Page 1

FOTOGRAFEER

Kerst

KERSTMIS

-2018-

INTERVIEW MET HOOFDREDACTEUR SHOOT

PASCAL GERRITS

DE MOOISTE KERSTMARKTEN PAG. 16

TIPS VOOR PERSOONLIJKE

KERSTKAARTEN

1


INHOUD

6.

16.

28.

14.

4. 6. 8. 10. 12. 14. 16. 18. 20. 22. 24. 26. 28. 32. 34. 36.

2

Foto Pascal Gerrits Interview Pascal Gerrits - hoofdredacteur Shoot Top 5 - leukste cadeaus onder de kerstboom Fotografeer Kerstmis Softwaretips voor je Kerst fotoboek TIPA Award - CEWE is de beste fotoservice De mooiste kerstmarkten Tips voor persoonlijke kerstkaarten Winterfotografie Fotograferen door glas Spiegelende fotografie tips 5 fotografen delen hun beste advies Top 5 winterse citytrips Softwaretips jaarboek CEWE FOTOBOEK XXL Het meest indrukwekkende fotoboek Op naar 2019 met een CEWE KALENDER


WELKOM

We kunnen terugblikken op een heel mooi jaar bij CEWE. Een jaar met vele hoogtepunten. Daarbij denk ik onmiddellijk aan de Photokina (de grootste internationale fotografiebeurs), de lancering van de hexxas en de zonnige, warme zomer en nazomer. Die prachtige zomer was fantastisch. We hebben er met z’n allen van genoten en ook veel foto’s gemaakt. Alleen hebben we daarna niets met die foto’s gedaan en dat merkten we ook duidelijk bij CEWE. Nu komen de donkere dagen er weer aan en nemen we binnen de laptop om fotoboeken en andere fotocadeaus te maken. Cadeaus voor opa en oma of andere familieleden en vrienden. Het CEWE Fotoboek blijft het allermooiste kerstcadeau, maar ook de kalenders zijn ideaal voor onder de kerstboom. In deze periode gaan ook veel mensen aan de slag met hun interieur. Ook bij ons thuis zijn we bezig met alles opnieuw in te richten (zie hierboven twee van onze wanddecoraties). Met een mooie galerijprint aan de muur kan je op een makkelijke en snelle manier je interieur nieuw leven in blazen. Even terugkomen op de Photokina, die alweer een succes was. We hebben op die tweejaarlijkse fotobeurs al onze nieuwigheden kunnen voorstellen. Het is trouwens de laatste Photokina in deze vorm. De beurs zal vanaf nu elk jaar en kleinschaliger doorgaan. Wat zijn nu al die nieuwigheden die we voorgesteld hebben? Eén ervan is de hexxas, een zeshoekige tegel die je waar je maar wilt kan ophangen aan je muur. Er zijn allerlei leuke combinaties mogelijk en je kan iets aanpassen wanneer je wil. Ook een leuk cadeautje voor onder de kerstboom (zie p. 8). Verder hadden we een stuk van onze stand vrijgemaakt voor de TIPA Award die we gewonnen hebben voor beste fotoservice. Een award waar we ontzettend trots op zijn (zie p. 14). Dat betekent niet dat we de rest van het jaar afwachten en op onze lauweren rusten. Ook de laatste weken en maanden van het jaar hebben we van alles voor jou in petto. We gaan een grootse radiocampagne lanceren met als hoofdthema ‘het CEWE Fotoboek – het meest persoonlijke cadeau’. We gaan je weer inspireren met leuke fotografietips, we gaan aan de slag met video’s en we zullen je verrassen met een bijzondere kerstcampagne.

Ik wens je heel veel fotografieplezier en hele fijne feestdagen met al je familie, vrienden en dierbaren. BAUDOUIN VERSCHUEREN Directeur CEWE BENELUX

3


4


FOTO: PASCAL GERRITS Toestel: SONY DSC-RX100M6 scherptediepte: 72 f-getal: 4,5 Belichtingstijd: 1/200

5


MET FOTOGRAFIE HEB JE DE MOGELIJKHEID

JE EIGEN WERKELIJKHEID TE CREËREN

TIP VAN DE FOTOGRAAF Leer je fototoestel kennen. Begin niet zomaar, maar lees eerst eens de handleiding. Weet waar de knoppen voor dienen, weet wat er gebeurt bij bepaalde instellingen. Succes!

6

Interview met Pascal Gerrits - hoofdredacteur Shoot Sinds dit jaar is hij de hoofdredacteur van Shoot, een toonaangevend fotografie vakblad in Vlaanderen. Maar de passie voor fotografie zat er al vanaf zijn studiejaren in. Een nadere kennismaking met Pascal Gerrits.


Een foto bewerkt met Photoshop is geen foto, maar beeld . - Pascal Gerrits Vanaf mijn studie ben ik bezig met fotografie. Met een spiegelreflex trok ik dan de natuur in om landschappen vast te leggen. Ik deed veel zelfstudie maar in 2004 heb ik een studie gevolgd om me verder te ontwikkelen. Dankzij die studie heb ik de instellingen van het fototoestel leren kennen en begrippen als belichtingsdriehoek en scherpte/diepte. Tegenwoordig mag ik die kennis dus toepassen in mijn werk bij Shoot. Hierbij komen dus echt hobby en werk samen.

bewerkt met Photoshop is geen foto, maar beeld. Een foto is een representatie van de werkelijkheid, ook al kan je met je manier van fotograferen een draai geven aan die werkelijkheid. Hoe je ook fotografeert of na bewerkt, met fotografie heb je de mogelijkheid om je eigen werkelijkheid te creëren.

TIPS VAN PASCAL Volg Anton Corbijn op Instagram. Hij maakt echt indrukwekkende foto’s. Heel inspirerend. Scan de QR code

OVER SHOOT Shoot richt zich op de enthousiaste fotograaf, mensen die het leuk vinden om meer met fotografie te doen, zowel voor de beginner als ervaren fotograaf. Het geprinte magazine verschijnt acht keer per jaar op de mat, maar Shoot is ook online aanwezig via www.shoot.be.

WAT DOE JE MET DE FOTO’S DIE JE ZELF MAAKT? Foto’s schiet ik in RAW en in JPEG, waarna ik ze bewerk en op een gedeelde netwerkschijf op mijn computer zet. Op deze manier kan ik ze altijd en overal laten zien. Vanaf mijn smartphone, tablet, televisie enzovoorts. Tevens maak ik altijd een selectie van mooiste foto’s, waarvan mijn vriendin een fotoboek maakt.

Door middel van inspiratie van professionele fotografen, informatie over nieuwe apparatuur, praktische tips en interactie met lezers is Shoot beschikbaar voor eenieder die zichzelf wil ontwikkelen in fotografie.

Daarnaast hebben we een muur vol met foto’s hangen van ons gezin. Ze hangen in authentieke fotolijstjes zodat we ze regelmatig kunnen vervangen, bijvoorbeeld als de kinderen weer een jaar ouder zijn geworden. Dit zijn echt herinneringen voor later, herinneringen die je op geen andere manier kan vastleggen dan met fotografie.

DE BETEKENIS VAN FOTOGRAFIE In fotografie komen twee passies van Pascal bij elkaar. Een passie voor technologie en een passie voor het kunstzinnige, het creatieve. ‘Het is voor mij een erg aansprekende combinatie.’ Dit alles kwam ook terug op de Photokina. De grootste Europese fotobeurs die ik recentelijk heb bezocht. Ik zag daar dat het einde van het spiegelhuis in zicht is, waar dit vijf jaar geleden nog het summum was. Zo hebben Canon en Panasonic full frame en spiegelloze fototoestellen geïntroduceerd en kwam Fujifilm met een nog grotere sensor. Erg indrukwekkend allemaal. Zelf fotografeert Pascal met een digitale spiegelreflex die hij twee jaar geleden heeft aangeschaft. Maar door zijn werk heeft hij het voordeel dat hij veel verschillende apparatuur mag testen en gebruiken. ‘Ik fotografeer vooral mijn jonge dochters. Dat zijn supermodellen waar ik mijn fototoestellen goed voor kan testen. Het kleine groot maken, vind ik erg leuk om te doen. Ik heb geen specialisme, maar ik word steeds meer gedreven in het fotograferen van mijn kinderen.’ MET DE TECHNOLOGIE VAN TEGENWOORDIG, IS FOTOGRAFIE NOG WEL ECHT? Pascal vindt dat je mag doen wat je zelf wilt als fotograaf, maar er zit een verschil in foto’s en beelden. Foto’s

FOTO: PASCAL GERRITS Toestel:CANON EOS M50 scherptediepte: 22 f-getal: 2 Belichtingstijd: 1/640

7


DE TOP 5 LEUKSTE

CADEAUTJES VOOR ONDER DE KERSTBOOM

Vind jij het ook zo lastig om de juiste cadeautjes te kiezen voor je geliefde, vrienden of voor je familie? Je bent niet de enige. Velen vinden cadeaus verzinnen een behoorlijke opgave. Maar het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. CEWE heeft tal van producten die voor bijna alle gelegenheden leuk zijn om te geven. Zeker met de kerstdagen zijn de producten van CEWE het ultieme cadeau. Moeite om te kiezen uit het talrijke assortiment van CEWE? Hieronder de top 5 van onze leukste kerstcadeaus.

#1 - EEN PRACHTIG REISFOTOBOEK

FOTOBOEK LARGE STAAND

Het fotoboek Large staand van 28 bij MET Geschenkbox CADEAU 21 centimeter is met zijn afmetingen niet alleen ideaal om in de hand te houden, maar biedt ook voldoende ruimte voor je reisfoto’s. Voor de kerstdagen schenkt CEWE bovendien een geschenkbox bij alle grote fotoboeken. Zo komt je fotoboek niet alleen in een chique verpakking, maar kan de ontvanger het boek ook zorgvuldig bewaren.

TIJDELIJK

Geschenkbox cadeau bij bestelling van een: fotoboek L, XL & XXL

#2 - VERS VAN DE PERS: DE HEXXAS VAN CEWE!

CEWE sluit het jaar af met een leuke nieuwe soort wanddecoratie, de hexxas. Dit product is ingedeeld als een honingraat. Daardoor zie je de foto niet in zijn geheel op één afdruk, maar op meerdere zeshoekige afdrukken. Je kiest zelf de aantallen en de vormgeving van de hexxas.

voor een nieuwe kalender. Met deze A3 wandkalender steel je de show met de kerstdagen. Je voegt makkelijk persoonlijke foto’s en teksten toe aan de liggende fotokalender. Niet alleen superleuk, maar ook gewoon heel praktisch!

#3 - EEN UNIEK JAARBOEK

Dit is misschien wel de meest stijlvolle manier om je foto’s te presenteren. Door het acrylglas lijkt het net alsof je naar buiten kijkt, zó scherp. De aluminiumplaat en de degelijke bevestiging zorgen bovendien voor de nodige stevigheid. Geef een mooie familiefoto cadeau met de galerijprint of houd het iets neutraler met een zelfgemaakte landschapsfoto.

XL FOTOBOEK Schenk een megacadeau en geef het MET LAKOPDRUK CEWE FOTOBOEK XL met lakopdruk & Geschenkbox CADEAU cadeau. Met dit vierkante boek van 30 bij 30 centimeter kan je alle kanten op. Het is bij uitstek geschikt als jaarboek. De lakopdruk geeft bovendien een extra “kersttouch”. Met de geschenkbox kan het helemaal niet meer stuk tijdens de kerstdagen en die krijg je er, net als bij de large editie, gratis bij!

#4 - WANDKALENDER A3 LIGGEND

Je beseft het misschien nog niet, maar het einde van 2018 komt alweer dichtbij. Daarmee is het natuurlijk tijd

8

#5 - GALERIJPRINT

Wees vooral creatief! CEWE heeft tal van leuke fotocadeaus, zoals agenda’s voor 2019, smartphonehoesjes, drinkbekers en brooddozen of mooie mokken voor warme dranken om de koude maanden door te komen!


NIEUW! Een supertof cadeau voor onder de kerstboom:

Meer weten ove r onze hexxas? Scan de QR-co de

hexxas

9


CREATIEVE TIP Gebruik bij het fotograferen in schemer een statief en experimenteer met licht en camerastanden (bv. witbalans op gloeilamp).

De kerstversiering binnen en buiten, de kerstboom – liefst met cadeautjes eronder -, de gedekte tafel met je familie eraan: de kerstdagen zijn een dankbaar onderwerp voor fotografie. De wereld wordt immers uitgedost met de mooiste dingen. CEWE helpt je op weg om al die mooie dingen vast te leggen.

DE KERSTBOOM

Je ziet ze vast verschijnen op sociale media (en misschien post je ze zelf ook wel): foto’s van je kerstboom. Iedereen is apetrots op zijn of haar eigen exemplaar. Dat is niet zo vreemd, want de boom brengt toch extra gezelligheid in huis. Wil je dat jouw kerstboom er op de foto net zo mooi uitziet als in het echt? Dan hebben we een paar fotografietips voor je: • Zet de flits uit. Hoewel je jouw kerstboom waarschijnlijk bij schemer of in het donker gaat fotograferen (dan zie je de lichtjes namelijk goed), is het verstandiger om je flits uit te zetten. Als je de flits van je fototoestel wel aanhoudt, blijft er namelijk niets over van die gezelligheid. De warmte uit de foto is dan weg. • De juiste belichting. Wil je echt een mooie foto, dan ontkom je er bijna niet aan. Ga experimenteren met het licht in de ruimte. De kans is groot dat alleen het licht van de kerstlampjes niet voldoende

10

FOTOGRAFEER KERSTMIS is voor een echt mooie foto. Doe dan ergens anders in de woonkamer nog een extra lampje aan en probeer het nog eens. Iedere situatie is anders, dus je moet even de tijd nemen om te ontdekken wat voor jouw foto de juiste hoeveelheid licht is. • Gebruik een statief. Door in een donkere ruimte te fotograferen en de flits uit te zetten, wordt de sluitertijd vaak langer.

Daardoor duurt het langer voor de foto genomen is en, je raadt het al, is de kans groter dat je foto bewogen is. Heb je een statief, dan is het zeker verstandig om dat te gebruiken.

DE VOORPRET

De kerstboom zetten, de cadeautjes inpakken, het kerstdiner voorbereiden: de periode voor kerst is minstens zo gezellig als de kerstdagen zelf. Waardevolle momenten die je natuurlijk graag wilt vastleggen.


Zorg er dus voor dat je ook tijdens de voorbereidingen je fototoestel paraat hebt. Oh en… vraag aan je familie of vrienden om af en toe ook eens een foto te maken. Jij was namelijk ook bij die voorbereidingen aanwezig ;-).

FOTOGRAFEREN IN DE SCHEMER

Het lastige van kerst is dat de mooiste momenten zich vaak in de schemer/bij kaarslicht afspelen. De kaarsjes en het gedempte licht zorgen voor gezelligheid, maar maken het fotograferen ook wat lastiger. Net als bij het fotograferen van de kerstboom, is het verstandig om je flits uit te zetten, een statief

foto uitdrukt. Het leuke is dat jij zelf ook bokeh kan creëren in je foto. Plaats een voorwerp voor de kerstlampjes in je kerstboom en pas je diafragma-instellingen aan. Een laag F-getal betekent weinig scherptediepte en dus een onscherpe achtergrond. Door met het F-getal (de diafragmawaarde) te spelen kan je meer of minder scherptediepte creëren. Het geeft je foto’s die echte kerstsfeer.

HET KERSTDINER

draait, vergeten we dat lekkers vaak te fotograferen. Zonde! Want hoe vaak kook je nu zo uitgebreid? Maak daarom, voordat je het eten serveert, wat foto’s van je gerecht(en).

KERSTFOTOBOEK

Zijn de kerstdagen voorbij, maar wil je nog graag even nagenieten van alle gezelligheid? Jouw prachtige kerstfoto’s kan je natuurlijk perfect gebruiken voor een speciaal kerstfotoboek (zie p. 12)

Weken van voorbereiding gingen eraan vooraf; het menu samenstellen, de lekkerste wijnen uitzoeken en natuurlijk het eten klaarmaken. Hoewel het tijdens de kerstdagen vooral om lekker eten

Vergeet ook vooral niet de gerechten te fotograferen. Want hoe vaak kook je nu zo uitgebreid en dineer je aan zo’n prachtige tafel? te gebruiken en te experimenteren met het licht en de camerastanden. Zet je witbalansstand bijvoorbeeld op ‘gloeilamp’ – ‘kaarslicht’. Experimenteer met de witbalans, want ook die is in iedere situatie anders en afhankelijk van de hoeveelheid licht.

TIPS VOOR DE BESTE FOODFOTO’S Wil je weten hoe je het kerstdiner het best vastlegt? Scan de code en lees de tips over foodfotografie.

Een typische kerstfoto is er een met twinkelende lichtjes onscherp op de achtergrond. Die fotografietruc heet ‘bokeh’, een term die de kwaliteit van de wazigheid in een

11


SOFTWARETIPS HOE MAAK IK EEN PRACHTIG KERSTFOTOBOEK? LAKOPDRUKKEN OP JE OMSLAG

De mogelijkheden in onze software zijn eindeloos. We richten ons vaak op wat je allemaal kan met bijvoorbeeld cliparts, kaders of teksten in je fotoboek, maar de omslag van je fotoboek is natuurlijk net zo belangrijk. Deze keer gaan we aan de slag met lakopdrukken op je omslag. Mede dankzij die speciale lakopdrukken is de fotoservice van CEWE in de prijzen gevallen (zie ook volgende pagina). Zoals eerder aangegeven gaan we de tips & tricks die we normaal op het binnenwerk van het fotoboek toepassen nu gebruiken voor de omslag. We gaan daarvoor werken in meerdere lagen.

Zoek een foto uit die voor jou echt de kerstsfeer samenvat en plaats die op je omslag. Maak de foto zo groot mogelijk zodat de hele omslag bedekt is. Kies vervolgens een sjabloon dat goed bij je foto past. Door dat kerstsjabloon te gebruiken, worden de kerstklokken en cadeaus goed zichtbaar. Zoek bij ‘ACHTERGRONDEN’ een leuke achtergrond en plaats die nu 'onder’ de foto. Je zal zien dat het beeld van je omslag direct verandert. Experimenteer met sjablonen en achtergronden tot je iets gevonden hebt wat helemaal bij je fotoboek past. Om je fotoboek echt een kerstsfeer mee te geven, hebben wij nog een gouden tip. Ga aan de slag met lakeffecten. Het is in de software van CEWE mogelijk om letters of cliparts op de omslag van je fotoboek een gouden, zilveren of lakeffect mee te geven.

Tip: kijk via de knop ‘MEER’ eens op de server van CEWE voor de nieuwste sjablonen.

12

Perfect om jouw kerstfotoboek helemaal af te maken. Dat is alleen mogelijk bij fotoboeken met een hardcover. Natuurlijk kunnen letters in lak of gouden/zilveren opdruk dan niet ontbreken.


1. Sleep de foto over je omslag. Maak de foto zo groot mogelijk en kies een sjabloon dat goed bij je foto past.

2. In dit voorbeeld hebben we voor kerstballen, kerstklokken en cadeaus gekozen.

3. In de volgende stap kies je een achtergrond. Die achtergrond plaats je onder de foto.

4. Experimenteer met sjablonen en achtergronden tot je iets gevonden hebt wat helemaal bij je fotoboek past.

Voeg tenslotte nog gouden lakopdrukken toe aan de titel van je fotoboek en je kerstfotoboek is helemaal klaar.

5.

HET RESULTAAT een creatief kerst fotoboek

13


DE BESTE

CEWE wint de meest prestigieuze prijs ter wereld voor foto- en fotobewerkingsproducten. In de jury namen maar liefst 29 leden plaats. 29 gerenommeerde uitgevers van fototijdschriften uit de hele wereld kozen de winnaars van de TIPA World Awards 2018.

We zijn enorm trots om te kunnen zeggen dat CEWE in de prijzen is gevallen. In de categorie “Beste Foto Printservice” wonnen we de eerste prijs. De mogelijkheid om de ‘special effects’ toe te voegen aan de cover door middel van gouden, zilveren en lakopdrukken trok de jury over de streep.

JUDGING A BOOK BY ITS COVER ‘De eerste indruk van een fotoboek is de omslag. Dat is precies waarin CEWE zich onderscheidt.’ De jury was onder de indruk van de vele mogelijkheden op het gebied van covers.

‘De covers zijn verkrijgbaar in een grote variëteit aan stijlen, inclusief harde en zachte kaft, kunstleer, linnen en zelfs een houtachtig oppervlak. Je kunt de omslag zelfs verfraaien met een speciale gouden, zilveren of lakopdruk en de fotoboeken kunnen in verschillende vormen en afmetingen afgedrukt worden.”

14

ERKENNING

De award is een fantastische erkenning voor onze continue drive om onze producten steeds opnieuw te verbeteren en te vernieuwen. We luisteren naar de wensen van onze klanten en zoeken naar nieuwe ideeën waarmee jij als klant nog beter in staat bent om een volledig gepersonaliseerd fotoboek te ontwerpen. De speciale gouden, zilveren en lakopdrukken geven je fotoboek net dat tikkeltje meer. Thomas Mehls, Chief Marketing Officer (CEWE Internationaal): ‘We zijn verheugd dat het panel van ervaren juryleden de eerste prijs aan CEWE heeft toegekend. Met onze producten zorgen we ervoor dat foto’s van dierbare herinneringen niet zomaar op een harde schijf blijven staan, maar bekeken en aangeraakt kunnen worden. De TIPA World Award moedigt ons aan om er dag in dag

uit voor te blijven zorgen dat onze klanten van hun foto’s kunnen genieten.’

TIPA AWARDS

De Technical Image Press Association (TIPA) prijs wordt wereldwijd erkend als de meest prestigieuze prijs voor foto- en fotobewerkingsproducten. TIPA is bovendien publicist van dertig magazines op het gebied van fotografie. De uitreiking van de awards is gebaseerd op reguliere producttests, uitgevoerd door een onafhankelijk panel. TIPA speelt, als actieve en betrokken associatie, een belangrijke rol in de industrie. De tests die de vereniging uitvoert, zijn bedoeld om lezers te informeren over innovaties in de branche.


E FOTOSERVICE

TER WERELD

De eerste indruk van een fotoboek is de omslag. Dat is precies waarin CEWE zich onderscheidt. - Jury TIPA BEN JE NIEUWSGIERIG GEWORDEN NAAR DE HOOGWAARDIGE LAKOPDRUKKEN VAN CEWE? Gebruik ze voor jouw fotoboek. Je kunt ze terugvinden in onze software onder ‘Achtergronden’ en ‘Stijlen’

JAAR

Wil je weten ho e de lakopdrukk en eruitzien? Scan de QR-co de voor de video.

15


DE MOOISTE KERSTMARKTEN

VAN NEDERLAND & BELGIË

Glühwein, kerstkraampjes en heel veel lichtjes: de pleinen in Europa vullen zich vlak voor de kerstdagen met gezellige kerstmarkten. Een bezoekje aan een kerstmarkt zorgt ervoor dat je helemaal in de kerstsfeer komt. Maar waar moet je naartoe? CEWE zocht de leukste kerstmarkten in Nederland en België voor je op!

DELFT De Donkere Dagen van Delft zijn de gezelligste dagen van de stad. De periode met vele activiteiten, lichtjes en gezelligheid gaat traditioneel van start op Lichtjesavond op dinsdag 11 december. Tijdens deze avond wordt de kerstboom verlicht en is er een heel avondprogramma voor jong en oud. De donkere dagen van Delft duren tot en met zondag 13 januari. In deze tijd zijn er uiteenlopende kerstconcerten en -activiteiten en is er eveneens een reuze schaatsbaan te vinden. De kerstmarkt van Delft is geopend van 16 t.e.m. 18 december.

MAASTRICHT Maastricht is een van de oudste steden van Nederland en is – ook buiten de kerstperiode – een prachtige stad om te bezoeken. Toch is het een absolute aanrader om Maastricht te bezoeken in december: de kerstmarkt – die van 1 december t.e.m. 31 december 2018 is geopend – is een prachtige, magische belevenis. Naast de kerstmarkt worden er door de hele

16

stad activiteiten georganiseerd vanwege het Magisch Cultuur Festival. In theaters, musea en zelfs in cafeetjes vind je tal van exposities en andere culturele activiteiten. Ook in Maastricht mag de schaatsbaan niet ontbreken; je vindt ze natuurlijk op het bekendste plein van de stad: het Vrijthof!

blijft de bijzonderste activiteit van Valkenburg toch wel de Christmas Parade: vanaf 17 november trekt er twee keer per week een betoverende parade van praalwagens door het centrum van de stad. De dansers in hun prachtige kostuums nemen je mee in de betovering die kerst heet. Dit mag je niet missen!

VALKENBURG

LEUVEN

Kan je geen genoeg krijgen van kerstmarkten? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan Valkenburg – of eigenlijk aan Kerststad Valkenburg. Waar vind je nu een kerstmarkt in een grot? De kerstmarkt in de Gemeentegrot is de oudste en grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa.

De Leuvense kerstmarkt is een van de oudste kerstmarkten van België en staat in de top drie van de lijst met gezelligste kerstmarkten van Europa. De ruim 140 kraampjes maken dat je hier uren kan rondslenteren en de mooiste (kerst) spulletjes kan bewonderen.

Tal van stalletjes met ambachtelijke producten en gezellige kerstmuziek maken van deze kerstmarkt een geweldige belevenis. Maar ook de kerstmarkt in de Fluweelengrot is een aanrader. En in een stad die zichzelf ‘de Kerststad’ noemt, kan je natuurlijk vele kerstconcerten verwachten. Toch

In het speciaal ingerichte Provinciaalse dorp kan je terecht voor uiteenlopende lekkernijen en drankjes zoals warme chocolademelk, glühwein, warme wafels en pannenkoeken. Ook de kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de Leuvense markt; kunstenaars en vaklieden tonen er hun vakwerk. En last but not least:


TIP: KERSTMARKTEN LENEN ZICH UITSTEKEND VOOR EEN KLEINE SCHERPTEDIEPTE. FOTOGRAFEER MET EEN GROOT DIAFRAGMA.

Brugge

Leuven de Kerstman mag op zo’n mooie markt natuurlijk niet ontbreken. Hij ontvangt bezoek in zijn huisje middenin het Sterrenbos. De kerstmarkt van Leuven is geopend van 12 december t.e.m. 23 december.

BRUSSEL Veruit de grootste kerstmarkt van België vind je in Brussel. Een speciale kerstmarktwandelroute van 2,5 kilometer leidt je langs de mooiste kraampjes en door het historische centrum van Brussel. Maar er is meer: naast ruim 240 kraampjes vind je op de Brusselse kerstmarkt ook een schaatsbaan en kermisattracties. Het leuke is dat deze kerstmarkt ook tijdens de kerstdagen is geopend. Je kan er terecht vanaf 30 november tot en met 6 januari 2019.

BRUGGE Brugge is op zich al een magisch stadje, met zijn romantische straatjes en prachtige gebouwen. Je kan je voorstellen dat het er tijdens de kerstperiode nóg gezelliger en knusser uitziet. De kerstmarkt van Brugge bevindt zich midden in het

centrum, op de Grote Markt. In het midden van de markt vind je een prachtig verlichte schaatsbaan met daarrond talloze houten kerstkraampjes. En dat is nog niet alles, want even verderop, op het Simon Stevinplein, vind je nóg een kerstmarkt. Die bevindt zich in het winkelgebied van Brugge, waardoor je er genoeg mooie kerstcadeaus voor je familie, vrienden of gewoon voor jezelf kan vinden. Was je toch al van plan om eens op citytrip te gaan naar dit romantische stadje? Dan is het een absolute aanrader om dat in de periode tussen 23 november en 2 januari te doen, want in die tijd is de kerstmarkt geopend.

KERSTMIS FOTOGRAFEREN De gezelligheid, warmte en pracht en praal van de kerstmarkten wil je natuurlijk wel vastleggen op de gevoelige plaat. Daarom een paar snelle tips van CEWE. Ga je naar een kerstmarkt, dan is de kans groot dat je daar ’s avonds of in de namiddag naartoe gaat. Het is dan schemerig of

zelfs donker. Toch geven de lichtjes op de kerstmarkt voldoende licht om zonder flits te fotograferen. Met een flits haal je de hele sfeer weg uit de foto en vaak is er voldoende licht om mooie foto’s te maken. Speel liever wat met de witbalans, door je camera in de ‘daglicht-’ of ‘ gloeilamp’stand te zetten, afhankelijk van de hoeveelheid licht. Daarnaast lenen de kerstsferen en vele lichtjes zich perfect voor weinig scherptediepte. Door met een groot diafragma te fotograferen, zorg je ervoor dat het voorwerp op je foto scherp in beeld komt en dat de achtergrond vervaagt.

MEER TIPS RONDOM KERST LEZEN? WWW.CEWE.BE/KERST

17


STAP 1. KIES JOUW FAVORIETE FAMILIEFOTO

5 TIPS & TRICKS VOOR PERSOONLIJKE KERSTKAARTEN

Kerst; een periode om het gehaaste dagelijkse leven even te vergeten. Terwijl we nu nog midden in een drukke periode zitten in de aanloop naar de kerstdagen, is de kerstperiode altijd een moment om even lekker te genieten en om stil te staan bij je familie, vrienden of dierbaren. De mensen die ertoe doen in je leven! Kerst is altijd een goede periode om te laten zien dat we van deze mensen houden en dat we om ze geven. Daarom doe je er goed aan om een heerlijk ouderwets kerstkaartje te sturen.

Dat is heel wat persoonlijker dan een e-mail of een berichtje via Whatsapp of Facebook. CEWE maakt het sturen van je kerstkaarten een stuk gemakkelijker, maar ook persoonlijker. Lees in dit artikel vijf tips waarmee je jouw naasten verrast met een unieke kerstkaart! TIP 1: GEBRUIK EEN PERSOONLIJKE FOTO Heb je vorig jaar met de winterdagen een mooie winterse foto gemaakt? Of vond je toevallig nog een leuke oude kerstfoto? Dan kan je die foto gebruiken om de origineelste

18

kerstkaart ooit te versturen via CEWE! Zoek eens in je digitale archief of in je oude fotoboeken naar een mooie, typische kerstfoto die je kan gebruiken. TIP 2: CEWE-APP Door de CEWE-app te gebruiken maak je erg gemakkelijk en snel je kerstkaarten. Net als in de software op je computer hebben we ook in de app talloze standaardontwerpen klaargezet waaruit je kan kiezen. Op die manier ontwerp je jouw

kerstkaarten gewoon even tussendoor, bijvoorbeeld in de trein op weg naar je werk! Ideaal toch? TIP 3: GEBRUIK DE SPECIALE KERSTDESIGNS VOOR JE KAART CEWE heeft unieke kerstdesigns voor je in de CEWE-software, op de CEWE-site en in de app. Je kan sierlijke teksten, leuke kerstcliparts of winterse kaders gebruiken voor de kaart. Voor het ontwerpen van de kerstkaart hebben we veel opties voor je klaargezet: ontwerp je kerstkaart op extra luxueus papier, kies een groter, of juist kleiner


STAP 2. KIES EEN TOF DESIGN

formaat, kies meerdere kleinere foto’s of juist één grote foto. Het maakt niet uit, jij beslist! TIP 4: VERSTUUR JE KAARTJES DIRECT Wil je de kaartjes direct naar de ontvanger sturen? Of ben je net iets te laat met het versturen van je kerstkaartje(s)? Door de kaartjes hier te ontwerpen, kan je ze rechtstreeks naar de ontvanger sturen. Zo heeft jouw dierbare het kaartje binnen enkele dagen en hoef jij het niet op de post te doen. TIP 5: SCHRIJF JE KAARTJE ZELF Misschien zijn we bij CEWE een beetje ouderwets, maar het leukste is toch om de kaartjes met de hand te schrijven. We kunnen bij CEWE het lettertype nog zo mooi maken, maar een zelfgeschreven kaartje blijft wat ons betreft het allermooiste. Wil je het kaartje direct laten versturen, maar toch met een eigen geschreven berichtje? Dat kan alsnog! Schrijf een persoonlijk bericht op lijntjespapier, scan het in en plaats het aan de binnenkant of achterzijde van het kaartje. Hopelijk heb je iets aan onze tips gehad. Veel plezier met het ontwerpen van je kerstkaartjes. We hopen natuurlijk ook dat je zelf veel kerstkaartjes krijgt! Want het is en blijft leuk om al die kerstkaarten met een mooie persoonlijke boodschap te mogen ontvangen!

Ga naar de CEWE-app of open de software op je computer

Ontwerp je kerstkaart. Voeg persoonlijke foto’s en teksten toe.

In het mandje & bestellen.

Het is ook mogelijk om de kerstkaarten direct na hetbestelproces te versturen.

Wees er op tijd bij. Verstuur je kaartje voor 16 dec.

STAP 3. PLAATS JE FAVORIETE FOTO ER IN & KLAAR!

19


Winter

FOTOGRAFIE

WIL JE MEER WETEN OVER WITBALANS? De juiste instelling voor je witbalans is zeer belangrijk voor het maken van goede sneeuwfoto’s. Scan de QR-code voor meer info.

In ons land is het altijd afwachten wat voor weer het wordt in de winter. Bewolkte, regenachtige dagen met veel wind of strakblauwe luchten met een laag sneeuw en vrieskou. Wat de winter ons ook mag brengen, met deze tips ben je goed voorbereid op fotograferen in de winter!

FOTOGRAFEREN IN DE KOU

Hoewel het soms nog wel meevalt met de kou, is het toch belangrijk om je goed aan te kleden als je buiten gaat fotograferen. Als je op pad gaat om te fotograferen sta je immers veel stil en lig je soms in onmogelijke posities op de koude grond om die ene perfecte foto te maken. Thermokleding is in dat geval geen overbodige luxe, net als handschoenen, een extra trui, een winddichte jas, een warme (ski)broek en een paar warme (gevoerde) laarzen, schoenen of zelfs snowboots.

GEEF JE FOTOTOESTEL LIEFDE, GEEN WARMTE

Je camera kan prima tegen de kou, maar heeft wel een liefdevolle (en vooral juiste) behandeling nodig

20

als je ermee gaat fotograferen. Zo moet je bijvoorbeeld oppassen met je eigen adem. Doordat je warme adem uitblaast kan het zijn dat je LCD-scherm, zoeker of lens beslaat. Probeer dat zoveel mogelijk te voorkomen door je adem even in te houden als je je hoofd dichtbij de lens, zoeker of het LCD-scherm houdt. Als je ergens de warmte opzoekt, kan je lens ook beslaan bij het naar binnen gaan. Zorg er dan voor dat je fototoestel niet te snel opwarmt. Als je daar geen rekening mee houdt, kan je de elektronica van je toestel beschadigen. Als je naar binnen gaat met je camera, stop hem dan buiten al in je tas en laat hem ‘wennen’ aan de warmere temperatuur. Dat doe je door je fototoestel liefst eerst even een tijdje in een koudere ruimte te

zetten, waar de verwarming niet op 20+ graden staat. Is dat niet mogelijk, houd dan de tas eerst een tijdje gesloten en open de tas steeds een beetje verder, zodat de warmte geleidelijk het toestel bereikt. De batterijen ontladen sneller bij kou – en kunnen dus wel wat warmte gebruiken. Neem dus altijd extra batterijen mee en stop ze weg op een warme plek, bijvoorbeeld in de binnenzak van je jas.

STA VROEG OP

Hoewel het heel onnatuurlijk aanvoelt in de winter, kan je het best vroeg opstaan om de mooiste winterfoto’s te maken. ’s Ochtends vroeg zijn de landschappen in de winter vaak gehuld in een mistsluier. Een prachtig tafereel, dat vooral


Voorkom een blauwe gloed over je sneeuwfoto’s door de witbalans goed in te stellen. Speel met de opties daglicht, flitslicht of gloeilamp en kijk welke het best werkt voor jouw foto.

FOTOGRAFIETIP

heel mooi tot zijn recht komt als de zon gaat schijnen. Die zon kan je ook gebruiken als tegenlicht, waardoor je een bijzonder effect creëert in je foto. Heeft het gesneeuwd? Dan moet je er helemaal vroeg bij zijn om ervoor te zorgen dat de sneeuw nog niet gesmolten of vertrapt is.

ONDERBELICHTING

Als je een winters tafereel wil fotograferen, kan het zijn dat je foto al snel onderbelicht is. De automatische belichtingsmeter van een camera gaat altijd op zoek naar grijs voor een neutrale belichting. Als je veel sneeuw of ijzel – en dus veel helder wit – wil fotograferen, kan het zijn dat de foto onderbelicht wordt, waardoor er een soort blauwe gloed over je foto valt. Niet wat je in gedachten had bij het fotograferen van een wit landschap. Om dat te

voorkomen, kan je spelen met de witbalans. Op veel toestellen heb je automatische witbalansfuncties (daglicht, schaduw, gloeilamp) etc. Welke functie je het best kan gebruiken, hangt een beetje af van de situatie (de hoeveelheid licht). Speel met de verschillende opties ‘daglicht’ of ‘flitslicht’ om te kijken welke optie voor jouw foto het best is. Natuurlijk kan je de witbalans ook handmatig instellen. Dat werkt vaak vele malen nauwkeuriger. Je kan de witbalans ijken door een grijskaart te gebruiken.

Sta vroeg op en maak foto’s van sneeuwlandschappen in een mistsluier.

WINTERSE TAFEREELTJES

Kale bomen, vogeltjes die hun voer halen bij een vetbol, bevroren takken; er zijn ook in de niet-zowitte winter toch nog genoeg winterse tafereeltjes te vinden.

Ook is de belichtingscompensatieknop een handige functie om de belichting van je foto te regelen. In het geval van de blauwe gloed over je foto kan je bijvoorbeeld kiezen voor een +1 belichtingscompensatie.

21


FOTOGRAFEREN DOOR GLAS

Je kent het wel. Een prachtig fotomomentje achter het glas, je neemt snel je camera en maakt naar hartenlust foto’s. Later, wanneer je de foto’s herbekijkt, zie je het. Een lelijke reflectie op het glas verpest de foto. Jammer, maar met onze tips voorkom je het de volgende keer.

EXTRA LEUK

in de winter vanwege de ijzel op de ramen

22


VOORKOM LICHT OP DE ACHTERGROND Vaak wordt een reflectie veroorzaakt door licht op de achtergrond. Probeer daarom deze reflectie zoveel mogelijk in te perken. Factoren zoals fel zonlicht, een flits of een lamp kunnen je foto verpesten. Heb je meer licht nodig? Probeer dan eerst andere instellingen, zoals witbalans, hogere ISO en sluitertijd, wat aan te passen. Werkt dit nog niet? Zorg dan dat je de flits niet recht op het raam richt.

LENS TEGEN RAAM Door je lens recht tegen, of in ieder geval slechts een klein stukje van het raam te houden, voorkom je al snel reflecties. Het is dan enkel een extra stukje glas dat je nog van de andere kant scheidt. Het gebruik van een rubberen zonnekap is aan te raden omdat je dan nog minder licht van de achtergrond toelaat. Heb je tegenlicht? In dat geval is een filter wel handig om wat van de felle zon te filteren. Gebruik hiervoor een polarisatiefilter.

HET HEEFT OOK VOORDELEN! Glas biedt ook kansen voor je foto’s. Heeft het bijvoorbeeld net geregend? Fotografeer de regendruppels van binnen naar buiten voor bijzondere foto’s. Ook leuk is het fotograferen door een glazen bol. De bollen draaien het beeld 180 graden om en geven bovendien het soort effect op de foto dat je ook van een fish eye lens kent. Door een deel van de omgeving mee te nemen zie je een omgedraaid beeld op de bol en de omgeving gewoon in de normale setting. Je kan er ook voor kiezen om de foto later nog 180 graden te draaien waardoor de foto in de bol juist niet op de kop staat. Dergelijke glazen bollen zijn wel op het internet te krijgen, maar kijk eerst eens in je eigen lades voor een glazen knikker. Je hoeft je niet te beperken tot alleen wit glas. Andere kleuren geven juist een leuk effect. Zolang je maar door de bol kan kijken, werkt het. Reflectie kan juist ook fotokansen bieden. Producttip: heb je een mooi uitzicht gefotografeerd? Maak er een wanddecoratie van, zodat je altijd kan genieten van het uitzicht. Wil je juist een foto van glas? Ook dat kan! Bij CEWE ontwikkel je eenvoudig je eigen foto’s in glas of kristal.

FOTOGRAFIETIP Soms komt het licht slechts uit één bepaalde hoek. Probeer daarom meerdere hoeken. Hiermee los je het probleem van de reflectie in veel gevallen al op.

- Heeft het net geregend?

Fotografeer de regendruppels van binnen naar buiten voor hele bijzondere foto’s -

DIT IS EEN FOTO OP ACRYLGLAS 5 mm dik acrylglas met diepte-effect Hoogwaardige UV-druk Groot assortiment aan formaten

Meer lezen? Scan de QR-code.

23


SPIEGELENDE FOTOGRAFIETIPS Door gebruik te maken van een spiegelend oppervlak creëer je een ruimtelijk en creatief effect op een foto. Weerkaatsing van het beeld kom je in het dagelijkse leven overal tegen. Winkelruiten, stilstaand water of plassen op de weg: je kan veel dingen gebruiken om reflectie te fotograferen.

FOTOGRAFIETIP Ga er na een flinke regenbui op uit en fotografeer mooie gebouwen eens vanuit een regenplas. Op deze manier maak je een ‘gewone’ foto heel bijzonder.

REFLECTIE VAN MEREN, RIVIEREN OF VIJVERS

Vijvers van onder andere stadsparken kunnen een prachtig decor zijn voor jouw spiegelfoto. Het water is er meestal rustig en dat versterkt het spiegelende effect. Ook meren kunnen een mooie reflectie opleveren. In de bergen zie je vaak kraakhelder (smelt)water van de bergtoppen samenkomen in een meer onderaan een van deze toppen. Door de berg rechtstreeks en met de weerkaatsing op het water te fotograferen, komen de bergen extra imposant over. Heb je een goede reflectiefoto gemaakt? Draai de foto dan eens 180 graden. Heeft de kijker door dat je hem fopt? Om een goede reflectiefoto te maken hoeft het water overigens niet helemaal stil te liggen. Als het water iets golft, krijg je juist creatieve effecten op de foto. Het kan hierbij helpen om de sluitertijd wat langer te zetten zodat er meer licht op de camera valt. Hierdoor krijgt het gespiegelde een “vlakker” beeld en wordt het water als het ware gladgestreken door de instelling.

REFLECTIEFOTOGRAFIE BIJ DIEREN

Reflectiefotografie kan je uitstekend toepassen bij drinkende dieren die net het water aanraken met hun tong. Beroemde natuurfotografen zoals Frans Lanting maken ook gebruik van deze techniek bij het fotograferen van dieren. Frans maakte onder andere prachtige foto’s van drinkende leeuwen, maar ook van een familie olifanten aan het water. Kom je het liefst niet te dicht bij zulke gevaarlijke beesten? Niet getreurd. De techniek pas je ook eenvoudig toe bij het fotograferen van een paar koeien aan de waterkant, een ooievaar die met zijn lange poten in het water staat of een zwaan die over het water drijft.

24

NA REGEN KOMT REFLECTIEFOTOGRAFIE!

Wanneer de bui eindelijk over is, wordt het voor jou tijd om naar buiten te gaan! Want al die mooie plassen op straat zijn een leuke mogelijkheid om mooie onderwerpen, zoals bijvoorbeeld een sierlijk gebouw, eens op een andere manier op de foto te zetten. Zoek een goede grote plas op een straat of een plein uit en fotografeer het onderwerp via de plas in plaats van rechtstreeks. Let er uiteraard op dat er geen verkeer rijdt op de betreffende weg en dat je veilig de foto kan nemen zonder aangereden te worden. Pleinen bieden over het algemeen een veilige plaats om via een plas te fotograferen en hier staan vaak veel sierlijke gebouwen, zoals een mooi stadhuis. Wat ook een leuk effect geeft: fotografeer een persoon via de plas. Doordat het om een reflectie gaat, is het wel handig om de foto na het maken 180 graden te draaien. Hierdoor staat het gefotografeerde onderwerp of de persoon niet op de kop.

REFLECTIE IN DE NACHT

Het spiegelende effect van de lichten in de nacht geeft altijd extra kracht aan de reclectiefoto. De meeste steden zijn gebouwd aan een bekende rivier zoals Londen aan de Thames of Parijs aan de Seine. De reflectie van verlichte (monumentale) gebouwen zoals “the Houses of Parliament” of de “Eiffeltoren” geven een uniek beeld, als je ze vergelijkt met de standaard foto’s van deze veel gefotografeerde gebouwen. Je kan dit spiegelende effect ook gebruiken voor het fotograferen van een skyline (bijvoorbeeld tijdens een rondvaart).

ANDERE SPIEGELS

Water geeft een mooie natuurlijke reflectie, maar alle gebouwen met spiegelende ramen, zonnebrillen of glimmend metaal zijn natuurlijk ook uitermate geschikt voor deze vorm van fotografie. Fotografeer bijvoorbeeld een straat via de spiegelende ruiten van een gebouw of maak een selfie via de zonnebril van iemand die je kent.


DINANT Prachtige citadel gelegen aan de maas in Dinant

FOTOGRAFIETIP Fotografeer de skyline van een stad eens in de nacht. Vaak liggen de mooiste gebouwen van de stad aan een rivier en in het donker geven de lichtjes een speciaal effect aan je reflectiefoto.

25


5

FOTOGRAFEN

GEVEN HUN BESTE FOTOGRAFIE ADVIES

Wie betere foto’s wil maken kan veel leren van andere fotografen. Wat drijft hen om te fotograferen? Waarom zijn ze er ooit mee begonnen? Waar zijn ze trots op? En wat is hun beste advies voor jou?

ADVIEZEN UITGELICHT 1. ‘Er bestaat geen boek waarin precies staat beschreven hoe je een goede foto kan maken. Elk moment is anders. Wel kan je leren dingen te herkennen. Weet dus wat je fototoestel kan, zodat je onder die bepaalde omstandigheden de mooiste foto kan maken.’ (Anton Roeterdink, allround professioneel fotograaf) 2. ‘Geef jezelf steeds nieuwe opdrachten en uitdagingen. Voor wie begint met fotograferen is het heel belangrijk dat je leert spelen met diafragma en sluitertijd. Daarnaast moet je heel goed leren kijken naar hoe het licht valt.’ (Moniek Slagter, professioneel fotografe bij La Luz Fotografie)

26

3. ‘Iedereen kan foto’s maken, maar hoe het beeld er uiteindelijk uitziet, ligt niet aan het fototoestel, maar aan de fotograaf. Bij het fotograferen van mensen is de interactie die je hebt met iemand heel belangrijk.’ (Medea Huisman, intuïtief professioneel fotografe) 4. ‘Fotografeer je graag mensen? Observeer dan goed en ga op zoek naar emotie. Stop niet eerder met fotograferen voordat je de mooiste, meest sprankelende momenten hebt vastgelegd!’ (Moniek Slagter, professioneel fotografe bij La Luz Fotografie) 5. ‘Wees niet te snel tevreden. Blijf zoeken naar die ene onderscheidende foto. Zelf ben ik pas tevreden als ik die sprankeling in iemands ogen heb gezien.’ (Anton Roeterdink, allround professioneel fotograaf) 6. ‘Fotografeer je graag in de natuur? Je hoeft echt niet ver weg te gaan voor mooie natuurfoto’s. De mooiste foto’s maak je gewoon dichtbij huis.’ (Jeroen Peijs, natuurliefhebber en hobbyfotograaf)


7. ‘Wist je dat vlinders pas bij 15 à 16 graden gaan vliegen? Dus als je er in de zomer vroeg bij bent, blijven ze gewoon stilzitten. Zo heb jij de tijd om eerst rustig je statief op te zetten om vervolgens de mooiste vlinderfoto’s te maken.’ (Jeroen Peijs, natuurliefhebber en hobbyfotograaf) 8. ‘Voor het fotograferen van vogels is het belangrijk dat je hun geluid herkent. Elke vogel heeft zijn eigen geluid en vaak hoor je een vogel eerder dan dat je hem ziet. Zo kijk je voor zangvogels in de bomen en voor kievieten in het grasland.’ (Ton van Uden, hobbyfotograaf en vogelaar) 9. ‘Op de website waarnemingen.nl worden dagelijks tientallen gespotte vogels in heel Nederland geplaatst. Het doel van deze website is het in kaart brengen van de vogelstand in Nederland, maar voor iedereen die graag vogels fotografeert, is de site ook heel handig om te zien waar je moet zijn.’ (Ton van Uden, hobbyfotograaf en vogelaar)

10. ‘Wil je écht verder in de fotografie? Probeer een eigen stijl te ontwikkelen. Dat leer je op een kunstacademie. Daar vind je de nodige diepgang en word je gestimuleerd bij de ontwikkeling van je eigen stijl.’ (Medea Huisman, intuïtief professioneel fotografe)

ZIN IN MEER INSPIRATIE? Ga naar onze blog en lees meer over fotografietips, inspiraties en mooie fotoproducten.

27


DE TOP 5 PRACHTIGE WINTERSE CITYTRIPS

Of je er nu even een weekendje tussenuit wil of een week op vakantie gaat: een mooie stad bezoeken is altijd een goed idee. Tijdens deze winterperiode geven een aantal steden je een extra winters gevoel. CEWE heeft voor jou een lijstje samengesteld voor de leukste citytrips in de winter en geeft daarbij tips voor dingen die jij in deze steden echt wiltfotograferen.

28


HOOFDSTAD VAN TSJECHIË: PRAAG De romantische besneeuwde stad Praag met het gotische kasteel en de Karelsbrug.

29


PRAAG

TIP PRAAG

PRAAG

Voor een mooi uitzicht moet je naar de Petrintoren. Deze toren staat op de Petrin-heuvel en biedt het beste uitzicht over de stad.

EDINBURGH

LONDEN

1. PRAAG

2. LONDEN

Met als bijnaam ‘de gouden stad’ verwacht je bij Praag toch wel iets heel bijzonders. Praag zal je hierin dan ook zeker niet teleurstellen! Hotspots zoals de Karelsbrug, het nationaal museum en het oude stadsplein met haar astronomische klokwerk, zijn slechts een paar redenen om Praag te bezoeken. Deze gouden stad heeft voor de winter gezellige kroegjes waar je even lekker in kan wegduiken als het te koud wordt.

“When a man is tired of London, he is tired of life”, zo luidt een Engels gezegde. Dit gezegde bestaat niet zomaar. Wie Londen in één dag wil zien, heeft daar een hele uitdaging aan. De stad is erg geschikt voor een stedentrip in de winter: met een uitgebreid metronetwerk kan je in het winterse weer met gemak van A naar B. Londen heeft jou erg veel te bieden: van de grootste warenhuizen tot kleine boetiekjes.

Hier kan je even opwarmen en dan snel weer vertrekken, want er is nog veel meer te zien! Als je in Praag bent, bezoek dan ook de Joodse wijk, het gouden straatje en de burcht. Wat je ook absoluut niet mag missen is de wisseling van de wacht. Verzeker jezelf van een mooi plekje door ruim voor 12 uur aanwezig te zijn.

30

Wordt het winterse weer je toch wat te koud, dan stap je zo een van de interessante (overwegend gratis!) musea binnen. Londen is bovendien erg fotogeniek: mooie foto’s van een wandeling langs de Thames, een zwart-wit foto van ‘the underground’, plaatjes van verschillende pubs (bekijk ze ook vooral van binnen), prachtige gebouwen zoals The Houses of Parliament, the Royal Albert Hall, Westminster Abbey, de St. Pauls kathedraal, enzovoort, enzovoort…

3. EDINBURGH In de stad ‘Auld Reekie’, ofwel Edinburgh, hoef je jezelf geen moment te vervelen. De bijnaam is afkomstig van de vele schoorstenen die in het verleden zorgden voor een hoge concentratie aan rook boven de stad; Auld Reekie betekent namelijk ‘de oude roker’. Oud is de stad zeker, want al rond 6000 voor Christus leefden de eerste Schotten aan de voet van de ‘Castle Rock’. Het kasteel is een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Maar er is natuurlijk meer dan het kasteel alleen: deze mystieke stad kenmerkt zich door haar middeleeuwse straatjes en oude gebouwen. In de winter kan je in deze stad terecht voor een echte Schotse whiskyproeverij. Als je niet zo’n liefhebber bent van dit vloeibare goud, dan stap je zo een pub binnen voor een lekkere pint. Een taalcursus Schots is geen overbodige luxe. De echte Schot is soms moeilijk verstaanbaar, zelfs als je Engels uitstekend is!


LONDEN

EDINBURGH

TIP TROMSØ

TROMSØ

4. TROMSØ Net als Tallinn (de nr. 5) is dit niet de bekendste stad van dit lijstje. Toch is Tromsø bij een aantal mensen wel bekend vanwege één fenomeen: het noorderlicht. Op zo’n 300 km ten noorden van de poolcirkel ligt de plaats Tromsø. Voordat je denkt dat je alleen voor het poollicht in Tromsø moet zijn: er is meer. Vanuit de stad worden excursies gehouden om walvissen te spotten, je kan er een ritje op de huskyslee maken of zelf rendieren voeren! Met een paar gezellige kroegjes en zelfs een eigen universiteit, is Tromsø voor zijn ligging nog behoorlijk levendig. Als je veel daglicht nodig hebt of een echte koukleum bent, kan je beter ergens anders heen gaan. Tromsø heeft in de winter soms geen enkel uurtje zon en de maximale temperatuur komt in de winter niet boven de -5 graden celsius. Brrr…

Boek vanuit Tromsø een expeditie naar het noorderlicht. Een prachtig natuurverschijnsel om te fotograferen.

TALLINN

5. TALLINN Tallinn is echt een goede vijfde in onze lijst. Bij een bezoek aan deze stad ga je een stap terug in de tijd en waan je jezelf voor even in de Hanzeperiode. Dat deze stad een van de Hanzesteden is, is duidelijk zichtbaar aan de vele pakhuizen die de stad rijk is. Het historische centrum van Tallinn staat in zijn geheel op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Een bezienswaardigheid die je zeker niet mag overslaan is de Alexander Nevski-kathedraal. Dit prachtige gebouw werd ooit bijna gesloopt omdat veel Esten het zien als een gebouw dat symbool staat voor de Russische onderdrukking.

WIL JE TIPS VOOR HET FOTOGRAFEREN VAN STEDEN? Lees meer over wat je moet meenemen op citytrip, waaraan je moet denken bij bezienswaardigheden fotograferen en op welke tijdstippen je de mooiste foto’s maakt.

Scan de QR-code.

Een fotogenieke stad, die nog door weinigen ontdekt is! Door de noordelijke ligging van Tallinn kan je een echte winterse sfeer verwachten en kan je je korte broek thuis laten. In Tallinn is het in de wintermaanden gemiddeld rond de -7 graden. De kou in combinatie met de oude stad zorgt voor prachtige winterse beelden.

31


SOFTWARETIPS HOE MAAK IK EEN PRACHTIG JAARBOEK? HERKENBAARHEID

Een jaarboek maken is een leuk creatief proces waarbij je weer even teruggaat in de tijd en alle mooie momenten van 2018 nog eens herbeleeft. In dit artikel van softwaretips geven wij jou tips om jouw jaarboek nog specialer te maken. In het voorbeeld gaan we aan de slag met een inhoudsopgave waarbij iedere maand een andere kleur krijgt. Deze kleuren laten we weer terugkomen in het boek bij het begin van de maand maar dat kan natuurlijk ook worden doorgevoerd bij alle pagina’s van die maand.

MELD JE AAN VOOR DE WEBWORKSHOPS Wil je meer weten over de software? Meld je dan aan voor onze webworkshops. Dankzij waardevolle tips en tricks leer je in één uur alles wat je nodig hebt voor het maken van jouw unieke CEWE FOTOBOEK.

32

We hebben hier gebruik gemaakt van de cliparts “kleuren”. Deze kleurblokken kunnen uitgetrokken worden tot lange rechthoeken. De kleuren zijn naar wens aan te passen. Met behulp van de knop “Objecten verticaal gelijkmatig verdelen” kan je alle blokken goed over de pagina verdelen. Daarna hebben we op elke kleur de maanden van het jaar geplaatst. Je kan dit natuurlijk helemaal naar wens invullen met teksten, foto’s en clip arts. Je maakt het helemaal af als je in het boek op de eerste pagina van de maand de kleurenbalk laat terugkomen.

GEBRUIK VAN DE KADERS

In de CEWE-software zitten een heleboel achtergronden, cliparts, sjablonen en kaders. Via de knop “Meer” die je onder elke rubriek ziet staan kan je van de server van CEWE een heleboel nieuwe items downloaden en onmiddellijk gebruiken voor je jaarboek.


1.

2.

3.

4.

Je kan van deze kaders ook leuke tekstblokken maken. Je moet hiervoor eerst je foto bewerken. Neem een willekeurige foto en open hem door dubbel te klikken in de CEWE Fotoshow. Ga vervolgens naar de mogelijkheid “Vervagen” en maak de foto helemaal wit. Experimenteer ook eens door met de andere mogelijkheden te spelen en je zal zien dat er allerlei kleuren te gebruiken zijn. Klik op de knop “Terug” en kies “Foto in product vervangen”. Je zal nu zien dat de foto in het boek helemaal wit is. Plaats over die foto een leuk kader (zoals de gebogen hoekjes in het voorbeeld). Maak nu een tekstveld aan en plaats dit op het witte vlak in het kader, typ je tekst en je hebt een leuk tekstvak!

5.

HET RESULTAAT een creatief jaarboek

33


CREATIEVE TIP Het is bij onze grote formaten fotoboeken mogelijk om een lakeffect toe te voegen aan de kaft. Zo wordt jouw fotoboek nog specialer!

Wil je weten hoe de geschenkbox eruitziet? Scan de QR-code voor de video.

NU

TIJDELIJK MET GESCHENKBOX CADEAU * BIJ EEN FOTOBOEK L, XL OF XXL

34


EN BR

EN E G A L S E G PEN

O

BIJNA N A V E T EED

80 CM

JOUW MOOISTE FOTO’S VAN 2018 IN ONS INDRUKWEKKENDSTE FOTOBOEK perfect formaat voor jouw jaarboek

DE XXL Scan de QR-code en ga direct aan de slag met jouw fotoboek.

DE DETAILS VAN DIT MEGAFOTOBOEK 38 x 29 cm (gesloten) 80 cm breed! (opengeslagen) Ontwerp tot maximaal 178 pagina’s Stevige hardcover omslag

35


EEN NIEUW JAAR

IS EEN NIEUWE KALENDER Het is alweer bijna 2019. Wat is het jaar voorbijgevlogen! Hopelijk was 2018 voor jou een mooi jaar. Bij CEWE kijken we in ieder geval uit naar een nieuw fotogeniek jaar. Om het jaar goed te beginnen, is een mooie kalender natuurlijk een vereiste. Bij CEWE bieden we hoogwaardige kalenders waar jij het hele jaar plezier van hebt! Lees in dit artikel hoe je het best jouw persoonlijke kalender voor 2019 ontwerpt. ONTWERP Je ontwerpt de kalenders het best met de software van CEWE. Je kan de kalenders ook online maken op de site en zelfs met de app van CEWE, wat natuurlijk nog gemakkelijker is. Voor het maken van de kalender heb je een aantal foto’s nodig. Het leukst is om voor elk seizoen een toepasselijke foto te kiezen. Een handige toevoeging aan de kalender is dat je de schoolvakanties en de feestdagen op de kalender kan toevoegen. Daarnaast kan je de kalender natuurlijk zelf helemaal vullen met de belangrijke dagen in het jaar, zoals de verjaardagen, trouwdagen of bijvoorbeeld je eigen vakantie. Vul elke pagina met een leuke persoonlijke foto en voeg creatieve cliparts, sjablonen en kaders toe. Het lettertype van de maand bepaal je helemaal zelf.

DE MEEST VERKOCHTE KALENDER De wandkalender vierkant met glanzend fotopapier is de favoriet onder onze klanten. Deze kalender wordt geprint op papier van de hoogste kwaliteit. Kies je voor fotopapier, dan worden de pagina’s van je kalender niet geprint, maar belicht op echt fotopapier.

Scan de QR-code voor meer info over deze kalender.

Daarnaast kan je er ook andere leuke teksten op plaatsen, zoals een beschrijving van de foto die je bij de maand hebt geplaatst. Je hoeft je trouwens niet te beperken tot slechts één foto per maand. Je kan van de kalender bijna een compleet fotoboek maken door meerdere foto’s per pagina te plaatsen. SUCCES MET HET ONTWERPEN VAN JOUW JAAROVERZICHT!

CADEAU TIP Geef ook eens een kalender cadeau. Dit is een uniek en persoonlijk cadeau waar de ontvanger het hele jaar van geniet.

36


December

Wil je weten h oe deze kalender eruitzi et? Scan de QR-co de voor de video.

37


38


SERVICE & CONTACT 100% tevredenheidsgarantie Jouw foto’s verdienen het beste en uiteraard ben je enkel tevreden als je bestelde producten volledig zijn wat je ervan verwacht had. Daarom bieden wij een 100% tevredenheidsgarantie. Onze fotoboeken, wanddecoratie en kalenders worden met de grootste zorg voor je gemaakt. Moest je om een bepaalde reden toch niet helemaal tevreden zijn, dan voorzien wij een gratis vervanging of een volledige terugbetaling. Bij CEWE bestel je dus met een gerust hart. Altijd voor je klaar Is je bestelling niet helemaal wat je ervan verwacht? Neem dan binnen de 14 dagen na je bestelling contact op met onze klantenservice. Vermeld daarbij zeker je opdrachtnummer.

Hulp nodig? Bel ons gerust! Onze klantenservice is 7 dagen per week telefonisch bereikbaar. Ma t/m vrij van 09.00 tot 21.00 uur. In het weekend van 10.00 tot 18.00 uur.

Wij helpen je graag verder.

015 29 56 13 Wij zijn benieuwd naar jouw mening Wat vind je van dit magazine? Wat vind je leuk, interessant of boeiend? En wat niet? Mag er meer tekst in of juist meer beeld? We horen graag wat jij er van vindt! Alle feedback is welkom om jou in de toekomst nog meer te kunnen inspireren. Stuur jouw reactie naar foto@cewe.be Alvast bedankt!

Vind ons ook op:

39


www.cewe.be

40

CEWE Magazine - Kerst BE  

Een nieuw CEWE Magazine, met thema Kerst. 40 pagina's met vele tips, cadeau ideeën, interviews en nog veel meer. Veel leesplezier!

CEWE Magazine - Kerst BE  

Een nieuw CEWE Magazine, met thema Kerst. 40 pagina's met vele tips, cadeau ideeën, interviews en nog veel meer. Veel leesplezier!