Carinova Dichtbij nummer 2, 2022

Page 1

De Vecht van bron tot monding

Magazine van Carinova no2 najaar/winter 2022

Dubbelinterview

Volledig Pakket

Thuis

Mogelijk maken Het klikt goed tussen ons tweeën

De kracht van een goede nacht

Nieuwe website sneller juiste informatie

“Ineens viel alle ellende van me af”

Dichtbij is een uitgave van Carinova, Postbus 678, 7400 AR Deventer, Telefoon 0900 86 62

Concept en realisatie

Branding Media B.V.

Redactie

Communicatie- en pr-afdeling Carinova, Carinova Thuizz en Branding Media

Aan dit nummer werkten mee

Hester Bruning

Ruud Gosse

René de Graaff

Moniek Moorman

Léonie Schutter - de Boer

Marjolein Straatman

Els Wiegant

Grafisch ontwerp

Tein Janmaat

Fotografie

De Beeldredaktie

Branding Media

Carinova

Jasmijn Grotenhuis

Hoewel bij het samenstellen van deze uitgave de grootst mogelijke zorgvuldigheid is betracht, kan de redactie niet aansprakelijk worden gehouden voor druk- of zetfouten. Genoemde prijzen zijn onder voorbehoud en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Welzijn en welbevinden

Zijn wie u bent, leven zoals u wilt. Ook als bij het ouder worden beperkingen horen, wil Carinova dat mogelijk maken. Als u bent aangewezen op langdurige zorg, blijft hetgeen waarde geeft aan uw leven belangrijk. Dat is het uitgangspunt van het eerste Volledig Pakket Thuis-team van Carinova dat van start is gegaan. Aandacht, zorgen dat iemand het aangenaam heeft, maar ook de eigen regie behoudt.

Schilderen hielp Jaap Nieuwenhuis er bovenop toen hij op latere leeftijd een depressie doormaakte. Inmiddels weet hij dat je op latere leeftijd gewoon nog beter kunt worden. Ook cliënt Hans Koerhuis vult zijn dagen in woonzorgcentrum Sparrenheuvel het liefst met aquarelleren. Het zijn inspirerende verhalen van actieve ouderen. En dat is precies het soort interviews waar de lezers van Dichtbij in een enquête ideeën voor opperden. De lezers gaven Dichtbij gemiddeld een cijfer van 8,4!

De communicatieafdeling is blij met die mooie score want Carinova blijft graag met u in contact en streeft naar voortdurende verbetering. Met een vernieuwde website bijvoorbeeld, waar de bezoeker sneller informatie en hulp kan vinden die past bij zijn persoonlijke vraag en situatie. Gaat u er ook eens kijken en laat ons weten wat u ervan vindt. We blijven denken vanuit de cliënt en zijn of haar naasten om welzijn en welbevinden mogelijk te maken.

Henk van Zwam en Jan Griepink raad van bestuur Carinova

COLLEGA

Samen maken we het mogelijk

Pag 6

MOGELIJK MAKEN

Het klikt goed

Pag 14

DRIJFVEER

Een nieuwe website

Pag 16

IN DE WIJK

Carinova feliciteert

Pag 20

ONTWIKKELINGEN

Zonder praten toch contact

CLÏENT

Zo persoonlijk mogelijke zorg

Pag 8

BLIJ MET De handyman

Pag 10

UIT EN THUIS

Ineens viel alle ellende van me af

Pag 18

AAN TAFEL Groentepakketten gezond en nooit saai

Pag 19

DOCUMENT

De kracht van een goede nacht

ORGANISATIE

Carinova maakt mogelijk

Pag 4

INTERVIEW

Volledig Pakket

Thuis

Pag 7

VOOR LEDEN

Online diensten aanvragen

Pag 9

VRAAGBAAK

Parkinson in beweging

Pag 23

CARINOVA THUIZZ

Dienstenpakket

EN MEER…

Pag 13

OP STAP Duurzame Huizen

Route Pag 22

PUZZEL Win een overnachting op de Elferink Hoeve

Pag 23

LEZERSAANBIEDING

Iedereen is meer dan welkom

Pag 24

CARINOVA THUIZZ Uit & Thuizzdag

voorwoord colofon
o
2 dichtbij 3
inhoud
“Zijn wie u bent, leven zoals u wilt”

Marion Verhey (58) heeft drie kinderen en drie kleinkinderen. Ze sport veel en is kookliefhebber. Van oorsprong verpleegkundige en de laatste 22 jaar werkzaam in de ouderenzorg in allerlei functies. Vanaf 2021 is ze voor zichzelf begonnen.

Volledig Pakket Thuis

Ze hadden meteen een klik anderhalf jaar geleden. Marion Verhey (projectleider Langdurige Zorg) en Margot Nieveld (wijkverpleegkundige) hebben samen met collega’s het eerste Volledig Pakket Thuis-team van Carinova opgezet. In juli ging dit team van start in de wijk Colmschate in Deventer. Het is een proeftuin voor langdurige zorg thuis en volop experimenterend en lerend. De eerste succesverhalen zijn er inmiddels.

hAls je chronisch ziek en kwetsbaar bent, is het allang niet meer vanzelfsprekend dat je naar een woonzorgcentrum of verpleeghuis gaat. Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen is ook wat de meeste mensen het liefste willen. De zorginstelling – Carinova in dit geval –levert de zorg en ondersteuning die nodig is (Volledig Pakket Thuis).

Positieve gezondheid

Langdurige zorg thuis vraagt van alle betrokkenen een verschuiving in denken. Positieve gezondheid is een van de uitgangspunten. Marion Verhey: “Het gaat dan over eigen kracht en een breder beeld van gezondheid, in plaats van medische problematiek. Je bent niet je ziekte. Als je parkinson hebt en je krijgt zorg, gaat het vaak alleen nog over parkinson, terwijl dat maar een klein percentage van je leven zou moeten uitmaken. Het zou moeten

Margot Nieveld (35) woont in Olst met man en drie kinderen. Ze is graag buiten sportief actief. Ook houdt zij ervan mensen te verzorgen met een hapje en drankje. Anderen gelukkig zien maakt haar blij.

ner’ in het leven geroepen. Bijvoorbeeld samen het huishouden doen, samen naar de winkel voor boodschapjes, een wandeling maken, of samen koken. Met de cliënt is overleg over waar de leefondersteuner bij komt ondersteunen, wat afhankelijk is van wat nodig is. Het gaat in feite om de ‘warme (verpleeghuis)zorg’, maar dan thuis. Aandacht, zorgen dat iemand het aangenaam heeft, maar ook de eigen regie behoudt. “Aan het eind van de dag kan iemand dan zeggen: ‘Ik heb het leuk gehad. Ik heb me gewaardeerd gevoeld. Ik heb kunnen doen wat ik wil.’ En misschien heeft iemand zelfs méér kunnen doen dan hij zelf dacht dat hij kon.”

Successen

gaan over dat heel grote andere deel, dat waarde en invulling geeft aan jouw leven.”

Leefondersteuner

Die ‘knip’ tussen medische zorg en welzijn geeft een andere invulling van het werk van de zorgprofessionals. Margot Nieveld verduidelijkt: “Heel veel handelingen die wij nu doen als (wijk)verpleegkundige vallen in feite onder dagelijks leven, zijn ondersteunend. Het gaat over ‘van zorg naar leven’.” Daarom is de functie van ‘leefondersteu-

Zelfredzaam en samenredzaam Margot legt uit waar de grote omslag voor de cliënt ligt: “Bij dit nieuwe concept staat er een groep mensen om iemand heen die echt vanuit een team werken. Door soms wat minder zorgmomenten, maar wel lánger in te zetten, kun je veel meer doen voor het behoud van kwaliteit van leven van de cliënt.” Ook de mantelzorger(s), de huisarts en het bredere netwerk van de cliënt worden actief betrokken. ‘Samenredzaamheid’ wordt dat genoemd. Marion: “Doel is dat iemand zo lang mogelijk zelfredzaam kan blijven. We willen de cliënt in zijn kracht zetten. Binnen zijn netwerk, waardoor hij meer kan en meer grip heeft. We vertragen zo het verpleeghuisproces. We kunnen niet beloven dat het nooit gebeurt, maar we doen er alles aan om de thuissituatie zo lang mogelijk veilig te houden.” Als het ondersteunend is in de zelfstandigheid of voor de veiligheid, worden er technologische oplossingen ingezet. Bijvoorbeeld bij iemand die vergeet te eten kan een wekker of beeldschermzorg de oplossing zijn. Of denk aan een medicatiedispenser die piept als het tijd is voor de pillen.

“We hebben een prachtige casus van een dame met niet-aangeboren hersenletsel, die op woensdagochtend om 7 uur graag wil zwemmen. Als je haar wilt begeleiden bij aankleden en ontbijten en naar het zwembad brengen, kun je daar geen zorgmedewerker niveau 4 of 5 op inzetten. Het is geen medische zorg en ook gewoon te kostbaar met alle personeelskrapte die er is. Het gaat hier echt om welzijn en welbevinden. We hebben nu een leefondersteuner gevonden die haar iedere week naar het zwembad brengt, haar elke dinsdag ondersteuning in de huishouding geeft en met haar kookt.” Het pionierend Volledig Pakket Thuis-team Colmschate overlegt veel met elkaar. Marion gebaart: “Wat vind jij? Wat vind ik? Hoe pakken we dit aan? Hoe zouden we het anders kunnen doen? Zodat we hier straks een expertiseteam hebben staan. We vallen misschien wel tien keer op onze snuit, maar we zijn sterk genoeg om weer op te staan en door te gaan met ontdekken. Daar leren wij weer van, en dat kunnen we dan weer verbreden in de hele organisatie.”

Langdurige zorg thuis... tenzij Het Volledig Pakket Thuis-team van Carinova valt binnen het kader van het landelijke Programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). Om nieuwe, toekomstbestendige zorgconcepten te ontwikkelen hebben (zorg)organisaties (waaronder Carinova), de twee zorgkantoren en ketenpartners uit de regio Midden-IJssel en Zwolle de handen ineengeslagen. Deze organisaties werken samen en wisselen mensen uit binnen projectgroepen. De verwachting is dat Carinova eind dit jaar drie Volledig Pakket Thuis-teams heeft en dat er volgend jaar een uitbreiding zal zijn naar zeven of acht.

TEKST Hester Bruning FOTOGRAFIE De Beeldredaktie interview
5 4 dichtbij
“Het gaat om welzijn en welbevinden”

Aranshi Welday (25) is getrouwd en heeft twee kinderen: een zoon van 5 jaar en een dochter van 3. In haar vrije tijd vindt Aranshi het leuk om te dansen. Typisch Eritrese dansen hebben daarbij haar voorkeur.

Maaltijden aan huis

Lekker en gezond eten zonder de deur uit te gaan voor boodschappen. Zeker in de herfst en winter kan dat heel aantrekkelijk zijn. Via Carinova Thuizz kunt u maaltijden bestellen van Gotink Catering, Van Smaak, apetito en Maaltijd Thuis. Zij bieden vriesverse, koelverse of warme maaltijden aan en koken met passie voor hun vak. U proeft de kwaliteit van de Hollandse of wereldse gerechten. De maaltijden worden afgeleverd door vaste chauffeurs die vaste routes rijden. Zo worden zij een vertrouwd gezicht bij u aan huis. Bestel via www.carinova.nl/ ledenservice/diensten/maaltijdservice/ of bel met 0900 86 62.

Online diensten aanvragen

Riet Kwakman (79) heeft drie kinderen en zes kleinkinderen. Ze houdt van handwerken en maakt knuffels van karakters als Winnie de Pooh en Nijntje. Op het moment haakt ze de figuren van een kerststal.

iRiet Kwakman had huishoudelijke hulp nodig, Aranshi Welday werk. Carinova sloeg twee vliegen in één klap en bracht de twee met elkaar in contact. En ja, ze zijn allebei dik tevreden.

“Ik heb een heel goed gevoel bij haar. Aranshi maakt goed schoon en is een lieve vrouw. Vaak zeg ik tegen haar ‘kom even zitten om gezellig wat te drinken’, maar ze wil meestal eerst het karwei afmaken. Ze doet heel erg haar best,” vertelt mevrouw Kwakman.

Door gezondheidsproblemen en na het overlijden van haar man werden huishoudelijke taken lastiger. Sinds maart van dit jaar komt Aranshi elke week stoffen, stofzuigen en dweilen. Ook Aranshi is tevreden. “Ik ben in januari begonnen als huishoudelijke hulp. Nu maak ik schoon bij twee mensen en werk ik twee keer per

week. Dat is goed te combineren met de zorg voor mijn kinderen,” vertelt ze.

Aranshi komt uit Eritrea en is statushouder, wat betekent dat ze inmiddels een verblijfsvergunning heeft. Carinova hielp haar aan een baan. Die is best divers. “Ik doe van alles in het huishouden. Maak soms ook het balkon schoon. Het is leuk werk,” vindt ze. “En iedereen is aardig. Mevrouw Kwakman ook. Ik hou van doorwerken, maar even zitten om te praten is natuurlijk goed om de taal te leren.”

Mevrouw Kwakman praat uiteraard regelmatig met Aranshi. Dat dit niet altijd vlekkeloos verloopt geeft niks. “Soms begrijpen we elkaar niet meteen,” zegt

de eerste. “Maar dan proberen we het gewoon opnieuw en snappen we elkaar wél. Haar Nederlands wordt steeds beter, dat is leuk om te merken. Ik vind het altijd fijn als Aranshi langskomt. Het huis is weer schoon en fris. En het klikt goed tussen ons tweeën.”*

Handje hulp in huis

Heeft u moeite om het huis goed schoon te houden? Dan is een handje huishoudelijke hulp misschien best welkom. U leest er meer over via www.carinova.nl/onze-zorg/ huishoudelijke-hulp/. Bellen kan natuurlijk ook: 0900 86 62.

Kapper aan huis

Als u minder goed ter been bent en het vervelend vindt om de deur uit te gaan voor een kappersbezoek, dan kunt u de kapper bij u thuis laten komen. Het kost minder tijd en de gediplomeerde thuiskappers kunnen alles wat de kapper in een salon ook kan: knippen, föhnen, wassen, permanenten en kleuren. Bovendien ontvangen leden van Carinova Thuizz ook nog eens 10% korting op het basistarief. Vraag de kapper aan huis aan via www.carinova.nl/ ledenservice/diensten/kapperaan-huis/ of bel met 0900 86 62.

Gemak en comfort om zo lang mogelijk op een prettige manier thuis te wonen. Dat biedt Carinova Thuizz, de ledenservice van Carinova. Wij helpen mensen met diensten aan huis, gezellige activiteiten en cursussen om invulling te geven aan ons motto: ‘Thuis is de beste plek om oud te worden’. Leden van Carinova Thuizz kunnen via ‘Mijn Thuizz’ snel online diensten inzien en aanvragen, of hun gegevens wijzigen. U logt veilig in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Kijk op www.carinova.nl/ledenservice/ voor meer informatie of u kunt natuurlijk ook gewoon bellen met 0900 86 62.

Kerstmarkt Düsseldorf

Het oude stadscentrum van Düsseldorf wordt ook dit jaar weer omgetoverd in de leukste kerstmarkt van Duitsland. Proef de kerstsfeer en geniet van de kraampjes, kerstversiering, glühwein en lekkere hapjes. Speciaal voor leden van Carinova Thuizz heeft TCR Tours op 15 december een dagtocht georganiseerd. U kunt opstappen in Hardenberg, Dalfsen, Raalte en Deventer. Iedereen kan mee, maar leden van Carinova Thuizz krijgen korting en betalen geen € 39,50 maar € 34,50. Inschrijven kan tot 30 november via www.carinova.nl/kerstmarkt of u kunt bellen met 0900 86 62.*

*De reis gaat alleen door bij voldoende deelname.

voor leden
7 dichtbij mogelijk maken TEKST
6
Marjolein Straatman FOTOGRAFIE De Beeldredaktie
“Het klikt goed tussen ons tweeën”

Erik van Brussel (60) is handyman bij Carinova. Hij is getrouwd en heeft een zoon en dochter. In zijn vrije tijd vindt hij het fijn om te wandelen en te fietsen.

De handyman

hEen lekkende kraan. Een kapotte lamp. Het zijn van die dingen die u misschien niet zo makkelijk zelf repareert. Geen nood. Op de woonzorglocaties van Carinova is de handyman zo gebeld. Erik bijvoorbeeld, die bewoner Hans Koerhuis een handje helpt.

Hans Koerhuis is een creatieve man. In zijn werkzame leven maakte hij foto’s van architectuur als professioneel fotograaf. Nog steeds kruipt het creatieve bloed waar het niet gaan kan. Hij vult zijn dagen in woonzorgcentrum Sparrenheuvel het liefst met schilderen. Aquarellen, om precies te zijn. Werk dat de moeite waard is om aan de muur te hangen. Gelukkig komt dan Erik van Brussel in beeld. Hij is handyman bij Carinova. “Als iets moet worden opgehangen of een klusje moet worden verricht, dan bel ik Erik. Een prima kerel,” zegt meneer Koerhuis. “Zo heeft hij laatst de douchestang in mijn badkamer vervangen.”

Erik pakt net als de twee andere handymen die voor Carinova werken verschillende klusjes aan. Dat kan van alles zijn. Het werk van Erik is niet alleen dankbaar, maar ook divers. Geen dag is hetzelfde. “En sommige bewoners vertellen hun hele levensverhaal. Naast handyman ben je vaak ook klankbord en luisterend oor.”

Kortgeleden werd Erik gevraagd een verstopte wastafel te fixen. Hij ging aan de slag met zijn rubberen gootsteenontstopper. In no time liep de boel weer lekker door. “Omdat ik dat even wilde melden aan de bewuste bewoner, liep ik de eetzaal in, waar hij zat te eten. De ontstopper

Hans Koerhuis (77) is getrouwd. Hij heeft een dochter en een Vroegerkleinzoon. was hij fotograaf. Nu is hij vaak te vinden in de ruimtegezamenlijke van Sparren- heuvel, waar hij zit te schilderen.

Lijkt het u leuk om deel te nemen aan verschillende activiteiten en leeftijdsgenoten te ontmoeten?

Annet Wilberts, coördinator dagcentrum Sparrenheuvel:

Jasmijn Grotenhuis, marketing- en communicatieadviseur Carinova:

had ik nog in mijn rechterhand. Voor ik het wist, begonnen verschillende bewoners toen het lied van Bob de Bouwer te zingen. Ik moest hard lachen. Het is leuk om de bewoners te helpen.”*

Hulp nodig?

De handyman is er voor kleine klusjes op de woonzorglocaties en is daarmee ook de medewerkers van Carinova op de werkvloer van dienst. Benieuwd of de handyman u kan helpen? Bel met Carinova op 0900 86 62.

“Op verschillende locaties van Carinova kunt u een of meerdere dagen per week gezellig en actief doorbrengen bij de dagbesteding. Ook als u bijvoorbeeld om gezondheidsredenen geen gebruik kunt maken van voorzieningen zoals een buurthuis of soos. Bij de dagbesteding ontmoet u leeftijdsgenoten en kunt u deelnemen aan verschillende activiteiten. Dit zorgt voor een positieve bijdrage aan uw welzijn en ontlast eventuele mantelzorgers. Mede hierdoor kunt u langer zelfstandig blijven wonen. U kunt deelnemen aan de dagbesteding als u een Wmo-beschikking via de gemeente heeft of een indicatie Wet langdurige zorg (Wlz). Kijk voor meer informatie op www.carinova.nl/onze-zorg/ dagbesteding of bel met 0900 86 62. U bent van harte welkom om eens vrijblijvend te komen kijken. Graag tot ziens!

“De redactie van Dichtbij doet haar uiterste best om een mooi en informatief magazine te maken, maar wat vinden de lezers daar zelf van? In de vorige editie van Dichtbij hebben wij daarnaar gevraagd. Lezers konden hun mening kenbaar maken door het geven van een cijfer van 1 tot 10. De redactie is heel blij met de mooie gemiddelde score van een 8,4! Lezers vinden Dichtbij over het algemeen prettig leesbaar en informatief. Het heeft afwisselende onderwerpen en goede tips over de mogelijkheden van de zorg van Carinova. Als suggestie voor de redactie werd geopperd om eens een actievere oudere met een hobby te interviewen. In deze editie bieden de verhalen van de heren Jaap Nieuwenhuis en ook Hans Koerhuis genoeg inspiratie om actief bezig te blijven.”

Er is pasgeleden parkinson bij mij geconstateerd. Er komt nu veel op mij af. Waar kan ik het best terecht voor begeleiding en behandeling?

Anke Haverkamp, ergotherapeute Carinova:

“Carinova heeft voor de behandeling van parkinson een compleet team professionele medewerkers vanuit allerlei disciplines. Zij zijn allen aangesloten bij ParkinsonNet, een landelijk samenwerkingsverband van specialisten op dit gebied waar Carinova inmiddels vijftien jaar lid van is. Dankzij ParkinsonNet kunnen de fysiotherapeuten, logopedisten, diëtisten, psychologen, de specialist ouderengeneeskunde en ergotherapeuten van het behandelcentrum van Carinova betere zorg bieden aan mensen met de ziekte van Parkinson. Tijdens een speciale informatiemiddag 'Parkinson in beweging' op 4 november in de Hartkamp in Raalte krijgen bezoekers voorlichting van de behandelaren en van de Parkinson Vereniging. De toegang is gratis. Bent u verhinderd maar wilt u meer weten over ParkinsonNet? Bel voor meer informatie met 0900 86 62 of kijk op www.carinova.nl/ zoeken/?q=parkinsonnet

vraagbaak

Trek eropuit in de regio Magazine van Carinova voorjaar/zomer 2022 Het behandelcentrum therapie op locatie en thuis Betere ouderenzorg samen met Solis Blij met... huishoudelijke hulp op zaterdag Zorgadvies over de weg naar woonzorg Ontzettend leuk bij de dagbesteding blij met... 2 Heeft u een vraag voor de vraagbaak? Mail het aan info@carinova.nl vraagbaak TEKST Marjolein
De Beeldredaktie
Straatman FOTOGRAFIE
Hoe wordt Dichtbij gewaardeerd door de lezers en hebben zij suggesties ter verbetering van de inhoud?
3
1
9 dichtbij 8
“Erik is een prima kerel”

Jaap Nieuwenhuis (95) deed de kunstacademie in Arnhem en de Rijksacademie in Amsterdam, gaf tekenles in Groningen en Kampen en werkte jarenlang als illustrator. Vanaf zijn zesenvijftigste maakt hij vrij werk, voornamelijk aquarellen. Jaap was getrouwd met kunstschilderes Paula Thies en trouwde na haar overlijden met Betsy van der Meer.

Op het tafeltje naast zijn stoel ligt een stapel boeken. Eentje over het leven van Giacomo Casanova in het Frans, van Schopenhauer in het Duits en van Charles Dickens in het Engels. “Waarom makkelijk als het moeilijk kan?” lacht Jaap Nieuwenhuis. De Deventer kunstenaar is 95 en schildert elke dag. “Ik word nog steeds beter.”

“Ineens viel alle ellende van me af”

Schilderen hielp hem er bovenop

Ans van Veluwen (57) werkt sinds 38 jaar bij Carinova als verzorgende, de laatste jaren in het centrum van Deventer. Ze is de zorgcoördinator van het echtpaar Nieuwenhuis. Zij en haar collega’s gaan er twee keer per dag langs.

Schilderen loopt als een rode draad door Jaaps leven. Hij deed het als kind uren achter elkaar en verdiende jarenlang zijn brood door illustraties te maken voor boeken en tijdschriften als Margriet, Elegance en de Avrobode. Toen hij op zijn zesenvijftigste

met de vut ging – hij woonde destijds in Huize Grapendaal in Welsum – begon hij met vrij schilderen. Hij maakte olieverfschilderijen, stillevens, landschappen en portretten. In 2000 overleed zijn vrouw. “Om me het huis goed te kunnen herinneren ben ik aquarellen gaan maken van alle

kamers, met de bedoeling die later om te zetten in olieverfschilderijen. Dat is er nooit van gekomen, ik kreeg steeds meer plezier in aquarelleren.”

Mooi geweest

Het was rond die tijd dat Jaap vaak hoofdpijn had en zo slecht ging zien

dat hij niet meer kon lezen, laat staan schilderen. Een oogarts constateerde dat hij blind zou worden, maar dat bleek een onjuiste diagnose. Achter de ware oorzaak kwamen ze bij toeval toen Jaap een operatie moest ondergaan en er een scan van zijn hoofd werd gemaakt.

“De neuroloog deelde me mee dat ik een hersentumor had. Ik was 75 en ik dacht: nou ja, het is mooi geweest, laat mij maar gaan dan.”

Maar de tumor was goedaardig en kon verwijderd worden. Betsy, zijn huidige vrouw, vertelt hoe ze hem daags na de operatie aantrof: “Hij

S uit en thuis
TEKST Els Wiegant FOTOGRAFIE De Beeldredaktie
10 dichtbij 11
“Na de vut kreeg ik steeds meer plezier in aquarelleren”

lag een boek te lezen!” Jaap zegt: “Het verbaast me zelf ook dat ik er nog ben. Het was blijkbaar nog niet mijn tijd.”

Moeilijkste episode

Toch was dat niet de moeilijkste episode in zijn leven. Die volgde toen hij en Betsy naar zijn geboortestad Deventer verhuisden. Drie jaar lang hadden ze gezocht voordat ze een sfeervol appartement vlak bij de Bergkerk vonden. Twee dagen na de verhuizing brak Betsy haar heup. Ze moest vier maanden revalideren. Jaap raakte in een depressie. “Onze nieuwe woning was ideaal, maar ik miste de tuin, mijn dieren, Betsy. Het was raar: als ik naar buiten keek, was alles zwart.” Het schilderen, waar hij al een paar maanden niet aan toegekomen was, hielp hem er bovenop. “Ik heb mijn aquarelspullen op tafel gelegd en ben een oude tekening gaan naschilderen. Met tegenzin. Toen dacht ik: ik ben gek, ik ga toch niet uit een boek zitten schilderen?! Een vriend bracht me een lap stof met prachtige Japanse figuren erop en daar heb ik een stilleven van gemaakt. Ineens viel alle ellende van me af.”

Even afmaken

Vanaf die tijd schildert Jaap weer vrijwel dagelijks: dingen in huis, soms een portret, zoals dat van Ans van Veluwen van Carinova (zie de foto op de vorige pagina's). Laatst had hij nog twee exposities. “Het leuke is dat je na je negentigste gewoon nog beter kunt worden. Subtiele, kleine dingen gaan me nu makkelijker af dan voorheen. Kijk, het lichaam wil het liefst de hele dag eten, drinken en slapen. Maar een koeliedrijver in mijn hoofd zegt altijd: vooruit, aan het werk. Het is goed voor mijn gezondheid. Alles wat je niet gebruikt, wordt minder. Ook je hersens. Iedere keer dat een aquarel klaar is, denk ik wel: dit zal misschien mijn laatste zijn. Dat vind ik niet erg. Alleen, als de dood zich meldt terwijl ik nog met eentje bezig ben, zou ik zeggen: ho wacht, mag ik deze even afmaken?”*

volgde de Rietveldacademie in Amsterdam en reisde samen met haar man, de schilder Leo Hofman, veel door Afrika en Egypte. Ze woonden deels in Amsterdam, deels in Frankrijk. Betsy exposeerde geregeld. Twintig jaar na het overlijden van haar eerste man trouwde zij met Jaap.

Wijkverpleging Carinova

Heeft u behoefte aan zorg bij u aan huis? Of heeft u er vragen over? Kijk op www.carinova.nl of bel met 0900 86 62. Mailen kan ook: info@carinova.nl.

Nederlandse Breidagen

Zwolle, 14 en 15 oktober

De 2022-editie van de Nederlandse

Breidagen staat gepland in de IJsselhallen. U vindt er kraampjes met boeken, patronen, garens, wol, textiel, kleinvak en accessoires. Ook worden korte workshops en masterclasses gegeven waarin u nieuwe technieken kunt leren. Er zijn boeklanceringen en meet & greets met bekende haak- en breiontwerpers! www.ijsselhallen.nl/evenementen/ brei-en-haakdagen/

Kijk op Kunst

Ommen, t/m 29 oktober

In de derde en vierde week van oktober organiseert de stichting Vechtdalkunsten de kunstmanifestatie ‘Kijk op Kunst’. Twee weken lang kunt u kunst bekijken van lokale kunstenaars in winkels en panden van ondernemers in Ommen. In het centrum is ook een overzichtsexpositie te bewonderen. www.vechtdalkunsten.nl/activiteiten/ activiteiten/kijk-op-kunst

Duurzame Huizen Route

29 oktober en 5 november

Wilt u aan de slag om uw huis energiezuinig te maken? In heel Nederland stellen huiseigenaren hun duurzame huis open ter inspiratie. U krijgt de mogelijkheid om huiseigenaren persoonlijk te ontmoeten en al uw vragen te stellen over de duurzame maatregelen die zij getroffen hebben. www.duurzamehuizenroute.nl

De winter is het gezelligste seizoen van het jaar. Het nodigt uit tot winterwandelingen in de natuur, shoppen of het bezoeken van evenementen. Check altijd de website van de aanbieder om te kijken of de activiteit doorgaat.

Verhalenpad

Gramsbergen

Deze cultuurhistorische route heeft een korte (14 km) en een langere versie (23 km) om te wandelen of te fietsen. Onderweg kunt u de verhalen lezen. De langere versie voert Duitsland in en u steekt de Vecht over met een pontje. Na terugkomst kunt u in het Vechtdal Informatiecentrum in Gramsbergen een kopje koffie nemen en de film bekijken over de Vecht Van bron tot monding. De verhalenroute is verkrijgbaar bij Anjerpunt Gramsbergen, Meiboomplein 4. www.anjerpunten.nl

Shopping Night

Deventer, 24 november

Shop till you drop tijdens de Deventer Shopping Night. Meer dan 175 winkels zijn open tot 22.00 uur. Op een feestelijke manier wordt de maand december ingeluid via gezellig versierde winkelstraten en mooie aanbiedingen. U kunt genieten van livemuziek en lekkere hapjes en drankjes. www.deventershoppingnight.nl

Rondwandeling met gids

Ommerschans, elke vierde zondag van de maand (m.u.v. december)

Een gids van de vereniging Ommerschans vertelt over de geschiedenis van het unieke gebied. Met onder meer verhalen over het zwaard van Ommerschans, de muiterij op de schans, de overval door de patriotten en de straf- en bedelaarskolonie Ommerschans. De start is om 14.00 uur en de kosten zijn € 5,00 per persoon. Vooraf aanmelden via info@ommerschans.nl of via 06-13629524. www.ommerschans.nl

Hanzejaar

Deventer en Zwolle

In 2023 is het feest in Deventer en Zwolle! Samen met Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen en Zutphen vieren zij dat zij al meer dan 800 jaar zijn verbonden als de Hanzesteden. Verbinding en samenwerking hebben de negen steden aan het water groot gemaakt. Als u op de hoogte wilt blijven van het programma vol met theater, kunst en muziek, kunt u zich inschrijven op www.visithanzesteden.nl

Uit met Carinova

En vergeet u vooral de leuke uitjes niet die Carinova voor u organiseert.

15 december 2022

Dagtocht kerstmarkt Düsseldorf www.carinova.nl/kerstmarkt

26 januari 2023

Uit & Thuizz dag in Dalfsen www.carinova.nl/....

Voor meer informatie:

www.deventer.info/nl

www.zwolletouristinfo.nl

www.vechtdaloverijssel.nl

www.wandel.nl

op stap
uit en thuis
12 dichtbij
Betsy van der Meer (84)
“Na je kannegentigste je gewoon nog beter worden”

eEen prettig contact en een gemakkelijke toegang tot informatie zijn ontzettend belangrijk. Zeker in de zorg. Als organisatie moet je met je tijd meegaan. Naast hoofd communicatie & PR Jos van de Kemenade zijn communicatieadviseurs Jasmijn en Mickey Joe daarom al enige tijd bezig om de communicatieafdeling van Carinova opnieuw vorm te geven. Jasmijn gaat zich richten op de arbeidsmarktcommunicatie en de socialmediakanalen, Mickey Joe legt de focus op het verbeteren van de interne communicatie. Ook zijn ze allebei verantwoordelijk voor de nieuwe website www.carinova.nl. Maar daarover straks meer.

“Wat vind jij eigenlijk zo leuk aan het communicatievak?” vraagt Jasmijn. Mickey Joe: “Vooral dat het zo breed is en dat ik met van alles bezig ben. De ene keer is dat het maken van drukwerk of een brochure. Op het volgende moment werken we samen aan een communicatieplan, en moeten we daar mensen voor enthousiasmeren. Die afwisseling houdt het interessant. En jij?”

Jasmijn: “Het mooie is dat we ontzettend veel kunnen doen. Carinova is een vrije werkgever die ons de ruimte geeft

EEN NIEUWE website

Carinova blijft graag met u in contact. Dat doen we mede door de communicatie te verbeteren. Met een verbeterde website bijvoorbeeld. Twee van de drijvende krachten hierachter zijn Mickey Joe Waterman en Jasmijn Grotenhuis. Een twee-gesprek over hun vak.

om alles aan te pakken dat met communicatie te maken heeft. Zo hopen we de organisatie beter te maken. Een recent voorbeeld is natuurlijk de website, die we geheel hebben vernieuwd. Daaraan hebben veel mensen meegewerkt.”

Mickey Joe: “Kun jij uitleggen waarom we de site hebben aangepakt?”

Jasmijn: “Carinova.nl was een beetje verouderd. De informatie op de site was nuttig, maar ook wat algemeen. Wij vonden dat dat beter kon. Voorheen

waren er meerdere websites, bijvoorbeeld van het Behandelcentrum en de Mantelzorgondersteuning. Die websites hebben we nu in één website samengevoegd. Ten eerste om te laten zien dat we één Carinova zijn en ten tweede om het gebruiksgemak te vergroten. Voor de nieuwe website hebben we gedacht vanuit de cliënt en zijn of haar naasten. En vooral: hoe zij online bij Carinova terechtkomen met een hulpvraag. Ons doel is dat de bezoeker sneller informatie en hulp vindt die past bij zijn persoonlijke vraag en situatie.”

Mickey Joe: “Om die reden is de website ook een op bepaalde manier opgebouwd. Zo vind je nu vijf knoppen die elk staan voor een bepaalde situatie. Er is een knop voor ondersteuning voor mantelzorgers bijvoorbeeld, en een button voor alle woonmogelijkheden bij Carinova. Met één klik hierop wordt in een paar stappen duidelijk hoe je de hulp kunt aanvragen en bij wie. Nieuw zijn trouwens ook de suggesties op de site. Zoek je thuiszorg, dan verschijnen ook de opties voor huishoudelijke hulp of personenalarmering in beeld. We willen ons

Mickey Joe Waterman (32) en zijn partner verwachten in het nieuwe jaar hun eerste kind. Hij hockeyt, houdt van mountainbiken en zwemmen, en combineert die laatste twee graag tijdens avontuurlijke vakanties.

brede aanbod laten zien aan de cliënten. Carinova maakt enorm veel mogelijk.”

Jasmijn: “Het verschil met de vorige website is daarnaast dat we meer gebruik hebben gemaakt van foto’s. Van alle woonzorglocaties, bijvoorbeeld. Het helpt bezoekers van de site om zich een beeld te vormen van wat er mogelijk is en om gevoel te krijgen bij de organisatie die Carinova is. Ook de ervaringsverhalen en relevante nieuwsartikelen die we willen plaatsen kunnen mensen verder helpen.”

Jasmijn Grotenhuis (27) is naast haar werk voor Carinova creatief actief in fotografie en webdesign voor haar eigen bedrijf. Ze borrelt graag met vrienden en is regelmatig te vinden in de sportschool.

Mickey Joe: “Kun jij vertellen welke ontwikkelingen er nog meer spelen binnen de afdeling communicatie?”

Jasmijn: “Net als alle organisaties merken we dat er krapte is op de arbeidsmarkt. Daarom willen we investeren in communicatie over en richting de arbeidsmarkt, onder meer via www.werkenbijcarinova.nl, om de huidige medewerkers aan boord te houden en nieuwe aan te trekken. Werken in de zorg is prachtig, en dat proberen we zo goed mogelijk te laten zien. Bijvoorbeeld met bijzondere verhalen van onze collega’s.

Ook op social media worden deze berichten altijd vaak gelezen.”

Mickey Joe: “Wanneer is jouw werkdag geslaagd?”

Jasmijn: “De meeste medewerkers van Carinova zijn natuurlijk dag in, dag uit druk met de zorg voor anderen. Juist daarom vind ik het fijn als ik hén kan helpen. Dat kan iets kleins zijn, maar wel iets waardoor ze hun werk nog beter kunnen doen. Het is fijn als dat lukt.”*

drijfveer TEKST Marjolein Straatman
14
15 dichtbij
“Met één klik wordt in een paar duidelijkstappen hoe je hulp kunt aanvragen”

Het is fijn om je bij je werkgever goed op je plek te voelen.

Bij Carinova zijn dit jaar maar liefst 120 thuishulpen 12,5 jaar in dienst. Reden voor een feestje. En: om drie van hen te vragen wat er zo leuk is aan het werk.

CARINOVA feliciteert

j120 jubilarissen

Juli 2022 was voor 120 Carinovathuishulpen een feestelijke maand. Zij vierden allemaal hun koperen jubileum in dienst van Carinova. Ook jubileerden ze op dezelfde dag: 1 juli 2022! Voor dit bijzondere gegeven is een goede verklaring. Vóór 2010 waren zij als alfahulp in loondienst bij de cliënten zelf en na een wetswijziging nam Carinova hen allemaal graag aan in loondienst. Dat zo veel mensen al zo lang kiezen voor

werkgever Carinova is iets om blij van te worden en om trots op te zijn. Op een mooie zomerdag werden de jubilarissen met een feestje en een hapje en drankje (letterlijk) in het zonnetje gezet.

Meer weten over thuishulp? Kijk eens op www.carinova.nl/onze-zorg/ huishoudelijke-hulp/ of bel met Carinova 0900 86 62.

Yvonne:

Jansje:

“Ik heb verschillende cliënten. Onder hen is een vrouw bij wie ik ook al 12,5 jaar over de vloer kom. Ik verricht huishoudelijke taken en stofzuig, dweil en lap bijvoorbeeld de ramen. Toch ben ik voor haar, en voor veel anderen, meer dan een thuishulp. Een steun en toeverlaat, soms. Zeker mensen die alleen wonen willen af en toe hun verhaal doen. Gaandeweg ontstaat er een band. Ik ben de dame in kwestie bijvoorbeeld gaan opzoeken toen ze in het ziekenhuis lag. Dat soort dingen doe ik graag. Het contact met mensen is dan ook het allerleukste aan mijn werk. Ik vind het fijn om te helpen. Daarom lijkt het me vreemd en moeilijk om ineens te stoppen met mijn baan als ik de pensioengerechtigde leeftijd bereik. Waarschijnlijk werk ik gewoon door als het zover is en ik me goed genoeg voel. Het werk is nog veel te leuk. Tijdens ons jubileumfeestje sprak ik collega’s die er precies zo over denken. Het helpt ook dat Carinova een goede werkgever is.”

Yvonne Steenbergen (63) is getrouwd en heeft twee kinderen en zes kleinkinderen. Die laatsten vormen een favoriete tijdsbesteding. Ook houdt Yvonne van fietsen en vakanties naar de zon.

“Een dame bij wie ik al een poosje schoonmaak zei deze week: ‘Ik ben al druk in de weer geweest voordat je kwam.’ Ze is in de negentig en had alvast de was gedaan zodat ik die alleen nog in de droger hoefde te doen. Het grappige is: dat zegt en doet ze elke week. Helemaal niet nodig, maar natuurlijk heel erg lief. Ik ga altijd met plezier naar mijn werk. Mensen weten precies waar ik aan de slag ben omdat ik neuriënd door het huis ga. Tussendoor is er altijd een moment voor koffie en een praatje. Het mooie is dat de gesprekken over alles kunnen gaan. Je krijgt vaak van alles mee als je langer bij iemand werkt. Het wordt vertrouwd. Mensen raken aan je gehecht. Toen ik een poosje niet kon werken omdat ik ziek was, vroegen cliënten vaak hoe het ging. En: of ik wel terugkwam. Een goed teken. In die periode hoorde ik trouwens ook regelmatig van Carinova. Dat was fijn.”

Jansje Baarslag (62) is getrouwd en heeft drie kinderen en vier kleinkinderen, op wie ze geregeld past. Daarnaast gaat ze graag weekendjes weg met een vriendin. Ook wandelen, fietsen en kaarten maken zijn hobby’s.

“Sommige cliënten zijn een open boek. Het gebeurt regelmatig dat mensen al pratend hun hele levensverhaal vertellen. Best interessant. Wat ik voor de cliënten doe, varieert natuurlijk per huishouden. Bij de een pak je alle taken op, bij de ander een paar. Waar het kan probeer ik mensen te helpen en te stimuleren in hun zelfstandigheid. Zolang de cliënt maar tevreden is. Dan ben ik het ook. Het is fijn om iets voor een ander te kunnen doen. Het past ook bij me. Ik ben van nature een behulpzaam type en krijg energie van het zorgen voor anderen. Als thuishulp kun je mensen opvrolijken. Af en toe kijken mensen vreemd op als ik voor het eerst binnenstap. Sommigen zijn het niet gewend dat een man komt werken in het huishouden. Met het delen van mijn ervaringen hoop ik dat het normaler wordt, én dat ook andere mannen geïnspireerd raken om een baan te zoeken als thuishulp. Het is leuk werk. Bovendien is Carinova een fijne werkgever. Ik krijg alle steun.”

Marco Brink (42) is getrouwd. Hij combineert zijn baan als thuishulp met vrijwilligerswerk in een woonzorgcentrum. Marco is dol op tuinieren. Verder geniet hij in zijn vrije tijd van sociale contacten en gaat hij graag uit.

in de wijk TEKST Marjolein Straatman FOTOGRAFIE Jasmijn Grotenhuis
“Je bent een steun en toeverlaat”
“Ik ga altijd met plezier naar mijn werk”
Marco:
“Ik krijg energie van het zorgen voor anderen”
16 17 dichtbij

Groentepakketten Gezond en nooit saai

U kunt ze bestellen via het internet of gewoon kopen bij de supermarkt. Groentepakketten winnen nog steeds in populariteit en dat is niet verwonderlijk. Een pakket bevat precies de juiste hoeveelheid groente voor een gebalanceerde maaltijd en biedt inspiratie voor de lekkerste recepten.

Groenten bevatten weinig calorieën en des te meer vitamines, mineralen en vezels, maar er is niet één groente die alle voedingsstoffen bevat. Daarom is afwisseling belangrijk. Als u steeds andere groenten kiest, krijgt u alle voedingsstoffen binnen die u nodig heeft. Het advies is om minimaal 250 gram groente per dag te eten en dat is best veel. Groentepakketten maken het u makkelijk. Wij kozen voor een pakket met zoete aardappel en sperziebonenstamppot. Hollandse pot met een twist! *

tip:

Op Maaltijdbox.com kunt u alle boxen op prijs en kwaliteit vergelijken.

Wie ’s nachts goed slaapt, heeft overdag meer energie, een betere concentratie en een zonniger humeur. Bovendien is een goede nachtrust het beste schoonheidsgeheim. Kortom, goed slapen is een must, maar hoe doet u dat als het niet vanzelf gaat?

DE KRACHT van een goede nacht

Vaste bedtijden

Zoete aardappelsperziebonenstamppot

VOOR 4 PERSONEN INGREDIËNTEN

1 KILO ZOETE AARDAPPELEN

200 G SPERZIEBONEN

1 PAPRIKA

1 WITTE UI

2 RODE UIEN

BEREIDING

ZELF TOEVOEGEN

1 ROOKWORST OF GROENTEBURGER

2 EL OLIJFOLIE

1 LITER WATER ZOUT EN PEPER

Schil de zoete aardappelen en snijd deze in stukjes. Snijd de sperziebonen en de paprika in stukjes, snijd de uien in dunne ringetjes. Kook de zoete aardappelen samen met de witte ui 15 minuten in een pan met ruim water. Bak de rode uien en de paprika glazig in een koekenpan met olie. Voeg de sperziebonen toe aan de aardappelen met uien en laat dit nog 5 minuten meekoken. Giet dit daarna af en stamp het grof. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de stamppot met de gebakken rode ui, paprika en de rookworst of de groenteburger.

eEr zijn maar weinig onderwerpen waarover de experts zo eensgezind zijn als het belang van een solide nachtrust. Het maakt energieker, alerter, slanker, gezonder en gelukkiger; voldoende slapen heeft alleen maar voordelen. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd: ruim 60% van de Nederlanders is niet tevreden over de eigen slaapkwaliteit.* Gelukkig kunt u zelf veel doen om uw nachtrust te verbeteren. Maar allereerst: wat is een goede slaap?

Schaapjes tellen?

Bij een gezonde nachtrust wisselen de verschillende slaapfases elkaar – ongestoord – af. Op die manier worden de hersenen tijdens het slapen schoongespoeld en wordt u uitgerust wakker. Gemiddeld heeft een mens aan acht uur non-stop slaap genoeg voor dat herboren gevoel. De klassieke slaaptips als schaapjes tellen of een ‘slaapmutsje’ nemen kunt u maar beter vergeten. Schaapjes tellen helpt niet en door alcohol slaapt u juist slechter.

De beste basis voor een heilzame slaaproutine is zorgen voor vaste tijden om te gaan slapen én om op te staan. Makkelijker gezegd dan gedaan. Uitslapen in het weekend kan verleidelijk zijn, maar daardoor valt u de avond daarna nog moeilijker in slaap. En wie de slaap toch al moeilijk kan vatten, kan ’s avonds beter geen koffie of thee drinken. De opwekkende werking van cafeïne houdt wel zeven uur aan!

Theedrinkers opgelet: ook groene en witte thee bevatten cafeïne, maar kruidenthee zal niemand uit de slaap houden.

Gespreid bedje

Behalve dingen laten, zijn er genoeg dingen die u kunt doen om beter te slapen, zoals bijvoorbeeld voldoende bewegen overdag. Wie lichamelijk moe is, rust ’s nachts veel beter uit. Ook de kamer waarin u naar dromenland vertrekt, is van belang: zorg voor een knusse, koele en donkere slaapkamer (zonder smartphone op uw nachtkastje) én een comfortabel bed. Een investering die echt de moeite waard is. Zeker als u bedenkt dat we zo’n 30% van ons leven slapend doorbrengen. Welterusten.*

*bron Hersenstichting

Topmatras met 50% korting

Toe aan een nieuw matras?

Dan komt deze droomactie van Medipoint goed van pas: een VisioClimate Ultra matras al vanaf € 449,- (in plaats van € 898,-).

Dit hoogwaardige matras van Zwitserse bodem is volgens zorgprofessionals een aanrader. Geïnteresseerd? Kijk op www.medipoint.nl/slapen

Slaapadviesdagen

Tijdens de Uit & Thuizzdag op 26 januari in Dalfsen (zie achterpagina) geeft een slaapexpert van Medipoint persoonlijk advies.

U kunt proefliggen en het matras zelf ervaren.

Meer slaapadviesdagen in de regio zijn:

Medipoint Zwolle, dinsdag 1 november 2022

Medipoint Almelo, donderdag 10 november 2022

Medipoint Almelo, vrijdag 25 november 2022

TEKST Moniek Moorman aan tafel
g
19 dichtbij 18
document
“Een goede nachtrust maakt energieker, gezonder gelukkiger”en

ontwikkelingen

Muziektherapie: zonder praten tóch contact!

Muziek brengt sfeer, roept herinneringen op, verbindt mensen, kan laten ontspannen én is bij iedereen bekend. Minder bekend is dat sinds 2020 muziektherapie wordt gegeven bij de woonzorglocaties van Carinova. Muziektherapeuten Kim Heerink en Angela Kemper vertellen over hun werk en de betekenis ervan.

Kim Heerink (25) woont samen met haar vriend in Losser. In haarvrijetijd is ze zangeres en zit ze op volleybal.

aAngela werkt al dertig jaar als muziektherapeut, eerst in de psychiatrie vanuit haar eigen praktijk en sinds vorig voorjaar bij Carinova. Collega Kim Heerink begon een maand later, direct na haar studie. “Juist de verschillen maken onze combinatie zo goed; Kim heeft veel kennis over actuele onderzoeken, terwijl ik beschik over jarenlange praktijkervaring.” Toch is muziektherapie in de basis nog steeds hetzelfde, zegt Kim. “Bewoners worden via een psycholoog of arts doorverwezen. Het is net als fysiotherapie of logopedie een vorm van therapie.”

Angela Kemper (58) is getrouwd en woont in Dalmsholte. Hier houden ze kippen, pony's en schapen. Haar grootste hobby's zijn tuinieren en bezig zijn in haar voedselbos.

Kracht van muziek

Zonder praten toch contact maken, dat is voor Angela de grootste kracht van muziek. “Als ik een doorverwijzing krijg, omdat iemand gedragsproblemen

heeft, vaak verdrietig is of juist erg in z’n eigen wereld zit, kan muziek helpen om contact te krijgen. Ik kom bijvoorbeeld regelmatig bij een meneer met vergevorderde dementie. Als je iets eenvoudigs tegen hem zegt of vraagt, zoals ‘drink je water op’, dan snapt hij dat niet. Ik neem hem elke dinsdag mee naar zijn kamer. Ik praat tegen hem, haal mijn accordeon tevoorschijn, maar hij kijkt mij niet aan noch maakt hij contact. Tot ik de eerste toontjes speel. Dan richt hij zich op mij, gaat een vingertje wijzend omhoog en zegt hij: ‘Ja!’ Elke week weer denk ik: dit is toch het mooiste beroep van de wereld?!” Kim knikt instemmend. “Zeker als iemand dementerend is, probeer ik zo weinig mogelijk te praten, maar begin ik muziek te spelen die aansluit bij de stemming. Stel, iemand is verdrietig, dan zing ik bijvoorbeeld ‘Can’t help falling in love’ van Elvis Presley.

Mensen gaan meedeinen op het rustige ritme. Ik vertel dat het liedje gaat over iemand die veel van iemand houdt en vraag: ‘Houd jij ook van iemand?’ Zo ondersteun ik een thema met muziek. Dan kan ik bijvoorbeeld vertellen dat het een Amerikaans liedje is en vraag ik of ze daar weleens zijn geweest. ‘Ja? Wat leuk!’ Ik sluit aan bij de herinneringen en gaandeweg wordt ook de muziek steeds positiever. Was ik direct een vrolijk muziekje gaan spelen, dan had ik nooit dat contact gekregen dat er nu wel is.”

Je hoeft niet muzikaal te zijn

Mensen denken vaak dat muziektherapie hetzelfde is als een muziekactiviteit. Kim:

“‘Mevrouw Jansen zong vroeger in een koor en vond dat zo leuk, kun je met haar een paar liedjes zingen?’ Maar mensen hoeven niet muzikaal te zijn en het is ook geen muziekles, je leert geen noten lezen of een instrument bespelen. Een muziektherapeut probeert iemand door middel van muziek na te laten denken over wat hij of zij ergens van vindt of hoe die ergens mee omgaat. Stel dat je iets traumatisch hebt meegemaakt of rouwt om een dierbare, dan kunnen we daar samen bijvoorbeeld een tekst over schrijven op de muziek die dierbaar is voor iemand, zoals een liedje van ABBA.”

Samenwerken met fysiotherapeut en logopedist

De muziektherapeuten werken in de praktijk regelmatig samen met andere disciplines. Angela vertelt over een bewoner die als gevolg van een hersenbloeding niet meer goed kan praten.

“Samen met een logopedist proberen we de spraak te verbeteren. Een zinnetje is bijvoorbeeld: ‘Mag ik naar bed?’ Hij kan dit zelf niet goed zeggen. Ik zet de woorden op een unieke melodie en ritme en vervolgens oefenen we daarmee. Zeker als in een vroeg stadium met deze therapie wordt gestart, kunnen mensen na een tijdje niet alleen zo’n zinnetje zingen, maar zelfs uitspreken. Als dit lukt, voelt dat echt als een geluksmomentje! Er is contact, wat op geen enkele andere manier lukt!” Kim vult aan:

“Samen met de fysiotherapeut begeleid ik iemand met parkinson om hem beter te laten lopen. Ik ondersteun hem met mijn stem en gitaar. Terwijl hij met de fysiotherapeut loopt, zeg ik ‘en stap, en stap, en stap’. De ‘en’ is het moment waarop hij weet: ik til mijn been op. De ‘stap’ het moment waarop hij zijn voet op de grond zet.” Zowel Angela als Kim hoopt in de toekomst meer bewoners te mogen helpen met muziektherapie.

Angela: “En ik gun het de mensen die nu nog thuis wonen. Ook zij kunnen een beroep doen op een muziektherapeut via de eerstelijnszorg en die wordt door meerdere verzekeraars vergoed.” *

TEKST Léonie Schutter de Boer FOTOGRAFIE De Beeldredaktie
20 21 dichtbij
“Dit is toch het mooiste beroep van de wereld”

puzzel

Woordzoeker

De gegeven woorden zijn – in alle richtingen – in het diagram verborgen. Sommige letters zijn meer dan één keer gebruikt. Plaats de resterende letters in het oplossingsbalkje voor de oplossing van deze puzzel.

ANNET WILBERTS

AQUARELLEN

ARANSHI WELDAY

BUURTHUIS

CARINOVA THUIZZ

CATERING

CURSUSSEN

DAGBESTEDING

DUURZAME HUIZEN

ERIK VAN BRUSSEL

FIETSTOCHT

FYSIOTHERAPEUT

GOED SLAPEN

HANS KOERHUIS

HANZEJAAR

HARDENBERG

HOBBY

HUISHOUDEN

ILLUSTRATIES

INFORMATIEF

JAAP NIEUWENHUIS

KAPPER

KOELVERS

KRUIDENTHEE

LEKKENDE KRAAN

lezersaanbieding thuizz

CarinovaThuizz

LEVENSVERHAAL MUZIEK

NACHTRUST

RAALTE

RIET KWAKMAN

SCHILDEREN

SLAAPMUTSJE SOOS

SPARRENHEUVEL

VERHALENPAD

VEZELS

VITAMINES

VRIESVERS

WINTER

Gastenverblijf Elferink Hoeve

Waar iedereen meer dan welkom is

Midden in de natuur vindt u het gastenverblijf van de Elferink Hoeve. Het ligt op de rand van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei: een oase van rust.

Dolfinarium en kastelen

U kunt vanuit de Elferink Hoeve te voet het bos inlopen en het mooie coulisse-landschap nodigt uit tot fietstochten. Ook in de winter hoeft u zich niet te vervelen. U kunt landgoederen en kastelen in de buurt bezichtigen of het Nationaal Park De Hoge Veluwe. DierenPark Amersfoort, Ouwehands Dierenpark Rhenen en het Dolfinarium in Harderwijk zijn eveneens een aanrader.

Rolstoelvriendelijk

Meer puzzelen?

Wat moet u doen?

Stuur de oplossing met uw naam en adres voor 1 februari 2023 in naar

Dichtbij, Postbus 4040, 2003 EA Haarlem of stuur een e-mail naar

dichtbij@brandingmedia.nl

De uitgever neemt contact op met de prijswinnaars.

De prijzen worden beschikbaar gesteld door de genoemde bedrijven.

1e prijs

Een overnachting op de Elferink Hoeve voor 2 personen en natuurlijk staat appeltaart met slagroom voor u klaar in de koelkast.*

www.elferinkhoeve.nl

*Alleen geldig op maandag, dinsdag of woensdag in de periode van 1 november 2022 tot 1 februari 2023 met uitzondering van de kerstvakantie.

2e en 3e prijs

Jaap Nieuwenhuis –Stillevens in aquarel.

Uitgever De Weideblik, verschenen februari 2022.

Ter waarde van € 25,00

www.weideblik.com

Wilt u elke week een puzzel maken? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief genaamd ‘Thuizz journaal’. Dit is een e-mail vol met leuke artikelen, activiteiten bij u in de buurt, nuttige tips en elke week een nieuwe puzzel. Als lid kunt u zich gemakkelijk inschrijven. Log in op uw persoonlijke Thuizz-account en klik op aanmelden voor de nieuwsbrief. Kijk voor meer informatie op www.carinova.nl/ ledenservice/

De Elferink Hoeve is aangepast voor mensen die minder goed ter been zijn of een rolstoel gebruiken. Er is een in hoogte verstelbaar onderrijdbaar aanrecht, een sta-op-stoel, de badkamer is aangepast en er is ruimte genoeg om te manoeuvreren met een rolstoel.

AANBIEDING

Lezers van Dichtbij ontvangen 10% korting op een verblijf van twee nachten of meer. In de koelkast staat een heerlijke appeltaart met slagroom voor u klaar!

De actie is geldig in de wintermaanden van 15 oktober 2022 tot en met 31 maart 2023.

Elferink Hoeve

Klein Moorst 12 3931 ND Woudenberg www.elferinkhoeve.nl

Telefoon: 06-2 022 8513

E-mail: elferink@elferinkhoeve.nl

10% korting

‘Thuizz is de beste plek om oud te worden’, dat is het motto van Carinova Thuizz. Daarom hebben wij verschillende gezondheidsen comfortdiensten aan huis voor u geselecteerd. Zo zijn leden van Carinova Thuizz altijd verzekerd van de beste dienstverlening en een vertrouwd gezicht. Kijk voor meer informatie op www.carinova.nl of bel met 0900 86 62.

Vitaal Thuizz

Audicien aan huis

Kapper aan huis

Mondhygiëniste aan huis

Opticien aan huis

Pedicure (medisch) aan huis

Schoonheidsspecialiste aan huis

Stoppen met roken

Zorgverzekering voordeel

Gemak Thuizz

Belastinghulp

Klussendienst

Maaltijden aan huis

Schilder- en behangservice

Tuinman

Verhuisservice

Uit & Thuizz

Dagtochten met de bus

Thuizz gesprek

Thuizz tablet

Uit & Thuizz-dag

Zwemmen

Veilig Thuizz

Hulpmiddelen voor leden

Personenalarmering & alarmopvolging

Rijbewijskeuring

Valpreventie voor leden

22 dichtbij 23

Uit & Thuizzdag 2023

Wegens succes herhaald!

Op donderdag 26 januari

2023 organiseren we weer een Uit & Thuizzdag.

Heeft u altijd al meer willen weten over de mogelijkheden van personenalarmering?

Of bent u er benieuwd naar hoe de matrassen van Medipoint in het echt liggen? Op onze Uit & Thuizzdag ervaart u het zelf. Ook zijn er leuke activiteiten, zoals een bingo en we organiseren leuke workshops. Hieraan kunt u gratis deelnemen. Koffie, thee of fris met wat lekkers staat voor u klaar. Bent u van de partij?

Aanmelden

Wij houden u op de hoogte van het programma als u zich aanmeldt via www.carinova.nl/.... of bel voor meer informatie met 0900 86 62.

Uit & Thuizzdag

Abonnement 2022/2023

U bent al lid voor slechts € 21,95 per jaar. Het lidmaatschap geldt voor het gehele huishouden. Dat betekent dat ook eventueel uw partner, kinderen of huisgenoten gebruik kunnen maken van alle diensten, services en kortingsmogelijkheden die Carinova Thuizz u te bieden heeft. Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met Carinova via 0900 86 62 of kijk op www.carinova.nl

Carinova Thuizz
gratis
DONDERDAG 26 JANUARI 2023, 16.00 UUR, IN OPTISPORT HEALTH CLUB & ZWEMBAD IN DALFSEN
Toegang

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.