Page 1


30 derives i una escola dialogant amb la vida, el disseny i la gràfica Exposició: del 28 de febrer al 19 de març de 2011, al vestíbul de la Biblioteca Vapor Badia de Sabadell


En la seva deriva en el temps, l’Escola és un lloc públic i comú, un lloc de trobada i conversa, un nòdul important de la xarxa de coneixement i aprenentatge, nodrit del riu d’alumnes i professors que en algun moment del seu devenir passen per ella. Tots junts anem construint un rastre, un recorregut i una cultura pròpia. L’exposició i aquest llibret són un recull del material gràfic fet per exalumnes que en algun moment del seu procés de vida han passat per l’Escola Illa i després han continuat el seu camí en la professió. Podrem veure a través de l’aportació dels seus treballs el canvi constant de la societat i com les seves necessitats ha fet que l’ofici i el seu ensenyament professional estigui en permanent renovació. L’Escola Illa des de la seva pròpia conversa amb l’ofici refà, en un diàleg entre el disseny i la gràfica, i a la recerca de la idoneïtat i l’excel·lència, un context professional i social, del coneixement i la cultura. Dept. de Gràfica Publicitària de l’Escola Municipal d’art Illa de Sabadell


Cristina Serrano dissenyadora editorial, fecunda “La professió ha canviat molt des que estudiava a l’Illa; recordo que ens van portar de visita a veure els primers Mac i ens hi van deixar jugar una estona... Ooooh que fàcil era fer línies amb la plumilla en comptes d’esborrar amb el rotring... Ara m’hi passo moltes hores davant de l’ordinador, segurament més de les que voldria, però, malgrat tot, m’encanta la meva feina.”

1990


Olga Cirera dissenyadora gràfica, Primera Impressió “De la primera promoció, tota una experiència... Obrint camí”

1990


Fernando Martínez dissenyador gràfic, Studi9 “Resumir en una palabra lo que fueron aquellos años para mí es imposible... Sin embargo, creo que me viene como anillo en el dedo una anécdota que me sucedió durante un viaje a Madrid, a la bienal Arco, que coincidía con la exposición mundial de Velázquez en el Prado: Por mi culpa perdimos el tren de regreso unos cuantos compañeros y yo. Lo vimos alejarse entre la bruma desde el andén, sofocados por la carrera. Para matar las horas que pasamos en la estación de Chamartín (toda la noche) hasta que nos ubicaron en otro tren, no se nos ocurrió otra cosa que jugar a la frase maldita cantando... Así que, como estoy seguro que si pasa alguno de mis infortunados compañeros de anécdota por la exposición, sin duda recordará los primeros versos. Ahí los dejo: Desde que bezpya es fantástico, cuando bebe agua de cualquier color...”

1991


Mònica Sempere dissenyadora gràfica, Studi9 “M’encanten les “littera litterae” (lletres en llatí), trio la lletra C de CREATIVITAT, a l’escola em van ensenyar a fabricar, engendrar, generar, imaginar i innovar la CREATIVITAT que portem, com una segona pell, els dissenyadors. Dit això, acabo afegint una cita de George Lucas: Los sueños son sumamente importantes. Nada se hace sin que antes se imagine.”

1991


Montse Pineda dissenyadora gràfica, Via gràfica “Un pas, un camí a l’illa”

1991


Cel·la Mondejar editora, Bonalletra Alcompas “a. Les primeres cassolades. Al principi de ser al carrer Manso, faltava potència eléctrica i saltava el llum constantment. Van aparèixer xiulets de plàstic i cada cop que ens quedàvem a les fosques feiem una cassoladeta. Anys més tard es va posar de moda entre els antibel·licistes. b. Els tamborets de boga. Quin objecte més bén dissenyat, còmode i preciós!”

1992


Anna Duran dissenyadora gràfica, Ajuntament de Sabadell “Si fas el que sempre has fet, mai arribaràs més enllà d’on sempre has arribat”

1993


Carina Garrido dissenyadora gràfica, fecunda / professora de l’Escola Illa “Com a estudiant, l’Illa em va ensenyar que pots guanyar-te la vida d’alló que t’agrada. Com a professora, l’Escola m’ensenya de nou que puc gaudir mentre treballo i, a més, compartir-ho amb multitud de personalitats i universos fantàstics.”

1993


Pere Manent CEO consultor de projectes, Ăˆmfasi 1994


Ariadna Albareda i Marta Riudavets dissenyadores gràfiques, Cactus disseny Marta: “El començament de moltes grans amistats” Ariadna:“I pensàvem que era dura l’escola! el que ens esperava... vivíem en un món sense mòbil, ni ordinadors, ni Internet i es podia fumar a classe!”

1995 i 2006


Berna Grau dissenyadora gràfica, Industrial Bolsera “Nostàlgia”

1995


Carles Martínez dissenyador gràfic, Disseny&Rauxa / Ajuntament de Castellar del Vallès “Una font inesgotable de regeneració”

1995


Carme Pujol dissenyadora gràfica i d’interiors, Neura Projectes “Sempre riem i recordem el primer contacte amb Apple i les tipos, i la mítica i inolvidable frase o pangrama: Jovencillo emponzoñado de whisky. A que figurota exhibe!”

1995


Albert Tarré dissenyador gràfic, La Regadera Gráfica “Aprenent a créixer”

1996


Salva Regàs, Lluís Campmajó i Víctor Lavega dissenyadors i animadors gràfics, Pornographics 1996


Xavi Ponce dissenyador gràfic, COFAC “Tinc molts bons records de l’Illa... sobretot de companys i companyes..., reconec que tot i no ser un gran alumne, vaig tenir bons mestres als que els hi dec el que ha sigut i és el meu ofici”

1997


Oriol Vidal dissenyador grĂ fic, Marbet / El mundo de Oz 1998


Xavi Roca dissenyador grĂ fic freelance 1998


Jose Valverde dissenyador gràfic, Aticart “Composicó dinàmica. Sí, sí, quantes vegades l’hem fet servir tots en aquelles maravelloses memòries? Té, però, el seu encant”

2000


Dani Cruz Il路lustrador freelance 2000


Francesc Clos dissenyador gràfic, Dedede “Recreació”

2000


Lluís Hernández dissenyador gràfic, il·lustrador i animador “Aprenentatge”

2000


Òscar Ruiz dissenyador gràfic freelance “Una palabra... podría ser, personalidad. Y recuerdos, son muchos, cuando hablamos entre nosotros, siempre hay una frase que reluce (yo no cambiaría por nada mis años en la Illa). Aprendimos un poco a tener la visión de las cosas que ahora tenemos, y de la que me siento muy agradecido y orgulloso de verlas así”

2001


Joan Balart dissenyador gràfic, Utopia.G “Si faig art...que m’agafi dissenyant”

2002


Cristina Gallego dissenyadora gràfica, Cèl·lula 2003


Ruth Caparrós dissenyadora gràfica, Cocobongo 2004


David Sánchez dissenyador gràfic, Evil Love “Mig cos més petit””

2004


Alex Montiel dissenyador gràfic i aparadorista freelance “Lo difícil es la frase, eemmm... Mira, ya la tienes!”

2005


David Galván dissenyador gràfic, Bershka “Everything about it’s so fucking beautiful”

2005


Maite Hijano dissenyadora gràfica, Cèl·lula 2005


Julio Parralo fotògraf freelance “Síntesis”

2005


Núria Llorca dissenyadora gràfica “Thomas Knoll, Seetharaman Narayanan, Andrew Coven, Julie Kmoch, Scott Byer, Russell Williams, Marc Pawliger, David Howe, Christopher Haupt, Julie Meridian, Joe Ault, Christopher Bailey, Vinod Balakrishnan, Ralf Berger, Jeff Chien,[...], Jeff Van de Walker,Annie Tai, Natasha Bykhovsky, Demian Godon. És que sempre m’enrecordo quan ho deia l’Edu i ho comentàvem a classe: mentre un s’espera a que s’obri el Photoshop et dóna temps a memoritzar els noms XD.”

2005


Mari Segura dissenyadora gràfica freelance “Crear”

2005


Roser Bransuela dissenyadora gràfica, Brunet Publicitat “Inolvidable. L’inici de la meva vida actual.”

2005


Quim Escuer dissenyador gràfic, Més Andorra 2006


Desiree Ballesta dissenyadora gràfica, Marbet “Què m’emporto de l’Illa? Uns companys que han esdevingut els meus confidents i uns professors amb els que prendre un cafè després de tants anys és un acte quotidià”. En una paraula: proximitat”

2006


Sandra M. Konrad dissenyadora gràfica, EMD Bellaterra / fecunda

“El meu pas per l’escola va ser com obrir una finestra, aprendre a fixar-me amb els detalls que mai mires, descobrir rostres nous i mons infinits. Guardo com un tresor tots aquells matins compartits”

2006


Climent Canal dissenyador gràfic, Fold7-Londres / fecunda “Diversió”

2006


Rafa Fernández dissenyador gràfic, Spot Publicitat “Illa: riure, projectes, teories, informàtica, tipografia, procés de treball, justificació, exposició, concursos, impressions, tècniques, exàmens... Robert, Clim, Desi, Marta, Sandra, Anna, Miquel, descansillu, cafè, més riure, pràctiques, Carina, Pep, Nacho, Judith, Sandra, Dolors, el Dire, Portugal, més i més riure, treballs, treballs, treballs, PROJECTE FINAL, i sobretot records, experiències i bons moments!”

2006


Ruben Montero dissenyador gràfic, Estudi Claver Martín “Esforç”

2007


Carol Carbó dissenyadora gràfica, SINÓ comunicació “CMYK, 300 dpi, cartró ploma, pícsel, comptafils, tipografia, set, interlletratge, Helvetica, pal sec,Bodoni, serif, paper vegetal, RGB, 72, Freehand, Photoshop, sang, sagnat, creus de tall, creus de registre, gravat, linòleum, aquarel·la, gouache, bossa de nadal, cartell del cavall, Bauhaus, Cartier Bresson i Magritte.”

2008


Paco Serrano dissenyador gràfic freelance i estudiant de Belles Arts “Un recuerdo: PINK FLAMINGOS, de John Waters una de las pelis que nos puso Sandra en sus clases de audiovisual.”

2008


Natàlia Solana dissenyadora gràfica, Disseny&Rauxa “L’Illa no és una escola, és una família.”

2008


Carla Méndez dissenyadora gràfica freelance “La imatge, que l’he titulat “Frame to frame” fa referència als anys que vaig estar a l’escola i els que han passat després, explicats amb una mutació de símbols, un d’ells del projecte final, fet a l’escola”

2008


Víctor Escalante dissenyador gràfic, La publicidad creativa “1. COMANDO G, COMANDO G, SIEMPRE EN EL FREEHAND (Entonada amb la melodia dels dibuixos de la meva época EL COMANDO G) 2. ¿De quién es esta tipo? ¿de Zuzanne Licko? (amb una melodia més infantil)”

2009


Hermes Sobrino dissenyador gràfic freelance ”A l’Illa he assimilat que és el kerning, l’impressió en quadricromia i qui va ser Giambattista Bodoni, però hi han coneixements no gràfics que vaig assolir els quals m’han enriquit com a persona i han marcat un abans i un després a la meva vida.”

2009


Dani Ávila dissenyador gràfic, Nexus design “Perseverància“

2009


Ariel Conde dissenyador gràfic, Contrapunto “La coherència és la ciència del disseny”

2009


Xavi Alsina dissenyador gràfic freelance “La definició de l’autoaprenentatge no et serà gens fàcil”

2009


Albert Casanovas dissenyador gràfic freelance “Cafè i cigarro...i hores donant-li al tarro!”

2010


Tania Lucena dissenyadora gràfica freelance “Per a mi l’escola és il·lusió, il·lusió per arribar a treballar algún dia d’allò que ens apasiona, el disseny”

2010


Anna Domènech dissenyadora gràfica freelance, fecunda ”Illa entre illes. Es podria dir molt i no es diria suficient; millor no dir res. Millor deixar que els bons records es quedin amb el que va ésser, nets, bruts, subjectius i imperfectament perfectes.”

2010


Anaïs Gato dissenyadora gràfica, MASSIP Comunicació Gráfica “Pasó de ser mi némesis a mi compañero, igual que mi propio trabajo y mi relación amor odio por él”

2010


Mònica Ortega dissenyadora gràfica freelance “IL·LUSIÓ! ja que per a mi va ser com una renovació de cos i ànima que necessitava “como agua de mayo”! Pel contingut, una mica accelerat...tot s’ha de dir, i per la gent tan maca que he trobat pel camí.”

2010


Raul Q. de Orte dissenyador gràfic, Encofrats Alsina “Sí... clar... i has fet una recerca exhaustiva i proves tipogràfiques, de composició, de color... També has mira’t la reductibilitat i has fet unes bones maquetes... ja ho sé, ja...” Aquesta era una frase –en toc irònic– que ens deia molt sovint el nostre professor de projectes. Aleshores sonava com “Quin pal!”, però ara és el pa de cada dia i el bàsic per fer una feina ben feta.”

2010


illa_llibret  

illa 30 derives

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you