Jakten på tusenlappene

Page 1

Jakten på tusenlappene

MARIE OLAUSSEN sparetips Mine aller beste

Innledning 7 Penger er som drømmefangere 13 Spiser du opp pengene dine? 31 Hjelp, det er et monster i klesskapet 71 Bor du deg blakk? 91 (Ikke) ha det på badet 117 Den frodige sparehagen 125
2
Innhold 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Pengesluket bilen 133 Hverdagsfellene og følgernes beste sparetips 141 Gaver – hyggelig å få, hyggelig å gi 155 Rydd, selg og fiks deg rikere 161 Få tusenlappene til å vokse 173 Slik får du alt til å vare 199

3
7. 8. 9. 10. 11. 12.
5 Kjære leser! Jeg vil gjerne minne deg på verdens viktigste økonomitips: Bruker du mindre penger enn du tjener, blir det penger til overs. Dette får du til!

«Du var veldig stressa, og du hadde det ganske fælt.»

6

INNLEDNING

«Hvor for for talte du meg ikke at du hadde det så fælt, Marie? Jeg vil jo gjerne vite når ting er ugreit.»

Mamma var oppriktig bekymret. Som mødre ofte er, selv når barna er over 40 år. Hun hadde lest førsteutkastet til min første bok, Hvordan bli rik på et år, og ringte for å gi en hyggelig tilbakemelding. Tenk at jeg hadde klar t å skrive en hel bok! Og tenk at den var så bra, og så innmari morsom! Hun var stolt og glad. Jeg ble stolt og glad. Men så kom denne endringen i stemmen. Hvor for hadde jeg ikke for talt henne hvor vanskelig jeg hadde hatt det?

Jeg var i ferd med å fortelle «hele Norge» at jeg 25. januar 2019 ikke hadde penger til å hente bilen på EU-kontroll. At jeg hadde tydd til kredittkor t i ett sett for å få hverdagen til å gå rundt, og fått vondt i magen av å gå forbi postkassen. At jeg hadde vær t dronningen av purregebyrer og keiserinnen av inkassovarsler, selv med en god lønn og relativt lave boutgifter. Historien var i grove trekk kjent for mange allerede. Den hadde blitt plukket opp fra Instagram-kontoen min, og for talt i mange av de store avisene og på God Morgen, Norge. Men nå kom boka. Og i en bok er det plass til flere linjer, ord mellom linjene, og tid til mer refleksjon hos leseren. Altså min mor, denne gangen.

«Det var ikke så ille», trøstet jeg. «Jeg fikk jo alltid r yddet opp. Kredittkor t-gjelda var til å håndtere. Jeg var bare så lei av, og lei meg over, at jeg ikke tok tak i det økonomiske rotet mitt. Så til slutt gjorde jeg det.»

Senere på dagen for talte jeg kjæresten min, Erik, om mammas bekymrede tone og hva jeg svar te henne. «Jeg hadde det jo ikke så ille. Mødre, altså.»

Han så granskende på meg og sa: «Det er vel ikke helt sant. Hun har jo rett. Du var veldig stressa, og du hadde det ganske fælt.»

7

SPARETIPS SOM SUPERKRAFT

I skrivende stund, våren 2022, ser verden helt annerledes ut enn den gjorde i 2019, da jeg star tet prosjektet mitt; Hvordan bli rik på et år. Jeg er i vater økonomisk. Verden, derimot, den er skikkelig ute å kjøre! Vi har i stor grad lagt bak oss koronapandemien, men verdensøkonomien preges stadig av enorme globale utfordringer som klimakrise, politisk uro og Russlands invasjon av Ukraina. Prisene på mat, drivstof f og strøm har gradvis økt gjennom vinteren. Nå skyter de i været. 26 kroner for én liter drivstof f svir i lommeboka, og når strømprisen tipper 800 øre kilowatten, kjenner jeg pulsen stige. Nå er det mange som ikke har det greit. Det er viktigere enn noen gang å snakke høyt om penger og økonomi. Full kontroll og smar te hverdagsvalg kan roe ner vene, og sørge for at du kan nyte de mulighetene pengene dine gir deg. Enten du har mye eller lite av dem.

Det er lett å tenke at en med millionlønn har det enklere enn en som tjener halvpar ten. Men jeg har sett at det ikke alltid stemmer. Følelsen av økonomisk overskudd og det faktiske økonomiske handlingsrommet vår t, henger ikke alltid sammen.

Nummer 1 og 3 kan ha den samme følelsen av økonomisk romslighet, mens nummer 2 og 4 begge kan føle at de har dårlig råd.

8 INNLEDNING
Litt forenklet kan vi deles inn i fire kategorier når det gjelder personlig økonomi: 1. Hun som tjener lite og bruker lite 2. Hun som tjener lite og bruker mye 3. Hun som tjener mye og bruker lite 4. Hun som tjener mye og bruker mye

PST! Siden ingen mennesker er like, og livet ikke er svarthvitt, finnes det selvfølgelig mange variasjoner av disse fire. I perioder kan vi dessuten ha bedre eller dårligere råd enn vi pleier, for eksempel hvis vi får igjen på skatten, eller det kommer en kjemperegning helt ut av det blå. Når sistnevnte skjer, er det smart å ha en bufferkonto. Mer om dette på side 176. I Norge har vi folk i lavtlønte yrker som betaler cirka en tredjedel av lønna i skatt, uten å hisse seg nevneverdig opp over det. De ser at skattepengene kommer tilbake i form av gratis skole til ungene, rimelige helsetjenester, veier å kjøre på, en sykehjemsplass til mormor – og alt det andre vi deler på i fellesskap. Og så har vi folk som tankreder John Fredriksen. Mangemilliardæren som for noen år siden ga mer enn 100 millioner kroner fra sin private formue til Rikshospitalet og Radiumhospitalets kreftarbeid (hurra for det!), men som senere har uttalt at den norske formueskatten gjør ham syk. Han har gitt fra seg passet, pakket sakene sine og meldt overgang til Kypros, som har særregler for rederibeskatning. Flyttingen gjør at han ikke kan tvangsflyttes tilbake til det norske skattesystemet, til tross for at han med en formue på 124 milliarder kroner, toppet Kapitals liste over Norges 400 rikeste i 2022.

Så hvordan havner man på en slik førsteplass? Moren til John Fredriksen var kantinebestyrer, faren sveiser på jernbanen. Selv star tet han som bud hos en skipsmegler som 16-åring. På kveldstid tok han handelsgymnaset. Fem år senere ble han tankmegler i et konkurrerende shippingfirma, og som 23-åring hadde han tjent sin første million. John Fredriksen ble ikke milliardær fordi han alltid hadde med seg handleliste i butikken eller var rå på å stoppe strømper. Han ble ikke milliardær av å spare jevnt og trutt i globale indeksfond. Det er et hav av penger mellom en millionær og en milliardær. Milliardærer har veldig ofte bygget opp en eller flere bedrifter,

INNLEDNING 9

Jeg kjenner folk med ��� ��� kroner i lønn som sparer �� ��� kroner i året. Og jeg kjenner flere med millioninntekt som hver måned bruker mer enn de har.

INNLEDNING 10

ansatt drøssevis av folk, fått selskapet på børs, skapt store verdier, og gjerne solgt selskapet med massiv for tjeneste.

John Fredriksens opplegg er ikke for alle. Denne boka, derimot, har jeg skrevet for oss andre. Vi som jobber i avisa, eller på sykehuset, på en skole, i banken, i kiosken, i Nordsjøen, på biblioteket, på Vinmonopolet eller et annet sted. Vi som kor t sagt løser store og små utfordringer og behov verden har, til enhver tid.

Uansett hva du har gjor t hittil i livet, eller om du har pluss eller minus på kontoen din akkurat nå: Du har massevis av er faring du kan dra nytte av.

Resten av livet star ter akkurat nå. I denne boka inviterer jeg deg til å bli med når vi skal jakte på tusenlappene. Det er nemlig noe vi alle kan gjøre.

Jeg får stadig spørsmål fra folk som ønsker å få mer ut av pengene sine, enten de har god eller dårlig økonomi. Det spørsmålet jeg får oftest er dette: «Marie, har du noen sparetips til meg?»

Denne boka kommer som et svar på dette spørsmålet. For det er klar t jeg har sparetips! Jeg kunne deltatt i «VM i sparetips»!

Jeg vet, av egen er faring, og etter å ha delt tips og fått innspill fra følgerne mine i årevis, at det ligger superkraft i gode sparetips. Når vi kutter utgiftene eller øker inntektene, skaper vi rom for å bruke pengene våre på helt andre ting. Ting vi har lyst til å gjøre eller oppleve, ting vi drømmer om. Og det skal ikke alltid så store endringer til. Det skal du snar t se. Og lære!

INNLEDNING 11

6 måter å

6 måter å gjenbruke kaffegrut

Når vi br ygger en kopp kaf fe, blir 99 prosent av kaf feproduktet igjen. Bare én prosent av kaf febønnene brukes til å lage den kaf fekoppen. Hva skal vi gjøre med all den kaf fegruten det blir av dette?

1. Til bilen: Fyll en gammel sokk med kaf fegrut. Knyt igjen og la den ligge i bilen for å trekke til seg fuktighet. På denne måten slipper du dugging på innsiden av rutene, og du må ikke lenger skrape rutene på innsiden om vinteren. Husk at kaf fegruten må være helt tørr før du gjør dette, så den ikke mugner

2. Mot løklukt: Har du kuttet løk, hvitløk eller andre ting som lukter sterkt – skrubb hendene med kaf fegrut. Det fjerner lukten og tilfører fuktighet fra fettet i kaf fen.

3. Til kroppen: Bland kaf fegrut med litt salt og et par spiseskjeer kokosolje eller olivenolje. Brukes som kroppsskrubb i dusjen. Ef fekten er WOHA! Og huden blir myk og fin lenge.

4. Til hagen: Kaf fegrut kan være fantastisk som gjødsel i hagen, og vår venn meitemarken bare elsker det! Oppskrifter på gjødsel og mer om fordeler og ulemper finner du i kapittelet om hage.

SPISER DU OPP PENGENE DINE? 58

5. Dyrk sopp: Kaf fegrut er per fekt hvis du skal prøve å dyrke sopp selv. Kaf fegruten må være helt fersk før du setter i gang med dyrking av østerssopp. Soppsporer og annet utstyr kan du kjøpe hos gjengen på Gruten i Oslo (sjekk gruten.no) eller på nett hos for eksempel matoghage.no.

6. Strø med kaf fegrut: I januar 2022 kunne innbyggerne i Krakow i Polen gå sikker t gjennom byen. Miljøvernavdelingen i kommunen hadde latt seg inspirere av den ukrainske vennskapsbyen Lviv, og byttet ut salt med kaf fegrut fra byens kafeer og restauranter Kaf fegruten gjør at isen smelter akkurat der gruten legger seg, og så fr yser de små kaf fekornene fast i isen igjen, noen som lager en slags sandpapiraktig over flate. Høres det ut som en aprilspøk, sier du? Det samme slo meg. Men jeg har tatt på meg oppgaven å teste det ut. Jeg kan jo ikke presentere tullball som fakta i denne boka. Halve vinteren strødde jeg fra trappa til søppelkassene med kaf fegrut. Og selv den verste holka ble helt tr ygg å gå på, til stor glede for både meg og de som kommer for å tømme søppelkassene våre. Prosjekt kaf fegrut i innkjørselen gjorde livet her sikrere, ga oss et miljøvennlig alternativ til salt, reduser te matavfallet og var et «gratis» alternativ til salt eller strøsand.

Penger spart: Her sparer du en hundrelapp eller to for hver sekk med strømiddel du slipper å kjøpe i løpet av en kald og lang vinter. På en vinter av det glatte slaget, har du en kjapp tusenlapp å hente her.

SPISER DU OPP PENGENE DINE? 59
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.