Page 1


IN N HOLD 15

51

99


EN DELIG H ELG! Sørg for å få med barna! Spis middag allerede klokken tre hvis de ikke orker å være våkne om kvelden. Dekk med fint brettede servietter og ta en «fordrink» i stuen før dere setter dere til bords. Og det er ikke nødvendig å slå på stortrommen hver dag. Det enkle fungerer akkurat like bra, og det kan dessuten bli minst like godt som det som tar litt lengre tid å lage. Jeg liker å tørke støv av gamle konsepter og oppskrifter som har holdt seg godt og modnet i tidens løp, og som bare har blitt bedre med årene. Derfor har jeg gitt mange gamle godbiter ny drakt som gjør at de virker moderne igjen. Som den pyntede smørbrødterten, det varme smørbrødet eller den bakte poteten. Alle fortjener de et nytt liv!

Mine foreldre drev et gjestgiveri, så i oppveksten var jeg ikke akkurat bortskjemt med helger sammen med familien. Det var jo i helgene mamma og pappa jobbet mest. Derfor kunne vår helg like gjerne være en onsdag eller en annen dag i uken. I mitt voksne liv har helgen – fredag, lørdag, søndag – blitt hellig, så hvor jeg enn befinner meg i verden, forsøker jeg alltid å komme meg hjem til familien når det er helg. Helgen er viktig, ikke bare fordi man har fri, men fordi man i løpet av noen få dager skal samordne familien og samle krefter til den uken som kommer. Og her spiller maten en stor rolle. Et godt måltid dreier seg imidlertid ikke bare om selve maten, men også om en helhet og omtanken rundt måltidet. Hvor spiser vi? Hvordan spiser vi? Hvem spiser vi sammen med? Dette er akkurat like viktig som det vi putter i munnen.

Tina

7


Match mat og drikke Uttrykket «krake søker make» gjelder også ved bordet, og derfor skal drikkevarene tilpasses maten. På Vinmonopolet finner du tre små klokkediagrammer for hver vin. Det kan være en hjelp, slik at du finner den drikken som har riktig fylde, syre, sødme, bitterhet, beskhet og fatkarakter til det du har tenkt å lage. Drikkeforslagene og matchingen her i boken bør du likevel betrakte som en veiledning. Det du synes smaker godt, er alltid riktig. Det jeg håper, er at du skal våge å prøve forskjellige kombinasjoner med disse rådene i bakhodet. Av og til opplever man magiske møter mellom mat og drikke som gjør at «en og en blir tre». Og jo oftere det skjer, desto morsommere er det! Tenk først igjennom hvilken smak som dominerer på tallerkenen – det er faktisk nokså sjelden at det er kjøttet eller fisken – og velg så drikke etter den råvaren som har mest smak. Velg gjerne en drikk fra samme region som maten kommer fra. Hva drikker man for eksempel i Mexico? Der burde man jo vite hva som passer til nettopp meksikansk mat. I den nordvestlige delen av Italia finner man fantastiske trøfler og dessuten en lang tradisjon for vindyrking. Derfor har de sannsynligvis en rekke viner som passer til denne utsøkte soppen. VIN Når du velger vin, bør du prøve å speile smakene i måltidet. Hvis det er mye syre i maten, passer det godt med en hvitvin med toner av sitrus (eller kanskje bare

kullsyreholdig vann med en limebåt i). Hvis rødvinen har et innslag av solbær, vil en skje solbærgelé til maten sannsynligvis løfte kombinasjonen. Eller hvorfor ikke ha en skvett av vinen i sausen? For å matche for eksempel en fet bearnaisesaus, kreves det en kraftig vin fordi fettet demper smaksopplevelsen av vinen. Egentlig er det helt logisk – vi vil jo at vinen også skal komme til sin rett. En vin med mye sødme demper heten i sterkt krydret mat og løfter frem smakene. Derfor bør du velge en søtere hvitvin til retter med mye chili. Hvis vinen virker for snerpende til maten, kan du prøve å salte maten litt ekstra – det demper bitterheten. Og sist, men ikke minst, til desserter bør vinen alltid være søtere enn selve desserten for å komme til sin rett.

FR E8DAG


De fem grunnsmakene

Hvordan velger jeg?

SYRE I MATEN demper drikkens smak av syre, mildner bitterheten og høyner smaken av frukt og sødme.

Kraftig og smaksrik mat = kraftig og fyldig drikke. • Mye syre i maten = mye syre i drikken. • Lettere mat = lettere drikke. • Mørk dessert = mørk dessertvin (Marsala, portvin). • Lys dessert = lys dessertvin (Muscadet, Sauternes).

SALT I MATEN demper bitterheten og forsterker smaken av frukt og sødme i drikken. BITTERHET I MATEN forsterker beskheten i drikken, så til mat med bitre smaker bør du unngå øl med mye humle og beskhet og viner med tydelig innslag av eikefatslagring. SØDME I MATEN toner ned fruktigheten og sødmen i drikken og høyner syren og beskheten. UMAMI I MATEN (den femte grunnsmaken – tenk på hvordan et egg eller fiskesaus smaker) lokker frem metalliske smaker i drikken. Unngå derfor drikker med mye bitterhet og beskhet, for eksempel fatlagrede rødviner, og velg heller fruktigere alternativer.

FR E9DAG


Øl, bobler og andre godsaker I de senere årene har interessen for øl vokst, og det blir stadig flere ølsorter å velge mellom. Det finnes også flere typer alkoholfritt øl å få kjøpt. Nå for tiden finnes det også gode viner som er alkoholfrie, eller som har lavt alkoholinnhold. syre er for eksempel et godt alternativ til hvitvin – og kan dessuten nytes av barn så vel som av voksne som velger alkoholfritt. Man kan selvfølgelig også bruke en norsk klassiker som solbærsaft og andre gode, fruktige drikker som alternativer til lettere rødviner.

ØL «Smaksreglene» på foregående side gjelder selvfølgelig også for øl, så sjekk syren, bitterheten og sødmen. Vanligvis er lyse lagerøl lettere og mindre beske enn ale og mørke ølsorter som stout og bitter. Prøv gjerne tysk weissbier – et smaksrikt matøl. Dette hveteølet med sin lette beskhet og sitt naturlig høye syreinnhold passer godt til det meste, men spesielt til fisk og asiatisk mat.

BARE VANLIG VANN «Annenhver vann» er et godt slagord, så dekk bordet med vannglass også. Det kan godt være bare vanlig vann, men vil du gjøre det litt festligere, kan du sette smak på vannet med for eksempel skiver av agurk, sitron, lime eller en annen frukt. Hvorfor ikke prøve litt ingefær i skiver?

MUSSERENDE Musserende drikker skaper sprudlende feststemning! Takket være livlig syre kombinert med fine bobler er de som regel lette og friske og passer derfor godt til skalldyr og lettere fiskeretter. Italiensk prosecco er en populær og noe fruktigere variant enn sine franske slektninger champagne og crémant, og har mer blomsterpreg. Prosecco er et utmerket, lommebokvennlig alternativ. Spansk cava er en annen mulighet. ALKOHOLFRITT I de senere årene har det norske markedet fått en mengde nye, spennende alkoholfrie varianter i hyllene – alt fra vin, sider og øl til interessante lokalproduserte drikker. En god og vellaget norsk eplemost med frisk

10


Velkommen! På fredag går luften ofte ut av oss på en behagelig måte, og da setter vi som regel ikke i gang med å lage noen avanserte greier. Kanskje blir det en lettlagd middag med naboen, after work med venner eller fredagskos med familien? Avslutt med en varm toddy og legg dere deretter til å sove på sofaen alle sammen! FR E DAG


FR E DAG


5.

3.

7.

6.

8.

4.

FR E DAG


1.

2.

FR E DAG


20 After work Den voksne måten å avslutte uken på. Vi inviterer noen kolleger eller venner hjem til en drink og noen småretter, eller vi tar et raskt glass vin på veien hjem. Selv om mange insisterer på å pynte seg før den spontane sammenkomsten, innebærer after work egentlig å gå rett fra jobben i arbeidsantrekk. Da får vi den riktige AW-følelsen!

1. Rask ostefondue med surdeigsbrød

2. Myke oster med fikenkompott

Surr litt aluminiumsfolie rundt sponesken, så renner ikke osten ut i ovnen – jo modnere den er, desto mer renner den.

4 PORSJONER 3 dessertoster av valg fri sort (jeg har valgt La Tur, Langres og Selle de Chèvre) FIKENKOMPOTT: 6 ferske fikener 2–3 ss rårørsukker 2 ss balsamicoeddik 1 dl gule sultanarosiner 3 cl grappa eller whisky

4 PORSJONER 1 fedd hvitløk 1 Vacherin Mont d’Or (ca. 500 g) ¾ dl tørr hvitvin surdeigsbrød til servering FREMGANGSMÅTE: 1. Forvarm stekeovnen til 200 °C. 2. Skrell hvitløken og skjær den i tynne skiver. Lag snitt i osten og stikk hvitløksskivene nedi. Øs hvitvin skjevis over, slik at vinen renner ned i snittene. Sett osten inn i ovnen i sponesken med folie rundt og bak den i 15–20 minutter. 3. Ta osten ut og spis den varm sammen med biter av surdeigsbrødet som du dypper i osten – det blir som en rask fondue. Server gjerne en vin på druen Sauvignon Blanc med lett sødme eller et vanlig lagerøl til.

FREMGANGSMÅTE: 1. Legg ostene på en tallerken eller et skjærebrett og la dem stå fremme i minst 20 minutter og bli romtempererte for å få smakene best mulig frem. 2. Skjær fikenene i mindre biter. 3. Smelt sukkeret over middels varme i en kjele til det er gyllenbrunt og karamellisert. Tilsett fikener og deretter eddik og la det koke til suk­ keret har smeltet og fikenene er blitt myke. Rør inn rosiner og grappa eller whisky og sett det til side. 4. Server kompotten lunken til ostene. Drikk portvin til!

FR E DAG


Endelig lørdag! Jeg elsker lørdagsmiddager – det er så utrolig morsomt å lage god mat, dekke et fint bord og pynte seg litt. Hjemme hos oss tar vi alltid på oss finkjole, pensko og dress – om det så bare er familien. Selv om lørdagsmaten skal smake godt, trenger den ikke være så komplisert. Sett en stek i ovnen i noen timer, så er middagen nesten klar. Eller la en gryterett putre lenge på komfyren mens du gjør andre ting.

FR E DAG


FR E DAG


32.

30.

FR E DAG


FR E DAG


LØ R DAG


48.

47.

LØ R DAG


LØ R DAG

Profile for Cappelen Damm AS

Tinas helg av Tina Nordström  

Endelig helg! Tina Nordström inviterer på sine lekre favorittretter. Tinas favorittretter på en fredagskveld varierer fra myke oster med hj...

Tinas helg av Tina Nordström  

Endelig helg! Tina Nordström inviterer på sine lekre favorittretter. Tinas favorittretter på en fredagskveld varierer fra myke oster med hj...