Page 1

magazine van Carinova no1 voorjaar 2015

 Triple-A voor Carinova Koploper in de zorg  Henk van Zwam Nieuwe voorzitter Raad van Bestuur  Drijfveer De leukste baan die ik ooit heb gehad

Feestdagen met verrassingstochten

 Samenwerking tussen gemeentelijke wijkteams en Carinova  De nieuwe Wmo Wat betekent dat voor u?


voorwoord

inhoud

o

Ondanks alle veranderingen die momenteel in het zorgstelsel worden doorgevoerd, blijft de zorg die Carinova biedt op een hoog niveau en wordt zo ook gewaardeerd. Met ondersteuning van Carinova kan de ouder wordende cliënt zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, ook als hij of zij beperkingen heeft.

Carinova koploper in de ouderenzorg Uit het onderzoek van ActiZ ‘Benchmark in de zorg’ is gebleken dat zorgorganisaties die hebben geïnvesteerd in hooggekwalificeerde medewerkers en zelfstandige teams, het meest succesvol zijn in het ‘dichtbij’ brengen van de zorg. Omdat er een groter beroep wordt gedaan op de professionaliteit van de medewerkers, neemt hun motivatie toe. Dat merkt de cliënt ook!

Sociale wijkteams Omdat de ondersteuning die inwoners nodig hebben het best per wijk ingeschat kan worden, hebben veel gemeenten binnen onze regio sociale wijkteams aangesteld. De samenstelling en de naam van deze teams kan per gemeente verschillen, maar Carinova is er altijd nauw bij betrokken. Breder kijken Dit is een van de gevolgen van de herzieningen in de Wmo die dit jaar doorgevoerd zijn. Omdat er meer disciplines bij zijn betrokken kun je op deze manier breder kijken en daardoor nog meer vanuit de situatie van de cliënt denken. En natuurlijk begeleidt Carinova de vrijwilligers en mantelzorgers. We houden in de gaten dat ze niet overbelast raken.

“We zien uit naar een nieuw hoofdstuk in de zorg”

Een nieuw hoofdstuk We hebben alle veranderingen binnen de Wmo nog eens voor u op een rijtje gezet, maar als u vragen heeft over wat dit voor u persoonlijk betekent, kunt u altijd met Carinova contact opnemen. Wij zien uit naar een nieuw hoofdstuk binnen de zorg en staan u graag te woord. Let u ook nog eens op de aanbiedingen van het Carinova Servicepakket! Met behulp van producten en diensten van dit pakket kunt u nog langer profiteren van uw zelfstandigheid.

Henk van Zwam en Leontine Verhoeven Raad van Bestuur Carinova

colofon

LEDENSERVICE THUISZORG Pag 9 Vraagbaak Persoonlijke verzorging

WOONZORG

Pag 16 In de wijk Formele en informele zorg afgestemd

Pag 10 Uit en thuis Ambachtelijk eten bij Huuskes

Pag 19 Drijfveer Werken in het nachtteam

Pag 23 Column Weinig woorden

Pag 20 Document De nieuwe Wmo

Pag 6 Carinova wenst… Feestdagen met verrassingstochten Pag 7 Servicepagina Korting op comfortdiensten Pag 8 Blij met… Computerhulp aan huis Pag 24 Servicepakket Schoonheidsspecialiste aan huis

EN MEER… Pag 4 Interview Henk van Zwam Pag 13 Op stap De lente lokt Pag 14 Ontwikkelingen Triple-A voor Carinova Pag 18 Aan tafel Een gezond paasontbijt Pag 22 Puzzel Win een stadswandeling

Dichtbij is een uitgave van: Carinova, Postbus 678, 7400 AR Deventer, Telefoon 0900 86 62 Concept en realisatie: Branding Media B.V. Redactie: Communicatie- en pr-afdeling Carinova en Branding Media Aan dit nummer werkten mee: René de Graaff, Chris von Koettlitz, Ferdinand Pronk, Erno Reuvekamp, Diana Roos, Sarah Saarberg, Conny Verweij Beeldbewerking: Marcel van Dugteren Fotografie: De Beeldredaktie, Branding Media, Carinova, Erno Reuvekamp Hoewel bij het samenstellen van deze uitgave de grootst mogelijke zorgvuldigheid is betracht, kan de redactie niet aansprakelijk worden gehouden voor druk- of zetfouten. Genoemde prijzen zijn onder voorbehoud en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

2 dichtbij

3


interview

Henk van Zwam (54) is de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van Carinova. Hij volgt daarmee Johan Gerestein op, die Carinova per 1 november 2014 verliet in verband met zijn pensioen. Henk van Zwam vormt de Raad van Bestuur samen met Leontine Verhoeven. Hoewel hij begin januari – het moment van dit interview – nog maar net een paar weken op zijn post zit, is hij toch graag bereid alvast wat gedachten en gevoelens met de lezers van Dichtbij te delen. Henk van Zwam: “Verwacht op dit moment nog geen beleidsmatige uitspraken van mij,” zegt hij er meteen bij, “daarvoor ben ik hier te kort en moet ik nog allerlei mensen spreken en diverse dossiers bestuderen.”

TEKST & FOTOGRAFIE Erno Reuvekamp

HENK VAN ZWAM

NIEUWE VOORZITTER RAAD VAN BESTUUR

o

“De medewerkers gaan zo respectvol en liefdevol met hun cliënten om; ik beschouw het als een voorrecht om daar deelgenoot van te zijn”

Opvallend: het gesprek met Henk van Zwam begint, behalve met een ferme handdruk, ook met een kordaat “Ik ben jij!” Waarmee gelijk duidelijk is dat Henk van Zwam niet van overbodige poespas houdt en graag dicht bij medewerkers en relaties wil staan. Dus daarom ook maar meteen de meest brandende vraag gesteld: waarom na zoveel jaren politie toch de switch gemaakt naar de zorg, dat is toch heel iets anders? Henk van Zwam: “Door onze thuissituatie (met een autistische zoon, red.) heb ik besloten om een baan te zoeken waarbij ik dichter bij huis en bij mijn werk kan zijn. Anderzijds wilde ik een job waarbij ik ook écht de volledige eindverantwoordelijkheid heb. Dat is iets wat bij de politie per definitie niet mogelijk is of je moet minister van Veiligheid en Justitie willen worden.” Henk vult aan: “Trouwens, politie, zorg of nog iets anders, overal spelen vaak dezelfde kwesties: er moet meer werk gebeuren voor minder geld, er is extra efficiency nodig, veel organisaties moeten zichzelf opnieuw uitvinden en medewerkers worden met meer verantwoordelijkheden belast. Op die manier bekeken zijn er misschien wel meer overeenkomsten dan verschillen tussen politie en zorg.” Passie voor de cliënt Wat Henk van Zwam sowieso belangrijk vindt is dat hij nauw contact heeft met medewerkers in het werkveld. En dan niet

4 dichtbij

voor een kort beleefdheidsgesprekje, maar juist door een hele of een halve dag ‘mee te draaien’ met een medewerker of met een team. Ten tijde van dit vraaggesprek had Henk bijvoorbeeld al een halve dag ‘meegelopen’ op de Graaf Florishof in Deventer en was hij in Hardenberg met een coördinerend wijkverpleegkundige bij een aantal cliënten op bezoek geweest. Henk: “Wat mij bij die werkbezoeken treft, is de enorme passie die medewerkers hebben voor hun cliënten. Zij gaan zo respectvol en liefdevol met hen om; ik beschouw het als een voorrecht om daar deelgenoot van te zijn. Het is ook goed te horen dat cliënten over het algemeen heel tevreden blijken te zijn.” Carinova Servicepakket Over het Carinova Servicepakket zegt Henk van Zwam: “Het Carinova Servicepakket biedt volgens mij nog een heel groot potentieel. Via het Servicepakket zijn nu al tienduizenden mensen en gezinnen op een soort vanzelfsprekende wijze met Carinova verbonden. We moeten proberen dat verder uit te breiden, zeker nu ‘zo lang mogelijk thuis’ en ‘zo thuis als mogelijk’ belangrijke maatschappelijke doelstellingen zijn geworden. Het Carinova Servicepakket kan daar met zijn producten en diensten op allerlei manieren een bijdrage aan leveren.”

Henk van Zwam (54) heeft zijn hele werkzame leven bij de politie gewerkt. Altijd in leidinggevende functies, zowel aan de operationele kant als op het strategische vlak. Henk was onder andere korpschef van de politie Gelderland-Zuid en Chef District Zuid Regiopolitie IJsselland. De laatste functie van Henk van Zwam was hoofdcommissaris van de Landelijke Eenheid van de politie. Deze eenheid is belast met de uitvoering van landelijke en specialistische politietaken. Naast zijn politieofficiersopleiding heeft hij ook Informatiemanagement gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Henk heeft onder andere in Dalfsen gewoond en woont nu al jarenlang met zijn gezin in Deventer. Hij kent Carinova’s werkgebied dus redelijk op z’n duimpje…

*

5


carinova wenst…

servicepagina

TEKST Sarah Saarberg

Abonnees van het Carinova Servicepakket krijgen korting op een groot aantal comfortdiensten. Dichtbij heeft een actuele selectie gemaakt uit dit Servicepakket. Wilt u hiervan gebruikmaken? Bel: 0900 86 62.

Keukenhof, musicals en dagtochten Vervoer tot voor de deur!

EXTRA

extra

online-korting! VERRASSINGSTOCHTEN BIJ TCR TOURS

Naar een leuke musical, een dagje Keukenhof of een mooie rondrit: Jojanneke Smits (78) uit Raalte is er dol op. Zelf rijden doet ze niet meer, maar dankzij de diensten van TCR Tours kan ze er nog steeds op uit. “Ik stap op in mijn eigen dorp en wordt daar voor de deur afgezet. Wat een luxe!”

i

“Ik ben altijd al ondernemend geweest,” vertelt Jojanneke enthousiast. “Mijn man en ik gingen graag op vakantie en ook op latere leeftijd waren we dol op dagjes uit. Toen hij was overleden, ben ik een tijdje niet op stap geweest, maar op een goed moment begon het weer te kriebelen. Ik ben ook dol op het theater.” Haar kinderen juichen de ondernemende geest van hun moeder van harte toe, maar kunnen haar niet altijd vergezellen. “Gelukkig ontdekte ik dat TCR Tours dagtochten organiseert en tot mijn grote vreugde ook uitjes naar diverse musicals.” Jojanneke is hier erg enthousiast over. TCR Tours organiseert niet alleen het vervoer, maar regelt ook nog eens de kaartjes. “Wat helemaal fijn is, is dat je bij het theater zo ongeveer voor de deur wordt afgezet.

6 dichtbij

Ik ga tegenwoordig vaak met een vriendin en zij is niet meer zo goed ter been, dus voor haar is dat geweldig.”

1 0 % korting*

Verrassingstocht Behalve naar musicals gaat Jojanneke dit jaar voor het eerst ook mee op een verrassingstocht. “Een buurvrouw van mij heeft dat vorig jaar gedaan en was erg enthousiast. Ze hebben toen een rondvaart in de Weerribben gemaakt en kregen daar een lunch aan boord. Met de bus hebben ze ook nog een prachtige rondrit gemaakt. Ik ben erg benieuwd wat ze dit jaar gaan doen; ik laat me lekker verrassen!” *Vraag naar de voorwaarden!

*

De verrassingstochten van TCR Tours zijn speciaal ontwikkeld voor senioren, dus ook als u wat minder goed ter been bent, kunt u gewoon mee. Dit jaar worden er op tweede paasdag, op Hemelvaartsdag en op tweede pinksterdag verrassingstochten gemaakt. Gegarandeerd een gezellige dag uit! Wees er snel bij, want vol is vol. De prijs voor een verrassingstocht is € 70,00 p.p. Dit is inclusief vervoer per luxe touringcar, koffie met iets lekkers, lunch, 3-gangendiner, 1 consumptie én een leuke excursie.

MEER INFORMATIE TCR Tours heeft opstapplaatsen in Apeldoorn, Dalfsen, Deventer, Heeten, Nijverdal, Raalte en Zutphen. Bij de dagtocht van uw voorkeur vindt u de exacte opstapplaatsen en tijden. Voor de verrassingstochten worden de vertrek- en thuiskomsttijden later bekendgemaakt. U betaalt nooit reserveringskosten en krijgt als abonnee van Carinova Servicepakket 10% korting op alle individuele dagtochten (niet geldig in combinatie met andere kortingen en/of aanbiedingen).* Dagtochten gaan alleen door bij voldoende deelname. Kijk voor meer informatie op www.tcr-tours.nl of bel naar 0572 - 35 35 35.

Abonnees van het Carinova Servicepakket kunnen profiteren van EXTRA online winkelvoordelen die kunnen oplopen tot honderden euro’s per jaar. Kijk op de website www.carinova.nl/servicepakket en ontvang altijd EXTRA kortingen in de categorieën elektronica, wonen, mode, vrije tijd, reizen, vervoer, mooi en gezond. U kunt hierbij denken aan een Roompot-vakantie of korting bij Mediamarkt. Om te kunnen profiteren geeft u uw e-mailadres door via servicepakket@carinova.nl en u ontvangt een e-mail met een link waarmee u direct kunt gaan shoppen.

HAARproblemen? De pruikenspecialisten van Carinova kunnen hulp bieden als u bijvoorbeeld door ziekte of medicijngebruik een pruik, haaraanvulling of een haarstuk nodig heeft. Onze specialisten komen bij u thuis, zodat u in alle rust en privacy een passende pruik of haarprothese kunt uitzoeken. Op indicatie van uw huisarts kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding via uw zorgverzekering. Abonnees van het Carinova Servicepakket krijgen korting op de eigen bijdrage en bovendien een gratis verzorgingspakket ter waarde van € 35,00 bij de aanschaf van een pruik of haarstuk. Bel met Carinova via telefoon 0900 86 62 voor het maken van een afspraak.

gratis

Dol op mooie kleding Als u er graag verzorgd wilt uitzien en erg van mooie kleding houdt, maar wel wat hulp kunt gebruiken bij het passen en combineren, dan kan de kledingservice aan huis een uitkomst bieden! U kunt thuis op uw gemak de kleding passen en direct combineren met de kleding die al in uw kast hangt. Als u uw voorkeuren en wensen vooraf kenbaar maakt, wordt een passende collectie kleding aan u voorgesteld. Ook Voor mensen met een fysieke beperking is er een assortiment met aangepaste kleding beschikbaar. Bovendien kan de kleding voor u worden aangepast of versteld. Abonnees van het Carinova Servicepakket krijgen 10% korting. Bel voor een afspraak met Carinova via telefoon 0900 86 62.

De kapper

verzorgingspakket t.w.v. € 35,-

% 1k0 orting

BIJ U THUIS

% 1k0 orting

U kunt een afspraak maken wanneer het u uitkomt en hoeft er de deur niet meer voor uit! Een echte kapper waarbij u zich thuis voelt. Iedereen is uniek en daarom geven we ook u graag een unieke uitstraling. De kapper aan huis is altijd op de hoogte van de nieuwste haarmode en weet exact de mogelijkheden van uw haar te benutten. Ook als u liever niet met uw kinderen wilt wachten in een kapsalon, is de thuiskapper een uitkomst! Abonnees van het Carinova Servicepakket krijgen 10% korting op het basistarief. Bel voor een afspraak met Carinova via telefoon 0900 86 62.

7


blij met...

TEKST Sarah Saarberg FOTOGRAFIE de Beeldredaktie

Cindy Nijkamp (35) is franchisenemer van Hulpstudent.nl in de regio Deventer. Ze heeft samen met haar partner twee kinderen. Ook wonen er cavia’s, kippen en een kat in en om het huis. Zelf is ze ook niet erg handig op de computer, maar ze weet wel precies welke hulpstudent ze het best kan inschakelen voor welk probleem.

computerhulp aan huis

“Leuk om te helpen” De heer Cor van der Woldt (79)

is weduwnaar en heeft een vriendin. Hij is voorzitter van de cliëntenraad van Park Braband en heeft tien jaar in de cliëntenraad van Carinova gezeten. Behalve van computeren houdt hij van klaverjassen en schildert hij graag. Hij organiseert eens per maand de bingo en werkt om de week in het restaurant van Park Braband.

Hij is dolblij met zijn nieuwe computer, maar tot grote schrik van de heer Van der Woldt was ineens zijn mail nergens meer te vinden. Dankzij computerhulp aan huis van het Carinova Servicepakket is het gelukkig allemaal opgelost.

Hoewel hij best handig is met z’n computer, liep de heer Van der Woldt toch tegen wat problemen aan. “Ik ben abonnee van het Carinova Servicepakket en heb een beroep gedaan op hun dienst computerhulp aan huis toen ik er zelf niet meer uit kwam.” Voor de heer Van der Woldt is Carinova geen onbekende. “Ik woon in een aanleunwoning die hoort bij het Carinova Woonzorgcentrum Park Braband in Schalkhaar. Hier wonen net als ik veel ouderen die graag de computer gebruiken, maar niet altijd alles begrijpen.” Cindy Nijkamp van Hulpstudent: “Als mensen problemen hebben met hun computer of tablet kunnen ze het Carinova Servicepakket bellen. Dan worden wij ingeschakeld en nemen we binnen 24 uur contact op met de abonnee. Vervolgens ga ik op zoek naar de ICT-student die dit probleem het best zou kunnen oplossen.” Cindy en Hulpstudent zijn heel enthousiast over de samenwerking met Carinova. “De studenten vinden het heel leuk om de abonnees van het Carinova Servicepakket te helpen.” Als abonnee van het Carinova Servicepakket krijgt u een korting op het standaardtarief van € 12,50 per uur (incl. btw). De eerste twee uren krijgt u 10% korting, daarna 5% korting per uur. Bel voor meer informatie naar het Carinova Serviecpakket via telefoon 0900 86 62.

*

8 dichtbij

WELKE COMPUTERHULP KUNT U VERWACHTEN? U kunt de dienst computerhulp aan huis inschakelen voor onder andere: • Trage computer sneller maken • Virusproblemen oplossen • Internet of e-mail instellen • Nieuwe software installeren • Printer of internet aansluiten • Storingen oplossen

COMPUTERLES Behalve voor het oplossen van problemen kunt u bij het Carinova Servicepakket ook terecht voor computerles aan huis. De student kan u bijvoorbeeld leren hoe u e-mailt, hoe u kunt Skypen (gratis beeldbellen) met uw (klein)kinderen, of hoe u veilig geld over kunt maken via uw computer, zodat u niet meer naar de bank hoeft.

1

vraagbaak Heeft u een vraag voor de vraagbaak? Mail het aan info@carinova.nl.

Ik wil graag zelf bepalen wie mij helpt met de verzorging. Hoe kan ik dat regelen? MILKA NOOIJ, ZORGZUSTER SALLAND:

“Als u zelf wilt kiezen wie er precies bij u thuis komt om u te helpen bij uw persoonlijke verzorging en op welke manier, kan de organisatie van Zorgzuster Salland een uitkomst bieden. Zorgzuster Salland bemiddelt tussen zzp’ers in de zorg en de mensen die hulp nodig hebben. Zzp’ers zijn mensen die graag als ‘eigen baas’ aan de slag willen. Abonnees van het Carinova Servicepakket kunnen deze mensen via Zorgzuster Salland inschakelen en u bent er zo van verzekerd dat de kwaliteit van de zorg gewaarborgd is. Bovendien betalen abonnees van het Carinova Servicepakket géén bemiddelingskosten. Er wordt een optimale match gemaakt tussen uw persoonlijke wensen en de zorgverlener die het best bij u past. U houdt zelf de regie in handen en krijgt een zorgverlener die staat voor betrouwbaarheid, flexibiliteit en klantgerichtheid. Neem contact op met Carinova voor meer informatie via telefoon 0900 86 62.”

2

*

Heb ik een indicatie van mijn huisarts nodig om gebruik te kunnen maken van de Personenalarmering van Carinova? HILDA SMIT*, AFDELING PERSONENALARMERING CARINOVA: “Nee, dat is niet nodig. Als u zelfstandig woont maar niet meer zo goed ter been bent of door ziekte deels afhankelijk bent van anderen, kunt u zich aansluiten bij de Personenalarmering van Carinova. In noodgevallen kunt u zo 24 uur per dag hulp inschakelen door simpelweg op de knop te drukken. U kunt dus veilig zelfstandig wonen omdat u altijd direct contact kunt maken met de buitenwereld. Er is geen indicatie voor nodig, iedereen kan er gebruik van maken. U kunt vooraf aangeven wie er na een melding bij u komt,

bijvoorbeeld de buren of een familielid of een verzorgende van Carinova. Een combinatie van deze twee is ook mogelijk. Abonnees van het Carinova Servicepakket betalen € 14,85 per maand (niet-abonnees betalen € 16,50 per maand) en voor de alarmopvolging betaalt u € 4,55 extra.”

3

*

*Hilda bemant de afdeling Personenalarmering samen met Petra Fokkink en Dorien Kloosterboer.

Uit eigen ervaring weet ik dat hulp bij de verzorging van terminale patiënten heel erg waardevol is. Hoe kan ik anderen hierbij ondersteunen? JOKE SCHALK, STICHTING THUIS STERVEN: “Veel mensen die terminaal ziek zijn en gaan sterven, willen graag de laatste weken van hun leven thuis blijven om in hun eigen vertrouwde omgeving afscheid te kunnen nemen. Hun verzorging is vaak zwaar en niet mogelijk zonder hulp. Vrijwilligers van de Stichting Thuis Sterven ondersteunen de familie hierbij. Zij hebben vaak zelf een familielid verloren of zijn in de zorg werkzaam geweest en weten uit ervaring wat nodig is. De vrijwilligers verrichten geen medische handelingen of zware huishoudelijke taken, maar zij zorgen ervoor dat de partner of familieleden even rust kunnen nemen. Dit wordt bijzonder gewaardeerd door de familie. De stichting heeft regelmatig nieuwe vrijwilligers nodig. Spreekt dit werk u aan? Neem dan contact op via www.thuissterven.nl of via de coördinatoren Joke Schalk (06-51565658) of Erna van Buiten (06-22917027).”

*

9


uit en thuis

TEKST Sarah Saarberg

Gezond, vers en ambachtelijk eten bij Carinova

Vers, ambachtelijk bereid en van de hoogste kwaliteit; al jarenlang biedt Huuskes het beste product binnen de mix van ‘vers en vroeger’. Voor Carinova een goede reden om tot een samenwerking over te gaan nu er is besloten dat de maaltijden extern worden bereid en er niet meer zelf wordt gekookt in de woonzorgcentra. Op de locatie Diessenplas in Holten heeft de samenwerking als eerste vorm gekregen. Daar is Huuskes per december 2014 gestart met het leveren van de maaltijden.

10 dichtbij

t maak je Huuskes, wa

menu?

Culinairteen Conmencue20p14 - 2015 Winter

Menukaart Winter Week 1

Week 1: wordt gegeten

m

“Minimaal blijven bieden wat men gewend is, maar het liefst nog een stap extra.” Dat is de insteek van de enthousiaste medewerkers bij Huuskes. Vanaf december levert het bedrijf alles rondom eten en drinken aan woonzorgcentrum de Diessenplas. De warme maaltijden, de broodmaaltijd, maar bijvoorbeeld ook het koekje bij de koffie. In het restaurant bij de Diessenplas kunnen bewoners en omwonenden dagelijks terecht voor een heerlijke maaltijd, waarbij elke dag de keuze wordt geboden uit verschillende gerechten. Natuurlijk wordt hierbij ook rekening gehou-

“Natuurlijk houden we ook rekening met verschillende diëten”

Menu A *** Gehaktbal h.o.h. Braadjus Rode bieten Aardappelpuree

Menu A *** Rookworst Braadjus

Stamppot boerenkool

Menu A *** Beefburger Braadjus Spitskool à la crème Gekookte aardappelen

den met verschillende diëten. Wie wil, kan bijna elke dag in het jaar iets anders eten: zo divers is het aanbod. Dat verschilt namelijk niet alleen in de winter en de zomer, maar wordt ook nog eens om de vijf weken veranderd. Wat echter dagelijks hetzelfde is, is de kwaliteit, want dat staat bij Huuskes hoog in het vaandel. DRIEDUBBEL GOEDGEKEURD “Het verwerken van de grondstoffen tot en met het eindproduct: we doen alles in eigen beheer,” vertelt accountmanager Niels Wassink van Huuskes. “Zo weten we zeker dat onze maaltijden aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoen. Omdat we veel werken voor de zorgsector, is het voor

in weeknr. 40 - 45 - 50 -

Menu A *** Surinaamse kipschotel Komkommersalade

3 - 8 - 13

maandag

Menu B *** Sukadelap Braadjus Licht gebonden andijvie Gekookte aardappelen

Menu C *** Erwtensoep Katenspek (zelf bestellen ) Roggebrood (zelf bestellen)

dinsdag

Menu B *** Gepocheerde zalmfilet Hollandaisesaus Waspeen Aardappelpuree

woensdag

Menu B *** Ajam pangang Kroepoek Atjar tjampoer Nasi goreng

Menu C *** Rundersaucijs Braadjus Bloemkool met bechamelsaus Gekookte aardappelen

Menu C *** Varkensschouderlap Braadjus Spruiten Aardappelpuree

Menu A *** Lekkerbek Tuinkruidensaus Broccoli Aardappelpuree

Menu A *** Kalkoenfilet Jus van gevogelte Rodekool Aardappelpuree

Menu A *** Mini-varkensrollade Braadjus Suikerpeulen & wortelen Gekookte aardappelen

donderdag Menu B *** Procureurlap Braadjus Koolrabi à la crème Aardappelpuree

Menu C *** Rundervink Braadjus Sperziebonen Gekookte aardappelen

vrijdag Menu B *** Runderlap Braadjus Spinazie à la crème Gekookte aardappelen

Menu C *** Speklap Braadjus Stamppot zuurkool

zaterdag Menu B *** Macaroni bolognese Deense salade

Menu C *** Gehaktschijf Braadjus Witlof à la crème Gekookte aardappelen

zondag Menu B *** Kipcordon bleu Champignonsaus Roerbakgroenten Gebakken aardappelpartjes

Menu C *** Hongaarse goulash Tuinerwten Witte rijst

Eten & Zo Thuis

Sinds begin 2014 werkt Huuskes met de eigen app Eten & Zo voor kleinschalige zorg. Deze unieke digitale kookassistent ondersteunt en faciliteert medewerkers en bewoners in de kleinschalige zorg bij de dagelijkse organisatie van lekker en verantwoord eten en drinken. Dit jaar zal de app ook een thuisvariant krijgen: Eten & Zo Thuis. Hiermee kunnen klanten van Carinova op eenvoudige wijze koelverse maaltijden en kleine dagelijkse boodschappen online bestellen.

11


uit en thuis

op stap

TEKST Chris von Koettlitz

De paashaas verbergt vrolijk gekleurde eieren tussen het frisgroene voorjaarsgras, we hullen ons in oranje voor Koningsdag en vieren onze vrijheid. Schaapskooien, straattheater en braderieën, fietsen, wandelen, terrasjes in de zon… Ga erop uit en beleef het in de regio!

de lente lokt… Eeuwige Jeugd Apeldoorn, 18 maart

Poppen- en berenbeurs Zwolle, 18 & 19 april

Waterval Vertelfestival Zwolle, 5-7 juni

Oud worden willen we allemaal, maar oud zijn? Samen met Nico Brandsen gaat zangeres en rasartieste Angela Groothuizen op zoek naar de mooiste liedjes over jeugd en ouder worden. Oprecht en ontwapenend, met veel zelfspot en vermogen tot relativeren. Theater Orpheus, Apeldoorn Toegang vanaf € 19,50

Of u nu verzamelaar bent of zelf poppen en beren maakt, de Poppen- en Berenbeurs blijft verrassen. Er is ruimte voor nostalgie en voor nieuwe rages, zoals babypoppen. Onvoorstelbaar hoe levensecht deze tegenwoordig zijn! Is uw pop of teddybeer in de loop van de tijd beschadigd, heeft hij nog maar één been of kijkt hij nog maar door één oog? De aanwezige poppendokter weet raad. Toegang: € 8,00 voor volwassenen en € 6,00 voor 65-plussers. Kinderen tot 12 jaar gratis.

Dwalen door straten vol verrassingen: begin juni wordt in het oude stadscentrum van Zwolle de zomer ingeluid met wonderschone vertellingen, theater, boeken, muziek, kunst, smakelijke proeverijen, voorjaarsmarkten en sport. Kortom: volop gezelligheid in het kader van Zwolle Unlimited, het jaarlijkse evenement waar het watervalfestival deel van uitmaakt. Op het internationale vertelprogramma onder anderen: Ben Haggarty, Jan Blake en Daniel Morden and his Devil’s Violin.

Gramsberger Torentocht 28 maart

www.ijsselhallen.nl

www.zwolleunlimited.nl

‘Gramsbergen, daar loop je mee weg!’ Het dorp heeft een uitstekende reputatie opgebouwd als start- en middelpunt voor leuke wandelevenementen, zoals de jaarlijkse breakfastrun en deze fascinerende torentocht, die de wandelaars door buurtschappen, bos en over boerenerven langs onder andere een bierbrouwerij en een molen voert. Heel bijzonder is ook de kennismaking met de Vecht, die met de boot overgestoken wordt. Deelname: € 4,50 van 07.00-18.00 uur

Taptoe 70 jaar Bevrijding Deventer, 5 mei

Voor meer informatie:

www.orpheus.nl/kaarten/ angela_groothuizen_2400/

OOK AAN HUIS! Koelverse maaltijden Huuskes levert aan de Diessenplas op vier manieren, zowel intramuraal als extramuraal. Dat betekent dat men in het restaurant kan genieten van de maaltijden, maar ook op de afdelingen. De bewoners van de aanleunwoningen kunnen zowel in het restaurant als in de woning zelf de maaltijd nuttigen. Voor mensen in de wijk organiseert Tafeltje Dekje Holten de aflevering van de maaltijden van Huuskes.

“Alle ingrediënten worden vers in huis gehaald en direct verwerkt” ons van het grootste belang dat we met de beste en meest veilige producten werken. Onze toeleveranciers moeten dan ook aan allerlei strenge eisen voldoen. Of het nou gaat om groenten van de boer uit de streek of de plantage voor de sinaasappels uit het buitenland: we kennen exact de oorsprong van de ingrediënten en producten en nemen alleen genoegen met het beste. We hebben een

12 dichtbij

Vriesverse maaltijden van apetito

grote Kwaliteitsdienst die zich voortdurend bezighoudt met de strenge kwaliteitseisen, hygiëne en veiligheid. Alles is driedubbel goedgekeurd.” Kwaliteit is dus erg belangrijk, maar ook variatie en natuurlijk de smaak telt. De ingrediënten worden vers in huis gehaald en direct verwerkt. Huuskes houdt daarbij vast aan ambachtelijke recepten, wat door de klanten altijd erg wordt gewaardeerd.

*

U kunt via het Carinova Servicepakket ook vriesverse maaltijden aan huis bestellen van apetito. Deze maaltijden worden kort gekookt en meteen daarna in heel korte tijd ingevroren. De catalogus van apetito biedt keuze uit ruim 125 gevarieerde maaltijden. Er wordt ook rekening gehouden met diëten. Ze worden bij u thuis afgeleverd en u hoeft ze alleen even op te warmen in de magnetron. Leden van het Carinova Servicepakket krijgen 10% korting. Bel met Carinova voor meer informatie via telefoon 0900 86 62.

www.gramsbergen.nl/evenementen

The Passion Ommen 2015 31 maart Het verhaal van de kruisiging op een moderne manier aangrijpend onder de aandacht gebracht met zang, muziek, beeldende kunst en theater, waarbij de toeschouwers ook een rol spelen. Het gebeuren bestaat uit twee onderdelen, een theaterstuk en een stille processie, die uiteindelijk bij elkaar komen. Toegang: gratis www.passionommen.nl

De gemeente Deventer en de organisatie Welcome Again Veterans organiseren ter ere van het zeventigjarig jubileum van onze bevrijding een groots welkom voor de nog in leven zijnde Canadese oorlogsveteranen die in de jaren 1940-’45 heldhaftig meevochten voor onze vrijheid. Een avondvullend programma met (bij goed weer) landende parachutisten, een wervelend muzikaal spektakel met gerenommeerde showorkesten en twee Canadese Pipes & Drums-korpsen, afgesloten met prachtig vuurwerk. Adelaarshorst, Deventer. 19.30 uur Toegang: € 5,00 www.deventer.info/nl/nieuws/ news_id,293/taptoe-70-jaar-bevrijding

www.deventer.info www.zwolletouristinfo.nl www.vechtdaloverijssel.nl

Meer voorjaarsplezier: Lammetjesdag Schaapskooi Lemelerberg, 21 maart, Giethmen Paasbrocante en Goede Vrijdagmarkt, 21 maart en 3 april, Deventer Vlooienmarkt, 25 april, Diamanthal Balkbrug Summer Fair 2015, 22 t/m 25 mei, Landgoed ’t Laer, Ommen

Lentewandelingen 29 maart: Dialectentocht, Olst 18 & 19 april: Bos- en Weidetocht, Dalfsen 19 april: IJsselloop, Deventer 6 mei: Wandeling Paleispark Het Loo, Apeldoorn

22 & 23 mei: Wandelmarathons CareClowns, Zwolle 30 mei: 11e Harm Boersma’s Rhododendrontocht, Lettele www.wandel.nl

13


ontwikkelingen

TEKST ConnyVerweij

Carinova gewaardeerd met Triple-A

MEER ONTWIKKELINGEN BIJ CARINOVA:

Veiligheidsprijs 2014

De Carinova veiligheidsprijs 2014 is gewonnen door Annemieke de Haan van het Nachtzorgteam Thuiszorg. Zij ontwikkelde een ‘whats-appgroep’ waarmee je binnen het team goed onderling contact kunt onderhouden. Hiermee verhoog je de veiligheid – en het gevoel van veiligheid – van de thuiszorgmedewerkers die ’s nachts over straat gaan. De jury vond het zeer herkenbaar en Carinova wil er natuurlijk alles aan doen om de veiligheid van de medewerkers te waarborgen. Dit voorstel is makkelijk te realiseren en de praktijk heeft al uitgewezen dat het goed werkt.

Koploper in de ouderenzorg

Elk jaar wordt in opdracht van ActiZ, de brancheorganisatie van zorgondernemers, een onderzoek uitgevoerd waarbij zorgorganisaties met elkaar worden vergeleken. Carinova haalde in 2014 de Triple A-status, oftewel de hoogst mogelijke status. Daarmee is Carinova een van de koplopers in de ouderenzorg in Nederland.

h

toekomstige koers te bepalen. En dat is erg beHet onderzoek van ActiZ ‘Benchmark in de zorg langrijk, zeker nu het zorgstelsel ingrijpend wordt in 2014’ is uitgevoerd door Pricewaterhousegewijzigd. Een van de structurele veranderingen Coopers (PwC). Bijzonder is dat in 2014 in totaal is dat de zorgteams binnen veel zorginstellingen maar liefst 181 organisaties aan het onderzoek meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid deelnamen. Zóveel zorginstellingen hebben nog krijgen, een organisatievorm die onder niet eerder meegedaan. Bij 111 van deze meer bedoeld is om op overheadorganisaties, waaronder Carinova, kosten te besparen. In het was het onderzoek integraal. Dat onderzoek was veel aandacht wil zeggen dat er zowel is ge“De zorg sluit voor deze zelfstandige teams. keken naar cliënttevredenheid nog beter aan Deze manier van werken blijkt en medewerkerstevredenheid meer voordelen te bieden. Zo als naar de bedrijfsvoering. bij de wensen van sluit de zorg nog beter aan bij Daardoor voorkom je dat er de cliënt” de wensen van de cliënt. Aneenzijdige conclusies worden ders gezegd: de zorg komt nog getrokken. Dankzij deze aanpak dichterbij. Daarbij wordt een groter én het grote aantal deelnemers beroep op de professionaliteit van de geven de resultaten van het onderzoek medewerkers gedaan, waardoor hun motivatie een zeer goed beeld van de huidige ouderen- en toeneemt. En de toonaangevende organisaties thuiszorg in Nederland. hebben – is een conclusie uit het onderzoek – geïnvesteerd in hooggekwalificeerde medewerkers. ZELFSTANDIGE TEAMS Dus zijn de medewerkers goed toegerust op hun Het onderzoek is niet alleen bedoeld om een nieuwe taak. Carinova heeft zelfstandige teams beeld te krijgen van wat er momenteel speelt, ook succesvol geïntroduceerd. maar helpt de zorgorganisaties ook om hun

14 dichtbij

Verbouwing De Hartkamp OP DE FOTO VAN LINKS NAAR RECHTS: MARCEL LANKHAAR (PWC), DICK VAN DEN BERG, LEONTINE VERHOEVEN EN ROBERT HORSTMAN.

TEVREDEN CLIËNT Wat in het algemeen opvalt in het onderzoek is dat het oordeel van de cliënt over de kwaliteit van de zorg op een hoog peil is gebleven. En dat ondanks alle veranderingen, die de cliënten en hun familie natuurlijk niet zijn ontgaan. Dat ze toch zo’n goed oordeel geven, zegt iets over de professionele houding en de inzet van de medewerkers. Zij zorgen ervoor dat de veranderende omstandigheden geen invloed op de kwaliteit van de zorg hebben. Die blijft op niveau. Dat is echt een groot compliment waard! OP DE GOEDE WEG Het toekennen van de Triple A-status gebeurde oktober jongstleden. Het valt ook Henk van Zwam, de nieuw aangestelde voorzitter van de Raad van Bestuur, op hoe gedreven, gemotiveerd en professioneel de medewerkers van Carinova zijn. In zijn kennismakingsperiode komt hij veel in contact met de medewerkers, die hem kunnen uitnodigen om kennis te maken op de werklocatie. Hij is het met zijn collega Leontine Verhoeven, lid Raad van Bestuur, eens, dat deze onderschei-

ding aan alle medewerkers en vrijwilligers van Carinova te danken is. “Met hun geweldige inzet zijn zij het die dit hebben gerealiseerd.” Een van de hoofddoelstellingen van Carinova is het werken met vakbekwame en betrokken medewerkers. Daar sluiten de uitkomsten van het onderzoek goed op aan. Carinova is met deze onderscheiding op de goede weg. Door de cliënt zoveel mogelijk zelf de regie te geven en familie, mantelzorgers, vrijwilligers en het lokale netwerk bij de ondersteuning te betrekken, kan Carinova ook in de toekomst uitstekende ouderenzorg blijven bieden.

*

De verbouwing van woonzorglocatie De Hartkamp in Raalte verloopt volgens planning. Het huidige restaurant Het Raalterwoold en de entree blijven tijdens de bouwperiode nog intact. Het bouwdeel met de overige algemene voorzieningen is inmiddels gesloopt. Hier komen een nieuwe entree, een grand café en multifunctionele ruimten. Dit wordt het Centraal Hart: een ontmoetingsruimte voor cliënten, bezoekers en wijkbewoners. Gelijktijdig met de bouw van het Centraal Hart wordt ook de nieuwbouw van verpleegvleugel Jan van Arkel 3 (JvA3) gerealiseerd. JvA3 wordt een kleinschalige woonvorm voor 32 cliënten. Hier komen de cliënten van de huidige afdelingen Meent en Hoeve te wonen. Naar verwachting zal de nieuwbouw worden opgeleverd in juli 2015. De verhuizing van de cliënten is gepland in september.

15


in de wijk

TEKST ConnyVerweij

JORINDA WERMINK-HOPMAN, COÖRDINEREND WIJKVERPLEEGKUNDIGE TEAM HEEMSE/MARSLANDEN (GEMEENTE HARDENBERG):

Gemeentelijke wijkteams en Carinova werken samen:

“De lijnen zijn korter geworden”

Formele en informele zorg nog beter afgestemd

“Je gaat nog meer vanuit de situatie van de cliënt denken”

In het kader van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) werken veel gemeenten vanaf 1 januari 2015 met sociale wijkteams. Elke gemeente geeft een eigen invulling aan deze teams. Gemeenschappelijke factor in onze regio is dat ze nauw samenwerken met de wijkteams van Carinova. Zo wordt er nog betere hulp en ondersteuning gerealiseerd voor mensen die dat nodig hebben. Gemeentelijke wijkteams: het hoe en waarom De Wmo is onder meer bedoeld om – bijvoorbeeld – ouderen in staat te stellen zo lang mogelijk op een prettige manier thuis te blijven wonen. Omdat de ondersteuning die hiervoor nodig is het best per wijk ingeschat en georganiseerd kan worden, hebben veel gemeenten sociale wijkteams aangesteld. Dalfsen heeft deze teams ‘sociale kernteams’ gedoopt, in Harden-

16 dichtbij

“In de Samen Doen-teams die de gemeente Hardenberg heeft aangesteld, zit onder andere een wijkverpleegkundige, iemand van de vrijwilligersorganisatie De Stuw, een thuisbegeleider van Carinova, een Wmo-consulent van de gemeente, iemand van schuldsanering en een consulent van MEE (ondersteuning van mensen met een beperking). Wij, als thuiszorg, onderhouden Anita Norden (50) natuurlijk nauw contact met de leden van het Samen Doen-team. en haar man Jaap hebben drie Het idee is dat we samen in de gaten houden wat er speelt. Door dochters, van wie er één inmiddels snel ergens op in te springen, kun je soms bepaalde problemen het huis uit is. Ze wonen in een oude voorkomen. wijk in Zwolle. Anita’s hobby is zumba Als wij problematiek tegenkomen die buiten ons gebied valt, dan (dans) en ze houdt van fietsen. Ze melden wij dat aan het team. Natuurlijk waren we altijd al alert op werkt vanaf 1990 bij Carinova, op dit het signaleren van problemen buiten de thuiszorg. Het grote vermoment voor 28 uur per week. schil is alleen dat we nu meteen weten waar we terechtkunnen om het te melden. De lijnen zijn nog korter geworden. Wat voor problematiek dat zou kunnen zijn? Het huishouden dat verwaarloosd ANITA NORDEN, COÖRDINEREND WIJKVERPLEEGKUNDIGE wordt, post die zich opstapelt, eenzaamheid. Maar we stappen TEAM DALFSEN HOONHORST: alleen naar het wijkteam toe als de cliënt daar toestemming voor geeft. De privacy is belangrijk. Omgekeerd kan iemand vanuit een andere discipline natuurlijk ook ons inschakelen. Stel dat iemand ondersteuning nodig heeft op het gebied van persoonlijke verzorging. Dan bespreken we met de cliënt en zijn of haar “De gemeenten Dalfsen, Lemelerveld en Nieuwleusen familie hoe dat kan worden opgelost. We kijken eerst hebben deze nieuwe manier van werken goed voorbewat er met mantelzorg kan worden opgevangen. Lukt reid. Daarbij is ook een beroep op ons gedaan. Een “Ook binnen dat niet, dan schakelen we bijvoorbeeld iemand in coördinerend wijkverpleegkundige van Carinova de sociale wijkteams zat in de werkgroep digitale toegankelijkheid. Er zal van vrijwilligersorganisatie De Stuw. En natuurlijk blijft de privacy begeleiden we de mantelzorgers. Dat wil ook immers steeds meer met domotica gewerkt worvan de cliënt zeggen dat den. Een andere collega heeft meegedacht over we in de gaten een uniforme intake voor het sociale kernteam, zoals gewaarborgd” houden of een de wijkteams worden genoemd. Zowel in Lemelermantelzorger niet veld, Nieuwleusen als Dalfsen maakt een coördinerend overbelast raakt. Is dat wijkverpleegkundige van Carinova deel uit van het sociale wel het geval, dan kijken we kernteam. Ik ben degene die Carinova in het sociale kernteam of de taken beter verdeeld van Dalfsen vertegenwoordigt. De sociale kernteams zijn vooral kunnen worden. Is er echt van belang bij gezinnen of personen waar meerdere problemen niemand die bij kan sprintegelijkertijd spelen. Dankzij de kernteams heb je een beter overgen? Dan heb je een arguzicht, je weet wie wat doet. Daarmee voorkom je ook dat dingen ment om meer thuiszorg in dubbel worden gedaan. Bovendien ben je zo beter op de hoogte te zetten. Want goede zorg van elkaars mogelijkheden. En daar kun je weer gebruik van maken voor de cliënt blijft natuurlijk ten gunste van de cliënt. Doordat je breder kijkt, ga je automatisch altijd vooropstaan.” nog meer vanuit de situatie van de cliënt denken. Tegelijkertijd blijft wel de privacy van de cliënt gewaarborgd. Als het belangrijk is om iemand van het kernteam in te schakelen, dan vragen we daarvoor eerst toestemming van de cliënt. En misschien leuk om te weten: van oudsher is het zogeheten naoberschap in deze regio de Jorinda Werminkgewoonste zaak van de wereld. Dus hebben we gelukkig genoeg Hopman (24) mogelijkheden om mantelzorg in te zetten.” is getrouwd en woont met haar man in een twee-onder-een-kapwoning in Ommen. Jorinda werkt 28 uur per week, ze is inmiddels twee jaar in dienst bij Carinova. Haar hobby’s zijn sh’bam (dans) en fietsen.

berg wordt er gesproken van ‘Samen Doen-teams’. De samenstelling van de teams kan per gemeente verschillen. Welke professionals er worden ingezet, is namelijk afhankelijk van wat er nodig is in een bepaalde wijk. Er kan bijvoorbeeld ook een buurtcoach, wijkagent of jeugdwerker in het team zitten. Door samen te werken met mantelzorgers en vrijwilligers wordt formele en informele zorg gecombineerd. Zo blijft de zorg betaalbaar.

17


aan tafel

TEKST Diana Roos

drijfveer

TEKST Ferdinand Pronk FOTOGRAFIE: de Beeldredaktie

Wat motiveert de medewerkers van Carinova?

Het paasontbijt Een gezond begin van de feestdag

Altijd gezellig: een uitgebreid en overdadig feestelijk ontbijtje aan tafel. Bolletjes, croissantjes, paasbrood, tulband, puddingbroodjes, kaas, ham, worst, gebakken eitjes, gekookte eitjes en uiteraard roerei met gerookte zalm. Alles is lekker en past op de paastafel.

TIPS

1.

beleg de crackers met zelfgemaakte hummus van kikkererwten of hummus van citroentuinerwtjes

2.

beleg de crackers met hüttenkäse met besjes en een beetje rauwe honing en tijm

3.

beleg de crackers met gekookt ei en plakjes tomaat en bestrooi met tuinkers

18 dichtbij

m

Maar voor wie dit allemaal te vet en te veel is, kan het ook anders. Ook rond de feestdagen kunt u heerlijk kokkerellen en toch heel bewust en gezond eten. Met veel fruit en alternatieve granen zoals granola, quinoa, havermout, gierst en rogge. Voedzame, verwarmende en gezonde gerechten kunt u daarmee maken. En zeker ook een heel lekker en gezond paasontbijt. Wilt u hier zelf mee gaan experimenteren, maak dan eens granola. Deze mix van noten, pitten, zaden en granen lijkt een beetje op muesli en u kunt het door magere (geiten)yoghurt mengen met bijvoorbeeld zelfgemaakte cranberrycompote. U kunt de dag beginnen met hartige muffins van het nieuwe superfood uit Peru, het ‘wondergraan quinoa’, of lekkere havermout uit de oven met bramen maken. De mogelijkheden zijn gezond, divers en onbeperkt.

*

zelfgemaakte crackers zonder tarwe Benodigdheden 125 GRAM GEBROKEN LIJNZAAD 50 GRAM SESAMZAAD 60 GRAM ZONNEBLOEMPITTEN 180 ML WATER 1 THEELEPEL ZOUT

Verwarm je oven voor op 175 graden. Meng alle zaden in een grote kom met het water en zout. Zet dit een half uurtje weg, totdat het water helemaal is opgenomen. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en smeer het mengsel hierover uit. Leg er nog een bakpapier bovenop en maak het met een deegroller mooi plat. Haal het bovenste bakpapier er weer af en u kunt nu de crackers in stukken snijden of in rondjes met behulp van een beker of een glas. Zet de crackers vervolgens zo'n 25 minuten in de oven.

Brenda Nieuwenhuis, ziekenverzorgende IG Carinova:

“Werken in het nachtteam is mijn ideale baan”

i

Brenda Nieuwenhuis (46)

“Ik werk al ruim 25 jaar in allerlei functies in de zorg en dit is de leukste baan die ik ooit heb gehad,” zegt Brenda Nieuwenhuis. Opvallend, want ze heeft werktijden die niet iedereen liggen: ze werkt ’s avonds en ’s nachts in het nachtteam, dat mensen thuis bezoekt voor geplande zorg of bij noodsituaties.

aangewezen en zijn blij als je ze door de nacht helpt. Een deel van mijn werk is gepland, zoals een controle op een afgesproken tijdstip. En daarnaast reageer ik op alarmeringen, bijvoorbeeld van mensen die zijn gevallen of van wie een katheter niet doorloopt. Ik vind het waken bij stervenden een heel bijzonder onderdeel van mijn werk. Veel cliënten zijn ouderen, maar er zijn ook jongere mensen die vanwege kanker of een andere ziekte hulp nodig hebben.”

“Er zit veel afwisseling in mijn werk”

Bijzondere sfeer Brenda zag zo’n anderhalf jaar geleden de vacature bij het nachtteam: “Ik was direct enthousiast, ook omdat ik een avondmens ben. Ik heb eerder nachtdiensten gedraaid en ik houd van de bijzondere sfeer die er dan is. De mensen die ’s nachts bellen zijn op je

Contact houden “Er zit veel afwisseling in mijn werk. Ik kom overal en moet snel de juiste beslissing nemen. Prioriteiten stellen is belangrijk: ga ik

is getrouwd met Sander en is moeder van Björn van 10 en tweeling Olav en Ivo van 6. Werk en gezin zijn prima te combineren: ze slaapt tijdens schooltijd en is er altijd als de kinderen thuis zijn.

naar een gepland zorgmoment of een alarmering.” Brenda staat er niet alleen voor: “Ik werk in het gedeelte rond Deventer en Holten en op hetzelfde moment heeft een collega dienst rond Raalte. We houden contact, zodat we eventueel bij kunnen springen. Ook voor de veiligheid is het prettig: als je dit werk doet, moet je niet bang zijn om ’s avonds uit de auto te stappen. Toch is het prettig als een collega weet waar je op dat moment bent.”

*

19


document

TEKST Sarah Saarberg

3.

Persoonlijke situatie

De nieuweWet maatschappelijke ondersteuning 2015

Wat betekent dit voor u?

vrrdae ngieuewenW?mo.

ove ag te woord. ij W staan u gra g da H: Carinova is TELEFONISC ikbaar via het en nacht bere foonnummer: algemene tele

De samenleving verandert en de manier waarop de zorg is ingericht, verandert mee. Een van de belangrijkste wijzigingen in de zorgwetgeving is de manier waarop de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt georganiseerd. Vanaf 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet. Wat betekent dit precies voor u?

e

Een van de belangrijkste overwegingen bij de herziening van de wetgeving voor de zorg is dat ouderen graag zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. WILT U DAT W IJ Ook mensen met een beperking CONTACT OPN EMEN? willen meestal zo zelfstandig Op de website www.carinov mogelijk leven. Daar komt a.nl kunt u op het ic oontje klikken en bij dat de zorg zoals deze uw contactgegeven s achterlaten. U voorheen in ons land werd wordt dan teruggebeld op het door u aangeg geregeld, te duur wordt om even tijdstip. PER EMAIL: U als samenleving te kunnen kunt per emai l via info@carinova. dragen. De wetswijzigingen nl altijd contac t opnemen. Ook kunt hebben vooral invloed op de u via ‘contact’ op de website direct organisatie van de langdurige uw gegevens zorg. Deze is vanaf 1 januari 2015 invullen. vastgelegd in vier wetten:

0900 86 62

20 dichtbij

•V  erpleging en verzorging thuis is opgenomen in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze zorg heet wijkverpleging. •G  emeenten zijn verantwoordelijk voor bijna alle zorg en ondersteuning voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Dit is vastgelegd in de Jeugdwet. •D  e zware, intensieve zorg voor kwetsbare ouderen en gehandicapten is geregeld in de Wet langdurige zorg (Wlz). •O  ndersteuning thuis wordt een taak van de gemeente. Het gaat dan om begeleiding, dagbesteding en beschermd wonen. Dit is vastgelegd in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

1.

Collectief verzekerd

Dankzij de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz) is elke inwoner van Nederland verzekerd van basiszorg. Om dit te kunnen financieren, kent Nederland een collectieve zorgverzekering: een wettelijk vastgestelde basisverzekering waaraan we allemaal bijdragen. Dit doen we via de premie voor onze verplichte zorgverzekering en via de belastingen. Met deze collectieve middelen wordt het zogenoemde ‘basispakket’ gefinancierd: de geneeskundige zorg vanuit de Zorgverzekeringswet en de langdurige zorg vanuit de Wet langdurige zorg. Via het basispakket heeft elke Nederlander recht op uniforme zorg. Er zijn nog twee wetten van belang als het gaat om zorg: de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de Jeugdwet. Met elkaar regelen deze wetten wie welke zorg krijgt en wie dat organiseert. Voorheen werd dit geregeld door de Zorgverzekeringswet en de AWBZ. Die laatste wet is nu vervallen.

2.

Taak van de gemeente

De uitvoering van de Wmo is verplaatst van de centrale overheid naar de gemeenten. Dit betekent dat de gemeenten kijken naar de mogelijkheden van mensen zelf. Wat kan men met en voor elkaar betekenen in een buurt. Zij kunnen ook inschatten of professionele hulp nodig is van Carinova of een andere organisatie. Ondersteunende taken zijn bijvoorbeeld begeleiding, dagbesteding, huishoudelijke hulp, beschermd wonen en ondersteuning van mantelzorgers. De gemeente doet dit op een manier die past bij de vraag en de mogelijkheden van haar bewoners. De Wmo-taak is bewust bij de gemeente neergelegd, omdat men wil kiezen voor maatwerk. De gemeente kan de zorg dicht bij mensen organiseren. De doelstelling is steeds dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en niet in een isolement raken.

De gemeente zal altijd kijken naar iemands persoonlijke situatie. Het uitgangspunt is wat mensen zelf kunnen, waarmee de omgeving kan helpen en waar ondersteuning nodig is. Wie meer ondersteuning nodig heeft dan familie, buren of vrienden kunnen bieden, kan dit bij de gemeente aanvragen. Als iemand zich meldt met een vraag om hulp, zal de gemeente onderzoek gaan doen naar de persoonlijke situatie van de cliënt. Hiervoor gaat de gemeente met de cliënt en de eventuele mantelzorger in overleg, bijvoorbeeld via een 'keukentafel'-gesprek. In veel gemeenten worden sociale wijkteams opgezet om deze gesprekken te voeren en oplossingen aan te bieden. Blijkt uit het onderzoek dat de cliënt niet kan meedoen in de samenleving of niet zelfredzaam is? Ook niet met hulp van zijn netwerk of door algemene voorzieningen te gebruiken? Dan is de gemeente verplicht een maatwerkvoorziening aan te bieden.

Voorzieningen: algemeen of maatwerk? • Algemene voorzieningen zijn er voor alle burgers. Denk bijvoorbeeld aan een koffieochtend in het buurthuis, de boodschappenbus of een maaltijdservice. • Een maatwerkvoorziening is een individuele voorziening. Denk bijvoorbeeld aan een woningaanpassing of specialistische dagvoorziening.

4.

Geen verplichte mantelzorg

Een veelvoorkomend misverstand is dat kinderen, familie, vrienden of buren nu verplicht zijn om iemand te helpen. Dat is niet zo. Gemeenten mogen wel onderzoeken of het sociale netwerk de cliënt kan helpen. De gemeente kan ook rekening houden met deze hulp als ze een aanbod doet aan de cliënt. In het gesprek met de cliënt moet de gemeente bovendien vragen of de mantelzorger hulp nodig heeft bij het uitvoeren van zijn taken. Zo kunnen gemeenten ook beter rekening houden met mensen die mantelzorg geven en hen, waar nodig, ondersteunen.

5.

Eigen bijdrage

tiraptis Wmo-

hulp van g uner cliëntonderste

gesprek ig om zelf een Vindt u het last Dan kunt uw gemeente? te voeren met van een lp inschakelen u altijd gratis hu dt door uner. Deze wor cliëntonderste r is aa m betaald, uw gemeente be nkelijk en volledig onafha ngen. hartigt uw bela

Wie een hoog inkomen of veel spaargeld heeft, krijgt, als het nodig is, ook ondersteuning van de gemeente. Wel mag de gemeente hiervoor een eigen bijdrage vragen. Dat gebeurt volgens de regels van het uitvoeringsbesluit Wmo 2015. De eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen, het vermogen, de leeftijd en de gezinssamenstelling. De eigen bijdrage kan nooit hoger zijn dan de kosten van de ondersteuning. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) int deze eigen bijdrage.

*

Meer informatie: www.dezorgverandertmee.nl www.hoeverandertmijnzorg.nl www.rijksoverheid.nl/hlz Landelijk informatiepunt: telefoon 0800 01 26

21


puzzel

lezersaanbieding

TEKST Chris von Koettlitz

column

Woordzoeker

De gegeven woorden zijn – in alle richtingen – in het diagram verborgen. Sommige letters zijn meer dan één keer gebruikt. Plaats de resterende letters in het oplossingsbalkje voor de oplossing van deze puzzel. AANLEUNWONING

SKYPEN

BASISZORG

SOFTWARE

BINGO

STADSWANDELING

COMFORTDIENSTEN

TAFELTJE DEKJE

COMPUTERHULP

TCR TOURS

DIESSENPLAS

THE PASSION

EIGEN BIJDRAGE

VEILIGHEIDSPRIJS

EITJES

VERPLEGING

GRANOLA

VERRASSINGSTOCHT

HULPSTUDENT

VERTROUWENSPERSOON

HUUSKES

VERZORGING

INTRAMURAAL

VRIJWILLIGERS

weinig woorden

Bij de cliëntvertrouwenspersoon worden zeer uiteenlopende klachten gemeld. Hieronder een kijkje in de praktijk. Om de privacy te waarborgen is de hier beschreven klacht ontleend aan een andere, vergelijkbare zorginstelling buiten Overijssel.

Dwalen door de geschiedenis van

IJsselstad Deventer

Het voorjaar lokt ons naar buiten: heerlijk een beetje frisse lucht scheppen na een winter binnenshuis. We gaan de paden op en de lanen in, of eropuit om ons vaak verrassende stedelijk erfgoed te verkennen. In onze eigen Hanzestad Deventer bijvoorbeeld. Al heel vroeg vestigden zich hier jagers, vissers, boeren en veehouders op de rivieroevers van de IJssel, maar het is de Engelse evangelist Lebuïnus die gezien wordt als de officiële stichter van deze belangrijke handelsstad. Het mooie centrum nodigt uit tot een gezellige wandeling door de middeleeuwse straatjes, langs historische pakhuizen en monumenten, het oudste woonhuis van Nederland (Sandrasteeg 8) en de beroemde Deventer Koekwinkel op de Brink. Nieuwsgierig? Maak een stadswandeling met een ervaren Deventer gids en kom alles te weten over deze bijzondere stad!

KWALITEITSNORMEN WOONZORGCENTRA LAMMETJESDAG

WIJKTEAMS

LENTEWANDELING

ZORGSTELSEL

MAKE-UP MUSICAL PAASONTBIJT PRINTER SENIOREN SERVICEPAKKET

Wat moet u doen?

Stuur de oplossing met uw naam en adres voor 15 mei 2015 in naar Dichtbij,Postbus 6030, 2001 HA Haarlem of stuur een e-mail naar dichtbij@brandingmedia.nl. De uitgever neemt contact op met de prijswinnaars. De prijzen worden beschikbaar gesteld door de genoemde bedrijven.

22 dichtbij

1e prijs Stadswandeling voor tien personen, ontvangst met koffie en Deventer koek en een exemplaar van het Deventer Kookboek, Culinaire geschiedenis van koek tot keizersmaal, t.w.v. € 151,45. De prijswinnaar krijgt een exemplaar van het Deventer Kookboek en wordt van harte uitgenodigd om samen met vrienden en/of familie de mooie stad Deventer te ontdekken! Ontvangst voor maximaal tien personen bij de Deventer Koekwinkel voor twee kopjes koffie/thee met een koekproeverij. Vervolgens komt een stadsgids de groep ophalen voor een boeiende stadswandeling door het centrum van 1,5 uur. www.deventer.nl

2 en 3 prijs e e

Twee exemplaren Gouden jaren Deze bestseller vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De boterham met tevredenheid werd een broodje gezond en de wekelijkse teil een dagelijkse douche. Gouden jaren staat vol met anekdotes, scherpe observaties en schitterende foto’s. www.atlascontact.nl

De juiste oplossing van de vorige puzzel was: ‘Wij zorgen dat de cliënt zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen’ De winnaars zijn: 1e prijs (een compleet vogelverwenpakket t.w.v. € 162,59) Cobi Smiet, Vriezenveen, 2e en 3e prijs (twee jaarabonnementen Plus Magazine) J.F. Hagedoorn, Dedemsvaart (2e prijs) en mevrouw H.J. Peters-v.d. Kolk, Heino (3e prijs)

Bergkwartier Het oude handelshart van de stad met de Bergkerk, prachtige koopmanspanden, een middeleeuws stratenpatroon en stadsplein de Brink met het Waaggebouw. Duur: 1 uur. Normale prijs: € 48,00/gids, speciaal Dichtbij-tarief: € 38,40. Highlights van Deventer Perfect om een goede indruk te krijgen van de hele historische binnenstad. Tijdens deze rondleiding neemt de gids u mee langs de hoogtepunten van het Bergkwartier en een deel van het Noordenbergkwartier. Duur: 1,5 uur. Normale prijs: € 72,00/gids, speciaal Dichtbij-tarief: € 57,60.

Lezersaanbieding Dichtbij:

20%

korting

op Deventer-stadswandelingen met familie of vrienden onder begeleiding van een deskundige gids en een informatiepakketje over Deventer. Maximaal 20 personen per gids. Reserveringskosten: € 5,00. Reserveringen minimaal één week voor aanvang. Vermeld hierbij de kortingscode: Dichtbij 2015. Wanneer: deze aanbieding is geldig t/m 31 december 2015. Waar reserveren: VVV Deventer, groepsarrangementen. Telefoon 0570 – 649959, keuze 1; e-mail: groepen@vvvdeventer.nl Kijk voor de evenementenkalender en ideeën voor een dagje uit ook op www.deventer.info

Mevrouw Verhulst is een vrouw van weinig woorden, gewend voor zichzelf te zorgen en het kost haar moeite om aan anderen iets voor zichzelf te vragen. Als zelfstandig thuis wonen niet meer lukt gaat ze naar het verzorgingshuis vlakbij. Inmiddels woont ze daar alweer een half jaar. Als ze iets wil vraagt ze dat vaak aan haar dochter, die dan dingen voor haar kan regelen, maar net als haar dochter op vakantie is voelt ze zich niet lekker. Ze verzamelt moed en spreekt Marja aan en vraagt haar om de huisarts te vragen even langs te komen. Marja belooft dit maar door haar drukke werkzaamheden vergeet ze de boodschap door te geven en het duurt uiteindelijk twee dagen voor de huisarts mevrouw Verhulst bezoekt. Gelukkig is er niets ernstigs aan de hand en heeft het uitstel geen vervelende gevolgen. Als dochter Anneke van vakantie terug is hoort ze het verhaal van haar moeder. Boos belt ze mij en vertelt haar verhaal. Ik neem contact op met de teamleider, die al meteen aangeeft dat Marja erg onder de indruk was van wat er gebeurd is. Ik regel een gesprek met Anneke, de teamleider en Marja en tijdens dat gesprek komt Marja zelf met het voorstel om voortaan dit soort belangrijke verzoeken meteen aan de teamleider door te geven. Mocht de teamleider niet bereikbaar zijn, dan wordt het verzoek opgeschreven zodat vergeten minder snel voor zal komen. Het voorstel van Marja wordt overgenomen en Anneke is erg blij met de manier waarop de medewerkers met haar en haar moeders probleem zijn omgegaan. Wanneer het niet lukt om uw probleem op te lossen met een medewerker van Carinova, of wanneer u er moeite mee heeft het eerst met een medewerker te bespreken, kunt u contact opnemen met Roel de Leeuw, de onafhankelijke cliëntvertrouwenspersoon voor Carinova, die samen met u kan proberen het probleem op te lossen. U kunt hem bereiken op telefoon 06 23 10 01 26 of cvpcarinova@quasir.nl.

23


servicepakket

Cadeautip! Ook een bijzonder verwenidee om cadeau te geven aan iemand!

VERZORGEND EN ONTSPANNEND

Schoonheidsspecialiste aan huis Heerlijk, zo’n behandeling door de schoonheidsspecialiste! U kunt uw huid laten reinigen, advies vragen over het gebruik van make-up, genieten van een handmassage en een persoonlijke en ontspannende behandeling. Wie wil er nou niet op die manier eens worden verwend?

10% KORTING

voor abonnees van het Carinova Servicepakket en geen voorrijkosten

Abonnement 2015 U bent al abonnee van het Carinova Servicepakket voor maar € 16,00 per kalenderjaar. Het abonnement geldt voor het gehele

Sinds eind vorig jaar kunnen abonnees van het Carinova Servicepakket gebruikmaken van de nieuwe dienst ‘Schoonheidsspecialiste aan huis’. Kunt u,om welke reden dan ook, niet naar de schoonheidsspecialiste komen, maar wilt u wel graag een gezichtsbehandeling? Onze schoonheidsspecialistes Erien Speelberg, Janet Boessenkool, Esther van Calkar en Alie Geerts komen graag bij u thuis. De verzorgingsproducten en handdoeken nemen zij mee. De behandeling kan plaatsvinden in uw eigen gemakkelijke stoel of hoog-laagbed, of op een door de schoonheidsspecialiste meegebrachte stoel.

GEEN VOORRIJKOSTEN De gemiddelde prijs voor een behandeling is € 25,00 per half uur en abonnees van het Carinova Servicepakket krijgen 10% korting. Voorrijkosten worden niet in rekening gebracht. In overleg kunnen de behandelingen zowel ’s avonds als overdag plaatsvinden.

Gratis ter introductie

Tot eind april 2015 krijgt u een gratis handof voetmassage bij uw behandeling

huishouden. Dat betekent dat ook eventueel uw partner, kinderen of huisgenoten gebruik kunnen maken van alle diensten, services en kortingsmogelijkheden die het Carinova

Servicepakket u te bieden heeft. Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met Carinova telefoon 0900 86 62 of kijk op www.carinova.nl.

Dichtbij 1 2015  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you