Page 1

KENYA ribizli ∙ vérnarancs ∙ intenzív savasság

Egy 100%-ban SL28-as variánsú ültetvénykávé Kenyából.

A tipikus fajtajegyekkel ismerke-

dőknek, és a bevállalósabb kávékat keresőknek ajánljuk.

E

gy kenyai ültevénykávéra sokan felkapják a fejüket, hiszen az ország kávéinak többsége szövetkezeteken keresztül jut el hozzánk. Hiába teszi ki a teljes termelés mintegy 40 %-át, ritkák a kisebb-nagyobb ültetvényekről származó termelői tételek. A kisebb ez esetben 20 hektár alattit jelent, melyből mintegy 3000-et, ennél nagyobból pedig kb. 300-at ismerünk. Az előbbiek jól reprezentáltak az ország teljes területén, jellemzően kiváló kávékat is kínálnak, sokszor azonban véletlenszerűen keverik a tételeket, és a feldolgozási módszereik sem a legalaposabbak. A nagyobb ültetvényeken is csak infrastrukturálisan, illetve hozammenedzsment terén jobb a helyzet, a kávéik ritkán annyira összetett ízűek, mint a szövetkezetek esetében. A szerencsés kivételek egyik képviselője a Gichuna. Kenyát az intenzív, komplex, bogyós gyümölcsös ízjegyekkel bíró kávékról ismerjük. Mintegy 65 000 tonnás termelésének 55 %-át kb. 700 000 őstermelő adja, a maradék a fent említett ültetvényeken keresztül érkezik. Az említett jellegzetes

kenyai ízvilág elsősorban a 100%-ban alkalmazott nedves feldolgozásnak és a Scot Laboratórium által kifejlesztett és elterjedt SL28-as és SL34-es arabica fajtavariánsoknak köszönhető. Míg az SL34 jó szárazságtűréséről és magas hozamáról ismert, az etióp gyökerekkel is bíró SL28 a jellegzetes kenyai ízvilág fő hordozója.

Kávéink legjobb ízének eléréséhez elengedhetetlen a megfelelően lágy víz* használata. Felbontás előtt – a letisztultabb ízek érdekében – 5-10 nap pihentetési időt, míg felbontás után két héten belüli fogyasztást ajánlunk. Kellemes kávézást kívánunk!

Visszatérve a Gichunára: a kizárólag SL28ból álló, 17 zsákos tétel Peninna Mwanginak és fiának, Mburunak, illetve annak a mintegy 30-100 munkásnak köszönhető, akik szüret idején az ültetvényen segédkeznek. Ők azok, akik az 51 hektáros ültetvényt irányítják és gondozzák, mottójuk pedig a fenntarthatóság és a minőségorientáltság, amivel nehezen tudunk nem azonosulni. A száraz adatok kedvelőinek pedig néhány további információ: az ültetvényt 1580 m magasan találjuk, a vörös, vulkanikus talaj pedig évente mintegy 1300 mm csapadékot kénytelen elnyelni. Nairobiig alig 60 km-t kell autózni Gichunából, de a híres Coffee Research Institute-ot is csak egy fél órás gyalogútra találjuk. * Teljes keménység: 50 –175 ppm CaCO3 (2.9–9.8 °d), tás: 40 –75 ppm CaCO3 (2.2–4.2 °d), pH: 6.5-8.0.

lúgosság/puffer kapaci(The SCAE Water Chart)

photo by the Nordic Approach

GICHUNA

Casino Mocca: Gichuna kávé információk  

Egy 100%-ban SL28-as variánsú ültetvénykávé Kenyából. A tipikus fajtajegyekkel ismerkedőknek, és a bevállalósabb kávékat keresőknek ajánljuk...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you