Page 1

KOLUMBIA rumpuncs ∙ szilva ∙ dió

Büszkén mutatjuk be a szezon egyik legegyedibb ízű kolumbiai kávéját.

Brenda Pinzon mikrotételét a szüret

után a feldolgozás-specialista La Palma & El Tucán gondjaira bízták.

LA PALMA & EL TUCÁN „We imagine a better world, with better coffee and better practices.”

A

világ összes kávétermelésének 30–35%-át adó Brazília mögött közvetlenül a második helyen, 12 %-kal Kolumbia áll. A nagy tengerszint feletti magasságnak, a minőség - orientált szüretnek és a kis tételekre fókuszáló ültetvényeknek köszönhetően a kolumbiai kávék kiváló minőségűek. A kistermelők érdekeit az országban a jól szervezett Kolumbiai Kávétermelők Szövetsége képviseli. Egy ilyen szervezetre szükség is van, hiszen több, mint 600 000, 1200–2000 méter magasságban, 2 hektárnál kisebb területű ültetvényen gazdálkodó termelőt találunk az országban. Az Andok hegyvonulatai nemcsak különböző régiókra darabolják Kolumbiát, de számos egyedi mikroklíma létrejöttéért is felelősek. A La Palma & El Tucán kétségtelenül az egyik legizgalmasabb, minőségorientált, kávéhoz kapcsolódó projekt manapság. A kolumbiai Andokban található szervezet nagyon friss szemlélettel közelít nemcsak a kávé feldolgozási módszerei, hanem az egész üzleti modell irányába is. Kétszáz környékbeli, minőségi kávék termesztése iránt el-

kötelezett termelővel dolgoznak együtt, akikkel nagyon szoros kapcsolatot alakítottak ki. A fenntarthatóság egy sokat hangoztatott kifejezés a minőségorientált kávés világban, de a La Palmánál ezt komolyan is veszik: ötven százalékkal többet fizetnek, mint ami az országos átlag, faiskolájukban cserjéket nevelnek, ezeket a helyi termelőknek ajándékozzák, valamint a termés betakarításának és szállításának költségeit is magukra vállalják. A szervezet folyamatosan képezi a termesztőket, hogy jobb ízű, s minőségibb kávékat termesszenek, amiket aztán saját, magasan képzett szedőik gyűjtenek be. A következő lépésben ezek a magas minőségű kávégyümölcsök a La Palma & El Tucán laboratóriumnak is beillő feldolgozó állomására kerülnek, ahol egyedi és jelenleg szinte forradalminak tűnő módszerekkel dolgozzák fel őket. Büszkék vagyunk rá, hogy a La Palma & El Tucán hosszú távú partnerei lehetünk. A Yabari birtok Kolumbia Cundinamarca megyéjének La Mesa településén, a Tolu faluban található, 1300 méteres tengerszint feletti magasságon. Az ültetvényen 9100 Castillo cserje terem plantain (főzőbanán)

és citromfák árnyékában. Doña Brenda Bogotában él, de a Yabarit gyakran látogatja. Gyermekei sajnos nem a kávétermesztést választották hivatásuknak, így a birtok mindennapos üzemeltetéséről egy helybéli gondoskodik. A La Palma & El Tucán Neighbours & Crops névre hallgató programja nagy segítség Brendának, mivel ültetvénye nem rendelkezik saját kávéfeldolgozó infrastruktúrával, így a szüretelt termés feldolgozása és értékesítése korábban sok kihívással járt. A feldolgozás specialisták ezúttal a fermentálás során lezajló anaerób folyamatokra erősítettek rá magasabb tejsavbaktérium koncentrációval. Ez a fajta fermentálási mód a tejsavbaktériumok kontrollált szaporításán alapul, mely folyamatok alatt a babokat borító nyálkás, cukros réteg szénhidrát tartalma fermentálódik, s ez kedvező hatással bír az ital érzékszervi tulajdonságira. A szemek a végső mosás után még 15 napig száradtak napon.

Kávéink legjobb ízének eléréséhez elengedhetetlen a megfelelően lágy víz* használata. Felbontás előtt – a letisztultabb ízek érdekében – 5-10 nap pihentetési időt, míg felbontás után két héten belüli fogyasztást ajánlunk. Kellemes kávézást kívánunk!

* Teljes keménység: 50 –175 ppm CaCO3 (2.9–9.8 °d), tás: 40 –75 ppm CaCO3 (2.2–4.2 °d), pH: 6.5-8.0.

lúgosság/puffer kapaci(The SCAE Water Chart)

photo by the Long Miles Coffee Project

BRENDA PINZON

Brenda magyar  
Brenda magyar  
Advertisement