Page 1

KOLUMBIA piros alma ∙ kiwi ∙ mogyoró

Fernando Trujillo fantasztikusan

édes, trópusi gyümölcsös ízekben

gazdag ültetvénykávéja, Kolumbia

Huila tartományából, Tarqui városa közeléből. Teljes egészében nedves

feldolgozású Caturra variáns alkotja.

A

világ összes kávétermelésének 30–35%-át adó Brazília mögött közvetlenül a második helyen, 12%-kal Kolumbia áll. A nagy tengerszint feletti magasságnak, a minőségorientált szüretnek és a kis tételekre fókuszáló ültetvényeknek köszönhetően a kolumbiai kávék kiváló minőségűek. A helyi kistermelők érdekeit a jól szervezett Kolumbiai Kávétermelők Szövetsége képviseli. Egy ilyen szervezetre szükség is van, hiszen több, mint 600 00, 1200–2000 méter magasságban, 2 hektárnál kisebb területű ültetvényen gazdálkodó termelőt találunk az országban. Az Andok hegyvonulatai nemcsak különböző régiókra darabolják Kolumbiát, de számos egyedi mikroklíma létrejöttéért is felelősek. Fernando Trujillo az 1800 méteres tengerszint feletti magasságon húzódó, Finca Los Altares nevű birtokán Caturra variánst termeszt. Ő egyike azon 70 kistermelőnek, akik részt vesznek a helyi szövetkezet, a Coocentral és beszállítónk közös projektjében, melynek célja a kávé minőségének emelése mellett a termelők életszínvonalának javítása, technikai segítségnyújtás és szakmai tréningek által.

A Coocentral Közép-Huila legnagyobb szövetkezete, kb 3000 aktív taggal, akik 1400–2000 méteres tengerszint feletti magasságon, jellemzően 2–3 hektáros területeken gazdálkodnak. A szüreti időszak Huilában a változatos mikroklímák miatt eléggé kiterjedt: húzódhat májustól júliusig vagy októbertől decemberig. A szüretelők 3-4 körben járják végig az ültetvényeket, a körök között néhány hét szünettel, annak érdekében, hogy mindig csak a legérettebb szemek kerüljenek begyűjtésre. Szüret után a cseresznyék még aznap délután magozásra kerülnek, ezt követi az időjárástól függően 1–2 napig tartó száraz fermentáció és mosás, majd végül a 10–18 napig tartó szárítás, mely a mikrorégióra jellemző magas páratartalom és gyakori esőzések miatt parabola-szerű, jól szellőző fóliasátrak alatt történik.

Kávéink legjobb ízének eléréséhez elengedhetetlen a megfelelően lágy víz* használata. Felbontás előtt – a letisztultabb ízek érdekében – 5-10 nap pihentetési időt, míg felbontás után két héten belüli fogyasztást ajánlunk. Kellemes kávézást kívánunk!

A minőségorientált gazdálkodás eredményességét jelzi, hogy Fernando Trujillo kávéja nemcsak pörkölten, de már nyers állapotában is olyan intenzíven illatos, amit korábban még soha nem éreztünk nedves feldolgozású kolumbiai kávénál. * Teljes keménység: 50 –175 ppm CaCO3 (2.9–9.8 °d), tás: 40 –75 ppm CaCO3 (2.2–4.2 °d), pH: 6.5-8.0.

lúgosság/puffer kapaci(The SCAE Water Chart)

photo by The Nordic Approach

TRUJILLO

Trujillo magyar  
Trujillo magyar  
Advertisement