Page 1

WELKOM PRESENTATIE NIEUWE BROOD MAGAZINE

(MOBIELTJES UIT SVP)

Cees Hennie Martine Rosalyn Nathalie (De bakkers van dit magazine)


Door wie? Voor wie?


En wie nog meer?


Het Blad


Brood magazine Type blad Prijs Frequentie Distributie Missie/ boodschap Pijlers Tone of voice


Cover


B R

Magazine Het is weer

D

Lente 2009 Nummer 1

pasen!!

Dus weer ouderwets genieten!

Topkok Mathijs Vrieze de smeuiigste verhalen

Broodweetjes, dieetjes en balans gezonde voeding:

Creatief:

Pimp je brood

Overheerlijke recepten tips van de chef

Moederdag-special

Reportage: Een kijkje in de bakkerij

uw

ie

N

s

er

e er

ll

a et

H

m

te

nu

er

m


(Advertentie)

Ruime keuze


(Advertentie)

en puur natuur in een handomdraai.


(Advertentie)

B R

0

Magazine

4

D


Voorwoord Gefeliciteerd! U heeft het eerste exemplaar van het nieuwe ‘Brood Magazine’ in handen. Een blad speciaal over brood en alles wat er mee te maken heeft. Een magazine waar hard aan gewerkt is en waar wij bijzonder trots op zijn. Het blad is gratis te verkrijgen bij de ‘warme bakker’ en wordt uitgegeven door het Voorlichtingbureau Brood. Door de economische recessie is het extra belangrijk dat brood onder de aandacht wordt gebracht. Brood is levensbelangrijk. Zeker in tijden dat mensen bezuinigen, blijft het belangrijk, of wordt het wellicht extra belangrijk, om goed en gezond te blijven eten. Met brood dus. In dit magazine vindt u van alles wat met brood te maken heeft. Van boer tot bakker. Ontbijt, recepten,beleg, noem maar op. Ook treft u altijd een interview aan me een bekende Nederlander.! Kortom het is een magazine dat u vaker zult lezen en waarvan wij overtuigd zijn dat niet alleen u, maar uw hele gezin het wil lezen. De medewerkers van ‘Brood Magazine’ wensen u veel leesplezier, en... alvast fijne paasdagen. De redactie

B R

0

Magazine

5

D


Het is Pasen!

Wat gaan we doen met Pasen, waar komt Pasen eigenlijk vandaan? U ziet en leest het in onze uitgebreide Paasspecial

Wees creatief:

Pimp je brood!

30

56

Pimp

40

k Vrolij

Ma

0

je eig en

, unie k

D

1

D

I n terview

Inmiddels schrijft hij al jaren gezonde recepten voor dieet- en kookboeken, magazines en weekbladen. Hij presenteert twee tv-programma’s: ‘Eten en Daten’ en het biologische kookprogramma ‘Puur Smaak’. Ook heeft hij wekelijks een eigen pagina in dagblad METRO.

B R

1

Magazine

Rubriek: Martine Menning.

Mathijs Vrieze, ook wel bekend als de ‘Jamie Oliver’ van Nederland, is bekend geworden met zijn boek ‘Lekker eten en gezonder afvallen’. Mathijs heeft een duidelijke missie: hij helpt mensen een positieve impuls te geven aan hun leven met tips voor lekker eten op een gezonde manier. “En daar hoort brood ook bij!” Zelf is hij een levensgenieter en steekt graag andere mensen aan met zijn positieve kijk op het leven. Kortom: hij zet er z’n tanden in!

‘Lekker eten en gezonder afvallen’ is het succesvolle boek van Mathijs Vrieze. Zijn boek gaat over een nieuwe afslankmethode: 16 weekmenu’s en meer dan 100 toprecepten waarbij je je vingers aflikt. Mathijs begon op jonge leeftijd als kok.

Ma

7

D

Beeldbewerking: Cees Buijs

Welke passie heeft Mathijs voor brood?

17

Interview: Mathijs Vrieze B R

0

Magazine

6

D

e bot

Brood is er in je kan vele so orten boterh ook jouw en eig am mak met en! Je en, unieke ve pindaka rschillende kunt einde lo soorte jam, aa as, hagelsl n be ag kunt oo rdbeien, ha , chocopas ta m en van br k hele leuke nog vé , ood. Bi din él m in de jvoorbe gen doen vorm m eld et d door he van ha En die rtj t broodb kun je da es, rondjes te kn , popp eleg. n we Hi maar gebruik er vind je er versieren ee vooral brood ook je n aantal ide pimpe eigen e n is alt fantasie ijd leu k, maa ! r extra

Pasen 1 R ne B ga zi

1 R ne B ga zi

je bro od

Maak


09

Broodweetjes Rubriek: Wat zit in Brood, en wat juist niet? Het recept voor een overheerlijke Griekse salade:

T Z A T Z I K I

22

Proef en beleef mee:

Een kijkje in de keuken Bij bakkerij “Het Oosten”

d

terha

m

maten . e broo Maar dj oos va e of riëren eleg. Me muisjes t , meer. Je de vorm nippen petjes. met eën, ! Je

Verder en meer in Brood magazine:

Brood, daar zit wat in

Recepten à La Chef 71

Broodnodig

60

Met brood in balans

80

Rondom brood

Broodschappen

Vegatarische gevulde zoete puntpaprika

Mens en brood

Ingredienten

Gevulde paprika’s: 4 zoete puntpaprika’s 600 gram couscous verse rozemarijn, naar smaak 100 gram pijnboompitjes 400 gram mais 1 groene paprika 200 gram geraspte 20+ kaas

58

Bij de bakker

22

Ontbijt op bed met: Roland Alberg

12

Broodrondje Europa

65

Brood kan altijd

Pasen

30

Moederdag

50

BM 05

Recepten

Tips van de chef

Pittige klasse!

40

Brood en fun

Broodweetjes

09 en 11

Pimp je brood

56

Broodje aap

48

Puzzel

87

B R

0

Magazine

7

D

I N H O U D


(Advertentie)

Jongens, vaders, ooms en opa’s in Nederland opgelet!

We hebben iets te vieren! Het eerste nummer van het Broodmagazine is geboren.

(Er mag rijkelijk gestrooid worden)

B R

0

Magazine

8

D


B roodweetjes

Rubriek: Nathalie van der Linden

Donkerder brood niet altijd gezonder Meergranenbrood is niet altijd gezonder dan (lichter) volkoren of bruinbrood. Dit is gebleken uit een broodsteekproef die door de Consumentenbond gehouden werd. Uit deze proef bleek dat het grove uiterlijk van meergranenbrood niets zegt over het gehalte van voedingsvezels in het brood. Hoe meer voedingsvezels in het brood, hoe gezonder. Een hoog gehalte aan voedingsvezels stimuleert de darmwerking.

Minder zout In juni 2008 heeft de bakkersbranche besloten gezamenlijk aan de slag te gaan met zoutreductie in brood. Zo wordt brood nóg gezonder. Op 1 januari 2009 is in het Nederlandse brood de hoeveelheid zout op meelbasis teruggebracht tot maximaal 1,8 procent. Er zijn drie redenen om minder zout in brood te gebruiken:

Broodje internationaal Door de komst van vele buitenlanders naar Nederland en door het toenemende aantal ‘verre’ reizen komen we steeds meer in aanraking met buitenlandse broodsoorten. De Turkse broden zijn tegenwoordig al in elke supermarkt verkrijgbaar en de croissants worden vandaag de dag niet meer gezien als typisch buitenlands.

1. Nederlanders eten veel brood en daarmee is brood voor een belangrijk deel (20-30%) verantwoordelijk voor de zoutinname van consumenten.

2. De Gezondheidsraad heeft geadviseerd om de zoutinname terug te brengen van gemiddeld 9 naar gemiddeld 6 gram per dag, met als doel het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

De buitenlandse broden worden steeds meer gemeen goed, kijk maar naar de broden die we uit Europa kennen: Kaiserbrödchen, het witte, harde bolletje uit Duitsland. Ciabatta (letterlijk vertaald:’slofje’), een typisch Italiaans brood uit de streek Como. Croissant: Uit Frankrijk? Fout. De Croissant werd in Oostenrijk gebakken om de overwinning in 1683 op de Turken te vieren. De ronde vorm ervan sloeg op de halve maan in de Turkse vlag.

3. Brood heeft een gezond imago en dat moet zo blijven. De zoutreductie van 2,0 naar 1,8% zout op meelbasis heeft geen invloed op de kwaliteit en smaak van het eindproduct.

Veel landen zijn juist bekend om de manier zoals ze hun brood eten, zoals in Griekenland. Het brood snijden ze in stukjes en dopen het in sauzen. Een hele bekende Griekse saus is Tzatziki. Ingredienten 1 beker Griekse yoghurt, 1 komkommer, knoflook, zout. Bereiding Leg een schone theedoek over een schaal. Giet de yoghurt hier op en knijp zoveel mogelijk vocht uit de yoghurt. laat het even ‘lekken’ en doe de yoghurt daarna in een bakje. Schil de komkommer en verwijder de zaadjes. Snijd deze vervolgens in heel kleine blokjes. Knijp het vocht uit deze blokjes en leg ze op een platte schaal.Strooi er een beetje zout overheen om het laatste vocht uit de komkommer te ‘zuigen’. Roer 1-2 (naar eigen smaak) fijngehakte teentjes knoflook door de yoghurt. Veeg het zout van de komkommer en voeg de komkommerblokjes bij het yoghurt/knoflookmengsel. Even kort afkoelen in de vriezer en..... Eet smakelijk!

B R

T Z A T Z I K I

0

Magazine

9

D


(Advertentie)

Meisjes, moeders, tantes, oma’s in Nederland opgelet!

We hebben iets te vieren! Het eerste nummer van het Broodmagazine is geboren.

(Er mag rijkelijk gestrooid worden)

B R

1

Magazine

0

D


B roodweetjes

Rubriek: Nathalie van der Linden

Tweehonderd soorten brood In ons land zijn ongeveer tweehonderd soorten brood te koop. Daarvan hebben zo’n veertig soorten hun oorsprong in Nederland. De rest heeft zijn bron in het buitenland. Aan veel van deze buitenlandse broden brengen bakkers een kleine verandering aan. Zo’n brood is dan een specialiteit van de bakker en is nergens anders te koop.

?

De Nederlandse broden kunnen we onderverdelen in wit en bruin brood, volkorenbrood, meergranenbrood, kleinbrood en feestbrood. Tijgerbrood is een voorbeeld van witbrood. Het krokante korstje met het tijgermotief ontstaat doordat de bakker het brood, voordat het de oven in gaat, bestrijkt met een speciaal papje. Dit smeersel bestaat uit water, rijstebloem, paneermeel, olie, gist, suiker en zout.

Waar wordt brood gekocht

We kopen steeds minder brood bij de warme bakker. De warme bakker krijgt steeds meer concurrentie van de supermarkten. Slechts 1 op de 6 broden halen we nog bij de bakker. 5% van de broden wordt op de markt of in een warenhuis gekocht. Daarom loopt het aantal bakkers terug. In 1980 waren er nog 3903 warme bakkers, maar dat was in 2004 al terug gelopen naar 2095. Het moeilijk vinden van een opvolger is een andere reden van het dalende aantal bakkers.

Veel bruinbroden worden op dezelfde manier gemaakt als de witte varianten. Aleen het meel is anders. Zo heb je van het casinobrood en het knipbrood een witte en een bruine variant. Bij het maken van volkorenbrood worden tarwekorrels, meel en fijngemalen kiemen en zemelen toegevoegd. De fijn-volkorenbroden bevatten vooral gebroken tarwekorrels en de grof volkoren hele tarwekorrels.

Tosti Top Tien Een tosti bestaat uit twee boterhammen met daartussen een stukje beleg. Deze boterhammen worden lichtbruin en krokant gebakken in de oven onder de gril of in een tosti-apparaat. De bekendste tosti is die met ham en kaas, maar er zijn veel meer variaties. Probeer ze eens en laat ons weten welke jij de lekkerste vindt! 1. Jonge kaas, plakjes banaan en curryketchup 2. Jong belegen kaas, plakje kalkoenrollade, kerriesaus en een schijf ananas 3. Plakje jonge kaas, rookvlees en banaan 4. Verse geitenkaas, honing, basilicum 5. Verse roomkaas, abrikozenjam en amandelen 6. Plakje kipfilet met pindakaas 7. Plakjes mozzarella, tomaat en verse basilicum 8. Geitenkaas met honing en walnoten 9. Plakje salami met geraspte Parmezaanse kaas

Tosti Top Tien

10. Kruidenkaas, plakjes gekookte worst en plakje tomaat

B R

1

Magazine

1

D


Ontbijt op bed met

Rubriek: Martine Menning

Roland Alberg

In elk nummer ontbijten we op bed met een bekende Nederlander. Deze week liggen we op bed met Roland Alberg. De nieuwe middenvelder van AZ. Ben je een langslaper? Ja, als ik er de kans voor krijg, niet hoef te trainen dan slaap ik lang. Tot een uurtje of 12 ongeveer. Heb je last van een ochtendhumeur? Nee, ik heb geen ochtendhumeur. Omdat ik altijd vrolijk opsta en zin heb in een nieuwe dag.

Wat is je favoriete ontbijt? Ik ontbijt met een vruchtenontbijtdrank, een broodje ei met kaas met niet te vergeten een theetje d´r bij. Wat at je als kind als ontbijt? Een broodje pindakaas, daar wordt je groot en sterk van.. en thee. Wat vond je absoluut niet lekker als kind? Kiwi. (En trekt een vies gezicht.)

Lust je dat nu wel? Nee, dat zal ik nooit eten. Ik heb het een keer geproefd, toen werd ik helemaal gek, misselijk en moest ik overgeven. Waarvoor mogen we je wakker maken? Voor roti mag je me wakker maken. Niet kant en klaar, die zijn heel vies. Zelfgemaakte roti, het liefst die van mijn moeder. Hoe ziet je ideale dag eruit? Lekker uitslapen, ontbijtje op bed, lang douchen, daarna trainen en als ik terug ben even de stad in met me vriendin... shoppen! Vervolgens uiteten, nog even een bioscoopje pikken en dan lekker slapen. Wat is je favoriete brood? Dat is casino wit of bruin... Ligt eraan wat ik erop doe. Zou je je een leven zonder bood in kunnen denken? Jawel, dan zou ik alleen maar rijst eten.

AZ Roland Alberg

Positie Club Geboortedatum Geboorteplaats Clubgeschiedenis

B R

1

Magazine

2

D

middenvelder AZ 6 augustus 1990 Hoorn De Blokkers, Hollandia


(Advertentie)

B R

1

Magazine

3

D


(Advertentie)

B R

1

Magazine

4

D


(Advertentie)

B R

1

Magazine

5

D


(Advertentie)

B R

1

Magazine

6

D


I n terview

Rubriek: Martine Menning.

Mathijs Vrieze, ook wel bekend als de ‘Jamie Oliver’ van Nederland, is bekend geworden met zijn boek ‘Lekker eten en gezonder afvallen’. Mathijs heeft een duidelijke missie: hij helpt mensen een positieve impuls te geven aan hun leven met tips voor lekker eten op een gezonde manier. “En daar hoort brood ook bij!” Zelf is hij een levensgenieter en steekt graag andere mensen aan met zijn positieve kijk op het leven. Kortom: hij zet er z’n tanden in!

Welke passie heeft Mathijs voor brood?

‘Lekker eten en gezonder afvallen’ is het succesvolle boek van Mathijs Vrieze. Zijn boek gaat over een nieuwe afslankmethode: 16 weekmenu’s en meer dan 100 toprecepten waarbij je je vingers aflikt. Mathijs begon op jonge leeftijd als kok. Inmiddels schrijft hij al jaren gezonde recepten voor dieet- en kookboeken, magazines en weekbladen. Hij presenteert twee tv-programma’s: ‘Eten en Daten’ en het biologische kookprogramma ‘Puur Smaak’. Ook heeft hij wekelijks een eigen pagina in dagblad METRO.

B R

1

Magazine

7

D

Beeldbewerking: Cees Buijs


“Zo ineens vanuit de keuken geplukt, zomaar voor de camera’s. Heel bizar, maar geweldig leuk “ Altijd achter de schermen als kok, nu in de schijnwerpers. Bevalt het? ”In korte tijd heb ik bij RTL4 verschillende kookprogramma’s mogen presenteren. “Eten & Daten” en “Puur Smaak”. In de komende tijd ga ik daarmee door. Hoe, wat en waarmee? Dat houd ik nog even geheim! Zo ineens vanuit de keuken geplukt, zomaar voor de camera’s. Heel bizar, maar geweldig leuk. Het geeft me energie!” Zijn er na je tv-debuut veel deuren voor je open gegaan? ”Ik word nu veel benaderd voor het geven van presentaties, kookdemonstraties en workshops in het land. Steeds vaker krijg ik aanvragen voor allerlei gelegenheden. Ik word zelfs gevraagd plaats te nemen in een jury om gerechten te beoordelen. In bibliotheken en boekwinkels is het leuk om lezingen te geven over mijn boek en de achterliggende methode. De ene keer is dat voor een grote groep van ongeveer 100 mensen, de andere keer met een intiem gezelschap van 15 mensen. Aan het einde van de lezing is het geweldig de enthousiaste koppies te zien en te horen dat iedereen blij is te zijn gekomen.” En je was op de radio te horen, is dat ook een ambitie van je? ”O, wat vond ik dat leuk om te doen! Ik was enkele keren te gast bij Radio 538 en ook bij radio 3FM ben ik langs geweest. Het lijkt me gaaf dit vaker te doen. Binnenkort kom ik ook op Sky Radio met wat leuks, maar daar mag ik helaas nog niks over zeggen.”

“Gezonde en lekkere recepten bedenken is en blijft mijn grootste passie”. Wat heeft je voorkeur, voor of achter de schermen? ”Tja, gezonde en lekkere recepten bedenken is en blijft mijn grootste passie. Daar is alles ook mee begonnen. Het doet me goed dagelijks de vele reacties te ontvangen dat mensen mijn recepten koken en het heerlijk vinden. Dat geeft een kick! Steeds vaker word ik benaderd om speciaal voor gelegenheden recepten te schrijven. Die recepten worden dan op websites of in magazines geplaatst”. Ik zal je een leuk voorbeeld vertellen. Ik kreeg laatst een mailtje van een man. Zijn vrouw kwam thuis met mijn boek en zei tegen hem dat ze weer ging proberen

B R

af te vallen. Die man zag z’n geest al dwalen, want hij dacht dat hij het ook moest doen met karige, smaakloze maaltijden. Maar hij moest aan mij toegeven dat hij in jaren nog niet zo lekker had gegeten.Kijk, daar krijg ik nou energie van! Daar doe je het toch voor?” En nu over eten. Wat zijn de voordelen van het werken met seizoensgebonden producten? ”Ten eerste is een seizoensgebonden product altijd aanwezig, daarom heb ik mijn recepten en menu’s ook in de seizoenen geschreven. Ten tweede is het voordelig, omdat je het in het seizoen koopt en het is ’t lekkerst. Misschien is nog wel het belangrijkst dat je zo niet alles uit andere (verre) landen haalt, wat veel vervuiling met zich meebrengt zoals transport. Wil ik met kerst een aardbei, dan komt die uit Spanje maar de Nederlandse aardbei is gewoon het lekkerst. De lekkere smaak krijg je als hij rijpt in de zon en niet als hij rijpt tijdens of na het transport. Je moet ze eetrijp plukken zo uit de zon, zo is het bedoeld!” Verwacht je dat biologische producten in de nabije toekomst populairder worden? ”Dat gaat echt gebeuren. We staan nu op een omslagpunt. Na de Tweede Wereldoorlog hadden we in korte tijd veel eten nodig en zijn we het versneld gaan produceren. Het moest snel klaar zijn. Tegenwoordig is er nog eens bijgekomen dat het zwaar moet zijn.

“Nu gaan we terug naar SMAAK”. De weegschaal moet uitslaan voor een hogere omzet. Zodoende krijg je ook de watertomaten die naar niks smaken. Nu gaan we terug naar SMAAK. Mensen willen in toenemende mate bewuste producten kopen

1

Magazine

8

D


en eten. Met name op de versafdeling. Mensen proeven steeds meer dat dit gewoon lekkerder is. En natuurlijk is die krop sla iets duurder, maar je krijgt er wel sla voor! Ik betaal persoonlijk liever iets meer voor iets dat echt heel lekker is, dan dat ik me vol eet met iets dat goedkoop en smaakloos is.” De jeugd wordt steeds dikker. Wat is nu een goede manier om jongeren te stimuleren gezond te eten? ”De ouders kunnen daar een veel actievere rol in spelen dan nu vaak het geval is. Ouders werken vaak beiden en er blijft vervolgens weinig tijd over om zich druk te maken over het eten. Die tijd moet gemaakt worden. Kinderen worden steeds minder betrokken bij het maken van het eten. Ze leren niet meer van huis uit hoe ze moeten koken. Je gaat op kamers of naar een studentenhuis en daar zit je dan. Alles moet uit een zakje komen, water erbij en ‘klaar’. Wat er in dat poedertje zit, weet men niet eens laat staan hoe ze het zelf vers zouden kunnen maken. Gezond koken hoeft ook helemaal niet veel tijd te kosten. In 25 minuten heb je een heerlijk en gezond gerecht. Timing is wel belangrijk. Begin met hetgeen dat het langst op het vuur moet staan!”

Het boek van Mathijs Vrieze ‘Lekker eten en gezonder afvallen’ biedt 16 seizoensgebonden weekmenu’s en meer dan 100 recepten, eetweetjes, motivatietips en informatie om een gezond voedingspatroon aan te leren. Alleen zo bereik je een gezond gewicht, een leven lang. Dit boek is een must voor iedereen die verantwoord wil afslanken, fit wil zijn en er fantastisch uit wil zien. In dit gloednieuwe afslankkookboek laat Mathijs zien dat gezond leven gemakkelijk en vooral lekker kan zijn! Het geheim zit ‘m in de verrassende keuzemogelijkheden van de uitgebalanceerde menusamenstellingen. Bovendien vind je bij de ‘Dip Tips’ de broodnodige motivatie en inspiratie om het afvallen vol te houden. Door deze combinatie kan deze nieuwe voedingsstijl eenvoudig in je leven worden ingepast, wat afvallen voor het eerst in de geschiedenis gemakkelijk maakt. Ja, ook voor jou!

“Probeer altijd de lekkere trek voor te zijn”. Kan iedereen koken? ”Vergelijk het maar met sporten. Als je elke dag beweegt, dan krijg je op een bepaald moment echt plezier in bewegen. Wanneer je nooit iets doet, moet je niet ineens uren achter elkaar gaan hardlopen. Zo is het ook in de keuken. Je hoeft niet ineens een vijfgangenmenu te maken. Begin klein en maak het leuk voor jezelf. Door je fantasie te gebruiken, smaken alle dingen die je maakt elke keer weer anders. De ene keer heb je een tomaat in je koelkast, de andere keer een paprika. Verwerk dat in je gerecht. Durf! En als het eens een keer mislukt, kun je altijd wel een trucje toepassen waardoor je gerecht toch weer gered wordt.” Nog tips om de verleiding te weerstaan met Pasen? ”Ik geloof in gezond eten en je eetpatroon aanpassen. Probeer altijd de lekkere trek voor te zijn. Zet bijvoorbeeld alvast een verse fruitsalade in de koelkast, is de nood hoog, dan hoef je daar alleen nog jus d’orange over te sprenkelen. Heb je lekkere trek, eet dan rauwkost, dat is goed voor de spijsvertering. Zelf ben ik dol op smoothies met fruit, melk en/of yoghurt. Die kan ik op elk tijdstip van de dag wel eten.”

B R

1

Magazine

Maak kans op een van de 5 boeken van Mathijs Vrieze. Sms Mathijs naar 1234 en win!

9

D

SMS & WIN


(Advertentie)

B R

2

Magazine

0

D


14:32 Ik ontmoet Jamie Olivier Ik heb Jamie Oliver ontmoet op de BBC Good Food Show in Birmingham! Hij gaf daar diverse kookshows, waarvan ik er zelf ook één heb bij mogen wonen. Een ontmoeting met Jamie was eigenlijk verrassend snel voor elkaar.

bezigheden in Nederland. Uiteindelijk heb ik hem mijn boek overhandigd. Hij vroeg me of ik wat in het boek voor hem wilde schrijven. We hebben later na zijn kookshows nog achter de schermen wat nagepraat over mijn plannen voor een nieuw kookboek.

De assistenten van Jamie keken me met grote ogen aan en vroegen of ik misschien een broer was van Jamie… haha! Ik heb ze het verhaal uitgelegd dat ook in Nederland de vergelijking regelmatig wordt getrokken en zo stond ik ineens oog in oog met de kok, die mij al jarenlang inspireert!

Hij is reuze enthousiast en ondanks mijn gebrekkige Engels was het een hele leuke ervaring hem ontmoet te hebben. Hij gaf me wat tips mee naar huis en vroeg of ik hem op de hoogte wil houden. De volgende keer als hij weer in Nederland is, zoeken we elkaar zeker op! Wat is het toch heerlijk om koken als passie te hebben!

Jamie en ik hebben een tijdje staan kletsen over onze passie voor koken, zijn succes en mijn

Vrolijke groet, Mathijs Vrieze

Column: Mathijs Vrieze.

In het volgende nummer meer over mezelf en natuurlijk over brood!

B R

2

Magazine

1

D


“Amsterdam ligt nog op een oor als de eerste broden in de oven gebakken worden.�

04:32 B R

2

Magazine

2

D


Een kijkje in de keuken bij B a k k e r i j “ h e t O o s t e n ” Reportage: Cees Buijs. Fotografie: Cees Buijs en bakkerij Het Oosten

B R

2

Magazine

3

D


06:52

“Een kijkje in de keuken bij Bakkerij “Het Oosten”

B R

2

Magazine

4

D


“Gewoon je neus achterna, dan kom je er vanzelf!” Het is 18 november 2008, vier uur in de ochtend. Terwijl Amsterdam nog volledig op één oor ligt, haast ik mij door deze druilerige regenachtige morgen. Het is nog donker en de straten zijn verlaten. Buiten de straatlantaarns, waarvan het licht weerkaatst op de natte straten, brandt nergens licht. De kou en de regen doen me verlangen naar wat al die andere Amsterdammers op dit tijdstip doen: nog even lekker omdraaien in je warme bed.

De eerste keer Ik loop vlug door de Javastraat en ga linksaf de Sumatrastraat in. Daar zie ik een zee van licht. Dat is vast de bakkerij, dat kan niet missen. De beslagen ramen van de bakkerij zijn al de eerste tekenen van een veel hogere binnentemperatuur. De geur van versgebakken brood die me tegemoet komt, prikkelt mijn zintuigen; het water loopt me al in de mond. Als op dit moment iemand aan mij zou vragen of hier in de buurt een bakkerij is, zou ik waarschijnlijk zeggen: “Ga gewoon je neus achterna, dan kom je er vanzelf!”

De beslagen winkeldeur is open. Ik wip snel naar binnen en sta midden in de winkel van de bakkerij. Door de warmte in zie ik even niets door mijn beslagen bril. Dit is overigens de eerste keer dat ik in een bakkerij ben waar nog geen broden en croissantjes liggen. Alle schappen zijn nog leeg en schoon. Geen kruimeltje te ontdekken, maar daar komt straks natuurlijk verandering in. Ook de vriendelijke gezichten van de meisjes van de bediening ontbreken op dit tijdstip. Ook zij liggen natuurlijk nog op één oor. En terwijl mijn gedachten hun eigen leven leiden, hoor ik iemand op klompen aankomen.

08:15

07:45

B R

2

Magazine

5

D


“Zo, kon je wel zo vroeg je bed uitkomen?” Ontzettend heet Het is bakker Marco, die direct zijn hand uitsteekt om me te begroeten. “Zo, kon je wel zo vroeg je bed uitkomen?” grapt hij, ook enigszins trots dat  hem dit iedere dag lukt, zonder dat hij erbij vertelt dat hij overdag slaapt. Hij reikt mij een witte jas aan, en een wit petje. “Die moet je even aantrekken, voor de hygiëne,” en nog voordat ik kan vragen of ik wel met mijn natte schoenen de bakkerij in mag, geeft hij me twee blauwe plastic overschoenen waar ik met mijn gewone schoenen in pas. “Net als deze”. Nadat ik mijn handen zorgvuldig heb gewassen met één of ander antibacterieel  sopje, volg ik Marco. Als ik even daarvoor nog dacht dat het warm was in de bakkerij, moet ik mijn mening ietsje bijdraaien. Het is niet warm hier, nee... het is hier heet. Ontzettend heet!  En dat is ook niet verwonderlijk met twee enorme ovens die aan staan. Ik noem ze maar even flat-ovens, want iedere oven heeft namelijk zes lagen op elkaar, waarin je apart iets kunt bakken. Bij elkaar dus twaalf ovens. Bij iedere oven kun je, net als de tijd, ook de temperatuur apart instellen. 

“Hier begint het eigenlijk” 1 gram nauwkeurig We lopen naar een reusachtige mixer. “Hier begint het eigenlijk,” zegt Marco. “Met deze keukenmachine in het groot.” We vullen de mixer met ingrediënten voor bruin brood. “We hebben natuurlijk ons eigen recept,” fluistert de bakker lachend. In de mixer ligt inmiddels meer dan 50 kilogram meel. Ondanks de omvang van de mixer worden ingrediënten als bijvoorbeeld

gist nog tot op 1 gram nauwkeurig afgewogen en toegevoegd. Ook het water dat erin gaat, is tot op 1 milliliter precies afgewogen met een temperatuur tussen de 37 en 43 graden Celsius.  Als alle ingrediënten in de mixer zitten en deze langzaam in beweging komt, doe ik een stapje naar achteren. Met krachtige, vervaarlijke halen slaat de indrukwekkende deeghaak door het mengsel in een steeds hoger tempo. Uiteindelijk bereikt het deeg een soepelheid die nodig is om er een brood van te bakken. De ‘tunnel’ in Na het mixen en kneden wordt de kom van de mixer op wieltjes naar een soort weegschaal gereden. Deze leegt de kom  in een ronde opvangbak met een doorsnede van ongeveer een meter. Het deeg verdwijnt vervolgens tussen twee walsen naar een transportband.  Een lange strook deeg gaat zo een tunnel in. Aan het eind van die tunnel komen de precies afgewogen bolletjes deeg op een tafel terecht. Deze worden met de hand door wat bloem gerold, en vervolgens in bakblikken gelegd, die van tevoren met boter zijn ingevet. Doorgaan, tot het deeg op is Met een bijna machinale snelheid  worden de bakblikken met de hand gevuld tot een plaat vol is. Deze plaat is een soort bakplaat zoals men die thuis heeft, maar dan vele malen groter. Hier passen  24 bakblikken op, dus voor 24 broden.

Zuiver tarwemeel

Gewichten van 1 en 2 gram

B R

2

Magazine

6

D


Een volle plaat gaat in één van de twaalf ovens. Daarna wordt de volgende plaat gevuld met broodblikken. Dit gaat zo door tot het deeg uit de mixer op is. Als een plaat niet helemaal gevuld kan worden, wordt het deeg in de koelkast bewaard tot de volgende cyclus van het mixen. Of de bakker vult de lege ruimtes op de plaat met luxe broodjes, die dezelfde baktijd en temperatuur nodig hebben. Omdat er meerdere ovens zijn, kunnen er tegelijkertijd wit, bruin of luxe broodjes bakken. Op dit moment worden de speculaaskoeken voor het komende sinterklaasfeest voorbereid.

“Als het goed is klinkt hij mooi hol” Om de ambachtelijke arbeid van het bakkersvak even te laten ervaren, krijg ik een afgewogen bolletje deeg aangereikt met de opdracht deze te kneden tot een vlechtbrood. kramp Al snel wordt het mij duidelijk dat je voor het kneden van brood in topconditie moet verkeren, want na 10 minuten kneden begin ik al kramp te krijgen in mijn vingers. Desondanks zet ik door en weet de juiste soepelheid in het deeg te kneden. Vervolgens vlecht ik het brood op aanwijzingen van Marco. Daarna gaat het samen met de andere broden, die we eerder in de blikken hebben gedaan, de oven in.  Het is inmiddels half 8 geworden. De meeste broden kunnen naar de winkel. Trots demonstreert Marco een brood dat afgebakken is. “Kijk,” zegt hij, en draait het brood ondersteboven. “Je kunt het brood controleren door op de bodem te kloppen. Als hij goed is, klinkt het mooi hol, zoals deze”. Marco klopt met de knokkels van zijn vingers op de onderkant van het brood en we horen een hol geluid. “Zo hoort het dus te klinken”, lacht hij tevreden.   Veel handwerk en concentratie

“Petje af voor alle bakkers!”

Zelf gebakken Inmiddels komen de eerste klanten de winkel binnen. Voor mij het signaal afscheid te nemen van bakker Marco. Ik doe mijn plastic overschoenen uit, mijn witte jas en terwijl ik de laatste handelingen verricht, denk ik: “Petje af voor deze en alle andere bakkers”. Na het afscheid stap ik weer de regen in, en realiseer ik me weer hoe koud het buiten is. Voldaan en met een warm brood in mijn tas ga ik op huis aan. ‘Zelf gebakken’, kan ik de kinderen thuis meedelen.

Met de hand kneden

B R

2

Magazine

Gewichten van 1 en 10 gram

7

D


B R

2

Magazine

8

D


Harry’s Bread: Nice and soft

B R

2

Magazine

9

D


Vrolijk

B R

3

Magazine

0

D


Pasen B R

3

Magazine

1

D


Het is weer Pasen! Op 12 en 13 april 2009 is het weer pasen. Vrijdag 10 april 2009 is het Goede Vrijdag. Voor sommigen heeft pasen een christelijke betekenis, voor een ander is het gewoon een lekker lang weekend vrij en voor een andere groep is het gewoon een normaal weekend. Voor pasen is er weer genoeg te doen: paasactiviteiten, dagje woonboulevard, paaseieren zoeken, eieren schilderen en nog veel meer.

Wat is Pasen? Lam zzrit acilla cor iustrud dolor sumsan venibh eu facilis molore faccum alis do od do erciliquam, quat nis amconse quipsusci et, volorpercin vel dolobor ipis nos nibh enit ad ea feummy nostrud tis nis eu facilis alit dionse consecte dolessi.Lendrem dolor ipsum in ulla consequisit, quisi erostion verillaorem ip eum zzriure Hoe wordt Pasen gevierd? Si tionsendre modiat, quatem ing etumsandio od tionsecte minim velesed tat, verostismod eugiam, con henibh enit wisit ero dolore vel ipit auguera tum autat. Agna feugait utpat. em venim zzriustrud doloreet et alit iriusci lisciduisci tat, quam dolobore conullu ptatinit ver il etue mod te tet nisl ullaor in et pratum iureet veros non Trends van dit jaar em venim zzriustrud doloreet et alit iriusci lisciduisci tat, quam dolobore conullu ptatinit ver il etue mod te tet nisl ullaor in et pratum iureet veros non em venim zzriustrud doloreet et alit iriusci liscid mod te tet nisl ullaor in et pratum iureet veros non

B R

Knutselen met de kleintjes em venim zzriustrud doloreet et alit iriusci lisciduisci tat, quam dolobore conullu ptatinit ver il etue mod te tet nisl ullaor in et pratum iureet veros non em venim zzriustrud doloreet et alit iriusci lisciduisci tat, quam dolobore conullu ptatinit ver il etue mod te tet nisl ullaor in et pratum iureet veros non em . em venim zzriustrud doloreet et alit iriusci lisciduisci tat, quam dolobore conullu ptatinit ver il etue mod te tet nisl ullaor in et pratum iureet veros non em venim zzriustrud doloreet et alit iriusci lisciduisci tat, quam dolobore conullu ptatinit ver il etue mod te tet nisl ullaor in et pratum iureet veros non em venim zzriustrudciduisci

3

Magazine

2

D


Leuke dingen doen em venim zzriustrud doloreet et alit iriusci lisciduisci tat, quam dolobore conullu ptatinit ver il etue mod te tet nisl ullaor in et pratum iureet veros non em venim zzriustrud doloreet et alit iriusci lisciduisci tat, quam dolobore conullu ptatinit ver il etue mod te tet nisl ullaor in et pratum iureet veros non em venim zzriustrudciduisci Dagje weg em venim zzriustrud doloreet et alit iriusci lisciduisci tat, quam dolobore conullu ptatinit ver il etue mod te tet nisl ullaor em venim zzriustrud doloreet et alit iriusci lisciduisci tat, quam dolobore conullu ptatinit ver il etue mod te tet nisl ullaor in et praasdfasf

B R

3

Magazine

3

D


P a sen

Historische feiten: Martine Menning

De Paaskaart Of het een Paassymbool is of wordt, is niet bekend, maar feit is wel dat ieder jaar steeds meer kaarten worden verstuurd.

Ut utate modiame tumsand ionsectem vero el dolore dolor ad magnis nos am, volor sum ipismod ignisl eugiam quamet dunt at at. Ut ilit niamcon ulputpat nonsequi eros ea faccum inisi. Cil inis alit la consed modolore facip eros adignit adignit iure magnis adit autpat. Ut ex et, quam vel ulluptatio odiat.

ionsectem vero el dolore dolor ad magnis nos am, volor sum ipismod ignisl eugiam quamet dunt at at. Ut ilit niamcon ulputpat nonsequi eros ea faccum inisi. Cil inis alit la consed modolore facip eros adignit adignit iure magnis adit autpat. Ut ex et, quam vel ulluptatio odiat.

Vrolijk

ad dignibh exer autat. Iquis nullaorem accum dolor il eummy nibh eroOlobor si. Consequi tie te te commy nosting er adit nulputate do del doluptat, core mod tet num zzrilit dipsum num zzrit, commodio commodio odigniatem dolore vulputpat, susci blam, volore faccum in ulput vent il ummodolobor augiam zzrit irit nosto consecte elit, veliquis aute magna feuisi ercilisis autpat nit praesto enim quat, quat il ulla aut do odiam zzrit nisit aciliquis adio odolobore magnis exeros nos do odolor ip esecte vel met nostismodio

B R

3

Magazine

4

D

Pasen


Palmpasen Â

De Palmpasenstok heeft de vorm van een kruis en wordt met een aantal traditionele symbolen versierd. Allereerst de groene takjes (meestal buxus). Deze verwijzen naar de intocht van Jezus, die op een ezeltje Jeruzalem binnen reed. Hij werd hierbij ingehaald door mensen die hem met palmtakken toezwaaiden. Ronde vormen (kransen) mogen niet ontbreken, als symbool van de kringloop van het jaar en van het leven. Van oudsher zit er zelfs een hoepel om de stok. Bovenop de stok wordt een haantje van brooddeeg geprikt. De haan is het symbool van Jezus: hij kraait als de zon opkomt, maakt je wakker en vertelt je dat het licht eraan komt. Bovendien draaien haantjes op kerktorens hun snavel tegen de wind: een vogel met durf. Een andere verklaring is dat het haantje verwijst naar Petrus. Voordat de haan kraaide had hij drie keer gezegd dat hij Jezus niet kende. Deeg is daarnaast een teken van leven en kiemkracht. Het snoep dat tenslotte aan de stok wordt gehangen, geeft aan dat Palmpasen een feest is.

B R

3

Magazine

5

D


De Paashaas De haas De paashaas is wel een heel bijzonder dier. Niet alleen is hij onzichtbaar, maar ook zou hij een gouden vacht hebben. Niet zo vreemd dat over zijn ontstaan verschillende verhalen de ronde doen. Net als het ei, is de haas (vanwege zijn voortplantingsdrang) te zien als vruchtbaarheidssymbool. Het was niet voor niets een van de symbolen van de vruchtbaarheidsgodin Isjtar. Het konijn werd echter pas in de Middeleeuwen in ons land gesignaleerd.

B R

Een ander verhaal vertelt dat de paashaas eigen lijk een vogel is die zich zo had misdragen, dat hij voor straf in een haas werd veranderd. Nu mag hij nog maar één keer per jaar eieren leggen, die hij goed moet verstoppen. De meest logische verklaring lijkt wel te zijn dat eieren die door vogels in verlaten hazenlegers werden gelegd, per ongeluk werden aangezien voor ‘hazeneieren’.

3

Magazine

Het eerste eetbare paashaasje werd begin 1800 in Duitsland gemaakt van deeg en suiker. De Paashaas werd door Duitse immigranten in de achttiende eeuw meegenomen naar Amerika. In die tijd bouwden kinderen een nest waarin de Paashaas zijn eitjes kon achterlaten.

6

D


Het ei Het maakt niet uit of je de heidense of christelijke versie van het feest voor ogen hebt. Het ei is bijna overal ter wereld symbool van de opstanding en dus hét symbool voor Pasen. Al eeuwen lang worden eieren beschilderd. Vroeger kleurde men eieren in de kleuren van het altaar en liet men ze in de kerk wijden. Vanuit niet-christelijk oogpunt waren de heldere kleuren waarmee eieren werden beschilderd een weerspiegeling van het zonlicht in de lente. Er werden vroeger al eierrolwedstrijden gehouden en eieren werden uitgewisseld tussen geliefden of (in de Middeleeuwen) aan bedienden cadeau gedaan. En nog steeds zijn eierspelletjes een leuke, ontspannen ‘opleuking’ van het Paasontbijt. Het verstoppen van eieren hebben we te danken aan de oude gewoonte om eieren in akkers te begraven om deze vruchtbaar te maken. Nog steeds staan ouders op Paaszondag voor dag en dauw op om eieren te verstoppen die de kinderen even later met veel plezier en fanatisme mogen zoeken.

B R

3

Magazine

7

D


“De kleintjes kunnen zo ijverig zoeken naar de eieren�

B R

3

Magazine

8

D


B R

3

Magazine

9

D


B R

4

Magazine

0

D


“ Ik kan het er nooit bij maar eentje laten” B R

4

Magazine

1

D


“Brunchen op zijn Paasbest”

B R

4

Magazine

2

D


B R

4

Magazine

3

D


De Paasbrunch Pasen is één groot feest! Niet alleen de hele dag door, maar zelfs meerdere dagen. Voor iedereen die uitslaapt en daarna tot in de middag wil genieten begint Pasen met een Paasbrunch. Natuurlijk zijn hierbij de eieren in al zijn bereidingsvormen niet weg te denken. Maar er zijn talloze andere verrassende hapjes die in een mum van tijd op tafel kunnen staan. Wat het allemaal écht af maakt zijn de fris-gele versieringen.

Een hoofdrol voor brood

Proeven van het voorjaar

Met ulla con ut incilisismod minis dolore etue mincill aortiniam, senis dunt wiscilisi te magnismod magnim quisl iriuscidunt nummy num nummy nos nos nis numsandignit lore dolum quat ver am vullametuer inis acip eum nim zzrit nulla feum et nullan vulla

Met ulla con ut incilisismod minis dolore etue mincill aortiniam, senis dunt wiscilisi te magnismod magnim quisl iriuscidunt nummy num nummy nos nos nis numsandignit lore dolum quat ver am vullametuer inis acip eum nim zzrit nulla feum et nullan vulla conum dolor

Paastakken

“Passie voor Pasen”

Met ulla con ut incilisismod minis dolore etue mincill aortiniam, senis dunt wiscilisi te magnismod magnim quisl iriuscidunt nummy num nummy nos nos nis numsandignit lore dolum quat ver am vullametuer inis acip eum nim zzrit nulla feum et nullan vulla conum dolore tat adit nullam vendre dolore conulla faciliscing ea facipis niam adipsustrud te consed del dignibh ero consequat, conullam, velenit adignit,

B R

Een ei hoort er bij Met ulla con ut incilisismod minis dolore etue mincill aortiniam, senis dunt wiscilisi te magnismod magnim quisl iriuscidunt nummy num nummy nos nos nis numsandignit lore dolum quat ver am vullametuer inis acip eum nim zzrit nulla feum et nullan vulla conum dolore tat adit nullam vendre dolore conulla faciliscing ea facipis niam adipsustrud te consed del dignibh ero consequat, conullam, velenit adignit,

4

Magazine

4

D


“Brunchen op z’n paasbest� Gele servetten

Krokusjes

Met ulla con ut incilisismod minis dolore etue mincill aortiniam, senis dunt wiscilisi te magnismod magnim quisl iriuscidunt nummy num nummy nos nos nis numsandignit lore dolum quat ver am vullametuer inis acip eum nim zzrit nulla feum et nullan vulla conum dolore tat adit nullam vendre

Met ulla con ut incilisismod minis dolore etue mincill aortiniam, senis dunt wiscilisi te magnismod magnim quisl iriuscidunt nummy num nummy nos nos nis numsandignit lore dolum quat ver am vullametuer inis acip eum nim zzrit nulla feum et nullan vulla conum dolore tat adit nullam vendre dolore conulla

B R

4

Magazine

5

D


Het Paasvuur Het paasvuur stamt uit de heidense oorsprong van ons Paasfeest. Vroeger werden op heuveltoppen vuren aangestoken om de demonen van de winter te verjagen. Vuur staat al eeuwen lang symbool voor reiniging en vruchtbaarheid.

Veiligheid voor alles eriure consequat, vel iriuree tumsandre faci tisl ulla facipit prat wismodigna facincipit alissi bla facidunt auguemincidunt autem velesequam do cortis alit, venisl delessit nit ad tion ullaorem zzrit vel irillao rperaessi. minit, sisi tin vent prat. Duis nonsecte mincipis num quismodolor autat loborem iusci et ullum elesenim doloborem di In het oosten van ons land el utpat la aciduis non ullute modo odipit ipsusto et, quismodolor autat loborem iusci et ullu m esenim doloborem dipis nibhel utpat la aciduis non ullute modo odipit ipsusto et, Lum illute corperos ad mincidunt luptatisl utatet adignim veraesto enim veliquam quisim zzrit acidunt loreetuer si tem irit aliquam etummy nulput ilisl dolessim quatueros delessed tem ing erostinit adipit, quat lutat, quat. Agna facipis nibh exer ad magnim endipit aliquisissed er sim dunt ad magna con vendigna acinisl eu facil utpatem quat, quis-

B R

4

Magazine

6

D


(Advertentie)

B R

4

Magazine

7

D


Broodje AAP

Rubriek: Nathalie van der Linden

Broodje aap Een broodjeaapverhaal is een (meestal) verzonnen verhaal dat als waar gebeurd wordt doorverteld. Er zijn verhalen die oorspronkelijk op waarheid gebaseerd zijn, maar door het mond tot mond doorgeven zodanig zijn veranderd, dat er van de feiten niets meer klopt.

Gewicht van vertrouwen Een bakker kreeg boter van een boer. In ruil daarvoor kreeg de boer brood van de bakker. Na een tijdje viel het de bakker op dat de stukken boter van de boer steeds lichter werden. De boter zou steeds drie pond moeten wegen, maar het leek iedere keer minder te zijn. De boer woog de boter op zijn weegschaal. Die gaf hem gelijk en hij klaagde zijn boterleverancier aan bij de rechter. “Uw stukken boter zouden niet het vereiste gewicht hebben”, zei de rechter tegen de boer. “Dit stuk zou drie pond moeten wegen, maar het weegt veel minder.” “Dat is uitgesloten, meneer de rechter”, zei de boer. “Ik heb het elke keer nagewogen.” “Misschien kloppen uw gewichten niet”, opperde de rechter. “Hoezo gewichten?” vroeg de boer stomverbaasd. “Ik heb helemaal geen gewichten. Die gebruik ik nooit.” “Maar waar weegt u dan mee als u geen gewichten heeft?”, vroeg de rechter.

Het begrip broodjeaapverhaal is een typisch Nederlandse uitdrukking die bekend is geworden nadat schrijfster Ethel Portnoy in 1978 een aantal van haar anekdotes had gebundeld in het boekje Broodje Aap. De titel is ontleend aan het verhaal dat in een bepaald restaurant broodjes met apenvlees te koop zouden zijn. Ook op het internet heeft het broodje aap zijn intrede gedaan. Inmiddels zijn er zo’n 600 sites die anekdotes vertellen waarvan men niet weet of het (deels) op waarheid berust of niet. Sinds een paar jaar bestaat er ook een Broodje Aap scheurkalender. De Broodje Aap kalender 2009 kost € 13,50 en is verkrijgbaar in de betere boekhandel.

“Heel eenvoudig”, zei de boer. “Ik krijg mijn brood van de bakker en hij krijgt boter van mij. Een brood weegt drie pond dus leg mijn boter links op de weegschaal en een brood rechts en zo weeg ik dat af.”

kijk op: www.kiesjekleurplaat.nl en maak kans op fantastische prijzen!

B R

4

Magazine

8

D


Voedsel voor de ziel Het was in het Wilde Westen. Twee cowboys en een Navajo-indiaan zijn de hele dag bezig met het opdrijven van koeien. Aan het eind van de dag hebben de cowboys het er met elkaar over dat ze honger hebben. Samen dromen ze over uitgebreide maaltijden die ze zullen eten als ze eindelijk eens een stadje zouden tegenkomen. Een van de cowboys vraagt de indiaan of hij geen honger heeft. De indiaan haalt zijn schouders op. “Nee, ik heb geen honger.” Een uur bereiken de drie een stadje. Terwijl ze in een restaurant zitten te eten, zien de cowboys dat de indiaan het ene na het andere bord volschept. “Hoe kan dat nou”, zegt een van de cowboys. “Nu eet je alsof je dagen niet gegeten hebt, terwijl je een uur geleden nog zei dat je geen honger had.” De indiaan kijkt de cowboys kauwend aaan. Dan zegt hij: “Het was niet slim om op dat moment honger te hebben. Een uur geleden was er geen eten.”

Broodgezegden Het woord ‘brood’ gebruiken de meeste mensen dagelijks. Niet alleen als het over het eetbare brood gaat, maar ook figuurlijk. In de Nederlandse taal hebben we zelfs verschillende spreekwoorden met het woord brood. Voorbeelden van broodgezegden

• • • • • • •

Brood op de plank hebben: Een behoorlijk inkomen hebben, ruim genoeg hebben om van te leven. Dat eet geen brood: Dat kost niets aan onderhoud.   Zich de kaas niet van het brood laten eten: Niet de baas over zich laten spelen. Iemand het brood uit de mond nemen: Iemand zijn levensonderhoud onmogelijk maken, zorgen dat die persoon geen geld meer kan verdienen. Zoete broodjes bakken: Zich gehoorzaam voordoen om iets goed te maken. Zijn broodje is gebakken: Zijn fortuin is gemaakt, hij heeft zijn geld binnen. Daar lusten de honden geen brood van: Dat is minderwaardig spul.

Waar of niet waar? 1) Het woord smartlap is afgeleid van het beschilderde doek waarmee middeleeuwse straatzangers hun liederen illustreerden. 2) Aan het consumeren van het likeurtje Baileys, gevolgd door 7-Up, zouden mensen zijn overleden. 3) De Chinese muur kan vanaf de maan met het blote oog worden gezien. 4) Van spinazie word je sterk. 5) Het boek ‘De DaVinciCode’ van Dan Brown is gebaseerd op een broodjeaapverhaal. Antwoorden 1:Niet waar 2:Het mixen van Baileys met zure dranken wordt op het etiket van Baileys inderdaad ontraden omdat het op melk gebaseerde likeurtje dan gaat schiften. Van levensgevaar is echter geen sprake. 3: Niet waar. 4: Geldt alleen voor Popeye. 5: Waar.

B R

4

Magazine

9

D


Moederdag

B R

5

Magazine

0

D


M oederdag

Hennie van den Berg

Piep, piep, piep. De wekker gaat. Langzaam gaan mijn ogen een klein stukje open, nog langzamer komen de gedachten op gang. ‘Hè, het is toch zondag vandaag?’ Opeens beweging naast me in bed en wat nooit gebeurt, gebeurt nu. Mijn partner staat eerder op dan ik. Langzaam sijpelen de eerste realiteiten mijn hersenen binnen. Ondertussen sluipt mijn partner de slaapkamer uit en hoor ik kort daarna kinderstemmetjes. Ineens weet ik het, het is moederdag vandaag! Genietend blijf ik liggen. Ritselende geluiden hoor ik uit de keuken en vervolgens zachte voetstappen op de trap. Gedempte geluiden voor de deur en ik ga weer in slaappositie liggen alsof ik nog niet wakker ben geweest. Dit zijn DE momenten van moederdag, waar ik elk jaar weer enorm van geniet....

Heerlijk ontspannen met koffie sequisit la conummolorem iustie doluptate minim ip exer seniscin velit, vel iuscidu ipisit adionse ctetummy non vel enit velit lut praessectem iurercidunt irit am, verostrud dolore mod del ulla alis ea faccum quis dipisl iusto doloreet alit vel utem dio odolesto odolore et alisi ea ad er ing eugiatisim nis accum nullam, consent venim zzriurem at.

En ‘s avonds het door de kinderen bedachte menu met pannekoeken Kindermenu gemaakt door de kinderen sequisit la conummolorem iustie doluptate minim ip exer seniscin velit, vel iuscidu ipisit adionse ctetummy non vel enit velit lut praessectem iurercidunt irit am, verostrud dolore mod del ulla alis ea faccum quis dipisl iusto doloreet alit vel utem dio odolesto odolore et alisi ea ad er ing eugiatisim nis accum nullam, consent venim zzriurem at. Bore dolesed molobore facipisit acip eril irit augiat incinci tio digniatin et pratet luptat am in ex el dolupta tionsecte molorper ilit velis aut ip essi.

Bloemen, altijd sfeervol Voor moeder sequisit la conummolorem iustie doluptate minim ip exer seniscin velit, vel iuscidu ipisit adionse ctetummy non vel enit velit lut praessectem iurercidunt irit am, verostrud dolore mod del ulla alis ea faccum quis dipisl iusto doloreet alit vel utem dio odolesto odolore et alisi ea ad er ing eugiatisim nis accum nullam, consent venim zzriurem at. Bore dolesed molobore facipisit acip eril irit augiat incinci tio digniatin et pratet luptat am in ex el dolupta tionsecte molorper ilit velis aut ip essi.

B R

5

Magazine

1

D


(Advertentie)

B R

5

Magazine

2

D


M oederdag

vervolg

Een dienblad vol lekkers Het beschuitje met suiker ontbreekt niet sequisit la conummolorem iustie doluptate minim ip exer seniscin velit, vel iuscidu ipisit adionse ctetummy non vel enit velit lut praessectem iurercidunt irit am, verostrud dolore mod del ulla alis ea faccum quis dipisl iusto doloreet alit vel utem dio

Geknutselde kadootjes Vol ijver is eraan gewerkt sequisit la conummolorem iustie doluptate minim ip exer seniscin velit, vel iuscidu ipisit adionse ctetummy non vel enit velit lut praessectem iurercidunt irit am, verostrud dolore mod del ulla alis ea sequisit la conummolorem iustie doluptate minim ip exer seniscin velit, vel iuscidu ipisit adionse ctetummy non vel enit velit lut praessectem iurercidunt irit am, verostrud dolore mod del ulla alis ea faccum quis dipisl iusto doloreet alit vel utem dio

Opgewonden kinderstemmetjes De spanning van het uitpakken sequisit la conummolorem iustie doluptate minim ip exer seniscin velit, vel iuscidu ipisit adionse ctetummy non vel enit velit lut praessectem iurercidunt irit am, verostrud dolore mod del ulla alis ea faccum quis dipisl iusto doloreet alit vel utem dio

Bezoek moeder Ik verlang naar haar komst sequisit la conummolorem iustie doluptate minim ip exer seniscin velit, vel iuscidu ipisit adionse ctetummy non vel enit velit lut praessectem iurercidunt irit am, verostrud dolore mod del ulla alis ea faccum quis dipisl iusto doloreet alit vel utem dio.

B R

5

Magazine

3

D


(Advertentie)

B R

5

Magazine

4

D


Moederdag geeft me warmte Column : Gigi Ravelli.

Eigenlijk vier ik het niet, Moederdag. Maar kan ik de verleiding niet weerstaan als ik langs die leuke winkeltjes loop die er zo veel aandacht aan besteden. Alleen op die dag van het jaar ben ik voor Moederdag. Tja, wat ik als ik straks zelf moeder ben, is het toch wel leuk, kleintjes die wat voor je in elkaar knutselen. Altijd een raadsel wat het voor moet stellen, maar natuurlijk prachtig. Arme moeders, het kunstwerk moet in het zich getoond worden aan iedereen die binnenkomt. Mijn moeder verwacht ook altijd wel een kadootje. Uit schuldgevoel, (ik geef haar liever spontaan een kado dan op een vaste dag) koop ik altijd wel een kleinigheidje. Maar dit jaar niet!

Lekker uit eten met mijn lieve moeder tat, quatums andiamcommy nulput at prat lam velit dit do cor accumsa ndigna consecte del diamconulla feugait dit adigna commy nim acum deliquis eugue tisim zzrilit autpat. Gait volore core tionseq uipismo lor tionum dasdd aliquam, consed mod tat exer in h digna accum vulluptat. An henim volore magna commy nit velit wis doloborem volorpe riusci blam, commy nulputet volor sisim dignisi bla con vent nulputetummy Het mooiste kado ooit dolore duip elit nonum do odit at lan elit augue dolore tem volortie dolorem ilisi pratism oluptat. Olore te consequ ipsusci ex Verilluptat amcon er illam iure dignim quis nulput pratism oluptat. Olore te consequ ipsusci ex elesectem iuscil dolore velit, consed euipsum molenis nissequi tat ametue magna facing eugue feugiat am nibh et, suscidunt velendre vel ipit il er sustrud dolesti onsecte vulputpat laorper aestrud.

B R

5

Magazine

5

D

gigi Ravelli


P I MP JE BROOD

Rubriek: Rosalyn Vink

Maak je eigen, unieke boterham Brood is er in vele soorten en maten. Maar je kan ook jouw eigen, unieke broodje of boterham maken! Je kunt eindeloos variëren met verschillende soorten beleg. Met pindakaas, hagelslag, chocopasta, muisjes, jam, aardbeien, ham en nog véél meer. Je kunt ook hele leuke dingen doen met de vorm van brood. Bijvoorbeeld door het te knippen in de vorm van hartjes, rondjes, poppetjes. En die kun je dan weer versieren met broodbeleg. Hier vind je een aantal ideeën, maar gebruik vooral ook je eigen fantasie! Je brood pimpen is altijd leuk, maar extra leuk om je moeder mee te verrassen op moederdag! Of om een mooie paasbrunch te maken!

B R

5

Magazine

6

D


Ik

 van mamma

Metuer sit loborem nim iuscil iliquatuer atie exer si blandip eugiat, conullum vendrem aliquate vel etum ero dit autem ing euissed diat luptatetum icipissecte tatisit velis nulputem ing ea consequate dolore ming ea facil ut augue modolorero od tet, vulput alisl ullam exer si tie velenis modolorem qusisim velisi. Tuerostrud tate mod eu faccum estrud tinim vent ulla accum quat, sis dolendre miniate ming euis daNulla feuisis nummolor susci exer iriurena tat. Onatio od magnis augait diat. Ignismo dipsustrud tem quis nit at.

“Mamma zal erg verrast zijn met deze rode jamhartjes” “Ik heb in geen tijden zo’n lol gehad!” Brood op z’n paasbest Metuer sit loborem nim iuscil iliquatuer atie exer si blandip eugiat, conullum vendrem aliquate vel etum ero dit autem ing euissed diat luptatetum icipissecte tatisit velis nulputem ing ea consequate dolore ming ea facil ut augue modolorero od tet, vulput alisl ullam exer si tie velenis modolorem qusisim velisi.Tuerostrud tate mod eu faccum etrud tinim vent ulla accum quat, sis dolendre miniate ming euis

Lachen met brood Metuer sit loborem nim iuscil iliquatuer atie exer si blandip eugiat, conullum vendrem aliquate vel etum ero dit autem ing euissed diat luptatetum icipissecte tatisit velis nulputem ing ea consequate dolore ming ea facil ut augue modolorero od tet, vulput alisl ullam exer si tie velenis modolorem qusisim velisi.

“Pindakaas werkt goed als lijm” Lekker smeren Metuer sit loborem nim iuscil iliquatuer atie exer si blandip eugiat, conullum vendrem aliquate vel etum ero dit autem ing euissed diat luptatetum icipissecte tatisit velis nulputem ing ea consequate dolore ming ea facil ut augue

B R

5

Magazine

Heb je een leuke foto van jezelf met je gepimpte broodje? Mail deze dan naar: brood@nbc.nl. De origineelste foto’s plaatsen wij op onze website www.brood.net. Vergeet niet je naam en woonplaats te vermelden, en een leuk verhaaltje bij de foto. Alvast hartelijk bedankt voor je inzending en veel plezier bij het pimpen van je brood!

7

D


B roodschappen

Rubriek: Nathalie van der Linden

Botervloot Dat je boter in de koelkast bewaart is voor de meesten geen nieuws. Dat de houdbaarheidsdatum tussen de verschillende soorten erg verschilt is minder bekend. De houdbaarheid van boter is afhankelijk van de samenstelling, wijze van bewaren en wijze van fabriceren. Wanneer de boter weinig water bevat, is deze enkele weken tot twee maanden houdbaar. Op de verpakking staat de versheiddatum. De fabrikant gaat er dan van uit dat de boter in de eigen verpakking wordt bewaard bij 7 graden Celsius. Behalve de temperatuur hebben licht en geur ook veel invloed op de houdbaarheid van boter. Je kunt boter beter weg houden van sterk ruikende voedingswaren en licht om te voorkomen dat deze ranzig wordt. Dat doe je door de boter, ook in de koelkast, te bewaren in een botervloot. Mocht de boter per ongeluk toch een keer te lang op tafel staan, dan kan de bovenlaag een beetje donkerder kleuren. Deze laag kan je verwijderen: De boter is nog steeds bruikbaar.

A di Alessi

Botervloot ontwerp:Stefano Giovannoni www.alessi.com

B R

5

Magazine

8

D


Fred & Ed Drie voormalige medewerkers van Unilever introduceerden onlangs het nieuwe kidsmerk Fred&Ed, zoet broodbeleg uit een tube. Behalve schrijf- en knijpplezier bieden de tubes gemak en hygiëne. Ze zijn verkrijgbaar in vijf smaken: pindakaas, dubbelpasta, hazelnootpasta en de jams aardbeien en abrikoos. Smeren wordt weer leuk met broodbeleg van Fred&Ed. Het product is bedoeld voor kinderen van 6 tot 11 jaar.

Bolletjes Bröd in de melk

Vette vis voor op brood

Geen tijd ‘s morgens om je brood of knäckebröd te smeren? Doe gewoon je bröd in de melk! Door het krokante laagje blijven de stukjes bröd knapperig in de melk. Je kan het natuurlijk ook in de yoghurt doen. Het is ook nog eens heel gezond: het zit boordevol vezels en bevat ook nog eens weinig verzadigde vetten. Bröd in de melk is verkrijgbaar in de smaken naturel, chocola en rood fruit.

Vis is gezond en smaakt heel lekker op brood. Veel vissoorten bevatten broodnodige, gezonde vetten. Deze zorgen voor de opname van vitamine A, D, E en K, en verbeteren de weerstand. Bovendien zijn ze goed tegen onvruchtbaarheid, huidproblemen, geheugen- en concentratieproblemen.

Kijk voor filmpjes over Bröd in de melk op: http://www.youtube.com/watch?v=jMu7PvpbcNU

Vette vissoorten zijn haring, makreel, paling, botervis en zalm. Zij bevatten tussen de 12 en 20% gezonde vetten. Sardien en pangasius bevatten 7% gezonde vetten en forel, tonijn en zeewolf 3%.

Belgen dol op speculaaspasta

Maak zelf zo’n gezond visbeleg:

Sinds de introductie van het nieuwe broodbeleg is het in België niet meer aan te slepen. De speculaaspasta valt zeer goed in de smaak bij onze benedenburen. Al meerdere malen moest fabrikant Lotus de productie opvoeren wegens enorme vraag van de supermarkten. De speculaaspasta is een razend succes geworden nadat het vorig jaar als uitvinding meedeed in een tv-wedstrijd. Ook in Nederland is de pasta te koop in de supermarkten. Hoewel de brij ook in ons land goed loopt, is het hier nog niet zo’n topper als bijvoorbeeld pindakaas. Dit product loopt weer wat minder in België.

Tapenade met ansjovis

B R

5

Magazine

Ingrediënten: 1 teentje knoflook 100 g zwarte olijven zonder pit 4 eetlepels kappertjes 2 ansjovisfilet 15 gedroogde tomaten op olie 30 g dille Bereiding Meng de ingrediënten tot een grove saus in de keukenmachine. Houd wat van de dille achter en gebruik dit als garnering.

9

D


B roodnodig

Rubriek: Nathalie van der Linden fotografie en beeldbewerking: Cees Buijs

Graan Eten en drinken doen we niet alleen omdat het lekker is, maar ook omdat het nodig is. Brood bevat vele gezonde ingrediënten die nuttig zijn voor het lichaam. Die nuttige voedingsstoffen zorgen voor gezonde spieren zodat je goed kunt sporten, maar zijn ook nodig voor allerlei processen in het lichaam, zoals het kloppen van je hart. In de rubriek Broodnodig komen de voedingswaarden en de ingrediënten van brood aan bod. Ingrediënten Brood bevat vele ingrediënten, zoals bloem, meel, tarwe, graan, gist, zemelen, broodzout en gluten. Wat doet gist eigenlijk met brood en wat is het verschil tussen bloem en meel? En wat maakt dat elk soort brood zo anders smaakt? In deze rubriek krijgt u hier antwoord op. Deze keer besteden we aandacht aan graan. Voedingswaarde Dat brood gezond is, is algemeen bekend. Maar wat maakt het brood nu eigenlijk zo gezond? Brood geeft het lichaam de broodnodige energie, zetmeel, voedingsvezels, jodium, ijzer, koper, magnesium, foliumzuur, seleen, zink en natuurlijk vitamines. Waarom is dit allemaal zo waardevol voor je lichaam?

Voor alle graansoorten geldt dat ze veel zetmeel (koolhydraten) bevatten. Daarnaast bevatten ze ook eiwitten. Daarom vormen ze de belangrijkste voedingsbron voor de mens. Mensen kunnen volledige korrels niet verteren (in tegenstelling tot vee), dus wordt het tot meel vermaald. Daar kan dan weer deeg van gemaakt worden die gebakken wordt tot brood. Granen in brood De meergranenbroden bevatten meerdere soorten granen. Door de samenstelling van de hoeveelheid te variëren, ontstaan de verschillen in de broden. Iedere graansoort heeft zo zijn eigen kenmerken. Zo wordt het graan na 15 vermalingen ingedeeld in diverse productcategorieën met verschillende korrelgrootte. Het resultaat van de verschillende vermalingen vormt nu de basis voor verdere mengingen. Zo komt rogge alleen in donkere broodsoorten voor en tarwe wordt zowel in donker als in witbrood gebruikt.

Rekenvoorbeeld hoeveelheid vezels

Granen zijn eigenlijk grassoorten. Graankorrels groeien in aren, halmen of kolven (zoals bij maïs). Als we praten over graan, denkt bijna iedereen meteen aan tarwe. Dat is logisch, want daarvan wordt meestal brood gebakken. Maar er zijn nog veel meer soorten graan, zoals gerst, gierst en rogge. Ook haver, rijst en maïs zijn granen, maar die worden in Nederland meestal niet voor brood gebruikt.

Van graan tot meel

5 snee volkorenbrood: 4 aardappelen: 200 gram groente: 2 stuks fruit

10 8 4 8

gram gram gram gram

Totaal:

30

gram vezels

Eén tarwehalm of aar bevat tussen de 45 en 60 graankorrels. Deze moeten eerst tot meel gemalen worden voordatde bakker er brood van kan bakken. Hiervoor ondergaan de graankorrels vijf handelingen: het maaien, het dorsen, het wannen, het opslaan en het malen. Het maaien, dorsen en wannen Als het graan of koren rijp is, wordt het geoogst. De korenhalmen worden tot tegen de grond afgesneden.

B R

6

Magazine

0

D


Vroeger gebeurde dit met sikkelvormige messen, waarna de graankorrels op de boerderij gescheiden werden van de aren (dat heet dorsen). Met het wannen scheidt men het kaf (= het beschermend omhulsel van dorre schutblaadjes die rond elke graankorrel zitten) van het koren. Dit gebeurde met een zeef of een wan. Vandaag de dag neemt de maaidorser al dit werk voor zijn rekening. Deze machine maait, dorst en want tegelijk. Het opslaan Vroeger sloeg de boer het graan op in graanzolders en schuren. Dit gaf veel problemen. Ratten en muizen die van het graan kwamen eten, waren vervelende bezoekers. Bovendien bevuilden ze met hun uitwerpselen het opgeslagen graan. Daar hoeven we tegenwoordig niet meer bang voor te zijn. Vóór de vermaling wordt het graan namelijk tot tweemaal toe gereinigd. Na de tweede reiniging wordt de kwaliteit van het graan in een laboratorium getest op vochtigheid, bakwaarde en proteïnegehalte. Daarna wordt het opnieuw gesorteerd en opgeslagen in een silo. Het malen Brood wordt gemaakt van meel. Dit meel verkrijg je door graan te malen of fijn te stampen. Vroeger maalde men het graan tussen twee molenstenen. Later werden natuurkrachten gebruikt om molens

B R

te laten draaien: water (watermolen) en wind (windmolen). Tegenwoordig gebeurt dit in moderne, elektrische maalderijen. Zo’n maalderij of meelfabriek produceert dagelijks ongeveer 500.000 kilo meel. Van meel wordt ook bloem gemaakt. De gemalen korrels worden dan nog een keer gezeefd om de bloem te scheiden van de zemelen (omhulsel van de graankorrel). Het meel of de bloem wordt verpakt in zakken die aan de bakker worden geleverd. Het bakken Sommige bakkers gebruiken de door de fabriek samengestelde mengsoorten, maar andere bakkers mengen liever zelf de verschillende meelof bloemsoorten om een eigen broodsmaak te creëren. Mede daarom smaakt het brood van de ene bakker anders dan van de andere bakker. Voedingsvezel Voedingsvezel is de verzamelnaam voor onverteerbare bestanddelen die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen zoals graanproducten, zaden, bonen, erwten, groenten en fruit. Er zijn verschillende soorten vezels, oplosbare en nietoplosbare.

6

Magazine

1

D


De oplosbare vezels zitten voornamelijk in fruit, haver, gerst, bonen en groenten. In graanproducten (dus brood) komen vooral niet-oplosbare vezels voor. Zij zorgen ervoor dat de afvalstoffen via de dikke darm uit het lichaam worden verwijderd. Hoe sneller dit gebeurt, hoe minder schadelijke stoffen de tijd hebben om in contact te komen met de darmwand. Daarom is brood zo onmisbaar in de dagelijkse voeding.

Vijf bruine boterhammen leveren al 29 procent van de aanbeveling en vijf volkorenboterhammen zelfs ruim 38 procent. Belangrijk om te weten •

Vezels in brood • Omdat de voedingsvezels vooral in het buitenste deel van de graankorrel zitten, bevat brood met een grotere tarwekorrel een hoger gehalte aan voedingsvezels dan brood met een fijner meelsoort. Volkorenmeel heeft dus een hoger gehalte aan voedingsvezels dan bloem. De donkere broodsoorten zoals bruin-, volkoren-, rogge- en meergranenbrood bevatten iets meer voedingsvezel dan witbrood. Dat wil niet zeggen dat witbrood niet gezond is. Want ook witbrood bevat voedingsvezel, alleen wat minder.

Als je meer vezels eet, is het belangrijk voldoende te drinken om de vezels te helpen de darm te passeren. Hiervoor is 1,5 liter per dag nodig. Als je plotseling veel meer vezels eet dan gewoonlijk kan je last krijgen van winderigheid. Het is daarom aan te raden om de hoeveelheid vezels geleidelijk uit te breiden. Er zijn ook voedingsmiddelen in de handel waaraan extra vezels zijn toegevoegd, zoals ontbijtgranen en vruchtensappen.

Volgende keer in Broodnodig: B- vitaminen en gist

Waarom heb je het nodig? Als wij vezels eten, komen de vezels in onze darmen terecht. Omdat vezels als een spons water opnemen, zorgen ze voor een goede darmwerking en een soepele stoelgang. Bovendien dienen zij als voedsel voor de ‘goede’ bacteriën in de darmen, waardoor vezels bijdragen aan een goede afweer tegen ziekten. Aangezien vezels vrijwel niet verteerd worden, hebben ze geen voedingswaarde voor ons. Maar ze hebben wel verschillende voordelen voor de gezondheid. Vezels kunnen helpen bij diarree, hebben een positief effect op cholesterol en op de bloedsuikerspiegel. Daarom zijn vezels onmisbaar voor mensen met suikerziekte. Sinds kort is ook bekend dat voldoende voedingsvezel in de voeding de kans op het ontstaan van hart en vaatziekten verkleint. Doordat een vezelrijke voeding sneller een vol gevoel geeft, heeft een vezelrijke voeding ook voordelen bij het krijgen en houden van een gezond gewicht. Dat maakt brood geschikt voor mensen die op hun gewicht willen letten. Er is zelfs een brooddieet. Hoeveel heb je nodig?

Voedingsdeskundige Jolijn over brood: Brood bevat voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor het lichaam. Ontbijten met brood is dus letterlijk en figuurlijk een goed begin van de dag. Tegenwoordig zie je steeds meer producten die een broodontbijt vervangen, zoals cereals (cornflakes en dergelijke), muesli, fruitontbijt of zuivelproducten. Ook deze producten leveren een gezonde start van de dag, maar bevatten toch niet (of in mindere mate) de voedingsstoffen die brood in zich heeft. Dat geldt vooral voor de waardevolle stoffen jodium, ijzer, koper, magnesium en vezels. Bovendien kun je met brood veel meer variëren, zodat je het nóg lekkerder kunt maken, maar ook nóg gezonder. Door de boterham te besmeren met een beetje boter en kaas of vleeswaren heb je meteen een groot deel van de aanbevolen hoeveelheid eiwitten, vitamines en mineralen binnen.

Jolijn van der Wal

Het Voedingscentrum geeft aan dat een gezonde voeding voor volwassenen zo’n 30-40 gram vezels per dag zou moeten bevatten. Voor kinderen van 1-3 jaar is dat 15 gram, van 4-8 jaar 20-25 gram en voor kinderen van 9-13 jaar 25-30 gram per dag. Slechts 10 procent van de Nederlanders eet voldoende vezels.

B R

6

Magazine

2

D


B R

6

Magazine

3

D


(Advertentie)

B R

6

Magazine

4

D


r

Euro

p

Een rond reis door Europa levert een keur aan verschillende soorten brood op.Elk land heeft zo zijn eigen vorm en smaak van h e t b ro o d . Hennie van den Berg Model: Jim Carrey.

B R

6

Magazine

5

D

do o

a

je

Br o

o r nd d o


B roodrondje door Europa Achtergrondartikel: Hennie van den Berg. Fotografie: Cees Buijs

Een rondreis door Europa levert een keur aan verschillende soorten brood op. Elk land heeft zo zijn eigen vorm en smaak van brood. Ontstaan van brood Brood is er niet altijd geweest. De eerste broden bestonden uit meel en water. Waarschijnlijk ontstond het eerste brood door een ongelukje. Waarschijnlijk morste iemand wat van die pap op een hete steen die in het vuur lag. De pap bakte, kreeg een knapperige korst en smaakte bovendien bijzonder goed. Het brood was uitgevonden. Egypte De Egyptenaren aten gedesemd brood. Zo’n 1500 jaar voor onze jaartelling ontdekte een Egyptische slaaf dat brood kon rijzen. Deze slaaf had als taak iedere dag vers brood te bakken. Brood dat een dag oud was, was niet te eten. Op een dag merkte hij dat hij een restje broodpap van de vorige dag had laten staan. Dit restje was zuur geworden (= verzuurd deeg of zuurdesem). Om te voorkomen dat iemand dat merkte, deed hij het bij de nieuwe broodpap. De broden die hij daarvan maakte, waren veel luchtiger en smaakten veel lekkerder dan de broden die hij eerst maakte. Doordat zuurdesem gist, ontstaan er tijdens het bakken luchtbelletjes; de gaatjes in het brood. Hij kreeg veel complimenten over dit brood en hij bakte voortaan brood met een restje deeg van de vorige dag. De Grieken

Brood is een onmisbaar bestanddeel van de maaltijd Brood in Frankrijk Verder naar het zuiden komen we in Frankrijk. Frankrijk staat bekend om zijn baguettes. Baguettes zijn lange, dunne broden, in Nederland worden ze stokbrood genoemd. Deze zijn echter niet hetzelfde als in Frankrijk. In Nederland zijn de stokbroden dikker dan de Franse baguettes. Deze baguettes eten de Fransen de hele dag door. Zo eten zij bijvoorbeeld ’s morgens bij het ontbijt baguette met koffie met melk. Croissants worden in Frankrijk niet beschouwd als brood. Ze behoren tot de patisserie. Brood is een onmisbaar bestanddeel van de maaltijd in Frankrijk en veel restaurants serveren het brood ook gratis. Brood is niet alleen om op te eten, het is tevens een werktuig. Met het brood schuift men het eten van het bord op de vork. Af en toe neemt men een hap van het brood Spanje en brood De Spanjaarden hebben niet zoveel met brood zoals de Nederlanders het kennen. Zij eten niet veel brood en als ze brood eten is het vaker een zoetig of hartig broodje. Ook andere broodvervangers zoals churros worden vaak gegeten.

De Grieken waren echte fijnproevers. Zo slaagden de bakkers van het oude Athene erin om 72 soorten brood te bakken. Deze smaakten niet alleen anders, ze hadden allemaal een andere vorm. Onze zuiderburen Op reis naar het zuiden doe je eerst België aan. Bij de bakkers in België liggen verrassend veel ronde broden. Net als in Nederland liggen hier bij de bakker tientallen soorten brood met verschillende smaken. Het verschil met Nederland is de vorm van het brood.

B R

6

Magazine

6

D


Alpenlanden

Smørrebrød in Denemarken

Terug naar het noorden rijden we via Italië en Oostenrijk. In Italië eten we een ciabatta. Ook een Italiaanse bol konden we krijgen, maar verder waren er maar weinig broodsoorten. De Italiaanse bol is een brood dat een vrij harde, krokante korst heeft en ruim twee maal zo groot is als een regulier Nederlands kadetje.

Voor veel Denen bestaat de lunch uit smørrebrød. Het witte- of roggebrood met boter verdwijnt onder stapels beleg van slablaadjes, diverse soorten vis, vlees, ei, kaas, salades, paprika, tomaat, komkommer, radijs, druiven, tropisch fruit en garnering. Smørrebrød is het verleidelijke nationale hapje, dat in combinatie met bier en akvavit (een nationale sterke drank) de nodige aftrek vindt. Het wordt thuis gegeten, maar gaat ook mee voor onderweg.

Eenmaal in Oostenrijk eten we een kaiserbroodje. Een kaiserbroodje of ook wel semmel genoemd is een klein, hard gebakken bolletje wittebrood, dat zich kenmerkt door een vijfdelige ster.

Knäckebröd in Zweden

Oorspronkelijk werd deze ster door het vouwen van het broodje verkregen. Tegenwoordig wordt de ster erin gedrukt met een speciale stempel. Het kaiserbroodje wordt veel gegeten in Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Naar welke keizer het broodje is vernoemd is onbekend.

Broodontbijt: een symbool van luxe en welstand

Knäckebröd is een plat, meestal van roggemeel gemaakt, brood dat erg kort en heet wordt gebakken en daarna wordt gedroogd. Hierdoor bevat het bijna geen water (minder dan 10%), zodat het knapperig is. Door het lage waterpercentage heeft het knäckebröd het voordeel dat het lang houdbaar is, iets dat vooral vroeger van belang was. Knäckebröd is van oorsprong een Scandinavisch product. De naam betekent: breek brood. Terug in Nederland

Regionale verschillen De bakcultuur in Duitsland is nog uitgebreider dan die in Nederland. Zowel het aanbod van brood als het aanbod van zoet gebak is in Duitsland veel groter. Duitsland is wereldwijd het land met de meeste broodsoorten. Meer dan zeshonderd soorten zijn officieel geregistreerd. Dat komt doordat elke streek zijn eigen speciale broodsoorten heeft. Het standaard Duitse brood is zuurdesembrood. Dat is donker brood, dat door het zuurdeeg lang houdbaar is en een stevige eigen smaak heeft.

B R

De bakkerijen in Nederland hebben een bijzonder gevarieerd assortiment. Brood wordt ook minstens twee keer per dag gegeten. In vroeger eeuwen was het broodontbijt een symbool van luxe en welstand. Pas eind negentiende eeuw kwam het voor iedereen binnen bereik. De historie van brood als ontbijt is tamelijk jong. Middeleeuwers bijvoorbeeld begonnen hun dag met een eerste maaltijd van voornamelijk pannenkoeken, brij of pap.

6

Magazine

7

D


13:43 Le pain, Le vins......

14:21

19:38

14:00

11:14

B R

6

Magazine

8

D


je

doo

Br o

ron d

a

od

16:58

r

Europ

13:01

19:06

B R

6

Magazine

9

D


(Advertentie)

B R

7

Magazine

0

D


Tips van de chef

Om zelf klaar te maken

De heerlijkste broodrecepten

B R

7

Magazine

1

D


B R

7

Magazine

2

D


Bereiding Bak de waldkornbol volgens de aanwijzingen op de verpakking af, of haal een heerlijke verse bij de bakker om de hoek. De plakken courgette even grillen of roosteren tot ze gaar zijn. Breng op smaak met een snufje zout en peper. Snijd de olijven, zongedroogde tomaat en koriander in reepjes. Snijd de waldkorn bol doormidden en besprenkel de helften met olijfolie. Beleg de bol met de plakken kaas, courgette, olijven, tomaat en koriander. Op en top mediterraans!

Waldkornbol Mediterraans Ingredienten 1 bruine waldkornbol 4 plakken courgette 2 plakken 20+ kaas 4 olijven 2 zongedroogde tomaten 1 takje koriander snufje zout en peper 2 theelepels olijfolie

B R

7

Magazine

3

D


B R

7

Magazine

4

D


Vegatarische gevulde zoete puntpaprika Ingredienten Gevulde paprika’s: 4 zoete puntpaprika’s 600 gram couscous verse rozemarijn, naar smaak

Pittige klasse!

B R

7

Magazine

5

D

100 gram pijnboompitjes 400 gram mais 1 groene paprika 200 gram geraspte 20+ kaas


Tip 1

Tip 2

Tip 1: broodspiesjes met aardbei en kaas

Tip 3

Ingredienten Giam delesto el iriuscidui blaorpe riustie volorem quis eummy nos nosto odolor incilit utpate deleniatue duipis dit, cor sed ex estrud minim vullaor tionsed do consecte molenim quis nim quat wis Tip 2: brood met sla en smeerkaas Ingredienten Giam delesto el iriuscidui blaorpe riustie volorem quis eummy nos nosto odolor incilit utpate deleniatue duipis dit, cor sed ex estrud minim vullaor tionsed do consecte molenim quis nim quat wis Tip 3: brood met mosterd en geitenkaas Ingredienten Giam delesto el iriuscidui blaorpe riustie volorem quis eummy nos nosto odolor incilit utpate deleniatue duipis dit, cor sed ex estrud minim vullaor tionsed do consecte molenim quis nim quat wis Tip 4: krentenbol met sjam, kaas en sla Ingredienten Giam delesto el iriuscidui blaorpe riustie volorem quis eummy nos nosto odolor incilit utpate deleniatue duipis dit, cor sed ex estrud minim vullaor tionsed do consecte molenim quis nim quat wis

Een kind doet de was! Tip 4

B R

7

Magazine

6

D


Aadappelsalade rosbief en gepocheerd ei Ingredienten 600 gram krielaardappels in de schil 600 gram rosbief 4 eieren 1 zakje rucola sla 1 rode ui 250 gram sperziebonen

2 eetlepels kappertjes 2 teentjes knoflook verse gehakte peterselie 1 eetlepel olijfolie snufje zout en peper

Kinderluk eenfaudig

B R

7

Magazine

7

D


(Advertentie)

B R

7

Magazine

8

D


(Advertentie)

B R

7

Magazine

9

D


Met

brood

B R

in balans

8

Magazine

0

D


Met brood in balans De schijf van

5

Rubriek: Nathalie van der Linden

De basis voor gezond afvallen

Als je ervoor kiest minder te gaan eten, is het wel belangrijk gezond te (blijven) eten. Kies een dieet waarin alle voedingsstoffen zitten die je nodig hebt. Dat is beter voor je lichaam en je weerstand blijft intact. Een dieet moet voldoende vitamines en mineralen bevatten. De schijf van vijf is handig om in de gaten te houden wat je lichaam aan voedingsstoffen nodig heeft om gezond te blijven.

De Schijf van Vijf De Schijf van Vijf bestaat uit vijf regels en vijf vakken. De vijf regels geven aan waar je bij gezonde voeding op moet letten. De vijf vakken laten zien met welke voeding je dit kunt doen. In combinatie met de aanbevolen hoeveelheden leg je de basis voor een gezond eetpatroon en een gezond gewicht. De strijd Miljoenen mensen zijn regelmatig in strijd met hun (over)gewicht. Sommigen proberen het ene dieet na het andere, de ene keer met meer succes dan de andere keer. Een dieet zorgt meestal wel voor de gewenste vermindering van het gewicht, maar na het dieet vallen veel mensen weer terug in hun oude eetgewoontes. Dat brengt hen weer snel terug op het oude gewicht of, erger nog, een vermeerdering van het gewicht. Het jojo-effect

Beweging

Als je lichaam minder calorieën krijgt om te verbranden stelt je stofwisseling zich hierop in. Door de eeuwen heen is het lichaam zo geprogrammeerd dat bij een tekort aan voedsel het lichaam zich aanpast door in te teren op het spierweefsel in plaats van het gewenste vetweefsel. Er komen namelijk barre tijden aan (‘denkt’ je lichaam) en je houdt het vet vast als reserve.

Om op langere termijn af te vallen is het nodig je eetgewoontes blijvend te veranderen. Ook is het noodzakelijk om calorieën te verbranden voordat deze zich kunnen ophopen in het vetweefsel. Daarvoor is verbranding door lichaamsbeweging nodig. Het beste is natuurlijk sporten, maar bewegen kun je ook dicht bij huis doen: in de tuin werken, wat vaker de fiets nemen in plaats van de auto of een extra wandeling per dag.

Als je na het dieet weer gewoon gaat eten, is je lichaam niet direct in staat zich aan te passen en slaat het te veel aan calorieën op in een extra vetlaag. Daarom komen de kilo’s er vaak na een dieet dubbel zo hard weer bij: het jojo-effect.

Om op gewicht te blijven heb je minimaal 30 minuten beweging per dag nodig. Wil je afvallen, dan moet je één tot anderhalf uur per dag bewegen. Dat hoeft niet aaneengesloten. Je kunt het ook verdelen over periodes van 10 minuten.

Calorieën verbranden in 10 minuten

Met 10 minuten rustig fietsen verbrand je ongeveer 50 calorieën. Met 10 minuten wandelen verbrand je ongeveer 50 calorieën. Met 10 minuten joggen verbrand je ongeveer 90 calorieën.

B R

8

Magazine

1

D


De vijf regels:

De vijf vakken:

1. Eet gevarieerd

1. Groente en fruit

Er is niet één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen in voldoende mate heeft. Wie gevarieerd eet, krijgt alle stoffen binnen die nodig zijn.

Belangrijk vanwege: vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen.

2. Niet te veel en beweeg

2. Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten

Om op een gezond gewicht te blijven, is het belang-rijk gevarieerd en gezond te eten, met niet te veel calorieën en veel te bewegen. Een gezond lichaamsgewicht verkleint de kans op chronische ziekten. Niet te veel eten betekent ook zuinig zijn met zout en matig met alcohol.

Belangrijk vanwege: koolhydraten, eiwit, vezels, B-vitamines en mineralen zoals ijzer. 3. Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers Belangrijk vanwege: eiwit, mineralen zoals ijzer en calcium, B-vitamines en visvetzuren.

3. Minder verzadigd vet Door het gebruik van verzadigd vet te beperken, vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Vet is wel nodig als bron van onverzadigde vetzuren, vitamine A, D en E en energie. Kies daarom voor vetten met veel onverzadigd vet. Het eten van twee keer vis per week (waarvan ten minste één keer per week vette vis) is van belang vanwege de gezonde visvetzuren.

4. Vetten en olie Belangrijk vanwege: vitamine A, D en E en essentiële vetzuren. 5. Dranken Belangrijk vanwege: water.

4. Veel groente, fruit en brood Een gezonde voeding bevat ruime porties groente, fruit en brood. Groente, fruit en brood zijn vezelrijke voedingsmiddelen die in verhouding tot hun volume en gewicht weinig calorieën en veel voedingsstoffen leveren. Hier eet je dus niet snel te veel van. 5. Veilig In voedsel kunnen ongezonde stoffen en bacteriën voorkomen. Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest, maar honderd procent veilig voedsel bestaat niet. Thuis ben je zelf verantwoordelijk voor de veiligheid. Door te letten op houdbaarheid van voedsel en een goede hygiëne heb je hier zelf invloed op.

schijf van 5 B R

8

Magazine

2

D


B R

8

Magazine

3

D


(Advertentie)

B R

8

Magazine

4

D


(Advertentie)

B R

8

Magazine

5

D


COLOFON Het BROOD Magazine is een uitgave van: Voorlichtingsbureau Brood Redactieadres Postbus 360 6700 AJ Wageningen T 0317 - 47 12 22 F 0317 - 42 41 11 brood@nbc.nl, www.brood.net Hoofdredacteur Hennie van den Berg Art director Cees Buys Eindredacteur Rosalyn Vink-Baltus Redactie Cees Buys, Hennie van den Berg, Nathalie van der Linden, Martine Menning, Rosalyn Vink-Baltus Vormgeving Cees Buys, Nathalie van der Linden, Martine Menning Beeldbewerking Cees Buys Fotografie Cees Buys, Nathalie van der Linden Styling Martine Menning Advertentieverkoop Cees Buys, Hennie van den Berg, Nathalie van der Linden, Martine Menning, Rosalyn Vink-Baltus Uitgever Voorlichtingsbureau Brood Drukwerk en lithografie Verweij Wageningen bv

B R

8

Magazine

6

D


P U Z Z E L

Verticaal

Horizontaal

1.Ouderwets soort graan, voorloper van tarwe. 2. Taaie buitenhuid van graankorrels (bevatten veel mineralen). 4. Het in volume toenemen van het deeg. 5. Wordt pizzabodem van gemaakt. 8. Geroosterd brood. 10. Zit in graan en levert energie, wordt in het lichaam omgezet in glucose. 12. Deel van het graan waar de korrels inzitten 14. Wordt veel in Frankrijk gegeten. 15. Zuur geworden deeg dat gebruikt wordt om deeg te laten rijzen. 17. Brood dat op de bodem van de oven wordt gebakken. 23. Gebouw waar graan opgeslagen wordt.

3. Iemand die van brood zijn beroep heeft gemaakt. 6. Plat rond brood dat gevuld wordt. 7. Deeg maken door alle ingre-dienten goed te mengen. 9. Gemalen graan waar kiemen en de zemelen nog inzitten. 11. Graan dat gebruikt wordt om brood van te bakken. 13. Met, ei, suiker en kaneel gebakken witte boterhammen. 16. Door het kleden van het meel met water gaan de eiwitten aan elkaar klitten en ontstaan lange elastische........... die het deeg elastisch maken. 18. Ouderwetse fabriek waar het graan gemalen wordt. 19. Brood dat zonder gist gebakken wordt en niet van tarwe gemaakt wordt. 20. Rond broodje met gat erin. 21. Brood dat op een bakplaat wordt gebakken. 22. Schimmels die koolzuurgasbelletjes maken waardoor deeg gaat rijzen. 24. Grondstof voor brood, lijkt op gras. 25. Dubbele boterham met beleg ertussen, schuin doorgesneden (Engels). 26. Machine, door boeren gebruikt, om het graan te oogsten.

Knip de puzzel met je antwoorden uit en stuur ze naar: Brood magazine, Balistraat 118 hs Amsterdam. De winnaars krijgen automatisch bericht.

Vind alle eieren, en win! Door het heel magazine staan deze paaseieren afgebeeld. Zoek ze allemaal en geef het juiste aantal door met vermelding van je naam, adresgegevens en leeftijd.: www.broodnet/paaseierenwedstrijd.nl. Er zijn leuke prijzen te winnen. Bijvoorbeeld een enorme paastaart of een familiekaartje voor het sprookjesbos in Enkhuizen. Wat dacht je van een kilo paaseitjes, maar ook een paashaasbrood kan bij de winnaar bezorgd worden. Doe allemaal mee, veel plezier!

B R

8

Magazine

7

D


B R

8

Magazine

8

D


B R

8

Magazine

9

D


(Advertentie)

B R

9

Magazine

0

D


H 15 num et n jun me ieu i20 r li we bij uw 09 gt v wa voo ana rm r f eb uk ak laa ke r r!

In het volgende nummer van Brood Magazine: 18 juli 2009 Molendag

Een kijkje achter de schermen op een echte graanmolen

Zonnige ideeĂŤn voor een zomerse picknick Weet wat je eet

Glutenallergie,

en dan? Broodnodig Alles over Vitamine B en gist

Ontbijt op bed

Sven Kramer ambassadeur van brood En ... nog veel meer!

B R

9

Magazine

1

D


(Advertentie)

Van harte aanbevolen!

presentatie  
presentatie  

presentatie van het eerste nummer van het broodmagazine, een project van Hogeschool INHOLLAND