Boktips Magasinet Barn og ungdom Våren 2020

Page 1

Barn og ungdom BOK OG KINOFILM

Elleville Elfrid

#1 – VÅREN 2020 MA 8160251912391 CAPPELEN DAMM

STIAN BARSNES -SIMONSEN

Lærer barna om økonomi og pengebruk

Bukkene Bruse drar til Syden! ENDELIG ER DE TILBAKE!

GRATIS magasin

Boktips er et magasin til inspirasjon for bokelskere. Les mer på www.boktips.no


redd #vårthav "Vi har bare ett hav og det er truet. Sammen kan vi redde det." Du kan donere og hjelpe oss a beskytte havet for kommende generasjoner.

© Moomin Characters™

Les mer om hvordan her: www.oursea.fi


husk at du er langt nede nå og at jeg har veldig lange armer #verdensfinestepublikum


6

BUKKEN BRUSE ER TILBAKE

8

KARSTEN OG PETRA I LONDON

19

MUMMI PÅ KINO 24. JANUAR

12

20

PIPPI

26

BABYSANG

Innhold

32

MINSTEN


38

EN PERLE FRA DANSK-NORSK DUO

60

ZIDANES DANS

58

BUFFY BY ER KOMMET FOR Å BLI

69

70

INGENTING USAGT

MAGNUS CARLSEN OG SJAKKMORDEREN

48

NYE LESELØVER

77

HJELP KLODEN

74

HVORDAN BEGYNNER MAN PÅ SKOLEN?


LEDER

Akkurat nå sitter du med en skatt i fanget: Her ligger gode, spennende, lærerike, overraskende, skumle og morsomme leseropplevelser og venter.

Barn og ungdom BOK OG KINOFILM

I denne skattekista med bøker har vi blant annet tre gode geitebukker som har gitt oss uforglemmelige lesestunder, nemlig Bukkene Bruse til Bjørn Rørvik og Gry Moursund som nå endelig er ute på nye eventyr! I år våger de seg på sydentur, men slipper de unna trollet i Syden, Boktips.no mon tro? – ett nettsted som skal inspirere til leselyst. Fylt med stoff om bøker og forfattere for å engasjere alle typer lesere.

I fjor skapte Anna Fiske en moderne sakprosaklassiker da hun svarte på det viktige spørsmålet hvordan lager man en baby? I år svarer hun på et minst like viktig spørsmål: Hvordan begynner man på skolen? En sakprosautgivelse for alle barn og voksne som lurer på hvordan det er å bli skolebarn.

Stian Barsnes-Simonsen svarer på det viktig spørsmålet om hva økonomi er, i sakprosaboka Lærepenger. Gjennom konkrete eksempler lærer barna hvordan de kan forstå og holde styr på penger og økonomi. Miljøengasjement er høyt på agendaen hos barn av i dag, og vi er stolte over å gi ut bok sammen med Miljøagentene. Hjelp kloden! – hva du kan gjøre for miljøet, er en bok som gir tips og kunnskap om hvordan hver og en av oss kan bidra til et bedre miljø. Er det noe vi unner alle lesere, så er det kjennskap til den gode fellesnordiske litteraturarven vår, deriblant å oppleve Pippi som fyller 75 år. I forbindelse med fødselsdagsfeiringen samarbeider Pippi-utgivere i en rekke land om kampanjen «Pippi of Today», som er et samarbeid med Redd Barna. Vi er stolte over nyutgivelsen Pippi på rømmen, og over å være med på å løfte den livskraftige Pippi inn i vår tid gjennom denne kampanjen. En annen livskraftig 75-åring er Mummitrollet av Tove Jansson, og denne store fødselsdagen markerer vi med nyutgivelse av Pappaen og havet og støtte til miljøkampanjen #oursea. I likhet med mummipappa er vi glade i havet, og ønsker å gjøre vårt for å bevare det i god stand. Gode lesestunder og innsikt garanterer vi også at dere får når dere plukker opp bøkene fra dem som har utgitt sin aller første bok: legg merke til der det står «debutant». Da gjenstår det å ønske god lesevår, nyt bokskattene vi har samlet til deg!

Elleville Elfrid

#1 – VÅREN 2020 MA 8160251912391: CAPPELEN DAMM

STIAN BARSNES SIMONSEN

Lærer barna om økonomi og pengebruk

Bukkene Bruse drar til Syden! ENDELIG ER DE TILBAKE!

GRATIS magasin

Boktips er et magasin til inspirasjon for bokelskere. Les mer på www.boktips.no

Boktips – Barn og ungdom Utgave #1 - våren 2020 Cappelen Damm MA 8160251912391 Ansvarlig utgiver: Cappelen Damm AS Redaktør: Ragnfrid Trohaug Design & layout: Lene M. Bjørang Trykk: Zoom Grafisk AS Papir: 80 gr. G-Print, 200 gr MultiartSilk Det tas forbehold om endringer i utgivelsesprogram og priser. Cappelen Damm Sentralbord: 21 61 65 00 Besøksadresse: Akersgata 47/49, 0180 Oslo Postadresse: Postboks 1900, 0055 Oslo

Ragnfrid Trohaug Forlagssjef Barm og ungdom

6 • Boktips

@barnebok @cappelendamm @boktips


Barnas favoritter


Alle barns favorittbukker!

Boka alle barn har ventet på!

Ny og hysterisk morsom historie

BUK K ENE B RUSE DR A R T IL S Y DEN

Endelig er de tilbake!

8 • Boktips


BARNAS FAVORITTER

BUKKENE BRUSE DRAR TIL SYDEN BJØRN F. RØRVIK OG GRY MOURSUND ISBN: 9788202616854 Kr 299,Måned: Februar 4–8 år

Det var en gang tre bukker som het Bukkene Bruse. Hele vinteren hadde de spinket og spart, for i år skulle de dra til Syden. Den største bukken hadde funnet et sted som var både billig og bra. Så da pakket de badebukser og solbriller – og vannpistol – i tilfelle det er troll i Syden, men det er det jo ikke. For troll tåler jo ikke sol ...

Boktips • 9


BARNAS FAVORITTER

KARSTEN OG PETRA PÅ EVENTYR TIL LONDON TOR-ÅGE BRINGSVÆRD OG ANNE G. HOLT ISBN: 9788202533441 Kr 279,Måned: Juni 4–8 år

K AR S TEN OG PE TR A

Bli med på storby-ferie! Karsten og familien hans skal på langweekend til London, og Petra skal få være med! Karsten og Petra besøker verdens største leketøysbutikk, kjører med London Eye, besøker Tower of London og London Zoo. De kjører elvebuss på Themsen, spiser søndagsstek på pub, ser på ballett i operahuset, og er på fotballkamp. De besøker et slott, en magisk lekeplass og et dukketeater. Og mye mer!

10 • Boktips


Gode tips til London-turen med barn!

Sjekk også ut de andre reisebøkene til Karsten og Petra

Med faktabokser og engelskkurs.

Boktips • 1 1


BARNAS FAVORITTER

B A R N A S FAV O R I T T H U N D

ALBERT ÅBERG

Hurra for Tassen!

Figurbok i papp

Tassen feirer 40 år i 2020! Over 500 000 solgte eksemplarer i Norge.

Pappbok for de aller minste 0–3 år, formet som Albert Åberg.

Tassen har bursdag og i dag får han bli med pappa på skattejakt.Løft på klaffene og let etter spennende overraskelser.

God å holde i og lett å bla i for små hender, og et fint første møte med en klassiker. Bøkene om Albert Åberg er blant de mest kjente og leste bøkene for små barn i Norge.

Perfekt for små hender

HURRA FOR TASSEN ISBN: 9788202661007 Kr 149,Måned: Mai 0–3 år

1 2 • Boktips

ALBERT ÅBERG FIGURBOK ISBN: 9788202660925 Kr 149,Måned: Mars 1–3 år


BARNAS FAVORITTER

G U B B E N O G K AT T E N

Se hva jeg kan! Ny bildebok om de to gode vennene, i et litt mindre format enn før. Perfekt for de yngste.

Lite tekst og fargerike og detaljrike illustraStadig nye sjoner og morsomme detaljer å finne

Findus utfordrer Pettersen i ulike fysiske vanskeligheter som å stå på hodet og klatre i trær. Gubben Pettersen gjør så godt han kan, men med resultater man må le av. Til slutt gjør han det han kan best ...

SE HVA JEG KAN! SA FINDUS SVEN NORDQVIST ISBN: 9788202646448 Kr 249,Måned: Januar 1–3 år Boktips • 1 3


Følg Elfrid på

@ellevilleelfrid

Kommer på kino i januar Dere kjenner henne fra NRK Super

14 • Boktips


BARNAS FAVORITTER

ELLEVILLE ELFRID FRANK MOSVOLD ISBN: 9788202651992 KR 249,MÅNED: JANUAR 3–9 ÅR

ELLEVILLE ELFRID – AKTIVITETSHEFTE ISBN: 9788202652012 KR 89,MÅNED: JANUAR 3–6 ÅR

KO M M E R PÅ K I N O

Ellevilt og energisk! Elleville Elfrid er kjent og kjær for norske barn etter utallige sesonger på NRK Super. I 2020 debuterer hun på det store lerretet i en helaftens familiefilm! Elfrid lager sirkus på Soltoppen sammen med bestevennen sin, Henrik. Så flytter Johnny inn i huset over veien, og Elfrid blir redd for at Henrik ikke bryr seg om sirkuset mer – eller enda verre, at han er blitt lei av henne og bare vil være venner med den nye gutten. Når Henrik forsvinner, gjør Elfrid og Johnny alt de kan for å finne ham. Hvem finner Henrik? Hvem vil Henrik være bestevenn med? Og blir det egentlig noe av Sirkus Soltoppen? Boktips • 1 5


BARNAS FAVORITTER

KJENT FR A NRK SUPER

Bli kjent med Elleville Elfrid og vennene hennes!

Kommer på kino 24. januar

HENRIK

ELFRID

JOHNNY

Henrik har vært bestevennen til Elfrid så lenge han kan huske. Han er opptatt av vitenskap, dinosaurer, astronomi og hvordan ting er satt sammen og fungerer. Men i hemmelighet drømmer han om å bli kul og best til å sykle.

Det er lett å bli glad i Elleville Elfrid. Hun er morsom, har massevis av fantasi og kreative løsninger på ethvert problem hun møter. Henrik og Elfrid skal alltid være bestevenner. Eller skal de det ..?

Johnny har bodd over hele verden på grunn av foreldrenes jobber. På utsiden virker det som om han bare synes det er tøft med all reisingen, men inni ham er det annerledes: Drømmen hans er nemlig egentlig å slå seg til ro på ett sted og å endelig få noen ordentlige venner.

16 • Boktips

Elleville Elfrid Racer er tilgjengelig på App Store og Google Play


Fru Berg

Daisy

Elfrids pappa

Den uheldige kaninen

Henriks pappa

Jørgen

Henriks mamma

Johansen

Hønene Boktips • 17


BARNAS FAVORITTER

Første gang illustrert

Deilig sommerfølelse fra den svenske skjærgården!

S A LT K R Å K A N

Nyillustrert sommeridyll Kjent og kjær, sommerlig fortelling om livet på Saltkråkan – første gang illustrert som bildebok. SALTKRÅKAN PELLE FÅR ET LITE DYR ASTRID LINDGREN SBN: 9788202654160 Kr 249,Måned: Januar Oversetter: Jo Giæver Tenfjord 3–6 år

18 • Boktips

Pelle er sju år og elsker dyr, men han har ikke sitt eget enda... Det er så urettferdig at Tjorven har Båtsmann! Men så viser det seg at det finnes kaniner til salgs på en naboøy. Det må Pelle og Tjorven utforske. Før han kommer hjem med sin fine kanin, opplever han og Tjorven et ordentlig eventyr. De blir skipbrudne midt i et tordenvær. Da er det godt at de har med seg Båtsmann ...


BARNAS FAVORITTER

MAMMA MØ FOR DE MINSTE

Kråka er bekymret

– Se på mig Kråkan, jag kan gå balans. Hurra! – AKTA, Mamma Mu! Det är farligt!

Nye sprell fra Mamma Mø

Ny pappbok om Mamma Mø og Kråka for de aller minste. Kråka sier VÆR FORSIKTIG til alle de rare påfunnene til Mamma Mø. En ku skal ikke teste grenser, mener Kråka. Men til slutt sier han LA MEG PRØVE, for litt gøy må man jo ha.

Pappbok som passer perfekt i små hender

KRÅKA SIER VÆR FORSIKTIG JUJJA WIESLANDER ISBN: 9788202657543 Kr 149,Måned: Mars 1–3 ÅR Boktips • 19


BARNAS FAVORITTER

#vårthav

«Vi har bare ett hav og det er truet. Sammen kan vi redde det!» Cappelen Damm er med i veldedighetskampanjen #oursea som er Moomin Characters initativ for å forbedre tilstanden i havet vårt.

MUMMITROLLET 75 ÅR I 2020

FIN KL AFFEBOK

Lær å kjenne havet

Tatt av vinden

Mummipappa kjenner seg overflødig og vil begynne et nytt liv. Før han kan begynne det nye livet på øya, må han lære å kjenne havet. Denne boken handler om en kjernefamilie i krise og hvor vanskelig det er å bli selvstendig. Også handler den om havet, om hvor mildt og stormfullt og uforutsigbart det kan være.

Det er en stormfull dag i Mummidalen, og vinden tar med seg mange ting og blåser dem bort! Løft kla­ffene på hver side og hjelp Mummitrollet og vennene hans å finne de bortkomne eiendelene sine. En fin bok for de yngste med store klaffer for små hender.

PAPPAeN OG HAVET TOVE JANSSON ISBN: 9788202660956 Kr 249,Måned: April Oversetter: Gunnel Malmström 10–100 år

2 0 • Boktips

MUMMITROLLET OG DEN STORMFULLE DAGEN ISBN: 9788202646905 Kr 199,Måned: Januar 1–5 år


BARNAS FAVORITTER

Skøyeraktige Lille – men jeg nok Lille My «Jeg heter riktig på innsiden.» My flytter inn Lille My, Lille

My

er stor

Tegn fra strek til My, strek for å lage Lille e. og fargelegg henn I9

20

I8

2I 22

I7

I6

Alle små kryp burde få sløyfe på halen

25

24

23

26

I5

langt fra liten sier, er Lille My Som hun selv noe, hun er ikke redd for på innsiden. Hun og bryr seg det hun mener ktig nøya sier r det. Lille Mys hvem som høre om stort ikke t hennes (og passer til håre har ildrøde kjole eramentet). Du det fyrige temp me på kant ikke lyst til å kom e. med henn

27 I4

28

I3

Det er iallfall buds kapet i en Mum midalenslager. («Alle små kryp burde få sløyf e på halen» er en av Lille Mys yndli ngssanger.)

29 I2

30

II

3I

I0

32

8

9

33

7

6

34 35

5 4

Gi disse velkjente innby ggerne i Mummidalen sløyf e på halen. Jo flottere sløyfene er, dess bedre!

36 37 38

3

39

2 40

4I

I

70

69

55 54

67

42

43

68 66

63 62

65 64

6I

44

56

45 57 59 60

58

5I 53

52

47

46

48

50 49

* Her kan du også bruke klistremerker.

A K T I V I T E T S H E F T E M E D 10 0 0 K L I S T R E M E R K E R

Eventyr fra Mummidalen Denne fine aktivitetsboka er inspirert av Eventyr fra Mummidalen og vil falle i smak hos alle som er glad i Tove Janssons fortellinger. Boka oppfordrer til kreativ utfoldelse og til å gå ut og å la seg inspirere av naturen. Noen oppgaver er veldig enkle, andre hjelper deg å koble av, og noen vil oppmuntre til å tenke annerledes. Hver side hjelper deg å legge merke til alt det vakre i verden – slik Mummifamilien gjør.

Nydelig aktivitetsbok!

Fargelegg, løs oppgaver og lær å tegne Mummitrollet Inspirert av

Eventyr fra Mummidalen

EVENTYR FRA MUMMIDALEN ISBN: 9788202639242

EVENTYR FRA MUMMIDALEN - AKTIVITETSBOK ISBN: 9788202639259 Kr 99,Måned: Februar 3–9 år Boktips • 2 1


BARNAS FAVORITTER

Pippi of today

PIPPI L ANGS TRØMPE 75 ÅR I 2020

Første gang i bildebokformat

Cappelen Damm støtter Redd Barnas-kampanje "Jenter på flukt".

PIPPI LANGSTRØMPE FEIRER FØDSELSDAG ASTRID LINDGREN ISBN: 9788202660901 Kr 249,Måned: Mars 3–6 år

2 2 • Boktips

Pippi Langstrømpe har fødselsdag, og den vil hun feire. Men hvordan feirer man fødselsdag når man bor alene i et stort hus med en mamma i himmelen og en pappa på de syv hav? Les den klassiske historien av Astrid Lindgren med illustrasjoner av Ingrid Vang Nyman, for første gang i bildebokformat.


BARNAS FAVORITTER

PIPPI L ANGS TRØMPE 75 ÅR I 2020

Nå også som tegneserie Filmen Pippi på rømmen ble spilt inn i 1971. Samtidig ble det laget en bildebok med Astrid Lindgrens tekst og stillbilder fra filmen. I forbindelse med Pippis 75-årsjubileum i 2020 utgis Pippi på rømmen i helt ny drakt. illustrert for første gang i tegneserieformat. Pippi, Tommy og Annika rømmer hjemmefra og kommer ut for mange spennende eventyr. Boka passer både som høytlesning for yngre barn og for barn som leser selv.

Pippi som tegnerserie

Tommy och Annika gick runt mellan gård arna i den lilla staden och sjöng det sorgligaste de kunde. Pipp i sprang och plockade upp pengarn a som kastades ner.

Lett å lese selv

”Tänk, att det kan bli fläskpannkaka av sorgliga sång er”, sa Tommy, när han började bli mätt. ”Det är bra konstigt, om man tänker efte r.”

Pippi 75-årsjubileum Men fläskpan nkaka hade det blivit, riktigt mycket till och med. De satt på ett broräcke och kände för varj åt och e pannkaksb it mer och mer att rymmarlive t var bättre än de hade trott på sista tiden.

”Var är det det brinner som värst?” ropade Pippi. ”I spisen!”

Sedan gick de och köp te mat för hela slanten.

INL_Pippi

pa rymmen

.indd 74-75

”Fast det är jobbigt att bara gå och gå”, sa Annika och längtade just då myc ket efter häst en. ”Tja, det finn s ju andra sätt Pippi. ”Åk ”, sa a tåg till exem pel. Det kommer ett där”, sa hon och pekade på ett litet tåg som ångade fram på järn vägen nere und bron. er

Barna bakade nya bullar och fick samtidigt som de mumsade de igång en skrammelorkester. och Till och med Herr Nilsson Lilla Gubben fick vara med.

2019-10-23

23:08

men vi har visst bakat ”Vi skulle baka bullar åt dej, dom lite för länge.” bakat dom. Men vi kan ”Nja, lite för länge har ni kanske baka nya.”

PIPPI PÅ RØMMEN - TEGNESERIE ASTRID LINDGREN ISBN: 9788202658816 Kr 279,Måned: Mars Oversetter: Agnes-Margrethe Bjorvand 6–9 år

Plötsligt tittade Annika på klockan. ”Nämen – och vi som skulle vara hemma klockan åtta! Kom, Tommy!”

2019-10-23 23:08

INL_Pippi pa rymmen.indd

20-21

Boktips • 2 3


BARNAS FAVORITTER

er så klok

r oss. Og seg opp

en Svipp

n lette

En god, gammel klassiker! Gøy å leke i naturen! Nostalgi og masse god energi

I DY L L I B A K K E B YG R E N DA

Bli med på våraktiviteter En elsket klassiker i ny, vakker utgave!

VÅR I BAKKEBYGRENDA ASTRID LINDGREN ISBN: 9788202659097 Kr 229,Måned: Februar Oversetter: Jo G. Tenfjord 3–6 år

2 4 • Boktips

Vår i Bakkebygrenda er full av lek i naturen. De plukker blomster, leker gjemsel, seiler med barkebåter og hilser på nyfødte dyreunger. Og når Lisa får sitt eget lam, Pontus, er lykken fullkommen! Er det noen som forstår seg på lek, så er det barna i Bakkebygrenda!


BARNAS FAVORITTER

Småbarnsbøker

Boktips • 2 5


2 6 • Boktips


SMÅBARNSBØKER 1-3 ÅR

Illustrasjon fra boka Babysang

Se neste side

Boktips • 2 7


Kjente og kjære sanger Perfekt dåpsgave Nydelig illustrert

2 8 • Boktips


SMÅBARNSBØKER 1-3 ÅR

BABYSANG – RIM, REGLER OG SANGER FOR DE MINSTE ISBN: 9788202659189 Kr 199,Måned: Mars 1–3 år

NYDELIG ILLUS TRERT BOK

Rim, regler og kjente sanger

En nydelig illustrert bok for de aller yngste. Boken er en samling med kjente og kjære rim, regler, sanger og dikt som passer perfekt for små lesestunder. Det er aldri for tidlig å begynne å lese for barn, og ved å lese og synge styrkes barnets språkutvikling. Boken er illustrert av Li Xin med sjarmerende og fargerike tegninger. En perfekt gave til dåp, som barselgave og ved andre anledninger. Boktips • 29


SMÅBARNSBØKER 1-3 ÅR

boktips.no Det du vil lese.

– et nettsted som skaper leselyst.

3 0 • Boktips


In the barn, all the animals can get cosy and warm. There is soft straw to lie on and tasty carrots to munch.

ad

ozing ca

3m

ilk pail

s

SMÅBARNSBØKER 1-3 ÅR

Humor for de minste!

MED KL AFFER OG FLIKER Å DR A I

Let og finn på landet! Bli med og ha det Gøy på landet! Løft på klaffene, trekk i flikene og lær om alt det spennende som finnes på bondegården. Kanskje du har sett noen av disse dyrene før? Men vet du hva de liker å spise og hvordan det ser ut der de bor? På hvert oppslag er det morsomme let-og-finn oppgaver. En fargerik fest av en bondegårdsbok med tykke sider og robuste klaffer som kan leses om og om igjen.

GØY PÅ LANDET Trekk og sjekk – Let og finn ISBN: 9788202645687 Kr 199,Måned: Januar Oversetter: Mari Fjell 0–3 år

M O R S O M L E T- O G - F I N N B O K

Hvilken rompe? Lille Kalv leter etter mamma'n sin, men hvilken rumpe er den rette? Trekk og sjekk for å finne svaret. Hvor er mamma'n min? er en morsom let-og-finn bok for de minste med tykke sider, klaffer å trekke i, morsomme rim og fargeglade illustrasjoner. Gårdsmoro for de minste!

HVOR ER MAMMA'N MIN? ISBN: 9788202661267 Kr 129,Måned: Mai Oversetter: Mari Fjell 0–3 år Boktips • 31

a

Can you spot…

t

Who’s in the barn?

h ap

py ca


BEDRER SPR ÅKUT VIKLINGEN

Babblarna vekker nysgjerrighet og lyst til å lære

32 • Boktips


SMÅBARNSBØKER 1-3 ÅR

Tren aktivt på språklyder Utmerket til å bedre språket Fargerike illustrasjoner

TITTEI , BABBLARNA ISBN: 9788202660918 Kr 149,Måned: Mars Oversetter: Ane Margit Øyen 0–3 år

NATTI NATT, BABBLARNA ISBN: 9788202660895 Kr 149,Måned: Mars Oversetter: Ane Margit Øyen 0–3 år

En fargerik bok og fint format for de aller minste.

Kom, vennen min, finn nå puten din. Ikke leke, tegne, tulle mer, du må legge deg, hvile en stund, ta en liten blund.

Lek titt tei-leken med Babblarna, og lær tidlig hvor morsomt det er med bøker. Let etter Diddi og Bobbo, og når du finner dem, tar de deg med på lydlek og språkutvikling.

Babblarna kryper ned i sengen, en etter en, og barnet hjelper til å legge dem. Teksten er basert på Babblarnas vuggesang, så dere kan også synge teksten i denne boken. Og nå er det på tide å sove selv også. Natti natti, god natt og sov godt!

Boktips • 3 3


SMÅBARNSBØKER 1-3 ÅR

MINSTEN LETER ETTER SMOKKEN MERVI LINDMAN ISBN: 9788202659585 Kr 129,Måned: Mars 1–3 år

MINSTEN HAR EN POTTE MERVI LINDMAN ISBN: 9788202638078 Kr 129,Måned: Mars 1–3 år

T I T T, P E K O G L E S O M M O R S O M M E M I N S T E N

Minsten er tilbake Minsten har en smokk. Smokken er borte! Minsten leter og leter.

Mervi Lindman er en mester i å formidle humor og sterke følelser i sine illustrasjoner. Supre småbarnsbøker med små overraskelser og morsomme påfunn.

3 4 • Boktips

Minsten har en potte. Men potten er tom. Hva skal ligge i den? Kanskje byggeklosser? NEEEI! sier storesøster. Den lille musen da? NEI, hva er det som skal ligge i Minstens potte? Overraskelser og morsomme gjentagelser for de aller yngste.


Søtt og morsomt for de minste

Fargerike illustrasjoner

Les også:

- Minsten nusser - Minsten er sint - Minsten og den fine kroppen

Boktips • 3 5


PÅ KINO 24. JANUAR

Høytlesningsb o og aktivitetsb k ok

I SALG FRA 17. JANUAR Forleng kino-opplevelsen med bøkene om Elleville Elfrid.


Bildebøker

Boktips • 37


3 8 • Boktips


Illustrasjon fra boka Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom

Se neste side

Boktips • 39


BILDEBØKER

E N P E R L E F R A N O R S K - DA N S K S U P E R D U O

Vakkert, lekent og utrolig fint

4 0 • Boktips


BILDEBØKER

KLOVNEN SOM RETT OG SLETT IKKE VAR SÆRLIG MORSOM KIM FUPZ AAKESON OG STIAN HOLE ISBN: 9788202655433 Kr 299,Måned: April 6–9 år

Det handler om livet, og det handler om å bli benka. Og om at alt ikke alltid må være morsomt, støyende og full action. Stian Hole på sitt aller beste Utgis samtidig på dansk og norsk

Klovnen Dummy er i ferd med å miste jobben fordi publikum ikke ler så høyt og så mye som sirkusdirektøren skulle ønske seg. Men Jan Jensen (som han egentlig heter) har andre sider – sider som publikum også setter pris på.

Boktips • 4 1


BILDEBØKER

Kjenn lukta av salt sjø

Forfatter og illustratør bak boka Biene i New York.

Om å utfordre seg selv.

EN HISTORIE OM MODIGE JENTER

Bli med på Lofotfiske Det store Lofotfisket er i gang, og alle vil fange årets kaffetorsk. Småunger har ikke noe på havet å gjøre, sier fiskerne, men Tora fnyser. For hun er ti år og kan få til hva som helst. Det sier i hvert fall mamma. Tora tyvlåner lillebåten og reiser ut for å fiske kaffetorsk. Men havet er vilt og hindrene mange. En nydelig gjennomillustrert historie om modige jenter, viltert hav og superdigre torsker.

Kaffetorsk?

KAFFETORSKEN LENA LINDAHL OG ENDRE SKANDFER ISBN: 9788202649869 Kr 279,Måned: Januar 6–9 år

4 2 • Boktips

I over 50 år har Lofotposten delt ut ett kilo kaffe til alle fiskere som i løpet av lofotsesongen har fått en torsk/ skrei på over 30 kilo. Derav navnet kaffetorsk.


Med lattergaranti

Moro å lære å telle på rim!

BILDEBØKER Illustratøren bak Kaptein Sabeltannbøkene

OPPFØLGEREN TIL ABC FOR BARSKE BARN

Lær å telle med tullete rim ISBN: 9788202572587 123 FOR BARSKE BARN ANNE ØSTGAARD OG EGIL NYHUS ISBN: 9788202638702 Kr 249,Måned: April 3–6 år

Anne Østgaard og Egil Nyhus har laget en samling festlige og tøffe tellevers for barske barn – og de fleste andre! Tekstene er på rim, og er enkelt oppbygd med god rytme, som gjør dem fine både å lese høyt og å øve seg på å lese, telle og regne. Boktips • 4 3


BILDEBØKER

U N D R E N D E O G H J E R T E VA R M

Kan man fikse alt?

Debutant

En dag finner Robin en liten planet svevende i skogen. Planeten er skadet, og Robin tar den med seg hjem for å fikse den. ROBIN OG PLANETEN JOHAN KAOS OG BÅRD SLETVOLD TORKILDSEN ISBN: 9788202619756 Kr 279,Måned: Mars 3–6 år

4 4 • Boktips

Det viser seg å være alt annet enn enkelt, og før Robin vet ordet av det har hun satt i gang en kjedereaksjon av konsekvenser. Men hvordan kommer foreldrene til å reagere? Robin og planeten er en undrende, hjertevarm og viktig bildebok om å være barn og oppleve at man ikke kan fikse alt.


Viktig tema

NYDELIG BILDEBOK

Om å møte annerledeshet Debutantsøstre

Strå og Sky er sorteringseksperter! De sorterer hvite dingser: sirkler, trekanter og firkanter. De er nøye, og alle dingsene som ikke passer inn, plasseres rett i ubrukeligboksen. Men hva skjer når det plutselig dukker opp en mistenkelig dings full av farge?

HVIT SILJE HANSEN FLEMMEN OG JANNICKE HANSEN ISBN: 9788202645465 Kr 279,Måned: Mars 3–6 år

Hvit er en nydelig illustrert bildebok om hvilke fantastiske ting vi kan komme til å oppleve om vi bare tør å møte det som er annerledes. Boktips • 4 5


BILDEBØKER

Les eventyrene om Tornerose, Den lille havfrue Østenfor sol og vestenfor måne, Skjønnheten og udyret, Gullhår og mange, mange flere på bare 5 minutter.

P E R F E K T PÅ S E N G E K A N T E N

Eventyrskatter 5-MINUTTERS EVENTYR PETER GOTTHARDT ISBN: 9788202638948 Kr 279,Måned: Februar Oversetter: Hilde Matre Larsen 3–6 år

4 6 • Boktips

Med 5-minutters eventyr er det alltid tid til en liten lesestund! I denne boken kan du lese 25 kjente og kjære eventyr, og de er tilpasset slik at det bare tar 5 minutter å lese dem. La barna bli kjent med noen av våre kjæreste eventyrskatter som har blitt gjenfortalt i generasjoner. 5-minutters eventyr er perfekte som godnatt-fortellinger eller til en liten lesestund i løpet av dagen.


BILDEBØKER

25 kjente og kjære eventyr

Alltid tid til en lesestund

Les hvert eventyr på kun 5 minutter

Boktips • 47


BILDEBØKER

FORTELLINGER, SANGER OG DIK T

Sov godt, lille venn! En praktfull godnattbok for barn i alle aldre med et variert utvalg av fortellinger, sanger og dikt.

Ny bok i serien Barnas Beste

Gi barnet ro før leggetid

Rikt illustrert

GODNATTBOKEN PETER GOTTHARDT ISBN: 9788202599744 Kr 399,Måned: April 3–6 år

En høytlesningsstund på sengekanten er en fin måte for de små å falle til ro på. Med barnet i armkroken gir boken også fine innganger til å prate om hva dere har gjort på dagen. Tryggheten, nærheten og båndet dere skaper sammen gir barnet ro i kropp og sjel. Boken er en perfekt gave til alle småbarnsfamilier.

ISBN: 9788202523718 ISBN: 9788202523725

4 8 • Boktips

ISBN: 9788202562212 ISBN: 9788202514198 ISBN: 9788202525514


Lettlest

a bc Boktips • 49


Kun én setning på hver side. Perfekt for de aller ferskeste leserne. LØVEUNGE 4-7 ÅR

HA-HA! BJØRN F. RØRVIK OG EIVIND GULLIKSEN ISBN: 9788202636173 Kr 179,Måned: Februar 4–7 år

SKREKKDYR! HENNING RØED ISBN: 9788202658731 Kr 179,Måned: Februar 4–7 år

Gøyal vitsebok

Skrekk og gru

Jente-lus, dødball og danse-løve. Kanskje det betyr noe helt annet enn det høres ut som? En gøyal vitsebok om rare ord.

Bli kjent med fortidens skrekkdyr i vann og på land! Store og farlige dyr har alltid fenget barns vitebegjær og nysgjerrighet, og her er den ene skumlere enn den andre. Lær å lese med fakta om disse skumle dyrene.

5 0 • Boktips


Perfekt for de som akkurat har begynt å lese. Tilpasset nybegynner-leseren. MIN FØRSTE LESELØVE 6-9 ÅR

LEONA 2: LEONA I PREMIETRØBBEL ANNELI KLEPP ISBN: 9788202658564 Kr 199,Måned: Februar 6–9 år

DYRELIV LENA LINDAHL ISBN: 9788202658571 Kr 199,Måned: Februar 6–9 år

VITSELØVE 5 – PAPPAVITSER LISE DRAGLAND ISBN: 9788202655488 Kr 199,Måned: Februar 6–9 år

Leona er tilbake!

Fakta om dyr

Pappahumor

Ny bok om Leona, som finner på de rareste ting og alltid havner i trøbbel. Med seg har hun sin forsiktige venn, Felix. Han er fornuftens stemme – som alltid blir overhørt av Leona. I denne boka er klassen på tur med en sur lærer. Ingenting kan gjøre ham glad, sier Felix. Men Leona har en idé!

Visste du at sjøhestpappaer blir gravide? Eller at kjeften til en krokodille er verdens tryggeste sted, hvis du er krokodillebaby?

Tørr og teit humor? Her kommer enda flere pappavitser!

Her møter du mange ulike dyrefamilier og kan lese om hvordan det er å være barn i en klovnefiskfamilie, hvorfor haiungene spiser sine egne søsken og hvorfor kattunger ofte ser så forskjellige ut. Og mye mye mer.

De aller fleste fedre har sin egen særegne form for lune humor, ofte gjennom egne ordspill eller komiske uttrykk som går igjen år etter år. I tillegg til å være morsom lesning for barn, vil nok kanskje noen fedre kunne humre av denne boken.

Boktips • 51


For de som har begynt å oppnå leseflyt. Bøkene passer for barn fra syv år som opplever gleden ved å lese en hel bok selv. LESELØVE 7-11 ÅR

Om Leseløvene

KASPER PÅ FOTBALLEIR JØRN JENSEN ISBN: 9788202658793 Kr 199,Måned: Februar Oversetter: Øystein Rosse 7–11 år

SVENSKEN, DANSKEN OG NORDMANNEN ISBN: 9788202655846 Kr 199,Måned: Februar 7–11 år

For fotballfrelste

Les og le deg skakk!

Kasper og laget hans skal på fotballtur og overnatte borte. Når trener Peter prøver å få laget til Kasper i seng, blir han møtt av ville protester. Dagen etter har de viktige kamper. Det går bra, selv om alle er trøtte. For det er de andre lagene også! Ny utgave i bestselger -serien om Kasper som har solgt over 30.000 eksemplarer.

Møt svensken, dansken og nordmannen som konkurrerer om alt: Hvem som tør gå lengst inn i en mørk hule, hvem som kan svømme raskest over elven og hvem som har den minste pappaen.

52 • Boktips

Siden den første Leseløven kom ut i 1988, er det solgt godt over 2 millioner bøker. Leseløvene har noe for leselystne barn i alle aldre. Bøkene er delt inn i forskjellige nivåer tilpasset barn fra 4 og helt opp til 11 år. Uansett interesser og lesenivå, finnes det garantert en leseløve som vil falle i smak. Alle nivåene har tre kategorier: skjønnlitteratur, fakta og vitser/gåter.


Romaner fra 6 år

6 Boktips • 5 3


6

ROMANER FR A 6 ÅR

lassemajas detektivbyra LASSEMAJAS DETEKTIVBYRÅ – FILMMYSTERIET MARTIN WIDMARK ISBN: 9788202659196 Kr 229,Måned: Februar Oversetter: Nina Aspen 6–9 år

L A SSEMAJA ER TILBAKE

Mysterie under filminnspilling Lasse og Maja tar en ny spennende sak! Det er duket for filminnspilling i Valleby. Den berømte regissøren Omar Rauk inviterer Vallebys innbyggere til audition. Flere av innbyggerne prøver seg, og filmteamet velger til slutt politimesteren. Det er bare en forutsetning for å få rollen, og det er at han må la seg bli låst inn i et bur en hel natt. Denne natten skjer det et innbrudd hos optikeren. Lasse og Maja tar saken!

5 4 • Boktips

Klare for nytt oppdrag!

Like spennende som alltid


Hjelp til å finne skurken i valleby!

VB Valleby-Bladet Vallebybladet

MÅNDAG TILL SÖNDAG - LIKA BRA ALLA DAGAR

FOTO: Pia Penn-Tax

Det händer grejer i Valleby. Här får ni veta det senaste gott folk!

MINDRE NYHETER Konstiga ljud från kyrktornet

Les Valleby-posten Valleby-posten kommer i norsk utgave medio februar. Gå ikke glipp av denne gratisavisen som forteller alt om hva som skjer i byen til LasseMajas detektivbyrå. Ta kontakt med forlaget for mer info.

KYRKVAKTMÄSTAREN

Roland Svensson har inte kunnat sova på flera dagar. Konstiga läten från kyrktornet har hållit honom vaken. Nu visar det sig att två ugglor har byggt bo i tornet. En strålande glad Roland berättar att mysteriet är löst och att han nu kan sova lugnt i fortsättningen.

ETT BRUSTET HJÄRT A:

EXTRA EXTRA

Nu börjar inspelningen

Den världsberömda regissör en Omar Rauk kommer till Valleby. Han ska spela in filmen Ett brustet hjärta, baserad på en sann historia, i vår lilla stad. Omar har låtit meddela att han söker en manlig, lokal skådespelare. Någon från Valleby med andra ord. Muhammed Karat, Rune

Andersson och Dino Panini har redan anmält sig. Drömmer du också om en karriär inom filmen? Gott folk, skynda er ner till

FISKETÄVLINGEN AVGJORD

Den lyckligaste dagen i mitt liv, säger vinnare n

Läs mer på sidan

9

sporthallen och anmäl ert intresse. Kanske blir det just du som får rollen! TEXT: sigge Jansson

Prisutdelning på torget IGÅR FICK

bibliotekarie

Karin Fahlén medalj av polismästaren på torget. I många år har hon lånat ut spännande böcker till invånarna i Valleby. Karin säger att hon ska ta fram medaljen i jul och hänga den högst upp i granen där den ska glittra så fint.

EXKLUSIV INTERVJU

Bli lika charmig som stjärnskådespelaren Keve Coster

Läs mer på sidan

4

GRATIS AVIS Boktips • 5 5


6

ROMANER FR A 6 ÅR

F R A F O R FAT T E R E N B A K L A S S E M A J A S D E T E K T I V B Y R Å

Lettlest og passe skummelt Nye bøker i den populære serien om Nelly Rapp, skrevet av forfatteren bak LasseMajas Detektivbyrå. Lettlest og akkurat passe skummelt for lesere som har knekket lesekoden. Ny serie for de som er sugne på spenning

Kan leses i valgfri rekkefølge

Lese-selvvennlige

Nelly Rapp har lært seg å håndtere monstre og andre farlige skapninger ved hjelp av likevekt, lærdom og list. Men holder det når en kirke er utsatt for den verste formen for spøkeri? I fortvilelse tilkaller presten Nelly Rapp og Lena Sleva – kan de løse dette mysteriet?

NELLY RAPP OG SPØKELSESPRESTENE MARTIN WIDMARK ISBN: 9788202635886 Kr 199,Måned: Januar Oversetter: Hilde Matre Larsen 6–9 år

5 6 • Boktips

Holder Nelly Rapps kunnskaper når hun skal forsøke å heve en forbannelse som har lagt seg over en hel by? Nelly og bestevennen Valle får i oppdrag å finne ut hva som forårsaker alle ulykkene. Kan løsningen befinne seg på det mystiske slottet?

NELLY RAPP OG TROLLMANNENS BOK MARTIN WIDMARK ISBN: 9788202635879 Kr 199,Måned: Januar Oversetter: Hilde Matre Larsen 6–9 år


nora, Carl Berner og Mirja er tilbake!

ROMANER FR A 6 ÅR

6

ELLE VILL MORO OG LESEFRYD

Bok 1

ISBN: 9788202610494 DYRENES DETEKTIVBYRÅ: HVEM FORGIFTET HENNIE HVALEN?

ENDRE LUND ERIKSEN OG GISLE NORMANN MELHUS ISBN: 9788202659592 Kr 249,Måned: April 6–9 år

Dyrenes Detektivbyrå tar nytt oppdrag Hennie Hvalen er fryktelig syk, og det viser seg at noen har forgiftet henne. Sammen med den pensjonerte mesterdetektiven Carl Berner og den hyperaktive minken Mirja, prøver detektiv-aspirant Nora å finne ut hvem som står bak. Sporene peker både hit og dit. Kanskje er det flere gjerningspersoner? Boktips • 57


6

ROMANER FR A 6 ÅR

Hverdagsbekymringer for 7-åringen

Bok to i serie på fire

Mange fine temaer å prate om

F I N H I S T O R I E O M Å VÆ R E 7 Å R

ISBN: 9788202623647

Om venner, skolen og livet

Å VÆRE KJERSTI HELENA HEDLUND ISBN: 9788202649838 Kr 249,Måned: April Oversetter: Nina Aspen 6–9 år

Kjersti er sju år og liker ikke at ting forandrer seg. Som å få en ny lærer og at mamma har klippet håret i en rar frisyre bare fordi hun fyller førti år. Mammaen til Gunnar sier dessuten at de kanskje skal flytte tilbake dit de bodde før. Men Kjersti har jo akkurat vent seg til å ha en venn i nabohuset!

Bok 1

5 8 • Boktips


Romaner fra 9 år

9 Boktips • 59


9

ROMANER FR A 9 ÅR

FAT T I G J E N T E F R A R I K E O S LO

Buffy By gir seg aldri Ny bok om Buffy By, fattig jente fra rike Oslo! Buffy har gitt opp slalåmdrømmen, men vil gjerne på sommerferie. Kan de overtale mamma til å låne Bollas hytte? Det er ikke enkelt, når mamma ikke vil sette seg i takknemlighetsgjeld. Men Buffy er ikke den som gir seg – selv om hun mangler både kjæreste, busspenger og hjul på kofferten.

Bok 1

ISBN: 9788202609573

BUFFY BY ER INSPIRERT En spenningsroman INGEBORG ARVOLA ISBN: 9788202658953 Kr 279,Måned: Mai 9–12 år

6 0 • Boktips

Buffy By har kommet for å bli – og godt er det. BARNEBOKKRITIKK .NO


ROMANER FR A 9 ÅR

9

Forelskelse og forviklinger Bok 2 i serien

«(…) håper vi får flere bøker om Rikka, hun er en klassisk barnebokheltinne, men i en ny og moderne tapning.» P E R I S KO P. N O

GLEDELIG GJENSYN MED RIKK A Bok 1

ISBN: 9788202618087

NÅ ELLER ALDRI, RIKKA MAIKEN NYLUND ISBN: 9788202654344 Kr 249,Måned: Mars 9–12 år

Kjærlighet og frustrasjoner Om å være 10 år, med mamma i én by og pappa i en annen – og en søt gutt i nabohuset. Plutselig får Rikka lyst til å være med i bandet til Jimmy. Hun kan jo lære seg å spille trommer? Hadde det bare ikke vært for Gitte, som gjør hva som helst for at ikke Jimmy skal oppdage Rikka. Attpåtil skal pappa flytte tilbake til Furutoppen – hvis han finner et hus! Hvorfor blir ingenting sånn som Rikka vil? Boktips • 61


9

ROMANER FR A 9 ÅR Fotball og gaming Perfekt for fotballgutter! Fantasi og fiction

MIKKE OG GJENGEN ER TILBAKE

Perfekt hvis man elsker fotball og gaming

Hva gjør du hvis du spiller Playstation med kompisene og selveste Zinedine Zidane dukker opp på skjermen og ber deg om hjelp?

ZIDANES DANS ARILD STAVRUM ISBN: 9788202658946 Kr 279,Måned: Mai 9–12 år

62 • Boktips

Akkurat det skjer med Mikke, Hansa, Shearer og Kari. Men hvordan kan Zidane være fanget inne i Playstation-universet? Hvordan kan Mikke og gjengen finne ham, og hvordan kan den berømte Zidane-finta hjelpe dem? Her er det masse spenning og action, og selvsagt en del fotball!


ROMANER FR A 9 ÅR

9

GJENNOMILLUSTRERT ROMAN

Full av humor og fjas Hva skjer hvis noen hacker hjernen din og får deg til å skrive RUMPEDØD på tavla i norsktimen? Ville du samarbeidet med nerdene for å løse problemet? Steven er skolens mest populære gutt. Han har alt – til og med den nyeste versjonen av iBrain, som gjør at du kan være koblet til nettet uten verken mobil eller pc. Men når noen hacker seg inn i hjernen hans, er det bare Spesialklassen som kan hjelpe.

Kapittel 1 t hår og store pen dame med stram ikke, Skolepsykologen, en alen. Det gjøre jeg at jeg skal starte samt bekymrede øyne, vil selv. starte den så til slutt må hun at du er her hos meg? – Hvorfor tror du r? ble sendt hit av Birge – Eeh … fordi jeg du? te han deg hit, tror – Og hvorfor send som har skjedd? det av n grun – P-på har skjedd? – Og hva er det som rt? – Det vet du sikke … skal fortelle det selv du at e gjern vil – Jeg … med dine egne

@fluefar

15

14

Lattergaranti!

ord.

Kule tegninger

SPESIALKLASSEN FLU HARTBERG: ISBN: 9788202615314 Kr 279,Måned: Januar 9–12 år Boktips • 6 3


9

ROMANER FR A 9 ÅR

Gjenkjennende for de fleste SERIEN FOR DEG SOM LIKER DUSTEDAGBOK A OG PINGLEDAGBØKENE

Perfekt serie for tweens!

Perfekt for de fra 9-12 år Morsomt og pinlig

Les gjerne Jamie Kellys dagbok – men vær forsiktig så hun ikke merker det! Med mindre du har et teit behov for å påkalle en hel masse vrede, da. For Jamie Kellys dagbok er nemlig hemmelig. Jamies utfordringer som skoleelev, som misunnelig venninne, som håpløst forelsket er ekstremt komisk og svært gjenkjennelig. I halvsprø dagbokform med illustrasjoner får vi et innblikk i et ungt jentesinn. Jamie Kelly er proppfull av uvanlige observasjoner, som at skolens skjønnhet Angeline er så vakker at selv kvelningslydene hun lager når hun setter noe i halsen er yndige.

KJÆRE DUMME DAGBOK 1 – La oss late som dette ALDRI hendte

JIM BENTON ISBN: 9788202658373

KJÆRE DUMME DAGBOK 2 – Buksa mi er forhekset! JIM BENTON ISBN: 9788202659233

FELLES FOR ALLE BØKENE: Kr 199,- / Måned: Februar/ Oversetter: Håkon Viggen / 9–12 år

6 4 • Boktips

KJÆRE DUMME DAGBOK 3 – Er jeg prinsessen eller frosken? JIM BENTON ISBN: 9788202659240

KJÆRE DUMME DAGBOK 4 – Aldri gjør NOE noensinne JIM BENTON ISBN: 9788202659257


ROMANER FR A 9 ÅR

9

Boktips • 6 5


9

ROMANER FR A 9 ÅR

6 6 • Boktips


ROMANER FR A 9 ÅR

Kommer som Disney-film i mai 2020 Solgt i over 20 millioner eksemplarer

9

Svært god mottakelse i både norsk og internasjonal presse

«Kjapp, morsom og veldig spennende» – D A I LY M A I L

ARTEMIS FOWL 1 EOIN COLFER ISBN: 9788202596941 Kr 199,Måned: Februar Oversetter: Frank Lie 9–12 år

ARTEMIS FOWL 2 – OPERASJON ARKTIS EOIN COLFER ISBN: 9788202596965 Kr 249,Måned: Februar Oversetter: Morten Hansen 9–12 år

KOMMER PÅ KINO I MAI 2020

Artemis Fowl er et forbrytergeni. En kriminell begavelse. En millionær. Og han er 12 år gammel ...

Bok 1 og 2 utkommer vår 2020, bok 3 og 4 høst 2020.

En verden full av magi, spenning og humor. Serien om Artemis Fowl har solgt mer enn 20 millioner eksemplarer og er oversatt til 20 språk. Forfatter Eoin Colfer har skapt en original fortelling med mange uventede vrier og vendinger, som åpner opp en ny verden full av magi, spenning og humor. Serien har blitt nominert til og vunnet flere priser. Våren 2020 lanserer Walt Disney Studios filmen Artemis Fowl med regi av Kenneth Branagh.

Boktips • 67


9

ROMANER FR A 9 ÅR

Bildet er hentet fra tv-serien

KJENT FR A NRK SUPER

For alle fotballfrelste

Jamie tenker ikke på annet enn fotball. Han har akkurat byttet skole, og nå gjelder det å vise hva han er god for på skolelaget. Jamie er rask, talentfull og dedikert, men likevel blir han satt på benken. Jamie legger skylden på moren som tvinger ham til å gjøre lekser, på lagkameraten som spiller ego. Det er alltid en annens skyld. Men så skjer det noe som får Jamie til å se alt i et nytt lys...

«Etter å lest dette vil man bare rett ut og spille» - S TE VEN GERR ARD JAMIE JOHNSON 1 – AVSPARK DAN FREEDMAN ISBN: 9788202659202 Kr 249,Måned: April Oversetter: Leif Helgeland 9–12 år JAMIE JOHNSON 2 – SKYT PÅ MÅL! DAN FREEDMAN ISBN: 9788202659219 Kr 249,-

6 8 • Boktips

De to første bøkene i serien

Fotball, venner, familie og forelskelse

Kjent fra NRK Super


ROMANER FR A 9 ÅR

9

Ungdom

Boktips • 69 Boktips • 69


UNGDOM

Anmeldelse av Bare spille ball:

"Imponerende god debut om fotball, ungdom, forelskelse og de vanskelige valgene. [...] Med sin bakgrunn skildrer forfatteren fotballmiljøet levende [...] han [har] med sin debutroman skrevet seg rett opp i øverste sjikt i eliteserien" – A D R E S S E AV I S E N

OPPFØLGER TIL VINNEREN AV UPRISEN 2019

Fotballdrømmen lever videre En actionfylt ungdomsroman om fotball, prestasjonsangst, drømmer, tvil og håp. Vinner av Uprisen 2019

ISBN: 9788202622688

ALENE GJENNOM MICHAEL STILSON ISBN: 9788202649852 Kr 299,Måned: Februar 13–16 år

70 • Boktips

Fredrik fra Bare spille ball (2018) er storspiller på Mjøndalen, og rykter om større klubber og fete kontrakter svirrer. En dag dukker faren hans opp med et tilbud som vil gjøre Fredrik til mangemillionær. Men idet drømmen om å bli utenlandsproff går i oppfyllelse, merker Fredrik at det er noe som ikke stemmer.


UNGDOM

INSTAGR AM-POETEN INGENTING USAGT

Dikt om å være ung det går au bra jeg bare au begynte å tenke på au alt det som au skjedde mellom au oss

@ingenting usagt

Debutant

Dikt om hverdagsfølelser

INGENTING USAGT SABINA STORE-ASHKARI ISBN: 9788202641689 Kr 279,Måned: Mars 13–25 år

Tjue år gamle Sabina Store-Ashkari er ingentingusagt på Instagram. Hun har 5. 660 følgere og skriver dikt om å være ung sett fra en ung jentes ståsted. Hun har holdt på fra hun var 16, og hun er høyt elsket av sine følgere. Hun skriver til og med dikt direkte til dem! Boktips • 7 1


UNGDOM

MAGNUS CARLSEN TAR SAKEN

Genialt trekk Tegneseriekrim om en genial morder som bare kan stoppes av et sjakkgeni. En seriemorder ryster Oslo, og politiet står på bar bakke. Alle de døde har en sjakkbrikke i hånden, men ellers er det ikke noe som knytter ofrene sammen. Hvem annen kan løse gåten enn sjakklegenden Magnus Carlsen? Morderen starter en katt og mus-lek med Magnus og politibetjent Maud, men morderen ligger alltid noen trekk foran ...

07.01.2020 10:27

07.01.2020 10:27

Materie_Sabotørformatet.indd

21

20 Materie_Sabotørformatet.indd

Spenning og humor Tegneserieroman

Materie_Sabotørformatet.indd

42

07.01.2020 10:28

Drivende og actionfylt

MAGNUS CARLSEN OG SJAKKMORDEREN ALEKSANDER KIRKWOOD BROWN OG JOHN S. JAMTLI ISBN: 9788202615277 Kr 299,Måned: Mars 12–15 år

7 2 • Boktips

Materie_Sabotørformatet.indd

43 07.01.2020 10:28


UNGDOM

Actionfylt tegneserie om en annerledes superhelt! Læreren Malcolm T. Madiba kjemper mot kriminalitet og urettferdighet under identiteten The Urban Legend. Kun bevæpnet med knyttede never, sterk rettferdighetssans og mot. The Urban Legend er et helt særegent tegneserieunivers med en sort superhelt uten superkrefter.

POPULÆRT TEGNESERIEUNIVERS

Den hverdagslige superhelten

Actionlegende Serien er utgitt i flere land

The Urban Legend blir brukt i skolen

THE URBAN LEGEND SESONG 3 JOSEF YOHANNES ISBN: 9788202651732 Kr 299,Måned: Mars 12–16 år

Boktips • 73


UNGDOM

Tegneserieroman Fra forfatteren av Den sommeren

TEGNERSERIEROMAN OM UNG, SKEIV KJÆRLIGHET

Forelskelse og drama

Ung forelskelse

Frederica «Freddy» Riley er 17 år og sammen med skolens mest populære jente. Laura Dean er sjarmerende, selvsikker og sykt søt. Og en ganske dårlig kjæreste. Men hvordan gjør du det slutt med noen du fremdeles er forelsket i, og som alltid kommer tilbake? En nydelig og klok fortelling om å være ung og forelsket. Det finnes mange måter å være sammen på. Spørsmålet er hva som er riktig for deg. Hei! De spiller faktisk 80­tallslåter denne gangen.

Yeah! Da roer vi ned med en smud, meeeen familie­ vennlig låt av –

Husker du sist, det gikk bare i Taylor Swift og han derre –

Snart tilbake.

Har du sett Laura?

Det var som i en kjærlighetssang.

Jeg kan fortsatt tekste henne.

Nope.

Hei. Middag om ti minutter.

Det lukter chili. Jeg digger chili.

Bank bank! Med meg, En ræva karaokevideo. Idioten, i hovedrollen.

Ok. Går det bra?

Jepp.

8

02.12.2019 14:43

02.12.2019 14:43

.indd 9

LauraDean_Materie

.indd 8

LauraDean_Materie

LAURA DEAN DRIVER OG DUMPER MEG MARIKO TAMAKI ISBN: 9788202623197 Kr 249,Måned: Januar Oversetter: A. Audhild Solberg 14–18 år

74 • Boktips

29 LauraDean_Materie.indd

28 02.12.2019 14:47

LauraDean_Materie.indd

29 02.12.2019 14:48


LCoMe to Fa eURo 2020!

ROMANER FR A 9 ÅR

9

A EURO 2020 football festival will be the most e sporting tournament in Europe ever. The competition l for many reasons and, luckily, everything you need to n your Handbook! It is packed with top team and star rofiles, epic facts, cool quizzes and exciting pictures you closer to the action. There is even a results chart as you follow the games.

Fakta

UeFa?

of European Football Associations (UEFA) is a group ses football tournaments and governs the sport in ated in Switzerland in 1954, UEFA now has 55 nation The UEFA European Championship is held every four s the biggest international event UEFA looks after.

The Portuguese team celebrate after their victory over France at EURO 2016.

Boktips • 75


FAKTA

ANNA FISKE FØLGER OPP SUKSESSEN

Perfekt for førskolebarna Hvordan begynner man på skolen? Det spørsmålet, og mange, mange flere, gir Anna Fiske gode svar på i denne fargerike, lekne og hjertevarme boka om en av livets største begivenheter. Et must for alle førskolebarn! Anna Fiske høstet strålende anmeldelser for Hvordan lager man en baby?, og i denne beslektede boka gjør hun det hun kan aller best: snakker til barna på barnas premisser.

Nytt tema - samme uttrykk

Anbefales til alle førskolebarn

Alt du må vite om å begynne på skolen

HVORDAN BEGYNNER MAN PÅ SKOLEN? ANNA FISKE ISBN: 9788202658717 Kr 279,Måned: April 3–6 år

76 • Boktips

Suksessen Hvordan lager man en baby?

Sjokkerende direkte. Det er så elegant gjort, så stilig, lekende lett, varmt, humoristisk og intelligent [...]. – Dagbladet

Ærlig og fantastisk! [...] gir et skikkelig svar på spørsmålet boken selv stiller – uten tullball, men på muntert vis. – VG

HVORDAN LAGER MAN EN BABY? ANNA FISKE ISBN: 9788202616878 Kr 279,I salg 3–6 år


FAKTA

Boktips • 7 7


FAKTA

Debutant

Hvem er vi? Hvordan lever vi?

Her er Norge!

EN PR AK TBOK OM L ANDET VÅRT OG ALT DU LURER PÅ

Et lite land proppfullt av morsomme steder å utforske, deilig mat, fascinerende historie og en unik kulturarv. Hvem er vi? Hvordan lever vi? Hva spiser vi? Hva er vi berømt for? I Her er Norge kan leseren dykke ned i fengende fakta om alt fra norsk mat og språk til lokalkultur og storbyer. Hele familien kommer til å la seg engasjere av denne nydelig illustrerte praktboka, full av nyttig, snodig og vidunderlig kunnskap! Vi utgir to utgaver, én på norsk og én på engelsk.

HER ER NORGE TARANEH GHAJAR JERVEN OG CECILIE ELLEFSEN ISBN: 9788202632342 Kr 299,Måned: Mai 6–12 år

THIS IS NORWAY TARANEH GHAJAR JERVEN OG CECILIE ELLEFSEN ISBN: 9788202660529 Kr 199,Måned: Mai 6–12 år

78 • Boktips

Både norsk og engelsk utgave


FAKTA

Hjelpkloden! EN NY T TIG GUIDE FOR MILJØBEVISSTE BARN

Supernyttig guide til alle barn som bryr seg om klimaet og lurer på hva de kan gjøre for å hjelpe kloden.

Rens lufta! Ta vare på havet! Bruk mindre! Ha det gøy ute! I denne boken får barna forklaring på sentrale klimaspørsmål og enkle tips til hva de kan gjøre for å leve miljøvennlig. Aktivitetene er morsomme å gjøre, enten sammen med venner eller alene – og til hvert kapittel er det et hemmelig oppdrag.

For den miljøbevisste generasjonen Tips og råd

Bokomtale

Visste du?

Med morsomme aktiviteter

HJELP KLODEN! HVA DU KAN GJØRE FOR MILJØET INGVILD WOLLSTAD ISBN: 9788202651251 Kr 249,Måned: Mars 6–12 år

At Miljøagentene er barnas miljøvernorganisasjon med over 10000 medlemmer. De arbeider for å gi barn troen på seg selv, framtiden og at det nytter å gjøre noe. Boktips • 79


FAKTA

Bli god med penger STIAN BARSNES-SIMONSEN GIR ØKONOMIR ÅD

Hva vil det si å være rik? Og er det å ha mye penger det samme som å ha god økonomi?

• Kan barn tjene penger? Og pengene du får som barn, er de dine? • Når kan du få ditt eget bankkort? • Og hvordan kan du forhandle deg til høyere ukelønn? Gjennom kunnskap og forståelse for penger og økonomi øker også sansen for økonomisk selvstendighet og frihet! Denne boken er laget for å gjøre økonomi gøy, forståelig og engasjerende!

LÆREPENGER – BLI GRISEGOD MED PENGER! STIAN BARSNES-SIMONSEN ISBN: 9788202660963 Kr 249,Måned: April 10–15 år

8 0 • Boktips

Gode tips og råd

Gjør økonomi gøy!

Viktigere enn noen gang


WHat is UeFa?

The Union of European Football Associations (UEFA) is a group that organises football tournaments and governs the sport in Europe. Created in Switzerland in 1954, UEFA now has 55 nation members. The UEFA European Championship is held every four years and is the biggest international event UEFA looks after.

FAKTA

The Portuguese team celebrate after their victory over France at EURO 2016.

4

pLayeR oF tHe toURnaMent

This prized piece of silverware is awarded to the competition’s best player, chosen by n til at EURO ‘96 to ide lle gu a panel ofsie judges. First awarded e offi Denn om Germany’s Matthias Sammer, the trophy was lifted alt g EM 2020 lærer de in 2016 by France’s Griezmann, and the n!Spain duo of nh sbegive ete nne verdinen deHernández Xavi 2008 and Andrés Iniesta in 2012.

riosa, Boken er fylt av fakta, ku aver pg op e mm quiz og morso e opp gg by å for – alt du trenger Fr ce’s Anto ine retGran nty ve lle ba fot iezmann (l) in stemningen til action at EURO 2016. Italy’s Nicolò braker løs i juni. Za

niolo (b) features in th e EURO 2020 qualifie rs.

yoUnG pLayeR aWaRd

EURO 2020 players born on or after 1 January 1998 have the chance to win this trophy if they can impress the UEFA expert judges. Among the hotshots who could pick up the Young Player Award in 2020 is Italy midfielder Nicolò Zaniolo.

top teaM tiMe

Towards the end of the competition, an official EM 2020 HÅNDBOK EURO Team of the Tournament is announced. KEVIN PETTMAN ISBN: 9788202661236 Which two of these three players were named Kr 129,in the EURO 2016 line-up? Måned: April

Toni Kroos

år Cristiano 7-12 Ronaldo

Gareth Bale Boktips • 81


FAKTA For hele familien Får opp stemningen Kunnskap og vitser er gøy!

Med denne påske-quizboken får du kunnskap på en morsom måte.

Kjeder du deg sammen med de voksne? Eller trenger du en pause fra skjermen?

Ta kontrollen på en hver kjedelig hyttetur og lag quiz for hele familien. I boken finner du kategorier som går fra historie via sport til litteratur og naturvitenskap. Leser du boken selv flere ganger, har du i tillegg sjansen til å bli den irriterende smartingen som alltid vet best.

Ta rollen som det morsomme midtpunktet sofakroken eller i baksetet! Med denne boken kan du få opp stemningen hvor som helst og fortelle vitser om all verdens morsomme temaer:)

99,Barnas beste PÅSKE-

QUIZ For barn 6-12 år

82 • Boktips

fg

BARNAS BESTE PÅSKEQUIZ ALLMENNKUNNSKAP FOR HELE FAMILIEN ISBN: 9788202661083 Kr 129,Måned: Februar 6–99 år

LOL Barnas beste vitser!

LOL – BARNAS BESTE VITSER! ISBN: 9788202661144 Kr 99,Måned: Februar 6–9 år


FAKTA

Støtt jenter på flukt

www.pippioftoDay.com

Boktips • 8 3


Boktips.no – ett nettsted som skal inspirere til leselyst. Fylt med stoff om bøker og forfattere for å engasjere alle typer lesere.