Rikka - på ordentlig og forever

Page 1


© CAPPELEN DAMM AS, Oslo 2019 ISBN 978-82-02-61808-7 1. utgave, 1. opplag 2019 Omslag og vignetter: Cathrine Sandmæl Sats: Cappelen Damm AS Trykk og innbinding: Livonia Print Sia, Latvia 2019 Materialet i denne publikasjonen er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten særskilt avtale med Cappelen Damm AS er enhver eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring bare tillatt i den utstrekning det er hjemlet i lov eller tillatt gjennom avtale med Kopinor, interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningsansvar og inndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel. www.cappelendamm.no

Rikka_materie.indd 2

13/12/2018 16:46


Rikka_materie.indd 3

13/12/2018 16:46


Rikka_materie.indd 4

13/12/2018 16:46


Bestevenner, eller …? – Jeg elsker sommer! sier Rikka og stirrer opp på den blå himmelen. Hun ligger på ryggen i gresset, og gresstustene kiler henne i håndflata når hun stryker over dem. – Jeg elsker is, sier Lise som ligger ved siden av henne og også stirrer opp på himmelen. Lise er Rikkas aller beste venn.

5

Rikka_materie.indd 5

13/12/2018 16:46


– Jeg elsker når det er så varmt ute at isen nesten har smeltet før den sklir ned gjennom halsen, sier Rikka, og Lise fniser. – Jeg elsker når man kan være ute hele dagen og til langt utpå kvelden uten at de voksne sier at du må legge deg, roper Lise så høyt at mora hennes er nødt til å høre det. Da snur Lise seg over på sida og ser rett på Rikka før hun sier ganske lavt: – Jeg elsker Tom i B-klassen. Og så blir det stille. Lise rødmer. Rikka ser opp på den skyfrie blå himmelen. – Jeg er forelska i Tom i B-klassen, gjentar Lise. Rikka har ikke tenkt på at Lise kanskje er forelska, eller kunne bli forelska. Hun har ikke tenkt så mye på forelskelse i det hele tatt, egentlig. Kanskje hun burde ha gjort det, for nå er plutselig Lise forelska og hun ikke. – Du kjenner jo Tom, sier Lise. – Kanskje du kan spleise oss? – Spleise dere? spør Rikka som om hun ikke skjønner noen ting. – Du kjenner jo Tom, gjentar Lise. – Jo, sier Rikka og prøver desperat å tenke tilbake

6

Rikka_materie.indd 6

13/12/2018 16:46


til sist hun var sammen med Tom. Det kan hun ikke huske. – Ikke så mye nå lenger, sier hun. – Kjenner du noen, så kjenner du dem, sier Lise. – Det er vel ikke sånn at man plutselig ikke kjenner dem man kjenner? – Jeg kjenner Tom fordi vi er naboer. Nå går han i B-klassen og jeg i A-klassen. Han sparker fotball med B-klassen og jeg er sammen med DEG. Hun legger vekt på DEG når hun sier det, slik at Lise skal forstå at hun ikke kjenner Tom så godt lenger. Faktisk føles det som om Tom bor på en helt annen jordklode enn det hun gjør, så lite ser hun til ham. – Der ser du, det passer perfekt, sier Lise. – Du kjenner Tom fra før, og derfor kan du treffe ham og spleise oss. Hun ler. Rikka ler ikke. Etterpå snakker Lise bare om Tom. Hele tiden. Og så sier hun: – Vi må finne noen til deg også! Rikka tenker på guttene i klassen. Hun har ikke spesielt lyst til å være sammen med noen. Ikke med noen fra B-klassen heller. En uhyggelig tanke slår plutselig ned i Rikka. Hva om hun ikke kan bli forelska? – Tror du at noen mennesker ikke kan bli forelska?

7

Rikka_materie.indd 7

13/12/2018 16:46


spør hun forsiktig og lett på samme tid. Slik at Lise ikke skal forstå at det er henne selv hun snakker om. – Alle blir forelska, sier Lise som om hun plutselig vet alt om forelskelse. Rikka stirrer ned i bakken. Tenk om hun er den eneste i verden som ikke kan bli forelska? Hva da? Eller kanskje hun bare ikke vet hvordan det skal kjennes ut? Hva om hun har gått rundt og vært forelska kjempelenge uten å vite om det? – Hvordan kjennes det, da? spør Rikka. – Å være forelska? – Det bobler i magen, sier Lise tilfreds. Rikka kjenner etter, men det er ingen bobling i magen. – Kanskje vi kan sykle ned til havna og bade? spør Rikka og reiser seg helt opp. – Jeg kan spørre om mamma vil være med oss. – Tenk at det går an å ha så blå øyne som Tom! sukker Lise. Rikka har aldri lagt merke til at han har så blå øyne. – Skal vi sykle ned og bade? spør Rikka en gang til, men Lise hører fortsatt ikke etter. Da sier Rikka likeså godt at hun må hjem. At det er middag, selv om de allerede har spist i dag.

8

Rikka_materie.indd 8

13/12/2018 16:46


Rikka går sakte opp bakken hjemover. En ting hun ikke elsker, er at Lise har blitt forelska. Hun plukker opp en pinne og drar den langs gjerdene. Dunk dunk dunk, sier det når pinnen dunker mellom plankene. Til helgen skal hun til pappa, da kan hun ikke være sammen med Lise. Det er dumt til vanlig også, at hun må reise fra Lise annenhver helg. Nå er det dobbelt så dumt. Hva om Lise får seg kjæreste neste helg? Tenk om hun kommer hjem neste søndag og ikke har en bestevenn lenger? Hun slipper pinnen og lurer på hva hun skal gjøre nå. Skal hun liksom bare være helt alene resten av dagen? Idet hun går forbi huset til Tom, får hun en frysning på ryggen. Det er som om det har skjedd noe, som gjør hele Furutoppen annerledes. – Rikka, kom! roper lillesøstera hennes, Anna. Hun og Nils kommer løpende. De er tvillinger og bare tre år. – Leker du litt med Anna og Nils? spør mamma, og Rikka sukker. Det er som om mamma alltid står på lur og bare venter på å spørre Rikka om å passe Anna og Nils. Det er derfor de som regel er hos Lise, for Lise er enebarn.

9

Rikka_materie.indd 9

13/12/2018 16:46


Spleisefiasko Neste dag står Rikka sammen med Lise i friminuttet. Hun holder på å dø av kjedsomhet. – Så du Tom i gangen? spør Lise. – Ja, sukker Rikka. – Hva er favorittmaten hans? spør hun. – Jeg vet ikke, sier Rikka og stønner. – Har han stort rom? fortsetter Lise.

10

Rikka_materie.indd 10

13/12/2018 16:46


– Egentlig ikke, sier Rikka. – Et helt vanlig et. I går, før Lise fortalte om forelskelsen, var alt helt normalt. Nå går det nesten ikke an å få kontakt med henne. – Og så har han hund! kvitrer Lise med stjerner i øynene. – Jeg har alltid ønsket meg en hund! Da kjenner Rikka at det stikker i magen. Pip er nesten litt hennes. Hun har kjent Pip siden han var en bitte liten valp som klatret på brystet hennes og kravlet i fanget hennes. Av og til kommer Pip plutselig inn til dem, selv om han ikke bor der. Skal det liksom bare være hunden til Lise og Tom nå? Da det ringer ut for siste gang og skoledagen er slutt, hvisker Lise: – Vi spionerer på Tom! Han går akkurat ut av skoleporten et stykke foran dem. – Nei, sier Rikka. – Må vi det? – Kanskje du kan spleise oss nå i dag? sier Lise og stirrer betatt etter Tom. – Kan vi ikke heller sykle ned til havna og bade? Det er jo så varmt! stønner Rikka. – Det gidder jeg ikke, sier Lise. – Du ville ikke bade i går heller!

11

Rikka_materie.indd 11

13/12/2018 16:46


– Jeg vil spionere på Tom, sier Lise og går med raske skritt etter ham. Kanskje, tenker Rikka, kan vi likeså godt følge etter ham. Og når han går inn i huset sitt, da kan vi sykle ned og bade. De følger etter Tom. Han bor i huset nedenfor Rikka. Han går inn snarveien, gjennom hekken, inn i hagen og blir borte. – Det var det! sier Rikka og puster lettet ut. – Du må ringe på og spørre om han vil være kjæresten min, sier Lise og holder henne fast i T-skjorta. Hun ser på Rikka med bedende øyne. – Nå? spør Rikka. Det har hun virkelig ikke lyst til. Det er kjempeflaut. – Ja! sier Lise. – Kan du ikke spørre ham selv? sier Rikka og drar T-skjorta ut av fingrene til Lise. – Er du gal? Det tør jeg ikke! – Ikke jeg heller! – Det er da naboen din, maser Lise. – Det er ingen sak for deg! Rikka prøver å se for seg at hun ringer på og spør om Tom vil være kjæreste med Lise. Det går ikke. Hun klarer ikke å gjøre det.

12

Rikka_materie.indd 12

13/12/2018 16:46


– Kom igjen … ber Lise. – Please! Rikka nøler. Om hun sier nei, blir nok Lise sur. Om hun sier ja, får Lise seg sikkert kjæreste. Hun har ikke lyst til noen av delene. Lise skyver henne foran seg gjennom snarveien i hekken. Plutselig står hun der i hagen. Framfor henne er huset til Tom, bak henne står Lise og stenger veien. Det er som om hun ikke har noe valg. Rikka går helt fram til huset og rundt hjørnet. Hun snur seg, Lise kan ikke se henne nå. Hun går sakte opp trappa. Skal hun bare gå hjem? Gjemme seg under dyna til Lise slutter å være forelska? Rikka går bort til døra. Døra åpner seg med en gang hun trykker på ringeknappen. Det går så fort at hun nesten faller baklengs ned trappa. Både Tom og Mona, mora hans, står i gangen med sekker på ryggene og sko på føttene og er klare til å gå ut. Mona holder Pip fast i halsbåndet. Føttene til Pip går som trommestikker mot gulvet, han logrer med halen og er så glad for å se Rikka. Både Tom og Mona ler av Pip som vil ha Rikka-kos. – Hei, Rikka, sier Mona. – Så hyggelig! Vi er akkurat på vei ut for å bade i kulpen. Vil du bli med? Det blir helt stille en stund. Det hun skulle spørre

13

Rikka_materie.indd 13

13/12/2018 16:46


om med Lise og kjæreste og spleising, er helt umulig å si. – Om du har lyst, selvfølgelig, sier Mona. Tom sier ingenting. Det føles rart å skulle bli med Tom på badetur, hun henger jo aldri med Tom lenger. Samtidig gidder jo ikke Lise å bade med henne, selv om det er så varmt. Og plutselig går det opp for Rikka hvordan det vi bli om Lise og Tom blir kjærester. Da er det Lise som kommer til å være med på badetur. Da kommer Lise til å være den som Pip vil ha kos av og som Pip logrer til. Rikka kommer til å bli sittende alene hjemme og kjede vettet av seg resten av livet. – Nå? spør Mona smilende. – Har du lyst? Jeg kan ringe mora di og spørre om det er greit. – Ja, sier hun bare. Og hun løper ikke ned igjen til Lise, men opp trappa i sin egen hage. Henter badetøyet og skynder seg ned igjen. Så fort at hun ikke rekker å tenke på Lise. Nei, hun vil ikke tenke på Lise. Det verker i magen til Rikka mens Mona rygger ut bilen. Det går for sakte. Tenk om Lise har begynt å lure på hva som tar så lang tid og har gått opp på veien og nå står utenfor gårdsplassen i stedet for nede

14

Rikka_materie.indd 14

13/12/2018 16:46


ved hekken. Kanskje Mona og Tom vil spørre hva Lise gjør der. Hva skal hun si da? Men Lise står ikke utenfor gårdsplassen. Hun er ikke å se noe sted. Og plutselig slutter det å gå sakte, og alt går veldig fort, og Rikka får ikke tid til å si noe heller. Plutselig er de på toppen av bakken og på vei mot fjellet og kulpen.

Rikka_materie.indd 15

13/12/2018 16:46


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.