Page 1

Ronny Johansen og Marte J. Tovsrud

2

2 Kaleido 2 Lesebok A

Kaleido er Cappelen Damms nye norskverk for barnetrinnet. I dette verket legger vi vekt på arbeid med lesestrategier og metoder som veiledet lesing, samtidig som vi tar med skriving fra første stund.

Kaleido 2 består av disse komponentene: •

Kaleido 2 Lesebok A og B

Kaleido 2 Arbeidsbok A og B

Kaleido LES (småbøker)

OK A LES EB

• Kaleido 2 Lærerens bok •

Kaleido Digital: – elevnettsted med oppgaver og lesetrening

– lærerressurs med tavlebok, leselekser og

andre tilleggsressurser www.kaleido.cdu.no

ISBN 978-82-02-40865-7

9

788202 408657 www.cdu.no

Bokmål

I S B N 978-82-02-40865-7

Bokmål


Ronny Johansen og Marte J. Tovsrud

Lesebok A

Bokm책l


Velkommen til 2. trinn! Det andre skoleåret er i gang, og barna skal videreutvikle sine ferdigheter i lesing og skriving. Vi som har laget disse bøkene, ønsker å bidra til at det blir en motiverende, meningsfylt og morsom tid for sju- og åtteåringene. I Kaleido 2 Lesebok A og B finner dere tekster som skal: • gi gode leseopplevelser • trene leseforståelse • gi lesetrening • gi mulighet til å øve lesestrategier • være eksempler for egen skriving Noen tekster krever grundig gjennomgang og medlesing, mens andre tekster vil elevene fint kunne klare på egenhånd. Læreren bør alltid gi veiledning om hvordan en tekst skal leses. Lesetekstene er merket på to måter: Les selv Tekster de fleste barna vil ha forutsetning for å kunne lese uten støtte. Les sammen Tekster som bør leses sammen med en voksen. Det kan være fordi teksten er mer krevende, eller fordi den passer godt til videre arbeid med leseforståelse, lesestrategier eller skriving. Vi ønsker små og store lykke til med skoleåret! Hilsen forfatterne


Innhold 1 Venner

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

side 4

Språklig emne: Alfabetet Lesestrategi: Se over en tekst før du leser Eksempeltekster: Lapp til hemmelig venn / Dikt til en venn

2 På menyen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

side 24

Språklig emne: Spørreordene Lesestrategi: Se over en tekst før du leser Eksempeltekster: Huskeliste/Meny

3 Huttetu

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

side 44

Språklig emne: Ordene de og det Lesestrategi: Bruke bilder for å forstå teksten bedre Eksempeltekster: Fortelling / Beskrivende tekst

4 Tida flyr

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

side 64

Språklig emne: Ord med æ-lyd Lesestrategi: Bruke bilder for å forstå teksten bedre Eksempeltekster: Intervju/Timeplan

5 Mange slags ord

. . . . . . . . . . . . . . . . . .

side 84

Språklig emne: Sammensatte ord Lesestrategi: Se over en tekst før du leser Eksempeltekster: Sammenlikninger/Telleregle

6 Inn i bøkene

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Språklig emne: ng-lyden Lesestrategi: Lese overskrifter Eksempeltekster: Bokliste/Bokmelding

side 104


1

Venner I dette kapitlet skal du: • jobbe med alfabetet • skrive lapp til en hemmelig venn • se over en tekst før du leser • skrive dikt om en venn

4


Skal vi være venner? Skal vi være venner? Skal vi leke sammen du og jeg? Det å vær’ alene, det er så kjedelig syns jeg. Vi kan være venner! Vi kan leke sammen du og jeg. Kom og rekk meg hånden, så går vi sammen på vår vei. Å være venner, å holde hender, er sånn at du kjenner det gjør godt. Bjarte Leithaug

5


Les selv.

Li skriver dagbok

Mandag 18. august Kjære dagbok! Nå går jeg i 2. klasse. Jeg har fått nye fargestifter. Vi har et nytt klasserom. Og vi har en ny jente i klassen!

Tirsdag 19. august Kjære dagbok! Den nye jenta heter Zainab. Hun kan slå hjul. Jeg har prøvd tusen ganger, men jeg bare detter. Lisa og Emma kan også slå hjul. De slår hjul i hvert eneste friminutt.

Hva er nytt i klassen til Li? Hva betyr å slå hjul? Hva liker du å gjøre i friminuttet?

6


Les sammen.

Fredag 22. august Kjære dagbok! Man skal egentlig skrive i dagboka hver dag, men jeg har nesten ikke hatt tid siden sist. Zainab og jeg har blitt venner! Nå er vi alltid sammen etter skolen. Vi hopper på trampoline, og vi hopper strikk. Når vi er inne, så tegner og perler vi. Vi spiller spill av og til. Zainab er veldig grei. Hun har sagt at hun skal lære meg å slå hjul!

Hvor ofte bør man skrive i en dagbok, syns Li? Hvorfor har ikke Li hatt tid til å skrive i dagboka siden tirsdag? Hvis du skrev dagbok, hva ville du fortalt om dagen i dag?

7


Les sammen.

Alfabetet

Hei, min aller beste venn, Carl! Det var ekstra fint å bo på gården hos dere i juni. Tante Kari lagde masse nydelig mat til oss. Jeg fortalte pappa om da q-ene rømte. Han syns vi var tøffe og utrolig modige da vi fanget dem igjen.

Hvor mange bokstaver er det i alfabetet? Hvilke bokstaver er røde? Hvorfor er ikke alle ordene helt riktig skrevet?

8


Onkel Walter var x-tra nøye med å stenge ytterdøra til fjøset etterpå. Jeg husker jeg vasket støvlene mine med Zalo. Du husker kanskje jeg tråkket i en kukake? Æsj … Jeg ønsker deg en fin høst, og jeg gleder meg til neste år. Hilsen din venn og fetter Even

Alfabetet Arbeidsboka side 6.

9


Les selv.

Tobias ringer

Tobias ringer på nytt

Hei, det er Tobias.

Hei, Emil! Kan du leke i morgen?

Hei, Tobias.

Nei. Da skal jeg svømme etter skolen.

Hei, Simen. Kan du leke?

Å ja. Kan du leke på torsdag, da?

Nei. Vi skal spise nå.

Nei. Da skal vi på besøk.

Så må jeg bade.

På fredag, da?

Ja vel. Ha det, da.

Ja, da kan jeg.

Ha det.

Fint. Nei, vent … Da skal jeg til bestemor. Det var dumt. Vi får prøve igjen i neste uke!

Hvorfor kan ikke Simen leke? Hvorfor kan ikke Emil leke når de skal på besøk? Hvorfor er det noen ganger vanskelig å få lekt sammen?

10


Les sammen.

Simen ringer Hallo, er det Petter? Det er Simen. Hei, Simen. Går det bra? Ja, men jeg har ikke noe å finne på. Vil du være med ut og leke? Klart det, kompis! Jeg skal ikke noe spesielt. Hva skal vi finne på? Skal vi sykle litt? Nei, sykkelen min er punktert. Skal vi spille på data’n? Nei, mamma sier jeg må leke ute når det fortsatt er sommer. Kanskje vi kan spille fotball, da? Ja, topp! Jeg har fått nye fotballsko! Så bra. Vi møtes på banen, da? Ja, ses snart!

Hvem snakker sammen? Hvorfor kan ikke guttene sykle? Hvorfor vil moren til Petter at han skal leke ute?

11


Les selv.

12

Hemmelig venn


Hvorfor er Ola en flink lĂŚrer? Hva er meningen med slike lapper? Hvem er de hemmelige vennene, tror du?

Eksempeltekst Arbeidsboka side 8 og 9.

13


Les sammen.

Den vesle høna Det var en gang en liten høne. Hun hadde tre venner. Det var en and, en gris og en katt. En dag fant hun noen korn på bakken. «Hvem vil hjelpe meg å plante kornene?» spurte høna. «Ikke jeg», sa anda. «Ikke jeg», sa grisen. «Ikke jeg», sa katten. Høna plantet kornene selv. Kornet vokste. Så skulle det skjæres og sendes til mølleren for å males. «Hvem vil hjelpe med å skjære kornet?» spurte høna. «Ikke jeg», sa anda. «Ikke jeg», sa grisen. «Ikke jeg», sa katten.

14


Da melet kom tilbake, skulle høna bake brød av det. «Hvem vil hjelpe meg med å bake brød?» spurte høna. «Ikke jeg», sa anda. «Ikke jeg», sa grisen. «Ikke jeg», sa katten. Til slutt var brødet ferdig bakt. «Hvem vil hjelpe meg med å spise brødet?» spurte høna. «Jeg vil», sa anda. «Jeg vil», sa grisen. «Jeg vil», sa katten. «Å nei», sa høna. «Takk skal dere ha, mine venner, men det klarer jeg uten hjelp.» Og så spiste høna brødet selv!

Hvor mange ganger spurte høna om hjelp? Hvorfor svarte vennene «jeg vil» til slutt? Hvorfor ville høna spise brødet selv, tror du?

Tips til lesingen: Se over teksten før du leser.

15


Les selv.

Hvem er vennene dine, Lisa? Hvem er vennene dine, Lisa? Sara, Emma og Li. Hva er en god venn? En som er snill, og som vil være sammen med deg. Hva liker du å gjøre med vennene dine? Vi liker å danse, bake og kle oss ut! Jeg liker å spille kort med Li. Jeg vinner nesten alltid!

Hvem er Lisa venn med? Hva har Lisa og Li felles?

16


Les sammen.

Hva er en god venn, Elias? Hvem er du venner med, Elias? Emil og Felix. Og så leker jeg litt med Ali. Og jeg spiller fotball med alle guttene. Hvordan syns du en god venn skal være? Han skal være grei og ta deg med på leken. Han skal være snill. Og så er det en ting til: Han skal låne bort leker til deg. Helst skal han være litt tøysete også. Hva liker du å gjøre med vennene dine? I tillegg til fotball syns jeg det er gøy når vi sykler, og når vi lager hytte. Emil og Felix er veldig flinke til å snekre!

Hvem er vennene til Elias? Hva slags venner vil Elias ha? Hvorfor tar en god venn med andre på leken?

17


Les sammen.

Min venn Min venn er kul. Min venn er fin. Min venn er snill. Min venn er ærlig. Min venn er smart. Min venn er hjelpsom.

Vennene mine Vennene mine er ganske ville, men vennene mine er alltid snille. Vennene mine er fryktelig søte. Det er vennene mine jeg liker å møte. Vennene mine kan bråke og skrike, men vennene mine er lette å like. Vennene mine, de er så fine. Og vennene mine kan også bli dine!

Hva betyr det å være ærlig? Hvorfor gjør det ikke noe at vennene er litt ville? Hvordan kan «mine venner bli dine venner»?

18

Eksempeltekst Arbeidsboka side 12 og 13.


Syng.

Hege er den beste venn jeg vet om Hege er den beste venn jeg vet om. Hun har også helt rødt hår. Hege bor i leiligheten over. Hun er også åtte år. Og du kan tro vi er gærne som har neglelakk på tærne og tar heisen opp og ned. Om igjen! Og tar heisen opp og ned. Om igjen! Og tar heisen opp og ned. Lillebjørn Nilsen

Hva liker jentene å gjøre? Hva slags hus tror du jentene bor i?

19


Les selv.

Amandas medisin Dørklokken ringer. Mamma går for å se hvem det er. «Amanda! Pernille og Anna er her», roper mamma. «Si at jeg ikke er hjemme», hvisker Amanda. «Hun kommer snart», roper pappa. «Hun må bare spise desserten sin først.» Så kommer mamma inn igjen. «De venter på rommet ditt», sier hun. «Jeg vil ikke leke med dem. De er dumme», sier Amanda. «Det er de ikke», sier mamma. «Lek med dem likevel», sier pappa. «Også dumme folk må lekes med av og til. Da hender det at de blir greie.» Utdrag fra Amandas medisin av Atle Hansen

Hvem er det Amanda ikke vil leke med? Hva gjør Amandas mamma? Hvorfor syns Amandas pappa at man må leke med dumme folk?

20


21


Les sammen.

Den nye guten i gata Du er så rar. Du berre smiler. Du har grøn jakke og lyst hår og liten nase og store støvlar og brød i handa og bak-lommer bak. Deg har eg lyst til å leike med. Einar Økland

Hvordan ser den nye gutten ut? Hva gjør barna på det store bildet?

22


Før stormen av Bjørg Holene

23


2

På menyen I dette kapitlet skal du: • lære om spørreord og spørresetninger • skrive huskeliste • se over en tekst før du leser • skrive meny

24


Noen er raskere enn andre Det er ingen som er så rask som meg når mamma roper at det er mat. Da løper jeg for harde livet, hopper fra dikt til dikt, springer mellom ordene og vil ikke stanse ikke engang for et punktum. For nå er det mat. Og nå er jeg klar for å spise. Gro Dahle

25


Les selv.

Fia er sulten

Fias huskeliste

Fia liker å lage mat. I dag er Fia alene hjemme. Det er lenge til middag. Fia er sulten. Hun vil lage vafler. – Jeg må lage en plan, tenker Fia.

• Spørre Felix om hjelp • Finne oppskriften • Finne fram det jeg trenger • Lage røre • Sette på vaffeljernet • Steke og spise!

– Felix kommer snart hjem. Kanskje han vil hjelpe meg?

Hva skal Fia lage? Hvor kan Fia finne oppskriften? Hvem er Felix?

26

Eksempeltekst Arbeidsboka side 20 og 21.


Les sammen.

Oppskrift på vafler Du trenger: 2 egg 2 spiseskjeer sukker 150 gram mel ½ teskje bakepulver ½ liter melk 3 spiseskjeer smør

Gjør slik: 1) Mål opp alt du trenger. 2) Bland sammen alt det tørre. 3) Visp inn melk og egg. 4) Visp til det er en jevn røre. 5) Vent en halv time mens røra hviler. 6) Smelt smøret og rør det inn. 7) Stek en og en vaffel.

Hvilke ting på lista er «de tørre» tingene? Hva er det siste du skal ha i røra? Hva betyr det at røra «hviler»?

Tips til lesingen: Se over teksten før du leser.

27


Les selv.

Tomaten og løken Tomaten henger i solen og tenker fornøyd som så: Stappfull av vitaminer gleder jeg store og små. Men løken ligger i kjelleren og grubler stumt på sin gåte: hva kan det være i veien med meg som bare får folk til å gråte? Inger Hagerup

Hva har tomaten mye av? Hva betyr det å gruble? Hvem får folk til å gråte?

28


Les selv.

Hvordan lage grønnsakssuppe? Lett som en plett! 1)  Finn noen grønnsaker du liker, og en skarp kniv. 2) Del grønnsakene i biter. 3) Ha bitene i en kjele. 4) Hell over vann. 5)  La det koke til grønnsakene er myke. Klar, ferdig, spis!

29


Les sammen.

Spørreordene

Hvem? Hva? Hvor? Hvordan? Hvorfor? Hvilken?

Skal vi gå på kino? Hvorfor spør du? Hvem skal vi be? Hva tenker du på? Hvordan finner vi ut av det? Hvor møter jeg deg? Hvilken film skal vi se? Når begynner den? Tar du godteri med?

Hvor mange spørreord står det i diktet? Hva er likt i alle spørreordene?

30


Gåter Hva kan du drikke av, som rimer på sopp? Hva kan du spise med, som rimer på vaffel? Hva kan du steke i, som også er en kroppsdel? Hva er godt å drikke, som også er en lyd fossen lager? Hva kan du spise, som også oksen har på hodet?

Spørreord Arbeidsboka side 18 og 19.

31


Les selv.

Min favorittmat Hva er favorittmaten din? Når spiser du den? Hvor spiser du den?

Hva? Pannekaker. Når? Til middag. Hvor? Hos bestemor. Hun lager de beste!

Hva? Pizza. Når? På fredag eller lørdag, noen ganger midt i uka. Hvor? Hjemme på kjøkkenet.

Når spiser Ola pannekaker? Hvor spiser Nora pizza? Hva er din favorittmat?

32


Les sammen.

Smaken er som baken Smaken er som baken, den er delt. Noen elsker lakris, mens andre syns det smaker pyton. Hvorfor det?

Umami er japansk og betyr «god smak». Smaken er vanskelig å beskrive, men noen kaller smaken «kjøttaktig».

Både smak og lukt bestemmer om vi liker det vi spiser. Med tunga kan vi kjenne smakene søtt, salt, surt, bittert og umami. Men det meste av smakssansen sitter faktisk i nesa. Nesa kan skille mellom tusenvis av ulike lukter. Mye av det vi smaker, er egentlig lukt! Luktesansen er ulik fra menneske til menneske. Derfor kan også maten smake ulikt. Prøv å holde for nesa neste gang du spiser. Smaker maten det samme?

Hvilke to sanser bestemmer om du liker noe eller ikke? Hva betyr umami? Hvorfor sier vi «smaken er som baken», tror du?

33


Les selv.

Marias måltider

Frokost: Havregryn med melk og rosiner Lunsj: Brødskive med ost Brødskive med salami og agurk Eple Middag: Pølser og potetmos Kveldsmat: Brødskive med makrell i tomat

Når spiser Maria eple? Hva spiser Maria til middag? Hvilke måltider spiser du på en dag?

34


Les sammen.

Meny

Lunsj Ostebolle . . . . . . . . . . . . . . . . 49,– Egg og bacon . . . . . . . . . . . . . 59,– Pizzastykke . . . . . . . . . . . . . . . 39,– Tomatsuppe . . . . . . . . . . . . . . 39,– Brus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30,– Kaffe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20,– Vann gratis

Eksempeltekst Arbeidsboka side 24 og 25.

35


Les sammen.

Sitronlimonaden Nasir har en mamma. Den beste av alle. For mamma kan trylle. Mamma kan lage sitronlimonade. Hun tryller sure sitroner til søt saft. Tryller fram sol og smak fra Syria. Mamma har lagt en flaske sitronlimonade i skolesekken. Nasir finner den fram og drikker. En flaske full av sol og smil og sitroner. Han kjenner hvordan saften virker. Hvordan smaken kiler helt opp til ørene. Hvordan smaken smiler bak i halsen. Nå orker han mer. Nå klarer han alt. Nå er alt mulig.

36


– Nasir har saft, roper Ola. – Du må legge den bort, sier læreren. – Det er ikke lov å drikke saft i timen. – Men det er ikke saft, sier Nasir, – det er sitronlimonade. – Ikke vær frekk, sier læreren. – Limonade er saft, og saft er ikke lov. – Det er klissete på pulten, sier Eva. – Det er bare noen dråper, sier Nasir og tørker det vekk med genseren. – Æsj! sier Eva. – Æsj, han bruker genseren som klut. – Æsj, sier Ola. Pulten er klissete og læreren er sint. Ikke drikke saft i timen. Ikke søle saft på pulten. Ikke, ikke, ikke. Utdrag fra Sitronlimonaden av Hilde Henriksen

Hvorfor sier Nasir at mamma kan trylle? Hvorfor er Nasir så glad i sitronlimonade? Hva tror du Nasir tenker nå?

37


Les selv.

Visste du … at tomat er en frukt? … at ingen ord rimer på pølse? … at vi kaller umoden frukt kart?

Den tøffeste musa Tre mus krangler om hvem som er tøffest. – Jeg er så tøff at jeg bruker musefella som sofa, sier den første. – Men jeg er så tøff at jeg drikker rottegift som saft, sier den andre. Den tredje reiser seg og går. – Hvor skal du? spør de to andre. – Jeg skal bare hjem og mate katten.

Mons

Hvor mange mus krangler? Hva heter katten? Hvem er den tøffeste?

38


Syng.

Matpakkespisevise Det er ikke morsomt å spise sin mat når den ligger i pakke og ikke på fat. Den øverste skiven var med syltetøy, det satt fast på papiret som med vinden fløy. Så skulle jeg starte med nummer to, men den var spist fra før, fordi den var så god. I to halve hadde jeg delt skive tre, da den ene var spist, var den andre falt ned. Den fjerde var med majones og tomat, majonesen var klemt ut, tomaten var flat. Den osten jeg hadde på skiven til sist satt fast under den forrige, som jeg hadde spist. Nei, det er ikke morsomt å spise sin mat, når den ligger i pakke, og ikke på fat.

Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen

39


Les sammen.

Hva har vi til middag? Hver onsdag etter skolen går Vera og Mari på svømming. Vera elsker å svømme. Det eneste dumme er at hun blir så innmari sulten! Middagen blir senere enn vanlig, og treningen gjør henne sliten. Når de sykler hjem, skjer alltid det samme. Det eneste de snakker om er mat. – Å, tenk om vi skal ha pizza i dag! – Eller kjøttkaker i brun saus! – Eller taco! Med masse ost.

40


Slik fortsetter de til munnen er fylt av vann og sulten rumler i magen. Når Vera går inn døra hjemme, kan hun nesten ikke vente! – Jeg er hjemme! roper Vera fra gangen. – Hva har vi til middag? – Så fint! Maten er klar – sild og poteter, svarer mamma. – Har du hatt en bra dag? – Mhm, mumler Vera. – Helt til nå.

Når går Vera på svømming? Hvorfor snakker Vera og Mari så mye om mat? Hvorfor mumler Vera «Helt til nå»?

41


Les sammen.

Mitt favorittgodteri

Klassen har undersøkt hvilket godteri elevene liker best. Her ser du resultatet:

Skumputer

e

lad o k Sjo

Sur føt t e er

x Fo

is r k

La

42


Lakris

II

Sjokolade IIII Skumputer I Fox I Sure føtter I

5 4 3 2 1 Lakris

Sjokolade Skumputer

Fox

Sure føtter

Hvilket godteri er mest populĂŚrt i denne klassen? Hvor mange har Fox som sin favoritt? To av elevene i klassen har samme favorittgodteri. Hvilket godteri er dette?

43

Profile for Cappelen Damm

Kaleido 2a bm lb blabok  

Kaleido 2a bm lb blabok