Festdrakter du syr selv

Page 1

INNHOLD Forord .......................................................................................................... 6 FØR DU BEGYNNER Hva du trenger av utstyr for å komme i gang ..................... 10 Stoffer og materialer .......................................................................... 12 Fargevalg, sammensetninger og teksturer ............................ 16 Nåler og brosjer ..................................................................................... 18 Måltabeller 19 Mønstre og tilpassing 20 Klipping 20 Litt om stell og rengjøring av draktene 23 TEMAER Barokk – for deg som elsker det overdådige 26 Rocka – for deg som går for full trøkk ..................................................... 48 – for deg som velger det kjente .................................................... 68
– for deg som legger vekt på å gjøre det rimelig 104 ARBEIDSBESKRIVELSE .......................................................................................................................... 130
Budsjett

Barokk

Skjorten (modell Amanda) er sydd av en brodert duk hvor blondekanten er utnyttet på kragen og mansjettene. Arbeidsbeskrivelsen bak i boken viser ved hjelp av bilder hvordan kragen er laget.

Ermene er avsluttet med løpegang og strikk. Brosjen i sølvmetall og similisteiner er et brukthandlerfunn.

30

Skjørtet er sydd av bomullsbrokade med kant av rosa bomullssateng, fløyelsbånd og sølvblonde. Forkleet er sydd av bomullssateng, pyntet med brokade, rosebånd, fløyelsbånd og sølvblonde.

Hvem har sagt at man må bruke bunadssko til festdrakt?

Rocka

MODELL AUGUSTA (festdrakt til dame)

Livet er sydd av en rest bomullsbrokade, og ryggen er laget av et broderi som har vært trekk på en krakk. Det er kantet med ullstoff, agramaner og gullblonde.

Bryststykket er et ullstoff pyntet med bånd og gullblonde, perler fra et ødelagt perlekjede og stoppskiver i messing funnet i verktøykassen, pluss en bit av en ødelagt brosje. Livet lukkes med trykknapper.

51

Man kan gjerne bruke sorte jeans og røde Converse ~sko til vesten.

Budsjett

Beltet er av samme stoff som skjørtet, og med påsydd rosebånd. Det lukkes med borrelås. Vesken er i pompadurmodell og sydd av restene fra drakten.

118

Budsjett

Skjørtet er sydd av en duk i bomull, kantet med lilla bomullsstoff og dekorert med agraman, fløyelsbånd og sølvblonde.

126

Budsjett

MODELL ASTRID (festdrakt til jente)

Livet er sydd av en brodert pute og kantet med det samme bomullsstoffet som er brukt i skjørtet, og dekorert med sølvagramaner.

Vesken er laget av restene fra livet. Den er kantet med lilla bomullsstoff og lukkes med en trykknapp. Den festes til linningen med en tinnhekte (fest vesken gjerne også til skjørtet med en sikkerhetsnål).

Skjorten (modell Truls og Trine) er sydd av en brodert duk.

127

Syveiledning

Livet: Sy ryggstykkene sammen midt bak dersom du ikke velger å ha ryggen hel. Sy sidestykkene bak til ryggen. Press ryggsømmen fra hverandre. Press sidestykkene mot ryggen. Sy bånd over sømmene. Pass på at du ikke strammer for mye. Sy sidestykkene foran til forstykkene, press mot forstykkene og sy bånd over sømmene. Sy skuldersømmene, press dem fra hverandre og sy bånd over sømmene etter ønske. D

Sy fôret på samme måte, men da uten bånd. Det er svært viktig at fôret og livet er like stort. Legg fôret og livet vrange mot vrange, og nål eller tråkle godt rundt ermehull, forkanter og nakke.

Sy skråstrimlene på fra vrangen med ca. 1 cm sømrom rundt ermehull og forkanter/nakke. E Det er viktig at skråstrimlene ikke blir for store og løse. En anelse holdning blir bra. Renklipp sømmene til ca. 1 cm og press kantene over på retten. F Tråkle godt og sy på pyntebånd for å dekke sårkantene. G Sy gjerne på et skråbånd i sidene og i nederkanten for et rent og pent resultat. H

Prøv livet og juster sidesømmene. Sy disse og press godt. Det ekstra sømrommet skal være for eventuell justering senere. Lag en markering der hvor linningen skal sitte. Livet bør ikke være for langt, da blir drakten unett. Det ekstra sømrommet kan være til forandring senere.

136 ARBEIDSBESKRIVELSE
D F E
ARBEIDSBESKRIVELSE G H

Se instruksjonsbilder for modell Aurora.

Syveiledning

Livet: Det kan være lurt å prøvesy livet i noe gammelt stoff, slik at du ser at det sitter fint og passer, før du klipper i stoffet ditt. Juster innsnittet, skuldersømmene og sidesømmene om nødvendig. Sy sidestykkene og bakstykket sammen. Press sømmen mot ryggstykket og sy et bånd over sømmen.

Gjør det samme med skuldersømmene. D Sy innsnittene. Sy fôret på samme måte. Legg overdelen og fôret sammen. Kant rundt ermehullene, forstykkene og bakstykket med skråstrimler. Sy med 1 cm sømrom fra vrangen, og press skråstrimlene over på retten. F Sy et bånd over sårkantene. Sikksakk-sy eller overlock-sy sidesømmene og nederkanten. Du kan også kante disse med skråbånd om du ønsker. H Sy sidesømmene sammen og press hver for seg.

150 ARBEIDSBESKRIVELSE

Skjørtet sys slik: Det er penest om du får sømmen i den ene siden. Sy sammen sidesømmen. Til dekorasjon nederst kan du bruke en remse ullstoff, brokade eller

presser over på retten. Sårkanten skjuler du med påsydde bånd av ønsket antall og mengde.

La sømmen være i siden og marker den andre siden, midt foran og midt bak med nåler eller kritt. Mål cm fra midt foran mot venstre, og lag en splitt på

du kan vrangsy med en remse av skjørtestoffet. Lag leggene som vist på skissen, og sy 2 rynketråder

å stryke på litt vlieselin. Press linningen dobbelt, og sy sammen i hver side med 1 linningen på vrangsiden av skjørtet, la det være 6 til omspenn i venstre side. Trekk i rynketrådene til passende vidde. Fest godt med nåler. Sy fast med cm sømrom, press og sy linningen fast fra retten.

Det er svært viktig at linningen er tilpasset livet. Derfor er det lurt å nåle den fast for å merke av hvor den skal festes til skjørtet. Merk av midt foran og midt bak. Ta nålene ut og fest linningen til skjørtet. blir monteringen perfekt. målene stemmer overens. Sy i hekter foran på livet.

Fald forkleets 3 sider med en smal fald. Dekorer med bånd etter ønske. Sy 2 rynketråder øverst. Stryk fast litt vlieselin på linningen, og press denne dobbelt. Rynk forkleet tilpasset linningen. Sy fast fra vrangen. Vend over mot retten, og sy fast med en smal stikning. Forkleet festes til skjørtelinningen med trykknapper.

Her har jeg brukt et stivt beltebånd til å cm bredde. Klipp båndet etter cm til omspenn. Sy fast stoffet og dekorer med bånd. Til lukking kan du bruke

Klipp veskedelene etter mønsteret. Du trenger ett forstykke og ett bakstykke. Klipp til fôr i bomull eller lin. Stryk vlieselin på forstykket og bakstykket, og dekorer forstykket etter ønske. Vrangsy åpningen med fôr, brett rundt og press, og sy vesken sammen med en skråstrimmel fra retten. Brett inn sårkantene på skråstrimmelen rundt på baksiden av vesken, og sy fast for hånd med små

Vesken festes til beltet med en strimmel av stoffet. Mål bredden på beltet x 2 + Sy en søm på hver langside og fest strimmelen på baksiden av vesken, slik at den kan træs inn på beltet og åpnes. Vesken lukkes med en trykknapp. (Se bildet på side 74.)

med en bredde på 60

Lengde:

6 år = 46 cm

8 år = 54 cm

10 år = 62 cm

12 år = 70 cm

inkl. 1 cm sømrom.

Linningen:

6 år = 10 cm x 28 cm

8 år = 10 cm x 30 cm

Tegningen til barnevesken finner du i full størrelse på mønsterark

K

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.