Page 1

HONDURAS trópusi gyümölcsök ∙ cseresznye ∙ karamell

A Moreno fivérek kávéi immár második éve jelentik számunkra a mércét, ha hondurasi kávékról van szó.

Danny Moreno tétele az apjától

örökölt El Filo ültetvényről érkezett, nedves feldolgozású, és 100%-ban Pacas variáns alkotja.

S

zámunkra a hondurasi kávé egyet jelent a Moreno családdal. Tavalyi tételük semmilyen más hondurasihoz sem fogható íze, illetve a versenyeken elért sikerei még aktívan élnek bennünk, máris itt van azonban a friss szüret egyik kávéja. A Moreno fivérek, Danny, Miguel, Mario, Jesus, Gerardo, és Olvin az apjuktól, Danieltől örökölték az ültetvényeket, aki hat részre osztotta birtokát, az El Filot. A felosztás még közelebb hozta a testvéreket egymáshoz, s közös erővel egy feldolgozóállomást is építettek, ami mellé szárítóágyakat is vásároltak, hogy a feldolgozást teljes egészében maguk végezhessék. Honduras a világ hetedik legnagyobb kávétermelője, főként mosott Caturra, Catuai, Pacas és Typica fajták származnak innen. A kávétermesztés feléért mindössze három régió felelős, ezek egyike a jelenlegi kávé születési helyének számító Copán (és azon belül Santa Barbara), ahonnan rendszerint testes, édes, kakaós ízjegyű kávék kerülnek ki. A Cielito, El Cedral és Las Flores falvak környékén

fekvő területeken főleg a Bourbonhoz hasonló Pacas, valamint Yellow Catuai és Pacamara fajtákat termesztenek. A feldolgozást, főként a szárítást nagyon megnehezíti, hogy az ültetvények közel vannak a dzsungelhez, és így sok a csapadék. Az 1800 méteres legnagyobb tengerszint feletti magasság szintén nehezítő tényező: ezen a magasságon nagyon alacsony, 4-5 °C-os napok is előfordulhatnak, és ez nem pusztán akadályozza a kávégyümölcsök érését, tönkre is teheti őket, ami csak felkészült gazdálkodással előzhető meg.

Kávéink legjobb ízének eléréséhez elengedhetetlen a megfelelően lágy víz* használata. Felbontás előtt – a letisztultabb ízek érdekében – 5-10 nap pihentetési időt, míg felbontás után két héten belüli fogyasztást ajánlunk. Kellemes kávézást kívánunk!

Santa Barbara a helyi exportőrök szerint is az ország legkarakteresebb kávéinak bölcsője. Ha végignézünk a Cup of Excellence nyertesek listáján, gyanúsan sokszor találkozunk ezzel a hegyoldallal, ami nem lehet véletlen. A helyi kávés közösség az ország leginnovatívabb gazdálkodást folytató termelőiből áll. Danny Moreno tételét az apa eredeti ültetvényén, a 2,5 hektáros El Filón szüretelték, majd a leválogatott, Pacas variánsú szemeket a családi mosóállomás nedves eljárással dolgozta fel. * Teljes keménység: 50 –175 ppm CaCO3 (2.9–9.8 °d), tás: 40 –75 ppm CaCO3 (2.2–4.2 °d), pH: 6.5-8.0.

lúgosság/puffer kapaci(The SCAE Water Chart)

photo by Castle Coffee Roasters

DANNY MORENO

Casino Mocca: Danny Moreno kávé információk  

A Moreno fivérek kávéi immár második éve jelentik számunkra a mércét, ha hondurasi kávékról van szó. Danny Moreno tétele az apjától örökölt...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you