Revista CARIERE No 248 preview

Page 1

Jurnal de leadership Scanează codul QR pentru a te abona la revistă

Cultura

viitorului

Omul

AI

interviu cu

Gerd Leonhard

Humanity vs. Technology Iunie 2018 | anul 15 | numărul 248 | 14.9 leiFoto: Cristina Paraschiv

EDITORIAL

CUM RĂMÂI OM ÎN ERA AI? E NEVOIE DE VALORI UMANISTE CARE SĂ GUVERNEZE CULTURA ORGANIZAȚIONALĂ A VIITORULUI Informațiile au devenit cea mai prețioasă resursă a omenirii. Faptul că ele par să abunde, copleșindu-ne, nu înseamnă că ni se cuvin sau că am avea acces nelimitat la ele. Toată nebunia cu GDPR-ul ne-a demonstrat care e prețul lor și cât de mult le-am subestimat valoarea. „Informațiile sunt noul petrol al lumii, inteligența artificială este noua electricitate, iar Internet of Things este noul sistem nervos al planetei”, susține viitorologul Gerd Leonhard, al cărui interviu a dat coperta, dar și greutatea acestei ediții. Dacă încă te mai sperie ideea unei lumi dominate despotic de inteligența artificială, interviul cu acest Nostradamus modern îți va da perspectiva corectă asupra viitorului. Cu concepte despre etica digitală și moral-ware (ca investiție necesară pentru fiecare software), despre andro-ritm care trebuie să însoțească fiecare algoritm și imposibilitatea de a automatiza fericirea și iubirea, despre tehnologia care ne poate lua mințile la propriu, dar care nu poate face chiar totul, despre discernământul și conștiința profund umane de a nu face chiar tot ceea ce se poate face.

Așadar, fiți pe pace - inteligența emoțională, socială, kinestezică și intelectuală rămân umane, fără scenarii apocaliptice. Până să ne temem de roboții care ne vor des-ființa, mai bine ne temem de oamenii care distrug, declanșează războaie, poluează, asupresc și umilesc. Aici ar trebui să fim în alertă. Nu e nevoie să imaginăm noi pericole în viitor, pentru că ele sunt deja prezente. Viitorul nu mai este doar o proiecție temporală, ci un mind-set profund asumat. Omul superior nu ar trebui să distrugă, să pornească războaie, să polueze, să domine, să umilească, ci ar trebui să acționeze cu discernământ și respect pentru planetă. Cu cât roboții de lângă noi vor fi mai eficienți, cu atât oamenii ar trebui să devină mai conștienți. E mult mai plauzibil scenariul în care roboții amplifică potențialul omului, fără a-l înlocui, decât cel în care inteligența artificială ar putea acționa autonom, fără discernământ uman. A patra revoluție industrială, cea a digitalizării, cere, în mod paradoxal și imperativ, reîntoarcerea la valorile profunde ale umanității – iubire, conștiință, empatie, solidaritate, dorință de sens și apartenență, discernământ, înțelepciune.

Nicio parte a revistei nu poate fi reprodusă, parţial sau integral, text sau imagini, fără acordul scris al editorilor. ADRESA: Str. Nicolae G. Caramfil nr. 22A, birou IV B, etaj 4, sector 1, Bucureşti, tel: 021.410.83.58 e-mail: cariere@cariereonline.ro web: www.cariereonline.ro ISSN: 1583-5804 Revista poate fi achiziționată din magazinele INMEDIO - RELAY, rețeaua PRESS ONE și rețeaua OCTAGON TIPAR: ART GRUP | www.artdesign.ro Prepress: CPC, tel.: 021.224.16.15 Publicaţia este auditată de Biroul Român de Audit al Tirajelor (BRAT), pe perioada aprilie 2013 - martie 2015. Revista CARIERE beneficiază de rezultate de audienţă conform Studiului Naţional de Audienţă FOCUS, măsurate în perioada noiembrie 2012 – mai 2015. CARIERE este membră European PWN Romania şi susţine diversitatea de gen.

FOTO Pixabay, Unsplash FOTO COPERTĂ Gerd Leonhard https://www.futuristgerd.com/media-resources/

DANIELA PALADE TEODORESCU Redactor-Şef CARIERE

FINANCIAR Leni PARASCHIV leni.paraschiv@cariereonline.ro

REDACTOR-ŞEF Daniela PALADE TEODORESCU DIRECTOR DE PUBLICITATE daniela.palade.teodorescu@cariereonline.ro Anne-Marie SLAV ana.slav@cariereonline.ro EDITOR COORDONATOR Constantin PESCARU SALES MANAGER constantin.pescaru@cariereonline.ro Adriana GHEŢA

DIRECTOR EXECUTIV Dorin Valeriu COZMA dorin.cozma@cariereonline.ro

SENIOR EDITOR Roxana ROSETI roxana.roseti@cariereonline.ro

DIRECTOR GENERAL Monica NEUMORNI monica.neumorni@cariereonline.ro

EDITORI Dana BADEA dana.badea@cariereonline.ro Felicia LUCA felicia.luca@cariereonline.ro Marilena ISPAS marilena.ispas@cariereonline.ro GRAFICA ȘI DTP Silvia FURNEA - Ocean2000 srl silviafurnea@gmail.com

adriana.gheta@cariereonline.ro MARKETING-PR Nicoleta IACOB nicoleta.iacob@cariereonline.ro Adelina CONSTANTIN adelina.constantin@cariereonline.ro PROJECT MANAGER EVENIMENTE Doina COŞOI doina.cosoi@cariereonline.ro Laura GHEBOIANU laura.gheboianu@cariereonline.ro Mirela RĂDULESCU mirela.radulescu@cariereonline.ro

BUSINESS DEVELOPMENT DIRECTOR Liliana MUNTEANU liliana.munteanu@cariereonline.ro

Cititorii se pot abona pe site-ul cariereonline.ro/ abonamente la tel. 0372.957.247 / 0728.901.905, la email dorin.cozma@cariereonline.ro, prin Manpres Distribution, la abonamente@manpres.ro, la Oficiile Poștale ale POȘTEI ROMÂNE, prin Top Seven West la office@abonamente-presa.ro, prin Curier Press la office@curierpress.ro.

| 3


SUMAR

12. COVER STORY

Cum rămânem umani în era inteligenței artificiale

5. ȘTIRI ȘI CALENDAR 8. RECENZIE

Pentru antreprenor lumea este o vânătoare de comori

9. WORK LIFE CHOICES

Cătălina Oana Curceanu: „În cercetare nu există orar de lucru, ci doar bucuria descoperirii”

22. SPECIAL - TOP EMPLOYER

Angajator de Top pentru al patrulea an la rând

24. CIO NATIONAL CONFERENCE 2018

Lupta ambivalentă pentru talente, protejarea datelor şi integrarea noilor tehnologii în piaţa muncii

36. LEADERSHIP STRATEGIC Angajatori, prețuiți-vă talentele azi ca să nu le pierdeți mâine!

39. DOSAR - PROFIL MANAGER

40. De la jobul într-o agenție de publicitate direct la client – un traseu firesc 42. „Profesia m-a ales pe mine. Și am rĂmas cu ea de peste 15 ani.”

44. ANTREPRENORIAT ÎN ROMÂNIA De ce împreună e mai bine

50. STRATEGIE PERSONALĂ

„Roboții ne vor servi și vom ști cum să îi dominăm”

52. OPORTUNITĂȚI

Românii care folosesc Inteligența Artificială și Realitatea Virtuală în afacerile lor

56. TREND

Economia digitală: Estonia, un exemplu de bune practici pentru România

60. VIZIUNE Arhitecţii Viitorului

62. INSIDE OUT Managerul-coach: Când, cum şi de ce trebuie săţi ajuţi angajaţii să-şi dezvolte abilităţile

65. MANAGEMENT CORNER

Uvertura: Dezvoltarea agilității pentru transformarea digitală a companiilor

68. INSPIRAȚIE

Între artă şi roboți: Pătrunde AI în domeniul porţelanurilor?

70. KIDS MANAGEMENT

30. GERD LEONHARD Future Thinkers: Fii prezent în viitor

4 |

Consumul excesiv de tehnologie dăunează grav sănătății copiilor

74. ANTISTRES


NEWS

ON THE MOVE

AVERTISMENTUL CONSTRUCTORILOR România se va confrunta cu un dezastru din cauza lipsei forţei de muncă în construcţii în următorii trei-cinci ani, când cele mai multe licitaţii publice vor trebui reluate, a declarat Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), în cadrul unei conferinţe pe teme de profil. „Legea este total nepre­ gătită pentru ce va urma. Este dezastru şi acum, dar adevă­ ratul dezastru va fi în 2021-20222023. Atunci va fi cu adevărat un moment în care vom spune că nu avem soluţii deloc. Nu avem nimic pregătit din spate. Au plecat toţi specialiştii spre imobiliare, că e singurul motor care funcţionează pe piaţa românească, şi acum nu avem forţă de muncă”, a susţinut Erbaşu.

Preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii estimează un deficit de sute de mii de muncitori în sectorul construcţiilor peste câțiva ani. „Criza acum e mică, avem o criză de 50.00060.000 de oameni, însă peste doi ani vom avea o criză de sute de mii de oameni”, a arătat preşedintele FPSC. El spune că pretențiile salariale ale muncitorilor au crescut față de luna decembrie cu aproape 40%. Preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii a apreciat că peste jumătate dintre licitaţii vor fi reluate, întrucât bugetele fie au fost calculate din birou, eronat, fie pe baza preţurilor din anii trecuţi.

BĂNCILE AU ÎNCEPUT SĂ ANGAJEZE FOȘTI SOLDAȚI ȘI SPIONI Au luptat în Irak și în Afganistan, iar acum sunt solicitați să facă parte din echipele responsabile cu combaterea terorismului cibernetic. Este vorba de foști spioni cibernetici ai guvernului, ofițeri de poliție și chiar soldați care au fost prezenţi în teatrele de război. Aceştia domină acum rangurile de vârf ale echipelor de securitate cibernetică ale băncilor. Ei și-au adus la noile locuri de muncă instrumentele și tehnicile militare de luptă, hub-uri de inteligență modelate pe cele folosite în combaterea terorismului. Analiști specializați în amenințarea online, care monitorizează cele mai

Gianrodolfo TONIELLI este noul Country Managing Director al Accenture România, poziție din care coordonează businessul și operațiunile companiei pe plan local. Italianul a preluat acest post la 1 mai 2018. Anterior, el a deținut numeroase funcții de conducere în cadrul Grupului. Samira ȘERBĂNESCUVOICESCU s-a alăturat companiei de consultanță PwC România după o carieră diplomatică de 10 ani. Samira a lucrat la Ambasada României din Washington, Statele Unite ale Americii, după care au urmat 7 ani de activitate în domeniul afacerilor publice. David JORDAN preia funcţia de CEO al companiei producătoare de lacuri şi vopsele Policolor. În ultimii ani, David Jordan a oferit consultanţă în management de Operaţiuni şi Supply Chain mai multor companii din Europa Centrală şi de Est, în special din România şi Bulgaria, din domeniile farmaceutic, FMCG, agro-chimic şi tipografic. Rodica MANEA devine al optulea partener local al CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP – SCP, preluând o serie de noi atribuții în cadrul departamentului de Corporate & Commercial Law. Cu o experiență de peste 18 ani, Rodica Manea acordă o atenție specială tranzacțiilor din sectorul instituțiilor și serviciilor financiare și din sectoarele producției și bunurilor de consum.

întunecate colțuri ale internetului. Un fost soldat Delta Force, care a luptat în Irak și în Afganistan și care acum se ocupă de securitatea Mastercard, a declarat pentru The New York Times că atacul cibernetic „nu este atât de diferit față de teroriști și de cartelurile de droguri”. Numai anul trecut hackerii au furat cel puțin 445 de miliarde de dolari din bănci.

| 5


NEWS

ROBOȚII CRESC PRODUCTIVITATEA ANGAJAȚILOR Automatizarea şi robotizarea activită­ ţilor din industrie şi din alte sectoare de activitate stimulează apariţia locurilor de muncă şi creşterea salariilor, arată un studiu al Centrului European pentru Cercetare Economică (ZEW). Studiul dă ca exemplu Germania, unde la începutul acestui an se înregistra cea mai scăzută rată a şomajului din istorie şi cel mai mare număr de roboţi: 309 la 10.000 de lucrători. Angajările au crescut cu 1% în Germania datorită procesului de automatizare, iar

CALENDAR

tendinţa va continua până în 2021 cu o creştere de aproape 2%, relevă studiul ZEW, citat de Federaţia Internaţională pentru Robotică. Potrivit acestuia, productivitatea muncitorilor a crescut cu circa 15% după introducerea noilor soluţii robotice. „În plus, cererea de specialişti pentru operarea roboţilor aduce cu sine creşterea salariilor operatorilor”, se arată în studiu. Concluzia este că automatizarea şi digitalizarea companiilor nu provoacă reduceri de personal, ci o lipsă de competitivitate a angajaţilor, care sunt nevoiţi să dezvolte noi competenţe pentru a rămâne relevanţi pe piaţa muncii. Evoluţiile din Europa de Est copiază

modelul ţărilor dezvoltate, ţările din regiune au rate ale şomajului foarte mici, iar producţia industrială creşte de la an la an. La numărul de roboţi instalaţi raportat la 10.000 de angajaţi, Slovacia şi Slovenia stau mai bine decât media globală, de 74 de roboţi la 10.000 de angajaţi, cu peste 130 de unităţi, potrivit studiului. În plus, Cehia are o densitate de 100 de roboți la 10.000 de lucrători, în timp ce Ungaria are 60, iar Polonia, 30 de unităţi la 10.000 de lucrători. „România are încă o densitate scăzută - de 15 roboţi la 10.000 de angajaţi - şi are nevoie, în următorii ani, de peste 10.000 de roboţi pentru a rămâne competitivă în regiune”, potrivit estimărilor Universal Robots.

CONCURSUL INTERNAȚIONAL „GEORGE ENESCU” 1 - 23 septembrie, București Cea de-a XVI-a ediție a Concursului Internațional „George Enescu” aduce la București, între 1 și 23 septembrie, 270 de tineri muzicieni din 39 de țări, 22 dintre aceștia fiind din România și din Republica Moldova – o participare cu valoare de record istoric. EDUCAȚIA 4.0 20 septembrie 2018, București Conferința organizată de Revista CARIERE își propune să aducă laolaltă voci ale liderilor din România, pentru a discuta despre cum ar trebui să arate educația viitorului în era disruptivă a inteligenței artificiale și a transformărilor radicale, dar și cum trebuie să se implice în școlirea viitoarei generații de angajați. Conferința va reuni peste 120 de factori de decizie din diverse companii, lideri de opinie şi antreprenori. HR PLAY TECH - EDIȚIA A PATRA 11 octombrie, București Conferința gamificată organizată de Revista HR Manager este un maraton de învățare, cu regulament, provocări și premii pentru participanți. Cele mai noi tendințe și soluții în recrutare, metode de engagement, compensații și beneficii, tehnologie de HR, training, well-being, devin personajele unui joc de învățare dinamic și antrenant. Evenimentul va reuni 150 de participanți HR Manageri și Specialiști în Resurse Umane.

6 |

CINE ARE DREPTATE? Peste o treime dintre angajatorii din România spune că are mari probleme în a găsi angajaţi cu studii medii, arată un studiu de piaţă efectuat de Reveal Marketing Reasearch şi platforma OLX. În acelaşi timp, aproape jumătate dintre muncitori susţine că întâmpină dificultăţi în a găsi un loc de muncă. Cea mai mare discrepanţă în ceea ce privește așteptările în relația angajat-

angajator reiese din calitățile angajatului ideal. Potrivit studiului, de cele mai multe ori competenţa nu se pliază pe cerinţele angajatorului. Compania care a efectuat cercetarea de piață spune că angajatorii nu vor lucrători cu idei proprii, ci primează obedienţa şi „treaba făcută la timp”. Doar unul din 10 angajatori aşteaptă ca angajatul să vină cu idei.


Despre programul Learn@BCR 2018: Learn@BCR, programul special creat pentru studenții care doresc să urmeze un internship în domeniul bancar a ajuns la a 11-a ediție! De-a lungul timpului, Learn@BCR a fost dezvoltat către arii cheie ale activității bancare (risc, operațiuni, IT, HR, etc) care să aducă experiență imediată tinerilor care l-au urmat. Internship-ul este deschis studenților interesați să participe într-un program plătit care să le aducă experienţă într-o bancă, indiferent de facultatea pe care o urmează și de anul de studiu.

Aplică pentru programul Learn@BCR de anul acesta! Dacă eşti interesat de domeniul financiar-bancar, ai câteva cunoştinţe mimine despre banking şi îţi doreşti cu adevărat! Noi de ocupăm de training-ul tău, de adaptarea ta în echipă şi feedback constant cu privire la ce ai acumulat şi vei putea îmbunătăţi. Te asigurăm că ceea ce vei face tu contează şi că abilităţile tale vor fi folosite la potenţialul maxim.

Care este profilul tău ca intern în BCR? Ești pasionat de domeniul financiar-bancar

Îți dorești permanent să înveţi lucruri noi

Ai spirit de echipă și ești proactiv

Îţi place schimbarea și inovarea

Folosești bine MS Excel și Power Point

Ce vei face la noi?

Cum aplici?

 Alături de echipă, vei participa la activitățile departamentului în care ești selectat.

Te poţi înscrie la programul de internship din vara acestui an aplicând până la 31 Mai 2018 în felul urmator:  Poţi aplica la acest anunţ

 Vei lucra direct cu specialiștii noștri și vei înțelege conceptele și activitățile desfășurate.  Vei observa activitățile specifice mediului bancar și vei participa activ la acestea.

 Îţi poţi trimite cv-ul tău actualizat pe adresa de

 Vei învăța cum să te pregătești pentru orice provocare și ce înseamnă să ai viziune de business.

 Te înscrie pe site-ul nostru BCR la secţiunea

email bcr.internship@bcr.ro „Programe pentru tineri”


Foto: Ovidiu Tăbăcaru

RECENZIE

Pentru antreprenor lumea este o vânătoare de comori Ce să faci pentru ca afacerea ta să funcționeze fără tine? de Felicia Luca

Să citești cartea în care Michael E. Gerber demontează mitul antreprenorial, ca să înțelegi care este realitatea de dincolo de mit și cum să-ți construiești o afacere solidă și durabilă. Și, mai ales, ca să înțelegi că afacerea ta începe cu tine. Cum ești tu, așa este și afacerea ta. Prin urmare, ca să construiești realist trebuie să fii tu însuți autentic, iar pentru ca afacerea să-ți crească trebuie ca și tu să te dezvolți. Numai o minte deschisă și o gândire expansivă poate extinde o afacere. Cartea îți oferă informații, dar, mai ales, te face să-ți pui întrebări. Răspunsuri găsești dacă îți pui întrebări, nu dacă faci presupuneri. În plus, cartea lui Gerber te ajută nu numai să știi, ci și să înțelegi cum funcționează lucrurile, ca să le poți face înțelept și cu succes. Desigur, Michael E. Gerber te învață cum să inițiezi o afacere și cum să construiești o franciză de succes - și o face limpede, succint, cu exemple bine alese, explicate clar și cu haz. Procesul și programul de dezvoltare a afacerii, scopul principal, obiectivul strategic, diverse tipuri de strategii de care ai nevoie – toate acestea sunt prezentate, bine analizate și ușor de înțeles. Sunt informații interesante, pe care te aștepți să le găsești într-o carte de specialitate.

8 |

Ce este nu numai interesant, ci și cultivată, hrănită și stimulată, energie care, surprinzător, la Mitul Antreprenorial este la rândul său, îi alimentează pe toți cei că îți arată o foarte captivantă legătură cu care vine în contact – angajați, clienți, între tine și afacerea ta și că îți dezvăluie furnizori, creditori. Într-o companie câteva lucruri uimitoare despre tine. inovatoare toată lumea progresează”. De exemplu, știai că în tine Oamenii sunt foarte valoroși pentru se află un antreprenor, un organizația ta, iar cartea îți arată cum să manager și un tehnician, iar fii și tu valoros pentru ei și cum să îi inspiri afacerea ta are nevoie de să creadă în tine pentru ca și tu să te poți baza pe ei. Un punct de vedere interesant toți trei? Ce este important să înțelegi este că fiecare și bine argumentat mi s-a părut acesta: are viziuni, motivații și „Afacerile mărețe nu sunt construite obective diferite, niciunul de oameni extraordinari, ci de oameni dintre ei nu poate obișnuiți care fac lucruri extraordinare”. îndeplini rolurile În final, după cum spune Michael E. celorlalți doi, iar Gerber, „această carte nu este numai o între ei sunt mereu rețetă de succes; este o chemare la luptă – dar nu în vederea unei bătălii, ci pentru a tensiuni pe care tu învăța”. Ieși din zona de confort, pune‑ți trebuie să știi cum să le rezolvi. Michael E. Gerber întrebări despre tine și despre cum îți spune cum gândește fiecare, ce nevoi funcționează lumea. Fii treaz, disponibil, are și cum să-i împaci, pentru ca „fiecare renunță la credințe false. Extinde-te, să fie satisfăcut de activitatea crește, devino mai mult tu însuți, la care se pricepe cel mai bine, E esențial dezvoltă relația pe care o ai cu servind întregul în cel mai să înțelegi tine. Ia-ți viața și fericirea în serios, productiv mod.” că afacerea pentru că „afacerea ta este mai Cartea mai pune în discuție inovația și rolul ei ta începe cu degrabă un mijloc decât un scop, în procesul de dezvoltare vehicul pentru a-ți îmbunătăți tine. Cum ești un a afacerii. „Lumea este în viața, nu unul care îți secătuiește tu, așa este viața.” continuă mișcare și nu tolerează staționarul. Va intra și afacerea ta. Formează-ți o viziune clară a în coliziune cu orice lucru aspirațiilor tale, ai încredere în staționar și, mai devreme sau ea și ieși la vânătoare de comori. mai târziu, îl va distruge.” Prin urmare, la Micile afaceri însănătoșesc cultura și baza oricărei afaceri excepționale se află economia unei țări și sunt un indicator inovația, care „generează un nivel ridicat util și necesar pentru a înțelege ce este de energie în fiecare companie în care este funcțional și realist.


WORK LIFE

Choices Întâlnirea cu ei este definitorie. Sunt oameni cu o misiune și un mesaj. Sunt cei care și-au pus în practică visul, ne uimesc cu talentul lor, cu energia lor, sunt cei care schimbă lumea. Acțiunile lor nasc cea mai importantă reacţie în ceilalţi: înţelegerea faptului că se poate, că visurile pot deveni realitate. Poate că unul dintre aceste portrete vă inspiră să faceţi și voi alegerea care vă împlineşte. Rubrică recomandată de

Ilustrație realizată de Dan Perjovschi


WORK LIFE CHOICES

CĂTĂLINA OANA CURCEANU

„ÎN CERCETARE NU EXISTĂ ORAR DE LUCRU, CI DOAR BUCURIA DESCOPERIRII” Cătălina Oana Curceanu este prim-cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, în cadrul Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia). Referințele despre această cercetătoare sunt destul de puține în România; prima dată am aflat despre ea la conferința TEDx din Brașov. de Daniela Palade Teodorescu

S-a născut și a crescut în ora­­șul Sfântu Gheorghe și e pasio­ nată de mecanica cuantică și de calculatoarele cuantice, despre care vorbește cu o însuflețire cum rareori găsești în turnul de fildeș al oamenilor de știință. Numele doctoriței în știință Cătălina Curceanu se află pe lista celor mai buni cercetători ai momentului, întocmită de Universitatea Wollongong din Australia. A câștigat premiul „Women in Physics Lecturer”, oferit de Institutul Australian de Fizică, şi premiul „Science and the Big Question”, oferit de Fundația John Templeton, care finanțează cele mai bune proiecte de cercetare la ni­vel internațional, axate pe pro­ bleme științifice de maximă importanţă.

10 |

CÂND AȚI PLECAT DIN ROMÂNIA ȘI DE CE? Am plecat din România în 1991, cu o bursă de studiu, tocmai la Institutul de cercetare de la Frascari. Bursa era pentru trei luni și în cadrul acesteia participam la un experiment – OBELIX, în laboratorul CERN de la Geneva –, studiam așa-numiții mezoni exotici. După această primă bursă de studiu am continuat investigațiile în domeniu, la început cu alte burse de studiu, după care cu diverse contracte de cercetare. În anii care au urmat am propus diverse experimente și, în urma mai multor concursuri, am obținut o poziție de staff la Frascati; la ora actuală, am propriul grup de cercetare, care efectuează experimente de fizică nucleară și fizică cuantică.

„GALAXIILE DIN UNIVERS SUNT PRECUM CELULELE ÎN ORGANISM. EXISTĂ GALAXII ENORME, CU MII DE MILIARDE DE STELE, ȘI ALTELE CARE CONŢIN MULT MAI PUŢINI AŞTRI. UNA DINTRE ÎNTREBĂRILE FUNDAMENTALE ÎN ASTRONOMIE ESTE LEGATĂ DE NAŞTEREA ŞI DE EVOLUŢIA ACESTOR STRUCTURI ÎN UNIVERS.” DE UNDE ACEASTĂ FASCINAȚIE PENTRU FIZICĂ ȘI UNIVERS? De când aveam 10-12 ani, îmi plăcea să citesc cărți de astronomie și de știință. Mi se părea minunat faptul că reușim să studiem și să înțelegem Universul și mi-am dorit încă de la început să particip la această minunată aventură. Profesorii pe care i-am avut, atât în școala generală de la Sfântu Gheorghe, cât și la Liceul de Matematică și Fizică nr. 4 de la Măgurele (București) au avut un rol deosebit de important – m-au îndrumat și încurajat. Părinții, familia, mi-au fost alături. Eu cred că orice copil este fascinat de știință în mod natural.


WORK LIFE CHOICES

CINE AU FOST MENTORII DV.? Nu am avut cu adevărat mentori. Am avut dascăli foarte buni și pricepuți; am citit cărți de știință și am studiat cu multă pasiune și curiozitate. De la fiecare dascăl am învățat câte ceva, și nu doar fizică și matematică, ci și istorie, literatură sau geografie. CUM AȚI DESCRIE ȘCOALA DE FIZICĂ DIN ROMÂNIA? Pot vorbi în cunoștință de cauză doar despre școala de fizică din România de la sfârșitul anilor ’80 – când am absolvit Facultatea de Fizică din București. La vremea respectivă era o școală foarte serioasă, cu profesori foarte buni și care oferea o pregătire la nivel înalt, cu nimic mai prejos decât școlile de profil din alte țări. DAR CEA DIN STRĂINĂTATE? Străinătatea este mare! Pot doar să compar școala din București cu cea de fizică din Italia, mai precis cu cele trei universități din Roma, pe care, după atâția ani, am ajuns să le cunosc bine. Ca nivel de pregătire, ambele școli (cea din România anilor ’80 și cea italiană) oferă o instruire foarte bună în competiția la nivel internațional. CUM E VIAȚA DE CERCETĂTOR DINTR-O ȚARĂ CARE ÎȘI PREȚUIEȘTE TALENTELE? Este o viață trăită la maximum: pregătirea și desfășurarea experi­ mentelor – în competiție, dar și în colaborare cu alte grupuri din întreaga lume – necesită o dăruire totală. Nu există orar de lucru și de cele mai multe ori lucrez și în weekend. Bucuria descoperirii însă nu are preț! A înțelege pentru prima dată un anumit fenomen sau a efectua pentru prima oară o măsurătoare importantă îți dă o emoție unică. De la particule la Univers, avem încă atâtea lucruri de înțeles și de descoperit!

CUM AȚI ÎNCURAJA UN TÂNĂR CERCETĂTOR DIN ROMÂNIA SĂ NU PLECE DIN ȚARĂ? Nu l-aș încuraja să nu plece din țară! Dimpotrivă. În cercetare, este extrem de important să lucrezi cu mai multe grupuri în diverse laboratoare în întreaga lume. Doar așa ajungi la vârf! AVEȚI DISCIPOLI ROMÂNI ÎN ITALIA? Da, în grupul pe care îl conduc sunt alți trei cercetători din Ro­ mânia extrem de talentați, care lucrează cu mine.

Ceea ce-i lipsește României nu sunt cercetătorii care să nu plece din țară, cât faptul că România nu atrage cercetători străini care să dorească să facă cercetare în România. CE VĂ LIPSEȘTE CEL MAI MULT DIN ROMÂNIA? Familia! Mi-ar plăcea să îi văd mai des pe cei dragi. POATE FI CERCETĂTORUL UN LIDER? DACĂ DA, ÎN CE FEL? Sigur că poate fi! Nu doar în știință – unde, prin definiție, anumiți cercetători devin lideri –, ci și în societate, atunci când se implică în problemele comunității, de la educație la schimbările climatice, de la politica de integrare la cea de dezvoltare economică și socială a unei țări. În ce fel? Prin participarea la viața socială și nu doar la cea științifică, prin luarea de poziții în diverse domenii și prin promovarea valorilor universale ale științei și ale metodei științifice.

CARE A FOST ESENȚA DISCURSULUI DV. LA TEDX? Cât de important este să investim în știința fundamentală – întrucât este cea care dă formă viitorului. În mod specific, în noile tehnologii și cercetări cuantice care vor da naștere la calculatorul cuantic. Acesta, la rândul lui, ar putea avea un număr enorm de aplicații, de la realitatea virtuală și medicina personalizată, la analiza Big Data și simularea proceselor care au loc în creier. Mesajul meu de bază, însă, era legat de importanța finanțării cercetării fundamentale – cea care are drept obiectiv înțelegerea Universului, a stelelor și a găurilor negre, de exemplu. Curiozitatea este adevăratul motor al progresului! ÎN CE CONDIȚII AȚI REVENI ÎN ȚARĂ? AȚI AUZIT DE INIȚIATIVA REPATRIOT? Din câte am af lat de pe internet, este vorba despre afaceri în România. Ei bine, eu nu fac afaceri, ci cercetare fundamentală – nu mă interesează această inițiativă. M-ar interesa să știu cât de mult investește România în cercetarea fundamentală și în ce sectoare! Cu ce obiective și cu câtă seriozitate. La ora actuală, coordonez un grup de cercetare important aici, în Italia, așadar nu am motive să revin în țară. Nu știu în ce condiții aș reveni, întrucât ar trebui să mi se ofere posibilități de cercetare cel puțin la fel de bune precum cele pe care le am în Italia.

| 11


COVER STORY

12 |