Page 1

Faktor temahefte

På tur Espen Hjardar • Jan-Erik Pedersen

Fornøyelsespark

1


2


Innhold Fornøyelsespark . . . . . . . . . . . . . 4 Hyttetur . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20 Svalbard . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36 Slalåmtur . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48 Langs kysten . . . . . . . . . . . . . . . 56

Hei! I dette heftet skal du arbeide med matematikk som du har bruk for til daglig . Tekstene er enkle å lese . Du må lese dem nøye før du begynner å regne . Vi har satt opp oppgavene slik at du får god hjelp og støtte når du arbeider . Oppgavene kan du løse på flere måter . • Noen ganger skal du sette et kryss for riktig svar . • Andre steder skal du bare skrive svaret . • Noen steder skal du skrive inn tall før du regner ut svaret . • Av og til skal du stille opp oppgaven selv . Her skal du vise utregningene du gjør for å finne svaret . Alle opplysningene du trenger for å løse oppgavene, finner du øverst på sidene du jobber med . Noen ganger er det greit å bruke kalkulator, men prøv uten så mye du kan! Lykke til! Hilsen forfatterne

3


1 Fornøyelsespark Familien til Tarik er på besøk i fornøyelsesparken Tusenfryd den 16 . juni . Parken er åpen på grønne og gule dager som vist i tabellen . På de hvite dagene er parken stengt . Parken er åpen fra kl . 10 .30 til kl . 18 .30 .

JunI

man

tirs

ons

tors

fre

lør

søn

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1.1 a) Hvor mange timer har parken åpent på grønne og gule dager? Svar:

timer

b) Hvor mange dager er parken stengt i juni? Svar:

dager

c) Hvor mange timer har parken åpent i juni? Regn her:

4


Billettprisene på gule og grønne dager: Over 120 cm

under 120 cm

under 95 cm

Over 60 år

Gul dag

360 kr

290 kr

Gratis

180 kr

Grønn dag

340 kr

270 kr

Gratis

180 kr

Familien består av: Bestemor . . . 164 cm Far . . . . . . . . 185 cm Mor . . . . . . . 169 cm

66 år 47 år 47 år

Tarik . . . . . . 172 cm Fazila . . . . . . 119 cm Noredin . . . . 93 cm

14 år 11 år 4 år

1.2 Bruk tabellen og finn ut . a) Hvor mye koster det for Tarik å besøke parken på en grønn dag? Svar:

kr

b) Hvor mye koster det for Noredin på en grønn dag? Svar:

kr

c) Hvor mye koster det for Bestemor? Svar:

kr

d) Hvor mye det koster for hele familien å besøke parken den 16 . juni?

+ =

Bestemor Mor Far Tarik Fazila Noredin Til sammen

180 kr 340 kr

e) Hvor mye hadde det kostet familien å besøke parken den 17 . juni? Regn her:

Fornøyelsespark

5


Bestemor 164 cm

Fazila 119 cm

Mor 169 cm

Noredin 93 cm

Tarik 172 cm

1.3 a) Skriv høydene i familien etter hverandre . Start med den laveste . Svar: b) Hvem er høyest? Svar: c) Hvem er lavest? Svar:

6

d) Hvor mye høyere er Fazila enn Noredin?

Regn her:

e) Regn ut summen av alle høydene i familien til Tarik .

Regn her:

Far 185 cm


Tabellen viser hvem som kan bruke de ulike attraksjonene: Attraksjon

< 95 cm

95–110 cm

110–120 cm

120–140 cm

> 140 cm

ThunderCoaster Japp SpaceShot SpinSpider SpeedMonster

enn < betyr mindre enn > betyr større

Loopen Ballongferd Dyrekarusell Små radiobiler Ja, du kan delta

Nei, du kan ikke delta

Ja, du kan delta sammen med en voksen over 18 år

a) Hvor høy må du minst være for å kjøre SpinSpider? Svar:

cm

b) Hvem får ikke lov til å kjøre små radiobiler? Svar:

Små radiobiler

Dyrekarusell

Ballongferd

Loopen

Speed Monster

Spin Spider

Japp SpaceShot

Thunder Coaster

c) Sett inn høydene, og kryss av for hvilke aktiviteter familien kan være med på . Høyde

1.4

Fazila Tarik Noredin Mor Far Bestemor

d) Hvilke attraksjoner kunne du ha vært med på?

Fornøyelsespark

7


STer SPeeDMOn FAkTA OM 690 meter Lengde: 69 sekunder Kjøretid: ll: 40 meter Høydeforskje 7 ganger Vektløs: er : 60 million Byggekostnad erer i timen sj sa 696 pas : et it as Kap seter 2 tog med 12 Antall tog:

Tarik vil prøve SpeedMonster . Det er en bergog dalbane der du er opp ned tre ganger . Den dagen Tarik er i parken, kjører det i gjennomsnitt 487 passasjerer i timen med SpeedMonster . Tarik kjører fem turer .

1.5

a) Skriv 60 millioner som vanlig tall . Svar: 60 millioner = b) Hvor mange seter har de to togene til sammen? Svar:

seter =

seter

c) Hvor mange passasjerer kjører det i gjennomsnitt på 5 timer denne dagen? Regn her:

d) Hvor mange passasjerer kan kjøre med SpeedMonster på 5 timer? Svar:

passasjerer =

passasjerer

e) Hvor mange ganger er Tarik vektløs i løpet av de fem turene? Svar:

=

f) Hvor stor fart kjører SpeedMonster-toget med? Svar: 8

m:

s=

m/s


Grafen viser baneprofilen til SpeedMonster .

50 45 40

Høyde i meter

35 30 25 20 15 10 5 0

0

5

10

15

20

25

30

35

40

45

50

55

60

65

70

Antall sekunder

1.6

a) Hvor lang tid bruker SpeedMonster fra start til sitt høyeste punkt? Svar:

sekunder

b) Hvor høyt over bakken er SpeedMonster etter 45 sekunder? Svar:

meter

c) Hvor lang tid bruker SpeedMonster på én runde? Svar:

minutter og

sekunder

d) Hvor mange ganger er SpeedMonster på en «topp» over 25 høydemeter? Svar: e) Hvor mange sekunder tar det fra start til 10 meter over bakken? Svar:

sekunder

f) Hvor mange meter over bakken er SpeedMonster etter 50 sekunder? Svar:

meter

Fornøyelsespark

9


L

L

Tarik skal kjøpe noe å drikke til seg selv, Fazila og Noredin . I kiosken kan han velge mellom tre ulike størrelser brus til forskjellige priser . Kiosken har også popkorn i to ulike begre . Det lille koster 20 kr, og det store koster 30 kr .

1.7

a) Hvor mye koster tre middels store brus? Kryss av for riktig svar . 108 kr

105 kr

72 kr

b) Hvor mange desiliter (dL) er 0,3 liter? 30 dL

300 dL

3 dL

c) Hvor mye koster tre små brus? Svar:

d) Hvor mye koster tre store brus?

kr =

kr

Regn her:

e) Skriv opp tre eksempler på hvor mange desiliter eller liter brus Tarik kan få for 100 kroner .

10


f) Regn ut prisen per liter for de tre ulike begrene . 42 kr = 0,6 L

k r/L

Middels:

35 kr = 0,5 L

k r/L

Liten:

24 kr = 0,3 L

k r/L

Svar: Stor:

1.8

kr/L betyr kroner per liter

a) Hvor mye koster tre store popkorn til sammen? Svar:

·

kr =

kr

b) Hvor mye må Tarik betale for tre små brus og to store popkorn? Regn her:

c) Hva får du for nøyaktig 54 kroner i denne kiosken? Regn her:

d) Hvor mye får du igjen hvis du betaler med en 100-kroneseddel? Regn her:

Fornøyelsespark

11


y n e -m fé a K

kr 99 r . . . . k . . 89 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ett suppe . . . . . . . . . r r . Fo ens kr t . . g a la 139 kr . . . Da ens s . . . g . . . . . 129 Da . . . . . . . . . . . . . . 49 kr t t t r et n . . d re . . . . 1 kr ved hove llerke salat . . 119 o . H en s a . t . d e er . . . . g r Da burg ling m . . . . . . . . . . 9k l . m . . 9 . . Ha let ky . . . . . . . . . . . . l . . . . . . Gri a . . . . . . med . . . . . . . . . . r . z Piz tbolle e . . . . . . . t p Kjø tstap e t po

Midt på dagen går familien på kafé . Kafeen har denne menyen .

1.9

a) Hvor mye koster en dagens suppe og en grillet kylling med salat til sammen? Kryss av for riktig svar . 248 kr

298 kr

198 kr

b) Hvor mye koster en dagens salat og en pizza til sammen? Svar:

kr +

kr =

kr

c) Bestemor bestiller en grillet kylling med salat og en kaffe . Hvor mye koster det? Svar:

12

kr . 69 r . . . . . . rt 79 k . . . . . . s se De . . . . . . . . . . . ke . . . . . . a . . Is . . ladek o k Sjo kr . 25 r . . . . . . 20 k kke . . . . . . Dri 0,3 . . . . . . . . . . . . . . . s . . Bru e . . . . . . . . . f f Ka

kr +

kr =

d) Hvor mye dyrere er den dyreste hovedretten enn den billigste?

Regn her:

e) Hvor mye billigere er suppe enn pizza?

Regn her:

kr


Bestemor skal betale for hele måltidet . Familien bestiller dette: • • • • • • • • •

2 dagens salat 1 dagens suppe 2 hamburgertallerken 2 grillet kylling med salat 1 kjøttboller med potetstappe 4 is 1 sjokoladekake 3 kaffe 3 brus

1.10 Bruk opplysningene ovenfor . a) Hvor mye betaler familien for kafébesøket?

rett

Antall

Dagens salat Dagens suppe

2

Til sammen

Pris · · · · · · · · ·

89

Til sammen per rett kr = kr = kr = kr = kr = kr = kr = kr = kr =

kr kr kr kr kr kr kr kr kr

=

kr

b) Hvor mye får bestemor igjen når hun betaler 1500 kroner? Svar:

kr –

kr =

kr

Fornøyelsespark

13


Seinere på dagen prøver Tarik attraksjonen SpinSpider . Det er en kjempehuske som går rundt og rundt mens den svinger fram og tilbake . Når Tarik kjører SpinSpideren, er det i alt 24 personer med .

SPInSPIDer FAkTA OM t: 44 m Høyeste punk 120° Pendel: et: 115 km/t Maks . hastigh 40 Seter: 8m Diameter (d): 550 passasjerer Kapasitet: i timen

1.11 a) Hvor mange passasjerer kan kjøre SpinSpider i løpet av 8 timer? Svar:

·

passasjerer =

passasjerer

b) Hva er omkretsen av kjempehjulet som Tarik sitter på? Svar: Omkretsen O er: O = π · d = 3,14 ·

m=

c) Hvor mange centimeter er omkretsen? Svar: 25,12 m =

cm

d) Hvor mange seter har SpinSpider? Svar:

seter

e) Hvor brede er setene? De er plassert tett inntil hverandre . Regn her:

14

m Omkretsen til alle allehjul hjuler erπ?··d! d!

π=

3,14


f) Hvor mange turer kan SpinSpider kjøre i løpet av én time?

Svar:

antall passasjerer i timen = antall seter

=

turer i timen

1.12 a) Hvor mange felt er SpinSpider-hjulet som du ser her, delt inn i? Svar:

felt

b) Hvor mange symmetriakser (linjer) har hjulet? Svar:

symmetriakser

c) Hvor mange personer er det plass til på hvert felt?

felt

Regn her:

d) Hvor mange personer kjører samtidig med Tarik? Svar:

personer

e) Hvor mange passasjerer sitter det i hvert felt når passasjerene er jevnt fordelt?

Regn her:

Fornøyelsespark

15


Diagrammet viser antall besøkende på Tusenfryd i perioden 2000–2009 .

Antall besøkende i tusen

600

500

400 0

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

År

Se på grafen.

1.14 a) Omtrent hvor mange besøkte parken i 2007? Svar: b) Hvilket år hadde Tusenfryd flest besøkende? Svar: c) Omtrent hvor mange besøkte parken i 2005? Svar: d) Når var økningen i antall besøkende størst? Svar: Fra år

til år

e) Hvor mange år mellom 2000 og 2010 har Tusenfryd hatt mer enn 500 000 besøkende? Svar:

16

år

.nefarg åp eS


Et år var det 516 000 besøkende i parken . Hver person betalte i gjennomsnitt 190 kr i inngangspenger . I tillegg brukte hver person i gjennomsnitt 176 kr på mat, drikke og suvenirer .

1.15 a) Hvor mange kroner fikk parken inn i inngangspenger dette året? Svar:

kr =

kr

b) Hvor mange kroner fikk parken inn på mat, drikke og suvenirer dette året? Svar:

c) Hvor mange kroner brukte hver person i gjennomsnitt på inngangsbillett, mat, drikke og suvenirer?

1.16 a) Hvor mange kroner koster en bamse og en tegnebok?

kr =

kr

Regn her:

Regn her:

b) Hva kan Tarik og Noredin kjøpe for mellom 90 kr og 100 kr? Lag forslag .

Fornøyelsespark

17


Ă&#x2026;r 2000

Tabellen viser omsetningen i perioden 2000â&#x20AC;&#x201C;2009 i millioner kroner .

2001 2002 2003 2004 2005 2006

1.17 a) Skriv 98,8 millioner med siffer .

2007 2008

Svar:

2009

b) Regn ut summen av omsetningen i 2005 og 2006 . Svar:

142 600 000 kr + 179 800 000 kr = Regn her:

c) Regn ut summen av omsetningen i 2008 og 2009 .

d) Hva blir totalomsetningen for perioden 2007 til 2009?

18

Regn her:

Omsetning 98,8 158,7 130,9 141,9 137,0 142,6 179,8 170,0 157,9 172 .4


I 2009 hadde parken utgifter til lønn, innkjøp og drift på 130 millioner kroner . Inntektene dette året var på 172 millioner kroner . 74 % av inntektene til parken var inngangspenger . Resten var andre inntekter som salg av mat og drikke, suvenirer og annet . Parken hadde 470 000 besøkende dette året .

74 % = 0,74

1.18 a) Skriv 172 millioner med siffer . Svar: b) Hvor mange prosent av inntektene til Tusenfryd kommer fra annet enn inngangspenger? Svar:

%–

%=

%

c) Hvor mange kroner fikk parken inn i inngangspenger? Svar: 0,74 ∙

kr =

kr

d) Hvor mange kroner fikk parken inn på annet salg? Regn her:

e) Hvor stort var parkens overskudd i 2009? Regn her:

f) Hvor mange kroner bruker en besøkende i gjennomsnitt? Regn her:

Fornøyelsespark

19


2 Hyttetur

InnkJøP TIL Mat: Skismøring:

Sara og Herman skal være med tante Marit og onkel John på hyttetur . De har fylt bensin på bilen . Bilturen starter kl . 08 .00, og de kommer fram kl . 10 .15 . Underveis har de en pause på ett kvarter .

Turen: 2100 kr 220 kr

hg kg til 11,40 kr/ Smågodt: 0,5 liter r/ ter til 14,70 k Bensin: 40 li

Forrige gang de dro på fjellet, brukte de 2 timer og 35 minutter på turen . Da hadde de også en pause på 15 minutter .

2.1 a) Hvor mye koster mat og skismøring til sammen? Svar:

kr +

kr =

kr

b) Hvor mange hektogram (hg) er 0,5 kg (kilogram)? Svar:

hg

c) Hvor mye betaler de for smågodtet? Svar:

20

hg ∙ 11,40 kr/hg =

kr

1 kg = 10 hg


d) Hvor mye koster bensinen? Svar:

liter ∙

e) Hvor mye må de betale til sammen for mat, smøring, smågodt og bensin?

kr/liter =

kr

Regn her:

f) Hva blir utgiftene per person? Svar:

kr : 4 =

2.2 a) Hvor lang tid bruker de på bilturen?

kr

Regn her:

b) Hvor lang tid bruker de på selve kjøringen? Svar:

c) Hvor mange minutter mindre bruker de denne gangen sammenliknet med forrige gang?

Regn her:

d) Forrige gang kjørte de hjemmefra kl . 09 .40 . Hva var klokka da de var framme? Regn her:

Hyttetur

21


Det er 12 mil til hytta . De bruker 2 timer på kjøringen . Bensintanken er helt full når de starter . Tanken tar 55 liter bensin . Når de kommer fram, er det 46,6 liter igjen på tanken .

En liter bensin koster 14,70 kr.

2.3 a) Hvor mange kilometer er 12 mil? Svar: 12 mil =

km

b) Hvor stor var gjennomsnittsfarten i kilometer per time (km/t)? Svar:

km : 2 t =

2.4 a) Hvor mye bensin brukte de på turen?

km/t

Regn her:

b) Hvor mye bensin bruker bilen per mil? Svar:

liter :

mil =

c) Hvor mye koster den bensinen de brukte på turen? Regn her:

22

liter/mil


2.5 a) Sett inn de tallene som mangler i tabellen . Strekning (mil)

0

5

10

15

Bensinforbruk (liter)

0

3,5

7,0

10,5

20

25

30

35

40

45

50 35,0

b) Hvor mange liter bensin bruker bilen pĂĽ 40 mil? Svar:

c) Hvor langt kjører bilen pü 14 liter? Sett kryss ved riktig svar .

20 mil

22 mil

24 mil

26 mil

30 mil

d) Bruk tallene i tabellen ovenfor, og tegn en graf som viser bensinforbruket .

35,0 31,5 28,0

Bensinforbruk i liter

24,5 21,0 17,5 14,0 10,5 7,0 3,5 0

0

5

10

15

20

25

30

35

40

45

50

55

Strekning i mil

Hyttetur

23


På kjøkkenet er det et stort spisebord . Bordet er rektangelformet med lengde 3,0 m og bredde 1,2 m . Det er også et mindre bord på hytta . Det har form som et kvadrat med sider på 80 cm .

2.6 a) Gjør om 80 cm til meter . Svar: 80 cm =

m

b) Hva er omkretsen av det rektangulære bordet? Svar:

m+

m+

m+

m=

m

c) Hva er omkretsen av det kvadratiske bordet? Svar: 4 ∙

m=

m

d) Hvor mange kvadratmeter (m2) er det rektangulære bordet? Svar:

m∙

m=

m2

e) Hvor mange kvadratmeter (m2) er det kvadratiske bordet? Regn her:

f) Hva blir summen av arealene av de to bordene? Svar:

24

m2 +

m2 =

m2


Det kan settes inn en ekstra plate i det kvadratiske bordet . Dette bordet får da målene 0,8 m ∙ 1,2 m . Hvis man setter bordene på hytta sammen til ett bord, får det form som vist nedenfor .

m

m

Hver person som skal sitte ved bordet, trenger en plass på ca 60 cm .

m

2.7 a) Skriv inn målene på det rektangulære og det kvadratiske bordet . m

b) Hvor stor er platen som kan settes i det kvadratiske bordet? Svar:

Lengde =

m

Bredde = 1,2 m –

m=

m

c) Hva langt er det nye bordet totalt? Svar:

m+

d) Hva blir omkretsen av det nye store bordet?

m=

m

Regn her:

e) Hvor mange personer er det plass til rundt det nye bordet? Løs oppgaven ved hjelp av regning og tegning . Regn her:

Hyttetur

25


Den første kvelden spiser de pølser og potetmos til middag . De bruker 1,2 kg pølser og 2 poser potetmos . Til én pose potetmos trenger de 3 dL vann og 2 dL melk . Pølsene koster 45 kr per kg, og potetmosen koster 12 kr per pose .

2.8 a) Hvor mye koster pølsene? Svar: 1,2 ∙

kr =

kr

b) Hvor mye koster potetmosen? Svar:

∙ 12 kr =

kr

c) Hvor mye koster pølsene og potetmosen til sammen?

Regn her:

2.9 a) Hvor mange desiliter væske (vann og melk) trenger de til én pose potetmos? Svar:

dL

b) Hvor mange desiliter væske trenger de til to poser potetmos? Svar: c) Gjør om til liter .

26

3 dL =

liter

10 dL =

liter

20 dL =

liter

2 dL =

liter

5 dL =

liter

8 dL =

liter


Etter middag sender Herman og Sara meldinger til vennene sine . 1 MMS koster 1,80 kr, og 1 SMS koster 0,60 kr .

2.10 a) Hvor mye koster det Herman å sende 4 MMS-er? Svar:

4 ∙ 1,80 kr =

kr

b) Hvor mye koster det Sara å sende 10 SMS-er? Svar:

=

c) Hvor mye koster det å sende 8 SMS-er og 3 MMS-er? Regn her:

d) Hvor mange SMS-er kan Sara sende for 14,40 kr? Svar:

14,40 kr : 0,60 kr =

e) Hvor mange MMS-er kan Herman sende for 54 kr?

Regn her:

f) Hvor mange SMS-er og MMS-er kan du sende for 24 kr? Sett opp et eksempel som gir 24 kr totalt .

Hyttetur

27


På hytta har de bare én tv-kanal . Sara og Herman ser på Lyngbø og Hærlands Big Bang, Nytt på Nytt og BritAwards 2010 .

M nrk1: T v-PrOgr A 18 .00 Førkveld tsnyheter 18 .40 Distrik t yen med spor 19 .00 Dagsrev ndt 19 .40 norge ru Big Bang og Hærlands 20 .05 Lyngbø nytt 20 .55 nytt på 21 .25 Skavlan forsvunnet men. Sporløst 22 .25 Detekti ytt med sport 23 .05 kveldsn astrofen 23 .20 etter kat ards 2010 00 .20 Brit Aw /chat y jukeboks m 02 .00 Countr /chat t jukeboks u 04 .00 Dansefo

Klar for TV-kveld!

2.11 a) Når begynner programmet Etter katastrofen? Svar: b) Hvor lenge varer Skavlan? Svar: c) Hvor mange minutter varer Dagsrevyen med sport? Svar:

Regn her:

d) Hvor lang tid tar det fra programmet Lyngbø og Hærlands Big Bang begynner til Kveldsnytt med sport er ferdig? e) Hvor lenge varer programmet Brit Awards 2010?

Regn her:

f) Hvor mange timer og minutter ser Sara og Herman på tv den kvelden? Regn her:

28


På Dagsrevyen er det et innslag om årets rypejakt. Tabellen viser hvor mange fjellryper som er felt (skutt) i hele landet.

2.12 a) I hvilken periode ble det felt flest ryper? Svar: b) I hvilken periode ble det felt færrest ryper?

År

Antall felte ryper

2001–2002

202 936

2002–2003

153 452

2003–2004

157 804

2004–2005

158 708

2005–2006

114 798

2006–2007

95 189

2007–2008

101 340

2008–2009

71 597

Svar: c) Hvor mange ryper ble felt i 2004–2005? Svar: d) Hvor mange færre ryper ble felt i 2008–2009 enn i 2001–2002? Svar:

=

e) Tegn ferdig diagrammet nedenfor .

210 000 200 000 190 000 180 000 Antall felte ryper

170 000 160 000 150 000 140 000 130 000 120 000 110 000 100 000 90 000 80 000 70 000 0 2001– 2002– 2003– 2004– 2005– 2006– 2007– 2008– 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 År Hyttetur

29


TRO

LLN

LANGVANNET

C

ES

STORHAUGEN

SVARTVANNET

MY

RM

OE

N

TROLLBERGET

1 cm på kartet betyr 30 000 cm i terrenget. Det er 300 m!

LILLETJERN

B

HVASSEGGENE

N

ALE

GD

HEG

BRE DDA L

A

SIVTJERN

1 : 30 000

STORS

KOG

På søndag skal Sara og Herman gå en tur i fjellet . På kartet måler de lengden på turen til 30 cm .

2.13 a) Hvor mange centimeter er det mellom A og B? Svar:

cm

b) Hvor mange centimeter er det mellom A og B i virkeligheten? Svar: 30 000 ∙

cm =

cm

c) Hvor mange meter er 90 000 cm? Svar: 90 000 cm =

10 000 cm = 100 m

m

d) Hvor mange centimeter er det mellom B og C? Svar:

cm

e) Hvor mange centimeter er det mellom B og C i virkeligheten? Svar: 30

cm =

cm


f) Hvor mange meter er det mellom B og C? Svar:

m

g) Hvor mange meter er det mellom A og C i virkeligheten? Regn her:

h) Hvor mange kilometer er det fra A til B og videre til C i virkeligheten? Regn her:

2.14 a) Sett inn de tallene som mangler i tabellen . Avstand pĂĽ kartet (cm)

0

5

10

Avstand i terrenget (m)

0

1500

3000

15

20

25

30

35 10 500

b) Hvor lang var turen til Sara og Herman i virkeligheten? Svar:

m=

km

c) Tegn inn en tur pĂĽ kartet . Turen skal vĂŚre 6 km i virkeligheten .

Hyttetur

31


De skal også pusse opp et lite rom på hytta . Sara og Herman skal male veggene, mens tante Marit skal beise gulvet .

m m

m

Rommet har to vegger som er 2,5 m lange . De to andre veggene er 2,0 m lange . Det er 2,40 m høyt under taket .

2.15 a) Sett inn målene på veggene . b) Hva blir arealet av veggen som er 2,5 m lang og 2,4 m høy? Svar:

m∙

m=

m2

c) Hva blir arealet av veggen som er 2,0 m lang og 2,4 m høy? Regn her:

d) Hva blir arealet av de fire veggene til sammen? Svar: 2 ∙ 32

m2 + 2 ∙

m2 =

m2


Gulvet i rommet har form som et rektangel . Det er 2,5 m langt og 2,0 m bredt . Rommet har en dør og et vindu . Til sammen utgjør dør og vindu 10 % av veggenes flate .

2.16 a) Hvor stort er arealet av gulvet? Tegn en skisse, sett på mål og regn ut . Regn her:

b) Tante Marit skal beise gulvet to ganger . 1 liter beis dekker 5 m2 av gulvet . Hvor mye beis trenger hun?

Regn her:

c) Beisen koster 174 kr per liter . Hvor mye betaler hun for beisen?

Regn her:

d) Hva blir arealet av veggene uten dør og vindu? Svar: 0,90 ∙

m2 =

100 % – 10 % = 90 % = 0,90

m2

e) 1 liter maling dekker ca . 6,5 m2 av veggene . Hvor mange liter maling trenger de når veggene har et areal på 19,44 m2? Svar: 19,44 m2 :

m2/liter =

liter Hyttetur

33


En kveld spiller familien Yatzy . Resultatet blir slik: Deltakere Enere

Tante Marit

Onkel John

Sara

Herman

3

3

2

4 6

8

4

Toere

6

Treere

12

9

Firere

12

8

Seksere

18

24

18

18

12

10

8

12

Femmere

12

16

10

15

15

20

9

9

Sum Bonus Ett par

18

To par Tre like Fire like

9 24

Liten straight

15

Hus

26

Stor straight Sjanse Yatzy

– 17 –

22 18 20 – – 28 23 50

20 15 16 15 20 – 20 –

Liten straight er: 12345 Stor straight er: 23456

20 12 – 15 – 23 19 –

Totalt

For å få 50 poeng i bonus, må vi ha minst 63 poeng i sum på enere, toere osv .

2.17 a) Finn summen for hver av deltakerne . Sett inn bonus der det skal være . b) Hvor mange poeng får hver av dem totalt?

34

Tante Marit:

Sara:

Onkel John:

Herman:


2.18 Finn fram fem terninger og spill en runde Yatzy!

Deltakere Enere Toere Treere Firere Femmere Seksere Sum Bonus Ett par To par Tre like Fire like Liten straight Stor straight Hus Sjanse Yatzy Totalt

Hyttetur

35


3 Svalbard Lotte, Herman og Martin skal reise til Svalbard med fritidsklubben . De leser i brosjyrer og reisehåndbøker . De søker også på nettet for å finne opplysninger . Svalbard har et areal på ca . 61 000 km2 . 60 % av Svalbards landareal er alltid dekket av is og snø . Bare ca . 6 % er dekket av vegetasjon . Norges fastland har et areal på ca . 324 000 km2 . Jan Mayen tilhører også Norge . Arealet av Jan Mayen er på ca . 400 km2 .

3.1 Omtrent hvor stort er Norges areal til sammen?

Fastlandet: Svalbard: + Jan Mayen: Til sammen:

1000 cm3 = 60 % =3 0,60 1 dm = 6 % = 0,06 1 liter

km2 km2 km2 km2

3.2 a) Hvor stort areal er dekket av is og snø på Svalbard? Svar: 0,60 ∙ 61 000 km2 =

km2

b) Hvor stort areal er dekket av vegetasjon på Svalbard? Svar: 36

km2 =

km2


Lotte leser i en brosjyre at Svalbard ble oppdaget av mannskapet på et nederlandsk skip . Det var i 1596 . Kapteinen på skipet het Willem Barents . Han levde fra 1549 til 1597 .

Willem Barents’ død. Maleri av Christiaan Julius Lodewyck Portman.

3.3 a) Hvor gammel ble Willem Barents?

Regn her:

b) Hvor mange år er det siden Willem Barents oppdaget Svalbard?

Regn her:

c) Hvor gammel var Barents da han oppdaget Svalbard?

Regn her:

Svalbard

37


Lotte, Herman og Martin undersøker priser . De finner disse prisene for overnatting på hotell i Longyearbyen:

Enkeltrom Dobbeltrom En seng i 3-sengsrom

Pris per natt

(lørdag/søndag)

690,– 990,– 365,–

(880,–) (1180,–)

Dobbeltrom? 3-sengsrom?

Det er tolv personer som skal reise . De planlegger å overnatte tre netter fra tirsdag til fredag .

3.4 a) Hvor mye koster et dobbeltrom per natt på hverdager? Svar:

kr

b) Hvor mye koster et enkeltrom per natt fra lørdag til søndag? Svar:

kr

c) Hvor mye må Herman og Martin betale for to senger i et 3-sengsrom fra onsdag til torsdag?

38

Regn her:


3.5 a) Hvor mange 3-sengsrom trenger gruppa? Svar: b) Hvor mye må de tolv betale per natt hvis de velger 3-sengsrom? Svar:

kr =

kr

c) Hvor mye må gruppa på tolv betale per natt dersom de velger dobbeltrom? Regn her:

d) Hvor mye billigere er det billigste alternativet? Regn her:

e) Hvor mye må én person betale for en seng i et dobbeltrom i tre netter? Svar:

kr =

kr

f) Hvor mye må én ungdom betale for en seng på et 3-sengsrom i tre netter? Svar:

g) Hvor stor er prisforskjellen?

kr =

kr

Regn her:

Svalbard

39


Martin og Lotte har også fått ansvar for å finne flytider og priser på flybilletter .

Priser: Pris per person Tromsø–Longyearbyen 1263 kr Longyearbyen–Tromsø 1683 kr Gebyr per tur 25 kr Grupper fra 5 personer får 10 % rabatt. Grupper fra 10 personer får 15 % rabatt.

Flytider: Fra Tromsø Longyearbyen

Kl. 09.55 14.45

Til Longyearbyen Tromsø

3.6 a) Hvor lang tid bruker flyet fra Tromsø til Longyearbyen? Sett kryss ved riktig svar . 5 timer

4 timer

b) Hvor lang tid bruker flyet fra Longyearbyen til Tromsø?

6 timer

3 timer

Regn her:

3.7 a) Hvor mye koster det å ta fly fra Tromsø til Longyearbyen? Svar:

kr +

b) Hvor mye koster det å ta fly fra Longyearbyen til Tromsø?

40

kr =

Regn her:

kr

Kl. 13.55 19.00


c) Hvor mye koster én billett tur–retur, uten gebyr? Svar:

kr +

kr =

kr

d) Hvor mye må Lotte og Martin betale for billettene sine tur-retur? Regn her:

e) Hvor mye ville det koste uten rabatt for en gruppe på 5 personer fra Tromsø til Longyearbyen? Svar:

kr =

kr

f) Hvor mye får en gruppe på 5 personer i rabatt på denne turen? Svar: 0,10 ∙

g) Hvor mye ville det koste uten rabatt for en gruppe på 10 personer fra Tromsø til Longyearbyen?

kr =

kr

Regn her:

h) Hvor mye får en gruppe på 10 personer i rabatt på denne turen? Regn her:

i) Hvor mye koster 10 billetter med rabatt? Regn her:

Svalbard

41


I et leksikon finner Martin denne tabellen . Den viser middeltemperatur i Longyearbyen på Svalbard . Jan

Feb

–14,6° –15,2°

Mar

Apr

–14,5° –11,0°

Mai

Jun

Jul

Aug

Sept

Okt

–3,1°

+2,9°

+6,5°

+5,2°

+0,5°

–5,5°

Den laveste temperaturen som er målt på Svalbard, er – 46,3 °C . Den ble målt i mars 1986 . Den høyeste temperaturen ble målt i juli 1979 . Da var temperaturen 21,3 °C .

nov

°C

b) I hvilken måned er middeltemperaturen lavest i Longyearbyen? Svar:

c) I hvilken måned er middeltemperaturen høyest i Longyearbyen? Svar:

d) Regn ut temperaturforskjellen mellom den varmeste og den kaldeste måneden .

42

–10,2° –12,9°

Middeltemperatur er det samme som gjennomsnittstemperatur.

3.8 a) Hvor høy er middeltemperaturen i Longyearbyen i juli? Svar:

Des

Regn her:


e) Hva er den laveste temperaturen som er målt på Svalbard? Svar: f) Hva er forskjellen på den høyeste og den laveste temperaturen som er målt?

Regn her:

3.9 Se på tabellen på forrige side, og gjør ferdig diagrammet nedenfor . Middeltemperatur 8 6 4 2

Des.

Nov.

Okt.

Sept.

Aug.

Juli

Juni

Mai

April

Mars

–2

Feb.

Jan.

0

–4 –6 –8 –10 –12 –14 –16

Svalbard

43


Lotte finner ut at det fins omtrent 25 000 isbjørner i verden . 12 % av disse lever på Svalbard . «Fare for isbjørn»-skiltet er noe Svalbard er alene om!

ISBJørn FAkTA OM 00 kg . veie opptil 10 an k r y d n an yret veier . Et voksent h av det hannd % 70 r ie ve na) cm lang . Hunnen (bin kan være 250 rn jø b n an h n En vokse m . svømme 160 k tiden . Isbjørner kan 67 i ro ca . % av er er rn jø b is Voksne

12 % = 0,12 og 70 % = 0,70

3.10 a) Omtrent hvor mange isbjørner er det på Svalbard? Svar: 0,12 ∙ 25 000 isbjørner =

isbjørner

b) Hvor mange kilogram kan et hunndyr veie? Regn her:

3.11 a) Hvor mange mil er 160 km? Svar: 160 km =

mil 1 mil = 10 km 10 km = 10000 m

b) Hvor mange meter er 160 km? Svar: 160 km =

m

c) Gjør om 250 cm til meter . Svar: 250 cm =

44

m


3.12 a) Hvor mange prosent av tiden er en isbjørn aktiv? Svar: 100 % –

%=

%

b) Hvor mange dager er isbjørner vanligvis i ro i løpet av et år? Sett kryss ved riktig svar . 100

350

244

c) Omtrent hvor mange dager er isbjørnen i bevegelse i løpet av et år? Regn her:

3.13 a) Hvilken form har fareskiltet på forrige side? Svar:

b) Tegn et tilsvarende skilt der sidene er 7 cm lange, og det røde feltet er 10 mm bredt . Tegn også inn isbjørnen, og fargelegg skiltet .

Svalbard

45


Lotte og Martin vil oppleve mest mulig på Svalbard . De finner fram til priser for dagsturer og tur med snøscooter . Gruppa de skal reise sammen med, er på tolv personer .

gruPPer 5–9 personer

10 pers. eller flere

Pris per person

rabatt per person

rabatt per person

4-timerstur med guide

1200,–

10 %

15 %

Dagstur med guide

2000,–

12 %

20 %

Snøscootertur 4 timer

950,–

10 %

15 %

Snøscootertur 6 timer

1250,–

12 %

20 %

3.14 a) Hvor mye koster en 4-timerstur med guide? Svar:

kr

b) Hvor mye koster en dagstur med guide for to personer? Svar:

kr =

kr

c) Hvor mye koster det å leie 2 snøscootere i 4 timer? Svar:

kr =

kr

d) Hvor stor rabatt får en gruppe på tolv personer som drar på en 4-timers snøscootertur? Svar:

46


3.15 a) Hvor mange prosent rabatt får hver person hvis seks personer bestiller en dagstur sammen? Svar:

12 % = 0,12

%

b) Hvor mange kroner er denne rabatten på? Svar: 0,12 ∙

kr =

kr

c) Hvor mange kroner rabatt får en som er med i en gruppe på 15 personer? Svar:

kr =

kr

d) Hvor mye må de seks personene betale til sammen for en dagstur med guide? Regn her:

3.16 a) Hvor mange kroner må gruppa til Lotte og Martin betale for en snøscootertur på 6 timer uten rabatt? Svar:

kr =

kr

b) Hvor mange kroner får gruppa i rabatt på turen? Svar:

kr =

kr

c) Hvor mange kroner må gruppa betale til sammen for turen etter at rabatten er trukket fra? Regn her:

Svalbard

47


4 Slalåmtur Hanna og familien hennes drar på weekendtur til Abel Hotell i Telemark . Familien har sett en annonse i avisen . De benytter seg av tilbudet . Hanna er 14 år, og lillesøsteren er 5 år .

ILBuD W e e k e n DT LL ABeL HOTe e periode: dag i følgend n sø l ti ag ed Opphold fra fr påske) . april (unntatt 3 . januar – 30 person PRISER: Kr 1180,– per : år 16 . .m erson Voksen f .o r 610,– per p K : år 15 7– person Barn/ungdom Kr 280,– per : år 6 Barn 0– rom, ltrom/familie be ob d i n so er p ag og Prisene er per fredag og lørd ag d id m er er og inklud og søndag . frokost lørdag

4.1 a) Hva er prisen for to voksne? Svar:

·

kr =

kr

b) Hva er prisen for to ungdommer? Svar:

·

kr =

kr

c) Hva er prisen for to små barn? Svar:

·

d) Hvor mye må familien til Hanna betale for oppholdet?

48

kr =

kr

Regn her:


Familien bruker 3,5 timer på turen fra Oslo til hotellet . Hotellet ligger 203 km fra Oslo . De har full bensintank når de drar hjemmefra . Når de kommer fram, fyller de bensin . Pappaen til Hanna regner ut at bilen har brukt 0,70 liter bensin per mil . Prisen per liter bensin er 14,90 kr .

4.2 a) Hvor mange mil har de kjørt? Svar: 203 km =

10 km = 1 mil

mil

b) Hvor mange liter bensin fyller de på bilen i Vrådal? Svar:

mil · 0,70 liter/mil =

liter

c) Hvor mye må de betale for bensinen? Svar:

liter · 14,90 kr/liter =

kr

d) Hvor mange minutter er 3,5 timer? Svar: e) Hva var gjennomsnittsfarten fra Oslo til Vrådal? Svar: 203 km = 3,5 t

k m/t

f) Hva hadde gjennomsnittsfarten blitt hvis de hadde brukt 4 timer på turen? Regn her:

Slalåmtur

49


Familien skal stå på slalåm fredag og lørdag . Den største heisen i alpinanlegget har 56 stoler med 8 seter i hver . Når heisen går, er halvparten av stolene på vei opp og halvparten på vei ned . Alpinanlegget har seks heiser til sammen .

4.3 a) Hvor mange seter er det til sammen i den største heisen? Svar:

stoler ·

seter per stol =

seter

b) Hvor mange stoler er på vei opp samtidig? Svar:

stoler : 2 =

stoler

Regn her:

c) Hvor mange mennesker kan være på vei opp samtidig hvis alle stolene er fulle?

4.4 Hvor mange meter heis er det i alpinanlegget?

50

A: Vrådalsbanen B: Lille Petter C: Sol-trekket D: Marit-trekket E: Brett-trekket F: Skiband Til sammen

= = = = = = =

meter meter meter meter meter meter meter


Hanna kjører Telemarksløypa . Den er 2300 m lang . På turen ned tar hun to pauser .

Brattest kurve betyr fortest!

2500 Avstand fra «mål»

2000 1500 1000 500 0

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Minutter

4.5 a) Hvor mange meter har hun kjørt når hun tar den første pausen? Svar:

m–

m=

m

b) Hvor lenge varer pausen? Svar:

minutter

c) Hvor mange meter har hun kjørt når hun tar den andre pausen?

Regn her:

d) Hvor lang tid bruker hun ned totalt? Svar:

minutter

e) Hvor lang tid bruker hun uten pauser?

Regn her:

f) Hvor i løypa kjører hun fortest? Svar: Slalåmtur

51


I tabellen nedenfor ser du en oversikt over priser på forskjellige heiskort . Hanna, som er 14 år, kjører 6 turer den første dagen . Hun kjører 10 turer den andre dagen . DAgSkOrT Antall dager:

1

2

3

4

5

6

7

Fra fylte 16 år

320 kr

600 kr

820 kr

1020 kr

1200 kr

1360 kr

1500 kr

Fra 7 til 15 år

250 kr

450 kr

630 kr

790 kr

910 kr

1020 kr

1130 kr

Under 7 år gratis kLIPPekOrT enkelttur

10 klipp

20 klipp

Sesongkort

Fra fylte 16 år

80 kr

250 kr

450 kr

3410 kr

Fra 7 til 15 år

70 kr

210 kr

350 kr

2490 kr

Under 7 år gratis

4.6 a) Hvor mye koster et 3-dagers heiskort hvis du er over 16 år? Svar:

kr

b) Hvor mye koster et klippekort med 20 klipp for et barn som er 12 år? Svar:

kr

c) Hvor mye koster det for 2-dagers heiskort for tre voksne? Svar:

kr =

kr

d) Hvilken type heiskort lønner det seg å kjøpe for Hanna? Regn her:

52


Mamma og pappa kjøper hvert sitt klippekort med 10 klipp . Hanna kjøper et klippekort med 20 klipp .

4.7 a) Hvor mye betaler Hanna og foreldrene til sammen for heiskortene? Regn her:

b) Hvilket kort bør du velge dersom du skal kjøre 30 turer fordelt over tre dager? Begrunn svaret ditt .

c) Hvilket kort bør en voksen velge dersom hun skal kjøre 50 turer fordelt over 4 dager? Begrunn svaret ditt .

Slalåmtur

53


På søndagen går Hanna og faren hennes en skitur før de skal kjøre hjemover . De går først løype 8, så løype 6 .

4.8 a) Hvor langt har de gått til sammen? Svar:

km +

km =

b) Hvor mange meter er det? Svar: c) Hvor mange kilometer er løype 6, 7 og 8 til sammen?

54

meter Regn her:

km


d) Hvor mange meter er løype 6, 7 og 8 til sammen? Svar:

4.9 Hvor mange kilometer løyper er det til sammen når alle løyper er preparert?

meter

Regn her:

4.10 Mål på kartet og finn ut hvor langt det er i luftlinje fra a) Fagerliheii til Hægefjell Svar: c) Åhomnuten til Hægefjell Svar:

b) Åhomnuten til Fjellstøylnuten Svar: d) Vrådalstunet til Vrådal Hyttegrend Svar:

4.11 Finn ut hvor lang skiheisen som går fra Vrådalstunet til Dagshus er på kartet . Omtrent hvor lang er heisen i virkeligheten? Regn her:

Slalåmtur

55


5 Langs kysten Familien til Martin skal reise langs kysten med Hurtigruten . Den går fra Bergen til Kirkenes . Familien består av fire personer, to voksne og to barn . Familien tar toget kl . 08 .11 fra Oslo . Toget er i Bergen kl . 14 .52 . Billettprisen kan beregnes på to måter: Alternativ 1:

Alle får minipris til 199 kr per person .

Alternativ 2:

De får familierabatt . Det betyr at hver voksen betaler 775 kr, og barna går gratis .

5.1 a) Hvor mye koster togbillettene for mor, far, Martin og lillesøster med minipris? Svar:

∙ 199 kr =

kr

b) Hvor mye koster billettene med familierabatt? Svar:

kr =

kr

c) Hvor stor er prisforskjellen? Svar:

kr –

kr =

d) Hvor lang tid bruker toget fra Oslo til Bergen? Svar:

56

timer

minutter .

kr


En reise med Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes koster 8785 kr per person . Da er alle måltidene betalt . Barn under 16 år reiser for halv pris . Martin er 15 år . Lillesøsteren Eline er 8 år . Noen passasjerer reiser bare korte turer med Hurtigruten . Tabellen viser prisene for frokost, lunsj og middag i restauranten om bord . Barn under 16 år betaler halv pris .

Frokost

Lunsj

Middag

120 kr

180 kr

340 kr

5.2 a) Hvor mye eldre er Martin enn Eline? Svar:

år

b) Hvor mye koster det for to voksne å reise fra Bergen til Kirkenes? Svar:

kr =

c) Hvor mye koster det for to barn å reise fra Bergen til Kirkenes?

Regn her:

d) Hvor mye koster det for mor, far, Martin og Eline til sammen?

Regn her:

kr

5.3 a) Hvor mye koster frokost, lunsj og middag for én voksen person? Svar:

kr +

kr +

kr =

kr

b) Hvor mye koster frokost, lunsj og middag for ett barn? Svar:

kr :

c) Hvor mye koster frokost, lunsj og middag for to voksne og ett barn?

=

kr

Regn her:

Langs kysten

57


Familien tar Hurtigruten fra Bergen kl . 20 .00 . Båten ankommer Ålesund kl . 08 .45 neste dag . Den ligger 45 minutter i Ålesund, går så til Geiranger og tilbake til Ålesund . Derfra går den kl . 18 .45 . Turen videre til Molde tar 2 timer og 45 minutter .

5.4 a) Hvor mange timer er det fra kl . 20 .00 til midnatt? Kryss av for riktig svar . 2 timer

4 timer

3 timer

b) Hvor lenge er det fra midnatt til kl . 08 .45? Svar:

timer

minutter

c) Hvor mange timer og minutter bruker båten fra Bergen til Ålesund?

Svar:

58

timer

minutter

1 time

Kl. 24.00 = kl. 00.00


d) Når går båten fra Ålesund til Geiranger? Svar:

e) Hva er klokka når båten legger til kai i Molde?

Regn her:

f) Hvor mange timer har båten brukt på turen fra Bergen til Molde?

Regn her:

g) Tegn inn en 13 cm lang linje og merk av Bergen, Ålesund og Molde . Skriv inn disse klokkeslettene: fra Bergen til Ålesund fra Ålesund til Molde Tegn her:

Langs kysten

59


MS «Fr AM» 2007 Byggeår er 318 Ant . passasjer 318 Ant . køyer 114 m Lengde 20,2 m Bredde 13 kn Fart

FAkTA OM

Martin leser flere turistbrosjyrer . Han får vite mye nytt om Hurtigruten . Det er 13 ulike skip som går langs kysten . MS «Nordstjernen» er det eldste, og MS «Fram» er det siste skipet som er bygd . Hurtigruteskipene har gått langs kysten av Norge siden 1893 .

5.5 a) Når ble MS «Fram» bygd? Svar:

b) Hvor mange køyer er det på skipet? Svar: c) Er det køyeplass til alle passasjerene på MS «Fram»? Kryss av for riktig svar . Ja

Nei

d) MS «Fram» kan oppnå en fart på 13 kn (knop) . Hvor stor er farten i km/t når 1 kn = 1,852 km/t? Svar:

∙ 1,852 km/t =

k m/t

e) Hvis skipet har en fart på 9 knop, hvor stor er farten målt i km/t? Regn her:

60


FAkTA OM MS «nOrDS T

Jernen» Byggeår 1956 Ant . passasjer er 400 Ant . køyer 149 Lengde 80,7 m Bredde 12,6 m

5.6 a) Hvor lang er MS «Nordstjernen»? Svar: b) Hvor lenge er det siden MS «Nordstjernen» ble bygd? Svar:

c) Hvor mye lengre er MS «Fram» enn MS «Nordstjernen»?

Regn her:

d) Hvor mye eldre er MS «Nordstjernen» enn MS «Fram»?

Regn her:

e) Hvor mange flere passasjerer tar MS «Nordstjernen» enn MS «Fram»?

Regn her:

5.7 a) Når kunne Hurtigruten feire 100-årsjubileum? Svar: b) Når vil Hurtigruten feire 125-årsjubileum? Svar: 1893 +

c) I hvor mange år har hurtigruteskipene gått langs kysten?

=

Regn her:

Langs kysten

61


40400

45405 0c cm m

cmm

mm 0 cc 20200

115500c mc m

Om bord i skipet har familien god tid . Martin og søsteren gjør seg kjent på skipet . De finner blant annet flere møterom . I et av dem er det to ulike typer bord . Begge er rektangelformet .

0c

A

B

5.8 a) Gjør om målene til meter . 450 cm =

m

150 cm =

m

400 cm =

m

200 cm =

m

b) Tegn bordflaten A i målestokken 1 : 50 . 1 cm på tegningen svarer til 50 cm i virkeligheten . Lengde på tegningen: 450 cm : 50 =

cm

Bredde på tegningen: 150 cm : 50 =

cm

Tegn her:

c) Tegn symmetriaksene på tegningen i oppgave b . d) Hvor stor er omkretsen av bord A? Svar: 62

m+

m+

m+

m=

m


e) Tegn bordflaten B i målestokken 1 : 50 . Lengde på tegningen: 400 cm : 50 =

cm

Bredde på tegningen: 200 cm : 50 =

cm

Tegn her:

Tegn her:

f) Tegn bord B i målestokken 1 : 100 . g) Lag en tegning som viser to B-bord satt sammen . Målestokk 1 : 50 . Tegn her:

h) Hvor stor er omkretsen av det sammensatte bordet i virkeligheten? Svar:

·

m=

m

Langs kysten

63


Hurtigruten forlater Bodø . Martin tar tiden, og han finner ut at skipet bruker 4 timer til Stamsund i Lofoten . Avstanden over Vestfjorden er 104 km . Hurtigruten går med en gjennomsnittlig fart på 20 km/t på hele strekningen fra Bergen til Kirkenes .

5.9 a) Hvor fort går skipet i gjennomsnitt på strekningen Bodø–Stamsund? Svar:

km :

timer =

km/time

b) Hvor langt seiler skipene i gjennomsnitt på 1 time på turen fra Bergen til Kirkenes? Svar:

km

c) Hvor langt seiler skipene i gjennomsnitt på 4 timer? Svar:

t∙

km/t =

km

d) Sett inn de tallene som mangler i tabellen . Multipliser antall timer med 20 .

64

Timer

1

4

Avstand (km)

20

80

5

6

7

8

9

10

11

12


e) Forklar med ord hva tabellen på forrige side viser .

f) Hvor mange timer bruker skipene på 180 km? Svar:

timer

g) Merk av punktene fra tabellen i koordinatsystemet, og tegn grafen .

Avstand (km) 260 240 220 200 180 160 140 120 100 80 60 40 20 1

2

3

4

5

6

7 Timer

8

9

10

11

12

h) Merk av i tabellen hvor langt Hurtigruten seiler på 7 timer . i) Merk av i tabellen hvor mange timer Hurtigruten bruker på 220 km . j) Merk også av disse verdiene i grafen ovenfor . Langs kysten

65


Kirkenes

Martin har regnet ut at avstanden fra Bergen til Kirkenes er ca . 140 mil i luftlinje . Den strekningen som skipene tilbakelegger langs kysten, er imidlertid pĂĽ ca . 200 mil .

Bergen

5.10 a) Hvor stor er avstanden i luftlinje mellom Bergen og Kirkenes? Kryss av for riktig svar . 14 km

1400 km

14Â 000 km

b) Hvor stor er avstanden i meter? Svar: 140 mil =

km =

c) Hvor mange kilometer tilbakelegger hurtigruteskipene langs kysten fra Bergen til Kirkenes? Svar: 200 mil =

km

d) Hvor mye lenger er det enn avstanden i luftlinje? Regn her:

66

m


Martin vet at reisen til Kirkenes tar mer enn fem døgn . Han husker at de startet fredag kl . 20 .00 i Bergen . I brosjyrene står det at hele reisen til Kirkenes tar 133 timer og 45 minutter .

133 timer – det er lenge, det!

5.11 a) Hvor mange timer er det i et døgn? Svar:

timer

b) Hvor mange timer er det i 5 døgn? Svar: 5 ∙

c) Hvor mange timer og minutter går båten det sjette døgnet?

timer =

timer

Regn her:

d) Når kommer Hurtigruten fram til Kirkenes? Regn her:

Langs kysten

67


Familien til Martin reiste fra Bergen 30 . juni . De håper å få se midnattssola mange ganger på turen . De passerer Nordkapp den sjette dagen . Tabellen viser når det er midnattssol på tre ulike steder på reisen .

Midnattssol: Datoer for når hele solskiva er over horisonten hele døgnet . Sted

Første gang

Siste gang

Nordkapp

13 . mai

29 . juli

Bodø

3 . juni

8 . juli

Polarsirkelen

12 . juni

1 . juli

5.12 a) Hvilket sted har færrest dager med midnattssol? Svar:

b) Hvilket sted har flest dager med midnattssol? Svar:

c) Hvor mange dager med midnattssol er det der?

68

Regn her:


d) I hvor mange dager kan en oppleve midnattssola ved polarsirkelen? Svar:

dager

e) I hvor mange dager kan en oppleve midnattssola i Bodø? Svar:

dager

f) Hvor mange flere dager med midnattssol er det på Nordkapp enn i Bodø? Regn her:

5.13 a) På hvilken dato passerte Martin Nordkapp? Svar:

b) Hadde familien mulighet til å se midnattssola da? Kryss av for riktig svar . Ja

Nei

c) Kan de se midnattssola ved polarsirkelen når båten er der den fjerde dagen på turen? Kryss av for riktig svar . Ja

Nei

Langs kysten

69


Når de kommer til Kirkenes, drar Martin og faren hans på sightseeing til gruvene i Bjørnevatn . Fra Kirkenes til Bjørnevatn er det 12 km .

5.14 a) Hvor mange kilometer er det i 1 mil? Svar:

km

b) Hvor mange meter er det i 1 km? Svar:

m

c) Hvor mange meter er det fra Kirkenes til Bjørnevatn? Svar:

70

m

d) Hvor lang er bilturen fram og tilbake til gruva?

Regn her:

e) Hvor lang tid tar det å kjøre inn til gruva når gjennomsnittsfarten er 60 km/t ?

Regn her:


I Bjørnevatn har en lasteskuffe på 16 tonn blitt snudd opp ned . Den blir brukt som leskur på en bussholdeplass . En personbil veier ca . 2000 kg . Martin ved busskuret er omtrent 160 cm høy .

5.15 a) Hvor mange kilogram er det i 1 tonn? Svar:

kg

b) Hvor mange kilogram veier lasteskuffen? Svar:

kg

c) Hvor mange biler trenger vi for å få samme vekt som lasteskuffen? Kryss av for riktig svar . 5

6

7

8

d) Omtrent hvor høyt er busskuret? Regn her:

Langs kysten

71


© CAPPELEN DAMM AS, Oslo 2011 Materialet i denne publikasjonen er omfattet av åndsverkslovens bestemmelser. Uten særskilt avtale med Cappelen Damm AS er enhver eksemplarframstilling og tilgjengeliggjøring bare tillatt i den utstrekning det er hjemlet i lov eller tillatt gjennom avtale med Kopinor, interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningsansvar og inndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel. Heftet er lagd med støtte fra Utdanningsdirektoratet. Forfatterne har mottatt støtte fra Det faglitterære fond. Faktor temahefte følger læreplanen for Kunnskapsløftet i faget matematikk og er lagd til bruk i grunnskolen. Fotografier: © All over press/Dagbladet/Thomas Rasmus Skaug s. 8 Getty Images/Thinkstock: s. 28, s. 40, s. 46, s. 47, s. 49, s. 58 Samfoto: © Øystein Søbye s. 18, © Sigmund Krøvel-Velle s. 20, s. 64, © Jørn Areklett Omre / NN s. 22, © Mikael Andersson / Mira s. 27, © Tore Wuttudal / NN s. 36, © Svein Holo / NN s. 44, © Helge Sunde s. 56, s. 60, © Jens Sølvberg s. 61, © Ove Bergersen / NN s. 70 Scanpix: © May Andrine Gran s. 4, © Tone Georgsen s. 14, © Heritage s. 37, © Egil Svendsby/VG s. 48, © Ole P. Rørvik s. 68, © Berit Keilen s. 71 Illustratører: Line Jerner Vidar Høyvang s. 25ø, s. 30ø, s. 32n, s. 62n Omslagsdesign: 07 Gruppen AS / Kristine Steen Omslagsfoto: All Over Press/Dagbladet/Thomas Rasmus Skaug Grafisk formgiving/ombrekking: 07 Gruppen AS / Kristine Steen Bilderedaktør: Kjersti Laake/Berit Rogstad Forlagsredaktør: Berit Rogstad Trykking/innbinding: Livonia Print SIA, Latvia 2011 Utgave 1 Opplag 1 ISBN 978-82-02-32062-1 www.cdu.no http://faktor.cappelendamm.no

72

Vi ses snart igjen!

Faktor temahefte På tur  

Faktor temahefte På tur

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you