Utdrag Vaskehjelpen

Page 1

I Vaskehjelpen ønsker jeg å bevise at tradisjonelle, grønne og økologiske vaskemetoder ikke må være platte, selv om de er norske og nøkterne. Ja til vaskebøtter i rustfritt stål, kule kluter og gode, klassiske ingredienser, og en tydelig tanke om at husholdning kan være greit, praktisk og til og med pent. Og vil du lage dine egne vaskemidler, så er det en innertier, fordi du sparer miljøet (både inne og ute) og økonomien din. Oppskriftene mine får du her. Vaskehjelpen guider deg med gode, naturlige tips for å få full strekk. Hele veien blir du sekundert av din egen såpekoker, meg, så du ikke er alene i vaskeland. Her danker boken ut sosiale medier fordi du enkelt kan slå opp og slipper endeløs skrolling. Rådene du finner på sosiale medier er dessuten av ymse kvalitet. Jeg har gjort hjemmeleksen for deg og sjekket hvordan nettopp T-skjorten blir hvit igjen og hvordan du samtidig tar kverken på lukten fra vaskemaskinen. Målet er å vise hvordan du kan vaske uten å måtte holde pusten, men heller kan ta et dypt innpust over vaskebøtten. Resultatet er bedre inneklima, mindre miljøbelastning og ren moro. Da får du mer tid og overskudd til å gjøre det du liker best, for det er trolig ikke å vaske. Vaskehjelpen gir tilsvar på entusiasmen, alle spørsmål og frekke flekker jeg har møtt på min vei. Her er de, i bokform, og stol på meg: Neste gang du har fått en flekk, finner du svaret på hvordan du får den bort her. God lesning.

8

Vaskehjelpen


Slik lager du dine egne vaskemidler «I make and I sell soap. The yardstick of civilization.» Tyler Durden i filmen Fight club.

Da jeg var barn, var alt som var kjøpt best, som kjøpesyltetøy og -saft. Vi fikk jo for det meste hjemmelaget mat, derfor elsket jeg smaken av fabrikk, som jeg kaller det i dag. Det fine med å leve på 2000-tallet er at du enten kan velge vaskemidler fra gode produsenter som har tatt et bevisst valg for deg, eller du kan lage dine egne. Drømmer du om en kjøkkenhage, handle på REKO-ringen og å være selvberget? Hvorfor ikke starte litt i det små med å vaske opp ditt eget støv og griseri med egenproduserte vaskemidler? Så kan du avansere etter hvert? Her følger mine tre beste stalltips. Multispray fikser du kjapt selv og er gull verdt. Den er super til alle overflater som stein, marmor og tre, på kjøkkenbenken, koketoppen, i stekeovnen og alt annet som trenger avfetting og vask. Den er også genial til støvtørking, og den både renser og metter treverk. Vi kaller den hushjelpen på flaske, da den fikser det meste og sparer deg for å dra frem bøtte og vann. Velg om du vil lage den med eller uten duft. Her er oppskriften, uparfymert eller tilsatt din favorittduft:

32

Vaskehjelpen


Bollevask av gule flekker

Se video om bollevask ↴

➀ Du trenger noen dråper oppvaskmiddel eller en sitron, og en bolle. (Se liste over produkter fra butikk jeg går god for fra side 42.) ➁ Fyll bollen med vann og tilsett noen dråper oppvaskmiddel eller klem ut saften av en sitron (gjerne litt oppvaskmiddel også). ➂ Legg den misfargede delen i bollen. Er skjorten misfarget over det hele, kan du legge hele skjorten i såpevann. La det virke i 2–3 timer eller over natten. ➃ Vask som vanlig i maskin på 40–60 °C. ➄ Heng skjorten på en god henger og lufttørk. ➅ Vent med å stryke skjorten til dagen du skal bruke den, ellers kan den gulne mens den venter i skapet. Når skjorten er ferdig vasket, er det lurt å riste og dra litt i den så den retter seg ut. Legg skjorten flatt på et tørkestativ, eller heng den på en bred kleshenger. Unngå kleshengere i metall og tre, da disse kan avgi farge til skjorten.

Se video om å tørke og stryke av bunadsskjorten ↴

Tørk og «stryk» av bunadsskjorte PRO-TIPSET fra professor Grimstad Klepp: Hjelp gjerne til med tørkeprosessen ved å blåse opp skjorte og ermer med en hårføner på svak varme og full styrke. Da retter brettene seg ut og du slipper unna strykejobben (med mindre du ønsker at ermene skal ha strykekanter).

88

Vaskehjelpen


Oppbevaring av skjorten Oppbevar skjorten i et gammelt putetrekk så skjermer du den for både lys og støv. Er du ekstra glad i bunadsskjorten din? Vær forsiktig med solkrem og sminke rundt halsen. Sørg for at du er helt tørr under armene før du tar på deodorant og bruk litt mindre enn vanlig. La også deodoranten tørke før du tar på deg skjorten. Da minimerer du risikoen for misfarging på kragen, under armene og på mansjettene. Dette må du vite før du pakker vekk bunaden din:

Børst bunaden ren Dette er kanskje det lureste du gjør for å vedlikeholde bunaden din. Der det en gang var herskap og tjenere, var det ofte egne børsterom til klærne. Der ble finstasen til lords og ladies børstet ren for skitt, støv og smuss. Vi har testet metoden med en velbrukt bunad og gryteskrubben vår som stedfortreder for en klesbørste, og ble blåst av banen. Du slipper renseriregning, unngår miljøgifter og blir selvhjulpen. Slike folk vil gamle Norge ha.

Klær, tekstiler og tepper … og de frekke flekkene

89

Se video om å børste bunaden ren ↴


I

kke re opp sengen din om morgenen! Du vil skjønne hvorfor etter å ha lest dette kapittelet. Vi tilbringer nesten en tredjedel av livet vårt, i snitt 26 år, i en seng, og der lever det mange småkryp sammen med oss. I både madrassen og sengetøyet bor det nemlig husstøvmidd. Er det ett rom hjemme hvor du bør gi litt ekstra gass, så er det derfor på soverommet. For å få sove bedre og holde toppformen. Hvorfor? Fordi husstøvmidd huser miljøgifter som hermer etter hormonene dine og elsker støv som kan gi allergier, luftveisplager, rennende øyne og tett nese, særlig hos barn. Dette er med andre ord ikke et kosedyr du har lyst til å ta med deg til sengs. Derfor vil jeg drive litt dyneløfting, ellers kan det gå på helsa løs. Her følger derfor mine beste tips til vask av soverom og sengetøy.

156

Vaskehjelpen


H

adde kroppen din vært en bil, hadde du aldri i verden kjøpt den. Hvorfor ikke? Altfor mye og hyppig vedlikehold. Tenk da på rommet der vedlikeholdet skjer: badet. Det burde jo vært konstruert som en selvrensende oppvaskmaskin – lukk døren, trykk på en knapp og hele rommet dyprenses. Ikke et vondt ord om maskiner, men nettopp badet krever håndlag og rutiner, da hyppig bruk og mange bakterier krever like hyppig vask og stålkontroll. Vi starter i dusjen og så henger du med til du føler du er i mål. Men les slutten, der skriver jeg om hva håndklær og toalettbørster har til felles. Det vil du nemlig vite.

170

Vaskehjelpen


Dusj Dusjen. Den bør du vaske naken. Et av målene med denne boken er å få overbevist deg om å vaske dusjen kliss naken. Ikke fordi jeg er en forkjemper for å vandre rundt i nettoen i plenum, men tar du vasken av dusjen samtidig som du dusjer, så medfører det at du velger mildere vaskemidler enn dersom du har på deg vernebriller, skyggelue, sko og klær. Skjønner? Det interessante med dusjen er at her foregår det veldig mye samtidig: Armaturen er i ett materiale, dusjgulvet i et annet og dusjveggen i et tredje. Og så har du kanskje fliser, og da har du fuger og da har du et sluk med en vannlås. Kanskje har du en spray til glass og en til fuger og en til fliser, og ender med å holde pusten og evakuere rommet? Det er helt unødvendig.

Vask av dusjen – få av deg fillene og gjør deg klar ➀ Uansett om du har en glass- eller plastvegg, så kan du bruke samme fremgangsmåte. Du kan få miljødreisen på jobben hvis du finner frem dette: skurekrem, glassspray, svamp, nal, tørr klut og en tannbørste du bruker kun til vask. (Se liste over produkter fra butikk jeg går god for fra side 17. Glass-spray og skurekrem kan du også lett lage selv, se oppskrifter side 34 og 35.)

Badet

171


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.