zoeken. Dit deden jullie door één tegen allen te spelen. Verder die dag was er een oude man die zijn tweede jeugd wou herbeleven. Samen met deze man speelden jullie nog Ghost en andere leuke spelletjes. We hebben gehoord dat jullie het een superleuke dag vonden met de Aspi’s, maar dat jullie ons (jullie echte leiders) toch wel heel hard misten! Weer een week later hadden jullie je echte leiders terug en waren jullie natuurlijk superblij om ons terug te zien. Op deze dag bereidden we onze superact voor Ouderavond voor en hadden we nog urenlang sneeuwplezier. Omdat we het een beetje koud hadden, besloten we om warme chocomelk te drinken. We sloten de dag af met het spel Wuivertje. Een week later hebben we de hele dag gespendeerd aan het maken van onze kostuums voor onze Ouderavondact. Er moest veel geknutseld zoals een slakkenhuis, geweer, tot zelfs een Spongebobkostuum. Op de zondag daarop konden we gratis gaan zwemmen in het Sportcentrum. Dit met alle andere Chiro’s en Scoutsgroepen van Genk. In het zwembad hebben we ons supergeamuseerd door naar de bodem van het zwembad te duiken (hé Tuur en Dieter ;-) ) en door van de springplank te springen. Afgelopen zaterdag was het dan zover... Ouderavond! Na wat oefenen door de dag, was het ’s avonds tijd om te schitteren. En amai, wat een succes! Onze act was superleuk! Goed gedaan Rakkers!

Zo, het verslag zit er al weer op. We zullen dit afsluiten met kort te vertellen wat we voor binnenkort in petto hebben... Namelijk ons Rakkersweekend! Deze zal plaatsvinden van vrijdag 15 tot en met zondag 17 mei. Houd deze datum maar allemaal vrij, want het gaat een spetterend weekend worden en zelfs een speciaal weekend! Wat er zo speciaal gaat zijn, dat we vertellen we wel nog niet :-). Tot zondag!

Jullie lievelingsleiders,

Alexander, Geoffrey

Daan, en

Jonas

7


Allerliefste Toppertjes Het is weer eens tijd voor een verslagje van de afgelopen 3 maanden. We begonnen december met een gezellige gezelschapsspelnamiddag met het grote en geweldige pokémon-spel. Corneel was nog nooit zo blij geweest. De week erna was er nog een pracht activiteit voor deze jongen ! Een filmnamiddag met een film over de ruimte. Ook was er nog een achtervolgingstocht en een sneeuwnamiddag waarin Wouter Kellens een verschrikkelijk ongeluk kreeg. Door zijn bewonderenswaardig doorzettingsvermogen heeft hij dit toch overleeft en heeft hij een prachtig litteken. Dan hebben jullie een dikke maand moeten afzien omdat jullie leiding examens hadden. Deze zijn goed verlopen ( dankzij jullie onvoorwaardelijke steun natuurlijk ). Na deze pijnlijke periode zonder jullie favoriete personen was het terug tijd om plezier te maken. We hebben gezongen voor 3 koningen en zo wat geld in de kas gebracht. We hebben vervolgens druk geknutseld om klaar te geraken voor ouderavond. Nog nooit hebben we zo levensechte goudvissen gezien als jullie creaties. Voor ouderavond zijn we ook nog gaan zwemmen in het sportcentrum. Hier waren jullie een streling voor het oog van alle vrouwelijke aanwezigheden. In het zwembad konden jullie je al helemaal voorbereiden op jullie spectaculair optreden op ouderavond. Hier speelden jullie een school vissen die werd aangevallen door een afschuwelijke haai. Deze haai werd dan overwonnen door de geweldige aquaman. Dit spektakel werd beëindigd door een magistrale dans op het nummer “waar is de meisje”. Opnieuw moesten wij, jullie leiding, een traantje wegpinken. Zo trots waren wij! Op dit moment zijn wij een schitterend weekend aan het voorbereiden waarvoor binnenkort een brief zal worden rondgestuurd. Toppers blijf jezelf en doe door zoals jullie bezig zijn!!!

Jullie leiders

Sten & Bijn

8


Mattiece, Jasper, Lennert, Stijn, Leo, Wouter, Roeland, Zander, Benjamin, Michiel, Emiel, Corneel, Sean(= Jean-Luca) en Slegers… Hier volgt het Kerelsverslag! Wat een conditie die we krijgen in een groep als de kerels. Zonder twijfel de meest actieve groep van heel Chiro Sint Gerolf! Haha..; Mopje uiteraard ;-) Maar, geen erg! Actief of niet, we hebben dikke fun daar! Zeker met een leider als Gordt die de moeite doet om zelf volledig een eigen spel in elkaar te steken, namelijk Terroristen van catan. Een variant van het geliefde Kolonisten van Catan, een gezelschapsspel voor het hele gezin, en nu zelfs voor heel de chiro! Sterk bezig zou ik zo zeggen! Jammer maar helaas brak er ook een donkere periode aan… Leider pieter had examens, en hoe fijn en mooi leider Gordt ook is, zonder Pieter is hij een café zonder bier! Natuurlijk hebben jullie je niet verveeld in die periode! Gezelschapsspelnamiddag was een ding naar jullie normen! Gewoon rustig blijven zitten en wat rondkijken! Ideaal  Effe stom was wel dat jullie alles moesten klaar zetten voor de nieuwjaarsdrink, maar dat hoort bij het kerel zijn he! En dan last but zeker not least, ouderavond! Allemaal witte vissen in een zee van blacklight. We hebben van veel mensen gehoord dat het een sterke vertoning was! Wel niet echt een verhaal, maar dat hoorde bij onze nieuwe alternatieve aanpak! Allez swat, voor alles is een uitleg! Hihi  We zijn nog steeds, zoals vorige keer, overdreven trots om uw leider te zijn! Het is ons een eer om jullie te dienen in de weg naar het leiderschap, want dat wil iedereen!! 

Show zeg

Gordt en Pieter

9


Beste en liefste Aspiranten, Het is weer tijd voor ons drie maandelijks verslag. Natuurlijk steekt deze weer vol met programma’s, grapjes en dikke fun die we de laatste drie maanden hebben beleefd. (Ik weet niet als dit met een d of een t moet, ik ben namelijk niet Belg van origine en ik spreek nog niet goed Belgisch). Alle bulsh*t even aan de kant, laten we beginnen met dit verslag. December was een drukke maand voor ons. Hier moesten jullie namelijk goed leren. Hopelijk hebben jullie net zo’n goed rapport als jullie voorbeeldige leider. Je ziet maar wat er komt van al dat voorbereidend werk. Natuurlijk neem ik altijd vrij van school op zondag en ben ik met de sneeuwmobiel een tour gaan maken. Sneeuwballen gegooid aan de zee en nog zo veel meer. Jammer dat jullie moesten leren, ik heb me namelijk goed geamuseerd die zondagen. Wij hebben elkaar gezien wanneer de kerstvakantie begon. Ik had die week nog geschaatst en ik was er heilig van overtuigd dat jullie dit ook wouden doen. Dus we zijn eerst met zen allen naar de schaatsbaan in Genk geweest. Hier was bitter weinig te zien en was schandalig duur. Vervolgens zijn we naar Hasselt geweest. Mijn auto is jammer genoeg geen bus, dus zijn we op en af moeten rijden om er allemaal te geraken. Hier hebben wij ons goed geamuseerd voor een schappelijke prijs. Ik denk even duur als in Genk, maar dan 1000 keer groter. De volgende zondag kon ik er jammer genoeg niet zijn. Hier heeft Gordt mij vervangen, met zeer veel dank van mij, ik moest namelijk zelf leren voor mijn examens. Hier hebben jullie de nieuwjaarsdrink klaargezet en aspi-dag voorbereidt. Die avond hebben we nog gezellig ene gedronken op de drink. Allez, ik toch . De volgende week was het aspi-dag. Hier hebben jullie je van je beste kant laten zien. Een aantal toch die besloten om wel te komen. Allez, heel de dag gebleven zijn :p. Al bij al, waren de leiding wel tevreden wat ze hadden gezien. Goe bezig gaste! De volgende week waren jullie voor een week de kerels. Jammer genoeg moest ik deze week ook werken voor school. Hier hebben jullie een gezelschapspel gespeeld en hebben jullie gevoetbald. En jawel! De volgende week was ik er in volle glorie! En we hebben het zinvolste gedaan wat ooit in jullie leven is gebeurd. Namelijk: Een sneeuwman gemaakt die groter is als Daan Lantmeeters. Na veel duwen kregen wij onze sneeuwballen zelfs niet meer vooruit en probeerden wij deze op elkaar te krijgen. Maar met ons toekomstig ingenieur talent, wat nog ontwikkeld moet worden, is dit niet gelukt. Na veel denkwerk hebben we het op de lame manier gedaan. En een sneeuwman erop gebouwd. (nogmaals weet ik niet als dit met een d of een t is). De week erna was het voorbereiding van de ouderavond, maar het idee wat we hadden was niet zo goed. Wel overdreven bom, maar niet haalbaar. Dus hebben we zoals al een aantal keren is gebeurd, de dag van ouderavond zelf iets in elkaar geflatst, met alle gevolgen van dien. Ik hoop dat jullie je toch hebben geamuseerd, en volgende keer ben ik er weer, met meer weer. Daag! <3 (no homo)

10


De Muziekkapel

Bedankt!

11


Gerolfgeschiedenis Of je het gelooft of niet, maar dit jaar wordt onze Chiro 70 jaar oud! Omwille van deze verjaardag blikken we dit jaar, in elke Chirona terug op een stukje geschiedenis van onze Chiro. In deze editie blikken we terug naar de jaren â&#x20AC;&#x2122;50 tot â&#x20AC;&#x2122;55.

12


13


14

Bron: “Hoe Gerolf Abraham Zag” door Jan Lantmeeters, Geert Renckens en Bart Scheepers


Raad de (Oud-) Leider htarpeiS neB

kcireiD salociN

streareG draW & steeB yendiS

snenjiB boR

neleeG seirdnA

nebuoH sleiN

15


Wist-je-datjes        

                          

Een kakkerlak ieder kwartier een scheet laat? De beroemde wiskundige, natuurkundige, astronoom en filosoof 'Isaac Newton' ook uitvinder was van "Het kattenluikje"? Dat het woord 'kapoen' in de 19de eeuw een scheldwoord was? Dat het onmogelijk is om tijdens het niezen je ogen open te houden? Dat 'Goofy' van Mickey mouse oorspronkelijk 'Dippy Dawg' heette? Elke maand die met een zondag begint een vrijdag de 13de heeft? Dat er in dit jaar (2015) maar liefst drie 'vrijdag de dertienden' zijn? Dat er jaarlijks meer mensen sterven doordat ze en champagnekurk tegen hun krijgen dan dat er mensen sterven die gestoken worden door een giftige spin? Japanse hotels nooit een 4de verdieping hebben? Dit is omdat 4 een ongeluksgetal is voor japanners? Nutella ook een goede zonnecrème is? Dat het onmogelijk is om te neuriën als je je adem inhoudt? De langste man ooit 1,83meter lang was op 8 jarige leeftijd? Zijn voeten 47cm lang waren? Hij gestorven is omdat hij een blaar kreeg op deze voeten? Mannelijke vogelbekdieren een van de giftigste zoogdieren zijn? Een Australische vrouw ooit bevallen is van een 9-ling? Een man in India op 90 jarige leeftijd nog vader werd? Een appel in de ochtend beter werkt om wakker te worden dan een tas koffie? Dit ook veel gezonder is? Je een terugbetaling kan krijgen van je ziekenfonds voor het lidgeld en bivak? Je alle informatie hierover vindt op onze website www.chirostgerolf.be? Katten 70% van hun leven slapen? Duitsers stinkendere scheten laten dan Fransen? Maar 1,8% van de wereldbevolking natuurlijk blond is? Een baby de eerste weken na de geboorte zonder tranen huilt? Speeksel genezend werkt? 10% van de wereldbevolking linkshandig is? Vervuild water het geslacht van vissen kan veranderen? Je van sla te eten beter kunt slapen? Een mens gemiddeld in zijn leven 180.000 km wandelt/loopt? Dit overeenkomt met 4 keer rond de aarde? Water met zout in minder snel bevriest? Dit de reden is waarom men zout op de wegen strooit? Slakken 4 neuzen hebben?

16


Voor de speelvogels onder ons, vinden jullie hier nog een leuke woordzoeker... Veel succes!

17


maart/03

april /04

mei /05

1

Chiro

1

1

2

Jonas H.

2

2

3

3

3

Chiro

4

4

Jip C.

4

Korneel S.

5

5

Pasen/ Geen Chiro

5

Mattiece M.

6

6

6

7

Leidingsfuif

7

7

8

Geen Chiro

8

8

Wannes V.

9

Robbe G.

9

9

Tom G./ Stijn J.

10

Jan P.

10

10

Chiro

11 12 13 14 15

Chiro

16 17 18 19

Ryan B.

20 21 22

Chiro

23

11

Viktor V.

11

12

Chiro

12

13

13

14

14

15

Bram N.

15

Rakkersweekend

16

16

Rakkersweekend

17

17

Rakkersweekend/Chiro

18

18

19

Chiro/Jongstuimig Genk

19

20

20

21

21

22

22

23

23

24

Toppersweekend

24

25

Toppersweekend

25

25

26

Toppersweekend/Chiro

26

26

27

27

28

28

29

24

29 30 31

Chiro

30

Chiro

Joppe V.

27 28 29 30 31

Domenic D./ Laatste Chirozondag

18

Chirona maart-mei 2015 (kleur)  

De nieuwe editie van de Chirona! (maart-mei 2015). Veel leesplezier De Redactie

Chirona maart-mei 2015 (kleur)  

De nieuwe editie van de Chirona! (maart-mei 2015). Veel leesplezier De Redactie

Advertisement