Page 1

RUANDA málnalekvár ∙ egres ∙ ribizli

Észak-Ruanda hegyekkel szabdalt Rulindo körzetéből érkezett ez a javarészt peaberry szemekből álló tétel, melyet nedves feldolgozású Bourbon, Jackson és Mbirizi variánsok alkotnak.

K

elet-Afrikából hagyományosan kiváló kávék érkeznek, elég, ha eszünkbe jut a Ruandával szomszédos Burundi, vagy a közeli Kenya és Etiópia. Az országban háromszáz feldolgozóállomás működik, a kávétermesztők zöme egy hektáros mikrogazdaságokban, alig kétszáz cserjével dolgozik. Egy cserje átlagban 1,7 kg termést hoz, és mindez azt jelenti, hogy több száz, de néha több ezer termelőnek kell összeállnia, hogy egy tételnyi kávét le tudjanak adni a feldolgozó állomásokon. A ruandai kávékat komplexitás és kiegyensúlyozottság jellemzi, de ami igazán megkülönbözteti az etióp, a kenyai és a burundi kávéktól, az az édes, virágos, gyümölcsös ízjegyek teljesen egyedülálló, semmi máshoz sem hasonlító ötvözete. A 2008-ban alapított Buliza mosóállomás Észak-Ruanda hegyvidékes Rulindo körzetében működik. Az 1600–2000 méteres tengerszint feletti magasság és a termékeny vulkanikus talaj ideális a kávétermesztéshez. A mosóállomást a 189 tagot számláló, a tagoknak betegbiztosítást, mezőgazdasági

tréningeket és műtrágyát biztosító Abokamu szövetkezet üzemelteti, de a környező mintegy 500 kistermelő is szívesen választja Bulizát a termésük értékesítésére. A mosóállomáson leadott cseresznyék magozás után nedves fermentálásra, mosásra, majd egy kb 16 órás hideg vizes áztatásra kerülnek. Az áztatást kézi előválogatás követi, végül pedig a kb. 15 napos szárítás, a direkt napfénytől hálókkal védett, afrikai szárító ágyakon.

Kávéink legjobb ízének eléréséhez elengedhetetlen a megfelelően lágy víz* használata. Felbontás előtt – a letisztultabb ízek érdekében – 5-10 nap pihentetési időt, míg felbontás után két héten belüli fogyasztást ajánlunk. Kellemes kávézást kívánunk!

A Bulizát nagyrészt peaberry szemek alkotják. A jól ismert, lapos alakúaktól eltérően ezek a kerekebb szemek csak az esetek 4–7%-ában fejlődnek ki ebben a formában, hiszen ehhez az a ritka esemény kell, hogy a gyümölcsben lévő két mag közül csak az egyik termékenyüljön meg. Tekintve, hogy ilyenkor a gyümölcsbe jutó tápanyagokon nem két szem osztozik, a peaberry-k jellemzően sűrűbbek, keményebbek a normál kávébaboknál. Ez a különbség mind a pörkölésük során, mind pedig egyedi ízűkben megmutatkozik. * Teljes keménység: 50 –175 ppm CaCO3 (2.9–9.8 °d), tás: 40 –75 ppm CaCO3 (2.2–4.2 °d), pH: 6.5-8.0.

lúgosság/puffer kapaci(The SCAE Water Chart)

photo by The the Nordic Collaborative Approach Coffee Source

BULIZA

Buliza magyar  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you