Caritas Nyt #2 - Coronavirus

Page 1

Caritas Caritas Nyt Danmark #2 Juli 2020

N Y H E D S B L A D F O R C A R I TA S D A N M A R K

CORONAVIRUS Caritas’ arbejde med fokus på blandt andet sanitet og hygiejne, får ekstra midler fra Udenrigsministeriet. God håndhygiejne har længe været et spørgsmål om liv og død i mange af de områder, Caritas arbejder i.


Caritas Danmark #2

Den store forstyrrelse Kære læser

CARITAS NYT Juni 2020 Redaktør/Ansvarshavende: Jacob Nue Sønderstrup jns@caritas.dk Grafisk design: Rikke Melson Jürgensen Forsidebillede: Cartias Internationalis Trykoplag: 3.000 ISSN: 13978578 Redaktionen af Caritas Nyt #2 blev afsluttet den 28.juni. UDGIVELSE Caritas Nyt sendes til alle Caritas’ bidragydere og samarbejdspartnere. Adresseændring eller afmelding: caritas@caritas.dk eller tlf. 38180000 Caritas’ kontonummer: 2191-3487254516 UDGIVER Caritas Danmark Gammel Kongevej 15, 3 1610 København V. E-mail: caritas@caritas.dk Generalsekretær: Maria Krabbe Hammershøy Bestyrelsesformand: Christa Bonde Læs mere om Caritas Danmark: www.caritas.dk Caritas Danmark arbejder solidarisk for og med mennesker med henblik på at fjerne nøden og dens årsager. Caritas Danmark er medlem af Caritas Internationalis (CI) – Den katolske Kirkes humanitære organisation for udvikling og nødhjælp. 165 nationale Caritas-organisationer er medlem af CI, som er verdens største humanitære netværk.

2

CARITAS NYT #2 2020

Det såkaldte buzzword "disruption" er siden det blev introduceret af en Harvard-professor for nogle år siden, blevet brugt i mange sammenhænge. Disruption kan på dansk oversættes til "afbrydelse" eller "forstyrrelse", og bliver ofte brugt af virksomheder, som ønsker at "forstyrre" deres rutiner for at tænke nyt og ændre deres forretningsmodeller. Og man må sige, at corona har været den helt stor forstyrrelse for os alle. Over hele verden er vores måde at leve vores liv på, på mange måder blevet afbrudt, og vi har på kort tid været nødt til at tilpasse vores hverdag en ny virkelighed. Corona har rykket kriser som minder om dem vi normalt kun ser i verdens fattigste lande, tættere på vores eget liv. Det har været en kilde til stor usikkerhed og bekymring, og det har vist os, hvor vigtigt det er, at vi står sammen i global solidaritet. Corona har også vist, at vi er parate til at gøre hvad der skal til for at passe på os selv og vores næste, når krisen pludselig rammer. Det oplevede jeg fra mit hjemmekontor, da de frivillige i Caritas Åben Rådgivning kort efter nedlukningen af landet, ønskede at oprette en Caritas-telefon som en hotline til ensomme eller isolerede borgere i risikogruppen. Og senere, da Caritas-telefonen udviklede sig til Caritas’ Hjælpenetværk med Danmarks Unge Katolikker i spidsen, og med frivillige over hele landet, som var klar til at hjælpe dem, der var fanget i deres eget hjem. I Caritas har jeg set, hvordan de ansatte på sekretariatet har været i stand til, fra den ene dag til den anden, at tilpasse sig de nye vilkår. Corona-krisen har gjort de udsatte som Caritas hjælper, endnu mere udsatte. Så mens arbejdsvilkårene på sekraterariatet blev forstyrret , blev behovet for vores hjælpearbejde større. Det har været et stort pres, men fra hjemmekontorerne blev der tænkt nyt og fundet gode løsninger og alternativer til den ”normale” arbejdsdag. Jeg er imponeret over, hvordan Caritas’ medarbejdere i denne tid, har været i stand til at arbejde, ja næsten endnu mere fokuseret, for at hjælpe mennesker i nød. Med ønsket om en god og velsignet sommer Maria Krabbe Hammershøy Generalsekretær for Caritas Danmark.


FOTO AF CARITAS INTERNATIONALIS.

Fællesskab og solidaritet En kæmpe tak for den store opbakning i en svær tid. Det har været en vanskelig og usikker tid for os alle, alligevel har Caritas Danmark oplevet en fantastisk opbakning, et stort engagement og et ønske om at gøre noget for andre.

"Covid-19 har vist os, at hvad der var umuligt før, er muligt nu. Vi kan stå sammen i fællesskab og solidaritet. Denne humanitære tragedie er et kald til at finde frem til det bedste i vores menneskelige natur og til at handle solidarisk. Vi skal vise ubetinget kærlighed og omsorg, specielt for de fattige og de udsatte.”

Sådan sagde Pave Frans i april, da Covid-19 havde spredt sig over hele verden, og det er lige præcis solidaritet og omsorg, vi har oplevet i Caritas Danmark. Et udtryk for dette er resultatet af årets fasteindsamling, som – mod alle odds – har slået rekord. Det havde vi på ingen måde turdet håbe tilbage i marts måned, da Covid-19nedlukningen gik i gang og mange indsamlingsaktiviteter blev aflyst. I alt er der nu samlet over 880.000 kroner ind til flygtningefamilier i Uganda. Vores indsamling til pavens og Caritas’ Covid-19-hjælpefond fik også stor opbakning. Ca. 200.000 kroner kan vi sende videre til den globale fond og de vigtige indsatser for at stoppe spredningen af Covid-19 og hjælpe de mest udsatte under pandemien.


NATIONALT

Selvkarantæne

Når fællesskabet lukker ned ”Det, jeg vil sige her i aften, vil få store konsekvenser for alle danskere.” Sådan lød det fra Danmarks statsminister Mette Frederiksen d. 11. marts om aftenen. Dagen efter lukkede alle aktiviteter i Caritas Center Stenosgade for fysisk fremmøde. AF ULRIK GADE HUSTED - NATIONAL KOORDINATOR I CARITAS. FOTO AF CARITAS DANMARK.

De ældre tilhører en udsat gruppe og det var derfor ikke forsvarligt at fortsætte cafédagene i Caritas Ældrecafé og Mandagsamvær. De ældre blev dermed isoleret, hvilket er det modsatte af, hvad formålet med Caritas’ ældreindsats er. Ældrecaféerne tilbyder fællesskaber for ældre for at modvirke ensomhed. For Francisco Salanguit, der er frivillig i Caritas Ældrecafé, var prioriteringen klar: ”For det første tænkte ”For det første jeg, at vi skulle sikre vores alles helbred. tænkte jeg, at vi skulle sikre vores alles Derefter var det vigtigt for mig, at helbred. Derefter var vi gennem Caritas det vigtigt for mig, at vi kan hjælpe andre.” gennem Caritas kan Francisco gik i selvkarantæne, men hjælpe andre.” er nu tilbage i Caritas Francisco Salanguit Ældrecafé, hvor han bidrager til arbejdet i 4

CARITAS NYT #2 2020

køkkenet og rengøringen. Han er en del af det frivillige hold, der har arbejdet med genåbningen af aktiviteterne i ældrecaféen. ”Vi har alle brug for kontakten” For Estrella Frandsen, der også er frivillig i Caritas Ældrecafé, har netværket i perioden under nedlukning også været vigtig: ”Under corona er tiden lang, for vi kunne ikke mødes. Men vi har hele tiden haft vores chatgruppe. Der hører vi, hvordan det går med hinanden. Vi ses på skærmen og laver motion eller danser. Det hjælper på humøret.” For Estrella er det særlig vigtigt at have en hverdag. Nogen tid inden hun startede som frivillig i Caritas havde hun problemer med ludomani. ”Jeg er så glad for at være frivillig i Caritas. Her kan vi snakke og have det sjovt. Og jeg kan bruge en masse tid, så jeg undgår at bruge mine penge i en spillehal. Samtidig kan jeg hjælpe andre”. Estrella har desuden været i kontakt med flere gæster i Caritas Ældrecafé, som igen og igen har spurgt


FAKTA De øvrige aktiviteter i Caritas Center Stenosgade er også blevet påvirket af corona. I den nyopstartede aktivitet Mandagssamvær var der ikke en fasttømret gruppe, så det har ikke været muligt at genoptage samværet eller køre det videre online. Aktiviteten starter dog op igen efter sommerferien. De frivillige socialrådgivere og værter i Åben Rådgivning nåede at have fire åbningsdage inden sommerferien, men havde inden da videreført telefonrådgivning. Stille Tilbedelse, som normalt holder åbent i Jesu Hjerte Kirke søndag aften fortsatte deres tilbedelse hjemme. Man kunne deltage ved at få en sms, når tilbedelsen startede. Det kan man fortsat.

Estrella Frandsen

Caritas Ældrecafé laver bl.a. dukker og andre kreative effekter til salg omkring højtider. Der er lidt til overs fra seneste julebasar.

hende, hvornår caféen igen åbner op: ”Nu har vi åbnet op for små grupper, men det er ikke det samme. De ældre glæder sig til at mødes igen. Vi har alle brug for kontakten og have nogen at dele bekymringer med.” Corona har skærpet fokus Mette Frederiksen afsluttede pressemødet d. 11. marts med ordene: ”Vi skal alle gøre alt, hvad vi kan for at passe på danskerne. På Danmark. På hinanden.” Det er stadig udgangspunktet for de forskellige aktiviteter i Caritas Center Stenosgade og det har det sådan set også været inden det første coronatilfælde. Vi skal passe på hinanden. Ikke kun for at undgå at smitte hinanden med corona, men også for at modvirke ensomhed, yde professionel rådgivning og tilbyde rum for refleksion. Sociale relationer er på linje med et godt helbred afgørende for, at mennesker trives. Coronakrisen har derfor hjulpet med at skærpe vores fokus yderligere i Caritas Center Stenosgade.

Francisco Salanguit

Francisco lærte allerede som barn at hjælpe til i køkkenet. Nu hjælper han til, når Caritas Ældrecafé holder åbent om fredagen. CARITAS NYT #2 2020

5


NATIONALT Coronavirus bringer næstekærligheden frem

Støttearmbånd til hverdagens helte Dansk smykkegrossist sælger armbånd for at hylde coronakrisens helte og støtte globale covid-19 hjælpeindsatser. AF JACOB NUE SØNDERSTRUP, NATIONAL CHEF I CARITAS DANMARK

Nordahl Andersen er en smykkegrossist, der har leveret smykker til de danske guldsmede siden 1984. Da Corona blev en realitet i Danmark i marts måned, stod virksomheden, som så mange andre, fra den ene dag til den anden med en næsten tom ordrebog. Der blev skruet ned for blusset på de fleste knapper, og der var pludselig tid til at tænke nye tanker. ”Da vores familie og vores virksomhed, som alle andre, blev kastet ud i Coronakrisen, meldte der sig en masse bekymringer af forretningsmæssig karakter. Og alligevel handlede de største bekymringer om mennesker. Jeg følte straks stor respekt for de mange mennesker, som meldte sig i kampen for at gøre livet lettere for andre. Jeg følte også taknemmelighed og kunne se, at den følelse delte jeg med mange andre. Idéen til takkearmbåndet, som samtidig støtter dem, der har mest brug for det, er udsprunget af den oplevelse.” - Michael Nordahl Andersen, ejer af Nordahl Andersen

Nordahl Andersen sælger armbånd i Tyskland og Danmark, og donerer for hvert solgte armbånd 20 kroner til Caritas Danmark og Caritas Tysklands arbejde.

6

CARITAS NYT #2 2020

Caritas’ Hjælpenetværk Næstekærligheden og viljen til at gøre noget for andre er mange steder blevet tydeliggjort af coronavirussen. Et godt eksempel på dette, er det store frivillige engagement i Caritas’ Hjælpenetværk. Da Corona ramte Danmark var de frivillige i Caritas Åben Rådgivning hurtige til at oprette en hotline. Med opbakning fra DUK (Danmarks Unge Katolikker) blev der etableret et hjælpenetværk med engagerede unge i hele landet, som var parate til at hjælpe de mennesker, der ifølge Sundhedsstyrelsen, er i risikogruppen. I samarbejde med Caritas fik DUK på kort tid, skabt Caritas' Hjælpenetværk med frivillige i både nord, syd, øst og vest. Netværkets udgangspunkt var at hjælpe dem, der på grund af Corona, var løbet ind i en hverdag, hvor de af forskellige grunde var nødsaget til at holde sig indendørs. De frivillige kunne træde til og yde den hjælp, der var behov for, som eksempelvis hjælp til indkøb af dagligvarer og medicin. Behovet for hjælp var heldigvis ikke så stort, som man kunne frygte, men de frivillige er stadig parate til at hjælpe, hvor der er behov. Du kan ringe til Caritas på 38180000, hvis du har behov for hjælp til eksempelvis at handle på grund af Corona.


NATIONALT

Fanget på havet

Trafikken på verdenshavene gik i stå AF JACOB NUE SØNDERSTRUP, NATIONAL CHEF CARITAS DANMARK

Coronakrisen og de lukkede grænser, og dermed også lukkede havne, satte på kort tid trafikken på verdenshavene på hold. Tusindvis af søfolk blev fanget på havet. Ifølge avisen The Guardian har der alene på krydstogtskibe været over 100.000 besætningsmedlemmer fanget på havet på grund af coronakrisen. De fleste har hørt om de mange karantæneramte krydstogtskibe, men fragtskibene har også været hårdt ramt. På grund af faren for at sprede smitte, har søfolk ikke fået lov til at gå i land, men har været isoleret på deres skibe.

AF JACOB NUE SØNDERSTRUP, NATIONAL CHEF I CARITAS

Søfolk lider ofte det store afsavn det er at være væk fra deres familier i lang tid, og med nedlukningen af det meste af den globale transport både til lands, i luften og på havet, må de vente endnu længere inden de kan komme hjem. I nogle tilfælde har søfolk på ni-måneders kontrakter ikke været hjemme i 13 måneder. Det er et enormt psykisk pres for besætningerne, som i nogle tilfælde også er i sundhedsmæssig risiko på grund af mangel på medicin på skibene.

Langs kysten i Skagen blev adskillige fragtskibe og krydstogtsskibe og deres besætninger fanget, da coronakrisen lukkede for store dele af trafikken på verdenshavene. Foto: Jacob Nue Sønderstrup, National chef i Caritas.

Skibe så langt øjet rækker I Danmark har man tydeligt kunne se konsekvenserne af krisen i det nordlige Jylland. Ved kysten i Kattegat på den østlige side af Skagen, har der i læ for Vesterhavets store bølger, ligget skibe i venteposition så langt øjet rækker. I 2019 begyndte Caritas Danmark et samarbejde med den katolske organisation Stella Maris, som hjælper søfolk i det meste af verden. Søfolk, og specielt besætningsmedlemmer nederst i hierarkiet, har længe været udsatte, men på grund af corona-krisen er deres situation forværret. I England har Stella Maris bragt mad og andre fornødenheder ud til besætningerne, og de har løbende haft kontakt til de isolerede søfolk gennem videoopkald. Stella Maris har givet dem psykisk støtte, vejledning og et rum til at praktisere deres tro, selvom de ikke kan komme i kirke. En gruppe danske frivillige har allerede været på kursus hos Stella Maris i Skotland, og Caritas Danmark regner med, inden længe at kunne yde tilsvarende hjælp til søfolk i dansk farvand.

CARITAS NYT #2 2020

7


INTERNATIONALT

Caritas globalt

Gl bal rækkevidde Snapshots fra den globale kamp mod Covid-19

8

CARITAS NYT #2 2020

Corona-pandemien aktiverede på kort tid et effektivt samarbejde mellem forskellige katolske hjælpeorganisationer verden over. Pave Frans bad Caritas om at etablere en akut Covid-19 hjælpefond, som skal støtte det globale arbejde som forskellige katolske organisationer satte i gang, da coronakrisens alvor stod klart. Sammen har de tusindvis af medarbejdere og frivilige i det globale Caritas-netværk kastet sig ud i den nye virkelighed og kampen mod Corona. Det store netværk har en enorm global rækkevidde og kan på kort tid nå ud med hjælp, til de mest isolerede afkroge af verden.


Afghanistan Najiba på syv år vasker sine hænder i landsbyen Ored Orgod i Afghanistan, hvor Catholic Relief Services har sat plakater med informationer om coronavirus op på centrale steder. Oplysningskampagner om forebyggelse af smittespredning og god hygiejne er en vigtig del af hjælpearbejdet.

Afganistan er foreløbigt sluppet relativt nådigt igennem coronakrisen, men i starten af juni begyndte antallet af smittede at stige igen.

Budskabet skal også helt ud til de mest afsidesliggende landsbyer. I Afghanistan sker det ved at sprede information fra en højtaler på taget af en firehjulstrækker, som kan komme helt derud hvor vejene ender.

CARITAS NYT #2 2020

9


Armenien Den armenske regering har bedt Caritas om hjælp til at skaffe værnemidler som visir, masker og beskyttelsesdragter til flere hospitaler i landet. I forsøget på at bremse virussen, lukkede Armenien landet ned i slutningen af marts. I midten af april begyndte de at åbne op igen, og siden midten af maj har der været en opadgående kurve i antallet af smittede. Ifølge Reuters, har den armenske premierminister bedt nabolandet Georgien om hjælp til at styrke sundhedsvæsnet. Premierministeren Nikol Pashinyan fortalte den 1. juni, at han selv var testet positiv for Corona.

Sierra Leone I Sierra Leone er der blevet delt mad ud. Maden skulle have været delt ud på skoler, men skolerne lukkede ned og børnene måtte ikke bevæge sig over lange afstande. Maden blev i stedet givet til børnenes forældre, og der blev uddelt mad til 50.000 skolebørn fra 310 skoler - med sikker afstand mellem modtagerne. WHO advarede i juni mod den voldsomme acceleration i antallet af corona-smittede i hele Afrika, og forventer, at kontinentet vil opleve en støt stigning af smittede indtil en effektiv vaccine er fundet.

10

CARITAS NYT #2 2020


INTERNATIONALT

Caritas globalt

Corona-sult I Burkina Faso balancerer valget mellem konsekvenserne af corona-smitte og en nedlukning af samfundet på en knivsæg. Her er ingen hjælpepakker eller ekstra feriepenge, og mange er i risiko for at sulte, hvis samfundet lukkes helt ned. AF JACOB NUE SØNDERSTRUP, NATIONAL CHEF CARITAS

Caritas Danmarks partner i Burkina Faso taler om "corona-sult", som en konsekvens af at samfundet lukkes ned. I det vestafrikanske land lever mange fra dag til dag og har ikke en opsparing, som de kan trække på, hvis deres indtægt og livsgrundlag pludselig forsvinder . Valget mellem at lade virussen få frit spil og lukke landet ned, er derfor et næsten umuligt valg mellem to onder. Burkina Faso registrerede det første corona-tilfælde den 9. marts. Kort efter blev befolkningen pålagt en masse restriktioner, som fik store dele af landets økonomi til at gå i stå. De alvorlige og potentielt endnu mere dødelige følger af dette, fik imidlertid regeringen til at åbne langsomt op igen. Corona stopper ikke terroristerne Burkina Faso har siden 2015 været plaget af adskillige terrorangreb fra forskellige jihadistiske grupper, og coronavirussen har desværre ikke lagt en dæmper på terrorismen. Tværimod er angrebene i den østlige del af landet taget til i styrke og har skabt yderligere usikkerhed for befolkningen.

Caritas får ekstra midler til corona-indsats Caritas i Burkina Faso, OCADES, har været lukket ned i tre uger, men er nu ved at starte deres aktiviteter op igen. Udenrigsministeriet har bevilget fem millioner kr. til Caritas Danmarks arbejde i flere forskellige lande for at begrænse spredningen af corona og hjælpe de mest udsatte, som er ekstra hårdt ramt af de indirekte konsekvenser af pandemien. Ud af de fem millioner går én million til hjælpearbejdet i Burkina Faso. De ansatte hos Caritas i Burkina Faso blev sendt hjem i tre uger, men er nu så småt tilbage på kontoret. Alle har mundbind på og der holdes god afstand.

CARITAS NYT #2 2020

11


INTERNATIONALT

En global krise

AF MAJ FORUM, PROGRAMKOORDINATOR FOR INNOVATION I CARITAS DANMARK. FOTO: BRIAN ONGORO/AFP/RITZAU SCANPIX

Herning, Kina og Corona Udviklingsarbejde i nogle af verdens fattigste og mest skrøbelige område er ofte forbundet med store udfordringer. Når hele verden bliver ramt af en global sundskrise og må lukke ned, bliver disse udfordringer både flere og større.

12

CARITAS NYT #2 2020


Caritas Danmark har en samarbejdspartner i Herning, byen man har hørt omtalt som corona-pandemiens danske epicenter, men det er ikke, hvad denne artikel skal handle om. Den skal handle om solcelle-drevne komfurer, som netop er, hvad vores ingeniør-partner i Herning, PESITHO, beskæftiger sig med. Og særligt skal den handle om vores fælles vedholdende indsats for fysisk at flytte komfur-komponenter fra Kina til Uganda under en global sundhedskrise. Historien starter i Kina, hvorfra virussen som bekendt antages at udspringe. Dog skal vi endnu længere tilbage i tid for helt at forstå niveauet af den frustration, der opstod på Caritas Danmarks kontor på Gammel Kongevej i København, da Kina – ganske forståeligt - gik i lockdown og – uheldigvis i den øvelse - tog containere fulde af komfur-komponenter til gidsel. Møde med præsidenten Vi skal tilbage til Uganda i februar 2019, hvor de første komfur-komponenter ankommer til landet, og bliver opkrævet told på trods af en national lovgivning, der ellers fritager solceller og solcelle-drevet udstyr. Der er her et fortolkningsspørgsmål på spil, og den slags kan koste mange penge og mange grå hår. Caritas og PESITHO satte sig således på daværende tidspunkt for at få omfortolket fortolkningsspørgsmålet, inden næste sending af komfur-komponenter skulle ankomme. På daværende tidspunkt var vi i den tro, at den næste sending vil ankomme ud på efteråret 2019. Caritas Danmark, PESITHO og Caritas Uganda går først i dialog med de ugandiske told-myndigheder, som henviser os til finansministeriet. Lange skrivelser udarbejdes, beskrivende de enkelte komfurkomponenters funktioner, landets akutte behov herfor, detaljerede fremadrettede planer osv. Der er en På grænsen mellem Kenya og Uganda har en masse frem og tilbage og kø af lastbiler vokset sig pludselig vil præsidenten mere ned 50 km lang. gerne mødes med PESITHO, Lastbilchaufførerne er som skal stå klar i den de eneste som pt må krydse landegrænsen, og ugandiske hovedstad. Det de afkræves ny coronabliver i stedet et møde med podning for hver enkelt finansministeren, men der grænsekrydsning, og er stadig ingen løsning. tilbageholdes indtil der er

En verden i lockdown Pludselig klarer det op. Certificering kommer på plads og containeren kan blive sendt afsted. Men så lukker Kina ned og personalet i containerhavnene hjemsendes i corona-karantæne. Senere går Danmark også i lockdown og herefter Uganda. Produktionslokalerne, hvor unge flygtninge efter containernes ankomst til Uganda vil kunne arbejde og få en indtægt ved at samle, sælge, installere og reparere komfurerne, inddrages af de ugandiske myndigheder til corona-karantæne-center. Alle involverede medarbejdere, i såvel København, Herning og Uganda bliver nødsaget til at arbejde hjemmefra med uvished om al logistisk planlægning og fremtidige bevægelsesmuligheder. Containeren når sit mål Da containeren endelig bliver sendt afsted og når frem, må medarbejderne i Caritas Uganda stadig ikke forlade deres hjem uden skriftlig ærinde og tilladelse fra myndighederne. Det gør det vanskeligt at inspicere containeren og forhandle toldspørgsmål endeligt på plads. Men det lykkedes, og containeren nåede således sit mål den 27. maj 2020 efter 15 måneders kræftanstrengelser på tværs af kontinenter. Omkring 3 milliarder mennesker i verden er afhængige af brænde til deres daglige madlavning. Specielt i områder med mange flygtninge bliver store skovområder ryddet for at gøre plads til lejre og sikre brænde til bål. Med en ECOCA kan flygtninge i det nordlige Uganda nu lave mad uden brænde. Når katastrofen rammer Coronakrisen viser tydeligt, hvordan katastrofer ofte rammer dem der i forvejen er mest udsatte, hårdest. Den viser også, hvorfor det langsigtede udviklingsarbejde er afgørende for, hvordan de fattigste lande i verden klarer sig igennem en krise. Og ikke mindst, så er denne historie fra Uganda et godt eksempel på nogle af de udfordringer, der kan være, når man arbejder i nogle af verdens fattigste lande.

svar på testen.

CARITAS NYT #2 2020

13


INTERNATIONALT

Udgangsforbud

Gik i fødsel under udgangsforbud AF CARITAS JORDAN

Coronavirus sendte også Jordan i lockdown. Caritas Jordan, der er en af de største aktører på sundhedsområdet i landet, har hurtigt omstillet sig til den nye virkelighed.

livet som flygtning i Jordan er ikke altid let. ”Det er svært at klare sig i dagligdagen. Vi er afhængige af madbilletter, som giver os et lille beløb at købe ind for.”, siger Hiba.

Corona-pandemien medførte en næsten total nedlukning af samfundet i Jordan. Caritas’ sundhedsklinikker blev også ramt og måtte lukke ned for de fleste aktiviteter. Men ved hjælp af gode samarbejdspartnere og digitale løsninger, er det alligevel lykkedes at nå ud med livsnødvendig medicin til kronisk syge og sørge for, at gravide kvinder fortsat kan få en sikker fødsel.

Ikke i tvivl om at fødslen var gået i gang Hiba var højgravid, og den 26. marts kunne hun mærke, at veerne gik i gang. ”Fordi det er min tredje fødsel, så var jeg ikke i tvivl om, at det var tid til at komme på hospitalet”, fortæller hun. Men på grund af nedlukningen og et udgangsforbud i landet var det svært for Hiba at få hjælp og vejledning. Lige indtil hendes nabo fortalte hende, at hun kunne kontakte Caritas. ”Jeg fandt telefonnummeret og ringede til Caritas’ klinik i byen Irbid, hvor vi selv bor”, fortæller Hiba.

Taknemmelige forældre Hiba Alhariri er en af de kvinder.”Med Caritas’ hjælp fik jeg en normal fødsel og kan nu holde min nyfødte søn Mohammad i mine arme”, fortæller Hiba over telefonen til en af Caritas Jordans medarbejdere. Hiba og hendes mand Amajd flygtede til Jordan fra krigen i Syrien for otte år siden. Ægteparret blev med fødslen af Mohammad forældre til deres tredje barn. Familien bor i et lille hus sammen med Amjads bror og hans kone, og

Allerede på dag ét af lockdown satte Caritas Jordan et alarmberedskab i gang, som blandt andet bestod af et online-team og en akuttelefon med et telefonnummer, som blev delt på alle tænkelige digitale platforme, for at gøre opmærksom på muligheden for at få hjælp til akutte behov. Med Caritas’ hjælp blev Hiba sendt til Rosary Sisters Hospital i Irbid, hvor hun fødte Mohammad i sikre omgivelser. ”Jeg har slet ikke ord for min taknemmelighed. Jeg står her med min søn i armene og han er sund og rask. Tak.”, slutter Hiba.

Caritas Jordan har kunnet fortsætte uddelingen af medicin og henvisninger til akutte behandlinger under coronakrisen.

14

CARITAS NYT #2 2020


FOTO AF CARITAS INTERNATIONALIS

2020

Kom med til Caritas- dagen Sæt kryds i kalenderen allerede nu til årets Caritas-dag! På dagen kan du bl.a. høre om, hvilke konsekvenser Corona-pandemien har for verdens fattigste, og hvad Caritas Danmark gør for at hjælpe i verden og i Danmark. Caritas byder også på sjove aktiviteter for børn, unge og børnefamilier. Dagen finder sted: Den 4. oktober i Sct. Mariæ Kirke og på Sct. Mariæ Skole på Kastetvej 3 i Aalborg. Fra kl. 11 til 15. De gældende retningslinjer i forhold til Corona vil naturligvis blive fulgt. Yderligere information om retningslinjernes betydning for afviklingen af Caritas-dagen vil blive lagt op caritas.dk i starten af september. CARITAS NYT #2 2020

15


id nr.: 46663

På forhånd

tak

for din støtte!