{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

"LES RESILIENTS" ES PROJECTA AL CENTRE

EL GRUP DE TEATRE ESTRENA "LA MALETA" pàg 04

EL GRUP "CASETA" TOCA AL SONAGUST pàg 05

EL PAS DEL "GLÒRIA" Exclusive interview with El famós documental impulsat per Clara Peya i que en poques setmanes va aconseguir més de 10.000€ en micromecenatges es projectarà al Centre acompanyat d'un col·loqui amb la seva directora. Manila's Rising Sun pag. 06

pàg 15 i 24

783 .mún / 0202 RERBEF

LA REVISTA DEL CENTRE D'ARENYS DE MUNT


Continguts 02/ Continguts 03/ Del Centre 12/ D'Arenys, casa de la vila 16/ D'Arenys, gent i societat

18/ D'Arenys, esports 20/ De la Parròquia

05

06

23/ Del temps 25/ #LilConte 26/ El llibre del mes 27/ Biblioteca 28/ Cartellera 29/Calendari 31/ Recordant a... 34/ Descobreix, descobreix-te

16 i 20

08

35/ Opinió 39/ La Bústia 43/ Entreteniments 44/ La Imatge del mes

19

Dipòsit legal 2608-94 editada per: Centre Moral d'Arenys de Munt Rbla Francesc Macià, 57 08358 Arenys de Munt 93 793 70 19 centre@centremoral.cat www.centremoral.cat

31

Redacció i muntatge: Daniel Banegas Sedano, Montserrat Fontbona Equip |Missé, Oriol Leo Colomer, Ferran Lloret Yusta, Baldomer Torrent Crous, Esteve Torrent Fontbona i Pau Torrent Fontbona. | Fotografia: Batec i Jordi Torrent Cruañas. | Impressió: Climent Colomer Colomer i Martí Rovira Tutó. | Publicitat: centre@centremoral.cat (des de 15 euros).


|Del Centre

EDITORIAL

El gener és temps de balanços i de tancament de comptes d'empreses i associacions, el Centre no n'és una accepció i durant el gener el personal de secretaria coordinat amb la gestoria treballen per fer el tancament econòmic. El 2019 ha estat un any amb pressupost rècord: d'un pressupost anual mitjà de 115.000€ hem passat a un de més de 500.000€ a causa de les obres. Aquest increment ha estat possible per l'esforç dels socis que amb la convicció que no es podia tancar el Centre van acceptar pagar una quota solidària per finançar el crèdit de 300.000€ que permetria tirar endavant les obres.A aquest esforç dels socis s'hi ha afegit l'ajuda de les administracions amb 200.000€ donats per la Diputació de Barcelona i 70.000€ aportats per l'Ajuntament d'Arenys de Munt. Justament aquest gener s'han aprovat els pressupostos municipals del 2020 fets amb consenç. Aquests pressupostos segueixen mostrant el compromís de l'Ajuntament a seguir contribuint a l'adequació de les instal·lacions del Centre per tal que complexin les normatives vigents. El Centre té unes despeses d'activitat anuals de més de 100.000€ i es preveu que es vagin incrementant amb el futur per donar resposta a les noves necessitats que van sorgint. Justament amb la recuperació d'activitats després de les obres, el Centre ofereix noves activitats com el Total body, L'espai de Joc en família, els tallers per aprendre Les Gitanes... Esperem que l'Ajuntament mantingui el seu compromís amb el Centre ajudant a fer-lo sempre viu. Esteve Torrent i Fontbona El president

ELS SOCIS DECIDEIXEN EL NOM DE LES NOVES SALES DEL CENTRE Amb les obres de reforma el Centre ha guanyat les sales noves que s'han batejat a través d'un procés participatiu en què primer les seccions va proposar els noms i després durant tot el mes de desembre les persones sòcies i amigues del Centre van votar els noms que més els agradaven. En total s'han recollit 369 vots amb el següent recompte: Per a la sala de l'antic escenari de la Sala Corrioles (2n pis) les votacions han estat les següents: 13 de setembre - 34 Alborada - 21 Centrenari - 14 Nova - 46 Riera - 47 St Josep - 21 Per la sala de l'antiga cabina de cinema (3r pis) les votacions han estat les següents: 13 de setembre - 2 35mm - 22 Cinema - 38 Cinema colomer - 10 Cinema paradiso - 10 Daniel Paituví - 65 El colomar - 39 D'aquesta manera, tenim ja una sala batejada amb el nom del carrer més emblemàtic del poble, Riera; un carrer que ens aixopluga, que és l'eix comercial i activitat del municipi i que enamora a qualsevol visitant que s'hi passeja. I per altra banda la sala habilitada per acollir partides d'escacs, sessions de videojocs, clubs de sèries, xerrades de petit format i tallers adobtarà el nom de Daniel Paituví, persona molt estimada pel Club d'Escacs del Centre i que més enllà de la persona, per a la secció d'escacs representa l'estima cap aquest esport peculiar sovint molt invisibilitzat.

/03


|Del Centre

LA MALETA, UN FET REAL O FICCIÓ?

EL CENTRE REPRESENTA IDEES FOSQUES A TORDERA La I Mostra de Micro-teatre del Maresme va reunir al Teatre Clavé de Tordera grups de teatre de Mataró, Calella, Tordera, Canet més El Centre d’Arenys de Munt que va representar Idees fosques amb Pili Muns, Sònia Montilla i Joan Llavador.

tnerroT idroJ | aifargotoF

Actors de La maleta

La nova obra de teatre que ens presenta el Centre no deixarà ningú indiferent. Podeu estar ben segurs. En Joan Llavador aposta fort amb La maleta, de la que és autor i director. La idea li va sorgir arran del llibre L'home de la maleta, de Ramon Solsona.Portada a escena per les nostres actrius Pilar Zamora, Eva Tortosa i Sònia Montilla i pel mateix Joan Llavador en el paper de pare, La maleta ens submergeix dins un conflicte que es viu a gran part de les nostres famílies. Per això, no dubtem a dir que aquesta ficció podria ser ben bé un fet real.La maleta es representarà a la Sala Gran del Centre, amb entrades numerades i apta per a majors d'edat el dissabte 29 de febrer, a les 21:30 i diumenge 1 de març, a les 19:00. Us recomanem que no espereu molt a adquirir les entrades per poder escollir les millors butaques i viure, des de ben a prop, aquesta impactant obra. La maleta ens porta a l'escenari el drama que viu un pare de família quan pateix la pèrdua de la seva esposa i recorre a les seves filles. Res sortirà com ell espera. El protagonista és un home individualista que sempre ha anat a la seva; un treballador humil, sense aspiracions, a qui li ha arribat l'hora d'entomar la vida tot sol, sense saber fer ni un ou ferrat. L'home es perd en la solitud. El seu egoisme li passarà factura. O serà la societat? La necessitat d'una residència geriàtrica que compleixi amb els requisits per garantir una millor qualitat de vida per als nostres majors és un assumpte prioritari. I La maleta no deixa de ser un nou acte reivindicatiu. Fa molts i molts anys que es parla i no podem ni devem deixar de treballar per aconseguir una residència digna, de la que puguem sentir-nos orgullosos.

EL PROJECTE EL CENTRE ÉS VIU QUE PRETEN TIRAR ENDAVANT LES REFORMES DEL CENTRE QUE N'EVITIN EL TANCAMENT COMPTA AMB LES SEGÜENTS EMPRESES PATROCINADORES:

/04


|Del Centre

INDIE-POP AL SONAGUST AMB EL GRUP MUSICAL CASETA Després de l’èxit rotund del mes passat, el cicle Sonagust continua oferint les vetllades més saboroses un divendres al mes. El proper 21 de febrer, a les 21.30h, a la Sala Corrioles, serà el grup musical ‘Caseta’ l’encarregat de posar la millor música a un tast exquisit. El grup format per Jan Buxeda (compositor i veu principal), Josep Duran (guitarra), Xevi Garcia (bateria), Pol Codina (teclat i sintetitzadors) i Enric Camarero (baix), ens presentarà el seu segon LP, Surto del son, el qual ha significat una transformació per la banda. Queden enrere les referències més folk i s’endinsen en les textures de l’electrònica amb referents com Kiasmos, John Hoppkins, The Blaze, Apparat o Moderat. Components del grup "Caseta"

Aquest disc ens situa en un punt intermedi entre la vida real i els somnis més profunds, just en el precís moment en el què el subconscient comença a treballar i ens detona la ment. Caseta ens explica a través de les seves cançons, d’una manera suau, però concisa, com si d’una veu en off es tractés, que de vegades, hem d’agafar molt fort els somnis de la mà i portar-los a la realitat.

/05


|Del Centre

EL CENTRE CELEBRA EL 8 DE MARÇ Des del Centre som plenament conscients que amb un sol dia de celebració per a les dones no en tenim prou. Per aquest motiu, hem preparat una setmana especial amb dos esdeveniments en clau feminista: El proper divendres 28 de febrer, a 2/4 de 8 del vespre, projectarem el documental ‘Les Resilients’. Una mostra, a través de quatre bandes formades majoritàriament per dones, d’una part de l’escena musical feminista que està brotant en els darrers temps a Catalunya i a Espanya. El retrat posa la mirada en el grups The Sey Sisters, Roba Estesa, Tribade, i en la compositora Clara Peya. Després de la projecció hi haurà un fòrum obert. Per altra banda, diumenge 8 de març, a les 6 de la tarda, la Sala Corrioles presentarà EQUILIBRIS, un espectacle basat en les experiències personals de la seva intèrpret, Gemma Julià, una dona que, empesa per un desig profund covat durant molt temps, als volts de la cinquantena decideix acollir un infant. L’espectacle anirà acompanyat d’un taller per a dones els dies 24 i 26 de febrer de 10h a 12h, i els 26 de febrer i 2 de març de 19h a 21h.

EL MUSICAL UNA ALTRA ESTRENA, TÉ NOVA DATA Després que el temporal Glòria obligués a suspendre la representació, el diumenge 16 de febrer, a les 6 de la tarda, la Sala Gran del Centre acollirà el musical produït per la Federació d'Ateneus per a la Xarxa de Teatre Ateneus de Catalunya (XTAC) i amb direcció artística de Daniel Anglès. Per primera vegada la XTAC, creadora d'espectacles d'èxit com OCTUBRE o l'Auca del Senyor Esteve, produeix un espectacle de teatre musical comptant amb la direcció artística de Daniel Anglès, el gran director de teatre musical de Catalunya que acumula en el seu currículum èxits com Rent, Mamma Mia, Los Miserables, La Bella y la Bestia... L'espectacle justament recull les cançons més exitoses de grans musicals coneguts per a tothom, amb una posada en escena intel·ligent, atractiva i amb molt sentit de l'humor.

/06

Daniel Angles i Clara Solé directors de l'espectacle


|Del Centre

MÉS ESPECTACLES PER VIURE EN FAMÍLIA Passat el primer mes de l’any, des de Rau Rau seguim treballant per portar a les famílies amb menuts del poble, espectacles de qualitat per a poder gaudir tots junts. El següent que us volem oferir serà el proper dia 1 de març i porta per títol “LA RATETA PRESUMIDA”. Es tracte del clàssic conte que segueix agradant als més petits de la casa però aquest cop, la companyia Veus Veus ha aconseguit fer una versió ben especial, amb una delicada i perfecte escenografia, músiques populars i uns titelles de fil tant i tan bonics que no us deixaran indiferents.

MÉS CINEMA FAMILIAR AMB MASCOTES 2 Nova sessió de cinema familiar en català, el diumenge 9 de febrer, amb la pel·lícula d'animació protagonitzada per divertidíssims animals de companyia. A Mascotes 2' tornen a la gran pantalla el gos Max i els seus companys, mascotes que guarden curiosos secrets en el seu dia a dia a Nova York mentre els seus amos no estan a casa.'Mascotes' va batre rècords a les taquilles al 2016, i ara el guió de Brian Lynch ('Minions') i l'experiència del director Chris Renaud ('Gru 2. Mi villano favorito') busquen repetir l'èxit. El gos Max s'haurà d'adaptar a canvis en el seu edifici de Manhattan i en la seva estimada propietària, la Katie. Les seves vides canvien quan la Katie té un fill. Noves pors, nous reptes, i sobretot un de ben gros: anar al veterinari.

Cartell de la pel·lícula

/07


|Del Centre

NOU GRUP DE XERRADES I REFLEXIÓ AL CENTRE Divendres 7 de febrer, a 2/4 de 8 del vespre, a la Sala Corrioles, es realitzarà la primera xerrada de reflexió sobre els moviments migratoris que vivim contínuament encara que els mitjans de comunicació els expliquin o no. Aquesta vol ser la primera xerrada d’un conjunt de 3 que es faran al llarg d’aquest any sobre la immigració al Centre organitzades pel nou grup ATRI del Centre.

Cartell de la xerrada

ELS JOVES PREPAREN UNA EXPOSICIÓ D'ART La Lola Faulkner, l'Ainhoa Marín, en Marçal Martínez i l'Anna Pujol, alumnes de l'Institut Domènec Perramon, estan preparant una exposició d'art que s'inaugurarà el 13 de març al Centre. Aquesta iniciativa s'emmarca dintre el programa del Servei Comunitari de la Generalitat. En aquest cas, els alumnes han escollit el Centre, on es reuneixen un cop a la setmana per fer de curadors i gestors d'exposicions. L'objectiu és crear un espai que permeti als artistes donar visibilitat a la seva obra, omplint així el buit pel que fa a les necessitats artístico-creatives dels més joves.El tema de la mostra és lliure i es poden presentar peces tant de dansa, música, "performance", vídeo, pintura o escultura. Ja hi ha oberta una convocatòria de presentació d'obres dirigida a joves d'entre 12 i 22 anys i els artistes poden fer arribar les obres, en còpia o l'original, a la consergeria de l'institut o a la secretaria del Centre.

/08

En aquesta primera es donarà un enfocament més global que pugui posar en context la realitat a Catalunya i les respostes que s'hi donen. Per tant, l'objectiu és explicar com i qui són els immigrants per causes socioeconòmiques. Quines en són exactament les causes, quines respostes donen les nostres societats i governs occidentals. Quines haurien de ser les respostes, arribant a concretar, en la mesura del possible, en la realitat de Catalunya. PRESENTACIÓ DEL GRUP ATRI Amb aquesta xerrada presentarem el projecte de grup ATRI del Centre, el qual volem que estigui obert a tothom del poble preocupat per temes de rellevància social com pot ser aquest de la immigració, i molts d’altres com l’emergència climàtica, les desigualtats socials, l’impacte a la societat de la corrupció, el feminisme, la fiscalitat justa, l’economia social i solidària, ... Hem agafat aquest nom d'ATRI justament perquè Atri en temps dels romans era un espai interior obert a l’aire lliure on desembocaven diferents estances i per tant, representa per a nosaltres un lloc de trobada i debat de persones que poden provenir de diferents formes de pensament, experiències vitals i posicionaments davant la realitat, amb l’objectiu que ens puguem enriquir mútuament i, de rebot, el nostre entorn social. Pel fet que volem que sigui un grup obert a tots els ciutadans d’Arenys de Munt, hem demanat i agraïm el suport de l’Ajuntament.


|Del Centre

SORTIDA CULTURAL El Centre et porta al TNC a descobrir Justícía el dissabte 7 de març, dirigida per Guillem Clua i protagonitzada per Josep Maria Pou i Vicky Peña. Sinopsi: Després d'haver gaudit d'una carrera política brillant a les institucions catalanes, amb una vida pública immaculada, un destacat jutge s'enfronta als fantasmes que li turmenten secretament la consciència. A les acaballes de la seva trajectòria, els dolors familiars heretats i les dobles morals assumides amenacen amb fer trontollar l'edifici sencer del seu llegat. Repartiment: Manel Barceló. Alejandro Bordanove, Marc Bosch, Roger Coma, Vicky Peña, Pere Ponce, Josep Maria Pou, Anna Sahun, Anna Ycobalzeta i Katrin Vankova Inscripcions: del 27 de gener al 7 de febrer Preus: 42€ general, 37€ socis, 32€ menors de 30 anys Sortida: dissabte 7 de març a les 17.30h

ESPAI DE JOC PER A LES FAMÍLIES El Centre va obrir, amb bastant bona acollida, un espai de Joc en família a la Sala Corrioles durant els dies 23, 24, 27, 30 i 31 al matí. A petició de les famílies usuàries l'espai s'ha obert quasi cada dia de gener per veure en quina franja horària se'n fa més ús, i establir-lo com a espai fix fins que arribi el bon temps. Així doncs, durant aquest mes de febrer l'espai obrirà els caps de setmana: dissabte de 5 a 7 de la tarda.

Espai de Joc per a les Famílies a la Sala Corrioles

Com que l'Espai de Joc està destinat a famílies amb mainada fins a quatre anys, a la sala hi podem trobar matalassos, miralls, cubs i pilotes, teles de textures i colors diferents, música, construccions, una pissarra i un espai amb bancs i tauletes per fer treballs manuals. Pel que fa al preu de l'activitat, els socis del Centre hi tenen l'accés gratuït, mentre que els no-socis paguen una petita aportació de 2 € per criatura

/09


|Del Centre

EL VENT FA CAURE UN EMBÀ PLUVIAL DE LA PARET MITGERA DE LA SALA GRAN El fort vent de la tempesta Gloria va fer caure una part de l'embà pluvial de la paret mitgera que separa amb can Soler. La paret caiguda és de la part més antiga de l'edifici, construïda fa uns 100 anys. L'endemà de la caiguda es va retirar la runa que havia caigut al terrat de la casa veïna. S'espera que l'assegurança cobreixi els costos dels danys. Imatge de l'embà caigut

TORNEIG DE FIFA AMB PS4 El divendres 7 de febrer,a les 18h, el Centre posa tot a disposició per iniciar una petita secció de tornejos de videojocs, com es va fer el passat 2018. Aquesta vegada, però, es pretén donar-li continuïtat celebrant un torneig per setmana, o bé per quinzena. Durant aquesta primera jornada es jugarà al FIFA20 de la Play Station4, i seran els mateixos participants qui decideixin la temàtica dels tornejos posteriors. La participació és oberta a tothom qui vulgui, ja que es faran grups per nivells i edats, si fos necessari.

TORNA EL CLUB DE SÈRIES AL CENTRE Amb l'habilitació com a sala de l'antiga cabina de cinema, el Centre torna a obrir el Club de sèries: un espai on qualsevol grup de joves pot reservar-la per gaudir d'una sessió de sèries de la plataforma Netflix. Els interessats que enviin un missatge de whatsapp al telèfon mòbil del Centre 683 58 06 61

/10


|Del Centre

EL COS DE DANSA BALLA LES GITANES DE MATARÓ Enguany, se celebra el 10è aniversari de les Gitanes de Mataró i per commemorar l'aniversari, l'associació Mestres del Gai Saber, els encarregats d'impulsar i representar les danses, han convidat a diversos grups de dansa tradicional. Un d'aquests, el Cos de Dansa de l'Esbart del Centre que ballarà les danses el dissabte de carnaval amb una desena de grups més. Durant el mes de gener han après el repertori de danses que interpretaran amb el vestuari de les Gitanes d'Arenys de Munt. Serà dissabte 22 de febrer a les 11:30 h a la plaça Santa Anna. Us hi esperem!

QUI FOU EN DANIEL PAITUVÍ? En Daniel Paituví va ser el president del Club d’Escacs del Centre des de 1998 fins a 2003 però, al marge d’això, va ser l’ànima i el motor del club durant tota la seva vida. A més, va ser un dels jugadors més destacats de la dècada dels 70, època en la que el Centre va comptar amb un dels equips d’escacs més potents de la comarca. Personalment, vaig tenir el plaer de conèixer-lo a finals dels anys 80, quan vaig començar a aficionarme seriosament als escacs a les partides ràpides que es jugaven cada dia després de dinar al Cafè Rovira. Eren partides d’escacs informals, amistoses, en les que hi participaven jugadors com l’Antoni Salvà, el propi Daniel Paituví, en Domingo Parera, en Joan Miquel... A principis dels 90 ens hi vam afegir en Quico Planas, l’Antoni Torrent, en Carles Mitjà, l’Andrés, en Pons, en Bombí, en Sal, en Marc Iglesias o jo mateix, entre d’altres. I, en aquestes partides, en Daniel hi jugava un paper decisiu. De fet, per a mi, va ser l’artífex principal del seu èxit durant gairebé 40 anys. Per a mi, en Daniel era un gran APASSIONAT al que li encantava jugar partides d’escacs però que també gaudia llegint llibres i revistes, aprenent de les partides dels millors jugadors de la història, resolent els problemes diaris de la Vanguardia, impartint classes a l’escola d’escacs del Centre, etc. Qualsevol cosa relacionada amb els escacs l’atreia. Moltes vegades jo l’havia vist seguir jugant quan estava “perdut” i, al cap d’una estona, ja havia donat la volta a la partida. Jugava molt ràpid i, en finals igualats, sabia complicar el joc com ningú quan al seu rival li quedava poc temps perquè li caigués la bandera. A més, era una persona que tenia molta confiança en sí mateix. O, com a mínim, ho aparentava. Tenia un caràcter molt bromista, atrevit i descarat que li donava una força extra de cara al seu contrincant que, si no el coneixia gaire bé, podia quedar una mica intimidat. Des de la secció d’Escacs estem molt orgullosos que, un cop acabades les obres de remodelació del Centre s’hagi batejat l’espai que utilitza el club d’escacs com a sala Daniel Paituví. S’ho mereix! Josep Ma Pitarque Illa

/11


|D'Arenys, la casa de la vila

EL PLE Resum del ple de gener Al ple de gener de l’Ajuntament d’Arenys de Munt es va aprovar el pressupost municipal 2020 i la plantilla municipal, amb un import de 8,6 milions d’euros, així com el pressupost de l’empresa municipal GUSAM de 2 milions. Hi van votar a favor la CUP i el regidor no adscrit. Junts x Arenys de Munt i PSC es van abstenir. L’alcalde i regidor d’Economia, Josep Sánchez, primerament va comentar que és un pressupost insuficient i que no es correspon amb la seva ambició de fer avançar el poble. Malgrat això, va afegir que es tracta d’un pressupost treballat, realista i responsable, que són uns comptes que donen el tret de sortida a tot un mandat i va destacar que a diferència d’altres anys, no es demanarà cap crèdit als bancs. Per últim va destacar que Arenys de Munt comptarà amb el sostre de despesa més elevat des de l’any 2012. En el segon torn d’intervencions, l’alcalde va destacar la importància d’estructurar i consensuar les decisions. En el torn d’intervencions, el regidor de Junts x Arenys de Munt, Lluís Campasol, va dir que considera més important l’execució que els números inicialment pressupostats. També va destacar que es tracta d'un pressupost que recull propostes realitzades pel seu grup municipal. Va remarcar que tots els partits del consistori coincidien en la importància d’una bona execució del pressupost. Per la seva part, la regidora del PSC, Vanesa Muñoz, va agrair la voluntat del govern d’elaborar un pressupost conjuntament amb totes les forces de l’Ajuntament. Va afegir, però, que això no treu que se’n pugui fer una crítica constructiva i va lamentar que l’àmbit social no compti amb els recursos necessaris. Va reiterar la voluntat del PSC de treballar conjuntament amb la resta de forces. El regidor de la CUP, Guiu Muns, va comentar que consideren que l’Ajuntament d’Arenys de Munt compta amb una situació econòmica suficientment favorable per tirar endavant polítiques valentes. També va afegir que des de la CUP, més enllà de negociar partides concretes amb el govern, han establert uns compromisos de treball en medi ambient i en la lluita de classes. En la seva segona intervenció, Guiu Muns es va mostrar a favor de fiscalitzar la tasca del

govern en els consells del poble, tal com havia proposat anteriorment l’alcalde Josep Sánchez. Pel que fa al regidor no adscrit, Abel Coll, va destacar positivament el fet de no demanar préstecs i l’augment de la partida destinada a Cultura, entre d’altres. El mateix ple va aprovar per unanimitat el Reglament Orgànic d’Ordenació. Aquest és el document que regula el funcionament dels plens municipals. Referent a les mocions només el PSC en va presentar una, en aquest cas sobre la supressió dels jutjats de violència contra la dona. Una moció que va ser aprovada per unanimitat. La regidora socialista Vanesa Muñoz va explicar que el Maresme compta només amb un jutjat de violència contra la dona a Mataró i un altre jutjat mixt a Arenys de Mar. Per aquest motiu creuen perillosa la intenció del Tribunal de Justícia de suprimir aquest tipus de jutjats tenint en compte la situació d’avui en dia. A banda dels precs i preguntes es va presentar una declaració institucional sobre la resolució de la Junta Electoral Central respecte al President Quim Torra i l’eurodiputat Oriol Junqueras. La declaració comptava amb el suport dels grups de Junts x Arenys de Munt, la CUP i el regidor no adscrit. Sobre la declaració, la regidora del PSC Vanesa Muñoz va comentar que no s’hi adherien ja que es tracta d’un tema fora de competència municipal. La CUP presentà un prec per conèixer a nivell sociològic les dones, les persones migrades i les persones LGTBI d’Arenys de Munt. També preguntaren per concretar quines són les polítiques feministes que es duran a terme, sobre quines són les actuacions de prevenció d’incendis forestals, i sobre l’estat de la violència de gènere i per raó d’opció sexual. El PSC presentà un prec per crear una targeta moneder, un altre per tal que les entitats tinguin més suport, i preguntaren sobre els hidrants existents a la zona industrial, i sobre l’actuació realitzada pel servei de mediació i el jutjat de pau.

/12


|D'Arenys, casa de la vila

LA PERFORMANCE “EL VIOLADOR ETS TU” APLEGA UNA QUARENTENA DE DONES

A Arenys de Munt es va realitzar el dissabte 25 de gener al migdia, amb l'acompanyament de percusió de l'Aula de Música d'Arenys de Munt. Segons les organitzadores amb aquest acte es pretenia denunciar la cultura de la violació, la impunitat dels violadors i agressors, la criminalització de les dones que pateixen violències masclistes i la complicitat dels estats.

aratnaclA arravaN naoJ | aifargotoF

Un grup de 40 dones va participar dissabte a la performance “El violador ets tu”, que pretenia fer visible i denunciar la violència masclista. Aquesta coreografia està basada en la performance “Un violador en tu camino”, del col·lectiu xilè “Las Tesis”, que pretenia ser un ball al carrer per rebutjar els atacs contra les dones i s’ha convertit en un himne global del feminisme gràcies a les xarxes socials.

Moment de la performance a la Plaça de l'Església

NOVA CAMPANYA PER MILLORAR LA RECOLLIDA

tnematnujA | aifargotoF

Mal ús de l'àrea d'emergència

El nou administratiu de medi ambient contractat per l'Ajuntament, amb un pla d'ocupació de sis mesos, s’encarrega de portar a terme campanyes visuals i informatives de la recollida selectiva i properament l’Ajuntament contractarà una empresa per fer una campanya sobre el rebuig dels dissabtes. Les noves campanyes consisitiran, entre altres, en activitats com ara posar roll ups informatius de la recollida selectiva a les botigues o enviar cartes a les comunitats que no fan bé el reciclatge, per tal que el millorin. Sobre la pujada de la taxa d’escombraries de 10€ més a l’any, el regidor de Medi Ambient, ha explicat a Ràdio Arenys de Munt que l’objectiu és complir el Pla d’Estalvi i contractar una empresa que faci una nova campanya per reduir sobretot el rebuig dels dissabtes, ja que actualment es llencen unes 10 tones de rebuig cada vegada. La intenció de l’Ajuntament és que si és millora la recollida selectiva es pugui reduir la taxa d’escombraries o fins i tot buscar un sistema que permeti afavorir a qui recicli correctament. Referent a la mesa de contractació de l’empresa que s’haurà d’encarregar dels parcs i jardins i de la poda, en la darrera reunió d'aquesta una de les empreses que es va presentar la va impugnar, i que per tant s’haurà de tornar a fer en uns mesos.

UN MAL NADAL PER LES DADES DE RECOLLIDA SELECTIVA Durant les festes de Nadal és un moment que augmenta molt el volum de deixalles, i el regidor Jordi Maimí lamenta que l’àrea d’emergència del Bellsolell hagi acabat molts cops plena de deixalles que haurien d’anar en alguna de les fraccions que són recollides en el servei de porta a porta. El regidor ha anunciat que davant del mal ús que es fa d’aquesta àrea d’emergència, la intenció de l’Ajuntament és eliminar-la. D’aquesta manera, s’eliminaria l'única zona d’aquest tipus que queda al poble. També està previst que properament l’Ajuntament apliqui altres mesures per tal de millorar la gestió de les escombraries. *Vegeu la carta de la Regidoria de Medi Ambient de la pàg. 42

/13


|D'Arenys, casa de la vila

GRONXADORS NOUS A LA PISTA

cetaB | aifargotoF

L’Ajuntament d’Arenys de Munt està arreglant els gronxadors de la pista municipal, que ja tenen molts anys i estan malmesos. S’està fent un repàs general de la seva estructura, traient claus i estelles i ficant oli. D’altra banda, s’han retirat les dues excavadores de joguina que hi havia. Una s’ha col·locat a Can Jalpí i l’altre es mantindrà al magatzem. En els propers mesos es faran altres actuacions i la idea és substituir els gronxadors quan el pressupost ho permeti. El mes d'octubre passat un grup de famílies del poble va dur a terme una recollida de signatures per demanar millores a la pista municipal. En l’escrit que van presentar a l'ajuntament comentaven que les instal·lacions no estaven en condicions i dubtaven en molts casos que complissin la normativa. Parlaven de la perillositat de les excavadores que hi havia instal·lades i que havien provocat accidents. També afegien la manca de papereres, que els lavabos sempre estaven tancats i que els gronxadors estaven trencats.

Gronxadros de la Pista

Per altra banda, ja han començat les tasques de reparació de l’edifici del costat de Can Gallineta. Recentment ha caigut part del voladís superior i part de la façana de l’edifici, i també s’ha vist malmesa la canal de l’aigua de la part alta. La Policia Local va col·locar un perímetre de seguretat i, un cop posada la bastida, es va fer la reparació dels desperfectes, per acabar aplicant-hi una mà de pintura.

MÉS PERSONES EN LA NETEJA D'ESPAI PÚBLIC

Les 4 persones contractades a través de Pla d’Ocupació del Consell Comarcal ja han començat les seves tasques. Aquestes contractacions permeten, entre d’altres, reforçar la brigada municipal en les tasques de neteja i millora de les vies públiques i manteniment d’espais verds i enjardinament. Aquest reforç, juntament amb l’increment de plantilla de la brigada, ha de servir per notar una millora en l’espai públic. A més a més, aquest Pla d’Ocupació contempla la plaça d’un administratiu que ajudarà en la campanya de millora de la recollida selectiva.

/14

TREBALLANT PER TENIR UN BUS A L'HOSPITAL DE MATARÓ

La creació d’aquesta línia de bus s’està negociant conjuntament amb l’Ajuntament d’Arenys de Mar, amb qui es pretén mancomunar el servei. La proposta és establir horaris tant de matí com de tarda amb l’objectiu de fer més fàcil el desplaçament a l'Hospital de Mataró L’alcalde d’Arenys de Munt, Josep Sánchez, creu que es tracta d’un projecte que tindrà un impacte molt positiu als dos pobles. La voluntat ara per ara és trobar finançament a través de la Generalitat, però, en cas que no sigui possible, l’Ajuntament pot assumir els costos del servei i serà finançat amb diners del pressupost municipal.


| D'Arenys, gent i societat

ELS DANYS DEL GLÒRIA

éssiM anobtnoF resoR | aifargotoF

Arenys de Munt demanarà ser declarat “zona catastròfica” arrel del temporal Glòria per, d’aquesta manera, rebre una bonificació més elevada. Els danys ocasionats en equipaments municipals i vies públiques es calculen en 170.000€. L’alcalde ha explicat a Ràdio Arenys de Munt que si reben aquesta bonificació podran ajudar a reparar els danys que s’han produït a zones privades del poble que no tenen dret a subvencions per part de l’Estat en aquest tipus de situacions. Els col·lectius més afectats han estat l’agricultura i la ramaderia, així com també algunes infraestructures de les urbanitzacions amb dèficits urbanístics del poble. Aquestes xifres es van donar a conèixer ahir al Consell d’Alcaldies celebrat el dia 28 de gener al Consell Comarcal del Maresme. Encara s'estan comptabilitzant desperfectes, però ara per ara ja se superen de llarg els 40 milions de pèrdues i en aquesta xifra no està recollit el cost dels 2 ponts que es van esfondrar a Malgrat de Mar. Les alcaldesses i alcaldes del Maresme demanen ajuts urgents per poder restablir la normalitat el més ràpid

El Fondo de Can Rossell després del temporal

lacramoC llesnoC | aifargotoF

possible, però van més enllà i posen sobre la taula la necessitat de redissenyar infraesctructures i canviar polítiques per minimitzar l'elevada exposició que té el Maresme en un moment d'emergència climàtica. Hi ha sectors econòmics, com és l’agrícola, que principalment a l’Alt Maresme ha quedat completament devastat. També hi ha indústries que trigaran setmanes a recuperar la normalitat i preocupa que la infraestructura turística no estigui preparada per afrontar la temporada de Setmana Santa. Els alcaldes i alcaldesses han estat molt crítics amb la gestió feta per Renfe i per les companyies elèctriques. L’afectació en les 30 poblacions del Maresme ha estat molt desigual i les poblacions més castigades han estat Malgrat de Mar, Tordera i Palafolls, entre els 3 superen amb escreix els 25 milions de pèrdues, una quantitat que es veurà incrementada els propers dies quan es pugui accedir a totes les zones que encara són impracticables.

Consell d'Alcaldies

El president del Consell Comarcal del Maresme, Damià del Clot, ha advertit que la manca d'inversió en les infraestructures bàsiques ha portat el Maresme al límit. "Som la quarta comarca catalana més poblada i ha arribat el moment de dir prou. No pot ser que tots els projectes de millora del territori quedin en el calaix com ha passat amb el del trasllat del tren. Si totes les administracions no ens posem a treballar conjuntament, qualsevol dia ho lamentarem. Els temporals i les onades no entenen de competències adminstratives".

/15


|D'Arenys, gent i societat

TORNEN ELS TRES TOMBS El diumenge 26 de gener va tenir lloc la tradicional Fira de Sant Antoni Abat i els Tres Tombs 2020, organitzat per l'Ajuntament. Enguany es celebrava la 39a edició d'aquesta festa, a la passejada dels Tres Tombs hi van participar l’hípica Terra Eqüestre i el Centre Natural Eqüestre l’Espiga. aratnaclA arravaN naoJ | aifargotoF

Comitiva dels Tres Tombs

De la benedicció dels animals se'n va encarregar mossèn Prosper Lare que, a part dels cavalls i ponnis dels Tres Tombs, va beneir una munió d'animals de companyia i d'altres espècies exòtiques que els propietaris van presentar. A la plaça de l'Església hi havia instal·lades parades de productes alimentaris d'elaboració artesanal entre els que hi havia el tradicional Tortell de Sant Antoni.

Una mica d'història La festa de sant Antoni Abat s'escau el 17 de gener, essent una celebració important en els països d'influència cristiana. Com a tradicional protector dels animals útils per a les feines del camp, se celebren en honor seu gran nombre de festes populars relacionades amb ells, per tal d'obtenir la fertilitat dels animals i dels aliments, i la seva purificació. aratnaclA arravaN naoJ | seifargotoF

Als països de parla catalana, la devoció popular al sant es remunta al segle XII. En el passat, va ser una festa clau a Arenys de Munt, on la majoria de la població es dedicava a treballar la terra i els animals de peu rodó eren un instrument imprescindible per aquesta tasca. "La festa aplegava, el dia del sant, molta gent en una celebració en què els protagonistes eren sobretot cavalls, mulats i rucs, els propietaris rivalitzaven en els guarniments de bèsties i de carruatges per tal de complir, amb la màxima elegància possible, la passejada dels Tres Tombs" (L'Abans, Arenys de Munt).

Dos moments de la benedicció

/16


|D'Arenys, gent i societat

L'INS COMMEMORA L'ANY INTERNACIONAL DE LA TAULA PERIÒDICA

Dansa de la Taula Periòdica

snoloM sèngA | seifargotoF

L'institut Domènec Perramon ha volgut contribuir en la commemoració de l'Any Internacional de la Taula Periòdica dels elements químics, en motiu dels 150 anys que en Dmitri Mendeleif va publicar la seva taula periòdica. El dilluns 9 de desembre van fer la Dansa de la Taula Periòdica al camp de futbol municipal. Hi van participar més de 100 alumnes. Van fer una adaptació de la dansa d'Arenys de Munt amb la lletra dels elements químics. L'acte el va presentar el Dr Claudi Mans, catedràtic jubilat i professor emèrit d'Enginyeria Química de la UB, i autor entre altres publicacions de La truita cremada. A més de la dansa també es van recitar poesies de la taula periòdica a càrrec d'alumnes de 3r d'ESO.

L'Institut agraeix la col·laboració de les entitats que van fer possible aquest acte i especialment a en Jordi Roca per la seva paciència per poder-nos ajudar amb els assajos. Podeu trobar els vídeos de l'acte a la pàgina web de l'institut: https://agora.xtec.cat/ies-dperramon/general/any-internacionalde-la-taula-periodica-2019/enllaç.

DETINGUTS PER ROBAR A CAN JALPÍ I LA DEIXALLERIA Mossos d’Esquadra de la Unitat de Seguretat Ciutadana d’Arenys de Mar coordinadament amb la Policia Local d’Arenys de Munt han detingut dos nois menors d’edat per robar a l’interior de sis vehicles a la zona de Can Jalpí. Els fets van succeir la matinada de divendres, quan agents de la Policia Local d’Arenys de Munt van contactar amb els Mossos per informar que havien localitzat quatre vehicles amb els vidres trencats i l’interior regirat. Els agents dels dos cossos policials es van coordinar per cercar els presumptes autors dels fets. Poc després, els agents van localitzar dos joves menors d’edat que tenien talls recents a les mans i que van intentar amagar objectes que es podien utilitzar per a forçar portes i finestres de vehicles. Els dos joves detinguts han passat a disposició de la fiscalia de menors. D’altra banda, la patrulla ha activat un dispositiu de vigilància per fer front a petits robatoris que s’estan succeint a la deixalleria. Gràcies a aquest dispositiu, s'ha detingut un noi que s’hi havia esmunyit.

/17


|D'Arenys, esports

NOVENA EDICIÓ DELS CAMPIONATS DE SELECCIONS COMARCALS DE FUTBOL SALA Durant els dies 6 i 7 de desembre es van celebrar els campionats de seleccions comarcals catalanes a la ciutat esportiva de Blanes. tnuM ed synerA alaS lobtuF | aifargotoF

Per part del Club futbol sala Arenys de Munt hi van participar els nostres entrenadors de l'equip de futbol sala, Joan Jové Peralta i Yeray Muñoz Gómez, així com també el jugador Guillem Molons Ejarque i la portera Gina Juhé Serrano, qui va guanyar el campionat amb la selecció Girona-Maresme Juvenil. Un total de 60 seleccions es van reunir al complex esportiu blanenc, on més de set-cents nens i nenes competiren en les sis categories existents. Quatre categories eren masculines i dues eren femenines.

CAMPUS DE NADAL ORGANITZAT PEL CLUB FUTBOL SALA D’ARENYS DE MUNT

El campus va tenir força èxit i, entre d'altres, va incloure portar els nens i nenes a viatjar amb bus a l'entrenament del Barça de futbol sala el passat 2 de gener.

/18

tnaicnuna'l ed bew al bma açallne i egtami al ne acilC

Sobre els objectius a assolir durant aquest any, Joan Jové va explicar que volen seguir treballant el projecte formatiu i aconseguir que els jugadors i les jugadores gaudeixin del futbol sala.

tnuM ed synerA alaS lobtuF | aifargotoF

Prop de 20 nens i nenes van participar al llarg dels 7 dies que va durar aquest primer campus. Joan Jové, coordinador del club, va valorar de manera molt positiva l’activitat i destaca la varietat d’aspectes treballats.


|D'Arenys, esports

EL PRIMER EQUIP D’HOQUEI S’HA CLASSIFICAT PER DISPUTAR LA COPA DE LA PRINCESA I RESUM DE LA DARRERA JORNADA DELS EQUIPS DEL POBLE Ha estat després de derrotar en la darrera jornada de la prmera volta del Campionat al Liceo B per 5 gols a 1. L’Arenys de Munt disputarà la Copa els dies 15 i 16 de febrer a Vendrell.

Pel que fa a futbol sala, el primer equip masculí es va imposar per 7 a 2 al Ciutat de Mataró en un gran partit dels arenyencs. Gràcies als tres punts, l’Arenys de Munt es referma a la segona posició a 5 punts del Pou Escorial.

tnuM ed synerA oidàR | ynessiD

En futbol l’equip de 4a catalana, entrenat per Christian Pajuelo, va patir per superar un Sant Cebrià molt mermat. Els arenyencs es van imposar per la mínima després que el conjunt visitant plantés cara al llarg de tot el partit. Amb aquesta victòria l’Arenys de Munt es col·loca 5è a la taula.

I en l’apartat femení, també de futbol sala, l’equpi dirigit per Xavi Tarrés no va passar de l’empat a 2 davant del Montcada. Amb aquest resultat l’Arenys de Munt continua a la part baixa de la classificació.

tnaicnuna'l ed bew al bma açallne i egtami al ne acilC

tnaicnuna'l ed bew al bma açallne i egtami al ne acilC

tnuM ed synerA alaS lobtuF | aifargotoF

DES DEL CLUB DE FUTBOL SALA D'ARENYS DE MUNT, S'INFORMA QUE JA ESTAN A LA VENDA LES BUFANDES PER ACOLORIR LA GRADA DE L'AFICIÓ: EL FRONT DE MUNT

/19


|De la parròquia

CALENDARI LITÚRGIC

El diumenge 12 de gener passat, celebrant la festa del Baptisme del Senyor, vam acabar el període litúrgic del Temps de Nadal i vam iniciar el Temps de durant l’any, amb 34 diumenges fins al 29 de novembre. En aquest temps no celebrem cap misteri particular de Crist, cada diumenge celebrem la seva gloriosa resurrecció , escoltant la Paraula i amb la Fracció del Pa. Com cada any, aquest Temps queda fraccionat per la Quaresma, que començarem el Dimecres de Cendra, enguany el 26 d’aquest mes de febrer, i el Temps Pasqual que s’iniciarà la nit del Dissabte Sant, 11 d’abril, i continuarà fins al darrer diumenge de Pasqua, el 31 de maig, Pentecosta. Tot seguit continuarem els diumenges del Temps de durant l’any. Aquest mes de febrer l’hem començat amb la Festa de la Presentació del Senyor, el diumenge 2, amb la tradicional benedicció de candeles. FESTA DE LA MARE DE DÉU DE LOURDES Segons el calendari serà el proper dimarts 11 de febrer, Jornada Mundial del Malalt. Al nostre poble, com és ja tradicional, tothom és convidat a visitar el Santuari de la Mare de Déu de Lourdes de Sobirans, on a les 4h de la tarda es resarà el Sant Rosari, amb una pregària especial per tots els malalts, tenint present sobretot els nostres familiars, veïns i amics. S’acabarà amb el cant de l’Ave. -SAGRAMENT DE LA UNCIÓ DELS MALALTS El divendres 14 de febrer, a l’església, a les 5h de la tarda: tothom podrà participar a la celebració de l’Eucaristia en la que s’administrarà el Sagrament de la Unció dels Malalts. DIMECRES DE CENDRA El dimecres 26 de febrer començarem el temps litúrgic de Quaresma. A la nostra parròquia celebrarem l’eucaristia a les 8h del capvespre, amb la benedicció i la imposició de les cendres. Durant les setmanes de Quaresma celebrarem en comunitat les pregàries següents: -Rés del Sant Rosari: dilluns i dimarts, a 2/4 de 7 de la tarda (18.30 h). -Rés del Via Crucis: cada divendres, a 2/4 de 7 de la tarda (18.30 h).

72a ROMERIA PARROQUIAL A MONTSERRAT

Ja estan fixats els dies que enguany es podrà realitzar la 72a Romeria Parroquial a Montserrat: del 5 al 8 de juny. Enguany amb una petita novetat: inclou tot un cap de setmana, de divendres a dilluns. Ara ja tothom ja ho pot anotar a la seva agenda. Properament s’informarà dels preus i dels dies per fer les reserves.

Festa de Sant Antoni Abat El darrer diumenge de gener, dia 26, es va celebrar la Festa de Sant Antoni amb els Tres Tombs i la benedicció dels animals domèstics i de companyia, que va fer Mn Prosper Lare.

Imatges de l'Arxiu Missé

/20


|De la parròquia Projecte que se’ns proposa finançar a través de Mans Unides: LÍBAN ORIENT MITJÀ: PROMOCIÓ DE LA COMERCIALITZACIÓ DE PRODUCTES AGRÍCOLES processats

Pressupost: 41.956 €

Beneficiaris directes: 294 Indirectes: 1.540

El Líban és un país multiconfessional que ha patit, recentment, devastadores conseqüències socials, econòmiques i polítiques per la seva proximitat amb Síria, amb la qual comparteix frontera a nord i a l'est. La regió nord del país és la més pobra i la menys atesa pel govern. La seva geografia muntanyosa i la seva dura temperatura a l'hivern fa que sigui una zona de pobles molt dispersos, poc habitada, els habitants viuen principalment de l'agricultura: oliveres, figues, pomeres i figueres. Els agricultors de la zona pateixen la dificultat de portar el producte cap a la capital on millor preu poden aconseguir amb la manca de transport públic; no hi ha trens i llogar vehicle els resulta massa car. Això impedeix el desenvolupament de la zona i la millora de les condicions de vida dels agricultors. Per això els agricultors van fundar la Cooperativa Agricola de Kobayat el 1975 i han realitzat més de 16 projectes que han beneficiat més de 45.000 persones. El 2011 es creà l'associació de dones Kouni Anti per atendre les necessitats de les dones de la zona. Van començar organitzant esdeveniments culturals i socials per ràpidament començar a organitzar cursos i donar formació a les dones que ho demanaven. Arran d'aquesta iniciativa, van començar a col·laborar amb la cooperativa per processar excedents de producció d'aquesta. Ara, des de la cooperativa, sol·liciten a Mans Unides suport per realitzar un projecte que beneficiarà els 264 membres de la cooperativa i a les 30 dones que incorpora Kouni Anti. Les dones seran les encarregades de transformar els productes agrícoles després de rebre formació en el processament d'aliments; treballaran a casa o a la cuina de la cooperativa. A més el projecte inclou la compra d'una furgoneta refrigerada per al transport de productes congelats i refrigerats; d'una deshidratadora de fruites i verdures; i un congelador que s'instal·larà a la cuina de la cooperativa. Gràcies al nou equipament es podran portar tant productes frescos com processats i congelats a l'area d'influència de Beirut i s'ampliarà exponencialment el mercat potencial i els ingressos. La cooperativa pagarà el sou del conductor i la gasolina. Mans Unides contribuirà amb el 63% de el cost de el projecte. El Projecte encaixa amb els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible): 1 (acabar amb la pobresa), 8 (treball decent i creixement econòmic) i 11 (comunitats sostenibles). La col·lecta de Mans Unides serà a les misses del cap de setmana 8 i 9 de febrer

EN RECORD I EN AGRAÏMENT A MN. XAVIER XUTGLÀ Va néixer a Girona el 25 de setembre de 1928. Va fer els estudis eclesiàstics al Seminari de Girona i fou ordenat prevere a l’església del monestir de sant Esteve de Banyoles l’1 de juliol de 1951. Després d’un any de vicari a Olot va ser nomenat professor del Seminari-Col·legi santa Maria del Collell. L’any 1957 es traslladà a Roma per ampliar els seus estudis i es llicencià en Teologia al Pontifici Ateneu “Angelicum” i en Dret Canònic a la Pontifícia Universitat Lateranense. L’any 1962 tornà a la diòcesi i fou nomenat vicari de la parròquia de la Sagrada Família de Blanes. El 1963, prefecte d’interns del Seminari Menor diocesà, l’any 1965, jutge pro-sinodal i el 1966, rector del Seminari Menor diocesà. L’any 1972 va ser nomenat rector d’Arenys de Mar, parròquia que en aquell moment pertanyia a l’arxidiòcesi de Barcelona. L’any 1974 tornà a la diòcesi i fou nomenat vicari general de pastoral fins a l’any 1977 quan se’l nomenà vicari general de Cúria, càrrec que exercí fins al 1989. Des del 1984 al 1990 també formà part del Col·legi de Consultors. Del 1989 al 2003 fou jutge diocesà, delegat diocesà per al Patrimoni Cultural i rector de la parròquia de sant Salvador d’Horta de Girona. En aquest període va tenir lloc a Arenys de Munt la compra de l’edifici de Can Corrioles i el trasllat del Centre Moral, cal remarcar que en aquestes gestions Mn Xutglà va col·laborar sempre ben atén a les instruccions del nostre bisbe de Girona, Mon Jaume Camprodon. Finalment cal remarcar que l’any 1995 va participar al Concili Provincial Tarraconense com a representant del Consell Presbiteral. Des del 2003, era adscrit a la parròquia de sant Cugat de Salt. El dilluns 13 de gener passat va morir Mn. Xavier Xutglà i Ruiz. La missa exequial es celebrà el dimarts, 14 de gener, a les 12h, a l’església parroquial de sant Cugat de Salt.

/21


|De la Parròquia

DES DEL CAMPANAR

Mn. Joan Soler

SOLIDARIS Benvolguts, m’agradaria compartir amb vosaltres tres fets que tindran lloc aquest mes de febrer i que crec que són significatius per ajudar a viure la solidaritat en tres passos: la reflexió, la solidaritat propera i la solidaritat llunyana. Començo per la reflexió per posar en valor el nou grup que ha sorgit al Centre Moral, que du com a nom l’Atri i que es presenta en aquest Batec. Crec, sincerament que és un encert, perquè la reflexió i el diàleg sempre ens fa més solidaris. Un diàleg que ens ha de treure de les nostres certeses per anar a la descoberta del pensament de l’altre. Amb el títol «La Immigració», ens voldran ajudar a reeducar la nostra mirada per a saber veure en l’estranger no un problema, sinó una solució. Aprofitem d’aquesta xerrada per a netejar la nostra mirada de prejudicis. Posem-nos de veritat a la pell del nostre germà. Continuo amb la solidaritat propera, per destacar que aquest mes, com cada mes, la gent de Càritas, amb altres entitats del poble, continuaran ajudant i col·laborant per a fer la vida més fàcil a moltes persones d’Arenys de Munt, que estan passant per una situació complicada. Moltes més de les que ens pensem, i que no arriben a final de mes. Un bon moment, doncs, per a veure quina és la nostra col·laboració amb Càritas, ja sigui amb recursos, ja sigui amb el nostre temps. I, també, els qui per edat i per situació econòmica no poden fer ni una cosa ni una altra, poden oferir la seva pregària que té més força de la que imaginem. I quan un ha fet una reflexió sincera sobre la solidaritat i el respecte a l’altre, quan un s’ha posat a servir a la gent que té més a prop, és aleshores quan el teu cor s’ha d’obrir per ajudar als qui tens més lluny. Perquè la solidaritat amb els que no veiem, però tancant els ulls davant dels qui tenim a prop, és una manera molt sibil·lina de netejar la nostra consciència. I a qui podem ajudar aquest mes de febrer? Doncs a una associació de dones libaneses que rep el nom de Kouni Anti, en un bonic projecte de transformació de matèria primera, organitzat per Mans Unides. Una campanya que ens ha de servir per a fer una reflexió profunda sobre les causes de la pobresa, bo i centrant la mirada en una pobresa molt concreta: la de la dona. Una dona que, en molts dels llocs del món, no és independent, ni segura, ni amb veu, i que ens ha de fer veure si existeix una igualtat real d'oportunitats entre homes i dones. Ja ho veieu, doncs, un bon mes de febrer per a veure si entre els bons desigs d’aquest nou any hi havíem posat els d’augmentar la nostra solidaritat. Fem-ho! I el nostre món serà una mica millor.

DEFUNCIONS -Carles Folch Rocabert, 82 anys. -Maria Masdeu Arasa, 94 anys -Antonio García Valls, 50 anys. - Joana Colomer Horta, 99 anys. -Joaquim Piñas Nialet, 88 anys. -Misericordia Alejo Garrido, 86 anys. Que el Senyor els rebi en la seva Pau. MISSES -Dilluns a les 7h tarda; -Dimarts i divendres, a les 6h tarda. Dissabtes, a les 8h del capvespre. Diumenges, a les 9h i les 11h del matí CONFESSIONS Abans de les misses o a hores convingudes RÉS DEL SANT ROSARI Dilluns, dimarts i divendres, a 2/4 de 7 tarda.

/22

VIDA CREIXENT

TROBADA MENSUAL Aquest mes serà el dilluns 17 a 2/4 de 6 de la tarda al Casalet Parroquial

PREGÀRIA DE TAIZÉ Aquest mes de febrer es celebrarà el dilluns 17 a 2/4 de 8h de la tarda (30 minuts) OBERTA A TOTHOM SAGRAMENT DE LA UNCIÓ DELS MALALTS Divendres 14 de febrer, a la missa Cos de text a les 5h tarda 26 febrer INICI de QUARESMA Dimecres de Cendra, missa les 8h del vespre.


|Del temps

MdAoeteM@ rettiwT a ébmat son-xieugeS

RESUM D'UN 2019 IRREGULAR I PECULIAR. El 2019 ja és història i després d’haver consultat totes les dades des de l'any 2005 any en què vaig començar a prendre dades, puc corroborà que el 2019 ha acabat sent lleugerament fresc, valgui la redundància, malgrat no s’hagi percebut gaire amb una anomalia negativa de - 0,48ºC. Si el 2018 brutal que vam tenir havia trencat la sequera tan severa, que arrossegàvem des de feia anys, per l’espectacular pluviometria després del 2010..., aquest 2019 hem de dir que ha estat tot el contrari, molt irregular i sec bona part de l’any amb una relativa millora els últims 3 mesos que de maquillà la xifra, sense arribar si més no a la mitjana de precipitació respecte el període (2005-2019).

Dades extretes de l'estació situada a la part alta Arenys de Munt

I tot gràcies a un hivern poc fred i el més sec en 15 anys de mesures amb l’anticicló com a mestre de cerimònia ja que dominà, tot i algun petit parèntesi, el panorama meteorològic dels 3 primers mesos de l’any. Seguit de la segona primavera més fresca però a la vegada més seca des del 2005. Marcada per un final de març més aviat avorridot, un abril fresc i canviant que precedí el segon maig més fresc des que prenc dades. Amb una recta final amb un ambient que es féu cada vegada més pre-estiuenc tot i alguna sotragada gairebé hivernal. Tot plegat, amb una pluviometria encara per sota de la mitjana tot i la seva revifada. Precedida pel segon estiu més plujós però el quart més calorós en quinze anys de mesures marcat per l’extraordinària calorada sense precedents de finals de juny en què es van batre amb escreix tots els rècords i que donà pas a un juliol un agost amb un temps relativament canviant, enmig de períodes plenament caniculars. L’estiu continuà allargant-se tot i algun tastet més de tardor bona part del mes de setembre. I la tercera tardor més plujosa respecte el període(2005-2019) de dades tot i la marcada irregularitat. Amb un octubre càlid com ja sol ser habitual des de fa un bon grapat d’anys, però que passà a la història pel brutal aiguat de la matinada del dia 23, quan es recolliren 31,4 l/m2 en tan sols 10 minuts. Amb una autèntica bestiesa d’intensitat màxima de 677,6 mm/hr cap ¾ de 2 de la matinada. I que malauradament lamentàrem la pèrdua d’una vida humana. Seguit d’un novembre per fi ja més tardorenc malgrat les ponentades i garbinades seques i reescalfades, sobretot els primers dies del mes ... i que donà pas a un desembre atípic (el 3r més càlid i el 2n més plujós des que prenc dades el 2005) finalitzant-lo com ja era d’esperar amb el típic anticicló nadalenc (aquest cop força càlid amb un ambient primaveral el dia de Nadal) i que monopolitzà el panorama meteorològic per acabar de rematar aquest peculiar i irregular 2019. El climograma del 2019, que ve a continuació, cal llegir-lo d’aquesta manera: A l’eix de l’esquerra hi ha la temperatura (ºC) i aquesta es representa amb la línia vermella o negra i a l’eix de la dreta hi ha les precipitacions (l/m2), que es representen amb les barres blaves o negres.

Crònica realitzada per: Pau Torrent Fontbona

/23


|Del temps

GENER HISTÒRIC PEL TEMPORAL GLÒRIA.

anobtnoF i tnerroT uaP | aifargotoF

MdAoeteM@ rettiwT a ébmat son-xieugeS

"Petit tastet del temporal èpic i històric (Glòria) 1. Arbres caiguts 2. Paraigües trinxats a la paperera 3. Rierades 4. Aigua que brolla i regalima per tot arreu"

Encetem un nou any i amb ell una 1a quinzena del mes de gener que, tot i algun petit parèntesi més insegur com la del dia 10, monòtona i ensopida com el final de l'any 2019, amb la diferència d'un refredament lent però incessant amb el pas dels dies. I tot gràcies al manteniment immòbil del típic i ferm anticicló (nadalenc) i que amb ell vingueren com cada hivern les habituals i curioses minves de gener. Tanmateix a partir de la 2a quinzena de gener diguérem per fi adéu a l'anticicló per uns dies gràcies al pas d'un insignificant frontet que fou suficient per ser el detonador d'un gran canvi de temps de rigorós hivern primer i després més propi de la tardor al bellmig de la setmana dels barbuts amb un temporal llevant/gregal èpic i històric de primerissima categoria, gràcies a la super borrasca "Glòria" que donà pas de què parlar obrint molts informatius per la seva excepcionalitat. Amb un balanç històric aquí a la part alta del poble de 226 l/m2 en 4 dies, amb intensitat màx. de 110 mm/hr a les 03:44h del dia 22 i una ratxa màx el dia 19 de 69 km/h NE.

Per sort a partir del dia 23 la cosa anà de baixa i de mica en mica reprenguérem per acabar el mes la típica situació atlàntica poc freda de fronts en conjunt molt desgastats, alternats per dies plàcids i abonançats després d'un últim cap de setmana de mes (de ressaca del temporal Glòria) relativament insegur.

"Moltes pluges pel gener, bona anyada solen ser"

Crònica realitzada per: Pau Torrent Fontbona Dades extretes de l'estació situada a la part alta Arenys de Munt

/24


#Lilconte

ARC DE SANT MARTÍ A la mà J-Q, a la taula 10-K-3. El jugador de davant seu, amb ulls negres com ombres de nit, va apostar cent mil euros. En total, sobre la taula, hi havia un pot de sis cents mil. Deu tenir una K, va pensar en Ramon. La probabilitat de lligar l’escala és d’una a cinc, l’expectativa és positiva, som-hi. De fons se sentia el soroll de la pluja caient amb intensitat, a l’interior del club, silenci. Va aixecar el cap, va clavar la mirada als seus contrincants i va seguir l’aposta posant cent mil euros. La quarta carta va ser una altra K, no era bona. L’aposta va seguir pujant i en Ramon la va igualar. L’expectativa, però, seguia sent bona. Just abans que el dealer obrís la cinquena carta, en Ramon va veure un paraigües amb els colors de l’Arc de Sant Martí que creuava de punta a punta la finestra que donava fora el carrer. L’home dels ulls negres va fer un all in. Tots els jugadors es van retirar a excepció d’en Ramon. Uns minuts després en Ramon sortia del club amb quatre milions d'euros a la butxaca, les claus d'un Maserati edició limitada i

Dibuix de Pol Costa Sagré

l’escriptura d’una propietat de quinze hectàrees amb casa i piscina a la costa. Va fer una passa i es va quedar quiet enmig del carrer mentre la pluja li queia al damunt amb força. Al costat entre la porta i la finestra una dona sostenia el paraigües colorit. En Ramon va girar el cap lleugerament i la va mirar. La pluja era tan intensa que la veia difuminada però va intuir com se li dibuixava un somriure a la cara. És el meu talismà, m’ha fet guanyar, va pensar. Tot d’una l’home dels ulls negres va sortir del club i amb pas ferm es va allunyar caminant en direcció oposada. En Ramon es va acostar fins on hi havia la dona del paraigües. —Què hi fas aquí?— va preguntar en Ramon. —M’agrada la pluja, he sortit a passejar— va respondre ella. —Fa una estona tu i el teu paraigües m’heu donat bona sort. Puc saber com et dius? —Iris. Tenia uns llavis molsosos i uns ulls grans de color blau. —Iris, m’agrada. En Ramon va pujar al cotxe que havia guanyat a la partida. Mentre s’allunyava a tota velocitat va veure pel retrovisor com l’Iris es mantenia quieta sota la pluja coberta pel paraigua. Iris, ets preciosa, va pensar. Ha sigut ella i el seu arc de Sant Martí, un àngel i la sort. Els meus càlculs eren bons, tot i que l’home dels ulls negres m’ha fet dubtar. El molt farolero! Llegir la partida, aquesta és la clau. Aquests milionaris no saben jugar, poden posar un milió d’euros sobre la taula només per passar el temps. S’ha d’observar el procés. Hòstia, sis milions d’euros! Soc el puto amo. Una partida més i em retiro. Una més i prou. Dos dies després en Ramon tornava a estar assegut a la taula en el mateix club. A sobre portava tots els guanys de l’última partida. Hi havia dues dones i tres homes entre els quals el dels ulls negres de l’últim dia. Fora plovia intensament. En Ramon va perdre un terç del que portava en les dos primeres mans i va començar a posar-se una mica nerviós. Aquella colla de burros, com podia ser? Aquella situació minvava molt la seva capacitat de maniobra. En la propera obertura, va veure una oportunitat, la situació era favorable. Va obrir apostant dos cents cinquanta mil euros. Tres la van igualar i el dels ulls negres la va pujar a sis cents mil. La seva aposta inicial havia estat baixa i el rival havia agafat avantatge. Va aguantar la tirada. El dealer va obrir carta al mateix temps que en Ramon va veure com, per art de màgia, va aparèixer el paraigua de colors fora la finestra del club. La carta era bona, podia lligar un color de cors guanyador. Va pujar l’aposta un milió. Els altres tres el van seguir. L’home dels ulls negres va mirar les seves cartes, va aixecar la mirada i amb un somriure va dir all in. Una dona va tirar les seves cartes sobre la taula cap per avall, els altres dos van fer que no amb el cap. En Ramon sabia que aquesta era la seva, va respirar, va pensar en la pluja i en el paraigua talismà, va tornar a mirar les cartes i un altre cop el seu contrincant. Ets meu, va pensar. Va agafar les escriptures de la propietat a la costa, les claus del cotxe i el mig milió d’euros que li quedava i ho va posar tot sobre la taula. —Gràcies, Iris— va dir l’home dels ulls negres. En sentir aquelles paraules el cor d’en Ramon va començar a desbocar-se. Carles Costa Travé

/25


|Llibre del mes

PER TENIR CASA CAL GUANYAR LA GUERRA Joan Margarit. Edicions Proa. 296 pàgines.

“Hi ha dos tipus de narratives basades en els records: l’un, el que se solen dir «memòries», tracta de recuperar els fets, moviments, encontres, situacions... Aquí, en canvi, he tractat de bussejar exclusivament en els records que hagin quedat dins la ment i tractar d’entendre perquè encara hi són. I, en aquest cas, què tenen a veure amb la construcció dels meus poemes. Perquè, d’on sorgeixen els poemes? He escrit aquest llibre per buscar algun senyal que expliqués o il·luminés aquest lloc —si és que és un lloc.” Al primer capítol de Per tenir casa cal guanyar la guerra, Joan Margarit explica, entre altres coses, que aquestes són unes memòries que també tenen una funció d’epíleg dels poemes publicats. Per a ell és molt important com els lectors omplen de significat la lectura, i afegeix, ser poc partidari dels pròlegs, perquè condicionen la lectura. En canvi, els epílegs considera que són una bona manera d’arrodonir l’experiència lectora. El llibre està dividit en vint-i-un capítols, que avancen cronològicament en el temps, des de la infantesa fins a la primera joventut. Unes vivències marcades per una guerra i una postguerra. Fill de pare arquitecte i mare professora, la majoria del temps absents i massa preocupats per guardar les aparences. Margarit parla sobretot d’una àvia, la mare del seu pare, que gairebé no sabia ni llegir ni escriure, però que repassava les lliçons amb ell. Joan Margarit va assistir molt poc a classe, però potser aquesta ociositat solitària va ser la llavor d’una personalitat sensible i observadora, marcada també, pels canvis constants de domicili.

Per tenir casa cal guanyar la guerra està ple de records, però entre ells destacaré l’anècdota d’una

tassa de porcellana fina. L’autor explica que el seu pare sempre hi esmorzava, però que tot el que en sabia era que l’havia portat de la guerra. Anys més tard es pregunta com podia ser que el seu pare hagués pogut transportar un objecte tan delicat, i per quina raó aquella tassa havia estat tan important. Preguntes que quan el poeta se les va fer, ja no hi havia ningú que li donés una resposta, i que quedarien enterrades en la incògnita del temps. Gemma Tomàs Pruna

/26


|Biblioteca

BIBLIOTECA ANTÒNIA TORRENT I MARTORI Aquest mes hem començat les activitats el primer dia del mes, dissabte dia 1, amb una activitat que ja us anunciàvem al Batec de gener: l’Hora del conte “Tatanet”, amb la Gisela Llimona, adreçada a infants fins a 3 anys. El dijous 13 la Biblioteca acollirà una sessió d’assaigconcert del Cor femení Aloc, nascut a Arenys de Munt a començaments del 2018. Us convidem a assistir i gaudir d’aquest acte obert a tothom. També tindrem, dimarts 18, la segona trobada de la Tertúlia del Fènix en la seva data habitual, el tercer dimarts de cada mes. La primera trobada es va haver de posposar del 21 al 28 de gener degut al temporal climatològic que ens va fer tancar la biblioteca. El dimecres 19 tornem a tenir sessió del Club de Lectura, aquest cop al voltant de la novel·la “Aquest deu ser el lloc”, de l’escriptora irlandesa Maggie O’Farrell, una de les veus més brillants de la nova narrativa anglosaxona. Finalment, destaquem el taller d’escriptura eròtica “Erotíssim”, a càrrec de la formadora en escriptura creativa Anna Moore, que es realitzarà en 3 sessions (dos dissabtes de febrer i un divendres de març). En aquest taller, per al qual cal inscripció prèvia, s’analitzaran fragments dels principals autors del gènere i cada participant practicarà fins acabar creant el seu propi relat. L’aforament és limitat, així que si hi voleu participar, no ho deixeu per a l’últim moment i truqueu o passeu per la Biblioteca!

AGENDA FEBRER 2020 - Dissabte, 1, a les 11’30h: Hora del conte Tatanet! (fins a 3 anys) amb Gisela Llimona - Dimecres 5, divendres 21, a les 19’30h: Conversa en francès* - Divendres 7, 14 i 28, a les 19’30h: Conversa en anglès* - Dijous 13, a les 20’30h: Cor femení Aloc Actuació musical - Dissabte 15 i 29, a les 17h: Erotíssim* Taller d’escriptura eròtica amb Anna Moore, formadora en escriptura creativa. La tercera i última sessió tindrà lloc el divendres 6 de març a 2/4 de 9 de la tarda - Dimarts 18, a les 17h: Tertúlia del Fènix -Dimecres 19, a les 19’30h: Nou Club de Lectura* Aquest deu ser el lloc, de Maggie O’Farrell - Tots els dilluns, a les 15’15h: Conversa en català* (aquest mes, els dies 3, 10, 17 i 24) Nota: Les activitats marcades amb * requereixen inscripció prèvia

/27


|Cartellera

NOTA INFORMATIVA Infolúdica ha tancat la botiga el dia 31 de gener d’enguany, però continuarà donant servei tècnic i venda de consumibles. De moment podeu contactar a través de: Telèfon i whatsapp: 606 50 82 74 Correu: info@infoludica.cat web: www.infoludica.cat facebook: www.facebook.com/infoludica properament (2 o 3 mesos) a Rbla. Francesc Macià, 26 (actualment botiga Hisop). Moltes gràcies per la vostra confiança durant tots aquests anys i espero seguir mantenint-la en aquest nou projecte. Joël.

/28


|Calendari

FEBRER 2020 DIUMENGE, 2 - Sala Gran, a les 6 de la tarda, Trobada de Corals, Sons que es trenen amb la participació de: Coral Xiribec de Castellar del Vallès, Coral Icària de Barcelona, Coral Pinedenca de Pineda de Mar i Veus de Munt. Entrada lliure, aportació voluntària. DILLUNS, 3 - Plça Església, de 2/4 d'11 a 1 del matí, Bústia del consumidor. DIVENDRES, 7 Sala Paituví, a les 5 de la tarda, Torneig de Fifa 20 amb PlayStation4. Inscripcions a secretaria del Centre o a la web. Hi haurà premi per als guanyadors. Preu: socis gartuït, no socis 5€ - Sala Corrioles, a 2/4 de 8 del vespre, Xerrada-Col·loqui, Immmigració, a càrrec de Quim Cervera, coordinador de l’eix “Pau, diversitat i democràcia” de Justícia i Pau. Entrada lliure. Org. Grup Atri DIUMENGE, 9 - Sala Gran, a les 6 de la tarda, Cinema Infantil en Català: Mascotes 2. Entrades: 8€ general, 6€ socis, socis <14 anys 4,5€. DIJOUS, 13 - Can Borrell, a 2/4 de 8 del vespre, Ple Ordinari.

Altres Activitats DIUMENGE, 16 - Sala Gran, a les 6 de la tarda, musical dirigit per Clara Solé i supervisió artística de Daniel Anglès, Una Altra Estrena. Entrades: 10€ general, 6€ socis, 3€ socis < de 30 anys DIVENDRES, 21 - Riera, carrer de les Flors i Plaça de l’Església, a les 10 del matí, Cercavila infantil de carnaval de les escoles. - Sala Corrioles, a 2/4 de 10 del vespre, Cicle Sonagust: Caseta. Entrada anticipada 12€ general, 8€ soci, 6€ soci jove. Entrada a taquilla 15€ general, 10€ soci, 8€ soci jove DIUMENGE, 23 - Plaça de l’Església, a 3/4 de 5 de la tarda, Festa de Carnaval infantil. Rua amb Xaranga Ho Peta Street Band i fi de festa amb confeti, espectacle musical d’animació i xocolatada a la plaça. DIVENDRES, 28 - Sala Corrioles, a 2/4 de 10 del vespre, Cice-fòrum Dia de la dona: Les Resilients, documental musical amb la participació de la directora, Cristina Madrid. Entrada lliure. DISSABTE, 29 - Sala Gran, a 2/4 de 10 del vespre, treatre: La Maleta, a càrrec del grup de teatre del Centre. Entrada: 10€ general, 6€ soci, 4,5€ soci jove

ESPLAI DEL JUBILAT - Costura, els dll 17h a l’Esplai - Música i Moviment, els dmt 16:45h, Sala Municipal - Labors (Ganxet), els dmt 17h a l’Esplai - Català, els dmt 10h a l’Esplai - Ioga, els dmc a les 10h a l’Esplai - Patchwork, els dj 16h a l’Esplai - Informàtica familiar, els dj 17h a l’Esplai - Anglès 1, els dv 9:30h a l’Esplai - Anglès 2, els div 11h a l’Esplai - Taller de Lectura, els dv 17:30h Can Borrell - Ball, els dmg 18h, Sala Municipal DONAVIVA - Escriptura Creativa, els dmt 12h, Can Borrell - Reescriu el guió de la teva vida, cada dos dissabtes , 11h, Can Borrell - Tai-Txi, els dmt, 9:30h, Can Borrell - Grup de Criança, de 0 a 3 anys, els dmc, 17:45h, l’ESC Sant Martí; a partir de 3 anys, els dj i div, 17:45h - Seitai, els dmc 20:30h, ESC Sant Martí BENESTAR SOCIAL - Gimnàstica suau, els dmt, 19h, al gimnàs de l’ESC Sant Martí - Gimnàstica de manteniment, els dj, 19h, al gimnàs de l’ESC Sant Martí - Balls en línia, els dmc, 18:30h i 19:30h, Sala Municipal.

/29


|Calendari

MES DE MARÇ 2020 DIUMENGE, 1 - Sala Corrioles, a les 6 tarda, Rau-rau presenta La Rateta Presumida, espectacle de titelles de fil de la companyia Veus Veus. Entrades: 8€ general, 5€ socis, socis menors de 14 anys 2,5€, menors de 14 anys no socis: 4€. - Sala Gran, a les 7 de la tarda, treatre: La Maleta, a càrrec del grup de teatre del Centre. Entrada:10€ general, 6€ soci, 4,5€ soci jove

EXPOSICIONS MES 2020 Sala d'Exposicions Mercè Paluzié - Del 28 de febrer al 15 de març, Exposició de fotografia de Frank Gómez.

Activitat periòdica MES 2020 del Centre VEUS DE MUNT (Sala Corrioles) Dilluns de 21:30h a 23h ESBART DANSAIRE (Sala Corrioles) Benjamins. divendres de 17h a 18h Alevins, dissabtes de 12h a 13h Infantils, dissabtes 11h a 12h Juvenils, dimarts de 20h a 21:30h Cos de Dansa, dijous de 21:30h a 23h ESCOLA DE TEATRE (Sala Gran) Dissabte de 17h a 20h ESCOLA D'ESCACS (Sala D. Paituví) Dissabte de 17h a 18h ESCOLA DE CIRC (Sala Corrioles) Circomotricitat. de 3 a 5 anys. Activitat amb pares i mares. Dill 17h Iniciació 1. de 5 a 7 anys. Dmc 17h Iniciació 2. de7 a 9 anys. Dmc 18.30h Intermedi. de 8 a 11 anys. Dmt 17h a 19h. Juvenil. Joves a partir de 12 anys. Dij 17h Llit elàstic. Joves a partir de 12 anys. Dill. 18.15h Aeris iniciació. Adults. Dill 18.15h Aeris multi. Adults. Dij 19.15h TOTAL BODY (Sala Riera i Sala Corrioles) Dilluns i dimecres, de 20h a 21:30h GIMNÀSTICA DE MANTENIMENT (Sala Corrioles) Dilluns i dimecres, 10h

ACTIVITATS CENTRE FEBRER -DIUMENGE, 2 - Sala Gran, a les 6 de la tarda, Trobada de Corals, SONS QUE ES TRENEN amb la participació de: Coral Xiribec de Castellar del Vallès, Coral Icària de Barcelona, Coral Pinedenca de Pineda de Mar i Veus de Munt d’Arenys de Munt. Entrada lliure, aportació voluntària. DIVENDRES, 7 - Sala Paituví(3r pis), a les 5 de la tarda, Torneig FIFA20 amb Play Station 4. Inscripcions a secretaria del Centre o a la pàg web. Premi per als guanyadors. Preu: socis gratuït, no socis 5€. - Sala Corrioles, a 2/4 de 8 del vespre, Xerrada-Col·loqui del Grup Atri,IMMIGRACIÓ, quines causes? quines solucions? problema o oportunitat? vols conèixer-ne més? vols donar la teva opinió?, a càrrec de Quin Cervera, coordinador de l’eix “Pau, diversitat i democràcia” de Justícia i Pau. Entrada lliure DIUMENGE, 9 - Sala Gran, a les 6 de la tarda, Cinema Infantil en Català: MASCOTES 2. Preu entrada: 8€ general, 6€ socis, socis <14 anys 4,5€. DIUMENGE, 16 - Sala Gran, a les 6 de la tarda, teatre musical, UNA ALTRA ESTRENA, a càrrec de la Companyia Sus4. Preu entrada: 10€ general, 6€ socis, 3€ socis <30 anys, 5€<30 anys DIVENDRES,21- Sala Corrioles, a 2/4 de 10 del vespre, Cicle Sonagust: CASETA. Preu entrada (inclou degustació): anticipada 12€ general, 8€ soci, 6€ soci jove. Entrada a taquilla 15€ general, 10€ soci, 8€ soci jove DIVENDRES, 28 - Sala Corrioles, a 2/4 de 8 del vespre, Cice-fòrum Dia de la dona: LES RESILIENTS, documental musical, amb la participació de la directora Cristina Madrid. Entrada lliure. DISSABTE, 29 - Sala Gran, a 2/4 de 10 del vespre, teatre: LA MALETA, a càrrec del grup de teatre del Centre. Preu entrada: 10€ general, 6€ soci, 4,50€ soci jove. DIUMENGE, 1 de març - Sala Corrioles, a les 6 tarda, Rau-rau presenta LA RATETA PRESUMIDA, espectacle de titelles de fil de la companyia Veus Veus. Preu entrada: 8€ general, 5€ socis, socis <14 anys 2,5€, <14 anys no socis: 4€. - Sala Gran, a les 7 de la tarda, teatre: LA MALETA, a càrrec del grup de teatre del Centre. ALTRES ACTIVITATS - ESPAI DE JOC PER A LES FAMÍLIES. Els dissabtes de 5 a 7 de la tarda, a la Sala Corrioles. Destinat a famílies amb mainada fins a quatre anys. Preu: accés gratuït per als socis i aportació de 2 € per infant per als no-soci - del 27 de gener al 7 de febrer, inscripcions SORTIDA CULTURAL, al TNC, el 7 de març, a veure l’obra de teatre Justícia. Preus: 42€ general, 37€ socis, 32€ menors de 30 anys. Sortida: dissabte 7 de març a les 17.30h - TALLER PER A DONES, 24 i 26 de febrer de 10h a 12h, i 26 de febrer i 2 de març de 19h a 21h.

Horari Secretaria: de dmt a dv, de 17h a 19h Horari consergeria: de dll a dv, de 16h a 24h

/30


|Recordant a...

MERCEDES PALUZIÉ i BORRELL “Doña Mercedes” (1909-1983) Pintora, dibuixant i escriptora molt arrelada a Arenys de Munt, que demostrà una gran sensibilitat en cada una de les seves obres La Mercedes Paluzié descendent d'una família ben coneguda a la nostra població, fou una artista que imprimia una especial i particular visió de la realitat que l'envoltava en totes les seves creacions. Conreà diferents camps, com la pintura, el dibuix o la literatura, i la seva obra pictòrica es centrà bàsicament en Arenys de Munt, segurament, per la seva vinculació amb el poble que havia vist néixer a part de la seva família paterna, i on passava una bona part de l'any, especialment quan ja tenia una certa edat. Amb el pseudònim de Florència de Arquer escriví una gran quantitat de novel·les d'aventures que van gaudir de les preferències de la joventut de l'època. De la seva obra La odisea de Gina y Beth se'n van fer 9 edicions i fou traduït a l'italià i al francès. Col·laborà com a dibuixant i guionista en la revista infantil El Benjamin que aparegué a la dècada dels cinquanta. Fou una persona bona, amable i senzilla apreciada per tothom, ja que tractava tots

Mercedes Paluzié i Borrell

els ciutadans amb respecte i educació, sense cap distinció. La seva fascinació per la pintura la va portar a realitzar pintures a l'oli de gran vàlua. La mateixa passió posava, també, en tota classe de manifestacions de caràcter artístic i cultural. No és res estrany doncs, que l'Ajuntament d'Arenys de Munt posés el seu nom a la nova sala d'exposicions del poble. Arrels familiars de la Mercedes La Mercedes va néixer un 7 de novembre de 1909 a la casa familiar dels Paluzié, número 337 del carrer Diputació de Barcelona. Era descendent d'una nissaga de pedagogs, autors i editors de llibres didàctics i educatius (dedicats principalment als infants) que van influir notablement, en la vocació literària i la creació artística de la Mercedes. El seu besavi era l'eminent pedagog Esteve Paluzié i Cantalozella (1806-1873) natural d'Olot, també paleògraf i antiquari que fundà una editorial destinada a la impressió de llibres educatius per a l'ensenyament primari. Publicà el 1878 l'Aritmética Intuitiva i posteriorment altres llibres, com el molt elogiat, El Instructor de la Juventud. Obtingué la Creu de Carles III i fou nomenat membre de l'Acadèmia de la Història. Tenia l'escola al carrer de La Mercè, on s'impartien cursos de: Retórica castellana y elocuencia, Lógica, Literatura, Historia de España, Metafísica, Moral pública y privada, Economia política y Don de gentes, entre altres assignatures. El seu fill i avi de la Mercedes, en Faustino Paluzié i Tallé (1833-1901) fou el primer propietari de la casa del carrer Diputació. Heretà l'editorial que fou coneguda amb el nom de Establecimiento Editorial de Hijos de Paluzié i continuà dedicant-se als llibres per a infants. El 1880 redactà i publicà un Atlas Geográfico, i del seu tractat Elementos de Geometria, se'n van fer 6 edicions. També tingueren força èxit els llibres de geografia i història, però, sobretot, un que estava destinat a ensenyar la lectura a les nenes, titulat Guia de la Mujer. Els pares de la Mercedes eren el matrimoni format per en Josep Paluzié i Lucena (1860-1938) i la Mercedes Borrell i Vidal, natural de Barcelona, però descendent de la família Borrell d'Arenys de Munt. En Josep Paluzié era enginyer de professió, i també un brillant jugador i teòric dels escacs. El seu Manual de Ajedrez (obra monumental en 6 volums), serví perquè vàries generacions d'espanyols aprenguessin a jugar a aquest joc. Precisament, l'any 1932 al concurs organitzat a Madrid pel Club Ajedrez Madrid, sobre la teoria dels escacs, el diari El Sol de Madrid, anunciava així el premi al guanyador: .....”Al señor solucionista que acierte las claves de los

tres mencionados estudios y sus respectivas variantes temáticas y escriba mejor un comentario técnico sobre la construcción de los mismos, se le concederá una colección completa del Manual de Ajedrez de José Paluzié, i el segundo premio al señor solucionista que se aproxime más a la base anterior, "El primer libro del ajedrecista, también de José Paluzié", L'any 1921 es va formalitzar el Club d'Escacs de Barcelona i en Josep Paluzié fou nomenat, pocs anys després, president d'honor de l'entitat, pionera a l'estat espanyol.

/31


|Recordant a... El fons de la família Paluzié a la Biblioteca de Catalunya. A principis dels anys quaranta, la vídua de Josep Paluzié, Mercedes Borrell, donà a la Biblioteca de Barcelona, la col·lecció de llibres d’escacs del seu marit. La col·lecció fou l’objecte d’una exposició bibliogràfica, el catàleg de la qual fou publicat l’any 1943. Juntament amb la col·lecció d’impresos ingressaren a la Biblioteca els papers relatius a la col·lecció d’escacs, que inclouen manuscrits d’obres i còpies de textos, problemes d'escacs, retalls de premsa sobre jugades, concursos d'escaquistes i correspondència. Una part d’aquesta documentació, un volum amb retalls de problemes d’escacs apareguts a la premsa estrangera entre 1897-1899, i cinc capses d’arxius amb més retalls de premsa, correspondència i llibres sobre escacs, es troba pendent de processar. Josep Paluzié i Lucena

La Mercedes pintant

Els germans de la Mercedes Un dels seus germans, l'astrònom Antoni Paluzié i Borrell (Barcelona, 1899-1984) fou secretari general de la Societat astronòmica d’Espanya i Amèrica, i director de l’Agrupació aeronàutica espanyola durant la dècada dels anys cinquanta. Autor d'un gran nombre de monografies sobre la lluna i les constel·lacions estel·lars, conreà igualment la divulgació científica sobre els temes astronòmics, col·laborant durant força anys amb el diari La Vanguardia. L'altre germà, en Jesús Paluzie i Borrell (19021983), metge, farmacèutic i químic, destacà també, com a conferenciant, traductor del català i impulsor del Georgisme i l'esperanto a Barcelona. (El georgisme és un corrent de l'economia que afirma que tenim dret al fruit del nostre

treball, però no ens hauríem de lucrar amb allò que no hem creat; en altres paraules, mentre els productes creats per les persones són propietat seva, el que ha creat la natura pertany a tothom. El seu impulsor va ser el nord-americà Henry George (18391897) i entre altres coses aquest pensament, s'associa amb la idea d'un impost únic sobre el valor de la terra).

En Jesús Paluzie va traduir part de l'obra de Henry George, incloent-hi Progress and Poverty. Pel que fa a l'esperanto, fou autor d'un influent diccionari, publicat el 1968. També va escriure tractats sobre filosofia, dietètica (com Los factores de la salud. Higiene de la nutrición), teoria de la música i altres matèries, així com traduccions d'obres científiques i literàries, particularment de l'anglès i de l'alemany. A causa de les seves idees lliberals i de seguidor del georgisme, en Jesús fou investigat i encausat pel franquisme (Sumari ES.37274 de 1940), com també ho fou el seu cosí Faustino Paluzié i Torra (Sumari 816-44. 1940-1942 del Jutjat especial núm. 2 per la repressió de la maçoneria i el comunisme). Crec que la causa d'en Jesús fou sobreseguda, la del seu cosí no en tenim cap notícia. Estudis i primeres obres realitzades per la Mercedes La Mercedes assistí a una escola de Barcelona (suposem de les monges) a fer els estudis primaris i a 17 anys ingressà a l'escola de Belles Arts (Llotja), on va poder practicar i perfeccionar l'art de la pintura, per la qual estava força ben dotada. (L'Escola d'Arts i Oficis Artístics i Belles Arts de Barcelona – nom que tenia el 1926 – fou fundada l'any 1775 amb el nom d'Escola Gratuïta de Disseny i Nobles Arts. Estava ubicada a La Llotja de Mar al Pla de Palau). A partir de l'any 1925-26, la Mercedes ja començà a pintar quadres de diferents temàtiques, però en especial sentia predilecció pels paisatges d'Arenys de Munt, com: l'hort de Can Barbeta, Can Borrell o Can Pibernat i no cal dir, que lluità infructuosament per evitar la desaparició d'aquest indret tan emblemàtic, que al final fou sentenciat a mort per les autoritats de l'època, poc amants de la conservació del nostre patrimoni cultural i artístic. Els quadres que ella va pintar han servit per immortalitzar molts indrets del nostre poble i precisament, algun d'ells ja no els podem contemplar tal com eren originàriament. De ben joveneta va demostrar una gran sensibilitat quan prenia el pinzell, el llapis o la ploma. Durant la guerra la família Paluzié s'aposentaren a la seva finca d'Arenys de Munt, situada a la zona de Can Barbeta i juntament amb la Pilar Bellsolell de la Torre i alguna noia més que les ajudava, van muntar un taller per la confecció de nines, dissenyades per ella, i que les venien segurament, a alguna botiga o majorista. Un cop acabada la guerra tornaren a Barcelona i continuaren amb la rutina de venir a passar les temporades d'estiu i festes senyalades a Arenys de Munt.

/32


|Recordant a... El 18 d'abril de 1941, la Mercedes es casà amb en Lluís Gibert i Romeu (1896-1970) natural de Tarragona, i es quedaren a viure a la casa familiar del Carrer Diputació. En Lluís vivia, de solter, al mateix edifici que la Mercedes i treballava de representant d'una casa valenciana que fabricava cortines de seda natural pels ministeris de la capital d'Espanya, com també, per tots els edificis governamentals (i era cosí del famós arquitecte, pintor modernista i professor de l'Escola d'Arquitectura Josep Maria Jujol i Gibert, que va mantenir una estreta col·laboració professional amb el mestre Gaudí). L'any 1943, el matrimoni Lluís i Mercedes va tenir un fill, en Roman, que fou una persona també molt vinculada a Arenys de Munt i un gran aficionat a la fotografia i al cinema, igual que el seu pare, que a finals dels anys quaranta filmà una pel·lícula casera, on se'ns mostren imatges de la vida quotidiana d'un poble, que ja mai es repetiran. A l'arxiu del Col·lectiu en tenim una còpia en CD. La dècada dels anys cinquanta fou especialment important per la realització de l'obra literària de la Mercedes. Amb el pseudònim de Florència de Arquer publicà moltes de les seves novel·les d'aventures que foren molt ben acollides per les lectores i lectors juvenils. N'arribà a publicar més d'un centenar, amb títols com: Florecilla de Hungria (1958), Robo en el museo, La princesa del Bósforo, El tesoro oculto, En los Alpes, Cuando cae la lluvia, Laura, Sucedió en Noruega, Campanilla, Los tres amigos de Elia, La Odisea de Gina y Beth, etc. Foren publicades la major part, per l'editorial Ferma, però, també per altres editorials, com Sánchez de Ocaña y Cia, Juventud o Ediciones Paulinas. L'any 1964 publicà un llibre de biografies titulat: Biografia de Grandes Escritores Juveniles, i a principis dels anys cinquanta col·laborà com a dibuixant i guionista a la revista infantil El Benjamin. En relació a la seva obra pictòrica, podem dir que va fer més de cent quadres, entre pintures a l'oli, aquarel·les i dibuixos al carbó

Novel·la

La Odisea de Gina y Beth

Can Borrell

L'octubre de 1970 es quedà vídua, però continuà venint a Arenys de Munt, igual que el seu fill Roman, que s'implicà en moltes de les activitats de la població, col·laborant molt activament, en la posada en marxa de la ràdio municipal d'Arenys de Munt. I el seu net Roman, també compromès amb el poble, va confeccionar dos volums d'un recull de fotografies antigues de llocs emblemàtics de la població. En aquella època, la Mercedes ja vivia una bona part de l'any a la casa d'Arenys de Munt (de maig a octubre) i quan estava a Barcelona, passava el temps pintant o escrivint, i s'entretenia visitant exposicions i altres mostres culturals, així com, fent tertúlies artístiques amb les seves amigues. La seva obra pictòrica centrada bàsicament en Arenys de Munt (també recull retrats de Tona, Barcelona i Montserrat) mostrava un respecte molt gran per la realitat. Vivificà aquells racons nostres tan familiars, donant-los una vivència màgica: una masia, un bosquet, l'encreuament de camins, el pati de Can Pibernat.... La Mercedes estimava Arenys de Munt, i aquesta estimació es reflecteix en bona part de la seva obra, que ha estat exposada en diferents ocasions a la sala d'exposicions que porta el seu nom. (Al local del Col·lectiu pel Museu-Arxiu, tenim una de les seves obres que ens la cedí molt gentilment, la seva nora Maite). Precisament, el Col·lectiu està ubicat en l'edifici que fou la casa pairal dels Borrell, on van néixer els avis i besavis de la Mercedes. L'exemple donat per la Mercedes en el seu comportament i en el seu tracte amb els altres veïns i veïnes de la població ha deixat un bon record ben viu entre tots els que la vam conèixer. Per la seva trajectòria artística, però també personal, bé es mereix que sigui recordada i que la tinguem present com a model de dona creativa i amb una gran sensibilitat, que va desenvolupar la seva tasca artística en uns moments no gaire favorables per les iniciatives de les dones. El 23 de juny de 1983 ens deixà definitivament. L'any 1986 el Col·lectiu pel Museu-Arxiu d'Arenys de Munt organitzà una exposició en homenatge a la Mercedes a la sala de l'Esplai de Jubilats. Han passat els anys, però encara continuem recordant-la.

“L'objectiu de l'art, no és representar l'aspecte extern de les coses, sinó el seu significat interior” (Aristòtil. 394 aC – 322aC) Elies Surroca i Campàs

/33


|Descobreix, descobreix-te

ITO THERMIE És una teràpia estimuladora amb calor que engloba els principis de l'acupuntura, shiatsu, moxibustió, pressió digital i massatge. És per a mi? Com pacient ens augmenta l'energia corporal i alleuja els dolors de diferents tipus. El poden rebre persones de totes les edats. Com a terapeuta aporta coneixement de les diferents parts del cos i dels sistemes energètics que el regeixen. Ajuda a l'acte coneixement i creixement personal. Una mica d'història: "El doctor japonès Kin-Itsu Ito, metge i psiquiatre de la Universitat de Tòquio, va inventar aquesta tècnica en l'any 1929. Buscava una curació completa per malalties que la medicina que practicava a l'hospital no podia curar amb els mètodes clàssics. Creia que: "Les malalties són antinaturals, perquè són un estat de pèrdua de la força natural que tenim dins de nosaltres mateixos". Va desenvolupar el Ito Thermie com a tècnica que engloba l'acupuntura, el massatge, el shiatsu i la moxibustió. El nom de la tècnica ve del seu inventor "Ito" i la paraula grega "Thermos" que significa calor. " Què és? És una teràpia que es basa en donar un suau estímul de calor sobre el cos, utilitzant un aparell anomenat reionki, dins el qual s'introdueix un encens compost per diferents plantes medicinals, que combinades amb l'estímul d'un suau massatge, actuen sobre el sistema nerviós, circulatori i endocrí, entre d'altres, proporcionant un alliberament del dolor, de l'estrès mental, la falta de vitalitat i possibles deficiències del sistema immunològic. És efectiva per a tot tipus de trastorns de la salut i especialment per al nerviosisme, falta de vitalitat i depressió. Sent una tècnica que combina tres estímuls: calor (que desprèn el reionki), mecànic (massatge a les zones reflexes i punts d'acupuntura), aromateràpia (generada per la combustió de l'encens de les plantes medicinals). Aplicades aquestes tres forces d'energia a la vegada, generen un estat d'harmonia, benestar i relaxació. Què ens aporta? Augmenta l'energia corporal, activa el metabolisme, enforteix les vies respiratòries, equilibra el sistema nerviós, estimula el sistema immunitari, millora tots els sistemes del cos, vigoritza la pell, millora els dolors musculars i articulars. Per rebre l'ensenyament: Hi ha dos nivells de formació, el bàsic i la formació contínua avançada. - Formació del nivell bàsic: L'origen i la filosofia de l'Ito Thermie. - Història de doctor Kinitsu Ito. Ús d'instruments d'Ito-Thermia. Maneig de l'instrument reionki Tractament de tot el cos segons protocol tradicional d'Ito-Thermie al Japó. Punts de pressió per tot el cos. Indicacions i precaucions de l'aplicació d'Ito-Thermie. - Formació contínua avançada: Avançar en el protocol i millorar la técnica. Aprofundir en la teoria del Dr. Ito. Pràctiques de tractament mestre-alumne. Aprenentatge sobre nutrició i tècnica de meditació Zen Natsukashi. Curiositats: La tècnica Ito-Thermie és una teràpia totalment familiar que es pot aplicar també als animals. Es barregen set tipus de plantes en forma de varetes per utilitzar el reionki. En alguns balnearis, tant europeus com asiàtics, s'utilitza el Ito-Thermie. T'interessa conèixer més? L'ensenyament d'aquesta teràpia, així com la cura de la difusió a tot el món, estan dirigits des de l'escola central Ito-Thermie del Japó. L'organització d'aquests tallers està dirigida per Nyima (organitzadora d'esdeveniments i membre professional). Hi ha diversos centres i escoles de teràpies japoneses on aprendre aquesta tècnica. Mercè Baño

/34


OPINIÓ batec OPINIÓ BATEC opinió BATEC

|Opinió

Aquesta secció us publica la vostra opinió sobre temes d’interes public amb el degut respecte a les persones, entitats i institucions. El Batec no es fa responsable de cap dels escrits de la secció «opinió» i «bustia». Els escrits com a maxim hauran de tenir una llargada de 250 paraules, al voltant de 15 línies. Feu-los arribar a: centre@centremoral.cat o la bustia del Batec a la facana del Centre abans del 20 de cada mes.

Tal com raja LA COL·LECTIVITAT El febrer del 2016 em vaig animar a escriure al Batec per primera vegada i ho vaig fer per parlar de les virtuts d’una gran fleca, ca l’Enric, ja tancada. Ara el febrer del 2020 torno a escriure indignat per un doble tancament, El restaurant Can Martori i la botiga d’informàtica i jocs de taula, Infolúdica. Sóc ingenu si situo la responsabilitat al neoliberalisme. Trec certament la responsabilitat a qui vol fer coses interessants i pròpies i la situo en un monstre alimentat per la globalització que ens relega a tots a una posició de consumidors/consumits sense ànima. No són aquests dos negocis fruit de la dedicació i la il·lusió de persones concretes i conegudes que posaven el seu desig per fer-ho rutllar? No som tots responsables del que passa al món? No són els nostres actes i paraules les causes que configuren un món? Només importa el rendiment i la nostra imatge davant l’altre? Hem de mirar, entre tots, d’apartar-nos del totalitarisme capitalista i mirar de considerar als qui tenim més a prop, per mirar de tenir vides més dignes o finalment haurem destruït el món, desconfigurant tot el que és conegut, deixant-nos portar per aquesta diada consumidors-consumits tan cínica i narcisista, obeint al mandat del gaudi consumista. Una peculiaritat de la psicoanàlisi és que es fixa en allò que no va per mirar d’entendre què hi passa. Deixo un link amb tots els escrits que he fet durant aquests 4 anys per passar a altres coses. Ha estat un plaer! http://talicomraja.blog.cat/ Jordi Alcàsser Psicoanalista col·legiat 18557

/35


|Opinió

ESCOLA MUNICIPAL DE PUNTAIRES La perspectiva que representa mantenir una tradició artesanal centenària tan arenyenca com són les PUNTES DE COIXÍ és molt decebedor si no si posa remei per part de la Regidoria de Cultura i del govern (i l’oposició) de l’Ajuntament d’Arenys de Munt que coneixen la situació de manca d’iniciatives municipals, de promoció i sobretot d’interès en que es troba en una situació a punt de desaparèixer d’aquí uns quants anys per falta de voluntat institucional i de visió futura per mantenir una herència que representa una part de la història i d’Arenys de Munt. Perquè això no passi caldria esbossar un PLA que propiciï un rellançament d’aquesta artesania perquè no es quedi relegada només al passat. Per una banda (i ja s’ha dit) caldria possibilitar un “centre d’interpretació de la punta” i que aprofités aquest espai per ser una ESCOLA MUNICIPAL DE PUNTAIRES com va fer l’Ajuntament de l’Arbós del Penedès per potenciar un dels seus signes d’identitats com a zona d’interès puntaire (compartit amb Arenys de Munt) i alhora donar suport a l’ensenyament de l’elaboració de les puntes a les joves puntaires perquè no es perdi aquesta tradició tan exquisida i tan delicada com són les puntes de coixí. L’Ajuntament hauria de poder valorar les activitats que representen al nostre poble i que cal potenciar i ajudar-les per recuperar-se perquè són només nostres i poden desaparèixer (gegants/geganters, puntes/puntaires...) de les que gaudeixen de bona salut econòmica familiar que van llançades cap amunt, que tenen moltíssims seguidors (esports, música, ballet...) per poder-se mantenir o autofinançarse per si mateixes.

/36

Cal diferenciar els sentiments de poble de les activitats que procedeixen de les noves modes televisives mentre no valorem el que tenim. “NO hi ha pitjor sord que negar-se a escoltar les tradicions que més representen el poble” Xavier Oller


|Opinió

PRIORITZAR

EL PIRINEU A L’HIVERN

En una administració pública hi ha dues maneres d'estalviar per poder invertir en projectes que necessita la comunitat i els seus vilatans. Per una banda es poden apujar els impostos com va fer l’anterior govern d’ERC amb la pujada de l'Impost de Béns Immobles (IBI) d'un 7,58 % que hem hagut de pagar per força tots els arenyencs, o al contrari reduint la despesa municipal, i també reduint algunes inversions que NO siguin prioritàries des del punt de vista de les necessitats i les urgències actuals, que podrien quedar ajornades per al Pressupost Municipal de 2021, després d’escoltar al poble (proximitat). Analitzat l'esborrany del Pressupost de l'any 2020 que ha aprovat el PLE de l'Ajuntament, s’observa que serà un pressupost continuista i que prioritzarà les inversions que tenien plantejades de la legislatura anterior i algunes no massa ben explicitades. De les actuals inversions que es volen executar destaca la destinació de 450.000 € per continuar rehabilitant l'antiga fàbrica tèxtil de Can Fernando Soler per al Centre Cívic en la seva 2a fase (encara faltarà la 3a fase) i posar una quantitat simbòlica de 2.000 € per a la futura Residència Geriàtrica que es vol fer, o dedicar 60.000 € per fer una placeta a la part de darrere de la Masia de Can Borrell que no sabem per a què servirà i dedicar només 15.000 € per a tot l'Esport d'Arenys de Munt (futbol, muntanyencs, ciclisme, hoquei, patinatge, futbol sala, petanca, basquet...). Ara caldrà esperar a veure les prioritzacions dels actuals polítics per veure quines actuacions es portaran a terme i si estaran dins els terminis marcats. Això sí, la manera de prioritzar sempre anirà marcada pel color de qui fa la priorització.

Muntanya molt estimada és el nostre Pirineu amb la tardor acabada tothom espera la neu.

Si en forma et vols posar per estar entre els més bons et tocarà anar a esquiar practicant l’esquí a fons.

A la que arriba el fred i cauen els primers flocs per anar a fer-ne un tastet tot s’ha omplert de badocs.

Caminen ràpidament per una pista marcada quan, sense avisar a la gent, els cau una gran nevada.

Per poder gaudir l’encís d’unes fantàstiques vistes treuen la pols dels esquís i envaeixen les pistes.

Volen tornar a l’hotel molt de pressa i esverats abans que la neu sigui gel i es quedin allí bloquejats.

Hi ha un munt d’esquiadors que mostren la seva manya, pugen amb els remuntadors i baixen per la muntanya.

Per arribar al seu destí sense haver de passar penes amb tanta neu al camí hauran de posar les cadenes.

Qui de la neu vol fruir sense cometre un disbarat la pista ha d’escollir segons la capacitat.

No troben les instruccions, ningú els ho havia dit, faran baixar llamps i trons perquè se’ls ha fet de nit.

Algú trobarem aquí, sempre n’hi ha d’impacients, que per voler presumir s’hi ha deixat les dents.

A la fi tornen a casa, s’ho han passat tant bé que tornaran a fer l’ase en un dia molt proper.

Pere Marpons Colomer

Virgili Garcia, President (AM-IDC)

/37


|Opinió

LA NIT DE NAPS I COLS A ARENYS DE MUNT 1a part. La festa Hi ha elements en l’àmbit gastronòmic que, un cop combinats de dos en dos, donen lloc a un nou i tercer producte: de la unió d’alls i oli en surt el nostre all-i-oli, del cafè i la llet en surt un tallat i si, en comptes de llet, hi afegíem licor... el cigaló o carajillo, que tant en català com en castellà es presenten amb un nom groller d’evident referència sexual. Doncs bé, dels naps i les cols, units, en neix la sorprenent Festa o Nit de Naps i Cols, que se celebra només a Arenys de Munt i Arenys de Mar; festa que ofereix també moments de grolleria i vulgaritat, tal com anirem veient al llarg del present article. La dinàmica de la festa és localment prou coneguda, però en resumim, en benefici dels forans, un esquema elemental. La nit de Reis, de matinada (és a dir, per tant, durant la matinada del dia 7 de gener de cada any), els joves i joveníssims arenyencs se separen per gèneres tot formant colles de nois i colles de noies que preparen l’artifici del joc: ells han d’arreplegar un bon menat de naps, que secretament faran arribar a les noies, deixant-los al balcó, a les finestres o a la porta de casa l’hortalissa, acompanyada d’uns versos jocosos amb referències sexuals ben explícites, fàcils, sovint vulgars i, de qualsevol manera, rialleres. Elles, quan els nois ja s’han retirat satisfets de la broma, es revengen amb les cols que tenien preparades, i no estalvien tampoc notes poètiques on ells queden ben retratats. És oportú tenir en compte que les notes són sovint firmades, perquè interessa -i molt- saber qui és que t’està buscant les pessigolles.

/38

Més tard, quan els Reis ja han marxat, el dia es desperta amb tot de cartells penjats a les parets i arbres amb lleugeres reflexions crítiques, reivindicatives, satíriques, amistoses, amoroses o sexuals, arreu dibuixos de particulars anatòmics i, sobretot, de naps (que no deixen de ser també, en aquest context, el símbol d’un particular anatòmic masculí). Així i tot, pot ser que no manquin esbossos de vulves fantasioses (tenim en compte sobretot, al moment d’escriure, la Festa d’enguany, 2020, en què hem pogut llegir en un cartell el següent text: «Si les vagines no fossin per rebre petons, no tindrien llavis»). És també un costum arrelat, ara històric, el fet que la festa acabi amb certes bretolades i actes purament vandàlics, com pot ser trencar vidres de finestres, llums de fanals, capgirar testos públics o privats i, en definitiva, provocar danys contra el mobiliari urbà (antigament contra els propis veïns: obrir quadres i corrals, fer-ne sortir les bèsties, etc.). Joan Armangué i Herrero (Per a comunicar amb l’autor: jarmangue@libero.it)


BÚSTIA batec BÚSTIA BATEC bústia BATEC

|La Bústia

Aquesta secció reserva un espai per a les entitats, associacions, partits politics, grups i institucions del nostre poble perquè puguin expressar la seva veu. Sempre amb el degut respecte a les persones, entitats i institucions. El Batec no es fa responsable de cap dels escrits de la secció «bústia». Els escrits com a màxim hauran de tenir una llargada de 250 paraules, al voltant de 15 línies. Feu-los arribar a: centre@centremoral.cat o la bústia del Batec a la facana del Centre abans del 20 de cada mes.

Donaviva GEORGE ELIOT Recentment s'ha commemorat per tot el món de parla anglesa el bicentenari del naixement de l'escriptora Mary Ann Evans el 22 de novembre de 1819. Sempre va ocultar la seva identitat sota el pseudònim de George Eliot. Va adoptar el seu famós nom de ploma masculí per diversos motius. Va voler separar la seva obra creativa de la seva obra crítica i assagística, exigir que fos valorada equitativament, més enllà dels prejudicis de l'època i finalment protegir la seva obra narrativa de l'escàndol que va causar la seva relació amb George Henry Lewes, un home casat amb fills que va abandonar la seva dona per ella. Eliot va encetar la seva carrera literària quan es va instal·lar a Londres el 1850. La seva producció també abasta la poesia, la crítica literària, l'assaig, el gènere epistolar i la traducció de textos filosòfics, tot plegat concentrat escassament en tres dècades. Després de la seva mort, amb l'esclat de la modernitat, la seva obra va caure pràcticament en l'oblit, tot i que autores com Virgínia Woolf la tinguessin com a referent. El moviment de recuperació es va iniciar amb l'assaig de F.R. Leavis, La gran tradició, publicat el 1948, en què el crític la situava al costat de Henry James i Joseph Conrad, com un dels tres pilars que fonamentaven la gran novel·la del segle XIX. Donaviva

George Eliot

Més informació: Correu: donaviva_arenysdemunt@hotmail.com Telèfon: 654881711

/39


|La bústia

Junts per Arenys de Munt

Associació dePuntaires Puntaires Associació de d'Arenysde de Munt d'Arenys Munt

PRESSUPOST 2020

VA D'AUQUES

En el moment d’escriure aquestes línies, encara no s’havia realitzat el ple de pressupostos d’enguany, però de fet, ja sabíem que seria aprovat.

L’Associació de Puntaires d’Arenys de Munt agraïm a la família GIBERT-CASTROVERDE la seva disposició per poder propiciar la XXVIII EXPOSICIÓ DE PUNTES DE COIXI dedicada a la senyora Mercè Paluzié i Borrell. També al nostre Ajuntament, a les persones i a les puntaires que van ajudar a crear i participar com cada any a fer la nostra tradicional i esperada Exposició de Nadal.

Des de Junts per Arenys de Munt, es va defensar la nostra posició favorable al pressupost 2020, ja que de fet, incloïa moltes de les sol·licituds que hem anat fent des de la legislatura passada. Destinar clarament una aplicació per l’acabament de la urbanització superficial de la Riera en el tram de Riera i Penya. Tot i que ja fa temps que també demanem la rotonda tan necessària a l’entrada del poble així com l’arranjament des d’aquesta rotonda fins a Sant Carles. Dotar de subvencions directes a entitats de caire social. De fet en l’anterior legislatura vàrem presentar una moció demanant-ho i no es va aprovar. En tot cas estem contents que ara es rectifiqui i se’ns doni la raó. Retirar l’aplicació pressupostària per l’estudi d’una moneda local. Millorar el servei de recollida selectiva a través d’un estudi. Vàrem demanar la possibilitat de licitar de manera anual l’espai de la Pista Municipal i donar-hi servei durant tot l’any ... També és cert que tot pressupost és millorable; en aquest sentit, vàrem demanar més implicació en l’àmbit social, així com millorar les subvencions de les entitats esportives, però sense oblidar la resta d'entitats, ja que el conjunt de totes és el que dóna vida al poble. Així doncs, estem davant d’un pressupost aprovat; però, ja vàrem fer èmfasi en el fet que el pressupost només és una voluntat d’intencions i el que realment compta és veure el que s’ha realitzat a final d’any. Des de Junts per Arenys de Munt estarem amatents amb la finalitat que es pugui complir aquest pressupost en la major part i igualment seguirem treballant per identificar mancances i oportunitats per millorar la nostra vila. www.juntsxadm.cat info@juntsxadm.cat whatsapp 694 424 229

/40

El passat dia 10 de gener el Centre d’Estudis Sant Cebrià (CESC) va presentar el segon volum de la Col·lecció d’Auques del Cesc, on a la pàgina número 367 s’hi publica l’auca d’Arenys de Munt, auca original de l’any 1957 i edició de l’any 2000, amb text de la senyora Antònia Torrent i els dibuixos del senyor Ricard Saborit, cedida per la família Valls-Torrent a l’Associació i que va ser publicada a la COL·LECCIÓ D’AUQUES DEL CESC, amb l’autorització i el consentiment de l’Associació de Puntaires d’Arenys de Munt que en som propietàries dels drets. Vàrem poder assistir a l’acta de presentació i el CESC va regalar 2 exemplars per a l’Associació. La Junta va acordar deixar 1 exemplar a l’Arxiu de l’Associació perquè tothom el pugui consultar i l’altre regalar-lo a la senyora Margarida Valls i Torrent. Hem començat aquest any amb el Projecte 2020/2030, obrint la porta a ampliar horitzons i a recuperar identitats puntaires que poden esvair-se i que cal ser conscients que és necessari el compromís de l’Administració pública, les escoles, les famílies i tothom que pugui tenir un interès i una preocupació per defensar una tradició que cal mantenir viva per a les nostres futures generacions que s’ho mereixen. No podem esperar que sigui una antigalla per anar a veure en un museu quan Arenys de Munt som una de les poblacions tradicionals de les puntes de coixí. La Junta de l’Associació de Puntaires d’Arenys de Munt


|La bústia

ADM

Alternativa Municipal NO ÉS AIXÒ El passat dia 23 de gener el Ple de l’Ajuntament va aprovar el Pressupost Municipal per a aquest any 2020 i com cada any el govern va decidir quines seran les inversions que es portaran a terme per atendre les necessitats de la població. Últimament s’està parlant molt de la Residència N.S. del Remei per la iniciativa del Consell de Poble i la pressió popular per a la construcció d’una nova residència d’avis amb totes les comoditats i garanties. Mentrestant el govern ha decidit dedicar a la 2a fase de rehabilitació per al Centre Cívic de 450.000,00 € (només per instal·lacions internes) i en canvi per a la nova residència s’invertiran només 2.000 €. D’aquesta manera es veu la voluntat política d’aquest nou govern d’ERC en contraposició de les necessitats i les prioritats dels vilatans que des de l’any 2003 l’Ajuntament (i han passat 5 mandats) anuncia la importància d’aquest projecte de construcció que havia de ser de molta qualitat, modern i amb noves prestacions. De la 1a fase s’han desprès 350.000,00 € i encara faltarà una 3a fase. Un cop acabat el Centre Cívic caldrà una despesa de 30.000,00 € anuals per al manteniment diari (personal, neteja, serveis...). Des d’Alternativa Municipal creiem que és el moment de prioritzar un equipament que fa molta falta a causa de l’actual estat de l’edifici i espais de la Residència i sobretot per poder complir les disposicions de la Normativa del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, i canviar de metodologia i ajornar la meitat de la inversió del Centre Cívic per començar a invertir en un equipament que és molt necessari per al poble d’Arenys de Munt i per la salut dels nostres estimats avis. “Equivocar-se és de savis, equivocar-se molt és d’estupidesa” ALTERNATIVA MUNICIPAL ARENYS DE MUNT – (IDC)

OPORTUNITAT “Els actes parlen més alt que les paraules” Com cada any, el Pressupost Municipal concreta unes despeses/inversions que segons qui les interpreta les creu encertades, mentre que altres persones pensen que són irreals, no creïbles i que no porten a facilitar el desenvolupament i la planificació per avançar cap a les prioritats necessàries pels vilatans preocupats pel futur d’Arenys de Munt. És evident que qui té la representació (amb minoria) de l’Ajuntament veuen les coses d’una certa manera (Centre cívic...), mentre molts arenyencs pensem que ara és el moment de preocupar-se per una nova Residència d’avis. Caldria NO perdre l’oportunitat de consensuar amb tothom (Partits, entitats, tècnics, ciutadans mobilitzats...) i sumar esforços per fer el que toca i fer el que fa moltes legislatures (des de 2003) se’ns ha promès i NO s’ha materialitzat. Ara cal aparcar els discursos i concentrar tota la maquinària administrativa a recuperar els temps perduts i fer servir el sentit comú i els recursos econòmics d’una part de les inversions per començar un projecte que recuperi la dignitat i el benestar dels qui van fer-ho tot per nosaltres, perquè val la pena i perquè siguem un poble intel·ligent que respecta l’esforç dels nostres avis que s’ho mereixen. Si avui es fes un consulta popular preguntant què és més necessari: si un Centre cívic o una Residència d’avis comprovaríem la resposta dels arenyencs i, si el govern fos demòcrata i NO interessat, prioritzaria la voluntat del resultat de la consulta i podríem creure que és el govern del poble i que la seva credibilitat està garantida. Mentrestant pensem que hi ha interessos partidistes electoralistes o capciosos per mantenir una activitat privada i un caprici polític. “Un polític maldestre és aquell que sempre perd l’oportunitat de fer el que és més necessari per als vilatans” ADM

/41


|La bústia

REGIDORIA DE MEDI AMBIENT La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Arenys de Munt ha detectat que a determinats habitatges del municipi, de forma reincident, no se segueix correctament el funcionament de la recollida selectiva porta a porta. En aquest sentit, es recorda als veïns i veïnes que els residus S’HAN DE SEPARAR SELECTIVAMENT i dipositar davant del seu habitatge segons el calendari i fraccions de recollida selectiva. L’horari per treure les deixalles és de 20 a 22 hores. Dilluns

Dimarts

Envasos

Fracció Orgànica

Dimecres

Dijous

Paper i cartró

Envasos

Divendres

Fracció Orgànica

Dissabte

Diumenge

Resta

Fracció Orgànica

Recordeu que: 1. El DISSABTE NO ES PODEN LLENÇAR RESIDUS RECICLABLES, com ara paper i cartró, envasos, vidre o matèria orgànica. 2. Cal treure la bossa de la matèria orgànica (restes de menjar) lligada dins del cubell. 3. Cal aixafar o plegar els envasos per reduir-ne el volum i aquests s’han de treure dins una bossa de plàstic (si és possible, groga). Es permet treure les garrafes aixafades i lligades fora de la bossa d’envasos. 4. Per a la resta de residus, així com les restes de poda, cal fer ús del servei de la deixalleria. L’horari és de dilluns a dissabte de 9 a 13 h i de 16 a 18 h, i diumenge de 10 a 14 h. 5. Per a la recollida de trastos vells cal trucar al 900402033 perquè els passin a recollir a domicili. 6. Les papereres són d’ús exclusiu per a petites quantitats de brossa dels vianants. Hi queda prohibit l’abocament de bosses d’escombraries. No separar els residus a casa, no lliurar-los selectivament i treure la bossa fora de l’horari de recollida porta a porta o contravenint les ordenances municipals TÉ UNA SANCIÓ MÍNIMA DE 350 € (segons l’Ordenança reguladora de la recollida selectiva de residus municipals d’Arenys de Munt). Per qualsevol dubte o suggeriment, o si necessiteu l’imant amb el calendari de recollida porta a porta o un cubell per a la matèria orgànica, us podeu dirigir a l’OAV (Oficina d’Atenció a la Vila) de l’Ajuntament, de dilluns a divendres de les 8.30 a les 14.30 h i dijous de 16.30 a 19 h.

/42


|Entreteniments

EL SODOKU DEL MES

L'ENDEVINALLA DEL MES Tinc braços, sense ser persona, tinc coll, però ni cap ni ulls i no tinc mans, però et puc donar un cop de puny. Què és?

LES SOLUCIONS Endevinalla del mes del gener : La barca

FELICITATS!

Nenes i nens que fan anys aquest mes: POL ROURA MORENO, 12 anys

JÚLIA de la ASUNSIÓN SAURÍ, 13 anys

ABRIL TORRENT MORENO, 4 anys

NIL ROURA MORENO, 12 anys

BRUNA VIDAL COLOMER 9 anys

MARTINA NAVARRO ROCA, 3 anys

LAIA DOTRAS TORRENT, 14 anys

MARTA BARAJAS ALVAREZ 1 4 anys

CÈLIA COLOMER FREIXAS, 6 anys

Si vols que et felicitem peR aniversari, fes-nos arribar a centre@centremoral.cat: nom, cognms i data de neixament. Et felicitarem fins els 14 anys.

/43


.tnaicnuna'l ed bew al bma açallne i egtami al ne acilC

El grup de música Kalabranda ha realitzat una cançó dedicada al Centre que es podrà escoltar el dia 20 de març, dia en què es farà l'acte d'inauguració de les obres de reforma.

:etca'l ed sotof sel setot xierbocseD

La imatge del mes

Profile for Centre Moral Arenys de Munt

BATEC 387 Febrer 2020  

Revista mensual que edita el Centre Moral d'Arenys de Munt d'informació de l'entitat i del municipi. Aquest mes us expliquem que el Centre o...

BATEC 387 Febrer 2020  

Revista mensual que edita el Centre Moral d'Arenys de Munt d'informació de l'entitat i del municipi. Aquest mes us expliquem que el Centre o...

Advertisement