Autot ja Viihde Magazine

Page 1

editor

Kirsi Ojaniemi

Mikael Forsman

tekstit

Kirsi Ojaniemi

Mikael Forsman

KANSIKUVA

Patwh Photos

Anders Nilsson

VW Double Trouble

KUVAAJAT

Patwh Photos

Jussi Pietarinen

Tuomo Poukkanen

Pekka Rouvinen

Mikael Forsman

Kirsi Ojaniemi

Ota yhteyttä media@x-treme.fi

Suuri kiitos kaikille lehden avustajille.

WELCOME summer.

Pitkän talven jälkeen kesä on täällä ja luvassa on superlämmin toukokuun loppu. Luonto on parhaimmillaan ja ensimmäiset cruisingit on jo ajettu. Koko ajokausi on vielä edessä ja tapahtumakalenteri on täynnä toinen toistaan houkuttelevampia tapahtumia, joihin suunnata harrasteautonsa nokka. Pian on vuorossa Classic Car Parade Helsingissä ja Freedom Cruise Hankoon.

Laiva saapuu jälleen Tukholmasta täynnä klassisia amerikanrautoja ja iloisia cruisaajia. Otamme vieraat vastaan poliisisaattueella, ajamme kauniin Kaivopuiston maisemareitin ja suuntaamme Senaatintorille suureen Suomi-Ruotsi tapaamiseen. Uutta tänä vuonna on se, että tapahtuma järjestetään lauantaina eikä sunnuntaina, ja torin laitaan avataan 500 henkilön ulkoilmaterassi.

Lehdessämme palaamme viime vuoden menoon sekä viimekertaiseen Auto Show’hun Järvenpään Aino Areenalla. Lehdessä on myös juttu X-treme Hall Of Fame –jäseneksi valitusta Anders Nilssonista ja hänen uusimmasta autostaan. Toivottavasti nautitte menneistä näyttelyhetkistä yhtä paljon kuin mekin, juuri uuden kauden kynnyksellä. Haluamme tuoda esille myös ajankohtaisen aiheen, uuden ELV-direktiivin. Oletko jo kuullut siitä? EU-tasolla ollaan tiukentamassa kierrätyssääntöä ja riskinä on, että vahingossa sohaistaan harrasteautoilua uhkaavalla tavalla. Tämä ikävä ja haastava aihe saattaa koskea juuri sinua. Jos siihen ei puututa nyt, voi pian olla liian myöhäistä. Monille suomalaisille tämä kysymys liittyy oikeuteen ylläpitää, huoltaa, käyttää, entisöidä, rakentaa tai varastoida vanhoja autoja ja varaosia ilman, että niihin puututtaisiin EU-tasolla.

Toivotamme teille kaikille oikein hyvää kesää. Tästä tulee hyvä kausi. Tehdään siitä yhdessä hyvä.

Mikael Forsman

mainosta lehdessä
X-TREME MAGAZINE 2024 3

69.900,-

Suomen suurin Pick Up-mallisto! 10 mallia heti varastosta!

CHEVROLET SUBURBAN

COUNTRY 2024

123.900,- Sis. Alv. 24%

Kevyt kuorma-auto! 6.2L V8 AUT 4X4. Takuu 36 kk/200 tkm. Uusi upea suburban korkeimmalla High Country varustuksella! Adaptiiviset ajovalot, Head-Up näyttö, kaistavahti, aluvanteet, panoramakatto, rengaspaineen valvontajärjestelmä, Start-Stop järj., aut.ilmastointi, ym.

CHEVROLET TAHOE HIGH COUNTRY 2024

121.900,- Sis. Alv. 24%

Kevyt kuorma-auto! 6.2L V8 AUT 4x4 Takuu 36 kk/200 tkm. Adaptiiviset ajovalot, Head-Up näyttö, kaistavahti, aluvanteet, nopeudenrajoitus tunnistin, panoramakatto, rengaspainaineen valvontajärjestelmä, Start-Stop järj., tavaratilan lämmönsäätölaite, törmäysvaroitin, katveavustin, aut.ilmastointi, läm. ratti, ym.

Uudet Chevrolet ja Cadillac kuorma-autot myös meiltä

CADILLAC ESCALADE SUV 2024

182.900,- Sis. Alv. 24%

Kevyt kuorma-auto!

Takuu 36 kk/200 tkm. Adaptiiviset ajovalot, Head-Up näyttö, hätäjarruavustin, kaistavahti, aluvanteet, nopeudenrajoitus tunnistin, panoramakatto, rengaspainaineen valvontajärjestelmä, Start-Stop järj., tavaratilan lämmösäätölaite, törmäysvaroitin, katveavustin, läm. ratti, ilmajouset, nahkasisusta, 6 airbac, AKG-Sound syst., ym.

CADILLAC ESCALADE ESV 2024 184.900,- Sis. Alv. 24%

Kevyt kuorma-auto!

Takuu 36 kk/200 tkm., Adaptiiviset ajovalot, Head-Up-näyttö, hätäjarruavustin, kaistavahti, aluvanteet, nop.raj.tunnistin, panoramakatto, rengaspainaineen valvontajärjestelmä, Start-Stop järj., tavaratilan lämmösäätölaite, törmäysvaroitin, katveavustin, läm. ratti, ilmajouset, nahkasista, 6 airbac, AKG-Sound syst., ym.

CARVISTA.FI OSTO • MYYNTI • VAIHTO • RAHOITUS
VIRALLINEN RAM MAAHANTUOJA 69.900,-
SLT CLASSIC HEMI BLACK Sis. alv
Katso kaikki mallit
RAM-mallisto alkaen!
HIGH

CLASSIC CAR PARADE

X-TREME MAGAZINE 2024 6
2.6.2023 HELSINKI

Toista kertaa Helsingissä järjestetty Classic Car Parade keräsi satoja klassikkoautoja harrastajineen aurinkoiselle Senaatintorille.

Teksti: Kirsi Ojaniemi

Kuvat: Pathw Photos, Tuomo Poukkanen, Kirsi Ojaniemi, Mikael Forsman

Poliisivetoinen klassikkoautoje paraati kulki Kaivopuiston rannassa ja pysähtyi näytösajon jälkeen Senaatintorille. Tukholmasta Helsinkiin saapunut laiva toi mukanaan noin kaksisataa 1930-60-lukujen autoa harrastajineen ja Suomesta osallistujia oli saman verran. Kaikki autot eivät mahtuneet Senaatin-

torille, ja osaa jouduttiin ajamaan toisaalle. Ensisijalla olivat näyttelyyn ennakkoon ilmoittautuneet. Classic Car Cruise Paradea on järjestetty Suomessa vuodesta 2022 alkaen, kun taas Ruotsissa tapahtuma on ollut käynnissä vuodesta 2006. Paikan päällä palkittiin näyttävin suomalainen ja ruotsalainen ajoneuvo,

Arin tyylikästä menoa Suomen liput liehuen. Auto Cadillac Eldorado Convertible 1972.

joille luovutettiin näyttävä pysti tunnustuksena.

Seuraavan kerran Classic Car Parade järjestetään lauantaina 25.5.2024 Helsingissä ja Senaatintorilla. Lisätiedot tulossa olevasta tapahtumasta löytyy sivuilta: www.jenkkiautonayttely.fi

X-TREME MAGAZINE 2024 7

Autoletka lähti liikkeelle kohti Kaivopuistoa ja sai hymyn tien varrella kulkijoiden huulille

Kohta lähdetään paraatiajoon.

Hymy on herkässä Ruotsista Helsinkiin saapuvien huulilla. Ja mikäs siinä, emännät ratissa ja navigaatiohommissa.

Ainutlaatuinen tapahtuma tarjoaa mukavan kokemuksen oman harrasteauton kanssa, ja ruotsalaiset lähtevät liikkeelle aina porukalla. Classic Car Parade muistuttaa hieman Power Meet -tunnelmaa,

X-TREME MAGAZINE 2024 8

Classic Car Parade on aina vietetty upeassa säässä. Juuri lehtivihreänsä saaneet puut ja kirkkaana kimmeltävä meri luovat tunnelmaa paraatilaisille ja parhaiten niistä pääsee nauttimaan avoautoista käsin.

Kimin Chevrolet Impala 1960.
X-TREME MAGAZINE 2024 9

letka-ajossa.

Porvoosta osallistui Dodge Challenger 970. Thomin Challenger on Matching number-auto Tommy Chevrolet Chevelle 1972.
X-TREME MAGAZINE 2024 10
Carvistan uniikki “Official Truck Indianapolis 500” pickup oli kärkiautona Petterin Pontiac Firebird 1968. Thonyn Dodge Dart GT 1965.
X-TREME MAGAZINE 2024 11
Hangosta Helsinkiin matkannut tyylikäs Chevrolet Chevelle 1972.

CAR RESTORATION

We are renovating old machinery. We are not afraid of difficult challenges, and we are proud to have been able to give a new life to some particularly run-down individuals. All members of our team are car enthusiasts, who keep themselves informed of developments in the field of used cars and learn more and more. Our team includes trained car painters, tinsmiths and locksmiths. American, European and Russian cars have been given new life in the modern garage of CarRestoration.

For example, we have restored 1969 Ford Mustang, 1972 Cadillac DeVille, 1964 Chrysler Imperial, 1962 Rolls Royce Silvercloud, 1932 GAZ A, 1938 GAZ M1, 1951 ZIC 110 and several different series of Ziguls and Volgas. Our goal is to be a reliable partner for our customers and to offer high-quality services. We also expect pleasant cooperation from our customers, so that the completed machine meets both the customer’s expectations

WWW.CARRESTORATON.EE +372 55 998 991 Kaipaatko autollesi entisöijää, korjaajaa
tai rakentajaa?
X-TREME MAGAZINE 2024 13

Näyttävä ‘32 rodi oli ruotsalaisten matkaajien mukana. Matkan varrella olleet katsojat ottivat kuvia ja huokailivat ihastuneena ikään tai sukupuoleen katsomatta. “Mahtavaa, että tällaista näkee täällä,” kuului monen suusta.

Eliaksen 1920 Willys-Overland oli ehkä tapahtuman vanhin auto, tai ainakin vanhimpien joukossa. Upeaa asennetta ja mahtavaa, että vanhojen autojen kulttuuriperinnettä pidetään hengissä jo nuoresta iästä alkaen. Hyvä Elias!

Oitinmäkeläisen Topin patinoitunut Ford Pick-up 1936. Matkaan oli lähdetty perheen voimin.

Helsinkiläisen Juha-Matin “kuuma” 1930 Ford A-Roadster oli sykähdyttävä näky autoletkassa ja torilla. Autoa kuvattiin paljon niin letkassa kuin Senaatintorillakin.

X-TREME MAGAZINE 2024 14

Siurolaisen Pasi Savian 1935 Ford Tudor oli parkissa laivaterminaalissa, sillä ahkerana ja avuliaana tunnettu Pasi tarttui liikenteenohjaukseen yhdessä puolisonsa Marin kanssa. Tudor on sittemmin muuttanut uuteen kotiin.

Helsinkiläisen Antin harvinainen ja elegantti Lorraine-Dietrich B3-6 torpedo 1924. Classic Car Parade tarjoaa monenlaista silmäruokaa ja tässä yksi tapahtuman ehdoton helmi.

Tomi saapui suurelle kirkolle Lappeenrannasta tällä päheällä vuoden 1937 Chevroletilla. Hattu päästä. Autot on tehty ajettavaksi ja seikkailut kuuluvat elämään.

Kalantilaisen pariskunnan mielenkiintoinen 1930 Ford Roadster herätti ihailua. Jostain syystä rodit antavat aihetta yhdelle lisäsydämenlyönnille.

X-TREME MAGAZINE 2024 15

Dennyn nostalginen Buick Special 2 DHT 1958 nähdään myös tänä vuonna menossa mukana.

Takapenkkiäiset nauttivat olostaan ja tunnelmasta.

X-TREME MAGAZINE 2024 16

Ruotsista saapui näyttävää ja monipuolista harrastelaitetta päiväksi Helsinkiin.

Pasi oli lähtenyt letkaan mukaan ja ottanut perheensäkin, alla porukalla Ford Galaxie vuodelta 1964.

Corvette C1 vuodelta 1959 edustaa legendaarisen Corvette -malliston ensimmäistä sukupolvea. Tämä kaksipaikkainen, avokattoinen ikoninen urheiluauto tarjoa ainutlaatuisen yhdistelmän tyyliä, suorituskykyä ja ajettavuutta. Upea näky jonon jatkeena.

X-TREME MAGAZINE 2024 17

Helsinkiläisen Joukon lowrider. Kyseessä on tietenkin legendaarinen Chevrolet Impala vuodelta -64.

Peukkua ylös. Täällä mennään kohti Senaatintoria. Tunnelma ja fiilis on katossaan. Yhdessä tekemisen meininkiä.

18 X-TREME MAGAZINE 2024

Eri-Hinaus on ollut menossa mukana kaikissa Classic Car Parade -tapahtumissa. Niin myös tänä vuonna. Jos apua tarvitaan, on sitä nopeasti saatavilla ja päälle tulee vielä hyvää palvelua.

X-TREME MAGAZINE 2024 19

Tämä Kain vaikuttava Buick Century vuodelta 1957 sopi Senaatintorin nostalgiseen tunnelmaan kuin se tunnettu nenä päähän. Auto saapui porukkaan mukaan Raunalta asti.

X-TREME MAGAZINE 2024 20
X-TREME MAGAZINE 2024 21
Timon tyylikäs Buick Special 1953 Teresen komea Chevrolet Nomad 1955.
X-TREME MAGAZINE 2024 24
Komeita autoklassikoita osallistui Classic Car Paradeen.

Letkassa, perä perässä kiinni, kohti Senaatintoria.

Jarin entisöity Chevrolet BelAir 1956. Tomin klassinen Cadillac -59 Sedan de Ville Flat Top Anteron patinoitunut Chevrolet Bel Air 4D Sedan1957.
X-TREME MAGAZINE 2024 25
Jonin räyheä Dodge Charger 1970.
26 X-TREME MAGAZINE 2024
X-TREME MAGAZINE 2024 27
28 X-TREME MAGAZINE 2024

Lassen “ZZ-TOP Hot Rod” Ford Tudor 1934 palkittiin Classi Car Paraden -ruotsalaisten valinta Best In Show - pystillä.

X-TREME MAGAZINE 2024 29

Suomalaiset ovat intohimoisia amerikkalaisten autojen ja klassikkoautojen harrastajia. Monilla on kotonaan tai autotallissaan huolella entisöityjä ja rakkaudella hoidettuja ajoneuvoja.

Kesäisin autoilla osallistutaan cruisingeihin ja kierrellään tapahtumia, joissa autojen omistajat tapaavat toisiaan ja esittelevät toisilleen ja paikalla olevalle yleisölle ylpeänä aarteitaan.

Harrastukseen liittyy tiivis yhteisö, jossa jaetaan vinkkejä, varaosia ja tarinoita. Tämä rakkaus vanhoihin autoihin yhdistää eri sukupolvia ja tuo ihmiset yhteen ympäri Suomen.

Classic Car Parade yhdistää suomalaisen ja ruotsalaisen autoharrastuskulttuurin ja on tästä syystä ainutlaatuinen ja merkittävä tapahtuma Suomessa. Tämä tilaisuus tarjoaa mahdollisuuden tavata toisen maan samanhenkisiä autoharrastajia ja heidän upeita ajoneuvojaan. Classic Car Parade on kuin Västeråsin Power Meet minikoossa ja nopeutettuna, sillä yhteinen tapaaminen kestää muutaman tunnin päivien sijaan. Tämä rakkaus vanhoihin autoihin yhdistää ja tuo ihmiset yhteen ympäri Suomen ja Ruotsin.

X-TREME MAGAZINE 2024 30

Odotus on käsin kosteltavissa - suomalaiset autoklassikot omistajineen valmiina kohtaamaan ruotsalaiset vieraamme. Yhdessä odottamisen tunnelmaa.

Nähdään taas 25.5.2024 Helsingissä!

X-TREME MAGAZINE 2024 31

Pietarsaarelainen Anders Nilson hurja “The Tropuble Three” ensi-esiteltiin näyttelyssä.

JENKKIAUTONÄYTTELY - X-TREME CAR SHOW - ROCK’N’ROLL NIGHT

Syksyllä 2023 Järvenpää koki unohtumattoman kansainvälisen Autoshown, jonka mittava ohjelma houkutteli paikalle vieraita muistakin Pohjoismaista, päävieras saapui Amerikasta saakka paikanpäälle.

Teksti: Kirsi Ojaniemi, Kuvat: Patwh Photos, Jussi Pietarinen Photography, Pekka Rouvinen

Autoshow järjestettiin toistamiseen Aino Areenan tiloissa, tarjoten kaksi näyttelyhallia, yläparvet sekä ulkoalueet harrasteautojen parkkeeraamiseen. Sää suosi erityisesti lauantain harrasteautoparkkia, ja väkeä virtasi runsaasti Järvenpäähän ihastelemaan uusia ja ainutlaatuisia auto- ja moottoripyörärakennelmia, tavatakseen tuttavia ja tutustuakseen näytteilleasettajien tarjontaan. Elämäntyylin tuotteiden lisäksi esillä oli alan taiteilijoita, jotka edustivat kustom-kulttuuria.

Aino Areenalla oli koottu mielenkiintoinen valikoima eri tyylisuuntien edustajia, jotka oli huolella valittu mukaan tapahtumaan. Yksi pääteemoista oli 4-oviset autot, jotka harvemmin pääsevät näyttelyiden pääesiintyjiksi. Tällä kertaa ne muodostivat oman kokoelman. Myös perin-

teiset näyttelyluokat olivat hyvin edustettuna, mutta myös 4-ovi-teemassa oli edustettuna kaikki rodeista kustomeihin, klassikoista motorsport- ja performance-autoihin. Toinen teema oli Hollywood, jossa esiteltiin tunnettuja autoja elokuva- ja musiikkialalta.

Näyttelyssä esiteltiin myös pitkään ja hartaasti rakennettu projekti, Anders Nilssonin ”Double Trouble”, joka oli jotain aivan ennennäkemätöntä. Vanhaan Volkkariin oli toteutettu hurjia innovatiivisia ja persoonallisia teknisiä ratkaisuja, joissa luovuudella ja kekseliäisyydellä ei tuntunut olevan rajoja. Anders valittiin näyttelyssä myös X-treme Hall Of Fameen. Lisää Andersista ja Volkkarista löytyy myöhemmin lehdestä.

X-TREME MAGAZINE 2024 34

Auto Show’n Jenkkiautonäyttelyn päävieras Los Angelesista, Galphin Speed Shopin autoentisöijä ja tv-esiintyjä Dave Shuten.

Johny and The Dodgers viihdytti yleisöä 1950luvun rock’n’roll -musiikilla. Tommy Ledbergin Dodge Challenger R/T 1970 Convertible 1970 440 -tekniikalla.
X-TREME MAGAZINE 2024 35
Mattias Eklundin lowrider henkinen Chevrolet Bel Air 1962.
X-TREME MAGAZINE 2024 36
Auto Show’n People’s Choice, Kenneth Öhrnin Cadillac Convertible V16 1930. Huikea auto ja samalla näytteyn arvokkain auto.
X-TREME MAGAZINE 2024 37
Jari Lammin tyylikäs ja viimeisen päälle viimeistelty DeSoto 1957. Jari yhdessä Kai Salmion kanssa. Jari Muukkosen entisöity Chevrolet BelAir vuodelta 1965. Alla kuvassa Dave Shuten, joka palkitsi auton näyttelyn Daves Choice Best 4-door.

Niklas Anderenin todella vaikuttavaksi ensitöity Chevrolet Bell Air 1956. Auto saapui Suomeen naapurimaasta Ruotsista, jossa myös ensiöinnin jalot taidot hallitaan.

X-TREME MAGAZINE 2024 38
Maikol Kriivan Lincoln Continetal 1967. Cadillac Club menossa mukana. Ylhäällä Tom Tuomisen Cadillac 1959 Flattop ja alhaalla Mikko Lassilan Cadillac Calais 1965. Harri Häll ja miehen upea Cadillac Series 62 Convertible cuodelta 1947.
X-TREME MAGAZINE 2024 39
Wiklundin Mercury Collony Park 1957
Virolainen autopaja Classic Car Restoration toi esille valmiita sekä työnalla olevia autojaan.
Rold
Mukava Toni menossa mukana.
40 X-TREME MAGAZINE 2024
X-TREME MAGAZINE 2024 41
Tomi Kankaan ja Micke Fredriksonin upeat dragsterit.

Virve Salosen elegantti “Black Betty” Ford Roadster 1934 eli esilä FSRA:n kerho-osastolla.

Sven-Håkan Backmanin näyttävä 1935 Studebaker Dictator on rakennettu neljän oven autosta viisi-ikkunaiseksi coupéksi. Autossa on nykyaikainen tekniikka, kuten keyless-järjestelmä, digitaalinen kojelauta, ohjelmoitava sähköjärjestelmä ja MaxxECU-moottorinohjain; moottori on ahdettu 3,8 litran Ford V6 AOD -laatikolla ja Fordin jaetulla taka-akselilla, ja sisustus on ommeltu nahasta.

Harri Puranen toi näytille peltivalmiin Ford -31 Tudor Hot Rod -projektin. Toivottavasti auto nähdään menossa mukana myös valmiina joku päivä. Harri oli mielissään saadessaan tavata Amerikan vieraan, Dave Shutenin.

X-TREME MAGAZINE 2024 42

Tom Svarvarsin näyttävä rodi hehkui pirteyttä osastollaan.

Norjalaisen Mortenin auto on rakennettu 1931 AA Ford -kuorma-autosta pickupiksi ja siinä on Mazda RX7:n etujousitus. Mahtavaa kun luovuus kukoistaa autorakentelussa.

Lahtelaisen Jouni Tammelinin tyylikäs Chevrolet Business Coupe vuodelta 1938. Tämä Street Rod on varustettu pirteällä moottorilla, lukkoturbiinilla ja lukkoperällä

X-TREME MAGAZINE 2024 43
44 X-TREME MAGAZINE 2024

Järvenpään Jenkkiautonäyttelyn

AUTORAMA 1 -palkinnon voittaja.

Ulf Kajgårdin vuonna 1932 valmistettu

Ford DeLuxe Coupé on komea näky, joka hurmaa sekä ulkonäöllään että teknisellä toteutuksellaan. Autossa on voimaa ja tyyliä: moottorina toimii 64’ Corvetten 327 kuutiotuumainen kone, ja ulkoasuun on panostettu huolellisesti aina Corvette 67’ Marlboro Red -maaliin ja mustaan nahkasisustukseen asti. Tämä mestariteos on rakennettu huolella Ruotsissa, tekijänään Micke Fors.

X-TREME MAGAZINE 2024 45

AUTOSHOW:ssa oli 4-ovi teema ja osalistujia oli sekä Jenkiautonäyttelyn että X-treme car Show’n puolella.

Kellokoskelaisen Timo Pirttilahden 1958 Oldsmobile 88 Dynamic 4D Sedan on alkuperäinen Suomi-auto, joka on säilynyt lähes alkuperäisessä kunnossa. Auto oli uutena Lahdessa Tuomisen pukutehtaan johtajan käytössä.

Panu Kilpeläisen Ford Escort MK 4 “New Mexico”vuodelta 1990. Escort on ollut samassa suvussa 1994 lähtien. Täysin läpikäyty 20172023 ja rakennettu “Old School” -tyyliin.

Askolalaisen Tami Suurosen tyyikäs Lexus LS400 1994 Ilma-alustalla ja tiettävästi Suomen ainoalla Wald-korisarja miehen mukaan.

Tämä Toyota Corona vuodelta 1967 tuli Järvenpäähän Forssasta. Raggariauton kunnostuksesta vastaa Onni Könkö. Autoharrastus on mahtavaa kun siinä pääsee toteuttamaan itseään.

X-TREME MAGAZINE 2024 46

Eero Anttilan 1991 Mercedes-Benz 420 SEL:llä on mielenkiintoinen tarina, sillä auto rakennettiin alun perin hänen hääautokseen. Se on täysin läpikäyty niin sisältä kuin ulkoa: audiot on päivitetty, siihen on rakennettu ilma-alusta ja AMG Pentat -vanteet on muokattu 3-osaisiksi ja kasvatettu 16 tuumasta 18 tuumaan.

Autossa on myös läppäputkisto, joka tuo V8-moottorin äänet paremmin esiin. Kuvassa Eero ystävänsä Erik Mykrän kanssa.

Porvoolaisen Tony Hakkun alusta loppuun saakka itse kunnostama Datsun 510 vuodelta 1970.

Jonas Wickholmn räyheä Dodge Dart 1976 ilokaasuilla varustettu kilpuri.

Lahtelaisen Timo Sipilän Studebaker erskine vuodelta 1927. Kyseessä on alkuperäinen suomiauto joka ollut rekisterissä viimeksi 1976 ja saatettu uudelleen liikenteseen 2022. Mahtava homma!

Kai Hokasen museorekisterissä oleva Ford model T 1926 oli näyttelyn vanhin esillä ollut auto. Autosta ei tyylikkyyttä puuttunut.

X-TREME MAGAZINE 2024 47
Jaska Vuorenmaan ilmajousitetu Cadillac Sedan DeVille 1970.

Auto Show*ssa oli esillä elokuva-autoja, kuten mm. tämä Batmobile replika.

Yrjö Tiilikaisen Cadillac Sedan DeVille vuodelta 1956. Auto on ollut Ganes-elokuvan (2007) rooliautona korvaamassa Cisse Häkkisen kuuluisaa Cadillacia.

48 X-TREME MAGAZINE 2024
HOLLYWOOD -TEEMAA

Christine elokuva-auto sekä Jyrki Jyrängön VW Riemukupla “Herbie” 1963. Auto rakennettu vuonna 1994 vastaamaan ensimmäistä Want Disneyn LoveBug -elokuvan vuoden 1968 elokuvassa esiintynyttä ensimmäistä HERBIE- autoa.

X-TREME MAGAZINE 2024 49
Irwin Goodmanin entinen auto oli esillä ja myytävänä. Primer Magazinen puuhamies Ari Berghall Katinsa kanssa olivat menossa mukana.

Martin Süldin 1961 Volga Coupe on Viron ensimmäinen custom auto vuodelta 1990. Se on rakennettu uudelleen 2020.

Järvenpääläisen Sami Seppälän Chopattu ja sheivattu full kustom, Chevrolet Fleetline 1950.

X-TREME MAGAZINE 2024 50
Timo Mikkola osallistui isokorisella vuoden 1970 Chryslerilla Kajaanista.

Karl Johan Johanssonin uniikki tsekkiläinen Tatraplan edustaa autorakentelun ja -entisöinnin symbioosin juhlaa. Tämä aarre henki suorastaan taidetta.

X-TREME MAGAZINE 2024 51
Marko Junttilan Mercury Monterey 1950 Chevyn tekniikalla. Moottorina 383cid+Th 400 ja taka-akselina Chevyn 10 bolt. Mercury Coupé Custom 1950. Niklas Andersen iloisena, vaikka takana pitkiä tunteja tapahtumatyön kanssa.

Ruotsin super mielenkiintoiseksi noussut STREET WEEKkisan autoja oli esillä Järvenpäässä muutamia.

Lapualaisen Heath Garagen retrohenkinen “Gold Digger” -kilpuri.

X-TREME MAGAZINE 2024 52
Jyrkin päheä rodi T26 voitti viime vuonna Speed Week - Hot Rod 2 -palkinnon.

Jonas Wickholmin Dodge Dart 1976. Moottori 508c.i. e85 ilokaasuilla.

X-TREME MAGAZINE 2024 53
Sami Ritaluopan The Patriot Ford Mustang Mach 1 1970. Tyylikäs kokonaisuus. Tami Branderin Chevrolet Camaro 2010.

Mika Kosolan vuoden 1966 harvinainen ja räyheä Ford GT40 MkII 50th Anniversary Shelby GT40 on kuin elävä legenda, joka kantaa menneiden aikojen voitonhuumaa ja modernin autoteollisuuden mestariteosta yhtä aikaa. Tämä ainutlaatuinen yksilö kätkee sisäänsä 750 hevosvoiman voimapesän, joka nostaa sen suoraan kilparatojen kuninkaaksi.

GT40 MkII 50th Anniversary Shelby GT40:ssä yhdistyvät huikea suorituskyky ja silmiä hivelevä design. Auton ulkonäkö on kuin kunnianosoitus legendaariselle Le Mans ‘66 -voittajalle, sillä se hehkuu samoja värikkäitä ja dynaamisia

sävyjä, jotka koristivat voittoisan kilpa-auton kylkiä. Jokainen yksityiskohta on harkittu tarkkaan, ja jokainen linja kertoo tarinaa kilpailun kiihkeydestä ja voiton makeudesta.

Se ei ole vain auto; se on intohimo, joka herää eloon jokaisella kaasun painalluksella. Istuessaan sen ohjaamossa Mika Kosola tuntee historian henkäyksen ja tulevaisuuden lupauksen sulautuvan yhteen, ja hän on osa legendojen tarinaa, joka jatkuu vuosikymmenien yli.

Kuva: Jussi Pietarinen Photography

Uskalin Jannen huomiota herättävä jenkkituliainen, “Zombie” Datsun.

Lohjalaisen autoliikkeen, Carvistan, osastolla oli nähtävillä todella mielenkiintoista kalustoa. Etualalla komeili Matching numbers Dodge Charger vuodelta 1969, kun taas takana kuvassa esiintyi harvinainen uusi Dodge Challenger Black Ghost 6.2L V8 - teholla 807 hv. Tätä mallia on valmistettu vain 300 kappaletta, ja yksi niistä on nyt Carvistan omistuksessa.

HALLO:n Elli tuli katsomaan autoja

Tukholmalaisen Håkan Möllerströmin rajusti rakennetut, 840 hv Dodge Challenger Hellcat vuodelta 2015 sekä Nissan GTR R35 2013 olivat yhdessä vaikuttava näky.

Ben Bäcklund Nissan 240sx 1989. Jenkkituonti S13 mikä rakennettu vakiosta kokonaan uusiksi. Levitetty, madallettu, maalattu tekniikka vaihdettu jne. Jenkki tyyliin rakennettu mutta käytetty myös ysäri tyyliä inspiraationa.

Tarion Tomin Firebird, myös Jenkkituonti.

X-TREME MAGAZINE 2024 57

Santeri Holmbergn viimeisen päälle rakennettu vani.

Pysäyttävä Peterbilt 359 EXHD vuodelta 1984oli myös päässyt sisään areenalle. Kyseessä on Tomi Peltosen omistama ja Jussi Löppösen 4 vuotta rakentama veturi, josta on puskurista puskuriin kaikki käyty läpi.

X-TREME MAGAZINE 2024 58
Lauri Lammen patina Chevy C10 -65

Tuomo “Sorkkatohtori” Tukiaisen Kenworth k100c 1983. Auto on rakennettu 2004-2008 välisenä aikana “silicone Express” ja on pysynyt samanlaisena siitä asti. Auton on rakentanut Jussi “silicone” Löppönen

X-TREME MAGAZINE 2024 59
Patric Backholmin Chevrolet C10 1963 yhdessä vainonsa Jeanetten kanssa. Pariskunta saapui Järvenpäähän Pohjanmaalta.

Patric Backholmin Chevrolet C10 1963 yhdessä vainonsa Jeanetten kanssa. Pariskunta saapui Järvenpäähän Pohjanmaalta.

Teemu Vapolan Old School henkinen modernisoitu hippichopper “Potslojo”. Kyseessä on Harley Davidson Sportster XL1000 Potslojovuodelta 1977.

Matias Nygårdin Jawa Drag Bike 2023. Mahdottoman upea taidonnäyte ja rakennelma.

X-TREME MAGAZINE 2024 60
Jukka Haapalan chopperi, Harley Davidson Shovel -80.

Olli Erkkilän Harley Panhead 1949, kyseessä on 1:1 Replica vanhasta Revell pienoismallista.

Nurmijärveläisen Jasper Kukkosen röyhkeä Honda monkey 2023. Upeasti erilainen

Julius Laineen tyylikäs mopo. Vuoden 1976 aito Honda Monkey joka on madallettu, pidennetty, custom maalattu, pistetty leveät vanteet, tehty penkki itse sekä moottori on viilattu 60 kuutioiseksi ja kansi on viilattu.

X-TREME MAGAZINE 2024 61
Jani Vuojolahden TT racer replica vuodelta 1936.
X-TREME MAGAZINE 2024 62

Jari Muukkosen Chevrolet BelAir9 1956 palkittiin Järvenpään Auto Show’ssa näyttelyn tähtivieraan, californialaisen Dave Shutenin Peoples Choise 4-Door -pystillä.

X-TREME MAGAZINE 2024 63
X-TREME MAGAZINE 2024 64
Taiteilijoista paikalla oli mm. Pekka Mannermaa, Sir Henrik, Anna-Stina Kangas ja Janne Kutja.
X-TREME MAGAZINE 2024 65
Mikael Häggblomin Ford -lanssi on viimeisen päälle varustettu.
X-TREME MAGAZINE 2024 66
Dave kävi tutustumassa suomalaiseen autoharrastus kulttuuriin.
X-TREME MAGAZINE 2024 67
X-TREME MAGAZINE 2024 68
X-TREME MAGAZINE 2024 69
Juha Muukka ja Olli Raineston upeat klassikkoautot.
X-TREME MAGAZINE 2024 70
X-TREME MAGAZINE 2024 71
X-TREME MAGAZINE 2024 72
Chevrolet Nomad 1955. Pihalla nähtiin komeaa ja paikoin tuttua kalustoa. Tämä “hieman” rakennettu Chevrolet Corvette 1975 oli näyttelyssä sisällä viime vuonna.
X-TREME MAGAZINE 2024 73
Pasi Savian Ford Tudor 1935.
X-TREME MAGAZINE 2024 74
Kimmo Janhusen surffityyliin rakennettu, vuoden -59 Chevrolet Apache 3200.
X-TREME MAGAZINE 2024 75
Rokkari Pete ja tukkajumala Jake vaihtoivat ilta-auringossa päivän kuulumisia.

’’

Yksinkertainen ja nerokas tekniikka sekä varhaisempien bussien design tekivät vaikutuksen, ja siitä lähtien Volkswagenin lumo ei ole laantunut.

Anders rakensi huikean ”Double Trouble” volkkari semi-truckin, jonka ensi-esiintyminen nähtiin X-treme Car Show’ssa syksyllä 2023. Auto esiteltiin pääsiäisenä Jönköpingin Custom Motor Show’s’sa Elmiassa, jossa auto palkittiin. Vasta talvella 2025 volkkari tulee saamaan värin niskaan, eikä sen alle tarvitse paljon kittiä leipoa kun peltityöt on tehty näin hienosti.

76 X-TREME MAGAZINE 2024

X-TREME HALL OF FAME VALITTU

Anders nilson

Teksti: Kirsi Ojaniemi, kuvat: Mikael Forsman, Patwh Photos, Jussi Pietarinen, Andersin kotialbumi, Make Jalava.

Volkswagen-”bilbyggari” ja uniikki VW Dobbel

Tarjoamme vilauksen Anders Nilsonin intohimosta autoihin, hänen matkastaan X-treme -tapahtumissa vuosien varrelta sekä hänen luomaansa Suomessa ennennkemättömään VW Dobbeliin. Kaiken takana on rakkaus autoihin, erityisesti Volkkareihin, mutta se kertoo myös omistautumisesta, luovuudesta ja perheen yhteisestä autoharrastuksesta.

Teksti: Kirsi Ojaniemi, ja täh’n merkitään kuvaaajat

Autoharrastus on monesti intohimo, joka alkaa nuorena ja kulkee mukana koko elämän ajan. Näin on käymässä Andersille, pietarsaarelaiselle autoharrastajalle, joka on kulkenut jo pitkän matkan vielä nuoresta iästään huolimatta autorakentelun parissa. Monet autoharrastajista ovat merkkiuskollisia, kuten Anders, joka on vankkumaton Volkswagen-autojen harrastaja ja rakentaja. Useat harrastajat omistavat ja ylläpitävät monia VW-autoja, ja tähän joukkoon myös Anders kuuluu, jonka intohimo ulottuu merkin eri mallien ja vuosikymmenten yli. Intohimo näitä legendaarisia autoja kohtaan yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa.

Tärkeä osa harrastusta on omien autojen muokkaaminen ja kunnostaminen, mikä saattaa sisältää tekniikan parantelua, ulkoisia muutoksia, restaurointiprojekteja tai kokonaisia auton uudelleenrakenteluja.

Sellainen on Anders Nilsonin VW Double Cab 1967 ”Double Trouble”, täysin uusi ja ainutlaatuinen projekti, jossa yhdistyy visio, luovuus, tekninen taituruus, peräänantamattomuus ja kyky ratkaista ongelmia. Todellinen DIY-kulttuurin kohde.

Andersin matka Volkswagen-autojen maailmaan alkoi jo nuorena. Hän omisti jo 56 erilaista autoa ennen kuin sai ajokortin. 17-vuotiaana hän hankki itselleen vuoden 1975 VW-bussin, joka oikeastaan sytytti Andersin intohimon merkkiä kohtaan. Yksinkertainen ja nerokas tekniikka sekä varhaisempien bussien design tekivät vaikutuksen, ja tästä lähtien miehen Volkswagenin lumo ei ole laantunut.

X-TREME MAGAZINE 2024 77

DIY KULTTUURI

Monet harrastajat noudattavat DIY-kulttuuria, jossa voi vapaasti kokeilla uusia ideoita ja tuoda omia näkökulmia esille uudella tavalla. Henkilökohtaiset mieltymykset ja kiinnostuksen kohteet ohjaavat harrastajien valintoja, ja yhdistelmä näistä tekijöistä muokkaa yksilöllisen näkemyksen ja harrastuksen suunnan.

Autoharrastajat etsivät inspiraatiota monista eri lähteistä, kuten autonäyttelyistä, lehdistä, sosiaalisesta mediasta, verkkoyhteisöistä ja historiasta. Niin myös Anders, joka seuraa tiiviisti autojen erilaisia rakennusprojekteja sekä tekniikkaan liittyviä kirjoituksia. Kun puhutaan harrasteautoista ja niiden rakentamisesta,

Kuva Make Jalava
X-TREME MAGAZINE 2024 78

Anders on ammatiltaan automaalari ja on ollut pitkään töissä Jukka Löfbackan automaalaamolla Pietarsaaressa. Perheeseen kuuluu vaimo Nina ja 8-vuotias poika nimeltä ”Sigge”. Pariskunnalla on maalla Ninan isän vanha autokorjaamo, jossa he viettävät kaikki viikonloput ja myös illat. Aikaa ei juurikaan jää television katseluun, vaan se käytetään tallissa autojen rakenteluun. Ennen Siggen syntymistä Nina oli aktiivisesti mukana myös tallissa, ja nyt myös Sigge alkaa näyttää kiinnostuksen merkkejä osallistua luomisprosessin iloon

Olin niin lumoutunut erityisesti varhaisempien bussien yksinkertaisesta ja nerokkaasta tekniikasta ja suunnittelusta, että se on edelleen mielessäni

Anders ei ole tarkkaan laskenut omistamiensa Volkswagen-autojen määrää, mutta arvioiden mukaan niitä on ollut noin 20, mukaan lukien useita, jotka ovat päättyneet purkuosiksi. Hän on ottanut talteen herkkupaloja sellaisista yksilöistä, joista ei enää olisi kannattanut tehdä autoja.

Anders kertoo: ”Olin niin lumoutunut erityisesti varhaisempien bussien yksinkertaisesta ja nerokkaasta tekniikasta ja suunnittelusta, että se on edelleen mielessäni. Olen rakentanut peräti 13 ilmajäähdytteistä VW:ta ja lähes yhtä monta arkikäyttöön tarkoitettua autoa.”

Anders korostaa, että hän tekee kaiken itse. Monet autorakentajat tarvitsevat apua eri vaiheissa, mutta Anders on poikkeus, sillä hän rakentaa ja valmistaa kaiken omalla pajallaan. Hänen omistautumisensa näkyy siinä, että jokainen projekti on hänen oma taidonnäytteensä.

X-TREME MAGAZINE 2024 79
"

Andersin erityisprojektina on VW Dobbel, semi-trucktyylinen ajoneuvo, joka on varustettu kahdella moottorilla. Tämä ainutlaatuinen luomus on saanut inspiraationsa amerikkalaisista puoliperävaunu semi-truckeista, jotka ovat pyörineet miehen päässä jo jonkin aikaa. Double Trouble ei ole syntynyt hetkessä eikä vuodessa eikä kahdessakaan, vaan kohde on ollut kehitystyössä jo 8 vuoden ajan. VW Dobbelin tekniset erikoisuudet ovat vaikuttavat. Ajoneuvoon on integroitu kahden moottorin järjestelmä, ja se on varustettu muun muassa hydraulisella korkeudensäädöllä, omavalmisteisella gangsterihatulla sekä erikoisvalmisteisilla renkailla ja vanteilla. Samalla kun Anders valittiin X-treme Hall of Fameen 2023, hän sai myös kutsun osallistua Pohjois-Euroopan

suurimpaan autonäyttelyyn Custom Motor Show’hun Ruotsiin tänä keväänä. Kutsu on Andersille suuri kunnia, ja hän tuntee suurta iloa ja arvostusta saadessaan mahdollisuuden esitellä luomustaan laajalle yleisölle. Andersin matka Elmiaan oli jännittävä jatkumo Double Trouble -auton menestyksekkäälle debyyttille. Andersilla oli korkeat odotukset tulevasta tapahtumasta, ja hän pyrki tekemään kaikkensa tarjotakseen yleisölle unohtumattoman kokemuksen. Hänen tavoitteenaan oli erottua joukosta ja antaa vierailijoille mahdollisuuden nähdä ja kokea jotain ainutlaatuista. Ja siinä hän onnistui yhdessä perheensä kanssa. Kotiin tuli Halli D TOP 10 sekä Best Engine 2 pystit. Ja matka on vasta aluillaan.

X-TREME MAGAZINE 2024 80

Autossa on keskusohjaus, muokattu mittaristo, suuret pyöräkotelot, katto muokattu, itse tehty gangsterihattu, etuakselin nosto 175 mm ja kaventaminen 40 mm. Lisäksi autossa on hydraulinen etu- ja taka-akselin korkeuden säätö. Runko on nostettu samaan korkeuteen kuin kynnykset. Kaikki ohjaamon takana oleva on tehty itse.

Renkaat:

Semi slicks 225/45-17 takana 205/45-17 edessä

Vanteet:

Speedline Truck 17,5” sorvattu 17” kokoiseksi henkilöauton renkaille sopiviksi.

Vaihdelaatikko: tyyppi 1 swingaxel.

Moottorit: 2 kpl alkuperäiskunnostettua 1600 cc tyyppi 1

X-TREME MAGAZINE 2024 81
VW Double Cab 1967 ”Double Trouble

Tulevaisuuden tavoitteet

Vaikka Anders on jo saavuttanut paljon autonrakentamisen saralla, hänellä on edelleen katse suunnattuna tulevaisuuteen. Hän paljastaa, että hänellä on suunnitteilla muita bussiprojekteja, jotka odottavat toteutumistaan. Anders jatkaa rakenteluaan innokkaasti ja odottaa mielenkiinnolla tulevia haasteita ja saavutuksia autoharrastuksen parissa.

Andersin kiehtova matka jatkuu, ja hänen uniikit luomuksensa jäävät varmasti mieleen monille autoharrastajille myös tulevaisuudessa, sekä niille, jotka kohtaavat Andersin autoja autonäyttelyissä ja tapahtumissa ympäri Pohjoismaita..

82 X-TREME MAGAZINE 2024

Andersin matka kohti x-treme hall of famea

HISTORIA

2000

Beach Party, Parainen, oranssi harmaa bussi, joka voitti ”Custom 1”

2002

Beach Party 10 ja Euro Car Show Hartwall Areena, ”Paras maalaus” ja ”Paras Type 2”

2003

X-treme Car Show 1, Helsingin Jäähalli, Purple kulta värinen bussi, ”Rod & Custom 1”

2006

X-treme Car Show 4, Helsingin Jäähalli, liekitetty Pick up, X-treme Top 10

2009

X-treme Car Show 7, Helsingin Jäähalli, VW type 2 peräkärry

2010

X-treme Car Show 8, Helsingin Messukeskus, vihreä valk. bussi

2011

X-treme Car Show 9, Helsingin Messukeskus Patinoitu Shell bussi, ”Autorama 2”

2012

X-treme Car Show 10, Helsingin Messukeskus, Ninan bussi projektina grillissä

2014

Jenkkiautonäyttely 2, Lahden Messukeskus, Bay Pick-up klapi teemalla, Somistus 2

2017

Jenkkiautonäyttely 5, Lahden Messukeskus, Barndoor Pick up ja 2 x Type 2 patina talli somistus, ”Somistus 2 ”

2018

Jenkkiautonäyttely 6, Lahden Messukeskus, Mini Bussi pyörivällä telineellä.

2023

Jenkkiautonäyttely #10 / AutoShow, Järvenpää.

VW Double Trouble, ”Paras Innovaatio 1” ja ”Paras Projekti 1”

X-TREME MAGAZINE 2024 83
84 X-TREME MAGAZINE 2024
Anders ja Nna perheineen, yhdessä Dave Shutenin kanssa
X-TREME MAGAZINE 2024 85

ODOTTAAKO KATSASTAMATTOMIEN AUTOJEN MUUTTAMINEN RAAKA-AINEEKSI?

KATOAAKO AUTORAKENTAMINEN JA ENTISÖINTI?

ONKO TULEVAISUUDESSA ENÄÄN SWAP-TAPAHTUMIA?

ONKO ELV-DIREKTIIVI UHKA AUTO HARRASTUKSELLE?

LÄNSINAAPURISSA OLLAAN HEREILLÄ. NIMITTÄIN AUTOHARRASTAJAT RUOTSISSA OVAT HUOLISSAAN UUDESTA EU-ASETUKSESTA, JOKA SAATTAA VAARANTAA AUTOHARRASTUKSEN. MEIDÄNKIN TULISI OLLA NYT VALPPAINA, SILLÄ ASETUS VOI VAIKUTTAA NEGATIIVISESTI VANHOJEN MOOTTORIAJONEUVOJEN OMISTAMISEEN JA SÄILYTTÄMISEEN.

Viimeaikaiset muutosehdotukset romuautojen käsittelyssä herättävät paljon kysymyksiä autoharrastajien keskuudessa. Euroopan unionin ELV-direktiivi pyrkii tehostamaan romuautojen lajittelua ja kierrätystä. Tavoite tuo taloudellisia etuja auto- ja kierrätysteollisuudelle, mutta samalla synnyttää syvän jakolinjan intressien välille.

Autoharrastajalla on kiinnostus autoja kohtaan, jotka ylittävät pelkän käyttötarkoituksen. Nuorempi sukupolvi on yleisesti kiinnostunut muokkaamisesta, personoinnista ja virittämisestä omien visioidensa mukaisiksi ns. pimppaa-

mis-kulttuurista. Vanhempi sukupolvi on taas yleisesti kiinnostunut nostalgisista ajoneuvoista sekä ns. hotrodding-kulttuurista, joka keskittyy vanhojen autojen entisöintiin ja uudelleen rakenteluun.

Molempia kuitenkin yhdistää intohimo autoihin. Autoharrastus on sosiaalinen harrastus, jossa samanmieliset ihmiset kokoontuvat tapahtumiin, näyttelyihin ja kokoontumisiin jakamaan tietoa ja kokemuksia autoistaan. Autoharrastus on muistojen tekemistä. Niitä tarvitaan, jotta elämä on elämisen arvoista ja mielekästä.

Harrasteautoihin sijoitetaan paljon rahaa ja niissä on kiinni paljon rahaa. Monien harrasteautojen hinta nousee mitä pidempään niitä malttaa säilyttää. Lisäksi monet vanhojen autojen osat, varusteet ja kauniit yksityiskohdat kasvattavat arvoaan säilytyksen myötä, sillä niitä kun ei enää valmisteta. Kaikki eivät myöskään halua uutta teknologiaa ja valvontaa autoihinsa, vaan ajavat mieluummin vanhemmilla ja yksinkertaisemmilla tekniikoilla. Nyt kuitenkin autoharrastuksen ylle on nousemassa suuria uhkakuvia, jotka toteutuessaan voisivat olisi merkittävä isku harrasteautokulttuuriin ja sen olemassaoloon.

Monet säilyttävät autoja eri syistä, mutta direktiivin vaikutuksesta nämä vapaudet saattavat olla uhattuna. Jokaisen autoharrastajan tulisi voida tehdä oma valintansa autojen säilyttämisestä ilman ulkoista painostusta tai pelkoa varojen menettämisestä.

Monien vuosien projektit

Autojen entisöinti- ja rakenteluprojekteissa kohtaa haasteen siinä, että monet autot joudutaan purkamaan osiin, jotta ne voidaan perusteellisesti kunnostaa

Osa kuvista luotu tekoälyn avulla X-TREME MAGAZINE 2024 86

hiekkapuhalluksen, korikorjauksien, tekniikan päivitysten ja muiden muutosten avulla. Usein nämä työt eivät valmistu viikoissa, vaan pikemminkin vuosissa. Sama pätee kaikkiin niihin ajoneuvoihin, joita käytetään varaosina tai säilytetään sellaisina, sekä niihin ajoneuvoihin, joita ei ole tarkoitus käyttää vuosittain, vaan halutaan säilyttää jostain syystä. Näiden autojen varastoinnissa puhutaan monista vuosista.

Edes taloudellisista syistäkään ei ole järkevää pitää näitä autoja katsastettuna ja vakuutettuna. Ja osa on sellaisessa kunnossa, että eivät ole tarkoitettu liikenteeseen vaan varaosakäyttöön. Kuitenkin tässä asiassa törmätään haasteisiin taloudellisten intressien ja kansalaisten perusoikeuksien välillä.

Kierrätysfirmat ja romuttamot lobbareina

Autoteollisuuden haasteet, kuten EU:n ympäristö- ja ilmastotavoitteiden saavuttaminen sekä raaka-ainepula, edellyttävät varautumista käynnissä olevaan muutokseen. Ajoneuvojen sähköistäminen lisää entisestään kriittisten raaka-aineiden, kuten harvinaisten maametallien tarvetta. Komissio esittää muutoksia koko ajoneuvojen elinkaareen suunnittelusta jätehuoltoon. Tätä varten ollaan päivittämässä romuajoneuvodirektiiviä (2000/53/EY), joka on tarkoitettu edistämään vanhojen

ajoneuvojen kierrätystä ja vähentämään niiden ympäristövaikutuksia sekä pysäyttämään virallisen järjestelmän ulkopuolelle katoavien autojen

ja niitä käsitellään jätteenä Euroopassa. Suomessa romutetaan vuosittain 70.000-100.000 ajoneuvoa ja kymmenettuhannet autot muuttuvat

virtaa. ELV-asetusehdotus koskee hankintaa, myyntiä, ajoneuvojen, osien ja komponenttien omistusoikeutta, korjausta, kunnostamista sekä varastointia. Ja toiminta asetusten vastaisesti uhkaa johtaa sanktioihin. Vaikka direktiivin tavoitteena kerrotaan olevan ympäristönsuojelu, liittyy siihen paljon muutakin. Joka vuosi Euroopassa yli kuusi miljoonaa ajoneuvoa päätyy käyttöikänsä päähän,

ns. haamuautoiksi. Osa näistä menee ulkomaille, osa romutetaan osiksi ja loput jäävät makaamaan takapihoille. Suomen Autokierrätys on yhteistyössä Sitran kanssa arvioinut, että menetykset ovat noin 150 miljoonaa euroa liikevaihtoa, kun autot kulkevat harmaiden markkinoiden kautta tai jäävät kokonaan hyödyntämättä, kiertämällä virallisen järjestelmän.

Romutuspolitiikka voi uhata vanhojen aarteiden säilymistä tulevaisuudessa. Vaikka uusi romutuslainsäädäntö ei vielä ole täysin määritelty, näyttää siltä, että se saattaa suosia globalistisia liiketoimintamalleja, joissa yleinen mielipide ei välttämättä ole ensisijainen. Tämä herättää huolta siitä, että vanhojen autojen säilyttäminen ja arvostaminen saattavat jäädä vähäiselle huomiolle, kun taas etusijalla ovat globaalit taloudelliset intressit.

X-TREME MAGAZINE 2024 87
Kuva Mikael Forsman

Tässä onkin direktiivin pihvi, kierrättämisen ympärillä pyörii valtavat määrät euroja ja kilpailu metallista on kovaa. Romuttamot ovat olleet ahkerina lobbaajina asetuksen äärellä. Eikä ihme.

EU on maailman suurin käytettyjen ajoneuvojen viejä. Vuonna 2020 kolmansiin maihin vietyjä käytettyjä ajoneuvoja oli 870,000, ja niiden arvo oli 3,85 miljardia euroa. Suurin osa autoista viedään Afrikkaan, Itä-Eurooppaan, Keski-Aasiaan ja Lähi-itään.

Vaikka romuajoneuvot katsotaan vaaralliseksi jätteeksi ja niiden vienti EU:sta OECD:n ulkopuolisiin maihin on kielletty, näin ei ole sellaisten käytettyjen ajoneuvojen osalta, jotka eivät ole virallisesti päässeet jätevaiheeseen. Tämän tilanteen korjaamiseksi ehdotetulla asetuksella otetaan käyttöön uusi malli, jossa ainoastaan liikennekelpoiset ajoneuvot – henkilöautot, pakettiautot, kuorma-autot ja linja-autot –saa viedä unionista.

Lain tavoitteet

Ehdotuksessa tarkistetun lainsäädännön päätavoitteena on tehostaa kierrätystä ajoneuvojen suunnittelussa samalla vahvistaen sisämarkkinoita. Siinä esitetään useita toimenpiteitä varmistamaan, että

uudet ajoneuvot suunnitellaan siten, että niiden osat voidaan kierrättää ja käyttää uudelleen niiden käyttöiän päättyessä. Tavoitteena on, että vähintään 25 prosenttia uusien ajoneuvojen materiaaleista on kierrätettyä muovia. Lisäksi tavoitteena on lisätä romuajoneuvojen keräystä vähentämään hylättyjen ajoneuvojen määrää. Uusia jäljitettävyys- ja valvontatoimenpiteitä ehdotetaan tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Lisäksi ehdotetaan uusia vaatimuksia, jotka estävät katsastamattomien tai liikennekelvottomien ajoneuvojen viennin Euroopan ulkopuolelle.

Esitykseen on kirjattu, että vanhat ajoneuvot, eli historialliset ajoneuvot tai ajoneuvot, joilla on keräilyarvoa tai jotka on tarkoitettu museoihin ja joita säilytetään asianmukaisella ja ympäristöystävällisellä tavalla ajokunnossa tai osina, eivät kuulu direktiivissä 75/442/ETY säädetyn jätteiden määritelmän piiriin, eikä tämä direktiivi siten koske niitä.

Onko ELV tappava isku autoharrastukselle?

Mutta miten ja kuka määrittelee historiallisen ajoneuvon, kas siinä kysymys, johon tuskin Europarlamentin Erkilläkään on vastausta. Ilmeisesti tämä mahdollisuus ei ole

Kuva luotu tekoälyn avulla.

Lähteet: Valtioneuvosto, Euroopan Komissio, Autoalan Tiedotuskeskus

auton omistajan käsissä. Komission ehdotus on laaja, monimutkainen ja sen seurauksia on vaikea arvioida. Harrasteautot tulisi pitää katsastettuina ja ajokuntoisena, mikäli näin ei olisi, katsottaisiin auton täyttävän romuauton määritelmän ja paalaaminen olisi edessä. On myös mahdollista, että mikäli autoa ei kierrätetä, vaan jätettäisiin odottamaan ns. parempia päiviä, voi auton omistaja saada syytteet ympäristörikoksesta.

Haasteet arki-autoilijalle ja harrastajille

Direktiivin väljä kirjoitus herättää kysymyksiä siitä, miten se vaikuttaa eri autoharrastajien ja korjaajien toimintaan. Vanhojen autojen korjaaminen ja harrastaminen sekä osa moottoriurheilusta saattavat olla uhattuna, mikäli direktiiviä ei tulkita selkeästi ja oikeudenmukaisesti.

Näkymätön uhka

Direktiivi on saanut hyvin vähän julkisuutta, ja se voi vaikuttaa merkittävästi kansalaisten elämään. Monet eivät ole tietoisia sen vaikutuksista, ja siksi on tärkeää herättää keskustelua ja tiedottaa asiasta laajemmin. Asetuksen keskeinen

88 X-TREME MAGAZINE 2024

huolenaihe on epäselvyys siitä, miten se määrittelee historialliset ajoneuvot ja käytetyt tai käytöstä poistetut ajoneuvot. Tämä epäselvyys voi johtaa siihen, että autot, jotka eivät ole ajokunnossa ja jotka olisivat käyttökelpoisia varaosiksi, luokitellaan jätteeksi ja vaaditaan välitöntä romuttamista. Ja kuten tiedämme, toisen romu on toisen aarre. Ja toisille se on elinkeino ja toisille rakas harrastus.

Mahdolliset haitat harrastukselle:

Direktiiviin sisältyy tiukempia vaatimuksia vanhojen autojen säilytykselle, esimerkiksi koskien ympäristöystävällistä varastointia tai lupamenettelyjä. Se lisää byrokratiaa, vaatimuksia ja tuo uusia kustannuksia autoharrastajille. Myös

näyttöjä, kuten osien vastaavuustodistuksia saatetaan jatkossa alkaa pyytämään virastoissa. Direktiivin tavoitteena on edistää vanhojen autojen nopeampaa romuttamista. Tämä puolestaan vähentää varaosien tarjontaa niille, jotka kunnostavat vanhoja autoja tai rakentavat niitä uudelleen. Tämä voi vaikeuttaa projektien toteuttamista ja lisätä kustannuksia, jos osien hankkiminen vaikeutuu, tarjonta vähenee entisestään ja niiden hinta nousee. Lisäksi direktiivin tiukemmat ympäristövaatimukset voivat lisätä kustannuksia vanhojen autojen kunnostamisessa, kun on noudatettava tiukempia päästönormeja tai muita ympäristövaatimuksia.

Länsinaapurissa ollaan siis aivan

aiheesta huolissaan siitä, että autoharrastus voi kärsiä vakavia seurauksia asetuksen voimaantulon myötä. Asetuksen tulisi tarjota selkeät määritelmät ja suuntaviivat historiallisten ajoneuvojen tunnistamiseksi sekä ottaa paremmin huomioon harrastajien tarpeet. Historiallisten ajoneuvojen säilyttäminen ja restaurointi täytyy säilyttää mahdollisena myös tulevaisuudessa. Nyt meidän kaikkien tulisi olla hereillä tästä asiasta. Palataan aiheeseen.

Kirsi Ojaniemi, Mikael Forsman

Kannustamme tutustumaan aiheeseen ja ottamaan aktiivisesti osaa keskusteluun. Kannustakaa vaikuttajia ja edunvalvontatahoja ottamaan yhteyttä päättäjiin ja edunvalvontajärjestöihin sekä vaatimaan perusoikeuksiensa säilyttämistä. Myös tässä asiassa! Autoharrastajien oikeus autoharrastukseen tulee säilyä.

Byrokratian tuppaa usein tukahduttaa luovuuden ja moninaisuuden, mikä on ristiriidassa rakentajien halun kanssa muokata ajoneuvoja omien mieltymystensä mukaisiksi. ELV-direktiivi olisi merkittävä askel kohti Hot Roddingin ja tuningin perusidean tukahduttamista, jossa yksilöllisyyttä ja valinnanvapautta rajoitetaan. Kaikki nämä pyritään naamioimaan ”kestävän kehityksen” käsitteellä, mutta todellisuudessa ne voivat aiheuttaa enemmän ongelmia kuin ratkaisuja. Vihreän kehityksen tavoitteet eivät välttämättä ole niin kestäviä kuin niiden väitetään olevan, ja ne voivat synnyttää odottamattomia seurauksia ja rajoituksia ihmisten elämään ja valintoihin.

X-TREME MAGAZINE 2024 89

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.