Page 1


Leseuniverset 5–7 Skjønnlitteratur 1

Ekle meldinger Tekst Jørn Jensen Illustrasjoner Birde Poulsen


Innhold Simon har gjort det slutt � � � � � � � � ���������������������������������

4

Volleyball � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � ���������������������������������

9

Bildet av Simon � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � �������������������������������� 18 Vikar � � �� � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � �������������������������������� 22 Ekle meldinger � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � �������������������������������� 29 Sammen igjen? � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � ��������������������������������� 33 3


Simon har gjort det slutt Sofie og Ida går gjennom skolegården. Det ringer inn om noen få minutter. I første time skal de ha norsk med Lene. På trappa utenfor skolen står det noen gutter sammen med Trine og Anna. «Hei,» sier Trine. Hun ler og holder mobilen fram mot Sofie. «Har du sett Simon og Louise?» Sofie kaster et blikk på mobilen. Hun er klar over at Simon er sammen med Louise. De har vært kjærester i en måned. Sofie har også vært sammen med Simon. De var sammen ganske lenge. Nesten et helt år. Plutselig en dag gjorde han det slutt. Han fortalte henne ikke noe da han ble sammen med Louise. Det fant hun ut selv. Hun så dem sammen en kveld. De holdt hverandre i hånden og så ordentlig glade ut. Det gjorde vondt å se på.

4


Resten av den kvelden følte hun seg satt ut. Hun så på en film. Men det hjalp ikke stort, for den handlet om et forelsket par. Det gjorde alt enda verre. Ida var ikke hjemme. Hun er god til å få henne i godt humør igjen.

5


Etterpå prøver hun å la være å tenke på ham. Det er jammen ikke lett når de går i samme klasse. Hun liker ham fortsatt, men hva hjelper det? Derfor blir hun irritert da hun får det bildet midt i fleisen. «Jeg vet det,» sier Sofie og går videre. «Her kysser de hverandre,» ler Trine. Hun stanser Sofie. «Se! Det er et ordentlig tungekyss.» «Jeg har sett det,» sier Sofie. «Det er et gammelt bilde.» «Det er kult, ikke sant?» sier Trine. «Pell dere vekk,» sier Ida. Hun dytter Trine unna, slik at de kan komme forbi. 6


7


Ida vet at Sofie liker Simon. Det er derfor Ida hjelper henne. For Trine er bare ute etter å gjøre Sofie trist og lei. Trine har så mye jord i hodet at det kan gro gress ut av ørene på henne. Hun prøvde selv å bli kjæreste med Simon. Men han er ikke interessert i henne. Det er derfor hun erter Sofie.

8


Volleyball De går inn i klassen, og litt seinere ringer det inn. Trine kommer inn og viser bildet av Simon til de andre. Hun ler og kikker bort på Sofie. Sofie gløtter bort på Simon. Han holder på å finne fram bøkene sine og ser ikke hva Trine holder på med. Så kommer Lene. «Legg vekk mobilene,» sier hun. «Dere vet at de skal være skrudd av i timene. Og nå er timen begynt.»

9


Sofie tar fram bøkene sine. Hun liker Lene godt. Noen ganger er hun streng, men det er bare bra. Da er det rolig i timene. Det er ingen som tør å bråke. Lene har de hatt siden første klasse. Hun kjenner foreldrene deres, og foreldrene setter stor pris på henne. Hvis noen lager bråk, har de Lene i røret på et blunk. «Dere skal ha vikar i stedet for Lund,» sier Lene. «Han er syk.» «Kult!» sier Benny. «Det blir en gøyal time.» «Det kan godt være,» sier Lene. «Men dere må ikke bråke. Jeg snakker med vikaren etter timen. Hvis det er noen som ikke har oppført seg som de skal, så får jeg vite det.» Benny sitter der bare med et dumt smil rundt munnen. Han tør ikke si noe. Han har respekt for Lene. De fleste regner med at han kommer til å bråke. Det gjør han ofte når de har vikar. Og det er ikke alltid Lene får beskjed om det etterpå.

10


11


Etter timen er det frikvarter. De tar med seg gymtøyet, for de neste to timene skal de ha gym. Sofie hater gymtimene. De har nemlig gym sammen med jentene i den klassen der Louise gür.

12


Sofie og Ida setter seg på en benk i sola. Ida forteller om storesøsteren sin. Hun skal begynne på en skole som hun også skal bo på. Ida gleder seg. Da kan de nemlig bytte rom. Ida får storesøsterens rom, som er litt større. Så må søsteren nøye seg med Idas noe mindre rom. Hun skal bare bruke det når hun er hjemme i helgene. Sofie synes det er bra for Ida. Men hun hører ikke etter. Hun tenker fortsatt på bildet av Simon og Louise. Så ringer det inn igjen, og de går og skifter. I dag skal de spille volleyball.

13


14


Trine og Vips setter seg på to skamler. De skal ikke være med. Det er de nesten aldri. De vifter med noen lapper foreldrene deres har skrevet. Eva, læreren deres, stapper lappene i lommen. Hun gidder ikke engang lese dem lenger. Hun gir dem bare videre til Lene. Så blir de delt i to lag. Sofie og Louise kommer på samme lag. De sier ikke noe til hverandre. Av og til møtes blikkene deres. Men Louise kikker vekk med én gang. Sofie synes Louise er pen. Hun har vakre øyne. Spesielt når hun smiler. Det samme gjelder munnen hennes. Munnen hennes vil ikke Sofie se på. Den får henne til å tenke på bildet av Simon som kysser henne. Både Sofie og Louise er gode til å spille volleyball. De har spilt i flere år. Det er de to som bestemmer taktikken på laget. De andre gjør bare som de sier.

15


Sofie legger merke til at Louise unngår å se på henne. Det pleier hun ikke. Hun har jo vunnet Simon. Hun er den sterkeste. Sofie tenker ikke så mye over det. Hun er opptatt av å spille volleyball. Louise er god til å legge opp til smasher. Hun spiller ballen presist fram til dem som står ved nettet. Til og med de lange ballene har hun kontroll på. Sofie er best ved nettet. Hun er god til å finte skudd. Noen ganger slår hun ballen hardt ned i gulvet. Andre ganger lobber hun den bare rett over blokka. Da spillet er i gang, glemmer Sofie alt om Simon og Louise. De roper og ler når et skudd går i feil retning. Når de scorer, slår de hendene sammen. Nå kan de se hverandre i øynene uten problemer.

16


Men så snart kampen er slutt, er de like sky for hverandre som før. Da blir det igjen til skulende blikk. Louise skynder seg i dusjen. Hun snakker ikke med noen. Og hun er den første som er ferdig med å skifte.

17


Bildet av Simon Sofie og Ida tar følge ut i skolegården. Det er en stund til det ringer inn, så de setter seg på en benk. Litt seinere kommer Trine, sammen med Anna og Vips. De ler av et eller annet. Sofie vet ikke hva det er som er så morsomt. Men hun tror det er henne de ler av. Trine ler alltid når det går ut over noen. Det må gå ut over noen for at hun skal synes det er morsomt. Så kommer guttene ut fra idrettshallen. Benny går fremst. Han sjekker mobilen sin. Plutselig begynner han å le. Han vinker til Trine. Hun løper bort til ham. Så ler de seg skakke. Benny kommer bort til Sofie og Ida. Han smiler skadefro. «Har dere lyst til å se rumpa til Simon?»

18


Han ler mens han viser dem mobilen. Sofie har ikke lyst til å se bildet. Hun synes det er dårlig gjort. Hun snur seg vekk. Men så klarer hun ikke la være å kikke. Det er Simon.

19


Bildet er tatt i garderoben. De har akkurat kommet ut av dusjen. Simon står med ryggen til og holder på å tørke seg. Hun har ikke sett ham naken før. Men hun er ikke et øyeblikk i tvil om at det er ham. Det må være noen i klassen hans som har tatt det. «Greit, nå kan du gå,» sier Ida. «Vi har sett det.» «Jeg har flere bilder,» ler Benny. «Hva synes dere om dette?» Ida drar Sofie med seg. De går bort og setter seg på en annen benk. «Det er synd på Simon,» sier Sofie. «Nå blir bildene sendt rundt omkring på skolen.» «Jeg tror ikke han bryr seg,» sier Ida. «Det er jo umulig å se noe. Det hadde vært verre hvis det var tatt forfra.» «Jo, men det er noen i klassen vår som har tatt bildet,» sier Sofie. «Det er dårlig gjort. Sånt kan man ikke gjøre mot en klassekamerat. Nå blir han nødt til å passe på hele tiden.»

20


«Det må vi også,» sier Ida. «Det er mange klasser som har det sånn. Det er alltid noen som ikke er helt riktig navla.» Sofie skal til å si noe. Så får hun øye på Simon. Han kommer sammen med Oliver. De har gymbaggene over skulderen. De kommer fram til trappa og løper om kapp opp til døra. Akkurat da går døra opp, og Louise kommer ut. De kikker kort på hverandre og går bare videre. Sofie kjenner det kiler i magen. De sa ikke noe til hverandre. Hva er det som har skjedd? Er de blitt uvenner?

21


Vikar Det ringer inn, og de går til klasserommet. Det er denne timen de skal ha vikar. Benny er i fyr og flamme. Han prøver å få Trine med på et eller annet. Han vifter med armene og peker på mobilen sin. Sofie hører ikke hva han sier. Men hun bryr seg ikke. Hun er mer interessert i Simon. Hun vil gjerne se ansiktet hans. Hun kjenner ham godt. Hvis han er lei seg, kan hun se det på ham. Han sitter to rader bak henne, så hun er nødt til å snu seg rundt. Men da kommer han til å se at hun kikker. Og det vil hun ikke. Døra går opp. Alle kikker. Nå kommer vikaren deres.

22


23


24


«Hei,» sier Lene. «Jeg har med meg Ulla. Det er hun som skal ha dere i matte. Sett dere på plassene deres.» Lene smiler mens hun ser seg rundt i klassen. Hun sender Benny et strengt blikk. Det betyr: Hvis du lager bråk, får du med meg å gjøre. Benny snur seg rundt med et fåret smil om munnen. «Så dere det? Så dere det vennlige smilet Lene sendte meg?» «Hei,» sier Ulla. «Kan dere finne fram bøkene deres? Lund har gitt beskjed om at dere bare skal fortsette der dere slapp. Han har visst vært gjennom det før. Hvis det er noen som trenger hjelp, kan dere komme opp til meg.» Benny rekker opp hånden. «Jeg har glemt boka mi,» sier han. «Hva skal jeg gjøre?» «Du får se sammen med sidekameraten din,» sier Ulla.

25


«Vi har ikke kommet like langt,» sier Benny. «Emil skal bli professor når han blir stor. Han er kommet lenger enn meg.» Ulla kikker på de andre i klassen. «Er det noen som kan hjelpe Benny?» «Jøss, hørte dere det?» roper Benny. «Hun vet allerede hva jeg heter. Er det ikke fett? Jeg må være berømt.» «Demp deg litt,» sier Ulla. «Ellers kan du bli med bort på kontoret.» «Her,» sier Lykke. «Du kan få låne boka mi. Anna og jeg kan se sammen.» «Kult,» sier Benny og tar imot boka. Så snart Benny ikke sier noe, blir det rolig. Alle går i gang med å løse oppgavene. Sofie kikker av og til opp på Ulla. Hun ser snill ut. Hun er litt yngre enn Lene. Kanskje hun akkurat er blitt lærer og ennå ikke har fått fast jobb.

26


Etter noen minutter går Benny opp til Ulla. Sofie ser at han går opp til kateteret. Hun regner med at han skal klage på et eller annet. Han er god i matte og trenger ikke hjelp, med mindre han later som om han ikke skjønner oppgavene. Men hvorfor skulle han gjøre det?

27


Sofie begynner på neste oppgave. Så oppstår det uro i klassen. Elevene kikker opp mot Benny og Ulla. Benny peker i boka mens han gjør fakter bak Ullas rygg. Sofie mener hun så ham vifte med mobilen sin, men hun er ikke sikker. Ulla sier ingenting, så han gjør vel ikke noe galt. Litt seinere kan hun høre Trine fnise. Ulla kikker på Trine, som tier stille med én gang. Så går Benny og setter seg. I resten av timen er det rolig. Alle skynder seg med oppgavene. Sofie rekker akkurat å bli ferdig før det ringer ut. «Da er timen slutt,» sier Ulla og reiser seg opp. «Ha det bra alle sammen. Jeg håper vi ses en annen gang.» Så går hun.

28


Ekle meldinger Benny reiser seg. Han holder mobilen opp over hodet. «Det har kommet flere bilder. Kom og se!» Trine fyker bort til Benny i en fei. Hun kikker på mobilen hans og setter i et hyl. Det får flere til å gå bort til ham. Ida vil også se på bildene hans. Benny viser stolt fram mobilen sin. «Bare rolig,» sier han. «Alle skal få se. Jeg kan sende dem rundt.» Han setter seg ned og begynner å sende bildene videre. Sofie tar følge med Ida ut i skolegården. Hun har holdt øye med Simon. Men hun mistet ham av syne på vei ut. Hun fikk ikke sjansen til å se på ham i timen. Men de har enda en time igjen av dagen. Hun kan fortsatt rekke det.

29


30


«Benny er ordentlig ekkel,» sier Ida. «Han har tatt bilder av Ulla. Jeg så han var oppe for å få hjelp. Han gjorde det bare for å ta bilder av henne. Det er sleipt.» «Så du bildene?» spør Sofie. «Bare ett av dem,» sier Ida. «Det var av beina hennes. Han har holdt mobilen under bordet og tatt bilder.» Det kommer et pip fra lommen hennes. «Jeg tror det er de som kommer nå.» Hun finner fram mobilen. «Det er sykt,» sier Sofie. «En hel haug med bilder av Ullas bein. Hvorfor har han gjort det?» «Se der,» sier Ida. «Hun har hull i strømpene sine.» Hun sletter alle bildene. Sofie tar fram sin egen mobil. Benny har sendt bildene til henne også. Hun sletter dem med én gang.

31


Noen fra klassen kommer bort til dem. De snakker om bildene til Benny. De fleste ler og synes det er morsomt. «Hun har tykke bein,» sier Trine. «Og hull på strømpene.» Hele flokken ler så de rister. Det er ikke alle som synes det var riktig gjort av Benny. Men de synes Ullas bein ser morsomme ut. Og hullet i strømpene er ekkelt. «Det er jo bare en lærer det er snakk om,» sier Vips. «De er alltid ute etter Benny. Nå har han fått hevn.» «Ja, det er ikke så farlig,» sier Trine. «Hva med bildet av Simon, da?» sier Ida. «Det ble også sendt bilder rundt av ham. Hva om det var et bilde av din rumpe som ble sendt rundt på skolen?» «Det er noe annet,» sier Trine. «Man skal ikke gjøre sånt mot noen man går i klasse med. Dessuten var det ikke Benny som tok de bildene av Simon.»

32


Sammen igjen? Det ringer inn. Alle legger vekk mobilene sine. De snakker ikke mer om bildene av Ulla. I timen snur Sofie seg to ganger og kikker på Simon. Den ene gangen møter han blikket hennes. Hun er ikke i tvil. Han er lei seg. «Jeg stikker,» sier hun til Ida da timen er slutt. Hun gjør et lite nikk mot Simon. «Ok,» sier Ida. «Lykke til.» Hun skjønner at Sofie har tenkt å snakke med ham.

33


Sofie følger etter ham. Han presser seg vei gjennom en gruppe som står og snakker om bildene til Benny. «Simon!» roper hun. «Vent på meg.» Hun løper bort til ham. «Hvordan går det?» sier hun. «Det går bra.» «Er du sur på grunn av det med bildene?» «Nei, jeg bryr meg ikke om det. Det er bare en eller annen idiot som vil tøffe seg.» «Er det Benny?»

34


«Nei, det er noen i Louises klasse. Jeg vet hvem det er. Han prøver å bli kjæreste med Louise.» «Jeg spilte volleyball med Louise i dag,» sier Sofie. «Hun er god.» «Jeg vet det.» «Jeg så du møtte henne i trappa. Dere sa ikke noe til hverandre. Er hun sur på deg?» «Jeg vet ikke. Vi er ikke sammen lenger.»

35


36


Sofie blir varm i hele kroppen. Hun visste det. Måten Louise unngikk blikket hennes på. Og det at de ikke sa noe da de møtte hverandre i døra. Det var sikre tegn. «Vil du bli med på kino i kveld?» spør Sofie. «Ja,» sier Simon. «Gjerne.» Sofie smiler for seg selv. Han lurte ikke engang på hvilken film de skulle se. «Jeg henter deg,» sier Simon. «Så kan vi ta følge.» «Ja, ok,» sier Sofie. De stopper utenfor huset hennes. «Er du overhodet ikke sur over det med bildene?» spør Sofie. «Det er jeg. Selv om det er deg det gikk ut over.» «Jo, jeg ble egentlig veldig sur,» sier Simon. «Men hva kan jeg gjøre? Ta bilde av ham som gjorde det og sende rundt til alle? Det gjør det bare verre. Jeg prøver å late som ingenting. Om noen dager har folk glemt alt om de bildene.»

37


«Kanskje noen sparer på dem,» sier Sofie. «Jeg har lenge hatt et bilde av deg på mobilen min. Jeg ser på det hver eneste dag.» «Har du det?» sier Simon. «Hvilket bilde er det?» Sofie tar fram mobilen sin. «Dette.» «Det har du tatt på skolen,» sier Simon. «Det visste jeg ikke.» «Du kunne ikke få vite det,» sier Sofie. «Jeg tok det rett etter at du slo opp. Jeg ville ha et bilde av deg på mobilen min. Så kunne jeg se på deg hver dag. Men det var vanskelig å få tatt bildet. For du gikk alltid sammen med Louise.» «Har du fulgt etter meg?» spør Simon. «Nei, jeg tok det inne i klasserommet,» sier Sofie. «Så sleip du er,» ler Simon. «Du har tatt bilde av meg uten å spørre. Da er du ikke særlig mye bedre enn Benny.» Han gir henne en klem. «Litt bedre, kanskje. Hvis du ikke sender det til noen, i hvert fall.»

38


39


Oppgaver 1 Hvem er hovedpersonene i denne fortellingen? 2 Hvor lenge var Sofie sammen med Simon? 3 Hvem er Simons nye kjæreste? 4 Hva gjør Benny i mattetimen? 5 Hvordan ville du ha reagert om noen tok slike bilder av deg? 6 Hvorfor spør Sofie Simon om de skal gå på kino sammen? 7 Hva sier Simon om bildene? 8 Bruk adjektiv og beskriv Trine. 9 Det var flere som tok bilder av andre på denne skolen. Hva ville du ha gjort hvis du var lærer i denne klassen? 10 Hvilke regler har dere for bruk av mobil på din skole?

Ekle meldinger  

Leseuniverset 5-7, Skjønnlitteratur 1