Lær å synge som en proff

Page 1

FORORD ... 6

KAPITTEL 1: Det begynte i barndommen ... 9

KAPITTEL 2: Bli bevisst på din egen stemme ... 19

KAPITTEL 3: Motivasjon og selvtillit ... 33

KAPITTEL 4: Med følelsene som verktøy ... 45

KAPITTEL 5: Bruk din egen historie ... 59

– 4 –
INNHOLD

KAPITTEL 6: Musikkens språk ... 67

Et lite musikkleksikon ... 104

KAPITTEL 7: Den viktige pusten ... 109

KAPITTEL 8: Det er i munnen det skjer ... 117

KAPITTEL 9: Oppvarming – kjedelig, men magisk ... 123

KAPITTEL 10: Hvordan mestre falsett ... 131

KAPITTEL 11: Med hele kroppen som instrument ... 141

KAPITTEL 12: Hvordan være best når det gjelder ... 147

KAPITTEL 13: Bli en bedre lytter ... 153

KAPITTEL 14: Praktiske øvelser fra meg til deg ... 159

KAPITTEL 15: Når stemmen

svikter ... 167

ETTERORD ... 173

TAKK ... 174

KILDER ... 177

– 5 –

Forord

Så kult at du har kjøpt, eller fått, boken min! Du har kanskje noen tanker om tittelen Lær å synge som en proff. Det høres jo passe pretensiøst ut. Jeg har lenge vært forsiktig med å omtale meg som operasanger, og særlig proff operasanger. Jeg har brukt tid på å finne min plass, og har jobbet for å få selvtillit nok til å skjønne at jeg har tyngden som skal til for å kalle meg en profesjonell sanger. Men nå, nå gjør jeg det! Jeg er klar, og jeg vil gjerne dele erfaringene mine med deg. Jeg håper at jeg kan hjelpe deg litt, både med å finne selvtillit og med å finne stemmen din. Mange tror at jeg har et medfødt talent, men det er feil. Jeg hadde gode høyder, men det stoppet der. Resten har kommet med kunnskap, øvelse, tålmodighet og tid.

De siste årene har jeg landet mer som menneske. Jeg har fått barn, og rent sangmessig har jeg funnet en ny trygghet. Å stifte egen familie og kjenne at jeg har et fundament hjemme, har vært viktig. Nå står jeg stødigere i livet og sangen: Jeg kan kalle meg operasanger. Jeg kan kalle meg klassisk sanger. Jeg kan kalle meg artist. Og det føles godt å ha selvtillit nok til å si at jeg er alt dette.

Er du klar for å gjøre din musikkreise? Har du lyst til å bli en bedre sanger? Da har jeg et brennende ønske om å hjelpe deg på veien. I denne boken vil jeg dele enkle øvelser og nyttige triks som har vært viktig for min utvikling som sanger. Jeg vil gi deg tips og innspill, ny kunnskap og gode verktøy – og jeg vil få deg til å stille deg selv noen viktige spørsmål.

Hva gjør du for eksempel når du skal opp på en høy tone? Er du bevisst på hva du gjør med stemmen din når du går fra en tone til en annen?

Hvilke redskaper trenger du, og hvor går veien videre?

Jeg kan ikke garantere deg jobb ved operaen, men jeg er temmelig skråsikker på at du vil bli bedre til å synge. Enten du drømmer om å delta i The Voice, vil overraske foreldrene dine, synge til din kjære i bryllupet, være årets julebordsunderholdning eller bare har lyst til å øke sangferdighetene dine, er denne boken for deg. Den kan brukes som et

– 6 –

oppslagsverk hvis du vet hva du trenger hjelp til, men den kan også leses fra perm til perm. Du finner ingen fasit på hvordan du blir en god sanger, men jeg deler mye av det jeg selv har lært og erfart gjennom min snart 20 år lange karriere. Og trenger du litt ekstra veiledning, kan du skanne QR-kodene i boken.

Det aller første du må tenke over er: Hva vil du bli bedre til? Dersom du vil utvikle deg som sanger, er det viktig å huske at alt jeg forteller deg, krever en innsats. Du må sette av noen timer. Hvor mange? Det er det bare du som bestemmer. Hvor god vil du bli?

Lykke til! Hei fra meg!

– 7 –

I begynnelsen er ørene viktigst

Jeg slekter ikke på noen rent musikalsk. Pappa begynte å ta sangtimer da han ble femti, inspirert av Emil og meg. Da hørte jeg at det var noe der, det var en ung gutt som sang. Pappa hadde aldri brukt stemmen sin på den måten før, men så lenge du kan skille tonene fra hverandre og har en viss toneforståelse, er det aldri for sent å lære å synge. Det som er positivt med å ha livserfaring, er at du forstår tekstene bedre. Etter hvert som du blir eldre, kan teksten formidles enda mer modent. Der hadde faren min en fordel da han startet.

Når jeg påstår at alle kan lære å synge, tar jeg utgangspunkt i at sang handler mest om ørene dine. I begynnelsen er ørene aller viktigst. Det er dem du bruker for å høre hva du gjør, og det er ørene som kan høre ulike toner og tonehøyder. Med mindre du er tonedøv, da blir det vanskeligere. Et godt råd er å være bevisst på at ørene dine er en viktig del av det du driver med. Da vil du legge merke til om noe høres riktig eller galt ut, og du vil høre når det er behov for å justere. På musikkspråket kalles dette gehør. En som har absolutt gehør vil kunne høre akkurat hvilken tone det er, noe som er et ekstremt verktøy innenfor musikk. Personer med et slikt gehør vil blant annet kunne tonesette lyden fra en humle eller et plask i vannet. Noen få mennesker er født med denne egenskapen fra naturens side, mens vi andre kan trene opp gehøret til å bli mer treffsikkert. Nå kan jeg synge en c, men det går på muskelminnet mitt. Du kan også ta utgangspunkt i sanger du har sunget mange ganger og kan godt. Ta «Ave Maria», for eksempel. På bakgrunn av den kjenner jeg igjen en a, og kan telle meg frem til andre toner.

Jeg er definitivt ikke født med et absolutt gehør. Alt jeg kan er tillært. Bortsett fra den lyse stemmen, har jeg ingen medfødte fordeler. Hvis du tok fra meg ørene, ville jeg kjent igjen vibrasjonene, og det hjelper til en viss grad, men det å høre og kunne justere har vært avgjørende for meg. Jeg har lært meg å synge ved å høre på det jeg gjør og prøve meg frem. Hardt arbeid og kunnskapstørst er nøklene mine.

– 26 –

BØR DU GÅ TIL SANGPEDAGOG?

Jeg har selv fått god hjelp av lærere som har fortalt meg hva jeg bør gjøre. Jeg tester det alltid ut, og hører ofte selv om jeg får det til eller ikke. Noen ganger kjennes det likevel riktig ut for meg, mens sangpedagogen, med sine ører, hører at noe bør justeres. Jeg anbefaler å investere i noen sangtimer for å finne ut hvor du står. Hun eller han vil kunne høre om du er godt på vei og gi deg råd. Sjekk gjerne hos en lokal kulturskole eller få anbefaling fra en musikkyndig – det går an å bomme på sangpedagog også, ikke bare toner. Til syvende og sist er det uansett du som kjenner din kropp og stemme best, og som vet hva som føles riktig. Stol på deg selv! Når du slapper av og har det bra med deg selv, har du det beste utgangspunktet for å finne din stemme. Det er nemlig kroppen din – magen, pusten, nesen, munnen, tungen og kjevebenet – som er instrumentet ditt.

Hva er din unike stemmeklang?

Mange gjør om stemmen sin. Dersom det er i kunstnerisk øyemed eller for å uttrykke en følelse, kan det fungere. Gjør du det derimot for å låte annerledes, blir det gjennomsiktig. Publikum fanger opp at du gjør deg til. Da blir du aldri så bra som du har mulighet til å bli, fordi du bruker energien din på å forvandle og etterligne noe du egentlig ikke er eller har, istedenfor å finne og utnytte den skatten du har i deg.

Mitt enkle råd: Vær deg selv. Alle stemmer er unike og har sin egen karakter. Enkelte ganger kan noen termer eller stiler, som for eksempel bel canto, bli for firkantede og dermed begrensende. Hvis du alltid tilpasser deg og strekker deg mot noe som ikke er ditt, vil du ikke finne din egen stemme. Kona mi er familieterapeut og har jobbet ti år i barnehage. På mange måter tenker jeg at vi bør tilnærme oss ulike sangere og stemmene deres slik personalet i barnehagen gjør: De tilnærmer seg hvert enkelt barn. Alle barn er ulike, og vi må møte dem deretter. På samme måte bør vi se hver sanger for den hun eller han er.

– 27 –

Jeg har brukt lang tid på å finne, og akseptere, min egen stemme. I likhet med meg vil du nok erfare at når du omsider lærer stemmen din å kjenne og blir komfortabel med den, kan du for alvor formidle noe. Det er da stemmen din klinger best. Når du er på plass, når stemmen samarbeider med kroppen og hjernen og du lager klangen i hodet eller brystet, blir det en helhet.

SKAL DU SPILLE ET INSTRUMENT?

Å spille et instrument er nyttig med tanke på egen læring og om du vil lage egne sanger. Er du ekstra dyktig, kan du akkompagnere deg selv på konserter. En del artister gjør det, men ikke så mange operasangere. Når du skal lære deg å synge, er det fint å kunne spille tonen på for eksempel et piano først. Da blir det lettere å synge tonen etterpå. Sang var det jeg tok kjappest. Der stagnerer jeg ikke, jeg utvikler meg og brenner etter å gjøre ting bedre. Når det gjelder å lære seg et instrument, har jeg ikke vært like tålmodig.

Det å lære seg å klinge sammen med et instrument er viktig, og når bølgene i stemmen harmonerer med instrumentet – da sitter det. Det er vakkert når noen får til dette; musikken treffer oss. Publikum sier gjerne noe sånt som: «Jeg vet ikke hva det var, men det rørte meg.» Toner er bølger, og når lydbølger harmonerer, enten det er to stemmer eller en stemme og et instrument, skjer det noe i oss. Vi føler noe. Teksten er én ting – vi kan lytte og relatere oss til den, men noen ganger forstår vi den ikke, og så blir vi rørt likevel. Da er det tonene som harmonerer i en gitt rekkefølge. Det finnes ingen enkel oppskrift på det, men det er magisk når noe virkelig treffer. Ofte skjer det live på en konsert.

– 28 –

Stemmen og stemmebåndene utvikler seg hele livet. Det er som med tregulv: Det blir litt slitt, men desto vakrere med årene. Det samme gjelder for fioliner, som klinger best når treverket modnes. Ta for eksempel Frank Sinatra. Han var best mot slutten av karrieren, etter å ha røykt og drukket en del.

SYNG SAMMEN MED ANDRE

Det er god trening å øve seg på å harmonere med andre. Du får noen toner å forholde deg til og du får muligheten til å justere deg. Du må bruke ørene til å lytte etter det som klinger bra. Det å øve sammen med en eller flere gjør noe med hvordan du hører tonene, for når du skal synge med andre, må du tilpasse deg. Du kan ikke tviholde på din egen greie, da vil det ikke harmonere. I en øvingsprosess anbefaler jeg å finne noen som deler sangentusiasmen din. Øv dere sammen, test ut noe du har trent på alene, syng tostemt og lek dere!

SYNG I DUSJEN ELLER BILEN

Det er lurt å synge mens du gjør noe annet: dusjer, kjører bil, rydder eller tømmer oppvaskmaskinen. Jeg synger nesten alltid når jeg støvsuger og vasker. Det er som om kroppen slipper opp, jeg er avslappet og naturlig. Stemmen fungerer ofte godt når du ikke tenker på at du skal prestere, men heller fokuserer på det andre du holder på med. Dette kan føre til at du synger i en mer naturlig stilling. Stiller du deg opp for å synge, kan du fort bli litt stiv og få høye skuldre av settingen. Så et godt tips fra en husfar som meg, er å gjøre noe praktisk mens du synger og utvikler deg. Idet du glemmer deg litt bort, kan du få til nye ting.

– 29 –

Toneleie, vibrato, legato – og annet gøy

For noen holder det å lytte, mens andre vil synge og lage musikk selv. Mange drømmer om å lykkes med sangen, og i dag er mulighetene større enn noensinne, men det ligger timevis med innsats og øvelse bak. Vi mennesker har alle et toneleie vi synes det er komfortabelt å synge i. Toneleiet er ulikt fra person til person, men vi deler stemmen inn i kategorier fra lysest til mørkest.

– 100 –

FOR HERRESTEMMEN:

Kontratenor

Kontratenor er en type høy mannlig sangstemme som kan utføre altstemmen i kor ved bruk av hoderegister: Stemmebåndene er strukket og tynne, og det er bare kantene som svinger.

Tenor

Tenor kommer fra det italienske ordet tenore, som betyr «stemme som holder melodien». Tenor er herrestemmen i det høyeste leiet.

Baryton

Baryton kommer fra det greske ordet barys som betyr «tung, dyp» , og fra tonos som betyr «klang». Baryton er stemmeleiet mellom tenor og bass, altså den mellomste herrestemmen.

Bass

Bass er den aller dypeste herrestemmen, og i korsammenheng deles stemmeleiet inn i første bass, som er lysest, og andre bass, som er mørkest.

FOR DAMESTEMMEN:

Sopran

Sopran stammer fra italienske sopra som betyr «over». En sopransanger er betegnelsen på den lyseste damestemmen, men også gutter kan synge sopran.

Mezzosopran

Dette er stemmen som ligger mellom sopran og alt, altså den mellomste damestemmen. Det italienske ordet mezzosoprano betyr «halvsopran».

Alt

Alt er den aller dypeste, og ganske unike, damestemmen. Det finnes ikke så mange rene altstemmer, derfor synges rollen ofte av dype mezzosopraner.

– 101 –
JULEALBUM: På Giske for å spille inn albumet Det skal bli Jul i 2020.

FLERSTEMT

Når vi synger flerstemt, altså når flere synger sammen, synger vi to eller flere stemmer av samme sang. Et godt eksempel er «When You´re Gone». Bryan Adams og Melanie C synger her nesten samme melodi gjennom hele sangen, men Melanie C synger overstemmen som ligger en ters over Bryan Adams. Dette klinger fint sammen, og brukes ofte som en standard når vi synger tostemt. Som tidligere nevnt er en ters et av intervallene vi har, og intervall betyr avstanden mellom to toner i tonehøyde. Du kan selvsagt synge en annen melodi som flytter seg annerledes i forhold til originalmelodien, men denne må eventuelt planlegges mer nøysomt og er vanskeligere å utføre.

VIBRATO

Du har kanskje hørt om vibrato? Det er en slags bieffekt av det å synge. Den kommer naturlig og er helt unik fra menneske til menneske. Har du funnet din? Hvis ja, vet du sikkert litt om hvordan det føles, og kanskje kan du også velge om du vil ha den på eller av. Hvis ikke du har funnet din vibrato ennå, kan du prøve dette: Syng en tone med mye kraft og trykk, og så slipper du opp litt. Når du letter på trykket, skal vibratoen komme snikende av seg selv. Om du ikke får det til, er det ingen grunn til å fortvile. Ikke gi opp! Vibrato er noe du må tilegne deg, og den kommer etter hvert.

– 102 –
Lær mer om flerstemt sang, og hør hvordan det klinger. Her får du vite mer om vibrato, og høre hvordan min lyder.

LEGATO

Legato har jeg så vidt nevnt: Det handler om å synge lange, sammenhengende toner som klinger likt. Legato er et begrep som er mye brukt i opera, men også innenfor popmusikken brukes det av gode sangere. Legato skaper ofte en ro som gjør at vi klarer å nyte og slappe mer av når vi lytter til sangen.

EN BRODERLIG AFTEN: I starten av 2023 holdt Emil og jeg nyttårskonsert på Ælvespeilet i Porsgrunn for niende gang.

– 103 –
Her forklarer jeg legato, og viser hvordan det høres ut.

Et lite musikkleksikon

Her får du en oversikt over ulike ord og uttrykk du sannsynligvis vil treffe på. Noen nevner jeg andre steder i boken, men jeg inkluderer dem likevel slik at listen kan være til god hjelp når du opererer i musikkens verden.

A CAPELLA

A cappella betyr «i kapellet/kirkerommet» på italiensk, det vil si koralmusikk sunget uten akkompagnement fra instrumenter. Koral er en opprinnelig betegnelse for den katolske kirkens liturgiske sang. På folkemunne brukes a cappella om sang uten musikkinstrumenter, altså kun stemmen eller stemmene.

AKKORD

Akkord er en gruppe med toner som klinger sammen og utgjør en harmoni. For eksempel når tonene a, c og e spilles sammen, er det en akkord (a-moll).

ARIE

Alle operaer har en eller flere arier. En arie utføres ofte av én sanger som kan glimre med sin ferdighet, og det er gjerne arien som er den mest kjente og minneverdige i en opera. Før en stor arie er det ofte en pause – arie betyr «luft» både på italiensk og gresk. Eksempler er «Tårnarien» fra Tosca, eller «Nessun dorma» fra Turandot

BEL CANTO

Det italienske uttrykket bel canto betyr «vakker sang» og er det vi i dag kaller opera. Sangteknikken oppstod mot slutten av 1500-tallet, og på starten av 1800-tallet var bel canto den mest utbredte måten å synge på. Ofte var det et stort publikum, og uten mikrofon, høyttalere og moderne utstyr var det helt nødvendig å nærmest rope ut sangen slik at alle fikk med seg teksten. I våre dager er opera en ganske smal sjanger, men på den tiden var det folkets popmusikk.

CRESCENDO

Crescendo forteller at sangen gradvis skal øke i volum.

DISSONANS

Dissonans betyr to eller flere toner som klinger sammen og vil bli forløst.

DOLCE

Dolce er et uttrykk som forteller at sangen og musikken skal være myk og forsiktig.

– 104 –

ESPRESSIVO

Espressivo forteller at sangen eller musikken er uttrykksfull.

FORTE

Uttrykket forteller at sangen eller musikken er sterk eller kraftig i volum.

GLISSANDO

Glissando handler om toner som glir over i hverandre.

KANON

Canon er latinsk og betyr «styre». Mange kjenner nok til begrepet fra man var liten og sang «Sommer kommer» eller «Alle fugler små de er» på barneskolen. Merk deg at ikke alle sanger kan synges i kanon.

MODULASJON

Også kalt modulering, noe som innebærer at du bytter toneart i løpet av en sang.

PIANO

Piano betyr at sangen eller musikken har et svakt og stille uttrykk.

PIZZICATO

Uttrykket indikerer at sangen eller musikken har såkalte plukkende toner, altså korte toner. Pizzicato er ofte brukt på strykeinstrumenter.

RUBATO

Rubato er et begrep som blir mindre og mindre brukt i dagens popmusikk fordi det meste nå går i et fast tempo. Rubato betyr det motsatte, nemlig at tempoet er flytende og kan gå fortere og saktere i løpet av sangen.

TONEART

Toneart er sangens ramme. Om sangen var et spill, ville tonearten vært spilleregelen. I én toneart passer kanskje C-dur, g-moll og F-dur sammen, mens i en annen fungerer ikke kombinasjonen i det hele tatt. Hvis du skal synge eller spille sammen med en annen, og dere ikke har avklart tonearten i forkant og dermed valgt forskjellig, vil det låte helt forferdelig. Heldigvis merkes det ganske fort, men det har skjedd ved et par anledninger at noen har byttet toneart før en konsert, og så har kanskje ikke bassisten fanget det opp. En proff musiker vil kunne hente seg fort inn og justere dette.

Det du nå har lest om musikkens språk er bare noen dråper i det uendelige musikkhavet. Du har likevel fått en liten innføring i noe av det jeg mener er det viktigste du trenger å ha kjennskap til for å kunne synge. Med dette kan du navigere trygt i havn dersom det blåser opp til storm. Om du synger i kor, spiller i korps eller er medlem av en musikkgruppe, snakkes det jo ofte musikkens språk, og med dette grunnlaget vil du kunne henge godt med. Jeg heier på deg!

– 105 –

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.