Page 1

Cultura Biblioteques

C

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 14. Desembre 2008. Destaquem Notícies

La Central

Les biblioteques

Adreces d’interès

Els més prestats

Biblioteca pública i la web 2.0

Les biblioteques i els serveis d’informació fan de portals essencials d’accés a Internet. Per a alguns ofereixen l’espai adequat, orientació i assistència, mentre que per a altres són els únics punts d’accés disponibles. Són un mecanisme per superar les barreres creades per les diferències en recursos, tecnologia i formación”. 1

1

Directrius del Manifest sobre Internet de l'IFLA-Unesco (juny 2007)

1

El vídeo


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 14. Desembre 2008. DESTAQUEM Inauguració de la Biblioteca Marta Mata de Cunit

Divendres 7 de novembre, a les 18.00 h., es va inaugurar oficialment la nova Biblioteca Municipal Marta Mata de Cunit (Baix Penedès, Tarragona) El nou equipament, obra dels arquitectes Isidre Roca, Cristina Gastón, Xavier Vidal i Javier Aldamiz, se situa al Parc Central i comparteix espai amb l’Escola de Formació Dolors Paül. Es tracta d’un edifici lluminós, ampli, modern i funcional. La nova biblioteca té una superfície de 1.195 m2, disposa de 14 ordinadors d’ús públic, un fons inicial de 17.800 documents i 67 subscripcions a diaris i revistes, i oferirà 51 hores d'obertura al públic setmanalment, de dilluns a dissabte. la qual cosa suposarà una important millora en els serveis bibliotecaris: augment del personal, nous espais polivalents, més punts de connexió de Internet, una col·lecció més actualitzada, etc. L’acte d’inauguració, va assistir-hi el Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, José Montilla . La Biblioteca Municipal Marta Mata és de titularitat municipal i rep el suport del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.

2


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 14. Desembre 2008. Publicació de les webs de Cambrils i Falset Web de la col·lecció local de la Biblioteca Pública Municipal de Cambrils La Web està dedicada a fomentar la identitat dels cambrilencs, i vol donar a conèixer la història i el patrimoni de la ciutat a través de documents de la Col·lecció Local.

“Hem volgut inaugurar la nova Web fent el nostre petit homenatge al Cardenal Vidal i Barraquer, al qual es dediquen les “Accions de pau en temps de guerra””.

Biblioteca d’ Estrem i Fa de Falset La Biblioteca Salvador Estrem i Fa de Falset, integrada en el Sistema de Lectura Pública de la Generalitat de Catalunya, facilita, des de la seva web, l’accés a la informació, la formació i el lleure a tots els ciutadans i ciutadanes.

NOTÍCIES DEL SISTEMA BIBLIOTECARI DE CATALUNYA 4a Trobada virtual de clubs de lectura juvenil a les biblioteques públiques catalanes M. Àngels Bogunyà conversarà amb els clubs de lectura juvenil des de la Biblioteca Ernest Lluch (Girona) l'11 de desembre, a les 19h.

S’obre la participació pública d’Imagina la Biblioteca Pública del Segle XXI Fins al 15 de gener de 2009, càrrecs electes i professionals poden aportar les seves propostes de millora de les biblioteques públiques a través del web.

Premis María Moliner 2008 d'animació a la lectura 10 biblioteques de Catalunya han estat premiades a la XI Campaña de animación a la lectura María Moliner. Els municipis tarragonins que han estat seleccionats són:

* Cambrils (Tarragona). Projecte: “Biblioteca d’Estiu” * Constantí (Tarragona). Projecte: “La Filomena Filalletres Fila Contes, ho fila tot! Biblioteca pública, espai obert a l’aprenentatge Terceres jornades interprofessionals del Grup de Biblioteques Catalanes Associades a la Unesco. Badalona, 17 i 18 d’octubre, a l’Espai Betúlia, annex a la Biblioteca Can Casacuberta (C/ Enric Borràs, 43-47, de Badalona)

Taula rodona: Diàleg intercultural i biblioteca. La col·lecció de les biblioteques públiques com a reflex de la realitat intercultural de la ciutat Divendres, 10 d’octubre de 2008, a les 11 h al Liber (recinte Gran Via de Fira de Barcelona) En el marc de les activitats de la 26a edició del Liber, Fira Internacional del Llibre, que es realitzarà a Barcelona del 8 al 10 d’octubre, la Subdirecció General de Biblioteques hi participarà activament a la taula “Diàleg intercultural i biblioteca. La col·lecció de les

3


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 14. Desembre 2008. biblioteques públiques com a reflex de la realitat intercultural de la ciutat”, que comptarà com a ponent amb la Sra. Antònia Capdevila, cap de la Secció de Gestió de la Col·lecció.

Presentació a Tarragona d’Imagina la biblioteca pública del segle XXI Imagina la biblioteca pública del segle XXI es presenta a Tarragona el dimarts 30 de setembre, de 10 a 12.30 h, a la seu dels Serveis Territorials de Cultura (C/ Major 14, Tarragona).

ALTRES La Universitat d'Oxford obre un Arxiu Digital de Poesia de la Primera Guerra Mundial Més de quatre mil documents de text, fotografies, àudio i vídeo de lliure accés La Universitat d'Oxford brinda un arxiu digital sobre poesia del primer quart del segle XX, el First World War Poetry Digital Archive, amb més de quatre mil documents de text, àudio, fotografies i vídeo accessibles al públic i pensats especialment per a l'educació. S'hi poden trobar els escrits dels principals poetes britànics d'aquest període, entre els quals Vera Brittain, Robert Graves, Wilfred Owen, Isaac Rosenberg, i Edward Thomas. (Font: Wilaweb)

Obre Europeana, la gran biblioteca digital d'Europa Arrenca amb un fons de dos milions de documents, però preveu d'arribar als deu milions el 2010. La Comissió Europea hi ha treballat des del 2005, i ara la gran biblioteca digital d'Europa, Europeana, ja és oberta als internautes. D'antuvi, el fons és de dos milions de documents històrics entre fotografies, vídeos, mapes, manuscrits, pintures, diaris, llibres; però hi ha previst que el 2010 atenyi els deu milions. La biblioteca digital, en vint-i-tres idiomes (amb el català inclòs), s'ha fet amb aportacions d'un miler d'institucions de la UE. (Font: Wilaweb)

Catalunya, a la cua de l'Estat en biblioteques públiques Extremadura és la comunitat autònoma que compta amb més biblioteques públiques en relació amb la seva població (2.463 persones per biblioteca), segons un llistat elaborat pel Ministeri de Cultura en què Catalunya se situa a la part més baixa. El percentatge extremeny és deu vegades més gran que a Catalunya, on només hi ha una biblioteca per cada 22.021 habitants. No obstant, el Principat no és el pitjor classificat, ja que la taula la tanca Madrid amb una biblioteca per cada 30.970 ciutadans...( Font: INFOBIBCAT)

Softcatalà publica la traducció catalana de l'OpenOffice 3.0 La traducció és del Termcat i de Softcatalà Us podeu descarregar la versió catalana del paquet de programari OpenOffice 3.0. El dia 14 va sortir en anglès i en uns quants idiomes, però la versió catalana ha hagut d'esperar uns pocs dies més. La traducció ha estat obra conjunta del Termcat, per un acord signat amb la Generalitat. (Font: Wilaweb)

4


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 14. Desembre 2008. CENTRAL DE BIBLIOTEQUES DE TARRAGONA Suport a les biblioteques en la catalogació de la col·lecció La Central continua el suport de la catalogació de fons (col·lecció local i compres) que les biblioteques no donen l’abast per catalogar i localitzar. En aquest moments ja s’ha catalogat el fons tramès de la Biblioteca de l’Espluga de Francolí. Ens han arribat fons a la Central de les següents biblioteques: Calafell, Cambrils i Reus. També s’han interessat en el servei les biblioteques de : Torredembarra, Vila-seca, Montblanc, Constantí, Mont-roig i El Vendrell. Actualment s’està donant suport en la catalogació de la col·lecció multimèdia de la biblioteca Mestra M. Antònia de Torredembarra.

Primers passos de l’espai compartit Netvibes Com a resposta a les necessitats de tenir un espai virtual per intercanviar i compartir informació i coneixements, aprofitant les possibilitats que ens ofereix la web 2.0, s’ha dissenyat un espai dins del servidor del Netvibes. S’ha posarat en marxa un xat, notes, emmagatzematge de documents, etc., de manera gratuïta. En aquest moments es troba en fase de presentació i formació. S’ha elaborat un Power Point per fer una presentació a les biblioteques. Ja hem tingut les primeres reunions territorials per presentar, conèixer i donar d’alta l’espai de les biblioteques i el fòrum bibliotecari. - La primera reunió territorial es va celebrar a la Biblioteca Terra Baixa, del Vendrell, el dimarts 28 d’octubre, a les 10:30 h. Les biblioteques convocades van ser l’Arboç, Calafell, Cunit, Torredembarra i Valls. - La segona va tenir lloc a la Biblioteca Pública de Cambrils el dia 20 de novembre, a les 10:30 h, amb la presència de les biblioteques de Mont-roig, Falset, Torreforta, Riudoms i Vandellòs. - La tercera està convocada a la Biblioteca Pública de Vila-seca el dia 11 de desembre a les 10:30 h. Hi seran, en principi, les biblioteques de Constantí, Salou i Reus. - La quarta reunió encara està per concretar. Mantenim el contacte amb les biblioteques per valorar-ne els continguts. Us n’anirem informant.

5


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 14. Desembre 2008. Fòrum Bibliotecari L’espai virtual es complementa amb la inserció del fòrum. Aquesta eina virtual ens dóna la possibilitat d’establir canals de comunicació entre biblioteques i la Central. Ens permetrà debatre, compartir experiències, dubtes, detectar necessitats, etc. A més és una altra manera de conèixe’ns millor. S’hi pot accedir des de la plana web de la Central o del Netvibes

Club de lectura Hivern 2008 Presentem les novetats incorporades al fons de llibres que té la Central de Biblioteques per als clubs de lectura.

6


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 14. Desembre 2008. LES BIBLIOTEQUES Continuem, amb aquest qüestionari lliurat a l’Àngels Colom, la sèrie encetada al full del mes de novembre de 2007, amb l’Enric Aiguadé. Creiem que pot ser una bona eina de comunicació i pot ajudar a compartir impressions i experiències.

“Biblioteca Pública Terra Baixa” El Vendrell C/Major,18 43700 Vendrell,el -BaixPenedès (Tarragona) Tel. 977662118 Fax 977 18 20 97 biblioteca.vendrell@gencat.cat Adreça electrònica: http://www.bibliotecaelvendrell.cat

1- Petita biografia de la directora Àngels Colom. Es pot dir que un dels records més intensos que tinc de petita és d’haver passat hores i hores a la biblioteca del meu poble, Santpedor. La meva mare hi treballava i jo hi feia temps tot esperant que acabés la seva jornada laboral, al vespre, repassant-me una i altra vegada tota la col·lecció de Tintins i també fent més d’una capcinada sobre alguna d’aquelles taules de la petita secció infantil.

A banda de l’emoció pel record, tinc molt gravat el model d’aquella Biblioteca Popular dels anys 70 i 80 en un poble de pocs milers d’habitants, tota una institució pública amb una importantíssima funció cultural, però sobretot social, on molta gent, grans i petits, hi anava a trobar recer, en part afavorit pel gran carisma humà i personal de les dues persones que n’estaven al càrrec i que van saber fer-ne la gran casa de tots. Suposo que va ser el pes d’aquest passat que va fer orientar finalment els meus estudis cap a la Biblioteconomia en comptes de la Filologia Catalana on tenia realment la meva passió. Vaig acabar la carrera l’any 1989 encara a l’Escola de Biblioteconomia del carrer Hospital. La meva vida laboral va començar a la Central de Biblioteques de Lleida amb l’encàrrec de participar en el muntatge del primer Bibliobús Garrigues-Segrià. El dinamisme, l’empenta i la il·lusió que vaig trobar en els companys de feina n’han fet uns anys inesborrables tant a nivell personal com professional, que entre moltes altres coses, em van permetre de conèixer i estimar totes aquelles terres de ponent.

7


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 14. Desembre 2008. Tot i tenir a mitges els estudis universitaris de Filologia Catalana, l’any 2000 vaig començar a la Universitat de Barcelona els de Documentació, que vaig finalitzar el 2006. Com a bibliotecària de Biblioteca Pública em vaig estrenar l’any 1994 al Vendrell on encara continuo treballant, i des de fa uns mesos ho faig com a directora en funcions, d’ençà de la jubilació de la bibliotecària Montserrat Mercader.

2- Entrevista: 2.1.- Quina va ser la teva impressió dels primers dies de treball a la biblioteca? El contacte i el tracte amb el públic em va confirmar que efectivament no havia equivocat la carrera, com es diu col·loquialment. Que sóc una persona afortunada pel fet d’estar fent una feina que realment m’agrada i que em permet anar amb il·lusió cada dia a la feina.

2.2.- Què ha canviat a la biblioteca actual de quan tu vas començar (usuaris, espais, serveis, activitats...)? Ha canviat i molt. El punt d’inflexió més important ha estat la inauguració de la nova Biblioteca Pública Terra Baixa del Vendrell. El fet de la municipalització del servei, els nous espais, el nou equip humà, les noves polítiques en biblioteques ... està permetent la implantació d’un nou model de servei, més adequat als requeriments actuals i a la nova fisonomia poblacional a qui devem la nostra raó de ser. La feina a la Biblioteca ja no té com a eix central l’organització i l’adequació del fons, sinó la dinamització activa de tots els recursos per bé de contribuir al dinamisme cultural i social del municipi. La Biblioteca no és un ens tancat i aïllat, sinó un motor viu que es relaciona, interacciona i crea.

2.3.- Col·laboreu amb d’altres institucions? Amb quines i de quina manera? Cada vegada més el treball de cooperació entre institucions és imprescindible per tal d’aconseguir aquests nous objectius. Des de fa tres anys la nostra biblioteca participa en el projecte “Nascuts per Llegir” en col·laboració amb les institucions sanitàries municipals. Dins del Pla Municipal d’Entorn hem entrat des de fa dos anys en col·laboració amb les escoles a través d’una activitat anomenada “Maletes viatgeres” per als primers cursos d’escolarització. Dins de l’oferta d’activitats que la Regidoria d’Ensenyament ofereix anualment a les escoles, la Biblioteca ofereix visites d’usuaris amb diferents nivells de treball i d’aprenentatges per als escolars. Col·laborem amb l’Institut d’Estudis Penedesencs, essent la seu baixpenedesenca al municipi d’aquesta entitat supracomarcal, tot recolzant molts dels actes que aquesta entitat hi duu a terme. També col·laborem puntualment amb l’Auditori Pau Casals en el cicle anual de Jazz. Actualment estem treballant en un nou projecte d’aprenentatge i servei anomenat “Lletra Gran” destinat als residents de les llars d’avis, en coordinació amb l’Aula de Formació de Persones Adultes del Vendrell. També s’ha signat un conveni de col·laboració amb el Consorci de Normalització Lingüística, i properament engegarem un Club de Lectura Fàcil per a les persones que estan aprenent català.

8


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 14. Desembre 2008. 2.4.- Quin ha estat el punt culminant de la biblioteca (en cas que s’hagi produït), o bé quin seria el projecte que t’agradaria veure realitzat? Fins al moment, el punt culminant ha estat el de la inauguració de la nova Biblioteca que ha permès iniciar un nou model de servei per al municipi. Allò que m’agradaria veure realitzat seria un bon pla municipal de biblioteques i/o de lectura, que reflectís el compromís municipal de futur envers la lectura pública i la informació dels vendrellencs.

2.5.- Què destacaries del model de gestió de la biblioteca actual? Allò més engrescador és el camp que se’ns obre a la creativitat, a la individualitat i personalitat de cada biblioteca. Que malgrat ser totes les biblioteques públiques institucions germanes, cada una pot anar dissenyant la seva pròpia personalitat i el seu propi camí.

2.6.- Quin paper creus que haurien de tenir les biblioteques en l’era de la informació? Crec que haurien de ser el portal principal d’entrada a qualsevol necessitat informativa dels ciutadans de proximitat. El nexe d’unió de tota una xarxa social ciutadana a l’entorn de la cultura i la informació, de la creativitat i del progrés comunitari.

2.7.- Què recomanaries a les futures generacions de professionals? Formació complerta i actualització constant. Dotar-se de les competències necessàries per tal de poder assumir els nous reptes que enfilen les Biblioteques Públiques. Que es formin en llengües i busquin oportunitats per fer estades a l’estranger i conèixer altres realitats.

9


Cultura Biblioteques

C

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 14. Desembre 2008. ADRECES D’INTERÈS Directoris de serveis Web 2.0 i cercadors especialitzats - Awards Seomoz.org Web 2.0 Directori molt complert amb widgets relacionats amb: llibres, educació, etc. - Go2web2 Directori visual per trobar eines de la web. - Web 2.0 Directory: e-consultant. Espai que conté més de 1.200 llocs web distribuïts en 50 categories. - Wwwhat's new. Bloc en què es comenten les aplicacions gratuïtes de la web. (

Blocs, webs La blogosfera és el conjunt de blocs a Internet. Es poden trobar diversos servidors de weblogs gratuïts a Internet. Aquí teniu uns exemples.

Bitácoras . Conté un directori d’educació.

Blogger - Google

Blogia

Edublogs Conté un directori d’educació. (En anglès)

WordPress

Webnode. Eina en línia molt útil que ens permet crear un lloc web amb aparença professional directament des del nostre navegador. (Espai limitat)

Wikis En hawaià "wikiwiki" significa: ràpid, informal. Una wiki es un espai web cooperatiu, organitzat mitjançant una estructura hipertextual de pàgines. Diverses persones autoritzades elaboren el continguts. Alguns servidors wikis gratuïts són:

Pbwiki : Per crear la teva wiki.

10


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 14. Desembre 2008. Tiddlywiki Es troba més proper a l’entorn d’edició de plana web.

Wetpain

Wikispaces

Entorns per compartir recursos Els entorns ens permeten emmagatzemar recursos a Internet, compartir-los i visualitzar-los. Són una gran font de recursos i llocs on publicar material pel difondre’l. Imatges

Picasa .Programa gratuït, propietat de Google, que ajuda a trobar, editar i compartir en un instant totes les fotos que hi ha a l'escriptori de l'ordinador. Traduït al català. Flickr (Yahoo). Magatzem d’imatges. Dóna la possibilitat de classificar-les, etiquetar-les i compartir-les. Permet deixar anotacions a la fotografia. - Fototeca Amb 70.000 fotografies i il·lustracions del fons fotogràfic d'Enciclopèdia Catalana.

Podcast: compartir audio Podcasting consisteix en crear arxius de so, normalment MP3, i difondre’ls a Internet amb la finalitat de poder descarregar-los i escoltar-los en qualsevol moment. Alguns exemples:

Last.fm

Odeo

Podcastellano

PodErato . Allotjament gratuït per podcast d’àudio.

- Cançons tradicionals catalanes Repertori de música tradicional catalana en format MIDI. Hi ha des de cançons nadalenques fins a corrandes o cançons d'infants.

Presentacions multimèdia

SlideShare . Emmagatzema arxius fins a 20 MB d’espai. SlideShare serveix per allotjar i compartir presentacions. Permet inserir (embed) els arxius en llocs web.

Vídeos You Tube. Gran directori de vídeos gratuïts. You Tube permet obrir un compte personal per publicar, classificar i comentar vídeos.

11


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 14. Desembre 2008.

Google video. Molt semblant al You Tube.

Blip TV. Espai per cercar vídeos i publicar-ne els personals.

Eduvlogs . Directori de vídeos educatius. (En castellà)

Teacher Tube. Directori de vídeos educatius. (You Tube per al professorat)

Edu3 . El Departament d’Educació i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals han elaborat aquesta web per donar a conèixer els vídeos relacionats amb el món educatiu.

Marcadors socials ( social bookmarking, compartir enllaços, preferits)

Del.icio.us . Servei web que ens dóna la possibilitat de desar i compartir, a la web, enllaços i disposar d’ells en qualsevol moment. Es poden etiquetar i sindicar-los mitjançant RSS. Mr Wong . Emmagatzema enllaços i preferits i permet consultar-los des de qualsevol ordinador connectat a la xarxa. Té molt bona acollida i està ben considerat pels usuaris del servei.

Accedir a informació d’interès: sindicació i difusió de continguts Sistema de subscripció que ens informa de la renovació dels titulars i continguts de llocs en línia (blog, wiki, podcast o web en general) i ens permet veure’ls a través d'un programa alimentador de notícies, de manera que podem estar al dia de les novetats dels nostres llocs web preferits sense haver d'invertir temps a anar a visitar-los. Alguns exemples:

Bloglines

Feedreader

Google Reader

Netvibes

Comunitats virtuals (xarxes socials) “Les comunitats són xarxes de relacions personals que proporcionen sociabilitat, suport, informació i un sentit de pertinença i identitat social" (Wellman, 2001). El treball col·laboratiu consisteix en la realització d'activitats per part d'un grup de persones amb la finalitat d'aconseguir uns objectius específics. En tot aprenentatge, el context i el llenguatge són molt importants, i en aquest marc aprendre significa "aprendre amb uns altres" (iguals o experts). Algunes plataformes que constitueixen xarxes socials són:

12


Cultura Biblioteques

C

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 14. Desembre 2008. BSCW, Be Smart Cooperate Worldwide o Basic Support for Collaborative Work. Plataforma molt adient per a realitzar investigacions educatives, encara que no és una plataforma de teleformació (no conté mòduls sobre avaluació). Permet a les persones autoritzades compartir i organitzar arxius, participar en fòrums de forma gratuïta si és per a entitats educatives.

Ning . Completa plataforma en línia per a xarxes socials. . Second Life Entorn social amb potents escenaris gràfics i avatars.

Ravalnet "Xarxa Educativa del Raval". Exemple de xarxa social d'aprenentatge.

Twitter. What are you doing? Entorn de comunicació on es poden manar micromissatges sobre el que s'està fent en cada moment.

MySpace. Espai per a la presentació i expressió personal en públic amb l'objectiu de crear vincles amb els altres.

FaceBook . Espai per a la presentació i expressió personal en públic amb l'objectiu de crear vincles

. Ofimática en línia Documents i fulls de càlcul Google .Per a elaborar i compartir documents de text i fulls de càlcul directament des del navegador (no es requereix cap programari). A més els materials es poden editar entre diverses persones autoritzades.

Traductor Google Traductor multilingüe.

Create a Graph Senzill editor en línia de gràfics de barres, sectors, etc.

Gliffy Editor en línia de diagrames, mapes conceptuals, etc. .

13


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 14. Desembre 2008. Snipshot . Senzill editor gràfic en línia per a imatges que tinguem al nostre ordinador o a Internet. Permet modificar la grandària, format i altres atributs, retallar, etc.

ArtPad Editor gràfic. ThinkFree processador de textos, full de càlcul i editor de presentacions multimèdia via web (amb 1 G. de capacitat disponible per als documents).

Zoho Paquet d’ofimàtica complet: processador de textos, full de càlcul, wiki, presentacions multimèdia... - Montserrat. Programa de l'empresa italiana Loquendo de lectura de textos per ordinador, a través d'un sistema de síntesi de veu. Plataformes de teleformació

Moodle CMS (Course Management System) gratuït. Espai que proveeix d'eines per a organitzar entorns virtuals d'ensenyament/aprenentatge.

Pissarres digitals col·laborativas en línia VyeW Per a compartir a la web documents, presentacions, gràfics, imatges. Permet fer classes en línia. (Hi incorpora xat, vídeo-conferència i so).

ARTICLES D’INTERÈS - Merlo, Vega, José A.; Arroyo, Vázquez, Natalia. La biblioteca como usuaria de la web 2.0 [en línia]. En: 10as Jornadas Españolas de Documentación. FEDABID 2007. Santiago de Compostela, 9-11 mayo de 2007 < http://eprints.rclis.org/archive/00009787/01/Arroyo&Merlo_FESABID07.pdf> [Consulta:12 de novembre 2008] - Juárez, Urquijo Fernando. La web 2.0 en una biblioteca pública [en línia]. Bibliotecas y web <http://www.muskiz.org/docu_noticias/bibliotecamuskiz.pdf> [Consulta: 12 de novembre 2008].

14


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 14. Desembre 2008. ELS MÉS PRESTATS AL 2007 Novel·les per a adults 1. El juego del ángel. Ruiz Zafón 2. El noi del pijama de ratlles. Boyne 3. L'últim patriarca. El Hachmi 4. Un món sense fi. Follett 5. El joc de l'àngel. Ruiz Zafón 6. El celler. Gordon 7. El niño con el pijama de rayas. Boyne 8. La sombra del viento. Ruiz Zaf 9. El pont dels jueus. Gironell 10. El asombroso viaje de Pomponio Flato. Mendoza Novel·les per a joves 1. Harry Potter i les relíquies de la mort. Rowling 2. Crónicas de la Torre. Gallego García 3. La brúixola daurada. Pullman 4. Harry Potter i el misteri del Príncep. Rowling 5. Harry Potter y las reliquias de la muerte. Rowling 6. Vampiratas. Somper 7. El diari vermell de la Carlota. Lienas 8. Marina.Ruiz Zafón 9. Tríada. Gallego García 10. L'emperadriu dels eteris. Gallego García I0 Contes més llegits entre els més petits 1. Nombres. Morales 2. La primera biblioteca 3. Oposats. Morales 4. Animals salvatges 5. Tots a construir! Brownlow 6. Tots a la granja! Brownlow 7. Jugo! Kubler 8. El cotxe de bombers de la Maisy. Cousins 9. Formes. Morales 10. Sobre rodes. Casanovas

15


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 14. Desembre 2008. I1 Contes més llegits entre els infants de 0-5 anys 1. La castanyera. Grau 2. Quin embolic d'animals! Denou 3. La gran banyera vermella. Jarman 4. Bona nit, Sol; hola, Lluna. Viola 5. Els tres porquets aviadors. Emmett 6. La tardor. Roca 7. En Teo al parc natural. Denou 8. Blanquet. Harper 9. Colors de natura 10. El peix irisat. Pfister I2 Contes més llegits entre els infants de 6-9 anys 1. Cuentos mágicos con actividades didácticas 2. La sireneta 3. Peter Pan 4. Els ratolins de la senyora Marlowe. Asch 5. Les amigues de l'escola de fades. Thomson 6. Quina cara! Thomson 7. Embolics a palau. Blanch 8. La ventafocs 9. L'os que estimava els llibres. Haseley 10. La bella dorment I3 Contes més llegits entre els infants de 10-12 anys 1. Fairy Oak. Gnone 2. Retorn al Regne de la Fantasia. Stilton 3. El misteri del tresor desaparegut. Stilton 4. La cursa més boja del món. Stilton 5. El meu nom és Stilton, Geronimo Stilton. Stilton 6. L'amor és com el formatge. Stilton 7. A la recerca de la meravella perduda. Stilton 8. El galió dels gats pirates. Stilton 9. El castell de Potaxixa Mixa-Mixa. Stilton 10. El misteriós manuscrit de Nostraratus

16


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 14. Desembre 2008. Vols saber el que és la web 2.0 i cap a on anem?

Les vostres aportacions i suggeriments per millorar el full envieu-los, si us plau, a l’adreça següent: Central de Biblioteques de Tarragona Nota: Trobareu els enllaços subratllats i en color blau excepte els de la barra de navegació de la plana principal que són blancs.

17

FULL INFORMATIU ESPECIAL WEB 2.0 - DESEMBRE 2008  

Full Informatiu "Biblioteca Pública i web 2.0" desembre 2008

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you