Page 1


NEGA I HIDRATACIJA KO E Medicinska kozmetika je namenjena osetljivoj ko i, kao i medicinski ugro enoj ko i, sklonoj alergijskim reakcijama, ekcemima, psorijazi, atopijskom dermatitisu. Ovu vrstu kozmetike izdvajaju klini ka ispitivanja koja se vr e pre pu tanja u promet, kao i kod lekova.

Mr. Ph. Spec. Sonja Stojiljkovi

Najvi e pa nje se posve uje ko i lica, na koju uticaj imaju spoljni i unutra nji faktori. Ko a mo e biti dehidrirana, masna, sklona aknama ili suva. Ona se menja i sa godinama, pa postoji itava paleta proizvoda namenjenih razli itim tipovima ko e. Posebno je osetljiva zona oko o iju, pa preparati za negu ovog predela moraju biti pre i eniji i sa manje konzervanasa i mirisa, po to postoji mogu nost kontakta preparata i oka. U periodu kada je ko a izlo ena suncu ona postaje dehidrirana, pa se dodatno mo e javiti iritacija, crvenilo, svrab, suvo a ili ekcem. Smanjuje se i produkcija sebuma od strane lojnih lezda, koji ima ulogu da je titi od mikroorganizama, pa joj je neophodna za tita i u tom smislu. Pravilna nega ko e nakon perioda u kome je bila izlo ena

suncu podrazumeva upotrebu i hidratantnih i hranljivih krema. Ove kreme ko i moraju obezbediti intenzivnu hidrataciju, odnosno spre iti isu ivanje (uglavnom dnevne kreme su zadu ene za hidriranje) i dovoljnu ishranu (prirodnim uljima koja e obezbediti elasti nost, i koja su sastojci uglavnom no nih krema). Urea, kao i omega 3 nezasi ene masne kiseline su va ni sastojak medicinskih preparata namenjenih nezi suve ko e. Neizostavni deo nege je i enje i toniziranje ko e kako bi se pripremila za preparat koji se nanosi, da bi ga maksimalno apsorbovala i iskoristila. Preparati za i enje i toniziranje moraju biti pa ljivo odabrani prema tipu ko e. minka uglavnom zatvara pore i onemogu uje disanje elijama, pa se mora to detaljnije ukloniti na kraju dana. Kozmeti ka i farmaceutska tehnologija svakodnevno napreduje, pa se danas na tr i tu mogu na i preparati sa nano esticama koji deluju na elijskom nivou, i mogu se ugraditi u odre ene delove ko e.


SENSIBIO SEBIUM


-20% DERMA TOL TESTIRA OŠKI NO

Bez veštačkih saponina

DERMA TOL TESTIRA OŠKI NO


Hyséac

Tretiranje masne kože sa nepravilnostima (akne, upalne bubuljice i mitiseri) • 18% AHA - snažno keratolitičko delovanje • Ekstrakt likorecije - seboregulacijsko delovanje • Pirokton-olamin - pročišćavajuće i antibakterijsko delovanje • Uriage termalna voda - umirujuće delovanje hidratizuje


Nega masne kože

Masna koža spada u red najosetljivijih tipova kože, koju karakteriše preterano lučenje sebuma iz lojnih žlezda, koje pojačavaju mogućnost začepljenja pora kože. Kada nečistoće dospeju do pora, odumrle ćelije kože i bakterije tamo ostaju začepljene, tako da dolazi do formiranje neželjenih bubuljica. Masna koža je poremećaj od koga najčešće pate tinejdžeri, ali neretko sa njom se susreće i odrasla populacija. Sebum se sastoji od triglicerida, voska, slobodnih masnih kiselina i skvalena.

Lučenje sebuma u normalnim količinama je od velikog značaja jer on ima zaštitno delovanje na koži, štiteći je od bakterija i sprečava njeno isušivanje. Problem nastaje kod preteranog lučenja sebuma. Masna koža je najčešće uslovljena genetskim faktorima i nivoom polnih hormona u organizmu, čija neravnoteža dovodi do preteranog stvaranja sebuma. Ali isto tako preterano mašćenje kože može biti uzrokovano mnoštvom drugih faktora, kao što je loša ishrana,menstrualni ciklus, upotreba kontraceptivnih pilula, trudnoća ili menopauza. Jedna od prednosti masne kože je i ta što ona sporije stari zbog višeg nivoa hidratacije u poređenju sa suvom i osetljivom kožom. Što se tiče nege masne kože lice najvažnije je kožu temeljno očistiti dva puta dnevno. Preporučuje se upotreba blagih tonika i gelova za umivanje, niske pH vrednosti, bez sastojaka kao što su ulje i alkohol, kako bi se uklonio višak masnoće sa lica, a ujedno i očuvao površinski sloj. Isto tako ne treba zaboraviti da se stanje masne kože može pogoršati upotrebom sapuna, agresivnih tonika ili pak veoma čestim umivanjem. Jedan od saveta je i izbegavanje proizvoda u čijim formulacijama se nalazi alkohol, jer je on poznat po svom svojstvu isušivanja kože, što za posledicu ima intenzivnije lučenje sebuma. Pored redovnog održavanja higijene kože lica blagim sredstvima za čišćenje, ne bi bilo loše jednom do dva puta nedeljno odraditi piling kože lica, jer će se na taj način ukloniti masnoća i nečistoće sa površinskog sloja kože. Za negu preporuka je upotreba emulzija i krem-gel krema koje su fluidne teksture, a u čiji sastav često ulaze i voćne kiseline. Jedan od pratilaca masne kože je i pojava akni. Akne su kožna bolest koja se pojavljuje na području sa brojnim lojnim žlezdama: na licu, vratu, prsima, leđima, ramenima ali i na nadlakticama. Koža koja je redovno izložena suncu postaje deblja, a time je izlučivanje loja prema površini još teže. Leti je rad lojih i znojnih žlezda pojačan, što takođe dovodi do pogoršanja stanja na licu i leđima. Na početku leta akne se suše i manje su vidljive, da bi pred kraj leta upala postala još izraženija, a prištići još brojniji. Nega kože sklone aknama nije ista tokom godine i o tome treba voditi računa. Zimi se preporučuje upotreba proizvoda na bazi voćnih kiselina i retinola, dok leti kožu treba zaštiti od sunca preko dana uz upotrebu emulzija prilagođenih njoj sa zaštitnim faktorima, a noću nanositi hidratantne emulzije.


A VèNE CLEANANCE I T

ZA MASNU I P

Masna koža, bubuljice… Sve te probleme rešiÊe Cleanance linija proizvoda sa Avène termalnom vodom.

MASNA I PROBLEMATI»NA koža Cleanance gel za pranje kože bez sapuna Sadrži antibakterijske i sastojke za regulaciju izluËivanja masnoÊe. Nežno uklanja neËistoÊe i prekomernu masnoÊu. Vrlo blag i bez sapuna, poštuje prirodnu ravnotežu kože. Ispira se vodom. Bez parabena.

Cleanance losion za ËišÊenje i uklanjanje sjaja (matiranje) masne i osetljive kože Losion za negu u dve faze - prva sadrži sastojke za ËišÊenje kože, a druga za apsorpciju prekomerne masnoÊe i matiranje površine masne kože.


TRIACNéAL - EFIKASNO RE©ENJE PROBLEMATI»NU KOŽU Cleanance emulzija za regulaciju masnoÊe Lagana emulzija za regulaciju izluËivanja masnoÊe na koži. Posle nanošenja, zahvaljujuÊi apsorbujuÊim kapsulama, ostavlja matiranu površinu kože ceo dan.

Cleanance K gel - krema Za negu osetljive masne kože sa nepravilnostima. Pospešuje uklanjanje akni, mitesera i bubuljica. Vlaži* i umiruje, i ceo dan ostavlja matiranu površinu kože. Bez parabena.

Triacnéal emulzija za kožu sklonu aknama Za negu neËiste kože sa aknama kod adolescenata i odraslih. Efectiose®, novi aktivni sastojak**, reguliše dotok medijatora odgovornih za pojaËanu reaktivnost kože i nastanak upale. Glikolna kiselina omoguÊava hemijski piling kože i otvaranje pora i kožu Ëini osetno glatkijom. Retinaldehid spreËava stvaranje nepravilnosti, štiti postojeÊe akne od upale i time spreËava nastanak ožiljaka. Avène termalna voda deluje umirujuÊe i antiritacijski i umiruje crvenilo. Primenom Triacnéal emulzije koža postaje glatka, vidljivo užih pora i bez masnog sjaja. Bez parabena.

*gornji slojevi kože **patent kompanije Pierre Fabre


Za mogu e gre ke u tampi ne snosimo odgovornost

Lilly jesenji katalog 04-2013  

http://catalog-srbija.com/tvrtke/lurdy-113

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you