Page 1

En un any han passat moltes coses : de P3- a 6è

Projecte D’InnovacióFestes escolars

DANIEL PERALESJornades CulturalsQuart i les Gavarres

JOANA CARBONELL

FRANCESC VILLACAMPA

NORA COLÓN


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

Nº 5 – Juny 2008

Una vegada més ens trobem en aquest espai de comunicació entre escola, pares, famílies i poble. Voldríem que la revista fos un plafó on es reflecteixin el munt d’activitats que es realitzen des de tots els sectors implicats, amb la voluntat que l’escola sigui un lloc on els alumnes a més d’aprendre, es formin com a persones i ciutadans. En una societat complexa com la nostra, no seria possible el creixement i educació harmònic dels nostres infants sense la implicació i esforç de tots. Creiem que la revista pot ser un bonic recordatori de la tasca que hem realitzat durant aquest curs per tal que la nostra escola sigui un centre obert i compromès amb la realitat del nostre entorn. Des d’aquí volem agrair la col—laboració de tots i encoratjar-vos a continuar amb aquesta tasca.

Pàgina 2


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

Nº 5 – Juny 2008

Pàgina 3


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

Nº 5 – Juny 2008

ELS NENS I NENES DE P-3 ENS HEM FET MOLT GRANS DES DEL PRIMER DIA QUE VAM COMENÇAR A L’ESCOLA STA. MARGARIDA I NO ENS VOLÍEM DEIXAR ANAR DELS BRAÇOS DEL PAPA O DE LA MAMA. ENS HO HEM PASSAT MOLT BÉ I HEM APRÈS MOLTES COSES. LA CLASSE DELS PEIXOS TROBAREM MOLT A FALTAR A LA CLASSE DELS DRACS QUE EL CURS VINENT ANIRAN A LA NOVA ESCOLA.

Pàgina 4


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

Nº 5 – Juny 2008

Pàgina 5


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

Nº 5 – Juny 2008

ESTEM ESTUDIANT ANIMALS DE GRANJA

Pàgina 6


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

Nº 5 – Juny 2008

Pàgina 7


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

Nº 5 – Juny 2008

Nosaltres, les granotes, durant tot el curs hem anat pensant rodolins sobre el nostre nom i, en alguns casos, el cognom. Llegiu-los, que són divertits !

Pàgina 8


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

Nº 5 – Juny 2008

El tema del concurs de fotografia d'enguany va ser : ”LA TARDOR”: aliments, tradicions, paisatges, festes,animals...

Nil Muñoz

Ruben Lloret

Primer premi : “ A contra llum”

Segon Premi : “L’escalfor de la tardor “

Tercer Premi : “ La tardor ha arribat a casa nostra “ Quim Lloret

Ingrid Pascual

Primer premi : “ Les dues flors ”

Segon Premi : “Tardor a Quart“

Tercer Premi : “ La plaça a la tardor “

Alba Vila

Ernest Sala

L’escola va participar en un concurs de logotips organitzat pel Consell Comarcal del Gironès i en Miquel Casadevall Sencianes va ser un dels guanyadors . Del seu dibuix en podrem gaudir i disfrutar durant uns anys mentre Pàgina 9

contribuïm a reciclar.


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

Nº 5 – Juny 2008

ENS HAN VISITAT DOS ESCRIPTORS Aquest curs , els nens i nenes de primer i segon hem llegit un llibre i ens han vingut a visitar els escriptors d’aquests llibres. El llibre de primer era “Fricandó” de Joan de Déu.

El llibre de segon era “La tortuga d’en Hans “ de Pere Martí i Bertrán “

Cada classe va preparar unes preguntes pels autors, que ens van contestar amb molt de gust. Tots els nens i nenes vam fer un escrit i/o un dibuix sobre el llibre que vam llegir i vam fer un dossier que vam regalar a cada autor , junt amb un llibre del nostre poble . Ens va agradar molt tot el que ens van explicar. Pàgina 10


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

Nº 5 – Juny 2008

Per observar millor els animals els nens i nenes de Cicle Inicial ens han portat algunes de les seves mascotes. Els hi volem donar les gràcies a ells i a les seves famílies. ESTUDIEM ELS ANIMALS!

Pàgina 11


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

Nº 5 – Juny 2008

L’ENTREVISTA AL SR. LLUÍS LLORET ALCALDE DEL MUNICIPI DE QUART Aprofitant que els nens i nenes de CM estem estudiant el municipi, vam demanar a l’Alcalde Sr. Lluís Lloret, si li podíem fer una entrevista. El dia 14 de maig ens va rebre a l’Ajuntament. Primer vam entrar a la Sala de Plens, i tots vam ser regidors per un dia. Vam seure a la taula de reunions i vam poder fer-li una pregunta cadascú. Després vam visitar les dependències de l’Ajuntament. Finalment ens va obsequiar amb un gelat, que ens vam menjar a la placeta. A continuació transcrivim l’entrevista: -

-

-

Com vas decidir fer d’Alcalde? Jo volia ser Alcalde, em vaig presentar i només faltava que em votessin. Fa 41 anys que visc a Quart i volia canviar coses. Has hagut d’estudiar molt per ser Alcalde? No , per ser Alcalde no s’ha d’estudiar. Però vaig anar a la Universitat. Abans de fer d’Alcalde, de què feies? Abans de ser Alcalde ensenyava a nens i nenes que treien males notes i els ajudava a aprendre i a millorar. De fet, encara ho faig, però molt menys. Tens molts problemes? Sí, s’ha d’estar en tot: festes, urbanisme… T’ho passes bé fent d’Alcalde? A estones. Hi ha dies més bons i dies més dolents. T’agrada fer d’Alcalde dos anys i els altres dos en Quim Cufí?

-

No, més m’hauria agradat els quatre anys.

-

D’aquí a quatre anys et tornaràs a presentar? Encara no ho sé. Ho decidiré quan vegi si s’han complert els

-

nostres objectius.

-

-

-

-

Quan ja no siguis Alcalde, què voldràs fer? Tinc una acadèmia d'anglès per ajudar als estudiants a treure bones notes. Seguiré fent aquesta feina. A més de fer d’Alcalde, quin altre ofici tens? Tinc una acadèmia d’ anglès a Girona. T’aixeques aviat per anar a la feina? M’aixeco a les set o un quart de vuit, perquè a les vuit he de ser a l’Ajuntament. Vaig a dormir força tard perquè al vespre, quasi sempre tinc reunions a l’Ajuntament. Has sortit alguna vegada a la televisió? He sortit a la televisió de Girona. T’agrada que molta gent et conegui? Està bé que la gent del poble em conegui.

Pàgina 12


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI -

T’agrada que et facin entrevistes? Depèn de què em preguntin. Avui especialment sí, estic molt bé amb vosaltres. Si abans haguessis sabut què era fer d’Alcalde, t’hauries presentat? Sí però és més difícil del que un es pensa. Et queda temps lliure? No gaire, de tant en tant faig una escapada a la muntanya que m’agrada molt. Tens alguna mascota a casa? Un gat, tenim peixos, uns ocells que se’ns van escapar de la gàbia i dues tortugues. Estàs llegint algun llibre? Quin? L’any passat vaig llegir molts llibres, l’últim va ser el Código da Vinci. Ara no llegeixo gaire perquè no tinc gaire temps. Quin programa de la televisió és el teu preferit? Miro les notícies, algun documental i el futbol. Als teus fills els agrada que siguis Alcalde? No ho sé, avui a la nit els hi preguntaré. Quin és el teu esport preferit? El futbol i les motos. Quin és el teu menjar preferit? Faves tendres acabades de collir de l’hort i un filet de vedella. T’agrada dirigir tantes coses i a tanta gent? Sí, suposo que sí perquè això és la feina de l’Alcalde i jo vull ser i sóc Alcalde de Quart. Tens prou gent per a fer totes les tasques? Ja n’hi ha prou però en voldríem més . Sempre va bé tenir més gent per realitzar les diferents tasques. -

-

-

-

Nº 5 – Juny 2008

A les reunions us poseu d’acord per acabar de pressa? En algunes reunions pot ser més fàcil o en d’ altres més difícil , perquè jo sé que puc pensar d’una manera i una altra persona pot pensar diferent i hem d’intentar posar-nos d’acord. Per què vas unir els teus vots als d’en Quim Cufí? Des que tinc 18 anys teníem el mateix alcalde . I ara ja en tinc 41. Creia que Quart necessitava un aire nou i que les coses es fessin de manera diferent. Si serà millor o pitjor que abans, això ho decidirà la gent quan voti. Què fas durant el dia? M’aixeco a les set del matí. A les vuit tinc que ser a l’Ajuntament i treballo fins a dos quarts de 3 de la tarda. Hi ha tardes que torno a l’Ajuntament i d’altres vaig a l’acadèmia d’anglès a Girona . Al vespre quasi sempre torno a l’Ajuntament a fer reunions. Quan tu no ets a l’Ajuntament qui mana? Quan no hi sóc li demano a en Quim Cufí, el Tinent d’Alcalde que mani. Quina és la feina que t’agrada menys de fer d’Alcalde? Les reunions amb gent que saps que no hi haurà manera de posar-nos d’ acord perquè pensen molt diferent de nosaltres. T’agrada com es construeix en el poble? Voldria que no creixés més, però si tots volem viure a Quart, no hi haurà més remei.

Pàgina 13


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

-

Traureu més bosc per a fer poble? No.

-

És veritat que es farà un Polígon Industrial? Sí , entre Quart i Palol , però no contaminarà , seran serveis no pas fàbriques Ha quedat bé la nova guarderia? Sí , ha quedat molt bé però ja se’ns ha fet petita. Quan estarà acabat el CAP? Les obres ja estan, falta que Sanitat porti el material. Potser a l’estiu ja es podrà estrenar. On serà l’escola nova? No us ho puc dir exactament, però serà a prop de la vostra. El terreny és molt gran, fa uns 20.000 metres quadrats. Quan començaran a construir l’escola nova? La començaran a construir a l’any 2.010, si tot va bé. Com es dirà l’escola nova? Li triarem un nom entre tots. Es tornaran a fer reformes a la nostra escola? Arreglarem les goteres, cobrirem la pista i farem un gimnàs. El rec del costat de l’escola fa pudor. Es pot arreglar això? Sí que es pot. Hi ha el projecte de tapar-lo.

-

-

Amb les pluges que hi ha hagut els darrers mesos, encara està prohibit regar? Sí, però si la gent a casa té pou , pot regar els seus horts...

-

-

-

-

-

Nº 5 – Juny 2008

Quan s’acabarà el Museu de la Terrissa? El 2009 s’acabarà. S’hi podria fer un pipican al poble? Jo crec que és millor que no en fem cap. La gent ha de ser neta i responsable i recollir la caca del seu gos o gossa. Està previst fer més activitats al pavelló per a petits i adults? Si algun noi diu “ M’agrada molt el handbol! Buscaré jugadors i faré un equip ”. Doncs aleshores el recolzarem i li cedirem un espai i lloc . Però la iniciativa ha de sortir d’algun particular. Per què feu tants pisos i no feu un parc gran? Nosaltres no hem fet cap pis nou, hem acabat els que ja estaven començats. Hi ha pisos de protecció oficial perquè els joves els puguin comprar i quedar-se a viure a Quart. T’agrada que Quart es faci gran o t’agradaria que no creixés més? Preferiria que no creixés més perquè m’agraden els pobles petits . Però la gent jove del poble que es vulgui quedar viure a Quart quan sigui gran necessitaran una casa i per això el poble ha d’anar creixent a poc a poc. Què has fet i què faràs pel poble? L’Equip de govern té projectes. Estem fent el CAP, els pisos de protecció oficial. Farem una escola, una àrea de pícnic.... Pàgina 14


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

Nº 5 – Juny 2008

Dins del projecte d’introduir la llengua anglesa a educació infantil ,els nens i nenes de P4 i P5 han treballat aquest conte que parla de les fruites, les verdures i els colors de l’arc de Sant Martí. Podeu demanar als vostres fills que us expliquin la història.

Once upon a time the fruits and vegetables were very worried. They had lost their colour. The oranges and the carrots weren’t orange, the cherries and the tomatoes weren’t red, the bananas and the lemons weren’t yellow, the apples and the peas weren’t green, the plums and the grapes weren’t purple. Wow! They all had lost their colours, they were white! -What can we do? – said a little apple. - I don’t like to be white! – said the banana. They went to look for help. They went to visit Bertie Bear, Froggy and Horsy and the fruits and vegetables told them. -Can you help us? What do we have to do? Froggy, Horsy and Bertie Bear, after thinking a while, they said: - If you want to become colourful again you have to make a very special jump up to the sky to the rainbow and walk through it. All the fruits and vegetables jumped very, very high up to the sky. The oranges and the carrots jumped till the orange, the lemons and bananas till the yellow, the cherries and tomatoes till the red, the apples and peas till the green, the plums and the grapes till the purple. - Wow! We are not white anymore ! We’ve got our own colour again! Said the fruits and vegetables very happy. And a mouse did run, and this story now is done! -

Each class has to thanks their puppet for having saved them-

Now boys and girls we have to go to say thank you to ......Froggy, Horsy and Bertie Bear.

Pàgina 15


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

Alba Ma.

Nº 5 – Juny 2008

Clàudia Alba Vila

Alan

Aquest curs els nois i noies de cinquè han fet un treball d’informàtica, utilitzant el programa Paint. Aprofitant la diada de Sant Jordi cadascú ha fet un

Oriol

Dani

dibuix relacionat amb la festa. El dia que vam fer els tallers de Sant Jordi, els alumnes d’Educació Infantil i Cicle Inicial els van Eduard

utilitzar per fer rodolins. Clàudia i Andrea

Alguns dels rodolins són els següents: - Sant Jordi el drac ha trobat i una llança li ha clavat. - A la princesa li ha tocat que se la mengi el drac. Isaac i Nil

Isaac

- Sant Jordi ha arribat i de la princesa s’ha

Joaquin Samuel i Aaron

Joaquin

Núria

Nil Pau Samuel i Aaron

Mohamed Pàgina 16


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

Nº 5 – Juny 2008

El passat dia 14 de maig ens va venir a veure la Sra. Dolors Garcia i Cornellà. Tots teníem una barreja de sentiments : estàvem contents i a la vegada, impacients per veure-la perquè no havíem tingut mai l’oportunitat de poder parlar cara a cara amb una escriptora, doncs quan fèiem cicle mitjà havia de venir la Sra. Flàvia Company però, quan va ser l’hora, es va posar malalta i no va poder venir. A la Dolors, de moment només la coneixíem arrel d’haver llegit dos llibres seus: “ La Sra. Kars “ i “ Una excursió a la Fuente del Fraile “. Els protagonistes d’aquest últim erem tots els companys de la classe

La setmana anterior, després de parlar entre tots sobre què podríem fer, vam preparar la xerrada i vam decidir rebre-la a la biblioteca, llegir-li una carta comentant-li les nostres impressions, què ens havien semblat els llibres, fer-li unes quantes preguntes per conèixer-la millor i explicar-li com erem, en realitat, alguns companys i com erem en el llibre…

Ara us explicarem unes quantes coses sobre la Dolors : • • • • • •

• •

Va néixer a Girona i viu a Vilobí d’Onyar. De petita li agradava molt escriure i llegir, tant que la seva mare sempre l’amenaçava dient-li que li amagaria els llibres si abans no feia les tasques de casa que tenia assignades . Com que les matemàtiques no li agradaven gens, a la classe es dedicava a escriure fins que un dia la van enxampar i li van fer recuperar totes les activitats que no havia fet. Va estudiar Psicologia. Per això els personatges dels seus llibres els descriu psicològicament i això fa que els lectors ens haguem d’imaginar com són físicament. Fa 24 anys que escriu i ha guanyat molts premis i ha publicat 49 llibres. Mentre escriu els llibres es posa tant dins el seu món que pensa que mentre cuina, va al supermercat… li poden sortir els personatges de qualsevol racó. No sap mai com acabarà un llibre perquè per escriure’l primer s’apunta la idea a la seva llibreta de les idees, com ella l’anomena, va imaginant coses i escrivint-les. Quan acaba d’escriure un llibre sent tanta pena pels personatges que li agradaria fer la segona part de cada un dels 49 llibres publicats. Escriu sobretot, llibres per a nois i noies i en tots els seus llibres hi ha misteri, intriga i aventures. Després d’haver parlat amb ella gairebé dues hores, que ens van passar volant, ens va signar el llibre i a cada un li va escriure una cosa diferent. Segurament que aquest llibre serà un dels que ens farà més il—lusió guardar i que, quan ens el tornem a llegir recordarem moltes anècdotes que ens han passat junts. Parlant amb ella vam passar una bona estona i la majoria vam coincidir a dir que ens has

Pàgina 17


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

Nº 5 – Juny 2008

Aquest any el Cicle Superior ha sigut l’encarregat de preparar la Festa de la Tardor: Les activitats que vam dur a terme van ser: -

Al matí cada cicle va sortir a passejar i observar l’arbre que treballen a l’eix transversal.

-

A la tarda vam plantar les llavors dels arbres i vam fer La Castanyada.

-

Vam decorar el vestíbul amb motius de tardor: -Educació Infantil va pintar les castanyes. -Cicle Inicial va fer un mural de les feines, productes de l’hort a la tardor. -Cicle Mitjà va fer rodolins . -Cicle Superior va fer un mural sobre les festes de tardor d’arreu del món.

El protagonista de la decoració del vestíbul aquest any, ha estat el Pessebre que entre tots els cursos hem elaborat. Cada curs ha estat

l’encarregat

de

fer

les

diferents

escenes del pessebre. L’últim dia vam anar al Local Social a fer la cloenda del primer trimestre. Cada cicle va recitar un poema i va cantar una cançó de Nadal. Pàgina 18


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

Nº 5 – Juny 2008

Des de l’escola no vam voler deixar de celebrar el Dia de la Pau. Entre tots vam fer un mur amb tetabricks de llet, en els quals cada cicle hi va escriure una paraula, una frase

o

una

història

amb

coses

dolentes i coses bones. A la tarda vam sortir al pati i tots plegats

vam

escoltar

algunes

paraules i frases que vam escriure i els nens de Cicle Superior ens van llegir la història.

Enguany el Dijous gras l’hem celebrat a fora de l’escola. Ens vam traslladar tots en autocar al Santuari del Collell. Ens vam distribuir per cicles i vam participar en diferents tallers • • •

Les Goges a E. Infantil i C.Inicial

Pirates a C. Mitjà

Excursió en bici i bandolers a C.Superior.

Pàgina 19


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

Nº 5 – Juny 2008

La setmana del 14 al 18 d’abril vam fer un taller relacionat amb l’estalvi d’aigua. Cada cicle va fer un taller relacionat amb l’aigua: com estalviar-la , com utilitzar-la bé ... •

Educació Infantil va visitar el Celrè

El Cicle Inicial i Cicle Mitjà van visitar el Pantà de Susqueda.

Cicle Superior va visitar el riu Tordera : des del seu naixement fins a la seva desembocadura.

Com

a

fil

conductor

tota

l’escola

treballàrem les següents frases: - L’aigua , un bé necessari i escàs . - Estima l’aigua : Cada gota compta . - Per tenir aigua, tanca l’aixeta. •

Durant tota la setmana cada cicle va fer activitats relacionades amb la llegenda de l’eix transversal : •

El follet del pi d’en Ginesta

La Plaça de les Bruixes

La Serpent de les Gavarres

Els suros i les monedes d’or Pàgina 20


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

Nº 5 – Juny 2008

El dilluns 21 d’Abril vam fer els tallers de Sant Jordi. •

Educació Infantil i Cicle Inicial van fer junts els següents tallers :

Punt de llibre

Rosa

Rodolins

Llegenda de Sant Jordi

Ja podem llegir!!!

Cicle Mitjà i Cicle Superior van fer junts els següents tallers:

Punt de llibre

Rosa

Jeroglífics

Decoració del vestíbul

Hem fet un jardí de roses. Quina olor!!!

El 23 d’abril, els alumnes de sisè van vendre roses pel poble. A la

Felicitem els actors !!! Ho van fer molt bé.

tarda es va fer el lliurement dels premis dels racons de Quart i els nens/es de sisè ens varen representar la llegenda de St.Jordi •

El divendres 25 d’abril, com a cloenda de les jornades culturals, es va fer

Guanyadors dels Racons de Quart

una lectura amb presència del regidor de medi ambient de l’ajuntament de Quart, Sr. Quim Cufí ,de les frases de compromís sobre l’estalvi d’aigua fetes pels alumnes. Els alumnes de Cicle Superior li van lliurar unes propostes

Sr. Quim Cufí , regidor de l’ajuntament de Quart

per estalviar aigua a l’escola i al poble. Pàgina 21


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

Nº 5 – Juny 2008

Aquest any tota l’escola ha treballat com a eix transversal: “Quart i les Gavarres”. Una manera de conèixer alguns tresors i racons amagats del nostre poble. S’han treballat aspectes naturals, patrimonials i etnogràfics del municipi. A la pàgina web:http://www.xtec.es/ceipstamargarida i al vestíbul de l’escola trobareu una exposició de molts dels seus treballs.

Els

nens

descobert

i el

nenes pi

d’Educació

d’en

Ginesta

Infantil i

l’ofici

han del

terrisser, han dibuixat la bòvila d’en Ginesta i Marc Faja

han treballat un conte inventat per l’Àngel: “El follet del pi d’en Ginesta”. Al voltant d’aquest conte els nens han fet rodolins i han buscat finals diferents. També han composat figures amb pinassa.

Els nens de Cicle Inicial han seguit de prop els canvis estacionals d’un castanyer, han visitat l’església de Santa Margarida de Quart i han descobert diverses llegendes relacionades amb la plaça de les Bruixes. També han entrevistat un dels pocs pastors que encara tresquen per les Gavarres.

Pàgina 22


STA MARGARIDA /ENGANXA-T'HI

Nº 5 – Juny 2008

Els nens i nens de cicle mitjà han estudiat un roure, han descobert el retaule del Roser de l’església de Palol d’Onyar i han conegut algunes característiques de l’ofici de pagès. També han treballat la llegenda: “La serpent de les Gavarres”.

Max Varderi

Els nens de cicle superior han estudiat l’alzina surera, han conegut l’església de Sant Mateu de Montnegre i han adaptat en còmic la llegenda d’un tresor amagat. Com a ofici han treballat el pelador de suro.

Genís

Ibanco

Pàgina 23


LAMIA AFELLAD

MIQUEL GUBAU

RAUL PACHECO

ORIOL COLOMER

ALEIX PÈLACH

CRISTINA CUIÑA

NEUS GRÈBOL

GENÍS IBANCO

revista8  
revista8  

revista escolar